AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 1 - datum: 12 maart 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 1 - datum: 12 maart 2011"

Transcriptie

1 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 8, nummer 1 - datum: 12 maart 2011 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : Clubavond : Maandagavond van uur Website : info@aquatropica.com Dagelijks bestuur: Voorzitter: Dhr. W.P.M. Leening Polderlaan 70b 3074 MH Rotterdam Tel: Secretaris: Dhr. S.T. Boon Schuwacht EK Lekkerkerk Tel: Penningmeester: Mw. A. Luijendijk Rijnstraat XV Krimpen aan de Lek Tel: Algemeen bestuur: Vice voorzitter, bibliothecaris, Dhr. J. A. van Houten Tel: Public Relations: Dhr. S.F. Brouwer Tel: Vrijwilligers Bar: Mw. G. Klaverdijk Tel: Zoetwater Dhr. S.F. Brouwer Dhr. J.A. van Houten Dhr. A. Blokland Terrarium: Dhr. N. Wendrich Tel: Zeewater: Dhr. J.C. Wepster Ad interim Winkel: Mw. A. Luijendijk Tel (zaterdagmiddag): Webmaster: Nieuwsbrief Dhr. R.J. Pillard Beste leden, Hier is de nieuwsbrief uitgave 2. Nog even en het is weer vakantie tijd, laten we hopen dat U net zulk mooi weer zal hebben als deze laatste weken in Nederland. Alvast hele mooie dagen gewenst van het bestuur. Voor de mensen die niet op vakantie gaan: houdt u de agenda in de gaten voor ons overheerlijke haringfeest. Beste leden, steeds meer valt het mij op dat de maandagavonden op de club steeds slechter bezocht worden door de leden. Het zijn steeds dezelfde mensen die komen. Mensen het is Uw vereniging! Als U wilt dat de vereniging nog lang mag bestaan, dan gaat het echt niet op deze manier. De bar inkomsten lopen heel hard terug, en de barmedewerkers die voor U deze avonden expres vrij houden en naar de club komen om het U naar de zin te maken staan achter de bar voor slecht hooguit 10 mensen, en het wordt steeds minder, dat is toch echt niet de bedoeling beste mensen. De lezing die werd gehouden op donderdag 12 mei 2011, werd gelukkig wel druk bezocht, het was heel erg gezellig, en ik ging met een tevreden gevoel naar huis toe. Onze penningmeester, Anneke Luijendijk heeft op de algemene ledenvergadering j.l. aan gegeven niet herkiesbaar te zijn voor een nieuwe periode, wij zoeken daarom mensen die deze taak over willen nemen. Ik ben al mensen aan het vragen, of er belangstelling is. Hoe meer mensen zich opgeven hoe beter, dan kan er gestemd worden op de algemene ledenvergadering in Heeft U belangstelling voor deze functie laat het de voorzitter weten. Dit was het weer voor deze keer beste leden, ik hoop dat ik U mag begroeten op de maandagavonden op de soos. Martin Leening Contributie per jaar: N.B.A.T.: 36 Het Aquarium 17,00 ING-Bank: Beëindiging lidmaatschap: schriftelijk voor 1 oktober.

2

3 Bestuursmededelingen. Verenigingsraad zaterdag 23 april 2011 Martin en Anneke hebben op zaterdag 23 april jl. de vereniging vertegenwoordigd op de verenigingsraad. Net als vorig jaar een prachtige zomerse dag. Van de 100 verenigingen was maar een derde van de verenigingen (inclusief de afgegeven machtigingen) aanwezig. De vergadering kon gewoon doorgaan ondanks dit kleine aantal aanwezige verenigingen. Het aantal aangesloten verenigingen is afgelopen jaar van 105 naar 100 gedaald. Het aantal ingeschreven hobbyleden is gedaald tot 3228 hobbyleden. Door het terugdringen van de kosten heeft de NBAT een klein positief saldo kunnen realiseren voor de dienstverlening (hieronder vallen alle activiteiten behalve het Aquarium), voor Het Aquarium is een negatief saldo gerealiseerd. Dit negatieve saldo is wel veel kleiner dan begroot omdat men de opmaak in eigen beheer doet, voor volgend jaar denkt men op neutraal te kunnen begroten (dus geen verlies, maar ook geen winst) Men hoopt voor 2011 dat de advertentie markt weer wat aantrekt. Visie van het NBAT bestuur: - kleine verenigingen mogen geen financiële obstakels, als lid van de NBAT, ondervinden - de NBAT komt met een ledenwervingsplan De contributie voor hobbyleden zal niet worden verhoogd in Over het Aquarium zijn geen uitspraken gedaan, maar vooralsnog ga ik ervan uit dat een abonnement op Het Aquarium in 2012 ook 17 euro zal bedragen. Regiovertegenwoordigers: Regio Noord Oost, geen vertegenwoordiger Regio Noord West, dhr. Henk Sieraad Regio Zuid West, dhr. David Verhage Regio Zuid Oost, dhr. Jordan Klink Voorstellen behandeld tijdens de verenigingsraad: Jeugdleden tot 18 jaar een korting van 50% op de contributie geven. Momenteel gaat het om ca. 20 leden, we zijn ervan overtuigd dat de jeugdleden de toekomst voor de verenigingen/nbat zijn. Een extra stimulans om lid te worden van een vereniging mag best een financieel voordeel geven. Voorstel is dus aangenomen.

4 Vergoeding vanuit NBAT aan de districten. Voor de herstructering kregen de districten een vergoeding per NBAT lid. Dit is afgeschaft. De districten hebben echter wel geld nodig want zij organiseren de districtskeuringen, moeten hiervoor en voor andere zaken bij elkaar komen. Hier zijn minimale kosten aan verbonden, we spreken over ca. 150 euro op jaarbasis. Over dit voorstel is nog geen besluit genomen, het bestuur komt hierop terug. Dienstencatalogus uit te geven door de NBAT. In een dienstencatalogus wordt beschreven wat de NBAT voor activiteiten realiseert voor de aangesloten hobbyleden. Eén van deze activiteiten is de keuring, maar de NBAT doet nog veel meer. Dit voorstel is aangenomen, de dienstencatalogus komt eraan. Stemmenverdeling Met de herstructurering en de nieuwe statuten is de stemmenverdeling 1 vereniging = 1 stem. Een aantal grote verenigingen is het hier niet mee eens. De kleine vereniging zijn hier juist blij mee want op deze manier heeft een kleine vereniging net zoveel zeggenschap als een grote vereniging. Dit onderwerp komt telkens terug op de verenigingsraad. Het bestuur van de NBAT is nog zoekende naar een bevredigende oplossing voor een ieder. De algemene mening is echter dat het moet blijven 1 vereniging = 1 stem Afschaffen machtigingen Het voorstel was om over te gaan tot het afschaffen van het afgeven van machtigingen door verenigingen die niet op de verenigingsraad aanwezig kunnen zijn. Het bestuur van de NBAT is van mening dat de machtigingen niet afgeschaft hoeven worden, maar beperkt tot 5 machtigingen per persoon die zijn/haar vereniging vertegenwoordigt. Voorstel is niet aangenomen, het blijft mogelijk om aan één persoon net zoveel machtigingen mee te geven als noodzakelijk (bij ons in het district zijn 18 verenigingen aangesloten, één persoon zou dus 17 machtigingen kunnen meekrijgen, als alle verenigingen verhinderd zouden zijn voor de verenigingsraad. Verkoop van oude nummers van Het Aquarium In het bondskantoor liggen nog heel wat oude nummers van Het Aquarium, laten we dit op internet aanbieden voor verkoop. Dit kan mogelijk leiden tot aanwas van nieuwe leden. Voorstel is aangenomen

5 Alles voor uw aquarium bij MAK SPECIAALZAKEN en ook alles voor uw huisdieren Capelle aan den IJssel Staat het al in uw Agenda? Haringfeest Het niet te vermijden Haringfeest bij uw AquaTropica Capelle aan den IJssel W.C. de Scholver Picassopassage 22 Tel W.C. de Koperwiek Koperwiek 91 Tel Schiedam Broersvest 19 Tel is weer in aantocht! Op zaterdag 16 juli 2011 opent de Soos om uur haar poorten om u te laten genieten van een overheerlijk Haringfestijn. Bent u van de partij? Meldt u zich dan aan bij Gerda Klaverdijk Daarbij opgeven hoe u ze wilt hebben. U vindt uitgebreide informatie verder in dit blad, op de pagina voor de agenda. Tot ziens bij de Haring.

6 Vervolg bestuursmededelingen. Districtskeuring Op zaterdag 19 maart jl. werd de uitslagavond van de districtskeuring gehouden. Nel van der Velden vertegenwoordigde als winnaar van de huiskeuring 2010 onze vereniging. In de categorie waarin Nel ons vertegenwoordigde deden 7 aquaria mee. In 2009 eindigde Nel in de middenmoot, als 5 e van de 9 deelnemers. We waren dus in gezonde verwachting van hoe de uitslag deze avond zou uitvallen. De vereniging Natuur in Huis, die dit jaar haar 60 jarig bestaan viert, organiseerde de districtskeuring. De vijverkeuring was voor rekening van keurmeester(es) Jolanda van Efferen, de overige vivaria werden gekeurd door de heer Frans Maas. Oorspronkelijk zou Jolanda ook deze keuring voor haar rekening nemen maar wegens omstandigheden lukte dit niet en werd de heer Frans Maas gevraagd als vervanger. Ook dit jaar hebben we weer mooie vijvers mogen aanschouwen. Van heel klein tot heel groot. De presentatie werd door Jolanda van Efferen gedaan, ondanks het rumoer in de zaal, was zij mede doordat ze de microfoon gebruikte toch nog redelijk verstaanbaar. De vijver van de heer André Goud kwam dit jaar als winnaar uit de bus en mag ons district dus vertegenwoordigen op de landelijke huiskeuring. Daarna de keuring van de overige vivaria. Op volgorde van keuren werd er gepresenteerd. Dit vind ik persoonlijk altijd wel leuk omdat je dan alles lekker door elkaar voorgeschoteld krijgt. De ene keer een mooi zoetwateraquarium, dan weer schildpadden, dan een discusaquarium, een zeewateraquarium enz. enz. De plaatjes waren mooi, maar de presentatie was ronduit slecht dit keer. Erg jammer, de heer Maas sprak niet in de microfoon, waardoor de uitleg bij de plaatjes niet te volgen was. Ik heb regelmatig de neiging gehad om te vertrekken. Er was zoveel rumoer in de zaal, enerzijds het gevolg dat de spreker niet te volgen was, anderzijds mijns inziens een niet respectvolle houding ten opzichte van de deelnemers, waarvoor je onder andere naar deze avond gekomen bent. Er werden wel wat pogingen gedaan om het publiek wat stiller te krijgen, maar dat lukte wel een paar seconden en daarna barstte het rumoer weer volop los. Conclusie: grote ergernis bij de deelnemers en bij de mensen die wel geinteresseerd waren. Vele reacties waren dan ook, ik ga hier niet meer naar toe volgend jaar. Laten we hopen dat we het volgend jaar weer een beetje vergeten zijn, een andere keurmeester die een betere presentatie kan doen, publiek dat

7 wel geïnteresseerd is en we hebben toch weer een geweldige avond in het vooruitzicht. Laat u dus niet ontmoedigen, volgend jaar zal het ongetwijfeld weer als vanouds zijn. Met de uitslag ging het ook zeer rommelig, sommige deelnemers kregen de keuringslijst van een andere deelnemer, anderen kregen helemaal niets. Tevens klopte de volgorde van de uitslag niet. De heer Maas had zijn zaakjes niet op orde. Jammer voor iedereen en zeker voor de organiserende vereniging. Nel van der Velden is in het deelnemersveld van 7 zoetwateraquaria als nr. 3 geëindigd. Even dachten we nog door de rommelige uitslag dat ze toch 2 e geworden was maar achteraf bleek dat er een typfout op het scherm te zien was. Dus het is wel degelijk de 3 e plaats geworden. Toch weer net een plaatsje hoger dan vorig jaar. Nel, we hebben je al gefeliciteerd op de avond zelf, maar op deze plaats nogmaals van harte gefeliciteerd! Als winnaar van de zoetwateraquaria konden we de heer Arie Verschoor van de vereniging De Sumatraan in Gorinchem feliciteren. De winnaars van de overige categorieën moet ik u nu even schuldig blijven, maar de uitslag is bekend en zal in deze Nieuwsbrief worden gepubliceerd. Na de tombola, deze keer had men gekozen om de prijzen op een tafel te plaatsen en men kon zijn prijs afhalen, er werd dus niet eindeloos een prijs getrokken. Wel bleek dat iemand een verkeerde prijs had meegenomen. Rond middernacht vertrokken we weer huiswaarts. Anneke Luijendijk Uitslag huiskeuring Naam Vereniging Type Punten tot. Punten biologisch A. Verschoor De Sumatraan A S. Roelse Zilver Tetra A Mw. v.d. Velden Aqua Tropica A1 383,5 62 Mw. L. Bruins A.V. Ticto A1 381,5 61 D. Bijl Scalare A J. Koelink Groot Hoogvliet A3 383,5 60 C.A. Kuiters Ciliata A G. v.d. Berg Zilver Tetra A Mw. C. Wolters A.V. Voorne A2 380,5 60,5 Voor de uitslagen van Vijver en zeewater zie onze website

8 Er is bij de Nederlandse natuurbescherming nogal wat zorgen over invloeden van exotische soorten op de Nederlandse flora en fauna. Soms zijn vijver- en aquariumhouders daar, ongewild en onbewust, mede de oorzaak van. Laat ons dat niet gebeuren! Om het probleem onder uw aandacht te brengen heeft uw redacteur onderstaand artikel, via de website van de hobbykwekers en met dank aan hen, overgenomen in deze nieuwsbrief. Geen exoot in de sloot! Van vijverplant tot invasie exoot Iedereen die een vijver heeft, zal regelmatig de vijver opschonen en het teveel aan waterplanten verwijderen. Met enige regelmaat komen deze planten in sloten, kanalen of plassen (het oppervlaktewater) terecht. Het uitzetten van vreemde planten in het oppervlaktewater kan echter zeer vervelende gevolgen hebben. Veel planten die gebruikt worden in vijvers en aquaria zijn exoten: ze komen van nature niet voor in Nederland. Deze planten worden hier gekweekt, of geïmporteerd omdat ze er mooi uitzien of omdat ze snel groeien. De waterteunisbloem en waterhyacint zijn bijvoorbeeld geliefd om hun mooie bloemen. Deze exotische soorten kunnen echter ook, bedoeld of onbedoeld, in de Nederlandse natuur terechtkomen. Niet alle planten zullen hier overleven, maar sommige uitheemse soorten doen het hier juist heel goed. Soms iets té goed. Enkele soorten vermeerderen zich explosief en woekeren uit over een hele plas of sloot en zorgen daarmee voor problemen. Deze soorten worden ook wel invasieve exoten genoemd. De overheid doet er, samen met burgers en bedrijven, alles aan om de introductie en verspreiding van invasieve exoten te voorkomen. Problemen Sommige mensen denken er goed aan te doen om een overschot aan planten uit de vijver of het aquarium in de sloot te gooien. Daar kunnen de planten immers verder leven. Maar wanneer invasieve waterplanten in het oppervlaktewater terechtkomen, kan dit onder andere leiden tot wateroverlast en schade aan de natuur. Gooi planten uit vijver of aquarium nooit in een sloot of plas (ook niet als het om inheemse planten gaat). Wateroverlast Doordat invasieve soorten soms hele sloten laten dichtgroeien, wordt de doorstroming sterk belemmerd. Dit zorgt ervoor dat na een hevige regenbui het water niet weg kan en er wateroverlast ontstaat. Dit kan bijvoorbeeld schade aan landbouwgewassen of aan huizen tot gevolg hebben. Daarnaast heeft de pleziervaart veel last van de dikke laag planten, bij-

9 voorbeeld doordat de planten in de schroef terechtkomen. De waterschappen, die verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer, zijn jaarlijks vele honderdduizenden euro's kwijt aan het verwijderen van deze planten. Schade aan de natuur Ook voor onze eigen natuur kunnen invasieve waterplanten schadelijk zijn. Bijzondere oever-planten kunnen overwoekerd worden door explosief groeiende exoten. Dit gebeurt bijvoorbeeld wel eens bij voor de natuur waardevolle vennen. Ook amfibieën die gebruik maken van deze oevers, hebben hier last van. De verandering van de vegetatiestructuur in het water kan negatieve gevolgen hebben voor watervogels en dieren die in het water leven. Verder kunnen bepaalde soorten het hele wateroppervlak bedekken, waardoor planten onder water geen licht meer krijgen. Daardoor wordt er ook geen zuurstof meer geproduceerd en is er te weinig zuurstof in het water voor al het onderwaterleven. Exoten, laat ze niet in het oppervlaktewater terechtkomen! Invasieve soorten De grote waternavel uit Noord-Amerika is de bekendste invasieve waterplant in Nederland. Door het hele land zorgt deze soort geregeld voor dichtgegroeide sloten. De grote waternavel vermeerdert zich heel snel. Daardoor concurreert hij met inheemse planten en verspreidt hij zich in korte tijd over grote afstanden. De verkoop van grote waternavel is sinds 2001 verboden in Nederland. Toch komt de plant helaas nog veel voor in de natuur. Leg vijvers niet aan dicht bij een sloot of plas. Zaden, uitlopers of delen van planten kunnen dan namelijk makkelijk in het oppervlaktewater terechtkomen en daar verder groeien. Er zijn nog veel andere soorten in de handel die zich invasief gedragen als ze in de natuur terechtkomen. De waterteunisbloem uit Zuid-Amerika geeft vergelijkbare problemen als de grote waternavel. De uit Australië afkomstige watercrassula bedekt regelmatig hele oevers. Ook de zuurstofplant parelvederkruid (Zuid-Amerika) behoort tot de invasieve waterplanten. Andere soorten, zoals de waterhyacint, behoren in Nederland niet tot de invasieve soorten, aangezien zij een strenge winter niet overleven. Toch kunnen ook deze soorten na introductie in korte tijd sterk uitbreiden en daardoor problemen geven. Van veel soorten is niet goed bekend wat er mee gebeurt als ze in de natuur terecht komen. Hoe dan ook geldt: als u exotische planten in uw vijver of aquarium wilt gebruiken, spring dan voorzichtig met de planten om en voorkom dat ze in het oppervlaktewater terecht komen. Ook geen dieren in de sloot Wat voor waterplanten geldt, geldt natuurlijk ook voor dieren: vissen, schildpadden, slakken, kreeftjes en watervlooien die in uw vijver of aquarium leven, horen vaak niet thuis in de Nederlandse natuur en kunnen schade veroorzaken.

10 Meer weten over de exoten in de sloot? Lees dan ook de Veldgids Invasieve Waterplanten Bron: nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit Nog een artikel via de website van de Hobbykwekers en eveneens door Jan Altink met een heel handige tip over het maken van plantenkrammetjes. Met dank aan de auteur Doe het zelf plastic plantenkrammen Door Jan Altink. Ook al eens het probleem tegengekomen dat je (stekjes van) planten zoals Javavaren, Anubias of Javamos aan een achterwand, mattenfilter o.i.d. wilde bevestigen, maar geen handige manier wist om dat goed te doen? Probeer dit eens. Ik gebruik deze manier al een hele tijd en weet niet meer hoe ik eraan kom, maar nog wel dat ik het niet zelf bedacht heb. Alles wat je nodig hebt zijn wat wattenstaafjes, een scherpe schaar of tangetje (een zij- of bovensnijtang is het makkelijkst) en evt. nog een tweede tangetje om de "krammen" te vormen. Neem een wattenstaafje in de bek van de tang of schaar en knip het zo schuin mogelijk en zo dicht mogelijk bij de katoenpluis af. Herhaal dat aan de andere kant, zodat je een plastic stokje met twee scherpe einden krijgt Neem nu dat stokje tussen de vingers of gebruik er een klein tangetje voor, en buig beide uiteinden haaks om, zodat het stokje "knikt". Op deze manier heb je een bevestiging die goed vastzit, maar ook weer makkelijk los te maken is, die niet kan rotten zoals kopspelden en cocktailprikkers en die goed werkt op piepschuim, filterschuim en PUR. Auteur: Jan Altink Foto's: Jan Altink En voor de super-zuinigen onder ons: je hoeft er geeneens nieuwe wattenstaafjes voor te slopen, want je gebruikt immers alleen het stokje

11

12 Lezing 12 mei 2011 door de heer Gilbert Maebe: Verslag Rob Pillard Op 12 mei j.l. hield de heer Gilbert Maebe zijn lezing voor ons. De soos was redelijk gevuld en er heerste al snel gezellige sfeer. De heer Maebe stelde voor om een iets andere lezing (maar eveneens met regenboogvissen) te houden omdat de oorspronkelijke lezing nog op dia s staat. Hij had alles wel bij zich maar was bang dat de lampen van de projector het zouden begeven waarvoor dan geen vervanging meer voorhanden was. De lezing die hij hield was een reisverslag met digitaal beeldmateriaal, dat met behulp van computer en beamer getoond kon worden. Ik kan u verzekeren dat niemand daar spijt van heeft gekregen. We hebben kunnen genieten van de belevenissen van een reis naar The Kimberleys, één van de mooiste wilde natuurgebieden van de wereld. We hebben schitterende biotopen van de regenboog vissen gezien, maar ook een zeer indrukwekkend natuurschoon en heel bijzondere reiservaringen. De combinatie van de beelden en de verteltrant van de spreker maakten dat je het als het ware mee beleefde. Maar dan wel veilig op je stoel. Dit soort reizen moeten wel perioden van afzien kennen, maar daar heeft de spreker ons niet mee vermoeid. Hulde aan deze spreker en aan het bestuur die deze spreker voor ons heeft weten te vinden. Ik denk dat alle aanwezigen het met me eens zijn dat de heer Gilbert Maebe ons een fantastische avond heeft bezorgd.

13 JAN SCHUT Verhuizingen b.v. Erkende verhuizers Telefoonnummer: uurs informatie: website: Verhuizingen en transporten door geheel Europa - Rijks- en gemeenteregelingen - Mammoet-, kantoor- en fabrieksverhuizingen - Orkest- en kunstvervoer - Emigratie- en overzeeverpakkingen - Verschepingen - Bekend met emigratieregelingen - Verhuislift - Piano- en brandkastentransport - Bergplaatsen voor inboedels

14 Haringfeest!! 16 juli Eindelijk is het zover. De haringen zijn weer in het land. Bij menigeen loopt het water dan in de mond. Zoals elk jaar is ook nu weer het onvermijdelijke haringfestijn in onze soos op komst. Op zaterdag 16 juli 2011 kunt u vanaf uur terecht om eventuele bestellingen af te halen. Om uur kunnen we dan gezellig met zijn allen de harinkjes weghappen. Evenals vorige jaren zullen Herman en Hans de haringen s morgens vroeg gaan halen. Herman en Gerda zullen dan zoals vanouds vanaf een uur of acht de haringen schoonmaken. De bestellingen worden dan voor u netjes klaargemaakt en goed verpakt in de koeling weg gezet. Om vier uur is alles klaar en kunt u ze dus op komen halen. Nog leuker is het natuurlijk om, zoals hierboven reeds geschreven, vanaf vijf uur met zijn allen een aantal van die lekkernijen weg te happen. U begrijpt dat zo n haringsnoeperij de benodigde organisatie kost. We moeten daarom van u vragen dat u zich tijdig en juist aanmeldt. Dat doet u zo! U meldt u aan en/of geeft uw bestelling door aan Gerda Klaverdijk. Treft u haar niet dan kan dat ook bij een van de andere bestuursleden. Vermeldt dan het volgende. 1. Uw naam 2. Of u alleen maar haringen, vuil of schoon, wilt bestellen en deze afhaalt. 3. Zowel haringen, vuil of schoon, wilt bestellen en daarnaast ook haringen wilt eten op de vereniging. 4. Geen haringen, maar iets anders komt eten. Wij zien uw bestelling graag tegemoet en hopen met zijn allen ook dit jaar weer een leuk haringfeest te hebben. Het bestuur.

15 AGENDA Dag Datum Evenement Aanvang Zaterdag 16 juli 2011 Haringfeest uur Zaterdag 8 oktober 2011 Schoonmaken soos. U kunt helpen Zaterdag 22 oktober 2011 Huiskeuring door Ron van Brakel volgens afspraak Zaterdag 29 oktober 2011 Nationale Aqua Terra dag georganiseerd door de vereniging Natuur in huis te Zwijndrecht. zie Woensdag 23 november 2011 Uitslagavond huiskeuring (voorbehoud) uur Vrijdag 16 december 2011 Kerstklaverjas uur Rondgang Helaas is er geen belangstelling geweest om mee te doen met de rondgang. Sybren Brouwer geeft derhalve geen vervolg aan deze activiteit. Mochten er leden zijn die toch iets willen doen op dit gebied kunt u contact met hem opnemen.

16 Leening AUDIO KTV VIDEO REPARATIE Wolphaertsbocht 81 Openingstijden 3082 AE Rotterdam Ma t/m Vr: tot uur Tel.nr.: Zaterdag: tot uur Gratis prijsopgave 3 maanden schriftelijke garantie Reparatie aan alle merken Tevens verkoop van goede gebruikte audio apparatuur. Wij repareren voor u: kleurentelevisies lcd-schermen plasma schermen video apparatuur dvd- recorders/spelers radio s wat Martin Leening niet repareren kan, gaat naar de vuilnisman

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 10, nummer 2 - datum: 10 augustus 2013 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 7, nummer 3 - datum: 13 september 2010

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 7, nummer 3 - datum: 13 september 2010 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 7, nummer 3 - datum: 13 september 2010 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak!

Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Aquarium-/vijverplant over? Gooi ze in de GFT-bak! Gooi overtollige aquariumen vijverplanten niet in de sloot, maar in de GFT-bak. De veelal exotische planten kunnen in de sloot en ander buitenwater zorgen

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 4 - datum: 12-12-2011

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 4 - datum: 12-12-2011 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 8, nummer 4 - datum: 12-12-2011 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van 19.30

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 1 - datum: 12 maart 2011

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 1 - datum: 12 maart 2011 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 8, nummer 1 - datum: 12 maart 2011 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van 19.30

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 3- datum: 19 september 2011

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 8, nummer 3- datum: 19 september 2011 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 8, nummer 3- datum: 19 september 2011 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van

Nadere informatie

Bestrijding exotische waterplanten

Bestrijding exotische waterplanten Bestrijding exotische waterplanten Exotische waterplanten komen sinds circa 2000 steeds meer voor in sloten en vaarten. Door de sterke, woekerende groei belemmeren ze de doorstroming van de watergangen.

Nadere informatie

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 7, nummer 2 - datum: 3 mei 2010

AQUA TROPICA NIEUWS. Jaargang 7, nummer 2 - datum: 3 mei 2010 AQUA TROPICA NIEUWS Jaargang 7, nummer 2 - datum: 3 mei 2010 Verenigingslokaal : Maria Danneelserf 20, 2907 BD Capelle aan den IJssel Telefoonnummer : 06 48 38 78 67 Clubavond : Maandagavond van 19.30

Nadere informatie

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij.

Aquarius nieuwsbrief. Van de voorzitter 2019 FEBRUARI NO 2. Er komt weer leven in de brouwerij. 2019 FEBRUARI NO 2 Aquarius nieuwsbrief Van de voorzitter Er komt weer leven in de brouwerij. In dit nummer 1 van de voorzitter klaverjas Zoo Zajac Bakkentoer Dia lezing Leo Brand Artikelen bestellen Water

Nadere informatie

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen.

3. Verslag secretaris over 2015. Dit werd door de secretaris, Joop Bootz, voorgelezen. Werd zonder op of aanmerkingen aangenomen. TC De Viskoerier Jaargang 36 Nummer 2 jan. 2016 www.terracollinaria.nl Verslag jaarvergadering Terra Collinaria 15-januari 2016. Afgemeld: Nic Luijten, Hans Mommer, Remy Meertens en Hub Hartmans. Aanwezig:

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in Wijkcentrum

Nadere informatie

December 2015. Jaargang 37

December 2015. Jaargang 37 December 2015 Jaargang 37 Bij ons voelt uw viervoeter zich thuis! T 0162 437822 F 0162 437284 I www.teraalst.nl Aquariumvereniging De Siervis Ingeschreven onder 40258165 bij de K.v.K te Tilburg. Goedgekeurd

Nadere informatie

Inhoud van dit maandblad. 73e jaargang nummer 5, januari 2019

Inhoud van dit maandblad. 73e jaargang nummer 5, januari 2019 Bestuursleden: Vereniging voor Aquarium-, Terrarium- en Vijverkunde. Rekeningnummer: NL38 INGB 0000 8459 52. Opgericht: 15 augustus 1945 (Koninklijk goedgekeurd). Aangesloten bij de Nederlandse Bond Aqua-Terra.

Nadere informatie

Reglementen landelijke keuring van de NBAT

Reglementen landelijke keuring van de NBAT Reglementen landelijke keuring van de NBAT Dit document geeft een nadere beschrijving van de reglementen die gelden voor de landelijke huis keuring, termen en definities kunt u in de bijlage B vinden.

Nadere informatie

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe.

www.deschuttervis.nl Aan: Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Beste Leden, Als eerste wens ik u namens het bestuur een goed en gezond 2012 toe. Even een terugblik naar onze jaarlijkse feestavond van december 2011. Met een goed gevulde zaal, blije mensen en vele mooie

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1

Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Nieuwsbrief april 2015 3e jaargang nr. 1 Beste leden, Heb je vragen, opmerkingen of leuke, anekdotes? Laat het aan ons weten via nieuwsbriefsvs@hotmail.com. Wellicht zullen wij het plaatsen in de nieuwsbrief!

Nadere informatie

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer

Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer Verenigingsblad Aquariumvereniging Aquaria Hoogezand-Sappemeer 44 ste jaargang Seizoen 2015-2016 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 De Hobbyavond Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond

Nadere informatie

Lezing waterschap en exoten bestrijding

Lezing waterschap en exoten bestrijding Lezing waterschap en exoten bestrijding -Wie -Waarom -Wat -Hoe 20 mei 2017 Jeff Samuels, afd.kennis & Advies Samenwerken! Bestrijding van invasieve exoten vraagt om: Een gezamenlijke aanpak! Het maken

Nadere informatie

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden

Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Danio Rerio Del 69 2013 Jos Koster gefeliciteerd, door het bestuur en de leden Op zaterdagavond 23 maart was de uitslag van de Districtskeuring van het district Zuidholland Noord. Jos Koster verdedigde

Nadere informatie

Ledenavond Donderdag 25 Jan :00u Vanaf 19:30 zaal open Locatie: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg Extra uitgave Januari 2018.

Ledenavond Donderdag 25 Jan :00u Vanaf 19:30 zaal open Locatie: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg Extra uitgave Januari 2018. Ledenavond Donderdag 25 Jan 2018 20:00u Vanaf 19:30 zaal open Locatie: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg Extra uitgave Januari 2018. Foto s ledenavond uitslag huiskeuring. SINDS 10 DECEMBER 1950

Nadere informatie

OVERZICHT. Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent?

OVERZICHT. Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent? VRAGEN OVERZICHT Bent u momenteel bardienstlid? Ja 34 Nee 6 Zo nee, wat is de reden, dat u momenteel geen bardienstlid bent? 6 reacties Ivm werk; onregelmatige werktijden en niet op lange termijn vooruit

Nadere informatie

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer

2011/2012. aquariumplantenvoeding. Catalogus www.syfiori.nl Festal. Sybren Brouwer Catalogus www.syfiori.nl Festal aquariumplantenvoeding Sybren Brouwer 2011/2012 In deze catalogus treft u een overzicht aan van de Festal producten en krijgt u informatie over de diensten van www.syfiori.nl

Nadere informatie

Notulen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de GGC op dinsdag 11 april 2017.

Notulen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de GGC op dinsdag 11 april 2017. Notulen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de GGC op dinsdag 11 april 2017. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering door iedereen van harte welkom te heten. 2. Mededelingen. De voorzitter

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018

Invasieve exoten in de tuin. KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 Invasieve exoten in de tuin KNPV Najaarsbijeenkomst, 22 november 2018 In de media 2 Invasieve exoten (definitie) dieren, planten en micro-organismen die door menselijk handelen in een nieuw gebied terechtkomen

Nadere informatie

Het Tooropje Februari

Het Tooropje Februari Het Tooropje Februari 2017 www.chtoorop.nl Mededelingen Vrijwillige bijdrage In het verleden hebben we er vaker op gewezen hoe belangrijk de vrijwillige bijdrage is. Met de vrijwillige bijdrage kunnen

Nadere informatie

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open.

Werkdagen Vrije tijd Op de maandag is Vrije tijd gesloten, de Leenderij is op deze dag wel open. Nieuwsbrief Vrije Tijd week 15 10 april 2018 Nieuws Agenda 11,18 apr : Vogelgeluiden luisteren 21 apr : Vroege Vogelwandeling 21 apr : Visproefavond in Restaurant in Doorn(VOL) 27 apr : Koningsdag Doorn

Nadere informatie

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5

W E I D E P R A A T. Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 W E I D E P R A A T Nieuwsbrief van de Tennisclub WTC Beukersweide Uitgave: Oktober 2014, Jaargang 3 nr. 5 Van de redactie: Voor u ligt de vijfde uitgave van de Weidepraat 2014. Dit keer een compacte newsletter,

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Van het bestuur. NIEUWSBRIEF Nummer 46, 10 december 2018

INHOUDSOPGAVE. Van het bestuur. NIEUWSBRIEF Nummer 46, 10 december 2018 NIEUWSBRIEF Nummer 46, 10 december 2018 INHOUDSOPGAVE Van het bestuur 1 Kantine bezetting komende tijd 2 Opening zaal Kerstvakantie & Trainingen rondom feestdagen 2 Materiaal beheer 2 Oliebollen & Appelflappen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden

NIEUWSBRIEF. DVD presentatie GGMD ism SUDO 22 januari 2013. LEVEN MET EEN PSCYHISCH PROBLEEM voor doven en slechthorenden NIEUWSBRIEF Voorzitter: Op 22 januari 2013 was er lezing in het gebouw GGMD te Utrecht gehouden, helaas was de opkomst bedroevend te laag misschien wegens sneeuw. Toch heeft Anouska van GGMD presentatie

Nadere informatie

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium

Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Avontuur onder water Ontdek je nieuwe aquarium Capt n Sharky Coppenrath Verlag, Münster, Germany Ahoi piraat! Je hebt nu je eigen Capt n Sharky Aquarium. Laten we op avontuur gaan en een spannende onderwaterwereld

Nadere informatie

Jaargang: 33 Nummer: 2

Jaargang: 33 Nummer: 2 Jaargang: 33 Nummer: 2 SUCCULENTA - nederlands-belgische vereniging van liefhebbers van cactussen en andere vetplanten HET VETBLAD Officieel orgaan van Succulenta afd. Amsterdam Opgericht 23 april 1926

Nadere informatie

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf.

Dus heb je tijd op donderdag 10 augustus kom dan om u naar Moershei 13 in Landgraaf. Jaargang 37 Nummer 15 aug. 2017 www.terracollinaria.nl E-mail: info.terracollinaria@gmail.com TC Onze vakantie-hobby-avond bij Luc en Kristel. EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA, EXTRA,EXTRA

Nadere informatie

Mededelingen van de voorzitter. 2

Mededelingen van de voorzitter. 2 Seizoen 2011-2012 Onze hobby avond, wat doen we deze maand 1 Op elke 1 e maandag van de maand is er een hobbyavond in de Reensche Compagnie aan de Tak van Poortvlietstraat 361 te Hoogezand. De Aanvang

Nadere informatie

Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936

Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 Aqua Spiegel Maandblad van vivariumvereniging De Natuur In Huis Alphen aan den Rijn Opgericht 24 november 1936 1!!! 2 Aqua Spiegel Colofon: DE NATUUR IN HUIS VERENIGING VOOR ALPHEN AAN DEN RIJN EN OMSTREKEN.

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Uitgave:Mei 2018 Een kleine terugkoppeling uit de Algemene leden vergadering van 01 mei 2018. Er zijn enkele wijzigingen binnen het bestuur. Gerda Evers heeft besloten het bestuur te verlaten. Marijke

Nadere informatie

Nieuwsbrief april G&B - Liemers

Nieuwsbrief april G&B - Liemers Bekijk de webversie Nieuwsbrief april G&B - Liemers Beste lezers, Op maandag 9 april a.s. houden wij weer onze Algemene Leden Vergadering (ALV), waarbij onze leden van harte zijn uitgenodigd. Vanaf 20.15

Nadere informatie

Agenda Ledenvergadering

Agenda Ledenvergadering Almere, 10 februari 2015. 1. Opening vergadering Remco (voorzitter) opent de vergadering. 2. Mededelingen. Er is een overzicht beschikbaar van de Bestuursactiviteiten welke het afgelopen jaar plaats hebben

Nadere informatie

Deze notulen worden enkel per verzonden

Deze notulen worden enkel per  verzonden Aan: - Leden van de algemene Ledenvergadering (Groepsraad) van Scouting van Maasdijk: leden groepsbestuur praktijkbegeleider leidinggevenden speleenheden afgevaardigde jongerentak wettelijke vertegenwoordiger

Nadere informatie

Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer

Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer Het Syfiori Project anno 2011 Sybren Brouwer 2011 Met het syfiori project krijgen de aquarianen een unieke kans om de festal producten te gaan gebruiken in hun aquarium. Onder begeleiding van Sybren Brouwer.

Nadere informatie

VOLKSTUINVERENIGING DE EENDRACHT

VOLKSTUINVERENIGING DE EENDRACHT VOLKSTUINVERENIGING DE EENDRACHT Opgericht 1-10-1928 Goedgekeurd bij Kon. Besluit 28-03-1936 Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nr. 4 0102315 67 ste jaargang nummer 1 INHOUDSOPGAVE PAGINA Waar

Nadere informatie

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje

Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje oktober 2015 Kalender: Nieuwsbrief T.V. Het Bossche Lijntje Beste tennisvrienden, De zomer loopt op zijn einde en ook de najaarscompetitie nadert zijn ontknoping. Vandaag is de eerste sneeuw gevallen in

Nadere informatie

Met o.a. Goed nieuws over de tentoonstellingslocatie! Uitnodiging jongvogelavond woensdag 9 september 2015 Terugblik presentatie René de Waal

Met o.a. Goed nieuws over de tentoonstellingslocatie! Uitnodiging jongvogelavond woensdag 9 september 2015 Terugblik presentatie René de Waal Met o.a. Goed nieuws over de tentoonstellingslocatie! Uitnodiging jongvogelavond woensdag 9 september 2015 Terugblik presentatie René de Waal Herinnering contributie Augustus 2015 Bestuur van vogelvereniging

Nadere informatie

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3

Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Nieuwsbrief BC Shuttlewoude 2013 nummer 3 Mededelingen van het Bestuur Nieuwe trainer herhaalde oproep Na lang zoeken is het ons eindelijk gelukt om een nieuwe trainer te vinden. Voor het seizoen 2013/2014

Nadere informatie

Nieuwsbrief ODIN april 2015

Nieuwsbrief ODIN april 2015 Nieuwsbrief ODIN april 2015 Beste allen, De 1 ste 3 maanden van 2015 zitten er al weer op. En wat is er allemaal gebeurd in deze periode op ODIN. Januari: Het nieuwe jaar zijn we gestart met een gezellige

Nadere informatie

De bijeenkomst vindt plaats op de tweede donderdagavond van de maand. De zaal is open om uur en de bijeenkomst begint om uur.

De bijeenkomst vindt plaats op de tweede donderdagavond van de maand. De zaal is open om uur en de bijeenkomst begint om uur. HET PAALHUIS 36ste Jaargang nr. 345 december 2015 Verschijnt 9 x per jaar BIJEENKOMSTEN IN AMSTERDAM-CENTRUM Plaats : Huis van de Wijk LYDIA Roelof Hartplein 2a Amsterdam-Zuid Telefoonnummer 020-662.94.97

Nadere informatie

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok

De Viskoerier. Uitnodiging jaarvergadering. Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014. Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok TC De Viskoerier Jaargang 34 Nummer2 jan. 2014 Uitnodiging jaarvergadering Vrijdag 24 januari 2014 20.00 uur A Gen Ing Provincialeweg 1 Reijmerstok Agenda: 1 Opening. 2 Verslag jaarvergadering 2013. (bij

Nadere informatie

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014

Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Mededelingen Dorpsbelang Gaast, februari 2014 Als u dit leest, zijn we alweer ruim een maand onderweg in het nieuwe jaar 2014, waarbij we ons aan het begin van dit nieuwe jaar hebben afgevraagd wat dit

Nadere informatie

Dinsdag 11 December Dinsdag 08 januari 2019

Dinsdag 11 December Dinsdag 08 januari 2019 Geachte Leden, Hierbij nodigen wij u uit tot het bijwonen van onze maandelijkse ledenbijeenkomsten, welke gehouden zullen worden op: Dinsdag 11 December 2018 en Dinsdag 08 januari 2019 We hopen deze avonden

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden

Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden Algemene ledenvergadering H.S.V. De Snoekbaars Datum: 10-03-2016 Voorzitter Notulist Freek v. Emst Secretaris Deelnemers Aanwezig Afgemeld Afwezig zonder bekendstelling bijzonderheden F. van Emst X Voorzitter

Nadere informatie

Weekbericht van 3 juli: Zwem4daagse:

Weekbericht van 3 juli: Zwem4daagse: Weekbericht van 3 juli: Zwem4daagse: De leerlingen moeten volgende week iedere dag om 8.30 uur zwemkleding meenemen naar school! De leerkrachten weten hoe laat en op welke dagen er gezwommen gaat worden

Nadere informatie

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar:

Heeft u iets voor ons boekje? Bel dan de voorzitter of stuur een mailtje naar: Aquaria H-S. Aquariumvereniging Aquaria H-S. Opgericht 1950. Aangesloten bij de NBAT. Voorzitter Nico Bulthuis Achterdiep ZZ 16, Sappemeer 0598-390894 Voorzitter@aquariahs.nl Penningmeester Peter Wieringa

Nadere informatie

Explorers. Begeleiding. Explorerraad

Explorers. Begeleiding. Explorerraad Explorers De oudste leden van de Graaf Ottogroep zijn lid van het speltak Explorers. Explorers zijn zelfstandige, creatieve, gezellige en nieuwsgierige jongeren die niet bang zijn iets vreemds uit te proberen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019

NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 NIEUWSBRIEF YOGA-TOUCH MAART 2019 Het heeft even geduurd, maar eindelijk. Onze nieuwsbrief is weer uit. Boordevol nieuws (let op; belangrijk nieuws over de lessen) en weetjes (bijv.workshops etc.). Mocht

Nadere informatie

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen?

Wilt u ook gratis Milly s Mozaïekkrant ontvangen? DE AANBIEDINGEN IN DEZE MOZAÏEKKRANT ZIJN GELDIG IN DE MAAND JUNI 2013 Winkel: Mandenmakerstraat 102 b Hoogvliet Webwinkel: www.millyswinkel.nl Beste lezers, Emailadres: info@millyswinkel.nl Voor u treft

Nadere informatie

de Vogelvrienden Leusden

de Vogelvrienden Leusden de Vogelvrienden Leusden Tentoonstellingsreglement 37 e kampioenschap Van Amersfoort 2014 De show wordt gehouden op de volgende data: Vrijdag Zaterdag Zondag 7 november van 20.00 tot 22.00 uur 8 november

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement LV-INOG Landelijke Vereniging INOG

Huishoudelijk reglement LV-INOG Landelijke Vereniging INOG Versie 1 oktober 2010 Huishoudelijk Reglement LV-INOG Dit huishoudelijk reglement regelt enkele zaken die niet of niet volledig zijn geregeld in de statuten. Artikel 1 Leden 1. Het bestuur houdt een register

Nadere informatie

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011

Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Verkort Jaarverslag Buurtmoestuin Castellum 2011 Maart 2012 1. Voorwoord Op 20 april 2011 was het zover: de officiële oprichting van de Vereniging Buurtmoestuin Castellum! Het was het tastbare resultaat

Nadere informatie

Vraag en antwoord omvorming Vrienden

Vraag en antwoord omvorming Vrienden Vraag en antwoord omvorming Vrienden Wordt de vereniging opgeheven? Nee, de vereniging wordt niet opgeheven. Wat verandert er dan bij de Verenging? De naam van de vereniging en de ideële leden kunnen over

Nadere informatie

In dit nummer verkiezingen voor het ouderdeel van de medezeggenschapsraad.

In dit nummer verkiezingen voor het ouderdeel van de medezeggenschapsraad. St. Vitusstraat 2 1404 HS Bussum telefoon: 035-6939582 e-mail: info@stvitusschool.nl Jaargang : 19, nummer 2, 21 september 2012 In dit nummer verkiezingen voor het ouderdeel van de medezeggenschapsraad.

Nadere informatie

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF!

MAKWARIUM NIEUWSBRIEF! Nieuw: Elke maand is het magazijn open op één zondag van 10 tot 1 u! Beste MAK-kers, We hadden nog maar net de tentoonstelling achter de rug of het verlof stond reeds voor de deur. Ook dat loopt op zijn

Nadere informatie

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen:

Nieuwsbrief 108 uitgave 28 april 2010 Deze nieuwsbrief bevat informatie over de volgende onderwerpen: BASISSCHOOL DE BLOKKENBERG KERKRADE Postbus 2001, 6460 CA Kerkrade, telefoon 045-5453704 Directeur: Dhr. R. Könings Hoofdlocatie: Akkerheide 19, 6463 DC Kerkrade Dislocatie: Vincent van Goghplein 1 6464

Nadere informatie

Parallelle poort interface.

Parallelle poort interface. Parallelle poort interface. Bouwbeschrijving kant en klare PCB interface met LUMI led s. Naam : Klas: 2008-2009 EduTechSoft Pagina 2 van 8 Inleiding. Deze bouwbeschrijving hoort bij het project Digitale

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Dancing queens and kings!

NIEUWSBRIEF. Dancing queens and kings! NIEUWSBRIEF Dancing queens and kings! De disco was weer een feestje! Dansen, meezingen, lekker stoer doen of heerlijk kletsen, in polonaise de aula door, bij de DJ s checken of je lievelingsliedje nog

Nadere informatie

nieuwsbrief juni 2018

nieuwsbrief juni 2018 nieuwsbrief juni 2018 opgericht in 1977 en aangesloten bij de Nederlandse Bonsai Vereniging Voorzitter: Bob van Ruitenbeek 06-184 712 27 bonsai_moyogi@hotmail.com Penningmeester: Casper den Ouden 030-244

Nadere informatie

In 2008 is de heer Frans van der Put gestopt met zijn werkzaamheden als secretaris en is opgevolgd door Piet Feenstra.

In 2008 is de heer Frans van der Put gestopt met zijn werkzaamheden als secretaris en is opgevolgd door Piet Feenstra. Nieuwsbrief maart 2009 nr.1. Inhoud: 1. Algemene ledenvergadering op 26 maart 2009 2. POPEL Jaarverslag 2008 3. Energielabel 4. Hennink Service-abonnement C.V.- installatie 5. SIMA Service abonnement C.V.-installatie

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 3 April 2014 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar: Cliëntzeggenschap,

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

Marinebedrijf Sport- en Ontspanningsvereniging

Marinebedrijf Sport- en Ontspanningsvereniging Marinebedrijf Sport- en Ontspanningsvereniging Agenda Algemene leden vergadering 2018 Donderdag 5 april 2018 om 20.00 uur 1. Opening. 2. Mededelingen en ingekomen stukken. 3. Vaststellen agenda. 4. Notulen

Nadere informatie

Jaarverslag IJsclub Het Eendennest

Jaarverslag IJsclub Het Eendennest Jaarverslag IJsclub Het Eendennest 2016-2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1 Inleiding... 1 2 Berichten van de commissies en het bestuur... 1 2.1 Nieuwbouw commissie... 2 2.2 Technische Commissie...

Nadere informatie

maart Mededelingenblad 03 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid'

maart Mededelingenblad 03 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' maart 2019 - Mededelingenblad 03 jaargang 46 heemkundige kring 'De Oude Vrijheid' Sint-Oedenrode Uitnodiging voor: maandag 11 maart: heem-natuur dinsdag 19 maart: heem ALGEMENE LEDENVERGADERING Vooruitblik

Nadere informatie

LEERLINGEN UITVOERING 28 en 29 maart 2015

LEERLINGEN UITVOERING 28 en 29 maart 2015 LEERLINGEN UITVOERING 28 en 29 maart 2015 Het is bijna zover! De leerlingenuitvoering in De Kampanje op zaterdag 28 en zondag 29 maart, waar alle danseressen en dansers al druk voor aan het repeteren zijn,

Nadere informatie

Op vrijdag 1 juni 2018 vindt de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging de Jonge Balie te Gelderland plaats.

Op vrijdag 1 juni 2018 vindt de jaarlijkse algemene ledenvergadering van de Vereniging de Jonge Balie te Gelderland plaats. Aan de leden van Vereniging De Jonge Balie te Gelderland mr. L.C.M. Veerbeek Tel: 06 55856130 secretaris.jongebalie@pvdb.nl www.jongebaliegelderland.nl Nijmegen, 16 mei 2018 Betreft: Oproeping algemene

Nadere informatie

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26.

Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. Verslag van de algemene ledenvergadering van 8 april 2016 gehouden in de Bios aan het Dr. Langeveldplein 26. 1. Opening. De voorzitter opent de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezige leden en in

Nadere informatie

AGENDA nr. 1 NIEUWS. JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep Lennart Zwanenburg groep 2

AGENDA nr. 1 NIEUWS. JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep Lennart Zwanenburg groep 2 AGENDA nr. 1 Dinsdag 5-9 Informatieavond Woensdag 6-9 leerlingenraad Donderdag 7-9 OR-vergadering Vrijdag 8-9 Nieuwsbrief 2 JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep 4 8-9 Lennart Zwanenburg

Nadere informatie

Nieuwsbrief jrg.9 nr.2 EFFA-Afdeling Nederland juni 2017

Nieuwsbrief jrg.9 nr.2 EFFA-Afdeling Nederland juni 2017 Nieuwsbrief jrg.9 nr.2 EFFA-Afdeling Nederland juni 2017 Beste leden, Graag jullie aandacht voor volgende zaken In deze brief: Agenda Interne taakverdeling Ledenvergadering Examen mogelijkheid 2017 Terugblik

Nadere informatie

Ledenadministratie: Mevr. G. Wiegersma Vrijstad EP DAMWOUDE Bankrekening Nr t.n.v. K.M.T.P. NOORD-OOST FRIESLAND te DAMWOUDE

Ledenadministratie: Mevr. G. Wiegersma Vrijstad EP DAMWOUDE Bankrekening Nr t.n.v. K.M.T.P. NOORD-OOST FRIESLAND te DAMWOUDE Ledenadministratie: Mevr. G. Wiegersma Vrijstad 15 9104 EP DAMWOUDE Bankrekening Nr. 32.02.05.452 t.n.v. K.M.T.P. NOORD-OOST FRIESLAND te DAMWOUDE Beste mensen, Eerst een kort verhaaltje: Allen, Iedereen,

Nadere informatie

Verslag Algemene leden vergadering 13 maart 2018

Verslag Algemene leden vergadering 13 maart 2018 Verslag Algemene leden vergadering 13 maart 2018 De Reumapatiëntenvereniging Spijkenisse e.o. wordt ondersteund door het Reumafonds en de gemeente Nissewaard en is lid van Ieder(in) (landelijk netwerk

Nadere informatie

t Toetertje OBS De Schoener

t Toetertje OBS De Schoener nieuwsbrief 24 e jaargang, nr. 30 12-05-2017 t Toetertje OBS De Schoener Algemeen Open dagen Afgelopen dinsdag en donderdag stond de school open voor belangstellenden. De opkomst was jammer genoeg niet

Nadere informatie

1.1 De vereniging draagt de naam Schaakvereniging Erasmus en is gevestigd in Rotterdam.

1.1 De vereniging draagt de naam Schaakvereniging Erasmus en is gevestigd in Rotterdam. STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1.1 De vereniging draagt de naam Schaakvereniging Erasmus en is gevestigd in Rotterdam. Doel en middelen 1.2 Zij is sedert 5 september 2005 een voortzetting van de Schaakvereniging

Nadere informatie

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe?

Ga eens even bij jezelf na waarom je dit programma bent gaan volgen: wil je weg van iets of wil je ergens naartoe? Je bent waarschijnlijk begonnen met Het VoedingsKompas vanuit het verlangen om iets te veranderen in je leven. Misschien wil je alleen maar méér energie, misschien wil je af van enkele lichamelijke klachten

Nadere informatie

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde ``

Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Heerlerheide Aquariumvereniging ``A.V. Waterweelde `` Opgericht: 7 oktober 1961 te Heerlerheide gemeente Heerlen. Koninklijk goedgekeurd bij besluit van 4 september 1975 Aangesloten bij de N.B.A.T. en

Nadere informatie

nieuwsbrief School van de week Rembrandt van Rijnsingel RE Roelofarendsveen

nieuwsbrief School van de week Rembrandt van Rijnsingel RE Roelofarendsveen nieuwsbrief Rembrandt van Rijnsingel 17 de.klimboom@ssba.net 2371 RE Roelofarendsveen http://rkbsdeklimboom-ssba.nl 071-3313039 11 januari 2019 Agenda Nummer 17 maandag 14 januari dinsdag 15 januari woensdag

Nadere informatie

Sept Oudervereniging: de geledingenraad van ouders als bedoeld in de wet, artikel 26. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs.

Sept Oudervereniging: de geledingenraad van ouders als bedoeld in de wet, artikel 26. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs. Huishoudelijk reglement OV OBS De Kei Sept 2013 Definities Artikel 1 Oudervereniging: de geledingenraad van ouders als bedoeld in de wet, artikel 26. Wet: de Wet Medezeggenschap Onderwijs. Doel Artikel

Nadere informatie

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer

OPEN DAG. Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief In dit nummer Historische en Genealogische Vereniging Scheveningen Nieuwsbrief 1-2019 In dit nummer 1. Open dag 2. Website 3. Genealogische software 3. Boek de Niet 3. Alg. ledenvergadering 4. Wout van Zeeland 5. Donateurs/vrienden

Nadere informatie

Portfolio van Bloemwerk Exclusief by Albert.

Portfolio van Bloemwerk Exclusief by Albert. Portfolio van Bloemwerk Exclusief by Albert. Bloemabonnementen, Aanbiedingsboeketten of Bloemen Boeketten, Rouwbloemwerk en Rouwwerk arrangementen, Extra service dé bezorgdienst. Beste relatie, U bent

Nadere informatie

Vivarium 2017: Ready for more?

Vivarium 2017: Ready for more? Nieuwsbrief nr.3 November 2017 Vivarium 2017: Ready for more? Inmiddels staat Vivarium bij vele bezoekers jaarlijks in de agenda gemarkeerd. Dit jaarlijkse hoogtepunt voor de Vivariumhobby brengt iedere

Nadere informatie

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn:

De vijverkalender. In januari heeft de vijver niet veel aandacht nodig. Enkele punten van aandacht zijn: De vijverkalender Hovenier Roel Zuidema biedt u advies en tips voor u vijver. Welke taken en welk onderhoud kunt u het best in bepaalde perioden uitvoeren? Vijver in januari In januari heeft de vijver

Nadere informatie

LET OP ALLE JEUGDTEAMS TRAINEN OP HET GRAS DINSDAGAVOND IVM DE WEDSTRIJD VAN DE A OM UUR

LET OP ALLE JEUGDTEAMS TRAINEN OP HET GRAS DINSDAGAVOND IVM DE WEDSTRIJD VAN DE A OM UUR Nikantes Tussendoortje Seizoen 2017-2018 Zondag 21-04-2018 Uitslagen afgelopen week Trainingen in de aankomende week: LET OP ALLE JEUGDTEAMS TRAINEN OP HET GRAS DINSDAGAVOND IVM DE WEDSTRIJD VAN DE A OM

Nadere informatie

Wij gaan voor een goede, sterke zwemvereniging op Zuid!

Wij gaan voor een goede, sterke zwemvereniging op Zuid! Samen in de nieuwe vereniging springen hopen we te realiseren op 1 januari 2016. Al de stukjes hopen we dan passend te hebben. Spannend en uitdagend! Een proces waar we steeds proberen beide verenigingen

Nadere informatie

Verslag van de Participatiehouders Vergadering Gehouden op 26 november Participatiehouders (inclusief bestuursleden)

Verslag van de Participatiehouders Vergadering Gehouden op 26 november Participatiehouders (inclusief bestuursleden) STICHTING TOT EXPLOITATIE VAN DE CAPELSE GOLFBAAN s-gravenweg 311, 2905 LB Capelle aan den IJssel Telefoon: 010 4422485, Email: info@golfclubcapelle.nl Verslag van de Participatiehouders Vergadering Gehouden

Nadere informatie

Wijkcentrum Gasterij de ontmoeting. Juli, Augustus en September 2019

Wijkcentrum Gasterij de ontmoeting. Juli, Augustus en September 2019 Wijkcentrum Gasterij de ontmoeting Juli, Augustus en September 2019 Wijkbewoners ontmoeten elkaar onder het genot van een kopje koffie of thee, nemen deel aan gezamenlijke activiteiten of organiseren zelf

Nadere informatie

De gezamenlijke ouderenbonden KBO-PCOB willen u graag uitnodigen voor deze informatiemiddag. Tijd uur uur.

De gezamenlijke ouderenbonden KBO-PCOB willen u graag uitnodigen voor deze informatiemiddag. Tijd uur uur. Nieuwsbrief 33 van de Katholieke Belangen Organisatie voor senioren Voor u ligt de nieuwsbrief van de KBO afdeling Harderwijk van 20-02-2018. Uitnodiging: Informatiemiddag 12 maart in De Kiekmure, Tesselschadelaan

Nadere informatie

Het bestuur mag en kan een ledenstop afkondigen als dit wenselijk of noodzakelijk is.

Het bestuur mag en kan een ledenstop afkondigen als dit wenselijk of noodzakelijk is. Huishoudelijk Reglement Judo Vereniging Gilze I. Algemene Bepalingen Artikel 1: Door toetreding tot de Judo Vereniging Gilze, hierna te noemen de vereniging, en het lid worden daarvan, onderwerpt ieder

Nadere informatie