Gereformeerde Kerk Voorthuizen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gereformeerde Kerk Voorthuizen"

Transcriptie

1 Voorbereidingsboekje Avondmaal Gereformeerde Kerk Voorthuizen

2 Beste kinderen, Voor je ligt een boekje, speciaal gemaakt voor jou. Het is een soort dagboekje. Misschien kun je zelf allang lezen, misschien leest iemand het je voor. Je kunt er vandaag al in beginnen. Waarom? Volgende week zondag, over 7 dagen, wordt het Avondmaal gevierd in onze kerk. Maar wat is het Avondmaal precies? Waarom vieren we dat? Voor de komende 7 dagen staan in dit boekje een Bijbelverhaal, een korte uitleg, een opdracht, die jou daar meer over wil leren. Er staan ook vragen in die kunnen helpen om er samen over na te denken. Misschien weet je al heel veel, misschien heb je zelf heel veel vragen Door er over te praten met bv. je ouders kun je proberen samen een antwoord te vinden op die vragen. Ook in de kindernevendienst wordt er extra aandacht aan besteed. Hopelijk is aan het einde van de week alles veel duidelijker voor jou!

3 Beste ouders / verzorgers, Aankomende zondag wordt in onze gemeente het Avondmaal gevierd. Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Hoe ga je daar mee om als ouders/verzorgers, nu ook kinderen het Avondmaal mee mogen vieren? Hoe leg je hen uit wat we vieren en waarom? De verantwoordelijkheid voor deelname van uw kind aan het Avondmaal ligt immers bij u als ouders. Zowel voor de kinderen als voor u, is daarom een goede toerusting belangrijk. Het boekje dat voor u ligt is bedoeld, om hierbij een handreiking te bieden. Het kan gebruikt worden in de week voorafgaand aan de Avondmaalsviering. Het boekje begint op zondag. Voor elke dag is er een Bijbelgedeelte, een korte uitleg, een gebed en een verwerking. Samen met uw kind(eren) kunt u het verhaal in de (kinder)bijbel opzoeken. De vragen kunt u gebruiken om er over in gesprek gaan. Dit kunt u bijvoorbeeld doen na het eten, of op een ander vast moment van de dag. Wij hopen dat dit boekje zo mag toerusten tot een bewuste deelname aan het Avondmaal en hopen op goede Avondmaalsvieringen met elkaar! Tot slot hebben we nog een praktische tip. Drink samen met uw kinderen eens druivensap als ze dat nooit drinken. Als kinderen dit niet lusten, bespreek dan hoe ze hier mee om kunnen gaan.

4 Zondag Genesis 2: 1-10: De schepping Gods plan Als je iets wilt gaan maken, begint dat vaak met een plannetje. Je bedenkt wat je nodig hebt. Waar en met wie je je plan wilt gaan uitvoeren. Misschien vraag je hulp van iemand die jou erbij kan helpen De Bijbel begint ook met een plan, een onvoorstelbaar plan. Het plan van God. Voordat er mensen, dieren of zelfs maar iets is dat groeit, is God er. Hij werkt zijn prachtige plan uit. Op de aarde die eerst woest en leeg is, zorgt Hij voor orde en structuur. God maakt de zon, de maan en de sterren. Hij maakt dieren en planten in alle kleuren, soorten en maten. De aarde wordt een paradijs! God geeft deze prachtige plek aan Adam en Eva. Zij mogen hier wonen. Ze kijken hun ogen uit, ruiken, proeven en genieten van al het moois om hen heen. God is heel dichtbij Adam en Eva. Ze praten met elkaar, hebben contact. En God ziet dat het goed is. Hij geniet van Adam en Eva. Hij geniet van deze mooie plek. Zo heeft Hij het bedoeld. Als dat wat God gemaakt heeft al zo geweldig is. Hoe groot en geweldig zal Hij zelf dan zijn? Vragen Kun je iets noemen dat jij het meest bijzonder vindt in de natuur? Zie je daar iets van God in? Als je gelooft dat God de wereld gemaakt heeft, ga je dan anders met de natuur om? Gebed Here God, U bent onze Schepper. Wij danken U voor alle goede dingen die we elke dag weer van U krijgen. U heeft ons gemaakt, de dieren, de planten en de wereld om ons heen. Dank U wel voor familie en vrienden. Dank U wel voor de prachtige natuur. Wilt U ons helpen om daar goed mee om te gaan?

5 Wat schiep God op de eerste dag? En wat op de tweede? Volg de lijn van het cijfer naar het plaatje. Dan kom je er vanzelf achter. Welke dag van de week mis je nu nog? Weet jij waarvoor God tijd nam op deze dag? Lied: Volg het spoor Kijk eens naar een vlinder, luister naar een eend die kwaakt. Kijk eens naar de bloemen, zie hoe mooi ze zijn gemaakt. Kijk eens naar de wolken, naar een leeuwerik die fluit. Volg je al die sporen, dan kom je altijd bij Hem uit. Refrein: Volg het spoor, Volg het spoor. En zoek gerust je hele leven door. Je ziet het op de bergen, en je ziet het in het dal. De sporen van zijn handen, vind je overal. Kijk eens naar de dieren, die Hij ooit voor ons bedacht. Kijk maar naar de sterren, die weer stralen in de nacht. Kijk eens naar de golven, zie ze rollen af en aan. Zoveel moois kan echt niet, slechts door toeval zijn ontstaan. Tekst: Ron Schröder Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2003 Celmar Music / Schröder & Busser

6 Maandag Genesis 2: 16,17 & Genesis 3: 6-17: Weg uit het paradijs Het lijkt anders te lopen Herken je dat? Dat je alles hebt, wat je hartje begeert. En toch dat éne.wat je vriend heeft, dát wil je ook graag hebben. Je weet dat het van hem is, maar tóch. Adam en Eva leven op de mooiste plek die je kunt bedenken. Ze krijgen een duidelijke opdracht van God. Zij mogen van alles eten en overal van genieten, maar niet van de ene boom; de boom van kennis van goed en kwaad. Ze weten wel dat het tegen Gods wil in gaat, maar als de slang het laatste duwtje geeft, doen ze het tóch. Er verandert iets. Als God hen roept, verstoppen ze zich snel. Ze zijn bang. Ze schamen zich voor elkaar en bedekken hun lichaam met bladeren. Zo heeft God het niet met hen bedoeld. Hij wil Adam en Eva kunnen vertrouwen. Hun ongehoorzaamheid laat Hij niet ongestraft. Ze worden weggestuurd van de prachtige plek, waar ze zo gelukkig waren. Ze moeten hard werken om te kunnen eten. Ze leren wat pijn en moeite is. Maar God laat hen niet in de steek. Hij zal er voor zorgen dat zijn plan met de wereld door gaat. Hij geeft Adam en Eva de belofte dat er iemand zal komen die sterker is dan het kwaad. Iemand die er voor zal zorgen dat de weg tot God en naar elkaar weer geopend wordt. Weet jij wie dat is? Vragen Kost het jou wel eens moeite om te kiezen tussen iets dat goed is en iets dat je beter niet kunt doen? Wat helpt je om voor het goede te kiezen? Wat kun je doen als je ergens spijt van hebt? Gebed Trouwe Vader in de hemel, U laat ons niet alleen. Ook niet als wij eigenwijs zijn of dingen doen die tegen uw wil ingaan. Wij kunnen altijd bij U terecht. U wilt ons vergeven. Dank U wel dat Jezus is gekomen. Dat Hij de weg naar U weer heeft vrijgemaakt. Wilt U ons vergeven wat we fout deden en elke dag helpen om te kiezen voor het goede?

7 Kun je iets bedenken dat jij zou kunnen doen, om daar zelf je steentje aan bij te dragen?

8 Dinsdag Genesis 12:1-9: Roeping van Abraham Gods Verbond We hebben de afgelopen twee dagen gelezen over de schepping, hoe mooi alles was. En over de eerste zonde. Wat jammer dat Adam en Eva nu niet meer in het paradijs mogen wonen. Daarna is het nog heel vaak mis gegaan. Je kunt ervan lezen in de Bijbel. Geeft God het nu op? Laat Hij de aarde aan haar lot over? Nee, gelukkig niet! God gaat verder met zijn plan! Daar lezen we vandaag over. God sluit een verbond met Abraham. Weet je wat dat is, een verbond? Misschien heb je zelf ook wel eens een verbond gesloten met iemand. Je kunt ook zeggen: een afspraak gemaakt. Bijvoorbeeld dat je elkaars BFF bent (Best Friends Forever). Als teken van dat verbond draag je dan allebei hetzelfde armbandje of kettinkje. Ook grote mensen sluiten wel eens een verbond. Als twee mensen gaan trouwen bijvoorbeeld, ze beloven altijd voor elkaar te blijven zorgen. Je weet vast wel wat het teken van dat verbond is! God sluit ook een verbond, met Abraham. God gaat met Abraham op weg. Abraham moet al zijn spullen inpakken en met zijn vrouw, neef en knechten op reis gaan naar een ver land. Daar in dat nieuwe land, Kanaän, mag Abraham wonen. En God zal bij hem zijn. God belooft Abraham, dat hij een zoon zal krijgen. Dat hij de stamvader zal zijn van een groot volk. God maakt een afspraak met Abraham. Hij zal voor hem zorgen, hem zegenen, als Abraham God gehoorzaamt en op Hem vertrouwt. Later zullen ook andere volken bij dat verbond mogen horen. In het verhaal van vandaag staat dat alle volken door Abraham gezegend zullen worden. En weet je wat zo mooi is? Voor ons mensen is het moeilijk om ons aan een afspraak te houden, het lukt vaak niet. Maar wat God zegt, dat doet Hij ook echt! Op God kun je vertrouwen! Zo gaat Gods plan verder, want uit dat volk, beloofd aan Abraham, zal nog een zoon geboren worden: Gods Zoon, de Here Jezus! Vragen Bij een verbond hoort vaak een teken. Wij mogen nu ook bij Gods verbond horen. Weet je wat het teken daarvan is? Telkens als wij Avondmaal vieren denken we ook aan het verbond dat God met ons heeft gesloten. Je mag dankbaar vieren dat je door Gods verbond ook bij Hem mag horen! Extra Kijk s avonds eens naar de lucht. Kijk eens hoeveel sterren je ziet. Kun je ze tellen? Nee, hè? Zo zal het ook zijn met het volk, waarvan Abraham de stamvader is!

9 Lees eens Mattheus 1: Hierin zie je als eerste de stamvader Abraham. En alle namen tot aan Jezus toe. Kijk maar eens samen welke namen je tegenkomt. Misschien ken je er wel een paar! Gebed Dank U wel, God, dat U steeds weer met ons op weg wilt gaan. U geeft Uw plan niet op! Wij danken U ook dat wij ook bij uw verbond mogen horen, dat we kinderen van U mogen zijn. En ook al houden wij ons vaak niet aan de afspraak. U doet dat wel! Dank U wel daarvoor! We bidden U dat uw volk nog steeds groter mag worden. Dat steeds meer mensen bij uw verbond mogen horen. Kun je het plaatje vinden dat bij deze omschrijving past? Ik ga van de ene kant naar de andere kant. Je kunt over mij lopen. Vertrouw er maar op dat ik je draag. Met mij ga je over bergen en door dalen. Al gil je het uit van angst ik breng je weer veilig terug bij het begin. Je kunt mij veilig drinken al zit ik niet in een flesje. Je zult niet ziek worden als je mij drinkt. Al is het verkeer nog zo druk, als je over mij loopt zal je niets gebeuren. Ik til zes mensen en hun bagage met gemak 13 verdiepingen hoog op. Dat kan ik jaren achtereen doen, tientallen keren per dag. Ik ben van plastic, slechts een euro waard, toch reken ik al je boodschappen voor je af. Ben je ziek? Ik snijd je buik open, haal de zieke plek eruit en naai je buik ook weer dicht. Dan zul je beter worden. Ik zorg ervoor dat je op dit moment in Zuid Afrika te zien bent. Ik ben een metalen vogel en breng je hoog boven de wolken. Ik draag een mooie strik. Als je mij openmaakt wacht je een lieve verrassing. Zijn de dingen die hier vermeld staan altijd te vertrouwen? Gelukkig gaat het heel vaak goed, als je op bovenstaande dingen vertrouwt. Maar soms gaat het ook mis. Je bankpas wordt geweigerd en je hebt geen geld bij je. Dingen kunnen kapot gaan en mensen kunnen fouten maken. Er is er maar Eén op wie je echt altijd kunt vertrouwen en dat is God, onze Vader in de hemel!

10 Woensdag Jesaja 9: 1-6: In het donker Gods belofte Ben je wel eens buiten geweest als het helemaal donker is? Wat vind je daarvan? Meestal is het bij ons niet helemaal donker, er branden nog veel lampen. Maar stel je voor dat je in het bos loopt. Het is helemaal donker. Zelfs de maan is er niet. Hoe moet je nu de weg vinden? Jesaja heeft een boodschap voor een volk dat in het donker wandelt. Wie is dat volk, denk je? Ja, het volk Israël. Wat God aan Abraham beloofd heeft, is gebeurd. Het volk Israël is een groot volk geworden! Jammer genoeg hebben de mensen zich niet aan het Verbond van God gehouden. Telkens weer zijn ze God vergeten. En steeds weer stuurt God zijn profeten om het volk te waarschuwen dat er straf zal volgen! Eén van die profeten is Jesaja. Het is eigenlijk zo, als je God en zijn regels vergeet, dan wordt het donker om je heen. Er zijn veel verkeerde en verdrietige dingen, zonden noemen we dat. Je raakt de weg kwijt. Je loopt steeds verder van God weg. Zo is het ook met het volk Israël gebeurd. Door allerlei zonden raken ze steeds verder weg van God. Een vreemde koning onderdrukt het volk. Het wordt donker om hen heen Gelukkig gloort er licht aan de horizon! God belooft dat het donker voorbij zal gaan. Het volk zal een schitterend licht zien. Weet je wie dat licht is? Jezus, de Zoon van God. God belooft aan het volk dat zijn Zoon, de Messias, geboren zal worden. Hij is het licht van de wereld. Hij zorgt ervoor dat alle dingen, die het leven donker maken, verdwijnen. Hij zorgt ervoor dat je weer dicht bij God mag komen. Hij wijst je de weg. Vragen Welke namen worden genoemd voor Jezus in het gelezen stukje? Waarom krijgt Hij deze namen, denk je? Extra Steek een kaarsje aan deze week. Zo kun je aan Jezus denken, het licht van de wereld. Misschien kun je een glazen potje mooi versieren en er een waxinelichtje in doen.

11 Gebed Hoe donker het ook is om ons heen. U wijst ons de weg. U bent het licht van de wereld. Dank U wel daarvoor. We bidden U voor heel veel plaatsen waar het nog heel donker is. Omdat er oorlog is, armoede, ziekte. Heer, U weet ervan. We bidden U of uw licht ook daar steeds meer mag schijnen. Kun jij de weg naar Jezus vinden?

12 Rebus - v p=h d=l h=v -d -n + a=e +d - k -b

13 Donderdag Johannes 3:16: Want alzo lief had God de wereld Het reddingsplan En dan is het zover. De belofte die Adam en Eva kregen, toen zij uit het paradijs weg moesten, de belofte die Abraham al kreeg en waarvan Jesaja sprak, gaat in vervulling. Jezus, de Zoon van God, wordt geboren. We hebben dit met Kerst samen gevierd. Jezus is gekomen naar deze wereld. Weet jij waarom Hij naar deze wereld gekomen is? Voor wie? In Johannes 3:16 zegt Jezus het zelf. Want alzo lief had God de wereld God heeft ons Jezus gegeven, zodat we door Hem gered zullen worden. Jezus laat daar al iets van zien op aarde. Hij maakt zieken beter, zorgt ervoor dat blinden weer kunnen zien. Jezus laat met deze tekenen zien, dat Hij gekomen is om het weer goed te maken. Goed te maken tussen God en ons. Hij wil ervoor zorgen, dat het plan zoals God het bedoeld heeft, door zal gaan. Dat heeft Hem veel gekost: Zijn leven. Hij is voor ons aan het kruis gegaan en gestorven. Hij is begraven. Maar eindigt het daar dan mee? Nee, gelukkig niet! Na drie dagen is Hij opgestaan. Hij heeft de dood voor ons overwonnen. Zo heeft Hij de weg naar God en naar elkaar weer vrijgemaakt. Vlak voordat Jezus gevangen wordt genomen, eet en drinkt Hij met zijn leerlingen brood en wijn. Hij geeft hen de opdracht om dit te blijven doen. Zo zullen ze nooit vergeten dat Hij voor hen is gestorven en opgestaan. En dat is precies waar we zondag aan denken als we het Avondmaal vieren. Daarbij krijgen we de belofte van God, dat zijn plan doorgaat. Wat er ook mis gaat bij ons, God laat niet los, wat zijn hand begon! Vragen: Bekijk de onderstaande tekening eens goed. Kun je uitleggen wat er met deze tekeningen wordt bedoeld? Wat betekent het voor jou dat Jezus naar deze wereld is gekomen?

14 Gebed: Trouwe God, U heeft ons gered. U houdt ons vast en laat ons niet alleen. Dank U wel daarvoor. Wilt U ons helpen om goed met elkaar om te gaan. Dat we niet boos te blijven, maar een ander vergeven. Elkaar troosten, elkaar zien en helpen. Dan mogen we hier al iets merken van het plan zoals U het bedoeld heeft.

15 Vrijdag Handelingen 2: 22-33: Uitstorting van de Heilige Geest God laat ons niet alleen Nadat Jezus met Hemelvaart terug is gegaan naar zijn Vader, blijven de discipelen achter. Ze hebben een bijzondere belofte gekregen van Jezus. Ze zullen niet alleen blijven. God zal de Heilige Geest sturen om hen te troosten als ze verdrietig zijn of zich alleen voelen. Ze zullen kracht krijgen als ze niet weten hoe het verder moet. Ze zullen geloof krijgen, als ze niet meer kunnen geloven. De Heilige Geest zal hen helpen om het goede nieuws door te geven aan anderen. Dat gebeurt op het Pinksterfeest. De harten van de vrienden van Jezus staan in vuur en vlam. Aan iedereen moeten ze vertellen over Gods geweldige plan, zijn plan met onze wereld. Zijn geweldige plan met ons! We mogen bij Hem horen, een kind van Hem zijn. Jezus heeft zijn leven gegeven en heeft de weg naar God weer voor ons vrijgemaakt. Dat mag je geloven. Daar mag je op vertrouwen. En dan? Hebben we dan geen problemen of zorgen meer? Is er dan geen verdriet meer of pijn? Nee, dat is niet ineens verdwenen. Dat blijven we tegenkomen in ons leven. Wat we mogen weten is dat God voor ons zal zorgen. Hij wil ons gebruiken voor zijn plan. Het grote plan van zijn Koninkrijk. Vragen Bid je wel eens of God je ergens bij wil helpen? Heb je wel eens gevoeld dat God bij jou was of jou heeft geholpen? Gebed Trouwe Vader in de hemel, soms hebben we het moeilijk, soms lukt iets niet of zijn we ergens bang voor. Dank U wel dat we mogen weten dat U bij ons wilt zijn. We mogen U vragen om kracht, troost en moed. U laat ons niet alleen. Wilt U zijn met alle mensen die leven in verdrukking, oorlog, honger of geweld. Mensen die U niet kennen, of zich eenzaam en alleen voelen. Wilt U hen laten zien dat U er bent. Heilige Geest, wilt U ons oren en ogen geven om andere mensen te zien en te horen. En handen om anderen te helpen, zodat we al een klein stukje van uw koninkrijk zichtbaar kunnen maken.

16 Kleur de vakjes: 1 = geel 2 = oranje 3 = rood De discipelen blijven niet alleen achter. God belooft hen de hulp van de.

17 Weet je wat de Heilige Geest doet? Zet de letters in de goede volgorde en schrijf de woorden op de stippen. De eerste letter van het woord komt in het vlammetje. De Heilige Geest laat je zien: Jezus is mijn Redder. Je weet zeker: ik ben Gods dink. (Rom.8:16) Waar je ook mee zit, de Heilige Geest geeft je adar. (Jes.11:2) De Heilige Geest woont in je hart, je bent nooit meer ellane. (Joh.14:17) Hij moedigt je aan, en laat je ontdekken wat er in de Bijbel staat. Hij is de beste cohac. (Joh.16:13).... De Heilige Geest is bij jou om je te helpen! Hij is de grote prehel. (Joh.14:26, Rom.8:26) Hij is er altijd voor jou! Zijn naam is de stretoor. (Joh.14:16, Joh.15:26 NBG)... De discipelen vertellen over de Here Jezus. Overal waar ze komen gebeuren wonderen. Dat kunnen ze niet uit zichzelf. Maar als de Heilige Geest komt, ontvangen ze Het antwoord kun je vinden in de vlammetjes van boven naar beneden. Je kunt het ook lezen in Handelingen 1:8.

18 Zaterdag Openbaring 21:1-7 en 22:1-5 Gods uitnodiging Hé, een uitnodiging in de brievenbus! Gauw kijken. Je bent uitgenodigd voor een bruiloftsfeest. Je oom en tante gaan trouwen en je mag de hele dag mee! Leuk! Voor de grote dag aanbreekt, zorg je natuurlijk voor nieuwe kleren, zodat je er op de grote dag netjes uitziet God stuurt jou ook een uitnodiging. In de Bijbel, een heel dikke brief van God aan ons, nodigt Hij jou en alle mensen uit voor een heel groot feest. Wanneer zal dat zijn? Als Jezus terug komt naar de aarde. Wat zal dat mooi zijn! Ik stel me zo voor dat er heel veel mensen zullen zijn. En iedereen is blij, heeft mooi kleren aan. Er is niemand ziek, niemand heeft honger of is arm. Het moet wel helemaal geweldig zijn! En weet je wat het allermooiste is? God zal er zijn net als in het paradijs; je zult Hem met eigen ogen kunnen zien! Daardoor is er geen nacht meer. Een lamp is niet meer nodig, geen zon en maan. Want God zal ons licht zijn! Morgen vieren we Avondmaal in de kerk. Het Avondmaal is ook een feest. Misschien vind je het een beetje plechtig. Dat komt omdat we ook nadenken over de verkeerde dingen die we doen. We denken eraan dat Jezus daarom voor onze zonden is gestorven. En daar mag je best eerbiedig over nadenken. Maar je mag ook vrolijk zijn bij het Avondmaal, omdat het een voorproefje is van het feest in het Koninkrijk van God! Het feest als Jezus terug komt naar de aarde en alles nieuw wordt! Dus, trek je mooie kleren aan en vier het feest met ons mee! Je bent welkom! Vragen Als je naar een feest gaat, kleed je je mooi aan. En natuurlijk zorg je er ook voor dat het gezellig is. Als je Avondmaal viert in de kerk is het ook belangrijk hoe je je gedraagt. Je bent te gast bij God. Waar zou jij dan op letten? Praat er samen nog eens over of je morgen mee gaat vieren. Misschien kun je vertellen waarom je dat wel of niet wilt. Weet je nu ook wat Avondmaal vieren betekent? Er zijn verschillende betekenissen.

19 Extra: een lied Neem je kroon en zet hem op, trek je nieuwe kleren aan. Want je bent een kind van God, in Mijn koninkrijk voortaan. Als je in Mij wilt geloven, als je Mij je Vader noemt. Dan zal Ik jouw leven maken zoals Ik dat heb bedoeld. Ik wil samen met jou wonen, in Mijn hemels koninkrijk. Wil je Mij jouw liefde tonen, daarmee maak je Mij zo blij. Gebed Here God, dank U wel, dat uw plan voor deze wereld doorgaat. Ook al zien we het nu nog niet, eens zal er vrede zijn, geen verdriet meer, geen honger en pijn. En het mooiste is dat U er zult zijn! Heer, help ons daarop te vertrouwen.

20 Uitnodiging Voor het meevieren van het Avondmaal Aanstaande zondag 9.30 uur Gereformeerde Kerk Voorthuizen

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10

De boom van Isaï. Vragen. Lezen: Jesaja 11:1-10 1 De boom van Isaï Lezen: Jesaja 11:1-10 Heb je weleens een afgekapte boom gezien? Wat in de grond blijft zitten, noem je een tronk. De boom lijkt helemaal dood. In de Bijbel wordt de familie van Isaï

Nadere informatie

Een boekje over God. voor jou!

Een boekje over God. voor jou! Een boekje over God voor jou! Dit boekje is voor jou. Het gaat over God. Weet jij Wie God is? Wat zie je buiten? Buiten zijn allemaal mooie dingen. Kijk maar omhoog. Je ziet kleine en grote wolken. Soms

Nadere informatie

Voorbereidingsboekje Maaltijd van de Heer PKN Zuid-Beijerland

Voorbereidingsboekje Maaltijd van de Heer PKN Zuid-Beijerland Voorbereidingsboekje Maaltijd van de Heer PKN Zuid-Beijerland Voorwoord Maaltijd van de Heer vieren Beste kinderen, Voor je ligt een boekje, speciaal gemaakt voor jou. Het is een soort dagboekje. Misschien

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers

Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers Liturgie Kom-in-de-kerk/aangepaste dienst Emmen, 14 april 2019 thema: wie is Jezus voor jou? m.m.v. De Notenkrakers 1. Votum 2. Vredegroet Genade voor u en vrede van God onze Vader in de Heer Jezus Christus.

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven.

Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Week 2. De Hemel op Aarde: Thuis! Opdrachten om het adventsproject ook thuis te beleven. Met de stukjes in dit boekje kun je ook thuis als gezin verder gaan met het adventsproject De Hemel op Aarde. De

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

DAG 1: Een tijd om te sterven Lees Prediker 3:1-8 Op een dag ben jij geboren. Als je nu 6 jaar bent, is dat zes jaar geleden. Als je nu 8 jaar bent, is dat acht jaar geleden. Toen begon jouw leven. Je

Nadere informatie

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden

Hervormde gemeente Brandwijk. Naam: Zondag 4 december 2011 Ds Blenk. Waar gaat de preek over? Zingen: Stil gebed. Votum en Groet. Zingen: Tien Geboden Kerkboekje ADVENT EN KERST Hervormde gemeente Brandwijk Naam: Dit kerkboekje is speciaal gemaakt voor de morgendiensten van 7 november t/m 5 december 0. Iedere week krijg je één blad dat speciaal voor

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN?

WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? VIND HET LEVEN! WAT IS HET DOEL VAN MIJN LEVEN? WIE HERKENT DEZE VRAAG NIET? Als je op een kruispunt in je leven staat. Als je een keuze moet maken voor bijvoorbeeld studie of werk. Als het in het leven

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

Maandag. God is toch sterker

Maandag. God is toch sterker Gezinsdagboek Biddag 2018 Maandag God is toch sterker Bijbel lezen Leesvraag: Wat doet de koning met de brief? Lees samen: 2 Koningen 19: 14-19 Het is oorlog. Oorlog is iets verschrikkelijks. Jeruzalem

Nadere informatie

Betekenis van 5 kleuren van het geloof

Betekenis van 5 kleuren van het geloof Betekenis van 5 kleuren van het geloof God is Koning, Hij heeft mij gemaakt en wil dat we voor Hem leven. Goud schittert, zo schittert God, omdat Hij zo groot en heerlijk is. Hij glanst nog véél meer dan

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

HARTELIJK WELKOM. Malteüs 9:35-38

HARTELIJK WELKOM. Malteüs 9:35-38 1 januari HARTELIJK WELKOM Malteüs 9:35-38 Hartelijk welkom in het nieuwe jaar. Nog maar nauwelijks bekomen van het oude jaar. Wat is er verschrikkelijk veel gebeurd. Mooie en waardeloze dingen. In je

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

1. Bij een nieuw begin

1. Bij een nieuw begin Inhoudsopgave Bij een nieuw begin 13 Een bijeenkomst beginnen 37 Bij het begin van de dag 59 Bij een goed gesprek 85 Bij verdriet 119 Bij vreugde 147 Bij twijfel 183 Bij zorgen 215 Bij ziekte 245 Om troost

Nadere informatie

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14

Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden Tevreden met weinig Tevreden met wat je hebt 14 Inhoud Tevredenheid 1. Tevreden over wat je hebt gedaan 8 2. Tevreden in alle omstandigheden 10 3. Tevreden met weinig 12 4. Tevreden met wat je hebt 14 Angst 5. Angst voor mensen 16 6. Angst voor God

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk

Jaar B - Bouwen aan Zijn Rijk B I J L A G E B I J J A A R B Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Welkom op het feest!

Welkom op het feest! Voor volwassenen is het boekje Feest van het Koninkrijk beschikbaar. Hierin staan de themahoofdstukken waar je elke dag thuis een stukje uit kunt lezen. Hier ligt de nadruk op je eigen persoonlijke verwerking

Nadere informatie

Een heel bijzonder huis

Een heel bijzonder huis Een heel bijzonder huis Kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Aagtekerke Wil je eens kijken in een heel bijzonder huis? Vooral op zondag komen er veel mensen in. Weet je al welk huis het is? Een kerk!

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1

maandag januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 maandag 1 januari NIEUWJAARSDAG Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen. Psalm 1:1 Gelukkig is iemand die niet luistert naar slechte mensen, die nee zegt tegen hun verkeerde plannen. Als

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Liturgie voor de dienst op biddag met de leerlingen van de Hervormde basisscholen op woensdag 14 maart om uur in de Oude Kerk van Barneveld.

Liturgie voor de dienst op biddag met de leerlingen van de Hervormde basisscholen op woensdag 14 maart om uur in de Oude Kerk van Barneveld. Liturgie voor de dienst op biddag met de leerlingen van de Hervormde basisscholen op woensdag 14 maart om 10.45 uur in de Oude Kerk van Barneveld. Vertel het maar! Voorganger: ds. L.P. Blom Organist: Roelof

Nadere informatie

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17

INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? Hoe kun je de Bijbel lezen? Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 INHOUD - 1. Wat voor boek is de Bijbel? 9 2. Hoe kun je de Bijbel lezen? 13 3. Tips bij het gebruik van de Bijbel in Gewone Taal 17 4. 21 dagen bijbellezen 21 5. Belangrijke mensen in de Bijbel 47 6. Waar

Nadere informatie

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren.

Les 29: Hemelvaart en Pinksteren. Les 29: Dit verhaal kun je lezen in Handelingen 1 en 2 Hemelvaart en Pinksteren. Johannes, wat zei Jezus nou eigelijk precies? Petrus en Johannes zijn op weg naar de tempel. Ze hebben iets geweldigs meegemaakt.

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Thema: Een uitnodiging!

Thema: Een uitnodiging! Orde van dienst Protestantse gemeente te Wormerveer Zondag 8 oktober 2017 Thema: Een uitnodiging! Deze dienst is voorbereid samen met de werkgroep erediensten met en voor mensen met een beperking Voorganger:

Nadere informatie

God, jij en de ander. Gebedstip. Liefde. dag 1. Markus 12: Benodigdheden

God, jij en de ander. Gebedstip. Liefde. dag 1. Markus 12: Benodigdheden G Liefde God, jij en de ander od zegt vandaag tegen ons: heb Mij lief met heel je hart. Dit is het eerste gebod dat Hij geeft. Als we God liefhebben, willen we die liefde uitdelen. Daarom krijgen we nog

Nadere informatie

k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music

k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music k wil even bij U komen (U bent mijn vriend) Tekst: Arend Jansen Muziek: Marcel Zimmer 2005 Celmar Music / Eagle Music ik wil even bij U komen in de stilte, heel alleen even uit de drukte weg van iedereen

Nadere informatie

Les 13: Geboorte van Jezus.

Les 13: Geboorte van Jezus. Les 13: Geboorte van Jezus. kun je lezen in lukas 1 en 2 Wees gegroet, Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je. Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Leesrooster Kerk School Gezin

Leesrooster Kerk School Gezin Leesrooster Kerk School Gezin Kleur bekennen God heeft gekozen voor de mensen, waar kies jij voor? God wil jou kleuren, als je bij God hoort wordt je goudgekleurd Nijkerk 21-27 januari 2013 Er zijn diensten

Nadere informatie

Jezus blijft altijd bij ons

Jezus blijft altijd bij ons Eerste Communieproject 46 Jezus blijft altijd bij ons Jezus staat op uit het graf Jezus is dood. In les 7 heb je gezien dat Jezus wordt vermoord. De vrienden van Jezus zijn bedroefd. Ze leggen Hem in een

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:.

Het onze Vader. Naam:. Het onze Vader Naam:. Onze Vader die in de hemel zijt 1. Hoe wordt God in de eerste zin genoemd? 2. Wat doet een goede vader volgens jou? Noem eens een paar dingen: a. b. c. 3. Bij wie voel jij je veilig?

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 6 Les 1 een kerk Een groot gebouw. Daar komen de mensen samen die in God geloven. Er wordt gebeden en gezongen. een moskee De kerk voor de moslims. Zij geloven in

Nadere informatie

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen

1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen ORDE VAN DIENST 'REGENBOOGKERK' - ZONDAGMORGEN 08-04-2018 Thema: De wereld als schat welkom & mededelingen 1) zingen aanvangslied - Evangelische Liedbundel 161:1,2,3 = Komt laat ons vrolijk zingen 1 Komt,

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 AVG: Wet op Privacy In deze dienst zullen foto s worden gemaakt, die op de facebookpagina en website van onze gemeente worden geplaatst. Als u niet herkenbaar in beeld

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

DAG 1: Sterfbed Lees Genesis 49:1, 2, 28-33 Zie je Jakobs zonen staan rond het bed van hun vader? Jakob is oud. Hij voelt dat hij gaat sterven. Hij roept al zijn zonen. Hij gaat zijn laatste woorden tegen

Nadere informatie

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking.

Voor onze broers en zussen met een verstandelijke beperking. Hoe je hier mee om wilt gaan? Zou het in de vorm van een aantal lessen doen Uit het verhaal kun je zelf vragen bedenken voor een bespreking met de catechisanten. Zie dit als een aanzetje Ben ik iets vergeten

Nadere informatie

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard

Voorbereiding op de Eerste heilige Communie R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Voorbereiding op de Eerste heilige Communie 2017-2018 R.K. Parochie van de H.Dionysius Heerhugowaard Eerste Communieproject - les 1 2 DIT BEN IK De volgende bladzijde gaat over jou! Vraag aan papa of mama

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan

Woord vooraf. I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan Woord vooraf I n het begin Die woorden doen je misschien wel direct denken aan de allereerste woorden uit de Bijbel. In het begin, a, maakte God de aarde. Maar wie a zegt, moet ook b zeggen. En dat doet

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 Thema: Wie heeft dat gemaakt? Voorganger : Ds. Fokko Kuipers Muzikale medewerking wordt verleend door: Muzikale groep uit Vierhouten Beamer

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012

Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 Op reis met God Liturgie voor de dienst op zondag 5 februari 2012 ter afsluiting van het project Kerk, School en Gezin 2012 in de Grote- of Andreaskerk te Hattem Hervormde gemeente Hattem - wijkgemeente

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool

Kerstfeest 2014. Ds. W.E. den Hertogschool Kerstfeest 2014 Ds. W.E. den Hertogschool Kling klokjes klingelingeling, kling klokjes kling. Laat de boodschap horen: Jezus is geboren, Voor die blijde klanken, willen wij God danken. Kling klokjes klingelingeling,

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

IN GESPREK MET Nieuwe Testament

IN GESPREK MET Nieuwe Testament IN GESPREK MET Nieuwe Testament Ontdekkingsreis 11: Jezus, Gods Zoon Goed nieuws! Keziah en haar moeder en vader (Alison en Peter) lezen samen dit bijbelverhaal. De 7 jaar oude Keziah heeft allerlei vragen

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.)

Geloofsbelijdenis * (zie de drie voorbeelden) (Als de ouders een doopkaars hebben kan die nu worden aangestoken.) Overzicht van een doopviering, waarin de doop wordt gedaan door Nel Hogervorst van Kampen, pastoraal werker. Zij vindt het prettig als er niet zoveel tekst in het boekje staat, omdat zij dan kan improviseren.

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE

HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Bijbel voor Kinderen presenteert HET ONTSTAAN VAN DE EERSTE GEMEENTE Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Janie Forest Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd

Nadere informatie

JANUARI. schrijf op. De liefde voor het leven kan hoe gek het misschien ook klinkt ook op een niet zo n mooi moment voelbaar zijn geweest.

JANUARI. schrijf op. De liefde voor het leven kan hoe gek het misschien ook klinkt ook op een niet zo n mooi moment voelbaar zijn geweest. liefde voor leven Een nieuw jaar, een nieuw begin, een volgende dag Kortom: we leven! Wat is leven eigenlijk? Leven heeft heel veel definities, onder andere: de periode tussen je geboorte en je dood, ademen

Nadere informatie

Zondag 9 juni Doop van Fem Rhijnsburger en Jens van Keulen

Zondag 9 juni Doop van Fem Rhijnsburger en Jens van Keulen Zondag 9 juni 2019 Doop van Fem Rhijnsburger en Jens van Keulen Voorganger: Ds. Rianne van der Nagel-Meter Organist/Pianist: Tjeerd Kiers Protestantse Gemeente te Linschoten - Opgang en intrede Welkom

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest

Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12. Bruiloftsfeest Bijbellezing: Johannes 2 vers 1-12 Bruiloftsfeest Sara en Johannes hebben een kaart gekregen In een hele mooie enveloppe Met de post kregen ze die kaart Weet je wat op die kaart stond? Nou? Wij gaan trouwen!

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen Thema en lezingen voor de Laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondagen van Advent en voor Kerstmorgen. SYMBOLISCH BLOEMSCHIKKEN: LAATSTE ZONDAG KERKELIJK JAAR 26 NOVEMBER 2017 Thema: Een open deur:

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie