Human een nieuwe toekomst.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Human een nieuwe toekomst."

Transcriptie

1 Human een nieuwe toekomst. We're drowning in information, we're starving for wisdom. E.O. Wilson Wie is Human? Human maakt programma s die het hart raken en om het hoofd vragen. Voor mensen die zich willen verdiepen in het leven en verplaatsen in een ander, om zo beter te begrijpen wie wij zijn. Ze staan open voor nieuwe inzichten en ervaringen en denken onafhankelijk. Mensen die durven denken. Ze stellen graag hun oordeel uit om vooroordelen te voorkomen. Het zijn mensen met een open geest. Die ruimdenkend zijn, hun afwegingen zelf maken en hun eigen conclusies trekken. En mensen die durven doen. Die verantwoordelijkheid nemen voor hun leven en de levens van anderen zelfs als hen de macht ontbreekt er iets aan te veranderen. Human voorziet in hun behoeften, bij voorkeur ook met hen. Want dit is ons commitment: wij voorzien in de behoefte van zelfbewuste, actieve burgers die mee denken en mee doen. Human maakt het verschil V Human is de enige seculiere omroep en vertegenwoordigt het humanisme in Nederland. Human is nu nog één van de zeven levensbeschouwelijke omroepen zonder leden. Maar op 1 januari 2016 valt het doek en wordt Human (net als IKON, RKK en anderen) wegbezuinigd. Daarom bereidt Human zich voor op een nieuwe toekomst. Met minimaal leden wordt Human aspirant-omroep. Maak het verschil. Red programma s die ertoe doen: kies Human. Storytelling is revealing meaning without committing the error of defining it. Hannah Ahrendt Human vindt zijn wortels in een lange traditie van vooraanstaande humanistische denkers die Nederland (en de wereld) hebben gevormd: Erasmus, uitvinder van de vrije wil; Spinoza, uitvinder van het vrije denken; Coornhert, pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting. Daarmee is Human wars van populisme, onnadenkendheid en effectbejag. Human streeft naar betrokkenheid en duurzaamheid in zijn relaties en producten. Human is klein en stelt daarom maatschappelijke en persoonlijke impact boven de omvang van zijn aanwezigheid: small is beautiful. We beperken ons tot waar we goed in zijn: documentaire, drama en debat. Human is niet bang voor controverse en niet bang voor twijfel. Niet bang om tegen de tijdgeest in te gaan en vanzelfsprekendheden, moreel gezag en autoriteiten te ondermijnen. Niet bang om te onderzoeken zonder de uitkomst te kennen. Met Hannah Arendt willen we denken zonder vangnet.

2 Met een programmering die consequent gericht is op het maken van programma s die ertoe doen, geldt HUMAN als een kwaliteitskeurmerk. Die positie wordt jaarlijks bevestigd door bekroningen in binnen- en buitenland en door hoge waarderingscijfers. Human is anders You've got a friend. Carly Simon V Wie het meer intelligente deel van het aanbod van de publieke omroep intensief volgt, weet dat de verhouding tussen budget en kwaliteit nergens zo goed uitpakt als bij Human. Missers zijn zeldzaam, gemiddeld zie je meer dat de moeite waard is dan bij VPRO of IKON. Hans Beerekamp in NRC. In de explosieve groei van audiovisuele media geldt meer dan ooit het adagium: in de beperking toont zich de meester. Onderscheidend voor Human is het succes in een beperkt aantal genres waarin we sterk zijn. In onze documentaires, die toonaangevend zijn in binnen- en buitenland; in drama De Vloer Op en Duivelse Dilemma s en in expliciet filosofische programma s als Durf te Denken, Dus ik Ben en Het Filosofisch Kwintet, in Oba-live en in onderzoeksjournalistieke programma s als Argos/Medialogica. Onderscheidend is ook het netwerk van mensen en organisaties waarmee Human samenwerkt. Klein als we zijn hechten we meer waarde aan impact dan aan cijfers. Die impact bereiken we daadwerkelijk door intensief samen te werken. Met partners en met mensen die, niet geremd door dogma s en gezag, durven denken zonder vangnet en doen zonder oogkleppen. EEN NIEUWE TOEKOMST Als het aan de staatssecretaris ligt bestaat Human in 2016 niet meer. Zo neemt hij alvast een voorschot op de afbraak. Maar zo gemakkelijk laten we ons niet afschrikken. Met minstens vijftigduizend mannen en vrouwen, die het leven te lief is om het aan de waan van de dag te verliezen, komen we terug. Hoe werkt het? Met vijftigduizend leden wordt Human een aspirant-omroep. Vijftigduizend is veel, maar haalbaar. Maak een statement. Als het lukt, steunt u een publieke omroep die het aankijken waard blijft en niet in flauwekul verdrinkt. Als het lukt, redt u kwetsbare programma s die dreigen te verdwijnen, programma s die ertoe doen. Doe het nu, word lid van Human op en stel een toekomst met Human veilig. V Human als het leven je lief is.

3 Human en de Publieke Omroep Something's happening but I don't know what it is, do you Mrs. Jones? Bob Dylan De publieke omroep ligt onder vuur. Megabezuinigingen, reorganisaties en ontslagen dwingen de publieke omroep te kiezen. Onduidelijk is nog welke kant het op gaat. Vijf jaar geleden kwamen Powned en WNL erbij. Zij hadden hun tijd mee in een gepolariseerde wereld die om stoere taal en macho s vroeg. Het versterkte het geluid van de onderbuik: van brutale schandaaljournalistiek en van snelle meningen. Daartegenover staat het verlangen naar kwaliteit, dat zich niet langer uitdrukt in meer, maar in beter: naar duurzaamheid. Weg van het graaien en het snelle geld en weg van de banale onnadenkendheid die failliet ging. De crisis als kans om te herbezinnen op waarden die er echt toe doen: vrijheid, zorgvuldigheid, verantwoordelijkheid. Begrippen die misschien niet erg sexy zijn, maar wel uitdrukking geven aan een stijl van leven. Die - door alle generaties heen staan voor het zoeken naar betekenis in een zinvol bestaan. Door onafhankelijk te denken. V Zoekend naar de essentie van wat ons drijft, komen we zoals zo vaak - bij Plato uit: we zijn nog altijd op zoek naar de waarheid over dit aardse bestaan, naar wat goed is voor een mens en naar het schone waarvan mensen kunnen genieten. Door de filosofie ook wel wijsheid genoemd. Wij zullen dwalen, de wereld een kwartslag draaien en blijven zoeken naar een betekenisvol bestaan. Als u wilt dat de publieke omroep zich concentreert op zijn publieke taak en niet ten prooi valt aan verloedering, dan kunt u geen betere daad stellen dan nu voor Human te kiezen. Als geen ander staat Human voor waarden die een vrij denkend mens hoog acht. Met programma s die kwetsbaar zijn, omdat ze om veel tijd en aandacht vragen, en daarom al te gemakkelijk sneuvelen in het geweld van marktaandelen, maar die bij uitstek tot de kern behoren van wat een publieke omroep moet zijn. V Stop de uitholling, kies Human!

4 Veelgestelde vragen Waarom zou ik lid worden van Human? Omdat de waan van de dag u niet bevredigt en van snelle en goedkope meningen niemand beter wordt. Omdat u genoeg hebt van onverschilligheid, ongein en chagrijn. Maar toch vooral omdat Hart & Hoofd Human u brengt waar een vrijdenkend mens op wacht: Verwondering, Verdieping en ook Verbijstering en Verbinding; Human programma s maakt die het hart raken en om het hoofd vragen; Human werelden ontsluit en mensen in hun kwetsbaarheid èn in hun weerbaarheid dichtbij brengt. Droom & Daad Human gevoed wordt door maatschappelijke urgentie en daarin consequent de menselijke maat zoekt; Human troost vindt in de liefdevolle ontmaskering van wie wij zijn; Human beschaving hoog houdt - maar zich in de werkelijkheid niet vergist. Resultaat Human uitzonderlijk hoog gewaardeerd wordt door kijkers, media en partners, Human sterk is in zijn beperking en duurzaam in zijn resultaten, Human u niet teleurstelt. Human, de publiekste omroep van Nederland: voor vakmanschap en visie. V Love Life, be Human.

5 Werkt Human met de VPRO samen? 1+1=2 Ja. VPRO en Human bundelen hun krachten voor een publieke omroep, die de moeite van het kijken en luisteren waard blijft. Daarin biedt de VPRO een breed aanbod van programma s en genres, terwijl Human excelleert in specialisatie. We vinden elkaar in vrijzinnigheid, betrokkenheid en passie. Veel mensen zijn lid van meer dan één omroep. Zo vergroten zij hun invloed op een publieke omroep die zij wensen. Als u een publieke omroep wilt, die zich niet laat leiden door commerciële motieven en grote getallen, die kwetsbare genres koestert, dan kunt u geen betere daad stellen dan nu (ook) lid te worden van Human. Met Human versterkt u een publieke omroep die onontbeerlijk is voor een democratische samenleving van mensen met een open geest voor nieuwe inzichten en ervaringen, voor schoonheid en voor gepassioneerd vakmanschap. Win-win. VARA en BNN worden merken van één bedrijf, net als NCRV en KRO en TROS en AVRO. Zij krijgen daarvoor een bonus. De VPRO, die alleen doorging, krijgt een malus. Door onze krachten te bundelen en samen te werken in één holding, zijn VPRO en de nieuwe Human samen sterker dan alleen. Door lid te worden van Human steunt u ook de VPRO. En omgekeerd. Samen staan we sterker dan alleen. Doe het nu, word lid van Human op V Stop de uitholling, kies Human.

6 Wat onderscheidt Human van andere omroepen? Human is geen omroep, maar een beweging van mensen die een levensstijl delen. Radio, televisie, internet en sociale media zijn belangrijk, maar krijgen pas echt betekenis in onze samenwerking met partners, programmamakers en met mensen die ons na staan. Met hen onderhouden we duurzame relaties als vriendschappen. Met hen maken we onze programma s. Human is klein in omvang en sterk in impact. Human doet alleen waar het goed in is, documentaire, debat en drama. In de beperking toont zich de meester. Human-programma s worden gemaakt in samenwerking met verwante organisaties en betrokken mensen. Human-programma s zijn duurzaam. Ze zijn gemaakt voor een intensief tweede gebruik op scholen, symposia, publieke debatten om daarmee urgente morele en maatschappelijke thema s te ondersteunen en te agenderen. Impact. Op een vroege maandagochtend verzamelen jonge rekruten zich in hun kazerne. De week begint met Gesneuveld, een documentaire van Robert Oey over soldaten die ver van huis hun leven verloren om in een ander werelddeel vrede te bevechten. En over de families die achterbleven en hun rouw die nooit eindigt. Het is lang stil die ochtend en toch is ook het zwijgen doorbroken: We hebben er die week nog veel over gesproken! V Human, less is more. Partners: Humanistisch Verbond, VPRO, The School of Life, Universiteit voor Humanistiek, Humanitas, NRC Handelsblad, Filosofie Magazine, HIVOS, ISVW, de Vrije Academie, Spui25, Trouw, De Balie, Amnesty International, Brandstof, Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO), FairWork.

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Waardevolle professionaliteit

Waardevolle professionaliteit Waardevolle professionaliteit De onmetelijkheid van goed werk Mieke Moor Hannah Arendt en Immanuel Kant dachten grondig na over de vraag hoe wij in het publieke domein moreel kunnen oordelen. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

Leven met Jezus. Het evangelie volgens Jakobus. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl

Leven met Jezus. Het evangelie volgens Jakobus. Jos Douma. www.tijdmetjezus.nl Leven met Jezus Het evangelie volgens Jakobus Jos Douma www.tijdmetjezus.nl Dag 1 Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat. Jakobus 1:2 Blij in

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden

Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden Waarom niet iedereen mij leuk hoeft te vinden De mythe van de lovejunk Bert van Dijk Thema, uitgeverij van Schouten & Nelissen 1 de lovejunk: kracht en zwakte Vier heldere uitgangspunten Het verhaal van

Nadere informatie

Niemand kan het. alleen!

Niemand kan het. alleen! Niemand kan het alleen! 1 Niemand kan het alleen! 2 1 Voorwoord In Nederland werken we met veel partijen hard aan de toekomst van de jeugd. We bouwen aan goed onderwijs, toegankelijke jeugdzorg, jeugdbeleid

Nadere informatie

Zoethouder of smaakmaker?

Zoethouder of smaakmaker? Zoethouder of smaakmaker? Een beschouwing van Leef je Geloof in christelijk Nederland september 2012 EO Leef je Geloof in Nederland B14372 / september 2012 Pag. 1 EO Leef je Geloof in Nederland B14372

Nadere informatie

Een wendbare organisatie heeft geen reorganisaties meer nodig

Een wendbare organisatie heeft geen reorganisaties meer nodig 32 Adviseur en promovendus Mark Nijssen: Een wendbare organisatie heeft geen reorganisaties meer nodig Interview Wendbaar 33 Begin 2015 hoopt organisatieadviseur Mark Nijssen van Rijnconsult te promoveren

Nadere informatie

Liefdesrelaties: waar blijft de autonomie, en hoe behoud je die?

Liefdesrelaties: waar blijft de autonomie, en hoe behoud je die? : Hier is de autonomie! Psycholoog Mirella Brok www.psycholoogmirellabrok.nl psycholoog@psycholoogmirellabrok.nl 06 1771 2728 Liefdesrelaties: waar blijft de autonomie, en hoe behoud je die? Vanuit mijn

Nadere informatie

Nabestaan na zelfdoding

Nabestaan na zelfdoding Nabestaan na zelfdoding over verliesverwerking en de waarde van lotgenotencontact Werkgroep Nabestaan na Zelfdoding Friesland 1 Leeuwarden, najaar 2001 eigen uitgave ter gelegenheid van het tienjarig bestaan

Nadere informatie

Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers

Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers Motiveren is maatwerk! Beloning en motivatie voor jonge vrijwilligers Auteur(s): Annette van den Bosch en Else-Marije Boss Fotografie omslag: Redmar Kruithof Vormgeving: Suggestie & illusie Drukwerk: True

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Wij en ons werk. Generale Synode november 2012 AZ 12-28

Wij en ons werk. Generale Synode november 2012 AZ 12-28 Wij en ons werk Generale Synode november 2012 AZ 12-28 Pagina 3 van 27 Inhoud Wij en ons werk 3 Opzet van de handreiking 7 1 Gods werk en menselijk werk 9 2 Waarom we werken 13 3 Werk als levensonderhoud

Nadere informatie

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER

DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER DEELNEMEN AAN DE SAMENLEVING IETS BETEKENEN VOOR EEN ANDER BETEKENIS BOVEN BEPERKING Ieder mens is uniek en doet mee. We betekenen allemaal iets in het leven van anderen en omgekeerd. We houden van elkaar,

Nadere informatie

Als kanker meer is dan je aankunt

Als kanker meer is dan je aankunt Als kanker meer is dan je aankunt Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Als kanker meer is dan je aankunt 5 Momenten waar je kracht uithaalt 13 De balans vinden 15 Bewuster, intenser en spiritueler 17 Verlies

Nadere informatie

Identiteit: werk in uitvoering

Identiteit: werk in uitvoering Identiteit: werk in uitvoering Inhoud Identiteit: werk in uitvoering 3 Uitgangspunten 5 De zeven zinnen 1. Wij staan in de samenleving 6 2. Wij kiezen voor integrale ontwikkeling 7 3. Wij kiezen voor waarde(n)vol

Nadere informatie

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN

NOOIT GENOEG DE KWETSBAARHEID VAN TEKST: Annick Geets DE KWETSBAARHEID VAN NOOIT GENOEG Kwetsbaarheid is niet een kwestie van winnen of verliezen, maar een kwestie van inzien en accepteren dat beide bij het leven horen. Een kwestie van

Nadere informatie

Stephanie Dowrick, Het zelf, de ander en intimiteit Uit: Stephanie Dowrick, Intimiteit & alleenzijn Amsterdam/Antwerpen 1993

Stephanie Dowrick, Het zelf, de ander en intimiteit Uit: Stephanie Dowrick, Intimiteit & alleenzijn Amsterdam/Antwerpen 1993 - Dowrick, Zelf-ander-intimiteit, p.1 - Stephanie Dowrick, Het zelf, de ander en intimiteit Uit: Stephanie Dowrick, Intimiteit & alleenzijn Amsterdam/Antwerpen 1993 1 Afzonderlijke zelven in relatie tot

Nadere informatie

Op weg naar verder. Toekomstvisie van de gemeentelijke organisatie van Zeist. vertrouwen nabijheid kracht GPS

Op weg naar verder. Toekomstvisie van de gemeentelijke organisatie van Zeist. vertrouwen nabijheid kracht GPS Op weg naar verder vertrouwen nabijheid kracht Toekomstvisie van de gemeentelijke organisatie van Zeist GPS Vertrouwen, Nabijheid en Kracht Dit document beschrijft de visie op de gemeentelijke organisatie

Nadere informatie

Leef je Passie! Voor iedereen die zijn Passies wil ontdekken en leven. Dit handboek gidst je in het leven vanuit Hart en Ziel. Martijn Raaijmakers

Leef je Passie! Voor iedereen die zijn Passies wil ontdekken en leven. Dit handboek gidst je in het leven vanuit Hart en Ziel. Martijn Raaijmakers Leef je Passie! Voor iedereen die zijn Passies wil ontdekken en leven. Dit handboek gidst je in het leven vanuit Hart en Ziel. Martijn Raaijmakers Ieder mens kan op ieder moment in z n leven volop Passie

Nadere informatie

EEN10 voor patiënten participatie

EEN10 voor patiënten participatie EEN10 voor patiënten participatie 10 bloopers 10 hindernissen 10 smoezen 10 goede redenen 10 vragen over 10 handige afspraken 10 hindernissen 10 tips om het leuk te houden 10 manieren 10 kre ntenuit de

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen

Lessen over diversiteitsbeleid. bij gemeenten, provincies en waterschappen Lessen over diversiteitsbeleid 1 bij gemeenten, provincies en waterschappen 2 L e s s e n o v e r d i v e r s i t e i t s b e l e i d b i j g e m e e n t e n, provincies en waterschappen 3 Lessen over

Nadere informatie

Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie?

Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie? Wat heb je nou aan informatie zonder motivatie? Een onderzoek onder leerlingen over de overgang en aansluiting van het vmbo-tl naar de havo en het mbo en de rol van loopbaanoriëntatiebegeleiding in dit

Nadere informatie

Ambitieus zijn de ander laten groeien

Ambitieus zijn de ander laten groeien LEIDERSCHAP EN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING Ambitieus zijn de ander laten groeien 01 ONS VERHAAL Werken leven Van Harte & Lingsma helpt mensen en organisaties bij hun ontwikkeling. Wij laten zien dat mensen

Nadere informatie

Kleine filosofie van Goed Bestuur in het Onderwijs. Door dr. Harm Klifman

Kleine filosofie van Goed Bestuur in het Onderwijs. Door dr. Harm Klifman Kleine filosofie van Goed Bestuur in het Onderwijs Door dr. Harm Klifman Inhoud Vertrouwen 4 De ordenende werking van begrippen 6 Sleutelwoorden in governance 8 Goed onderwijsbestuur en de deugd 13 Organisaties

Nadere informatie

Start vanuit je Hart. Voor startende ondernemers die hun ideaal willen verwezenlijken (en dus een boel klanten willen) Patrick Roozemond

Start vanuit je Hart. Voor startende ondernemers die hun ideaal willen verwezenlijken (en dus een boel klanten willen) Patrick Roozemond Start vanuit je Hart Voor startende ondernemers die hun ideaal willen verwezenlijken (en dus een boel klanten willen) Patrick Roozemond Begin een groot, dwaas project. Het maakt niet uit wat anderen van

Nadere informatie

ALS JE WORDT BUITENGESLOTEN

ALS JE WORDT BUITENGESLOTEN Geachte ouder(s), Waarom zou u zich verdiepen in pesten op school? Uw kind wordt immers niet gepest, heeft dus geen probleem in de klas, en daarom hebt u toch ook geen probleem? Dan hoop ik u duidelijk

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie