Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten Oktober 2012"

Transcriptie

1 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert Nieuws van onze partners Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook Coördinator: Ann Detelder KVLV vzw Remylaan 4b 3018 Wijgmaal tel. 016/ / fax 016/ Website: Eindredactie: Ann Detelder Verantwoordelijke uitgever: Chris Van Hoof directeur KVLV vzw In 2013 focust het op digitalisatie. Dit houdt in dat de website vernieuwd wordt en dat er ook een aantal wijzigingen zullen zijn m.b.t. je vertrouwde. De papieren zal namelijk vervangen worden door een elektronische e-zine die maandelijks zal verschijnen. Op die manier willen we nog sneller actuele informatie tot bij jou krijgen en willen we het vormingsaanbod aan je persoonlijke wensen aanpassen. Een dergelijke zal via verstuurd worden. Van veel hoeveproducenten hebben we een mailadres maar jammer genoeg niet van iedereen. Vandaar onze oproep: om ons je CORRECT mailadres zo snel mogelijk te bezorgen. Dit kan op drie manieren: 1. Via onze website: kan je een online formulier invullen en doorsturen. 2. Stuur een mailtje naar met hierin volgende gegevens: Naam + voornaam Naam bedrijf Volledig adres Telefoon en/of gsm adres Ev. website adres Graag ook aanduiden in welke thuisverkoop sectoren je actief bent: zuivel, vlees, fruit, groenten, verwerkt fruit, verwerkte groenten, andere. 3. Fax of stuur ons het laatste blad van deze ingevuld (drukletters) terug. Doe dit vandaag nog. Zo kan je het niet vergeten en hoef je geen enkele te missen. We wensen je veel leesplezier, Ann Detelder Coördinator

2 ONS VORMINGSAANBOD Opleiding autocontrole verplicht!!!!! De wet (1) verplicht dat al wie met levensmiddelen omgaat, opgeleid en/of gevormd wordt op het gebied van hygiëne. De aard van de opleiding en/of vorming hangt af van je taken en verantwoordelijkheden. Deze verplichting geldt overigens niet alleen voor de bedrijfsleider, maar voor iedereen die tewerkgesteld is in de voedingssector. Bij controle door het FAVV zal naar het bewijs van deze vorming gevraagd worden. Basiscursus Om hieraan tegemoet te komen organiseerde het reeds heel wat basiscursussen Hygiëne, autocontrole en traceerbaarheid. De deelnemers kregen na afloop van de cursus een aanwezigheidsattest dat bij het autocontroleplan moet gevoegd worden en kan voorgelegd worden bij een controle van de voedselhygiëne. Ondanks de reeks cursussen die achter de rug zijn blijft de vraag van hoeveproducenten aanwezig. Voor wie? Voor land- en tuinbouwers die verwerkte producten (zuivelproducten, vlees(waren), versneden groenten en fruit, andere bereide producten, ) op het bedrijf, via een marktwagen, in een automaat,... verkopen. Inhoud? LES 1: basis microbiologie + goede hygiënepraktijken (extra aandacht aan reiniging en ontsmetting: welke stoffen doen wat?) inrichting verwerkingslokaal LES 2: HACCP + versoepelingen traceerbaarheid melding LES 3: stappenplan autocontrole en in kader van versoepelingen gebruik van gevarenanalyse interpretatie analyseresultaten labo non-conformiteitenregister Waar en wanneer? Dit najaar wordt de cursus drie maal aangeboden: 2 dagopleidingen en in samenwerking met Pajottenland-plus een cursus verdeeld over 3 avonden. Na afloop van de opleiding krijg je een attest toegestuurd. Dagopleidingen (vanaf 9u30): HASSELT: zaterdag 17 november te 3500 Hasselt, Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28 BRASSCHAAT: vrijdag 7 december te 2930 Brasschaat, Mikhof 25 (1) Verordening (EG) 852/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004, bijlage II, hoofdstuk XII. Voor meer info:

3 Avondopleiding (start 20u), in samenwerking met Pajottenland Plus: PAMEL (ROOSDAAL): maandagen 29/10, 12/11 en 26/11 te 1760 Roosdaal, Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit Pamel (PPK), Molenstraat 26 Deelnameprijs? Dagopleiding: 25 euro inclusief lesnota s, broodjes en dranken. Avondopleiding: 15 euro inclusief lesnota s en drankje. Bezoek laboratorium Foodcontrol Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Alle hoeveproducenten die zelf producten verwerken zijn verplicht om minstens 2 maal per jaar hun producten bacteriologisch te analyseren. Sommige bedrijven zijn daarnaast verplicht hun putwater te laten ontleden. De analyseresultaten zijn uitermate belangrijk en bij controle door het FAVV wordt hiermee ook rekening gehouden. Maar wat doet een labo nu precies met de stalen die je meegeeft, hoe gebeuren de analyses, welke methodes worden gebruikt en hoe gaat alles precies in zijn werk? Je komt het allemaal te weten tijdens het bezoek aan het labo Foodcontrol in Wetteren. Waar en wanneer? WETTEREN: maandag 29 oktober, 14 u. Deelnameprijs 10 euro/persoon inclusief rondleiding en drankje. Info-avond opstarten van een thuisverkoop Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Bij de opstart van een thuisverkoop ga je niet over 1 nacht ijs. Je weet beter vooraf waar je aan begint. Wat zijn de mogelijkheden en kansen. Wat mag je doen en aan welke (administratieve) verplichtingen moet je dan voldoen. Je komt het allemaal op een overzichtelijke manier te weten tijdens deze infoavond. Waar en wanneer? AVELGEM: dinsdag 6 november, 20 u. TERNAT: woensdag 28 november, 13u30 Deelnameprijs 5 euro inclusief lesnota s en een drankje.

4 Workshop kostprijs en rendabiliteit van hoeveproducten Voor wie? Voor alle geïnteresseerde land- en tuinbouwers. Inhoud? Je wil goede beslissingen nemen, dus heb je de juiste informatie nodig. Om over goede managementinformatie te beschikken is het vooreerst van essentieel belang een zicht te hebben op de reële kostprijs van de verschillende producten die je aanbiedt. Belangrijker nog is het om inzicht te hebben in de structuur van die kostprijs in je bedrijf. Enkel op basis van dergelijke informatie kunnen vereiste én verantwoorde aanpassingen worden doorgevoerd. Door de kostprijs van je producten te bepalen, wordt deze in al zijn aspecten ontrafeld en wordt de organisatie van je bedrijf in kaart gebracht. Kostprijsberekening levert bijgevolg een schat aan informatie op, die een belangrijke ondersteuning biedt voor alle beslissingen waarbij kosteninformatie een doorslaggevende rol kan spelen. Het gaat dan onder meer over beslissingen inzake: Kostenbeheersing Kostenreductie Strategische beslissingen Waar en wanneer? ZUIVEL LOCHRISTI: woensdag 14 november, 20 u. te 9080 Lochristi, Provinciaal KVLV-kantoor, Denen 157. GEEL: donderdag 15 november, 20 u. te 2440 Geel, Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1. GROENTEN/FRUIT RUMBEKE: woensdag 28 november, 20 u. te 8800 Rumbeke-Beitem, Inagro vzw, Ieperseweg 87. MEENSEL-KIEZEGEM: donderdag 29 november, 20 u. te 3391 Meensel-Kiezegem, Vanhellemont, Heibosstraat 17. Deelnameprijs 10 euro/persoon inclusief lesnota s en een drankje (5 euro KVLV-leden).

5 Verbreding in t lang en in t breed Voor wie? Voor alle land- en tuinbouwers met interesse in verbreding. Inhoud? Misschien ben je op zoek naar een bijkomend inkomen op je bedrijf maar weet je niet precies wat of hoe. Met kinderen omgaan is je passie, je bedrijf leent zich misschien tot de uitbouw van een B&B, je zou graag je culinaire talenten gebruiken bij de verwerking van eigen producten of je denkt dat je een uitstekende zorgboerin zou zijn... In deze les kom je enerzijds op een interactieve manier te weten welk soort nevenactiviteit het best bij jou en je bedrijf past. Anderzijds wordt toegelicht wat de verschillende mogelijkheden van verbreding zijn en wat ze jou mogelijks kunnen bieden. Waar en wanneer? GEEL: dinsdag 6 november, u. te 2440 Geel, Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1. ASSE - MOLLEM: donderdag 8 november, 20 u. te 1730 Mollem, Hof ter Vrijlegem, Boven Vrijlegem 41. HASSELT: dinsdag 13 november, 20 u. te 3500 Hasselt, Het Borrelhuis, Witte Nonnenstraat 28. Deelnameprijs? 7, 12, 10 euro (respectievelijk Geel, Asse en Hasselt) inclusief lesnota s en een drankje, korting voor KVLV leden (5, 10, 8 euro). Voor deze opleidingen is inschrijven minstens 1 week op voorhand verplicht via 016/ of Pas na telefonische bevestiging van uw inschrijving of bevestiging via bent u ingeschreven. Geld overschrijven geldt NIET als inschrijving en bij annulatie van de vorming zijn wij dan ook niet verantwoordelijk indien wij u niet (tijdig) kunnen verwittigen. Gelieve minstens 1 week op voorhand het juiste bedrag over te schrijven op BE met vermelding naam + soort cursus.

6 Het Innovatiesteunpunt biedt dit najaar volgende interessante workshops aan: Workshop 1: Introductie tot marketing: 6 november Wat is marketing en waarom is het belangrijk? Leer meer over de marketingmix (product, prijs, promotie en plaats) en hoe het ook bij jouw bedrijf een rol kan spelen. Locatie: Maris Graszoden Service, Arendonk Workshop 2: De wereld van de retail: 13 november Als afzetkanaal speelt retail een belangrijke rol. Kom daarom meer te weten over de ontwikkelingen die zich vandaag afspelen. Welke marges zijn er, welk prijsbeleid wordt gevolgd, hoe belangrijk is de input van de klant, enzovoort. Locatie: Tomaten Stoffels, Rijkevorsel Workshop 3: Bepaal de juiste prijs voor je product: 20 november In tijden van crisis is de consument zeer prijsgevoelig, hoe zorg je ervoor dat je de juiste prijs zet voor elk product. Niet te hoog en niet te laag. Waarmee moet je rekening houden bij het bepalen van je prijs en hoe pas je dit op landbouwproducten toe? Locatie: Geitenboerderij Polle, Lichtaart Workshop 4: B2B marketing Anders en hoe?!: 27 november Niet elk landbouwproduct wordt rechtstreeks aan de eindconsument verkocht. Ontdek hoe Business-to-Business verschilt van Business-to-Consumer marketing. Maak kennis met een aantal praktische voorbeelden en ontdek hoe je deze zelf kan toepassen. Locatie: Schapenhof, Rijkevorsel Workshop 5: Communiceren met impact over je bedrijf en product: 4 december Hoe creëer je maximale impact met weinig budget? Een praktische workshop over de zin en onzin van een website, een logo, folders, straatborden, advertenties, sociale media en nog veel meer. Locatie: Sint-Jozefhoeve, Balen Alle workshops starten om u. tot u. De kostprijs voor elke workshop bedraagt 25 euro voor beroepsleden Boerenbond en 40 euro voor niet-leden. Voor de volledige workshopreeks betalen beroepsleden Boerenbond 100 euro en niet-leden 160 euro. Inschrijven Inschrijven is verplicht en kan via of bij Diane Goris (016/ of Voor elk van de avonden kan afzonderlijk ingeschreven worden Meer info? Veerle Serpieters: 016/ of

7 HET STEUNPUNT ADVISEERT Gids hoevezuivel door het FAVV gevalideerd Het Voedselagentschap heeft de autocontrolegids voor de productie en de verkoop van melkproducten op de hoeve gevalideerd. De gids werd opgesteld door een interprofessionele werkgroep (IKM/QFL/QMK) bestaande uit de verschillende actoren uit de melksector. Het Voedselagentschap heeft het document afgewerkt en gevalideerd. Melkveebedrijven die op hun bedrijf zelf producten verwerken en rechtstreeks verkopen zullen al hun activiteiten op basis van deze gids kunnen laten certificeren en zo vlotter de bonus kunnen verkrijgen op de aan het FAVV verschuldigde jaarlijkse heffing. Het Voedselagentschap zal samen met de sectororganisaties zorgen voor een correcte verspreiding van de gids door deze beschikbaar te stellen aan alle landbouwbedrijven die erom vragen. Zoals de brochure Verwerking en verkoop op de hoeve geeft deze autocontrolegids voor de productie en de verkoop van melkproducten op de hoeve, aan de hand van concrete voorbeelden, een gedetailleerde beschrijving van de voorwaarden waaraan landbouwers moeten voldoen om hun activiteiten op die manier te kunnen diversifiëren. Aangepaste checklijsten en leidraden voor de hoeveslagers Wanneer je controle krijgt van het FAVV gebeurt dit aan de hand van door het FAVV opgestelde checklijsten die elke controleur moet hanteren. De handleiding bij deze checklijsten wordt leidraad genoemd. Zowel in de checklijsten als in de leidraden werden vorige maand een aantal wijzigingen aangebracht. Je kunt deze aangepaste documenten raadplegen op zodat je voorbereid bent bij een ev. controle en/of een audit. Ook de lijst met meest gestelde vragen (FAQ) werd aangepast. Je vind ze terug via dezelfde link.

8 Aangepaste richtlijnenbetrekking tot de traceerbaarheid bij het verzenden van levensmiddelen van dierlijke oorsprong Een belangrijk onderdeel van een kwaliteitsborgingsysteem in een onderneming is de traceerbaarheid. Als onderdeel van het kwaliteitsborgingprogramma worden efficiënte procedures uitgewerkt, die de voedingsproducten (en hun ingrediënten) zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts kunnen traceren. Traceerbaarheid op zich levert niets bij aan de voedselveiligheid maar het zorgt voor de nodige transparantie om efficiënte controlemaatregelen toe te passen in geval van een incident. Elke operator is er toe gehouden de nodige informatie bij te houden en desgevallend door te geven aan de volgende operator. De exploitant die levensmiddelen van dierlijke oorsprong levert aan een andere exploitant dient steeds de volgende informatie te verstrekken aan de exploitant aan wie hij de levensmiddelen levert: 1. een nauwkeurige beschrijving van de levensmiddelen: over welke producten gaat het? 2. het volume of de hoeveelheid van de levensmiddelen: aantallen en/of gewicht. 3. je naam en bedrijfsadres (of aanduiding van het VEN nummer of het FAVV toelatings- of erkenningsnummer). 4. naam en bedrijfsadres van de persoon die de goederen zal ontvangen (of aanduiding van het VEN nummer of het FAVV toelatings- of erkenningsnummer). 5. een referentie ter identificatie van de partij of zending (vb. lotnummer, houdbaarheids - datum, ). 6. de datum van verzending. Bij het vervoer van rundsvlees geldt bovendien dat de extra traceerbaarheidsgegevens moeten vermeld worden. De vorm waarin je deze informatie bewaard is niet vastgesteld. Zowel papieren en elektronische versie zijn geldig. De informatie moet je tot 6 maanden na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum van het product bijhouden en je dient minstens wekelijks deze informatie te actualiseren (indien nodig) Deze richtlijnen gelden dus niet wanneer je rechtstreeks aan de consument levert. Indien het om voorverpakte producten gaat zal bij verkoop aan de consument het etiket volstaan maar hoeft u geen bijkomende gegevens bij te houden. Verkoop je ambulant zelf geslachte konijnen en/of kippen op bijvoorbeeld een lokale markt dan dien je bij het vervoer van de karkassen naar de plaatselijke markt geen vervoersdocument op te stellen. Wel moet u steeds de door het FAVV afgeleverde toelating (tot slachten) kunnen voorleggen.

9 Gezamenlijke labocontroles ophalingen najaar 2012 gaan binnenkort van start Voor wie? Hoevezuivelaars: iedere producent van zuivelproducten moet tweemaal per jaar zijn producten laten controleren. Hoeveslagers: dienen jaarlijks een staal gehakt of vleesbereiding op basis van gehakt (vb. bereid gehakt, americain préparé, ) te laten analyseren. Producenten van andere verwerkte producten (fruitsappen, confituren, ): ook jij moet tweemaal per jaar je producten bacteriologisch laten analyseren. Hetzelfde geldt ook voor het water, behalve onbehandeld leidingwater, dat bij/in de productie gebruikt wordt. Ter info 1. De tabel met verplicht te analyseren parameters kan je terugvinden in de van het van december 2009 (zie Onder het luik autocontrole op onze site vind je dezelfde tabel ook terug met de opmerkingen van het FAVV. 2. Je dient slechts 1 product per productfamilie te laten analyseren. Maak je 10 soorten ijs dan hoef je maar 1 staal te laten analyseren. Zo ook voor de harde kazen, de verwarmde zuiveldesserten, yoghurt, fruitsappen, confituren, 3. Indien je als producent van verwerkte producten gedurende minder dan 6 opeenvolgende maanden producten op de hoeve verwerkt dan dien je slechts 1 maal per jaar je producten te laten analyseren. 4. Analyseresultaten dien je wettelijk gezien 6 maanden bij te houden maar we raden je aan deze steeds bij te houden zodat je de evolutie op je bedrijf kan vaststellen en ev. tijdig kan ingrijpen mocht er iets fout lopen. Het is bereid je bij te staan met de interpretatie van je analyseresultaten. 5. De meeste laboratoria werken met zgn. aanvraagformulieren. Het is de bedoeling dat deze formulieren zoveel mogelijk op voorhand ingevuld worden. Eventuele vragen of onduidelijkheden kan je natuurlijk steeds stellen wanneer de stalen worden opgehaald. 6. Geef een representatief staal mee. Het heeft weinig zin om op de dag van de staalname je producten aan een bijzondere (hygiënische) behandeling te onderwerpen. De labo-analyses dienen in de eerste plaats als controle op je eigen handelingen en werkzaamheden waaruit je heel wat informatie kan halen. Praktisch Nam je al deel aan de gezamelijke ophaling? Dan blijf je tenzij tegenbereicht van jou - op de lijst staan. Nam je nog niet deel en ben je geïnteresseerd? Schrijf je dan voor 15 oktober in met de antwoordstrook op de laatste bladzijde of mail naar We bezorgen je dan alle info zodat je kan beslissen of je al dan niet meedoet.

10 NIEUWS UIT DE PROVINCIES West-Vlaanderen: Inagro brengt landbouw en hoeveproducten dichter bij het grote publiek HEEL WAT BEZOEKERS OP FERME FESTIVAL Ondanks het wisselvallige weer werd de tweede editie van Ferme Festival op zondag 24 juni opnieuw een succes! De vier deelnemende hoeves (Sierplanten Devriese-Luyssen te Wingene, Zuivelhoeve t Soetewey te Ruddervoorde, Sint-Maartenshove te Kools - kamp en Fam. Vandeputte te Aarsele) kregen samen zo n tal mensen over de vloer op zoek naar een glimp van de boerderij. Het concept cultuur op de boerderij zorgde voor een diversiteit aan culturele activiteiten op de landbouwbedrijven. Proeven, spelen, kijken, zingen, het hoorde er allemaal bij! Meer info: GPS-SCHATTENJACHT OP HET PLATTELAND MET FERME VÉLO Naast Ferme Festival werd ook Ferme Vélo in het kader van het Leader Tielts Plateau project Landtoer uitgewerkt. Drie permanente GPS-fietstochten ten zuidoosten van Brugge bieden jong en oud gratis plattelandsplezier en tonen de aanwezige landbouw. Elke route start op een boerderij. De startboerderijen zijn verantwoordelijk voor de reservaties en het uitlenen van de GPS-toestellen. Tijdens de route wijst de GPS je op een 7-tal aandachtspunten. Deze leren je iets meer over het platteland en de landbouw. Bij sommige punten wordt een vraag gesteld. Aan het einde van de route brengen deze antwoorden je naar de schat. Waar moet je zijn? Je start op de boerderij, een unieke locatie om de fietstocht aan te vatten. Op de startboerderij haal je de gps-toestellen af, nadat je deze vooraf hebt gereserveerd. Je breng je eigen fiets mee. Heel het jaar door! Er zijn 3 routes: Hoeve Colpaert route (28 km); Regio: Beernem - Oostkamp Startpunt: Hoeve Colpaert, Bulskampveld 7, 8730 Beernem, 050/

11 Hof van t Gruuthuuse (*) Hoeve De Knotwilg route (28 km); Regio: Tielt - Kanegem - Aarsele Startpunten: Hof Van t Gruuthuuse, Wakkensesteenweg 16, 8700 Tielt, 0479/ Hoeve De Knotwilg, Groenestraat 2, 8700 Tielt, 0474/ Sint-Maartenshove route (*) (31 km); Regio: Koolskamp - Ruddervoorde Startpunt: Sint-Maartenshove, Sint-Maartensstraat 15, 8851 Koolskamp, 0499/ (*) Enkel te reserveren in combinatie met een arrangement. Meer info: VERKOOP VAN HOEVEPRODUCTEN IN INAGRO Vanuit de Vlaamse Regering komen impulsen om korte keten initiatieven te stimuleren. De term korte keten verwijst naar afzetsystemen waarbij producent en consument rechtstreeks met elkaar in contact komen, zoals in een hoevewinkel of op een boerenmarkt. Er werd budget vrijgesteld voor praktijkgerichte projecten die snel effect kunnen realiseren op het terrein. Inagro heeft binnen dit kader het project Van boer tot werkvloer lopen. Met dit project wenst Inagro een nieuw afzetkanaal voor hoeveproducten te creëren via de verkoop van hoeveproducten aan personeelsleden in bedrijven. Om bovenstaande doelstelling te realiseren, zal het projectinitiatief uitgewerkt worden binnen één bedrijf, namelijk Inagro zelf. Dit is een non-profit organisatie met 150 werknemers. Het aanbieden van hoeveproducten in de vorm van meeneempakketten aan de Inagrowerknemers geldt als testcase. Van daaruit willen we komen tot een gebruiksklare tool met bestelmodule die kan aangeboden worden aan andere geïnteresseerde bedrijven en hoeveproducenten die willen samenwerken. Deze tool zal een digitale bestelmodule en tips voor een mogelijke opstart omvatten. Momenteel werden 4 hoeveproducenten uit de buurt bereid gevonden om wekelijks of 2-wekelijks hoeveproducten te verkopen. De verkoop start op 18 september. Meer info:

12 INSCHRIJVINGSSTROOK plaats een kruisje in de rechter kolom Naam Adres Postcode Gemeente Producent van Tel THEMA DATUM en UUR ANTWERPEN Verbreding in t lang en in t breed Dinsdag 6 november u. Rendabiliteit en kostprijs hoevezuivel Donderdag 15 november, 20 u. Hygiëne en autocontrole Vrijdag 7 december, 9.30 u. OOST-VLAANDEREN Bezoek labo Maandag 29 oktober, 14 u. Rendabiliteit en kostprijs hoevezuivel Woensdag 14 november, 20 u. VLAAMS-BRABANT Verbreding in t lang en in t breed Woensdag 7 november, 20 u. Opstarten van een thuisverkoop Woensdag 28 november, u. Rendabiliteit en kostprijs groenten en fruit Donderdag 29 november, 20 u. Hygiëne en autocontrole Maandagen 29/10, 12 & 26/11, 20 u. LIMBURG Verbreding in t lang en in t breed Dinsdag 13 november, 20u. Hygiëne en autocontrole Zaterdag 17 november, 9.30 u. WEST-VLAANDEREN Opstarten van een thuisverkoop Dinsdag 6 november, 20 u. Rendabiliteit en kostprijs groenten en fruit Woensdag 28 november, 20 u. Ik wens de digitale te ontvangen: Naam bedrijf Naam + voornaam Straat + nummer Postcode + gemeente Telefoon of gsm (in drukletters) Website bedrijf Thuisverkoop Zuivel Vlees Fruit Groenten Verwerkt fruit Verwerkte groenten Andere, welke: Ik nam nog niet deel aan de gezamenlijke labo-analyses en wens een prijsofferte en een deelnameformulier voor de volgende provincie: Antwerpen Vlaams-Brabant Limburg West-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Ik ben hoevezuivelaar hoeveslager andere Stuur, fax of mail deze inschrijvingsstrook naar het, Remylaan 4b, 3018 Wijgmaal, tel. 016/ , fax 016/ , Dit project wordt medegefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid en de Europese Unie.

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010

Steunpunt. hoeveproducten BESTE HOEVEPRODUCENT, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten december 2010 Steunpunt hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Inhoud: Ons vormingsaanbod Het Steunpunt adviseert www.fermweb.be Het Steunpunt blikt terug Nieuws uit de provincies Inschrijvingsstrook

Nadere informatie

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008

Steunpunt. hoeveproducten. Beste hoeveproducent, nieuwsbrief. uitgave van het steunpunt hoeveproducten september 2008 Steunpunt nieuwsbrief hoeveproducten trimesteriële krant van steunpunt hoeveproducten Beste hoeveproducent, Voor jullie ligt de septembereditie van de Nieuwsbrief van jullie Steunpunt, de derde reeds van

Nadere informatie

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 1 HOE BEGIN JE ERAAN?

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 1 HOE BEGIN JE ERAAN? STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW Deel 1 HOE BEGIN JE ERAAN? November 2011 Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland 2 Voorwoord: Land- en

Nadere informatie

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 2 HOEVEZUIVEL VERKOOP EN VERWERKING

STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW. Deel 2 HOEVEZUIVEL VERKOOP EN VERWERKING STARTERSMAP THUISVERKOOP IN DE LAND- EN TUINBOUW Deel 2 HOEVEZUIVEL VERKOOP EN VERWERKING 2 Voorwoord: Hoevezuivel: booming business? Hoeve- en zuivelproducten : twee begrippen die aanspreken. Daarom is

Nadere informatie

KORTE KETEN INITIATIEF

KORTE KETEN INITIATIEF KORTE KETEN INITIATIEF Brochure 2: korte keten opstarten Samen Sterk Het is bij de meeste gemeentes een misvatting dat het stimuleren en organiseren van de korte keten binnen de gemeente een dure aangelegenheid

Nadere informatie

Autocontrolegids voor de productie en verkoop van zuivelproducten op het landbouwbedrijf

Autocontrolegids voor de productie en verkoop van zuivelproducten op het landbouwbedrijf Autocontrolegids voor de productie en verkoop van zuivelproducten op het landbouwbedrijf Dossier Nr: G-034 Versie: 1 Datum: 23/07/2012 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Autocontrolegids

Nadere informatie

Starten met kleinschalige logies in Vlaanderen. Handleiding voor kwaliteitsvol denken en doen

Starten met kleinschalige logies in Vlaanderen. Handleiding voor kwaliteitsvol denken en doen Starten met kleinschalige logies in Vlaanderen Handleiding voor kwaliteitsvol denken en doen 1 Colofon: Starten met kleinschalige logies in Vlaanderen 2 Uitgave: Plattelandstoerisme in Vlaanderen vzw Diestsevest

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Sportmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE

Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE Community Supported Agriculture Netwerk CSA STARTERBROCHURE Deze brochure kwam tot stand met de steun van de Vlaamse Overheid, Departement Landbouw en Visserij, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling in

Nadere informatie

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen

Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken. COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Samenwerkende PSO s Nederland & Vereniging van Openbare Bibliotheken COMMUNICATIETOOLKIT GASTLENEN Bijlage 4 van Implementatieplan Gastlenen Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Interne communicatie 3 1.1 Factsheet

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Time Management Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

De weg naar een feilloze FAVV-controle Voor de sector van de detailhandel, de horeca en de grootkeukens

De weg naar een feilloze FAVV-controle Voor de sector van de detailhandel, de horeca en de grootkeukens De weg naar een feilloze FAVV-controle Voor de sector van de detailhandel, de horeca en de grootkeukens Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Inhoud Het FAVV ten dienste van de consument!

Nadere informatie

Financiële vorming Hoe het vertrouwen in de financiële sector hersteld kan worden

Financiële vorming Hoe het vertrouwen in de financiële sector hersteld kan worden België-Belgique P.B. GENT 3/6221 1 Financiële vorming Hoe het vertrouwen in de financiële sector hersteld kan worden 15e jaargang driemaandelijks maart 2013 afgiftekantoor Gent X P2A8099 Eenvoud Transparantie

Nadere informatie

2014-2015. Vormingskalender. ACV-Openbare Diensten

2014-2015. Vormingskalender. ACV-Openbare Diensten 2014-2015 Vormingskalender ACV-Openbare Diensten 1 Beste militant, Voor je ligt een beknopt overzicht van het cursusaanbod van ACV-Openbare Diensten voor het werkjaar 2014-2015. Zoals vorig werkjaar werken

Nadere informatie

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen

Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen HOE PAK JE EEN CROWDFUNDINGCAMPAGNE AAN? A. Tijdlijn project = live! Planning Voorbereiding Lancering Mid-campagne Aftellen Afsluiting & beloningen 1. Planning 1.1. Is crowdfunding iets voor mij? Overeenstemming

Nadere informatie

Praktische vragen over de werking van de groepsaankoop gas en elektriciteit

Praktische vragen over de werking van de groepsaankoop gas en elektriciteit FAQ: Alle vragen en antwoorden over de groepsaankoop van Testaankoop voor jou op een rijtje! Top 10 meest gestelde vragen (tijdens inschrijffase) 1. Wat is de groepsaankoop gas en elektriciteit? 2. Wat

Nadere informatie

Ondernemingsproject. Doelstelling. Keuze onderwerp. ACE-GROEP T Academiejaar 2014-2015 Ondernemingsproject 1

Ondernemingsproject. Doelstelling. Keuze onderwerp. ACE-GROEP T Academiejaar 2014-2015 Ondernemingsproject 1 Ondernemingsproject Doelstelling Met het ondernemingsproject leveren de studenten het bewijs dat zij in staat zijn om, zelfstandig of in teamverband, een concreet probleem of onderwerp dat zich binnen

Nadere informatie

Proefhoofdstuk PR-assistant. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk PR-assistant. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk PR-assistant Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je opleiding

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Zakelijke Communicatie. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Zakelijke Communicatie. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Zakelijke Communicatie Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak

Nadere informatie

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid

Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Bestuur Het opstellen van visie, missie en beleid Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners Oudkerkhof 13b 3512 GH Utrecht tel. 030-2317511 mail: info@lsabewoners.nl web: www.lsabewoners.nl www.bewonersbedrijven.nl

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Hotelmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Hotelmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Hotelmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen

Wat is LinkedIn. Vormen van profielen PROFIEL HANDLEIDING Inhoudsopgave Wat is LinkedIn?.. 3 Vormen van profielen op LinkedIn.. 3 Waarom LinkedIn?.. 4 Aan de slag (Enkele handvatten).. 4 Aanmelden en inloggen.. 5 Instellingen.. 6 Taal.. 6

Nadere informatie

Autocontrolegids voor de brood- en banketbakkerij

Autocontrolegids voor de brood- en banketbakkerij Autocontrolegids voor de brood- en banketbakkerij Dossier Nr: G-026 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verantwoordelijke uitgever: Gil Houins - FAVV - AC-Kruidtuin - Food Safety

Nadere informatie

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel

Sociale media. en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf. multifunctioneel Sociale media en de verkoop van producten en diensten op een multifunctioneel bedrijf multifunctioneel Anno 2012 zijn sociale media een nieuwe klanten binnen te halen, wat er speelt en het gesprek aangaan.

Nadere informatie

Digitale dienstverlening aan burgers Rekenkamercommissie Noordwijkerhout

Digitale dienstverlening aan burgers Rekenkamercommissie Noordwijkerhout l Digitale dienstverlening aan burgers Rekenkamercommissie Noordwijkerhout 1 Rekenkamercommissie Noordwijkerhout Januari 2007 2 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 2 1 INLEIDING 4 2 ACTUEEL BEELD 6 2.1 Welke digitale

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt

VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt VERA-stappenplan Hoe je jouw crowdfunding campagne nog succesvoller maakt Ben je gepassioneerd over je idee? Begrijp je welk probleem jouw idee oplost voor jouw (potentiële) klanten? Weet je wie er geïnteresseerd

Nadere informatie

Dynamo Project. Jaarverslag Vierde werkingsjaar. Dynamo Project. is een project van

Dynamo Project. Jaarverslag Vierde werkingsjaar. Dynamo Project. is een project van Dynamo Project Jaarverslag Vierde werkingsjaar Dynamo Project is een project van Inhoudstabel Rapportering vierde werkingsjaar (1/11/2011-31/10/2012) DEEL 1: ACTIVITEITENVERSLAG... 4 1 Algemeen... 5 1.1

Nadere informatie

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Oriënteren op een job? p.4 Solliciteren? Waar werk ik in 2015? Lees meer over de diensten die Opleiding? p.12 je kunnen helpen. p.3 p.7 Andere

Nadere informatie

De weg naar een feilloze FAVV-controle Voor de sector van de detailhandel, de horeca en de grootkeukens

De weg naar een feilloze FAVV-controle Voor de sector van de detailhandel, de horeca en de grootkeukens De weg naar een feilloze FAVV-controle Voor de sector van de detailhandel, de horeca en de grootkeukens Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Inhoud I. Vóór de opstart van uw bedrijf

Nadere informatie