Overige opmerkingen zijn gebaseerd op JWG (15) 34 = RV/G (15) 35 d.d. 6 juli 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overige opmerkingen zijn gebaseerd op JWG (15) 34 = RV/G (15) 35 d.d. 6 juli 2015"

Transcriptie

1 Rotterdam, 12 mei 2016 Reactie van de Nautisch Technische Commissie van EBU en ESO op CESNI/PT (16) 32 d.d. 26 april 2016 en inbreng voor de workshop technische voorschriften voor elektrische installaties en aandrijvingen (hoofdstuk 9 en 9a) die zal plaats vinden op 14 juni 2016 te Straatsburg. Overige opmerkingen zijn gebaseerd op JWG (15) 34 = RV/G (15) 35 d.d. 6 juli 2015 Herziene ontwerptekst hoofdstuk 9 Aanvulling artikel 1.01: Definities van 41d zijn onjuist en de genoemde voorbeelden zijn overbodig en scheppen zelfs verwarring. Over explosiegevaarlijke gebieden bestaat de NEN Hierin zijn ook de definities opgenomen. Als er iets anders staat dan in de Norm, dan is dat tegenstrijdig. Artikel 9.01 Algemene bepalingen De uitleg wat er op de schema s moet komen te staan is te onduidelijk, een stuurstroomschema s lijkt ons op zijn minst zo belangrijk om te kunnen beoordelen of een installatie juist en veilig is, ook voor storing zoeken is dit onmisbaar. De onder f) genoemde systemen dekt dit niet, want we spreken niet over elektronisch maar over elektrisch (elektronische schema s zijn vaak bedrijfsgeheim). In de overgangsbepalingen staat de datum 2010 nog foutief: dit was 2015 en is door de CCR al naar 2020 verplaatst! Er moet naar onze mening ook duidelijk worden gesteld welke schema s een verplichting zijn voor bestaande schepen (NVO voor schepen <1995). Een one-line diagram volstaat, waarop gegevens staan van grootte generatoren, de afgaande groepen (zekeringen met nummers) en hoe de walvoeding is geregeld. Lid 3. Dit is bij een inspectie in de praktijk moeilijk te contoleren, zeker bij bestaande schepen. Dit artikel is wellicht te combineren met art Artikel 9.02 Systemen voor de energieverzorging Er staat in principe, dit kan weggelaten worden, want dit betekend anders dat het niet hoeft. Een algemene definitie van energiebron ontbreekt. Is een generator met een gelijkrichter een energiebron? Is een accu met een laaddynamo een energiebron, of zijn dit twee energiebronnen? Dit behoeft een nadere omschrijving. De term voor de veilige vaart is discutabel, hier is veel verwarring over en behoeft nadere uitleg en specificatie.

2 Artikel 9.04 Bescherming tegen explosie Dit artikel kan absoluut niet zo worden aangenomen, er staan onjuistheden in. En slechts voor zone 0 en voor omgevingen met stofontploffingsgevaar wordt naar een norm verwezen. 1 voorbeeld: in lid 2 staat elektrische installaties toegelaten die geschikt zijn voor gebruik in een explosiegevaarlijke omgeving (gecertificeerde veiligheid) Ook een voor zone 2 (dit is ook een explosiegevaarlijke omgeving) geschikt elektrisch apparaat kan gecertificeerd zijn! Er staat een term zo veel mogelijk worden vermeden, dit is discutabel. Mag het wel of mag het niet of mag het soms? Er staat veel tekst, wat eigenlijk al in de ATEX 95 is geregeld (aanwijzingen, voorwaarden en beperkingen voor toepassing van explosieveilig materieel worden in het ATEX certificaat namelijk beschreven). cc): voor zone 2 zou IP55 voldoende zijn, dit is echter geen explosiebescherming, maar een waterdichtheid en aanrakingsveiligheid norm; en zeker niet bestand tegen overdruk of dampdicht! (Dezelfde fout staat echter ook in het ADN). 4. CESNI kan andere technische standaarden als gelijkwaardig erkennen. Zijn er nu al gelijkwaardige erkende standaarden? Zo nee, dan lijkt dit lid ons overbodig. Alle gelijkwaardigheden kunnen met een aanbeveling worden aangevraagd. Artikel 9.06 Ten hoogste toegelaten spanningen 3. De Commissie van deskundigen kan in met redenen omklede gevallen en onder naleving van de vereiste beschermende maatregelen andere uitzonderingen toelaten. Dit is discutabel: wij wensen nadere specificatie. Voorstel JWG(15) 23 zouden wij graag ingevoegd zien en ook bestuderen. Dit is belangrijk omdat hybride varen in opkomst is en daarmee ook hogere spanning-systemen. Artikel 9.07 Verdeelsystemen b) Een kathodische corrosiebescherming is NIET plaatselijk begrensd. De zin klopt dus niet. Artikel 9.08 Aansluiting aan het walnet of ander extern net Lid 6 is te beperkt, soms komt de walvoeding ergens anders binnen, wat is de essentie hiervan? Indien er geen draaistroomverbruikers zijn, dan is de faserichting onbelangrijk, hier is geen uitsluitsel voor. Belangrijk is om op te nemen dat bij een walvoeding de nul van het schip losgemaakt moet zijn van de scheepsconstructie (anders gaat de aardlekschakelaar er aan de wal uit; nu heeft men alerlei handige ongeoorloofde oplossingen). Belangrijk om voorschriften op te nemen zijn de zogenaamde Power Lock systemen, deze worden door gemeente steeds meer geëist.

3 Artikel 9.10 Generatoren, motoren en transformatoren Wat Lid 4 betekend is onbekend. Wat wordt hier bedoeld? Artikel 9.11 Accumulatoren en laadapparatuur Lid 13. Bij niet alle accu s is 120% oplading voldoende. Bij bv. de veel toegepaste buisplaat-accu s leidt 120% oplading tot slecht functioneren van de accu. Deze accu s komen bij 120% niet tot volle lading. In de praktijk laadt de oplader de accu s op en verzorgt tevens het boordnet van spanning. Volgens art moet de lader de laadeigenschappen van de accu volgen. Beter is dan om de spanning op het net te stabiliseren op 120% Lid 14 en vooral lid 15 zijn te summier. In lid 15 staan een aantal zaken genoemd, maar de grenswaarden ontbreken. Zeer belangrijk met deze accumulatoren is dat de regeling (meet- en regeltechniek) optimaal functioneert en beveiligd is. Een zogenaamde Thermal runaway moet worden voorkomen. Toelating van deze accu s moet tezamen met het bijbehorende regelsysteem worden beproefd (in lid 14). Artikel 9.12 Schakelinrichtingen a. Er wordt iets ge-eist en direct weer teniet gedaan voor zover noodzakelijk. Dit is discutabel. Lid 2. Schakelaars, beveiligingen: Er wordt een getal van 50kW genoemd, beter is om het elektrische vermogen in kva van de generator uit te drukken of een stroomsterkte (A) te noemen. Als tekst kan bijvoorbeeld de tekst genomen worden uit de GL Rules H 3 Section 4 A. lid 2.2 (Shortcircuit protection) Lid 2 d) Op moderne schepen is er niet één hoofdschakelbord, maar zijn er meerdere verdeelkasten. Lid 4a is voor ruime interpretatie vatbaar. Wat is in de nabijheid en hoezo zou het niet vermeden kunnen worden (economische reden, technische reden)? ( Indien de ligging in de nabijheid van schakelborden niet vermeden kan worden... ) Artikel 9.14 Installatiemateriaal Gewenst is een aardlekautomaat voor persoonsbeveiliging (30mA) voor nader te bepalen wandcontactdozen. Artikel 9.15 Kabels, geïsoleerde leidingen en kabelsystemen Slechts voor kabels in woningen is een uitzondering te maken, en wel door de Commissie van deskundigen; PI s (NBKB en Register Holland BV) en classificatie bureau s mogen dus geen andere kabels toestaan. Gaat dit met aanbevelingen geregeld worden? Geen enkele kabel is (geheel) bestand tegen olie of bestand tegen de inwerking van dampen, ultraviolette straling en ozon. Dus die eisen kunnen niet gesteld worden!

4 Kabels moeten voldoen aan a) de vereisten van de Europese normen EN en EN of b) de gelijkwaardige voorschriften van de lidstaten. Een moeilijk ontvlambare kabel (zie definitie nr 80) is nog niet een moeilijk brandbare kabel. Hier worden termen door elkaar gehaald. De genoemde normen zijn voor moeilijk brandbare kabels (testprocedure enkelvoudig en in een bundel gelegd). In administratieaanwijzing 25 worden eisen gesteld aan kabels voor passagiersschepen welke noodverbruikers voeden waarbij de brandvertragendheid niet in het geding komt. De norm die gegeven wordt is IEC :2000 (bundel kabels test met doorsnede >35 mm2). De norm voor moeilijk ontvlambare kabels is (zie art 9.15): IEC :1993 (small scale vertical wire test-ingetrokken op 1 juli 2004) of ook weer IEC :2000 Oftewel: administratieaanwijzing 25 stelt geen hogere eisen aan kabels dan art 9.15 lid 1. De norm IEC bestaat uit diverse test categorieën (Part 3-10 en part 3-21 t/m 25). De genoemde normen zijn dus niet helder. Het lijkt ons belangrijk dat bij brand er ook geen gevaarlijke rookontwikkeling komt en dus zouden kabels halogeenvrij moeten zijn (in overeenstemming met NEN-EN (IEC 60754)) Ook zijn stuurstroomkabels of draden voor alarmen niet uitgezonderd van deze eis, dit is niet wenselijk. In lid 10 staat de term voldoende buigzaam. Dit leidt weer tot discussies. Stel een norm, of noem het niet. In lid 12 staat zoveel mogelijk. Dit leidt weer tot discussies. En een veilige zone is niet gedefinieerd. Lid 14 geldt voor de in art lid 6 genoemde kabels. Hierover bestaat al een dienstinstructie nr. 25, deze is uitgebreider. De administratieaanwijzing zou in hoofdstuk 9 kunnen worden opgenomen. Bij 14a staat zover mogelijk, dit is discutabel en behoeft nadere specificatie. Artikel 9.17 Navigatielantaarns Dit artikel is gedateerd. Er worden geen schepen meer gebouwd met een afzonderlijk navigatieschakelbord. Veelal is dit geïntegreerd in een PLC systeem. Artikel 9.18 Vermogenselektronica Er wordt gesproken over bouwgroepen, wat is dit? Er staat [315A / 50A] wat wordt hiermee bedoeld? Lid 8. Er wordt gesproken over bewaking van het systeem. Waaruit die bewaking precies moet bestaan staat niet beschreven. Dit behoeft nadere specificatie van bijvoorbeeld de alarmen waaruit die bewaking moet bestaan. Artikel 9.19 Alarm- en beveiligingssystemen voor werktuigbouwkundige inrichtingen

5 Voor werktuigbouwkundige inrichtingen is dit artikel opgenomen. Dus voor elektrische systemen of bijvoorbeeld een bilge alarm gelden deze voorschriften niet! Bij alarminstallaties met minder dan vijf meetpunten kan met goedkeuring van de Commissie van deskundigen hiervan worden afgeweken. Dit is toch niet meer van deze tijd. En is dit per schip, of per installatie? Aanhangsel 1 Een generator voor open dek moet minimaal IP55 zijn, dit is een zeer moeilijk te realiseren bescherming. Bij annex 3 staat: zoals bijvoorbeeld, dit is discutabel. Wat is er dan nog meer goed? 3. Overgangsbepalingen (Voorbeeld art , tweede lid) In de toelichting staan de volgende termen uitgelegd, wat tot een flinke discussie kan leiden. Wordt dit nog nader uitgewerkt? X=G geringe inspanning X=M middelmatige inspanning X=H hoge inspanning Dan nog een aantal algemene opmerkingen: Met de huidige stand van de techniek moet eigenlijk hoofdstuk 9 uitgebreid (herschreven) worden. Het oorspronkelijke gedeelte van Hoofdstuk 9 is nauwelijks gewijzigd. Echter zijn er onderdelen die niet meer van deze tijd zijn. - Op enkele onderdelen is het te gedetailleerd en laat het geen ruimte voor andere systemen/innovaties. - Nog steeds zijn er vage termen genoemd, zoals "Veilige vaart", in principe, voldoende buigzaam en in de nabijheid van, zonder uitleg hiervan. - Het zou beter zijn als alle elektrische voorschriften opgenomen worden in dit hoofdstuk. Zo ontbreken nog o.a. de elektrische voorschriften voor passagiersschepen. Nu moet je verschillende hoofdstukken combineren. En art 7.03 lid 8 is ook elektrisch, dit artikel schept ook veel verwarring omdat niet gedefinieerd is wat signalerings-instrumenten zijn en wat controle-instrumenten zijn. - Voorschriften voor brandstofcellen en zonnecellen en LNG ontbreken. - Door automatisering zijn elektrische installaties op vaartuigen in de loop van de jaren sterk veranderd. Een installatie voorzien van een 2-draadssysteem ("Rechnersystemen"/ PLC) is heel anders opgebouwd dan een traditionele installatie. Door toepassing van deze 2-draadssystemen zijn een aantal artikelen niet meer actueel. Zoals art 9.12, art 9.17 en art Over de veel toegepaste 2- draads-systemen en eisen aan computers en software welke deze systemen aansturen en ook over overige boordcomputers of elektronische motorbedieningen (dubbele voeding, uitval alarmering,

6 redundancy en noem maar op...) vindt je in de regelgeving niets terug. Wellicht is dit op te nemen in H9b. Ook aandacht voor: Kwaliteit van screenschermen ( helderheid, lichtsterkte, duurzaamheid) Eisen aan PLC s. Eisen aan boordcomputers. Eisen aan software Met de huidige techniek worden steeds meer onderdelen van de installatie ondergebracht in één systeem. Bij uitval van dit soort systemen, wat moet nog blijven werken? - Discussie ontstaat menigmaal over de dikte van toegepaste stroom-voerende kabels aan boord. Een mooie kans om dit op te nemen. Klasse bureaus hebben al voorschriften in hun Rules, dit zou nader uitgebreid kunnen worden. - Dat een noodkrachtbron niet in de hoofdmachinekamer mag bij passagiersschepen is achterhaald. De bedoeling is, dat hoofd en nood onafhankelijk zijn van elkaar. Zeker met de komst van 2 onafhankelijke voortstuwingsmotoren (en machinekamers) is dit niet meer haalbaar. - Voorschriften ontbreken t.b.v. het paralleldraaien van generatoren. - Wanneer dient er ook vermogensmeting te worden toegepast (>50 kw?) - Voorschriften ontbreken voor non-preferente groepen. En ook welke elektrische toestellen moeten functioneren bij normaal gebruik van een generator. Het komt menigmaal voor, dat men een grote en een kleine generator heeft. Met die kleine generator kan men niet tegelijk de stuurhuislift en een dekwas pomp en de stuurwerkpomp gebruiken zonder een black-out te veroorzaken. - Uitgelegd dient te worden hoe een elektrische installatie in basisopzet moet zijn. Als voorbeeld staat niet beschreven, dat wanneer bij een 2 polige installatie er (ergens in de installatie) enkelpolig gezekerd wordt, dat dan de min aan de scheepsconstructie bevestigd moet zijn. - Binnenkort de verplichte tweede onafhankelijke aandrijving voor passagiersschepen. Hebben we een brand in de machinekamer waar ook het stuurwerk staat, dan kunnen we nog aandrijven maar niet meer sturen. CONCLUSIE: Onze algemene mening is: het concept hoofdstuk 9 wat nu ter tafel ligt is incompleet, niet van deze tijd en mag niet geïmplementeerd (van kracht) worden. Hoofdstuk 9 en ook andere hoofdstukken waar elektrische voorschriften in staan moeten echter wel op korte termijn worden aangepast. Dit zal nog de nodige inspanning kosten. Onze prioriteit gaat uit naar een inspanning voor het van kracht laten worden van hoofdstuk 9a. Deze hebben wij slechts op hoofdlijnen bekeken. Dit Hoofdstuk 9a hebben wij echter niet gedetailleerd doorgenomen, omdat ons slechts een Engelse versie bekend is.

Schepen gebouwd voor en

Schepen gebouwd voor en Schepen gebouwd voor 1.4.1976 en 1.7.1983 Bijkomende eisen aan elektrische installaties vanaf 1.1.2015 - Bij de bespreking van het Belgische discussiepapier JWG (14) 21 heeft de werkgroep ervoor gekozen

Nadere informatie

Databank voor de toepassing van de technische voorschriften

Databank voor de toepassing van de technische voorschriften CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART RV (14) 76 RV/G (14) 100 JWG (14) 94 25 november 2014 Or. fr fr/de/nl/en COMITE REGLEMENT VAN ONDERZOEK WERKGROEP REGLEMENT VAN ONDERZOEK GEMEENSCHAPPELIJKE WERKGROEP

Nadere informatie

9.3.1.51.2 In ieder geïsoleerd verdeelsysteem moet een automatische aardfoutcontroleinrichting met een optisch en akoestisch alarm zijn ingebouwd.

9.3.1.51.2 In ieder geïsoleerd verdeelsysteem moet een automatische aardfoutcontroleinrichting met een optisch en akoestisch alarm zijn ingebouwd. 9.3.1.51 Elektrische inrichtingen (type G) 9.3.1.51.1 Er zijn slechts verdeelsystemen zonder teruggeleiding via de scheepsromp toegestaan.dit is niet van toepassing op: - installaties voor kathodische

Nadere informatie

WIJZIGING van het geldige REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN vanaf 1.10.2015

WIJZIGING van het geldige REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN vanaf 1.10.2015 RV (15) 45 21 augustus 2015 WIJZIGING van het geldige REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP DE RIJN vanaf 1.10.2015 Wijzigingen van het Reglement onderzoek schepen op de Rijn (Besluit 2015-I-17) Het secretariaat

Nadere informatie

OGB volgens ROSR 1976 voor schepen waarvan de kiel voor 1 april 1976 is gelegd: NVO zonder einddatum.

OGB volgens ROSR 1976 voor schepen waarvan de kiel voor 1 april 1976 is gelegd: NVO zonder einddatum. E-eisen; Kiel voor 1 juli 1983 Op grond van artikel 24.04 van het ROSR en bijlage II bij de richtlijn 2006/87/EG gelden voor schepen waarvan de kiel voor 1 juli 1983 is gelegd, de voorschriften van het

Nadere informatie

INFORMATIEBLAD OVER DE ES TRIN PROCEDURE VOOR ONTHEFFINGEN EN GELIJKWAARDIGHEDEN VAN DE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VAN VOOR SPECIFIEKE VAARTUIGEN

INFORMATIEBLAD OVER DE ES TRIN PROCEDURE VOOR ONTHEFFINGEN EN GELIJKWAARDIGHEDEN VAN DE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VAN VOOR SPECIFIEKE VAARTUIGEN INFORMATIEBLAD OVER DE PROCEDURE VOOR ONTHEFFINGEN EN GELIJKWAARDIGHEDEN VAN DE TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN VAN ES TRIN VOOR SPECIFIEKE VAARTUIGEN Maart 2019 Europees Comité voor de opstelling van standaarden

Nadere informatie

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010 Juni 2011 NEN 1010 - Aanvulling NEN 1010:2007+C1:2008/A1:2011 Op 27 juni 2011 is de aanvulling A1:2011 op NEN 1010:2007+C1:2008 verschenen. In deze aanvulling is een aantal correcties en wijzingen opgenomen

Nadere informatie

Inleiding. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties in voertuigen 18 augustus 2009. 230Vac installaties in voertuigen

Inleiding. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties in voertuigen 18 augustus 2009. 230Vac installaties in voertuigen Inleiding 230Vac installaties in voertuigen Het ontwerpen en installeren van 230Vac installaties in voertuigen is op het eerste gezicht een simpele uitdaging, omdat de installatie een zeer geringe omvang

Nadere informatie

Finale voorstel voor een hoofdstuk 19 traditionele vaartuigen

Finale voorstel voor een hoofdstuk 19 traditionele vaartuigen CENTRALE COMMISSIE VOOR DE RIJNVAART JWG (12) 22 rev. 2 28 Maart 2013 Or. de fr/de/nl/en GEMEENSCHAPPELIJKE WERKGROEP Finale voorstel voor een hoofdstuk 19 traditionele vaartuigen Verwijderd: V Mededeling

Nadere informatie

Voorwaarden bedrijfserkenningen binnenvaart: Elektrische inrichtingen, isolatieweerstand en aarding

Voorwaarden bedrijfserkenningen binnenvaart: Elektrische inrichtingen, isolatieweerstand en aarding Voorwaarden bedrijfserkenningen binnenvaart: Elektrische inrichtingen, isolatieweerstand en aarding Inleiding Dit document geeft uitleg over de voorwaarden voor een bedrijfserkenning voor: het keuren van

Nadere informatie

Hybride voortstuwing sloep met ballen

Hybride voortstuwing sloep met ballen Hybride voortstuwing sloep met ballen Sloep met ballen is een overnaads geklonken aluminium reddingssloep van 8,25 m met een gewicht van circa 2500 kilo. Voor deze sloep ben ik op zoek naar een hybride

Nadere informatie

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010 Van PAGINA der Meer1 Augustus 2012-2 Intech E&I van juli/augustus 2012 Rubriek Technische vragen MEERDERE EINDGROEPEN NIET IN ÉÉN BUIS In Intech E&I van juli/augustus 2012 is in de rubriek Technische vragen

Nadere informatie

Inventarisatielijst ROSR overgangsbepalingen.

Inventarisatielijst ROSR overgangsbepalingen. Scheepsgegevens. Scheepsnaam Lengte Europanummer (ENI) Breedte Meetbriefnummer Diepgang Certificaat geldig tot Laadvermogen Bouwjaar Motorgegevens. motor 1 Motor 2 Boegschroefmotor Merk Type Vermogen Bouwjaar

Nadere informatie

AREI art. 104 vitale stroombanen

AREI art. 104 vitale stroombanen AREI art. 104 vitale stroombanen Isabelle Hofman 10/10/2017 Topics 1. Wat zijn vitale stroombanen / installaties 2. Voorbeelden van vitale installaties 3. Wat zegt de huidige wetgeving 4. Waaruit bestaat

Nadere informatie

Voorwaarden bedrijfserkenningen binnenvaart: keuring elektrische inrichting, isolatieweerstand en aarding

Voorwaarden bedrijfserkenningen binnenvaart: keuring elektrische inrichting, isolatieweerstand en aarding Voorwaarden bedrijfserkenningen binnenvaart: keuring elektrische inrichting, isolatieweerstand en aarding Inleiding Dit document geeft uitleg over de voorwaarden voor een bedrijfserkenning voor: het keuren

Nadere informatie

voldoet momenteel op onderstaande wijze wel/ niet aan de CCR eisen

voldoet momenteel op onderstaande wijze wel/ niet aan de CCR eisen Blad 1 voldoet momenteel op onderstaande wijze aan de CCR eisen Bij eerstvolgende verlenging wel niet nvt weet niet mogelijk onmogelijk weet niet minimaal maximaal 1 Brandkleppen op alle openingen machinekamers

Nadere informatie

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU) 2018/970 VAN DE COMMISSIE

GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU) 2018/970 VAN DE COMMISSIE 10.7.2018 L 174/15 GEDELEGEERDE RICHTLIJN (EU) 2018/970 VAN DE COMMISSIE van 18 april 2018 tot wijziging van de bijlagen II, III en V bij Richtlijn (EU) 2016/1629 van het Europees Parlement en de Raad

Nadere informatie

WIJ ZIJN BLN. Dé ketenbrede branchevereniging ván en vóór de binnenvaart

WIJ ZIJN BLN. Dé ketenbrede branchevereniging ván en vóór de binnenvaart WIJ ZIJN BLN Dé ketenbrede branchevereniging ván en vóór de binnenvaart THEMABIJEENKOMST Overgangsbepalingen in vogelvlucht OVERGANGSBEPALINGEN Technische en uitrustingseisen aan binnenschepen op de Rijn

Nadere informatie

Rubriek 710 Medisch gebruikte ruimten

Rubriek 710 Medisch gebruikte ruimten Rubriek 710 Medisch gebruikte ruimten 1 september 2015 Wijzigingen medische ruimten 1 Wijzigingen medische ruimten 2 FOTO: Nieuwe NEN 1010 vanaf oktober 2015 Belangrijkste items: de term klasse wordt vervangen

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING 15 5 AARDING IN ELEKTRICITEITS NETTEN 69 5.1 AANSLUITMOGELIJKHEDEN 70. Alles over aarding - 9

INHOUD INLEIDING 15 5 AARDING IN ELEKTRICITEITS NETTEN 69 5.1 AANSLUITMOGELIJKHEDEN 70. Alles over aarding - 9 INLEIDING 15 1 AARDING: FUNCTIES, WETTEN EN NORMEN 19 1.1 FUNCTIES VAN AARDINGSVOORZIENING 20 1.2 NORMEN BETREFFENDE ONTWERP VAN AARDINGS VOORZIENINGEN 20 1.2.1 NEN 1010 21 1.2.2 NEN-EN-IEC 60204 21 1.2.3

Nadere informatie

Melden Wijziging vissersvaartuig en/of visserijmethode

Melden Wijziging vissersvaartuig en/of visserijmethode Melden Wijziging vissersvaartuig en/of visserijmethode Wijzigingen aan het schip of het gebruik van andere visserijmethoden kunnen consequenties hebben voor de veiligheid en stabiliteit van het schip en

Nadere informatie

Ontwerp voor het werkprogramma van CESNI - 3e versie (Deel I Technische voorschriften)

Ontwerp voor het werkprogramma van CESNI - 3e versie (Deel I Technische voorschriften) CESN/PT (16) 14 rev. 1 24 mei Or. en fr/de/nl/en WERKGROEP TECHNSCHE VOORSCHRFTEN Ontwerp voor het werkprogramma van CESN 3e versie (Deel Technische voorschriften) Mededeling van het secretariaat Bijgaand

Nadere informatie

PROTOCOL 14. Besluit

PROTOCOL 14. Besluit - 90 - PROTOCOL 14 Wijzigingen van het Reglement Onderzoek schepen op de Rijn door voorschriften van tijdelijke aard overeenkomstig artikel 1.06 Vereisten voor Inland AIS-apparatuur en voorschriften omtrent

Nadere informatie

a) de navolgende, onder punt 3 genoemde vermeldingen worden na hoofdstuk 4 ingevoegd.

a) de navolgende, onder punt 3 genoemde vermeldingen worden na hoofdstuk 4 ingevoegd. - 25 - Bijlage 2 bij protocol 7 Definitieve wijziging van het Reglement betreffende het scheepvaartpersoneel op de Rijn (RSP) Aanvullende voorschriften voor de kennis van de bemanningsleden van schepen

Nadere informatie

Toelichtingen bij de door ES-TRIN 2017/1 aangebrachte wijzigingen

Toelichtingen bij de door ES-TRIN 2017/1 aangebrachte wijzigingen 10 april 2018 Toelichtingen bij de door ES-TRIN 2017/1 aangebrachte wijzigingen Het Comité CESNI heeft in juli 2017 de Europese standaard ter vaststelling van de technische voorschriften voor binnenvaartschepen

Nadere informatie

MBO Elektrotechniek. NEN 1010 Opdrachtenboek 2 - NEN 1010:2015. Meer ie NEN Opdrachtenboek 2 NEN 1010:2015. verder in technisch vakmanschap

MBO Elektrotechniek. NEN 1010 Opdrachtenboek 2 - NEN 1010:2015. Meer ie NEN Opdrachtenboek 2 NEN 1010:2015. verder in technisch vakmanschap NEN 1010 Opdrachtenboek 2 - NEN 1010:2015 Meer ie t informa 0 44 99 0 l 088-4 kenteq.n @ m a e t e servic nteq.nl www.ke MBO Elektrotechniek NEN 1010 Opdrachtenboek 2 NEN 1010:2015 verder in technisch

Nadere informatie

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010 27-3-2016 12:40 Februari 2016-1 EENFASE EINDGROEPEN BEVEILIGD DOOR VIERPOLIGE AARDLEKSCHAKELAAR Volgens de Nederlandse aanvulling op bepaling 531.2.1.3 van NEN 1010:2015 is het aansluiten van eenfase-eindgroepen

Nadere informatie

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Nieuws1010 Onafhankelijke uitgave van Meer1010 Van PAGINA der Meer1 Oktober 2012-1 Intech E&I van september 2012 Rubriek Technische vragen HELPDESK UNETO-VNI HELPT VAN DE WAL IN DE SLOOT In Intech E&I van september 2012 is in de rubriek Technische

Nadere informatie

Tiara Decentrale elektrische verdeelinstallatie Verticale uitvoering IL01502130Z

Tiara Decentrale elektrische verdeelinstallatie Verticale uitvoering IL01502130Z Tiara Decentrale elektrische verdeelinstallatie Verticale uitvoering IL000Z . De voeding van de Tiara vanuit de hoofdverdeler 6 4 6 Ophangstrip (links en rechts toepasbaar). Aardlekautomaten. Lastscheider,

Nadere informatie

INLEIDING. Veel succes

INLEIDING. Veel succes INLEIDING In de eerste hoofdstukken van de cursus meettechnieken verklaren we de oorsprong van elektrische verschijnselen vanuit de bouw van de stof. Zo leer je o.a. wat elektrische stroom en spanning

Nadere informatie

Basiscursus NEN 1010. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties NEN 1010:2015

Basiscursus NEN 1010. Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties NEN 1010:2015 Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties Basiscursus NEN 1010 NEN 1010:2015 maart 2016 Bestemd voor de cursussen: basiscursus NEN 1010, opfriscursus NEN 1010, inspecties aan elektrische installaties,

Nadere informatie

De nieuwe NEN medisch gebruikte ruimten

De nieuwe NEN medisch gebruikte ruimten De nieuwe NEN 1010 - medisch gebruikte ruimten FOTO: De nieuwe NEN 1010 - medisch gebruikte ruimten 1 Ing. Mark van Abkoude Nieuwe NEN 1010 vanaf oktober 2015 Belangrijkste items: de term klasse wordt

Nadere informatie

Elektriciteit. Wat is elektriciteit

Elektriciteit. Wat is elektriciteit Elektriciteit Wat is elektriciteit Elektriciteit kun je niet zien, niet ruiken, niet proeven, maar wel voelen. Dit voelen kan echter gevaarlijk zijn dus pas hier voor op. Maar wat is het dan wel? Hiervoor

Nadere informatie

Rubriek 710 Medisch gebruikte ruimten

Rubriek 710 Medisch gebruikte ruimten Rubriek 710 Medisch gebruikte ruimten 1 september 2015 Wijzigingen medische ruimten 1 FOTO: Wijzigingen medische ruimten 2 1 Nieuwe NEN 1010 vanaf oktober 2015 Belangrijkste items: de term klasse wordt

Nadere informatie

Verstelbare stuurhuizen. Effectenrapportage

Verstelbare stuurhuizen. Effectenrapportage CESNI/PT (16) 35 13 mei 2016 Or. nl fr/de/nl/en WERKGROEP TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN Verstelbare stuurhuizen Effectenrapportage Mededeling van de Belgische delegatie De Belgische delegatie legt aan de werkgroep

Nadere informatie

Handleiding Otter POD motor

Handleiding Otter POD motor Handleiding Otter POD motor Inhoud Veiligheidsvoorschriften... 2 Inleiding;... 2 POD motor... 3 Installatie en aansluiten;... 3 Varen met de OTTER... 4 Onderhoud... 5 Garantie... 5 Specificaties... 5 Waarschuwing;...

Nadere informatie

RiLine Compact het slimme stroomverdelingssysteem

RiLine Compact het slimme stroomverdelingssysteem RiLine Compact het slimme stroomverdelingssysteem KASTSYSTEMEN STROOMVERDELING KLIMATISERING 2 Stroomverdeling in de kleinste ruimte Rittal is de topaanbieder van systemen voor een veilige stroomverdeling

Nadere informatie

Atex. ATmosphères EXplosives

Atex. ATmosphères EXplosives Atex ATmosphères EXplosives EU Richtlijnen / NL wetgeving Inspectieproces toezichthouder Inspectie focus en inspectie onderwerpen Inspectieresultaten 2007 2008 /2009 Ontstekingsbronnen ATEX ATEX 95 ATEX

Nadere informatie

MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM

MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM MODEL INSPECTIERAPPORT NR. :.. ELEKTRISCHE INSTALLATIE INSPECTIEDATUM -..-2013 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Algemene gegevens... 5 2.1 Opdrachtgever en objectgegevens... 5 2.2 Installatiegegevens...

Nadere informatie

Beschrijving: SAM 8.1/2 Tl.Nr.: HOL

Beschrijving: SAM 8.1/2 Tl.Nr.: HOL Beschrijving: SAM 8.1/2 Tl.Nr.: 78327.HOL 070815 1. Toepassing De aansluitmodule SAM 8.1/2 maakt eenvoudige bedrading tussen thermostaten en klokthermostaten mogelijk en de daaraan behorende thermische

Nadere informatie

Highlights uit nieuwe HS norm:

Highlights uit nieuwe HS norm: Highlights uit nieuwe HS norm: NEN-EN-IEC 61936-1 en NEN-EN 50522 Nieuw NEN-EN-IEC bepalingen Veiligheidsbepalingen voor hoogspanningsinstallaties: NEN 1041 vervallen sinds: 1 oktober 2012 NEN 61936-1

Nadere informatie

Universele motor controller Voor elk type Boegschroef (12 of 24 Volt) Accu spanningen van 12 tot 48 Volt.

Universele motor controller Voor elk type Boegschroef (12 of 24 Volt) Accu spanningen van 12 tot 48 Volt. Universele motor controller Voor elk type Boegschroef (12 of 24 Volt) Accu spanningen van 12 tot 48 Volt. 12 Volt tot 4,5 kw 24 Volt tot 9,0 kw Voordelen: Gebruik- Traploos in toeren regelbaar Softstart

Nadere informatie

Lineaire Hitte Detectie Acculaadstations

Lineaire Hitte Detectie Acculaadstations Lineaire Hitte Detectie 1724 BL Oudkarspel F. +31 (0)88 9112 119 info@innovfoam.com 1 De nieuwste beveiliging tegen oververhitting van acculaadstations en tractiebatterijen tijdens opladen en gebruik!

Nadere informatie

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex

Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones. IECEx 05 Ex Installatie van Elektrische apparatuur in ATEX zones IECEx 05 Ex 003 + 006 Voorstellen Ir. Andries Brakke IAB Ingenieurs te Appingedam (NL) IECEX 05 gecertificeerd Opzetten en geven van trainingen op het

Nadere informatie

ONAFHANKELIJKE PRAKTIJKINFORMATIE VOOR DE ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR

ONAFHANKELIJKE PRAKTIJKINFORMATIE VOOR DE ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR ONAFHANKELIJKE PRAKTIJKINFORMATIE VOOR DE ELEKTROTECHNISCH INSTALLATEUR derde argang juni 2008 # 5 Datacommunicatie Nieuwe norm komt voor datacommunicatie Spotlight Kasten- en panelenbouw Toekomstgericht

Nadere informatie

Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles

Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles Welkom ATEX: is het explosieveiligheidsdocument nog actueel? 1 ATEX ATEX= Atmosphères Explosibles Programma en onderwerpen Inleiding / Kennismaking (ir. Andries Brakke) IAB Ingenieurs = opleidingsinstituut

Nadere informatie

ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen

ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen ATEX REGELGEVING Regels en voorschriften voor apparaten, arbeidsmiddelen en arbeidsplaatsen in explosieve omgevingen Sinds 30 juni 2003 is er het één en ander veranderd voor apparaten en beveiligingssystemen

Nadere informatie

Herziening NPR 7910-1 & NPR 7910-2

Herziening NPR 7910-1 & NPR 7910-2 Herziening NPR 7910-1 & NPR 7910-2 Gerdian Jansen Voorzitter werkgroep Herziening NPR 7910-1 & NPR 7910-2 Lid normcommissie NEC 31 Elektrisch materieel in verband met explosiegevaar Projecttrekker taakgroep

Nadere informatie

DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW

DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW DICLAADSYSTEMEN MONTAGE EN GEBRUIK BLACKBOXX HANDLEIDING BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW INHOUDSOPGAVE Handleiding BlackBoxx met Type-2 contactdoos 3,7/11kW. 1 Veiligheids voorschriften 04 2

Nadere informatie

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht

ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht ATEX voor beginners ; explosiegevaar in vogelvlucht Waarom doen we aan ATEX Het doel is mensen beschermen tegen de effecten van een explosie Wat is een explosie eigenlijk? Een momentane ontbranding van

Nadere informatie

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem

DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem DIC WANDMODEL HANDLEIDING MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC wandmodel met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC wandmodel met plug and play stysteem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

2015 Eaton. All Rights Reserved.

2015 Eaton. All Rights Reserved. 1 Wijzigingen NEN 1010 editie 2015 Bron: Bouwbedrijf Berghege Woningbouw met een knipoog naar utiliteit 2 NEN 1010: 2015 Ruim 100 pagina s meer dan de vorige editie Nieuw onderwerpen Verlichting Laadpalen

Nadere informatie

NEN-EN-IEC 61439. H05V2-K / H07V2-K 90 C montagesnoer. Belangrijk

NEN-EN-IEC 61439. H05V2-K / H07V2-K 90 C montagesnoer. Belangrijk NEN-EN-IEC 61439 H05V2-K / H07V2-K 90 C montagesnoer Belangrijk Per 1 november 2014 is de oude norm IEC 60439 voor laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen niet meer van toepassing De nieuwe norm NEN-EN-IEC

Nadere informatie

Internationale technische regelgeving binnenvaart. Wie doet wat?

Internationale technische regelgeving binnenvaart. Wie doet wat? Internationale technische regelgeving binnenvaart Wie doet wat? 25 september 2017 In deze presentatie Focus op technische eisen aan schepen (geen gevaarlijke stoffen) De huidige internationale verhoudingen

Nadere informatie

Een batterij is een spanningsbron die chemische energie omzet in elektrische (zie paragraaf 3).

Een batterij is een spanningsbron die chemische energie omzet in elektrische (zie paragraaf 3). 5. Opwekken van spanning: Spanningsbronnen Om een lamp te laten branden, een rekenmachine te laten rekenen, een walkman muziek te laten weergeven heb je een bron van elektrische energie nodig. Een spanningsbron

Nadere informatie

Bekendmakingen aan de scheepvaart

Bekendmakingen aan de scheepvaart Bekendmakingen aan de scheepvaart Nr. 269/1990 Bekendmaking aan de scheepvaart tot wijziging van Bekendmaking aan de scheepvaart no. 269/1990 (Voorschriften voor patrijspoorten, lichtranden en ramen) Het

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Bekendmaking normen elektrotechnische producten

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Bekendmaking normen elektrotechnische producten STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 20390 20 juli 2015 Bekendmaking normen elektrotechnische producten 10 juli 2015 Nr. 200695EG10 De Besturen van de stichting

Nadere informatie

INHOUD INLEIDING. Hoofdstuk 1 EXPLOSIES 1 1.1 FYSISCHE EXPLOSIES 3 1.2 CHEMISCHE EXPLOSIES 3 1.3 DEFLAGRATIE EN DETONATIE 4

INHOUD INLEIDING. Hoofdstuk 1 EXPLOSIES 1 1.1 FYSISCHE EXPLOSIES 3 1.2 CHEMISCHE EXPLOSIES 3 1.3 DEFLAGRATIE EN DETONATIE 4 INLEIDING XV Hoofdstuk 1 EXPLOSIES 1 1.1 FYSISCHE EXPLOSIES 3 1.2 CHEMISCHE EXPLOSIES 3 1.3 DEFLAGRATIE EN DETONATIE 4 1.4 INWENDIGE EN VRIJE EXPLOSIES 6 1.5 GAS- EN STOFEXPLOSIES 6 1.6 EXPLOSIE-EFFECTEN

Nadere informatie

Technische voorwaarden

Technische voorwaarden Technische voorwaarden NEN 1010 Rubriek 712 Photovoltaïsche voedingssystemen 712.411.1.2 Indien in een elektrische installatie een PV-voeding is aangebracht zonder tenminste enkelvoudig scheiding tussen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 409 Zee- en binnenvaart Nr. 126 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld op 31 oktober 2016 De vaste commissie voor Infrastructuur en

Nadere informatie

Opfriscursus NEN 1010

Opfriscursus NEN 1010 Veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties Opfriscursus NEN 1010 NEN 1010:2007+C1:2008+ A1:2001+C1:2011 oktober 2011 Bestemd voor de cursussen: opfriscursus NEN 1010; inspecties aan elektrische

Nadere informatie

Wettelijke eisen voor stuurmachines

Wettelijke eisen voor stuurmachines Wettelijke eisen voor stuurmachines Inleiding In de binnenvaart moet wat betreft de voorschriften onderscheid gemaakt worden tussen schepen die voorzien zijn van een Certificaat van Onderzoek voor de Rijn

Nadere informatie

Meterkasten en 1stroomverdeelkasten

Meterkasten en 1stroomverdeelkasten Meterkasten en 1stroomverdeelkasten Inhoud 1.1 Kunststof meterkasten 5 1.2 Metalen meterkasten 9 1.3 Volrubber verdeelkast Dick 13 1.4 Rubber verdeelkast Moby 17 1.5 Volrubber verdeelkast Pluto 25 1.6

Nadere informatie

Veiligheidsaarde is meer dan 25/In

Veiligheidsaarde is meer dan 25/In VAKGROEP BLIKSEMBEVEILIGING Veiligheidsaarde is meer dan 25/In De techniek waarop Nederland draait VAKGROEP BLIKSEMBEVEILIGING Veiligheidsaarde is meer dan 25/ln In deze folder vatten we de essenties van

Nadere informatie

7.3-2 - 7.3. c) Toepassing Europese norm op bijboten

7.3-2 - 7.3. c) Toepassing Europese norm op bijboten 7.3-1 - 7.3 Moratorium voor bepaalde overgangsbepalingen van het Reglement onderzoek schepen op de Rijn Wijziging van het Reglement van Onderzoek door een voorschrift van tijdelijke aard (Art. 24.02, tweede

Nadere informatie

Publicatieplan. *: reeds gepubliceerd

Publicatieplan. *: reeds gepubliceerd Publicatieplan *: reeds gepubliceerd A Aansluitingen Aardingen* Praktische uitvoering* Integratie van EEXi-kringen in verschillende aardingssystemen* Accumulatoren Alkalische accumulatoren Zure accumulatoren

Nadere informatie

Elektrotechnische inspecties

Elektrotechnische inspecties Quercus Technical Services UERCUS Elektrotechnische inspecties Laagspanning - Hoogspanning - ATEX Onze kijk op inspecteren Veiligheid Elke werkgever is volgens het Arbobesluit wettelijk verplicht om zijn

Nadere informatie

Complete set prijzen Elektrisch Varen +.

Complete set prijzen Elektrisch Varen +. Complete set prijzen Elektrisch Varen +. Op het gebied van elektrisch varen is Bellmarine inmiddels een toonaangevend begrip. De jarenlange ervaring, kwaliteit en duurzaamheid staan garant voor puur vaarplezier!

Nadere informatie

Dekwerktuigen en praktisch a/b opleidingsschip leidingsystemen Pompen, leidingsystemen, bilge- en

Dekwerktuigen en praktisch a/b opleidingsschip leidingsystemen Pompen, leidingsystemen, bilge- en K/MaT/4.1 Deeltaak: werktuigen aan dek herkennen en bedienen BASISBEROEPSGERICHTE LEERWEG Verschillende functies en onderdelen van 3 4.1.1 Workshop / opdracht dekwerktuigen benoemen Verschillende dekwerktuigen

Nadere informatie

Veiligheid OVL-DC gewaarborgd

Veiligheid OVL-DC gewaarborgd Veiligheid OVL-DC gewaarborgd Introductie: Eric Vos, consultant Nobralux BV Achtergrond: Elektrotechniek Werkzaam in: OVL, VRI en IV-schap: o RAW-bestekken, Beleidsplannen, o IV-veiligheidshandboeken,

Nadere informatie

SET/TSH2- en SET/TSHS2

SET/TSH2- en SET/TSHS2 Labkotec Oy Myllyhaantie 6 FI-33960 PIRKKALA FINLAND Tel: +358 29 006 260 Fax: +358 29 006 1260 18.7.2016 Internet: www.labkotec.fi 1/7 SET/TSH2- en SET/TSHS2 Capacitieve niveausensoren Auteursrecht 2016

Nadere informatie

Veiligheidsaarde is meer dan 25/In

Veiligheidsaarde is meer dan 25/In VAKGROEP BLIKSEMBEVEILIGING Veiligheidsaarde is meer dan 25/In De techniek waarop Nederland draait VAKGROEP BLIKSEMBEVEILIGING Veiligheidsaarde is meer dan 25/ln In deze folder vatten we de essenties van

Nadere informatie

H2 les par2+4+3.notebook November 11, 2015. Elektriciteit in huis. Na de verbruiksmeter zit er een hoofdschakelaar en daarna

H2 les par2+4+3.notebook November 11, 2015. Elektriciteit in huis. Na de verbruiksmeter zit er een hoofdschakelaar en daarna Hoofdstuk 2 Elektriciteit in Huis Elektriciteit in huis Na de verbruiksmeter zit er een hoofdschakelaar en daarna wordt de huisinstallatie verdeeld in groepen met zekeringen. voor de extra veiligheid zijn

Nadere informatie

VIESMANN. Montagehandleiding. Uitbreiding EA1. Veiligheidsvoorschriften. voor de vakman

VIESMANN. Montagehandleiding. Uitbreiding EA1. Veiligheidsvoorschriften. voor de vakman Montagehandleiding voor de vakman VIESMNN Uitbreiding E1 Veiligheidsvoorschriften Volg deze veiligheidsvoorschriften nauwkeurig op ter voorkoming van lichamelijk letsel en materiële schade. Toelichting

Nadere informatie

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem

LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem LAADZUIL ELEKTRISCHE MONTAGE EN GEBRUIK VOERTUIGEN HANDLEIDING Deze handleiding is van toepassing op een DIC laadzuil met plug and play systeem INHOUDSOPGAVE DIC laadzuil met plug and play systeem 1 Veiligheidsvoorschriften

Nadere informatie

BDS-001, besturing voor handbediende schuifdeuren

BDS-001, besturing voor handbediende schuifdeuren , besturing voor handbediende schuifdeuren HW V1.0 SW V1.0 NL. Inhoudsopgaven: 1 Veiligheidsvoorschriften 2 2 Werking 3 3 Overzicht 4 4 Aansluiten 6 5 Storingen/specificaties 9 1 1 Veiligheidsvoorschriften:

Nadere informatie

19006 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

19006 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 19006 BELGISCH STAATSBLAD 21.03.2016 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID Mobiliteit en Openbare Werken Reglement Onderzoek Schepen op De Rijn (ROSR) 1995. Stand 1 april 2016 REGLEMENT ONDERZOEK SCHEPEN OP

Nadere informatie

Wijziging Beleidsregels arbeidsomstandighedenwetgeving

Wijziging Beleidsregels arbeidsomstandighedenwetgeving SZW Wijziging Beleidsregels arbeidsomstandighedenwetgeving (Richtlijn Atex) Besluit van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 3 juli 2003, Directie Arbeidsveiligheid en -gezondheid,

Nadere informatie

Overgangsbepalingen waarvan de termijn bij de 1e verlenging van het certificaat na 1-1-2015 afloopt, de extra eisen voor passagiersschepen.

Overgangsbepalingen waarvan de termijn bij de 1e verlenging van het certificaat na 1-1-2015 afloopt, de extra eisen voor passagiersschepen. Overgangsbepalingen waarvan de termijn bij de 1e verlenging van het certificaat na 1-1-2015 afloopt, de extra eisen voor passagiersschepen. 15.02, lid 10, onder c Duur van het sluiten door afstandsbediening

Nadere informatie

ATEX 137. blad 1 van 5 ATEX 137

ATEX 137. blad 1 van 5 ATEX 137 Postbus 141 2040 AC Zandvoort telefoon : (023) 573 25 54 e-mail : info@vmtl.nl internet : www.vmtl.nl K.v.K nr. 53589211 BTW nr.: NL8509.38.880.B01 ATEX 137 Inleiding Sommige explosies zijn in staat om

Nadere informatie

Het inspecteren van elektrische installaties in ATEX zones

Het inspecteren van elektrische installaties in ATEX zones Het inspecteren van elektrische installaties in ATEX zones EX 006 Testen van elektrische installaties in EX gebieden Ex 007 Visuele en nauwkeurige inspectie van elektrische installaties in EX gebieden

Nadere informatie

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld!

(On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! (On)voldoende spanningskwaliteit kost geld! De verantwoordelijkheid voor een voldoende kwaliteit van de spanning en de stroom is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van netbeheerders, fabrikanten en

Nadere informatie

FIRET MARINE. DE BESCHERMING TEGEN BRAND DIE MET U MEEVAART.

FIRET MARINE. DE BESCHERMING TEGEN BRAND DIE MET U MEEVAART. FIRET MARINE. DE BESCHERMING TEGEN BRAND DIE MET U MEEVAART. HET TIJDPERK VAN BRAND IS VOORBIJ. HET TIJDPERK FIRET MARINE IS AANGEBROKEN. De tijd van onverwachtse branden in de nautische sector is voorgoed

Nadere informatie

Procesveiligheid & SIL

Procesveiligheid & SIL PRODUCA veiligheid & SIL Willem van der Bijl PRODUCA Communicatie BV Toepassing Arbowet.PPT / WvdB, Apr 2016 / Blz. 1 Wat is PRODUCA? PRODUCA levert diensten op het gebied van Opleidingen, Consultancy

Nadere informatie

Voorwoord. Met vriendelijke groet, De directie van Sendo Shipping, Sebastiaan van der Meer Edwin Groen Dominic van der Meer

Voorwoord. Met vriendelijke groet, De directie van Sendo Shipping, Sebastiaan van der Meer Edwin Groen Dominic van der Meer 1 Voorwoord Sendo Shipping is een jong en dynamisch bedrijf wat zich specialiseert in het exploiteren van meerdere binnenvaartschepen. Met die schepen wordt voornamelijk een 24/7 containerlijndienst onderhouden

Nadere informatie

Examenomschrijving Inspectie elektrische installaties in ATEX-gebieden. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Inspectie elektrische installaties in ATEX-gebieden. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Inspectie elektrische installaties in ATEX-gebieden Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. 5 maart

Nadere informatie

Elektriciteit, wat is dat eigenlijk?

Elektriciteit, wat is dat eigenlijk? Achtergrondinformatie voor de leerkracht Te gebruiken begrippen tijdens de les. Weetje!! Let op de correcte combinatie lampjes en batterijen -- 1,2 V lampjes gebruiken met de AA-batterijen van 1,5 V ---

Nadere informatie

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4 1 Door een dunne draad loopt een elektrische stroom met een stroomsterkte van 2 A. De spanning over deze draad is 50 V. Bereken de weerstand van de dunne draad. U = 50 V I = 2 A R = 50V 2A R = 25Ω 2 Een

Nadere informatie

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit

PROTOCOL 3. Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI. Besluit PROTOCOL 3 Instelling en werkwijze van het Europees Comité voor de opstelling van standaarden voor de binnenvaart CESNI Besluit De Centrale Commissie voor de Rijnvaart (CCR), gezien het belang dat zij

Nadere informatie

CONTROLEPLAN 55.00. gasinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan

CONTROLEPLAN 55.00. gasinstallaties. www.controleplannen.nl. Over dit controleplan CONTROLEPLAN GASINSTALLATIES 55.00 CONTROLEPLAN 55.00 gasinstallaties www.controleplannen.nl Inhoud Over dit controleplan A Organisatie P2 B Techniek P5 C Inspectielijst P6 Gasinstallaties kennen niet

Nadere informatie

Onafhankelijke uitgave van Meer1010

Onafhankelijke uitgave van Meer1010 10-1-2018 10:59 Januari 2018-1 CPR - CONSTRUCTION PRODUCTS REGULATION Inleiding Sinds 1 juli 2013 is de Europese Verordening 305/2011 voor bouwproducten, de Construction Products Regulation, van kracht.

Nadere informatie

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar

Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar 1 Inleiding Mode 3 laadpunten voor elektrische voertuigen: keuze van de differentieelschakelaar Elk laadpunt voor een elektrisch voertuig (EV) moet o.a. beschermd worden tegen onrechtstreekse aanraking.

Nadere informatie

SAFETY CLASS, Programma 2012-2013

SAFETY CLASS, Programma 2012-2013 SAFETY CLASS, Programma 2012-2013 Wilt u een - pert worden? In de markt van explosieveiligheid gaan de ontwikkelingen in een steeds sneller tempo. Denk bijvoorbeeld aan de zone 2 toepassingen en de opmars

Nadere informatie

Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN. Bedrijfsexamen

Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN. Bedrijfsexamen Examenomschrijving Inspectie van elektrische installaties volgens ATEX-ADN Bedrijfsexamen Stichting algemene basisvaardigheden Deze examenomschrijving is goedgekeurd door het bestuur van SABV d.d. SABV,

Nadere informatie

Railkokersystemen geïntegreerd in installaties

Railkokersystemen geïntegreerd in installaties Railkokersystemen geïntegreerd in installaties Ruud Twiss / Paul Langbein 14 maart 2018 Inleiding Binnen onze maatschappij gaat steeds meer gebruik gemaakt worden van elektriciteit. De installaties daarvan

Nadere informatie

Het secretariaat doet een voorstel voor de wijziging van ES TRIN 2017/1 inzake de vluchtwegen niet door keukens toekomen.

Het secretariaat doet een voorstel voor de wijziging van ES TRIN 2017/1 inzake de vluchtwegen niet door keukens toekomen. CESNI/PT (17) 69 rev. 1 9 oktober 2017 Or. fr/de fr/de/nl/en WERKGROEP TECHNISCHE VOORSCHRIFTEN Wijziging van ES-TRIN 2017/1 Overgangsbepalingen van artikel 19.06 van ES-TRIN Vluchtwegen niet door keukens

Nadere informatie

staal Dubbele terugslagklep Reservoir van PE 350 l Smart home mogelijkheid CAPACITEIT

staal Dubbele terugslagklep Reservoir van PE 350 l Smart home mogelijkheid CAPACITEIT JUNG PUMPEN COMPLI 1200 Aansluitklaar Geschikt voor onderdompeling In hoogte verstelbare inlaat Inlaatklemflens van roestvrij staal Dubbele terugslagklep Reservoir van PE 350 l Smart home mogelijkheid

Nadere informatie

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk

Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Betrouwbaar, Technisch, Vriendelijk Stofexplosiegevaar Thema avond PREBES Aquafin Harelbeke 08/06/2017 G. Cailliau, sectormanager BTV West Vlaanderen Inhoud Wanneer is er explosiegevaar? Wettelijk kader.

Nadere informatie