Ambassadeurs geletterdheid

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ambassadeurs geletterdheid"

Transcriptie

1 Ambassadeurs geletterdheid Lezen maakt het leven leuker!

2 Laaggeletterdheid Iemand is laaggeletterd als hij of zij niet in staat is om voldoende te kunnen lezen, schrijven of rekenen om effectief te kunnen handelen in persoonlijke en maatschappelijke situaties en in situaties van studie en werk. Inge de Winter Projectleider Laaggeletterdheid Eén van de taken van het ROC van Twente is het scholen van volwassenen die laaggeletterd zijn. Het probleem is echter dat deze mensen moeilijk te bereiken zijn. Veel laaggeletterde mensen schamen zich voor dit probleem en verzinnen liever allerlei uitvluchten dan hun laaggeletterdheid kenbaar te maken. Het ROC voert cursussen uit in overleg met de 14 Twentse gemeenten. Alle gemeenten hebben aangegeven dat de doelgroep laaggeletterden prioriteit heeft. Gemeenten kiezen ervoor om binnen het aanbod ruimte te creëren voor het werven en toeleiden. Als projectleider laaggeletterdheid bespreek ik samen met gemeenten, bedrijven en instellingen welk plan van aanpak het beste past bij de lokale situatie. Er zijn al vele voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd. Een belangrijke rol bij voorlichtingen spelen de ambassadeurs. Alleen als zij zelf hun verhaal vertellen, komt de problematiek echt over. Je kunt nog zo n goede presentatie geven, als er geen ambassadeur bij is, blijft het een theoretisch gegeven. Pas als de ambassadeur vertelt over zijn of haar leven voor en na het kunnen lezen en schrijven, wordt pas echt duidelijk wat voor impact het probleem van laaggeletterdheid heeft op een mensenleven.

3 Veronica Diepenveen (Hengelo) Haar leven liep niet altijd op rolletjes. Toen ze nog in Enschede woonde, verloor ze in korte tijd haar broers en haar echtgenoot. Vervolgens werd ze getroffen door de vuurwerkramp. De vuurwerkramp was de ommekeer in haar leven: Toen heb ik de knop omgezet. Een maatschappelijk werkster hielp me bij het verwerken van de ramp en vroeg me wat ik het liefste zou willen. Ik zei: naar school om te leren lezen en schrijven. Samen met haar ging ik naar het ROC. Ze kon niet goed meekomen op school, ging al vroeg aan het werk en is altijd blijven werken: baantjes waarin je niet hoefde te lezen en schrijven. Ze trouwde toen ze 18 was, kreeg een dochter, die ze verhaaltjes vertelde, waarbij ze deed alsof ze voorlas. Toen haar dochter zelf ging lezen, kon dat niet meer en moest haar dochter naar haar vader, omdat ze het te druk had. Ze gebruikte nog veel meer smoezen. Toen ze op les kwam, was ze verbaasd dat er meer mensen waren met hetzelfde probleem. Ze is er trots op dat ze nu haar kleinkinderen kan voorlezen. Op haar werk merken ze het verschil: ze is opgebloeid, heeft veel meer zelfvertrouwen gekregen, een diploma gehaald en promotie gekregen. Als ambassadeur heeft ze al op verschillende plekken haar verhaal verteld. Ik merk dat ik hiermee mensen over de streep kan trekken.

4 Herminou Verschoor (Nijverdal) Herminou is geboren op 27 oktober 1947 en groeide op in Nijverdal in een gezin met acht kinderen. Op de lagere school zat ze in een klas met 68 kinderen. Herminou was snel afgeleid en kreeg daarom veel straf van haar juffrouw. Thuis kreeg ze te horen dat ze haar straf wel verdiend zou hebben. Na de lagere school moest Herminou naar de huishoudschool om een goede moeder en huisvrouw te worden. Op 15-jarige leeftijd moest ze verplicht werken. Na omzwervingen kwam ze in een modezaak terecht. Hier had Herminou het naar haar zin en ze werkte zich op tot cheffin. Lezen en schrijven had ze niet veel nodig. Rekenen moest ze wel, maar dat kon ze goed. Op 25-jarige leeftijd vertrok ze naar Assen voor de liefde. Ze trouwde twee jaar later en kreeg drie kinderen. Acht jaar later beëindigde ze haar huwelijk en verhuisde met haar kinderen naar Havelte. Een zware tijd waarin ze moeite had de eindjes aan elkaar te knopen. Toen de kinderen de deur uit waren verhuisde ze naar Meppel voor haar werkzaamheden bij een muziekschool. Door omstandigheden kwam ze zeven jaar later in een opvang in Nijverdal terecht. Bij een bijeenkomst van de gemeente over laaggeletterdheid waar ze een ambassadeur hoorde praten over zijn ervaringen met laaggeletterdheid, besloot ze om weer naar school te gaan. Ze wilde brieven leren lezen en formulieren zelfstandig kunnen invullen. Dit had ze jaren niet meer gedaan. Een wethouder nam haar en nog twee anderen aan het handje mee naar school. Ze heeft er nooit spijt van gehad. Het heeft haar veel opgeleverd. Na vijf jaar moest ze stoppen, omdat de les niet meer door de gemeente werd bekostigd. Dit vindt ze nog steeds jammer.

5 Ans de Groot (Enschede) Ans de Groot kon wel lezen, maar had moeite met schrijven. Op 6 jarige leeftijd werd op school ontdekt dat ze doof was. Daardoor was haar Nederlands gebrekkig. Ze heeft het niet gemakkelijk gehad op school, zat een tijd op een internaat en heeft de LOM-school bezocht. Na de huishoudschool is ze aan het werk gegaan, in de schoonmaak. Ze geeft aan haar probleem altijd te verstoppen: Ik liet het niet blijken. Ze heeft geen gebrek aan sociale contacten en is overblijfmoeder. Maar ook daar liep ze tegen haar probleem aan: Ik kon geen namen opschrijven. Haar twee dochters heeft ze wel kunnen voorlezen, maar al het schrijfwerk thuis werd door haar man gedaan. Door het verhaal van een van de eerste ambassadeurs van ROC van Twente op RTV Oost is zij weer naar school gegaan. Ik herkende zoveel in het verhaal, had ook last van stress en heb snel het telefoonnummer opgeschreven. Ze zit nu al een aantal jaren op school en vindt het nog steeds moeilijk om over te praten. Maar: Weer naar school gaan was bevrijdend, ik hoor er nu weer helemaal bij.

6 Henk Hendriks (Glanerbrug) Henk Hendriks kon niet meekomen op school. Hij mocht vaak thuisblijven van zijn ouders: het gezin Hendriks bestond uit negen kinderen en er was altijd wel wat te doen thuis. Met 15 jaar ging hij de fabriek in. Hij had de taal niet nodig, kon zich wel redden. Maar er was schaamte en angst. Ik durfde niets te zeggen, voelde me minderwaardig, had weinig zelfvertrouwen, zegt Henk. Henk was heel sportief, heeft nog aan betaald voetbal gedaan in Duitsland. Daar heeft hij 14 jaar gewerkt. Toen zijn broer, die ook analfabeet was, verongelukte, ging bij hem de knop om: hij wilde niet meer afhankelijk zijn van anderen en de stress kwijt. Hij heeft zijn werkgever van zijn probleem verteld. Ik zweette het uit, vertelt hij, en zei: ik heb geen bril nodig want ik kan niet lezen en schrijven. Na een tijd op school te hebben gezeten, kwam hij weer eens bij de fysiotherapeut. En toen las hij voor het eerst het bordje boven een deur: Ben je zo krom als een hoepel, wij maken je weer soepel. Hij vond het prachtig dit nu te kunnen lezen. Henk: Ik durfde echt niets meer, niet eens meer op de brommer, kreeg steeds meer faalangst, had weinig sociale contacten. En moet je nu zien: ik durf weer mijn eigen mening te zeggen, mijn gezondheid is verbeterd en dat scheelt een slok op een borrel.

7 Anske van der Werf (Enschede) Anske van der Werf was ongeletterd. Ik zat altijd achterin de klas, kon niet zo goed meekomen, vertelt hij. Hij is al vroeg aan het werk gegaan. Zijn ouders wisten wel van zijn probleem, maar verder was het een geheim. Anske is een rappe prater, altijd al geweest. Hij was altijd bij de tijd, wist overal over mee te praten, niet door het lezen van de krant natuurlijk, maar door het kijken naar de TV. Hij heeft 24 jaar bij de brandweer gewerkt en heeft zelfs ooit een typecursus gevolgd samen met een aantal secretaresses van zijn werk. In 2007 heeft zijn schoonzoon hem opgegeven voor een cursus en is hij weer naar school gegaan. Anske voelt zich nu veel vrijer, durft veel meer, maar is nog niet helemaal de schaamte voorbij. Toch wil hij zich graag inzetten als ambassadeur, om andere mensen aan te moedigen om naar school te gaan. Inmiddels heeft hij een aantal interviews gedaan voor de lokale en regionale krant en was hij te zien op televisie. Ik speelde samen met operazangeres Tania Kras tegen een andere ambassadeur die een koppel vormde met Frans Bauer. Dat was tijdens de speciale afleve ring van Lingo tijdens de Week van de Alfabetisering. Ook was hij te zien op RTV Oost, in het programma In de Wandelgangen.

8 Meer info? Voor meer informatie over Laaggeletterdheid en de ambassadeurs van ROC van Twente kun je contact opnemen met de projectleider Laaggeletterdheid: Inge de Winter, Telefoon: juni

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu.

Als ik in de war was wist ik: je bent moeder en moet nu voor je zoon zorgen, dit hielp mij weer bij mijzelf te komen en weer in het hier en nu. In de war Het is zo vervelend om in de war te zijn, niet meer weten waar in te geloven, niet meer weten wat te doen. Wat is mijn roeping? Wat moet ik doen? Als ik om mij heen kijk, zie ik mijn man, onze

Nadere informatie

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING

KIEZEN VOOR WERK: HANDLEIDING CASUS: AMINA Alle vrijheid die ik in Turkije had verdwijnt. Ik voelde me opgesloten en depressief. Toen ik mijn man leerde kennen ben ik misschien te veel van dingen uitgegaan en heb ik te weinig gevraagd.

Nadere informatie

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school.

Een Berbers dorp. Mijn zussen en ik mochten van mijn vader naar school. Meestal mochten alleen jongens naar school. Een Berbers dorp Ik ben geboren en opgegroeid in het noorden van Marokko. In een buitenwijk van de stad Nador. Iedereen kent elkaar en altijd kun je bij de mensen binnenlopen. Als er feest is, viert het

Nadere informatie

Hoe de kloof voor laaggeletterden groeit en wordt genegeerd

Hoe de kloof voor laaggeletterden groeit en wordt genegeerd VERSLAGGEVERSCOLUMN IN UTRECHT Hoe de kloof voor laaggeletterden groeit en wordt genegeerd 18 juni 2018 Er stond er een man in de straat van Ben van Dijk. Of hij wist waar de Rhonedreef was. Nee, Ben had

Nadere informatie

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven

Aandacht voor laaggeletterde ouders. Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Aandacht voor laaggeletterde ouders Nynke Okma Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen

Nadere informatie

Inspiratie & Meer. Cursus

Inspiratie & Meer. Cursus Inspiratie & Meer Cursus Inspiratie & Meer www.inspiratieenmeer.nl info@inspiratieenmeer.nl Cursus in 5 stappen naar meer Helderheid & Inzicht Ik wil e van harte welkom heten bi de Cursus In 5 stappen

Nadere informatie

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker

Een nagelaten bekentenis. Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Een nagelaten bekentenis Het bekende verhaal van Marcellus Emants, naverteld door Helene Bakker Moeilijke woorden zijn onderstreept. Ze worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 118. dit boek heeft

Nadere informatie

Boekverslag Engels Sam and Jenny door John Rowe Townsend

Boekverslag Engels Sam and Jenny door John Rowe Townsend Boekverslag Engels Sam and Jenny door John Rowe Townsend Boekverslag door M. 1828 woorden 17 jaar geleden 7,6 234 keer beoordeeld Auteur John Rowe Townsend Eerste uitgave 1997 Vak Engels Hoofdstuk 1 Jenny's

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee Boekverslag Nederlands Brainwash door Carry Slee Boekverslag door S. 1562 woorden 4 jaar geleden 6,7 35 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Roman Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands Nieuw Nederlands

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Kikkertje en de geheime schatkistjes

Kikkertje en de geheime schatkistjes Kikkertje en de geheime schatkistjes VOORWOORD Fibromyalgie informatie brochure Elske Gijbels-Schaap (2015 ) 0 Voorwoord : Deze brochure is onderdeel van een reeks brochures die omtrent Fibromyalgie zijn

Nadere informatie

DE VLUCHT & andere spannende verhalen

DE VLUCHT & andere spannende verhalen DE VLUCHT & andere spannende verhalen 2 Bianca Kruger DE VLUCHT & andere spannende verhalen Enschede 2015 3 Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave de uiterste zorg is besteed, aanvaarden auteur

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Woorden en Beelden voor Kinderen

Woorden en Beelden voor Kinderen Woorden en Beelden voor Kinderen Mama en Aaron waren 1 jaar gelukkig samen toen ze een zoontje kregen, Nico. Toen Nico 1,5 jaar was besloten mama en Aaron om niet meer bij elkaar te blijven omdat ze veel

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

De eerste stap naar geluk in je leven

De eerste stap naar geluk in je leven De eerste stap naar geluk in je leven Is dit e-book wat voor mij? Ben jij overwerkt of voel je dat jouw grens bijna bereikt is? Heb jij idealen en geloof jij nauwelijks dat het nog mogelijk is om jouw

Nadere informatie

EIGEN BLOED Over moeders die hun kind afstaan ter adoptie

EIGEN BLOED Over moeders die hun kind afstaan ter adoptie EIGEN BLOED Ik zie het koppie al, zegt de huisarts tegen de dertienjarige Henny Paniek Ze kwam bij hem vanwege buikpijn Dan gaat alles razendsnel Met een ambulance wordt Henny naar het ziekenhuis gebracht

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout

Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout Boekverslag Nederlands Gebr. door Ted van Lieshout Boekverslag door Julian 1417 woorden 13 februari 2018 7 9 keer beoordeeld Auteur Genre Ted van Lieshout Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven

Stichting Lezen & Schrijven. Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Stichting Lezen & Schrijven Paul Mosterd, directeur Marlies Olthuis, themamanager bedrijven Educatie Werkt!, Amsterdam 30 september 2011 Stichting Lezen & Schrijven Stichting Lezen & Schrijven initiatief

Nadere informatie

Verlegen om woorden Handleiding ouderbijeenkomst

Verlegen om woorden Handleiding ouderbijeenkomst Verlegen om woorden Handleiding ouderbijeenkomst Tips voor het organiseren van een bijeenkomst over ouderbetrokkenheid en het belang van taal. Verlegen om woorden is een pakket met tips en handvatten om

Nadere informatie

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit

Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst. Voorganger: ds. Bert de Wit Preek Zondag 6 maart 2016, 10.00 uur Jeugddienst Thema: @Home Voorganger: ds. Bert de Wit Schriftlezing: Lucas 15:11-32 Een vader had twee zonen zo begint het verhaal. Met de beschrijving van een gezin.

Nadere informatie

DETENTIE EN HET GEZIN

DETENTIE EN HET GEZIN DETENTIE EN HET GEZIN klachten en krachten 7 november 2014, Veenhuizen Hans Barendrecht, db mijn zoontje heeft veel vragen, maar ík ook. praktijk als wetenschap geloof in herstel voor mensen die achter

Nadere informatie

Zeg het voort Portfolio ambassadeurs

Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Portfolio ambassadeurs 1 2 Zeg het voort Zeg het voort Portfolio ambassadeurs Zeg het voort Cursus voor Ambassadeurs Geletterdheid Colofon Zeg het voort Portfolio ambassadeurs

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld

In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld In deze nieuwsbrief: Week van de Alfabetisering Taal voor Thuis Tussendoortje: Gedicht van de stadsdichter Tip van de maand: Tel je geld Twintigste editie Oktober 2017 Verslag van de studiedag Week van

Nadere informatie

Zelf aan de slag met het schrijf-uw-levensverhaalboek van Zorgbedrijf Antwerpen

Zelf aan de slag met het schrijf-uw-levensverhaalboek van Zorgbedrijf Antwerpen Een uniek verhaal om te koesteren Zelf aan de slag met het schrijf-uw-levensverhaalboek van Zorgbedrijf Antwerpen Vertellen over vroeger en over je leven: dat heeft een positieve impact op vandaag en zelfs

Nadere informatie

Computercursus voor laaggeletterden. Klik & Tik en E-TV. Leven Lang Leren pilot, BasisBibliotheek Maasland. Inhoud: Projectplan 2

Computercursus voor laaggeletterden. Klik & Tik en E-TV. Leven Lang Leren pilot, BasisBibliotheek Maasland. Inhoud: Projectplan 2 Computercursus voor laaggeletterden Klik & Tik en E-TV Inhoud: Projectplan 2 Tussentijdse evaluatie (februari 20) 6 Projectplan Computercursus voor laaggeletterden Klik & Tik en E-TV Aanleiding Op 30 maart

Nadere informatie

Met wie wilde Simson trouwen?

Met wie wilde Simson trouwen? Het huwelijk van Simson. Met wie wilde Simson trouwen? Richteren 14:1-3 1 Simson ging naar Timna. En toen hij in Timna een vrouw uit de dochters van de Filistijnen had gezien, 2 ging hij weer terug om

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven

Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven Inleiding Oma Spillner en een dubbelhuwelijk in Schoonhoven In de jaren dertig groeide onze moeder op in Zuid-Limburg. Mama is de oudste van tien kinderen. Toen ze vier jaar oud was, kwam haar oma bij

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012.

Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012. Toespraak Jet Bussemaker, Lid College van Bestuur van de UvA/Hva en voormalig staatssecretaris van VWS, op 11 april 2012. Dames en heren, Op 11 april 1945, begin van de middag, werd Buchenwald door het

Nadere informatie

Overal in ons land is water. Het water

Overal in ons land is water. Het water Het verdwenen eiland Schokland Overal in ons land is water. Het water van de zee klotst tegen de kust. Rivierwater stroomt over de grenzen het land binnen. Soms is er een stukje land dat aan alle kanten

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot

Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag Nederlands Kaas door Willem Elsschot Boekverslag door een scholier 1890 woorden 23 augustus 2003 4,4 17 keer beoordeeld Auteur Genre Willem Elsschot Roman Eerste uitgave 1933 Vak Nederlands

Nadere informatie

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek.

Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. Speech tijdens opening tentoonstelling Oorlog! Van Indië tot Indonesië 1945-1950, Bronbeek. 19 februari 2015 Goedemiddag, Ik ben heel blij met deze tentoonstelling. Als dochter van een oorlogsvrijwilliger

Nadere informatie

Psychologische begeleiding. LM is er voor jou!

Psychologische begeleiding. LM is er voor jou! Psychologische begeleiding LM is er voor jou! www.lm.be 2 Steeds meer mensen krijgen te maken met psychologische problemen. Als naaste probeer je deze problemen zo goed mogelijk op te vangen, maar soms

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16

Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7. Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11. Activiteit 03: Acting out 16 Inhoud Activiteit 01: Je gedachten en gevoelens 7 Activiteit 02: De scheiding van je ouders overleven 11 Activiteit 03: Acting out 16 Activiteit 04: Schuld 22 Activiteit 05: Angst 26 Activiteit 06: Verdriet

Nadere informatie

Als het licht weer aan gaat

Als het licht weer aan gaat Als het licht weer aan gaat Als het licht weer aan gaat Joyce de Groot Copyright Joyce de Groot Coverontwerp: Gerrit Hendriks ISBN: 978.94.021.5289.0 Inhoudsopgave Voorwoord blz. 7 Het boek wordt geboren

Nadere informatie

PIA storemanager. Basisschool. Pia, 58 jaar, al 25 jaar storemanager bij C&A, heb ik leren kennen

PIA storemanager. Basisschool. Pia, 58 jaar, al 25 jaar storemanager bij C&A, heb ik leren kennen 100 PIA storemanager Pia, 58 jaar, al 25 jaar storemanager bij C&A, heb ik leren kennen via een collega binnen Coworking, Ron den Dikken. Ron is de beste vriend van haar man. Pia doet mee omdat ze door

Nadere informatie

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar

Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar Succes verhaal - Stoppen met haren uittrekken Werkelijk hemels: na ruim 20 jaar knokken tegen Trichotillomanie eindelijk bevrijd van gewoonte tot haren uittrekken!!!! Al ruim 20 jaar lang had ik last van

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Verslag Regioconferentie Groningen

Verslag Regioconferentie Groningen Verslag Regioconferentie Groningen 51% van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk en dat zorgt voor financiële kwetsbaarheid. Niet werken is voor een deel van hen geen vrije of bewuste

Nadere informatie

had, maar ook zij is achteraf alles kwijt geraakt door de oorlog.

had, maar ook zij is achteraf alles kwijt geraakt door de oorlog. 1. MIJN JEUGDJAREN De bedoeling waarom ik over mijn jeugd wil schrijven is om jullie mee te voeren in mijn verhaal, te laten meevoelen en te laten begrijpen hoe een kind van 4 à 5 jaar leeft in een moeilijke

Nadere informatie

Samen gaan we voor kwaliteit

Samen gaan we voor kwaliteit Samen gaan we voor kwaliteit Een geslaagde studiedag voor Taalambassadeurs. 24 juni 2017 in Utrecht. 1 ABC en de stichting L&S organiseerden op 24 juni 2017 samen de studiedag. Meer dan 80 taalambassadeurs

Nadere informatie

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur

Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur De soapstory van Zoë Zwabber en Sam Spons Een spetterend avontuur door Margriet Keller Zwabber & Spons Inhoud: Die keer dat Zoë Zwabber terechtkwam bij haar Samuel Augustinus Melchior Spons gabber 2 Die

Nadere informatie

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR

HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR HOE NIEMAND MIJ GELOOFDE EN IK BIJNA ALLES VERLOOR Deze lesbrief hoort bij Hoe niemand mij geloofde en ik bijna alles verloor van Gertrud Jetten. In dit boek wil Iris niets liever dan bij haar verzorgpony

Nadere informatie

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018

Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Jaarverantwoording Taalpunt Hengelo 2018 Doel Informele taalondersteuning bieden aan alle inwoners van Hengelo met een taalachterstand om zo de Nederlandse taal te bevorderen. Doelgroep Alle inwoners van

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6

Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 Extra materiaal nummer 8.1 Groep 5&6 1. Ouderbrief 2. Kenmerken familie, les 1, afronden 3. Het verhaal van Ruth, les 1, extra 4. De oude grootvader en zijn kleinzoon, les 3, extra. Beste ouders, We hebben

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

Jeugd. Geloof Levensovertuiging

Jeugd. Geloof Levensovertuiging Jeugd Geloof Levensovertuiging - Wat voor kind was u? - Was u wat ze noemen een echte jongen, echte meid? - Ging u liever met meisjes om of met jongens, of was u liever alleen? - Had u op een bepaald moment

Nadere informatie

Al jaren denk ik eraan om een boek te schrijven en ik heb nu eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om het nu ook daadwerkelijk te doen.

Al jaren denk ik eraan om een boek te schrijven en ik heb nu eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om het nu ook daadwerkelijk te doen. Al jaren denk ik eraan om een boek te schrijven en ik heb nu eindelijk de knoop doorgehakt en besloten om het nu ook daadwerkelijk te doen. Door mijn levensverhaal op papier te zetten hoop ik dat dit me

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd

Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd Boekverslag Nederlands Liever ziek dan verliefd door Stasia Cramer Boekverslag door een scholier 1685 woorden 28 december 2015 0 keer beoordeeld Auteur Genre Stasia Cramer Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Over schulden gesproken

Over schulden gesproken Over schulden gesproken Verhalen uit de praktijk Sandra van der Stege 8 Inleiding In Nederland zijn veel mensen met schulden. Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft moeite om elke maand rond te komen. In de schulden

Nadere informatie

Door mijn leven liep een doorbroken streep

Door mijn leven liep een doorbroken streep Door mijn leven liep een doorbroken streep Door mijn leven liep een doorbroken streep Alex Does Schrijver: Coverontwerp: ISBN: Alex Does DEEL 1. Ik schrijf over mijn leven wat ik tot nu toe gehad hebt,

Nadere informatie

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen.

Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het lastigste van leven met hiv is voor velen vreemd genoeg niet zozeer de aandoening zelf of de behandeling, maar vooral de reacties van anderen. Het houdt je misschien je leven lang bezig: Wie vertel

Nadere informatie

EEN PRINS WORDT EEN HERDER

EEN PRINS WORDT EEN HERDER Bijbel voor Kinderen presenteert EEN PRINS WORDT EEN HERDER Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Erna van Barneveld

Nadere informatie

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama

Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Boek 1 De jongen in de gestreepte pyjama Zakelijke gegevens: 1. Titel van het boek: De jongen in de gestreepte pyjama. 2. Het boek heeft geen ondertitel. 3. De auteur van het boek is John Boyne 4. Het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee Boekverslag Nederlands Spijt! door Carry Slee Boekverslag door een scholier 1653 woorden 28 november 2001 7 232 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gegevens:

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Een wereld zonder huiselijk geweld

Een wereld zonder huiselijk geweld Een wereld zonder huiselijk geweld Jaarverslag 2016 088-422 24 95 (lokaal tarief) info@kadera.nl www.kadera.nl Een wereld zonder huiselijk geweld Kadera streeft naar een wereld zonder huiselijk geweld.

Nadere informatie

Maté Everaers. Les 2: Leven van Maté

Maté Everaers. Les 2: Leven van Maté Maté Everaers Les 2: Leven van Maté Les 2: Leven van Maté Maté als kind Maté werd in 1851 te Maastricht geboren, en groeide op in een groot gezin van 9 kinderen. Zijn ouders waren arm en verdienden ondanks

Nadere informatie

AAGGELETTERDE BIJ DE BESLISSING OM DEEL TE NEMEN AAN EEN LEES CHRIJFCURSUS.

AAGGELETTERDE BIJ DE BESLISSING OM DEEL TE NEMEN AAN EEN LEES CHRIJFCURSUS. DE ROL VAN DE NAASTE VAN EEN LAAGG AAGGELETTERDE BIJ DE BESLISSING OM DEEL TE NEMEN AAN EEN LEES EES- EN SCHRIJFCURSUS CHRIJFCURSUS. Een praktijkonderzoek in het kader van het project De onderzoekende

Nadere informatie

Themabijeenkomst Kleurrijke en toegankelijke dementiezorg

Themabijeenkomst Kleurrijke en toegankelijke dementiezorg Themabijeenkomst Kleurrijke en toegankelijke dementiezorg Marjan Mensinga trainer en adviseur bij Pharos en med. antropoloog/spv/poh GGZ Jennifer van den Broeke senior projectleider en adviseur bij Pharos

Nadere informatie

ca. 1992, Overwheerse Polderdijk Winterstandplaats van Henk Vallentgoed en Albert Lamor. De oude pakwagen is van Vallentgoed t.b.v. de opslag.

ca. 1992, Overwheerse Polderdijk Winterstandplaats van Henk Vallentgoed en Albert Lamor. De oude pakwagen is van Vallentgoed t.b.v. de opslag. Henk Vallentgoed KERMIS, dat is het onderwerp van zijn leven. En dat is goed te zien in de woning van Henk Vallentgoed: overal voorwerpen, die met kermis te doen hebben, oude foto s, maar vooral de zelf

Nadere informatie

Het verhaal van de Actielessen

Het verhaal van de Actielessen http://www.edusom.nl Het verhaal van de Actielessen In de Actielessen ontmoeten acht mensen elkaar. Ze kennen elkaar van een taalcursus. 1. Overal kun je de taal leren In de eerste Actieles ontmoeten Mounir

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Arosa biedt veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Vrouwen, mannen en hun kinderen kunnen bij Arosa terecht voor opvang en begeleiding. Arosa

Nadere informatie

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling

Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling 1 Zelfbeschadiging inventarisatie en behandeling Over de eerste keer dat je jezelf beschadigde 1. ik deed het omdat ik het wilde en van plan was 2. het gebeurde toevallig/per ongeluk 3. leek gewoon te

Nadere informatie

Stichting Lezen & Schrijven

Stichting Lezen & Schrijven Laaggeletterden herkennen en dan? Clarine van Ommeren Apeldoorn 18 september 2014 Initiatief van H.K.H. Prinses Laurentien Doel: het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid op zowel korte als lange

Nadere informatie

het jongetje en he t onverwachte beeld

het jongetje en he t onverwachte beeld het jongetje en he t onverwachte beeld Jan Willem ten Dam Eigenlijk wilde ik opschrijven dat ik terug zat te denken aan de vrijdag waarop wij Insel Hombroich hebben bezocht. Maar ik bedenk me. Ik probeerde

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 1 Je ouders zijn ook maar mensen 11 2 Eerst ruzies, nu ook nog de scheiding 21 3 Dit is niet eerlijk! 31 4 Wat cijfers ons leren 41 5 En toen veranderde mijn wereld 51 6 Bij wie

Nadere informatie

Zeg het voort. Werkboek

Zeg het voort. Werkboek Zeg het voort Werkboek In het werkboek Zeg het voort komen verschillende soorten oefeningen voor. De onderstaande plaatjes maken duidelijk om welke oefeningen het gaat. Deze les gaan we... Speel het spel

Nadere informatie

SPETTERENDE AANBEVELINGEN L I E S B E T H D E K O R T E V A B E N E S U P P O R T

SPETTERENDE AANBEVELINGEN L I E S B E T H D E K O R T E V A B E N E S U P P O R T MAAK SPETTERENDE AANBEVELINGEN L I E S B E T H D E K O R T E V A B E N E S U P P O R T Waarom aanbevelingen? Heb jij al goede aanbevelingen op je website staan? Van die aanbevelingen waar nieuwe bezoekers

Nadere informatie

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden

Om een of andere reden zijn ze daar allebei heel tevreden Tweelingen Anna en Thijs wonen in de Verlegenstraat. Zo heet hun straat niet echt. Ze is vernoemd naar een Franse schilder. Fer. Léger staat er op het straatnaambordje. Maar als je de naam hardop uitspreekt

Nadere informatie

JONGENS VERSUS MEISJES

JONGENS VERSUS MEISJES 1 JONGENS VERSUS MEISJES Een verfrommeld briefje Woensdagmiddag. Even rust. Dacht ik. Maar neen, ik moest zeker nog bij oma en opa langs en enkele foto s sorteren uit hun kinder- en jonge jaren, hun huwelijk

Nadere informatie

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring

ONTDEK DE KRACHT VAN IN JE WERK. Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring ONTDEK DE KRACHT VAN JE EIGEN KWETSBAARHEID IN JE WERK Oriëntatiecursus Hulpverlener met ervaring Heb jij als hulpverlener zelf ervaring met het doormaken van herstelprocessen? Wil je onderzoeken of je

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie

INTERVIEW MET TANTE MIEN SALAMPESSY Op 13 december 2018 hebben we een bezoek gebracht aan tante Mien

INTERVIEW MET TANTE MIEN SALAMPESSY Op 13 december 2018 hebben we een bezoek gebracht aan tante Mien INTERVIEW MET TANTE MIEN SALAMPESSY Op 13 december 2018 hebben we een bezoek gebracht aan tante Mien Salampessy in De Bolder, woon-zorgcentrum voor ouderen, aan de Akkerweg in Huizen. We hebben via haar

Nadere informatie

Succesverhaal. over pesten op het werk

Succesverhaal. over pesten op het werk Supermarktmedewerkster Fenny gaat met plezier naar haar werk. Dat is zeer opmerkelijk als je bedenkt dat ze lange tijd werd gepest. Op het dieptepunt hoopte ze zelfs dat haar onderweg naar de supermarkt

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Afgewezen en erbij horen

Afgewezen en erbij horen Les 4 Afgewezen en erbij horen Inhoud In deze les leren de leerlingen het begrip afgewezen worden en je minderwaardig voelen. Ook leren ze het begrip erbij horen en het gevoel er niet bij te horen door

Nadere informatie

HEDEN PROLOOG

HEDEN PROLOOG 01-06-1948 - HEDEN PROLOOG Proloog: Het verhaal van mijn leven. 1 juni 1948 ben ik in Rotterdam geboren en ben er nooit meer uit weggeweest. Ik was 6 jaar toen wij van noord naar zuid zijn verhuisd en

Nadere informatie

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER

SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER SPREEKRECHT VAN EEN MOEDER Als eerste wil ik u bedanken voor de gelegenheid om spreekrecht te kunnen uitoefenen. Ik zou willen uitleggen wat de waarde daarvan is en hoeveel pijn het heeft gedaan dat ik

Nadere informatie

N U M M E R 2 5 J A A R G A N G M E I F O L I A. N L H VA & U VA WATER- DRAGERS

N U M M E R 2 5 J A A R G A N G M E I F O L I A. N L H VA & U VA WATER- DRAGERS NUMMER 25 JAARGANG 68 31 MEI 2017 FOLIA.NL HVA & UVA WATER- DRAGERS HvA ers zetten de kraan open ALLEEN OP DE WERELD Doorstuderen na de dood van je ouders UNI-HOPPEN Een vast contract? Vergeet het maar

Nadere informatie

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus

Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus Aanbevelend woord Creating Bright Stories Participatie Werkt op 4 februari 2015 op de Chemelot Campus 1 Dames en heren, Heeft u dat artikel vorige week in de Limburger gelezen? Dat artikel over de nieuwe

Nadere informatie

Alleen een plastic tasje

Alleen een plastic tasje Alleen een plastic tasje Gaat u zitten, fijn dat u er bent. Wilt u thee? Met suiker? Zal ik beginnen bij het begin? Ik woon hier sinds 1970. Toen ik hier aankwam, had ik alleen een klein plastic tasje

Nadere informatie

Een gelukkige huisvrouw

Een gelukkige huisvrouw Een gelukkige huisvrouw Voordat ik zwanger was, was ik een gelukkige huisvrouw, ik had alles wat ik wilde. En daarvoor hoefde ik geen dag te werken. Want werken, dat deed mijn man Harry al. Harry zat in

Nadere informatie

Napoleon. Teleblik quizzen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Napoleon. Teleblik quizzen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Teleblik quizzen 18 November 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/47692 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014

TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg. Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 TAAL: ons een zorg? Laaggeletterdheid in de zorg Michiel Sträter Stichting Lezen & Schrijven Lions Schiedam sept. 2014 Dit weet u na deze presentatie Taal: ons een zorg? 1. Laaggeletterdheid in de zorg

Nadere informatie

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost.

De twee zaken waarover je in dit boek kunt lezen, zijn de meest vreemde zaken die Sherlock Holmes ooit heeft opgelost. Sherlock Holmes was een beroemde Engelse privédetective. Hij heeft niet echt bestaan. Maar de schrijver Arthur Conan Doyle kon zo goed schrijven, dat veel mensen dachten dat hij wél echt bestond. Sherlock

Nadere informatie