Fysiotherapie bij cardiovasculaire aandoeningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fysiotherapie bij cardiovasculaire aandoeningen"

Transcriptie

1 Voorwoord Fysiotherapie bij cardiovasculaire aandoeningen Voor u ligt het Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011, met als centraal thema cardiorespiratoire aandoeningen. Er is inmiddels genoeg evidentie dat de fysiotherapeut een zeer belangrijke rol in de (preventieve) revalidatiebehandeling van patiënten met dergelijke aandoeningen dient te spelen. Met deze editie van het jaarboek krijgt de lezer een state-of-the-artoverzicht van recente ontwikkelingen, onderzoek en inzichten op het gebied van revalidatie en fysiotherapie bij zowel volwassenen als kinderen met (chronische) cardiorespiratoire aandoeningen. Hierbij wordt aandacht besteed aan het in kaart brengen van de fysieke activiteit, de inspanningscapaciteit en de pulmonaire functionaliteit ten behoeve van diagnostiek en prognostiek. Verder komen de inhoud en effectiviteit van de revalidatiebehandeling uitgebreid aan de orde. Hierdoor is deze editie een waardevol naslagwerk voor zorgverleners én onderzoekers. Een rijk scala aan diagnosegroepen passeert de revue, waaronder congenitale hart- en longafwijkingen, astma, COPD, hartfalen, myocardinfarct, neuromusculaire aandoeningen en cystic fibrose. Zoals u in de inleiding kunt lezen, bestaat dit Jaarboek uit drie delen: in het eerste deel wordt ingegaan op het meten ten behoeve van diagnostiek en behandeling, waarbij onder andere spirometrie, inspanningstesten en een vragenlijst aan de orde zullen komen. Deel 2 is gericht op fysieke capaciteit, preventie en training met aandacht voor fysiologie, trainingsprogramma s en multidisciplinaire revalidatie. In deel 3 ten slotte wordt de revalidatiebehandeling van patiënten met cardiale en/of respiratoire problemen belicht, met aandacht voor cystic fibrose, neuromusculaire aandoeningen, de kritiek zieke patiënt en een afsluitend hoofdstuk over het belang van kennis van de werkzaamheid en indicaties van gebruikelijke medicatie in het revalidatieproces. Alle auteurs hebben zoals gebruikelijk in hun hoofdstukken een aantal kaders met een klinisch relevante boodschap geplaatst waardoor de

2 Voorwoord 17 lezer een snel overzicht krijgt van de strekking van het hoofdstuk en achteraf vlot de belangrijkste klinische aandachtspunten kan naslaan. Deze editie van het Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie is een goede weerspiegeling geworden van de hoogwaardige kwaliteit van de aanwezige kennis en expertise van cardiopulmonaire revalidatie in Nederland en België. Namens de redactie nodig ik u van harte uit om verder te lezen. Rest mij slechts u heel veel leesplezier toe te wensen, in de hoop dat u de opgedane kennis in uw dagelijkse praktijk kunt toepassen. Met dank aan alle auteurs en mede namens de redactie, Erwin van Wegen

3 Inleiding De fysiotherapeut behandelt in zijn praktijk een ruim gamma van aandoeningen, zowel bij kinderen en adolescenten als bij volwassenen en ouderen. Het werkveld van de fysiotherapeut kan worden opgedeeld in verscheidene interventiedomeinen, bijvoorbeeld muskuloskeletale, neurologische of inwendige aandoeningen, pediatrische of geriatrische settings, specifieke bekkenbodemproblemen, psychiatrische doelgroepen enzovoort. In het werkveld van de inwendige aandoeningen wordt de therapie gericht op metabole aandoeningen (o.a. obesitas en diabetes), oncologie, het chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen. In dit thematisch jaarboek ligt de nadruk op de revalidatie en fysiotherapie van deze laatste categorie aandoeningen. De rode draad door de verschillende hoofdstukken is de impact van inspanningsrevalidatie bij chronische respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen, zowel bij kinderen en adolescenten als bij volwassenen. Om in goede trainingsbegeleiding te kunnen voorzien moet uitgegaan worden van verschillende belangrijke ijkpunten en hierin speelt het meten van fysieke activiteit, fysieke inactiviteit en systeemfunctionaliteit een belangrijke rol, evenals de inspanningscapaciteit van de patiënt. Om die reden is dit jaarboek opgedeeld in drie delen. Het eerste gedeelte behandelt het testen van functionele ijkpunten zoals longfunctie, inspanningscapaciteit met behulp van maximale inspanningstesten bij kinderen en volwassenen, meten van fysieke (in)activiteit en de kwaliteit van leven. Thomas Malfait en Eric Derom bespreken in het eerste hoofdstuk het spirometrisch onderzoek. Wat is een correcte uitvoering en interpretatie? Met een goede basiskennis van de spirometrie is inzicht te verwerven in belangrijke pathofysiologische mechanismen van frequent voorkomende pulmonale aandoeningen, is de behandeling te optimaliseren en de indicatie tot revalidatie scherp te stellen. In de hoofdstukken 2 en 3 gaan Tim Takken en Erik Hulzebos respectievelijk Christophe Van Laethem dieper in op inspanningstesten.

4 Inleiding 19 Deze testen vormen een steeds belangrijker instrument om de inspanningsrespons van verschillende fysiologische systemen vast te leggen bij zowel gezonde kinderen respectievelijk volwassenen als bij patiënten met een chronische aandoening. Inspanningstesten vormen niet alleen een belangrijk meetinstrument in de diagnostiek van inspanningsbeperkende en chronische aandoeningen, maar worden ook steeds vaker gebruikt bij de bepaling van de prognose van patiënten. In deze hoofdstukken wordt gefocust op het kind met congenitale hartaandoeningen en longlijden respectievelijk hartfalen. Thierry Troosters gaat met zijn medeauteurs in hoofdstuk 4 dieper in op de methodologie van het meten van fysieke (in)activiteit. Uitdagingen in het meten van fysieke activiteit worden besproken aan de hand van beschikbare studies. Als laatste onderdeel van de diagnostiek wordt de Clinical COPD Questionnaire (CCQ) door Thys van der Molen onder de loep genomen in hoofdstuk 5. Deze vragenlijst bevraagt de gezondheidsstatus van de patiënt. Reproduceerbaarheid, validiteit en bruikbaarheid in de klinische praktijk zijn kernelementen in dit hoofdstuk. In het tweede deel ligt de nadruk op het verhogen van de fysieke activiteit via sport en spel, beweegprogramma s of trainingsprogramma s en de effectiviteit daarvan in enkele voorbeeldpopulaties met respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen. Tony Reybrouck en Marc Gewilig bespreken in hoofdstuk 6 de inspanningscapaciteit van kinderen en adolescenten met congenitale hartafwijkingen. Hij gaat onder andere in op de fysiologische basis van het verminderde uithoudingsvermogen, de impact van verminderde fysieke activiteit en aanknopingspunten voor sport- en revalidatieprogramma s. Sabine Verschelde en Patrick Calders beschrijven in een systematische review (hoofdstuk 7) fysieke trainingprogramma s voor patiënten met astma, met als voornaamste doelstelling het verbeteren van de fysieke fitheid, de functionaliteit, de neuromusculaire coördinatie en het zelfvertrouwen. Welke evidentie is er voor de effectiviteit van fysieke training bij astma? Maurice Sillen en zijn medeauteurs concentreren zich in hoofdstuk 8 op de rol van trainingstherapie bij COPD-patiënten om het abnormale verlies van spiermassa, de perifere skeletspierdisfunctie, de afgenomen inspanningscapaciteit en de verminderde gezondheidsstatus aan te pakken. Zij beschrijven trainingsstrategieën zoals intervaltraining, zuurstofsuppletie, spierkrachttraining en neuromusculaire elektrostimulatie en beoordelen het nut daarvan.

5 20 Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 Hierbij naadloos aansluitend behandelen Cor Zagers en Mathieu de Greef de rol van de fysiotherapeut in de multidisciplinaire behandeling van chronische obstructieve longziekten (COPD). In hoofdstuk 10 gaat Cor Zagers in op het afstemmen van de multidisciplinaire zorg in samenspraak met de patiënt, wat een positieve bijdrage kan leveren aan het beheersen van deze aandoening. Mathieu de Greef beschrijft in hoofdstuk 11 het COACH-programma, waarin de fysiotherapeut optreedt als exercise counselor. Onderzoek naar effecten van het COACHprogramma bij COPD-patiënten in de tweede en derde lijn op lichamelijke activiteit en een toename van spierkracht, uithoudingsvermogen en kwaliteit van leven worden beschreven. In een serie van drie hoofdstukken wordt besproken welke functie bewegen heeft voor het verminderen van het cardiovasculair risico en bij de inspanningsrevalidatie van cardiovasculaire aandoeningen. Johan de Jong richt zich met zijn medeauteurs in hoofdstuk 11 op de positieve effecten van sport- en spelprogramma s bij ouderen. Dominique Hansen en Paul Dendale (hoofdstuk 12) en Christophe Van Laethem (hoofdstuk 13) bespreken het opstellen en de effecten van gesuperviseerde revalidatieprogramma s bij acuut myocardinfarct respectievelijk hartfalen. In het derde gedeelte komt de revalidatie en/of fysiotherapie aan bod van pulmonaire aandoeningen en aandoeningen die als belangrijke comorbiditeit cardiale of respiratoire problemen hebben. Tot slot wordt een kijk gegeven op de interactie tussen medicatiegebruik en trainingsprogramma s. In hoofdstuk 14 gaan Frans De Baets en Fred Lessire dieper in op de ademhalingskinesitherapie bij kinderen met cystic fibrose (CF, of mucoviscidose). Verschillende nieuwe drainagetechnieken, aangevuld met hulptoestellen die eindexpiratoire druk opbouwen en/of oscilleren, worden vergeleken met de weinig efficiënte oudere technieken zoals tapotage en posturale drainage. Bart Vrijsen en Bertine Buyse stellen in hoofdstuk 15 de patiënt met een neuromusculaire aandoening centraal. Door de verzwakking van de respiratoire spieren bij deze aandoening wordt het voor de patiënten moeilijk om luchtwegsecreties te mobiliseren en op te hoesten. Verschillende ademhalings- en drainagetechnieken moeten dan zo snel mogelijk worden toegepast. Rik Gosselink en zijn medeauteurs (hoofdstuk 16) bespreken de behandelingsmodaliteiten van de fysiotherapeut bij de kritiek zieke patiënt. Aangrijpingspunten zijn een correcte beoordeling van de respiratoire toestand (signaleren van aanwezige secreties, atelectasen

6 Inleiding 21 en respiratoire spierzwakte), het fysieke conditieverlies en daaraan gerelateerde problemen (spierzwakte, gewrichtsstijfheid, verminderde functionele inspanningscapaciteit en activiteiten van het dagelijks leven) en het emotionele aspect. De fysiotherapeut/kinesitherapeut is verantwoordelijk voor het implementeren van mobilisatieschema s en oefenprogramma s en moet rapporteren over de voortgang in overleg met het team van artsen en verpleegkundigen. In het laatste hoofdstuk (17) bespreekt Ben Jansen de interactie tussen medicatie en revalidatie. Aan de hand van een casus bespreekt hij in hoeverre de medicatie kan bijdragen aan de klachten en symptomen van een patiënt tijdens en na een revalidatietraining. Op die manier laat hij zien dat het hebben van kennis van de werkingsmechanismen van medicijnen bijdraagt tot een adequate reactie van de fysiotherapeut. Patrick Calders

Inhoud. Redactie 11. Auteurs 12. Voorwoord 16. Inleiding 18

Inhoud. Redactie 11. Auteurs 12. Voorwoord 16. Inleiding 18 Inhoud Redactie 11 Auteurs 12 Voorwoord 16 Inleiding 18 1 Spirometrie in de cardiorespiratoire revalidatie 22 Thomas Malfait en Eric Derom Inleiding 22 Longvolumes 24 Volumestroom (flow) of debiet 29 Piekstroommetingen

Nadere informatie

Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011

Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 onder redactie van: E.E.H. van Wegen P. Calders J.J.X.R. Geraets J. Nijs C. Veenhof C.P. van Wilgen Houten 2011 2011

Nadere informatie

Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011

Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 Jaarboek Fysiotherapie Kinesitherapie 2011 onder redactie van: E.E.H. van Wegen P. Calders J.J.X.R. Geraets J. Nijs C. Veenhof C.P. van Wilgen Houten 2011 2011

Nadere informatie

Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE

Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE IBSCongres, 28 januari 2017, Hogeschool Utrecht, Utrecht Workshop Maximale inspanningstest: Uitvoer en interpretatie in het kader van instellen en beoordelen van trainingsinterventies FYSIOLOGIE Dr. M.S.

Nadere informatie

Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten

Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten Fysieke fitheid, vermoeidheid en fysieke training bij sarcoïdose patiënten 5 april 2017 Sarcoïdose ontsporing afweersyteem ophoping afweercellen: granulomen overal in lichaam: longen, lymfesysteem, huid,

Nadere informatie

Redactie 1 1. Auteurs 1 2. Voorwoord 1 7 To exercise or not to exercise, no longer the question 1 7. opinie 19

Redactie 1 1. Auteurs 1 2. Voorwoord 1 7 To exercise or not to exercise, no longer the question 1 7. opinie 19 Inhoud Redactie 1 1 Auteurs 1 2 Voorwoord 1 7 To exercise or not to exercise, no longer the question 1 7 opinie 19 1 Ouderenzorg in Nederland: verleden, heden en toekomst 2 1 Jos Schols Ouderen en ouderenzorg

Nadere informatie

In het kader van uw chronische longaandoening (COPD) komt u in aanmerking voor longrevalidatie.

In het kader van uw chronische longaandoening (COPD) komt u in aanmerking voor longrevalidatie. Longrevalidatie 1 In het kader van uw chronische longaandoening (COPD) komt u in aanmerking voor longrevalidatie. Inleiding Wat is een chronische longaandoening? Een chronische longaandoening is een aandoening

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longrevalidatie

Patiënteninformatie. Longrevalidatie Patiënteninformatie Longrevalidatie Inhoud Inleiding... 2 Algemene informatie... 2 Voor wie is dit programma bedoeld?... 2 Waarom is bewegen zo belangrijk?... 2 Inhoud van de revalidatie... 4 Doelstellingen...

Nadere informatie

Longziekten en respiratoire revalidatie. Prof Dr W. Janssens

Longziekten en respiratoire revalidatie. Prof Dr W. Janssens Longziekten en respiratoire revalidatie Prof Dr W. Janssens Definitie Respiratoire revalidatie is gericht op patienten met chronische longaandoeningen met klachten en gereduceerde activiteiten van het

Nadere informatie

Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie

Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie Patiënteninformatie Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie Longrevalidatie Informatie over het programma Longrevalidatie. U heeft een afspraak in Tergooi voor longrevalidatie. Onze

Nadere informatie

Tevens zal de longverpleegkundige u individueel kunnen begeleiden op het gebied van medicatiegebruik en zo nodig het aanvragen van hulpmiddelen.

Tevens zal de longverpleegkundige u individueel kunnen begeleiden op het gebied van medicatiegebruik en zo nodig het aanvragen van hulpmiddelen. Longrevalidatie Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de poliklinische longrevalidatie in de regio Haaglanden, in het HagaZiekenhuis locatie Leyweg en het Ziekenhuis Bronovo. Waarom longrevalidatie?

Nadere informatie

Diëtist-Fysiotherapeut: het gouden koppel

Diëtist-Fysiotherapeut: het gouden koppel Diëtist-Fysiotherapeut: het gouden koppel Anke Kalisvaart & Peter Willemsen Ziekenhuis Rivierenland Tiel De Lage Korn, Buren 1 Inhoud Inhoud Waarom samenwerken Multidisciplinaire problematiek bij COPD

Nadere informatie

Valorisatie. Inleiding. Resultaten

Valorisatie. Inleiding. Resultaten Valorisatie 145 146 Valorisatie Valorisatie Inleiding Sarcoïdose behoort tot de groep van de diffuse oftewel interstitiële longaandoeningen (ild). Anders dan de term interstitiële longaandoeningen doet

Nadere informatie

Fysiotherapie en Voeding bij Astma en COPD NETWERK EERSTELIJNS DIETISTEN AMSTERDAM

Fysiotherapie en Voeding bij Astma en COPD NETWERK EERSTELIJNS DIETISTEN AMSTERDAM Fysiotherapie en Voeding bij Astma en COPD NETWERK EERSTELIJNS DIETISTEN AMSTERDAM Anouck Hoenderkamp Fysiotherapie Amsterdam Oost 0646074824 www.ftao.nl LoRNa www.lornamsterdam.nl www.lornamsterdam.nl

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Respiratoire revalidatie

Patiënteninformatie. Respiratoire revalidatie Patiënteninformatie Respiratoire revalidatie Inhoud Inleiding... 2 Voor wie is dit programma geschikt?... 2 Waarom is fysieke training zo belangrijk?... 2 Specifieke doelstellingen van de training... 4

Nadere informatie

Inspanningsfysiologie bij kinderen

Inspanningsfysiologie bij kinderen Inspanningsfysiologie bij kinderen Inspanningsfysiologie bij kinderen onder redactie van dr. T. Takken dr. M. van Brussel dr. H.J. Hulzebos Bohn Stafleu van Loghum Houten 2008 Ó 2008 Bohn Stafleu van Loghum,

Nadere informatie

Inhoud. inleiding de schouder 1 9. Redactie 1 0. Auteurs 1 1. Voorwoord 1 6

Inhoud. inleiding de schouder 1 9. Redactie 1 0. Auteurs 1 1. Voorwoord 1 6 Redactie 1 0 Auteurs 1 1 Voorwoord 1 6 inleiding de schouder 1 9 1 Patiënten met schoudersyndromen in de huisarts- en fysiotherapiepraktijk 2 1 Inleiding 2 2 Patiënten met schoudersyndromen in de huisartspraktijk

Nadere informatie

Van zorgen voor naar zorgen dat

Van zorgen voor naar zorgen dat Van zorgen voor naar zorgen dat fysiotherapeutisch COPD zorg in de eerste lijn. Annemarie de Vey Mestdagh- van der List van zorgen voor 1988 Cursus Astma en COPD Pt. werd gestuurd door arts Kracht en Cardio

Nadere informatie

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn

Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Beweegprogramma ms in de eerste en tweede lijn Carien Linders v.d. Lijcke fysiotherapeut PMC Heusdenhout, Breda lid NAHFysioNet Hoe ontstaan? Als opdracht voor cursus Neurorevalidatie... Aanvulling van

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme. Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Informatie en behandeling Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson is een chronische progressieve neurologische aandoening. Bij deze ziekte gaat

Nadere informatie

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold

Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold Somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten in de 1e lijn Ingrid Arnold LUMC Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde Huisarts te Leiderdorp Uw spreekuur Moeheid Pijnklachten Buikpijn Hoofdpijn

Nadere informatie

Oncologische Revalidatie:

Oncologische Revalidatie: Oncologische Revalidatie: Verleden Heden - Toekomst dr. Jan Paul van den Berg, revalidatiearts Meander MC Doelstelling Oncologische Revalidatie Het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met

Nadere informatie

Fysieke training bij. COPD-patiënten

Fysieke training bij. COPD-patiënten 4 RICHTLIJNEN Fysieke training bij COPD-patiënten Richtlijn van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie Cees P. van der Schans lector Transparante Zorgverlening, Hanzehogeschool Groningen,

Nadere informatie

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen

ENERGIEK. Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen ENERGIEK Bewegingsprogramma bij chronische neurologische aandoeningen Achtergrond Bewegen is goed, voor iedereen! Dat is wat u vaak hoort en ziet in de media. En het is waar, bewegen houdt ons fit en

Nadere informatie

Fysiotherapie & Longfibrose. Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 19 november 2014

Fysiotherapie & Longfibrose. Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 19 november 2014 Fysiotherapie & Longfibrose Bert Strookappe MSc Fysiotherapeut Ziekenhuis Gelderse Vallei, Ede 19 november 2014 Inhoud presentatie Belang van bewegen (algemeen) Bewegen bij acute en chronische ziekte Literatuur

Nadere informatie

Revalidatie bij kanker wordt ook wel oncologische revalidatie genoemd. Er zijn allerlei combinaties mogelijk:

Revalidatie bij kanker wordt ook wel oncologische revalidatie genoemd. Er zijn allerlei combinaties mogelijk: Revalidatie bij kanker De ziekte kanker heeft grote gevolgen. Tijdens en na de behandeling kunt u te maken krijgen met allerlei klachten. Uw conditie gaat achteruit, misschien bent u moe, angstig of onzeker.

Nadere informatie

29 en 30 januari 2015 te Papendal

29 en 30 januari 2015 te Papendal IMPLEMENTATIE VAN ASTMA EN COPD IN DE HUISARTSENPRAKTIJK 29 en 30 januari 2015 te Papendal KADERHUISARTS SCHAKEL TUSSEN WETENSCHAP EN PRAKTIJK Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

SANDWICHSCHOLING COPD Goede COPD zorg: resultaat van goede samenwerking 28 juni Scharnierconsult. Uitgangspunt

SANDWICHSCHOLING COPD Goede COPD zorg: resultaat van goede samenwerking 28 juni Scharnierconsult. Uitgangspunt SANDWICHSCHOLING COPD Goede COPD zorg: resultaat van goede samenwerking 28 juni 2012 Scharnierconsult, ziektelast en persoonlijk behandelplan Marion Teunissen en Rudy Bakker Werkgroep COPD Synchroon Scharnierconsult

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3

Hoofdstuk 1 hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 1 geeft een algemene inleiding op dit proefschrift. Artrose is een chronische progressieve gewrichtsaandoening. Men schat dat de hoge prevalentie wereldwijd verder zal toenemen vanwege de stijgende

Nadere informatie

Data: deze 6-daagse cursus vindt plaats op: 31 mei en 1, 2, 26, 27 en 28 juni 2017

Data: deze 6-daagse cursus vindt plaats op: 31 mei en 1, 2, 26, 27 en 28 juni 2017 Pagina 1 van 6 Programma cursus Fysiotherapie bij patiënten met COPD Data: deze 6-daagse cursus vindt plaats op: 31 mei en 1, 2, 26, 27 en 28 juni 2017 Dag 1 Woensdag 31 mei 2017 Deel 1. Introductie van

Nadere informatie

FYSIOTHERAPIE. Revalidatieprogramma. voor COPD-patiënten ADVIES

FYSIOTHERAPIE. Revalidatieprogramma. voor COPD-patiënten ADVIES FYSIOTHERAPIE Revalidatieprogramma voor COPD-patiënten ADVIES Revalidatieprogramma voor COPD-patiënten Bij patiënten met een longaandoening is vaak meer aan de hand dan alleen een longziekte. De aandoening

Nadere informatie

Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans

Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans Longrevalidatie in ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 1 Wat is longrevalidatie... 1 Welke disciplines zijn er betrokken bij de longrevalidatie... 1 Hoe lang duurt de longrevalidatie...

Nadere informatie

Overzicht. Inspanning voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Inspanning- moet het? Inleiding. Toronto Model

Overzicht. Inspanning voor kinderen met een aangeboren hartafwijking. Inspanning- moet het? Inleiding. Toronto Model Overzicht Inleiding Inspanning- moet dat? mag dat? is het gevaarlijk? Inspanning bij verschillende typen aangeboren hart Inspanning als therapie Inspanning voor kinderen met een aangeboren hartafwijking

Nadere informatie

Het meten van beperkende factoren bij COPD een praktische kennismaking

Het meten van beperkende factoren bij COPD een praktische kennismaking Het meten van beperkende factoren bij COPD een praktische kennismaking Peter Willemsen Ziekenhuis Rivierenland Tiel De Lage Korn, Buren Inhoud Huiswerkopdracht Beperkende factoren bij gezonden Beperkende

Nadere informatie

Waarom longrevalidatie? Doel van longrevalidatie Voor wie is longrevalidatie bedoeld?

Waarom longrevalidatie? Doel van longrevalidatie Voor wie is longrevalidatie bedoeld? Longrevalidatie Longrevalidatie is bedoeld voor mensen met chronische longziekten die onvoldoende controle hebben over hun klachten en beperkingen. Dit ondanks dat ze samen met de longarts alles geprobeerd

Nadere informatie

Welkom. Wietske van de Geer Peeters. Revalidatiearts. Klimmendaal locatie Zutphen Gelre. ziekenhuizen Zutphen

Welkom. Wietske van de Geer Peeters. Revalidatiearts. Klimmendaal locatie Zutphen Gelre. ziekenhuizen Zutphen Welkom Wietske van de Geer Peeters Revalidatiearts Klimmendaal locatie Zutphen Gelre ziekenhuizen Zutphen Revalidatiegeneeskunde Missie: Actief naar zelfredzaamheid en eigen regie. Visie: Revalidatiegeneeskunde

Nadere informatie

SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE

SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE SCHEMA I: OVERZICHT ONCOLOGISCHE REVALIDATIE SIGNALERING EN VERWIJZING INTAKE EN EVALUATIE ONCOLOGISCHE REVALIDATIE Gesprek plus lastmeter: Emotionele problemen Vermoeidheid Lichamelijke / functionele

Nadere informatie

Even Voorstellen. 22-3-2010. COPD en longrevalidatie / longreactivatie. Fonny Heijerman Fysiotherapeut, (sport)fysiotherapeut

Even Voorstellen. 22-3-2010. COPD en longrevalidatie / longreactivatie. Fonny Heijerman Fysiotherapeut, (sport)fysiotherapeut COPD en longrevalidatie / longreactivatie. Even Voorstellen. Fonny Heijerman Fysiotherapeut, (sport)fysiotherapeut Hoe werkt het in de praktijk - Aanmelding - Intake/nulmeting/baseline meeting - Longrevalidatie

Nadere informatie

Redactie 1 1. Auteurs 1 2. Voorwoord 1 7 Passie voor beweging 1 7

Redactie 1 1. Auteurs 1 2. Voorwoord 1 7 Passie voor beweging 1 7 Inhoud Redactie 1 1 Auteurs 1 2 Voorwoord 1 7 Passie voor beweging 1 7 sport 19 1 Strategieën ter preventie van enkeldistorsies en voorstekruisbandletsels 23 Elke Cumps, Inne Aerts, Romain Meeusen Neuromusculaire

Nadere informatie

Hart Vaat Long Fysiotherapie Geeft meer controle

Hart Vaat Long Fysiotherapie Geeft meer controle Hart Vaat Long Fysiotherapie Geeft meer controle 2 Essentieel nu en in de toekomst Een sterk specialisme binnen de fysiotherapie Hart- en vaatziekten en ziekten van de long- en luchtwegen komen heel veel

Nadere informatie

KLINISCHE LONGREVALIDATIE. In deze folder leest u meer over het verloop van het klinische longrevalidatieprogramma.

KLINISCHE LONGREVALIDATIE. In deze folder leest u meer over het verloop van het klinische longrevalidatieprogramma. KLINISCHE LONGREVALIDATIE In deze folder leest u meer over het verloop van het klinische longrevalidatieprogramma. Waarom klinische longrevalidatie? Longrevalidatie richt zich op het verbeteren van het

Nadere informatie

Longrevalidatieprogramma

Longrevalidatieprogramma Longrevalidatieprogramma Inhoudsopgave 1. Regie in eigen hand 2 2. COPD 3 3. Longrevalidatie Flow 4 4. Verkennend gesprek met de longverpleegkundige 5 5. Onderzoeken voorafgaand aan de revalidatie 6 6.

Nadere informatie

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2007

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2007 Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 27 Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt (M. Heijmans, NIVEL, Oktober 27). LEVEN MET COPD VRAAGT OM LEF

Nadere informatie

Praktijk voor Fysiotherapie. Altijd in beweging

Praktijk voor Fysiotherapie. Altijd in beweging Praktijk voor Fysiotherapie Altijd in beweging In samenwerking met. Viola Gijzen, diëtist Mieke Verschuren/Marijke Sligchers, fysiotherapeuten Inhoud Inleiding Wat is COPD? COPD en dan? COPD en voeding

Nadere informatie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie

Samenvatting Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Beloop van beperkingen in activiteiten bij oudere patiënten met artrose van heup of knie Zoals beschreven in hoofdstuk 1, is artrose een chronische ziekte die vaak voorkomt bij ouderen en in het bijzonder

Nadere informatie

Wandelen als medicijn voor 65-plussers

Wandelen als medicijn voor 65-plussers Wandelen als medicijn voor 65-plussers Liesbeth Preller 6 april 2019 Opbouw workshop Context Veranderende populatie Veranderende regelgeving zorg en ondersteuning Beweegrichtlijnen Inhoud en onderbouwing

Nadere informatie

Poliklinische longrevalidatie

Poliklinische longrevalidatie Poliklinische longrevalidatie Inleiding De longaandoeningen COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) en astma zijn chronische aandoeningen. Dat wil zeggen dat ze niet te genezen zijn. Deze beide

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker

PATIËNTEN INFORMATIE. Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker PATIËNTEN INFORMATIE Trainingsprogramma s tijdens en na behandeling bij kanker Revalidatie bij kanker Uit onderzoek blijkt dat revalidatie tijdens en na de behandeling bij kanker leidt tot een verhoogde

Nadere informatie

KNGF-richtlijn Chronisch obstructieve longziekten. Supplement bij het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie Jaargang 118 Nummer 4 2008

KNGF-richtlijn Chronisch obstructieve longziekten. Supplement bij het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie Jaargang 118 Nummer 4 2008 KNGF-richtlijn Chronisch obstructieve longziekten Supplement bij het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie Jaargang 118 Nummer 4 2008 KNGF-richtlijn Chronisch obstructieve longziekten Praktijkrichtlijn

Nadere informatie

Kanker en diabetes 19-11-2012. Introductie. Co-morbiditeit. Kanker en comorbiditeit. Kanker en diabetes

Kanker en diabetes 19-11-2012. Introductie. Co-morbiditeit. Kanker en comorbiditeit. Kanker en diabetes Kanker en diabetes Introductie Kanker en comorbiditeit Landelijk Overleg Oncologie Verpleegkundigen 8 november 2012 M. Zanders, arts-onderzoeker IKZ Kanker en diabetes Casuïstiek Dillemma s in de praktijk

Nadere informatie

status meting in Ketenzorgproject COPD regio Dordrecht

status meting in Ketenzorgproject COPD regio Dordrecht http://www.torito.nl/agenda/http://www.torito.nl/agenda/health status meting in Ketenzorgproject COPD regio Dordrecht Artikel Caravisie / augustus N. de Graaf, verpleegkundig specialist longziekten; R.

Nadere informatie

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis

Libra R&A locatie Leijpark. Longrevalidatie. in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra R&A locatie Leijpark Longrevalidatie in samenwerking met het specialisme longziekten van het St. Elisabeth Ziekenhuis Libra Revalidatie & Audiologie locatie Leijpark organiseert in samenwerking met

Nadere informatie

KNGF-richtlijn. Chronisch obstructieve longziekten. Praktijkrichtlijn. Supplement bij het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie

KNGF-richtlijn. Chronisch obstructieve longziekten. Praktijkrichtlijn. Supplement bij het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie Supplement bij het Nederlands Tijdschrift voor Fysiotherapie Volume 118 / Issue 4 / 2008 KNGF-richtlijn Chronisch obstructieve longziekten Chronisch obstructieve longziekten Praktijkrichtlijn KNGF-richtlijn

Nadere informatie

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn.

In deze folder leest u meer over het doel en de mogelijkheden van het programma en welke hulpverleners erbij betrokken zijn. Hartrevalidatie Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma te gaan volgen. Het hartrevalidatie-programma

Nadere informatie

Indeling presentatie

Indeling presentatie Gho-Go COPD ketenzorg avond 10 september 2013 Norbert IJkelenstam Kaderhuisarts astma/copd 1 Indeling presentatie Aandachtspunten vanuit spiegelinformatie 2013 Het begrip ziektelast en de COPD ziektelastmeter

Nadere informatie

Samenvatting Deel I Onderzoeksmethodologie in onderzoek naar palliatieve zorg in instellingen voor langdurige zorg

Samenvatting Deel I Onderzoeksmethodologie in onderzoek naar palliatieve zorg in instellingen voor langdurige zorg Samenvatting Palliatieve zorg is de zorg voor mensen waarbij genezing niet meer mogelijk is. Het doel van palliatieve zorg is niet om het leven te verlengen of de dood te bespoedigen maar om een zo hoog

Nadere informatie

Voorwoord 10. Inleiding 11. 1 Inleiding in de module inspanning 1 5

Voorwoord 10. Inleiding 11. 1 Inleiding in de module inspanning 1 5 Inhoud 5 Inhoud Voorwoord 10 Inleiding 11 module i aanpassen aan inspannen 1 Inleiding in de module inspanning 1 5 2 Energielevering bij inspanning 1 7 2.1 Bewegen kost energie 1 7 2.1.1 Energie, arbeid,

Nadere informatie

Samenvatting Zorgstandaard astma

Samenvatting Zorgstandaard astma Samenvatting Zorgstandaard astma Hierbij een samenvatting van de Zorgstandaard astma voor volwassenen namens de COPD-werkgroep van de huisartsenkring Amsterdam. Wij hebben voor u geprobeerd de belangrijkste

Nadere informatie

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten

Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Revalidatie Herstel & Balans Revalidatieprogramma voor (ex-)kankerpatiënten Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Kanker is een ingrijpende ziekte.

Nadere informatie

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Hartrevalidatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De cardioloog, de hartfalenverpleegkundige of de ICD-verpleegkundige heeft u geadviseerd het poliklinische hartrevalidatieprogramma

Nadere informatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie

COPD Pneumologie. Patiënteninformatie COPD Pneumologie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 1.1. Definitie... 3 1.2. Klachten bij COPD... 3 1.3. Onderzoeken... 4 1.4. Behandeling... 4 2. Contact... 6 3. Notities... 7 Deze publicatie

Nadere informatie

Revant, de kracht tot ontwikkeling!

Revant, de kracht tot ontwikkeling! Neurologische revalidatie Hartrevalidatie Revalidatie bij complex chronisch longfalen Oncologische revalidatie Kind- en jeugdrevalidatie Revalidatie bij pijn en gewrichtsaandoeningen Arm-, hand- en polsrevalidatie

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting De levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is gemiddeld 13-30 jaar korter dan die van de algemene bevolking. Onnatuurlijke doodsoorzaken zoals

Nadere informatie

MODULE 2 OBESITAS KINDEREN ZATERDAG 16/04/2016 DAG MODULE 2 OBESITAS KINDEREN DONDERDAG 28/04/2016 DAG

MODULE 2 OBESITAS KINDEREN ZATERDAG 16/04/2016 DAG MODULE 2 OBESITAS KINDEREN DONDERDAG 28/04/2016 DAG BASISMODULE 1 BEWEGING EN GEZONDHEID ZATERDAG 20/02/2016 DAG 1 09.00-17.00 BASISMODULE 1 BEWEGING EN GEZONDHEID DONDERDAG 03/03/2016 DAG 2 13.30-19.00 BASISMODULE 1 BEWEGING EN GEZONDHEID ZATERDAG 12/03/2016

Nadere informatie

Astma/ COPD versie 2009 achtergronden casusschetsen

Astma/ COPD versie 2009 achtergronden casusschetsen Astma/ COPD versie 2009 achtergronden casusschetsen Voor: begeleider/presentator Voorstel wijzigingen bij herziening werkafspraak kunnen op de laatste pagina worden genoteerd. Interline januari 2010 INTERLINE

Nadere informatie

Samenvatting (Summary in Dutch)

Samenvatting (Summary in Dutch) Samenvatting (Summary in Dutch) Zowel beleidsmakers en zorgverleners als het algemene publiek zijn zich meer en meer bewust van de essentiële rol van kwaliteitsmeting en - verbetering in het verlenen van

Nadere informatie

Kind en Inspanning en Praktijkgericht onderzoek

Kind en Inspanning en Praktijkgericht onderzoek Kind en Inspanning en Praktijkgericht onderzoek (Keuzecursus en 1 e deel Minor) Keuzecursus / Minor Faculteit Gezondheidszorg Lectoraat Leefstijl & Gezondheid University of Applied Sciences Utrecht, January

Nadere informatie

Valorisatie. Inleiding

Valorisatie. Inleiding Valorisatie 143 Valorisatie Inleiding Sarcoïdose is een stoornis van het afweersysteem. Het is een multisysteemaandoening, die gekenmerkt wordt door ontstekingsactiviteit met de vorming van niet verkazende

Nadere informatie

Redactie 1 0. Auteurs 1 1. Voorwoord 1 7. klinische praktijk 19

Redactie 1 0. Auteurs 1 1. Voorwoord 1 7. klinische praktijk 19 Inhoud Redactie 1 0 Auteurs 1 1 Voorwoord 1 7 klinische praktijk 19 1 Oefentherapie bij patiënten met multipele sclerose 23 Peter Feys, Bert op t Eijnde en Paul van Asch Oefentherapie bij MS 26 Besluit

Nadere informatie

Van ziektelast naar gezondheidswinst Ans Nicolasen, POH Robbert Behr, kaderhuisarts astma-copd

Van ziektelast naar gezondheidswinst Ans Nicolasen, POH Robbert Behr, kaderhuisarts astma-copd Van ziektelast naar gezondheidswinst Ans Nicolasen, POH Robbert Behr, kaderhuisarts astma-copd 15-04-2015 Wie staat er centraal? Pad van een nieuwe COPD-patiënt Diagnostiek Scharnierconsult Intensieve

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan EU REKA deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?...

Nadere informatie

Respiratoire revalidatie. Inhoud. Respiratoire revalidatie definitie. Dr. Maurice Sillen Fysiotherapeut, coördinator CIRO netwerk

Respiratoire revalidatie. Inhoud. Respiratoire revalidatie definitie. Dr. Maurice Sillen Fysiotherapeut, coördinator CIRO netwerk Respiratoire revalidatie Dr. Maurice Sillen Fysiotherapeut, coördinator CIRO netwerk 22-04-2017, Ademhalingstechnieken en respiratoire revalidatie Anno 2017 Inhoud Respiratoire revalidatie: definitie en

Nadere informatie

Oefentherapie op maat bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit

Oefentherapie op maat bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit Oefentherapie op maat bij patiënten met knieartrose en comorbiditeit j 7 juni 2018 Dr. Mariëtte de Rooij Praktijk voorbeeld 65 rige mevrouw Knieartrose: knieklachten > 10 ar Nevendiagnose: Diabetes type

Nadere informatie

Ziektelastmeter COPD Lustrum Stichting Miletus Amersfoort 3 april 2014

Ziektelastmeter COPD Lustrum Stichting Miletus Amersfoort 3 april 2014 Ziektelastmeter COPD Lustrum Stichting Miletus Amersfoort 3 april 2014 drs. Emiel Rolink Long Alliantie Nederland Inhoud 1. Longziekten: een groot probleem 2. Nationaal Actieprogramma Chronische Longziekten

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

cursus FITNESSTRAINER

cursus FITNESSTRAINER cursus FITNESSTRAINER B Fitnesstrainer-B_21072015.indd 1 31-08-15 12:43 Colofon Redactie Maurice Ambaum Omar Bom Tim Schoormans Ambaum BrandMakers Fit!vak, brancheorganisatie erkende sport- en beweegbedrijven

Nadere informatie

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker

bewegingsstelsel info voor patiënten EU REKA Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker bewegingsstelsel info voor patiënten Een revalidatieprogramma voor mensen na kanker Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wie kan aan deelnemen?... 04 03 Hoe ziet het revalidatieprogramma eruit?... 05 04 Praktische

Nadere informatie

Ik gebruik deze medicijnen Kan ik duiken?

Ik gebruik deze medicijnen Kan ik duiken? Ik gebruik deze medicijnen Kan ik duiken? Een van de meest gestelde vragen aan DAN artsen is of het veilig is om te gaan duiken als men een bepaald medicijn gebruikt. Het antwoord op deze vraag is zelden

Nadere informatie

ZATERDAG 03/03/2018 DONDERDAG 15/03/2018 MODULE 3 OBESITAS VOLWASSENEN ZATERDAG 13/10/2018 DAG

ZATERDAG 03/03/2018 DONDERDAG 15/03/2018 MODULE 3 OBESITAS VOLWASSENEN ZATERDAG 13/10/2018 DAG BASISMODULE 1 BEWEGING EN GEZONDHEID ZATERDAG 03/03/2018 DONDERDAG 15/03/2018 DAG 1 09.00-17.00 DAG 2 13.30-19.00 ZATERDAG 24/03/2018 DAG 3 09.00-17.00 MODULE 2 OBESITAS KINDEREN EN ADOLESCENTEN ZATERDAG

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda 1. Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda Poliklinische hartrevalidatie Doelgroep Poliklinische hartrevalidatie is bedoeld voor mensen die een hartinfarct, hartoperatie of dotterbehandeling

Nadere informatie

Samenvatting COPD zorgprogramma 2019

Samenvatting COPD zorgprogramma 2019 Samenvatting COPD zorgprogramma 2019 Prestatie-indicatoren landelijke benchmark 1) % COPD patiënten in zorgprogramma met inhalatiemedicatie bij wie inhalatietechniek is gecontroleerd; 2) % COPD patiënten

Nadere informatie

ZATERDAG 20/05/2017 DONDERDAG 01/06/2017 MODULE 3 OBESITAS VOLWASSENEN ZATERDAG 07/10/2017 DAG

ZATERDAG 20/05/2017 DONDERDAG 01/06/2017 MODULE 3 OBESITAS VOLWASSENEN ZATERDAG 07/10/2017 DAG BASISMODULE 1 BEWEGING EN GEZONDHEID ZATERDAG 20/05/2017 DONDERDAG 01/06/2017 DAG 1 09.00-17.00 DAG 2 13.30-19.00 ZATERDAG 10/06/2017 DAG 3 09.00-17.00 MODULE 2 OBESITAS KINDEREN EN ADOLESCENTEN ZATERDAG

Nadere informatie

Intensief transmuraal zorgpad COPD ITZ COPD

Intensief transmuraal zorgpad COPD ITZ COPD Intensief transmuraal zorgpad COPD ITZ COPD U heeft de chronische longaandoening COPD. Het afgelopen jaar bent u hiervoor meer dan 2 keer opgenomen in het ziekenhuis. Dit betekent dat uw COPD niet goed

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme

Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme Locatie Arnhem - Doetinchem - Ede Ziekte van Parkinson en Parkinsonisme De ziekte van Parkinson en Parkinsonisme kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Niet alleen voor

Nadere informatie

Module inwendige aandoeningen * EN Biopsychosociale pijnbehandeling en fysische applicaties EN Klinische stages: deel I miv elektronisch portfolio

Module inwendige aandoeningen * EN Biopsychosociale pijnbehandeling en fysische applicaties EN Klinische stages: deel I miv elektronisch portfolio OVERZICHT INSCHRIJVINGSVEREISTEN MASTER REVAKI Opleidingsonderdeel SP Sem PREREQUISITE COREQUISITE Andere vereisten Je moet voor dit opleidingsonderdeel geslaagd of gedelibereerd zijn. EERSTE MASTER Dit

Nadere informatie

Fysiotherapie en COPD

Fysiotherapie en COPD Fysiotherapie en COPD FysioCompany Strikkers, de Rooij & Jongmans Lid COPD expert groep Fysio ompany samenwerkende fysiotherapeuten Fysiotherapie en COPD Leerdoelen deze avond: 1. Inzicht fysiotherapeutische

Nadere informatie

Fysiotherapie bij Oncologie

Fysiotherapie bij Oncologie Fysiotherapie bij Oncologie De therapeuten Ingrid Algera - de Vroom Dagmar Berkelaar Koster Dagmar en Ingrid zijn beiden geregistreerd fysio- en oedeemtherapeut, ingeschreven in het Kwaliteitsregister

Nadere informatie

Opname en ontslag bij COPD

Opname en ontslag bij COPD Opname en ontslag bij COPD Inleiding U bent opgenomen op de afdeling Longziekten met COPD-gerelateerde klachten. In deze brochure krijgt u informatie over de aandoening maar ook over de behandeling tijdens

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Het is een uitdaging om ouderen te identificeren die baat kunnen hebben bij een interventie gericht op de preventie van beperkingen in het dagelijks leven op het moment dat dergelijke

Nadere informatie

Project minimale dataset fysiotherapie COPD & lage rug. Wie zijn wij? Wat kunt u verwachten?

Project minimale dataset fysiotherapie COPD & lage rug. Wie zijn wij? Wat kunt u verwachten? Project minimale dataset fysiotherapie COPD & lage rug In opdracht van de CZ groep en De Friesland Zorgverzekeraars Wie zijn wij? Wat kunt u verwachten? Start en achtergrondinformatie (doel, planning en

Nadere informatie

Inspanningsfysiologie Rhijn Visser, sportarts Beatrix Ziekenhuis Gorinchem

Inspanningsfysiologie Rhijn Visser, sportarts Beatrix Ziekenhuis Gorinchem Inspanningsfysiologie Rhijn Visser, sportarts Beatrix Ziekenhuis Gorinchem SMA Middenrivierengebied Gorinchem 2015 Jaarlijks aantal sportblessures Alle Blessures: 4.500.000 Behandelingen: 1.900.000 Ziekenhuisopnames:

Nadere informatie

Wat is nieuw in longfunctie? Jan Willem van den Berg Longarts

Wat is nieuw in longfunctie? Jan Willem van den Berg Longarts Wat is nieuw in longfunctie? Jan Willem van den Berg Longarts Oude situatie Referenties dateren uit de jaren 50-60 Groep mijnwerkers en staalarbeiders (ECCS) Vrouwen niet als referentie geïncludeerd (globaal

Nadere informatie

Het Zorgpad COPD. Geert Tits Valérie Van Damme Sofie. Sint-Andriesziekenhuis Tielt

Het Zorgpad COPD. Geert Tits Valérie Van Damme Sofie. Sint-Andriesziekenhuis Tielt Het Zorgpad COPD Geert Tits Valérie Van Damme Sofie Sint-Andriesziekenhuis Tielt Overzicht Ontstaan Definitie Stappenplan Ontstaan Naar analogie zorgtraject diabetes mellitus en nierinsufficientie! Geen

Nadere informatie

ZATERDAG 16/03/2019 DONDERDAG 21/03/2019 MODULE 3 OBESITAS VOLWASSENEN ZATERDAG 12/10/2019 DAG

ZATERDAG 16/03/2019 DONDERDAG 21/03/2019 MODULE 3 OBESITAS VOLWASSENEN ZATERDAG 12/10/2019 DAG BASISMODULE 1 BEWEGING EN GEZONDHEID ZATERDAG 16/03/2019 DONDERDAG 21/03/2019 DAG 1 09.00-17.00 DAG 2 13.30-19.00 ZATERDAG 30/03/2019 DAG 3 09.00-17.00 MODULE 2 OBESITAS KINDEREN EN ADOLESCENTEN ZATERDAG

Nadere informatie

Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2

Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2 Beweegprogramma Diabetes Mellitus type 2 Doelgroep: Volwassenen met (een verhoogde kans op) diabetes type 2 of morbide obesiatas op verwijzing van huisarts of specialist (bij DTF, na instemming patient,

Nadere informatie

Revalidatie patiënten met pulmonale hypertensie

Revalidatie patiënten met pulmonale hypertensie 1. Revalidatie patiënten met pulmonale hypertensie Revalidatie in Schoondonck, Centrum voor Longrevalidatie Breda Wat is Pulmonale Hypertensie? Pulmonale hypertensie is een zeldzame aandoening van de bloedvaten

Nadere informatie

POLIKLINISCHE LONGREVALIDATIE. Franciscus Gasthuis

POLIKLINISCHE LONGREVALIDATIE. Franciscus Gasthuis POLIKLINISCHE LONGREVALIDATIE Franciscus Gasthuis Inleiding Uw behandelend (long)arts heeft met u gesproken over poliklinische longrevalidatie in Franciscus Gasthuis. Deze folder geeft u informatie over

Nadere informatie

ACHIEVE expertise centrum, Drs. Patricia Jepma 25 januari 2018

ACHIEVE expertise centrum, Drs. Patricia Jepma 25 januari 2018 ACHIEVE expertise centrum, Drs. Patricia Jepma Czb@amc.nl 25 januari 2018 1 INHOUD - Cardiologische Zorgbrug als doorontwikkeling van de Transmurale Zorgbrug - Ervaringen tot nu toe - Scholing 2 TRANSMURALE

Nadere informatie

COPD LONGREVALIDATIE EN DE PSYCHOLOOG

COPD LONGREVALIDATIE EN DE PSYCHOLOOG COPD LONGREVALIDATIE EN DE PSYCHOLOOG Wat is COPD? COPD is de afkorting voor chronisch obstructief longlijden. Het is een verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis (= chronische ontsteking van

Nadere informatie

Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg COPD

Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg COPD Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg COPD Zorginkoopdocument 2014 Ketenzorg COPD 1 Inleiding Dit document bevat een omschrijving van het COPD ketenprogramma, de specifieke opleidingseisen en de daarbij behorende

Nadere informatie