Beenprothesen. Alles wat je wilt weten over je beenprothese

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beenprothesen. Alles wat je wilt weten over je beenprothese"

Transcriptie

1 Beenprothesen Alles wat je wilt weten over je beenprothese

2 Beenprothesen Wel of geen beenprothese? Soms denken mensen dat ze met een beenprothese zomaar weer alles kunnen. Het leren lopen met een beenprothese vraagt echter veel doorzettingsvermogen en discipline. Je moet in staat zijn een grote lichamelijke prestatie te leveren, veel te oefenen en de adviezen van je medisch team op te kunnen volgen. Bovendien moet het dragen van een beenprothese een duidelijke meerwaarde hebben voor je dagelijks functioneren. Een goede voorbereiding is van groot belang voor het slagen van je uiteindelijke beenprothese. We starten met het maken van je eerste beenprothese als je arts, fysiotherapeut en orthopedisch adviseur hebben aangegeven dat je stomp voldoende is gevormd voor het dragen van een beenprothese. Wat kan ik doen met een beenprothese? Veel factoren spelen een rol bij het functioneringsniveau dat je met een beenprothese kunt behalen. Voor sommigen is het al een hele prestatie even uit de rolstoel te kunnen stappen. Anderen kunnen met de prothese fietsen of hardlopen; vergelijk jezelf niet teveel met lotgenoten: iedereen die met een beenprothese leeft, levert een topprestatie! Op lees je indrukwekkende ervaringsverhalen van Wilfred, Dick, Jacco en Jeroen.

3 Een beenprothese, wat is het? Een beenprothese is een op maat gemaakt hulpmiddel dat na een amputatie (een deel van) je been vervangt. Met een beenprothese kun je weer zoveel mogelijk zelfstandig functioneren. De beenprothese bestaat uit verschillende delen: - een koker (waarin de stomp komt); - een kniegewricht (bij een amputatie boven je knie); - een enkelgewricht (soms wel, soms niet beweegbaar); - een voet. Er zijn verschillende manieren waarop een beenprothese aan je lichaam vastgemaakt kan worden. Bijvoorbeeld met een pensysteem, touwtjessysteem of vacuümsysteem. Op vind je uitgebreide informatie hierover.

4 Beenprothese IK GA VOOR HET LEVEN Dick van Dijk - klant en prothesedrager Vroeger had ik een ochtendhumeur, nu vind ik opstaan het mooiste dat er is Je hebt twee soorten mensen: aardige en klootzakken. Ik behoorde waarschijnlijk tot de laatste categorie. Het is wat pijnlijk om zoiets over jezelf te zeggen, maar van nature ben ik in de ogen van de rest van de wereld een beetje bot en nors. Behalve voor de mensen op wie ik vertrouw. Zij nemen me hoe ik ben en staan altijd voor me klaar. Daar heb ik respect voor en ik ben er ook altijd voor hen. Ik geloof niet zo in kennissen en besteed mijn tijd liever aan mensen die er écht toe doen. Ook in mijn werk: we zijn een kleine groep met een met-en-voor-elkaarmentaliteit.

5 IK GA VOOR HET ZO GOED MOGELIJK HELPEN Gert van der Hoek - Adviseur van o.a. Dick van Dijk Klanten zo goed mogelijk helpen vind ik het mooiste dat er is. Idealiter vindt een intakegesprek plaats met de revalidatiearts en de fysiotherapeut erbij. We bespreken met de klant wat de vraag is, wat de verwachtingen zijn en er wordt een richting bepaald. Die onderlinge samenwerking is heel intensief. Je wordt een hecht team en dat moet ook in dit werk. Het is echt een uniek vak. Niets is standaard. Geen enkele klant, geen enkele beperking. Op een zomeravond in 2005 veranderde mijn leven op slag. Motor, auto, boem! Het laatste dat ik me herinner, zijn de koplampen van die auto. In het ziekenhuis hielden ze me vijf dagen in coma en toen ik wakker werd, vertelde de zuster me dat ik mijn linkervoet miste. In de weken die volgden, zijn in fasen stukken van mijn onderbeen geamputeerd. De breuken waren té gecompliceerd Daarna bracht ik drie maanden in het revalidatiecentrum door. Geregeld organiseerden we daar een werkoverleg met alle collega s van de zaak, voor de saamhorigheid en de gezelligheid. Ze hadden zelfs de bedrijfsauto al laten ombouwen tot automaat Na een jaar met veel complicaties kreeg ik in mei 2006 mijn eerste prothese. Gert van der Hoek, mijn orthopedisch adviseur van OIM Orthopedie, heeft mijn verwachtingen in die periode behoorlijk moeten bijstellen. Ik wilde te veel te snel. Door mijn ongeluk ben ik wel veranderd. Ik ben niet opeens een allemansvriend, maar de scherpe kantjes zijn er wel wat vanaf. Ook heb ik meer geduld en meer rust in mijn gat. We zijn nu bijna zeven jaar en vier prothesen verder. Het was een intensieve tijd, waarin de aanpassingen steeds beter zijn gaan aansluiten bij mijn leven en mijn behoeften. Een tijd ook, waarin ik meer en meer ging beseffen dat, ondanks dit soort grote dingen die je kunnen overkomen, het leven gewoon doorgaat. Met alle bijbehorende, kleine, alledaagse vreugden en ergernissen. Vroeger had ik een ochtendhumeur, nu vind ik opstaan het mooiste dat er is. Pluk de dag! Het gaat allemaal niet zo makkelijk als voorheen, maar met mijn vrouw, mijn vrienden, mijn familie en mijn collega s is het leven mooi. En als ik met het delen van mijn verhaal andere mensen kan helpen Bij deze. Ik doe het graag!

6 STAP VOOR STAP NAAR JE BEENPROTHESE 1 2 Je eerste afspraak De eerste ontmoeting met één van onze orthopedisch adviseurs ofwel orthopedisch instrumentmakers vindt meestal plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Bijna altijd op een gezamenlijk spreekuur met jou, je behandelend revalidatiearts en je fysiotherapeut. De bedoeling van dit eerste contact is vooral een eerste kennismaking. Want de relatie tussen jou en je orthopedisch adviseur zal de komende maanden vrij intensief zijn. Het aanmeten van je beenprothese Als we samen hebben besloten welk type prothese geschikt voor je is, nemen we de maat op van je stomp. Dit gebeurt digitaal met een handscanner of door je stomp te gipsen. Dit is nodig om de zogeheten stompkoker te maken: het bovenste gedeelte van de prothese waar je stomp in past en waar je straks op steunt. In de verwijsbrief van je arts staat alle informatie over de amputatie en het vervolg. Belangrijk, maar wij willen graag jouw verhaal horen. Wat wil jij met je prothese doen? Wat verwacht jij van je prothese? Daar nemen we alle tijd voor. De prothese moet je geamputeerde been zo goed mogelijk vervangen. Wij adviseren je over de mogelijkheden en wat de beste oplossing is voor jou. Als we alle maten hebben genomen, maken we meteen een afspraak waarop jij je stompkoker kunt komen passen. Beenprothesen

7 3 Het maken van je prothesekoker Wij beginnen met het maken van de prothesekoker. Dit is het deel van de prothese dat om je stomp past. Je stompkoker maken wij uit een transparant plaatmateriaal. Wij verwarmen dat in een oven. Als het voldoende vervormbaar is, trekken we het onder vacuüm over het gipspositief. Omdat het materiaal doorzichtig is, kunnen wij straks bij het passen de pasvorm goed controleren. Wij kunnen het materiaal eventueel opnieuw verwarmen voor het uitvoeren van kleine correcties. Wij bewaren je gipsmodel om later een definitieve stompkoker te kunnen maken. Aan de stompkoker verbinden wij een adapter. Hieraan kunnen wij een groot aantal onderdelen van prothesesystemen koppelen. Als wij alle onderdelen hebben gemonteerd en de maatvoering hebben gecontroleerd, kun je de stompkoker komen passen. Voor het maken van je eerste koker hebben wij minimaal 5 werkdagen nodig. LEVERTIJD Krijg je je eerste prothese, reken dan op een levertijd van ongeveer 2 weken na het aanmeten. Dit gaat vaak om een nog niet afgewerkt model. Bij een volgende prothese is de levertijd langer, namelijk ongeveer 3 weken, omdat je in tussentijd gewoon op je eigen prothese blijft lopen.

8 STAP VOOR STAP NAAR JE BEENPROTHESE 4 5 Passen en proefperiode Oefenen met je beenprothese Nu breekt het moment aan dat je het proefmodel van je beenprothese voor het eerst kunt passen. Realiseer je dat je eerste kennismaking met je prothese wel eens kan tegenvallen. Je prothese ziet er nog niet mooi uit! Allereerst controleren wij de pasvorm. Als die in orde is kun je gaan staan. Je zult drukpunten voelen. Geef dat goed aan, want de plaatsen waar de prothese druk uitoefent op je stomp moeten we corrigeren. De lengte van je beenprothese passen we eventueel iets aan. Daarna kun je, in een looprek of aan een loopbrug, enkele stappen lopen. Wij kunnen dan je looppatroon bekijken en je beenprothese uitlijnen. Is alles naar wens, dan mag je met deze prothese gaan trainen. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leer je alle vaardigheden die noodzakelijk zijn om zo goed mogelijk uit de voeten te kunnen met je beenprothese. Denk aan oefeningen als het aan- en uitdoen van je prothese, staan en lopen, evenwicht houden. Ook krijg je, indien dit voor jou mogelijk is, training in het lopen met elleboogkrukken en zelfs vallen. Noteer al je ervaringen, want die bespreekt de orthopedisch adviseur met je tijdens de volgende afspraak. Beenprothesen

9 Periodieke controles In deze fase van de revalidatie zal de orthopedische instrumentmaker je regelmatig zien en met jou en het team de voortgang evalueren en zo nodig wijzigingen aanbrengen. Soms is het noodzakelijk tussentijds een nieuwe prothesekoker aan te meten vanwege atrofie (het slinken van je stomp). Ook kan een wondje ontstaan door overmatige druk van je prothesekoker. In dat geval kan de revalidatiearts besluiten het gebruik van de prothese even te staken en eerst het wondje de gelegenheid te geven om te genezen. Uiteraard passen wij in dat geval de prothesekoker aan om herhaling van het probleem te voorkomen. Na alle verfijningen is het dan tijd om je beenprothese verder af te werken, te verstevigen en van een mooi uiterlijk te voorzien.

10 STAP VOOR STAP NAAR JE BEENPROTHESE 6 Het cosmetisch afwerken van je beenprothese Op het moment dat je stomp niet meer verandert, is de tijd gekomen je prothese mooi te maken, want ook dat is belangrijk. Nu krijgt de uiteindelijke vorm alle aandacht: van model en kleur tot de overgang tussen voet en onderbeen. We nemen de maten op van je gezonde been en maken een tekening of foto van het voor- en zijaanzicht. Zo kunnen we jouw prothese er zoveel mogelijk uit laten zien als je eigen been of zoals jij dat wilt. Een prothesebeen maken wij van een lichtgewicht schuim. Een kous zorgt voor de afwerking. Dan maken wij je definitieve stompkoker. Wij bevestigen alle onderdelen stevig aan elkaar en testen deze op kwaliteit. Voor deze afwerkfase hebben wij 2 werkdagen nodig. Beenprothesen

11 7 Je beenprothese is klaar Controleafspraak Bij de aflevering van je uiteindelijke prothese geven wij je een brochure waarin staat wat wel en niet met je beenprothese mogelijk is. Het eventuele onderhoud van je prothese nemen wij met je door. En er is voldoende gelegenheid voor het stellen van je vragen. Als je je beenprothese ontvangt, krijg je van je specialist een uitnodiging voor een controleafspraak. Deze is na ongeveer 8 weken. Vaak is zowel je specialist als je orthopedisch adviseur van OIM Orthopedie bij deze afspraak aanwezig.

12 CONTROLE EN NAZORG Jaarlijkse controle Ieder jaar ontvang je van ons een uitnodiging om te kijken of je prothese nog voldoet. Als dat niet zo is, omdat bijvoorbeeld je stomp is veranderd of een onderdeel van je prothese is versleten, dan passen wij dit voor je aan. Problemen of reparatie nodig? Als je problemen hebt met het dragen of als er iets is met het mechanisme van je prothese, neem dan contact met ons op voor een afspraak. Heb je problemen met je stomp, loop je slechter of heb je andere klachten, raadpleeg dan eerst je specialist. Autorijden met je beenprothese? Wij krijgen regelmatig vragen van cliënten of zij met hun beenprothese mogen autorijden. Wij zijn niet bevoegd om daar een uitspraak over te doen. Voor meer informatie verwijzen wij je naar het CBR, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (tel of Wij kunnen je informeren of je zorgverzekeraar een nieuwe prothese vergoedt en of je hiervoor opnieuw toestemming nodig hebt. Vergoeding beenprothese Een beenprothese wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Soms worden bepaalde uitvoeringen niet vergoed en heb je vooraf toestemming nodig van je zorgverzekeraar. In de meeste gevallen kunnen wij aangeven of het type uitvoering dat je wenst wordt vergoed. Als we hierover twijfelen dan vragen we eerst toestemming aan je zorgverzekeraar. Bekijk ook onze vergoedingenwijzer op Garantie en gebruiksduur beenprothese Een beenprothese gaat in het algemeen jarenlang mee. Onderdelen kunnen eerder slijten, afhankelijk van het gebruik. Door de stompveranderingen in de eerste jaren, kan het nodig zijn eenmaal of een aantal malen een nieuwe stompkoker te maken.

13 WAAR VIND JE ONS? Je vindt OIM Orthopedie in het hele land. Wij hebben vestigingen in bijna alle provincies. Daarnaast kun je bij ons terecht op diverse locaties in onder meer revalidatiecentra, ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen. Kijk op voor de locatie bij jou in de buurt of bel (0592) OIM ORTHOPEDIE GAAT VOOR JOU! Wij zijn pas tevreden als jij je bewegingsdoel hebt bereikt. Wij bieden je een breed scala aan orthopedische hulpmiddelen en diensten waarmee wij je helpen je persoonlijke ambitie te realiseren. Of je nu start met revalideren, een opgroeiend kind bent, weer wilt kunnen sporten, je werk zo lang mogelijk wilt kunnen uitvoeren of zo lang mogelijk zelfstandig wilt kunnen wonen. Wij (her)kennen de problemen waarmee je bij ons komt en weten de weg naar de oplossing. Je kunt rekenen op een eerlijk advies vooraf, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Met onze maatwerkoplossingen helpen onze ruim 300 medewerkers jaarlijks meer dan klanten mobieler deel te nemen aan de samenleving. vestiging spreekuurlocatie Kijk voor contactgegevens op ONZE AMBITIE De beste, snelste en meest toonaangevende speler zijn in de orthopedische markt: dat is onze ambitie. Omdat we daarmee onze droom kunnen verwezenlijken: een samenleving waaraan iedereen zo goed mogelijk kan deelnemen. Ongeacht zijn of haar beperking in lichamelijke mobiliteit. OIM Orthopedie gaat voor jou! BROCHURES Van al onze producten hebben wij brochures. Je vindt ze op

14 Beenprothese IK GA VOOR BEWEGINGSVRIJHEID Wilfred Kagt - klant en prothesedrager Aan vloeken heb je weinig. Daar krijg je je been niet mee terug. Ik ben een doener, dat was ik altijd al. Op mijn veertiende ging ik werken bij een grondverzetbedrijf. Ik deed alle voorkomende werkzaamheden en zat op de kraan. Muziekje aan en knallen maar. Het is gewoon mooi, zo n kraan. Je duwt tegen een hendeltje en hoppa, daar gaat twee kuub zand. Machtig toch? Meteen toen ik achttien werd, begon ik met rijlessen. Eerst met de auto en vlak daarna op de motor. Ik slaagde gelijk de eerste keer en kocht direct een motor. Zo n vlug ding. Ieder weekend ging ik erop uit met vrienden. En als het kon, maakte ik doordeweeks, na het avondeten, ook nog even een mooie rit.

15 IK GA VOOR TIJD EN AANDACHT VOOR MIJN KLANTEN Johan de Jonge Adviseur van o.a. Wilfred Kragt In het contact met klanten neem ik de tijd. Ik maak een praatje en bewaar vooral de rust en kalmte. Een prothese krijgen is al spannend genoeg. Klanten zullen niet snel aan mij merken dat het vaak druk en hectisch is. Ze krijgen alle aandacht die ze verdienen. Ik probeer bij klanten een zo realistisch mogelijk verwachtingspatroon te scheppen. We kunnen de mooiste prothese maken, maar het kan nooit wat een gezond been kan. Wel proberen we zo dicht mogelijk in de buurt daarvan te komen. Of dat lukt hangt ook af van de gezondheid en vitaliteit van een klant. Tijdens zo n ritje is het gebeurd. In juni Eén van mijn vrienden reed me aan en ik werd wakker in het ziekenhuis. Zonder rechteronderbeen. We zijn trouwens nog steeds vrienden. Ik neem hem niets kwalijk, want hij deed het natuurlijk niet expres. Niet dat ik het me kan herinneren, maar ik heb gevloekt. Maar ja, daar heb je zo weinig aan hè? Daar krijg je je been niet mee terug. Revalideren vond ik maar niks. Stil liggen in zo n bed is niets voor mij. Gelukkig lag ik op een kamer met nog drie andere jongens, die ongeveer hetzelfde hadden. Samen maakten we er het beste van. Je kunt prima in je rolstoel een biertje gaan pakken, al is dat in het sportcafé van het revalidatiecentrum Mijn eerste prothese kreeg ik ongeveer een half jaar na het ongeluk en ik ging meteen weer aan het werk. De machines werden hier en daar wat aangepast en daar ging ik weer. Maar ik ging wel nadenken over mijn toekomst met die handicap. Na vijf jaar ging ik aan de slag bij een bedrijf dat serres bouwt en daar werk ik nog steeds. Fulltime. Die eerste prothese zat in principe wel goed, maar het was een vrij simpel ding, dat me te veel beperkte in mijn bewegingsvrijheid. Mijn revalidatiearts verwees me door naar OIM Orthopedie. Daar hadden ze geavanceerde protheses met computergestuurde knieën. C-Legs heten die. Ik heb, samen met Ben en Ruud van OIM Orthopedie, behoorlijk moeten knokken met de zorgverzekeraar. Maar ik heb m gekregen en ik kan er veel meer mee. Ik ben nu mijn eigen huis aan het bouwen. Met mijn C-leg kan ik tenminste de steiger op. Ik rijd nog steeds motor - maar dan met zijspan - en ik heb een quad, die me ook bewegingsvrijheid geeft.

16 De specialist in arm- en beenprothesen sportprothesen orthopedisch schoeisel schoenaanpassingen orthopedische voetbedden comfortschoenen podotherapie pedicure (sport)braces beenorthesen siliconen producten korsetten helmen overige orthesen therapeutisch elastische kousen zilversplints Kijk op voor al onze locaties Volg ons ook op Deze brochure van OIM Orthopedie is met de grootst mogelijke zorg samengesteld, maar aan de informatie in deze brochure kunnen geen rechten worden ontleend. OIMD

Enkel-voetorthese (EVO) Alles wat je wilt weten over je enkel-voet-orthese

Enkel-voetorthese (EVO) Alles wat je wilt weten over je enkel-voet-orthese Enkel-voetorthese (EVO) Alles wat je wilt weten over je enkel-voet-orthese EVO Wat is een EVO? EVO is een afkorting van een enkel-voetorthese en wordt ook een onderbeenspalk genoemd. Het is een soort koker

Nadere informatie

Orthopedische voetbedden Alles wat je wilt weten over orthopedische voetbedden

Orthopedische voetbedden Alles wat je wilt weten over orthopedische voetbedden Orthopedische voetbedden Alles wat je wilt weten over orthopedische voetbedden Orthopedische voetbedden STEUNZOLEN, WAT ZIJN DAT? Steunzolen, officieel orthopedische voetbedden genoemd, worden bij ons

Nadere informatie

Korset Alles wat je wilt weten over je korset

Korset Alles wat je wilt weten over je korset Korset Alles wat je wilt weten over je korset Korset EEN KORSET, WAT IS DAT? Een orthopedisch korset is in verschillende uitvoeringen, materialen en maten leverbaar. Soms volstaat een confectie korset

Nadere informatie

Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel

Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering 2019 Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering Als cliënt van OIM Orthopedie kom je in aanraking met de zorgverzekeringswet.

Nadere informatie

Steunkousen Alles wat je wilt weten over je steunkousen

Steunkousen Alles wat je wilt weten over je steunkousen Steunkousen Alles wat je wilt weten over je steunkousen Steunkousen STEUNKOUSEN, WAT ZIJN DAT? Steunkousen, officieel therapeutisch elastische kousen genoemd, oefenen druk uit op je been en geven extra

Nadere informatie

Podotherapie Alles wat je wilt weten over podotherapie

Podotherapie Alles wat je wilt weten over podotherapie Podotherapie Alles wat je wilt weten over podotherapie Podotherapie WAT IS PODOTHERAPIE EN WAT DOET EEN PODOTHERAPEUT? Podotherapeuten zijn specialisten op het gebied van de voet. Zij behandelen klachten

Nadere informatie

Enkel-voet-orthese (EVO) Alles wat u wilt weten over uw enkel-voet-orthese

Enkel-voet-orthese (EVO) Alles wat u wilt weten over uw enkel-voet-orthese Enkel-voet-orthese (EVO) Alles wat u wilt weten over uw enkel-voet-orthese Mark Teunissen (63) Vorig jaar heb ik een lichte hersenbloeding gehad en mijn wereld stortte in. De eerste tijd kon ik niet meer

Nadere informatie

Orthopedische voetbedden. Alles wat u wilt weten over orthopedische voetbedden

Orthopedische voetbedden. Alles wat u wilt weten over orthopedische voetbedden Orthopedische voetbedden Alles wat u wilt weten over orthopedische voetbedden Eva de Goede (37) Ik was altijd een fanatieke sporter, maar ik kreeg tijdens en na het sporten steeds meer last van mijn rechterknie.

Nadere informatie

(Semi-) orthopedische schoenen Alles wat je wilt weten over orthopedische schoenen

(Semi-) orthopedische schoenen Alles wat je wilt weten over orthopedische schoenen (Semi-) orthopedische schoenen Alles wat je wilt weten over orthopedische schoenen (Semi-) orthopedische schoenen SEMI-ORTHOPEDISCHE OF ORTHOPEDISCHE SCHOENEN: HET VERSCHIL Semi-orthopedische schoenen

Nadere informatie

Korset. Alles wat u wilt weten over uw korset

Korset. Alles wat u wilt weten over uw korset Korset Alles wat u wilt weten over uw korset Ik heb twee echte hobby s. Spelen met mijn kleinkinderen en tuinieren. Maar sinds een paar jaar is het werken in de tuin te zwaar voor mij geworden. Mijn arts

Nadere informatie

Hand- en/of armprothese. Alles wat u wilt weten over uw hand- en/of armprothese

Hand- en/of armprothese. Alles wat u wilt weten over uw hand- en/of armprothese Hand- en/of armprothese Alles wat u wilt weten over uw hand- en/of armprothese Jessica Hoving (47) Tijdens een vakantie brak ik mijn rechterarm bij het abseilen. Specialisten in het ziekenhuis hebben van

Nadere informatie

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel

Hulpmiddelen en de zorgverzekering. Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel Hulpmiddelen en de zorgverzekering Alles wat je wilt weten over de vergoeding van je hulpmiddel 2015 Hulpmiddelen en de zorgverzekering Als cliënt van OIM Orthopedie kom je in aanraking met de zorgverzekeringswet.

Nadere informatie

Podotherapie. Alles wat u wilt weten over Podotherapie

Podotherapie. Alles wat u wilt weten over Podotherapie Podotherapie Alles wat u wilt weten over Podotherapie Meike de Vries (15) Ik had veel last van mijn linkervoet. Tijdens het volleyballen werd dit altijd erger. Na een tijd werd mijn linkervoet aan de binnenzijde

Nadere informatie

Valhelm. Alles wat u wilt weten over de valhelm

Valhelm. Alles wat u wilt weten over de valhelm Valhelm Alles wat u wilt weten over de valhelm Veerle Boerma (5) Mijn dochter Veerle heeft vaak last van heftige epileptische aanvallen. Veerle s arts verwees ons door naar OIM Orthopedie voor een valhelm.

Nadere informatie

(semi-) Orthopedische schoenen. Alles wat u wilt weten over uw schoenen

(semi-) Orthopedische schoenen. Alles wat u wilt weten over uw schoenen (semi-) Orthopedische schoenen Alles wat u wilt weten over uw schoenen Hanna Jaspers (42) 2 Ik was altijd een fanatieke sporter, maar sinds enkele jaren lukt me dat niet meer. Slijtage, zegt de dokter.

Nadere informatie

Redressiehelm. Alles wat u wilt weten over de redressiehelm

Redressiehelm. Alles wat u wilt weten over de redressiehelm Redressiehelm Alles wat u wilt weten over de redressiehelm Julia Peters (11 mnd) 2 Onze dochter Julia had een behoorlijk afgeplatte schedel. Toen ze zes maanden was kreeg ze een redressiehelm aangemeten

Nadere informatie

Prothesen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Prothesen. Volg ons ook op:

Prothesen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Prothesen. Volg ons ook op: Prothesen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Prothesen Volg ons ook op: LIVIT.NL Prothesen Een prothese probeert een (gedeelte van) uw arm of been zo goed mogelijk te vervangen. Dat kan alleen

Nadere informatie

Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen. Volg ons ook op:

Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen. Volg ons ook op: Steunkousen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Therapeutisch elastische kousen Volg ons ook op: LIVIT.NL Steunkousen Heeft u problemen met de doorbloeding in uw benen of armen? Dan kunnen

Nadere informatie

Orthesen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Orthesen. Volg ons ook op:

Orthesen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Orthesen. Volg ons ook op: Orthesen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Orthesen Volg ons ook op: LIVIT.NL Orthesen Een orthese is een lichaamsondersteunend hulpmiddel dat uitwendig wordt gedragen. Een orthese kan corrigerend,

Nadere informatie

Over OIM Orthopedie. Alles wat je over ons wilt weten Januari 2015

Over OIM Orthopedie. Alles wat je over ons wilt weten Januari 2015 Over OIM Orthopedie Alles wat je over ons wilt weten Januari 2015 Voorwoord Voor u ligt onze algemene brochure, waarin wij u graag vertellen wie wij zijn, welke producten en diensten wij leveren en wat

Nadere informatie

Schoenen. Vrijer. bewegen. Beter leven. LIVIT ORTHOPEDIE. Uw specialist op het gebied van Orthopedische schoenen. Volg ons ook op: LIVIT.

Schoenen. Vrijer. bewegen. Beter leven. LIVIT ORTHOPEDIE. Uw specialist op het gebied van Orthopedische schoenen. Volg ons ook op: LIVIT. Schoenen Vrijer bewegen. Beter leven. LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Orthopedische schoenen Volg ons ook op: LIVIT.NL Schoenen Voeten zijn een belangrijk deel van uw lichaam. Als lopen

Nadere informatie

Steunzolen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Steunzolen. Volg ons ook op:

Steunzolen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Steunzolen. Volg ons ook op: Steunzolen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Steunzolen Volg ons ook op: LIVIT.NL Steunzolen Als u voet- of rugklachten heeft, kunnen steunzolen een oplossing zijn. Steunzolen zijn op maat

Nadere informatie

H.253083.0614. Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been

H.253083.0614. Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been H.253083.0614 Amputatie van een teen, voet of (deel van een) been Inleiding U heeft met uw behandelend arts besloten tot een opname waarbij uw teen, voet of een deel van uw been geamputeerd wordt. Door

Nadere informatie

Hulpmiddelen voor kinderen met spasticiteit van de benen.

Hulpmiddelen voor kinderen met spasticiteit van de benen. Hulpmiddelen voor kinderen met spasticiteit van de benen www.nwz.nl Inhoud Hulpmiddelen voor kinderen met spasticiteit van de benen 3 Behandeling met lichaamsgebonden hulpmiddelen 3 EVO 3 Supplementen:

Nadere informatie

Technisch revalidatiespreekuur. Orbis Revalidatie

Technisch revalidatiespreekuur. Orbis Revalidatie Technisch revalidatiespreekuur Orbis Revalidatie Inleiding U bent door uw arts verwezen naar het technisch revalidatiespreekuur bij Orbis Revalidatie, met een vraag die betrekking heeft op een lichaamsgebonden

Nadere informatie

Voetbedden (inlays) Individuele voetbedden geven steun op maat

Voetbedden (inlays) Individuele voetbedden geven steun op maat Individuele voetbedden geven steun op maat 1 Individueel gemaakte voetbedden geven uw voeten steun op maat Een juiste ondersteuning van de voet kan veel loopellende besparen. Overbelaste of doorgezakte

Nadere informatie

In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de

In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de De prothesetechniek In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen. De folder prothesetechniek

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen. Technisch spreekuur voor patiënten met een aandoening aan arm of hand

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen. Technisch spreekuur voor patiënten met een aandoening aan arm of hand Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Technisch spreekuur voor patiënten met een aandoening aan arm of hand Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Technisch spreekuur voor patiënten met een aandoening

Nadere informatie

Schoenenspreekuur en Technisch spreekuur

Schoenenspreekuur en Technisch spreekuur Informatie voor ouders en jongeren Schoenenspreekuur en Technisch spreekuur Laat zien wat je kunt Schoenenspreekuur en Technisch spreekuur Op locatie Beetsterzwaag is er voor kinderen en jongeren een speciaal

Nadere informatie

Compressietherapie en mammacare in goede handen

Compressietherapie en mammacare in goede handen Compressietherapie en mammacare in goede handen THERAPEUTISCHE ELASTISCHE KOUSEN AAN- EN UITTREKHULPMIDDELEN B O R S T P R O T H E S E S E N P R O T H E S E - B H S H U I D V E R Z O R G I N G S P R O

Nadere informatie

Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens

Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens Orthesen Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens uitgave feb. 2007 Inhoud van de folder Kamer Orthopedie heeft speciaal voor u een serie folders gemaakt. Hierin proberen wij u zo volledig mogelijk

Nadere informatie

EN MIJN KLEINKINDEREN

EN MIJN KLEINKINDEREN Vandaag zijn patiënten, behandelaars, ervaringsdeskundigen en anderen die te maken hebben met lymfologie bij elkaar tijdens het Lymfologie Congres 2012. Het thema van dit congres dat de NVFL, NVH en NLNet

Nadere informatie

Prothesetechniek. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Als dat zo is, kunt u de begrippenlijst bij het lezen gebruiken.

Prothesetechniek. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Als dat zo is, kunt u de begrippenlijst bij het lezen gebruiken. Prothesetechniek Een prothese is een kunstledemaat ter vervanging van een ontbrekend ledemaat of een deel hiervan. Hier leest u over de opbouw van een beenprothese. Deze prothese bestaat uit een buitenkoker,

Nadere informatie

Revalidatie na beenamputatie

Revalidatie na beenamputatie Inhoudsopgave Algemene informatie over De Trappenberg...2 Revalidatie na een beenamputatie...2 Revalidatie na beenamputatie Huizen Fase 1. Voor de prothese...2 Hoe gaat dat nu in de praktijk?...3 Wondverzorging...3

Nadere informatie

Revalidatie geneeskunde. Revalidatiedagbehandeling

Revalidatie geneeskunde. Revalidatiedagbehandeling Revalidatie geneeskunde Revalidatiedagbehandeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Het revalidatieteam... 4 3. Poliklinische dagbehandeling... 4 4. Wat doen de verschillende behandelaars?... 5 4a De

Nadere informatie

Scoliosebrace. Alles wat u wilt weten over de scoliosebrace

Scoliosebrace. Alles wat u wilt weten over de scoliosebrace Scoliosebrace Alles wat u wilt weten over de scoliosebrace Ilse Voorbraak (7) Onze dochter Ilse was 4 jaar toen we een kromming in haar rug ontdekten. De specialist verwees ons door naar OIM Orthopedie.

Nadere informatie

BIJDRAGE AAN DE MAATSCHAPPIJ

BIJDRAGE AAN DE MAATSCHAPPIJ Vandaag zijn we bij elkaar om de opening te vieren van een nieuw gedeelte van het BovenIJ Ziekenhuis en de komst van een revalidatieafdeling in dit ziekenhuis. OIM Orthopedie is gevestigd in het BovenIJ

Nadere informatie

Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens

Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens Prothesen Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens uitgave feb. 2007 Inhoud van de folder Kamer Orthopedie heeft speciaal voor u een serie folders gemaakt. Hierin proberen wij u zo volledig mogelijk

Nadere informatie

Voordat tot een operatie wordt overgegaan bekijkt de arts zorgvuldig wat het optimale amputatieniveau is.

Voordat tot een operatie wordt overgegaan bekijkt de arts zorgvuldig wat het optimale amputatieniveau is. Wat zijn de oorzaken van een beenamputatie? Onder een amputatie wordt verstaan: het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een hele teen, voet, been, vinger, hand etc. of een deel

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Welkom bij De Jutters De Jutters denkt met je mee De Jutters centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie 1 Hoofdlocatie Postadres De Jutters Dr. van Welylaan 2 2566 ER Den Haag Een volledig overzicht van

Nadere informatie

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject

Libra R&A locatie Blixembosch. Beenamputatie. Revalidatietraject Libra R&A locatie Blixembosch Beenamputatie Revalidatietraject Deze folder is bestemd voor mensen in ziekenhuizen die mogelijk een amputatie van onderbeen of bovenbeen moeten ondergaan. Zo n operatie is

Nadere informatie

Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG

Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG Hand- en Arm werkgroep voor kinderen HAG De Hand- en Arm werkgroep (HAG) op de Sint Maartenskliniek is voor kinderen bij wie een gedeelte van de hand en/of arm ontbreekt. Zij kunnen samen met hun ouders

Nadere informatie

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname

Rondom uw opname. 1 Voorbereiding op uw opname. 2 Wat neemt u mee? 3 Dag van de opname 15/08/2019 Rondom uw opname 1 Voorbereiding op uw opname Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis, dan meldt een collega-revalidatiearts vanuit dat ziekenhuis u allereerst aan voor onze afdeling. Het kan

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant. www.oimbrabant.nl

Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant. www.oimbrabant.nl Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant www.oimbrabant.nl Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant OIM Brabant beschikt over een gespecialiseerde afdeling siliconen techniek. Onze

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Welkom bij De Jutters

Welkom bij De Jutters Praktische informatie Waar kan ik meer informatie vinden? Wil je meer weten over, ben je benieuwd naar ons team of wil je informatie over jouw problemen? Je leest en ziet er meer over op onze website:

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren

Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren Poliklinische revalidatie voor kinderen en jongeren 1 De revalidatiearts heeft uw kind een poliklinische revalidatiebehandeling voorgesteld. Wij kunnen ons voorstellen dat er veel vragen op u afkomen.

Nadere informatie

Revalidatie Autorijden

Revalidatie Autorijden Revalidatie Autorijden Inleiding Deze informatie is bestemd voor revalidanten (en familie) die meer willen weten over het zelf weer gaan autorijden na ziekte of handicap. Meer informatie kunt u lezen in

Nadere informatie

Revalidatie geneeskunde. Beenprothese

Revalidatie geneeskunde. Beenprothese Revalidatie geneeskunde Beenprothese Inhoudsopgave Algemeen... 4 Het revalidatieteam... 4 Revalidatiefasen... 5 Fase 1 Vlak na de amputatie...5 Fase 2 De eerste prothese en daarna...6 Fase 3 Prothesetraining

Nadere informatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie

KBOEM-B voor kinderen. Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie KBOEM-B voor kinderen Verbeteren van looppatroon door botox en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Waarom een opname? 3 Wat is KBOEM-B? 4 Voor wie? 4 Wat gaan we doen? 5 Wat kunt u als ouder doen? 6

Nadere informatie

Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet

Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet GIPSKAMER Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet BEHANDELING Gipsbehandeling van een acute Charcot-voet Van uw arts hebt u te horen gekregen dat u een acute Charcotvoet hebt. Hij heeft aangegeven dat

Nadere informatie

Revalidatie bij beenamputatie Revalidatiecentrum Breda

Revalidatie bij beenamputatie Revalidatiecentrum Breda Revalidatie bij beenamputatie Revalidatiecentrum Breda Informatie over de behandeling van revalidanten met een beenamputatie bij Revalidatiecentrum Breda. Elk jaar zijn er in Nederland rond de drieduizend

Nadere informatie

Inleiding Wat vooraf gaat aan deze loopgroep

Inleiding Wat vooraf gaat aan deze loopgroep Ortheseloopgroep Inleiding In de Sint Maartenskliniek is er een speciale loopgroep voor mensen met een spierziekte (neuromusculaire aandoening) die een nieuwe of vervangende orthese en/of (semi-)orthopedische

Nadere informatie

s-hertogenbosch Stadionlaan JJ s-hertogenbosch

s-hertogenbosch Stadionlaan JJ s-hertogenbosch ONZE TIP Controleer uw voeten elke dag op verkleuringen, blaren, kloven, likdoorns en wondjes. Vergeet hierbij niet de voetzool en tussen de tenen te controleren. Neem bij twijfel altijd contact op met

Nadere informatie

Beenamputatie, Paramedische afdeling

Beenamputatie, Paramedische afdeling Paramedische afdeling Beenamputatie, het einde of een nieuw begin? Waarom amputeren? Met amputeren of amputatie wordt bedoeld: het afzetten ofwel verwijderen van een lichaamsdeel. Zoals een teen, voet

Nadere informatie

De bracebehandeling voor scoliose

De bracebehandeling voor scoliose Orthopedie De bracebehandeling voor scoliose Inleiding Bij scolioses vanaf 20 graden wordt de bocht in je wervelkolom meestal groter als je nog in de groei bent. Met de bracebehandeling kan worden voorkomen

Nadere informatie

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de poliklinische revalidatie behandeling. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de diabetische voet

Weet wat u doet bij de diabetische voet Weet wat u doet bij de diabetische voet Het is vervelend als u voetproblemen krijgt. Laat uw voeten regelmatig deskundig controleren. U voorkomt hiermee ernstige problemen. Uw podotherapeut weet raad.

Nadere informatie

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Prothese LIVIT.NL

ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW. Prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Prothese LIVIT.NL Handleiding prothesen U heeft uw prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt. Lees deze handleiding voor gebruik

Nadere informatie

Autorijden. na een ziekte of met een handicap

Autorijden. na een ziekte of met een handicap Autorijden na een ziekte of met een handicap Deze folder is bestemd voor revalidanten (en hun familie) die meer willen weten over het zelf weer gaan autorijden na een ziekte of met een handicap. Is mijn

Nadere informatie

Het kan ook zijn dat u van thuis uit wordt opgenomen. In deze gevallen nemen wij contact met u op.

Het kan ook zijn dat u van thuis uit wordt opgenomen. In deze gevallen nemen wij contact met u op. 30/09/2019 Rondom uw opname 1 Voorbereiding op uw opname Bent u opgenomen in een ander ziekenhuis, dan wordt u vanuit dat ziekenhuis allereerst door een collega-revalidatiearts aangemeld voor onze afdeling.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Schoenenspreekuur. Schoenenspreekuur

Patiënteninformatie. Schoenenspreekuur. Schoenenspreekuur Patiënteninformatie Schoenenspreekuur Schoenenspreekuur 1 Schoenenspreekuur Polikliniek Revalidatiegeneeskunde, route 0.6 Telefoon (050) 524 5885 Algemeen Neem bij ieder bezoek aan het ziekenhuis uw ziekenhuispasje

Nadere informatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie

Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie. Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Beenoperatie bij kinderen met intensieve revalidatie Verbeteren van zitten, staan en/of lopen door Single Level Surgery (SiLS) en revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Voor wie? 3 Het besluit tot SiLS

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de diabetische voet!

Weet wat u doet bij de diabetische voet! Weet wat u doet bij de diabetische voet! Het is vervelend als u voetproblemen krijgt. Laat uw voeten regelmatig deskundig controleren. U voorkomt hiermee ernstige problemen. Uw podotherapeut weet raad.

Nadere informatie

Semi- Orthopedische schoenen

Semi- Orthopedische schoenen Semi- Orthopedische schoenen Bij Leuk Orthopedie werken wij nauw samen met Eemland Orthopedie Schoentechniek. Onze vakkundige adviseurs kunnen precies zien waarmee u het beste bent geholpen: orthopedische

Nadere informatie

patienteninformatie adviezen amputatie van een onderste na een ledenmaat hernia-operatie fysiotherapie ZorgSaam

patienteninformatie adviezen amputatie van een onderste na een ledenmaat hernia-operatie fysiotherapie ZorgSaam patienteninformatie adviezen amputatie van een onderste na een hernia-operatie ledenmaat fysiotherapie ZorgSaam 1 2 PATIËNTENINFORMATIE AMPUTATIE VAN EEN ONDERSTE LEDEMAAT Een amputatie Onder een amputatie

Nadere informatie

Adviezen na herniotomie

Adviezen na herniotomie Adviezen na herniotomie Fysiotherapie Locatie Hoorn/Enkhuizen Adviezen na herniotomie U bent geopereerd aan een hernia. Als u naar huis gaat, bent u nog niet volledig hersteld. Wel is de oorzaak van de

Nadere informatie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie

Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Totale knieprothese polikliniekversie Orthopedie Beter voor elkaar 2 De totale knieprothese Als u een beschadigde of versleten knie heeft, is lopen en lang staan vaak erg pijnlijk. In een vergevorderd

Nadere informatie

Amputatie van het been.

Amputatie van het been. Amputatie van het been www.nwz.nl Inhoud Wat is een amputatie van het been? 3 Redenen voor operatie 3 Voorbereiding op de operatie 3 Opname 5 Herstel 6 Complicaties 6 Controleafspraak 7 Uw vragen 7 Tot

Nadere informatie

EVO Enkel-voetorthese

EVO Enkel-voetorthese EVO Enkel-voetorthese Onze EVO s zijn uniek Hoe kies je de juiste EVO Verschillende typen EVO s Welke ziektebeelden? EVO s voor kinderen De procedure Vergoeding zorgverzekeraar www.buchrnhornen.nl Eindhoven

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Revalidatie. Revalidatie & Herstel

Revalidatie. Revalidatie & Herstel Revalidatie Revalidatie & Herstel De afdeling Revalidatie in het BovenIJ ziekenhuis is een onderdeel van de afdeling Revalidatie en Herstel. Met deze folder willen wij u graag vertellen wat wij voor u

Nadere informatie

Poliklinische Revalidatie voor Jongeren

Poliklinische Revalidatie voor Jongeren Poliklinische Revalidatie voor Jongeren Visie Sophia Revalidatie biedt revalidatie op specialistisch niveau voor kinderen en volwassenen. Het doel van revalidatiezorg is de patiënt te helpen de door haar/hem

Nadere informatie

Vrij bewegen ensporten

Vrij bewegen ensporten De Livit Pace-Pro dé beschermkap voor uw pacemaker of (s-)icd Vrij bewegen ensporten met een pacemaker Een pacemaker of (s-)icd is kwetsbaar Heeft u een pacemaker, icd of s-icd? Dan kent u vast dat kwetsbare,

Nadere informatie

Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante

Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante Amputatie, Traumatologie en Orthopedie (ATO) uw behandelprogramma bij Adelante Voorwoord Iedereen is anders. Elke situatie is anders en elk herstelproces verloopt anders. Dat realiseren wij ons heel goed.

Nadere informatie

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese)

Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatief remmen van de lengtegroei (epifysiodese) z Een kinderarts die ervaring heeft met het doen van lengtevoorspellingen

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet

Weet wat u doet bij de reumatische voet Weet wat u doet bij de reumatische voet Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn. Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

Amputatie van het been

Amputatie van het been Amputatie van het been Polikliniek chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een amputatie van het been? 3 Redenen voor operatie 3 Voorbereiding op de operatie 3 Opname 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie

Nadere informatie

Weet wat u doet bij de reumatische voet!

Weet wat u doet bij de reumatische voet! Weet wat u doet bij de reumatische voet! Door reuma ontstaan soms ontstekingsprocessen in en rondom uw voetgewrichten. Dit kan leiden tot wonden en veel pijn... Uw podotherapeut weet raad. De podotherapeut

Nadere informatie

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert

Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Hoe u met fysiotherapie de lichamelijke problemen door een beroerte vermindert Wat is een beroerte (CVA) precies? De medische term voor een beroerte is CVA, wat staat voor cerebro vasculair accident. Letterlijk

Nadere informatie

VERBANDSCHOENEN. Pruis. Orthopedische Schoentechniek

VERBANDSCHOENEN. Pruis. Orthopedische Schoentechniek VERBANDSCHOENEN Pruis Orthopedische Schoentechniek Verbandschoenen De verbandschoen is een voorlopige voorziening een pantoffel/schoen van vilt die ruimte biedt voor onder andere verband. Verbandschoenen

Nadere informatie

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt

Uw eerste afspraak op de polikliniek. Als het leven een nieuwe balans vraagt Uw eerste afspraak op de polikliniek Als het leven een nieuwe balans vraagt In deze folder informeren wij u graag over alles wat te maken heeft met de eerste afspraak ofwel het intakegesprek. Omwille van

Nadere informatie

Siliconen prothese LIVIT.NL

Siliconen prothese LIVIT.NL ALLES WAT U MOET WETEN OVER UW Siliconen prothese LIVIT.NL Handleiding Siliconen prothesen U heeft uw siliconen prothese van Livit ontvangen. Dit product is met de grootste zorg voor u op maat gemaakt.

Nadere informatie

Inleiding Waarom amputeren? De operatie

Inleiding Waarom amputeren? De operatie ONDERBEENAMPUTATIE Inleiding In deze folder wordt de behandeling van een onderbeenamputatie op de gipskamer besproken. Het is goed om u te realiseren dat uw situatie anders kan zijn dan in deze folder

Nadere informatie

DE WESTLAND ORTHOPEDIE GIDS VOOR SUCCESVOL LEVEREN VAN EEN EERSTE PROTHESE

DE WESTLAND ORTHOPEDIE GIDS VOOR SUCCESVOL LEVEREN VAN EEN EERSTE PROTHESE DE WESTLAND ORTHOPEDIE GIDS VOOR SUCCESVOL LEVEREN VAN EEN EERSTE PROTHESE Bron: Cvz WEEK 1 WEEK 2,3 WEEK 4 WEEK 5,6 WEEK 7 Leveren prothese Inleiding De Westland Orthopedie gids, voor succesvol leveren

Nadere informatie

BREIN IN WERKING WOON-TRAINCENTRUM VOOR MENSEN MET NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL

BREIN IN WERKING WOON-TRAINCENTRUM VOOR MENSEN MET NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL IK HEB POSITIEVE SUPPORT NODIG. IN KLEINE STAPPEN WERKEN EN SUCCES BEHALEN, WERKT HEEL GOED VOOR MIJ. BREIN IN WERKING WOON-TRAINCENTRUM VOOR MENSEN MET NIET-AANGEBOREN HERSENLETSEL SAMENWERKING Brein

Nadere informatie

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou?

voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? voor jongeren Stap voor stap zelfstandig Wat betekent beschermd en begeleid wonen bij RIBW AVV voor jou? WAT JE IN DEZE BROCHURE LEEST 1 RIBW AVV in het kort 2 Zo gaan we met jou aan de slag 3 Training

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum

PATIËNTENINFORMATIE TOTALE KNIE OPERATIE. SPIJKENISSE Medisch Centrum PATIËNTENINFORMATIE SPIJKENISSE Medisch Centrum TOTALE KNIE OPERATIE Vervanging van het kniegewricht is een vaak voorkomende operatie waar veel mensen met een versleten knie baat bij hebben. In deze folder

Nadere informatie

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING

POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING POLIKLINISCHE REVALIDATIE BEHANDELING In deze folder geeft het Ruwaard van Putten Ziekenhuis u algemene informatie over de poliklinische revalidatie behandeling. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Orthopedie. Enkelprothese

Orthopedie. Enkelprothese Orthopedie Enkelprothese Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw enkel. Er wordt een enkelprothese geplaatst. In deze folder vindt u informatie over de enkel, de aanleiding voor de operatie, de

Nadere informatie

Volwassenen met cerebrale parese. Revalidatie

Volwassenen met cerebrale parese. Revalidatie Volwassenen met cerebrale parese Revalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Wat is cerebrale parese? 3 Houding en beweging 3 Denkfuncties 3 Voor wie is dit revalidatieprogramma? 3 Welke vragen kunnen aan bod

Nadere informatie

Klachten / Verbeteringen

Klachten / Verbeteringen Klachten / Verbeteringen Orthopedische hulpmiddelen op maat van de mens uitgave feb. 2007 Inhoud van de folder Kamer Orthopedie heeft speciaal voor u een serie folders gemaakt. Hierin proberen wij u zo

Nadere informatie

Loopcentrum. Vernieuwend zicht op bewegingsvrijheid. Ontwerp en illustraties door Carlijn Seves

Loopcentrum. Vernieuwend zicht op bewegingsvrijheid. Ontwerp en illustraties door Carlijn Seves Loopcentrum Loopcentrum voor Sport en Orthopedie van den Bergsweg 7 7442 CK Nijverdal tel.nr.: 0548-611705 www.loopcentrum.nl www.orthopedischeschoen.nl Ontwerp en illustraties door Carlijn Seves Zelfstandig

Nadere informatie

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband

Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Fysiotherapie Oefeningen na reconstructie voorste kruisband Inleiding Deze folder is een aanvulling op de al door u verkregen in-formatie over de voorste kruisbandreconstructie en bevat een aantal adviezen

Nadere informatie

Radboud Amputatie Team

Radboud Amputatie Team Radboud Amputatie Team In het Radboudumc werkt een multidisciplinair team samen bij beenamputaties. Multidisciplinaire revalidatie betekent dat verschillende paramedische en medische beroepsgroepen samenwerken

Nadere informatie

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte

behoud. Uw zelfstandigheid. Informatie over: Een beroerte behoud. Informatie over: Een beroerte Uw zelfstandigheid. Uw leven zo goed mogelijk oppakken na een beroerte. Samen met Laurens. Lees meer over wat Laurens voor u kan betekenen. meer dan zorg De medische

Nadere informatie

BETER KUNNEN BEWEGEN BEGINT MET AANDACHT

BETER KUNNEN BEWEGEN BEGINT MET AANDACHT BETER KUNNEN BEWEGEN BEGINT MET AANDACHT WEER LEKKER IN DE PLASSEN KUNNEN SPRINGEN TOBIAS EN HANNELORE Tobias klaagde na langere wandelingen steeds vaker over pijnlijke voeten. Op internet ben ik gaan

Nadere informatie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie

tibiakop-osteotomie patiënteninformatie Wat is een tibiakop-osteotomie patiënteninformatie tibiakop-osteotomie In overleg met uw arts heeft u besloten om het bot onder uw kniegewricht te laten opereren. Dit is een tibiakop-osteotomie van het onderbeen. Deze folder bevat informatie

Nadere informatie