Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012"

Transcriptie

1 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/ / fax 016/ Website: Eindredactie: Ann Detelder Verantwoordelijke uitgever: Chris Van Hoof directeur KVLV vzw In 2013 focust het op digitalisatie. Dit houdt in dat de website vernieuwd wordt en dat er ook een aantal wijzigingen zullen zijn m.b.t. je vertrouwde. De papieren zal namelijk vervangen worden door een elektronische e-zine die maandelijks zal verschijnen. Op die manier willen we nog sneller actuele informatie tot bij jou krijgen en willen we het vormingsaanbod aan je persoonlijke wensen aanpassen. Een dergelijke zal via verstuurd worden. Van veel hoeveproducenten hebben we een mailadres maar jammer genoeg niet van iedereen. Vandaar onze oproep: om ons je CORRECT mailadres zo snel mogelijk te bezorgen. Dit kan op drie manieren: 1. Via onze website: kan je een online formulier invullen en doorsturen. 2. Stuur een mailtje naar met hierin volgende gegevens: Naam + voornaam Naam bedrijf Volledig adres Telefoon en/of gsm adres Ev. website adres Graag ook aanduiden in welke thuisverkoop sectoren je actief bent: zuivel, vlees, fruit, groenten, verwerkt fruit, verwerkte groenten, andere. 3. Fax of stuur ons het laatste blad van deze ingevuld (drukletters) terug. Doe dit vandaag nog. Zo kan je het niet vergeten en hoef je geen enkele te missen. We wensen je veel leesplezier, Ann Detelder Coördinator

2 ONS VORMINGSAANBOD Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet (1) verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van je taken en verantwoordelijkheden. Deze verplichting geldt overigens niet alleen voor de bedrijfsleider, maar voor iedereen die tewerkgesteld is in de voedingssector. Bij controle door het FAVV zal naar het bewijs van deze vorming gevraagd worden. Basiscursus Om hieraan tegemoet te komen organiseerde het reeds heel wat basiscursussen Hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid. De deelnemers kregen na afloop van de cursus een aanwezigheidsattest dat bij het autocontroleplan moet gevoegd worden en kan voorgelegd worden bij een controle van de voedselhygiëne. Ondanks de reeks cursussen die achter de rug zijn blijft de vraag van hoeveproducenten aanwezig. Voor wie? Voor land- en tuinbouwers die verwerkte producten (zuivelproducten, vlees(waren), versneden groenten en fruit, andere bereide producten, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen. Inhoud? LES 1: basis microbiologie + goede hygiënepraktijken (extra aandacht aan reiniging en ontsmetting: welke stoffen doen wat?) inrichting verwerkingslokaal LES 2: HACCP + versoepelingen traceerbaarheid melding LES 3: stappenplan autocontrole en in kader van versoepelingen gebruik van gevarenanalyse interpretatie analyseresultaten labo non-conformiteitenregister Waar en wanneer? Dit najaar wordt de cursus drie maal aangeboden: 2 dagopleidingen en in samenwerking met Pajottenland-plus een cursus verdeeld over 3 avonden. Na afloop van de opleiding krijg je een attest toegestuurd. Dagopleidingen (vanaf 9u30): HASSELT: zaterdag 17 november te 3500 Hasselt, Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28 BRASSCHAAT: vrijdag 7 december te 2930 Brasschaat, Mikhof 25 (1) Verordening (EG) 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk XII. Voor meer info:

3 Avondopleiding (start 20u), in samenwerking met Pajottenland Plus: PAMEL (ROOSDAAL): maandagen 29/10, 12/11 en 26/11 te 1760 Roosdaal, Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel (PPK), Molenstraat 26 Deelnameprijs? Dagopleiding: 25 euro inclusief lesnota s, broodjes en dranken. Avondopleiding: 15 euro inclusief lesnota s en drankje. Bezoek laboratorium Foodcontrol Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Alle hoeveproducenten die zelf producten verwerken zijn verplicht om minstens 2 maal per jaar hun producten bacteriologisch te analyseren. Sommige bedrijven zijn daarnaast verplicht hun putwater te laten ontleden. De analyseresultaten zijn uitermate belangrijk en bij controle door het FAVV wordt hiermee ook rekening gehouden. Maar wat doet een labo nu precies met de stalen die je meegeeft, hoe gebeuren de analyses, welke methodes worden gebruikt en hoe gaat alles precies in zijn werk? Je komt het allemaal te weten tijdens het bezoek aan het labo Foodcontrol in Wetteren. Waar en wanneer? WETTEREN: maandag 29 oktober, 14 u. Deelnameprijs 10 euro/persoon inclusief rondleiding en drankje. Info-avond opstarten van een thuisverkoop Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Bij de opstart van een thuisverkoop ga je niet over 1 nacht ijs. Je weet beter vooraf waar je aan begint. Wat zijn de mogelijkheden en kansen. Wat mag je doen en aan welke (administratieve) verplichtingen moet je dan voldoen. Je komt het allemaal op een overzichtelijke manier te weten tijdens deze infoavond. Waar en wanneer? AVELGEM: dinsdag 6 november, 20 u. TERNAT: woensdag 28 november, 13u30 Deelnameprijs 5 euro inclusief lesnota s en een drankje.

4 Workshop kostprijs en rendabiliteit van hoeveproducten Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Je wil goede beslissingen nemen, dus heb je de juiste informatie nodig. Om over goede managementinformatie te beschikken is het vooreerst van essentieel belang een zicht te hebben op de reële kostprijs van de verschillende producten die je aanbiedt. Belangrijker nog is het om inzicht te hebben in de structuur van die kostprijs in je bedrijf. Enkel op basis van dergelijke informatie kunnen vereiste én verantwoorde aanpassingen worden doorgevoerd. Door de kostprijs van je producten te bepalen, wordt deze in al zijn aspecten ontrafeld en wordt de organisatie van je bedrijf in kaart gebracht. Kostprijsberekening levert bijgevolg een schat aan informatie op, die een belangrijke ondersteuning biedt voor alle beslissingen waarbij kosteninformatie een doorslaggevende rol kan spelen. Het gaat dan onder meer over beslissingen inzake: Kostenbeheersing Kostenreductie Strategische beslissingen Waar en wanneer? ZUIVEL LOCHRISTI: woensdag 14 november, 20 u. te 9080 Lochristi, Provinciaal KVLV-kantoor, Denen 157. GEEL: donderdag 15 november, 20 u. te 2440 Geel, Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1. GROENTEN/FRUIT RUMBEKE: woensdag 28 november, 20 u. te 8800 Rumbeke-Beitem, Inagro vzw, Ieperseweg 87. MEENSEL-KIEZEGEM: donderdag 29 november, 20 u. te 3391 Meensel-Kiezegem, Vanhellemont, Heibosstraat 17. Deelnameprijs 10 euro/persoon inclusief lesnota s en een drankje (5 euro KVLV-leden).

5 Verbreding in t lang en in t breed Voor wie? Voor alle land- en tuinbouwers met interesse in verbreding. Inhoud? Misschien ben je op zoek naar een bijkomend inkomen op je bedrijf maar weet je niet precies wat of hoe. Met kinderen omgaan is je passie, je bedrijf leent zich misschien tot de uitbouw van een B&B, je zou graag je culinaire talenten gebruiken bij de verwerking van eigen producten of je denkt dat je een uitstekende zorgboerin zou zijn... In deze les kom je enerzijds op een interactieve manier te weten welk soort nevenactiviteit het best bij jou en je bedrijf past. Anderzijds wordt toegelicht wat de verschillende mogelijkheden van verbreding zijn en wat ze jou mogelijks kunnen bieden. Waar en wanneer? GEEL: dinsdag 6 november, u. te 2440 Geel, Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1. ASSE - MOLLEM: donderdag 8 november, 20 u. te 1730 Mollem, Hof ter Vrijlegem, Boven Vrijlegem 41. HASSELT: dinsdag 13 november, 20 u. te 3500 Hasselt, Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28. Deelnameprijs? 7, 12, 10 euro (respectievelijk Geel, Asse en Hasselt) inclusief lesnota s en een drankje, korting voor KVLV leden (5, 10, 8 euro). Voor deze opleidingen is inschrijven minstens 1 week op voorhand verplicht via 016/ of Pas na telefonische bevestiging van uw inschrijving of bevestiging via bent u ingeschreven. Geld overschrijven geldt NIET als inschrijving en bij annulatie van de vorming zijn wij dan ook niet verantwoordelijk indien wij u niet (tijdig) kunnen verwittigen. Gelieve minstens 1 week op voorhand het juiste bedrag over te schrijven op BE met vermelding naam + soort cursus.

6 Het Innovatiesteunpunt biedt dit najaar volgende interessante workshops aan: Workshop 1: Introductie tot marketing: 6 november Wat is marketing en waarom is het belangrijk? Leer meer over de marketingmix (product, prijs, promotie en plaats) en hoe het ook bij jouw bedrijf een rol kan spelen. Locatie: Maris Graszoden Service, Arendonk Workshop 2: De wereld van de retail: 13 november Als afzetkanaal speelt retail een belangrijke rol. Kom daarom meer te weten over de ontwikkelingen die zich vandaag afspelen. Welke marges zijn er, welk prijsbeleid wordt gevolgd, hoe belangrijk is de input van de klant, enzovoort. Locatie: Tomaten Stoffels, Rijkevorsel Workshop 3: Bepaal de juiste prijs voor je product: 20 november In tijden van crisis is de consument zeer prijsgevoelig, hoe zorg je ervoor dat je de juiste prijs zet voor elk product. Niet te hoog en niet te laag. Waarmee moet je rekening houden bij het bepalen van je prijs en hoe pas je dit op landbouwproducten toe? Locatie: Geitenboerderij Polle, Lichtaart Workshop 4: B2B marketing Anders en hoe?!: 27 november Niet elk landbouwproduct wordt rechtstreeks aan de eindconsument verkocht. Ontdek hoe Business-to-Business verschilt van Business-to-Consumer marketing. Maak kennis met een aantal praktische voorbeelden en ontdek hoe je deze zelf kan toepassen. Locatie: Schapenhof, Rijkevorsel Workshop 5: Communiceren met impact over je bedrijf en product: 4 december Hoe creëer je maximale impact met weinig budget? Een praktische workshop over de zin en onzin van een website, een logo, folders, straatborden, advertenties, sociale media en nog veel meer. Locatie: Sint-Jozefhoeve, Balen Alle workshops starten om u. tot u. De kostprijs voor elke workshop bedraagt 25 euro voor beroepsleden Boerenbond en 40 euro voor niet-leden. Voor de volledige workshopreeks betalen beroepsleden Boerenbond 100 euro en niet-leden 160 euro. Inschrijven Inschrijven is verplicht en kan via of bij Diane Goris (016/ of Voor elk van de avonden kan afzonderlijk ingeschreven worden Meer info? Veerle Serpieters: 016/ of

7 HET STEUNPUNT ADVISEERT Gids hoevezuivel door het FAVV gevalideerd Het Voedselagentschap heeft de autocontrolegids voor de productie en de verkoop van melkproducten op de hoeve gevalideerd. De gids werd opgesteld door een interprofessionele werkgroep (IKM/QFL/QMK) bestaande uit de verschillende actoren uit de melksector. Het Voedselagentschap heeft het document afgewerkt en gevalideerd. Melkveebedrijven die op hun bedrijf zelf producten verwerken en rechtstreeks verkopen zullen al hun activiteiten op basis van deze gids kunnen laten certificeren en zo vlotter de bonus kunnen verkrijgen op de aan het FAVV verschuldigde jaarlijkse heffing. Het Voedselagentschap zal samen met de sectororganisaties zorgen voor een correcte verspreiding van de gids door deze beschikbaar te stellen aan alle landbouwbedrijven die erom vragen. Zoals de brochure Verwerking en verkoop op de hoeve geeft deze autocontrolegids voor de productie en de verkoop van melkproducten op de hoeve, aan de hand van concrete voorbeelden, een gedetailleerde beschrijving van de voorwaarden waaraan landbouwers moeten voldoen om hun activiteiten op die manier te kunnen diversifiëren. Aangepaste checklijsten en leidraden voor de hoeveslagers Wanneer je controle krijgt van het FAVV gebeurt dit aan de hand van door het FAVV opgestelde checklijsten die elke controleur moet hanteren. De handleiding bij deze checklijsten wordt leidraad genoemd. Zowel in de checklijsten als in de leidraden werden vorige maand een aantal wijzigingen aangebracht. Je kunt deze aangepaste documenten raadplegen op zodat je voorbereid bent bij een ev. controle en/of een audit. Ook de lijst met meest gestelde vragen (FAQ) werd aangepast. Je vind ze terug via dezelfde link.

8 Aangepaste richtlijnenbetrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong Een belangrijk onderdeel van een kwaliteitsborgingsysteem in een onderneming is de traceerbaarheid. Als onderdeel van het kwaliteitsborgingprogramma worden efficiënte procedures uitgewerkt, die de voedingsproducten (en hun ingrediënten) zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts kunnen traceren. Traceerbaarheid op zich levert niets bij aan de voedselveiligheid maar het zorgt voor de nodige transparantie om efficiënte controlemaatregelen toe te passen in geval van een incident. Elke operator is er toe gehouden de nodige informatie bij te houden en desgevallend door te geven aan de volgende operator. De exploitant die levensmiddelen van dierlijke oorsprong levert aan een andere exploitant dient steeds de volgende informatie te verstrekken aan de exploitant aan wie hij de levensmiddelen levert: 1. een nauwkeurige beschrijving van de levensmiddelen: over welke producten gaat het? 2. het volume of de hoeveelheid van de levensmiddelen: aantallen en/of gewicht. 3. je naam en bedrijfsadres (of aanduiding van het VEN nummer of het FAVV toelatings- of erkenningsnummer). 4. naam en bedrijfsadres van de persoon die de goederen zal ontvangen (of aanduiding van het VEN nummer of het FAVV toelatings- of erkenningsnummer). 5. een referentie ter identificatie van de partij of zending (vb. lotnummer, houdbaarheids - datum, ). 6. de datum van verzending. Bij het vervoer van rundsvlees geldt bovendien dat de extra traceerbaarheidsgegevens moeten vermeld worden. De vorm waarin je deze informatie bewaard is niet vastgesteld. Zowel papieren en elektronische versie zijn geldig. De informatie moet je tot 6 maanden na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum van het product bijhouden en je dient minstens wekelijks deze informatie te actualiseren (indien nodig) Deze richtlijnen gelden dus niet wanneer je rechtstreeks aan de consument levert. Indien het om voorverpakte producten gaat zal bij verkoop aan de consument het etiket volstaan maar hoeft u geen bijkomende gegevens bij te houden. Verkoop je ambulant zelf geslachte konijnen en/of kippen op bijvoorbeeld een lokale markt dan dien je bij het vervoer van de karkassen naar de plaatselijke markt geen vervoersdocument op te stellen. Wel moet u steeds de door het FAVV afgeleverde toelating (tot slachten) kunnen voorleggen.

9 Gezamenlijke labocontroles ophalingen najaar 2012 gaan binnenkort van start Voor wie? Hoevezuivelaars: iedere producent van zuivelproducten moet tweemaal per jaar zijn producten laten controleren. Hoeveslagers: dienen jaarlijks een staal gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt (vb. bereid gehakt, americain préparé, ) te laten analyseren. Producenten van andere verwerkte producten (fruitsappen, confituren, ): ook jij moet tweemaal per jaar je producten bacteriologisch laten analyseren. Hetzelfde geldt ook voor het water, behalve onbehandeld leidingwater, dat bij/in de productie gebruikt wordt. Ter info 1. De tabel met verplicht te analyseren parameters kan je terugvinden in de van het van december 2009 (zie Onder het luik autocontrole op onze site vind je dezelfde tabel ook terug met de opmerkingen van het FAVV. 2. Je dient slechts 1 product per productfamilie te laten analyseren. Maak je 10 soorten ijs dan hoef je maar 1 staal te laten analyseren. Zo ook voor de harde kazen, de verwarmde zuiveldesserten, yoghurt, fruitsappen, confituren, 3. Indien je als producent van verwerkte producten gedurende minder dan 6 opeenvolgende maanden producten op de hoeve verwerkt dan dien je slechts 1 maal per jaar je producten te laten analyseren. 4. Analyseresultaten dien je wettelijk gezien 6 maanden bij te houden maar we raden je aan deze steeds bij te houden zodat je de evolutie op je bedrijf kan vaststellen en ev. tijdig kan ingrijpen mocht er iets fout lopen. Het is bereid je bij te staan met de interpretatie van je analyseresultaten. 5. De meeste laboratoria werken met zgn. aanvraagformulieren. Het is de bedoeling dat deze formulieren zoveel mogelijk op voorhand ingevuld worden. Eventuele vragen of onduidelijkheden kan je natuurlijk steeds stellen wanneer de stalen worden opgehaald. 6. Geef een representatief staal mee. Het heeft weinig zin om op de dag van de staalname je producten aan een bijzondere (hygiënische) behandeling te onderwerpen. De labo-analyses dienen in de eerste plaats als controle op je eigen handelingen en werkzaamheden waaruit je heel wat informatie kan halen. Praktisch Nam je al deel aan de gezamelijke ophaling? Dan blijf je tenzij tegenbereicht van jou - op de lijst staan. Nam je nog niet deel en ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan voor 15 oktober in met de antwoordstrook op de laatste bladzijde of mail naar We bezorgen je dan alle info zodat je kan beslissen of je al dan niet meedoet.

10 NIEUWS UIT DE PROVINCIES West-Vlaanderen: Inagro brengt landbouw en hoeveproducten dichter bij het grote publiek HEEL WAT BEZOEKERS OP FERME FESTIVAL Ondanks het wisselvallige weer werd de tweede editie van Ferme Festival op zondag 24 juni opnieuw een succes! De vier deelnemende hoeves (Sierplanten Devriese-Luyssen te Wingene, Zuivelhoeve t Soetewey te Ruddervoorde, Sint-Maartenshove te Kools - kamp en Fam. Vandeputte te Aarsele) kregen samen zo n tal mensen over de vloer op zoek naar een glimp van de boerderij. Het concept cultuur op de boerderij zorgde voor een diversiteit aan culturele activiteiten op de landbouwbedrijven. Proeven, spelen, kijken, zingen, het hoorde er allemaal bij! Meer info: GPS-SCHATTENJACHT OP HET PLATTELAND MET FERME VÉLO Naast Ferme Festival werd ook Ferme Vélo in het kader van het Leader Tielts Plateau project Landtoer uitgewerkt. Drie permanente GPS-fietstochten ten zuidoosten van Brugge bieden jong en oud gratis plattelandsplezier en tonen de aanwezige landbouw. Elke route start op een boerderij. De startboerderijen zijn verantwoordelijk voor de reservaties en het uitlenen van de GPS-toestellen. Tijdens de route wijst de GPS je op een 7-tal aandachtspunten. Deze leren je iets meer over het platteland en de landbouw. Bij sommige punten wordt een vraag gesteld. Aan het einde van de route brengen deze antwoorden je naar de schat. Waar moet je zijn? Je start op de boerderij, een unieke locatie om de fietstocht aan te vatten. Op de startboerderij haal je de gps-toestellen af, nadat je deze vooraf hebt gereserveerd. Je breng je eigen fiets mee. Heel het jaar door! Er zijn 3 routes: Hoeve Colpaert route (28 km); Regio: Beernem - Oostkamp Startpunt: Hoeve Colpaert, Bulskampveld 7, 8730 Beernem, 050/

11 Hof van t Gruuthuuse (*) Hoeve De Knotwilg route (28 km); Regio: Tielt - Kanegem - Aarsele Startpunten: Hof Van t Gruuthuuse, Wakkensesteenweg 16, 8700 Tielt, 0479/ Hoeve De Knotwilg, Groenestraat 2, 8700 Tielt, 0474/ Sint-Maartenshove route (*) (31 km); Regio: Koolskamp - Ruddervoorde Startpunt: Sint-Maartenshove, Sint-Maartensstraat 15, 8851 Koolskamp, 0499/ (*) Enkel te reserveren in combinatie met een arrangement. Meer info: VERKOOP VAN HOEVEPRODUCTEN IN INAGRO Vanuit de Vlaamse Regering komen impulsen om korte keten initiatieven te stimuleren. De term korte keten verwijst naar afzetsystemen waarbij producent en consument rechtstreeks met elkaar in contact komen, zoals in een hoevewinkel of op een boerenmarkt. Er werd budget vrijgesteld voor praktijkgerichte projecten die snel effect kunnen realiseren op het terrein. Inagro heeft binnen dit kader het project Van boer tot werkvloer lopen. Met dit project wenst Inagro een nieuw afzetkanaal voor hoeveproducten te creëren via de verkoop van hoeveproducten aan personeelsleden in bedrijven. Om bovenstaande doelstelling te realiseren, zal het projectinitiatief uitgewerkt worden binnen één bedrijf, namelijk Inagro zelf. Dit is een non-profit organisatie met 150 werknemers. Het aanbieden van hoeveproducten in de vorm van meeneempakketten aan de Inagrowerknemers geldt als testcase. Van daaruit willen we komen tot een gebruiksklare tool met bestelmodule die kan aangeboden worden aan andere geïnteresseerde bedrijven en hoeveproducenten die willen samenwerken. Deze tool zal een digitale bestelmodule en tips voor een mogelijke opstart omvatten. Momenteel werden 4 hoeveproducenten uit de buurt bereid gevonden om wekelijks of 2-wekelijks hoeveproducten te verkopen. De verkoop start op 18 september. Meer info:

12 INSCHRIJVINGSSTROOK plaats een kruisje in de rechter kolom Naam Adres Postcode Gemeente Producent van Tel THEMA DATUM en UUR ANTWERPEN Verbreding in t lang en in t breed Dinsdag 6 november u. Rendabiliteit en kostprijs hoevezuivel Donderdag 15 november, 20 u. Hygiëne en autocontrole Vrijdag 7 december, 9.30 u. OOST-VLAANDEREN Bezoek labo Maandag 29 oktober, 14 u. Rendabiliteit en kostprijs hoevezuivel Woensdag 14 november, 20 u. VLAAMS-BRABANT Verbreding in t lang en in t breed Woensdag 7 november, 20 u. Opstarten van een thuisverkoop Woensdag 28 november, u. Rendabiliteit en kostprijs groenten en fruit Donderdag 29 november, 20 u. Hygiëne en autocontrole Maandagen 29/10, 12 & 26/11, 20 u. LIMBURG Verbreding in t lang en in t breed Dinsdag 13 november, 20u. Hygiëne en autocontrole Zaterdag 17 november, 9.30 u. WEST-VLAANDEREN Opstarten van een thuisverkoop Dinsdag 6 november, 20 u. Rendabiliteit en kostprijs groenten en fruit Woensdag 28 november, 20 u. Ik wens de digitale te ontvangen: Naam bedrijf Naam + voornaam Straat + nummer Postcode + gemeente Telefoon of gsm (in drukletters) Website bedrijf Thuisverkoop Zuivel Vlees Fruit Groenten Verwerkt fruit Verwerkte groenten Andere, welke: Ik nam nog niet deel aan de gezamenlijke labo-analyses en wens een prijsofferte en een deelnameformulier voor de volgende provincie: Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Ik ben hoevezuivelaar hoeveslager andere Stuur, fax of mail deze inschrijvingsstrook naar het, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, tel. 016/ , fax 016/ , Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie.

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2011. Heb jij geluk, net voor Pasen

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2011. Heb jij geluk, net voor Pasen Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Gezamenlijke labocontroles Strategisch Plan Korte Keten verkoop komt eraan!

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het FAVV Verplichte productanalyses Controle op je biobedrijf Vredeseilanden lanceert

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2008 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jou ligt de vierde en laatste van 2008. Het voorbije jaar is voor ons op het Steunpunt voorbij gevlogen.

Nadere informatie

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN QUICK-WIN-PROJECT: HANDLEIDING INRICHTING VAN EEN VERWERKINGS- EN WINKELRUIMTE VOOR HOEVEPRODUCENTEN STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN 1 JAN 2012 31 DEC 2012 Aanvrager: KVLV vzw Steunpunt Hoeveproducten Remylaan

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het Steunpunt Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2011

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2011 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het Steunpunt Het Steunpunt adviseert Nieuws uit de provincies Coördinator: Ann Detelder

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Juli 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Juli 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Fermweb Prijs Sterkste Talent! Nieuws van onze partners

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Referentie PCCB/S2/GDS/891700

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Vanuit het ILVO Varia Nieuws uit de provincies BESTE HOEVEPRODUCENT, Voor je

Nadere informatie

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 1 2 Inhoud Stap 1. Van start gaan!...

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert www.fermweb.be Het Steunpunt blikt terug Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook

Nadere informatie

DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7

DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7 C : conform

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2011

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2011 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Kostprijsberekening bij de thuisverkoop van zuivelproducten Gezamenlijke

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel?

Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel? Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel? Voorjaar 2013 Ann Detelder Coördinator Steunpunt Hoeveproducten Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Het

Nadere informatie

KORTE KETEN ZOEKTOCHT

KORTE KETEN ZOEKTOCHT KORTE KETEN ZOEKTOCHT Brochure 1: Op zoek naar de korte-keten De Korte Keten Waarom kopen op de hoeve? Naast het directe contact met de boer, de versheid en de meerwaardebeleving, biedt de hoeve meestal

Nadere informatie

Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten

Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten (Tinne Van Looy: plattelandscoördinator provincie Antwerpen) Vrijdag 27/11/2009 Landgoed Rhederoord Departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 3 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

IPV IPV IPV IPV OPLEIDING ACS-ZUIVEL. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie

IPV IPV IPV IPV OPLEIDING ACS-ZUIVEL. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie OPLEIDING ACS-ZUIVEL Vlaanderen 2014 Hotel Van der Valck Beveren Opleiding ACS-Zuivel voor bedienden Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie BELGISCHE CONFEDERATIE VAN DE ZUIVELINDUSTRIE Opleidingsadviseur

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jullie ligt de septembereditie van de Nieuwsbrief van jullie Steunpunt, de derde reeds van

Nadere informatie

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN Dossier Erkend Verkooppunt Hoeveproducten 1. WAT ZIJN HOEVEPRODUCTEN? 2. HET LABEL ERKENDE VERKOOPPUNTEN HOEVEPRODUCTEN 3. HOEVEVERKOOP IN CIJFERS 4. CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN 22 MAART 2013. - Ministerieel besluit betreffende de van de toepassingsmodaliteiten van de en de traceerbaarheid

Nadere informatie

KNUFFELPAS Voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar

KNUFFELPAS Voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar KNUFFELPAS Voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar Zomervakantie 2013 Een organisatie van gemeentebestuur Sint-Gillis-Waas TIJDELIJKE VERHUIS JEUGDDIENST Deze zomer verhuist de jeugddienst tijdelijk naar

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten EET SMAKELIJK EN GENIET VAN 2013! nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten December 2012

Steunpunt. hoeveproducten EET SMAKELIJK EN GENIET VAN 2013! nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten December 2012 Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt informeert Het Steunpunt adviseert Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/24 39 54 0473/20

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën. Dienst Landbouw & Platteland

Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën. Dienst Landbouw & Platteland Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën Dienst Landbouw & Platteland Cijfers Oost-Vlaamse Land- en Tuinbouw Totale opp : 298.200 ha Opp landbouw: 149.000 ha Weide, grasland en groenvoeders 61% Akkerland

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt hoeveproducten uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2007 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt hoeveproducten uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2007 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Coördinator: Anne Vandenborre Groep KVLV Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/243954 fax 016/243909

Nadere informatie

KORTE KETEN INITIATIEF

KORTE KETEN INITIATIEF KORTE KETEN INITIATIEF Brochure 2: korte keten opstarten Samen Sterk Het is bij de meeste gemeentes een misvatting dat het stimuleren en organiseren van de korte keten binnen de gemeente een dure aangelegenheid

Nadere informatie

VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW

VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW AMS FOCUS 2012 VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW STAND VAN ZAKEN IN 2011 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1.Blik op verbreding in de landbouw 2.Sociale en toeristische activiteiten 3. Milieu,

Nadere informatie

MET DANK AAN ALLE HOEVEPRODUCENTEN DIE MEEWERKTEN AAN DE HOEVEPOTLUCK

MET DANK AAN ALLE HOEVEPRODUCENTEN DIE MEEWERKTEN AAN DE HOEVEPOTLUCK Heb je vragen over hoeveverwerking en thuisverkoop? Neem gerust contact met ons op! Viering tienjarig bestaan 16 september 2013 Kempense Geitenkaas Polle, Lichtaart Steunpunt Hoeveproducten Remylaan 4b

Nadere informatie

Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier

Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier Inleiding: Het online- aanmeldingsformulier is relatief eenvoudig in te vullen. U kunt het aanmeldingsformulier invullen door naar de site van het meldpunt

Nadere informatie

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 21 januari 2011 in Antwerp Expo Met aanwezigheidsattest permanente bijscholing erkende bemiddelaars 3 uren erkende permanente

Nadere informatie

Registraties/Toelating

Registraties/Toelating Registraties/Toelating In welke gevallen moet een school niet gekend zijn door het FAVV? Wanneer er in de school geen levensmiddelen (dranken,fruit, snacks, soep,maaltijden) verkocht worden. Voorbeelden:

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2011. Ja ik heb hem net gratis gedownload.

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2011. Ja ik heb hem net gratis gedownload. Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Cadeaubonnen hoeveproducten! Startersmap Thuisverkoop in Land- en Tuinbouw is

Nadere informatie

Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens

Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens Katrien Beullens FAVV - DG Controlebeleid Inhoud Minimale wettelijke vereisten Registratie/toelating

Nadere informatie

Voedselbedeling door de Voedselbanken

Voedselbedeling door de Voedselbanken Voedselbedeling door de Voedselbanken Het bereiken van onze doelgroep op een efficiënte manier: het logistieke vraagstuk. Jean-Marie MORTIER Afgevaardigd bestuurder Voedselbank Oost-Vlaanderen 1 De Voedselbanken

Nadere informatie

WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID

WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID KBBL Kenniscentrum organiseert: WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID Open inschrijvingen, voorjaar 2007 Workshop Levensmiddelen Etikettering & Allergenen Leergang voor alle levensmiddelen bedrijven

Nadere informatie

KAN JE MET DE VERWERKING EN VERKOOP VAN HOEVEZUIVEL IETS VERDIENEN?

KAN JE MET DE VERWERKING EN VERKOOP VAN HOEVEZUIVEL IETS VERDIENEN? KAN JE MET DE VERWERKING EN VERKOOP VAN HOEVEZUIVEL IETS VERDIENEN? 1/ Samenvatting Om de rendabiliteit van een product te bepalen moet je eerst zicht hebben op de kostenstructuur van dit product, moet

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven via i-school

Handleiding online inschrijven via i-school Handleiding online inschrijven via i-school Algemeen Om in te loggen surf je naar www.i-school.be/login. Geef je gebruikersnaam en paswoord in en klik op inloggen. Betekenis icoontjes: Inschrijven Inschrijving

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 2 2009-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

A. Productie van separatorvlees/grondstoffen voor separatorvlees.

A. Productie van separatorvlees/grondstoffen voor separatorvlees. Infoblad 86 Separatorvlees Van: NVWA Datum: 25 februari 2015 Doel infoblad Voor de productie en etikettering van separatorvlees bestaat er Europese wetgeving. In de praktijk is er nog sprake van een aantal

Nadere informatie

Nieuwsbrief Editie mei juni 2015

Nieuwsbrief Editie mei juni 2015 Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland Interlokale vereniging, Roosdaal en Ternat p/a Gemeentehuis Opperstraat 31 1770 Tel. 053 64 55 17 wonen@liedekerke.be Nieuwsbrief Editie mei juni 2015 ILV Regionaal

Nadere informatie

PERSMAP. Ronde van Roza www.sosvoedselprijzen.be

PERSMAP. Ronde van Roza www.sosvoedselprijzen.be PERSMAP Ronde van Roza www.sosvoedselprijzen.be augustus september 2015 Inhoud Persbericht De Ronde van Roza Informatiefolder campagne S.O.S. voedselprijzen Wie is Groene Kring Contactpersonen Remie Dewitte,

Nadere informatie

Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg. Informatiebrochure voor werkgevers

Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg. Informatiebrochure voor werkgevers Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg Informatiebrochure voor werkgevers Levensmiddelenhygiëne, autocontrole en traceerbaarheid: wij helpen u op weg 1. Hygiënisch

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten mei 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten mei 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Certificatie voor land- en tuinbouwbedrijven met een thuisverwerking, thuisverkoop: praktische richtlijnen

Nadere informatie

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS...

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... Concentra Selfservice Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3 Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... 4 Mijn straat is niet gekend... 4 De knop bevestig postcode werkt

Nadere informatie

ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN

ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN IN DEZE GIDS: ALLE PRAKTISCHE INFO OVER OVERSCHRIJVINGEN EN FISCALE ATTESTEN WOORD VOORAF Je zet mee je schouders onder Music For Life 2011. Dat is goed nieuws voor de 1,5 miljoen kinderen die jaarlijks

Nadere informatie

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen UITNODIGING infoavonden Eindeloopbaan...en wat nu? Een initiatief van met de steun en medewerking van Eindeloopbaan... en wat Haal

Nadere informatie

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Informatiebrochure van het FAVV voor andere inspectiediensten die controles uitvoeren in bedrijven waar levensmiddelen gemanipuleerd worden Goede

Nadere informatie

Handleiding ONLI. Inhoudstafel

Handleiding ONLI. Inhoudstafel Handleiding ONLI Versiebeheer: Versie Datum wijzigingen 1.0 19/01/2015 Eerste versie 1.1 30/01/2015 Blz. 9 : antwoorden op een bericht in je mailbox die verstuurd werd uit ONLI. Inhoudstafel Inleiding...

Nadere informatie

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Brussel, 20 januari 2016 Uit een studie van de FOD Economie over de Belgische agrovoedingsindustrie blijkt dat de handel tussen 2000 en 2014 binnen de Europese

Nadere informatie

Groene Zorg in Vlaanderen

Groene Zorg in Vlaanderen Studiekring biolandbouw 15 Nov 2007 Groene Zorg in Vlaanderen Steunpunt Groene Zorg Katrien Goris Presentatie overzicht Wat is Groene Zorg in Vlaanderen Wettelijk kader Steunpunt Groene Zorg Groene Zorg

Nadere informatie

WORKSHOP GROEPSAANKOOP

WORKSHOP GROEPSAANKOOP WORKSHOP GROEPSAANKOOP Agenda GROEPSAANKOOP GROENE STROOM EN AARDGAS GROEPSAANKOOP PV Inhoud Doel van de groepsaankoop 1. Door grote massa aan aansluitingen en volume een betere prijs bekomen 2. Bedrijven

Nadere informatie

IB.ZA.03.01 juli 2014. Productomschrijving GN-code Land Vers vlees van gevogelte 02 07 Zuid-Afrika Separatorvlees van gevogelte.

IB.ZA.03.01 juli 2014. Productomschrijving GN-code Land Vers vlees van gevogelte 02 07 Zuid-Afrika Separatorvlees van gevogelte. I. Toepassingsgebied Productomschrijving GN-code Land Vers vlees van gevogelte 02 07 Separatorvlees van gevogelte 02 07 II. Bilateraal certificaat Code FAVV EX.VTL.ZA.03.01 Titel van het certificaat Veterinair

Nadere informatie

Beste leden en ouders,

Beste leden en ouders, Beste leden en ouders, Het schooljaar loopt stilaan op zijn einde, de vakantie komt om het hoekje piepen en begin augustus is er natuurlijk weer ons spetterende zomerkamp! Onze leiding is al maandenlang

Nadere informatie

Het principe van de sociale voorkeur

Het principe van de sociale voorkeur Vragen naar: Sébastien Pereau E-mail: Sebastien.Pereau@mi-is.be Tel : 02 508 86 81 Fax : 02 508 86 72 http://socialeconomy.fgov.be Ons kenmerk Datum laatste wijziging ESE/30/2 donderdag 24 mei 2007 Betreft:

Nadere informatie

Handleiding: Hoe een activiteit inschrijven?

Handleiding: Hoe een activiteit inschrijven? Coördinatie Erfgoeddag p/a FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw T +32 (0)2 213 10 60 F +32 (0)2 213 10 99 E info@erfgoeddag.be W www.erfgoeddag.be Handleiding: Hoe een activiteit inschrijven?

Nadere informatie

PEERDSBOS KIDS & TIENERS ZOMER 2016

PEERDSBOS KIDS & TIENERS ZOMER 2016 PEERDSBOS KIDS & TIENERS ZOMER 2016 Peerdsbos? Peerdsbos is een groot speelplein gelegen in het groen in Brasschaat. Speelplein Peerdsbos heeft drie werkingen: kleuters (4-5 jaar), kids ( 6-12 jaar) en

Nadere informatie

Boerderij in de stad 28 mei 2015

Boerderij in de stad 28 mei 2015 Boerderij in de stad 28 mei 2015 Persmap Inhoud Persuitnodiging Boerderij in Mechelen Toelichting event Wie is Groene Kring? Contactpersoon ter plaatse Marijke Jordens, 0476 57 67 85 Diestsevest 32 bus

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

IB.CN.02.01 september 2013. Productomschrijving GN-Code Land Hommels 0106 China

IB.CN.02.01 september 2013. Productomschrijving GN-Code Land Hommels 0106 China I. TOEPASSINGSGEBIED Productomschrijving GN-Code Land Hommels 0106 II. BILATERALE CERTIFICAAT Code FAVV titel van het certificaat EX.VTL.CN.02.01 Gezondheidscertificaat voor de export van hommels vanuit

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Mechelsesteenweg 102. 2018 Antwerpen MAROKKAANS ARABISCH Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Mechelsesteenweg 102 2018 Antwerpen Copyright CVA, Mechelsesteenweg 102, 2018 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie PB 07 FAQ (G-026 B2B) REV0 2014-1/7 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij in de sector transformatie

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

1. INLEIDING p. 2. 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3. a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3. b. IK BEN KVLV-LID p.

1. INLEIDING p. 2. 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3. a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3. b. IK BEN KVLV-LID p. INHOUDSTAFEL 1. INLEIDING p. 2 2. MAAK EEN NIEUWE GEBRUIKERSACCOUNT AAN p. 3 a. KLIK OP NOG GEEN ACCOUNT? REGISTREER JE NU! p. 3 b. IK BEN KVLV-LID p. 5 c. IK BEN GEEN LID p. 6 d. BEN JE ERKEND KVLV-VORMINGSWERKER?

Nadere informatie

Onderzoek biologische landbouw en voeding 2015. Een greep uit de Vlaamse onderzoeksthema s ter gelegenheid van BioXpo 2015

Onderzoek biologische landbouw en voeding 2015. Een greep uit de Vlaamse onderzoeksthema s ter gelegenheid van BioXpo 2015 Onderzoek biologische landbouw en voeding 2015 Een greep uit de Vlaamse onderzoeksthema s ter gelegenheid van BioXpo 2015 1 Contact Vlaams onderzoeks en kennisnetwerk voor biologische landbouw & voeding

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot het ontsmetten van gereedschap in slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor het vervaardigen van gehakt

Nadere informatie

Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen

Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen De Sectorgids voor wegtransport en opslag in de voedselketen is een practische handleiding met vele voorbeelden en HACCP-plannen voor de bedrijven

Nadere informatie

Achterstallige sociale zekerheid

Achterstallige sociale zekerheid Tussenstap Achterstallige sociale zekerheid tips en tricks 4 exclusieve avondseminaries Brugge 10 juni 2014 Mechelen 12 juni 2014 Gent 16 juni 2014 Hasselt 18 juni 2014 Seminaries voor professionele ondernemersadviseurs

Nadere informatie

Handboek netwerk Boeren met Klasse 2016 provincie Vlaams-Brabant

Handboek netwerk Boeren met Klasse 2016 provincie Vlaams-Brabant Handboek netwerk Boeren met Klasse 2016 provincie Vlaams-Brabant INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Provinciaal reglement inzake de toekenning van subsidies voor groepsbezoeken aan landen tuinbouwbedrijven...

Nadere informatie

Vakantie in Bierbeek

Vakantie in Bierbeek Vakantie in In deze vakantiebrochure ontdek je wat de kinderen allemaal kunnen beleven gedurende de zomermaanden in. Je krijgt een overzicht van de speelplein- en sportweken én de buitenschoolse kinderopvang.

Nadere informatie

Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016

Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016 www.ocmwgeraardsbergen.be Gasthuisstraat 26 9500 GERAARDSBERGEN Tel 054 43 20 02 Gsm 0479 73 85 19 Een organisatie van het Activiteitenkalender JANUARI FEBRUARI 2016 ALLE ACTIVITEITEN en UITSTAPPEN dienen

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

HAAL MEER UIT JE ZAAK!

HAAL MEER UIT JE ZAAK! HAAL MEER UIT JE ZAAK! WORKSHOPS VOOR HANDELAARS EN HUN MEDEWERKERS UIT DE BRUGSE REGIO 2015 (GEORGANISEERD DOOR SBM IN SAMENWERKING MET LOKALE ECONOMIE, STAD BRUGGE) SESSIE 1: HOSPITALITY, GASTVRIJHEID

Nadere informatie

De kosten van de verbruikte goederen kunnen zowel per dag, per maand of per jaar worden opgeroepen.

De kosten van de verbruikte goederen kunnen zowel per dag, per maand of per jaar worden opgeroepen. Internetmodule LOGISTIEK voor stockbeheer, traceerbaarheid en berekening food cost op maat van collectiviteitenkeukens. Lancering met een reeks gratis lezingen op 25, 26 en 27 september 2007. De expertisecel

Nadere informatie

Hieronder vindt u een stapsgewijs overzicht van de diverse mogelijkheden die onze online inschrijvingsmodule u biedt.

Hieronder vindt u een stapsgewijs overzicht van de diverse mogelijkheden die onze online inschrijvingsmodule u biedt. Brussel, 1 september 2015 Geachte confrater, Geachte mevrouw, heer, Hieronder vindt u een stapsgewijs overzicht van de diverse mogelijkheden die onze online inschrijvingsmodule u biedt. Wij wensen u veel

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Waarom? Wat kan je verwachten? Word LEERMEESTER in de horeca Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring

Nadere informatie

Word LEERMEESTER in de horecasector

Word LEERMEESTER in de horecasector Word LEERMEESTER in de horecasector Word leermeester Wil je iemand met een stage- of opleidingscontract opleiden in je bedrijf? Of misschien heb je hier al ervaring mee maar zoek je een inspirerende manier

Nadere informatie

EXCEL GEVORDERDEN. De opleiding is bedoeld voor bouwprofessionelen die hun kennis van Excel-rekenbladen willen verruimen.

EXCEL GEVORDERDEN. De opleiding is bedoeld voor bouwprofessionelen die hun kennis van Excel-rekenbladen willen verruimen. MICROSOFT OFFICE EXCEL BASIS Tijdens deze opleiding worden de basisbevelen en mogelijkheden van Excel-rekenbladen uit de doeken gedaan. Er wordt aangeleerd hoe men tabellen kan opstellen met de gewenste

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij PB 07 FAQ (G-026) REV 2 2009-1/16 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de brood- en banketbakkerij Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

Aanvraag tot registratie van een nieuwe vrijwilliger. Enkele aandachtspunten bij het invullen van dit formulier:

Aanvraag tot registratie van een nieuwe vrijwilliger. Enkele aandachtspunten bij het invullen van dit formulier: Aanvraag tot registratie van een nieuwe vrijwilliger Versie: 12 september 2011 Thema: vrijwilligersregistratie Contact: je provinciale zetel Je kan al deze gegevens ook rechtstreeks in het CRM-systeem

Nadere informatie

Handleiding Online Inschrijven

Handleiding Online Inschrijven Handleiding Online Inschrijven Kijk voor extra uitleg ook steeds naar de tekstvakken op de website! Inhoudsopgave 1. Aanmelden... 2 2. Gebruikersmenu... 2 2.1. Home... 2 2.2. Kalender... 2 2.3. Inschrijven...

Nadere informatie

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen

Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Regionale infosessie Erfgoeddag 2016 Rituelen Erfgoeddag? Erfgoeddag 2016 Rituelen Van idee naar activiteit Hoe inschrijven? Promotiemateriaal Belangrijke data welkomsritueel Rhoussoul, Foto: Cigdem Yuksel,

Nadere informatie

Expo 60+ 09/10/2009. sodexo.com

Expo 60+ 09/10/2009. sodexo.com Expo 60+ 09/10/2009 Smiley van het FAVV in een grootkeuken - Vanuit de wetgeving tot aan de toepassing sodexo.com Inhoud 1. Definitie & wetgeving 2. Toepassing page 2 Ontwikkeling van een autocontrolesysteem

Nadere informatie

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende!

We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Maandag, 1 september 2014 Beste ouders, kinderen, grootouders, We hopen dat iedereen vandaag een fantastische start van het nieuwe schooljaar kende! Wij heten jullie alvast van harte welkom en hopen op

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen INSTRUCTIE. Naam Functie / dienst Datum Handtekening. 17/12/2014 Get.

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen INSTRUCTIE. Naam Functie / dienst Datum Handtekening. 17/12/2014 Get. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen INSTRUCTIE Certificering voor de uitvoer van diervoeders In toepassing vanaf 01/01/2015 Verantwoordelijke administratie Verantwoordelijke dienst

Nadere informatie

Titel: Wij veranderen! Samen naar een sterker merk

Titel: Wij veranderen! Samen naar een sterker merk Titel: Wij veranderen! Samen naar een sterker merk Inleiding Beste leid(st)er(s), Jouw groep heeft beslist om van naam en/of uniform te veranderen. Ondertussen hebben jullie al veel knopen doorgehakt en

Nadere informatie

Westreex levert lekker lokaal

Westreex levert lekker lokaal Westreex levert lekker lokaal 9/10/2015 PERSBERICHT Sinds 1 oktober 2015 levert Westreex lekker lokale hoeve- en streekproducten rechtstreeks van producent tot bij professionele afnemers in de provincie

Nadere informatie

Basiscursus voor monitoren

Basiscursus voor monitoren Basiscursus voor monitoren 2015 V.U. Vakantiewerking Scherpenheuvel-Zichem, August Nihoulstraat 13-15, 3270 Scherpenheuvel Voor wie? Ben je minimum 16 jaar of word je nog 16 in de loop van 2015? Kan je

Nadere informatie

Hieronder vindt u een stapsgewijs overzicht van de diverse mogelijkheden die onze online inschrijvingsmodule u biedt.

Hieronder vindt u een stapsgewijs overzicht van de diverse mogelijkheden die onze online inschrijvingsmodule u biedt. Geachte confrater, Geachte mevrouw, heer, Hieronder vindt u een stapsgewijs overzicht van de diverse mogelijkheden die onze online inschrijvingsmodule u biedt. Wij wensen u veel succes bij het verkennen

Nadere informatie

Beste leden en ouders,

Beste leden en ouders, Beste leden en ouders, Het schooljaar loopt stilaan op zijn einde, de vakantie komt om het hoekje piepen en begin augustus is er natuurlijk weer ons spetterende zomerkamp! Onze leiding is al maandenlang

Nadere informatie

Handleiding: Hoe inschrijven via het internet?

Handleiding: Hoe inschrijven via het internet? Coördinatie Erfgoeddag p/a FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw T +32 (0)2 213 10 60 F +32 (0)2 213 10 99 E info@erfgoeddag.be W www.erfgoeddag.be Handleiding: Hoe inschrijven via het internet?

Nadere informatie

bewaar en koester uw herinneringen... stappenplan fotoprints & fotoposters online te bestellen zonder downloaden van software

bewaar en koester uw herinneringen... stappenplan fotoprints & fotoposters online te bestellen zonder downloaden van software www.fotodc.be Open ma.-vrijd.: 10u00 tot 12u00 13u30 tot 18u00 zaterdag: 9u00 tot 12u00 Gesloten : donderdagvoormiddag, zaterdagnamiddag & zondag bewaar en koester uw herinneringen... stappenplan fotoprints

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT

NIEUWSBRIEF WOONWINKEL REGIO TIELT Van 4 tot 22 mei 2015 opent de demonstratiewoning gezond thuis haar deuren in de Deken Darraslaan 50 in Tielt. Volgende thema s komen aan bod in de woning: Gezond en kwaliteitsvol wonen Valpreventie Energievriendelijk

Nadere informatie

N Handelsprakt. - Allergenen A2 Brussel, 28 januari 2013 MH/EDJ/AS 697-2013 ADVIES. over

N Handelsprakt. - Allergenen A2 Brussel, 28 januari 2013 MH/EDJ/AS 697-2013 ADVIES. over N Handelsprakt. - Allergenen A2 Brussel, 28 januari 2013 MH/EDJ/AS 697-2013 ADVIES over DE UITVOERING IN BELGISCH RECHT VAN ARTIKEL 44 VAN DE VERORDENING NR. 1169/2011 VAN 25 OKTOBER 2011 BETREFFENDE DE

Nadere informatie

Kinderopvang.... En het FAVV Registratie & toelating. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Kinderopvang.... En het FAVV Registratie & toelating. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Kinderopvang... En het FAVV Registratie & toelating Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Enkele woordverklaringen KBO: Kruispuntbank van Ondernemingen (FOD Economie) Natuurlijk persoon:

Nadere informatie

Aankopen in groep Wat mag en wat kan niet?

Aankopen in groep Wat mag en wat kan niet? Aankopen in groep Wat mag en wat kan niet? Versie 2 December 2015 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Aankopen in groep Wat mag en wat kan niet? 1 consumenten afhaalpunt 4 MAX. 7

Nadere informatie