Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012"

Transcriptie

1 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/ / fax 016/ Website: Eindredactie: Ann Detelder Verantwoordelijke uitgever: Chris Van Hoof directeur KVLV vzw In 2013 focust het op digitalisatie. Dit houdt in dat de website vernieuwd wordt en dat er ook een aantal wijzigingen zullen zijn m.b.t. je vertrouwde. De papieren zal namelijk vervangen worden door een elektronische e-zine die maandelijks zal verschijnen. Op die manier willen we nog sneller actuele informatie tot bij jou krijgen en willen we het vormingsaanbod aan je persoonlijke wensen aanpassen. Een dergelijke zal via verstuurd worden. Van veel hoeveproducenten hebben we een mailadres maar jammer genoeg niet van iedereen. Vandaar onze oproep: om ons je CORRECT mailadres zo snel mogelijk te bezorgen. Dit kan op drie manieren: 1. Via onze website: kan je een online formulier invullen en doorsturen. 2. Stuur een mailtje naar met hierin volgende gegevens: Naam + voornaam Naam bedrijf Volledig adres Telefoon en/of gsm adres Ev. website adres Graag ook aanduiden in welke thuisverkoop sectoren je actief bent: zuivel, vlees, fruit, groenten, verwerkt fruit, verwerkte groenten, andere. 3. Fax of stuur ons het laatste blad van deze ingevuld (drukletters) terug. Doe dit vandaag nog. Zo kan je het niet vergeten en hoef je geen enkele te missen. We wensen je veel leesplezier, Ann Detelder Coördinator

2 ONS VORMINGSAANBOD Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet (1) verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van je taken en verantwoordelijkheden. Deze verplichting geldt overigens niet alleen voor de bedrijfsleider, maar voor iedereen die tewerkgesteld is in de voedingssector. Bij controle door het FAVV zal naar het bewijs van deze vorming gevraagd worden. Basiscursus Om hieraan tegemoet te komen organiseerde het reeds heel wat basiscursussen Hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid. De deelnemers kregen na afloop van de cursus een aanwezigheidsattest dat bij het autocontroleplan moet gevoegd worden en kan voorgelegd worden bij een controle van de voedselhygiëne. Ondanks de reeks cursussen die achter de rug zijn blijft de vraag van hoeveproducenten aanwezig. Voor wie? Voor land- en tuinbouwers die verwerkte producten (zuivelproducten, vlees(waren), versneden groenten en fruit, andere bereide producten, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen. Inhoud? LES 1: basis microbiologie + goede hygiënepraktijken (extra aandacht aan reiniging en ontsmetting: welke stoffen doen wat?) inrichting verwerkingslokaal LES 2: HACCP + versoepelingen traceerbaarheid melding LES 3: stappenplan autocontrole en in kader van versoepelingen gebruik van gevarenanalyse interpretatie analyseresultaten labo non-conformiteitenregister Waar en wanneer? Dit najaar wordt de cursus drie maal aangeboden: 2 dagopleidingen en in samenwerking met Pajottenland-plus een cursus verdeeld over 3 avonden. Na afloop van de opleiding krijg je een attest toegestuurd. Dagopleidingen (vanaf 9u30): HASSELT: zaterdag 17 november te 3500 Hasselt, Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28 BRASSCHAAT: vrijdag 7 december te 2930 Brasschaat, Mikhof 25 (1) Verordening (EG) 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk XII. Voor meer info:

3 Avondopleiding (start 20u), in samenwerking met Pajottenland Plus: PAMEL (ROOSDAAL): maandagen 29/10, 12/11 en 26/11 te 1760 Roosdaal, Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel (PPK), Molenstraat 26 Deelnameprijs? Dagopleiding: 25 euro inclusief lesnota s, broodjes en dranken. Avondopleiding: 15 euro inclusief lesnota s en drankje. Bezoek laboratorium Foodcontrol Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Alle hoeveproducenten die zelf producten verwerken zijn verplicht om minstens 2 maal per jaar hun producten bacteriologisch te analyseren. Sommige bedrijven zijn daarnaast verplicht hun putwater te laten ontleden. De analyseresultaten zijn uitermate belangrijk en bij controle door het FAVV wordt hiermee ook rekening gehouden. Maar wat doet een labo nu precies met de stalen die je meegeeft, hoe gebeuren de analyses, welke methodes worden gebruikt en hoe gaat alles precies in zijn werk? Je komt het allemaal te weten tijdens het bezoek aan het labo Foodcontrol in Wetteren. Waar en wanneer? WETTEREN: maandag 29 oktober, 14 u. Deelnameprijs 10 euro/persoon inclusief rondleiding en drankje. Info-avond opstarten van een thuisverkoop Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Bij de opstart van een thuisverkoop ga je niet over 1 nacht ijs. Je weet beter vooraf waar je aan begint. Wat zijn de mogelijkheden en kansen. Wat mag je doen en aan welke (administratieve) verplichtingen moet je dan voldoen. Je komt het allemaal op een overzichtelijke manier te weten tijdens deze infoavond. Waar en wanneer? AVELGEM: dinsdag 6 november, 20 u. TERNAT: woensdag 28 november, 13u30 Deelnameprijs 5 euro inclusief lesnota s en een drankje.

4 Workshop kostprijs en rendabiliteit van hoeveproducten Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Je wil goede beslissingen nemen, dus heb je de juiste informatie nodig. Om over goede managementinformatie te beschikken is het vooreerst van essentieel belang een zicht te hebben op de reële kostprijs van de verschillende producten die je aanbiedt. Belangrijker nog is het om inzicht te hebben in de structuur van die kostprijs in je bedrijf. Enkel op basis van dergelijke informatie kunnen vereiste én verantwoorde aanpassingen worden doorgevoerd. Door de kostprijs van je producten te bepalen, wordt deze in al zijn aspecten ontrafeld en wordt de organisatie van je bedrijf in kaart gebracht. Kostprijsberekening levert bijgevolg een schat aan informatie op, die een belangrijke ondersteuning biedt voor alle beslissingen waarbij kosteninformatie een doorslaggevende rol kan spelen. Het gaat dan onder meer over beslissingen inzake: Kostenbeheersing Kostenreductie Strategische beslissingen Waar en wanneer? ZUIVEL LOCHRISTI: woensdag 14 november, 20 u. te 9080 Lochristi, Provinciaal KVLV-kantoor, Denen 157. GEEL: donderdag 15 november, 20 u. te 2440 Geel, Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1. GROENTEN/FRUIT RUMBEKE: woensdag 28 november, 20 u. te 8800 Rumbeke-Beitem, Inagro vzw, Ieperseweg 87. MEENSEL-KIEZEGEM: donderdag 29 november, 20 u. te 3391 Meensel-Kiezegem, Vanhellemont, Heibosstraat 17. Deelnameprijs 10 euro/persoon inclusief lesnota s en een drankje (5 euro KVLV-leden).

5 Verbreding in t lang en in t breed Voor wie? Voor alle land- en tuinbouwers met interesse in verbreding. Inhoud? Misschien ben je op zoek naar een bijkomend inkomen op je bedrijf maar weet je niet precies wat of hoe. Met kinderen omgaan is je passie, je bedrijf leent zich misschien tot de uitbouw van een B&B, je zou graag je culinaire talenten gebruiken bij de verwerking van eigen producten of je denkt dat je een uitstekende zorgboerin zou zijn... In deze les kom je enerzijds op een interactieve manier te weten welk soort nevenactiviteit het best bij jou en je bedrijf past. Anderzijds wordt toegelicht wat de verschillende mogelijkheden van verbreding zijn en wat ze jou mogelijks kunnen bieden. Waar en wanneer? GEEL: dinsdag 6 november, u. te 2440 Geel, Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1. ASSE - MOLLEM: donderdag 8 november, 20 u. te 1730 Mollem, Hof ter Vrijlegem, Boven Vrijlegem 41. HASSELT: dinsdag 13 november, 20 u. te 3500 Hasselt, Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28. Deelnameprijs? 7, 12, 10 euro (respectievelijk Geel, Asse en Hasselt) inclusief lesnota s en een drankje, korting voor KVLV leden (5, 10, 8 euro). Voor deze opleidingen is inschrijven minstens 1 week op voorhand verplicht via 016/ of Pas na telefonische bevestiging van uw inschrijving of bevestiging via bent u ingeschreven. Geld overschrijven geldt NIET als inschrijving en bij annulatie van de vorming zijn wij dan ook niet verantwoordelijk indien wij u niet (tijdig) kunnen verwittigen. Gelieve minstens 1 week op voorhand het juiste bedrag over te schrijven op BE met vermelding naam + soort cursus.

6 Het Innovatiesteunpunt biedt dit najaar volgende interessante workshops aan: Workshop 1: Introductie tot marketing: 6 november Wat is marketing en waarom is het belangrijk? Leer meer over de marketingmix (product, prijs, promotie en plaats) en hoe het ook bij jouw bedrijf een rol kan spelen. Locatie: Maris Graszoden Service, Arendonk Workshop 2: De wereld van de retail: 13 november Als afzetkanaal speelt retail een belangrijke rol. Kom daarom meer te weten over de ontwikkelingen die zich vandaag afspelen. Welke marges zijn er, welk prijsbeleid wordt gevolgd, hoe belangrijk is de input van de klant, enzovoort. Locatie: Tomaten Stoffels, Rijkevorsel Workshop 3: Bepaal de juiste prijs voor je product: 20 november In tijden van crisis is de consument zeer prijsgevoelig, hoe zorg je ervoor dat je de juiste prijs zet voor elk product. Niet te hoog en niet te laag. Waarmee moet je rekening houden bij het bepalen van je prijs en hoe pas je dit op landbouwproducten toe? Locatie: Geitenboerderij Polle, Lichtaart Workshop 4: B2B marketing Anders en hoe?!: 27 november Niet elk landbouwproduct wordt rechtstreeks aan de eindconsument verkocht. Ontdek hoe Business-to-Business verschilt van Business-to-Consumer marketing. Maak kennis met een aantal praktische voorbeelden en ontdek hoe je deze zelf kan toepassen. Locatie: Schapenhof, Rijkevorsel Workshop 5: Communiceren met impact over je bedrijf en product: 4 december Hoe creëer je maximale impact met weinig budget? Een praktische workshop over de zin en onzin van een website, een logo, folders, straatborden, advertenties, sociale media en nog veel meer. Locatie: Sint-Jozefhoeve, Balen Alle workshops starten om u. tot u. De kostprijs voor elke workshop bedraagt 25 euro voor beroepsleden Boerenbond en 40 euro voor niet-leden. Voor de volledige workshopreeks betalen beroepsleden Boerenbond 100 euro en niet-leden 160 euro. Inschrijven Inschrijven is verplicht en kan via of bij Diane Goris (016/ of Voor elk van de avonden kan afzonderlijk ingeschreven worden Meer info? Veerle Serpieters: 016/ of

7 HET STEUNPUNT ADVISEERT Gids hoevezuivel door het FAVV gevalideerd Het Voedselagentschap heeft de autocontrolegids voor de productie en de verkoop van melkproducten op de hoeve gevalideerd. De gids werd opgesteld door een interprofessionele werkgroep (IKM/QFL/QMK) bestaande uit de verschillende actoren uit de melksector. Het Voedselagentschap heeft het document afgewerkt en gevalideerd. Melkveebedrijven die op hun bedrijf zelf producten verwerken en rechtstreeks verkopen zullen al hun activiteiten op basis van deze gids kunnen laten certificeren en zo vlotter de bonus kunnen verkrijgen op de aan het FAVV verschuldigde jaarlijkse heffing. Het Voedselagentschap zal samen met de sectororganisaties zorgen voor een correcte verspreiding van de gids door deze beschikbaar te stellen aan alle landbouwbedrijven die erom vragen. Zoals de brochure Verwerking en verkoop op de hoeve geeft deze autocontrolegids voor de productie en de verkoop van melkproducten op de hoeve, aan de hand van concrete voorbeelden, een gedetailleerde beschrijving van de voorwaarden waaraan landbouwers moeten voldoen om hun activiteiten op die manier te kunnen diversifiëren. Aangepaste checklijsten en leidraden voor de hoeveslagers Wanneer je controle krijgt van het FAVV gebeurt dit aan de hand van door het FAVV opgestelde checklijsten die elke controleur moet hanteren. De handleiding bij deze checklijsten wordt leidraad genoemd. Zowel in de checklijsten als in de leidraden werden vorige maand een aantal wijzigingen aangebracht. Je kunt deze aangepaste documenten raadplegen op zodat je voorbereid bent bij een ev. controle en/of een audit. Ook de lijst met meest gestelde vragen (FAQ) werd aangepast. Je vind ze terug via dezelfde link.

8 Aangepaste richtlijnenbetrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong Een belangrijk onderdeel van een kwaliteitsborgingsysteem in een onderneming is de traceerbaarheid. Als onderdeel van het kwaliteitsborgingprogramma worden efficiënte procedures uitgewerkt, die de voedingsproducten (en hun ingrediënten) zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts kunnen traceren. Traceerbaarheid op zich levert niets bij aan de voedselveiligheid maar het zorgt voor de nodige transparantie om efficiënte controlemaatregelen toe te passen in geval van een incident. Elke operator is er toe gehouden de nodige informatie bij te houden en desgevallend door te geven aan de volgende operator. De exploitant die levensmiddelen van dierlijke oorsprong levert aan een andere exploitant dient steeds de volgende informatie te verstrekken aan de exploitant aan wie hij de levensmiddelen levert: 1. een nauwkeurige beschrijving van de levensmiddelen: over welke producten gaat het? 2. het volume of de hoeveelheid van de levensmiddelen: aantallen en/of gewicht. 3. je naam en bedrijfsadres (of aanduiding van het VEN nummer of het FAVV toelatings- of erkenningsnummer). 4. naam en bedrijfsadres van de persoon die de goederen zal ontvangen (of aanduiding van het VEN nummer of het FAVV toelatings- of erkenningsnummer). 5. een referentie ter identificatie van de partij of zending (vb. lotnummer, houdbaarheids - datum, ). 6. de datum van verzending. Bij het vervoer van rundsvlees geldt bovendien dat de extra traceerbaarheidsgegevens moeten vermeld worden. De vorm waarin je deze informatie bewaard is niet vastgesteld. Zowel papieren en elektronische versie zijn geldig. De informatie moet je tot 6 maanden na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum van het product bijhouden en je dient minstens wekelijks deze informatie te actualiseren (indien nodig) Deze richtlijnen gelden dus niet wanneer je rechtstreeks aan de consument levert. Indien het om voorverpakte producten gaat zal bij verkoop aan de consument het etiket volstaan maar hoeft u geen bijkomende gegevens bij te houden. Verkoop je ambulant zelf geslachte konijnen en/of kippen op bijvoorbeeld een lokale markt dan dien je bij het vervoer van de karkassen naar de plaatselijke markt geen vervoersdocument op te stellen. Wel moet u steeds de door het FAVV afgeleverde toelating (tot slachten) kunnen voorleggen.

9 Gezamenlijke labocontroles ophalingen najaar 2012 gaan binnenkort van start Voor wie? Hoevezuivelaars: iedere producent van zuivelproducten moet tweemaal per jaar zijn producten laten controleren. Hoeveslagers: dienen jaarlijks een staal gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt (vb. bereid gehakt, americain préparé, ) te laten analyseren. Producenten van andere verwerkte producten (fruitsappen, confituren, ): ook jij moet tweemaal per jaar je producten bacteriologisch laten analyseren. Hetzelfde geldt ook voor het water, behalve onbehandeld leidingwater, dat bij/in de productie gebruikt wordt. Ter info 1. De tabel met verplicht te analyseren parameters kan je terugvinden in de van het van december 2009 (zie Onder het luik autocontrole op onze site vind je dezelfde tabel ook terug met de opmerkingen van het FAVV. 2. Je dient slechts 1 product per productfamilie te laten analyseren. Maak je 10 soorten ijs dan hoef je maar 1 staal te laten analyseren. Zo ook voor de harde kazen, de verwarmde zuiveldesserten, yoghurt, fruitsappen, confituren, 3. Indien je als producent van verwerkte producten gedurende minder dan 6 opeenvolgende maanden producten op de hoeve verwerkt dan dien je slechts 1 maal per jaar je producten te laten analyseren. 4. Analyseresultaten dien je wettelijk gezien 6 maanden bij te houden maar we raden je aan deze steeds bij te houden zodat je de evolutie op je bedrijf kan vaststellen en ev. tijdig kan ingrijpen mocht er iets fout lopen. Het is bereid je bij te staan met de interpretatie van je analyseresultaten. 5. De meeste laboratoria werken met zgn. aanvraagformulieren. Het is de bedoeling dat deze formulieren zoveel mogelijk op voorhand ingevuld worden. Eventuele vragen of onduidelijkheden kan je natuurlijk steeds stellen wanneer de stalen worden opgehaald. 6. Geef een representatief staal mee. Het heeft weinig zin om op de dag van de staalname je producten aan een bijzondere (hygiënische) behandeling te onderwerpen. De labo-analyses dienen in de eerste plaats als controle op je eigen handelingen en werkzaamheden waaruit je heel wat informatie kan halen. Praktisch Nam je al deel aan de gezamelijke ophaling? Dan blijf je tenzij tegenbereicht van jou - op de lijst staan. Nam je nog niet deel en ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan voor 15 oktober in met de antwoordstrook op de laatste bladzijde of mail naar We bezorgen je dan alle info zodat je kan beslissen of je al dan niet meedoet.

10 NIEUWS UIT DE PROVINCIES West-Vlaanderen: Inagro brengt landbouw en hoeveproducten dichter bij het grote publiek HEEL WAT BEZOEKERS OP FERME FESTIVAL Ondanks het wisselvallige weer werd de tweede editie van Ferme Festival op zondag 24 juni opnieuw een succes! De vier deelnemende hoeves (Sierplanten Devriese-Luyssen te Wingene, Zuivelhoeve t Soetewey te Ruddervoorde, Sint-Maartenshove te Kools - kamp en Fam. Vandeputte te Aarsele) kregen samen zo n tal mensen over de vloer op zoek naar een glimp van de boerderij. Het concept cultuur op de boerderij zorgde voor een diversiteit aan culturele activiteiten op de landbouwbedrijven. Proeven, spelen, kijken, zingen, het hoorde er allemaal bij! Meer info: GPS-SCHATTENJACHT OP HET PLATTELAND MET FERME VÉLO Naast Ferme Festival werd ook Ferme Vélo in het kader van het Leader Tielts Plateau project Landtoer uitgewerkt. Drie permanente GPS-fietstochten ten zuidoosten van Brugge bieden jong en oud gratis plattelandsplezier en tonen de aanwezige landbouw. Elke route start op een boerderij. De startboerderijen zijn verantwoordelijk voor de reservaties en het uitlenen van de GPS-toestellen. Tijdens de route wijst de GPS je op een 7-tal aandachtspunten. Deze leren je iets meer over het platteland en de landbouw. Bij sommige punten wordt een vraag gesteld. Aan het einde van de route brengen deze antwoorden je naar de schat. Waar moet je zijn? Je start op de boerderij, een unieke locatie om de fietstocht aan te vatten. Op de startboerderij haal je de gps-toestellen af, nadat je deze vooraf hebt gereserveerd. Je breng je eigen fiets mee. Heel het jaar door! Er zijn 3 routes: Hoeve Colpaert route (28 km); Regio: Beernem - Oostkamp Startpunt: Hoeve Colpaert, Bulskampveld 7, 8730 Beernem, 050/

11 Hof van t Gruuthuuse (*) Hoeve De Knotwilg route (28 km); Regio: Tielt - Kanegem - Aarsele Startpunten: Hof Van t Gruuthuuse, Wakkensesteenweg 16, 8700 Tielt, 0479/ Hoeve De Knotwilg, Groenestraat 2, 8700 Tielt, 0474/ Sint-Maartenshove route (*) (31 km); Regio: Koolskamp - Ruddervoorde Startpunt: Sint-Maartenshove, Sint-Maartensstraat 15, 8851 Koolskamp, 0499/ (*) Enkel te reserveren in combinatie met een arrangement. Meer info: VERKOOP VAN HOEVEPRODUCTEN IN INAGRO Vanuit de Vlaamse Regering komen impulsen om korte keten initiatieven te stimuleren. De term korte keten verwijst naar afzetsystemen waarbij producent en consument rechtstreeks met elkaar in contact komen, zoals in een hoevewinkel of op een boerenmarkt. Er werd budget vrijgesteld voor praktijkgerichte projecten die snel effect kunnen realiseren op het terrein. Inagro heeft binnen dit kader het project Van boer tot werkvloer lopen. Met dit project wenst Inagro een nieuw afzetkanaal voor hoeveproducten te creëren via de verkoop van hoeveproducten aan personeelsleden in bedrijven. Om bovenstaande doelstelling te realiseren, zal het projectinitiatief uitgewerkt worden binnen één bedrijf, namelijk Inagro zelf. Dit is een non-profit organisatie met 150 werknemers. Het aanbieden van hoeveproducten in de vorm van meeneempakketten aan de Inagrowerknemers geldt als testcase. Van daaruit willen we komen tot een gebruiksklare tool met bestelmodule die kan aangeboden worden aan andere geïnteresseerde bedrijven en hoeveproducenten die willen samenwerken. Deze tool zal een digitale bestelmodule en tips voor een mogelijke opstart omvatten. Momenteel werden 4 hoeveproducenten uit de buurt bereid gevonden om wekelijks of 2-wekelijks hoeveproducten te verkopen. De verkoop start op 18 september. Meer info:

12 INSCHRIJVINGSSTROOK plaats een kruisje in de rechter kolom Naam Adres Postcode Gemeente Producent van Tel THEMA DATUM en UUR ANTWERPEN Verbreding in t lang en in t breed Dinsdag 6 november u. Rendabiliteit en kostprijs hoevezuivel Donderdag 15 november, 20 u. Hygiëne en autocontrole Vrijdag 7 december, 9.30 u. OOST-VLAANDEREN Bezoek labo Maandag 29 oktober, 14 u. Rendabiliteit en kostprijs hoevezuivel Woensdag 14 november, 20 u. VLAAMS-BRABANT Verbreding in t lang en in t breed Woensdag 7 november, 20 u. Opstarten van een thuisverkoop Woensdag 28 november, u. Rendabiliteit en kostprijs groenten en fruit Donderdag 29 november, 20 u. Hygiëne en autocontrole Maandagen 29/10, 12 & 26/11, 20 u. LIMBURG Verbreding in t lang en in t breed Dinsdag 13 november, 20u. Hygiëne en autocontrole Zaterdag 17 november, 9.30 u. WEST-VLAANDEREN Opstarten van een thuisverkoop Dinsdag 6 november, 20 u. Rendabiliteit en kostprijs groenten en fruit Woensdag 28 november, 20 u. Ik wens de digitale te ontvangen: Naam bedrijf Naam + voornaam Straat + nummer Postcode + gemeente Telefoon of gsm (in drukletters) Website bedrijf Thuisverkoop Zuivel Vlees Fruit Groenten Verwerkt fruit Verwerkte groenten Andere, welke: Ik nam nog niet deel aan de gezamenlijke labo-analyses en wens een prijsofferte en een deelnameformulier voor de volgende provincie: Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Ik ben hoevezuivelaar hoeveslager andere Stuur, fax of mail deze inschrijvingsstrook naar het, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, tel. 016/ , fax 016/ , Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie.

Opleiding autocontrole verplicht!!!!!

Opleiding autocontrole verplicht!!!!! Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet 1 verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van

Nadere informatie

Thuisverkoop in de L&T Wat komt er bij kijken? Van Alle Markten Thuis Zemst 27 oktober 2016 Ann Detelder

Thuisverkoop in de L&T Wat komt er bij kijken? Van Alle Markten Thuis Zemst 27 oktober 2016 Ann Detelder Thuisverkoop in de L&T Wat komt er bij kijken? Van Alle Markten Thuis Zemst 27 oktober 2016 Ann Detelder Inhoud Voorstelling van het SH KK verkoop in Vlaanderen: enkele cijfers Waarmee rekening houden

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2011. Heb jij geluk, net voor Pasen

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2011. Heb jij geluk, net voor Pasen Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Gezamenlijke labocontroles Strategisch Plan Korte Keten verkoop komt eraan!

Nadere informatie

Korte Keten verkoop in de land- en tuinbouw in Vlaanderen. Gits 24 oktober 2017 Bart Thoelen

Korte Keten verkoop in de land- en tuinbouw in Vlaanderen. Gits 24 oktober 2017 Bart Thoelen Korte Keten verkoop in de land- en tuinbouw in Vlaanderen Gits 24 oktober 2017 Bart Thoelen Inhoud 1. Wat is het Steunpunt Hoeveproducten? 2. Wat is korte keten in Vlaanderen? cijfers & trends 3. Hoe start

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het FAVV Verplichte productanalyses Controle op je biobedrijf Vredeseilanden lanceert

Nadere informatie

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN QUICK-WIN-PROJECT: HANDLEIDING INRICHTING VAN EEN VERWERKINGS- EN WINKELRUIMTE VOOR HOEVEPRODUCENTEN STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN 1 JAN 2012 31 DEC 2012 Aanvrager: KVLV vzw Steunpunt Hoeveproducten Remylaan

Nadere informatie

QUICK-WIN-PROJECT: STARTERSMAP HOEVEVLEES STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN

QUICK-WIN-PROJECT: STARTERSMAP HOEVEVLEES STEUNPUNT HOEVEPRODUCTEN Positief: - methodiek (trechtergerichte methode is goed) - tijdsgebonden - goede begeleiding - met mensen uit verschillende organisaties samenzitten Negatief: - methodiek van werken met fiches nuttig?

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2008 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jou ligt de vierde en laatste van 2008. Het voorbije jaar is voor ons op het Steunpunt voorbij gevlogen.

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het Steunpunt Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2011

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2011 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het Steunpunt Het Steunpunt adviseert Nieuws uit de provincies Coördinator: Ann Detelder

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Juli 2012

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Juli 2012 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Fermweb Prijs Sterkste Talent! Nieuws van onze partners

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2008 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Inhoud: Nieuwe coördinator van het Ons Vormingsaanbod Gezamenlijke labocontroles Nuttig om weten Hoeveproducenten

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong.

Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong. Referentie PCCB/S2/GDS/891700

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Vanuit het ILVO Varia Nieuws uit de provincies BESTE HOEVEPRODUCENT, Voor je

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Eindredactie: Ann Detelder

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten maart 2010 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Eindredactie: Ann Detelder Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Nieuws vanuit het FAVV Fermweb Verkoop van rauwe melk De familie Peeters Nieuws uit de provincies BESTE

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert www.fermweb.be Het Steunpunt blikt terug Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2011

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2011 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Kostprijsberekening bij de thuisverkoop van zuivelproducten Gezamenlijke

Nadere informatie

DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7

DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2179 Horeca / grootkeukens / melkkeukens : traceerbaarheid [2179] v7 C : conform

Nadere informatie

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van groenten en fruit Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 1 2 Inhoud Stap 1. Van start gaan!...

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/NDZ/1136184

Nadere informatie

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1

DIS 3006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [3006] v1 Provinciale dienst van : Datum : Veranwoordelijke controleur : Nr : Operator : N uniek : Adres : DIS 006 Vleeswinkel -TRACEERBAARHEID [006] v1 C: conform NC: Niet-conform NA: niet van toepassing H: hoofdstuk

Nadere informatie

Wat heeft de school te maken met het FAVV?

Wat heeft de school te maken met het FAVV? Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Wat heeft de school te maken met het FAVV? Voorlichtingscel FAVV 1 Inhoud Oorsprong structuur FAVV Registratie toelating Autocontrole Versoepelingen

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-006) REV 1 2009-2/8 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGGEBIED De bedoeling van dit document is de vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande de Generische autocontrolegids voor

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel?

Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel? Hoevezuivel: welke producten zijn rendabel? Voorjaar 2013 Ann Detelder Coördinator Steunpunt Hoeveproducten Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Het

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen

Koninklijk besluit van 14 november 2003 betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 0 2009-2/6 I. DOELSTELLINGEN EN TOEPASSINGSGEBIED De bedoeling van dit document is de vaak gestelde vragen, afkomstig van operatoren, auditoren,... aangaande gids voor het ontwikkelen

Nadere informatie

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen

Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Omzendbrief met betrekking tot de toelating en erkenning voor hoevezuivelproducenten en het gebruik van de autocontrolegidsen Referentie PCCB/S3/EME/1136184

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jullie ligt de septembereditie van de Nieuwsbrief van jullie Steunpunt, de derde reeds van

Nadere informatie

Scholen. en het FAVV. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Scholen. en het FAVV. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Scholen en het FAVV Moeten scholen een toelating hebben of volstaat een registratie bij het FAVV? Aan welke eisen moeten scholen voldoen? Worden scholen gecontroleerd door het FAVV? Federaal Agentschap

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 3 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

KORTE KETEN ZOEKTOCHT

KORTE KETEN ZOEKTOCHT KORTE KETEN ZOEKTOCHT Brochure 1: Op zoek naar de korte-keten De Korte Keten Waarom kopen op de hoeve? Naast het directe contact met de boer, de versheid en de meerwaardebeleving, biedt de hoeve meestal

Nadere informatie

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij KORTE KETEN Maayke Keymeulen Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij Inhoud 1. Wat is korte keten? 2. Ondersteuning door Vlaamse Overheid 3. Ondersteuning door lokale besturen 2 1. Wat is korte

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-019) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor het ontwikkelen van autocontrolesystemen bij de productie van voedingsmiddelen in de sectoren:

Nadere informatie

Activiteitenverslag FAVV 2016

Activiteitenverslag FAVV 2016 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Activiteitenverslag FAVV 2016 Herman Diricks Gedelegeerd bestuurder 28/06/2017 Activiteitenverslag 2016 Website + Feiten & Cijfers (papieren versie)

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2009

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2009 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, We zijn amper bekomen van de viering van ons 5-jarig bestaan en hier is reeds de nieuwe. Het voorbije trimester

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 1 2009-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten

Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten Een provinciale aanpak van hoeve- en streekproducten (Tinne Van Looy: plattelandscoördinator provincie Antwerpen) Vrijdag 27/11/2009 Landgoed Rhederoord Departement Welzijn, Economie en Plattelandsbeleid

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole vissector

FAQ - Gids autocontrole vissector PB 07 FAQ (G-032) REV 1 2012-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole vissector Van toepassing vanaf: 18-12-2012 Opgesteld door: DG Controlebeleid Vincent

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie PB 07 FAQ (G-005) REV 2 2010-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem consumptie-ijsindustrie Van toepassing vanaf: 11/10/2013 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 1 2009-1/8 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf: 15-04-2011

Nadere informatie

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN

DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN DOSSIER ERKEND VERKOOPPUNT HOEVEPRODUCTEN Dossier Erkend Verkooppunt Hoeveproducten 1. WAT ZIJN HOEVEPRODUCTEN? 2. HET LABEL ERKENDE VERKOOPPUNTEN HOEVEPRODUCTEN 3. HOEVEVERKOOP IN CIJFERS 4. CONTACTPERSOON

Nadere informatie

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van melk tot hoevezuivelproducten

Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van melk tot hoevezuivelproducten Handleiding bij module kostprijsberekening verwerking van melk tot hoevezuivelproducten 1 2 Inhoud Stap 1. Van start gaan!... 5 Stap 2: Mijn productassortiment: PRODUCTEN... 7 Stap 3: De eigenlijke kostprijsberekening

Nadere informatie

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid

FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid 1 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ Versoepelingen in het kader van autocontrole en traceerbaarheid Versie 1 dd 2016-01-28 Van toepassing vanaf: 11/04/2016 Opgesteld door:

Nadere informatie

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN

FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN FEDERAAL AGENTSCHAP VOOR DE VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN 22 MAART 2013. - Ministerieel besluit betreffende de van de toepassingsmodaliteiten van de en de traceerbaarheid

Nadere informatie

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE

ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE ACTIVITEITENVERSLAG 2014 PUBLICATIE VAN DE INSPECTIERESULTATEN Herman Diricks 30 juni 2015 Gedelegeerd bestuurder 1 ACTIVITEITENVERSLAG 2014 2015 : website + Feiten en Cijfers 2 Het FAVV ten DIENSTE van

Nadere informatie

Verwerking van fruit en groenten: kostenanalyse resultaten enquête onderzoek

Verwerking van fruit en groenten: kostenanalyse resultaten enquête onderzoek Verwerking van fruit en groenten: kostenanalyse resultaten enquête onderzoek Voorjaar 2013 Ann Detelder Coördinator Steunpunt Hoeveproducten Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten EET SMAKELIJK EN GENIET VAN 2013! nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten December 2012

Steunpunt. hoeveproducten EET SMAKELIJK EN GENIET VAN 2013! nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten December 2012 Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt informeert Het Steunpunt adviseert Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/24 39 54 0473/20

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken

IKKB Standaard: Vereisten m.b.t. voedselveiligheid, traceerbaarheid en milieu: wetgeving en inter-professionele afspraken FAQ 2007 Wat is het verschil tussen de IKKB Standaard en de Sectorgids Autocontrole? De Sectorgids Autocontrole voor de Primaire Plantaardige Productie is een hulpmiddel dat toelaat het KB van 14/11/2003

Nadere informatie

IPV IPV IPV IPV OPLEIDING ACS-ZUIVEL. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie

IPV IPV IPV IPV OPLEIDING ACS-ZUIVEL. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie. Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie OPLEIDING ACS-ZUIVEL Vlaanderen 2014 Hotel Van der Valck Beveren Opleiding ACS-Zuivel voor bedienden Opleidingsadviseur van de voedingsindustrie BELGISCHE CONFEDERATIE VAN DE ZUIVELINDUSTRIE Opleidingsadviseur

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 4 2016-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV

HACCP & ALLERGENEN. Voorlichtingscel FAVV HACCP & ALLERGENEN Voorlichtingscel FAVV Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Opgericht in 2000 Bevoegdheden: Voedselveiligheid Dierengezondheid Plantenbescherming Van riek tot vork

Nadere informatie

Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën. Dienst Landbouw & Platteland

Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën. Dienst Landbouw & Platteland Op weg naar Duurzame Voedselstrategieën Dienst Landbouw & Platteland Cijfers Oost-Vlaamse Land- en Tuinbouw Totale opp : 298.200 ha Opp landbouw: 149.000 ha Weide, grasland en groenvoeders 61% Akkerland

Nadere informatie

KNUFFELPAS Voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar

KNUFFELPAS Voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar KNUFFELPAS Voor kinderen van 3 tot en met 5 jaar Zomervakantie 2013 Een organisatie van gemeentebestuur Sint-Gillis-Waas TIJDELIJKE VERHUIS JEUGDDIENST Deze zomer verhuist de jeugddienst tijdelijk naar

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 3 2010-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

KORTE KETEN INITIATIEF

KORTE KETEN INITIATIEF KORTE KETEN INITIATIEF Brochure 2: korte keten opstarten Samen Sterk Het is bij de meeste gemeentes een misvatting dat het stimuleren en organiseren van de korte keten binnen de gemeente een dure aangelegenheid

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie PB 07 FAQ (G-002) REV 3 2014-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie Van toepassing vanaf : 22/10/2014 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt hoeveproducten uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2007 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt hoeveproducten uitgave van het steunpunt hoeveproducten februari 2007 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Coördinator: Anne Vandenborre Groep KVLV Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/243954 fax 016/243909

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 3 2007-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 10-09-2010

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie

FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie PB 07 FAQ (G-022) REV2 2014-1/6 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrole voor de sector van de biscuit-, chocolade-, praline- en suikergoedindustrie Van toepassing

Nadere informatie

DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v3

DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v3 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW

VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW AMS FOCUS 2012 VERBREDING IN LAND- EN TUINBOUW STAND VAN ZAKEN IN 2011 Vlaamse overheid Departement Landbouw en Visserij 1.Blik op verbreding in de landbouw 2.Sociale en toeristische activiteiten 3. Milieu,

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/01/2017

Gearchiveerd op 01/01/2017 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2439 Inspectie autocontrole voor de horeca [2439] v5 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier

Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier Handleiding bij het onlineaanmeldingsformulier Inleiding: Het online- aanmeldingsformulier is relatief eenvoudig in te vullen. U kunt het aanmeldingsformulier invullen door naar de site van het meldpunt

Nadere informatie

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector

Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Studie over uitvoerpotentieel agrovoedingssector Brussel, 20 januari 2016 Uit een studie van de FOD Economie over de Belgische agrovoedingsindustrie blijkt dat de handel tussen 2000 en 2014 binnen de Europese

Nadere informatie

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN

FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV ENQUÊTE: DE MENING VAN DE CONSUMENTEN BEDANKT DAT U WILT DEELNEMEN AAN ONZE ENQUÊTE. WIJ VRAGEN U SLECHTS ENKELE MINUTEN VAN UW TIJD. UW

Nadere informatie

DIS 2446 Inspectie autocontrole in detailhandel [2446] v3

DIS 2446 Inspectie autocontrole in detailhandel [2446] v3 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2446 Inspectie autocontrole in detailhandel [2446] v3 C : conform NC : niet-conform

Nadere informatie

Vertrouwen in media in Nederland De rol van magazines

Vertrouwen in media in Nederland De rol van magazines Vertrouwen in media in Nederland 2017 De rol van magazines Gebruiksfrequentie media Kan je aangeven hoe vaak je deze activiteiten doet? (n=1.014) 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Dagelijks Meerdere dagen

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2011. Ja ik heb hem net gratis gedownload.

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten juni 2011. Ja ik heb hem net gratis gedownload. Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Cadeaubonnen hoeveproducten! Startersmap Thuisverkoop in Land- en Tuinbouw is

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector PB 07 FAQ (G-023) REV 1 2007-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de HORECA sector Van toepassing vanaf: 30-10-2009

Nadere informatie

MET DANK AAN ALLE HOEVEPRODUCENTEN DIE MEEWERKTEN AAN DE HOEVEPOTLUCK

MET DANK AAN ALLE HOEVEPRODUCENTEN DIE MEEWERKTEN AAN DE HOEVEPOTLUCK Heb je vragen over hoeveverwerking en thuisverkoop? Neem gerust contact met ons op! Viering tienjarig bestaan 16 september 2013 Kempense Geitenkaas Polle, Lichtaart Steunpunt Hoeveproducten Remylaan 4b

Nadere informatie

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 21 januari 2011 in Antwerp Expo Met aanwezigheidsattest permanente bijscholing erkende bemiddelaars 3 uren erkende permanente

Nadere informatie

Zorgboerderijovereenkomst WIJZIGING - STOPZETTING

Zorgboerderijovereenkomst WIJZIGING - STOPZETTING Zorgboerderijovereenkomst WIJZIGING - STOPZETTING Vlaamse Overheid Departement Landbouw en Visserij Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling Ellips 6e verdieping Koning Albert II laan 35, bus 40 1030 BRUSSEL

Nadere informatie

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens

FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens PB 07 FAQ (G-025) REV 4 2010-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids voor de invoering van een autocontrolesysteem voor de sector van grootkeukens Van toepassing vanaf:

Nadere informatie

Voedselbedeling door de Voedselbanken

Voedselbedeling door de Voedselbanken Voedselbedeling door de Voedselbanken Het bereiken van onze doelgroep op een efficiënte manier: het logistieke vraagstuk. Jean-Marie MORTIER Afgevaardigd bestuurder Voedselbank Oost-Vlaanderen 1 De Voedselbanken

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen PB 07 FAQ (G-018) REV 2 2009-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Generische autocontrolegids voor slachthuizen, uitsnijderijen en inrichtingen voor de vervaardiging van

Nadere informatie

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan

Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Goede Hygiëne Praktijken ( GHP ) De opmaak van een GHP-plan Wetgeving KB 14-11-2003 Koninklijk besluit betreffende autocontrole, meldingsplicht en traceerbaarheid in de voedselketen KB 27-04-2007 Koninklijk

Nadere informatie

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa

Voor dierlijke producten verwijst dat begrip naar het land waarin het product geheel is verkregen, hetgeen, toegepast op vlees, betekent: het land waa UITVOERINGSVERORDENING (EU) VAN DE COMMISSIE van 13 december 2013 tot vaststelling van de regels voor de toepassing van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement en de Raad, wat betreft

Nadere informatie

WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID

WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID KBBL Kenniscentrum organiseert: WORKSHOPS & LEERGANGEN VOEDSELVEILIGHEID Open inschrijvingen, voorjaar 2007 Workshop Levensmiddelen Etikettering & Allergenen Leergang voor alle levensmiddelen bedrijven

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie PB 07 FAQ (G-002) REV 4 2016-1/10 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie Van toepassing vanaf: 13/05/2016 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

Voorjaar 2016 Plug In Music

Voorjaar 2016 Plug In Music Voorjaar 2016 Plug In Music Plug In Plug In Music : Dit is het aanbod van alle muziekcursussen van JC De Klinker. Plug In richt zich tot jongeren van 12 tot 30 jaar. De cursussen gaan door in Jc De Klinker.

Nadere informatie

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Frankrijklei Antwerpen. Naam docent

Deze cursus wordt uitgegeven door. Copyright. Centrum voor Afstandsonderwijs. Frankrijklei Antwerpen. Naam docent CURSUS Deze cursus wordt uitgegeven door Centrum voor Afstandsonderwijs Frankrijklei 127 2000 Antwerpen Copyright Naam docent CVA, Frankrijklei 127, 2000 Antwerpen Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Handleiding ONLI. Inhoudstafel

Handleiding ONLI. Inhoudstafel Handleiding ONLI Versiebeheer: Versie Datum wijzigingen 1.0 19/01/2015 Eerste versie 1.1 30/01/2015 Blz. 9 : antwoorden op een bericht in je mailbox die verstuurd werd uit ONLI. Inhoudstafel Inleiding...

Nadere informatie

Nieuwsbrief Editie mei juni 2015

Nieuwsbrief Editie mei juni 2015 Regionaal Woonbeleid Noord-Pajottenland Interlokale vereniging, Roosdaal en Ternat p/a Gemeentehuis Opperstraat 31 1770 Tel. 053 64 55 17 wonen@liedekerke.be Nieuwsbrief Editie mei juni 2015 ILV Regionaal

Nadere informatie

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten mei 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten

nieuwsbrief Steunpunt uitgave van het steunpunt hoeveproducten mei 2009 trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Certificatie voor land- en tuinbouwbedrijven met een thuisverwerking, thuisverkoop: praktische richtlijnen

Nadere informatie

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving

Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid. Laatste nieuwe wetgeving Minimumeisen didactische leskeukens met de nadruk op voedselveiligheid Laatste nieuwe wetgeving VISIE VAN HET FAVV OP DIDACTISCHE LESKEUKENS Didactische leskeukens = klaslokalen of laboratoria waar beginselen

Nadere informatie

A. Productie van separatorvlees/grondstoffen voor separatorvlees.

A. Productie van separatorvlees/grondstoffen voor separatorvlees. Infoblad 86 Separatorvlees Van: NVWA Datum: 25 februari 2015 Doel infoblad Voor de productie en etikettering van separatorvlees bestaat er Europese wetgeving. In de praktijk is er nog sprake van een aantal

Nadere informatie

Steunpunt Hoeveproducten

Steunpunt Hoeveproducten Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Coördinator: Anne Vandenborre Groep KVLV Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/243954 fax 016/243909

Nadere informatie

FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie

FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie PB 07 FAQ (G-002) REV 2 2012-1/9 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids autocontrolesysteem zuivelindustrie Van toepassing vanaf: 09-09-2013 Opgesteld door: DG Controlebeleid

Nadere informatie

Registraties/Toelating

Registraties/Toelating Registraties/Toelating In welke gevallen moet een school niet gekend zijn door het FAVV? Wanneer er in de school geen levensmiddelen (dranken,fruit, snacks, soep,maaltijden) verkocht worden. Voorbeelden:

Nadere informatie

Mijn verlof aanvragen via Yess

Mijn verlof aanvragen via Yess Mijn verlof aanvragen via Yess Opgemaakt : 10/02/2014 Aangevuld : 28/09/2015 1 Mijn verlof aanvragen via Yess Via dit programma kan je: - wijziging in je persoonlijke gegevens doorgeven (vervangt het gele

Nadere informatie

Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens

Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Op weg naar veilig voedsel in grootkeukens Katrien Beullens FAVV - DG Controlebeleid Inhoud Minimale wettelijke vereisten Registratie/toelating

Nadere informatie

PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015

PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015 PERSMEDEDELING Dinsdag 3 februari 2015 DEPARTEMENT LANDBOUW EN VISSERIJ Wijziging vereiste aantal analyseresultaten koolstofgehalte en zuurtegraad in de bodem in het kader van de randvoorwaarden In het

Nadere informatie

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS...

Concentra Selfservice. Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3. Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... Concentra Selfservice Veel gestelde vragen 1 ALGEMEEN... 3 Welke internet browser gebruiken?... 3 2 REGISTRATIE EN MIJN KLANTGEGEVENS... 4 Mijn straat is niet gekend... 4 De knop bevestig postcode werkt

Nadere informatie

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Goede hygiënische praktijken bij controles van bedrijven in de voedselketen. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Informatiebrochure van het FAVV voor andere inspectiediensten die controles uitvoeren in bedrijven waar levensmiddelen gemanipuleerd worden Goede

Nadere informatie

Handleiding online inschrijven via i-school

Handleiding online inschrijven via i-school Handleiding online inschrijven via i-school Algemeen Om in te loggen surf je naar www.i-school.be/login. Geef je gebruikersnaam en paswoord in en klik op inloggen. Betekenis icoontjes: Inschrijven Inschrijving

Nadere informatie

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van

Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen. UITNODIGING infoavonden. Eindeloopbaan. ...en wat nu? Een initiatief van Doelgerichte toekomstplanning voor Zelfstandigen, KMO s en Vrije Beroepen UITNODIGING infoavonden Eindeloopbaan...en wat nu? Een initiatief van met de steun en medewerking van Eindeloopbaan... en wat Haal

Nadere informatie

INSCHRIJVINGSFORMULIER. Activiteit Erfgoeddag 2018 Kiezen

INSCHRIJVINGSFORMULIER. Activiteit Erfgoeddag 2018 Kiezen INSCHRIJVINGSFORMULIER Activiteit Erfgoeddag 2018 Kiezen 1 Fijn dat je deelneemt aan Erfgoeddag 2018 met als thema Kiezen. Je kan activiteiten indienen tot en met woensdag 14 februari 2018. We raden je

Nadere informatie

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel

FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel PB 07 FAQ (G-014) REV 2 2009-1/11 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAQ - Gids Autocontrole: aardappelen, groenten, fruit verwerkende industrie en handel Van toepassing vanaf:

Nadere informatie