ALEURON NUTRIENT. Graan en gezondheid. Volkoren

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ALEURON NUTRIENT. Graan en gezondheid. Volkoren"

Transcriptie

1 ALEURON NUTRIENT Graan en gezondheid Graanproducten worden al meer dan jaar gegeten. Tarwe, rijst en maïs zijn wereldwijd de meest gegeten volkoren granen, gevolgd door haver, rogge en gerst. Deze studie richt zich met name op tarwe. De laatste 100 jaar komt men steeds meer tot de ontdekking dat volkoren producten kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid. In de jaren 70 van de vorige eeuw zag men dat bij bepaalde populaties in Afrika minder westerse ziekten zoals hart en vaatziekten voorkwamen. Vanwege hun vezelrijke dieet werd de hypothese gesteld dat dit kwam door het eten van voedingsvezels. Daarna zijn zeer veel epidemiologische en klinische studie geweest. Hierop gebaseerd geeft de wetenschappelijke literatuur duidelijk aanwijzingen dat eten van grotere hoeveelheden volkoren producten bijdraagt aan een verminderd ziekte- en sterfterisco [1]. De laatste 10 jaar groeit het besef dat volkoren producten meer zijn dan alleen vezel. Slavin [2] en met name Fardet [3] hebben mooie overzichtsartikelen geschreven gebaseerd op aanwezige literatuur en wetenschappelijk onderzoek. Deze onderzoeken betreffen volkoren (tarwe)producten. Volkoren Voor nutriënten claims of uitspraken moeten eerst de afzonderlijke componenten uit de tarwekorrel, en in het bijzonder aleuron, benoemd worden. De tarwekorrel bevat uit een kern (endosperm) een kiem en een schil (zemel). De zemel bestaat weer uit verschillende lagen waarvan de aleuronlaag de binnenste laag is. (zie figuur 1). Figuur 1: Dwarsdoorsnede van een graankorrel met de afzonderlijke componenten [4]. Nederlandse vertaling [1].

2 Volkoren granen bevatten meer dan 26 bioactieve stoffen zoals vezels, vitamines, mineralen, antioxidanten en andere stoffen als betaïne en melatonine. Een tarwekorrel bestaat voor 15% uit bioactieve stoffen. De meeste bioactieve stoffen zitten in de zemel: maar liefst 52%, gevolgd door de kiem die 24% bevat. Bij het raffineren van granen gaan veel bioactieve stoffen verloren omdat de kiem en zemel deels of helemaal worden verwijderd. Volledig geraffineerde graanproducten bevatten ongeveer 60% minder vezels, 80-90% minder mineralen en 60-80% minder vitamines (w.b. foliumzuur en vitamine E) dan volkoren graanproducten [3]. Werking bioactieve stoffen in het lichaam Epidemiologisch onderzoek wijst uit dat de consumptie van volkoren graanproducten significant beschermt tegen overgewicht, het metabool (stofwisselings-) syndroom, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Hoe bieden volkoren graanproducten bescherming tegen deze chronische ziekten? Een hoge consumptie volkoren (tarwe)producten gaat gepaard met onder meer een betere darmgezondheid, gezonder bloed lipidenprofiel, een beter bloedglucosegehalte, een hogere insulinegevoeligheid, een lager homocysteïnegehalte (verminderd kans op hart- en vaatziekten) en minder ontstekingsfactoren. Naast deze bekende werkingsmechanismen spelen ook andere effecten een rol [3]. Zoals eerder gezegd bevat een volkoren graankorrel een veelheid aan bioactieve stoffen. Het gehalte van sommige bioactieve stoffen lijkt misschien te laag om een effect te sorteren. Maar het begint steeds duidelijker te worden dat de combinatie van al die bioactieve stoffen synergistische (=zichzelf versterkende) effecten hebben. Niet alleen op de darmen, hart- en bloedvaten, glucosehuishouding en gewichtsregulatie, maar ook op nieuwe terreinen als de botgezondheid en de mentale gezondheid [3]. Een overzicht van een mogelijk werkingsmechanisme en synergie van volkoren granen is weergegeven in Figuur 2. In deze synergie zit een mogelijke sleutel in het communiceren van volkoren en aleuron health boodschappen.

3 Figuur 2: Mogelijk werkingsmechanisme en synergie van volkoren granen op de gezondheid [3]. De dunne lijnen zijn een link tussen de volkoren componenten en beschermingsmechanismen terwijl de dikke lijnen een relatie leggen tussen deze mechanismen en de gezondheidswinst. Gezondheidsclaims. De hiervoor genoemde en in Figuur 2 weergegeven gezondheidseffecten zijn gebaseerd op epidemiologisch en interventie onderzoek. Bij de EFSA (European Food and Safety Authorithy) zijn voor volkoren producten aanvragen ingediend voor het gebruik van generieke gezondheidsclaims. De geclaimde effecten zijn gut health/bowel function, weight control, blood glucose / insulin levels, weightmanagement, blood cholesterol, satiety, glycemic index, digestive function en cardiovascular health. De EFSA heeft deze aanvragen negatief beoordeeld. De EFSA meent dat de term volkoren (whole grain) voor alle aangevraagde gezondheidsclaims onvoldoende is gekarakteriseerd. Daarom kan geen oorzaak - gevolg relatie worden vastgesteld tussen de consumptie van een volkoren product en het geclaimde effect [1]. Voor tarwezemelen en met tarwezemelen verrijkte voedingsmiddelen is wel een gezondheidsclaim toegekend wat betreft darmgezondheid: Tarwezemelen dragen bij tot een verhoging van de fecale bulk en vermindering van de darmpassage bij consumptie van meer dan 10 gram per dag. [5].

4 Aleuron De bioactieve stoffen uit de zemel bevinden zich grotendeels in de aleuronlaag (zie Figuur 1 en Tabel 1). De aleuronlaag is een enkele cellaag en bevat naast voedingsvezels (oplosbaar en onoplosbaar), eiwit (rijk aan de essentiële aminozuren lysine en arginine), weinig vet, antioxidanten (fenolzuren en alkylresorcinolen), Vitamine E en vitamines B2 (Riboflavine), B3 (Niacine), B5 (Pantotheenzuur), B6 (Pyridoxine) en B11 (soms B9 genoemd, Foliumzuur), de mineralen Fosfor, Kalium, Mangaan, Magnesium, IJzer, Zink en sporen van Selenium, Fytinezuur en enzymen [6]. De hoeveelheden van verschillende nutriënten in de aleuronlaag zijn weergegeven in Tabel 1. Op grond hiervan zou je kunnen stellen dat aleuron een geconcentreerd volkoren is. De aleuronlaag speelt verder een belangrijke rol in de plant fysiologie. Zij regelt de hormonale reacties tijdens het ontkiemen van de tarwekorrel. De antioxidanten remmen de reactieve deeltjes die tijdens dit proces ontstaan af [7]. Tabel 1: Verdeling van de belangrijkste nutriënten uit graan over de afzonderlijke componenten [8]. Gezondheidsclaims aleuron. Er zijn nauwelijks gezondheidsstudies naar aleuron gedaan. Voor aleuron zijn dan ook geen gezondheidsclaims ingediend. De karakterisering van tarwe aleuron is evenmin als voor volkoren niet eenvoudig. Hoe bepaal je de zuiverheid van aleuron en wat zijn de verschillen tussen aleuron gemaakt met verschillende technologieën, tarwerassen, seizoen variaties e.d.? De literatuur geeft voor de bioactieve stoffen van aleuron gemaakt op verschillende wijzen ook verschillende data [8]. Toch kunnen eventuele gezondheidseffecten sterker zijn door hogere concentraties bioactieve stoffen. Aleuron wordt door de wetenschap als geconcentreerd volkoren gezien [8] en dat zou toch een opening moeten bieden.

5 Nutriënten uit aleuron Vanwege de complexe matrix is het dus niet mogelijk om gezondheidsclaims te krijgen op volkoren (en mogelijk ook aleuron). Puur claim technisch blijven dan de gezondheidsclaims van de nutriënten over. Op veel nutriënten uit aleuron zijn claims door EFSA goedgekeurd. Op een groot aantal ingrediënten zijn zelfs meerdere claims goedgekeurd. Een overzicht (gebaseerd op een database uit 2011) van welke effecten kunnen worden geclaimd door welk nutriënt is weergegeven in Appendix 1. Verrijking van een levensmiddel met een voedingsstof moet in een significante hoeveelheid gebeuren. Voor vitamines en mineralen staat deze significante hoeveelheid gelijk aan 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van het betreffende voedingsstof, vitamine of mineraal. Voor de overige voedingsstoffen wordt deze significante hoeveelheid niet in een percentage uitgedrukt. Wel stelt de wet dat een te lage of onbeduidende hoeveelheid van een voedingsstof in een verrijkt levensmiddel voor de consument geen enkel voordeel heeft en daarmee misleidend is. Daarom is bepaald in de claims verordening dat bij verrijking minimaal een voedingsclaim over de betreffende voedingsstof gemaakt moet kunnen worden. Voedingsvezel Toegestane gezondheidsclaims voor vezels zijn weergegeven in Appendix 2. Naast gezondheidsclaims bestaan ook voedingsclaims. Een voedingsclaim zegt iets over de voedingskundige samenstelling van een product, bijvoorbeeld over de hoeveelheid vezels. De toegestane voedingsclaims met de voorwaarden staan vermeld in een bijlage bij de claims verordening. Alleen voedingsclaims voorkomend in de genoemde bijlage mogen worden gebruikt in de commerciële uitingen op of rondom een levensmiddel. De toegestane vezel gerelateerde voedingsclaims en de voorwaarden van gebruik zijn: Bron van vezels Deze voedingsclaim is toegestaan wanneer het product minimaal 3 gram vezel per 100 gram product of 1,5 g/100 kcal bevat. Vezelrijk Deze voedingsclaim is toegestaan wanneer het product minimaal 6 gram vezel per 100 gram product of 3 g/100 kcal bevat. Daarnaast zijn de volgende vergelijkende claims onder de genoemde voorwaarden toegestaan: Verhoogd gehalte aan vezels Deze claim is toegestaan als het product voldoet aan de voorwaarden voor de claim Bron van en het desbetreffende gehalte minimaal 30 % hoger is dan dat van een vergelijkbaar product. Conclusie Volkoren en aleuron zijn zeer gezond vanwege hun complexiteit aan verschillende inhoudsstoffen. De wetenschap ondersteunt dit met talloze publicaties en gezondheidsstudies. Echter je mag het door allerlei strakke regelgeving juist om diezelfde complexiteit als voedselproducent niet communiceren aan de consument. Voor de meeste nutriënten uit aleuron gelden wel afzonderlijke gezondheidsclaims (zie appendices 1 en 2).

6 Appendix 1 Overzicht nutriënten claims aleuron Status januari 2011 Voor alle claims geldt dat het voedingsmiddel tenminste een bron van de betreffende nutriënt moet zijn om de claim te kunnen gebruiken (zie bijlage bij Verordening (EG) nr. 1924/2006). Nutrient gezondheidseffect claim Ref. Vit. B2 Riboflavine Energie metabolisme Riboflavine draagt bij aan het energie metabolisme Vit. B2 Riboflavine Transport en ijzermetabolisme Riboflavine draagt bij aan de stofwisseling van ijzer in het lichaam Vit. B2 Riboflavine Nodig voor structuur van huid en slijmvliezen (zoals oppervlakte tong, mond, ogen en ingewanden). Riboflavine draagt bij aan de instandhouding van huid en de slijmvliezen " Vit. B2 Riboflavine Ogen Riboflavine draagt bij aan het behoud van het gezichtsvermogen Vit. B2 Riboflavine Rode bloedcellen Riboflavine draagt bij aan het behoud van rode bloedcellen Vit. B2 Riboflavine Vitamine / mineralen supplementen Riboflavine kan bijdragen aan de kunnen vermoeidheid verminderen in vermindering van vermoeidheid situaties bij tekorten aan micronutriënten. Vit B3 Niacine energiemetabolisme en Niacine draagt bij aan het nutriëntengebruik energiemetabolisme Vit B3 Niacine neurologische functies Niacine draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel Vit B3 Niacine Structuur en functie van de huid en slijmvliezen (zoals de darmen) Niacine draagt bij aan de instandhouding van huid en slijmvliezen Vitamine B6 draagt bij aan het eiwiten glycogeenmetabolisme Vit B6 Pyridoxine Eiwit en glycogeen/opslag, koolhydraatmetabolisme Vit B6 Pyridoxine Zenuwstelsel Vitamine B6 draagt bij tot de normale functie van het zenuwstelsel Vit B6 Pyridoxine transport en ijzermetabolisme Vitamine B6 draagt aan de vorming van rode bloedcellen. Vit B6 Pyridoxine Functie van het immuunsysteem Vitamine B6 draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem. Vit B6 Pyridoxine Een essentiële cofactor in het Vitamine B6 draagt bij aan de metabolisme van vetzuren die van regulering van de hormonale activiteit invloed is op de hormonale gezondheid Vit B6 Pyridoxine Homocysteïnegehalte/hartgezondheid Vitamine B6 draagt bij aan een normaal homocysteïne metabolisme Vit B6 Pyridoxine Energie en vitaliteit Vitamine B6 draagt bij aan een normaal energiemetabolisme Vit B6 Pyridoxine De rol van vitaminen en mineralen in Vitamine B6 draagt bij aan de mentale prestaties (waar mentale psychologische functies prestaties staan voor aspecten van de [B] [B] [B] [C] [C] [C],[D] [C] [C] [C],[D] [D] [D]

7 hersenen en zenuwfuncties; concentratie, leren, geheugen en redeneren) Vit B11 Foliumzuur Bloed Foliumzuur draagt bij aan de vorming van bloed Vit B11 Foliumzuur homocysteïne metabolisme Foliumzuur draagt bij aan een normaal homocysteïne metabolisme Vit B11 Foliumzuur Vit B11 Foliumzuur Mentale prestaties (waar mentale prestaties staan voor die aspecten van de hersenen en zenuw functies welke aspecten bepalen als concentratie, leren, geheugen, redenatie en weerstand tegen stress), cognitieve functie en gezondheid Vitaminen en mineralen supplementen kunnen vermoeidheid verminderen in geval van inadequate micronutriënt status Foliumzuur draagt bij aan normale psychologische functies Foliumzuur kan bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid. Magnesium Elektrolyten balans Magnesium draagt bij aan de elektrolyten balans Magnesium Structuur van botten en tanden: Magnesium draagt bij aan het behoud noodzakelijk voor de opbouw van van tanden/ Magnesium draagt bij aan sterke botten en tanden het behoud van de botten. Magnesium Energiemetabolisme / cellulaire Magnesium draagt bij aan een normaal energievoorziening energie metabolisme Magnesium Normale spiercontractie inclusief de Magnesium draagt bij aan spierfunctie hartslag inclusief de hartspier Magnesium Zenuwgeleiding / functie magnesium draagt bij aan de zenuwfunctie Magnesium Magnesium Magnesium Vitamine- en mineralensupplementen kunnen vermoeidheid reduceren bij een inadequate micronutriënt status Mentale prestaties (waar mentale prestaties staan voor die aspecten van de hersenen en zenuw functies welke aspecten bepalen als concentratie, leren, geheugen, redenatie en weerstand tegen stress), hersen functie Magnesium is een essentiële cofactor voor meer dan 300 enzymen die betrokken zijn in bio synthetische processen en energiemetabolisme. Magnesium kan bijdragen aan de vermindering van vermoeidheid Magnesium draagt bij aan normale psychologische functies Magnesium draagt bij aan een normaal energie metabolisme Magnesium Eiwitsynthese Magnesium draagt bij aan de eiwitsynthese Magnesium Celdeling Magnesium draagt bij aan de celdeling. IJzer rode bloedcellen en hemoglobine IJzer draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen en hemoglobine IJzer Zuurstoftransport naar de weefsels IJzer werkt mee aan het zuurstoftransport in het lichaam [E] [E] [F] [F] [H] [H}

8 IJzer Energieproductie IJzer draagt bij aan het energie metabolisme IJzer Immuun systeem IJzer werkt mee aan het normaal functioneren van het immuunsysteem IJzer Cognitieve ontwikkeling IJzer werkt mee aan een normale cognitieve functie IJzer Celdeling IJzer werkt mee aan een normale celdeling IJzer Vitamine / mineralen supplementen IJzer kan bijdragen aan de helpen vermoeidheid te verminderen vermindering van vermoeidheid bij een onvoldoende micronutriënten status Selenium Bescherming van lichaamsweefsels en cellen van oxidatieve beschadiging; antioxidant, veroudering. selenium draagt bij aan de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve schade Selenium Immuunsysteem selenium draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem Selenium Schildklier/schildklier selenium draagt bij aan het normaal hormoonproductie/ schildklier functioneren van het schildklier hormoon metabolisme hormoon Zink Immuunsysteem Zink draagt bij aan het normaal functioneren van het immuunsysteem Zink DNA synthese en celdeling Zink draagt bij aan de DNA-synthese en celdeling Zink Bescherming van lichaamsweefsels en cellen van oxidatieve beschadiging; antioxidant Zink draagt bij aan de bescherming van lichaamscellen tegen oxidatieve beschadiging. Zink Botvorming Zink draagt bij aan het onderhoud van de botten Zink Mentale prestaties (waar mentale Zink draagt bij aan een normaal prestaties staan voor de aspecten van cognitief functioneren de hersenen en zenuwen functies die te maken hebben met concentratie, leren, geheugen, redenatie en stressbestendigheid. Zink Vruchtbaarheid Zink draagt bij aan de vruchtbaarheid en voortplanting Zink Fosfor en fosfaat als Na-, K-, Ca-, en Mg- zouten. Fosfor en fosfaat als Na-, K-, Ca-, en Mg- zouten. Fosfor en fosfaat als Na-, K-, Ca-, en Mg- zouten. Cofactor in het vetzuurmetabolisme welke invloed heeft op de hormonale gezondheid. structuur van botten en tanden Celmembraan structuur ( in de vorm van fosfolipiden) Energie metabolisme Zink draagt bij aan het vetzuurmetabolisme Fosfor draagt bij aan de handhaving van normale botten en tanden Fosfor draagt bij tot de normale functie van de celmembranen Fosfor draagt bij aan het energiemetabolisme Eiwit/ essentiële Groei, ontwikkeling en behoud van Eiwit draagt bij aan de groei of het [N] [J] [K] [K] [K] [M] [M] [M]

9 aminozuren lichaam/ lichaamsweefsels en functies onderhoud van de spiermassa. van het lichaam. Spieren behoud en herstel (ook ouderen en duursporters). Eiwit Bot gezondheid Draagt bij aan het onderhoud van de botten [N]

Talloze epidemiologische studies vinden een gunstig effect van consumptie van volkoren granen ( whole grain ) op overgewicht, metabool syndroom en chronische ziekten als hart- en vaatziekten, diabetes

Nadere informatie

Vitamine E Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress

Vitamine E Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress multihealth complete - vervolg 30 tabletten Functie afzonderlijke ingrediënten: Vitamine E Vitamine E draagt bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve stress Vitamine B1 Thiamine draagt bij tot

Nadere informatie

Multi Iron 120 tabletten Verkoopprijs 36,95

Multi Iron 120 tabletten Verkoopprijs 36,95 Multi Iron 120 tabletten Verkoopprijs 36,95 Multivitaminen en mineralen complex Geavanceerde multi vitaminen en mineralen spectrum op orthomoleculair basis, extra versterkt op Ijzer. IJzer is een belangrijk

Nadere informatie

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren).

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren). Multi Man 120 tabletten Verkoopprijs 34,95 Multivitaminen en mineralen complex voor de man Geavanceerde multivitaminen en mineralen complex op orthomoleculair basis, speciaal geformuleerd voor de man.

Nadere informatie

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, capsule (gelatine), anti-klontermiddel (magnesiumstearaat, siliciumdioxide).

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, capsule (gelatine), anti-klontermiddel (magnesiumstearaat, siliciumdioxide). Multi Sport 120 Capsules Verkoopprijs 19,95 Multivitaminen en mineralen complex voor de sporter Geavanceerde multi vitaminen en mineralen spectrum op orthomoleculair basis, speciaal geformuleerd voor de

Nadere informatie

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren).

Ingrediënten: Vitaminen, mineralen, bioflavonoïden, enzymen, aminozuren, plantenextracten, capsule (gelatine), glucosamine 2KCl (schaaldieren). Multi Vrouw 120 tabletten Verkoopprijs 34,95 Multivitaminen en mineralen complex voor de vrouw Geavanceerde multivitaminen en mineralen complex op orthomoleculair basis, speciaal geformuleerd voor de vrouw.

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

Zeekraal. Beoordeling voedingswaarde en gezondheidsclaims. 11 september 2012

Zeekraal. Beoordeling voedingswaarde en gezondheidsclaims. 11 september 2012 Zeekraal Beoordeling en gezondheidsclaims 11 september 2012 Auteur: Dr. Stephan Peters Voedingscentrum Den Haag 2/16 1. Samenvatting Zeekraalmonsters (9 stuks) zijn geanalyseerd door Nutricontrol. Het

Nadere informatie

Multi Senergy + 120 tabletten Verkoopprijs 38,95

Multi Senergy + 120 tabletten Verkoopprijs 38,95 Multi Senergy + 120 tabletten Verkoopprijs 38,95 Multivitaminen en mineralen complex Geavanceerde multivitaminen en mineralen spectrum op orthomoleculair basis. Multi Senergy+ biedt een zeer brede, structurele

Nadere informatie

vitamineralize yourself!

vitamineralize yourself! vitamineralize yourself! met ontdek de voordelen van het retard effect vitaminen en mineralen Folium zuur Niacine fem support hair potency hematinic sport potency stress complex total complex Vertraagde

Nadere informatie

BEWAAR ADVIES Donker, afgesloten, koel en buiten bereik van jonge kinderen.

BEWAAR ADVIES Donker, afgesloten, koel en buiten bereik van jonge kinderen. GEBRUIK 3 capsules per dag in te nemen met een glas water. Houdt u aan de aanbevolen dagelijkse dosering. Een voedingssupplement is geen vervanging voor een gevarieerde voeding. Voor het behoud van een

Nadere informatie

Een handvol pompoenzaden per dag: goed op bijten. Pompoenpitten zijn lekker in yoghurt, slaatjes, brood of gebak, pastagerechten,...

Een handvol pompoenzaden per dag: goed op bijten. Pompoenpitten zijn lekker in yoghurt, slaatjes, brood of gebak, pastagerechten,... Toepassingen van pompoenpitten Werkt mee aan de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed door zink Dragen bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting door zink Goed voor je blaas

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing

de voedingskundige samenstelling + onderbouwing de voedingskundige samenstelling + onderbouwing algemene informatie van de drinkvoeding, waarop de hoeveelheden van de ingrediënten zijn gebaseerd: Volledige voeding; drinkvoeding wordt zes keer op een

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen

gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen gezond zijn, gezond blijven met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen

Nadere informatie

Nut & Veiligheid vitamines en mineralen. Informatiegids voor consumenten. Jouw antwoord op de meestgestelde

Nut & Veiligheid vitamines en mineralen. Informatiegids voor consumenten. Jouw antwoord op de meestgestelde Jouw antwoord op de meestgestelde vragen & een handig overzicht met alle vitamines en mineralen Nut & heid vitamines en mineralen Informatiegids voor consumenten Met extra vitamines en mineralen het optimale

Nadere informatie

De 27 onmisbare vitaminen en mineralen

De 27 onmisbare vitaminen en mineralen Page 1 of 5 De 27 onmisbare vitaminen en mineralen zaterdag 05 september 2009 Wist je dat een kiwi in verhouding veel meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Week&nd start het nieuwe schooljaar gezond,

Nadere informatie

Nut & Veiligheid vitamines en mineralen

Nut & Veiligheid vitamines en mineralen Jouw antwoord op de meestgestelde vragen & een handig overzicht met alle vitamines en mineralen Nut & heid vitamines en mineralen Informatiegids voor consumenten Met extra vitamines en mineralen het optimale

Nadere informatie

Gezonde toepassingen van Granen Themadag Granen 20 februari 2008 Johan Plijter

Gezonde toepassingen van Granen Themadag Granen 20 februari 2008 Johan Plijter Gezonde toepassingen van Granen Themadag Granen 20 februari 2008 Johan Plijter Inhoud Presentatie Voeding en gezondheid Zout Vezels en granen Gezonde componenten en granen Voeding en gezondheid - ontwikkelingen

Nadere informatie

vitamines & mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid

vitamines & mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid vitamines & mineralen onmisbaar voor een goede gezondheid Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het eigenlijk? Vitamines en mineralen

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN NL 25.5.2012 Publicatieblad van de Europese Unie L 136/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN VERORDENING (EU) Nr. 432/2012 VAN DE COMMISSIE van 16 mei 2012 tot vaststelling van een lijst van

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

LifePak + 9 functies in 1 formule

LifePak + 9 functies in 1 formule LifePak + 9 functies in 1 formule Eén product voor Europa Vereenvoudigde uitleg voor EMEAactiviteiten Verbeterde formule Een uitgebreid voedings- en wellnessprogramma dat gebruik maakt van vernieuwende

Nadere informatie

Volwaardige voeding 1

Volwaardige voeding 1 Volwaardige voeding 1 Het dieet dat door onze schepper voor ons is uitgekozen, bestaat uit graan, fruit, noten en groenten. Dit voedsel, zo eenvoudig en natuurlijk mogelijk bereid, is het gezondst en voedzaamst.

Nadere informatie

van baby naar peuter met vitamines en mineralen

van baby naar peuter met vitamines en mineralen van baby naar peuter met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

Metabolism Support. Metabole ondersteuning. Ingrediënten. Natuurlijke cholesterolverlager SUPPORTING A HEALTHY LIFESTYLE

Metabolism Support. Metabole ondersteuning. Ingrediënten. Natuurlijke cholesterolverlager SUPPORTING A HEALTHY LIFESTYLE Metabolism Support Draagt bij aan een normaal cholesterolgehalte, heeft een gunstige invloed op de vethuishouding en de stofwisseling Metabolism Support draagt bij aan de instandhouding van een normaal

Nadere informatie

MijnCoach Voedingsleer

MijnCoach Voedingsleer MijnCoach Voedingsleer MijnCoach: Voedingsleer Pagina 1 Inhoudsopgave Basis Voedingsleer... 3 Energie... 3 Voedingswaarden... 3 Vet... 4 Eiwit... 4 Koolhydraten... 4 Vezels... 5 Natrium... 5 Vitaminen...

Nadere informatie

DE EUROPESE COMMISSIE,

DE EUROPESE COMMISSIE, VERORDENING (EU) nr. 432/2012 VAN DE COMMISSIE van 16 MEI 2012 tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen?

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? Vitaminen Wat zijn het? Kleine organische (levende natuur) stoffen. Onmisbaar/ noodzakelijk voor groei en ontwikkeling Op vitamine D na, kan ons lichaam geen vitamines maken. Er bestaan 13 vitamines. Oorsprong

Nadere informatie

Voeding en spijsvertering

Voeding en spijsvertering Symposium: Het verhaal van bijzondere granen Voeding en spijsvertering Wageningen, 12 Mei 2015 Zsuzsan Proos Kennisspecialist voeding en gezondheid Inhoud Wat wordt beweerd over brood en gezondheid? Wat

Nadere informatie

Veranderingen op wettelijk gebied van voedingssupplementen

Veranderingen op wettelijk gebied van voedingssupplementen Veranderingen op wettelijk gebied van voedingssupplementen Ir. Theo van Rooij voedingskundige Rivendell Consultancy specialist marketing en wettelijke aspecten voedingssupplementen, voeding, kruidenpreparaten,

Nadere informatie

g e c o n c e n t r e e r d e v o e d i n g s s u p p l e m e n t e n EquiForcE

g e c o n c e n t r e e r d e v o e d i n g s s u p p l e m e n t e n EquiForcE g e c o n c e n t r e e r d e v o e d i n g s s u p p l e m e n t e n EquiForce EquiForce - geconcentreerde voedingssupplementen powered by HAVENS g e c o n c e n t r e e r d e v o e d i n g s s u p p

Nadere informatie

Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland

Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Superfoods of doe maar gewoon? Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Chiazaad Goji bessen Zeewier Hennepzaad Tarwegras Macapoeder Superfoods zijn voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze een hoog

Nadere informatie

Leveraandoeningen bij de hond

Leveraandoeningen bij de hond Leveraandoeningen bij de hond LEVERAANDOENINGEN BIJ DE HOND Leveraandoeningen komen relatief vaak voor bij honden. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in het achterhalen van de oorzaken

Nadere informatie

Welkom bij de nascholing Granen, Brood en Gezondheid

Welkom bij de nascholing Granen, Brood en Gezondheid Welkom bij de nascholing Granen, Brood en Gezondheid Welkom bij de nascholing Granen, Brood en Gezondheid Voorlichtingsbureau Brood Met dank aan Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland Wie zijn

Nadere informatie

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen

Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen 2012R0432 NL 13.05.2014 002.002 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B VERORDENING (EU) Nr. 432/2012 VAN DE COMMISSIE van

Nadere informatie

Oathie. de opvolger van brood. Oathie is een product van:

Oathie. de opvolger van brood. Oathie is een product van: Oathie de opvolger van brood Oathie is een product van: 2 3 Oathie is een revolutionair voedingsmiddel In tegenstelling tot brood is het niet opgebouwd uit tarwe of meel. Het bevat vooral havermout, vezels,

Nadere informatie

Belangrijke functies van vitale celstoffen

Belangrijke functies van vitale celstoffen Vitale celstofsynergieën (de synergie tussen bepaalde vitale stoffen zoals, vitamines en andere micronutriënten) voor de verzorging van de lichaamscellen Hoofdstuk 3 Belangrijke functies van vitale celstoffen

Nadere informatie

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn

- Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten. Cacao als medicijn - Cacao als medicijn - Cacao, godenvoeding - Chocolade gunstig voor hart en bloedvaten Cacao als medicijn De indianen gebruiken al eeuwenlang cacao als medicijn. De eerste beschreven therapieën dateren

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht

dé formule tot een perfect evenwicht dé formule tot een perfect evenwicht Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dé formule tot

Nadere informatie

AARDAPPELS. voedzaam & veelzijdig

AARDAPPELS. voedzaam & veelzijdig KENNIS PLATFORM AARDAPPELS AARDAPPELS voedzaam & veelzijdig Deze brochure is voor diëtisten en andere gezondheidsprofessionals en bevat praktische informatie over de voedingswaarde van aardappels en de

Nadere informatie

Haver en gezondheid. Luud Gilissen. Wageningen UR Plant Science Group - Bioscience. Gelderse Vallei 27-10-2014

Haver en gezondheid. Luud Gilissen. Wageningen UR Plant Science Group - Bioscience. Gelderse Vallei 27-10-2014 Haver en gezondheid Luud Gilissen Wageningen UR Plant Science Group - Bioscience Gelderse Vallei 27-10-2014 Aanleiding: Dutch Celiac Disease Consortium Veilige voeding, verbeterde preventie, goede diagnostiek,

Nadere informatie

boterham? Wat zit er op mijn de voedingswaarden van broodbeleg op een rij

boterham? Wat zit er op mijn de voedingswaarden van broodbeleg op een rij boterham? Wat zit er op mijn de voedingswaarden van broodbeleg op een rij Wat zit er op mijn boterham? de voedingswaarden van broodbeleg op een rij Over dit boekje De broodmaaltijd is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Goede keus voor uw gezondheid, al meer dan 20 jaar! Hooggedoseerde Cranberry producten

Goede keus voor uw gezondheid, al meer dan 20 jaar! Hooggedoseerde Cranberry producten KRANT Goede keus voor uw gezondheid, al meer dan 20 jaar! Voordeel Hooggedoseerde Cranberry producten De Cranberry, ook wel veenbes genoemd, is een zurige ronde bes en bevat talrijke voedingsstoffen, vitaminen

Nadere informatie

NEWSFLASH DEBA PHARMA NEW PRODUCTS VOEDINGSSUPPLEMENTEN & SPORTVOEDING

NEWSFLASH DEBA PHARMA NEW PRODUCTS VOEDINGSSUPPLEMENTEN & SPORTVOEDING VOEDINGSSUPPLEMENTEN & SPORTVOEDING NEWSFLASH DEBA PHARMA NEW PRODUCTS MELATONINE-FORTE MELATONINE-COMPLEX HYDROXYTYROSOL-FORTE MACA 500 MAGNESIUMASCORBAAT POEDER UITGAVE 1-2017 1.MELATONINE Melatonine

Nadere informatie

DUURSPORTER. Niveau 1. N1 / Geen klachten = Multi Health Support Gold/ Krill Gold/ D3 Gold

DUURSPORTER. Niveau 1. N1 / Geen klachten = Multi Health Support Gold/ Krill Gold/ D3 Gold DUURSPORTER Niveau 1 N1 / Geen klachten = Multi Health Support Gold/ Krill Gold/ D3 Gold Klachten/ doel: klachten zijn afwezig, doel is basis ondersteuning. Daarom wordt de basis suppletie Multi Health

Nadere informatie

Belangrijkste voordelen:

Belangrijkste voordelen: ZINZINO LeanShake Zinzino LeanShake is een heerlijke en gezonde maaltijdvervanging om af te vallen 1. Gebruik het om vet te verliezen, spieren op te bouwen 3 en tegelijkertijd uw microbioom in evenwicht

Nadere informatie

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Evidence-based richtlijn van de German Nutrition Society Van vezels tot suikers: koolhydraten omvatten een brede range van voedingsstoffen. Wat is er precies

Nadere informatie

ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND

ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND ANALLERGENIC DIET VOOR DE HOND Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Anallergenic Diet is speciaal ontwikkeld voor

Nadere informatie

Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie

Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie (Tekst geldend op: 23-07-2010) Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie levensmiddelen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

Wij zijn de eerste en momenteel de enige bakkerij van Nederland die werkt volgens ISO26000 Duurzaamheid

Wij zijn de eerste en momenteel de enige bakkerij van Nederland die werkt volgens ISO26000 Duurzaamheid Wij zijn de eerste en momenteel de enige bakkerij van Nederland die werkt volgens ISO26000 Duurzaamheid Wat gebeurt er in Broodland? Wat is 100% volkoren? Desembrood gemaakt met desempoeder. Speltbrood

Nadere informatie

De wereld van kaas. Milner

De wereld van kaas. Milner De wereld van kaas Milner Het Vinkje Alle Milner en producten dragen het groene Vinkje. Het groene Vinkje is het enige logo voor gezondere voeding dat door de Nederlandse overheid wettelijk is toegestaan

Nadere informatie

Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg

Droogvoeding Verpakking van 1,5kg en 3,5kg Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes mellitus. Daarom zal uw dierenarts uw kat meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven zoals Royal Canin Diabetic Diet. Diabetic Diet

Nadere informatie

Diabetic. Waarschuwing Het Diabetic dieet is niet geschikt voor pups, teven tijdens dracht en lactatie en honden met een verhoogde energie-behoefte.

Diabetic. Waarschuwing Het Diabetic dieet is niet geschikt voor pups, teven tijdens dracht en lactatie en honden met een verhoogde energie-behoefte. DIABETIC DIET VOOR DE HOND Voeding speelt een belangrijke rol bij de behandeling van diabetes mellitus. Daarom zal uw dierenarts uw hond meestal een speciale dieetvoeding voorschrijven zoals Royal Canin

Nadere informatie

Belangrijke onderdelen uit Richtlijn 90/496/EEG inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen

Belangrijke onderdelen uit Richtlijn 90/496/EEG inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen Belangrijke onderdelen uit Richtlijn 90/496/EEG inzake de voedingswaarde-etikettering van levensmiddelen 1) Welke stoffen etiketteren in voedingswaarde-etikettering? Bij voedingswaarde-etikettering bestaat

Nadere informatie

Wat zit er op mijn. boterham? de voedingswaarden van broodbeleg op een rij

Wat zit er op mijn. boterham? de voedingswaarden van broodbeleg op een rij Wat zit er op mijn boterham? de voedingswaarden van broodbeleg op een rij Wat zit er op mijn boterham? de voedingswaarden van broodbeleg op een rij Over dit boekje De broodmaaltijd is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Pure Whey Eiwit - Kennismakingsset

Pure Whey Eiwit - Kennismakingsset Zo ondersteunt Pure Whey Eiwit uw gezondheid Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor groei, herstel en instandhouding van lichaamscellen en weefsels. Niet voor niets

Nadere informatie

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen Voedingssupplementen Een nieuwe productlijn is geboren, om voor u te zorgen! De wereld wordt steeds hectischer en veeleisender. Zo wordt ook de omgeving steeds schadelijker voor ons lichaam en ons gezonde

Nadere informatie

De lever bij kat en hond

De lever bij kat en hond De lever bij kat en hond Veterinary Diet DE LEVER BIJ KAT EN HOND Leveraandoeningen komen relatief vaak voor bij katten en honden. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in het achterhalen

Nadere informatie

Diabetes mellitus bij kat en hond

Diabetes mellitus bij kat en hond Diabetes mellitus bij kat en hond Veterinary Diet DIABETES MELLITUS BIJ KAT EN HOND Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Diabetes mellitus komt regelmatig voor bij katten en honden en

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

"Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen."

Als je weet wat je eet kan je bewuster keuzes gaan maken en een gezondere lifestyle ontwikkelen. Dagelijkse voeding Als je wat meer op je voeding wilt gaan letten, dan sta je vast stil bij wat je allemaal op een dag eet. En je vraagt je vast af wat heb je nu direct nodig en wat niet? Wat voor effect

Nadere informatie

Sensitivity Control Diet voor de hond

Sensitivity Control Diet voor de hond SENSITIVITY CONTROL DIET Bij de behandeling van voedselovergevoeligheid zal uw dierenarts uw hond of kat een speciale dieetvoeding voorschrijven. Royal Canin Sensitivity Control Diet is speciaal ontwikkeld

Nadere informatie

Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren

Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren Pagina 1 / 5 Aanbevolen Dagelijks Hoeveelheden (ADH) voor zwangeren Energie Energie De basaal stofwisseling neemt tijdens de zwangerschap geleidelijk toe. Aan het eind van de zwangerschap is de basaal

Nadere informatie

Gezonde Leefstijl: Alcohol

Gezonde Leefstijl: Alcohol Gezonde Leefstijl: Alcohol 1 Onderwerpen Cijfers en feiten Alcohol in je lichaam Ziektes door Alcohol Alcohol in de praktijk Alcohol en overgewicht Tips Alcoholgebruik Vragen 2 Cijfers en feiten 1) Ruim

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS 2 Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Lage energetische waarde Uw product bevat maximaal 40 kcal (170 kj) per 100 gram. Verlaagde energetische waarde De hoeveelheid energie per 100 gram is met minimaal

Nadere informatie

Nieuws over vitamine K. Suzan Tuinier 26 maart 2011

Nieuws over vitamine K. Suzan Tuinier 26 maart 2011 Nieuws over vitamine K Suzan Tuinier 26 maart 2011 Hoe zien de komende 45 minuten er uit? Vitamine Informatie Bureau Vitamines algemeen Vitamine K in theorie Vitamine K advies NVK en Gezondheidsraad Praktijk:

Nadere informatie

gezond zwanger met vitamines en mineralen

gezond zwanger met vitamines en mineralen gezond zwanger met vitamines en mineralen Vitamines en mineralen: we kunnen geen dag zonder We weten dat we ze elke dag nodig hebben. Maar wat zijn het nu eigenlijk? Vitamines en mineralen zijn voedingsstoffen

Nadere informatie

RICHTLIJN 96/8/EG VAN DE COMMISSIE

RICHTLIJN 96/8/EG VAN DE COMMISSIE 1996L0008 NL 20.06.2007 001.001 1 Dit document vormt slechts een documentatiehulpmiddel en verschijnt buiten de verantwoordelijkheid van de instellingen B RICHTLIJN 96/8/EG VAN DE COMMISSIE van 26 februari

Nadere informatie

Desem Spelt Gerstbrood

Desem Spelt Gerstbrood Desem Spelt Gerstbrood Wat gebeurt er in Broodland? Wat is 100% volkoren? Desembrood gemaakt met Desempoeder. Speltbrood gemengd met Tarwe. Haar in ons brood. Witbrood waar vezels in zitten. Brood met

Nadere informatie

Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Factsheet

Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Factsheet Voedingscentrum De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten Aanbevelingen voor vitamines, mineralen en spoorelementen Factsheet Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn microvoedingsstoffen

Nadere informatie

TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband. Complexformules van VitOrtho en NOW voor uw gemak

TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband. Complexformules van VitOrtho en NOW voor uw gemak TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband Complexformules van VitOrtho en NOW voor uw gemak TEAMWORK! Voedingsstoffen werken beter in teamverband Voordelen Slikgemak: alle zinvolle stoffen

Nadere informatie

De rol van voeding bij preventie en behandeling van decubitus.

De rol van voeding bij preventie en behandeling van decubitus. KHBO Brugjaar verpleegkunde 1 De rol van voeding bij preventie en behandeling van decubitus. 1 inleiding Decubitus is een veel voorkomend probleem bij ouderen. Naast het gebruik van drukopheffende lig-en

Nadere informatie

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de

Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de Energie op je bord, voedsel tegen vermoeidheid In de herfst worden we sneller moe dan in het warme seizoen. Welke producten verlossen ons van de vermoeidheid? Gezond eten, wil niet enkel zeggen voedsel

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Waarom? Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

Volkoren & gezondheid een begrijpelijk overzicht van de wetenschappelijke literatuur

Volkoren & gezondheid een begrijpelijk overzicht van de wetenschappelijke literatuur VERGADERING : BESTUUR DATUM : 9 SEPTEMBER 2010 AGENDAPUNT : 7 BIJLAGE : 13 NL-project HealthGrain Volkoren & gezondheid een begrijpelijk overzicht van de wetenschappelijke literatuur De laatste jaren zijn

Nadere informatie

Leveraandoeningen bij de hond en kat

Leveraandoeningen bij de hond en kat Leveraandoeningen bij de hond en kat LEVERAANDOENINGEN BIJ HOND EN KAT Leveraandoeningen komen relatief vaak voor bij honden en katten. De afgelopen jaren is er grote vooruitgang geboekt in het achterhalen

Nadere informatie

Voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantaardige extracten

Voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantaardige extracten LifePak + Voedingssupplement met vitaminen, mineralen en plantaardige extracten POSITIEVERKLARING Gezond zijn en blijven begint met een goede voeding. Steeds meer wetenschappelijke studies tonen de gezondheidsvoordelen

Nadere informatie

De zin en onzin van voedingssupplementen. Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland

De zin en onzin van voedingssupplementen. Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland De zin en onzin van voedingssupplementen Coby Wijnen diëtist Spierziekten Nederland Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan. Bedoeld als aanvulling

Nadere informatie

CALM DIET VOOR DE KAT

CALM DIET VOOR DE KAT Wanneer uw kat last heeft van stress of een stressvolle situatie wordt verwacht, kan uw dierenarts een speciale dieetvoeding voorschrijven. Calm Diet van Royal Canin is speciaal ontwikkeld voor katten

Nadere informatie

Etos Multi immuun bruistablet mandarijn Etos Zink tabletten

Etos Multi immuun bruistablet mandarijn Etos Zink tabletten boost jezelf! Met de wintermaanden voor de deur kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken. Etos lanceert daarom een geheel vernieuwde lijn op het gebied van vitamines, mineralen en supplementen

Nadere informatie

Orthomoleculaire suppletie

Orthomoleculaire suppletie Inhoudsopgave Orthomoleculaire suppletie Bereik een optimale gezondheid Inhoudsopgave Les 1. Basisprincipes orthomoleculaire wetenschap Over deze cursus Het belang van goede voeding Orthomoleculaire voeding

Nadere informatie

innovatie Alline Procap, de nieuwste 100 % Belgische innovatie voor het haar Het geheim van Alline Procap?

innovatie Alline Procap, de nieuwste 100 % Belgische innovatie voor het haar Het geheim van Alline Procap? PERSBERICHT Alline Procap, de nieuwste 100 % Belgische innovatie voor het haar De Farmaceutische Laboratoria Trenker stellen Alline Procap voor aan het Belgische en Europese publiek. Het meest complete

Nadere informatie

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen Natuurlijk van De kracht van AOV De natuur geeft ons de ingrediënten voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Dat is de kracht van de natuur. En van AOV. Want AOV gebruikt in de producten alleen vitaminen,

Nadere informatie

TEAMSPORTER. Niveau 1. N1 / Geen klachten = Multi Health Support Gold/ Krill Gold/ D3 Gold

TEAMSPORTER. Niveau 1. N1 / Geen klachten = Multi Health Support Gold/ Krill Gold/ D3 Gold TEAMSPORTER Niveau 1 N1 / Geen klachten = Multi Health Support Gold/ Krill Gold/ D3 Gold Daarom wordt de basis suppletie Multi Health Support Gold, Krill Gold, D3 Gold als aanvulling op de voeding Er wordt

Nadere informatie

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen

zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen zuiver presteren en het beste uit jezelf halen extra ondersteuning met voedingssupplementen 2 New Care Supplements levert voedingssupplementen die jou kunnen helpen om gezond en fit te blijven Als topsporter

Nadere informatie

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE

BIJLAGEN. bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE EUROPESE COMMISSIE Brussel, 25.9.2015 C(2015) 6507 final ANNEXES 1 to 5 BIJLAGEN bij GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 609/2013 van het Europees

Nadere informatie

Vitamines en mineralen

Vitamines en mineralen Vitamines en mineralen Is het nodig om extra vitamines en mineralen te slikken of krijg ik voldoende binnen via mijn voeding? Als we de reclame mogen geloven is er altijd wel een reden om vitaminepillen

Nadere informatie

el Mare gebruiksaanwijzing

el Mare gebruiksaanwijzing el Mare gebruiksaanwijzing el Mare Omega-3 El Mare is een serie voedingssupplementen met Omega-3 vetzuren (EPA/DHA) uit visolie en Omega-6 vetzuren aangevuld met andere ingrediënten in een zodanige samenstelling

Nadere informatie

Natural Omega 3+ Support

Natural Omega 3+ Support Natural Omega 3+ Support EPA en DHA (minstens 250 mg per dag) dragen bij aan de ondersteuning van schone bloedvaten en een gezond hart. DHA ondersteunt bij een dergelijke dosering de geheugenfunctie en

Nadere informatie

Afvallen zonder honger. supplementenwijzer

Afvallen zonder honger. supplementenwijzer Afvallen zonder honger supplementenwijzer Waarom deze supplementenwijzer Bij behandeling is aanpassing van voeding het allerbelangrijkste component Het ondersteunen van voedingsveranderingen kan met behulp

Nadere informatie

Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie

Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie (Tekst geldend op: 05-01-2005) Besluit van 7 september 1993 (Warenwetbesluit Voedingswaardeinformatie levensmiddelen) Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau,

Nadere informatie

Richtsnoeren betreffende de flexibiliteit in de toegestane bewoording van gezondheidsclaims

Richtsnoeren betreffende de flexibiliteit in de toegestane bewoording van gezondheidsclaims Richtsnoeren betreffende de flexibiliteit in de toegestane bewoording van gezondheidsclaims Inhoud 1. Doel van de richtsnoeren... 2 2. Herformulering van het woord bijdragen tot... 3 Principe 1 : de herformulering

Nadere informatie

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog

Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus. Bij gebruik van GLP-1-analoog Voedingsadvies bij Diabetes Mellitus Bij gebruik van GLP-1-analoog Aangezien u lijdt aan Diabetes mellitus, type 2 (oftewel ouderdomsdiabetes) én overgewicht hebt, heeft de arts u een behandeling met zogenaamd

Nadere informatie

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies krijg je een dorstsignaal? Ong. 2% Bewerkt door

Nadere informatie

Natural Omega 3+ Support

Natural Omega 3+ Support Natural Omega 3+ Support EPA en DHA (minstens 250 mg per dag) dragen bij aan de ondersteuning van schone bloedvaten en een gezond hart. DHA ondersteunt bij een dergelijke dosering de geheugenfunctie en

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 12 mei 2016 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 12 mei 2016 (OR. en) Raad van de Europese Unie Brussel, 12 mei 2016 (OR. en) 8540/16 ADD 1 REV 1 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 BEGELEIDENDE NOTA van: de Europese Commissie ingekomen: 10 mei 2016 aan: het secretariaat-generaal

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie