Rijden zonder Invloed, daar gaan we voor!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Rijden zonder Invloed, daar gaan we voor!"

Transcriptie

1 Maatregelenpakket

2 Over Rijden Zonder Invloed Rijden zonder Invloed is de normaalste zaak van de wereld. Dat is de boodschap die we met alle maatregelen van de campagne willen uitdragen. Zo willen we rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen - en de gevolgen daarvan - sterk verminderen. Niet rijden nadat je gedronken hebt, drugs hebt gebruikt of (zware) medicijnen hebt geslikt blijft vanzelfsprekend en voor wie het dat nog niet is moet dat worden! Het is ook goed te organiseren en te doen. Je mag en kan elkaar er op aanspreken. Onze gezamenlijke missie is deze opvatting en het bijbehorende gedrag te verankeren in de samenleving van Oost-Nederland via een groot aantal maatregelen. Die maatregelen beschrijven we in deze brochure. Op de website is ook alles te vinden over de maatregelen. Rijden zonder Invloed, daar gaan we voor! Volg ons ook op Facebook, Twitter en Youtube en zie wat we allemaal doen! We nodigen u van harte uit om mee te doen. Ziet u mogelijkheden om mee te doen aan één van de maatregelen, wilt u in gesprek, hebt u vragen of opmerkingen, laat het ons weten. U kunt contact opnemen met: Pieter L. Folkertsma van Responsible Young Drivers, mobiel: Samenwerking is de sleutel tot succes. Van gemeentes en horecaondernemers tot de jongerenwerker in de jeugdsoos. Met duidelijke afspraken en een heldere boodschap willen we partners op alle niveaus aansporen om zich in te zetten voor Rijden zonder Invloed.

3 3D-Tripping Hoe werkt het? Tijdens de 3D-Tripping krijg je, in een Virtual Reality-wereld door middel van een VR bril, de kans om met eigen ogen en het volledige verstand te beleven wat het effect is van alcohol en drugs achter het stuur. In de Virtual Realitywereld stap je in de auto richting de kroeg waar een feestje gehouden wordt. Op dit feestje gebruik je (virtueel) alcohol of drugs. Na afloop rijd je onder invloed terug naar huis terwijl hij of zij verschillende gevaarlijke verkeerssituaties tegenkomt. Deze verkeerssituaties zijn toegespitst op het middel dat zij hebben gebruikt (Alcohol, XTC, Paddo s of Cannabis) en geeft de situaties weer waarvan uit onderzoek blijkt dat deze vaak verkeerd aflopen. Per middel spelen zich drie situaties af. Worden deze onverhoopt toch goed doorlopen, verschijnt de politie voor een aanhouding. 3D-Tripping kan worden ingezet bij een festival, evenement of een school. De Oculus Rift headset wordt gebruikt om je in een virtuele wereld te plaatsen waarin de scenario s zich afspelen. Toeschouwers kunnen via een aangesloten televisie meekijken naar wat er gebeurt. De ervaring leert dat deelnemers na afloop van de 3D-Tripping zijn geschrokken van de effecten die alcohol en drugs kunnen hebben in het verkeer. Om in te haken op de noodzaak tot verandering, wordt door het promotieteam op positieve wijze het gesprek aangegaan. Een promotieteamlid legt uit wat je kan doen in situaties waarbij hij of zij onder invloed is en eigenlijk naar huis moet rijden. Ook wordt behandeld hoe je van te voren goede afspraken kan maken met bijvoorbeeld een groep over het gebruik van middelen en het terugrijden naar huis. Na afloop wordt een vragenlijst ingevuld waaruit blijkt in hoeverre de maatregel de intentie om zonder alcohol te rijden vergroot.

4 Alcohol- en drugstest Bij festivals en evenementen maken promotieteamleden afspraken met bezoekers. Automobilisten beloven bij aankomst op het evenement dat zij tijdens het bezoek geen alcohol gaan drinken of drugs gaan gebruiken. Automobilisten die ingaan op de afspraak, ontvangen een polsbandje waaraan de promotieteamleden hen kunnen herkennen. Na afloop van het evenement worden de automobilisten met een polsbandje gevraagd of ze vrijwillig een alcohol- en drugstest willen laten afnemen. Als uit de test blijkt dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt, ontvangen zij een presentje. Met automobilisten die toch hebben gedronken gaan we het gesprek aan en zo nodig wijzen we ze op alternatieve vervoersmogelijkheden. Deze actie kan worden ingezet bij een festival, evenement, feest en uitgaansgelegenheden.. Verder gaat het promotieteam op de evenementlocatie gesprekken aan met bezoekers over de risico s van alcoholen drugs achter het stuur. Dit gebeurt aan de hand van de rijden zonder invloed-quiz. De quiz bestaat uit 60 uitdagende vragen over alcohol en drugs in het verkeer. Door deel te nemen aan de quiz kunnen evenementbezoekers binnen één minuut zoveel mogelijk punten verdienen, waarmee ze gratis een alcoholvrije versnapering kunnen krijgen op het evenemententerrein.

5 Alcoholslagboom Op het parkeerterrein van een evenementlocatie worden automobilisten voor de vrijwillige keuze gesteld om op het parkeerterrein te parkeren met de alcoholslagboom. Parkeren op dit terrein is gratis, mits zij na afloop van het evenement meedoen aan de campagne. Bij het verlaten van het terrein wordt in een Dräger alcoholslot geblazen. Wanneer uit de test blijkt dat de bestuurder 100% BOB 0% op is, wordt deze met een leuk gadget beloond voor het goede gedrag. Met automobilisten die teveel gedronken gaan we het gesprek aan en zo nodig wijzen we ze op alternatieve vervoersmogelijkheden. Deze maatregel wordt ingezet wanneer er de mogelijkheid is om een parkeerterrein af te zetten voor de alcoholslagboom. Uiteraard wordt over deze maatregel afstemming gezocht met de politie en de festivalorganisatie. Deze actie vraagt om een specifiek soort festivals: Aanwezigheid van een parkeerterrein De mogelijkheid om zo dicht mogelijk bij de ingang van het festival een VIP-parking in te richten Verwacht aantal bezoekers met de auto

6 Alcokart De Alcokart is een speciale kart is voorzien van een rijden onder invloed stand. Hierdoor zal de kart reageren alsof de bestuurder onder invloed van alcohol is. In de Alcokart nemen twee deelnemers plaats, een bestuurder en passagier. Deze krijgen vervolgens een korte instructie en mogen een uitgezet parcours afrijden. De eerste ronde op het parcours wordt gewoon nuchter gereden. Hierbij reageert de kart zoals een normale auto en kan de bestuurder er aan wennen. Bij de volgende ronde is dit anders; het team schakelt dan de alcoholeffecten in. Dit zorgt ervoor dat de kart zich gaat gedragen zoals een dronken bestuurder dat zou doen: hij heeft moeite met sturen en reageert vertraagd. Hierdoor gaat het rijden een stuk lastiger en is de kans groot dat de kart de bocht uit vliegt, net zoals wanneer iemand dronken achter het stuur zit. Er is echter één groot verschil; het team heeft de mogelijkheid de Alcokart op afstand te laten stoppen, dit om echte ongelukken te voorkomen. Wanneer ook de tweede ronde is afgelegd krijgen de deelnemers een briefing waarin hun ervaringen worden besproken. Deze actie kan worden ingezet bij scholen, een festival of evenement. Er moet ruimte beschikbaar zijn voor het parcours (minimaal 20x20m).

7 Bob-sport Sportclubs worden tijdens een belangrijke wedstrijd of bijzonder evenement bezocht door het Bob-sport campagneteam. Tijdens dit bezoek spreekt het Bob-team bezoekers in de sportkantine en toeschouwers op de tribune aan. Allereerst worden de bezoekers uitgenodigd voor de BOBquiz. Deze quiz bestaat uit 60 vragen waarvan er zo veel mogelijk binnen de gestelde tijd juist beantwoord dienen te worden. De vragen staan in het teken van Bob-sport en zijn bedoeld om kennis over de negatieve gevolgen van rijden onder invloed over te brengen. Deelnemers aan de Bob-quiz ontvangen een presentje voor deelname én als reminder. Vervolgens worden de deelnemers gevraagd of zij bestuurder van een voertuig zijn en nog moeten rijden. Met de bestuurders onder hen wordt de afspraak gemaakt om geen alcohol te drinken. Ook worden zij uitgenodigd voor een alcoholblaastest. Nuchtere bestuurders ontvangen als beloning een Bob-sleutelhanger. Het Bob-team adviseert bestuurders die hebben gedronken. Bijvoorbeeld om met het OV te reizen, een taxi te nemen, periode te wachten, vervangende bestuurder te vinden, etc. Nuchtere bestuurders worden als beloning voor hun goede gedrag uitgenodigd voor een game. Hiermee kunnen zij leuke prijzen winnen. Deze actie kan worden ingezet sportclubs. en persberichten aan campagnewebsite.

8 Fris!team Het Fris!team geeft een beloning aan de bestuurders die niet hebben gedronken tijdens een alcoholcontrole van de politie. De controledata worden bepaald in overleg tussen de verschillende politiediensten en het team. De Fris!teams zijn heel het jaar actief. Het team wordt voornamelijk ingezet bij de grotere alcoholcontroles, waar voldoende doorstroom is aan mensen om het gesprek mee aan te gaan. Eén van de belangrijkste doelen van de alcoholcontroles is om bij zoveel mogelijk automobilisten de bewustwording van de gevaren van alcohol in het verkeer te vergroten. Automobilisten (jong en oud) worden zo op een positieve manier bewustgemaakt van de gevaren van het rijden onder invloed van alcohol. Deze maatregel kan worden ingezet tijdens alcoholcontroles door de politie. updates op Facebook met daarin onder meer ook een Deze maatregel wordt afgestemd met de politie en met de teams van VVN.

9 Lespakket: Sleutel tot veilig verkeer Het lespakket Sleutel tot veilig verkeer heeft tot doel toekomstige jonge bestuurders kennis te laten maken met verkeersveiligheid en is opgesplitst in een aantal onderdelen. In het eerste onderdeel dat ongeveer een lesuur in beslag neemt, worden de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen besproken. De combinatie van alcohol, drugs of geneesmiddelen kan aanleiding geven tot gevaarlijke verkeerssituaties. Daarom is het tweede onderdeel Rijden onder invloed ontwikkeld. Hierbij kunnen jongeren middels de alcohol- en drugsbrillen zelf meemaken waarom het een slecht idee is om onder invloed te rijden. Het derde gedeelte gaat over verkeersgedrag. Alle onderdelen worden door promotieteamleden gegeven op een aantrekkelijke en interactieve manier, waarbij de discussie tussen jongeren op gang wordt gebracht. De focus van het educatieprogramma ligt op ROC s, HBO, en Universitaire instellingen. Op VO scholen worden de lessen uitsluitend gegeven aan leerlingen vanaf 15/16 jaar oud. updates op Facebook met daarin onder meer ook een

10 Pitch Op een MBO- of HBO-instelling krijgen leerlingen les in het presenteren van zichzelf. Een promotieteamlid van RYD sluit bij een dergelijke les aan en geeft leerlingen de opdracht een pitch voor te bereiden over de gevaren van het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Leerlingen krijgen een uur de tijd om een pitch voor te bereiden die zij presenteren aan hun klasgenoten. Het promotieteamlid van RYD beoordeelt de pitches en het groepje met de beste pitch, ontvangt een verrassingspakket vol gadgets. Om de dag leuk af te sluiten kunnen de leerlingen gebruik maken van de Virtual Reality bril en ervaren wat de gevaren zijn van rijden onder invloed. Deze actie is bedoeld voor MBO of HBO instellingen en universiteiten.

11 Lagerhuisdebat Tijdens een lesuur op school wordt er een Lagerhuisdebat georganiseerd door het team. Een klas wordt opgesplitst in twee groepen en gaan vervolgens met elkaar in discussie over verschillende stellingen die met het onderwerp Rijden zonder Invloed te maken hebben. Beide groepen krijgen per stelling drie minuten de tijd om zich voor te bereiden. Na de drie minuten is het debat geopend! Het team leidt het debat en laat beide partijen voldoende aan het woord komen. De leerlingen gaan actief met elkaar in discussie en na afloop wordt er door de jury, aan beide groepen, punten toegekend op verschillende debat-vaardigheden. Het totaal aantal punten worden zichtbaar in de klas bijgehouden. De winnaars van het debat krijgen een leuke prijs en eeuwige roem. Mits de discussie deskundig voorbereid en geleid wordt (en daar zorgen wij voor) verschuift door er over te debatteren de attitude in de gewenste richting. Deze actie is bedoeld voor MBO of HBO instellingen en universiteiten. en persberichten aan campagnewebsite.

12 PEER Drive Clean! PEER Drive Clean! is een project waarbij promotieteamleden een theorieles overnemen van een rijschoolhouder. Hierbij komt op interactieve wijze het onderwerp alcohol en drugs in het verkeer aan de orde. Op deze manier willen we de bestuurders bewust maken van de gevaren en gevolgen van het rijden onder invloed. Juist deze groep, actief bezig om het rijbewijs te halen, dient zich bewust te zijn van de gevaren. Tijdens de sessie komen verschillende onderwerpen aan de orde. Daarbij kan je onder andere denken aan de feiten over alcohol en drugs in het verkeer. Ook komen de juridische gevolgen van het gebruik van alcohol en drugs achter het stuur aan bod. Gedurende de les mogen deelnemers ook de alcohol- en drugsbrillen opzetten, om zelf eens te ondervinden hoe gevaarlijk dat nu echt is! Deze actie kan worden ingezet bij rijscholen.

13 Over ons ROV Oost-Nederland heeft het thema Rijden onder invloed begin dit jaar Europees aanbesteed. Met het aanbod onder de naam Rijden Zonder Invloed heeft het consortium van XTNT, Responsible Young Drivers (RYD) en Keijzer de opdracht gekregen om dit de komende jaren uit te voeren. Iedere partij heeft zijn eigen expertises en ervaringen die in deze samenwerking goed op elkaar aansluiten. Zo zorgen we ervoor dat alle vaardigheden, competenties en techniek aan boord zijn. Responsible Young Drivers (RYD) RYD gaat niets te ver om alle groepen te bereiken en bewust te maken van de gevaren van rijden onder invloed. Dus ook die groep, waarmee contact leggen best lastig is! Want RYD staat er voor om het aantal verkeersslachtoffers ten gevolge van rijden onder invloed terug te dringen. Dit doen ze door het ontwikkelen én uitvoeren van ludieke, eigenwijze, en innovatieve (niet belerende) bewustwordingscampagnes. Ruime ervaring én een effectief maatregelenpakket zet RYD in voor Oost-Nederland. XTNT - Experts in Traffic and Transport XTNT werkt dagelijks aan het mobiliteitsgedrag van mensen. XTNT is de schakel tussen gedragswetenschappelijke kennis en praktijk. XTNT is expert in het op een positieve manier beïnvloeden van menselijk gedrag. Ook de gebruikte beïnvloedingstechnieken voor het project Rijden zonder Invloed zijn gefundeerd vanuit de wetenschap. Keijzer Keijzer is een bureau dat is gespecialiseerd in marke ting, communicatie en management. De kracht van Keijzer is dat zij vanuit een stevige strategische blik erg hands-on actief zijn. Keijzer houdt zich op vele fronten bezig, variërend van het opstellen van (strategische) plannen, het invullen en on derhouden van effectieve websites, tot marketing en social advertising. Het promotieteam Het promotieteam bestaat uit teamleiders en teamleden. Bij iedere inzet van een maatregel is een teamleider aanwezig op locatie. Afhankelijk van de maatregel komen daar nog enkele promotieteamleden bij. De teamleiders zijn verantwoordelijk voor de acties op locatie. De teamleiders vertegenwoordigen het team richting de contactpersoon binnen de organisatie. Gedurende de actie sturen de teamleiders de promotieteamleden aan en coachen die. Evaluatie en nazorg De kern van onze aanpak wordt gevormd door een grote diversiteit aan maatregelen. Na ieder van deze maatregelen geven we een terugkoppeling met een evaluatieverslag aan de opdrachtgever waarin we het bereik en het verloop van de actie toelichten. ROV Oost-Nederland Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met onze kennis van verkeersveiligheid en van het gebied brengen we de juiste partners bij elkaar en initiëren we projecten. We richten ons daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Onze ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland.

14 Dit pakket maatregelen wordt ondersteund door een campagnewebsite en diverse andere communicatieacties, waaronder sociale media. Heeft u naar aanleiding hiervan nog vragen, dan kunt u contact opnemen met: Pieter L. Folkertsma van Responsible Young Drivers, mobiel:

Rijden zonder Invloed, daar gaan we voor!

Rijden zonder Invloed, daar gaan we voor! Maatregelenpakket Over Rijden Zonder Invloed Rijden zonder Invloed is de normaalste zaak van de wereld. Dat is de boodschap die we via onze campagne uitdragen. Zo willen we rijden onder invloed van alcohol,

Nadere informatie

PUUR_NL CAMPAGNE. Doelgroep. Boodschap en communicatie doelstellingen

PUUR_NL CAMPAGNE. Doelgroep. Boodschap en communicatie doelstellingen PUUR_NL CAMPAGNE Doelgroep Gazelle brengt volgend jaar een nieuwe fiets uit genaamd PUUR_NL. Deze krijgt een geheel eigen campagne om Gazelle marktleider te houden, ook in de branche van transportfietsen.

Nadere informatie

Samen maken we ons verkeer veiliger

Samen maken we ons verkeer veiliger Samen maken we ons verkeer veiliger Inhoud Samen maken we ons verkeer veiliger 1 Iedereen veilig over straat 4 Meedoen is makkelijk 6 Ons werk = ons merk 7 Verkeer blijft mensenwerk 8 Ons streven 9 Vrijwilligers

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2018-2019 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Rijd jij ook zonder invloed?

Rijd jij ook zonder invloed? Rijd jij ook zonder invloed? Check je medicijn op www.rijveiligmetmedicijnen.nl www.rijdenzonderinvloed.nl www.rijveiligmetmedicijnen.nl Rijden zonder invloed Gebruik je alcohol, drugs of (zware) medicijnen?

Nadere informatie

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN

VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN VERKEERSEDUCATIE IN DE PROVINCIE GRONINGEN Activiteiten voor het middelbaar beroepsonderwijs, schooljaar 2019-2020 Kosteloos verkeerseducatie op uw school VERKEERSEDUCATIE IN HET MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS

Nadere informatie

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017

Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Dé expert op het gebied van verslaving Antenne Gooi en Vechtstreek 2017 Zicht op middelengebruik onder jonge mensen in de regio www.jellinek.nl/preventie Demografische gegevens Antenne is een initiatief

Nadere informatie

saleskit digitale mogelijkheden LINDA.

saleskit digitale mogelijkheden LINDA. saleskit digitale mogelijkheden LINDA. ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD MET EEN KNIPOOG PROFIEL LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

Draaiboeken Pilot Belonen in het Verkeer

Draaiboeken Pilot Belonen in het Verkeer secretariaat Limburglaan 10 postbus 5700 6202 MA Maastricht telefoon 043 389 77 66 info@rovl.nl www.rovl.nl Rabobank 13.25.75.728 Draaiboeken Pilot Belonen in het Verkeer projectnummer 250560 R01 Datum:

Nadere informatie

Effectieve verkeerstraining voor kinderen als voorbereiding op zelfstandige deelname aan het verkeer Haal WegWijsVR naar jouw school

Effectieve verkeerstraining voor kinderen als voorbereiding op zelfstandige deelname aan het verkeer Haal WegWijsVR naar jouw school Effectieve verkeerstraining voor kinderen als voorbereiding op zelfstandige deelname aan het verkeer Haal WegWijsVR naar jouw school WegWijsVR is een initiatief van: en Samenvatting Wat is WegWijsVR? WegWijsVR

Nadere informatie

Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015. Dia 1

Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015. Dia 1 Marktconsultatie Verkeersveiligheid 24 juni 2015 Dia 1 Marktconsultatie Verkeersveiligheid ROV Oost-Nederland Samenwerking tussen de provincies Gelderland en Overijssel Vergroten efficiency Verminderen

Nadere informatie

Op weg met Rijbewijzer

Op weg met Rijbewijzer Op weg met Rijbewijzer Doelgroep Leerlingen van de derde graad. VOET en Gemeenschappelijke stam: 18, 20 Context 1: 13,14 Lesthema Veilig verkeersgedrag steunt op een goede kennis van de verkeersregels

Nadere informatie

Risicogedrag pubers: breder dan verkeer alleen? Divera Twisk (SWOV) Eva Schreuder (TeamAlert) Willemijn Noordman (TeamAlert)

Risicogedrag pubers: breder dan verkeer alleen? Divera Twisk (SWOV) Eva Schreuder (TeamAlert) Willemijn Noordman (TeamAlert) Risicogedrag pubers: breder dan verkeer alleen? Divera Twisk (SWOV) Eva Schreuder (TeamAlert) Willemijn Noordman (TeamAlert) Inhoud Waarom deze studie? Voorlopige resultaten - Is er een samenhang tussen

Nadere informatie

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand JAARPLAN 2010 Afdeling Loon op Zand Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Projecten 4. Verkeersouders 5. De scholen zijn weer begonnen 6. School verkeersexamens 7. Voorlichting Contactgegevens Begroting

Nadere informatie

VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS

VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS VERKEERSWEKEN SECUNDAIR ONDERWIJS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR 2016-2017 Verkeersweken secundair onderwijs IN ENKELE WOORDEN Jongeren blijven oververtegenwoordigd in de ongevallencijfers. Verkeers-

Nadere informatie

De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes

De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes De Blijf Mobiel Beurs in Overijssel groot succes Een communicatie- en educatieproject gericht op ouderen Samenvatting Ouderen lopen het hoogste risico om door een verkeersongeval ernstig gewond te raken

Nadere informatie

Verkeersveilig landbouwverkeer Aanpak vanuit educatie en communicatie. Marco Wigbers 9 juni 2016 Dia 1

Verkeersveilig landbouwverkeer Aanpak vanuit educatie en communicatie. Marco Wigbers 9 juni 2016 Dia 1 Verkeersveilig landbouwverkeer Aanpak vanuit educatie en communicatie Marco Wigbers 9 juni 2016 Dia 1 Regionaal Orgaan voor de verkeersveiligheid in Oost Nederland Wie zijn wij?: Samenwerkingsorganisatie

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Wat is de aanleiding?

Wat is de aanleiding? Het verkeer baas met met Virtual Baas van dede straat virtualreality reality Wat is de aanleiding? Kijk voo rm informa eer tie op samsun g.com/ nl/ beatthe street Kinderen veilig over straat Elke dag gaan

Nadere informatie

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge

Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Op zoek naar creatieve, innovatieve ideeën voor het uitbannen van kinderarbeid in de wereld Deadline: 4 oktober 2017 Nederland tegen Kinderarbeid Challenge Vandaag de dag zijn wereldwijd zo n 168 miljoen

Nadere informatie

Op weg met Rijbewijzer

Op weg met Rijbewijzer Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Doelgroep Leerlingen van de derde graad. Materiaallijst PowerPoint (beamer) Flimpje (youtube) 2 Beginsituatie De leerlingen zijn bezig met

Nadere informatie

Opbrengst en oproep. Podiumprogramma april april van GEKLEURD UTRECHT NIET WELKOM naar Een streep door discriminatie

Opbrengst en oproep. Podiumprogramma april april van GEKLEURD UTRECHT NIET WELKOM naar Een streep door discriminatie Opbrengst en oproep Podiumprogramma april 2017 - april 2018 van GEKLEURD UTRECHT NIET WELKOM naar Een streep door discriminatie Utrecht, 6 juli 2018 In gesprek over discriminatie: de opbrengst en een oproep

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 18R.00822

RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 18R.00822 TjjSŕÛ Gemeente Çf^C5 Oudewater RAADSINFORMATIEBRIEF Oudewater 18R.00822 Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 18 december 2018 Portefeuillehouder(s) : Wethouder W.J.P. Kok Portefeuille(s)

Nadere informatie

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen

Handleiding. De scholen zijn weer begonnen Handleiding De scholen zijn weer begonnen De campagne In deze handleiding vindt u informatie over de noodzaak voor - en opzet van - de campagne. Verder vindt u informatie over mogelijke manieren waarop

Nadere informatie

Factsheet Veilig Uitgaan = Veilig thuiskomen

Factsheet Veilig Uitgaan = Veilig thuiskomen Factsheet Veilig Uitgaan = Veilig thuiskomen Achtergrond Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen Onderzoeksdoel en onderzoeksopzet Steekproef Resultaten werkelijk gebruik Resultaten gebruik in verkeer Resultaten

Nadere informatie

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel

Plan van aanpak. Werkgroep jaarthema 2016: jongeren. Gemeenteraad van de gemeente Tiel Plan van aanpak Werkgroep jaarthema 2016: jongeren Gemeenteraad van de gemeente Tiel Inleiding De gemeenteraad van Tiel heeft tijdens de vergadering van 28 oktober 2015 unaniem een motie aangenomen over

Nadere informatie

Gratis proefles. Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie

Gratis proefles. Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie Gratis proefles Mercedes-Benz DrivingAcademy De rijopleiding voor de nieuwe generatie Mercedes-Benz DrivingAcademy: goed voorbereid op weg Autobestuurders staan tegenwoordig bloot aan meer afleiding dan

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

JAARPLAN Afdeling Loon op Zand

JAARPLAN Afdeling Loon op Zand JAARPLAN 2008 Afdeling Loon op Zand Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Projecten 4. Verkeersouders 5. De scholen zijn weer begonnen 6. School verkeersexamens 7. Voorlichting Contactgegevens 1.

Nadere informatie

Kennissessie: Gierende hormonen en educatie; hoe redden jongeren zich in het verkeer?

Kennissessie: Gierende hormonen en educatie; hoe redden jongeren zich in het verkeer? Kennissessie: Gierende hormonen en educatie; hoe redden jongeren zich in het verkeer? In deze kennissessie vertelden Lisette de Wildt van DTV en Kim Ruijs van XTNT over hun verkeerseducatie projecten om

Nadere informatie

Uitkomsten enquête Lichtbrigade 2014

Uitkomsten enquête Lichtbrigade 2014 1 Uitkomsten enquête Lichtbrigade 2014 Lagere scholen Middelbare scholen ANWB Leden initiatieven 2 Lichtbrigade 2014 (Basisscholen) Relevante actie! Veiligheid is een relevant thema, bewustwording veilige

Nadere informatie

Openbaar vervoer in verkeerseducatie

Openbaar vervoer in verkeerseducatie Vlaams Congres Verkeersveiligheid - Leuven Openbaar vervoer in verkeerseducatie Leo Bekker, regiomanager Veilig Verkeer Nederland Leuven, 17 maart 2015 Vervoersmix in de verkeerseducatie Hoe leren kinderen?

Nadere informatie

0% 10% 20% 30% 40% 50%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 1 2 53% 5% 18% Ja, ik weet goed wat het programma inhoudt % Ja, ik weet een beetje wat het programma inhoudt % Ja, maar ik ken het alleen van naam % 24% Nee, ik ken het programma niet % Bekend met de slogan

Nadere informatie

Hallo mogen wij ons even voorstellen

Hallo mogen wij ons even voorstellen Hallo mogen wij ons even voorstellen Wij zijn Verkeersschool Janssen en bedanken je voor het benaderen van informatie over jou rijopleiding. Denk je nog steeds dat het behalen van je rijbewijs duur en

Nadere informatie

Bilan 2002 PERSDOSSIER

Bilan 2002 PERSDOSSIER Bilan 2002 PERSDOSSIER Responsible Young Drivers Stichting van openbaar nut Barricadenplein 9 1000 Brussel Tel. : 02/513.39.94 Fax : 02/502.43.50 www.ryd.be info@ryd.be Inleiding Al voor de negentiende

Nadere informatie

MEDICIJNEN IN HET VERKEER

MEDICIJNEN IN HET VERKEER MEDICIJNEN IN HET VERKEER MINDER GOED RIJDEN MET MEDICIJNEN MAG IK RIJDEN MET MIJN MEDICIJN WAT KAN DE APOTHEKER VOOR MIJ DOEN BEOORDELING RIJGESCHIKTHEID BIJ MEDICIJNGEBRUIK ADVIEZEN OM VEILIG TE RIJDEN

Nadere informatie

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen

Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche. Ik ben verheugd vandaag in de politiezone Het Houtsche aanwezig te mogen Verkeersveilige Week Bijwonen controle - PZ Het Houtsche Maandag 20 februari 2017 Geachte burgemeesters Geachte korpschef en leden van politiezone Het Houtsche Beste aanwezigen van de pers Ik ben verheugd

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG! met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD! MET EEN KNIPOOG PROFIEL! LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

TotallyTraffic CampagneCrew

TotallyTraffic CampagneCrew TotallyTraffic MODULE Lesbeschrijving TotallyTraffic CampagneCrew Winnende clip 2016 / 2017 TotallyTraffic Module Opdracht / leerlingenwedstrijd CampagneCrew Inhoudsopgave 1. Docentenhandleiding 1. Inleiding:

Nadere informatie

Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag

Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag PERSBERICHT 25 november 2015 Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag De gewesten, de Belgische Brouwers en Assuralia lanceerden

Nadere informatie

memonummer: 02 betreft: Geleiding parkeren Marken

memonummer: 02 betreft: Geleiding parkeren Marken Mogelijke oorzaken van het probleem Het verkeerd rijden door automobilisten kent niet één oorzaak, het is een combinatie van verschillende mogelijke factoren. Deze mogelijke factoren zijn: - Onbekendheid

Nadere informatie

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA)

Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (EMA) U bent aangehouden omdat u reed onder invloed van alcohol. Het kan ook zijn dat u hebt geweigerd mee te werken aan een bloed- of adem onderzoek. Mogelijk bent

Nadere informatie

saleskit digitale mogelijkheden LINDA.

saleskit digitale mogelijkheden LINDA. saleskit digitale mogelijkheden LINDA. met content & interactie die voldoen aan ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. MET EEN ALTIJD MET EEN KNIPOOG

Nadere informatie

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker

Tactus Verslavingszorg. Programma. Tactus op De Rede. Gamen & Internet. Gamen. Bianca Swart Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Stedendriehoek, Twente, Zwolle/Noord Veluwe en Flevoland Informatie, advies en hulp Alcohol, drugs, medicijnen, gamen, gokken Bianca Swart Preventiewerker Preventie basisonderwijs

Nadere informatie

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN

HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN HET EFFECT VAN WHEELIEPOP OP SMARTPHONEGEBRUIK TIJDENS HET FIETSEN Een kwantitatief onderzoek onder jongeren in opdracht van het Interprovinciaal Overleg JEROEN HERMANS KJELL MASSEN AMSTERDAM, JULI 2017

Nadere informatie

Your Message Safety Tunes Handleiding

Your Message Safety Tunes Handleiding Your Message Safety Tunes Handleiding Project Aanleiding Jongeren tot de leeftijd van 24 jaar zijn een grote risicogroep in het verkeer. Veel jongeren in Nederland stromen op jonge leeftijd (vanaf 16 jaar)

Nadere informatie

2. Je krijgt zo veel mogelijk les van dezelfde instructeur. Bij wijze van uitzondering kan het voorkomen dat je van een andere instructeur les krijgt.

2. Je krijgt zo veel mogelijk les van dezelfde instructeur. Bij wijze van uitzondering kan het voorkomen dat je van een andere instructeur les krijgt. Algemene voorwaarden Autorijschool Atigh ALGEMENE VOORWAARDEN Per 01 Januari 2018 Artikel 1 Afspraken voor de Auto Rijschool Atigh 1. Je krijgt theorie ondersteuning en praktijkles van een rijinstructeur

Nadere informatie

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8

VVN Verkeersmethode. Bestelinformatie schooljaar Voor groep 1 t/m 8 VVN Verkeersmethode Bestelinformatie schooljaar 2019-2020 VERKEERSLESSEN, INCLUSIEF PRAKTIJKLESSEN EN THUISOPDRACHTEN Voor groep 1 t/m 8 Leren is een doorlopend proces en stopt nooit. Daarom biedt Veilig

Nadere informatie

Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties

Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties VELOCITIE INSPIRATIEBOX categorie 2: Sensibilisatiecampagne ACTIEFICHE Stimuleer het gebruik van fluomateriaal met ludieke acties Hoe organiseer ik dit in mijn school? Met dank aan: www.xiu-jtvoi.org Stimuleer

Nadere informatie

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer

Inleiding. Gevaren met landbouwverkeer. Leeswijzer 1 Landbouwvoertuigen vormen een gevaar op de weg. Vooral buiten de bebouwde kom gebeuren er veel ongelukken met landbouwverkeer, vaak met ernstige afloop. De slachtoffers vallen uitsluitende onder de andere

Nadere informatie

KNELPUNTEN IN HET VERKEER

KNELPUNTEN IN HET VERKEER KNELPUNTEN IN HET VERKEER Gemeente Lansingerland Augustus 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 134 Datum Augustus 2017

Nadere informatie

Alcoholvrij op weg. Alcohol-ervaringsproef voor jonge automobilisten. Samenvatting

Alcoholvrij op weg. Alcohol-ervaringsproef voor jonge automobilisten. Samenvatting Alcoholvrij op weg Alcohol-ervaringsproef voor jonge automobilisten Samenvatting Verslavingszorg Noord Nederland, regio Drenthe, organiseert al meer dan 10 jaar het preventieprogramma Alcoholvrij op weg.

Nadere informatie

Agile game productie

Agile game productie Keuzedeel mbo Agile game productie gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0717 Penvoerder: Sectorkamer ICT en creatieve industrie Gevalideerd door: Sectorkamer ICT & creatieve industrie

Nadere informatie

Daag uw organisatie uit!

Daag uw organisatie uit! We coach professional driving Daag uw organisatie uit! In SAFE & ECO Driving powered by Even voorstellen: V VCR, Cito en Cranfield University VVCR Meer dan 40 jaar ervaring en expertise in professionele

Nadere informatie

Liska Vulperhorst Preventiewerker

Liska Vulperhorst Preventiewerker Liska Vulperhorst Preventiewerker Tactus Verslavingszorg Vijf circuits Behandeling & Begeleiding Sociale Verslavingszorg Forensische Verslavingszorg Verslavingsreclassering Preventie & Consultancy Programma

Nadere informatie

Smartphoneapplicatie moet jongeren zichtbaarder maken in het verkeer

Smartphoneapplicatie moet jongeren zichtbaarder maken in het verkeer Smartphoneapplicatie moet jongeren zichtbaarder maken in het verkeer Drive Up Safety en Fidea lanceren nieuwe campagne voor meer verkeersveiligheid tijdens donkere dagen Antwerpen, 24 november 2015 Nu

Nadere informatie

WAT DOE JIJ BIJ ZWAAILICHT EN SIRENE?

WAT DOE JIJ BIJ ZWAAILICHT EN SIRENE? WAT DOE JIJ BIJ ZWAAILICHT EN SIRENE? AANLEIDING CAMPAGNE AANLEIDING CAMPAGNE In 2011/2012 een verkennend onderzoek naar gedrag van automobilisten bij confrontatie met voorrangsvoertuigen: Automobilisten

Nadere informatie

DRIVE UP SAFETY! INTERACTIEVE ACTIES. Wie is DUS!? INTERACTIEVE WORKSHOP OP MAAT. DUS!-aanbod. DUS! iets voor jou? Contacteer ons!

DRIVE UP SAFETY! INTERACTIEVE ACTIES. Wie is DUS!? INTERACTIEVE WORKSHOP OP MAAT. DUS!-aanbod. DUS! iets voor jou? Contacteer ons! DRIVE UP SAFETY! DÉ VERKEERSVEILIGHEIDSORGANISATIE VOOR JONGEREN, DOOR JONGEREN! New Orleansstraat 271-9000 Gent // +32 (0)9 266 66 47 // info@dus.be INTERACTIEVE ACTIES DUS! organiseert allerlei positieve,

Nadere informatie

Feest Wijzer Services voor fuiven en kleine festivals

Feest Wijzer Services voor fuiven en kleine festivals Feest Wijzer Services voor fuiven en kleine festivals Feest Wijzer is een initiatief van VAD met ondersteuning van Gezonde Gemeente. Met Feest Wijzer geven fuiven en kleine festivals aan dat ze zich inzetten

Nadere informatie

Even vooraf.. Motorrijden heeft veel voordelen, echter het heeft ook veel nadelen..

Even vooraf.. Motorrijden heeft veel voordelen, echter het heeft ook veel nadelen.. Even vooraf.. Als je 18 jaar of ouder bent, dan mag je motorrijlessen nemen. Kies je ervoor om op je 18e, 19e of 20e jaar examen te doen, dan zul je een rijbewijs ontvangen voor de lichte categorie motor.

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland

Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland 30 mei tot en met 2 juni 2017 Calamiteitenplan Avondvierdaagse Hoogland Pagina 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Organisatie... 4 3. Risico inventarisatie... 5 3.1.

Nadere informatie

ONTDEK JE VAKMANSCHAP!

ONTDEK JE VAKMANSCHAP! ONTDEK JE VAKMANSCHAP! Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap op alle niveaus. In een doorlopende lijn van vmbo tot en met mbo en jonge professionals uit het bedrijfsleven.

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Evaluatie deelname burgerpanel November 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Zuiderval 70 Postbus 563 7500 AN Enschede Rapportnummer 2015 / 164 Datum November 2015

Nadere informatie

Slimme Mobiele School

Slimme Mobiele School Slimme Mobiele School Slimme Mobiele School, kortweg SMS is een project dat georganiseerd wordt door vier studenten 3 BaLSO van de Thomas More hogeschool Mechelen, in samenwerking met ColomaPlus. Dit project

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

Product gerelateerde tweet webcare volgens individueel tegemoetkomend cluster

Product gerelateerde tweet webcare volgens individueel tegemoetkomend cluster Bijlage 1. Materiaal voor pretest en hoofdexperiment Product gerelateerde tweet webcare volgens individueel tegemoetkomend cluster Product gerelateerde tweet webcare volgens collectief tegemoetkomend cluster

Nadere informatie

+ = SPORTIVOS Alcohol en sport: Veilig uit, veilig thuis. Draft pilootproject Sportivos

+ = SPORTIVOS Alcohol en sport: Veilig uit, veilig thuis. Draft pilootproject Sportivos + = + = SPORTIVOS Alcohol en sport: Veilig uit, veilig thuis Draft pilootproject Sportivos V.U.: Paul Van Deun, Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen vzw, VAD, Vanderlindenstraat 15, 1030 Brussel

Nadere informatie

Gesubsidieerde Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs 2014-2015

Gesubsidieerde Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs 2014-2015 Gesubsidieerde Verkeersprojecten Voortgezet Onderwijs 2014-2015 Verkeersprojecten 2014-2015 VerkeersEducatiePunt SBZW www.sbzw.nl Geachte heer/mevrouw, Bij deze wil ik u informeren over verschillende gratis

Nadere informatie

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1

Verkeersslachtoffers onder jongeren. Dia 1 Verkeersslachtoffers onder jongeren Dia 1 Inhoud 1. Problematiek 2. Oorzaken 3. Kenmerken pubers 4. Aandachtspunten maatregelen 5. Maatregelen Dia 2 Problematiek (1) Omvang: in Oost-Nederland vallen jaarlijks

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles

Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles Persnota 20 mei 2014 Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles Horeca, gemeentebesturen en politie strijden samen tegen alcoholmisbruik achter het stuur Burgemeesters Vincent Van Quickenborne

Nadere informatie

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg!

B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! B40 Landbouwvoertuigen; een gevaar op de weg! Lotte van den Munckhof ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Erik Geerdes ( Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland) Charlotte van Sluis

Nadere informatie

Examen doen voor de brommobiel

Examen doen voor de brommobiel Examen doen voor de brommobiel Informatie over het theorie- en het praktijkexamen Voor het rijbewijs voor de brommobiel moet u slagen voor een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn ingevoerd

Nadere informatie

TotallyTraffic DOE-HET-ZELF-LES. Lesbeschrijving. TotallyTraffic

TotallyTraffic DOE-HET-ZELF-LES. Lesbeschrijving. TotallyTraffic TotallyTraffic DOE-HET-ZELF-LES Lesbeschrijving TotallyTraffic Winnende clip 2016 / 2017 TotallyTraffic doe-het-zelf-les Opdracht / leerlingenwedstrijd CampagneCrew Inhoudsopgave 1. Docentenhandleiding

Nadere informatie

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens

Financiële Educatie aan Jongeren. Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens Financiële Educatie aan Jongeren Thea Hazel-Stals Netty Blijlevens WWJB richt zich op jongeren en hun financiën Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) richt zich op het vergroten van de financiële zelfredzaamheid

Nadere informatie

2toDrive. Proef begeleid rijden. Rijlessen voor 16.5 jarigen per 1 november 2011 van start! Autorijschool PVE Schönbergweg 57 1323 GT Almere

2toDrive. Proef begeleid rijden. Rijlessen voor 16.5 jarigen per 1 november 2011 van start! Autorijschool PVE Schönbergweg 57 1323 GT Almere 2toDrive Proef begeleid rijden Rijlessen voor 16.5 jarigen per 1 november 2011 van start! Disclaimer De informatie in deze presentatie over de proef Begeleid Rijden is grotendeels afkomstig van de presentatie,

Nadere informatie

Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA)

Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA) U bent aangehouden omdat u reed onder invloed van alcohol. Om ervoor te zorgen dat u niet nog eens deelneemt aan het wegverkeer onder invloed van alcohol

Nadere informatie

Een project voor de kwetsbare doelgroep beginnende automobilisten Hoe bereik je de beginnende bestuurders in Overijssel?

Een project voor de kwetsbare doelgroep beginnende automobilisten Hoe bereik je de beginnende bestuurders in Overijssel? Een project voor de kwetsbare doelgroep beginnende automobilisten Hoe bereik je de beginnende bestuurders in Overijssel? Samenvatting Het ROVO heeft een werkwijze ontwikkeld die ervoor moet zorgen dat

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Tussenmeting 2015 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, oktober

Nadere informatie

Definitieve resultaten Bob-eindejaarscontroles

Definitieve resultaten Bob-eindejaarscontroles PERSBERICHT 07 februari 2013 Definitieve resultaten Bob-eindejaarscontroles Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg, maakt het Kenniscentrum voor de Verkeersveiligheid van het BIVV de

Nadere informatie

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.!

saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! saleskit! digitale mogelijkheden LINDA.! ALTIJD EN OVERAL AANWEZIG! met content & interactie die voldoen aan de merkwaarden van LINDA. ALTIJD! MET EEN KNIPOOG PROFIEL! LINDA. biedt vrouwen met LINDAmagazine.nl,

Nadere informatie

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014

Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014 Onderzoeksprogramma van het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen voor 2013-2014 In 2011 en 2012 heeft het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) onderzoek uitgevoerd naar voorrangsvoertuigen. Sinds 2013 wordt

Nadere informatie

IJslands preventiemodel op Texel

IJslands preventiemodel op Texel Factsheet IJslands preventiemodel op Texel IJslandse jongeren waren 20 jaar geleden nog de grootverbruikers in Europa van drank, sigaretten en drugs. Door een andere manier van preventie, gebruiken zij

Nadere informatie

VOORWOORD. Wat kunt u vinden in de eerste nieuwsbrief van = Wat is er nieuw bij Truckruns. = OSC competities 2019

VOORWOORD. Wat kunt u vinden in de eerste nieuwsbrief van = Wat is er nieuw bij Truckruns. = OSC competities 2019 VOORWOORD De start van 2019 heeft nog een paar problemen gekend maar op dit moment is het weer volle kracht vooruit. Gelukkig is onze Henk (van de Website www.chauffeursverenigingen.nl) weer inzetbaar.

Nadere informatie

Werkplan Mobiliteitsmanagement Groningen, januari 2006 Provincie Groningen

Werkplan Mobiliteitsmanagement Groningen, januari 2006 Provincie Groningen Werkplan Mobiliteitsmanagement 2006 Groningen, januari 2006 Provincie Groningen Algemeen Mobiliteitsmanagement is een verzamelterm voor allerlei maatregelen die de vraag naar mobiliteit beïnvloeden om

Nadere informatie

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016

Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Verslag en resultaten 2030: wie werkt er in het ov? 20 juni 2016 Alexandra van Huffelen, algemeen directeur GVB opent de bijeenkomst. Het personeel van de toekomst is een onderwerp dat haar na aan het

Nadere informatie

Samenwerken op afstand: Vergaderen in Virtual Reality

Samenwerken op afstand: Vergaderen in Virtual Reality Informatie voor deelnemers aan niet WMO-plichtig onderzoek Titel: Samenwerken op afstand: Vergaderen in Virtual Reality Projectnummer: 060.37289/01.01 Experimentleider: Marleen Dohmen Telefoonnummer 06

Nadere informatie

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015

Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Bijeenkomst Moedige Moeders 28 november 2015 Doelstelling vandaag Wat is Preventie? Welke plannen heeft de overheid? Hoe wil de staatssecretaris ouders helpen? Welke rol spelen: Moedige Moeders? Huisartsen?

Nadere informatie

Trainingstraject gemeente Bronckhorst

Trainingstraject gemeente Bronckhorst Trainingstraject gemeente Bronckhorst Datum 18 januari 2015 Op verzoek van Gemeente Bronckhorst Mariëlle van der Leur, griffier Contactpersoon Debat.NL Alex Klein klein@debat.nl 023-5629972 of 06-40516523

Nadere informatie

VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!

VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee! VERKEERSQUIZZ In opdracht van VVN Brabant hebben jongeren van Plattelandsjongeren.nl een quiz over veilig verkeer samengesteld. Tijdens deze quiz stelt een quizmaster de vragen die door de kandidaten in

Nadere informatie

OSC Nieuwsbrief September Truckrun BOXMEER. Wat kunt u deze keer lezen in de OSC nieuwsbrief:

OSC Nieuwsbrief September Truckrun BOXMEER. Wat kunt u deze keer lezen in de OSC nieuwsbrief: OSC Nieuwsbrief September 2018 Truckrun BOXMEER Wat kunt u deze keer lezen in de OSC nieuwsbrief: a. b. c. d. Oproep voor kandidaten voor BNN/VARA Het uur van de waarheid Quiz Andere activiteiten uit de

Nadere informatie

Virtual reality op locatie

Virtual reality op locatie Virtual reality op locatie Virtual reality programma s & arrangementen INHOUDSOPGAVE 4 Programma VR experience 5 Een greep uit onze grote collectie VR avonturen 6 Programma VR bomb battle 7 Programma VR

Nadere informatie

Oudere Weggebruikers. Kennisdag ROV Oost NL. Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1

Oudere Weggebruikers. Kennisdag ROV Oost NL. Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1 Oudere Weggebruikers Kennisdag ROV Oost NL Alex Oosterveen en Reinoud Nägele 10 december 2015 Dia 1 Omvang probleem Het aantal verkeersongelukken waarbij ouderen betrokken zijn, neemt toe. ANP Dia 2 Verdubbeling

Nadere informatie

Landelijke Campagne Snelheid Periode 20 maart 15 juni 2017

Landelijke Campagne Snelheid Periode 20 maart 15 juni 2017 Wat doet IenM? Wat doet het ROV-ZH? Beschikbaar stellen campagnetoolkit voor overheden Nieuwe materialen 2017 beschikbaar vanaf maart via www.verkeersveiligheidscampagnes.nl (eenmalig registeren vereist,

Nadere informatie

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016

Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Terugkoppeling monitor subsidieregeling Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen 2013-2016 Beginmeting 2014 Portret samenwerkingsverband P029 Opdrachtgever: ministerie van OCW Utrecht, september

Nadere informatie

CREATING SPACE FOR CHILDREN

CREATING SPACE FOR CHILDREN zelfvoorzienend wek energie op door te dansen of te dribbelen power indicator led vloer interactief CREATING SPACE FOR CHILDREN Vakkanjer Challenge 2020 Jonge professionals aan de slag voor de Johan Cruyff

Nadere informatie

Handelingen Tweede Kamer

Handelingen Tweede Kamer Opgave 1 Politieke besluitvorming: verkeersveiligheid tekst 1 Handelingen Tweede Kamer 10 1 20 2 30 3 Aan de orde is de behandeling van het wetsvoorstel Wijziging van de Verkeerswet 1994 in verband met

Nadere informatie

Kilometer Kampioen 2017

Kilometer Kampioen 2017 Kilometer Kampioen 2017 Wie is de meest fanatieke treinreiziger van Nederland en mag zich de Kilometer Kampioen van 2017 noemen? Op 24 juni doe jij mee met deze wedstrijd. In dit document lees je alles

Nadere informatie