Genieten van de natuur in groendomeinen van t West-Vlaamse hart kalender 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Genieten van de natuur in groendomeinen van t West-Vlaamse hart kalender 2015"

Transcriptie

1 Genieten van de natuur in groendomeinen van t West-Vlaamse hart kalender 2015 Vrijdag 27 maart, u Vormingsavond voorjaarsbloeiers Wanneer de eerste zonnestralen de bodem tijdens het vroege voorjaar opwarmen, verschijnen plots tal van jonge groene plantjes. Sommige plantjes beginnen opmerkelijk snel te bloeien en worden daarom voorjaarsbloeiers genoemd. Het lijkt wel alsof ze uit het niets komen. Maar schijn bedriegt. De energie die nodig is om een stengel, bladeren, bloemen en vruchten te vormen, werd reeds tijdens de vorige zomer en herfst in de ondergrondse plantendelen opgeslagen. De energie afkomstig van de prille lentezon is immers niet voldoende, maar wel noodzakelijk. Daarom bloeien voorjaarsbloeiers tijdens de vroege lente wanneer het zonlicht nog de bodem bereikt omdat er nog geen bladeren aan de bomen zitten. De vormingsavond rond voorjaarsbloeiers laat je kennismaken met deze fascinerende groep planten. Niet alleen de ecologie en het herkennen van planten, maar ook talrijke weetjes komen aan bod. Lesgever: Hans Vermeulen van Natuurpunt Educatie Locatie: cafetaria De Keunepeupe, provinciedomein t Veld, Kasteelstraat 1 in Ardooie Kostprijs: 8 ( 2 reductie op vertoon lidkaart Natuurpunt). Consumptie en infomap inbegrepen. Info en inschrijven: d.willemyns@telenet.be Organisator: Natuurpunt De Torenvalk i.s.m. Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart Woensdag 15 april, 14 16u Dierensporen zoeken met Heks Mavelle Met je eigen ogen, oren en neus ga je op zoek naar sporen van dieren in t Sterrebos. Heks Mavelle brengt hiervoor enkele interactieve en leerrijke exploratiespulletjes en -opdrachten mee. Pootafdrukken in gips, braakballen, veren, beknabbelde nootjes en jakkes ook uitwerpselen. Gelukkig brengt de heks ook wat lekkernijen mee. Een boeiende namiddag (gratis) voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Wees er snel bij want het aantal deelnemers is beperkt. Gids: Heks Mavelle Afspraakplaats: parking provinciedomein Het Sterrebos, Sterrebosdreef in Rumbeke Info en inschrijving: westvlaamsehart@west-vlaanderen.be Zondag 3 mei, 5 9u Vroegmorgenwandeling langs de Vrijbosroute Rond mei hebben de vogels vlinders in de buik. De mannetjes geven dan het beste van zichzelf om hun territorium af te bakenen en een vrouwtje aan de haak te slaan. s Morgens vroeg, voor zonsopgang, nemen ervaren gidsen je mee langs de Vrijbosroute op zoek naar de verschillende zangertjes. Onderweg leer je tips en tricks om het gefluit van de kleine karekiet te onderscheiden van een tuinfluiter, groenling, appelvink en nog veel meer andere soorten. Voor dit betoverend ochtendconcert loont het zeker de moeite om de wekker eens enkele

2 uurtjes vroeger te zetten. Mis deze close-encounter met de vele vogels die zich langs de oude spoorwegbedding aan de rand van het militair domein ophouden niet en schrijf snel in! Het aantal plaatsen is immers beperkt. Na de wandeling (5km) nemen we om 7.30u een (h)eerlijk ontbijt, verzorgd door Oxfam Staden. Gidsen: Piet Desmet en Wim Marichal Afspraakplaats: voormalig station aan de Vijfwegen, kruispunt Kampstraat/Ontmijnersstraat in Staden (gehucht de Vijfwegen) Kostprijs: 5 (incl. ontbijt) Info en inschrijven: westvlaamsehart@west-vlaanderen.be Organisator: Natuurpunt Mandelstreke en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. Provincie West-Vlaanderen Zaterdag 16 mei, u De morgenstond op de gevoelige plaat Als gedreven natuurfotograaf heeft Tom Linster al vele waters doorzwommen. Hij reisde van Australië tot in het noorden van Canada om de natuur op foto vast te leggen. Zijn lens richt hij ook vaak op de natuur in eigen streek. Zo werkte hij ooit als cameraman mee aan de rubriek Buitenbeeld van Man Bijt Hond. Drie jaar op rij won hij de eerste prijs van Argusmilieu Fotowedstrijd in de Categorie natuur in de achtertuin en zelf bracht hij ook al enkele natuurfotoboeken uit. Zijn passie, kennis, tips en tricks deelt hij graag met amateurfotografen. Tijdens een twee uur durende rondgang langs de Stroroute en het domeinbos De Vierkaven belicht hij enkele fotografische aspecten van de lentenatuur. Breng zeker je eigen fototoestel en statief mee naar deze initiatie natuurfotografie! Gids: Tom Linster Afspraakplaats: parking domeinbos De Vierkaven, Nettingstraat in Moorslede Kostprijs: 3 Info en inschrijving: westvlaamsehart@west-vlaanderen.be i.s.m. CVN West-Vlaanderen Zondag 14 juni, 14 16u Scheppen in het water In gezonde watertjes is meestal heel wat leven te vinden. We zoeken in de poelen van het provinciedomein Wallemote-Wolvenhof naar de monstertjes in het water Klein en onopvallend, in mooie kleuren en in de meest bizarre vormen bevolken ze onze waterplassen en poelen. De waterkoffer is alvast gereserveerd. Schep je met ons mee? Deze interactieve namiddag is gratis en richt zich op gezinnen met kinderen. Gids: Valerie Castelein Zondag 5 juli, u St.-Janskruidenwandeling langs Kezelbergroute Eind juni is het al Sint Jan dat de klok slaat. Als dag wordt met Sint Jan meestal gedoeld op het hoogfeest van Johannes de Doper, geboren op de 24 e juni. Rond die periode staat ook het Sint-Janskruid volop in bloei. Deze plant met zijn kenmerkende gele bloemen staat ook langs de Kezelbergroute, de voormalige spoorlijn tussen Roeselare en Menen. Natuurwerkgroep De Kolleblomme neemt je mee op zoek naar Sint-Janskruid en andere flora langs deze groene as. De gidsen vertellen je ook over de geneeskrachtige eigenschappen en de volkse gebruiken van de verschillende planten.

3 Gids: Roland Allegaert Afspraakplaats: Stationsplein (achter de Stationsstraat, voorbij het voormalig stationsgebouw) in Ledegem. Organisator: Natuurwerkgroep De Kolleblomme i.s.m. Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart en Provincie West-Vlaanderen. Woensdag 8 juli, 14 16u Dierensporen zoeken met Heks Mavelle Met je eigen ogen, oren en neus ga je op zoek naar sporen van dieren in domeinbos Ter Kerst in Gits. Heks Mavelle brengt hiervoor enkele interactieve en leerrijke exploratiespulletjes en - opdrachten mee. Pootafdrukken in gips, braakballen, veren, beknabbelde nootjes en jakkes ook uitwerpselen. Gelukkig brengt de heks ook wat lekkernijen mee. Een boeiende namiddag (gratis) voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Wees er snel bij want het aantal deelnemers is beperkt. Gids: Heks Mavelle Afspraakplaats: Hoeve Ter Kerst, Ter Kerst 1 in Gits Info en inschrijving: westvlaamsehart@west-vlaanderen.be Organisator: Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart Zondag 26 juli, 14-16u Plantaardigheden in t Veld Oud en jong proberen hun plekje te veroveren in het druk bewortelde domein. Door de verschillende groeiomstandigheden is de variatie aan planten merkwaardig groot. Willy, een ervaren plantenkenner, bloeit open in t Veld! Scherp je botanische kennis bij en wees van de partij! Deze begeleide wandeling is gratis. Gids: Willy Herreman Afspraakplaats: parking provinciedomein t Veld, Kasteelstraat in Ardooie Zaterdag 8 augustus, u Vleermuizen! Onze mannen van de nacht Het domein met zijn vele oude bomen is een uitstekende plaats om vleermuizen in actie te zien. Met een vleermuisdetector gaan we op zoek naar de verschillende soorten die in het domein jagen. Uitzonderlijk kunnen we een kijkje nemen in de ijskelder in het domein. Uniek en niet te missen! Deze avondwandeling is gratis. Gids: Erik Naeyaert Afspraakplaats: parking provinciedomein Het Sterrebos, Sterrebosdreef 66 in Rumbeke Vrijdag 28 augustus, 17 Nacht van Mariënstede Het wordt stilaan een traditie in t West-Vlaamse. Na Ter Kerst en Bergmolenbos vindt er op de laatste vrijdag van augustus Nacht van Mariënstede plaats in Dadizele. Op het programma staan o.a. filmvoorstelling in het bos (Minuscuul en de Mierenvallei), circusanimatie, kamishibai, natuurexploratie in het park, een ritje met de paardenkoets in t park, En voor deze unieke gelegenheid mag je voor één keer kamperen in een tent in het park.

4 Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief van Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart (abonneer via en via Organisator: Gezinsbond Dadizele en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. Mariënstede vzw en BOS+. Zondag 11 oktober, 9 13u Telling trekvogels in Huwynsbossen Vogeltrek houdt de mensen al eeuwen bezig en het is dan ook niet verwonderlijk dat er een grote interesse is om deze ook in eigen streek te bewonderen. Een ideale trektelpost in t West-Vlaamse hart is gelegen in de Huwynsbossen in Lichtervelde. Een trektelpost is een plaats die vogelkijkers hebben uitgekozen om de overtrekkende vogels te observeren en te tellen. Deze telposten zijn zodanig gekozen dat ze op een plaats liggen waar de trekvogels passeren en waar tegelijkertijd een goed uitzicht is. Bij helder weer kan je er zelfs de kerktorens van Brugge zien. Natuurpunt De Torenvalk stelt op zondagmorgen 11 oktober zijn statieven van de verrekijkers en fototoestellen op in die Huwynsbossen. Jij kan ook een kijkje nemen door de verrekijker en trekvogels tellen. De mensen van Natuurpunt leren je graag de knepen van het vak. Loop gerust eens langs tussen 9 en 13 uur. Inleiders: Natuurpunt de Torenvalk Afspraakplaats: kiosk in de Huwynsbossen aan de Beverenstraat in Lichtervelde. Organisator: Natuurpunt De Torenvalk i.s.m. Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart Zondag 18 oktober, u Natuurwandeling reservaat De Kleiputten Het Roeselaars natuurgebied De Kleiputten (4,2 ha) maakt deel uit van een kleigroeve, tot 1984 ontgonnen als industriële steenbakkerij. Sindsdien krijgt de natuur er haar vrije gang. De vrijwilligers van Natuurpunt Mandelstreke stropen af en toe de mouwen op voor beheerwerken aan deze natuurparel. Af en toe stelt de conservator het natuurreservaat open voor een geleide wandeling. Zo kan je op zondag 18 oktober kennismaken met dit waardevol biotoop aan de rand van de stad. Deze geleide wandeling is gratis. Gids: Natuurpunt Mandelstreke Afspraakplaats: parking Bergmolenbos in Babilliestraat in Roeselare Organisator: Natuurpunt Mandelstreke i.s.m. Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart Zondag 18 oktober, 14 16u Zwammenrijkdom in Het Sterrebos Elk jaar openbaart het wonder zich opnieuw, Het Sterrebos bulkt van de paddenstoelen! Samen met een specialist ga je op zoek naar de fraaiste exemplaren. Liefhebbers kunnen onder deskundige begeleiding ook proeven van de eetbare soorten. Deze begeleide wandeling is gratis. Gids: Christine Hanssens Afspraakplaats: parking provinciedomein Het Sterrebos, Sterrebosdreef 66 in Rumbeke Org./info Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. Mycologia ZWVlaanderen Zondag 25 oktober, 14 16u Paddenstoelenwandeling in Wallemote-Wolvenhof Dit domein met zijn vele oude bomen is een paradijs voor zwammen. Aangezien de zwamvlok onder de grond overleeft, weten de ervaren gidsen op welke plaatsen zij welke paddenstoelen

5 kunnen vinden. Bij goede weersomstandigheden staan ze er immers elk jaar opnieuw. Laat je inwijden in de mysterieuze wereld van de zwammen. Na het succes van 2014 waarbij 100 deelnemers opdaagden, voorziet de organisatie 3 gidsen op 25 oktober. Deze rondleiding is gratis. Gids: mycologen Jimmy Desmet/Christine Hanssens/ Joseph I. Org.: Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart en Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Mycologia ZWVlaanderen Zondag 8 november, 14 16u Rijkdom der zwammen in t Veld Elk jaar openbaart het wonder zich opnieuw, t Veld bulkt van de paddenstoelen! Traditioneel gaan we met twee specialisten op stap en zoeken de fraaiste exemplaren. Laat je verrassen door het wonderbaarlijk en weelderig palet van vormen, kleuren en geuren. De geleide wandeling is gratis. Gids: Luc Pinoy en Jimmy Desmet Afspraakplaats: parking provinciedomein t Veld, Kasteelstraat 1 in Ardooie Org./info: Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. Mycologia ZWVlaanderen. Zondag 15 november, 9 11u Herfstnatuur op de gevoelige plaat Als gedreven natuurfotograaf heeft Tom Linster al vele waters doorzwommen. Hij reisde van Australië tot in het noorden van Canada om de natuur op foto vast te leggen. Zijn lens richt hij ook vaak op de natuur in eigen streek. Zo werkte hij ooit als cameraman mee aan de rubriek Buitenbeeld van Man Bijt Hond. Drie jaar op rij won hij de eerste prijs van Argusmilieu Fotowedstrijd in de Categorie natuur in de achtertuin en zelf bracht hij ook al enkele natuurfotoboeken uit. Zijn passie, kennis, tips en tricks deelt hij graag met amateurfotografen. Tijdens een twee uur durende rondgang in Wallemote-Wolvenhof belicht hij enkele fotografische aspecten van de natuur in het herfstige provinciedomein. Breng zeker je eigen fototoestel mee! Gids: Tom Linster Info en inschrijving: deze activiteit kost 3. Verplicht inschrijven tegen 8 november (aantal plaatsen beperkt). westvlaamsehart@west-vlaanderen.be Org./info: Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. CVN West-Vlaanderen. Zondag 22 november, 14u-16u Op verkenning in Bergmolenbos Het stadsrandbos aan de ringweg in Roeselare vormt een belangrijke groenoase voor de stad en haar inwoners. Samen met het nabijgelegen provinciedomein Het Sterrebos en het natuurreservaat De Kleiputten vormt zich stilaan een aaneengesloten groenpool van wel 200 hectare groot. Het masterplan Bergmolenbos verschaft duidelijkheid over de inrichting van dit multifunctioneel stadsrandbos: mozaïekstructuur van bos, open ruimte en kleine landschapselementen, integratie van panoramische vergezichten, mogelijkheden kleinschalige landbouw, toegang tot het bosgebied, Tijdens deze gratis verkenning (+/- 5 km) worden de plannen uit de doeken gedaan. Onderweg raap je ook weetjes op i.v.m. het archeologische, middeleeuwse en oorlogse verleden van de Bergmolen, over de natuur, over het museum L,.

6 Gids: recent hebben enkele gidsen zich gespecialiseerd in de site Bergmolenbos. Ze popelen van ongeduld om hun kennis te delen. Afspraakplaats: parking provinciedomein Het Sterrebos, Sterrebosdreef 66 in Rumbeke Org./info: Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. stad Roeselare Zaterdag 28 november, u Snoeidemonstratie fruitbomen Rondom Wallemote-Wolvenhof staan een paar fraaie fruitboomgaarden. Neem bijvoorbeeld deze van Tennisclub Isis. Na hun aanplant, inmiddels zes jaar geleden, zijn de verschillende appelbomen van deze gaard meer dan snoeirijp. We nodigen een gehomologeerd snoeier uit naar de boomgaard voor een snoeidemonstratie. Hij leert je de do s and don ts van hoe je een fruitboom onder handen neemt met een snoeischaar en/of boomzaag. Kwestie dat je volgend seizoen voldoende appeltjes en peren kunt plukken. Gids: Sven Debruyne Info en inschrijving: deze activiteit kost 5 (incl. consumptie). Verplicht inschrijven tegen 22 november (aantal plaatsen beperkt) via westvlaamsehart@west-vlaanderen.be of Org./info: Provincie West-Vlaanderen en Stad-Land-schap t West-Vlaamse hart i.s.m. T.C. Isis.

Welkom op onze activiteiten

Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF APRIL 2015 - Welkom op onze activiteiten Vrijdag 17 april 2015 om 14.00 uur Geocachetocht Wil je op zoek naar schatten in de natuur? Kom dan zeker naar onze geocachezoektocht. Rond de Katershoeve

Nadere informatie

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden

Milieu Educatie Centrum De Bevelanden Milieu Educatie Centrum De Bevelanden AANBOD 2017... ontdek, leter en genie r! van de natuu AANBOD NASCHOOLSE ACTIVITEITEN 2017 Goes, 2017 Beste organisator van naschoolse activiteiten op de Bevelanden,

Nadere informatie

Secretariaat: gezinsbond9050@gmail.com 09 231 42 09. Voorzitter: voorzitter.gezinsbond9050@gmail.com 09 231 73 15

Secretariaat: gezinsbond9050@gmail.com 09 231 42 09. Voorzitter: voorzitter.gezinsbond9050@gmail.com 09 231 73 15 Secretariaat: gezinsbond9050@gmail.com 09 231 42 09 Voorzitter: voorzitter.gezinsbond9050@gmail.com 09 231 73 15 Kinderoppasdienst: kinderoppas.gezinsbond9050@gmail.com 0473 97 85 24 Gezinsspaarkaart:

Nadere informatie

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie.

GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie. GROENGRIJS is een fotoproject van het Centrum voor Beeldexpressie en Natuurpunt. Meer info: www.beeldexpressie.be GROEN NATUURFOTOGRAFIE IN DE STAD foto Marko van der Steenhoven PERSBERICHT Antwerpen,

Nadere informatie

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten

- NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten - NIEUWSBRIEF JANUARI 2016 - Welkom op onze activiteiten Nieuwe Resterheidegidsen gezocht. Natuurpunt Hechtel-Eksel organiseert in maart 2016 een nieuwe opleiding voor Resterheidegidsen. Resterheide? Het

Nadere informatie

- 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang.

- 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. Jaargang 28 nr. 4 mei 2006 - 2 - REDACTIONEEL Denk erom, de 28ste Vredewijkfeesten - 15 en 16 september komen eraan! De voorbereidingen zijn al volop aan de gang. En wees gerust: Had je op vorige editie

Nadere informatie

Land Art. Samenvatting: Leerdoel: Uitgewerkte activiteit:

Land Art. Samenvatting: Leerdoel: Uitgewerkte activiteit: Land Art Meeste mogelijkheden met kleur, maar in principe mogelijk in elk seizoen. Afhankelijk van het ontwerp Themawandeling Herfst Samenvatting: Voor kunstenaars en knutselaars biedt het bos een schat

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare

Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare Zondag 22 mei 2011 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Opening Speelbos Roeselare Geachte gedeputeerde Decorte, Geachte burgemeester Martens, schepenen, mandatarissen,

Nadere informatie

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE

ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE ONTDEK DE LEIESTREEK MET EEN GREETER! WELKOM IN WIELSBEKE WAT ZIJN GREETERS? Leiestreek Greeters zijn enthousiaste inwoners van de regio die op vrijwillige basis kleine groepjes toeristen (maximum 6) op

Nadere informatie

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin

Natuur dagboek. Op ontdekking in je achtertuin Natuur dagboek Op ontdekking in je achtertuin Hey daar! Dit is jouw eigenste, hoogst persoonlijkste Dit natuurdagboek is van natuurdagboek. Trek de tuin, het park of het bos in. Gebruik je ogen, oren en

Nadere informatie

Hoe kun je via cursussen vrijwilligers rekruteren?

Hoe kun je via cursussen vrijwilligers rekruteren? Hoe kun je via cursussen vrijwilligers rekruteren? Totaal deelnemers procent uit middenkust 2011 Vogels op het Strand 23 74 2012 Paddestoelen 17 53 Natuur in de Tuin 14 71 2013 Vogels op het Strand 29

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013

januari 1 dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag 31 Nieuwjaar 1 2 3 4 5 Kerstvakantie 2013 Kalender 2014 januari 1 COVER: Wouter Pattyn Naturalight.be Kleine Hoofdgracht - Netevallei BOVEN: Wouter Pattyn Naturalight.be Latemse Meersen maandag 30 Kerstvakantie 2013 dinsdag woensdag donderdag

Nadere informatie

DAG VAN DE NATUUR 2013 FOTOVERSLAG

DAG VAN DE NATUUR 2013 FOTOVERSLAG DAG VAN DE NATUUR 2013 FOTOVERSLAG De Dag van de Natuur beleefde dit jaar een jubileumeditie. Het was de 35ste keer dat Dag van de Natuur, georganiseerd werd in West-Vlaanderen. Dit werd gevierd in provinciaal

Nadere informatie

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007

Maand van het Bos. 24 september 26 oktober 2007 Maand van het Bos Ieper Heuvelland Poperinge Zonnebeke Mesen - Vleteren 24 september 26 oktober 2007 Speciaal voor de lagere scholen van Ieper wordt in de herfstperiode een Maand van het Bos PROGRAMMA

Nadere informatie

afdeling Knokke-Heist Natuurwandelingen Zomer / Najaar

afdeling Knokke-Heist Natuurwandelingen Zomer / Najaar Natuurwandelingen Zomer / Najaar 2018 Natuurpunt vzw Vereniging voor natuur en landschap in Vlaanderen Kerkstraat 33 8301 Knokke-Heist tel. 0473/599 604 e-mail stefaanbrinckman@gmail.com Informatie vooraf:

Nadere informatie

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien!

Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! VELDWERK BOS Stellingenspel: Het bos door de bomen zien! STELLINGENSPEL - Leg op enige afstand van elkaar de + en de - op de grond of bevestig die ergens. - Vervolgens wordt er één van de volgende stellingen

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

NATUUROUDERS. Wat kunnen de natuurouders voor uw school doen?

NATUUROUDERS. Wat kunnen de natuurouders voor uw school doen? NATUUROUDERS Wat kunnen de natuurouders voor uw school doen? In 2012 hebben een 10-tal vrijwilligers van de gemeente Kruibeke een opleiding gevolgd. De lessen werden gegeven door een lesgever van de provincie.

Nadere informatie

Het Otter-beverpad Knagende vragen, scherpe antwoorden

Het Otter-beverpad Knagende vragen, scherpe antwoorden Het Otter-beverpad Knagende vragen, scherpe antwoorden Terug van weggeweest In 1848 werd de laatste wilde bever in België doodgeschoten. Na een afwezigheid van ruim anderhalve eeuw werden opnieuw bevers

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

za 01/09 Bessen en zaden start om 14u nl za 15/03 Ecologie van de duinen start om 14u nl za 22/09 De Doornpanne en de Hoge Blekker start om 14u nl

za 01/09 Bessen en zaden start om 14u nl za 15/03 Ecologie van de duinen start om 14u nl za 22/09 De Doornpanne en de Hoge Blekker start om 14u nl najaar za 01/09 Bessen en zaden start om 14u nl Sta verwonderd van de wonderbaarlijke manier waarop de natuur zaden zo ontworpen heeft dat ze op een maximale manier verspreid kunnen worden en nieuw leven

Nadere informatie

Cursus Natuurgids Turnhout

Cursus Natuurgids Turnhout Cursus Natuurgids Turnhout Programma van de ochtend Voorstelling Natuurpunt CVN & cursus Kennismaking met elkaar Kennismaking met de locatie & andere betrokkenen Praktische afspraken Natuurpunt CVN vzw

Nadere informatie

Natuur en milieueducatie

Natuur en milieueducatie algemene informatie Natuur en milieueducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) Praktische info 09 210 32 72 NEC Waterrijk De lessen vinden plaats tijdens weekdagen in de voormiddag tussen

Nadere informatie

Aanbod N.M.E. in Het Groene Woud

Aanbod N.M.E. in Het Groene Woud Aanbod N.M.E. in Het Groene Woud 1. Paddenstoelen/ Herfstsafari In de herfst voor de groepen 1 Tot in de vorige eeuw werden paddenstoelen gezien als geheimzinnige, duivelse wezens. Ze verschenen plotseling,

Nadere informatie

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst

Rivierenhof. Handleiding. Opgesteld door de domeinwachters. >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar. Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst Rivierenhof Handleiding Opgesteld door de domeinwachters >> Ontdekkingstocht voor het 4, 5 en 6 leerjaar Tjakkie de specht Ontdekt de Herfst INLEIDING Het zelf -doe pakket bestaat uit een bewegwijzerde

Nadere informatie

Leiding: Hesperia Samenkomst: om 13u30 Kanaalstraat ter hoogte van zaal 'De Heidegalm' te Lommel- Kerkhoven.

Leiding: Hesperia Samenkomst: om 13u30 Kanaalstraat ter hoogte van zaal 'De Heidegalm' te Lommel- Kerkhoven. Activiteitenkalender Zondag 1 mei 2016 Geleide wandeling in de Vloeiweiden te Lommel-Kolonie Leiding: Noord-Limburgse natuurgidsen: Henri Vaesen en Willy Cox. Vrijdag 6 mei, zaterdag 7 mei en zondag 8

Nadere informatie

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame

Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Herfstnieuws van de Haagse Hofdame Kloostertuin Kwekerij Hof te Dieren Herfst in de Kloostertuin Het is herfst maar door het droge voorjaar zijn er nog maar weinig herfstkleuren te zien. Wel bloeien de

Nadere informatie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Activiteitenkalender Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd Zondag 3 juli 2016 A: Geleide natuurwandeling in 'De Vloeiweiden' te Lommel-Kolonie Leiding: Noord-Limburgse natuurgidsen:

Nadere informatie

milieu- en natuureducatie

milieu- en natuureducatie algemene informatie milieu- en natuureducatie contact: adres: Natuur Educatief Centrum (NEC) 09 210 32 72 NEC Waterrijk Verlorenbroodstraat 106 A 9820 Merelbeke Praktische info De lessen vinden plaats

Nadere informatie

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad herfst Paddenstoelen Schrijf hier je naam... Stad Gent Milieudienst Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen 2014 Driepikkelstraat 32 9030 Mariakerke ( 09 226 15 01 7 bourgoyen.educatie@gent.be geen gezwam...

Nadere informatie

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Na de wandeling in de omgeving hebben we onze heerlijke jaarlijkse BBQ weer.

Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd. Na de wandeling in de omgeving hebben we onze heerlijke jaarlijkse BBQ weer. Activiteitenkalender Hieronder worden de activiteiten van de komende 3 maanden opgesomd Zaterdag 3 september 2016 Jaarlijkse Barbeque in het WateringHUIS Locatie: vanaf 14h30 aan het WateringHUIS te Lommel-Kolonie.

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit de Jeugherberg van Malmedy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen

Nadere informatie

NATUURCENTRUM KINDERBOERDERIJ DE ZEVEN TORENTJES

NATUURCENTRUM KINDERBOERDERIJ DE ZEVEN TORENTJES brugge.be OPENBAAR DOMEIN Activiteitenkalender DE ZEVEN TORENTJES Beste lezer Voor je ligt de activiteitenkalender 2019 van het Natuurcentrum en de Kinderboerderij De zeven torentjes. Ook dit jaar zijn

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit MASSEMBRE 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten / Seizoenen Bijlage

Nadere informatie

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy

Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy Activiteiten o.l.v. Gidsen van Gidsenbureau vanuit het vakantiehuis A l'abri in Brisy 1 Inhoudstafel I. Fauna II. Habitats III. Wildcraft & Oriëntatie IV. Kunstenaarshoek V. Outdoor Bijlage I: Activiteiten

Nadere informatie

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur

Open dag. zaterdag 23 september. van tot uur Open dag zaterdag 23 september van 10.00 tot 17.00 uur Welkom Van harte welkom op natuurbegraafplaats Schoorsveld, in de buurt van Strabrechtse Heide. Wij hopen dat u vandaag op een plezierige manier kennis

Nadere informatie

WORD BEGELEIDER voor Bezoekerscentrum Bulskampveld in Landschapspark Bulskampveld voor Natuurcentrum Beisbroek in de Kasteelbossen

WORD BEGELEIDER voor Bezoekerscentrum Bulskampveld in Landschapspark Bulskampveld voor Natuurcentrum Beisbroek in de Kasteelbossen 28 MEI: Gidsvaardigheden EHBO MAAK JE KLAAR Als je groepen begeleidt, krijg je regelmatig te maken met kleine problemen die je zelf kunt verhelpen: insectenbeten, schaafwonden, open wondjes... Hoe pak

Nadere informatie

THEMA LENTE Auditieve oefeningen

THEMA LENTE Auditieve oefeningen THEMA LENTE Auditieve oefeningen Auditieve synthese Lettergrepen samenvoegen tot een woord Tulp Gras Wei Letters samenvoegen tot een woord Kalfje Krokus Lente Narcis Zaaien Veulen Groeien Paashaas je Poesje

Nadere informatie

' Educatieve dienst 2013 'een geestig bos' ' Een Geestig bos

' Educatieve dienst 2013 'een geestig bos' ' Een Geestig bos Een Geestig bos doelstellingen cognitief in groepsverband het bos ontdekken planten, dieren en zwammen leren waarnemen kunnen determineren met zoekkaarten het bos zien als een samenlevingsvorm affectief

Nadere informatie

H e e m t u i n R y c k e v e l d e

H e e m t u i n R y c k e v e l d e educatieve tuinen 26 H e e m t u i n R y c k e v e l d e V l a a m s e G e m e e n s c h a p A g e n t s c h a p v o o r N a t u u r e n B o s i. s. m. d e s t a d D a m m e De heemtuin bevindt zich in

Nadere informatie

Nr 2/ 17. GILDENBRIEF LANDELIJKE GILDE Londerzeel St-Kristoffel & St-Jozef. Woordje van de voorzitter. Beste leden,

Nr 2/ 17. GILDENBRIEF LANDELIJKE GILDE Londerzeel St-Kristoffel & St-Jozef. Woordje van de voorzitter. Beste leden, Nr 2/ 17 GILDENBRIEF LANDELIJKE GILDE Londerzeel St-Kristoffel & St-Jozef Woordje van de voorzitter Beste leden, We hebben al een stukske kunnen proeven van het lentegevoel in ons lichaam, maar ook in

Nadere informatie

Ontdekkingstocht voor gezinnen

Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen Tjakkie de specht ontdekt de herfst INLEIDING TJAKKIE HERFST Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen het

Nadere informatie

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE

KERMIS EN JAARMARKT BELSELE KERMIS EN JAARMARKT BELSELE PROGRAMMA november 2013 Beste Belselenaar, Beste lezer, Elf november, 11.11.11 en de winterjaarmarkt, drie begrippen in Belsele, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Elf november

Nadere informatie

Geleide natuurwandelingen. Natuurexploratie. Zomerkalender 2014

Geleide natuurwandelingen. Natuurexploratie. Zomerkalender 2014 Geleide natuurwandelingen Natuurexploratie Zomerkalender 2014 zaterdag 28 juni 2014: Geleide avondnatuurwandeling langs het Nederlandse deel van de Willem-Leopoldpolder en de stadswallen van Retranchement.

Nadere informatie

LEVEN IN DE BIO-APPELBOOMGAARD WERKBLADEN

LEVEN IN DE BIO-APPELBOOMGAARD WERKBLADEN LEVEN IN DE BIO-APPELBOOMGAARD WERKBLADEN 2 LEVEN IN DE BIO-APPELBOOMGAARD - WERKBLADEN GROTE BOMEN & KLEINE BOMEN Grote bomen... of kleine bomen? Zijn de bomen in deze boomgaard hoogstammen of laagstammen?

Nadere informatie

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start.

BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK. Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. BEELDHOUWEN EN SCHILDEREN IN NOORD FRANKRIJK ATELIER MOOI WERK Na lang voorbereiden gaat in deze zomer mijn eerste cursus in Frankrijk van start. In Noord Frankrijk, 385 km van Den Haag, net onder de Franse

Nadere informatie

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht

Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Guy Voets Natuurpunt Antwerpen Stad - Nieuwsbrief 2 - Cursus Natuurgids, Gemeenteraadsverkiezingen, activiteiten 1 bericht Natuurpunt Antwerpen Stad

Nadere informatie

Overzicht educatieve pakketten

Overzicht educatieve pakketten 1 Kasteel Wijnendale & Wijnendalebos Natuureducatieve pakketten Bezoek Kasteel Wijnendale en Wijnendalebos met je klas. Maak kennis met de natuur Toerisme Torhout Ravenhofstraat 5 8820 Torhout 050 22 07

Nadere informatie

Kom al doende leren voor, in en met de natuur, samen met ons!

Kom al doende leren voor, in en met de natuur, samen met ons! vormingen VOORJAAR 2012 Kom al doende leren voor, in en met de natuur, samen met ons! > Heb je zin om je te verdiepen in planten, vlinders, grassen of vogelgeluiden? > Kom een wilgentunnel bouwen en ga

Nadere informatie

Alle activiteiten ingericht door uw club en uw leden publiceren wij graag in onze infoflash.

Alle activiteiten ingericht door uw club en uw leden publiceren wij graag in onze infoflash. Alle activiteiten ingericht door uw club en uw leden publiceren wij graag in onze infoflash. Deze infoflash wordt verstuurd naar alle geïnteresseerde leden van de clubs aangesloten bij het WVFD West Vlaams

Nadere informatie

ONTRAFEL MET JE KLAS DE VELE GEHEIMEN VAN DE NATUUR! EDUCATIEVE PROJECTEN SECUNDAIR ONDERWIJS

ONTRAFEL MET JE KLAS DE VELE GEHEIMEN VAN DE NATUUR! EDUCATIEVE PROJECTEN SECUNDAIR ONDERWIJS ONTRAFEL MET JE KLAS DE VELE GEHEIMEN VAN DE NATUUR! EDUCATIEVE PROJECTEN SECUNDAIR ONDERWIJS EEN BOS, MEER DAN BOMEN ALLEEN VERNIEUWD! De leerlingen vergelijken twee bostypes die opmerkelijke verschillen

Nadere informatie

DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017

DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017 DAKNAMSE MEERSEN 23 APRIL 2017 Ach de weergoden hebben hun best gedaan. Temperatuur iets te fris voor deze tijd van het jaar maar verder was het droog en ook de zon was geregeld van de partij. Eigenlijk

Nadere informatie

Maand van de archeologie 2014

Maand van de archeologie 2014 Met het project Maand van de archeologie plaatst de Archeologische Dienst Waasland (ADW) archeologisch erfgoed via verschillende activiteiten op een originele manier in de kijker. Bijzondere aandacht gaat

Nadere informatie

Auditieve oefeningen bij het thema:

Auditieve oefeningen bij het thema: Auditieve oefeningen bij het thema: Boek van de week: 1; Olifant en de tijdmachine 2; Kikker en het Nieuwjaar 3; Tijd 4; Vriendjes vandaag en morgen Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen:

Nadere informatie

Nieuwsbrief NP Meeuwen Gruitrode & Peer november december 2011

Nieuwsbrief NP Meeuwen Gruitrode & Peer november december 2011 Nieuwsbrief NP Meeuwen Gruitrode & Peer november december 2011 www.abeek.be Geslaagde opening wandelgebied Erpekom Ellikom Door vertegenwoordigers van het RLKM, de stad Peer, de gemeente Meeuwen Gruitrode

Nadere informatie

5,6,7 & 8 september 2013 ZANDHOVEN

5,6,7 & 8 september 2013 ZANDHOVEN 5,6,7 & 8 september 2013 ZANDHOVEN INTERNATIONAL CSI*** & CSI YH 1. GOED DOEL ZORGBOERDERIJ ROMMESHOEF In 2010 zijn Toon en Monique Hamans gestart met De Rommeshoef, met als doel een plek te creëren waar

Nadere informatie

Expeditie Boswachterscode

Expeditie Boswachterscode Boswachterscode Ontdek jij je zesde zintuig? Kinderen tussen de 7 en 10 jaar opgelet! Zet je zintuigen op scherp. Volg het spoor van Benno Buitenpret. Speciaal voor jou heeft hij zijn persoonlijke en buitengewoon

Nadere informatie

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 12 : Al basse Hé : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling te midden van het oude dorpsgedeelte van Heyd neemt je mee langs een netwerk van hagen. Deze hagen, waarvan we het nut vergeten zijn,

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Nieuwsbrief De SLOEP juni 2015

Nieuwsbrief De SLOEP juni 2015 Nieuwsbrief De SLOEP juni 2015 De lucht kleurt blauw, de vogels fluiten uit volle borst, de warme lentebries streelt onze gezichten Het is bijna zover, de zomer is in aantocht! Jammer genoeg betekent dit

Nadere informatie

Reisverslag Turkije (15 ) Jacques Vanheuverswyn brengt een verslag van een natuurreis naar Turkije en heeft mooie vogelfoto s mee.

Reisverslag Turkije (15 ) Jacques Vanheuverswyn brengt een verslag van een natuurreis naar Turkije en heeft mooie vogelfoto s mee. Programma 13 mei 2009 Inleiding voorstelling komende activiteiten mededelingen van het bestuur (15 ) Kiekendieven (20 ) Niko Van Wassenhove geeft een overzicht over de Kiekendiefsoorten die we in onze

Nadere informatie

LEDENBRIEF afdeling Petegem 3/2015

LEDENBRIEF afdeling Petegem 3/2015 LEDENBRIEF afdeling Petegem 3/2015 mei 2015 Beste leden, Wat voorbij is... De voordracht van Lut Celie kende 200 tevreden aanwezigen, op het paasfeest waren we met 100, de gewestelijke tweedehandsbeurs

Nadere informatie

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen

Rivierenhof. Ontdekkingstocht voor gezinnen Rivierenhof Ontdekkingstocht voor gezinnen t pech s e d e i k k a j T e lente ontdekt d INLEIDING TJAKKIE LENTE Tjakkie de specht voor gezinnen is een ontdekkingstocht met een bewegwijzerde route doorheen

Nadere informatie

Woensdag 16 januari : Onze afdeling in 2018 in beeld en aansluitend Algemene Vergadering Natuurpunt Afd. Geel-Meerhout

Woensdag 16 januari : Onze afdeling in 2018 in beeld en aansluitend Algemene Vergadering Natuurpunt Afd. Geel-Meerhout Kalender 2019 Januari Woensdag 16 januari : Onze afdeling in 2018 in beeld en aansluitend Algemene Vergadering Natuurpunt Afd. Geel-Meerhout Bij een hapje en een drankje kan er nagepraat worden. Wij zijn

Nadere informatie

De vier seizoenen in de boomgaard

De vier seizoenen in de boomgaard Verantwoordelijke uitgever: Ann Cloet - Tel 056.860.150 De vier seizoenen in de boomgaard Draaiboek de animatie rond «Boomgaard» Voornaam:... Realisatie : CRIE Moeskroen en (Stad Moeskroen) Editie Jaar

Nadere informatie

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari

Datum Startlocatie Tijd Thema Opmerking Januari Wandelarrangement Maeszicht: Gratis flesje water en een knapzak voor onderweg Kom wandelen in Nationaal Park De Maasduinen. De Maasduinen vormen de langste rivierduinengordel van Nederland en zijn ontstaan

Nadere informatie

Groen-moet-je-doenDag 2014 (bestuur) Tuinenpark Ons Buiten. Groen-moet-je-doenDag 2014

Groen-moet-je-doenDag 2014 (bestuur) Tuinenpark Ons Buiten. Groen-moet-je-doenDag 2014 Mei2014 Groen-moet-je-doenDag 2014 (bestuur) Groen-moet-je-doenDag komt er weer aan! Op zondag 15 juni wel te verstaan. Het thema dit jaar is Groen en Gezondheid. Op 40 locaties in Utrecht gaan tuinen,

Nadere informatie

Nieuwsflash: juni - juli Bosmuseum Gerhagen

Nieuwsflash: juni - juli Bosmuseum Gerhagen Nieuwsflash: juni - juli 2019 Bosmuseum Gerhagen OPENINGSUREN februari, maart en november woensdag, zaterdag en zondag van 13u45 tot 17u00 april, mei, juni, september en oktober elke weekdag van 13u45

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2017

Activiteiten bij De Helderse Vallei - augustus 2017 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie

Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Lezingen Han Bouwmeester Natuurfotografie Het delen van mijn belevenissen met belangstellenden is een van mijn grootste uitdagingen binnen de natuurfotografie. In mijn filmtijd maakte ik al een aantal

Nadere informatie

Methodiek van het gidsen

Methodiek van het gidsen Methodiek van het gidsen De interactie tussen de natuur de gids- en de deelnemers. Er bestaat niets zonder de natuur. WANNEER IS EEN GEGIDSTE WANDELING GESLAAGD? ANALYSE VAN DOCUMENT KALENDERWANDELING

Nadere informatie

Noorderlicht. Schooljaar 2017/2018

Noorderlicht. Schooljaar 2017/2018 Kalender buitenschoolse opvang Trias Kinderopvang Noorderlicht Schooljaar 2017/2018 In deze kalender kunt u zien wat er in schooljaar 2017/2018 op het programma staat bij buitenschoolse opvang Noorderlicht.

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bosgroep Groene Corridor vzw

Nieuwsbrief Bosgroep Groene Corridor vzw Nieuwsbrief Bosgroep Groene Corridor vzw Maart 2015 nummer 01 In dit nummer Excursie Houtzagerij Peleman Excursie Houtzagerij Peleman Bosgroep in actie: Plantwerken Populierenactie Asse In het bos daar

Nadere informatie

Workshop natuurfotografie Noord-Spanje

Workshop natuurfotografie Noord-Spanje Workshop natuurfotografie Noord-Spanje za 16 t/m zo 23 oktober 2010 (herfstvakantie regio midden) >> vale gieren >> landschappen >> grote trappen >> rode wouwen >> herfstkleuren >> >> fotografiereis (max

Nadere informatie

LEDENBRIEF afdeling Petegem derde ledenbrief 2012 april 2012

LEDENBRIEF afdeling Petegem derde ledenbrief 2012 april 2012 LEDENBRIEF afdeling Petegem derde ledenbrief 2012 april 2012 Beste leden, De voorbije weken brachten onze activiteiten terug heel wat mensen bijeen: voor twee boeiende info-avonden Familie duurt langer

Nadere informatie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie

groen in de stad BIOTOOPWANDELING BIOTOOPWANDELINGleidraad natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen biotoopstudie 1 MO biotoopstudie groen in de stad BIOTOOPWANDELING natuurreservaat bourgoyen-ossemeersen 1 MO 01 Gewoon doen Deze wandeling met een biotooptas is ontwikkeld door het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, Milieudienst

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008

Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 A;Sabbe Harelbeke 7/3/08 Vrijdag 29/2/2008 Verslag weekend 29/2 tot 2/3/2008 Van vrijdag 29 februari tot 2maart 2008 had het openingsweekend van de Zwervers Kortrijk plaats in Zottegem. Het RV was de parking

Nadere informatie

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur

De Berk en Kelsdonk. Wandelen. Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur Wandelen Twee prachtige natuurgebieden ten noorden van Etten-Leur De Berk en Kelsdonk Staatsbosbeheer Regio Zuid Spoorlaan CH Tilburg T - www.staatsbosbeheer.nl Rust, vogels en natte voeten Wie even de

Nadere informatie

Programma Herfst 2017

Programma Herfst 2017 GEZINSBOND AFDELING EEKLO Ledenkrant met info over activiteiten in uw afdeling Nr 122 oktober 2017 Programma Herfst 2017 Tweedehandsbeurs Kinderen Chef Sint op bezoek bij je thuis Stikkedonkerwandeling

Nadere informatie

September. September, de eerste bladeren vallen van de bomen, teken dat de herfst gaat komen.

September. September, de eerste bladeren vallen van de bomen, teken dat de herfst gaat komen. Secretariaat: Staf Van Espen Beverlaak 126 3118 Werchter 0478/888108 gustaaf.vanespen@scarlet.be September 2014 Editie 423 September September, de eerste bladeren vallen van de bomen, teken dat de herfst

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019

Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019 Nieuwsbrief De Wimilingen mei-juni 2019 Lokaal dienstencentrum De Wimilingen Kruizemunt 15, 2160 Wommelgem Contactgegevens voor info/ inschrijvingen: Marleen Dobbels tel: 03 355 18 14 marleen.dobbels@emmaus.be

Nadere informatie

2 de, 3 de graad. 3 de graad

2 de, 3 de graad. 3 de graad Aan klassen van het basisonderwijs bieden wij een ruim aanbod aan natuureducatieve activiteiten. Alle zijn erop gericht de leerlingen op een speelse wijze actief en onderzoekend aan het werk te zetten.

Nadere informatie

LEDENBRIEF afdeling Petegem 5/2017

LEDENBRIEF afdeling Petegem 5/2017 LEDENBRIEF afdeling Petegem 5/2017 september-oktober 2017 AGENDA zaterdagen 9, 16, 30 september en 7, 14 oktober: watergewenning voor baby s vrijdag 22 september: GOSA herfstontmoeting (zie vorige gewestkrant)

Nadere informatie

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel

natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel natuurpunt WAL Wase Linkerscheldeoever Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel Het Schor Ouden Doel is een natuurgebied op de linkerscheldeoever tegen de scheldedijk. Aan de grens met Nederland sluit het

Nadere informatie

Paddenstoelentocht 4 lja, 24 oktober 2017

Paddenstoelentocht 4 lja, 24 oktober 2017 Paddenstoelentocht 4 lja, 24 oktober 2017 De herfst is het ideale seizoen om een boswandeling te maken. Op dinsdagnamiddag 24 oktober gingen we te voet met de ganse klas naar het Kennedybos. Ter plaatse

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. juni versie 2 - vervangt de vorige PASTORALE EENHEID. Voorwoord

NIEUWSBRIEF. juni versie 2 - vervangt de vorige PASTORALE EENHEID. Voorwoord Nieuwsbrief van de Pastorale Eenheid Sint-Franciscus Oostkamp juni 2018 Bekijk d PASTORALE EENHEID NIEUWSBRIEF juni 2018 versie 2 - vervangt de vorige Voorwoord De laatste weken hebben de termen GDPR en

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF nr. 10, november 2016, jaargang 2

NIEUWSBRIEF nr. 10, november 2016, jaargang 2 NIEUWSBRIEF nr. 10, november 2016, jaargang 2 Beste vrijwilligers, donateurs en geïnteresseerden: Hierbij ontvangt u weer een volle nieuwsbrief van het NOCK met het nieuwe winterprogramma, een terugblik

Nadere informatie

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Leve de tuin 25.04.2017 Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Regionale landschappen Publiekprivaat samenwerkingsverband tussen: Overheden: gemeenten & provincie Verschillende doelgroepen:alle gebruikers

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren

Monitoring op natuurboerenerven. Uitleg over de systematiek van het monitoren Monitoring op natuurboerenerven Uitleg over de systematiek van het monitoren Inleiding Boerenzwaluwen op het erf, korenbloemen in de akkers, fladderende citroenvlinders tussen de schuren. Al dat pracht

Nadere informatie

Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk

Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie. Nieuwsbrief NME-Lingewaard Natuurlijk Voorjaar 2017 Vogelnestjes bouwen. De trekvogels komen weer terug en gaan hier weer hun nestjes bouwen.

Nadere informatie

Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema:

Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema: Beste bewoner, familie, bezoeker, Graag willen wij jou laten kennismaken met ons zomerprogramma. Dit jaar in het thema: Reis door Europa In dit Zonneblad vind je een overzicht van al onze grote activiteiten.

Nadere informatie

Woensdag 17 januari : Presentatie Een nieuw natuurproject en aansluitend A.V. Natuurpunt Afd. Geel-Meerhout

Woensdag 17 januari : Presentatie Een nieuw natuurproject en aansluitend A.V. Natuurpunt Afd. Geel-Meerhout Kalender 2018 Januari Woensdag 17 januari : Presentatie Een nieuw natuurproject en aansluitend A.V. Natuurpunt Afd. Geel-Meerhout Bij een hapje en een drankje kan er nagepraat worden. Wij zijn ook nog

Nadere informatie

Uitvliegerskrant. juni 2015

Uitvliegerskrant. juni 2015 De Uitvliegerskrant juni 2015 Maandelijks tijdschrift - jaargang 16, nr. 6 Verschijnt niet in juli en augustus Verantwoordelijke uitgever: Kathleen Bevernage P708031 Afgiftekantoor: Ieper 1 Colofon De

Nadere informatie

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes.

Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt 89 verbindt de vijf routes. FusieFietsFun vijf verrassende fietsroutes voor jong en oud in uw nieuwe gemeente Stel zelf uw fietsroute samen, knooppunt verbindt de vijf routes. Startpunt knooppunt De Pietendriesmolen: de oudste houten

Nadere informatie

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015!

Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart. Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! Dongen s Gravenmoer Klein-Dongen Vaart Wandel mee in Dongen en s Gravenmoer! MET KALENDER 2015! 1 Laat je rondleiden in Dongen en s Gravenmoer! In de gemeente Dongen kun je heerlijk wandelen. Zelf of onder

Nadere informatie