IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen"

Transcriptie

1 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Aan Van Kornelis de Waard (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied); Susanne Ritsma (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied) Jeroen Schrijver b.a. Frans Cornelis (gemeente Amsterdam, V&OR tunnelbeheerder) Kopie aan Behandeld door Ruud Willersen (gemeente Amsterdam, Teamleider verkeersleiding) Rein de Haas (Veiligheidsbeambte) Paul van Rossum (Projectmanager renovatie IJtunnel) Bart Duijvestijn (Arcadis) Charlotte Boschloo (Arcadis) Datum 26 april Inleiding Ter voorbereiding op de uitvoering van de wijziging van de tunnelventilatie in de IJtunnel is op 23 december 2015 de aanvraag voor de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen ingediend. Uit de bijbehorende kwantitatieve risicoanalyse volgt dat de filefrequentie een belangrijke parameter is ten aanzien van het berekende veiligheidsniveau. Bij aanvraag van de vergunning is aangegeven dat de filemonitoring onderdeel uitmaakt van de voorbereidingen voor de openstellingsvergunning. In het aanvullende schrijven van 24 februari jl. is door de gemeente Amsterdam aangegeven dat de monitoring van file zal starten in het voorjaar van 2016 en vervolgens periodiek zal worden uitgevoerd. Vooruitlopend hierop heeft de omgevingsdienst in haar van 24 maart verzocht aanvullend inzicht te geven door een Plan van Aanpak filemonitoring te vragen. In deze memo wordt het bedoelde Plan van Aanpak uiteengezet. Aanleiding filemonitoring In de Wet aanvullende regels veiligheid wegtunnels (Warvw) artikel 6 is voorgeschreven dat voor een wegtunnel een kwantitatieve risicoanalyse (QRA) moet worden uitgevoerd met het model QRA tunnels 2.0 en dat het groepsrisico dat hiermee wordt berekend moet voldoen aan de norm. Omdat het eventueel voorkomen van files in de IJtunnel een significante invloed heeft op dit groepsrisico, is voor de QRA aanvullende informatie nodig over de files die in de IJtunnel ontstaan.

2 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Pagina 2 van 7 Doel filemonitoring Het doel van de filemonitoring is het verkrijgen van inzicht in de filefrequentie zodat een meer realistische inschatting kan worden gemaakt van het groepsrisico. De filemonitoring dient dan ook zodanig te worden uitgevoerd dat de invoerparameters van QRA tunnels aangaande file kunnen worden afgeleid uit de informatie uit geregistreerde files. Daarmee kan dan getoetst worden of voldaan wordt aan de wettelijke norm voor het groepsrisico. Daarnaast heeft de filemonitoring ten doel inzicht te krijgen in de effectiviteit van maatregelen om file te voorkomen. File in QRA tunnels Definitie file Wanneer er in het QRA tunnels het begrip file gehanteerd wordt, wordt hiermee een file benedenstrooms van een incident bedoeld. Met benedenstroomse file wordt aangeduid dat er stilstaand verkeer aanwezig is, in de rijrichting gezien voorbij het incident. Een benedenstroomse file is (nagenoeg) stilstaand verkeer in de tunnel, of buiten de tunnel waarbij de staart van de file de tunnel ingroeit. Veiligheidsrisico s file File is een belangrijke parameter in de risicoberekeningen van tunnels met langsventilatie omdat in geval van brand het ventilatiesysteem niet kan functioneren zoals bedoeld. Bij inschakeling van de ventilatie in de rijrichting worden immers de aanwezigen benedenstrooms van een brand direct bedreigd door de rook en hitte. Uit berekeningen voor de IJtunnel volgt dat het in een dergelijke situatie vaak beter is de langsventilatie niet aan te zetten. Daarmee worden dan wel mensen beneden en bovenstrooms bedreigd doordat rook en hitte beide kanten op stromen. In sectie I en II, waar afzuigventilatie aanwezig is, wordt in het geval van file alleen de afzuigventilatie ingeschakeld in de sectie waar de brand is. Daarmee wordt rook afgezogen waardoor het invloedsgebied van rook en hitte wordt verkleind. In sectie 0 en III is geen afzuigventilatie aanwezig. In geval van file benedenstrooms en brand in één van deze secties zal bij file de langsventilatie zodanig worden geschakeld dat de rook langzaam via het dichtstbijzijnde tunnelportaal de tunnel uit wordt geblazen (brand in sectie 0 ventileren richting zuid; brand in sectie III ventileren richting noord). Het behoud van stratificatie (laagvorming aan het plafond) zorgt er dan voor dat over all gezien sprake is van grotere overlevingskansen dan bij de inschakeling van de volledige langsventilatie. Parameters file ten behoeve van QRA tunnels QRA tunnels kent, om files te karakteriseren, de volgende modelparameters: De filefrequentie in de spits, op de dag en in de nacht. De maximale tijdsduur voor de opbouw van een benedenstroomse file in de tunnelbuis. Het aantal rijstroken waarover een benedenstroomse file zich kan opbouwen in de tunnelbuis.

3 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Pagina 3 van 7 Om de files in de IJtunnel te vertalen naar deze parameters zijn de volgende karakteristieken van de files van belang: De filefrequentie (kans van voorkomen). De maximaal beschikbare tijd voor benedenstrooms verkeer om de tunnel uit te rijden en de rijsnelheid. De duur van de file. De lengte van de file. Het aantal rijstroken waarover een file zich kan opbouwen. Filefrequentie De filefrequentie betreft het aantal keren per etmaal dat in een periode (spits, dag, nacht) file optreedt. Het model houdt geen rekening met de duur (tijdsperiode) dat er file staat, maar rekent met het aantal keren dat een file ontstaat. Voor de IJtunnel, waarbij nabij de uitgang van de westbuis verkeersregelinstallaties aanwezig zijn, is het mogelijk dat in een zelfde (spits)periode, meerdere keren file ontstaat. Maximaal beschikbare tijd voor benedenstrooms verkeer om de tunnel uit te rijden en de rijsnelheid Op basis van de bedreigende situatie voor benedenstrooms verkeer, is sprake van file als dit verkeer niet sneller kan afstromen dan de snelheid waarmee de tunnelventilatie opstart en vervolgens de rook in de rijrichting wegduwt. Rekening houdend met de tijdsduur totdat de ventilatie wordt bediend (hetzij automatisch hetzij handmatig) en de aanlooptijd van de tunnelventilatie wordt uitgegaan van een maximaal beschikbare duur voor stilstand benedenstrooms van een incident met brand, van 60 seconden. In paragraaf van het Definitief Ontwerp voor de tunnelventilatie is berekend dat bij een rijsnelheid van 10 tot 20 km/h voertuigen benedenstrooms van de brand niet door het rookfront worden ingehaald. Voor de definitie van file is in dit geval sprake als de rijsnelheid lager is dan 20 km/h. In praktijk is een snelheid van 20 km/h niet waar te nemen, monitoring zal zich daarom richten op stilstaand of zeer langzaam rijdend verkeer. Verwacht moet worden dat deze benadering geen significant ander resultaat oplevert. Duur van de file De duur van de file kan worden gedefinieerd als de tijdsduur waarin in het betreffende meetgebied sprake is van verkeer met een rijsnelheid lager dan 20 km/h. Lengte van de file De lengte van de file is van belang om te bepalen hoeveel mensen zich in de tunnel benedenstrooms van een eventueel incident kunnen bevinden. Deze lengte is afhankelijk van de tijdsduur voor de opbouw van een file. Het aantal rijstroken waarover een file zich kan opbouwen Onderdeel van de procedure voor filebestrijding in de westbuis is bij een dreigende fileterugslag in de tunnel één van beide rijstroken op de Nieuwe Leeuwarderweg uit verkeer te nemen. Het aantal rijstroken waarop file in de tunnel staat kan dus één of twee ( en onder Nemo drie) zijn.

4 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Pagina 4 van 7 File monitoring door logging van het GSV protocol Om actief de filefrequentie zoveel mogelijk te reduceren gebruikt de verkeersleiding het protocol Geen Stilstaand Verkeer (GSV). Zoals beschreven in de scenarioanalyse wordt dit protocol ingezet wanneer de verkeersleiding waarneemt dat buiten de tunnel het verkeer onvoldoende kan afstromen en fileterugslag dreigt richting de tunnel. In bijlage A is het GSV protocol opgenomen waarin tevens de loggingsmomenten zijn opgenomen. Loggings momenten zijn: Start script 404. Afkruisen linkerrijstrook westbuis tot Kraaienpleinbrug. Verstarren stoplichten noord. Einde script 404. Uit de logging van het GSV programma volgt het begin en einde van een periode met (dreigende) congestie, danwel file fileterugslag in de tunnel (fase 2 van het GSV programma wordt gestart als: File groeit door uitgang westbuis ). Hieruit volgt niet of het een stilstaande file is die eenmalig ontstaat, of een file met langzaam rijdend verkeer waarbij eigenlijk telkens opnieuw een file ontstaat. Uit observaties van de maand april 2016, waarin dagelijks op basis van camerabeelden congestie wordt geanalyseerd, zal worden nagegaan in hoeverre observaties gebaseerd op het protocol beschikt zijn om de file frequentie te bepalen. Op basis van het deze observaties zal indien nodig de wijze van monitoring worden geoptimaliseerd. Monitoring GSV protocol (korte termijn) Het GSV protocol is eerder gebruikt om in het voorjaar van 2015 de filefrequentie te meten. Het inzetten van script 404 wordt automatisch vastgelegd, op basis van deze data kan worden nagegaan hoe vaak een periode met (dreigende) congestie optreedt. Het script voor het afkruisen van de linkerrijstrook westbuis tot Kraaienpleinbrug wordt vastgelegd in een ander systeem, voorlopig is ervoor gekozen dit handmatig vast te leggen. De frequenties van beide maatregelen kunnen worden uitgelezen. Op basis van de observaties van de maand april zal in mei 2016 worden nagegaan of en hoe de wijze van monitoring wordt geoptimaliseerd. Monitoring GSV protocol (lange termijn) Voor verdere optimalisatie van monitoring van het GSV protocol zal het volgende worden uitgevoerd: Sectie aanduidingen worden aangebracht in de tunnel zodat de verkeersleiding op de monitorbeelden kan zien in welke sectie zich langzaam rijdend of stilstaand verkeer bevindt. Het aanbrengen van deze aanduidingen is voorzien tijdens de zomerwerken Als dit is gebeurd zal de monitoring van het GSV Protocol worden aangevuld met het registreren van het door file overschrijden van sectiegrenzen. Het aan en uitzetten van de scripts van het GSV programma in de besturingssystemen van de IJtunnel worden reeds gelogd. Nagegaan zal worden of optimalisatie van de registratie mogelijk is zodat op een meer eenvoudige wijze de filefrequentie kan worden gemeten. In het IJtunneltracé te onderzoeken of de detectielussen van de afdeling verkeerssystemen gebruikt kunnen worden voor aanvullende informatie. Nagegaan wordt of het mogelijk is hieruit aanvullende informatie te krijgen. Het is vooralsnog niet duidelijk of hiermee aanvullende informatie kan worden verkregen.

5 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Pagina 5 van 7 Onderzoek naar congestie Uit verkeerstellingen van de verkeersintensiteiten in de IJtunnel blijkt dat de maand april de drukste maand van het jaar is. De filefrequentie in de westbuis is maatgevend, in de oostbuis staat zelden file. De westbuis is het drukst in de ochtendspits (stad in). Aanvullend op de monitoring via het GSV programma is daarom besloten om in de periode van 1 april tot 30 april 2016 op alle werkdagen de verkeersbeelden van camera 01, w9, w10 (einde westbuis en uitrit westbuis) op te slaan. Over de genoemde periode zal vervolgens op basis van de opgeslagen beelden een analyse worden gemaakt van de fileparameters, hiermee is bij het schrijven van deze notitie reeds een start gemaakt. De combinatie van het daadwerkelijk terugslaan van de file tot in de tunnel en de loggings van de scriptinzet geeft een beeld van twee dingen: filefrequentie (geteld) effectiviteit van het script (als er veelvuldig wordt gescript, maar weinig file in de buis ontstaat) In mei 2016 zullen de eerste resultaten bekend zijn en wordt een eerste beeld verkregen of aanvullende maatregelen noodzakelijk zijn. Maatregelen In de brief van de tunnelbeheerder bij aanvraag van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen zijn de volgende maatregelen genoemd om het risico dat samenhangt met de filevorming te reduceren: Aanscherpen van het GSV protocol door mogelijk eerder in te grijpen of in eerdere fasen meer rigoureuze ingrepen te doen. De ingrepen betreffen met name het bovenstrooms (voor de ingang van de tunnel) uit bedrijf nemen van een rijstrook. Het toepassen van een druppellicht / tunneldoseerinstallatie op de toeleidende wegen. Genoemde maatregelen kunnen aanvullend toegepast worden indien de filefrequentie te hoog is. Omdat het huidige tunnelontwerp reeds mogelijkheden biedt om instroom te beperken (via afkruisen van een rijstrook), of de tunnel te sluiten (d.m.v. verkeerslichten en afsluitbomen) zijn genoemde maatregelen optioneel en kunnen deze later worden toegevoegd ter optimalisatie. Naar onze mening hoeven ze daarmee geen onderdeel uit te make van de huidige vergunningsaanvraag. Een andere maatregel is om in geval van een incident het benedenstroomse verkeer uit de tunnel voorrang te geven zodat ondanks de congestie alsnog zo snel mogelijk de tunnel kan worden uitgereden. Deze mogelijkheid is bij aanvraag van de omgevingsvergunning aangeduid als de oplosknop. De tunnelbeheerder heeft inmiddels besloten een dergelijke functionaliteit te implementeren. Verwacht wordt dat dit medio 2017 kan zijn gerealiseerd. Deze oplosknop wordt in eerste instantie toegevoegd aan het systeem om in geval van een calamiteit het verkeer benedenstrooms zoveel mogelijk te laten afstromen. Mocht blijken dat de hierboven genoemde maatregelen onvoldoende zijn, dan zal worden onderzocht of deze knop ook tijdens normaal bedrijf incidenteel kan worden gebruikt om files af te laten stromen.

6 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Pagina 6 van 7 Planning De planning van de evaluatie van gegevens is als volgt: In mei/juni 2016 vindt een evaluatie plaats van het eerder genoemde file onderzoek op basis van de videobeelden. In augustus 2016 zullen de resultaten van het hiervoor genoemde onderzoek en de logboekregistraties worden geanalyseerd. In september 2016 zullen de consequenties van de onderzoeken opnieuw worden getoetst met het QRA model. Op basis hiervan zal besloten worden of extra maatregelen noodzakelijk zijn. De eerste stap zal, indien nodig, aanscherping van het GSV protocol zijn. Dit zal indien noodzakelijk operationeel zijn in oktober Als nog meer maatregelen nodig zijn dan zal een tunneldoseerinstallatie voor drukke periode in de loop van 2017 operationeel worden. Mogelijk kan extra gebruik van de oplosknop een alternatief zijn voor de maatregel genoemd onder de vorige bullet. Uiteindelijk zal op basis van representatieve monitoringsgegevens een QRA som worden gemaakt waarmee wordt aangetoond dat voldaan wordt aan de risiconorm. Deze toets maakt onderdeel uit van het veiligheidsbeheerplan dat de basis is voor de aanvraag van de openstellingsvergunning. De (geoptimaliseerde) wijze van monitoring (logging scripts GSV) zal jaarlijks worden geanalyseerd. Omdat de periode april de drukste periode van het jaar is zal in 2017 opnieuw een analyse van congestie plaatsvinden via het analyseren van de camerabeelden in Deze wijze van aanvullende toetsing zal jaarlijks worden herhaald totdat wordt vastgesteld dat wijze van monitoring voldoende betrouwbaar is. In het veiligheidsbeheerplan dat wordt gemaakt voor de aanvraag van de vergunning tot openstelling zal dit worden beschreven. Tevens wordt daarin geborgd hoe jaarlijks kan worden getoetst dat de filefrequentie binnen de norm blijft.

7 IJtunnel: PvA Filemonitoring en volgorde van eventueel te nemen maatregelen Pagina 7 van 7 BIJLAGE A: PROTOCOL GSV

8 Start Schouwen Onderdoorgang West En Oprit PH-kade Ontstarren stoplichten Herstellen westzuidwest En Noteren File Onderdoor PH-kade File Oprit PH-kade Inzetten Script 404 en inzet Schouwen of file Doorgroeit uitgang westbuis Uitzetten script 404 En File groeit door Uitgang westbuis Afkruizen linker rijstrook westbuis tot kraaienplnbrug, Daarna pijlen en inzet. Schouwen of File doorgroeit File uitgang Westzuidwest SOS detectie W9 Uitverkeernemen Linkerrijstrook en SOS detectie Diversen in tunnel Schouwen of File in tunnel blijft Aangroeien File blijft groeien Verstarren stoplichten Noord en File neemt af Tot uitgang Westbuis Ontstarren stoplichten Noord en

Projectnummer: D Opgesteld door: ing. S Methorst. Ons kenmerk: :B. Kopieën aan:

Projectnummer: D Opgesteld door: ing. S Methorst. Ons kenmerk: :B. Kopieën aan: MEMO ARCADIS NEDERLAND BV Beaulieustraat 22 Postbus 264 6800 AG Arnhem Tel 026 3778 911 Fax 026 3515 235 www.arcadis.nl Onderwerp: Addendum QRA filekans en dynamisch verkeersmanagement behorend bij TVP

Nadere informatie

Filevorming en Ventilatie

Filevorming en Ventilatie KPT december 2014 Kennissessie Files in Tunnels Filevorming en Ventilatie ir. J.W.Huijben ing. E. Thesing Vraagstelling Veel tunnels in Nederland zijn of worden voorzien van langsventilatie In tunnels

Nadere informatie

Praktijkervaring Leidsche Rijntunnel A2

Praktijkervaring Leidsche Rijntunnel A2 Instituut Fysieke Veiligheid Praktijkervaring Leidsche Rijntunnel A2 Reinier Boeree projectmanager veilige infrastructuur IFV 150.000 voertuigen per etmaal dit is ca 50 miljoen voertuigen per jaar

Nadere informatie

Tunneldoseren Leidsche Rijntunnel A2

Tunneldoseren Leidsche Rijntunnel A2 Tunneldoseren Leidsche Rijntunnel A2 11 december 2014 Alfred Kersaan operationeel verkeerskundige adviseur RWS Verkeer en Watermanagement Midden Nederland mijn achtergrond betrokken bij vanaf 2001 betrokken

Nadere informatie

Anton Ruiter Projectmanager Tunnelbeheer Gemeente Rotterdam Stadsbeheer

Anton Ruiter Projectmanager Tunnelbeheer Gemeente Rotterdam Stadsbeheer Presentatie Maastunnel Anton Ruiter Projectmanager Tunnelbeheer Gemeente Rotterdam Stadsbeheer Presentatie Maastunnel - Geschiedenis Maastunnel en technische specs - Renovatie/ restauratie algemeen - Maatregelen

Nadere informatie

1.0 Inleiding Voor wijziging van de tunnelventilatie van de IJtunnel is een aanvraag van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen ingediend.

1.0 Inleiding Voor wijziging van de tunnelventilatie van de IJtunnel is een aanvraag van de omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen ingediend. ONDERWERP Addendum t.b.v. aanvraag omgevingsvergunning: wijziging tunnelventilatie IJtunnel ONZE REFERENTIE 078898021 C DATUM 4-4-2016 VAN Bart Duijvestijn en Charlotte Boschloo AAN Kornelis de Waard en

Nadere informatie

Afwijkingen PHT van wetgeving ( rode punten Warvw-checklist ) PHT/OVG/00218

Afwijkingen PHT van wetgeving ( rode punten Warvw-checklist ) PHT/OVG/00218 Aan Van Onderwerp Kenmerk Afwijkingen PHT van wetgeving ( rode punten Warvw-checklist ) PHT/OVG/00218 Kopie aan Bijlage(n) - Paraaf (intern) Datum 16 april 2019 Inleiding Vanaf 1 mei 2019 zijn de eisen

Nadere informatie

Watermist als veiligheidsmaatregel. Ir. E.W. Worm

Watermist als veiligheidsmaatregel. Ir. E.W. Worm Watermist als veiligheidsmaatregel Ir. E.W. Worm Opbouw verhaal Inleiding Definities Tunnelveiligheid Europees/Nederlands tunnelveiligheidsbeleid Brand Watermist in het totale veiligheidsconcept Interessante

Nadere informatie

Beantwoording vragen van de raad

Beantwoording vragen van de raad Beantwoording vragen van de raad Datum collegevergadering 19-5-2015 Registratienummer Rs15.00477 Naam raadslid Beryl Dreijer Fractie Beryl Dreijer Portefeuillehouder(s) R. Vennik F.M. Weerwind Onderwerp:

Nadere informatie

Handreiking Veiligheid Ondergrondse Bouwwerken

Handreiking Veiligheid Ondergrondse Bouwwerken Handreiking Veiligheid Ondergrondse Bouwwerken een proceshandreiking voor de praktijk Bart Duijvestijn, ARCADIS Imagine the result Inleiding Van leidraad naar handreiking. Begrippen. Besluitvorming. Proces.

Nadere informatie

Rapportage Monitoring OWN A4 Delft-Schiedam

Rapportage Monitoring OWN A4 Delft-Schiedam Rapportage Monitoring OWN A4 Delft-Schiedam De verkeersintensiteiten op het onderliggend wegennet in beeld Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid Versie 1.1, 22 mei 2017 Definitief Vertrouwelijk Royal HaskoningDHV

Nadere informatie

Wet- en regelgeving. wetsvoorstel Warvw concept wijzigingsregeling Rarvw - Suzanne Borneman

Wet- en regelgeving. wetsvoorstel Warvw concept wijzigingsregeling Rarvw - Suzanne Borneman Wet- en regelgeving wetsvoorstel Warvw concept wijzigingsregeling Rarvw - Suzanne Borneman Woord vooraf Voor hetgeen deze presentatie informatie bevat over de inhoud van het wetsvoorstel, geldt dat die

Nadere informatie

Kruispunt 23: N348 Luttenbergweg Crismansweg

Kruispunt 23: N348 Luttenbergweg Crismansweg Kruispunt 23: N348 Luttenbergweg Crismansweg Pagina 2 van 14 Inhoud Samenvatting kruispunt 23 5 23 Kruispunt 23: N348 Luttenbergweg / Crismansweg 23.1 Inleiding 7 7 23.2 Observaties 7 23.3 Analyse 8 23.4

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2016

Nieuwsbrief oktober 2016 Beerendonk van, André (PJA) Van: Gemeente Verzonden: donderdag 13 oktober 2016 8:44 Aan: Wolfs, Madeleine (M); Otten, Paul (P) Onderwerp: FW: MIRTA2WE Nieuwsbrief oktober 2016 Van: MIRT A2 Weert Eindhoven

Nadere informatie

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan

Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Analyse doorstroming gemotoriseerd verkeer op t Goylaan Herinrichting van t Goylaan zorgt voor verbeterde doorstroming t Goylaan in gemeente Utrecht is medio 2016 heringericht. De 2 x 2 rijstroken zijn

Nadere informatie

Beheer en renovatie MAASTUNNEL

Beheer en renovatie MAASTUNNEL Henk van der Maas Beheerorganisatie Maastunnel Stadsbeheer Rotterdam 3 juni 2014 Beheer en renovatie MAASTUNNEL KIVI- TTOW-Lezing Bouw 1937-1942 Historie Bouwperiode: 1937-1942; Intussen 72 jaar oud. Eerste

Nadere informatie

Onderzoek externe veiligheid voor PlanMER Oosteind Papendrecht

Onderzoek externe veiligheid voor PlanMER Oosteind Papendrecht Rapport Dossier 21074 Zaaknummer 0114830 Kenmerk 2013003942 / EBU Opsteller de heer M. Jongerius / de heer J. Kooistra Datum 6 februari 2013 Onderwerp Onderzoek externe veiligheid Onderzoek externe veiligheid

Nadere informatie

Monitoring en evaluatie Monicabrug. Hier komt tekst 0-meting Hier komt ook tekst. Utrecht.nl

Monitoring en evaluatie Monicabrug. Hier komt tekst 0-meting Hier komt ook tekst. Utrecht.nl Monitoring en evaluatie Monicabrug Hier komt tekst 0-meting Hier komt ook tekst Verkeer doseren bij de Monicabrug Knijp Monicabrug De knijp Monicaburg is op 8 juni in werking getreden. Vanaf dan is de

Nadere informatie

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven KvK Utrecht T

Samenvatting. A. van Leeuwenhoeklaan MA Bilthoven Postbus BA Bilthoven   KvK Utrecht T A. van Leeuwenhoeklaan 9 3721 MA Bilthoven Postbus 1 3720 BA Bilthoven www.rivm.nl KvK Utrecht 30276683 T 030 274 91 11 info@rivm.nl Uw kenmerk Gevoeligheid van de gesommeerde depositiebijdrage onder 0,05

Nadere informatie

Provinciale Staten. Provincie Zeeland. tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland 2012 nummer 239.

Provinciale Staten. Provincie Zeeland. tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland 2012 nummer 239. Provinciale Staten Provincie Zeeland Vragen van het statenlid dhr. J. Robesin (Partij voor Zeeland) ingevolge artikel 44 reglement van orde AANHANGSEL tot de notulen van de provinciale staten van Zeeland

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2014

Nationaal verkeerskundecongres 2014 Nationaal verkeerskundecongres 214 Datafusie voor slimmer gebruik van verkeerssystemen: AID als casestudy Robert de Munter, Data Scientist werkzaam bij MAP Traffic Management Anton Wijbenga, Data Scientist

Nadere informatie

Definitief Ontwerp. IJtunnel te Amsterdam Tunnelventilatie & Overdrukventilatie

Definitief Ontwerp. IJtunnel te Amsterdam Tunnelventilatie & Overdrukventilatie Tunnel Safety Consults bv Schoolstraat 18 3742 CE Baarn The Netherlands Tel +31 (0)35 5430490 Fax +31 (0)84 7282382 info@tunnelsafetyconsults.com www.tunnelsafetyconsults.com Definitief Ontwerp IJtunnel

Nadere informatie

Beleidsnota Tunnelveiligheid

Beleidsnota Tunnelveiligheid Beleidsnota Tunnelveiligheid Deel B: Veiligheidseisen Ministeries van Verkeer en Waterstaat Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Den Haag, juli

Nadere informatie

Rapport. Churchill Avenue tunnel. Tunnels met meerdere in- en uitgangen. Opdrachtgever : Team Churchill Avenue. Datum : 2 mei 2012

Rapport. Churchill Avenue tunnel. Tunnels met meerdere in- en uitgangen. Opdrachtgever : Team Churchill Avenue. Datum : 2 mei 2012 Tunnel Safety Consults bv Schoolstraat 18 3742 CE Baarn The Netherlands Tel +31 (0)35 5430490 Fax +31 (0)84 7282382 info@tunnelsafetyconsults.com www.tunnelsafetyconsults.com Rapport Churchill Avenue tunnel

Nadere informatie

1. De doorstroming op etmaalniveau op de t Goylaan is in 2017 t.o.v licht verbeterd;

1. De doorstroming op etmaalniveau op de t Goylaan is in 2017 t.o.v licht verbeterd; Arane Adviseurs in verkeer en vervoer Groen van Prinsterersingel 43b 2805 TD Gouda Memo e info@arane.nl t 0182 555 030 Van: Aan: Arane Adviseurs in verkeer en vervoer Gemeente Utrecht Datum: 6 april 2017

Nadere informatie

Nils Rosmuller Lector Transportveiligheid IFV/TNO. 24 mei 2013

Nils Rosmuller Lector Transportveiligheid IFV/TNO. 24 mei 2013 Nils Rosmuller Lector Transportveiligheid IFV/TNO 24 mei 2013 Onderwerpen 1) Aanleiding 2) Totstandkoming 3) De planfase: wat moet en wat is handig? 4) De ontwerpfase: wat moet en wat is handig? 5) De

Nadere informatie

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017

Werken aan de Hallepoorttunnel. Presentatie januari 2017 Werken aan de Hallepoorttunnel Presentatie januari 2017 Inhoud De Hallepoorttunnel Voornaamste kenmerken van de tunnel Werkzaamheden Waarom renoveren? Inhoud van de werken Algemene Planning Fasering van

Nadere informatie

Notitie. 1. Inleiding. Definitief. Amsterdam, Gemeentelijk Vervoerbedrijf, Vervoerregio Amstedam

Notitie. 1. Inleiding. Definitief. Amsterdam, Gemeentelijk Vervoerbedrijf, Vervoerregio Amstedam Definitief Notitie Aan Brandweer Amsterdam Amstelland, Connexxion, EBS, Gemeente Amsterdam, Gemeentelijk Vervoerbedrijf, Vervoerregio Amstedam Van Eline van Min Datum 6 september 2018 Onderwerp Veiligheidsinstructies

Nadere informatie

De hoofdstuknummers in deze bundel corresponderen met de hoofdstukken in het diktaat 1 VERKEERSSTROOMTHEORIE OF: HOE ONTSTAAN FILES?

De hoofdstuknummers in deze bundel corresponderen met de hoofdstukken in het diktaat 1 VERKEERSSTROOMTHEORIE OF: HOE ONTSTAAN FILES? CTB1420 Oefenopgaven Deel 4 - Antwoorden De hoofdstuknummers in deze bundel corresponderen met de hoofdstukken in het diktaat 1 VERKEERSSTROOMTHEORIE OF: HOE ONTSTAAN FILES? 1. Eenheden a) Dichtheid: k,

Nadere informatie

BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN. Algemeen

BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN. Algemeen BEOORDELINGSCRITERIA FIETSOVERSTEEK EIKENLAAN Algemeen Met het uitvoeren van het monitoringsplan wordt het functioneren van de fietsoversteek in de verschillende situaties in beeld gebracht, namelijk in

Nadere informatie

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid

Verkeersafwikkeling Oegstgeest a/d Rijn en Frederiksoord Zuid Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 VB Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2015

Nationaal verkeerskundecongres 2015 Nationaal verkeerskundecongres 2015 Tussenresultaten M&E Spookfile A58 [kop = Arial, 14 pt, regelafstand enkel, gecentreerd] ***[5 witregels]*** Carl Stolz (Auteur is werkzaam bij DTV Consultants) Jan

Nadere informatie

MEMO 1 AANLEIDING DHV B.V. NoLogo. : Cityplanning Advies : José Hobert : Carina Riga (DHV)

MEMO 1 AANLEIDING DHV B.V. NoLogo. : Cityplanning Advies : José Hobert : Carina Riga (DHV) NoLogo MEMO Aan : Cityplanning Advies Van : José Hobert Kopie : Carina Riga (DHV) Dossier : A0944-01-001 Project : Transport gevaarlijke stoffen via de A67 Betreft : Definitieve notitie aangepaste QRA

Nadere informatie

De verkeersvriendelijke tunnel

De verkeersvriendelijke tunnel De verkeersvriendelijke tunnel Een RAMS-benadering om zowel veiligheid als beschikbaarheid te borgen NVRB, 22 januari 2013 Ronald Mante, Hoofd Steunpunt Tunnelveiligheid 22 januari 2013 De verkeersvriendelijke

Nadere informatie

Rapportage. Parkeeronderzoek. Leidsestraatweg Woerden l

Rapportage. Parkeeronderzoek. Leidsestraatweg Woerden l Rapportage Parkeeronderzoek Leidsestraatweg Woerden l Inhoud Verantwoording Inleiding 3 Onderzoeksgebied 3 Methode 3 Onderzoek: Parkeeronderzoek Leidsestraatweg Datum: Februari 2015 Versie: Definitief

Nadere informatie

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota STUDIENOTA Verkeerscentrum Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen Tel. 03 224 96 00 Fax 03 224 96 01 Verkeerscentrum@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Verdeling verkeer knooppunten

Nadere informatie

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE. GASTRANSPORTLEIDING N TE TONDEN, GEMEENTE BRUMMEN I De Hoven N Rondweg N-345

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE. GASTRANSPORTLEIDING N TE TONDEN, GEMEENTE BRUMMEN I De Hoven N Rondweg N-345 KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING N-559-20 TE TONDEN, GEMEENTE I.012547.01 De Hoven N-559-20 Rondweg N-345 I.012547.01 De Hoven N-559-20 Rondweg N-345 N.V. Nederlandse Gasunie N.V. Nederlandse

Nadere informatie

De wet is het probleem niet

De wet is het probleem niet De wet is het probleem niet COB-congres 2018 Meer waarde, minder hinder 22 juni 2018 Roelof Reinders D-day... 1 mei 2019 Artikel 18, lid 1 en 2 Warvw Vóór 1 mei 2019 moeten alle bestaande niet-rijkstunnels

Nadere informatie

QRA Gastransportleiding Verlegging W RLR KP5 Valkenburg Duyfrak Gasunie Transport Services B.V.

QRA Gastransportleiding Verlegging W RLR KP5 Valkenburg Duyfrak Gasunie Transport Services B.V. Opdrachtgever: Project: QRA Gastransportleidingen Gasunie Projectnummer: I.013262.01 Gasunie Projectnaam: Verl. W-535-01 RLR KP5 Valkenburg Duyfrak QRA Gastransportleiding Verlegging W-535-01 RLR KP5 Valkenburg

Nadere informatie

QRA-tunnels v2.0. Berekening interne veiligheid wegtunnels. Door:

QRA-tunnels v2.0. Berekening interne veiligheid wegtunnels. Door: Berekening interne veiligheid wegtunnels Door: tineke.wiersma@rws.nl Inhoud Wat, waarvoor is QRA-tunnels Gevolgde proces ontwikkeling nieuwe versie Intermezzo: wat gebeurt er bij brand in een tunnel Het

Nadere informatie

Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel

Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus

Nadere informatie

Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen

Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON

Nadere informatie

Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 9 februari 2012 T&M FdJ/jj

Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 9 februari 2012 T&M FdJ/jj Memo Plaats en datum Referentienummer Kenmerk De Bilt, 9 februari 2012 T&M-1034502-FdJ/jj 307175 Aan Gerdien Priester Kopie aan Rob Meijer Mark Aarts Arie van der Spoel Van Jan Janssen Betreft Rijtijden

Nadere informatie

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING. OLST-WIJHE I CDM16 Olst N Bruinweg N.V. Nederlandse Gasunie

KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING. OLST-WIJHE I CDM16 Olst N Bruinweg N.V. Nederlandse Gasunie KWANTITATIEVE RISICOANALYSE GASTRANSPORTLEIDING GASTRANSPORTLEIDING N-556-60 N-556-60 EN EN N-557-30 N-557-30 TE TE OLST, OLST, GEMEENTE GEMEENTE OLST-WIJHE OLST-WIJHE I.012535.01 - CDM16 Olst N-566-60

Nadere informatie

Regelgeving brandwerendheid wegtunnels

Regelgeving brandwerendheid wegtunnels Regelgeving brandwerendheid wegtunnels 16 november 2017 Rutger Veldhuijsen Inhoud Omgevingsdienst NZKG, mandaat tunnels Verandermomenten in de tunnelregelgeving Regelgeving brandwerendheid Consequenties

Nadere informatie

Verkeersonderzoek Bedrijvenpark De Kroon Notitie

Verkeersonderzoek Bedrijvenpark De Kroon Notitie Verkeersonderzoek Bedrijvenpark De Kroon Notitie Documentnummer: Status en datum: Definitief/02 2 augustus 2016 Auteur: Ir. N. Rolink Opdrachtgever: Van Wijk Ontwikkeling Postbus 1393 3440 BJ Nieuwegein

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 16 augustus 2017 Kenmerk UTA018/Fok/0054.02

Nadere informatie

Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid

Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid RWS INFORMATIE Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid 1. Inleiding Het onderzoek naar het verbeteren van de doorstroming op het NMCA knelpunt in de Brienenoordcorridor in momenteel in volle

Nadere informatie

Samenvatting bevindingen Valkenburgerstraat. Overleg bewoners Valkenburgerstraat 1 juni 2017

Samenvatting bevindingen Valkenburgerstraat. Overleg bewoners Valkenburgerstraat 1 juni 2017 Samenvatting bevindingen Valkenburgerstraat Overleg bewoners Valkenburgerstraat 1 juni 2017 1 Ochtendspits in zuidelijke richting, avondspits in noordelijke richting; aanzienlijk meer verkeer in zuidelijke

Nadere informatie

Tunnelveiligheidsplan

Tunnelveiligheidsplan Tunnelveiligheidsplan Nota van Antwoord op Formeel Advies van Veiligheidsbeambte behorend bij Tunnelveiligheidsplan versie 1.0 dd 12 maart 2014 G.W.E.B. van Herpen 18 augustus 2014 Provincie Zuid-Holland

Nadere informatie

Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34

Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34 Doorstromingsstudie Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON Titel Dossiernummer

Nadere informatie

Een aantrekkelijk alternatief voor lange (stads)tunnels ir. P. Jovanovic, ir. M. Holthuis

Een aantrekkelijk alternatief voor lange (stads)tunnels ir. P. Jovanovic, ir. M. Holthuis Een aantrekkelijk alternatief voor lange (stads)tunnels ir. P. Jovanovic, ir. M. Holthuis Samenvatting uit presentatie i.h.k.v. Tunnelveiligheid in Nederland, Amsterdam, 13-09-2012 Overzicht Onderwerpen

Nadere informatie

Bijlage I Verklarende woordenlijst

Bijlage I Verklarende woordenlijst Bijlage I Verklarende woordenlijst Aansluiting De plaats waar een weg van het onderliggend wegennet aansluit op een weg van het hoofdwegennet. Door middel van toe- en afritten van de aansluiting kan de

Nadere informatie

Amsterdam Centraal Station Michiel de Ruijtertunnel

Amsterdam Centraal Station Michiel de Ruijtertunnel Amsterdam Centraal Station Michiel de Ruijtertunnel Brussel, 7 januari 2015 Erik Boldingh, E.Boldingh@Amsterdam.nl Ron Beij, R.Beij@BrandweerAA.nl Inhoud presentatie Tunnels in Amsterdam Wettelijk kader

Nadere informatie

MEMO DHV B.V. Logo. : De heer P.T. Westra : Ramon Nieborg, Alex Bouthoorn : Ceciel Overgoor

MEMO DHV B.V. Logo. : De heer P.T. Westra : Ramon Nieborg, Alex Bouthoorn : Ceciel Overgoor Logo MEMO Aan : De heer P.T. Westra Van : Ramon Nieborg, Alex Bouthoorn Kopie : Ceciel Overgoor Dossier : BA4962-100-100 Project : Milieuonderzoeken bedrijventerrein de Flier Nijkerk Betreft : Onderzoek

Nadere informatie

V e r g a d e r v e r s l a g

V e r g a d e r v e r s l a g V e r g a d e r v e r s l a g Naam overleg : Datum : 22 april 2009 Aanwezig Notulist Afwezig : c.c. : Expertmeeting Abdijtunnel : Ben Ale, Ronald Mante, Joost Pothuis, Reinier Boeree, René van Treeck,

Nadere informatie

Verhoging maximumsnelheid 80km zones naar 100 km/h

Verhoging maximumsnelheid 80km zones naar 100 km/h Verhoging maximumsnelheid 80km zones naar 100 km/h Effecten op luchtkwaliteit Datum November 2011 Status Definitief Colofon Uitgegeven door Rijkswaterstaat Dienst Verkeer en Scheepvaart Informatie DVS

Nadere informatie

Kruispunt 8: N342 N737

Kruispunt 8: N342 N737 Kruispunt 8: N342 N737 Pagina 2 van 16 Inhoud Samenvatting kruispunt 8 5 8 Kruispunt 8: N342 N737 7 8.1 Inleiding 7 8.2 Observaties 7 8.3 Analyse 8 8.4 Maatregelen 10 8.5 Kosten 10 Bijlage 8.A Ongevallenanalyse

Nadere informatie

MEMO. Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Datum 27 januari 2012 Projectnummer Status Definitief Versie 6

MEMO. Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Datum 27 januari 2012 Projectnummer Status Definitief Versie 6 MEMO Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Onderwerp Evaluatie Spoedaanpak - ontwikkeling verkeersprestatie (VP) per project Datum 27 januari 212 Projectnummer 7211112 Status Definitief

Nadere informatie

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 8 oktober Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg

Notitie. Referentienummer Datum Kenmerk 8 oktober Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg Notitie Datum Kenmerk 8 oktober 2010 274940 Betreft Verkeersonderzoek t.b.v. bestemmingsplan Huizerstraatweg 1 Inleiding Aan de Huizerstraatweg te Naarden bestaan plannen voor de ontwikkeling van een kantoorgebouw.

Nadere informatie

Eén standaard, altijd vlot en veilig. Standaard TTI biedt uniforme richtlijn voor tunnelveiligheid

Eén standaard, altijd vlot en veilig. Standaard TTI biedt uniforme richtlijn voor tunnelveiligheid Eén standaard, altijd vlot en veilig Standaard TTI biedt uniforme richtlijn voor tunnelveiligheid Eén standaard, altijd vlot en veilig We willen vlot en veilig doorrijden, onze leefomgeving beschermen

Nadere informatie

Tracébesluit SAA Aanvullende beschouwing Externe veiligheid

Tracébesluit SAA Aanvullende beschouwing Externe veiligheid Notitie Datum 30 mei 2012 Kenmerk N001-1207995RTG-pws-V02-NL Tracébesluit SAA Aanvullende beschouwing Externe veiligheid 1 Inleiding Het Tracébesluit Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (2011) heeft

Nadere informatie

MODULE 13. GEVOLGBEPERKENDE MAATREGELEN

MODULE 13. GEVOLGBEPERKENDE MAATREGELEN MODULE 13. GEVOLGBEPERKENDE MAATREGELEN Deze module behandelt de mogelijke gevolgbeperkende maatregelen, zowel passieve als actieve. Er wordt aangegeven welke maatregelen in de QRA in rekening kunnen gebracht

Nadere informatie

Memo. Betreft : Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Horstermeerpolder

Memo. Betreft : Akoestisch onderzoek bestemmingsplan Horstermeerpolder Memo HASKONINGDHV NEDERLAND B.V. PLANNING & STRATEGY Aan : Gemeente Wijdemeren Van : ir. M. van Gaal (Royal HaskoningDHV) Datum : 25 september 2015 Kopie : ing. R. Buelens (Royal HaskoningDHV) Onze referentie

Nadere informatie

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 21 april 2011 20110073-02 211x04850 J. van Rooij

Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 21 april 2011 20110073-02 211x04850 J. van Rooij Notitie 20110073-02 Bouwplan Ringbaan West 15 te Weert Inventarisatie luchtkwaliteitsaspecten Datum Referentie Uw referentie Behandeld door 21 april 2011 20110073-02 211x04850 J. van Rooij 1 Inleiding

Nadere informatie

QRA Gastransportleiding Heerhugowaard W N.V. Nederlandse Gasunie

QRA Gastransportleiding Heerhugowaard W N.V. Nederlandse Gasunie Opdrachtgever: Project: QRA Gastransportleiding W-574-02 Gasunie Projectnummer: I.012153.01 Gasunie Projectnaam: GNIPA-1620 Aartswoud-Heerhugowaard Behoort bij besluit van Burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op A12

Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op A12 Doorstromingsstudie Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen

Nadere informatie

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h

Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Datum 12 december 2011 Bijlage(n) - Aanvullende rapportage verkeersveiligheidseffecten experimenten 130km/h Achtergrond Het kabinet is voornemens de maximumsnelheid op autosnelwegen te verhogen naar 130

Nadere informatie

BEPERKTE VERANTWOORDING gasleidingen, GOS en transport gevaarlijke stoffen.

BEPERKTE VERANTWOORDING gasleidingen, GOS en transport gevaarlijke stoffen. BEPERKTE VERANTWOORDING gasleidingen, GOS en transport gevaarlijke stoffen. Gasleidingen (W-500-01 en W-500-23) De beperkte verantwoording voor beide gasleidingen (W-500-01 en W-500-23) betreft de volgende

Nadere informatie

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Datum 6 november 29 ESD131/Bsm/1362

Nadere informatie

Verkeerstellingen Martini Ziekenhuis Groningen Kruispunttellingen en wachtrijmetingen - Gemeente Groningen

Verkeerstellingen Martini Ziekenhuis Groningen Kruispunttellingen en wachtrijmetingen - Gemeente Groningen Verkeerstellingen Martini Ziekenhuis Groningen 2016 - Kruispunttellingen en wachtrijmetingen - Verkeerstellingen Martini Ziekenhuis Groningen 2016 - Kruispunttellingen en wachtrijmetingen- Projectomschrijving

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2017 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2017 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 2 oktober 2018 Kenmerk 002134.20181002.R1.01

Nadere informatie

Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk

Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk Gemeente Deventer Actualisatie Toets luchtkwaliteit bestemmingsplan Spijkvoorder Enk Datum 31 augustus 2009 DVT352/Cps/1543 Kenmerk Eerste versie 1 Inleiding De gemeente Deventer is bezig met de planvorming

Nadere informatie

Quickscan Japuradreef - Rio Brancodreef in gemeente Utrecht

Quickscan Japuradreef - Rio Brancodreef in gemeente Utrecht 3 Quickscan Japuradreef - Rio Brancodreef in gemeente Utrecht Onderzoek naar de doorstroming van het verkeer op het kruispunt Japuradreef - Rio Brancodreef in de gemeente Utrecht Datum 6 juli 2010 Status

Nadere informatie

memo Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016

memo Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016 memo Postbus 150, 3000 AD Rotterdam Telefoon: 010 2018555 Fax: 010 4121039 E mail: info@rho.nl Aan: Onderwerp: Gemeente Oegstgeest Onderzoek verkeersafwikkeling MEOB terrein Datum: 18 februari 2016 Referte:

Nadere informatie

Externe veiligheid bestemmingsplan stationsplein

Externe veiligheid bestemmingsplan stationsplein NOTITIE datum 4 juli 2016 Bezoekadres: Spoorlaan 181 5038 CB Tilburg tel. (013) 206 01 00 aan betreft Kees Vissers Gemeente Etten-Leur Externe veiligheid bestemmingsplan stationsplein Postadres: Postbus

Nadere informatie

Memo. Inleiding. Beleidskader

Memo. Inleiding. Beleidskader Memo datum 13 maart 2013 aan Hester van Griensven Croonen Adviseurs van Roel Kouwen Antea Group kopie Jeroen Eskens Antea Group project Bestemmingsplan Gezondheidscentrum Labouréstraat, Beek projectnummer

Nadere informatie

3200 = 40 = 30,5 vtg/km 4200

3200 = 40 = 30,5 vtg/km 4200 1 CONGESTIE EN SCHOKGOLVEN 1.1 Ongeluk op de snelweg a) Twee rijstroken, dus k cap = 2*20 =40 vtg/km. Intensiteit: 3200 vtg/uur. Capaciteit: 2*2100= 4200 vtg/uur. Dus de dichtheid is: 3200 k A1 = 40 =

Nadere informatie

GR-tabel voor LPG-tankstations die voldoen aan het LPG-convenant

GR-tabel voor LPG-tankstations die voldoen aan het LPG-convenant GR-tabel voor LPG-tankstations die voldoen aan het LPG-convenant Datum: 30 oktober 2009 Uitvoerder: Centrum Externe Veiligheid (cev@rivm.nl) Doel van dit document Dit document is bedoeld als hulpmiddel

Nadere informatie

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten

Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Kosteneffectiviteit en het programma Beter Benutten Beter Benutten: kosteneffectieve maatregelen Rijk, regio en bedrijfsleven werken in het programma Beter Benutten samen om de bereikbaarheid in de drukste

Nadere informatie

Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken

Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken Risicoanalyse transport gevaarlijke stoffen A1 en spoor Amersfoort-Deventer t.b.v woningbouwplan Bijenvlucht te Hoevelaken Bezoekadres Oostzeestraat 2 Deventer Postadres 1 ste Weerdsweg 96 7412 WV Deventer

Nadere informatie

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE

PROJECTNUMMER C ONZE REFERENTIE ONDERWERP Verkeersonderzoek Expo DATUM 1-2-2016 PROJECTNUMMER C05057.000035 ONZE REFERENTIE 078794434 0.8 VAN Anton van Meulen AAN Delta Development Group KOPIE AAN Nienke Spiegelenberg 1 Inleiding Hoeve

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 185/6 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/1136 VAN DE COMMISSIE van 13 juli 2015 tot wijziging van Uitvoeringsverordening (EU) nr. 402/2013 betreffende de gemeenschappelijke veiligheidsmethode voor risico-evaluatie

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

Hogere waarden Wet geluidhinder ONTWERP-BESLUIT

Hogere waarden Wet geluidhinder ONTWERP-BESLUIT Hogere waarden Wet geluidhinder ONTWERP-BESLUIT Datum besluit : Naam project : Bouwlocatie Baanhoek 34 te Sliedrecht Adres project : Baanhoek 34 Bijlagen : Rapport akoestisch onderzoek Bouwlocatie Baanhoek

Nadere informatie

Externe veiligheid waterstofleiding gemeente Zwijndrecht

Externe veiligheid waterstofleiding gemeente Zwijndrecht Externe veiligheid waterstofleiding gemeente Zwijndrecht Project : 111935 Datum : 27 april 2011 Auteur : ir. G.A.M. Golbach ing. A.M. op den Dries Opdrachtgever: Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid Postbus

Nadere informatie

Quickscan N244 Advies inzake de doorstroming op de kruispunten N244-Edisonweg en N244-Nieuwe Gouw te Purmerend

Quickscan N244 Advies inzake de doorstroming op de kruispunten N244-Edisonweg en N244-Nieuwe Gouw te Purmerend Ministerie van Verkeer en Waterstaat Quickscan N244 Advies inzake de doorstroming op de kruispunten N244-Edisonweg en N244-Nieuwe Gouw te Purmerend 22 oktober 2007 Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Nadere informatie

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18

Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18 Groningen, 16 augustus 2012 74101761-GCS 12.R.53034 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-18 Groningen, 14 augustus Auteur M.H.

Nadere informatie

Betreft Standaardmaatregel met omzetten rijstrookafzetting op rijbanen met twee rijstroken

Betreft Standaardmaatregel met omzetten rijstrookafzetting op rijbanen met twee rijstroken Notitie Datum Kenmerk 21 juni 2011 287567 Betreft Standaardmaatregel met omzetten rijstrookafzetting op rijbanen met twee rijstroken 1 Inleiding In 2009 en 2010 is op autosnelwegen met twee rijstroken

Nadere informatie

Advies wijziging infrastructuur Olst Effecten in beeld gebracht

Advies wijziging infrastructuur Olst Effecten in beeld gebracht Advies wijziging infrastructuur Olst Effecten in beeld gebracht Documentgegevens Nr. Datum Verspreid aan 0.1 19-4-2017 Arne Poirot (clustercommandant) 0.2 3-5-2017 Rudy Bongertman (ploegleider Olst) 0.3

Nadere informatie

Onderzoek Brandwerendheid Bestaande tunnels

Onderzoek Brandwerendheid Bestaande tunnels Onderzoek Brandwerendheid Bestaande tunnels KIVI TTOW Brandwerendheid van tunnels 22 mei 2019 Martijn Blom Tunnels in Nederland 2 RWS BEDRIJFSVERTROUWELIJK - Eventuele voettekst 1 Vraagtekens bij tunnelveiligheid

Nadere informatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W i.v.m. plaatsing nieuwe afsluiter locatie

DNV KEMA Energy & Sustainability. Rapport. Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W i.v.m. plaatsing nieuwe afsluiter locatie DNV KEMA Energy & Sustainability Rapport Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding W-521-01 i.v.m. plaatsing nieuwe afsluiter locatie Groningen, 16 oktober 2013 74102436- GCS 13.R.53962 Kwantitatieve

Nadere informatie

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade

RUD Utrecht. Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade RUD Utrecht Toetsing plaatsgebonden risico (PR) en verantwoording groepsrisico (GR) Bestemmingsplan Paardenveld de Kade Auteur : J. van Berkel Datum : 17 december 2014 RUD Utrecht Archimedeslaan 6 3584

Nadere informatie

Tunnelveiligheid. een introductie

Tunnelveiligheid. een introductie Tunnelveiligheid een introductie Introductie Roel Scholten Coördinator Tunnels & Veiligheid Centrum Ondergronds Bouwen en ruimtegebruik Coördinator Kennisplatform Tunnelveiligheid Directeur NedMobiel Adviseur

Nadere informatie

Model voor de berekening van de ontruimingstijd in wegtunnels

Model voor de berekening van de ontruimingstijd in wegtunnels Model voor de berekening van de ontruimingstijd in wegtunnels de ruitjespapiermethode Bockholts Bureau voor Beleidsontwikkeling Advies Onderzoek Projectbegeleiding Model voor de berekening van de ontruimingstijd

Nadere informatie

Grondslagen StiPP verklaring financiële en actuariële gelijkwaardigheid 2016

Grondslagen StiPP verklaring financiële en actuariële gelijkwaardigheid 2016 Grondslagen StiPP verklaring financiële en actuariële gelijkwaardigheid 2016 Inleiding Als, conform artikel 2 of artikel 6 van het Vrijstellings- en boetebesluit Wet Bpf 2000, vrijstelling kan worden verkregen,

Nadere informatie

Bijlage D bij het OTB Lucht in relatie tot saneringstool

Bijlage D bij het OTB Lucht in relatie tot saneringstool Bijlage D bij het OTB Lucht in relatie tot saneringstool Opsteller Goudappel Coffeng 11 juni 2010 Projectbureau A2-Maastricht Onderzoek luchtkwaliteit project Avenue2' rijksweg 2 passage Maastricht Auteur:

Nadere informatie

Gemeente Houten. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai De Koppeling

Gemeente Houten. Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai De Koppeling Gemeente Houten Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai De Koppeling INHOUDSOPGAVE blz. 1. INLEIDING 1 2. GELUIDMETINGEN 3 3. MEETRESULTATEN EN CONCLUSIE 5 4. AKOESTISCH REKENMODEL EN REKENRESULATEN

Nadere informatie

BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA

BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA BIJLAGE 7 RISICOANALYSE EXTERNE VEILIGHEID KEMA 24 april 2012 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding Z-520-38 Groningen, 24 april 2012 74101109-GCS 12.R.52846 Kwantitatieve Risicoanalyse Gastransportleiding

Nadere informatie