B O M E N R O U T E 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "B O M E N R O U T E 2012"

Transcriptie

1 B O M E N R O U T E 2012

2 1. EENBLADIGE ES Fraxinus excelsior Diversifolia of Fraxinus excelsior Monophyllla De es komt van nature in een groot deel van Europa voor. Ook in andere werelddelen komen verschillende essensoorten voor. Er zijn meerdere soorten essen in Europa, maar de Fraxinus excelsior is de enige soort die in Nederland voorkomt. Samen met liguster en sering behoort de es tot de familie van de olijfachtigen. De boom groeit graag op vochtige en voedselrijke gronden. Verder stelt de boom weinig eisen. Essen komen laat in blad en laten het blad alweer vroeg vallen. De boom die hier geplant is, is een cultuurvariëteit van de soort. Deze afwijking is in 1789 in Engeland ontdekt. In plaats van dat het blad uit meerdere bladeren (9-13) bestaat, heeft deze boom één blad met twee kleinere blaadjes. De boom geeft geen vruchten. In de jonge jaren is de boom bijna zuilvormig. Later krijgt de boom een brede opgaande kroon die 15 tot 18 meter hoog kan worden. De breedte is ongeveer 10 meter. Opvallend zijn de donkerbruine, bijna zwarte knoppen die goed zichtbaar zijn in de winter.

3 2. KERSPRUIM Prunus ceracifera Nigra Het is een opvallende boom of grote struik. Nigra verwijst naar de bruinrode tot paarsbruine bladkleur die tussen april en oktober duidelijk opvalt in de omgeving. Net voor het uitlopen van het blad begint de boom eind maart te bloeien. De bloemkleur is roze en de bloemen zijn ongeveer 2,5 cm in doorsnede. De bloemen vallen mooi op tegen het uitlopende blad. Soms zijn er donkerrode vruchten die eetbaar zijn. De boom heeft een ronde, dichte kroon. Uiteindelijk kan de boom een hoogte halen van circa 8 meter. De kerspruim komt uit een grote familie van bloeiende bomen en struiken. Kersen behoren tot de familie van de roosachtigen. De soort komt voor in de Balkan en Midden- Azië. Deze cultuurvariëteit komt uit Amerika en is in 1916 ontdekt. De boom heeft hoofdzakelijk sierwaarde.

4 3. ZOMERLINDE Tilia platyphillos De boom groeit van nature in loofbossen. Een vochtige grond die niet erg voedselrijk is, heeft de boom het liefst. De zomerlinde kan een grote boom worden. In het wild is een hoogte van 40 meter mogelijk. In de stad haalt de boom een hoogte van meter. De bladeren zijn hartvormig. Aan de stamvoet kan makkelijk wortelopslag ontstaan, wat soms een behoorlijke hoogte kan krijgen. In juni en juli heeft de boom heerlijk ruikende bloemen. Bijen vinden de nectar erg lekker en ook mensen weten de honing van lindebomen te waarderen. Lindebomen zorgen voor veel schaduw. Daarom werden ze veel aangeplant op pleinen, in dorpen en steden. Soms wordt deze boom als leilinde aangeplant. De zomerlinde wordt ook wel grootbladige linde genoemd. Deze boom is onderdeel van een rij lindebomen langs de Nieuwegracht. De linde maakt onderdeel uit van de lindefamilie. De soort komt voor in grote delen van Europa en Klein-Azië. De zomerlinde is inheems in Nederland, maar zeldzaam. De soort is een van de ouders van de Hollandse Linde (leilinde).

5 4. ZOMEREIK Quercus robur De zomereik is een inheemse boom in Nederland. Eiken horen tot de familie van de napjesdragers. De beuk en ook de berk behoren tot dezelfde familie. Naast de zomereik is de wintereik ook inheems. Eiken komen algemeen voor in Nederland en in grote delen van Europa en Rusland. Zomereiken willen overal groeien, ze zijn bodemvaag. Het zijn grote bomen die een hoogte kunnen halen van 40 meter en ook behoorlijk breed kunnen worden. Bladeren en bloemen vallen niet op. De vruchten, de eikels, kennen we allemaal. Varkens zijn gek op de eikels, vroeger werden de varkens dan ook losgelaten in bossen om eikels te eten. Onze voorvoorouders zagen de eik als een heilige boom. Het hout is duurzaam en wordt gebruikt in de meubelindustrie en scheepsbouw. De schors bevat eek, wat als looistof voor de leerindustrie belangrijk was.

6 5. WINTERLINDE Tilia cordata De winterlinde wordt ook wel kleinbladige linde genoemd. Deze linde is in alles kleiner dan de zomerlinde, die ook wel grootbladige linde wordt genoemd. De linde maakt onderdeel uit van de lindefamilie. De soort komt voor in grote delen van Europa en Klein-Azië. De winterlinde is inheems in Nederland en is zeldzaam, maar komt vaker voor dan de zomerlinde. Deze soort is, net als de zomerlinde, een van de ouders van de Hollandse Linde (leilinde). De boom groeit van nature in loofbossen. De winterlinde heeft het liefst een vochtige grond, die niet erg voedselrijk is. Het kan een grote boom worden, maar blijft kleiner dan de zomerlinde. In het wild is een hoogte van 30 meter mogelijk. In de stad haalt de boom een hoogte van 20 meter. De bladeren zijn hartvormig. In juni en juli heeft de boom heerlijk ruikende bloemen. Bijen vinden de nectar heerlijk en ook mensen weten de honing van lindebomen te waarderen. Lindebomen zorgen voor veel schaduw, daarom werden ze veel aangeplant op pleinen, in dorpen en steden. Het hout van de linde is zacht en trekt niet krom. Het wordt o.a. voor houtsnijwerken, tekentafels en pianotoetsen gebruikt.

7 6. ROODBLADIGE ESDOORN Acer pseudoplantanus atropurpurea De soort komt oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Europa en in Zuidwest-Azië. De roodbladige esdoorn is een kleurafwijking van de gewone esdoorn. Er worden in zaaisel regelmatig roodbladige planten gevonden. Enkele van deze kleurlingen hebben een naam gekregen. De kleur kan verschillen van wijnrood tot donkerpaars. Bij deze cultuurvariëteit is de onderkant van het blad paars-rood van kleur. De boom is bodemvaag, wat wil zeggen dat hij overal wil groeien. Ook wind is geen probleem voor de roodbladige esdoorn. Het kan een flinke boom worden. Een hoogte van 20 meter of meer is geen uitzondering. De boom heeft een mooi handvormig blad en ook de vruchten zijn karakteristiek. De helikoptertjes zijn bij kinderen overbekend. De bloemen zijn rijk aan honing. De bomen hebben soms last van luis. Het hout is waardevol en wordt o.a. gebruikt voor parket, muziekinstrumenten en gymnastiektoestellen. Van de gewone esdoorn is het niet helemaal zeker dat hij inheems is in Nederland. Sommigen zeggen van wel, anderen menen dat de boom pas sinds de late middeleeuwen bekend is in Nederland.

8 7. IERSE TAXUS Taxus baccata fastigiata aureomarginata Is het een boom of een struik? Deze bijzondere taxus heeft een opgaande vorm (fastigiata) en het jonge blad heeft een geel randje (aureomarginata). Echt een bijzonderheid dus, waarvan we niet weten wanneer die is ontdekt. De soort komt in Europa verspreid voor en is zeer zeldzaam, ook in Nederland. De omgeving van Winterswijk en Boekelo zijn vindplaatsen. De soort hoort tot de taxusfamilie en is eigenlijk een conifeer. Deze conifeer komt voor in loofbossen, heggen, langs beken etc. Hij houdt van een vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke, humeuze grond. De oude Grieken dachten dat de plant iets te maken had met de goden uit de onderwereld. Mensen hebben deze boom vaak op begraafplaatsen geplant. De relatie met de dood is dan snel gelegd. De plant is altijd groen en kan erg oud worden. De plant is erg giftig op alle delen, behalve het rode vruchtvlees van de bes. Toch worden de jonge scheuten gebruikt in een middel tegen kanker. De struik of boom kan een hoogte bereiken van 3 tot 15 meter. Heel vaak is er al een vertakking vanaf de bodem. Opvallend is dat deze conifeer geen kegels. maar bessen als vrucht heeft.

9 8. JAPANSE SIERKERS Prunus x yedoensis Kersen behoren tot de roosfamilie, waaronder ook andere bomen vallen als meidoorns, appels en peren. De Japanse sierkers heeft alleen sierwaarde. De vruchten die de boom krijgt hebben nauwelijks vruchtvlees en zijn zurig van smaak. Prunus x yedoensis is een middelgrote boom van 6 tot 10 meter hoogte. De kroonvorm is breed vaasvormig. De uiteinden van de takken hangen over, waardoor de kroon uiteindelijk plat wordt. De boom staat in uitbundige bloei in april. De bloemen zijn lichtroze in knop en na openen wit van kleur. Ze geuren licht naar amandel. De bloemdoorsnede is circa 3,5 cm. In de herfst kleuren de bladeren helder geel. Deze Japanse kers wordt als een van de mooiste bloeiende kersen gezien. De boom komt uit Japan, maar de herkomst van deze kruising is onduidelijk. Hij zou rond 1730 zijn ontstaan.

10 9. HONGAARSE EIK Quercus frainetto Deze boom komt uit de Balkan, je vindt hem met name in Servië, Bulgarije en Roemenie. Het gekke is dat de boom nauwelijks in Hongarije voorkomt. Hij behoort tot de familie van de napjesdragers, net als de beuk en de berk. Deze eik houdt van zware, voedzame, iets zure gronden die in het voorjaar nat zijn en in de zomer kurkdroog. Hij houdt niet van een hoge grondwaterstand en heeft een hekel aan kalk. De kalk is de reden dat de boom eigenlijk niet in Hongarije voorkomt. Deze bladverliezende boom kan wel 30 meter of hoger worden. Meestal is er een mooie doorgaande stam. Opvallend is dat de bladeren aan de uiteinden van de takken zitten. Daardoor krijgt de boom een open kroon. De bladeren zijn groot en glanzend groen en verkleuren in de herfst van geel naar bruin. Ze blijven soms tot in het voorjaar aan de boom hangen. De eikels worden voor een derde tot de helft omsloten door het napje. Een bijzondere boom. Deze boom is in oktober 1985 geplant ter ere van de ste inwoner van Purmerend. Hij stond eerder aan het Tramplein, maar moest in 2011 verhuizen voor de bouw van de Melkwegbrug over het kanaal. Hij heeft aan de Nieuwstraat een mooie plaats gekregen.

11 10. EENSTIJLIGE MEIDOORN Crataegus monogyna Deze inheemse soort komt voor in grote delen van Europa. Hij behoort tot de familie van de roosachtigen, net als de kersen en de appels. Deze soort komt voor als boom, maar ook als struik. Hij komt in het wild regelmatig voor, maar is ook veel aangeplant als sierboom. De eenstijlige meidoorn is een mooie boom die 8 tot 10 meter kan worden. Hij bloeit rijk in mei en juni met trossen witte bloemen. In de zomer worden de vruchten langzaam rijp en kleuren dan fraai rood. Vogels zijn gek op de bessen. De takken hebben scherpe doorns; daarom werd de meidoorn vaak in heggen langs weilanden geplant. De dichte struiken met doorn hielden het vee binnen de kavel. De bomen houden van een zonnige standplaats. Vocht of droogte maakt niet uit, maar ze houden wel van een beetje kalk in de grond. In de stad worden meidoorns vaak aangetast door stippelmot of spinselmot. De rupsen vreten de bladeren op en maken van de bomen griezelige objecten. Mensen storen zich daaraan, maar voor de bomen is het geen enkel probleem. Een paar weken later staan ze gewoon weer in blad.

12 11. VEDERESDOORN Acer negundo Deze boom komt uit het noorden van de Verenigde Staten. Hij hoort tot de esdoornfamilie. Het is een van de esdoorns met een samengesteld blad. De meeste esdoorns hebben handvormige bladeren. Door de afwijkende bladvorm met 3 tot 5 blaadjes is de boom redelijk bijzonder. De bomen houden van een voedselrijke en vochtige standplaats. Ook de zon stelt hij erg op prijs. De boom wordt ongeveer 15 meter hoog en heeft een ronde kroon. De boom heeft de neiging om waterlot te vormen, waardoor de kroon erg rommelig wordt. De gele herfstbladeren vallen al vroeg in het najaar. De vruchten blijven langer hangen.

13 12.GEWONE ESDOORN Acer pseudoplantanus Van de gewone esdoorn is het niet helemaal zeker dat hij inheems is in Nederland. Sommigen zeggen van wel, anderen menen dat de boom pas sinds de late middeleeuwen bekend is in Nederland. Met zekerheid komt de soort oorspronkelijk voor in Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Deze esdoorn heeft donkergroen blad met een wittige onderkant. De boom geeft veel zaden. In tuinen en openbaar groen kom je dan ook vaak zaailingen tegen. Meestal gewoon met groene bladeren, maar soms zit er een donker rode tot bijna zwarte tussen. De boom is bodemvaag, dat wil zeggen dat hij overal wil groeien. Ook wind is geen probleem voor deze boom. Het kan een flinke boom worden. Een hoogte van 20 meter of meer is geen uitzondering. De boom heeft een mooi handvormig blad en ook de vruchten zijn karakteristiek. De helikoptertjes zijn bij kinderen overbekend. De bloemen zijn rijk aan honing. De bomen hebben soms last van luis. Het hout is waardevol en wordt o.a. gebruikt voor parket, muziekinstrumenten en gymnastiektoestellen.

14 13. ES Fraxinus excelsior De es komt van nature in een groot deel van Europa voor. Ook in andere werelddelen komen verschillende essensoorten voor. Er zijn meerdere soorten essen in Europa, maar de Fraxinus excelsior is de enige soort die in Nederland voorkomt. Samen met liguster en sering hoort de es tot de familie van de olijfachtigen. De boom groeit graag op vochtige en voedselrijke gronden. Verder stelt de boom weinig eisen. Essen komen laat in blad en laten het blad alweer vroeg vallen. De jonge bladeren hebben vaak een roestbruine kleur. De boom die hier geplant is, is de gewone soort. Een blad bestaat uit meerdere bladeren ( 9-13 ). De boom geeft veelvuldig zaden. Het vreemde aan deze boomsoort is dat als ze jong zijn de boom of vrouwelijk is of mannelijk (tweehuizig). Later worden ze zowel vrouwelijk als mannelijk (eenhuizig). In de jonge jaren is de boom bijna zuilvormig. Later krijgt de boom een brede opgaande kroon. Ze kunnen erg hoog worden, vooral als ze in een bos staan. 30 meter en meer is geen uitzondering. De breedte is ongeveer 15 meter. Opvallend zijn de donkerbruine, bijna zwarte knoppen. Hoewel het hout taai en sterk is, is het weinig duurzaam. Voor schopstelen en gymnastiektoestellen wordt het hout wel gebruikt.

15 14. IERSE TAXUS Taxus baccata fastigiata Is het een boom of een struik? Deze bijzondere taxus heeft een opgaande vorm (fastigiata). De Ierse taxus is rond 1780 ontdekt in Ierland. De soort komt verspreid in Europa voor en zeer zeldzaam ook in Nederland. De omgeving van Winterswijk en Boekelo zijn vindplaatsen. De soort hoort tot de taxusfamilie en is eigenlijk een conifeer. Deze conifeer komt voor in loofbossen, heggen, langs beken etc. Hij houdt van een vochtige, goed doorluchte, matig voedselrijke humeuze grond. Mensen hebben deze boom vaak op begraafplaatsen geplant. De oude Grieken dachten dat de plant iets te maken had met de goden uit de onderwereld. De relatie met de dood is dan snel gelegd. De plant is altijd groen en kan erg oud worden. De plant is erg giftig op alle delen, behalve het rode vruchtvlees van de bes. Toch worden de jonge scheuten gebruikt in een middel tegen kanker. De struik of boom kan een hoogte krijgen tussen de 3 en 15 meter. Heel vaak is er al een vertakking vanaf de bodem. Opvallend is dat deze conifeer geen kegels maar bessen als vrucht heeft.

16 15. WITTE PAARDENKASTANJE Aesculus hippocastanum baumannii Er zijn maar weinig grote bomen die ook nog leuk bloeien. De paardenkastanje is zo'n boom. In mei en juni heeft de boom grote bloeiende 'kaarsen' in de boom. De soort komt uit Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. In Nederland is de boom veel aangeplant. De soort verwildert makkelijk. Hij hoort tot de familie van de paardenkastanjes. De boom staat op een prominente plaats in dit deel van het bolwerk. De boom houdt van voedselrijke grond en van een zonnige standplaats. Een beetje zure grond weet hij wel te waarderen. De paardenkastanje kan 25 meter hoog worden. De onderste takken zakken op latere leeftijd uit en gaan dan recht omhoog. Daardoor ontstaat er een zware kroon op deze bomen. De donkergroene kleur van de bladeren geven de boom ook een donker uiterlijk. De bladeren zijn handvormig die smal zijn aan de basis en breed aan de top. Deze boom is een cultuurvariëteit die geen vruchten geeft.

17 16. AMERIKAANSE HULST Ilex opaca Hulsten komen voor in bossen als onderbegroeiing. Deze soort kenmerkt zicht doordat de boom bloeit op het jonge hout. De boom die ongeveer 8 tot 10 meter hoog wordt groeit langzaam. Vochtige of droge gronden maken hem niet uit. Voedselarm of -rijk ook niet. Schaduw verdragen ze prima. Typisch aan de hulst zijn de bladeren. Tot een paar meter boven de grond hebben de bladeren stekels. Daarboven niet meer. Het lijkt erop dat de boom zich tegen vraat van dieren beschermt. Het hout kan worden gebruikt in de meubelindustrie. Belangrijker zijn de bessen. Met kerst worden de takken met bessen verkocht voor kersstukjes. Dat er dan nog bessen aan zitten komt doordat de vogels deze bessen niet lekker vinden. Ze blijven dus hangen tot al het andere voedsel op is. De Amerikaanse hulst komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Hij is bladhoudend en familie van de hulstachtigen.

18 17.VELDESDOORN Spaanse aak acer campestre Deze inheemse soort komt voor in grote delen van West- en Midden-Europa. Een matig voedselrijke en matig vochtige bodem heeft de voorkeur. Een zonnige plek wordt erg op prijs gesteld. De veldesdoorn is familie van de gewone esdoorns. Deze esdoorn is een pionier. Als er ergens een gaatje valt, zal die dat snel invullen. De boom is eerder een forse struik die tussen de 3 en 10 meter hoog kan worden. Een bosrand, een oude haag op de grens van twee kavels of aan de rand van een beek zijn plaatsen waar deze esdoorn zich 'happy' voelt. Opvallend is de gele herfstkleur van de kleine handvormige blaadjes. Sommige zaailingen hebben duidelijke kurklijsten op de takken. Deze soort wordt vaak gebruikt als een bladverliezende haag om grotere tuinen. Daarnaast is het een veelgebruikte soort in landschappelijke beplantingen.

19 18. HULST Ilex aquifolium De hulst komt voor als inheemse boom of struik in Nederland. Hij is de enige bladhoudende loofboom van Nederland en daarmee uniek. Hulsten komen voor als onderbegroeiing van eiken- en beukenbossen van het midden en oosten van het land. Maar ook in houtwallen en struwelen komen ze voor. Er zijn mannelijke en vrouwelijke planten. De inheemse hulst bloeit op het oude hout. De boom die ongeveer 8 tot 10 meter hoog wordt groeit langzaam. Vochtige of droge gronden maken hem niet uit. Voedselarm of -rijk ook niet. Schaduw verdragen ze prima. Typisch aan de hulst zijn de bladeren. Tot een paar meter boven de grond hebben de bladeren stekels. Daarboven niet meer. Het lijkt erop dat de boom zich tegen vraat van dieren beschermt. Of dat klopt is twijfelachtig, omdat delen van de plant giftig zijn. Het hout kan worden gebruikt in de meubelindustrie. Belangrijker zijn de bessen. Met kerst worden de takken met bessen verkocht voor kersstukjes. Dat er dan nog bessen aan zitten komt doordat de vogels deze bessen niet lekker vinden. Ze blijven dus hangen tot al het andere voedsel op is.

20 19. ESP of ratelpopulier Populus tremula Populieren zouden niet oud kunnen worden. Deze boom kan moeiteloos 80 tot 100 jaar oud worden. De boom maakt veel worteluitlopers, zodat niet altijd te zien is dat het om een boom gaat. Meestal zie je een bosje met bomen van verschillende grootte. Uiteindelijk kan de boom 20 tot 30 meter hoog worden met een brede kroon. De grijzig witte stam en de gele herfstkleur zijn het opvallende aan deze boom. Er zijn vrouwelijke en mannelijke bomen. De esp of ratelpopulier wordt ook wel vrouwentong genoemd. Bij het minste beetje wind komen de bladeren in beweging en maken geluid. Populieren maken samen met de wilgen onderdeel uit van de wilgenfamilie. Deze soort komt van West- en Noord-Europa tot in het verre oosten van de voormalige Sovjet-Unie voor. In het wild vinden we deze boom hoofdzakelijk in het rivierengebied van de Millingerwaard en de Gelderse Poort.

21 20. BRUINE BEUK Fagus sylvatica atropunicea Beuken zijn inheems in Nederland en de rode beuk komt af en toe weleens voor in zaaisels op kwekerijen. Rond 1770 is de cultuurvariëteit geselecteerd. Ergens in Midden Europa is de boom opgemerkt. Er zijn meerdere soorten beuken, maar deze soort komt alleen in Europa voor. Beuken horen bij de familie van de napjesdragers. Beuken willen niet overal groeien. De boom komt voor in het eindstadium van de bosontwikkeling. De bodem moet vochthoudend zijn en goed doorlatend. De grondwaterstand mag niet te hoog zijn en zeker niet te droog. De beuk leeft in symbiose met een schimmel. Zonder de schimmel zal de boom moeilijk groeien. Als ze groeien kunnen het forse bomen worden. In bossen is 35 meter geen uitzondering. Als solitair worden ze ook nog eens erg breed. Door het zure blad en de dichte kroon wil er onder een beuk weinig groeien. Beukenbossen zijn dus erg open. Roodbladige beuken zijn erg in trek in grote tuinen en landgoederen en op bijzondere plaatsen in parken. Ze trekken de aandacht gedurende een groot deel van het jaar.

22 21. HANGENDE ZILVERLINDE Tilia petiolaris of tilia tomentosa pendula Hoe fraai kan en boom zijn. Deze linde heeft jaren vrij kunnen uitgroeien tot de maat die hij nu heeft. Oorspronkelijk stonden er twee, maar een is er dood gegaan door een zwam. De boom is een kruising tussen een Tilia tomentosa en een onbekende lindesoort. Deze linde hoort net als de andere lindebomen tot de familie van de lindebomen. De boom is niet inheems in Nederland maar komt uit Zuidoost- Europa en westelijk Azië. Om onduidelijke redenen wordt deze fraaie parkboom nog maar weinig gekweekt. Vermoedelijk zijn de hangende takken een probleem. De boom moet vaak hoog worden opgekroond om er onderdoor te kunnen rijden. Het kan een hoge boom worden van 25 meter en hoger. De boom blijft met 10 meter relatief smal. De boom bloeit als laatste van alle lindebomen. Ergens in juni/augustus bloeit de boom. Zijn nectar of stuifmeel zou giftig zijn voor bijen. De wit grijzige onderkant van het blad geeft de boom een aantrekkelijk beeld.

23 22. HOLLANDSE IEP Ulmus x hollandica vegeta Iepen houden wel van wat vocht en voeding. Ze groeien goed in lichte schaduw in bosranden, heggen etc. De Hollandse iepen kunnen wel 35 meter hoog worden. De bomen zijn eerst smal maar worden later steeds breder omdat de takken uitzakken. Helaas heeft de iepziekte, een schimmel, de meeste Hollandse iepen de das omgedaan. Er zijn nog maar enkele Hollandse iepen over. Meestal worden de bomen vervangen door cultuurvariëteiten die goed tegen de iepziekte kunnen. De vorm en groeiwijze van deze nieuwe iepen is anders dan de oude soort. Deze iep is een kruisingsproduct van twee inheemse soorten. De bergiep en de veldiep waren de ouders. Uit deze kruising is een fantastische boom gekomen. Vele eeuwen hebben deze bomen dijken, wegen en boerderijen gesierd. Uiteraard hoort deze boom tot de iepenfamilie. Omdat dit een kruisingsproduct is, is de verspreiding beperkt tot Nederland en België.

24 23. VELDIEP Ulmus carpinifolia Christine Buisman Iepen houden wel van wat vocht en voeding. Ze groeien goed in lichte schaduw in bosranden, heggen etc. Deze cultuurvariëteit kan slecht tegen zeewind. De iep blijft kleiner dan de Hollandse iepen. Vermoedelijk staan deze iepen ongeveer vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw op deze plaats. De boom groeit met warrige takken in een soort vaasvorm. De boom is niet helemaal resistent tegen de iepziekte maar deze rij houdt het nog aardig vol. In 2007 zijn in Amsterdam weer exemplaren geplant. De veldiep is een ouder van de Hollandse iep. Uiteraard hoort deze boom tot de iepenfamilie. Het bijzondere van deze boom is de cultuurvariëteit. Christine Buisman was een vrouw en een wetenschapper. Begin vorige eeuw heeft zij zich bezig gehouden met de aanpak van de iepziekte. Samen met Bea Schwartz heeft zij de eerste cultuurvariëteiten ontwikkeld die bestand waren tegen de iepziekte.

25 24. PLATAAN Platanus x hispanica Platanen kunnen behoorlijk groot worden. Een hoogte van 25 tot 35 meter is geen uitzondering. Platanen kunnen goed tegen het stadse klimaat. Ze groeien bijna overal, kunnen tegen stof en luchtvervuiling. Sterke snoei van de takken is geen probleem. Kortom een fijne boom voor straat en park. Als ze volledig en vrij kunnen uitgroeien, worden het imposante bomen. Een paar van deze exemplaren staan in de bomenroute en hebben inmiddels al een aardige omvang. Een kruisingsproduct tussen de westerse en de oosterse plataan. Tot voor kort was de naam Platanus x acerifolia, wat betekent: op een esdoornblad lijkend. Platanen worden vaak in de stad aangeplant. Door de afbladderende stam en het grote lichte blad en de ronde vruchten kent bijna iedereen de plataan wel.

26 25. EIKBLADIGE BEUK Fagus sylvatica quercifolia Beuken zijn inheems in Nederland en deze beuk heeft een duidelijk afwijkend blad. Het lijkt op een eikenblad. Wanneer deze cultuurvariëteit precies is geselecteerd is niet bekend. Er zijn meerdere soorten beuken, maar deze soort komt alleen in Europa voor. Beuken horen bij de familie van de napjesdragers. Beuken willen niet overal groeien. De boom komt voor in het eindstadium van de bosontwikkeling. De bodem moet vochthoudend zijn en goed doorlatend. Een flinke hoeveelheid humus is goed voor de ontwikkeling van de boom. De grondwaterstand mag niet te hoog zijn en zeker niet te droog. De beuk leeft in symbiose met een schimmel. Zonder de schimmel zal de boom moeilijk groeien. Deze boom kan tot 20 meter groot worden. De kroon wordt uiteindelijk rond. Door het zure blad en de dichte kroon wil er onder een beuk weinig groeien. Beukenbossen zijn dus erg open.

27 26. VEDERESDOORN Acer negundo aureomarginata De oorspronkelijke soort neemt een steeds groter deel van de afwijkende kleur over. Dat gebeurt wel vaker bij dit soort afwijkingen. Dit is een Duitse cultuurvariëteit die in 1891 op een kwekerij is ontdekt. De bomen houden van een voedselrijke en vochtige standplaats. Ook de zon stellen zij erg op prijs. De Vederesdoorn wordt ongeveer 10 meter hoog en heeft een ronde kroon. Deze boom komt uit het noorden van de Verenigde Staten. Hij hoort tot de esdoornfamilie. Het is een van de esdoorns met een samengesteld blad. De meeste esdoorns hebben handvormige bladeren. Door de afwijkende bladvorm met 3 tot 5 blaadjes is de boom redelijk bijzonder. De boom heeft de neiging om waterlot te vormen waardoor de kroon erg rommelig wordt. De gele herfstbladeren vallen al vroeg in het najaar. De vruchten blijven langer hangen. Deze boom heeft een kleurafwijking in het blad. De bladrand is crèmewit. Helaas loopt deze cultuurvariëteit terug in kleur.

28 27. ZWARTE BERK Betula nigra Berken kunnen forse bomen worden. Deze haalt 15 meter. In het wild en in bossen is een hoogte van 25 meter haalbaar. De zwarte berk groeit graag op vochtige grond, maar als deze wat droger is, is de groei nog steeds goed. Hij heeft een hekel aan kleigronden of een hoge zuurgraad. Voor een smal straatje is de boom niet geschikt. In een park komt deze boom goed tot zijn recht. De zwarte berk wordt ook wel rode berk genoemd. Dat heeft te maken met de kleur van de stam. De meeste berken hebben een witte bast. De zwarte berk bladdert snel af naar een roodbruine of donker bruinzwarte stam. Deze boom komt uit de Verenigde Staten van Amerika. Met name het oostelijke en zuidoostelijke deel is het herkomstgebied. De natuurlijke groeiwijze is meestal meerstammig. In het vroege voorjaar vallen de lange vrouwelijke bloemen op die in aren naar beneden hangen.

29 28. ZACHTE BERK Betula pubescens De zachte berk is een van de twee inheemse berken. Over het hele noordwesten van Europa, IJsland tot in het uiterste oosten van Rusland vinden we deze boom. Dit familielid van de napjesdragers houdt van een vochtige venige bodem die ook wat zurig mag zijn. De boom is uitermate winterhard, maar heeft last van zeewind. Soms vind je in berken zgn. heksenbezems. Dat is een kluit met fijne twijgen dicht bij elkaar. Een schimmel is verantwoordelijk voor deze opeenhoping van twijgen. De naam zachte berk komt van de twijgen en bladeren. Die zijn eerst zacht behaard. Later in het jaar verliezen ze de haartjes. De boom kan de aanzienlijke hoogte bereiken van 20 meter. De sierwaarde van de berk is beperkt en bestaat hoofdzakelijk uit de witte stam op jonge leeftijd. Ook de gele herfstkleur van de bladeren heeft zijn charme. De witte stam wordt door de diepe groeven in de schors later grijzer. Het is een transparante boom die zonlicht doorlaat. De kroon bestaat uit een aantal zwaardere takken met daaraan dunne twijgen. De boom wordt veelal gebruikt in landschappelijke beplantingen en als vulhout in grove plantvakken. In bosverband zaait de soort makkelijk uit. In de stedelijke omgeving wordt de boom nauwelijks als laanboom gebruikt. Incidenteel vind je hem als parkboom.

30 29. HOLLANDSE LINDE Tilia europaea Een heel oude kruising tussen de kleinbladige linde en de zomerlinde. Omdat beide ouders in het wild voorkomen in Nederland kan deze boom spontaan optreden in bossen. Deze kruising is echter op een kwekerij ontstaan. De linde maakt onderdeel uit van de lindefamilie. De boom is veel aangeplant bij boerderijen, omdat ze veel schaduw geeft. Door jaarlijkse snoei in een vlak ontstaat de leilinde. Deze soort maakt makkelijk en veel wortelopslag. De Hollandse linde wil eigenlijk overal wel groeien. Meestal heeft de boom een variabele kroon met enkele zware hoofdtakken en onregelmatig afstaande zijtakken. De stam is op oudere leeftijd behoorlijk gegroefd en voorzien van dikkere knobbels waar vaak jonge twijgen op groeien. Er zijn inmiddels een aantal selecties van deze kruising die een betere kroon hebben. Daardoor wordt de boom al minder toegepast. Dat komt goed uit want deze linde is behoorlijk luisgevoelig. Daardoor is het gebruik in de stad beperkt tot parken en grotere groenstroken.

31 30. TREURWILG Salix sepulcralis chrysocoma Wie kent de treurwilg niet? Toch is er iets bijzonders aan deze boom. De naam van deze wilg is nogal aan verandering onderhevig. Het is een kruising tussen de inheemse wilg Salix alba en de Chinese treurwilg. Heette de boom eerst Salix alba Tristis, daarna moest hij Salix babylonica heten zonder het Tristis erachter. Tegenwoordig heet dit franse kruisingsproduct uit 1815 dus zoals boven is aangegeven. Deze karakteristieke boom wordt regelmatig aangeplant in dorpen en steden. Vooral parken en begraafplaatsen zijn locaties waar de boom veelvuldig opduikt. Als de bodem vochtig is en voedselrijk dan kan de boom een hoogte halen van wel 20 tot 25 meter. De breedte doet daar soms niet voor onder. In de winter vallen de dunne gele twijgen op die vertikaal naar beneden hangen. Er zijn geen opvallende bloemen aan deze fraaie stadsboom zichtbaar.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Acer campestre. Spaanse Aak - Veldesdoorn. Bladkleur: herfst kleur. Bloeimaand: April, Mei. Standplaats: zon, halve schaduw, schaduw

Acer campestre. Spaanse Aak - Veldesdoorn. Bladkleur: herfst kleur. Bloeimaand: April, Mei. Standplaats: zon, halve schaduw, schaduw Acer campestre Spaanse Aak - Veldesdoorn Bladkleur: herfst kleur Bloeimaand: April, Mei Standplaats: zon, halve schaduw, schaduw Hoogte in meters: tot 15m Grondsoort: Neutraal Gebruik: solitair, park,

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen -----------------------------------------------------------------------------

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen ----------------------------------------------------------------------------- De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen In deze serie boomwandelingen worden telkens 10 bomen beschreven. Welke 10, is aan de schrijver. Dit mag een persoonlijke voorkeur zijn of te maken hebben

Nadere informatie

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen

Inventarisatie beschermwaardige bomen Gemeente Heerenveen Boomnummer 169 Adres Eerste compagnonsweg 1 Bontebok Eigenaar/beheerder Particulier Coördinaten Noorderbreedte 52º57'48.73'' Oosterlengte 6º01'27.45'' Amerikaanse eik (Quercus rubra) Afmetingen Omtrek

Nadere informatie

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht.

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. Het doel van de Bomenroute is om door middel van educatie het belang van bomen

Nadere informatie

SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN

SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN SUBSIDIERING VAN DE AANPLANTING VAN LIJNVORMIGE ELEMENTEN Artikel 1 Het aanbrengen van lijnvormige beplantingen, zijnde hagen, houtkanten, bomenrijen, kan door het gemeentebestuur gesubsidieerd worden

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

info@copijn.nl Inhoud 1 2 3 4 1 2 1 De Richtlijnen NVTB Versie 2013 kunnen gedownload worden van de site www.boomtaxateur.nl. 2.3.1 Waardecategorie A 2.3.2 Waardecategorie B 2.3.3 Waardecategorie C

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

tuinen Bomen Plant nu de Lente voor kleine Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Bomen voor kleine tuinen Je hebt een kleine tuin en denkt dat een boom er niet in past? Niets is minder waar, een kleine tuin vraagt

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan

VAN HEEMSTRAWEG. Definitief Beplantingsplan VAN HEEMSTRAWEG Aanleiding Met de reconstructie van de van Heemstraweg is bestaande beplanting waar mogelijk gehandhaafd. Door het ontwerp zijn nieuwe groenvakken ontstaan die ingevuld worden met beplanting.

Nadere informatie

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen

De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten. Martijn Boosten & Patrick Jansen De historische beplanting van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: resultaten van een veldinventarisatie op zeven forten Martijn Boosten & Patrick Jansen Wageningen, mei 009 Boosten, M., Jansen, P. De historische

Nadere informatie

Gemeentelijke Waardevolle en toekomstig monumentale bomen Wijk bij Duurstede. Pagina 1 van 8

Gemeentelijke Waardevolle en toekomstig monumentale bomen Wijk bij Duurstede. Pagina 1 van 8 Nr: GO: locatie in 2010: Latijnse naam Nederlandse naam Me: HE: eigenaar meter hoog Insp P/S s grens Beeld bepalend Dendro Eco Zeld zaam 1 1002 Aardbeiengaard 3962 HE b010 in planten 1982 28 Robinia pseudoacacia

Nadere informatie

Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken

Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken Lijst van Vlaamse inheemse bomen en struiken Archaeofieten. De soorten met een sterretje zijn niet inheems, maar sinds de Romeinse tijd bij ons ingevoerd uit het Mediterrane gebied. Gezien overeenkomstige

Nadere informatie

ZOMERKENMERKEN loofbomen

ZOMERKENMERKEN loofbomen geert@starre.info ZOMERKENMERKEN loofbomen meest gebruikte bronnen: Henk pseudospeed `Bootii http://www.baumkunde.de/baumlisten/baumliste_az_scientific.php Nothofagus antarctica - schijnbeuk 1cm Gleditsia

Nadere informatie

Hazelaar Corylus avellana

Hazelaar Corylus avellana Hazelaar Corylus avellana De hazelaar kan al in januari tot maart bloeien, waardoor zeer vroeg in het voorjaar stuifmeel voor bijen en hommels beschikbaar is. De kwaliteit van het stuifmeel is niet hoog,

Nadere informatie

WARANDE. bijeenkomst aanpak laanbeplanting. 25 juni 2015

WARANDE. bijeenkomst aanpak laanbeplanting. 25 juni 2015 WARANDE bijeenkomst aanpak laanbeplanting 25 juni 2015 AGENDA VOOR DE AVOND 20:00 uur Welkomstwoord door projectleider Harm Niersman 20:10 uur Toelichting mogelijkheden bomenaanpak Warande door Huib Sneep

Nadere informatie

Vrij uit te kiezen van struikvorm 175/200 tot multistam 1000/+ Omschrijving + gebruik :

Vrij uit te kiezen van struikvorm 175/200 tot multistam 1000/+ Omschrijving + gebruik : Omschrijving + gebruik : Deze e soorten zijn in hoge mate aangepast aan ons klimaat en omgeving. Naast het feit dat ze belangrijk zijn voor vele organismen, zijn de aangeprezen soorten zeer vorstresistent,

Nadere informatie

Lentewandeling in Boomrijk April 2012

Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Wat is er nu al te zien, in april? Deze wandeltocht door Boomrijk toont de vroege bloeiers en een aantal opvallende bomen in het park. De wandeling duurt tussen de

Nadere informatie

A. HAAG. A.1 Type laag geschoren

A. HAAG. A.1 Type laag geschoren 1 Bijlage 1.a Lijst van struiken A. HAAG Algemeen : - een haag wordt op minimim 50 cm van de perceelsgrens geplant - een haag op de scheidingslijn valt onder de verantwoordelijkheid van beide eigenaars.

Nadere informatie

Natuur in de Schellerdriehoek. Bij zigzag bank en pomp

Natuur in de Schellerdriehoek. Bij zigzag bank en pomp Natuur in de Schellerdriehoek Bij zigzag bank en pomp Zoete kers (prunus avium) De zoete kers (Prunus avium, synoniem: Cerasus avium) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). Het is een tot 20 meter

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is... Een boom is een plant, alleen noemen de onderdelen anders. Een boom is namelijk een vaste plant met een houten stam en een kruin. Delen van de boom Laat

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid Afdeling Hengelo Ov

Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid Afdeling Hengelo Ov Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid Afdeling Hengelo Ov Bomenwandeling centrum Hengelo Leeswijzer: Deze routebeschrijving bestaat uit twee delen namelijk de route (vetgedrukt) en een aantal beschrijvingen

Nadere informatie

Landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing Bouwplan Vermeer Roothweg 1, 5964 NS Meterik PNR 5964NS1-240112

Landschappelijke en stedenbouwkundige inpassing Bouwplan Vermeer Roothweg 1, 5964 NS Meterik PNR 5964NS1-240112 LIGGING kleinschalige ontginningslinten met een veelzijdige ontwikkeling van (neven)bedrijvigheid en wonen Het plangebied is gelegen aan de Roothweg 1, ten zuiden van de kern Meterik. Zie de markeringen

Nadere informatie

Juglandaceae, botanische soorten, sier en hybride rassen

Juglandaceae, botanische soorten, sier en hybride rassen Juglandaceae, botanische soorten, sier en hybride rassen Juglans cathayensis Juglans ailantifolia Grimo Manchurian Juglans ailantifolia Imshu Juglans ailantifolia x J. cinerea Mitchell Buartnut Juglans

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies

ª ª Æ ø ±ª Æø. Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3. Beplantingsadvies ª ª Æ ø ±ª Æø Æ ª µ ª ± Æ º ª ª ª BIJLAGE 3 Beplantingsadvies Beplantingsadvies landschappelijke inpassing silo, loods en woning t.b.v. nieuwbouw Landschapsbeheer Drenthe 1 Landschapsbeheer Drenthe maakt

Nadere informatie

A Quercus rubra Amerikaanse eik

A Quercus rubra Amerikaanse eik A Quercus rubra Amerikaanse eik oosten van Noord-Amerika Park- en laanboom, tot 25 m' hoog, geschikt op arme droge gronden. Blad verkleurt in herfst oranjerood tot scharlakenrood. Brede eivormige eikels

Nadere informatie

AANVRAAG SUBSIDIE KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Bijlage 1: afbakening prioritaire zones

AANVRAAG SUBSIDIE KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN Bijlage 1: afbakening prioritaire zones Bijlage 1: afbakening prioritaire zones Leievallei De omschrijving van de Leievallei beperkt zich tot de grenzen van het Bijzonder Plan van Aanleg nr. 32 Leiemeers. Beekvalleien Alle beekvalleien die in

Nadere informatie

Erfbeplanting rond nieuwe schuur Familie Buijsse - Waterlandkerkje

Erfbeplanting rond nieuwe schuur Familie Buijsse - Waterlandkerkje 111 1 222 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Plan van de opdrachtgever 4 Ligging - Topografische kaart 5 Bouwplan 6 Planvoorstel 7 Plan en omgeving 8 Toelichting bij erfbeplantingsplan 9 Soortenlijst 12 Bijlage

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Leeswijze route. Routebeschrijving. Korte route

Leeswijze route. Routebeschrijving. Korte route Korte route Allereerst willen we de bewoners van Groot Driene, de gemeente Hengelo en Waterschap Regge en Dinkel feliciteren met het herstel van de Elsbeek, die in 1965 uit deze wijk verdween. De wijze

Nadere informatie

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken.

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. In de Bomenbuurt is het een makkie om bomen te herkennen want elke laan heeft de naam van de boom of struik die er staat. Neem nou de Essenlaan. Op zoek naar

Nadere informatie

routebeschrijving Bomenroute Heiloo

routebeschrijving Bomenroute Heiloo START routebeschrijving Bomenroute Heiloo Groei & Bloei afdeling Midden Kennemerland heeft deze Bomenroute voor u gemaakt. De route is zo n 18 km lang, en bestaat uit twee delen van ongeveer 9 km die allebei

Nadere informatie

Natuureducatie op het schoolplein

Natuureducatie op het schoolplein Natuureducatie op het schoolplein Welke planten zijn geschikt voor educatief gebruik? Blauwe regen bloemen, zintuigen, vogels De blauwe regen bloeit uitbundig in het voorjaar en ruikt heerlijk. De bloemen

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Agrarisch bedrijf R. Cleutjens Kraakstraat 30, 6013 RS Hunsel - PNR 6013RS30-080111 / 060612

Landschappelijke inpassing Agrarisch bedrijf R. Cleutjens Kraakstraat 30, 6013 RS Hunsel - PNR 6013RS30-080111 / 060612 INLEIDING afscherming door een bosje, de opgaande beplanting langs de Langvenlossing, een uitbreidend buurerf Het plangebied is gesitueerd aan de Kraakstraat, ten noorden van de kern Hunsel. Aan de noord-

Nadere informatie

de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed

de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed baron ruzettelaan 35 8310 brugge tel (050) 36 71 71 fax (050) 35 68 49 www.wvi.be de (on?)zin van het werken met streekeigen plantgoed boompjes planten: een pleidooi voor streekeigen, autochtoon en biodiversiteit

Nadere informatie

HERPLANT VAN IEPEN IN FRYSLAN STICHTING IEPENWACHT FRYSLÂN. Projectbureau Stichting Iepenwacht Fryslân (BTL Bomendienst)

HERPLANT VAN IEPEN IN FRYSLAN STICHTING IEPENWACHT FRYSLÂN. Projectbureau Stichting Iepenwacht Fryslân (BTL Bomendienst) HERPLANT VAN IEPEN IN FRYSLAN STICHTING IEPENWACHT FRYSLÂN Projectbureau Stichting Iepenwacht Fryslân (BTL Bomendienst) Projectbureau Telefoonnummer : 055-59 99 444 Faxnummer : 055-53 38 844 E-mail : bomendienst@btl.nl

Nadere informatie

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen Project Planten ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Planten Planten eten, ademen en groeien. Sommige planten houden van natte grond. Anderen van droge grond. Sommige planten houden van veel zon en warmte. Anderen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars.

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars. Coniferen Kenmerken Algemeen Letterlijk vertaald betekent conifeer kegeldragende. De zaden van de coniferen zitten verpakt in de kegels, die vele vormen en grootten kunnen aannemen. Elke conifeer heeft

Nadere informatie

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK

DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK DELTALOCATIE DEN DOLDER Projectnummer 01742112 Van Wijnen Projectontwikkeling Midden B.V. Postbus 151 3840 AD HARDERWIJK Kwaliteitsbeoordeling van de bomen op deze locatie Door T. Katerberg European Tree

Nadere informatie

Bomenwandeling in klapwijk

Bomenwandeling in klapwijk Bomenwandeling in klapwijk In een woonwijk mogen bomen niet ontbreken, tenminste, zo denk ik er over. Uit de uitdrukking huisje, boompje, beestje blijkt dat ik niet de enige ben die dat vindt. Het boompje

Nadere informatie

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT

BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT 1 BEPLANTINGSPLAN ROOIE BUURT NICOLAES HONIGHSTRAAT Te planten bomen Meelbes Een boom met een kegelvormige kroon. Bereikt een hoogte van 8 m. Zilverwit blad bij het ontluiken. In de straat staan al meer

Nadere informatie

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009

ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN. December 2009 ONBEKENDE BOOMAANTASTINGEN December 2009 Onbekende boomaantastingen De gemeente Alphen aan den Rijn zet zich in voor een gezonde leefomgeving. Het openbaar groen draagt hier in belangrijke mate aan bij.

Nadere informatie

Bijlage IV: Lijst kapvergunningplichtige houtopstanden

Bijlage IV: Lijst kapvergunningplichtige houtopstanden Bijlage IV: Lijst kapvergunningplichtige houtopstanden A: Houtopstanden op gronden die in de vigerende bestemmingsplannen de bestemming Duinen, Natuurgebied, Landschappelijk waardevolle houtopstand en

Nadere informatie

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers

De Staart in kaart. 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers De Staart in kaart 4 jaar bosontwikkeling op voormalige akkers Esther Linnartz Juli 2008 Inleiding De Staart is een natuurgebied van 24 hectare aan noordoost kant van Oud-Beijerland en ligt aan de oevers

Nadere informatie

Bos & milieu. Bomen 2013/12

Bos & milieu. Bomen 2013/12 2013/12 Bos & milieu Bomen In een boom speelt zich een aantal levensprocessen af die zorgen voor de groei. Dit verschijnsel heet fysiologie en komt bij alle levende organismen voor. De belangrijkste levensprocessen

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimte plan Schey 11, Schey 11 6255 NL, Noorbeek PNR-6255NL11-190110

Landschappelijke inpassing Ruimte voor Ruimte plan Schey 11, Schey 11 6255 NL, Noorbeek PNR-6255NL11-190110 LIGGING dal van de Noor op het plateau gelegen gehucht Schey plangebied Het plangebied is gelegen ten oosten van de kern Noorbeek, in het gehucht Schey. Noorbeek is gelegen in het dal van de Noor, Schey

Nadere informatie

DEEL 1: BETOELAGING VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DIE NIET ONDER DE BEPALINGEN VAN DE BEHEERSOVEREENKOMSTEN VALLEN

DEEL 1: BETOELAGING VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DIE NIET ONDER DE BEPALINGEN VAN DE BEHEERSOVEREENKOMSTEN VALLEN DEEL 1: BETOELAGING VOOR AANLEG EN ONDERHOUD VAN KLEINE LANDSCHAPSELEMENTEN DIE NIET ONDER DE BEPALINGEN VAN DE BEHEERSOVEREENKOMSTEN VALLEN HOOFDSTUK 1: ALGEMENE VOORWAARDEN Artikel 1 - Binnen de perken

Nadere informatie

Her en der komen scheuten van, ja van wat?, voorzichtig de grond uit

Her en der komen scheuten van, ja van wat?, voorzichtig de grond uit De lente laat op zich wachten, maar ineens zijn er veelbelovende dagen en is het druk met vrijwilligers in t Weetpunt en het Arboretum Munnike Park. Een paar dagen later is het weer Maart roert zijn staart

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing Niesweg 3 Niesweg 3, Hegelsom - PNR 5963NE3-170812

Landschappelijke inpassing Niesweg 3 Niesweg 3, Hegelsom - PNR 5963NE3-170812 Landschappelijke inpassing Niesweg 3 LIGGING Het plangebied is gesitueerd aan de Niesweg, ten zuidoosten van de kern Hegelsom. Zie de markering in de uitsnede van de topografische kaart hieronder en de

Nadere informatie

Herfstwerkboekje van

Herfstwerkboekje van Herfstwerkboekje van Herfst werkboekje groep 5 1 De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst! September wordt herfstmaand genoemd, dit omdat op 22 september

Nadere informatie

Beschermde bomenlijst Vlissingen

Beschermde bomenlijst Vlissingen Beschermde bomenlijst Vlissingen Criteria waardevolle bomen: Verzamelde gegevens per wijk: Bij de beslissing over plaatsing van een houtopstand op de bomenlijst wordt in ieder geval rekening gehouden met

Nadere informatie

Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Beuk. Els. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve

Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Beuk. Els. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve Vul de correcte bladrand in. Kies uit: 1 gaaf 2 gezaagd 3 getand 4 gekarteld 5 gegolfd 6

Nadere informatie

Brengt kleur, vanwege de grijswitte bladeren in de zomer

Brengt kleur, vanwege de grijswitte bladeren in de zomer Zaaksdossier:: O-000510 OLO: 15 dec 2011 OLO-nr.: 275367 Doc.ond.: 11.008562: Aanvraag omgevingsvergunning - Overig Product: Kappen, Monumenten Beh. : Pb/WABO TOELICHTING OP OMGEVINGSVERGUNNING GROOT ENGELENBURG

Nadere informatie

Grond of aarde weghalen door te graven. Graven is een gat in de grond maken. De plaats waar de grond wordt weggenomen.

Grond of aarde weghalen door te graven. Graven is een gat in de grond maken. De plaats waar de grond wordt weggenomen. Les 1 De bodemverontreiniging. afgraven Grond of aarde weghalen door te graven. Graven is een gat in de grond maken. De afgraving De plaats waar de grond wordt weggenomen. De bodemverontreiniging De grond

Nadere informatie

Loenen aan de Vecht. Oud Over 30a. Inpassingsplan edele schuur

Loenen aan de Vecht. Oud Over 30a. Inpassingsplan edele schuur Loenen aan de Vecht Oud Over 30a LOE-1545 31 maart 2015 Moerdijkstraat Moerdijkstraat 23 2751 23 2751 BE BE Moerkapelle Colofon Inhoudsopgave Loenen aan de Vecht LOE-1545 31 maart 2015 In opdracht van:

Nadere informatie

Iepenwandeling Start Herengracht brug Leidsestraat kijkend richting De Bocht. Hier staan Lindebomen.

Iepenwandeling Start Herengracht brug Leidsestraat kijkend richting De Bocht. Hier staan Lindebomen. Iepenwandeling Start Herengracht brug Leidsestraat kijkend richting De Bocht Hier staan Lindebomen. Schilderij Gerrit Berckheyde (1672) voorbeeld van schilderij 17 e eeuw zonder bomen. Voorstudie van hetzelfde

Nadere informatie

Monumentale houtopstand

Monumentale houtopstand Boomnummer 549 Opname datum: 1-4-2008 Fotonummer 556 Plaats :oosterend Boomsoort wilg Straat:oosterend 14 Boomnummer 587 Opname datum: 1-4-2008 Fotonummer 594 Plaats :oosterend Boomsoort els Straat:Lijkweg

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

Bomen. www.udenhout-trees.nl

Bomen. www.udenhout-trees.nl Bomen SGS04006-23 Parrotia persica Vanessa ± 10/11 m ± 5 m Alles in een... De Parrotia persica Vanessa is een prachtige boom, maar wordt helaas te weinig toegepast. Waarom? Is deze solitair u nog onbekend?

Nadere informatie

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen.

Levenscyclus. Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. [Honingbij] Algemene Naam: Honingbij Wetenschappelijke Naam: Apis mellifera Raten zijn 6hoekige kamers waar stuifmeel en honing wordt opgeslagen. Het lichaam van een bij bestaat uit drie onderdelen: een

Nadere informatie

Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV

Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV Beplantingsplan vleeskuikenhouderij Struiken 3a Maasbree Drissen CV 1 april 2015 Beplantingsplan Vleeskuikenhouderij Drissen CV Adres: Struiken 3a Initiatiefnemer: Drissen CV Datum: 1 april 2015 Opgesteld

Nadere informatie

Bomen per locatie. eigenaar. Correspon Abbekesdoel 32. Telefoon n. Id 150. 188 Canadese / zwarte Populier Populus canadensis

Bomen per locatie. eigenaar. Correspon Abbekesdoel 32. Telefoon n. Id 150. 188 Canadese / zwarte Populier Populus canadensis Bomen per locatie M.A.A. Broere Bleskensgraaf Correspon Abbekesdoel 32 2971 VB Id 150 188 Canadese / zwarte Populier Populus canadensis 427 cm 189 Es Fraxinus langs toerit naar nr 49 125 cm 190 Gewone

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 125 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 8 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Bomenwandeling d Ekker

Bomenwandeling d Ekker Bomenwandeling d Ekker Sierkers (Prunus Yedoensis) Start Immanuelkerk aan de Teullandstraat. Start met de rug naar de kerk, ga links de Teullandstraat in. In deze straat staan verscheidene paardenkastanjes.

Nadere informatie

Wervik behaagt zijn landschap. Actie Plant &Goed. Een samenwerking van het Stadsbestuur Wervik Proclam v.z.w.

Wervik behaagt zijn landschap. Actie Plant &Goed. Een samenwerking van het Stadsbestuur Wervik Proclam v.z.w. Wervik behaagt zijn landschap Actie Plant &Goed Een samenwerking van het Stadsbestuur Wervik Proclam v.z.w. WERVIK BEHAAGT ZIJN LANDSCHAP PLANT GOED Het subsidiereglement is van toepassing in het landelijk

Nadere informatie

Bijlage 1 Groene kaart

Bijlage 1 Groene kaart Bijlage 1 Groene kaart Bron: www.leiden.nl Bijlage 2 Resultaten bomeninventarisatie Overzicht: - Overzichtskaart van deelkaarten - Kaart 1 - Kaart 2 - Kaart 3 - Kaart 4 - Kaart 5 - Tabel met resultaten

Nadere informatie

B i j l a g e 3 : G r o e n p l a n

B i j l a g e 3 : G r o e n p l a n B i j l a g e 3 : G r o e n p l a n Toelichting landschappelijke inpassing bedrijf Douma Staal, Sneek Inleiding Landschapsbeheer Friesland is gevraagd een ontwerp op te stellen voor de landschappelijke

Nadere informatie

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 13 Hé des pourceaux : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling laat je de omgeving van het dorpje Heyd ontdekken, doorheen beuken- en dennenbossen en door open landschappen met zicht op de Condroz.

Nadere informatie

Bomenroute Mheenpark maak kennis met 27 soorten CO2 vreters

Bomenroute Mheenpark maak kennis met 27 soorten CO2 vreters Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Route... 3 Geschiedenis Mheenpark... 3 Inrichting en beheer... 3 Gebruik Mheenpark... 4 Belang van bomen... 4 IVN en Mheenpark... 4 1 Abeel (Populus x canescens)... 6 2 Els

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65

Subsidiedossier KLE. Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Gemeente Sint-Amands Milieudienst Kristin Moens Livien Van der Looystraat 10 2890 Sint-Amands Tel 052 39 98 78 Fax 052 34 06 65 Subsidiedossier KLE Aanvraagformulier vind je op het einde van dit document

Nadere informatie

Bouwverordening betreffende beplanting

Bouwverordening betreffende beplanting Bouwverordening betreffende beplanting Gemeenteraadsbesluit van 7 juli 1998 Goedgekeurd door de Vlaamse Minister van Openbare Werken, Vervoer en Ruimtelijke Ordening op 16 november 1998 Toepassingsgebied

Nadere informatie

AGENDA: TUINENPARK. Zaterdag 28 maart 14.00 uur in het verenigingsgebouw. Tuinenpark Ons Buiten Pal Maleterstraat 64 3573 ph Utrecht.

AGENDA: TUINENPARK. Zaterdag 28 maart 14.00 uur in het verenigingsgebouw. Tuinenpark Ons Buiten Pal Maleterstraat 64 3573 ph Utrecht. TUINENPARK Tuinenpark Ons Buiten Pal Maleterstraat 64 3573 ph Utrecht Maart 2015 AGENDA: 11 apr: Algemeen werk 10.00-13.00 uur 11 apr: Algemene Ledenvergadering aanvang 16.00 uur 20 apr: Algemeen werk

Nadere informatie

Natuurwandelpad De Lommerbergen

Natuurwandelpad De Lommerbergen Natuurwandelpad De Lommerbergen GEACHTE GAST, U heeft een goede keuze gemaakt om de route 'Het Natuurwandelpad' te lopen. Aan de hand van dit boekje komt u van alles te weten over de groei en bloei van

Nadere informatie

EEN BOOM IS NIET ALLEEN een verhaal over het bos

EEN BOOM IS NIET ALLEEN een verhaal over het bos 1. Kennismaking met het bos 1.1. Verhaal EEN BOOM IS NIET ALLEEN een verhaal over het bos Op een dag in de herfst kwam er een vogel door het bos gevlogen. Het was een erg kleurrijke vogel: een meesje!

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo

Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschappelijke inpassing t.b.v. uitbreiding loonwerkbedrijf te Eldersloo Landschapsbeheer Drenthe Landschapsbeheer Drenthe maakt deel uit van een samenwerkingsverband van twaalf provinciale organisa

Nadere informatie

De Nieuwe Ooster. Begraafplaats en crematorium, anno nu, sinds 1894.

De Nieuwe Ooster. Begraafplaats en crematorium, anno nu, sinds 1894. . Bomenroute De Nieuwe Ooster. Begraafplaats en crematorium, anno nu, sinds 1894. Sinds 1 mei 1894. De gemeente Amsterdam opent in de Watergraafsmeer een bijzonder park. De beroemde landschapsarchitect

Nadere informatie

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen

Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Gemeentelijk subsidiereglement kleine landschapselementen Hoofdstuk 1 definities en afbakening Artikel 1 Het gemeentebestuur van de gemeente Pittem verbindt er zich toe dat de aanvrager een toelage bekomt

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

WERKBLAD OPDRACHTEN. Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen. 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen Dassenwerk WERKBLAD OPDRACHTEN Locatie: De Drie Linden Giersbergen 8 Drunen 2008 Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen 1. Waar ben je? Je gaat een onderzoek doen in een klein gebied van Nationaal

Nadere informatie

Notitie voor de landschappelijke inpassing van bedrijven in het buitengebied van de gemeente Sluis.

Notitie voor de landschappelijke inpassing van bedrijven in het buitengebied van de gemeente Sluis. Richtlijnen landschappelijke inpassing gemeente Sluis Notitie voor de landschappelijke inpassing van bedrijven in het buitengebied van de gemeente Sluis. Gemeente Sluis, januari 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding

Nadere informatie

Groene Detailhandel. Bladverliezende heesters

Groene Detailhandel. Bladverliezende heesters Bladverliezende heesters Inleiding We vinden het in onze streek normaal dat heesters in het najaar hun bladeren afstoten. Planten die dat niet doen zijn in de meeste gevallen uitheems. Door het afstoten

Nadere informatie

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar:

Op YouTube zijn een aantal goede instructie video s beschikbaar: Fruitsoort Wanneer snoeien? Abrikoos Appel Kers Peer Perzik Pruim Vóór half september, direct na de pluk en/of direct na de bloei Jonge bomen: januari t/m eind maart. Oude bomen: juli t/m eind augustus

Nadere informatie

Eetbare kastanje rassen

Eetbare kastanje rassen Eetbare kastanje rassen Castanea sativa heeft zijn oorsprong in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. in Oost-China, Korea en Mantsjoerrije groeit de Castanea mollissima. De Castanea henryi komt

Nadere informatie

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010

MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING. eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE. plan datum: 20 juli 2010 MINICAMPING LEEUWE PLAN VOOR LANDSCHAPPELIJKE INPASSING eigenaar: fam. A. Leeuwe Zuidwelleweg 2 4326 SG NOORDWELLE plan datum: 20 juli 2010 gemaakt door: E. Voogd Cipta Indah www.cipta-indah.com Kaarten

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

BOMENVOORDEEL TREE NURSERY & CONTAINER CULTIVATION (NL) Horticulture. Strijwaard 3 b 6669 MK Dodewaard (Bomenvoordeel Tree Nursery)

BOMENVOORDEEL TREE NURSERY & CONTAINER CULTIVATION (NL) Horticulture. Strijwaard 3 b 6669 MK Dodewaard (Bomenvoordeel Tree Nursery) ONLINE VEILING BOMENVOORDEEL TREE NURSERY & CONTAINER CULTIVATION (NL) Horticulture Strijwaard 3 b 6669 MK Dodewaard (Bomenvoordeel Tree Nursery) Sluitingsdatum: maandag 29 SEPTEMBER vanaf 19:00 Bezichtiging:

Nadere informatie

GOED LEVEN MET ALLERGISCHE RINITIS

GOED LEVEN MET ALLERGISCHE RINITIS GOED LEVEN MET ALLERGISCHE RINITIS Tips kunnen op geen enkele manier professione(e)l(e) medisch(e) advies, zorgen of aandacht vervangen. Als u twijfelt of het advies op u van toepassing is, praat dan met

Nadere informatie