Tuchtrecht onder specialisten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tuchtrecht onder specialisten"

Transcriptie

1 Home no. 3 Juni 2015 Juridische aspecten Eerdere edities Verenso.nl Tuchtrecht onder specialisten Tuchtrecht onder specialisten ouderengeneeskunde, Dionne Dijkman, specialist ouderengeneeskunde, Topaz Overduin te Katwijk Janneke M.C. Molenaar-Spelt, specialist ouderengeneeskunde i.o., Pieter van Foreest De Kreek te s Gravenzande Magdy Micheil, specialist ouderengeneeskunde, Aafje Schiehoven-Wilgenplas te Rotterdam dionnedijkman@hotmail.com Sinds 1928 is in Nederland het tuchtrecht voor de artsen wettelijk vastgesteld. In het tuchtrecht staat de kwaliteit van het handelen van een medische beroepsbeoefenaar centraal. 1 Het doel van het tuchtrecht is om de kwaliteit van de beroepsuitoefening te bewaken en patiënten te beschermen tegen onzorgvuldig handelen door de zorgprofessional. In principe kan iedere rechtstreeks belanghebbende een klacht indienen bij het Regionaal Tuchtcollege, zoals de patiënt zelf, familieleden van de patiënt en een wettelijk vertegenwoordiger. In een tuchtcollege zijn naast juristen ook vakgenoten van de aangeklaagde bij de zitting aanwezig. Het tuchtrecht is sinds eind 1997 vastgelegd in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG).

2 Achtergrond en doel Tot nu toe is er geen onderzoek verricht naar tuchtrecht binnen het specialisme ouderengeneeskunde. Daarom hebben wij de inhoud en omvang van tuchtzaken binnen onze beroepsgroep in kaart gebracht. Methode Het betreft een retrospectieve studie van alle tuchtzaken van BIG geregistreerd personeel werkzaam in een verpleeghuis, gepubliceerd tussen 2000 tot tuchtzaken zijn geïncludeerd, die elk geanalyseerd zijn op een aantal relevante punten. Resultaten * Specialisten ouderengeneeskunde krijgen 0,6 tot 1,9 tuchtzaken per 100 beroepsbeoefenaren. * Verdeling klachtonderdelen: 46% medisch-technisch, 31% patiëntrechtelijk, 22% organisatorisch en 1% schaden van integriteit. 14% van de klachten werd gegrond verklaard. * 70% van de tuchtzaken aangaande verpleeghuiszorg zijn gericht tegen een specialist ouderengeneeskunde. * 74% van de klachten wordt ingediend door de kinderen van de patiënt. * 21% van de klachten is ontstaan tijdens waarneem- of dienstsituaties. * 53% van de klachten (met bekende termijn) heeft betrekking op de eerste drie maanden na opname. * Er is maar één keer aanleiding geweest om een richtlijn aan te passen. Conclusie Het onderzoek geeft een overzicht van de verschillende aspecten van het tuchtrecht binnen de ouderengeneeskunde in het verpleeghuis, zowel kwantitatief als kwalitatief. Vergeleken met andere specialismen worden relatief weinig tuchtzaken tegen specialisten ouderengeneeskunde aangespannen.

3 Onze kennismaking met tuchtrecht vond plaats in het najaar van We hebben met de aios ouderengeneeskunde van jaar 2011 twee tuchtzaken bijgewoond van het Centrale Tuchtcollege. Na afloop van deze zitting waren we onder de indruk van hetgeen daar gebeurde. Op basis van de vraag of tuchtzaken vaker gebaseerd zijn op het handelen van artsen tijdens waarneemsituaties, hebben we besloten om het wetenschappelijk leeronderzoek (WLO) te richten op tuchtrecht. In de loop van de jaren is de publiciteit van tuchtzaken toegenomen. In eerste instantie werd er alleen een selectie gepubliceerd op de website van de tuchtcolleges (vanaf 1998), in de Staatscourant (vanaf 1995), in het Medisch Contact (vanaf 1951) en in het tijdschrift voor gezondheidsrecht. Inmiddels worden vanaf 2010 alle tuchtzaken op de websites van de tuchtcolleges gepubliceerd. Daarnaast is er al door verschillende mensen met name beschrijvend onderzoek gedaan naar het tuchtrecht: in het algemeen maar ook binnen een aantal specialismen. Zo onderzochten YM Drewes et al 2 de uitspraken van de tuchtrechter aangaande zaken over screening en preventieve diagnostiek, waarbij gekeken werd naar de gehanteerde maatstaven ten opzichte van uitspraken van zaken binnen de curatieve zorg. In de serie tuchtrecht van SDU Uitgevers 3 zijn tuchtzaken voor de verschillende specialismen samengevat en ingedeeld naar klachtinhoud om inzicht te krijgen in welke soort klachten er voorkomen en daarnaast welke lessen er geleerd kunnen worden naar aanleiding van de tuchtzaken. FAG Hout et al 1 deden onderzoek naar de tuchtrechtspraak in Nederland tussen De tuchtzaken betroffen artsen, tandartsen, apothekers en verloskundigen. Het grootste deel van de klachten was tegen artsen gericht. De kans om een tuchtklacht te krijgen bleek ongelijk verdeeld over de diverse artsen. Zo was het aantal klachten voor huisartsen groter dan voor medisch specialisten, en voor snijdende specialisten groter dan voor niet snijdende. Verder bleek dat in het verloop van de tijd het aantal tuchtklachten sneller steeg dan het aantal beroepsbeoefenaren.

4 Sander Gaal et al 4 hebben onderzoek gedaan naar tuchtzaken onder Nederlandse huisartsen teneinde vast te stellen op welke gebieden een patiënt in de huisartsenpraktijk nu risico loopt om ernstig nadeel te ondervinden of zelfs een verhoogd mortaliteitsrisico heeft. Het bleek dat de meeste tuchtzaken verband hielden met een verkeerd of te laat gestelde diagnose en in deze gevallen ging het vaakst om een myocard infarct, CVA of maligniteit die gemist was. Er is tot nu toe geen onderzoek gedaan naar de inhoud en omvang van het tuchtrecht binnen het specialisme ouderengeneeskunde. Daarom willen wij het WLO-onderzoek hierop gaan richten. Bovenstaand heeft geleid tot de volgende vraagstellingen: 1. Hoe vaak vinden er tuchtzaken plaats binnen de beroepsgroep specialisten ouderengeneeskunde in vergelijking met medisch specialisten en huisartsen? 2. Hoe vaak wordt er een tuchtzaak is aangespannen jegens in het verpleeghuis werkzame BIG-geregistreerden, anders dan artsen? 3. Wat is de inhoud van de tuchtrechtszaken en, indien mogelijk, zijn deze te categoriseren? 4. Komen klachten vaker vanuit waarneemsituaties? 5. Speelt de tijd na opname in het verpleeghuis een rol in het aanspannen van een tuchtzaak? 6. Zijn er conclusies te trekken vanuit de inhoud van de tuchtzaken, en/of heeft dit ook gevolgen voor de dagelijkse praktijk? Methode Het betreft een descriptieve studie van alle tuchtzaken die gepubliceerd zijn vanaf 2000 tot 1 januari Er is gezocht naar tuchtzaken op de websites van de tuchtcolleges ( en op de websites van de Staatscourant ( en het Medisch Contact (www. Vanaf 2010 zijn op de website alle bekende tuchtzaken gepubliceerd, daarvoor was dit alleen een selectie (

5 De algemeen gehanteerde zoektermen waren: 'verpleeghuisarts', 'verpleeghuis', 'specialist ouderengeneeskunde' en 'geriater. Voor de website van de Staatscourant betrof dit de zoektermen 'verpleeghuisarts' en 'verpleeghuis', gecombineerd met 'tuchtcollege'. Inclusiecriteria zijn: tuchtzaken gepubliceerd vanaf 2000 tot 1 januari tuchtzaken jegens BIG-geregistreerde medewerkers in het verpleeghuis (als BIGberoepsbeoefenaar de functie uitoefenend). tuchtzaken jegens specialisten ouderengeneeskunde, verpleeghuisartsen, sociaal geriaters en/of zij die in opleiding hiervoor zijn, die ten tijde van de tuchtzaak hun vak buiten het verpleeghuis beoefenden. Exclusiecriteria zijn: tuchtzaken die niet inhoudelijk beschreven zijn. In geval er zowel een publicatie beschikbaar was van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (RTC) als van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTC) betreffende eenzelfde zaak werd alleen de tuchtzaak zoals behandeld in het CTC meegenomen. Er zijn uiteindelijk 78 tuchtzaken geïncludeerd in de studie. Vijf tuchtzaken werden geëxcludeerd, omdat niet beschreven werd wat de inhoud van de tuchtzaak was. Alle tuchtzaken zijn bestudeerd door drie aios ouderengeneeskunde. Van iedere tuchtzaak zijn de volgende parameters beschreven (indien bekend): de aard van de tuchtzaak (alle klachtonderdelen). de persoon van de klager (als dit meerdere personen waren, is degene die het meest verwant is/was, als klager aangemerkt). functie van de verweerder (in geval van arts ook specifiek noemen indien basisarts of aios). welke afdeling (revalidatie, chronische somatiek, PG, setting anders dan verpleeghuis). (We hebben deze parameter alleen beschreven als het letterlijk in de tuchtzaak genoemd is. Alleen als de BOPZ-toekenning genoemd wordt, nemen we aan dat het om een PG-afdeling gaat).

6 al dan niet afspelen van klacht tijdens waarneemsituatie/dienst. (Als maar een gedeelte van de klacht zich tijdens een dienst- of waarneemsituatie heeft afgespeeld, hebben we dit ingedeeld in de categorie Nee ). tijd tussen opname en het (eerste) event waarop de tuchtzaak gebaseerd is (in dagen). (Zowel dag van opname als dag van incident tellen hierin mee. Als er geen specifieke datum bekend is, maar wel maand en jaar genoemd worden, hebben we gerekend alsof het de eerste van de maand was). gegrond versus ongegrond verklaring per klachtonderdeel. (Indien er -in het geval van gegrondverklaring- niet bij staat welk klachtonderdeel het betreft, dan hebben we alle klachtonderdelen ingedeeld als gegrond verklaard). de eventueel opgelegde maatregel. de eventuele richtlijnen of andere consensus/jurisprudentie die het tuchtcollege heeft meegenomen in de beoordeling van de tuchtzaak. Het eerste punt (de aard van de tuchtzaak) is vervolgens op alle klachtonderdelen verder ingedeeld op de hierna beschreven manier. Deze indeling is ontleend aan het boek 'Gynaecologie en tuchtrecht' Medisch-technische aspecten 1. Diagnostiek (anamnese, onderzoek, diagnosestelling, prognose) 2. Behandeling (keuze voor wel/geen behandeling, onjuiste behandeling, complicatie) 2. Patiëntrechtelijke aspecten 1. Informatie en toestemming 2. Beroepsgeheim en privacy 3. Bejegening en attitude (ook het niet nakomen van afspraken bijvoorbeeld) 4. Inzage / afgifte dossier 3. Organisatorische aspecten 1. Registratie, verslaglegging en melding incidenten 2. Bereikbaarheid, waarneming, continuïteit van zorg en overdracht (artsen onderling) 3. Taakopvatting, verantwoordelijkheidsverdeling en samenwerking 4. Organisatie van de praktijk (vaak verpleegkundig-gerelateerd) 4. Toebrengen lichamelijk letsel of schenden integriteit 5. NO. Niet-ontvankelijk

7 De individuele indeling door de drie aios is gezamenlijk besproken, en er is consensus bereikt ten aanzien van de indeling van de afzonderlijke klachtonderdelen. Ten aanzien van punt 9 zijn tuchtzaken, waarbij een of meerdere klachtonderdelen gegrond zijn verklaard, nader bestudeerd om na te gaan of er tijdens de behandeling van de zaak gebruik is gemaakt van een richtlijn of handreiking en of deze wordt genoemd in de stukken. Indien dit niet blijkt, is bekeken of er mogelijk wel een richtlijn of handreiking beschikbaar was, maar dat daar geen gebruik van is gemaakt dan wel niet genoemd is. Statistische analyse Er zijn een aantal statische analyses uitgevoerd. Hierbij werd gebruik gemaakt van het programma SPSS statistics versie 22 (Chi-Squared test). Deze test wordt gebruikt om na te gaan of twee of meer verdelingen (populaties) van elkaar verschillen. De toets gaat na of waargenomen aantallen systematisch afwijken van verwachte aantallen. 7 Wij gebruikten deze test voor analyse van een aantal kruistabellen. Resultaten Hieronder volgt de beantwoording van de volgende onderzoeksvragen: a) Hoe vaak staat een specialist ouderengeneeskunde tegenover de tuchtrechter? In tabel 1 wordt het aantal afgehandelde klachten per beroepsgroep uiteen gezet en vergeleken met andere grote specialismen. Het aantal behandelde klachten varieert per jaar, bij de specialisten ouderengeneeskunde/verpleeghuisartsen varieert het aantal tuchtklachten tussen de 0,6 en 1,9 per 100 beroepsbeoefenaren. Chirurgen, gynaecologen, huisartsen, internisten en psychiaters krijgen gemiddeld meer tuchtklachten, kinderartsen minder. Overigens komen de getallen in deze tabel niet overeen met het aantal gevonden klachten tegen verpleeghuisartsen/specialisten ouderengeneeskunde in ons onderzoek. Dit kan verklaard worden door het hanteren van een andere methode van categoriseren: in ons onderzoek is de datum van uitspraak gehanteerd als jaartal van de zaak,

8 waarschijnlijk hebben de tuchtcolleges de datum van ontvangst gebruikt. Daarbij zijn vanaf 2010 alle zaken gepubliceerd, hiervoor was dat slechts een selectie. De gegevens in de tabel betreffen echter alle zaken. b) Hoe vaak worden andere in het verpleeghuis werkende BIG-geregistreerden gedaagd voor de tuchtrechter? Van alle gevonden, geïncludeerde tuchtzaken (78) betroffen er 12 niet-artsen, werkzaam binnen het verpleeghuis. Het betrof in negen zaken een verpleegkundige en in drie zaken een paramedicus (tweemaal een fysiotherapeut en eenmaal een GZ-psycholoog). In figuur 1 is de verdeling (1a) en het aantal gegronde en ongegronde klachten (1b) te zien.

9 c) Komen klachten vaker voor tijdens waarneemsituaties? In 23 van de 78 tuchtzaken is niet beschreven of het om een waarneemsituatie of reguliere werkzaamheden gaat (figuur 2). Van de overige tuchtzaken (55) vindt in 16 gevallen de situatie, waarover een klacht werd ingediend, plaats op een moment van waarneming. De meeste klachten komen dus voort uit situaties die zich voordoen ten tijde van aanwezigheid van de vaste arts. Er is nog gekeken naar de soort klachten tijdens waarneemsituaties. Het blijkt dat met name klachten worden ingediend over behandeling, echter dit is niet significant meer dan andere klacht onderwerpen. d) In welke periode na een opname vinden met name situaties plaats die leiden tot een klacht? Van 23 tuchtzaken is niet bekend op welk moment na de opnamedatum zich de situatie voordoet die leidt tot de klacht, er wordt in de meeste gevallen geen datum van opname genoemd. In figuur 3 is goed te zien dat de meeste klachten zich voordoen in de eerste maand na opname.

10 Het overgrote deel van de zaken (54%, 42 van de 78 zaken) heeft te maken met een overlijden. In totaal vinden er 29 tuchtzaken plaats waarbij er minder dan 3 maanden opname in het verpleeghuis was, hiervan is 69% gerelateerd aan een overlijden (60% hiervan vindt plaats binnen één maand na opname). Bij de tuchtzaken waarin de patiënt langer dan drie maanden of met onbekende termijn was opgenomen, alvorens het beklagenswaardige incident zich voordeed, speelt een overlijden in 45% een rol. e) Wie klagen er en op welke afdeling? Verreweg de grootste groep klagers betreft een kind of kinderen van de persoon die betrokken was bij de beklaagde situatie, in zeldzame gevallen (twee zaken) is de betrokkene zelf klager (figuur 4). Geen van de klagers is een officiële vertegenwoordiger (mentor, curator; indien een kind een dergelijke (bekende) status heeft is deze overigens bij de groep 'kinderen' gerekend). Ook IGZ is slechts in drie zaken klager, twee van deze zaken betreft een zelfde casus, waarbij de twee verschillende betrokken artsen door IGZ zijn aangesproken. De categorie 'overig' betreft klagers waarvan de relatie met de betrokkene niet duidelijk wordt omschreven.

11 Bij het overgrote deel van de zaken is niet duidelijk op wat voor soort afdeling (revalidatie, chronische somatiek, psychogeriatrie, overig zoals elders of een gerontopsychiatrische afdeling) de betrokkene opgenomen was (figuur 5).

12 f) Waar gaan de klachten het meest over? En bestaat er een relatie tussen het soort klacht en gegrondverklaringen? Er zijn totaal 263 klachtonderdelen genoemd in de 78 zaken. Deze zijn gecategoriseerd. De meeste klachtonderdelen betreffen situaties omtrent behandeling en diagnostiek (122 klachtonderdelen in de categorie medisch-technische aspecten, 46%). Ook de categorie patiëntrechtelijke aspecten is een grote met 81 klachtonderdelen, waarvan 41 informatie en toestemming betreffen en 37 bejegening en attitude. Categorie 3, organisatorische aspecten, omvat 55 klachtonderdelen, waarvan de meeste klachtonderdelen (20; 7,6%) handelen over samenwerking en taakopvatting. Klachtonderdeel 4, grensoverschrijdend gedrag, omvat drie klachtonderdelen, welke in twee gevallen (67%) gegrond zijn verklaard. In tabel 2 is terug te vinden tot welke categorie de klachtonderdelen behoren en hoeveel daarvan gegrond zijn verklaard. Van de 263 klachtonderdelen zijn er 36 gegrond verklaard, dat is 14%. In 17 van de 18 tuchtzaken met gegronde klachten wordt een maatregel opgelegd. In 14 van de 18 tuchtzaken is een arts betrokken, in al deze 14 tuchtzaken wordt een maatregel opgelegd. In de overige vier zaken is een verpleegkundige betrokken, eenmaal wordt geen maatregel opgelegd, eenmaal wordt een waarschuwing gegeven en tweemaal wordt de betrokken verpleegkundige doorgehaald in het BIG-register. Er is geen significant verschil in aantal gegrondverklaringen in zaken jegens artsen ten opzichte van de andere BIG-geregistreerden. In figuur 6 worden de maatregelen van de 78 tuchtzaken (dus niet opgesplitst naar klachtonderdelen) weergegeven.

13 g) Is er naar aanleiding van een klacht een richtlijn gemaakt, het beleid veranderd binnen een instelling of jurisprudentie verschenen? In de tuchtzaken waarbij een of meerdere klachtonderdelen gegrond zijn verklaard is in enkele gevallen gebruik gemaakt van een beschikbare richtlijn, handreiking of wettekst. In de overige zaken is een dergelijke bron wel beschikbaar, maar niet beschreven in de tekst van het tuchtcollege. In drie zaken blijkt er geen richtlijn, handreiking of wettekst beschikbaar. Naar aanleiding van de zaken is er geen nieuwe richtlijn of handreiking ontwikkeld, noch heeft dit geleid tot aanpassing van een wet. Wel is er een addendum bij de multidisciplinaire richtlijn Neusmaagsonde ontwikkeld.

14

15 In twee tuchtzaken, die niet gegrond zijn verklaard, is het beleid in een instelling veranderd. Het betreft de volgende twee zaken: Tuchtzaak 012/2010 (regionaal tuchtcollege) Het beleid in het verpleeghuis is inmiddels aangepast: er zijn maatregelen getroffen om te komen tot een snellere verwerking van laboratoriumuitslagen. Daarnaast zijn de controles (van INR) en doordoseerschema s inmiddels uitbesteed aan de trombosedienst. Tuchtzaak 2000/152 (centraal tuchtcollege) Het CTC acht de destijds door waarnemende verpleeghuisartsen bij telefonische consulten gevolgde handelwijze, inhoudende dat van telefonische consulten geen verslag werd gemaakt, onjuist. Het beleid is in het bewuste verpleeghuis inmiddels aangepast. Discussie Het doel van het onderzoek was inzicht verkrijgen in de tuchtzaken die aangespannen worden tegen specialisten ouderengeneeskunde en daarnaast inzicht verkrijgen of het tuchtrecht bijdraagt aan het verhogen van de professionele standaard. Daarnaast wilden we onderzoeken of klachten vaak vanuit waarneemsituaties en/of situaties vlak na opname van de patiënt in het verpleeghuis voortkomen. Er worden relatief weinig tuchtzaken tegen specialisten ouderengeneeskunde aangespannen. In de periode kreeg gemiddeld 1% van onze beroepsgroep te maken met een klacht. Samen met de kinderartsen staan we onderaan met ons percentage tuchtzaken als we het vergelijken met de andere grote beroepsgroepen. Dit zou te maken kunnen hebben met het feit dat wij (en ook de kinderartsen) veel gesprekken met familie voeren om samen het medisch beleid te bepalen, te evalueren, wijzigingen te bespreken et cetera. Mogelijk dat we hierdoor vaker op één lijn zitten met familie (meestal de klagende partij immers), of dat we bij eventueel ontstane onvrede dit ook snel bespreekbaar maken. Hierin zou ook een deel van het verschil met huisartsen verklaard kunnen worden: wij hebben wellicht meer tijd voor gesprekken. Wat verder een rol zou kunnen spelen, is dat onze populatie kwetsbaar is en zelf opvallend weinig als klager optreedt, net zoals in de kindergeneeskunde. Mogelijk dat de oudere generatie ook minder gewend is om kritisch te zijn op het handelen van de dokter

16 en om een klacht in te dienen. Daarnaast werken we met een patiëntenpopulatie waarbij ziek zijn en sterven meer geaccepteerd worden, omdat dit nu eenmaal bij deze levensfase hoort. Hierdoor kunnen de verwachtingen ten aanzien van het optreden van de dokter ook anders liggen. Verder betreft het aantal tuchtzaken jegens BIG-geregistreerden werkzaam binnen de ouderengeneeskunde grotendeels artsen. Van de verpleegkundigen die een klacht kregen, is een relatief groot deel gegrond verklaard. Het verschil met artsen op dit laatste punt was niet statistisch significant omdat de grootte van de groepen erg van elkaar verschilde. Daarnaast hebben we geconstateerd dat de meeste klachten voortkomen uit situaties die zich voordoen ten tijde van aanwezigheid van de vaste arts, en niet tijdens waarneemsituaties zoals we van te voren vermoedden. We hadden ons namelijk voorgesteld dat je als arts tijdens waarneemsituaties vaker met acute problemen te maken krijgt, waarbij je minder tijd hebt om uitleg te geven, vragen te beantwoorden, angst bij betrokkenen te bespreken et cetera. Tevens ben je als waarnemer minder op de hoogte van de details van een patiënt en van diens systeem, wat zou kunnen leiden tot onbegrip of tot een conflict. Aan de andere kant zijn er tijdens waarneemsituaties relatief veel minder contactmomenten tussen verpleeghuispatiënten en de waarnemend arts dan tijdens de gewone dagdiensten van een arts. Mogelijk dat al deze aspecten ook een rol spelen in hoe de patiënt en zijn familie het handelen van de waarnemend arts beoordelen. Mogelijk houden zij er rekening mee dat een waarnemend arts minder goed op de hoogte is, en rekenen ze het diegene dan minder streng aan als het uiteindelijk anders loopt dan gehoopt. Een groot deel van de klachten heeft betrekking op een situatie die zich voordeed in de eerste drie maanden na opname. Naar onze mening spelen de verwachtingen, waaraan soms niet kan worden voldaan, bij de betrokkenen een rol: het is in het verpleeghuis immers niet zoals thuis. Daarbij spelen er in de eerste weken van een opname vaak heftige emoties (moeite om los te laten, schuldgevoelens, machteloosheid et cetera).

17 Op de vraag of de soort afdeling waar de betrokkene verbleven nog een rol speelt in het aantal tuchtzaken wat ingediend wordt, valt niet zoveel over te zeggen. Bij een groot deel van de tuchtzaken werd er namelijk niet expliciet benoemd op welke afdeling de patiënt verbleef. Een groot deel van de klachten werd ingediend door kinderen van de betrokkene. Tenslotte hebben we gekeken naar het gebruik van richtlijnen bij het beoordelen van de tuchtzaken en vroegen we ons af of er naar aanleiding van een klacht er een richtlijn is gemaakt, het beleid binnen een instelling is veranderd of er jurisprudentie is verschenen. In de tuchtzaken waarbij één of meerdere klachtonderdelen gegrond zijn verklaard, is in enkele gevallen gebruik gemaakt van een beschikbare richtlijn, handreiking of wettekst. In andere zaken is dit wel beschikbaar, maar niet beschreven in de tekst van het tuchtcollege. In drie gegrond verklaarde zaken blijkt er geen richtlijn, handreiking of wettekst beschikbaar. Over het geheel bezien blijkt er vaak ook getoetst te worden aan een expert opinion of ongeschreven beroepsnorm. Naar aanleiding van de tuchtzaken is er geen nieuwe richtlijn of handreiking ontwikkeld, noch heeft dit geleid tot aanpassing van een wet. Wel is er naar aanleiding van een toonaangevende tuchtzaak, op verzoek van de IGZ, een addendum geschreven voor de multidisciplinaire V&VN richtlijn Neusmaagsonde. De ervaring van de onderzoekers leert dat deze richtlijn en addendum in den lande nog niet volledig wordt gevolgd. De meeste klachtonderdelen betreffen situaties omtrent behandeling en diagnostiek. Niet geheel onverwacht oordeelt de tuchtrechter hierover anders dan over de klachtonderdelen uit de andere categorieën: slechts 10% van de klachtonderdelen uit de categorie behandeling wordt gegrond verklaard. Dit zou verklaard kunnen worden uit het feit dat klagers veelal leken zijn, die onvoldoende kunnen inschatten of het (be- )handelen van de aangeklaagde laakbaar is. De tuchtrechter verklaart met name de klachtonderdelen uit de categorie toebrengen van lichamelijk letsel of schenden van de lichamelijke integriteit, 2 overdracht, 2 bejegening en attitude 8 en diagnostiek 7 gegrond. Van de 263 klachtonderdelen zijn er in totaal 36 gegrond verklaard (14%). In vrijwel alle tuchtzaken met gegronde klachten (één uitgezonderd) wordt een maatregel opgelegd.

18 Daarnaast heeft er in twee zorginstellingen een organisatorische aanpassing plaatsgevonden naar aanleiding van een tuchtzaak. Binnen onze beroepsgroep lijken de tuchtcolleges dus niet de motor te zijn achter het aanpassen of ontwikkelen van richtlijnen. Het is echter niet zo dat we bij het bestuderen van de tuchtzaken geconstateerd hebben dat er nu echt een richtlijn of handreiking gemist wordt op dit moment. Graag hadden we ons onderzoek vergeleken met internationale literatuur over tuchtrecht. Maar dit is niet goed mogelijk daar het tuchtrechtsysteem zoals we dat in Nederland kennen uniek is en nergens anders ter wereld zo georganiseerd is. In bijvoorbeeld de VS lopen klachtenprocedures jegens artsen altijd via het strafrecht. 4 Er zijn geen artikelen gevonden van een internationale studie naar tuchtrecht. Wel hebben we enkele Nederlandse studies gevonden, die we vergeleken hebben met ons onderzoek. De Nederlandse literatuur bevestigt de trends die wij ook gevonden hebben in ons onderzoek. Het meest uitgebreide onderzoek wordt beschreven in het artikel van FAG Hout et al. 1 In deze studie zijn tuchtzaken onderzocht uit de periode jegens (tand)artsen, apothekers en verloskundigen. De soort klachten in het bovengenoemde onderzoek zijn vergelijkbaar met ons onderzoek. De helft van de klachten betrof geen of onvoldoende zorg of onjuiste behandeling. In de studie van RJA Oomen et al 8 blijkt het merendeel van de klachten, bijna 60%, betrekking te hebben op medisch-inhoudelijke zaken: onjuiste behandeling, geen of onvoldoende zorg en niet of te laat verwijzen. De overige klachten hadden voornamelijk betrekking op onderwerpen als onvoldoende informatie, onheuse bejegening, een onjuiste geneeskundige verklaring en schending van het beroepsgeheim. In de studie van FAG Hout et al 1 daalde het aantal klachten in de onderzoeksperiode dat in een maatregel resulteerde en was gemiddeld 18%. In onze gegevens is 23% van de zaken gegrond met een maatregel tot gevolg.

19 In een onderzoek naar de reden voor doorhaling in het BIG-register is gevonden dat artsen naar verhouding vaker worden aangeklaagd dan andere BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaren. 8 Dit zien we terug in de tuchtzaken uit ons onderzoek: 85% van de zaken is ingediend tegen artsen. Een ander artikel beschrijft het doel van het tuchtrecht, namelijk kwaliteitsbevordering. De bevindingen van de tuchtrechter zijn bouwstenen voor preventief beleid. Hierin ligt ook de kern van de maatregel die de tuchtcolleges het frequentst opleggen: een waarschuwing betekent dat het voortaan anders en beter moet. De preventieve boodschap van de waarschuwing is daarmee van groter belang dan de oplegging van zwaardere maatregelen, die doorgaans verbonden worden aan ernstig verwijtbaar of structureel falen. 9 Ook in ons onderzoek zien we dat bij een gegrond verklaarde tuchtzaak meestal een waarschuwing gegeven wordt (twaalf keer waarschuwing, vijf keer zwaardere maatregel). Educatieve effecten kunnen worden bereikt door verdere ontwikkeling van de professionele standaard aan de hand van de overwegingen die de tuchtcolleges in hun uitspraken opnemen. Aandacht voor deze aspecten van de professionele standaard in het basiscurriculum, tijdens de specialisatie en tijdens de nascholing heeft zowel een educatieve als preventieve functie. 1 In ons onderzoek hebben we alleen gevonden dat naar aanleiding van uitspraken een addendum is geschreven als aanvulling op een al bestaande richtlijn en dat er in twee zorginstellingen een deel van het beleid is aangepast naar aanleiding van uitspraken van de tuchtcolleges. Het onderzoek van A Rube en J Legemaate 10 handelt over de veelgehoorde kritiek op de IGZ: het weinig indienen van tuchtklachten. In 2010 en 2011 heeft de IGZ twaalf respectievelijk dertien klachten ingediend. Dat is nog geen 1% van alle ingediende zaken. Opvallend is dat de inspectie een gegrondverklaringspercentage van ruim 80% heeft. De IGZ slaagt er kennelijk wel in om trefzekere zaken te selecteren. Dit gegeven komt overeen met onze data: 4% van de tuchtzaken wordt door de IGZ ingediend. Dit zijn drie tuchtzaken die allemaal gegrond zijn verklaard.

20 Het onderzoek zoals beschreven is nooit eerder uitgevoerd binnen onze beroepsgroep. Het geeft een mooi overzicht van de verschillende aspecten van het tuchtrecht binnen de ouderengeneeskunde in het verpleeghuis, zowel kwantitatief als kwalitatief. Daarnaast is er een koppeling gemaakt met de praktijk: wat kunnen wij als beroepsgroep nu leren van de tuchtzaken die er sinds 2000 gespeeld hebben? Verder hebben we een aantal specifieke vragen kunnen beantwoorden, zoals of er bepaalde verbanden zijn met de soort klachten die ingediend werden. Omdat we veel aandacht besteed hebben aan het beschrijven van de verschillende klachtonderdelen en het indelen hiervan in categorieën hebben we verschillende verbanden inzichtelijk kunnen maken. Alle onderzoekers hebben onafhankelijk van elkaar de verschillende tuchtzaken inhoudelijk bestudeerd, en hebben vervolgens per klachtonderdeel overeenstemming bereikt ten aanzien van indeling in categorieën na het vergelijken van de individuele bevindingen. Er zijn ook een aantal beperkingen te noemen aan de uitvoering van ons onderzoek. Zo hebben we niet meegenomen of bepaalde artsen bij meerdere tuchtzaken betrokken zijn. Dit is voor ons ook niet terug te zoeken, maar dit kan mogelijk de resultaten vertekenen. Daarnaast zijn we afhankelijk geweest van een selectieve publicatie van de tuchtzaken vóór Verder is het opvallend dat het aantal klachten per beroepsgroep per jaar (zie tabel 1), verkregen via de jaarverslagen van de tuchtcolleges, hele andere getallen laat zien dan wij hebben gevonden. Mogelijk heeft dit met de registratie te maken: wordt het jaar van indienen, behandeling of uitspraak gebruikt? Ook willen we hier noemen dat in het geval van twee tuchtzaken (2005/229 en 1999/224) de arts optreedt als klager in hoger beroep. Deze twee tuchtzaken verschillen van de rest, samen met een zaak van het CTC waarbij het verslag van het RTC ontbreekt (2005/230), omdat bij deze tuchtzaken niet het volledige aantal klachtonderdelen behandeld wordt en/of bekend is en er bij de zaken waar de arts als klager optreedt alleen gekeken wordt naar de grieven van de arts. Omdat we als stelregel gehanteerd hebben dat we alleen de laatste behandeling van een tuchtzaak meenemen in de analyses, zijn er bij de drie genoemde tuchtzaken een aantal klachtonderdelen niet meegenomen.

21 Ons onderzoek heeft zich met name gericht op de artsen die werkzaam zijn binnen het verpleeghuis, maar in het selecteren en analyseren van de tuchtzaken hebben we ook alle tuchtzaken meegenomen waarbij andere BIG-geregistreerden binnen het verpleeghuis betrokken waren. Omdat de groep andere BIG-geregistreerden veel kleiner is dan de groep artsen hebben we geen conclusies kunnen trekken voor de afzonderlijke groepen. In de antwoorden op de verschillende vragen worden daarom soms conclusies voor de beroepsgroep getrokken, terwijl deze mogelijk iets vertekend zijn door het ook meenemen van de gegevens van de andere BIG-geregistreerden. We kunnen voorzichtig concluderen dat we het nog niet eens zo slecht doen als specialisten ouderengeneeskunde gezien het percentage tuchtzaken binnen onze beroepsgroep. Bij het bestuderen van de overwegingen van de tuchtcolleges in iedere tuchtzaak zijn een aantal opmerkingen van de tuchtcolleges naar voren gekomen, die van belang zijn voor de praktijk. We noemen ze hieronder: je kunt als arts niet verantwoordelijk gesteld worden voor het gebrekkig functioneren van verzorgenden. met een de huisartsgegevens zijn nog niet binnen mag je geen genoegen nemen als je essentiële informatie mist. Persoonlijk contact opnemen met de huisarts blijft belangrijk! er zijn echt gewichtige redenen nodig om een zorgovereenkomst op te zeggen. En als die er al zijn, moet je zorgdragen voor opname in een ander verpleeghuis. verslaglegging in het medisch dossier is essentieel. Ook verslagen van familiegesprekken, ook al is het beleid niet gewijzigd. En redenen van medicatiewijzigingen moeten altijd opgenomen worden, het bijhouden hiervan op het medicatieoverzicht is niet voldoende. Daarnaast mag het opvallend genoemd worden dat een regionaal tuchtcollege en het centrale tuchtcollege een andere mening hanteerden in een tuchtzaak (2010/238) ten aanzien van het onderzoek bij schouwen. Volgens de Wet op Lijkbezorging dient een arts het lichaam van de overledene te onderzoeken teneinde overtuigd te raken van de al dan niet natuurlijke doodsoorzaak. Gezien de bezuinigingen in de gezondheidszorg en de veranderingen in het organiseren van de chronische zorg voor kwetsbare ouderen, zal de specialist ouderengeneeskunde in de toekomst voor meer patiënten verantwoordelijk worden en minder tijd voor patiënt en betrokkenen hebben dan nu het geval is. Ook zal zijn werkterrein gedeeltelijk verschuiven naar extramurale zorg. Het zou zinvol en inzichtgevend zijn om over 10 jaar ditzelfde onderzoek nog eens te herhalen om te

22 bezien of de bovengenoemde veranderingen zijn weerslag hebben op de frequentie en inhoud van tuchtzaken binnen onze beroepsgroep. Literatuur 1. Hout FAG, Cuperus-Bosma JM, de Peuter OR, Hubben JH & van der Wal G. Tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg in Nederland; Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151: Drewes YM, Meesters JP, Gussekloo J, Middelkoop BJC, Hendriks AC. Tuchtrechtuitspraken over screening en preventieve diagnostiek. Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:A Van Leusden MB, Vervest HAM, Hubben JH. Gynaecoloog en tuchtrecht, 1992/2004. SDU Uitgevers BV. ISBN Gaal S, Hartman C, Giesen P, van Weel C, Verstappen W, Wensing M. Complaints Against Family Physicians Submitted to Disciplinary Tribunals in the Netherlands: Lessons voor Patient Safety. Ann Fam Med. 2011;6: Jaarverslagen van Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg ( 6. Documentatie/publicaties Stichting Capaciteitsorgaan voor medische en tandheelkundige vervolgopleidingen. 7. Petrie A, Sabin C. Medical Statistics at a Glance. Blackwell Publishing Second edition. 8. Oomen RJA, Biessaart MCIH. Doorhalingen in het BIG-register: overwegingen van het tuchtcollege in de periode Ned Tijschr Geneeskd. 2012;156:A Kievits F & Adriaanse MT. Stijging aantal tuchtklachten in Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152: Rube A, Legemaate J. Steeds meer tuchtklachten. Medisch Contact. 2012;49:

C E N T R A A L T U C H T C O L L E G E

C E N T R A A L T U C H T C O L L E G E C2017.142 C E N T R A A L T U C H T C O L L E G E voor de Gezondheidszorg Beslissing in de zaak onder nummer C2017.142 van: A., wonende te B., appellante, klaagster in eerste aanleg, tegen C., specialist

Nadere informatie

Tuchtrecht in de gezondheidszorg

Tuchtrecht in de gezondheidszorg Tuchtrecht in de gezondheidszorg mr. C.W.M. Hillenaar, plv. secretaris Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven naam s-hertogenbosch, 1 februari 2018 Nederlandse Vereniging van Intensive

Nadere informatie

Juridische valkuilen rond een tuchtklacht

Juridische valkuilen rond een tuchtklacht Juridische valkuilen rond een tuchtklacht VIA, 16 juni 2014 mr. Hilde van der Meer Adviseur gezondheidsrecht KNMG Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

istock Tuchtrechter wordt strenger Publicatie 17 juli 2015 Jaargang 2015 Artikelen, eerst online Aart Hendriks, Hilde van der Meer

istock Tuchtrechter wordt strenger Publicatie 17 juli 2015 Jaargang 2015 Artikelen, eerst online Aart Hendriks, Hilde van der Meer Tuchtrechter wordt strenger Publicatie 17 juli 2015 Jaargang 2015 Rubriek Artikelen, eerst online Auteur Aart Hendriks, Hilde van der Meer KNMG vindt het onwenselijk dat het tuchtrecht strafrechtelijke

Nadere informatie

De dokter en de tuchtrechter. mr. Hilde van der Meer KNMG

De dokter en de tuchtrechter. mr. Hilde van der Meer KNMG mr. Hilde van der Meer KNMG Actualiteiten tuchtrecht Cijfers over 2012 Ontwikkelingen ten aanzien van de regels Aard van de klachten & lessen * Wie dienden een klacht in? * Regie bij samenwerking * Minderjarigen

Nadere informatie

En desondanks gaat het niet altijd zoals het zou moeten gaan. Daarom bestaan klachtenregelingen, letselschadeverzekeringen, en ook het tuchtrecht.

En desondanks gaat het niet altijd zoals het zou moeten gaan. Daarom bestaan klachtenregelingen, letselschadeverzekeringen, en ook het tuchtrecht. Voorwoord In zijn boek Smetten op de witte jas schreef Van Everdingen in 1993: Geneeskunde bestaat bij de gratie van het nemen van risico s. Een arts die weet hoe hij risico s moet inschatten en hanteren

Nadere informatie

Klachten over uw zorg?

Klachten over uw zorg? Klachten over uw zorg? Het tuchtrecht heeft als doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de individuele gezondheidszorg te bewaken en te bevorderen, en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig

Nadere informatie

Tuchtrecht. Karin Timm, verpleegkundig specialist Allerzorg, beroepslid Regionaal Tuchtcollege Den Haag

Tuchtrecht. Karin Timm, verpleegkundig specialist Allerzorg, beroepslid Regionaal Tuchtcollege Den Haag Tuchtrecht Karin Timm, verpleegkundig specialist Allerzorg, beroepslid Regionaal Tuchtcollege Den Haag Overzicht Soort klachten Vooronderzoek, schriftelijk en mondeling Zitting Raadkamer Beslissing Hoger

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 KLACHTENBEMIDDELAAR. Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG

JAARVERSLAG 2014 KLACHTENBEMIDDELAAR. Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG JAARVERSLAG 2014 KLACHTENBEMIDDELAAR Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG Jaarverslag 2014 Klachtenbemiddelaar DDG Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. De patiënten en hun klachten 2 3. Klachten en kwaliteit

Nadere informatie

Doorhalingen in het BIG-register

Doorhalingen in het BIG-register Onderzoek Doorhalingen in het BIG-register Overwegingen van het tuchtcollege in de periode 2006-2011 Robert J.A. Oomen en Monique C.I.H. Biesaart Doel Opzet Methode Resultaten Conclusie Onderzoek naar

Nadere informatie

Tuchtrechtuitspraken over screening en preventieve diagnostiek

Tuchtrechtuitspraken over screening en preventieve diagnostiek Onderzoek Tuchtrechtuitspraken over screening en preventieve diagnostiek Yvonne M. Drewes, Japke P. Meesters, Jacobijn Gussekloo, Barend J.C. Middelkoop en Aart C. Hendriks Doel Opzet Methode Resultaten

Nadere informatie

Tuchtrecht. Astrid Koeter Liesbeth Rozemeijer Klaartje Droste Karin Timm

Tuchtrecht. Astrid Koeter Liesbeth Rozemeijer Klaartje Droste Karin Timm Tuchtrecht Astrid Koeter Liesbeth Rozemeijer Klaartje Droste Karin Timm Overzicht Soort klachten Vooronderzoek, schriftelijk en mondeling Zitting Raadkamer Beslissing Hoger beroep Soort klachten Geen of

Nadere informatie

De bedrijfsarts in de beklaagdenbank Het medisch tuchtrecht in vogelvlucht

De bedrijfsarts in de beklaagdenbank Het medisch tuchtrecht in vogelvlucht Het medisch tuchtrecht in vogelvlucht Judith van Haersma Buma Bijscholing NVAB Kring Zuid-West 26 november 2009, Bergen op Zoom - cijfers 2008( regionaal) 1347 totaal afgehandelde klachten; 470 klachten

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 KLACHTENBEMIDDELAAR. Doktersdienst Groningen. Klachtenbemiddelaar Stichting Doktersdienst Groningen

JAARVERSLAG 2015 KLACHTENBEMIDDELAAR. Doktersdienst Groningen. Klachtenbemiddelaar Stichting Doktersdienst Groningen JAARVERSLAG 2015 KLACHTENBEMIDDELAAR Doktersdienst Groningen Klachtenbemiddelaar Stichting Doktersdienst Groningen maart 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. De patiënten en hun klachten 2 4. Klachten

Nadere informatie

Beslissingen van tuchtcolleges zijn meestal goed te begrijpen

Beslissingen van tuchtcolleges zijn meestal goed te begrijpen Roel van Dijk Radioloog en Klacht In de vorige MemoRad kwam een collega aan het woord die voor een tuchtcollege werd gedaagd. Gelukkig voor hem werd de klacht niet gegrond verklaard, ook in hoger beroep.

Nadere informatie

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk?

Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beroepscode en tuchtrecht: doorwerking in de praktijk? Beelden uit Nederland. dr. H. van Dartel Ethicus, (np) verpleegkundige Voormalig voorzitter CE VenVN opzet Achtergrond en inzet van de beroepscode

Nadere informatie

in de Tuchtrecht Gezondheidszorg Hoe werkt het?

in de Tuchtrecht Gezondheidszorg Hoe werkt het? in de Tuchtrecht Gezondheidszorg Hoe werkt het? Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Wie kunnen klagen bij het tuchtcollege?... 3 3 Over wie klagen?... 4 4 Waarover klagen?... 5 5 De tuchtrechtprocedure... 6 5.1

Nadere informatie

Klachtenanalyse 2011. vervallen. Men kent nog maar 1 type mediator: de NMI registermediator.

Klachtenanalyse 2011. vervallen. Men kent nog maar 1 type mediator: de NMI registermediator. Klachtenanalyse. Inleiding Al sinds heeft het NMI een klachtenregeling met als doel klachten over een bij het NMI ingeschreven mediator op een laagdrempelige en informele manier op te lossen. Als een partij

Nadere informatie

De burger als klager in het tuchtrecht voor de gezondheidszorg: weinig klachten, mogelijk door geringe kennis van tuchtrechtsysteem

De burger als klager in het tuchtrecht voor de gezondheidszorg: weinig klachten, mogelijk door geringe kennis van tuchtrechtsysteem Postprint Version 1.0 Journal website http://www.ntvg.nl/content/de-burger-als-klager-het-tuchtrecht-voor-degezondheidszorg Pubmed link DOI De burger als klager in het tuchtrecht voor de gezondheidszorg:

Nadere informatie

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland Klachtencommissie Jaarverslag 2015 Stichting Inhoud 1 Voorwoord... 2 2 Samenstelling van de commissie... 2 3 Registratie & rapportage... 3 4 Gegevens over de klachtenbehandeling... 4 5 Onderwerp van de

Nadere informatie

VICTAS Klachten BOPZ

VICTAS Klachten BOPZ VICTAS Klachten BOPZ Utrecht, September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een klacht? 2.1. Klachten over het verblijf op de afdeling B3 van Victas 2.2. BOPZ-klachten 3. De klachtencommissie 3.1. Hoe dien

Nadere informatie

Tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg in Nederland;

Tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg in Nederland; geneeskunde en recht Tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg in Nederland; 1983-2002 F.A.G.Hout, J.M.Cuperus-Bosma, O.R.de Peuter, J.H.Hubben en G.van der Wal Doel. Inzicht krijgen in de tuchtrechtspraak

Nadere informatie

DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.7.5

DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.7.5 DD-NR Regelingen en voorzieningen CODE 9.1.7.5 vervallen: het (bijna) gelijknamige bericht, datumnr 0509-925 Tuchtrecht in de gezondheidszorg Hoe werkt het? algemene informatie bronnen - www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl,

Nadere informatie

Wijziging tuchtrecht stichting TBNG Tuchtrechtspraak. Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Definitiebepaling

Wijziging tuchtrecht stichting TBNG Tuchtrechtspraak. Hoofdstuk 1 Algemeen. Artikel 1 Definitiebepaling Wijziging tuchtrecht stichting TBNG 2013 Tuchtrechtspraak Hoofdstuk 1 Algemeen Artikel 1 Definitiebepaling Tuchtrechtspraak van de Stichting Tuchtrecht Beroepsbeoefenaren Natuurlijke Gezondheidszorg, hierna

Nadere informatie

Lessen uit het tuchtrecht voor de huisarts

Lessen uit het tuchtrecht voor de huisarts Aart Hendriks, Hilde van der Meer Onderzoek Lessen uit het tuchtrecht voor de huisarts Samenvatting nog geen rechtstreekse gevolgen voor de beroepsuitoefening, Hendriks AC, Van der Meer HCB. Lessen uit

Nadere informatie

Klachtrecht: terug naar de bedoeling

Klachtrecht: terug naar de bedoeling Klachtrecht: terug naar de bedoeling MR H.C.B. (HILDE) VAN DER MEER NAJAARSVERGADERING VERENIGING VOOR GEZONDHEIDSRECHT 6 NOVEMBER 2015 Opbouw Inleidende beschouwing klachtrecht Doelstellingen klachtrecht

Nadere informatie

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland Klachtencommissie Jaarverslag 2013 Stichting Inhoud 1 Voorwoord... 2 2 Samenstelling van de commissie... 2 3 Registratie & rapportage... 2 4 Gegevens over de klachtenbehandeling... 3 5 Onderwerp van de

Nadere informatie

Lessen uit het tuchtrecht voor de huisarts

Lessen uit het tuchtrecht voor de huisarts Aart Hendriks, Hilde van der Meer Onderzoek Lessen uit het tuchtrecht voor de huisarts Samenvatting nog geen rechtstreekse gevolgen voor de beroepsuitoefening, Hendriks AC, Van der Meer HCB. Lessen uit

Nadere informatie

Een disfunctionerende collega: wat nu? M.J. Kelder, bedrijfsarts Arbo Unie

Een disfunctionerende collega: wat nu? M.J. Kelder, bedrijfsarts Arbo Unie 1 Een disfunctionerende collega: wat nu? M.J. Kelder, bedrijfsarts Arbo Unie 2 Wat komt er aan de orde? Soorten klachtenprocedures Wie krijgt een klacht? Are some doctors more equal? Als het gebeurt, wat

Nadere informatie

TUCHTRECHTSPRAAK: achtergronden, praktijk en de kunst van het overleven. NascholingV&VN Arbo Huis ter Heide 10 november 2016

TUCHTRECHTSPRAAK: achtergronden, praktijk en de kunst van het overleven. NascholingV&VN Arbo Huis ter Heide 10 november 2016 TUCHTRECHTSPRAAK: achtergronden, praktijk en de kunst van het overleven NascholingV&VN Arbo Huis ter Heide 10 november 2016 Spreker André Weel (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Herregistratie BIG-register Terugblik & cijfers. Maart Postbus DR Heerlen

Herregistratie BIG-register Terugblik & cijfers. Maart Postbus DR Heerlen Herregistratie 2017 BIG-register Terugblik & cijfers Maart 2018 Inlichtingen bij BIG-register info@bigregister.nl Postadres Postbus 3173 6401 DR Heerlen 1 INLEIDING 3 2 MEESTGESTELDE VRAGEN AAN KCC 3 3

Nadere informatie

Bespreking uitspraak tuchtrecht Wie mag er een klacht indienen?

Bespreking uitspraak tuchtrecht Wie mag er een klacht indienen? Home no. 1 Februari 2017 Eerdere edities Verenso.nl Bespreking uitspraak tuchtrecht Wie mag er een klacht indienen? Roy Knuiman rknuiman@verenso.nl In deze editie van het Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde

Nadere informatie

De verhouding jeugdarts/ minderjarige en diens ouders (vanuit familierecht, WGBO en tuchtrecht)

De verhouding jeugdarts/ minderjarige en diens ouders (vanuit familierecht, WGBO en tuchtrecht) De verhouding jeugdarts/ minderjarige en diens ouders (vanuit familierecht, WGBO en tuchtrecht) -mr. dr. Wilma Duijst, forensisch arts en rechterplaatsvervanger rechtbank Gelderland -mr. Alex Smit, voorzitter

Nadere informatie

Een mini Enquete. Jurisprudentie Tuchtcollege inzake Medisch Beroepsgeheim. Wat doet U??

Een mini Enquete. Jurisprudentie Tuchtcollege inzake Medisch Beroepsgeheim. Wat doet U?? Jurisprudentie Tuchtcollege inzake Medisch Beroepsgeheim Een mini Enquete U bent huisarts en uw waarnemer heeft gisteren een meisje zonder ouder gezien met een Sexueel Overdraagbare Aandoening (SOA) en

Nadere informatie

STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID

STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID \) I ", STAATSTOEZICHT OP DE VOLKSGEZONDHEID Inspectie voor de Ge%ondheidszorg -_ y,,-"'*...,... eo_.' I \'" I.. '::t '.- 1---------------------,----------.'" werkgebied zuidoost vestiging voor Noord-Brabant

Nadere informatie

De burger als klager in het tuchtrecht voor de gezondheidszorg

De burger als klager in het tuchtrecht voor de gezondheidszorg Onderzoek De burger als klager in het tuchtrecht voor de gezondheidszorg weinig klachten, mogelijk door geringe kennis van tuchtrechtsysteem Erik Hout, Roland Friele en Johan Legemaate doel opzet methode

Nadere informatie

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis

Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Rechten in de psychiatrie Klachten over het verblijf in het psychiatrisch ziekenhuis Inhoud 1. Wat is een klacht? pag 1 2. Wat kan ik doen als ik een klacht heb? pag 2 3. De klachtencommissie pag 2 4.

Nadere informatie

Klachtencommissie SCEN

Klachtencommissie SCEN Klachtencommissie SCEN Oordeel van 30 december 2014 naar aanleiding van de op 28 augustus 2014 ontvangen klacht van A, wonend te B, jegens C, SCEN-arts, gevestigd te D 1 1 De klacht Op 28 augustus 2014

Nadere informatie

Klachten over de gezondheidszorg. Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT

Klachten over de gezondheidszorg. Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT Klachten over de gezondheidszorg Prof. dr. ir. R (Roland) Friele NIVEL/UvT Klachten over de gezondheidszorg Bij alle Nederlandse ziekenhuizen worden per jaar meer dan 40.000 klachten ingediend. Per jaar

Nadere informatie

Addendum. voor specialisten ouderengeneeskunde bij de. V&VN richtlijn Neusmaagsonde (2017)

Addendum. voor specialisten ouderengeneeskunde bij de. V&VN richtlijn Neusmaagsonde (2017) Addendum voor specialisten ouderengeneeskunde bij de V&VN richtlijn Neusmaagsonde (2017) Aanleiding Uit een analyse van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de periode 2007 2009 blijkt dat in

Nadere informatie

rol van de arts in het tuchtcollege Wie krijgt er een klacht? Theorie en onderzoek: wie krijgt er een klacht? is een klacht te vermijden?

rol van de arts in het tuchtcollege Wie krijgt er een klacht? Theorie en onderzoek: wie krijgt er een klacht? is een klacht te vermijden? rol van de arts in het tuchtcollege Jim Faas verzekeringsarts en jurist Disclosure belangen spreker - Medisch adviseur UWV directoraat Bezwaar en Beroep - Onderzoeker Vrije Universiteit (Rechtenfaculteit

Nadere informatie

Jaarverslag Klachten 2017

Jaarverslag Klachten 2017 Jaarverslag Klachten 2017 Ziekenhuisgroep Twente 1 april 2018 1 Inleiding Per 2017 heeft ZGT als gevolg van de invoering van de Wkkgz de klachtenregeling aangepast. Ondanks dat de Wkkgz een klachtenonderzoekscommissie

Nadere informatie

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE. Het College heeft het volgende overwogen over en beslist op de op 9 augustus 2012 ingekomen klacht van

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE. Het College heeft het volgende overwogen over en beslist op de op 9 augustus 2012 ingekomen klacht van G2012/87 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE Beslissing in de zaak onder nummer van: G2012/87 Rep. nr. G2012/87 26 februari 2013 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE GRONINGEN Het College heeft het volgende

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Inleiding.

Hoofdstuk 1. Inleiding. 159 Hoofdstuk 1. Inleiding. Huisartsen beschouwen palliatieve zorg, hoewel het maar een klein deel van hun werk is, als een belangrijke taak. Veel ongeneeslijk zieke patiënten zijn het grootse deel van

Nadere informatie

Tuchtrechtspraak niet verbeterd sinds de invoering van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG)

Tuchtrechtspraak niet verbeterd sinds de invoering van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) Oorspronkelijke stukken Tuchtrechtspraak niet verbeterd sinds de invoering van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) f.a.g.hout, j.m.cuperus-bosma, o.r.de peuter, j.h.hubben

Nadere informatie

HET REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE EINDHOVEN

HET REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE EINDHOVEN HET REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE EINDHOVEN heeft het volgende overwogen en beslist omtrent de klacht van: 1. A, in zijn hoedanigheid van hoofdinspecteur voor de geestelijke Gezondheidszorg

Nadere informatie

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven

Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Regeling klachtenopvang cliënten Bernhoven Inleiding Bernhoven vindt het belangrijk dat patienten, familie en bezoekers tevreden zijn over de behandeling en verzorging. Toch kunt u van mening zijn dat

Nadere informatie

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland Klachtencommissie Jaarverslag 2017 Stichting 1. Inhoud Inhoud Voorwoord Samenstelling van de commissie Registratie en rapportage Onderwerp van klachten Gegevens over de klachtenbehandeling Klachten per

Nadere informatie

UITVOERINGSREGLEMENT, Tuchtrechtspraak NVKF. In relatie tot Reglement Structuur Tuchtrechtspraak NVKF Geaccordeerd bestuur: 17 maart 2009

UITVOERINGSREGLEMENT, Tuchtrechtspraak NVKF. In relatie tot Reglement Structuur Tuchtrechtspraak NVKF Geaccordeerd bestuur: 17 maart 2009 - 1 - UITVOERINGSREGLEMENT, Tuchtrechtspraak NVKF Van: NVKF Vastgesteld op ALV: 17 maart 2009 Datum van ingang: 18 maart 2009 Status: 1 ste uitvoeringsreglement, Opgesteld: In relatie tot Reglement Structuur

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het tuchtrecht

Ontwikkelingen in het tuchtrecht Ontwikkelingen in het tuchtrecht De praktische gevolgen voor bedrijfsartsen: bedreiging of kans? mr Hilde van der Meer KNMG NVAB Kring Zuid-West 26 november 2009 THEMA S 1. Modernisering tuchtrecht 2.

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting amenvatting Het aantal mensen met dementie neemt toe. De huisarts speelt een sleutelrol in het (h)erkennen van signalen die op dementie kunnen wijzen en hiermee in het stellen van de diagnose dementie,

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten Wat kunt u doen als u een klacht heeft? GGz Breburg biedt gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg, zo goed mogelijk afgestemd op uw

Nadere informatie

Jaarverslag klachtenbehandeling

Jaarverslag klachtenbehandeling Jaarverslag klachtenbehandeling datum 19 maart 2019 versie Definitief auteur I.A. de Vries Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 2 Cijfermateriaal... 3 3 Klachtonderwerpen... 5 4 Informele afdoening... 6 5 Klachtadviescommissie

Nadere informatie

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen

Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen Wat kunt u doen als u een klacht heeft? Informatie voor cliënten en naastbetrokkenen 2 Inhoud 1 Wat is een klacht 5 2 Wat kunt u doen als u een klacht heeft 6 3 Wie kunnen een klacht indienen 8 4 Hoe kunt

Nadere informatie

2014 Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht

2014 Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht 2014 Advies Commissie Wetenschappelijke Integriteit Universiteit Maastricht Aanleiding De Commissie Wetenschappelijke Integriteit UM heeft op (..) 2014 een door (..) (klager) ingediende klacht ontvangen.

Nadere informatie

Reglement Klacht en Tuchtzaken

Reglement Klacht en Tuchtzaken Reglement Klacht en Tuchtzaken Begripsomschrijving Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder: De vereniging: NEVOA, Beroepsorganisatie Bedrijfsjuridisch adviseurs. De algemene vergadering:

Nadere informatie

In het tuchtrecht gaat het allereerst om de bewaking

In het tuchtrecht gaat het allereerst om de bewaking Recht Tuchtrechtelijke beslissingen over kno-artsen Een overzicht van de periode 1993-2012 Peter Olde Kalter, Marjoleine E. van der Zwan en Joep H. Hubben Wij onderzochten de prevalentie en consequenties

Nadere informatie

Addendum. voor specialisten ouderengeneeskunde bij de. MDC V&VN richtlijn neusmaagsonde (2011)

Addendum. voor specialisten ouderengeneeskunde bij de. MDC V&VN richtlijn neusmaagsonde (2011) Addendum voor specialisten ouderengeneeskunde bij de MDC V&VN richtlijn neusmaagsonde (2011) Aanleiding Uit een analyse van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de periode 2007 2009 blijkt dat

Nadere informatie

Medico-legale aspecten bekwaamverklaringen Mr. Vivienne Schelfhout, Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie

Medico-legale aspecten bekwaamverklaringen Mr. Vivienne Schelfhout, Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie Medico-legale aspecten bekwaamverklaringen Mr. Vivienne Schelfhout, Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie 7 maart 2017 Hoe werkt de Federatie? Agenda Raad Opleiding Platform europa Patiëntveiligheid

Nadere informatie

Herregistratie BIG-register Terugblik en cijfers. Februari Postbus DR Heerlen

Herregistratie BIG-register Terugblik en cijfers. Februari Postbus DR Heerlen Herregistratie 2018 BIG-register Terugblik en cijfers Februari 2019 Inlichtingen bij BIG-register info@bigregister.nl Postadres Postbus 3173 6401 DR Heerlen Inhoud 1 INLEIDING 3 2 MEEST GESTELDE VRAGEN

Nadere informatie

Beslissing d.d. 17 juli 2008 naar aanleiding van de op 17 september 2007 ingekomen klacht van

Beslissing d.d. 17 juli 2008 naar aanleiding van de op 17 september 2007 ingekomen klacht van REGIONAAL TUCHTCOLLEGE TE ZWOLLE Beslissing d.d. 17 juli 2008 naar aanleiding van de op 17 september 2007 ingekomen klacht van A, wonende te B, k l a g e r -tegen- C, huisarts te D, gemachtigde: mr. L.

Nadere informatie

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG

JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG JURIDISCHE RELEVANTIE PROTOCOLLEN/RICHTLIJNEN IN DE ZORG KICK-PROTOCOLLENDAG 2017 VILANS, UTRECHT 16 JUNI 2017 MR. FRÉ DE VRIES, ( JURIST, DOCENT EN VERPLEEGKUNDIGE) ONDERWERPEN WORKSHOP Wettelijke basis

Nadere informatie

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland

Klachtencommissie Jaarverslag Stichting Cardiologie Centra Nederland Klachtencommissie Jaarverslag 2016 Stichting Inhoud 1 Voorwoord 2 2 Samenstelling van de commissie 2 3 Registratie & rapportage 3 4 Onderwerp van de klachten 3 5 Gegevens over de klachtenbehandeling 4

Nadere informatie

Aangesloten kunnen zijn vrijgevestigde mondhygiënisten opgenomen in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten in Nederland.

Aangesloten kunnen zijn vrijgevestigde mondhygiënisten opgenomen in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten in Nederland. September 2012 Onafhankelijke Klachtregeling Mondhygiënisten (OKM) Aangesloten kunnen zijn vrijgevestigde mondhygiënisten opgenomen in het Kwaliteitsregister Mondhygiënisten in Nederland. Secretariaat

Nadere informatie

Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016

Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016 Aantal huisartsen en aantal FTE van huisartsen vanaf 2007 tot en met 2016 Werken er nu meer of minder huisartsen dan 10 jaar geleden en werken zij nu meer of minder FTE? LF.J. van der Velden & R.S. Batenburg,

Nadere informatie

Jaarverslag. Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en het College van Medisch Toezicht. duizend

Jaarverslag. Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en het College van Medisch Toezicht. duizend Jaarverslag Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en het College van Medisch Toezicht duizend 2 17 Jaarverslag Tuchtcolleges voor de Gezondheidszorg en het College van Medisch Toezicht duizend 2 17 T Tuchtcolleges

Nadere informatie

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN Dr. C.P. van Linschoten Drs. P. Moorer Definitieve versie 27 oktober 2014 ARGO BV Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VRAAGSTELLING... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Vraagstelling...

Nadere informatie

Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ

Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd en beslist

Nadere informatie

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf

Heeft u een klacht? Laat het ons weten. Klachten over uw behandeling/verblijf Heeft u een klacht? Laat het ons weten Klachten over uw behandeling/verblijf Wij doen ons uiterste best om een goede behandeling te bieden die aansluit bij uw wensen en verwachtingen. Onverhoopt kan het

Nadere informatie

LEI Plagiaat ongegrond

LEI Plagiaat ongegrond CASUS WETENSCHAPPELIJKE INTEGRITEIT 2016 LEI Plagiaat ongegrond Universiteit Leiden 1. Onderwerp van de klacht Plagiaat 2. Advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit 25 mei 2016 De Commissie

Nadere informatie

Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief

Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief Rapportage Weergave journaalregels in de ZorgDomein verwijsbrief September 2013 Pieter Langers Laurens Pronk ZorgDomein, 2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 Aanleiding... 3 Doel onderzoek... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Indicatoren basisveiligheid voor de verpleeghuiszorg in 2018

Indicatoren basisveiligheid voor de verpleeghuiszorg in 2018 Home no. 2 April 2018 Eerdere edities Verenso.nl Indicatoren basisveiligheid voor de verpleeghuiszorg in 2018 Sandra van Beek, Marie-Julie van Hoof svanbeek@verenso.nl Sandra van Beek, Marie-Julie van

Nadere informatie

Jaar 1 - LEVENSEINDEKLINIEK 28 februari 2013

Jaar 1 - LEVENSEINDEKLINIEK 28 februari 2013 Jaar 1 - LEVENSEINDEKLINIEK 28 februari 2013 Per 1 maart 2013 bestaat de Levenseindekliniek 1 jaar. In deze rapportage wordt daarom gekeken naar het volledige eerste jaar Levenseindekliniek. De bijzonderheden

Nadere informatie

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO)

Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Home no. 1 Februari 2018 Themanummer Cardiovasculair Eerdere edities Verenso.nl Samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg (SANO) Geen bewijs voor effectiviteit van preventieve cardiovasculaire medicatie

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Klachten RvA

Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Klachten RvA Raad voor Accreditatie (RvA) Beleidsregel Klachten RvA Document code: RvA-BR008-NL Versie 2, 31-7-2014 Rv A-beleidsregels beschrijv en de Rv A regels en het beleid op specif ieke onderwerpen. Een actuele

Nadere informatie

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm

Klachtenopvang azm. Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Klachtenopvang azm Wij horen graag als u niet tevreden bent! Want van klachten kunnen we leren. Klachtenopvang azm Voorwoord 3 Waarover kan ik klagen? 4 Wie kan een klacht indienen? 4 Waar kan ik klagen?

Nadere informatie

Update klacht- en tuchtrecht mr. Hilde van der Meer KNMG

Update klacht- en tuchtrecht mr. Hilde van der Meer KNMG 2016 mr. Hilde van der Meer KNMG Disclosure belangen Hilde van der Meer (potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld

Nadere informatie

Dokters voor de rechter

Dokters voor de rechter Dokters voor de rechter Tien jaar tuchtuitspraken in Medisch Contact Paul Rijksen Reed Business, Amsterdam Medisch Contact, Utrecht Inleiding.indd 1 Reed Business, Amsterdam 2011 Medisch Contact, Utrecht

Nadere informatie

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis

Onderwerp: Klachtenregeling Ikazia Ziekenhuis Onderwerp: 1 Inhoudsopgave Klachtregeling 3 Wat is een klacht 4 De mogelijkheden om een klacht in te dienen 4 Bespreek uw klacht De klachtenfunctionaris Een klacht indienen Klachtbemiddeling Klachtencommissie

Nadere informatie

Handleiding herbeoordelingsprocedure bij een vermeende diagnostische fout

Handleiding herbeoordelingsprocedure bij een vermeende diagnostische fout Handleiding herbeoordelingsprocedure bij een vermeende diagnostische fout Inleiding. Indien een patiënt geconfronteerd wordt met een achteraf onjuist gebleken diagnose van een patholoog, kan dit o.a. afhankelijk

Nadere informatie

Tuchtrecht voor gerechtsdeurwaarders. Martin Scharenborg

Tuchtrecht voor gerechtsdeurwaarders. Martin Scharenborg Tuchtrecht voor gerechtsdeurwaarders Martin Scharenborg Dit boek maakt deel uit van de serie tuchtrecht: Tuchtrecht voor accountants (isbn 9789463185905) Tuchtrecht voor gerechtsdeurwaarders (isbn 9789463185929)

Nadere informatie

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE GRONINGEN

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE GRONINGEN Rep.nr. G2008/29 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE GRONINGEN Het College heeft het volgende overwogen en beslist over de op 24 april 2008 binnengekomen klacht van: MEVROUW A, wonende te

Nadere informatie

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013

Workshop voor Aon. Esther Pans. Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht. Donderdag 14 maart 2013 Workshop voor Aon Ontwikkelingen in het medisch tuchtrecht met gevolgen voor het aansprakelijkheidsrecht Esther Pans Donderdag 14 maart 2013 Medische aansprakelijkheid: Hoofdbehandelaarschap Kernvraag:

Nadere informatie

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Een analyse van de huisartsenregistratie over de

Nadere informatie

Publicatiepraktijk en -beleid van de tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg

Publicatiepraktijk en -beleid van de tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg geneeskunde en recht Publicatiepraktijk en -beleid van de tuchtrechtspraak voor de gezondheidszorg F.A.G.Hout, J.M.Cuperus-Bosma, G.J.Agema, J.H.Hubben en G.van der Wal Doel. Inzicht geven in publicatiepraktijk

Nadere informatie

Regelement. klachtencommissie

Regelement. klachtencommissie Regelement klachtencommissie Bestandsnaam Reglement klachtencommissie Documenteigenaar Janneke Wittekoek Versienummer Versie 1.0 Reglement Klachtencommissie Stichting HeartLife/HeartLife Klinieken Leden

Nadere informatie

Een huisarts stuurt zijn patiënt naar het ziekenhuis met BIJ NADER INZIEN. Hoe het Centraal Tuchtcollege oordeelt over uitspraken uit de regio s

Een huisarts stuurt zijn patiënt naar het ziekenhuis met BIJ NADER INZIEN. Hoe het Centraal Tuchtcollege oordeelt over uitspraken uit de regio s ARTS EN RECHT BEELD: HANS OOSTRUM FOTOGRAFIE, MIRIAM DONKERS BIJ NADER INZIEN Hoe het Centraal Tuchtcollege oordeelt over uitspraken uit de regio s Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg verwijst

Nadere informatie

CENTRAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

CENTRAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG c2016.486 ECLI:NL:TGZCTG:2017:220 CENTRAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG Beslissing in de zaak onder nummer van: c2016.486 C E N T R A A L T U C H T C O L L E G E voor de Gezondheidszorg Beslissing

Nadere informatie

Klachtenregeling. Voor het indienen van een klacht dient de klager zich te melden tot:

Klachtenregeling. Voor het indienen van een klacht dient de klager zich te melden tot: Klachtenregeling Deze regeling is van toepassing voor zorgaanbieders welke een geldige overeenkomst hebben met de stichting Kwaliteitsinstituut Mondzorg voor de behandeling van klachten over zorgverlening.

Nadere informatie

Klachtenregeling DOKh als bedoeld in artikel 13 lid 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. participerende zorgaanbieders

Klachtenregeling DOKh als bedoeld in artikel 13 lid 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. participerende zorgaanbieders Klachtenregeling DOKh als bedoeld in artikel 13 lid 1 van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg ten behoeve van participerende zorgaanbieders Begripsbepaling Artikel 1 In deze regeling wordt verstaan

Nadere informatie

2013/34 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 23 mei 2013 (m.nt. prof. mr. A.C. Hendriks)

2013/34 Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Eindhoven 23 mei 2013 (m.nt. prof. mr. A.C. Hendriks) 6. De beslissing Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te s-gravenhage beslist als volgt: legt op de maatregel van BERISPING. Bepaalt dat deze beslissing overeenkomstig het bepaalde in artikel

Nadere informatie

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden

Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & verzorgenden Deskundig zijn en blijven voor je patiënt of cliënt voor je vak voor jezelf 11 mei, Dag van de verpleging defensie Lidmaatschap V&VN Je wilt deskundig

Nadere informatie

16.137Ta Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ

16.137Ta Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ 16.137Ta Beslissing van het College van Toezicht van het Kwaliteitsregister Jeugd, hierna te noemen: SKJ Het College van Toezicht, hierna te noemen: het College, heeft in de onderhavige zaak beraadslaagd

Nadere informatie

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG 057/2018 ECLI:NL:TGZRZWO:2018:110 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG Beslissing in de zaak onder nummer van: 057/2018 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE TE ZWOLLE Beslissing d.d. 7 juni 2018 naar aanleiding

Nadere informatie

Aios en tuchtrecht De regels en De prak3jk. Eduard Verhagen, kinderarts a.a.e.verhagen@umcg.nl

Aios en tuchtrecht De regels en De prak3jk. Eduard Verhagen, kinderarts a.a.e.verhagen@umcg.nl Aios en tuchtrecht De regels en De prak3jk Eduard Verhagen, kinderarts a.a.e.verhagen@umcg.nl Vraag 1: wie is verantwoordelijk? Een 1 e jaars AIOS Interne ziet een pa3ënt op de SEH met acuut ontstane hoofdpijn,

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VAN THERAPEUTEN AANGESLOTEN BIJ DE STICHTING BEROEPSORGANISATIE LICHAAMSGEORIËNTEERDE (PSYCHO)THERAPIE

KLACHTENREGELING VAN THERAPEUTEN AANGESLOTEN BIJ DE STICHTING BEROEPSORGANISATIE LICHAAMSGEORIËNTEERDE (PSYCHO)THERAPIE KLACHTENREGELING VAN THERAPEUTEN AANGESLOTEN BIJ DE STICHTING BEROEPSORGANISATIE LICHAAMSGEORIËNTEERDE (PSYCHO)THERAPIE SBLP Klachtenregeling Versie 2 (check via info@sblp.nl of er een recentere versie

Nadere informatie

Klachtenreglement Peperkamp coaching training

Klachtenreglement Peperkamp coaching training Klachtenreglement Peperkamp Coaching & Training BV Opgesteld door Olga de graaf Datum: 15-3-2018 Versie : 1 Pagina 1 van 5 Klachtenreglement Het Klachtenreglement van Peperkamp coaching & training vindt

Nadere informatie

stichting tuchtrechtspraak nap

stichting tuchtrechtspraak nap REGLEMENT TUCHTRECHT VAN DE STICHTING TUCHTRECHTSPRAAK NAP TUCHTRECHTSPRAAK VAN TOEPASSING OP DE GEREGISTREERDE THERAPEUTEN BIJ DE NEDERLANDSE ASSOCIATIE VOOR PSYCHOTHERAPIE Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE. Het College heeft het volgende overwogen en beslist over de op 7 juni 2011 binnengekomen

REGIONAAL TUCHTCOLLEGE. Het College heeft het volgende overwogen en beslist over de op 7 juni 2011 binnengekomen G2010/51 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE Beslissing in de zaak onder nummer van: G2010/51 Rep.nr. G 2010/51 6 december 2011 Def. 159 REGIONAAL TUCHTCOLLEGE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG TE GRONINGEN Het College heeft

Nadere informatie