Een vliegende start Door Ben Koks

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een vliegende start Door Ben Koks"

Transcriptie

1 NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 8, nummer 3 Een ode aan... Grauwe kiekendiefvlucht in 3D Wintervoedstelveldjes Senegal 2014 De graauwe kiekendaif Komt een... Italiaans Facebook contact Een vliegende start Door Ben Koks Ieder veldseizoen begint met de nodige hectiek. Een stukje van de dynamiek waar we mee van doen kregen, had te maken met een opdringerig heerschap: een in 2012 geboren mannetje Steppekiekendief die een kolonie Grauwe Kiekendieven bezocht. Hij trok heel wat aandacht, nadat een stel vogelaars de waarneming via sociale media hadden doorgegeven. Aandacht die wellicht het precaire proces van paarvorming, nestbouw, en in ons geval sociale verhoudingen met de akkerbouwers rond het perceel waar de Steppekiekendief zat, niet ten goede zou komen. Dankzij kordaat ingrijpen van onder andere burgermeester Pieter Smit en zijn mensen van gemeente Oldambt, konden we in ieder geval de verkeerssituatie bij Finsterwolde snel aanpassen, waarmee de grootste druk van de ketel was. Inmiddels is de Steppekiek vertrokken en elders zijn kunsten aan het vertonen. Wij zijn tevreden over hoe het is verlopen. Later komen we nog eens op het verblijf van deze Steppekiek terug. In de tussentijd heeft het Vogel het uit!-team een mooie app gelanceerd. Almut heeft daar een bijdrage aan geleverd. We hopen dat mensen de lol oppikken van serieus veldwerk versus een mooie invoer. Gegevens die wij weer kunnen gebruiken om ons akkervogelverhaal mee te verdiepen. Momenteel stevenen we af op een aardig muizenjaar. In ieder geval stukken beter dan de voorbije twee broedseizoenen. Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief hebben de eerste Blauwe Kiekendieven ergens in de weidse akkers jongen. Ook de Velduil laat zich weer als broedvogel rond de wuivende graanvelden zien en het aantal Grauwe Kiekendieven zal dit jaar ergens tussen veertig en vijftig paar uitkomen. Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief Postbus ZG Scheemda Bezoekadres: Plattelandshuis Oost-Groningen Nassaustraat BW Winschoten

2 Pagina 2 Een ode aan een opdringerig maar mooi heerschap Foto s van Rein Hofman

3 Pagina 3

4 Pagina 4

5 Pagina 5 Met dank aan Rein Hofman voor de fantastische foto s. Kijk voor meer moois op BIRDFOCUS.

6 Pagina 6 Grauwe kiekendiefvlucht in 3D Dat GPS-loggers op Grauwe Kiekendieven prachtige data opleveren wisten we al. Patronen van het jagen kunnen zo goed in beeld worden gebracht, zie onderstaande afbeelding van een pasgemaaide Vogelakker met daarbij de GPS-data van het jaagpatroon na het maaien. Maar daar is natuurlijk nog veel meer uit te halen. Prof. dr. ir. Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam heeft voor ons een heel erg klein deel van die data in een 3D-animatie gezet. Dat is smullen! Fantastisch is te zien hoe een Grauwe Kiekendief (man) aan het jagen is en prooien vangt en deze zelf verorbert. Maar uiteindelijk ook wat meeneemt naar zijn nest. Klik op de afbeelding hiernaast voor de beelden van deze 3D-animatie, het laden van het filmpje kan even tijd in beslag nemen.

7 Pagina 7 Van wintervoedselveldjes en MAS, tellen in het veenkoloniale gebied Door Danny Gerrets Nadat ik voor het eerst akkervogels in winterveldjes had geteld, dreigde ik na afgelopen winter in een gat te vallen. Ik was mijn tweewekelijkse rondjes langs de winterveldjes gaan waarderen. De rust en ruimte van Polder Pekela Zuidkant met zijn verscheidenheid aan vogels was een beetje mijn thuis geworden. Tijdens ieder rondje was er wel weer iets bijzonders te beleven. Dus was ik blij toen ik de uitnodiging onder ogen kreeg om mij op te geven als vrijwilliger voor de broedvogeltellingen volgens de MAS-methode. Danny Gerrets Na in de voorgaande dagen een verkennend rondje te hebben gemaakt langs mijn telpunten, stond ik de ochtend van 5 april om 6 uur goed gemutst op om aan mijn eerste officiële telrondje te beginnen. Volgens de weerberichten zou het een zonovergoten dag worden. Toen ik bij mijn eerste telpunt aankwam was het zicht echter niet veel meer dan 25 meter, terwijl je alle vogels binnen een cirkel van 300 meter moet tellen. Nu zijn veel vogels aan hun zang wel te herkennen, maar hoe bepaal je bijvoorbeeld of er sprake is van nestindicerend gedrag? Dus besloot ik op de achterbank van mijn auto een oogje dicht te knijpen in de hoop dat de mist later zou zijn opgetrokken. Toen ik twee uur later mijn ogen opende, vertoonde de mist nog altijd geen aanstalten om op te trekken. Dus besloot ik mijn eerste rondje nog maar even uit te stellen. Ook dat hoort bij het tellen van broedvogels.

8 Pagina 8 Inmiddels ben ik bezig met de derde telronde. Ieder rondje kent zo zijn hoogtepunten. Zoals die keer dat er een koppel Patrijzen opvloog onder de rook van de aardgasopslag bij Zuidwending. Een locatie waar je ze het minste zou verwachten, te meer omdat kranen en bulldozers op nog geen 100 meter afstand bezig waren met grootschalig grondverzet. Of de keer dat er een Kwartel zowat onder mijn voeten opvloog uit de dekking. En voor het eerst van mijn leven stond ik oog in oog met een Wezel. Piet Munsterman, Saxifraga Wezel. Geregeld ontmoet ik tijdens de tellingen boeren die aan het werk zijn op het land of medewerkers van loonbedrijven. Dat leidt steevast tot een praatje over het boerenbedrijf, natuurbeheer, Werkgroep Grauwe Kiekendief en natuurlijk over vogels. Als teller ben je in hun ogen al gauw de deskundige en soms krijg ik dan vragen waarop ik ook het antwoord schuldig moet blijven, zoals: hoe verleg je het nest van een Kievit, zonder dat het broedsel verloren gaat? Wanneer ik vrienden en kennissen vertel dat ik sinds september vorig jaar in Stadskanaal woon, kijken zij me meewarig aan. Maar mede dankzij de tellingen van winterakkers en broedvogels heb ik ontdekt dat het omringende veenkoloniale landschap met zijn uitgestrekte akkers, ondanks de achteruitgang door de moderne landbouw, toch nog heel veel (akker)vogels tellen. En sinds het lezen van het laatste dikke rapport van Werkgroep Grauwe Kiekendief weet ik dat mijn tellingen bijdragen aan een hoger doel, namelijk dat agrarische landschap nog beter in te richten voor akkervogels.

9 Pagina 9 Senegal 2014: op zoek naar Edwin & Co(rry) Door Almut Schlaich Afgelopen winter hebben wij tijdens twee expedities naar Senegal data verzameld in overwinteringsgebieden van onze Grauwe Kiekendieven. Ons doel was om een antennesysteem te installeren om de vogels met UvA-GPS-loggers gedurende de hele winter uit te kunnen lezen, om zo gedetailleerde gegevens over hun habitatgebruik in het overwinteringsgebied te verkrijgen. Natuurlijk is het in Afrika wat minder makkelijk om zoiets te laten draaien dan in Oost-Groningen. Maar met de hulp van onze lokale counterpart Albert Dely Faye is het gelukt om een stabiel systeem meerdere maanden te laten lopen. De omgeving waar het basisstation voor de GPS-loggers was gestationeerd. Google Earth De basiscomputer werd op de watertoren in Diabel geïnstalleerd en via een zonnepaneel en een grote accu van stroom voorzien. Vanuit de toren konden de antennes contact leggen met antennes in bomen verder op in het gebied. Zo was het mogelijk om de drie grote slaapplaatsen in Khelcom af te dekken. Binnen het bereik van de antennes werden zo de gegevens van de loggervogels uitgelezen.

10 Pagina 10 Maar niet alleen het vaste systeem in Khelcom werkte succesvol. Met behulp van een mobiel station met antenne aan de auto vastgemaakt konden we alle gegevens van twee Nederlandse loggervogels uitlezen. Onze trouwe Edwin liet zich weer vinden in zijn gebied bij Fatick. En deze keer konden we ook nog Corry in een gebied vlakbij Nioro du Rip spotten. Interessant genoeg lukte het uitlezen van de gegevens in beide gevallen tijdens hun middagpauze. In de grootste hitte van de dag zitten de kiekendieven vaak in een boom en dan kan je rustig met de auto in de buurt gaan staan en een antenne op hun richten. Het resultaat zijn gigantische mooie gegevens van hun herfstmigratie en overwintering. Hier komt zeker een vervolg op! Ben Koks Op de watertoren wordt de basiscomputer geplaatst. Joris van Alphen Joris van Alphen

11 Pagina 11 Ben Koks Loggervogel Edwin zit op het heetst van de dag in een boom. NAJAARSROUTES Edwin Corry

12 Pagina 12 De graauwe kiekendaif Door Harbert Schutte, 2014 Bron: Almut Schlaich, Werkgroep Grauwe Kiekendief De onderzuikers nuim n ze den ook wel de kiek n en goan in t begun van september d r eev n vandeur om in Sahel 6 moand laank te overwinteren. n Zone in t zuud n van de Sahara en t is doar slim hait. Ben Koks Ze zuik n achtermekoar op, zo n 3 gebied n dei ze ploatsgetrouw binn n en d r nait van ofwiek n. Mit hun prachtige veder kleur doun ze doar in Afrika in de lucht volop schitteren. Pas as de gloei nde zunne hoog aan de hemel stait zitt n ze in boom n en stroek n om de hitte zo te mied n.

13 Pagina 13 Ben Koks s Nachts sloap n ze op de grond zo biemekoar woardat den ook wel doezenden stuks kenn n zitt n. t Waarkploug van de kiek n dut doar onderzuik noar. Zo word n ze den ook de aantall n sprinkhoan n gewoar deur de verschill nde habitats te tell n fiks deur te spitt n om n idee krieg n van; woarom binn n de kiek n juust doar!

14 Pagina 14 Ben Koks Deur telling n op de sloapploatsen van de kiek n breng n ze zo in de koart houveul dat d r wel binn n en verzoamel n broakball n om te achterhold n wat ze eet n. Inmiddels, as de dag weer begunt te kriek n mout n de onderzuikers en RTV Noord zug weer bezinn n want de kiek n binn n t Grunningerlaand nait vergeet n. André Eijkenaar

15 Pagina 15 Komt een Amsterdammer in Noordoost Groningen Door Theo van Lent Vanaf 28 april heb ik vijf dagen in een huurauto rondgestruind in Noordoost-Groningen. Het contact werd gelegd via Madeleine op de Roofvogeldag 2014 in Meppel. Ik had een prachtig onderkomen in Bellingwolde, waar de Grasmussen, Braamsluipers en Geelgorzen volop zongen. Nog nooit was ik hier geweest. Wel had ik voor de werkgroep in Flevoland naar Grauwe Kiekendieven gezocht en ooit eens in de broedtijd met een antenne buiten de auto hangend rondgescheurd om een jagend mannetje te volgen (noot redactie: onderzoek radiotelemetrie 2006). Groningen is prachtig! Die weidsheid en die stilte is hier rond Amsterdam nergens te vinden. Opvallend: het voorjaar komt hier later, ik heb geen enkele Gierzwaluw gezien, terwijl die boven Amsterdam en omstreken al rondvlogen. Bomen waren later in blad. Het landschap met dijken en uitgestrekte akkers, alleenstaande bomen; het is een mooi open, maar ook een geheimzinnig landschap. En die namen! Hongerige Wolf, Polen, Godlinze. Er is ook een Doodstilsterweg! Daar ga ik de volgende keer naar toe. Opvallende soorten voor een Amsterdammer: Patrijs, Paapje, Tapuit en zelfs een Kleine Zilverreiger. De Gele Kwikstaart mag wel in het logo van Noordoost-Groningen. Ze zijn er steeds en ze zijn beeldschoon. Bij Winschoten zat een Slechtvalk in een mast, en ik zag vier grote zilverreigers in De Gaast. Theo van Lent Gele Kwikstaart

16 Pagina 16 Bij Finsterwolde was het raak: twee paartjes Grauwe Kiekendief baltsten en hadden ruzie over de grens van hun territorium. Bij de balts werd geroepen. Op cd s hoor je dat altijd duidelijk en hard, maar als ze tweehonderd meter ver vliegen moet je echt de oren spitsen. Ik zat uren te kijken en te fotograferen. Veldleeuweriken volop, terwijl je daar bij ons echt naar moet zoeken. De kieken kwamen soms dicht langs Theo van Lent Steppekiek; ondersteboven en het getagde 8-wijfje liet zich mooi op de foto zetten. Een vrouw Bruine Kiek werd uit het territorium verdreven. Ben belde me over een Steppekiekendief die hier rondhing. Ik ga er altijd van uit dat ik zeldzaamheden nooit zie, maar dat liep nu anders. Op 1 mei vlogen ineens vijf kiekendieven rond! Ik ging fotograferen, toen de vogels ver weg waren keek ik op de monitor; ik had een 3kj man Steppekiekendief gefotografeerd, een nieuwe soort voor mij! De vogel baltste hartstochtelijk mee en ik heb een foto van het beest ondersteboven vliegend. Een drieste baltsvlucht, razendsnel stijgend en dalend. De Steppekiekendief heeft een smallere hand dan de Grauwe, hij lijkt wel wat op een meeuw. s Avonds in het restaurant zette ik mijn eerste Steppekiekendief op waarneming.nl. Bij het dessert was de foto al 200 keer bekeken. De volgende dag was ik weer op die plek. De twee paren Grauwe Kiekendief baltsten. Ik zag binnen een kwartier de beide mannetjes hun perceel invliegen met een prooi die werd overgenomen door de vrouwtjes. Er werd dus al volop aan paarbinding gedaan. Ook doken de vogels regelmatig in de tarwe, de partner volgde dan en beide vlogen weer Theo van Lent op. Een mooie aanblik voor een kiekendiefliefhebber. De Steppekiekendief liet zich ook weer zien, meebaltsend met het paartje Grauwe, maar ook jagend. Dat ging niet zo goed, hij vloog met een pluk gras weg en kon die niet loskrijgen. Ik kreeg de vogel ook nog zittend langs de weg op de foto. Het landschap is indrukwekkend als de avond valt. Langs de bosranden lopen Reeën. Vogelzang die niet wordt overstemd door verkeerslawaai. De velden met koolzaad, de voorname boerderijen met kastanjes en rode beuken. Ik kom er gauw weer terug.

17 Pagina 17 Italiaans Facebook- contact Gedurende de voorjaarstrek en najaarstrek krijgen wij regelmatig vragen over Grauwe Kiekendieven met een satellietzender of GPS-logger. Zo ook op 1 mei, en waar zouden we zijn zonder de vertaalsites. Zeker als de ander consequent blijft in het bezigen van Italiaans: Ferdinando Atlante: 1 mei om 21:57 Stamattina nei Pressi di Bari ho avvistato un Albanella minore con satellitare potrebbe essere una delle vostre? Vertaling: (Bing) Vanochtend in de buurt van Bari zag ik een grauwe kiekendief satelliet met zou een van jou? (Google) Vanmorgen heb ik gespot in de buurt van Bari un Albanella met kleinere satelliet zou een van je eigen? Werkgroep Grauwe Kiekendief 2 mei om 11:57 Hello Ferdinando Atlante, I m not sure if it s one of our birds. Because our satellite transmitters seem to be different than what we see on this bird (see picture). It s difficult to say. Do you have the exact location (coordinates) for us? I can at least check out our recent data.

18 Pagina 18 Ferdinando Atlante: queste sono le coordinate , mei om 11:57 Vertaling: (Bing) Dit zijn de coördinaten , (Google) dit zijn de coördinaten , Ferdinando Atlante: Ciao, vorrei condividere un link Google Maps con te. Link: <maps.google.it/maps?f=d&source=s_d> Vertaling: (Bing) Hallo, wil ik een Google Maps link met u delen. (Google) Hallo, Ik wil graag een Google Maps koppeling met u delen. 2 mei om 11:57 Ferdinando Atlante: Avvistata il 1^ Maggio mei om 13:12 Vertaling: (Bing) Slechtzienden de 1 ^ mei 2014 (Google) Waargenomen op 1 mei 2014 Werkgroep Grauwe Kiekendief 4 mei om 19:05 Dear Ferdinando Atlante, thank you for the exact location. I m going to check now where the Montagu s with a satellite transmitter where at May Werkgroep Grauwe Kiekendief 4 mei om 22:01 Ferdinando, there is a update of de Montagu s with a satellite transmitter: werkgroepgrauwekiekendief.nl/index.php?id=194. You can see that none of them passed your camera. Anyway thanks for sharing your observation with us. Ferdinando Atlante: Ferdinando Atlante 4 mei om 22:05 Vertaling: (Bing) Dankzij u ik volg je en volg je met veel plezier (Google) dankzij jou Ik volg je en ik zal volgen met veel plezier.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen.

Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Het Meetnet Agrarisch Soorten van start in de Provincies Drenthe, Flevoland en Groningen. Beste mensen, Het MAS+ toegelicht en een oproep tot deelname! De Lente begint - al knipperend - te ontwaken. Het

Nadere informatie

Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland

Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland Grauwe kiekendieven houden stand in het intensieve Oost Groningse akkerland Oost-Groningen Populatieontwikkeling Nederland EU-braak Agrarisch Natuurbeheer Vestiging tijdens grootschalige braaklegging EU

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2011 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

2013 wordt het jaar van de Patrijs.

2013 wordt het jaar van de Patrijs. 2013 wordt het jaar van de Patrijs. 1 Waarom? De soort kwam vroeger in grote aantallen voor in NL; er werd zelfs op gejaagd (en in sommige landen nog steeds) Bijna iedereen heeft de vogel wel eens gezien

Nadere informatie

Vogel het uit met vrijwilligers

Vogel het uit met vrijwilligers NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 5 Academische Jaarprijs 2013 Er was eens lang geleden Brenda Hidding Tot ziens Morri Broedseizoen 2013 Van alles wat Vogel het uit met

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 1. Wintervelddag 1 Wintervelddag 2 Wintervelddag 3 Wintervelddag 4

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 1. Wintervelddag 1 Wintervelddag 2 Wintervelddag 3 Wintervelddag 4 NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 7, nummer 1 Twitter verslag Almut Simon Olk Sylvia de Vries Stephen Gorren Wintervelddag 1 Wintervelddag 2 Wintervelddag 3 Wintervelddag 4 Stoppels,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014

Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek. Februari 2014 Nieuwsbrief Roofvogelwerkgroep Fruitstreek Februari 2014 Het is begonnen. Misschien iets vroeger dan anders, maar de laatste zonnige dagen levert al baltsgedrag op van buizerds. Het is dan ook deze soort

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 6. Vogelatlas Van alles wat

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 6. Vogelatlas Van alles wat NIEUWSBRIEF Willem van der West Hennepakker STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 6 Vogelatlas Van alles wat MMXII Door Ben Koks Geen idee hoe we ons later 2012 zullen herinneren. Qua

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 3. Insectenstofzuiger Vlikken. Schoonheid

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 3. Insectenstofzuiger Vlikken. Schoonheid MONTY S FLYING CIRCUS NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 3 Schoonheid De man van... Vrijwilligersdag 7 mei Insectenstofzuiger Vlikken Gps_loggervogels 2011 Een bijzonder

Nadere informatie

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD

WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214 Er is goed nieuws en er is slecht nieuws WEIDEVOGELS LOPIKERWAARD 214: ER IS GOED NIEUWS EN ER IS SLECHT NIEUWS Sinds 211 telt DNatuur voor ANV Lopikerwaard hoeveel Grutto

Nadere informatie

Agrarisch natuurbeheer als geldmachine

Agrarisch natuurbeheer als geldmachine NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 4 Patrijzenkuikens tellen Geslaagde stage Observeren Flevoland Terugblik stage Slaapplaatstelling Van alles wat Agrarisch natuurbeheer

Nadere informatie

Monitoringsnieuwsbrief 1 mei 2016

Monitoringsnieuwsbrief 1 mei 2016 Monitoringsnieuwsbrief 1 mei 2016 Monitoring akkerranden in Zeeland Afgelopen winter (2015 2016) is er een start gemaakt met het monitoren van akkervogels. Poldernatuur Zeeland was hiermee één van de eerste

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 2. Patrijzen Mas 2011 in het kort Even genieten... Oproep clipmaker

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 2. Patrijzen Mas 2011 in het kort Even genieten... Oproep clipmaker MONTY S FLYING CIRCUS NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 6, nummer 2 Even voorstellen Popko Grauwe Gors Slaapplaatsonderzoek Dagje Limbabwe Patrijzen Mas 2011 in het kort Even genieten...

Nadere informatie

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn

2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn 2004 De Flamingo's in het Zwillbröcker Venn De Flamingo's komen al zo'n 20 jaar in het Zwillbröcker Venn voor. De eerste jaren kwamen er maar enkele. De grootste aantallen komen er in de maanden april

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland

Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland Nieuwsbrief Jaar van de Patrijs in Zeeland 2013 is door Vogelbescherming Nederland en Sovon uitgeroepen tot het Jaar van de Patrijs. Deze fraaie vogel is de laatste decennia sterk afgenomen (-95%).Ten

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2015 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

HET ZENDEREN VAN VOGELS

HET ZENDEREN VAN VOGELS HET ZENDEREN VAN VOGELS De lezing van Ben Koks op de Algemene Ledenvergadering van de Vogelwacht Utrecht in maart 2006 was een eerste kennismaking met het zenderen van vogels. Tijdens de ledenexcursies

Nadere informatie

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND

NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND NATUURNIEUWS DE FRISSE WIND Gortdroog voorjaar speelt weidevogels parten, enkele deelgebieden nader bekeken, Grutto s en grutto nesten Grutto nest met 5 eieren gevonden door Tinus Mooy. Het gortdroge voorjaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief ~ Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief ~ jaargang 5, nummer 1. Beste lezers,

Nieuwsbrief ~ Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief ~ jaargang 5, nummer 1. Beste lezers, Monty s flying circus ' Nieuwsbrief Stichting Werkgroep Grauwe Kiekendief jaargang 5, nummer 1 Beste lezers Wintertelling 18 12 2010 Sahelreis Niger, Burkina Faso en Mali Minder groenlingen meer kepen

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet.

De eekhoorn. œ œ œ œ œ. Ó Œ œ œ. œ œ œ œ. œ j. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ. œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ. œ J. - hoorn, de eek - hoorn eet. oktober 2010 tekst: Joke de Klerck muziek: Ton Kerkhof De eekhoorn Refrein Intro Ó Œ œ œ J œ œ œ œ eek stapelen: œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ œ Œ Al - hoorn, de eek - hoorn eet zich vol en rond. œ œ œ œ

Nadere informatie

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.!

Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer.! Reisverslag Kreta 2012 Van 11 tot 18 mei waren mijn vrouw en ik op Kreta. Zij was hier 27 jaar geleden als eens geweest, maar voor mij was het de eerste keer. We hadden een hotel geboekt in Ano Vouves,

Nadere informatie

Het simpele geluksgevoel

Het simpele geluksgevoel NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 9, nummer 2 Even voorstellen Veldmuisonderzoek Kleurvormen bij Buizerds Roofvogeltelling Van alles wat Het simpele geluksgevoel Door Ben Koks

Nadere informatie

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam

Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Effecten op de boomvalk van het Bp Lelylaan te Amsterdam Auteur Opdrachtgever Projectnummer Ingen foto omslag P.J.H. van der Linden Amsterdam Nieuw

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

Dierenland. Nesteldrang in Oost-Groningen

Dierenland. Nesteldrang in Oost-Groningen Dierenland Nesteldrang in Oost-Groningen Noorderland JUNI/JULI 2011 De hartendieven van vogelaar Ben Koks Ben Koks (rechts) zorgt samen met andere vogelliefhebbers ervoor dat jonge kiekendieven veilig

Nadere informatie

Bruine kiekendieven in 2005

Bruine kiekendieven in 2005 Bruine kiekendieven in 2005 Het goede muizenjaar 2004 kreeg in 2005 een vervolg waardoor het ook voor de bruine kiekendief een uitstekend jaar werd. Dit zien we onmiddellijk aan het aantal broedgevallen.

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

10 jaar puntig denken + betere getallen: ons puntteljubileum

10 jaar puntig denken + betere getallen: ons puntteljubileum NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 10, nummer 1 Ontstaan MAS Punttellingen Natuurbank Nederland Met MAS meer MAnS De waarde van MAS SBP Vlaanderen Tom van Noort Arnout Posthumus

Nadere informatie

Rotsvaste overtuiging

Rotsvaste overtuiging NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 8, nummer 5 Bezoek aan Schotland Broedgeval op Het Bildt Oproep Vogelatlas-tellingen 2014 in vogelvlucht Van alles wat Rotsvaste overtuiging Door

Nadere informatie

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk

Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk 4 e jaargang 2014 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Vogelwerkgroep IVN Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014

Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Bijzondere Vogels Strabrechtse Heide 2014 Dit overzicht bevat bijzondere vogelwaarnemingen die gemaakt zijn op de Strabrechtse Heide. Hieronder vallen fenologische waarnemingen, opmerkelijke trekvogels,

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011

BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 BMP Reuzenhoekse Kreek Zaamslag 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Luchtfoto van het gebied... 3 Algemene Informatie.... 4 Gebiedsbeschrijving... 5 Gebiedsindeling... 6 Info over de telronden... 7 Territoria

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 4. Muis met zender Kiek ik heb je Blauwe kiekendief. 250 woorden in het veldseizoen?!

STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 4. Muis met zender Kiek ik heb je Blauwe kiekendief. 250 woorden in het veldseizoen?! MONTY S FLYING CIRCUS NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 4 Voorwoord Kiekendag... De grauwe kiekendief... Muis met zender Kiek ik heb je Blauwe kiekendief Grauwe kiek

Nadere informatie

Spot diesperweruil met je Swarovski kijker

Spot diesperweruil met je Swarovski kijker Spot diesperweruil met je Swarovski kijker Rob Gordijn (28) is een fanatieke vogelaar, op zijn lijst staan al 3.100 soorten. Vogels zijn niet aaibaar, het is liefde op afstand. Maar het geeft een enorme

Nadere informatie

Bijlagen. bovenbouw 2015-2016 / 1. Inhoud

Bijlagen. bovenbouw 2015-2016 / 1. Inhoud 21e jaargang Trefwoord, aflevering 1 Copyright Kwintessens, 2015. Het is aan scholen, die geabonneerd zijn op Trefwoord, toegestaan alleen voor intern gebruik gedeelten van dit materiaal te kopiëren en

Nadere informatie

Slapende Blauwe Kiekendieven tijdens de winter 2003/2004

Slapende Blauwe Kiekendieven tijdens de winter 2003/2004 Slapende Blauwe Kiekendieven tijdens de winter 2003/2004 Pieter Wouters INLEIDING Evenals vorige winter hebben we weer drie slaapplaatsen van Blauwe Kiekendieven gevolgd door middel van simultaantellingen.

Nadere informatie

Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier

Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier Boerenbuitengebied Muntendam Project Grauwe Klauwier Inleiding In januari 2015 is de Werkgroep Boerenbuitengebied in Muntendam opgericht. De initiatiefnemer is een akkerbouwer die al jarenlang actief is

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Vreemde groene cirkels

Vreemde groene cirkels Vreemde groene cirkels In deze les onderzoeken de kinderen satellietbeelden van vreemde groene cirkels in Libië en de Verenigde Staten. Stap voor stap ontdekken ze wat deze cirkels kan hebben veroorzaakt.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 2. Veldseizoen 2011 soepel begonnen,

NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 2. Veldseizoen 2011 soepel begonnen, MONTY S FLYING CIRCUS NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 5, nummer 2 Veldseizoen 2011 soepel begonnen Tweets uit Marokko De eerste keer Doorgeven van waarnemingen Even voorstellen

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Werkblad Vogels in de Gement

Werkblad Vogels in de Gement Werkblad Vogels in de Gement Rinze de Wereldreiziger Rinze de Werelreiziger weet onwaarschijnlijk veel van vogels. Rinze is ook dol op de Gement, want daar zijn veel bijzondere vogelsoorten te zien. Bij

Nadere informatie

Notitie aanvullend flora en fauna onderzoek aan het Glaifa terrein te Hilvarenbeek

Notitie aanvullend flora en fauna onderzoek aan het Glaifa terrein te Hilvarenbeek Notitie aanvullend flora en fauna onderzoek aan het Glaifa terrein te Hilvarenbeek Aannemersbedrijf Van de Sande Neterselsedijk 24 5094 BD Lage Mierde Tel. 013-5091895 COLOFON Tekst, foto s samenstelling

Nadere informatie

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen

NVWK geeft de erven vleugels. Module 3 vogels tellen NVWK geeft de erven vleugels Module 3 vogels tellen 1 Indeling van de avond Even voorstellen Erfvogels tellen met tuintelling.nl pauze Je erf toevoegen Geluidenquiz 2 Even voorstellen. Werkzaam bij Sovon

Nadere informatie

Dode vogeltjes Door Ben Koks

Dode vogeltjes Door Ben Koks NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 9, nummer 4 Van het bestuur Afscheid bestuurslid Simone Het kiekenseizoen in vogelvlucht Bescherming en broedsucces Oproep Werkgroep Ransuilen

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

Waar chante le gele bruant nog?

Waar chante le gele bruant nog? Waar chante le gele bruant nog? Resultaten van een Frans-Belgische akkervogelinventarisatie in 2013 Akkervogels krijgen al langer aandacht in de Westhoek, met de Geelgors op kop. Heel wat soorten van landbouwgebied

Nadere informatie

Monitoring bij Natuurboeren. 31 maart 2015

Monitoring bij Natuurboeren. 31 maart 2015 Monitoring bij Natuurboeren 31 maart 2015 problematiek Afname Plant- en dieren leven in het buitengebied Intensivering grondgebruik, verdroging Monitoring bij natuurboeren 2 Monitoring bij natuurboeren

Nadere informatie

Informatieles Vleermuizen

Informatieles Vleermuizen Informatieles Vleermuizen De les is bedoeld voor groep 5 t/m 8 van het primair onderwijs en leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Er komen verschillende facetten over het leven van de vleermuis

Nadere informatie

Natuurreis naar Estland

Natuurreis naar Estland Natuurreis naar Estland Estland is een heel interessant land door haar ongerepte natuur. Deze reis zal vooral de focus leggen op flora en broedvogels! Daarnaast zoeken we tijdens een boottocht naar Bevers

Nadere informatie

Inspiratie en verder kijken

Inspiratie en verder kijken NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 9, nummer 3 Groningse uitvinding Even voorstellen Patrijzentelling Startdag Oost-Groningen Kiekendieven op TV Steppekiekendieven Bijzonder geval

Nadere informatie

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein

www.bennyvreden.nl - BVP 1740 - Hint Music 2010 - De trein Lied :..! (cd track / ) Voor de lol of voor je werk. Naar een feest of naar de kerk. Naar Parijs of Almelo. Met de trein ben je er zo. Reizen naar een verre stad. Met je koffer en je kat. Stap maar in

Nadere informatie

De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007

De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007 De broedvogels van de Feddema s Plas in 2007 Lieuwe Dijksen & Frank Willems SOVON-inventarisatierapport 2007/49 Dit rapport is samengesteld in opdracht van Het Groninger Landschap Colofon SOVON Vogelonderzoek

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Broedvogels in het agrarisch gebied van provincie Flevoland in 2015. Agrarische Soorten (MAS)

Broedvogels in het agrarisch gebied van provincie Flevoland in 2015. Agrarische Soorten (MAS) Broedvogels in het agrarisch gebied van provincie Flevoland in 2015 Resultaten Monitoring Meetnet Agrarische Soorten (MAS) Agrarische Soorten (MAS) Broedvogels in het agrarisch gebied van provincie Flevoland

Nadere informatie

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other

Dutch survival kit. Vragen hoe het gaat en reactie Asking how it s going and reaction. Met elkaar kennismaken Getting to know each other Dutch survival kit This Dutch survival kit contains phrases that can be helpful when living and working in the Netherlands. There is an overview of useful sentences and phrases in Dutch with an English

Nadere informatie

Spreeuwen tellen op hun slaapplaats

Spreeuwen tellen op hun slaapplaats Spreeuwen tellen op hun slaapplaats Jan Kolsters, Jacques van Kessel, Wil de Veer en Wim Deeben Inleiding Tijdens de slaapplaatstellingen van de Grote Zilverreigers hadden we ze al vaak gezien. Vele groepen

Nadere informatie

Broedgeval Grauwe kiekendief in Belgisch Limburg Zomer 2012 Werkgroep Grauwe Gors - Rémar ERENS

Broedgeval Grauwe kiekendief in Belgisch Limburg Zomer 2012 Werkgroep Grauwe Gors - Rémar ERENS Broedgeval Grauwe kiekendief in Belgisch Limburg Zomer 2012 Werkgroep Grauwe Gors - Rémar ERENS In de eerste helft van juli 2012 kon men al lezen over Duitse liefde op Belgische akkers. Het bericht bracht

Nadere informatie

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014

Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Excursie Dümmersee en kraanvogels, 25 oktober 2014 Het is nog donker als op zaterdag 25 oktober de deelnemers voor de excursie naar de Dümmersee en de kraanvogels zich verzamelen op het kerkplein aan de

Nadere informatie

Algemene weetjes over de Slechtvalk

Algemene weetjes over de Slechtvalk DE Slechtvalk Hoe ziet de slechtvalk eruit Algemene weetjes over de Slechtvalk Situatie vroeger en nu in België Broedvogels in België De Slechtvalk als overwinteraar in Gavere Algemene vaststellingen vraagstellingen

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Medley 4: Liefdes medley

Medley 4: Liefdes medley Medley 4: Liefdes medley Wordt nooit verliefd - De Jantjes Zodra ik zestien jaren werd Heeft moeder me gezegd: "Mijn kind, vertrouw het manvolk niet Die kerels zijn zo slecht Ze maken al de meisies gek

Nadere informatie

Vogelringstation Oud Valkeveen 1 e periode 2013

Vogelringstation Oud Valkeveen 1 e periode 2013 Vogelringstation Oud Valkeveen 1 e periode 2013 Rudy Schippers Na bijna 17 jaar vogels te hebben kunnen ringen op landgoed Oud Naarden, is daar een eind aan gekomen zoals beschreven in de Korhaan van april

Nadere informatie

Een groot moment binnen Stichting Chimwemwe Malawi; De kleuterschool in Mkandira is geopend!

Een groot moment binnen Stichting Chimwemwe Malawi; De kleuterschool in Mkandira is geopend! Een groot moment binnen Stichting Chimwemwe Malawi; De kleuterschool in Mkandira is geopend! Op 23 februari 2015 was het zo ver; de eerste kleuters kwamen naar de spiksplinternieuwe school in Mkandira.

Nadere informatie

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Vogelwerkgroep De Kempen. Nieuwsbrief. Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012. Vogelwerkgroep De Kempen Postadres: Kermisberg 6, 5508 DW Veldhoven Website: www.vwgdekempen.nl Gironummer: 5859111 - Kamer van Koophandel: 40238962 Nieuwsbrief Wespendievenonderzoek in de Kempen 2012.

Nadere informatie

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter

Lente. Lente. Zomer. Herfst. Winter Lente Winter Lente Zomer Herfst De zon schijnt, de lucht is blauw, de vogeltjes fluiten en het wordt een mooie dag! Beer Juf zingt: La, la, la, ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk. Zo vrolijk

Nadere informatie

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM

30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM 30 Jaar! 2010 JAARVERSLAG IT EIBERTSHIEM H.Folkertsma Juni 2011 Feest & genieten. In het afgelopen verslagjaar vierden we ons dertigjarig jubileum en dat jaar stond in het teken van genieten. Want het

Nadere informatie

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers

DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers DB Alerts vernieuwde app voor Android gebruikers De DB Alerts app voor Android is volledig vernieuwd. Naast de bekende functionaliteiten uit de vorige versie (bekijken van waarnemingen en het invoeren

Nadere informatie

BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF

BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF ==> Download: BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF BIJBEL IN GEWONE TAAL PDF - Are you searching for Bijbel In Gewone Taal Books? Now, you will be happy that at this time Bijbel In Gewone

Nadere informatie

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen

Orde van de dienst van. van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof. Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Orde van de dienst van van zondag 12 april 2015 10.00 uur. in De Schepershof Het thema van deze dienst is: Een nieuwe kijk na Pasen Deze dienst is voorbereid en wordt uitgevoerd door leden van de werkgroep

Nadere informatie

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen?

Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? Firewall van de Speedtouch 789wl volledig uitschakelen? De firewall van de Speedtouch 789 (wl) kan niet volledig uitgeschakeld worden via de Web interface: De firewall blijft namelijk op stateful staan

Nadere informatie

Terug een topjaar voor de bruine kiekendieven in de Westkustpolders

Terug een topjaar voor de bruine kiekendieven in de Westkustpolders Terug een topjaar voor de bruine kiekendieven in de Westkustpolders Net zoals bij onze kerkuilen beleefden we vorig jaar ook bij de bruine kiekendieven een topjaar met een totaal van maar liefst 38 broedgevallen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE

NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE NIEUWSBRIEF DARES R09-UTRECHT SPECIALE DDW UITGAVE Inhoud Voorwoord Uitgebreid verslag met veel foto s van het DARES Deelnemers Weekend Voorwoord Deze extra nieuwsbrief is een uitgave van DARES R09-Utrecht

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp

TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp TREKTELLEN 2006 TELPOST OOLMANSWEG Aagje van der Wulp In het najaar van 2006 is er voor het eerst geteld aan de Oolmansweg. Door bebouwing in de zuidwesthoek van het recreatieterrein Bussloo moest er een

Nadere informatie

Een hup in een grafiek, omhoog kijken en een futloos niemendalletje Door Ben Koks

Een hup in een grafiek, omhoog kijken en een futloos niemendalletje Door Ben Koks NIEUWSBRIEF STICHTING WERKGROEP GRAUWE KIEKENDIEF jaargang 8, nummer 4 Vergroeningszorgen Witte Kwikstaart 5500 kilometer Tien jaar satellietkieken De eenzame fietser Van alles wat Agenda Een hup in een

Nadere informatie

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers

ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers ICARUS Illumina E653BK on Windows 8 (upgraded) how to install USB drivers English Instructions Windows 8 out-of-the-box supports the ICARUS Illumina (E653) e-reader. However, when users upgrade their Windows

Nadere informatie

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo

Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo Bosmuseum Gerhagen Zavelberg 10 3980 Tessenderlo GERHAGEN Tel: 013 / 67.38.44 E-mail: bosmuseum@skynet.be Website: wet.gerhagen.be Samengesteld door Willy Vanwesemael Bosuil WERKBLADEN Lager Onderwijs

Nadere informatie

ROOFVOGELTREK OVER TELPOST DE HORDE,

ROOFVOGELTREK OVER TELPOST DE HORDE, ROOFVOGELTREK OVER TELPOST DE HORDE, 1997-2009 Arjan Boele Telpost De Horde is gelegen langs de Lekdijk direct aan de Lek tussen Jaarsveld en Uitweg nabij Lopik. Vanaf de telpost is het zicht in alle richtingen

Nadere informatie

Ruitrek van Canadese Ganzen Branta canadensis Over veiligheid rond vliegvelden

Ruitrek van Canadese Ganzen Branta canadensis Over veiligheid rond vliegvelden Ruitrek van Canadese Ganzen Branta canadensis Over veiligheid rond vliegvelden Dirk Tanger & Berend Voslamber Een deel van de problemen met ganzen rond Schiphol wordt veroorzaakt door ruitrek van Canadese

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk

Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk 5e jaargang, 2015 editie gierzwaluw 1 Nieuwsbrief Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk Gierzwaluwwerkgroep Oisterwijk een samenwerkingsverband tussen vogelwerkgroep IVN Oisterwijk en vogelwerkgroep Midden-Brabant.

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Er was eens een heel groot bos. Met bomen en bloemen. En heel veel verschillende dieren. Aan de rand van dat bos woonde, in een grot, een draakje. Dat draakje had de mooiste grot van iedereen. Lekker vochtig

Nadere informatie

Lost in Space. Introductie. Scratch. Je gaat leren hoe je jouw eigen animatie kan programmeren! Activity Checklist.

Lost in Space. Introductie. Scratch. Je gaat leren hoe je jouw eigen animatie kan programmeren! Activity Checklist. Scratch 1 Lost in Space All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can register

Nadere informatie

Understanding and being understood begins with speaking Dutch

Understanding and being understood begins with speaking Dutch Understanding and being understood begins with speaking Dutch Begrijpen en begrepen worden begint met het spreken van de Nederlandse taal The Dutch language links us all Wat leest u in deze folder? 1.

Nadere informatie

IJsvrij. Hopelijk heeft het u niet voor grote problemen gezorgd en zijn het onvergetelijke dagen geweest De (start van) winter van 2016!

IJsvrij. Hopelijk heeft het u niet voor grote problemen gezorgd en zijn het onvergetelijke dagen geweest De (start van) winter van 2016! Email not displaying correctly? View it in your browser. Nieuwsbrief 18-8 januari 2016 IJsvrij Wat een bijzondere week! Hij stond helemaal in het teken van het WEER! De waarschuwingen vooraf, de verrassing

Nadere informatie

Handleiding vogeltellingen camerabeelden mosselwad

Handleiding vogeltellingen camerabeelden mosselwad Handleiding vogeltellingen camerabeelden mosselwad Colofon Samenstelling: Ernstjan Penninkhof Lay-out: Peter Eekelder Foto s omslag: Harvey van Diek Druk: PDF Eerste druk Sovon Vogelonderzoek Nederland,

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer

Lente. Rie Cramer. bron Rie Cramer, Lente. W. de Haan, Utrecht 1910. 2014 dbnl / erven Rie Cramer Lente Rie Cramer bron. W. de Haan, Utrecht 1910 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/cram006lent02_01/colofon.php 2014 dbnl / erven Rie Cramer 4 5 [In de Mei] In de Mei, in de Mei, Zijn de

Nadere informatie

Travel Survey Questionnaires

Travel Survey Questionnaires Travel Survey Questionnaires Prot of Rotterdam and TU Delft, 16 June, 2009 Introduction To improve the accessibility to the Rotterdam Port and the efficiency of the public transport systems at the Rotterdam

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015

Online Marketing voor Siertelers. De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Online Marketing voor Siertelers De meerwaarde van social media Inzicht in de Consument 29 juni 2015 Arnold Wittkamp (1973) 1988-2000 Van zaterdaghulp naar Filiaalmanager Singel Bloemenmarkt Amsterdam

Nadere informatie

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks

Met gegrauw en gesnauw bereik je niks 81 Weike Medendorp, PvdA Met gegrauw en gesnauw bereik je niks Ik denk dat we een aantal resultaten hebben bereikt waar we trots op mogen zijn. Neem bijvoorbeeld het plan van transformatie voor de Enci,

Nadere informatie

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex.

broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval. 9.05 : 1 w. met 3 pulli - regelmatig worden ongepaarde ex. Kleiputten 't Hoge 1983 2013 (2014) In deze kolom krijgen sommige soorten een andere kleur en dus een andere Broedende of waarschijnlijk broedende soorten broedwaarde. Wilde eend - 1 zeker broedgeval.

Nadere informatie

Spectaculaire roofvogeltrek over de lage landen - een korte terugblik

Spectaculaire roofvogeltrek over de lage landen - een korte terugblik Spectaculaire roofvogeltrek over de lage landen - een korte terugblik Voor de één zal vandaag, maandag 17 ober 11 hebben aangevoeld als een teleurstelling ze vlogen niet meer, voor de ander als een omgekeerde

Nadere informatie