B O M E N R O U T E 2012

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B O M E N R O U T E 2012"

Transcriptie

1 B O M E N R O U T E 2012

2 1. EENBLADIGE ES Fraxinus excelsior Diversifolia of Fraxinus excelsior Monophyllla De es komt van nature in een groot deel van Europa voor. Ook in andere werelddelen komen verschillende essensoorten voor. Er zijn meerdere soorten essen in Europa, maar de Fraxinus excelsior is de enige soort die in Nederland voorkomt. Samen met liguster en sering behoort de es tot de familie van de olijfachtigen. De boom groeit graag op vochtige en voedselrijke gronden. Verder stelt de boom weinig eisen. Essen komen laat in blad en laten het blad alweer vroeg vallen. De boom die hier geplant is, is een cultuurvariëteit van de soort. Deze afwijking is in 1789 in Engeland ontdekt. In plaats van dat het blad uit meerdere bladeren (9-13) bestaat, heeft deze boom één blad met twee kleinere blaadjes. De boom geeft geen vruchten. In de jonge jaren is de boom bijna zuilvormig. Later krijgt de boom een brede opgaande kroon die 15 tot 18 meter hoog kan worden. De breedte is ongeveer 10 meter. Opvallend zijn de donkerbruine, bijna zwarte knoppen die goed zichtbaar zijn in de winter.

3 2. KERSPRUIM Prunus ceracifera Nigra Het is een opvallende boom of grote struik. Nigra verwijst naar de bruinrode tot paarsbruine bladkleur die tussen april en oktober duidelijk opvalt in de omgeving. Net voor het uitlopen van het blad begint de boom eind maart te bloeien. De bloemkleur is roze en de bloemen zijn ongeveer 2,5 cm in doorsnede. De bloemen vallen mooi op tegen het uitlopende blad. Soms zijn er donkerrode vruchten die eetbaar zijn. De boom heeft een ronde, dichte kroon. Uiteindelijk kan de boom een hoogte halen van circa 8 meter. De kerspruim komt uit een grote familie van bloeiende bomen en struiken. Kersen behoren tot de familie van de roosachtigen. De soort komt voor in de Balkan en Midden- Azië. Deze cultuurvariëteit komt uit Amerika en is in 1916 ontdekt. De boom heeft hoofdzakelijk sierwaarde.

4 3. ZOMERLINDE Tilia platyphillos De boom groeit van nature in loofbossen. Een vochtige grond die niet erg voedselrijk is, heeft de boom het liefst. De zomerlinde kan een grote boom worden. In het wild is een hoogte van 40 meter mogelijk. In de stad haalt de boom een hoogte van meter. De bladeren zijn hartvormig. Aan de stamvoet kan makkelijk wortelopslag ontstaan, wat soms een behoorlijke hoogte kan krijgen. In juni en juli heeft de boom heerlijk ruikende bloemen. Bijen vinden de nectar erg lekker en ook mensen weten de honing van lindebomen te waarderen. Lindebomen zorgen voor veel schaduw. Daarom werden ze veel aangeplant op pleinen, in dorpen en steden. Soms wordt deze boom als leilinde aangeplant. De zomerlinde wordt ook wel grootbladige linde genoemd. Deze boom is onderdeel van een rij lindebomen langs de Nieuwegracht. De linde maakt onderdeel uit van de lindefamilie. De soort komt voor in grote delen van Europa en Klein-Azië. De zomerlinde is inheems in Nederland, maar zeldzaam. De soort is een van de ouders van de Hollandse Linde (leilinde).

5 4. ZOMEREIK Quercus robur De zomereik is een inheemse boom in Nederland. Eiken horen tot de familie van de napjesdragers. De beuk en ook de berk behoren tot dezelfde familie. Naast de zomereik is de wintereik ook inheems. Eiken komen algemeen voor in Nederland en in grote delen van Europa en Rusland. Zomereiken willen overal groeien, ze zijn bodemvaag. Het zijn grote bomen die een hoogte kunnen halen van 40 meter en ook behoorlijk breed kunnen worden. Bladeren en bloemen vallen niet op. De vruchten, de eikels, kennen we allemaal. Varkens zijn gek op de eikels, vroeger werden de varkens dan ook losgelaten in bossen om eikels te eten. Onze voorvoorouders zagen de eik als een heilige boom. Het hout is duurzaam en wordt gebruikt in de meubelindustrie en scheepsbouw. De schors bevat eek, wat als looistof voor de leerindustrie belangrijk was.

6 5. WINTERLINDE Tilia cordata De winterlinde wordt ook wel kleinbladige linde genoemd. Deze linde is in alles kleiner dan de zomerlinde, die ook wel grootbladige linde wordt genoemd. De linde maakt onderdeel uit van de lindefamilie. De soort komt voor in grote delen van Europa en Klein-Azië. De winterlinde is inheems in Nederland en is zeldzaam, maar komt vaker voor dan de zomerlinde. Deze soort is, net als de zomerlinde, een van de ouders van de Hollandse Linde (leilinde). De boom groeit van nature in loofbossen. De winterlinde heeft het liefst een vochtige grond, die niet erg voedselrijk is. Het kan een grote boom worden, maar blijft kleiner dan de zomerlinde. In het wild is een hoogte van 30 meter mogelijk. In de stad haalt de boom een hoogte van 20 meter. De bladeren zijn hartvormig. In juni en juli heeft de boom heerlijk ruikende bloemen. Bijen vinden de nectar heerlijk en ook mensen weten de honing van lindebomen te waarderen. Lindebomen zorgen voor veel schaduw, daarom werden ze veel aangeplant op pleinen, in dorpen en steden. Het hout van de linde is zacht en trekt niet krom. Het wordt o.a. voor houtsnijwerken, tekentafels en pianotoetsen gebruikt.

7 6. ROODBLADIGE ESDOORN Acer pseudoplantanus atropurpurea De soort komt oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Europa en in Zuidwest-Azië. De roodbladige esdoorn is een kleurafwijking van de gewone esdoorn. Er worden in zaaisel regelmatig roodbladige planten gevonden. Enkele van deze kleurlingen hebben een naam gekregen. De kleur kan verschillen van wijnrood tot donkerpaars. Bij deze cultuurvariëteit is de onderkant van het blad paars-rood van kleur. De boom is bodemvaag, wat wil zeggen dat hij overal wil groeien. Ook wind is geen probleem voor de roodbladige esdoorn. Het kan een flinke boom worden. Een hoogte van 20 meter of meer is geen uitzondering. De boom heeft een mooi handvormig blad en ook de vruchten zijn karakteristiek. De helikoptertjes zijn bij kinderen overbekend. De bloemen zijn rijk aan honing. De bomen hebben soms last van luis. Het hout is waardevol en wordt o.a. gebruikt voor parket, muziekinstrumenten en gymnastiektoestellen. Van de gewone esdoorn is het niet helemaal zeker dat hij inheems is in Nederland. Sommigen zeggen van wel, anderen menen dat de boom pas sinds de late middeleeuwen bekend is in Nederland.

8 7. IERSE TAXUS Taxus baccata fastigiata aureomarginata Is het een boom of een struik? Deze bijzondere taxus heeft een opgaande vorm (fastigiata) en het jonge blad heeft een geel randje (aureomarginata). Echt een bijzonderheid dus, waarvan we niet weten wanneer die is ontdekt. De soort komt in Europa verspreid voor en is zeer zeldzaam, ook in Nederland. De omgeving van Winterswijk en Boekelo zijn vindplaatsen. De soort hoort tot de taxusfamilie en is eigenlijk een conifeer. Deze conifeer komt voor in loofbossen, heggen, langs beken etc. Hij houdt van een vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De oude Grieken dachten dat de plant iets te maken had met de goden uit de onderwereld. Mensen hebben deze boom vaak op begraafplaatsen geplant. De relatie met de dood is dan snel gelegd. De plant is altijd groen en kan erg oud worden. De plant is erg giftig op alle delen, behalve het rode vruchtvlees van de bes. Toch worden de jonge scheuten gebruikt in een middel tegen kanker. De struik of boom kan een hoogte bereiken van 3 tot 15 meter. Heel vaak is er al een vertakking vanaf de bodem. Opvallend is dat deze conifeer geen kegels. maar bessen als vrucht heeft.

9 8. JAPANSE SIERKERS Prunus x yedoensis Kersen behoren tot de roosfamilie, waaronder ook andere bomen vallen als meidoorns, appels en peren. De Japanse sierkers heeft alleen sierwaarde. De vruchten die de boom krijgt hebben nauwelijks vruchtvlees en zijn zurig van smaak. Prunus x yedoensis is een middelgrote boom van 6 tot 10 meter hoogte. De kroonvorm is breed vaasvormig. De uiteinden van de takken hangen over, waardoor de kroon uiteindelijk plat wordt. De boom staat in uitbundige bloei in april. De bloemen zijn lichtroze in knop en na openen wit van kleur. Ze geuren licht naar amandel. De bloemdoorsnede is circa 3,5 cm. In de herfst kleuren de bladeren helder geel. Deze Japanse kers wordt als een van de mooiste bloeiende kersen gezien. De boom komt uit Japan, maar de herkomst van deze kruising is onduidelijk. Hij zou rond 1730 zijn ontstaan.

10 9. HONGAARSE EIK Quercus frainetto Deze boom komt uit de Balkan, je vindt hem met name in Servië, Bulgarije en Roemenie. Het gekke is dat de boom nauwelijks in Hongarije voorkomt. Hij behoort tot de familie van de napjesdragers, net als de beuk en de berk. Deze eik houdt van zware, voedzame, iets zure gronden die in het voorjaar nat zijn en in de zomer kurkdroog. Hij houdt niet van een hoge grondwaterstand en heeft een hekel aan kalk. De kalk is de reden dat de boom eigenlijk niet in Hongarije voorkomt. Deze bladverliezende boom kan wel 30 meter of hoger worden. Meestal is er een mooie doorgaande stam. Opvallend is dat de bladeren aan de uiteinden van de takken zitten. Daardoor krijgt de boom een open kroon. De bladeren zijn groot en glanzend groen en verkleuren in de herfst van geel naar bruin. Ze blijven soms tot in het voorjaar aan de boom hangen. De eikels worden voor een derde tot de helft omsloten door het napje. Een bijzondere boom. Deze boom is in oktober 1985 geplant ter ere van de ste inwoner van Purmerend. Hij stond eerder aan het Tramplein, maar moest in 2011 verhuizen voor de bouw van de Melkwegbrug over het kanaal. Hij heeft aan de Nieuwstraat een mooie plaats gekregen.

11 10. EENSTIJLIGE MEIDOORN Crataegus monogyna Deze inheemse soort komt voor in grote delen van Europa. Hij behoort tot de familie van de roosachtigen, net als de kersen en de appels. Deze soort komt voor als boom, maar ook als struik. Hij komt in het wild regelmatig voor, maar is ook veel aangeplant als sierboom. De eenstijlige meidoorn is een mooie boom die 8 tot 10 meter kan worden. Hij bloeit rijk in mei en juni met trossen witte bloemen. In de zomer worden de vruchten langzaam rijp en kleuren dan fraai rood. Vogels zijn gek op de bessen. De takken hebben scherpe doorns; daarom werd de meidoorn vaak in heggen langs weilanden geplant. De dichte struiken met doorn hielden het vee binnen de kavel. De bomen houden van een zonnige standplaats. Vocht of droogte maakt niet uit, maar ze houden wel van een beetje kalk in de grond. In de stad worden meidoorns vaak aangetast door stippelmot of spinselmot. De rupsen vreten de bladeren op en maken van de bomen griezelige objecten. Mensen storen zich daaraan, maar voor de bomen is het geen enkel probleem. Een paar weken later staan ze gewoon weer in blad.

12 11. VEDERESDOORN Acer negundo Deze boom komt uit het noorden van de Verenigde Staten. Hij hoort tot de esdoornfamilie. Het is een van de esdoorns met een samengesteld blad. De meeste esdoorns hebben handvormige bladeren. Door de afwijkende bladvorm met 3 tot 5 blaadjes is de boom redelijk bijzonder. De bomen houden van een voedselrijke en vochtige standplaats. Ook de zon stelt hij erg op prijs. De boom wordt ongeveer 15 meter hoog en heeft een ronde kroon. De boom heeft de neiging om waterlot te vormen, waardoor de kroon erg rommelig wordt. De gele herfstbladeren vallen al vroeg in het najaar. De vruchten blijven langer hangen.

13 12.GEWONE ESDOORN Acer pseudoplantanus Van de gewone esdoorn is het niet helemaal zeker dat hij inheems is in Nederland. Sommigen zeggen van wel, anderen menen dat de boom pas sinds de late middeleeuwen bekend is in Nederland. Met zekerheid komt de soort oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Deze esdoorn heeft donkergroen blad met een wittige onderkant. De boom geeft veel zaden. In tuinen en openbaar groen kom je dan ook vaak zaailingen tegen. Meestal gewoon met groene bladeren, maar soms zit er een donker rode tot bijna zwarte tussen. De boom is bodemvaag, dat wil zeggen dat hij overal wil groeien. Ook wind is geen probleem voor deze boom. Het kan een flinke boom worden. Een hoogte van 20 meter of meer is geen uitzondering. De boom heeft een mooi handvormig blad en ook de vruchten zijn karakteristiek. De helikoptertjes zijn bij kinderen overbekend. De bloemen zijn rijk aan honing. De bomen hebben soms last van luis. Het hout is waardevol en wordt o.a. gebruikt voor parket, muziekinstrumenten en gymnastiektoestellen.

14 13. ES Fraxinus excelsior De es komt van nature in een groot deel van Europa voor. Ook in andere werelddelen komen verschillende essensoorten voor. Er zijn meerdere soorten essen in Europa, maar de Fraxinus excelsior is de enige soort die in Nederland voorkomt. Samen met liguster en sering hoort de es tot de familie van de olijfachtigen. De boom groeit graag op vochtige en voedselrijke gronden. Verder stelt de boom weinig eisen. Essen komen laat in blad en laten het blad alweer vroeg vallen. De jonge bladeren hebben vaak een roestbruine kleur. De boom die hier geplant is, is de gewone soort. Een blad bestaat uit meerdere bladeren ( 9-13 ). De boom geeft veelvuldig zaden. Het vreemde aan deze boomsoort is dat als ze jong zijn de boom of vrouwelijk is of mannelijk (tweehuizig). Later worden ze zowel vrouwelijk als mannelijk (eenhuizig). In de jonge jaren is de boom bijna zuilvormig. Later krijgt de boom een brede opgaande kroon. Ze kunnen erg hoog worden, vooral als ze in een bos staan. 30 meter en meer is geen uitzondering. De breedte is ongeveer 15 meter. Opvallend zijn de donkerbruine, bijna zwarte knoppen. Hoewel het hout taai en sterk is, is het weinig duurzaam. Voor schopstelen en gymnastiektoestellen wordt het hout wel gebruikt.

15 14. IERSE TAXUS Taxus baccata fastigiata Is het een boom of een struik? Deze bijzondere taxus heeft een opgaande vorm (fastigiata). De Ierse taxus is rond 1780 ontdekt in Ierland. De soort komt verspreid in Europa voor en zeer zeldzaam ook in Nederland. De omgeving van Winterswijk en Boekelo zijn vindplaatsen. De soort hoort tot de taxusfamilie en is eigenlijk een conifeer. Deze conifeer komt voor in loofbossen, heggen, langs beken etc. Hij houdt van een vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke humeuze grond. Mensen hebben deze boom vaak op begraafplaatsen geplant. De oude Grieken dachten dat de plant iets te maken had met de goden uit de onderwereld. De relatie met de dood is dan snel gelegd. De plant is altijd groen en kan erg oud worden. De plant is erg giftig op alle delen, behalve het rode vruchtvlees van de bes. Toch worden de jonge scheuten gebruikt in een middel tegen kanker. De struik of boom kan een hoogte krijgen tussen de 3 en 15 meter. Heel vaak is er al een vertakking vanaf de bodem. Opvallend is dat deze conifeer geen kegels maar bessen als vrucht heeft.

16 15. WITTE PAARDENKASTANJE Aesculus hippocastanum baumannii Er zijn maar weinig grote bomen die ook nog leuk bloeien. De paardenkastanje is zo'n boom. In mei en juni heeft de boom grote bloeiende 'kaarsen' in de boom. De soort komt uit Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. In Nederland is de boom veel aangeplant. De soort verwildert makkelijk. Hij hoort tot de familie van de paardenkastanjes. De boom staat op een prominente plaats in dit deel van het bolwerk. De boom houdt van voedselrijke grond en van een zonnige standplaats. Een beetje zure grond weet hij wel te waarderen. De paardenkastanje kan 25 meter hoog worden. De onderste takken zakken op latere leeftijd uit en gaan dan recht omhoog. Daardoor ontstaat er een zware kroon op deze bomen. De donkergroene kleur van de bladeren geven de boom ook een donker uiterlijk. De bladeren zijn handvormig die smal zijn aan de basis en breed aan de top. Deze boom is een cultuurvariëteit die geen vruchten geeft.

17 16. AMERIKAANSE HULST Ilex opaca Hulsten komen voor in bossen als onderbegroeiing. Deze soort kenmerkt zicht doordat de boom bloeit op het jonge hout. De boom die ongeveer 8 tot 10 meter hoog wordt groeit langzaam. Vochtige of droge gronden maken hem niet uit. Voedselarm of -rijk ook niet. Schaduw verdragen ze prima. Typisch aan de hulst zijn de bladeren. Tot een paar meter boven de grond hebben de bladeren stekels. Daarboven niet meer. Het lijkt erop dat de boom zich tegen vraat van dieren beschermt. Het hout kan worden gebruikt in de meubelindustrie. Belangrijker zijn de bessen. Met kerst worden de takken met bessen verkocht voor kersstukjes. Dat er dan nog bessen aan zitten komt doordat de vogels deze bessen niet lekker vinden. Ze blijven dus hangen tot al het andere voedsel op is. De Amerikaanse hulst komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij is bladhoudend en familie van de hulstachtigen.

18 17.VELDESDOORN Spaanse aak acer campestre Deze inheemse soort komt voor in grote delen van West- en Midden-Europa. Een matig voedselrijke en matig vochtige bodem heeft de voorkeur. Een zonnige plek wordt erg op prijs gesteld. De veldesdoorn is familie van de gewone esdoorns. Deze esdoorn is een pionier. Als er ergens een gaatje valt, zal die dat snel invullen. De boom is eerder een forse struik die tussen de 3 en 10 meter hoog kan worden. Een bosrand, een oude haag op de grens van twee kavels of aan de rand van een beek zijn plaatsen waar deze esdoorn zich 'happy' voelt. Opvallend is de gele herfstkleur van de kleine handvormige blaadjes. Sommige zaailingen hebben duidelijke kurklijsten op de takken. Deze soort wordt vaak gebruikt als een bladverliezende haag om grotere tuinen. Daarnaast is het een veelgebruikte soort in landschappelijke beplantingen.

19 18. HULST Ilex aquifolium De hulst komt voor als inheemse boom of struik in Nederland. Hij is de enige bladhoudende loofboom van Nederland en daarmee uniek. Hulsten komen voor als onderbegroeiing van eiken- en beukenbossen van het midden en oosten van het land. Maar ook in houtwallen en struwelen komen ze voor. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De inheemse hulst bloeit op het oude hout. De boom die ongeveer 8 tot 10 meter hoog wordt groeit langzaam. Vochtige of droge gronden maken hem niet uit. Voedselarm of -rijk ook niet. Schaduw verdragen ze prima. Typisch aan de hulst zijn de bladeren. Tot een paar meter boven de grond hebben de bladeren stekels. Daarboven niet meer. Het lijkt erop dat de boom zich tegen vraat van dieren beschermt. Of dat klopt is twijfelachtig, omdat delen van de plant giftig zijn. Het hout kan worden gebruikt in de meubelindustrie. Belangrijker zijn de bessen. Met kerst worden de takken met bessen verkocht voor kersstukjes. Dat er dan nog bessen aan zitten komt doordat de vogels deze bessen niet lekker vinden. Ze blijven dus hangen tot al het andere voedsel op is.

20 19. ESP of ratelpopulier Populus tremula Populieren zouden niet oud kunnen worden. Deze boom kan moeiteloos 80 tot 100 jaar oud worden. De boom maakt veel worteluitlopers, zodat niet altijd te zien is dat het om een boom gaat. Meestal zie je een bosje met bomen van verschillende grootte. Uiteindelijk kan de boom 20 tot 30 meter hoog worden met een brede kroon. De grijzig witte stam en de gele herfstkleur zijn het opvallende aan deze boom. Er zijn vrouwelijke en mannelijke bomen. De esp of ratelpopulier wordt ook wel vrouwentong genoemd. Bij het minste beetje wind komen de bladeren in beweging en maken geluid. Populieren maken samen met de wilgen onderdeel uit van de wilgenfamilie. Deze soort komt van West- en Noord-Europa tot in het verre oosten van de voormalige Sovjet-Unie voor. In het wild vinden we deze boom hoofdzakelijk in het rivierengebied van de Millingerwaard en de Gelderse Poort.

21 20. BRUINE BEUK Fagus sylvatica atropunicea Beuken zijn inheems in Nederland en de rode beuk komt af en toe weleens voor in zaaisels op kwekerijen. Rond 1770 is de cultuurvariëteit geselecteerd. Ergens in Midden Europa is de boom opgemerkt. Er zijn meerdere soorten beuken, maar deze soort komt alleen in Europa voor. Beuken horen bij de familie van de napjesdragers. Beuken willen niet overal groeien. De boom komt voor in het eindstadium van de bosontwikkeling. De bodem moet vochthoudend zijn en goed doorlatend. De grondwaterstand mag niet te hoog zijn en zeker niet te droog. De beuk leeft in symbiose met een schimmel. Zonder de schimmel zal de boom moeilijk groeien. Als ze groeien kunnen het forse bomen worden. In bossen is 35 meter geen uitzondering. Als solitair worden ze ook nog eens erg breed. Door het zure blad en de dichte kroon wil er onder een beuk weinig groeien. Beukenbossen zijn dus erg open. Roodbladige beuken zijn erg in trek in grote tuinen en landgoederen en op bijzondere plaatsen in parken. Ze trekken de aandacht gedurende een groot deel van het jaar.

22 21. HANGENDE ZILVERLINDE Tilia petiolaris of tilia tomentosa pendula Hoe fraai kan en boom zijn. Deze linde heeft jaren vrij kunnen uitgroeien tot de maat die hij nu heeft. Oorspronkelijk stonden er twee, maar een is er dood gegaan door een zwam. De boom is een kruising tussen een Tilia tomentosa en een onbekende lindesoort. Deze linde hoort net als de andere lindebomen tot de familie van de lindebomen. De boom is niet inheems in Nederland maar komt uit Zuidoost- Europa en westelijk Azië. Om onduidelijke redenen wordt deze fraaie parkboom nog maar weinig gekweekt. Vermoedelijk zijn de hangende takken een probleem. De boom moet vaak hoog worden opgekroond om er onderdoor te kunnen rijden. Het kan een hoge boom worden van 25 meter en hoger. De boom blijft met 10 meter relatief smal. De boom bloeit als laatste van alle lindebomen. Ergens in juni/augustus bloeit de boom. Zijn nectar of stuifmeel zou giftig zijn voor bijen. De wit grijzige onderkant van het blad geeft de boom een aantrekkelijk beeld.

23 22. HOLLANDSE IEP Ulmus x hollandica vegeta Iepen houden wel van wat vocht en voeding. Ze groeien goed in lichte schaduw in bosranden, heggen etc. De Hollandse iepen kunnen wel 35 meter hoog worden. De bomen zijn eerst smal maar worden later steeds breder omdat de takken uitzakken. Helaas heeft de iepziekte, een schimmel, de meeste Hollandse iepen de das omgedaan. Er zijn nog maar enkele Hollandse iepen over. Meestal worden de bomen vervangen door cultuurvariëteiten die goed tegen de iepziekte kunnen. De vorm en groeiwijze van deze nieuwe iepen is anders dan de oude soort. Deze iep is een kruisingsproduct van twee inheemse soorten. De bergiep en de veldiep waren de ouders. Uit deze kruising is een fantastische boom gekomen. Vele eeuwen hebben deze bomen dijken, wegen en boerderijen gesierd. Uiteraard hoort deze boom tot de iepenfamilie. Omdat dit een kruisingsproduct is, is de verspreiding beperkt tot Nederland en België.

24 23. VELDIEP Ulmus carpinifolia Christine Buisman Iepen houden wel van wat vocht en voeding. Ze groeien goed in lichte schaduw in bosranden, heggen etc. Deze cultuurvariëteit kan slecht tegen zeewind. De iep blijft kleiner dan de Hollandse iepen. Vermoedelijk staan deze iepen ongeveer vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw op deze plaats. De boom groeit met warrige takken in een soort vaasvorm. De boom is niet helemaal resistent tegen de iepziekte maar deze rij houdt het nog aardig vol. In 2007 zijn in Amsterdam weer exemplaren geplant. De veldiep is een ouder van de Hollandse iep. Uiteraard hoort deze boom tot de iepenfamilie. Het bijzondere van deze boom is de cultuurvariëteit. Christine Buisman was een vrouw en een wetenschapper. Begin vorige eeuw heeft zij zich bezig gehouden met de aanpak van de iepziekte. Samen met Bea Schwartz heeft zij de eerste cultuurvariëteiten ontwikkeld die bestand waren tegen de iepziekte.

25 24. PLATAAN Platanus x hispanica Platanen kunnen behoorlijk groot worden. Een hoogte van 25 tot 35 meter is geen uitzondering. Platanen kunnen goed tegen het stadse klimaat. Ze groeien bijna overal, kunnen tegen stof en luchtvervuiling. Sterke snoei van de takken is geen probleem. Kortom een fijne boom voor straat en park. Als ze volledig en vrij kunnen uitgroeien, worden het imposante bomen. Een paar van deze exemplaren staan in de bomenroute en hebben inmiddels al een aardige omvang. Een kruisingsproduct tussen de westerse en de oosterse plataan. Tot voor kort was de naam Platanus x acerifolia, wat betekent: op een esdoornblad lijkend. Platanen worden vaak in de stad aangeplant. Door de afbladderende stam en het grote lichte blad en de ronde vruchten kent bijna iedereen de plataan wel.

26 25. EIKBLADIGE BEUK Fagus sylvatica quercifolia Beuken zijn inheems in Nederland en deze beuk heeft een duidelijk afwijkend blad. Het lijkt op een eikenblad. Wanneer deze cultuurvariëteit precies is geselecteerd is niet bekend. Er zijn meerdere soorten beuken, maar deze soort komt alleen in Europa voor. Beuken horen bij de familie van de napjesdragers. Beuken willen niet overal groeien. De boom komt voor in het eindstadium van de bosontwikkeling. De bodem moet vochthoudend zijn en goed doorlatend. Een flinke hoeveelheid humus is goed voor de ontwikkeling van de boom. De grondwaterstand mag niet te hoog zijn en zeker niet te droog. De beuk leeft in symbiose met een schimmel. Zonder de schimmel zal de boom moeilijk groeien. Deze boom kan tot 20 meter groot worden. De kroon wordt uiteindelijk rond. Door het zure blad en de dichte kroon wil er onder een beuk weinig groeien. Beukenbossen zijn dus erg open.

27 26. VEDERESDOORN Acer negundo aureomarginata De oorspronkelijke soort neemt een steeds groter deel van de afwijkende kleur over. Dat gebeurt wel vaker bij dit soort afwijkingen. Dit is een Duitse cultuurvariëteit die in 1891 op een kwekerij is ontdekt. De bomen houden van een voedselrijke en vochtige standplaats. Ook de zon stellen zij erg op prijs. De Vederesdoorn wordt ongeveer 10 meter hoog en heeft een ronde kroon. Deze boom komt uit het noorden van de Verenigde Staten. Hij hoort tot de esdoornfamilie. Het is een van de esdoorns met een samengesteld blad. De meeste esdoorns hebben handvormige bladeren. Door de afwijkende bladvorm met 3 tot 5 blaadjes is de boom redelijk bijzonder. De boom heeft de neiging om waterlot te vormen waardoor de kroon erg rommelig wordt. De gele herfstbladeren vallen al vroeg in het najaar. De vruchten blijven langer hangen. Deze boom heeft een kleurafwijking in het blad. De bladrand is crèmewit. Helaas loopt deze cultuurvariëteit terug in kleur.

28 27. ZWARTE BERK Betula nigra Berken kunnen forse bomen worden. Deze haalt 15 meter. In het wild en in bossen is een hoogte van 25 meter haalbaar. De zwarte berk groeit graag op vochtige grond, maar als deze wat droger is, is de groei nog steeds goed. Hij heeft een hekel aan kleigronden of een hoge zuurgraad. Voor een smal straatje is de boom niet geschikt. In een park komt deze boom goed tot zijn recht. De zwarte berk wordt ook wel rode berk genoemd. Dat heeft te maken met de kleur van de stam. De meeste berken hebben een witte bast. De zwarte berk bladdert snel af naar een roodbruine of donker bruinzwarte stam. Deze boom komt uit de Verenigde Staten van Amerika. Met name het oostelijke en zuidoostelijke deel is het herkomstgebied. De natuurlijke groeiwijze is meestal meerstammig. In het vroege voorjaar vallen de lange vrouwelijke bloemen op die in aren naar beneden hangen.

29 28. ZACHTE BERK Betula pubescens De zachte berk is een van de twee inheemse berken. Over het hele noordwesten van Europa, IJsland tot in het uiterste oosten van Rusland vinden we deze boom. Dit familielid van de napjesdragers houdt van een vochtige venige bodem die ook wat zurig mag zijn. De boom is uitermate winterhard, maar heeft last van zeewind. Soms vind je in berken zgn. heksenbezems. Dat is een kluit met fijne twijgen dicht bij elkaar. Een schimmel is verantwoordelijk voor deze opeenhoping van twijgen. De naam zachte berk komt van de twijgen en bladeren. Die zijn eerst zacht behaard. Later in het jaar verliezen ze de haartjes. De boom kan de aanzienlijke hoogte bereiken van 20 meter. De sierwaarde van de berk is beperkt en bestaat hoofdzakelijk uit de witte stam op jonge leeftijd. Ook de gele herfstkleur van de bladeren heeft zijn charme. De witte stam wordt door de diepe groeven in de schors later grijzer. Het is een transparante boom die zonlicht doorlaat. De kroon bestaat uit een aantal zwaardere takken met daaraan dunne twijgen. De boom wordt veelal gebruikt in landschappelijke beplantingen en als vulhout in grove plantvakken. In bosverband zaait de soort makkelijk uit. In de stedelijke omgeving wordt de boom nauwelijks als laanboom gebruikt. Incidenteel vind je hem als parkboom.

30 29. HOLLANDSE LINDE Tilia europaea Een heel oude kruising tussen de kleinbladige linde en de zomerlinde. Omdat beide ouders in het wild voorkomen in Nederland kan deze boom spontaan optreden in bossen. Deze kruising is echter op een kwekerij ontstaan. De linde maakt onderdeel uit van de lindefamilie. De boom is veel aangeplant bij boerderijen, omdat ze veel schaduw geeft. Door jaarlijkse snoei in een vlak ontstaat de leilinde. Deze soort maakt makkelijk en veel wortelopslag. De Hollandse linde wil eigenlijk overal wel groeien. Meestal heeft de boom een variabele kroon met enkele zware hoofdtakken en onregelmatig afstaande zijtakken. De stam is op oudere leeftijd behoorlijk gegroefd en voorzien van dikkere knobbels waar vaak jonge twijgen op groeien. Er zijn inmiddels een aantal selecties van deze kruising die een betere kroon hebben. Daardoor wordt de boom al minder toegepast. Dat komt goed uit want deze linde is behoorlijk luisgevoelig. Daardoor is het gebruik in de stad beperkt tot parken en grotere groenstroken.

31 30. TREURWILG Salix sepulcralis chrysocoma Wie kent de treurwilg niet? Toch is er iets bijzonders aan deze boom. De naam van deze wilg is nogal aan verandering onderhevig. Het is een kruising tussen de inheemse wilg Salix alba en de Chinese treurwilg. Heette de boom eerst Salix alba Tristis, daarna moest hij Salix babylonica heten zonder het Tristis erachter. Tegenwoordig heet dit franse kruisingsproduct uit 1815 dus zoals boven is aangegeven. Deze karakteristieke boom wordt regelmatig aangeplant in dorpen en steden. Vooral parken en begraafplaatsen zijn locaties waar de boom veelvuldig opduikt. Als de bodem vochtig is en voedselrijk dan kan de boom een hoogte halen van wel 20 tot 25 meter. De breedte doet daar soms niet voor onder. In de winter vallen de dunne gele twijgen op die vertikaal naar beneden hangen. Er zijn geen opvallende bloemen aan deze fraaie stadsboom zichtbaar.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Acer campestre. Spaanse Aak - Veldesdoorn. Bladkleur: herfst kleur. Bloeimaand: April, Mei. Standplaats: zon, halve schaduw, schaduw

Acer campestre. Spaanse Aak - Veldesdoorn. Bladkleur: herfst kleur. Bloeimaand: April, Mei. Standplaats: zon, halve schaduw, schaduw Acer campestre Spaanse Aak - Veldesdoorn Bladkleur: herfst kleur Bloeimaand: April, Mei Standplaats: zon, halve schaduw, schaduw Hoogte in meters: tot 15m Grondsoort: Neutraal Gebruik: solitair, park,

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Zwarte Els Alnus glutinosa

Zwarte Els Alnus glutinosa Zwarte Els Alnus glutinosa De Zwarte Els komt van nature voor in Nederland. De boom stond oorspronkelijk vaak langs stromend water, maar het is een hele sterke boom die overal kan worden toegepast. In

Nadere informatie

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen DATUM 7 juli 2015 ONDERWERP Aanvullende informatie en factsheet bomen Warmte therapie Hieronder leest u aanvullende informatie over de warmte therapie behandeling. Er zijn in Dordrecht in februari 2015

Nadere informatie

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer

Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert. in de wijk Seghwaert-Noordhove binnen de gemeente Zoetermeer Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk Controleur: Ruud Dingerdis, Gecontroleerd op 07-08-2014 European Treeworker Hoek Hoveniers Inventarisatie bomenbestand in park Seghwaert in de wijk

Nadere informatie

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten.

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Ratelpopulier Populus tremula Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Witte abeel Populus alba Stam: Bochtige stam met grijze

Nadere informatie

Acer freemanii Armstrong

Acer freemanii Armstrong 1 Acer freemanii Armstrong Naam: Esdoorn Hoogte: 9-12 meter, strak zuil- tot ovaalvormige kroonvorm : smalle straten en lanen : verdraagt verharding, zeer goed windbestendig Bodem: niet te natte grond,

Nadere informatie

MONUMENTALE BOMEN Capelle-West Stamomvang Standplaats Boom Omschrijving in cm Reden Overig

MONUMENTALE BOMEN Capelle-West Stamomvang Standplaats Boom Omschrijving in cm Reden Overig MONUMENTALE BOMEN Capelle-West Nijverheidstraat 204 Platanus acerifolia plataan 359 boom is beeldbepalend Nijverheidstraat 204 Aesculus hippocastanum witte paardenkastanje 314 boom is beeldbepalend boom

Nadere informatie

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H.

Projectteam Groen. Advies. Van Haeringenplantsoen. Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie. IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. Projectteam Groen Advies Van Haeringenplantsoen Inventarisatie bomen t.b.v. de renovatie IB, Groen, 10 april 2017 Maarten H. van Atten 1 Colofon Titel Opdrachtgever Van Haeringenplantsoen inventarisatie

Nadere informatie

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen -----------------------------------------------------------------------------

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen ----------------------------------------------------------------------------- De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen In deze serie boomwandelingen worden telkens 10 bomen beschreven. Welke 10, is aan de schrijver. Dit mag een persoonlijke voorkeur zijn of te maken hebben

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bomen Een boom is een stam (of meerdere) met daar bovenop een kroon met bladeren. Bol / rond ovaal piramidaal zuil kegel vormboom Acer

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Eigenaar/beheerder Particulier Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei BOMEN GRAETHEIDELAAN Boomnaam Zelkova serrata Flekova (GREEN VASE) Nederlandse naam Hoogte Kroon Schors en takken Blad Bloemen Vruchten Toepassing Japanse zelkova 10-12 meter (max. 18 m.) breed vaasvormig

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht.

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. Het doel van de Bomenroute is om door middel van educatie het belang van bomen

Nadere informatie

PRINCIPEDETAILS OPENBARE RUIMTE ANNA S HOEVE

PRINCIPEDETAILS OPENBARE RUIMTE ANNA S HOEVE PRINCIPEDETAILS OPENBARE RUIMTE ANNA S HOEVE Principedoorsnede gebiedsontsluitingsweg: Minckelersstaat Trottoir: betontegel 30x30x8 grijs met basalttoeslag. Fietspad: betontegel 30x30x8 rood met basalttoeslag

Nadere informatie

Nummer Elementnummer Objectnummer Wijknaam Soort Nederlandse naam Plantjaar Diameter [cm] Cat. Boomhoogte Eigenaar Status Opmerkingen BM

Nummer Elementnummer Objectnummer Wijknaam Soort Nederlandse naam Plantjaar Diameter [cm] Cat. Boomhoogte Eigenaar Status Opmerkingen BM Nummer Elementnummer Objectnummer Wijknaam Soort Nederlandse naam Plantjaar Diameter [cm] Cat. Boomhoogte Eigenaar Status Opmerkingen BM00470 40 149 Wergea & Warten e.o. Fraxinus excelsior "Pendula" Treures

Nadere informatie

SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN

SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN Artikel 1 Het aanbrengen van lijnvormige beplantingen, zijnde hagen, houtkanten, bomenrijen, kan door het gemeentebestuur gesubsidieerd worden

Nadere informatie

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis.

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Inhouds opgave. Bomen: - Robinia pseudoacacia Frisa - Robinia pseudoacacia Umbraculifera - Tilia platyphyllos - Tilia tomentosa brabant

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

Te planten boomsoorten

Te planten boomsoorten Te planten boomsoorten Project Vervangen bomen Willemstad: Malus sylvestris, Wilde appel Hoogte: 7-9 m Kroon: rond, onregelmatig Schors en takken: kaal, grijs, twijgen bruin tot bruingrijs Blad: ovaal

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan

ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Kootwijkerdijk 12, Kootwijkerbroek Beplantingsplan ir. L. de Graaf, Landschapsarchitect bnt / 14 januari 2016 / definitief Functieverandering Beplantingsplan 2 Te behouden beplanting Kootwijkerdijk 12 te behouden zomereiken te behouden gewone esdoorn te

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Parken en groenstroken Brede straten Tuinen

Parken en groenstroken Brede straten Tuinen BOOM NR. 1 Koelreuteria paniculata Naam: Chinese vernisboom, Blazenboom Hoogte: 5-10 meter Kroonvorm: een losse, ronde kroon, op oudere leeftijd wordt de kroon breder : een mooie parkboom, tuinen, pleinen,

Nadere informatie

Naast woning ,00. soorteigen habitus (evt. opgekroond) van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur

Naast woning ,00. soorteigen habitus (evt. opgekroond) van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur Dorpsstraat Huisnummer: 107 Naast woning Groene beuk Fagus sylvatica 29.204,00 Stam diameter in cm: > 100 Schaarste van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg en aansluitend op hoofd/wijkstructuur

Nadere informatie

Bomenlijst van Zuidplas

Bomenlijst van Zuidplas 1 Moerkapelle Begraafplaats Moerhage - Carpinus betulus Ruwe berk Boom in verharding 1960 12-15 m. 2 Moerkapelle Begraafplaats Moerhage - Carpinus betulus Berk Boom in verharding 1960 15-18 m. 3 Moerkapelle

Nadere informatie

Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden

Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden Particuliere Bijzondere Bomen in Rheden ADRES NR. BOOMSOORT (LATIJN) BOOMSOORT (NED) AANTAL BOMEN CRITERIUM A348 langs de Ijssel Populus populier 20 4 landschappelijke waarde Apollostraat 3 Betula berk

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Bomen voor kleine tuinen Je hebt een kleine tuin en denkt dat een boom er niet in past? Niets is minder waar, een kleine tuin vraagt

Nadere informatie

Waardevol 1996 part 'Drummondii' Asterstraat 35 Noorse esdoorn Acer platanoides. Waardevol 1996 part 'Drummondii'

Waardevol 1996 part 'Drummondii' Asterstraat 35 Noorse esdoorn Acer platanoides. Waardevol 1996 part 'Drummondii' 1 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 20 2 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 20 3 Neptunusstraat 8 zomereik Quercus robur Waardevol 1996 part 4 Siriusstraat

Nadere informatie

info@copijn.nl Inhoud 1 2 3 4 1 2 1 De Richtlijnen NVTB Versie 2013 kunnen gedownload worden van de site www.boomtaxateur.nl. 2.3.1 Waardecategorie A 2.3.2 Waardecategorie B 2.3.3 Waardecategorie C

Nadere informatie

Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1.

Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1. project: Waardestelling groen aan de Binnenweg 31 te Twello werknummer: 11T16 datum: 21-12--2011 opdrachtgever: Eljans Vastgoed BV Twello 1. INLEIDING Eljans Vastgoed B.V. te Twello is voornemens op de

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Concept De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Concept Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, april 009 Boosten, M., Jansen, P.

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

10.512,00. Cedrus libani subsp. Atlantica. slechte / geen bijzondere groeivorm. van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg

10.512,00. Cedrus libani subsp. Atlantica. slechte / geen bijzondere groeivorm. van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg Aanwas Huisnummer: 28 Voortuin Atlas ceder 10.512,00 Cedrus libani subsp. Atlantica Stam diameter in cm: < 60 slechte / geen bijzondere groeivorm vanaf de openbare weg Geen bijzondere betekenis Waardering

Nadere informatie

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan VAN HEEMSTRAWEG Aanleiding Met de reconstructie van de van Heemstraweg is bestaande beplanting waar mogelijk gehandhaafd. Door het ontwerp zijn nieuwe groenvakken ontstaan die ingevuld worden met beplanting.

Nadere informatie

Lijst waardevolle bomen Gemeente Waterland uitdraai 26 juni 2007

Lijst waardevolle bomen Gemeente Waterland uitdraai 26 juni 2007 BROEK IN WATERLAND Boom Eigenaar Standplaats Adres Boomsoort Plantjaar Diam. Weigeringsgronden Opmerkingen 29-0001 particulier voortuin Eilandweg 23 witte paardekastanje (Aesculus hippocastanum) 1940 80

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Hoogstraat Hoogstraat , Uden - PNR 5406TH

Landschappelijke inpassing Hoogstraat Hoogstraat , Uden - PNR 5406TH 8 KADASTRAAL Het plangebied omvat een deel van perceel 1282 in de sectie Q van de kadastrale gemeente Uden. Zie de markering in het kadastraal uittreksel hieronder en de luchtfoto rechts. plangebied kadastraal

Nadere informatie

Rayon Buurt Object Element Locatie Soort Omschrijving Nederlandse naam Indeling Eigendom Sectie Perceelnr. Plantjaar

Rayon Buurt Object Element Locatie Soort Omschrijving Nederlandse naam Indeling Eigendom Sectie Perceelnr. Plantjaar Rayon Buurt Object Element Locatie Soort Omschrijving Nederlandse naam Indeling Eigendom Sectie Perceelnr. Plantjaar 1 100 326 5 Stadswal Oosterplantsoen Pterocarya fraxinifolia Gewone vleugelnoot Monumentaal

Nadere informatie

Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009

Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009 Landschappelijk inrichtingsplan FPC Oldenkotte, Rekken NOVEMBER 2009 2 Stedenbouw & Landschap M.H. Tromplaan 55 Postbus 729 7500 AS Enschede tel. 053-4804444 Internet www.iaa-architecten.nl Inhoudsopgave

Nadere informatie

Infobrief Bomen in Maalbootstraat,

Infobrief Bomen in Maalbootstraat, Infobrief Bomen in Maalbootstraat, juni 2014 Beste bewoner Kiest u graag zelf de boom die in uw straat wordt geplant? Vul dan bijgaand formuliertje in en bezorg het ons terug vóór maandag 7 juli. Onderhoudswerken

Nadere informatie

Beschermwaardige houtopstanden Annerveenschekanaal 7-dec-09

Beschermwaardige houtopstanden Annerveenschekanaal 7-dec-09 Beschermwaardige houtopstanden Annerveenschekanaal 7-dec-09 Straatnaam Huisnummer Plaats Eigendomssituatie Nederlandse naam Latijnse naam Lijst Eppinge 5 Annerveenschekanaal particulier Paardekastanje

Nadere informatie

Gemeentelijke Waardevolle en toekomstig monumentale bomen Wijk bij Duurstede. Pagina 1 van 8

Gemeentelijke Waardevolle en toekomstig monumentale bomen Wijk bij Duurstede. Pagina 1 van 8 Nr: GO: locatie in 2010: Latijnse naam Nederlandse naam Me: HE: eigenaar meter hoog Insp P/S s grens Beeld bepalend Dendro Eco Zeld zaam 1 1002 Aardbeiengaard 3962 HE b010 in planten 1982 28 Robinia pseudoacacia

Nadere informatie

Bladhoudende Heesters

Bladhoudende Heesters Bladhoudende Heesters aucuba Aucuba japonica Variegata Bloem: roodachtig / blad: groen met gele vlekken. Nepal tot Japan Kornoeljeachtigen Snijbloemen Goed vertakte struik. Zacht hout. Blad is leerachtig,

Nadere informatie

Beatrixpark visie, beheer- en onderhoudsplan

Beatrixpark visie, beheer- en onderhoudsplan Beatrixpark visie, beheer- en onderhoudsplan november 2017 Inhoudsopgave Interventies fase 1 Interventies fase 2 van analyse tot visie 2 uitwerkingen karakteristieke zones Beheer en onderhoudsplan Interventies

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, mei 009 Boosten, M., Jansen, P. De historische

Nadere informatie

VTV Blijdorp Bomenroute (2km)

VTV Blijdorp Bomenroute (2km) VTV Blijdorp Bomenroute (2km) start 2 3 4 5 6 7 finish 39 1 38 37 34 35 36 33 32 31 30 12 13 14 11 10 9 8 15 28 29 16 17 18 19 20 27 26 25 23 24 22 21 VTV Blijdorp is een volkstuincomplex, maar ook een

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimteplan A. Vastenburg Bommerigerweg 21, 6281 BR Mechelen - PNR 6281BR

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimteplan A. Vastenburg Bommerigerweg 21, 6281 BR Mechelen - PNR 6281BR LIGGING Het plangebied is gesitueerd in het gehucht Bommerig, ten noordoosten van de kern Epen. Bommerig bevindt zich op een matig steile helling aan de oostkant van het Geuldal. hagen en bomen op ten

Nadere informatie

10.512,00. Rode beuk (zaailing) Fagus sylvatica 'Atropunicea' slechte / geen bijzondere groeivorm. van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg

10.512,00. Rode beuk (zaailing) Fagus sylvatica 'Atropunicea' slechte / geen bijzondere groeivorm. van alle zijden zichtbaar vanaf de openbare weg Aanwas Huisnummer: 28 Voortuin 10.512,00 Rode beuk (zaailing) Fagus sylvatica 'Atropunicea' slechte / geen bijzondere groeivorm vanaf de openbare weg Schaarste Geen bijzondere betekenis Waardering 41 woensdag

Nadere informatie

Lijst behorend bij het B&W besluit van 25 mei 2010

Lijst behorend bij het B&W besluit van 25 mei 2010 Almkerk Almweg 2 253 Malus cultivar Appel 6 9 15 5 10 6 51 A Almkerk Almweg 2 252 Pyrus communis cultivar Gewone Peer 8 0 15 5 6 6 40 B Almkerk Almweg 7 254 Populus x canadensis cultivar Gewone Populier

Nadere informatie

ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5

ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5 ERFBEPLANTING SLAGENLANDSCHAP Sandersstraat 5 De erven van de Sandersstraat zijn gelegen in het Slagenlandschap. Dit landschapstype kenmerkt zich voornamelijk door de haaks op elkaar staande hoofdrichtingen

Nadere informatie

Hazelaar Corylus avellana

Hazelaar Corylus avellana Hazelaar Corylus avellana De hazelaar kan al in januari tot maart bloeien, waardoor zeer vroeg in het voorjaar stuifmeel voor bijen en hommels beschikbaar is. De kwaliteit van het stuifmeel is niet hoog,

Nadere informatie

Rapport Boomveiligheidscontrole bomen Fort Isabella te Vught

Rapport Boomveiligheidscontrole bomen Fort Isabella te Vught Rapport Boomveiligheidscontrole bomen Fort Isabella te Vught PIUS FLORIS BOOMVERZORGING VUGHT Lage Raam 1 5076 PE HAAREN Postbus 2021, 5260 CA Vught T +31 (0)73 656 72 35 F +31 (0)73 656 94 35 www.piusfloris.nl

Nadere informatie

Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken

Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken Archaeofieten. De soorten met een sterretje zijn niet inheems, maar sinds de Romeinse tijd bij ons ingevoerd uit het Mediterrane gebied. Gezien overeenkomstige

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Leve de tuin 25.04.2017 Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Regionale landschappen Publiekprivaat samenwerkingsverband tussen: Overheden: gemeenten & provincie Verschillende doelgroepen:alle gebruikers

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing teeltveld Mts Heuts 2 e Heiweg ongenummerd, PNR 6051JC / agp

Landschappelijke inpassing teeltveld Mts Heuts 2 e Heiweg ongenummerd, PNR 6051JC / agp LIGGING bebouwing van Maasbracht bosjes struweel bomenrij langs de 1 e Heiweg Het plangebied is gesitueerd in de gemeente Echt. Het bevindt zich in de zone tussen het Julianakanaal en de A2, ten zuiden

Nadere informatie

Vrij uit te kiezen van struikvorm 175/200 tot multistam 1000/+ Omschrijving + gebruik :

Vrij uit te kiezen van struikvorm 175/200 tot multistam 1000/+ Omschrijving + gebruik : Omschrijving + gebruik : Deze e soorten zijn in hoge mate aangepast aan ons klimaat en omgeving. Naast het feit dat ze belangrijk zijn voor vele organismen, zijn de aangeprezen soorten zeer vorstresistent,

Nadere informatie

Lijst Beschermwaardige Houtopstanden 2015

Lijst Beschermwaardige Houtopstanden 2015 KO01 Korteraarseweg 3 Korteraar p Tilia europaea Linde 1940 Mon/Struc Est Cult - KO02 Korteraarseweg 3 Korteraar p Tilia europaea Linde 1940 Mon/Struc Est Cult - KO03 Korteraarseweg 5 Korteraar p Aesculus

Nadere informatie

Natuur in de Schellerdriehoek. Bij zigzag bank en pomp

Natuur in de Schellerdriehoek. Bij zigzag bank en pomp Natuur in de Schellerdriehoek Bij zigzag bank en pomp Zoete kers (prunus avium) De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 20 meter

Nadere informatie

WARANDE. bijeenkomst aanpak laanbeplanting. 25 juni 2015

WARANDE. bijeenkomst aanpak laanbeplanting. 25 juni 2015 WARANDE bijeenkomst aanpak laanbeplanting 25 juni 2015 AGENDA VOOR DE AVOND 20:00 uur Welkomstwoord door projectleider Harm Niersman 20:10 uur Toelichting mogelijkheden bomenaanpak Warande door Huib Sneep

Nadere informatie

ZOMERKENMERKEN loofbomen

ZOMERKENMERKEN loofbomen geert@starre.info ZOMERKENMERKEN loofbomen meest gebruikte bronnen: Henk pseudospeed `Bootii http://www.baumkunde.de/baumlisten/baumliste_az_scientific.php Nothofagus antarctica - schijnbeuk 1cm Gleditsia

Nadere informatie

Laarbeeklaan 119 Bus Brussel +31 (0)

Laarbeeklaan 119 Bus Brussel +31 (0) Over Groei Groen GROEI GROEN is een verzamelplaats met gratis professionele informatie voor de groene buitenruimte om je heen. We richten ons op vijf onderwerpen waar wij ons steeds verder in specialiseren.

Nadere informatie

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1 Vakdag centraal niveau 4 Lijst coniferen leerjaar 1 ABIES Zilverspar boom enigszins zuilvormig rond litteken na afvallen naald kegel rechtop, uiteenvallend Abies koreana koreana = uit Korea Koreaanse zilverspar

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16.

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is... Een boom is een plant, alleen noemen de onderdelen anders. Een boom is namelijk een vaste plant met een houten stam en een kruin. Delen van de boom Laat

Nadere informatie

Lentewandeling in Boomrijk April 2012

Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Wat is er nu al te zien, in april? Deze wandeltocht door Boomrijk toont de vroege bloeiers en een aantal opvallende bomen in het park. De wandeling duurt tussen de

Nadere informatie

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken.

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. In de Bomenbuurt is het een makkie om bomen te herkennen want elke laan heeft de naam van de boom of struik die er staat. Neem nou de ESSENLAAN. Op zoek naar

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

A. HAAG. A.1 Type laag geschoren

A. HAAG. A.1 Type laag geschoren 1 Bijlage 1.a Lijst van struiken A. HAAG Algemeen : - een haag wordt op minimim 50 cm van de perceelsgrens geplant - een haag op de scheidingslijn valt onder de verantwoordelijkheid van beide eigenaars.

Nadere informatie

Samenstelling pakket : keuze uit volgende soorten (minstens 5 stuks per soort)

Samenstelling pakket : keuze uit volgende soorten (minstens 5 stuks per soort) GEMEENTE INGELMUNSTER Tel. 051 / 33 74 00 BETOELAGING VAN DE AANLEG VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN SAMENSTELLING VAN DE PAKKETTEN BOSPLANTGOED 20 STUKS VOOR 5 EURO De soorten opgenomen in de pakketten

Nadere informatie

Bloesems en Bessen. plantenverkoop. voorjaar 2017

Bloesems en Bessen. plantenverkoop. voorjaar 2017 Bloesems en Bessen plantenverkoop voorjaar 2017 Beste stadsgenoot, Wist je dat de totale oppervlakte aan private tuinen in Vlaanderen groter is dan alle natuurgebieden samen? Ruim acht op tien woningen

Nadere informatie

LIJST PARTICULIERE MONUMENTALE BOMEN januari 2017

LIJST PARTICULIERE MONUMENTALE BOMEN januari 2017 P 28163 Burg. Martensingel nr. 72 Acer palmatum Japanse esdoorn monumentale status handhaven voldoet aan criteria P 30534 Westhaven 18 Acer pseudoplatanus Esdoorn monumentale status toegekend voldoet aan

Nadere informatie

Juglandaceae, botanische soorten, sier en hybride rassen

Juglandaceae, botanische soorten, sier en hybride rassen Juglandaceae, botanische soorten, sier en hybride rassen Juglans cathayensis Juglans ailantifolia Grimo Manchurian Juglans ailantifolia Imshu Juglans ailantifolia x J. cinerea Mitchell Buartnut Juglans

Nadere informatie

Sapindaceae. Grote familie (140 geslachten, soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi

Sapindaceae. Grote familie (140 geslachten, soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi Sapindaceae Grote familie (140 geslachten, 1400-2000 soorten) Acer Aesculus Dipteronia Koelreuteria Litchi Aesculus 15 soorten, Noord Amerika, Zuidoost Europa, & Oost Azië. Aesculus chinensis Aesculus

Nadere informatie

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein

Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Groen in Voorlopig Ontwerp Breukelsplein Bomen algemeen De gemeente Boxtel hecht grote waarde aan bomen in het openbaar gebied. Daarbij wordt wel uitgegaan van het principe de juiste boom op de juiste

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

Bomen in Hengelo. De (oude) bomen in Klein Driene. Natuur in Hengelo

Bomen in Hengelo. De (oude) bomen in Klein Driene. Natuur in Hengelo Bomen in Hengelo De (oude) bomen in Klein Driene Natuur in Hengelo 1 Leden van KNNV Hengelo-Oldenzaal en NDV (Nederlandse Dendrologische Vereniging) verzorgden de tekst en foto s bij deze wandeling. Vragen

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 3 G41-G31-GB1+2 Potentilla fruticosa struik-ganzerik fruticosa = heesterachtig Het geslacht Potentilla kent veel kruidachtige soorten (vaste planten).

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg2 15 Slobkousjes voor een leerrijk traject in Ellikom. Niet minder dan 37 inlandse bomen passeerden de revue. Michel overtuigde ons van het belang van hakhoutbestanden, we leerden

Nadere informatie

Assortiment. Acer platanoides 'Columnare' Acer platanoides 'Emerald Queen' Acer platanoides 'Globosum' Aesculus Paardenkastanje

Assortiment. Acer platanoides 'Columnare' Acer platanoides 'Emerald Queen' Acer platanoides 'Globosum' Aesculus Paardenkastanje Assortiment LAAN- EN PARKBOMEN Acer Esdoorn Acer campestre Acer campestre 'Elsrijk' Acer campestre 'Huibers Elegant' Acer campestre 'Nanum' Acer campestre 'Zorgvlied' Acer platanoides Acer platanoides

Nadere informatie

Leibomen voorgeleid gekweekt aan kabels in verschillende lijnen 4,5 of 6 lijnen stamhoogte 180cm of 220 cm bomen zonder zak gewenst: - 2,00

Leibomen voorgeleid gekweekt aan kabels in verschillende lijnen 4,5 of 6 lijnen stamhoogte 180cm of 220 cm bomen zonder zak gewenst: - 2,00 Boomkwekerij WIM DE GROOTE tel 09/360 20 46 Astridstraat 66 gsm 0495/53 20 46 9620 Zottegem-Oombergen fax 09/361 26 76 degrootewim@telenet.be www.boomkwekerijwimdegroote.be Voorraadlijst 2013-2014 aantal

Nadere informatie

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van:

Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Van: Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen Van: - 2 - Bomenspeurtocht in het Wilhelminaplantsoen. Datum: Vergeet niet de letters in te vullen Het gezegde: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14.

Nadere informatie

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken.

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. In de Bomenbuurt is het een makkie om bomen te herkennen want elke laan heeft de naam van de boom of struik die er staat. Neem nou de Essenlaan. Op zoek naar

Nadere informatie

Lijst van Waardevolle bomen Lisse 2016 Standplaats Huis nr Boomeigenaar Reden voor plaatsing op de lijst Boom nr Boomsoort Aanlegjaar

Lijst van Waardevolle bomen Lisse 2016 Standplaats Huis nr Boomeigenaar Reden voor plaatsing op de lijst Boom nr Boomsoort Aanlegjaar Pagina 1 van 5 Achterweg 2 Particulier Beeldbepalend, Cultuurhistorisch waardevol 48 Tilia x europaea 1935 Achterweg 2 Particulier Beeldbepalend, Cultuurhistorisch waardevol 229 Tilia x europaea 1935 Achterweg

Nadere informatie

Natuureducatie op het schoolplein

Natuureducatie op het schoolplein Natuureducatie op het schoolplein Welke planten zijn geschikt voor educatief gebruik? Blauwe regen bloemen, zintuigen, vogels De blauwe regen bloeit uitbundig in het voorjaar en ruikt heerlijk. De bloemen

Nadere informatie

NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING

NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING NOTITIE LANDSCHAPPELIJKE INPASSING : NUMMER : P12-0340 ONDERWERP : Landschappelijke inpassing recreatiepark DATUM : 20 mei 2016 OPGESTELD DOOR : J.M. Bongers 1 Inleiding 1.1 Aanleiding werkt aan de ontwikkeling

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk Erfbeplantingsplan Fressevenweg 7 5571 TP Bergeijk 1 Inhoudsopgave 1. Kadastrale kaart Fressevenweg 7 Blz. 3 2. Legenda Blz. 4 3. Beschrijving van de te planten bomen en heesters Blz. 5 2 Kadastrale kaart

Nadere informatie

Lijst met beeldbepalende bomen

Lijst met beeldbepalende bomen Lijst met beeldbepende bomen Beb. Eige Straat: Boomsoort Latijn: Boomsoort Nederl.: Plant Dia-, Aant Beeldb Waarde voor omgeving nr: nr: nr: nr: wijze: (cm): (m): ex.: epen d: n p spijkerweg 5 1 1 002

Nadere informatie

REGIONALE LANDSCHAPPEN

REGIONALE LANDSCHAPPEN REGIONALE LANDSCHAPPEN WAT IS EEN REGIONAAL LANDSCHAP? Samenwerkingsverband (VZW) tussen provincie, aangesloten gemeenten en verenigingen actief rond natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed, recreatie

Nadere informatie

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies ª ª Æ ø ±ª Æø Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3 Beplantingsadvies Beplantingsadvies landschappelijke inpassing silo, loods en woning t.b.v. nieuwbouw Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt

Nadere informatie

Snoeiplan. Bossages Cronesteynpad, thv hmp 10,7

Snoeiplan. Bossages Cronesteynpad, thv hmp 10,7 Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden BV. 162080-2355745 Snoeiplan Bossages Cronesteynpad, thv hmp 10,7 Alphen aan den Rijn, 14 maart 2016 1 Opdrachtgever: Tauw bv Contactpersoon:

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid Afdeling Hengelo Ov

Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid Afdeling Hengelo Ov Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid Afdeling Hengelo Ov Bomenwandeling centrum Hengelo Leeswijzer: Deze routebeschrijving bestaat uit twee delen namelijk de route (vetgedrukt) en een aantal beschrijvingen

Nadere informatie