Natuurwandelpad De Lommerbergen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Natuurwandelpad De Lommerbergen"

Transcriptie

1 Natuurwandelpad De Lommerbergen

2 GEACHTE GAST, U heeft een goede keuze gemaakt om de route 'Het Natuurwandelpad' te lopen. Aan de hand van dit boekje komt u van alles te weten over de groei en bloei van bomen en struiken in dit mooie gebied. Wij wensen u een prettige wandeling toe. Parkmanagementteam

3 1. 1. ZOMEREIK Bladeren bijna zonder steel, niet symmetrisch gelobd. Dofgroen. In het voorjaar is het jonge blad bronsgroen. Eikels, 1-5 stuks bijeen aan lange steel. Er zijn bomen tot 30 m. hoog, doch ook meer struikvormige exemplaren. Leverancier van eikenhout. Eekhoorns zijn dol op de eikels, die verzameld worden als wintervoedselvoorraad. Bij de Grieken, Kelten en Germanen hadden eikenbomen een bijzondere maatschappelijke betekenis. Onder mooie oude exemplaren werd recht gesproken en werden de problemen van de stam behandeld. Vergelijkbaar met onze Gemeenteraad.

4 2. 2. FIJNSPAR Populair als kerstboom, waarvoor ze apart gekweekt worden. Ze komen dus niet uit het bos. Helder groene stugge naalden. Kegels sigaarvormig 10 tot 15 cm. lang en 5 cm. dik. Deze naaldhoutsoort (conifeer) levert vurenhout en kan tot 40 m. hoog worden.

5 3. 3. TAMME KASTANJE Bladeren lancetvormig getand. Van boven donkergroen, van onderen lichter. De zaden, kastanjes, groeien in stekelige bollen. Ze zijn lekker om te poffen of als pureevulling in vleesgerechten. De pluimvormige mannelijke bloemen zijn crèmewit en zeer opvallend.

6 4. 4. RUWE BERK Bladeren ruitvormig, 3 tot 7 cm. De stammen hebben een witte bast. Twijgen voelen ruw aan. Het lichtkleurige hout wordt gebruikt in de meubelindustrie, vnl. als fineerhout. De berk leeft in symbiose met een zwam. De bloemen van deze zwam zijn de bekende paddestoelen, rood met witte stippen.

7 5. 5. GEWONE VLIER Blaadjes aan één gemeenschappelijke steel. Meestal 5 stuks, echter ook 7 of 3 stuks. De bloemen zijn bijna wit en staan in grote platte schermen. Ze worden veelal bestoven door vliegen. De geur is zeer sterk. De bessen zijn klein, zwart en geschikt voor o.a. jam en vlierbessenwijn.

8 6. 6. WILG De ronde tot langwerpige bladeren zijn dofgroen. Bekend om zijn mooie katjes in het voorjaar. Eerst zilverkleurig, later geel. Voor bijen vormt het gele stuifmeel het eerste verse voedsel na de winter. De bast bevat salicylzuur, grondstof voor conserveringsmiddelen van het pijnbestrijdingsmiddel Aspirine. Dikke bomen leveren evenals populieren hout voor de klompenindustrie. De één of tweejarige twijgen worden gebruikt voor vlechtwerk, o.a. voor manden.

9 7. 7. BRAAM Lange buigzame twijgen met veel stekels. Bloemen wit, soms roze. De vruchten bestaan uit een groot aantal met elkaar vergroeide bessen. Ze zijn bij rijpheid zwart en smaken lekker. Aan de onderkant van de bladeren staan op de nerven ook stekels. Bramen zijn bruikbaar voor jam enz. Bosvruchtenmix bestaat voor een aanzienlijk deel uit (gekweekte) bramen.

10 8. 8. GROVE DEN Veel aangeplant in bossen c.q. houtplantages. De bast om de stam heeft op enige hoogte een mooie oranjebruine kleur. Heel fraai als de zon schijnt. De naalden zijn grijsgroen en staan in bundels van 2 stuks. De kegels zijn 4 tot 6 cm. De schubben zijn bij droog weer geopend en bij vochtig weer gesloten. Probeer het thuis uit door te drogen of te bevochtigen in een natte doek. Grenenhout is afkomstig van de grove den. U staat hier midden in productiebossen van grove den.

11 9. 9. AMERIKAANSE EIK Groeit veel sneller dan onze inlandse eik. De grote bladeren zijn tot op de helft ingesneden. Er zijn 4 tot 6 soms zelfs 10 slippen. Bekend om zijn mooie roodpaarse of roodbruine herfstkleur. Het hout heeft een lossere structuur dan van de inlandse eik. Het is daardoor ook meer geschikt voor houtsnijwerk. Bomen tot 25 m. hoog met een zeer brede kroon. Er zijn nauwelijks natuurlijke vijanden. Denk aan vreterij aan bladeren of schimmelaantasting, bv. meeldauw.

12 BOMEN EN STRUIKEN 1. Zomereik 2. Fijnspar 3. Tamme kastanje 4. Ruwe berk 5. Gewone vlier 6. Wilg 7. Braam 8. Grove den 9. Amerikaanse eik 10. Hondsroos 11. Noorse esdoorn 12. Lariks, ook wel lork 13. Vuilboom 14. Zoete kers (kriek)

13 Wilde lijsterbes 16. Wilde appel 17. Acacia 18. Gelderse roos 19. Sleedoorn 20. Meidoorn 21. Zwarte den 22. Haagbeuk 23. Ratelpopulier, esp 24. Hazelaar 25. Paulownia 26. Ficus Religiosa (Symbolenboom)

14 HONDSROOS In Nederland inheems. Komt voor in heggen, struiken en bosranden. De struiken zijn zeer variabel in hoogte, van 1 tot 3 m. Bloemen enkel 4-5 cm. in doorsnede. Roze tot bleekroze. De vruchten, zogenaamde bottels zijn rood. Op het kruispunt kunt u rechtsaf de verkorte route volgen. Zie stippellijn op het kaartje. Linksaf volgt u verder de normale route. Aan uw rechterzijde ziet u een bos, waar de nog jonge bomen zeer dicht opeen geplant zijn. Het gaat hier om inlandse eiken. Bomen groeien zo recht mogelijk naar boven, naar het licht. Zo ontstaan mooie rechte stammen. Door de korte platafstand zullen de sterkst groeiende exemplaren zorgen voor schaduw. In deze schaduwzone sterven de zwakkere exemplaren af. Op deze manier ontstaat er een natuurlijke dunning en hoeft in dit bos (plantage) slechts sporadisch te worden gewerkt.

15 11. geelgroene in pluimen staande bloemen zijn aanwezig net 11. NOORSE ESDOORN 12. De boom staat meteen links van de afrastering van het pompstation voor de winning van drinkwater. Bladeren zijn handvormig met 5 tot 7 stippen en 9 14 cm. doorsnede. De voor het uitlopen van het blad. Bij sommige exemplaren zijn de bladeren bruin tot zeer donker bruin. De nootjes hebben een vleugel en dwarrelen daardoor tot zeer ver van de boom weg. De draaiende beweging doet denken aan de rotor van een helikopter. Gooi de vruchtjes maar eens op. 12. LARIKS. OOK WEL LORK Lid van de groep coniferen of naaldhout bomen en struiken. De tere groene naalden zijn zacht en staan in bundels (rozetten). Ze vallen in de herfst af, na een mooie heldergele verkleuring. De bijna bolronde kegels staan in de rijen recht op de twijgen. Ze zijn heel decoratief en lijken enigszins op dubbele roosjes. De stammen zijn meestal niet al te dik, maar zijn zeer hoog. Daardoor leveren ze toch voldoende hout dat veelal verwerkt wordt in houtspaanplaten.

16 VUILBOOM Blad lepelvormig. Struik met meestal het hele groeiseizoen bloemen en zwart wordende bessen. Er zijn aparte mannelijke bloemen met alleen meeldraden en vrouwelijke bloemen met alleen een stamper. De bloemen bevatten veel nectar en worden druk bezocht door bijen en hommels. De struiken vormen vaak goede gastheren voor groene algen die op de bast groeien. Algen zijn zeer kleine plantaardige groene organismen.

17 ZOETE KERS (KRIEK) Stamvader van de moderne gekweekte kers. De bloemen zijn wit, de kersen klein, rood tot donkerrood. Zeer geliefd voedsel voor diverse vogels, dus maar korte tijd aanwezig. Let op de mooie zeer gladde donker mahonie kleurige stam. 15. WILDE LIJSTERBES Struik of kleine boom. Per bladsteel zijn er 9 tot 15 blaadjes. De bloemen staan in schermen en zijn vuilwit. De krachtige geur is onaangenaam tot zwak aangenaam. Ze worden druk bezocht door vliegen en bijen. De vruchten verkleuren van groen naar oranjerood. Het lijken miniatuur appeltjes. 16. WILDE APPEL De bomen zien eruit als de gekweekte appelbomen. De bloemen zijn roze, de vruchten zijn appels, meestal klein, soms gekleurd. Ze zijn vaak niet echt lekker, wel zijn ze geschikt voor het maken van fijne appelgelei.

18 ACACIA 18. Boom met scherpe takdoorns. Het blad is oneven geveerd, dus met topblaadjes, per bladsteel zijn er 9 tot 11 zijblaadjes. De heerlijk ruikende bloemen vormen trossen en zijn wit, soms roze. De Acacia behoort met b.v. erwten en bonen tot de vlinderbloemigen. De zaden zitten in peulen. Acacia is voor bijen een uitstekende drachtplant, d.w.z. de bloemen bevatten zeer veel nectar. Deze wordt vlijtig door bijen verzameld en levert dan acacia honing. De kwaliteit van het hout is vergelijkbaar met tropisch hardhout en is wellicht in de toekomst een goede vervanger hiervoor. 18. GELDERSE ROOS De struik draagt bloemen in platte schermen. De middelste bloemen zijn vruchtbaar, de grote witte randbloemen zijn steriel. Ze bevatten geen stamper en meeldraden. Doordat alleen de randbloemen kelkbladeren hebben spaart de plant een boel energie. Een goed voorbeeld van efficiënt materiaal- en energiegebruik in de natuur. De enigszins doorschijnende rode bessen zijn iets giftig. Vogels eten ze alleen als er voedselgebrek ontstaat b.v. door een lange vorstperiode. De bessen zijn vaak nog aanwezig bij het uitlopen van het nieuwe blad in het voorjaar.

19 SLEEDOORN Struik uit de pruimenfamilie. Er zijn lange takdoorns. De kleine witte bloemen zijn in het voorjaar vaak zo massaal aanwezig, dat de struik op enige afstand op een witte wolk lijkt. De kleine blauwzwart berijpte pruimpjes smaken zeer wrang. 20. MEIDOORN Struik of kleine boom met in het voorjaar witte bloemtrossen. De rode steenvruchten lijken op appeltjes. De meeste blaadjes zijn diep ingesneden. Er zijn grote takdoorns. De plant laat zich zeer goed in vorm snoeien. Deze eigenschap samen met de warrige groei en de takdoorns maakt de meidoorn tot een uitstekende plant voor het vormen van hagen. Bij oude boerderijen vaak aanwezig rond weilanden. De naam in veel Limburgse plaatsen is daarom haagappel. 21. ZWARTE DEN Deze den maakt een wat sombere indruk door de donkergrijze stam en zeer donkergroene naalden. De middelgrote dennenappels hebben op iedere slip een scherpe punt. Een altijd groene conifeer.

20 HAAGBEUK 23. Struik tot een zeer grote boom. Mooie lichtgroene blaadjes met zeer diepliggende nerven. De zaden (nootjes) hebben een mooi omhulsel met aan weerszijde drie slippen, waarvan de middelste opvallend lang. Ze staan in wat warrige langwerpige trossen. Vaak een mooie gele herfstkleur. Aan uw linkerzijde heeft u een prachtig uitzicht op het dorp Kessel. Het dorp ligt aan de overzijde van de Maas, die hier zo diep in het landschap is ingesneden, dat ze niet zichtbaar is. 23. RATELPOPULIER, ESP Kleine boom met doorgaande stam en bijna ronde bladeren. De bladstelen zijn sterk afgeplat. Dit maakt dat het blad al bij zeer weinig wind in beweging komt. Er ontstaat hierbij een ratelend geluid. Als u even naar deze boom kijkt krijgt de uitdrukking trillen als een espenblad zijn betekenis.

21 HAZELAAR Grote bladeren met enige beharing. Vroeg in het voorjaar veel slap neerhangende mannelijke katjes. Bij droog weer (zon) opvallend geel door het vrijkomende stuifmeel, dat door de wind wordt verspreid. Voor bijen ook een goede drachtplant, doch vaak is de temperatuur nog zo laag dat de bijen niet kunnen vliegen. De smakelijke hazelnoten groeien in een omhulselblad, bestaande uit twee delen. Op het einde van de landweg is het de moeite waard om over de asfaltweg heen te genieten van het landschap. Akkers met bossen en vrijstaande bomen. Zeer fraaie glooiingen. Hier is de Maas weer zichtbaar.

22 PAULOWNIA 26. Bij de Receptie op het terras. Grote bladeren met enige beharing aan onderzijde. Vroeg in het voorjaar lila paarse bloemen in hoge trossen. Heerlijk geurend. Goed te ruiken tegen de avond en als er weinig wind is. De doosachtige vruchten blijven vaak tot na de winter aan de bomen, samen met de bloemknoppen die in de herfst ontstaan. Voor tuinliefhebbers: jonge exemplaren zijn vorstgevoelig, dus bij vorst beschermen. Meestal een onregelmatig gevormde brede kroon. Deze boom is vernoemd naar de Russische grootvorstin Anna Paulownia Romanova, de latere echtgenote van Koning Willem de tweede. In Noord-Holland is ook een polder naar haar vernoemd. 26. FICUS RELIGIOSA (Symbolenboom) Deze boom is te vinden in China bij kloosters en paleizen. Mensen krijgen hier ideeën en goede ingevingen. Speciale bladvorming houdt de regen tegen. De Boom kan wel 100 jaar oud worden. Dit exemplaar is speciaal uit Thailand geïmporteerd.

23 GEACHTE GAST, Wij hopen dat u een leuke en leerzame wandeling hebt gehad. Komt u nog eens terug in een ander jaargetijde om het Natuurwandelpad weer van een heel andere kant te beleven. Parkmanagementteam

24 Recreatiepark 'De Lommerbergen' Lommerbergen TT Reuver

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 1 G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bomen Een boom is een stam (of meerdere) met daar bovenop een kroon met bladeren. Bol / rond ovaal piramidaal zuil kegel vormboom Acer

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 3 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 3 G41-G31-GB1+2 Potentilla fruticosa struik-ganzerik fruticosa = heesterachtig Het geslacht Potentilla kent veel kruidachtige soorten (vaste planten).

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Groep 2B Naalden in bundels in een omhulsel Pinus mugo bergden Dwergvorm: Pinus mugo pumilo Boom: 8 m Kroon: breed Pinus mugo Gekromde naald Blauwgroene

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

Van Hallstraat. Prunus avium Plena

Van Hallstraat. Prunus avium Plena Van Hallstraat Prunus avium Plena Deze middelgrote boom heeft een ronde en regelmatig vertakte dichte kroon. De boom kan een uiteindelijke hoogte bereiken van 8-12 m. De glanzende schors is bruinrood van

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Coniferen: een aparte groep! Zaadplanten Eenzaadlobbig Tweezaadlobbig Bedektzadig Naaktzadig Bomen Heesters enz Coniferen Ginkgo biloba

Nadere informatie

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit

Materiaal Groen. Deel 3: Groen groeit Materiaal Groen Deel 3: Groen groeit Colofon Deel 3: Groen groeit Onderdeel van het materiaal Groen, met de thema s: Seizoenen (dl. 1), Groen in de stad (dl. 2), Groen groeit (dl. 3), Thuis tuinieren (dl.

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 115 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 1999 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 5 : BOMEN EN STRUIKEN Dialect

Nadere informatie

d. (insnijdingen) Hoef je niet te kennen.

d. (insnijdingen) Hoef je niet te kennen. Soortenkennis O41 In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast start

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladhoudende heesters G41-G31-GB1+2 Bladhoudende heesters Wat is het verschil met de bladverliezende heesters? Het blad van bladhoudende heesters is vaak dikker. De huidmondjes zitten

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Bladverliezende heesters Een heester is een plant met takken, al dan niet met een korte stam. bol Breed uitgroeiend smal

Nadere informatie

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht.

De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. De Bomenroute Baxpark is, in samenwerking met de gemeente, ontwikkeld door het Natuur-en Milieuplatform Hendrik-Ido- Ambacht. Het doel van de Bomenroute is om door middel van educatie het belang van bomen

Nadere informatie

Soortenkennis O43. Bloemplanten

Soortenkennis O43. Bloemplanten Soortenkennis O43 Bloemplanten In deze presentatie krijg je meestal een foto te zien. Raad wat het is. Op de volgende pagina zie je de naam van de plant, met eventueel nog wat bijzondere kenmerken. Daarnaast

Nadere informatie

Lentewandeling in Boomrijk April 2012

Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Lentewandeling in Boomrijk April 2012 Wat is er nu al te zien, in april? Deze wandeltocht door Boomrijk toont de vroege bloeiers en een aantal opvallende bomen in het park. De wandeling duurt tussen de

Nadere informatie

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus

Moraceae. Grote familie (48 geslachten, soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Moraceae Grote familie (48 geslachten, 1.200 soorten) Broussonetia Ficus Maclura Morus Broussonetia 8 soorten, Verspreid over Oost Azië, en Polynesië Broussonetia kazinoki Broussonetia papyrifera Broussonetia

Nadere informatie

Zwarte Els Alnus glutinosa

Zwarte Els Alnus glutinosa Zwarte Els Alnus glutinosa De Zwarte Els komt van nature voor in Nederland. De boom stond oorspronkelijk vaak langs stromend water, maar het is een hele sterke boom die overal kan worden toegepast. In

Nadere informatie

Behaag...Natuurlijkactie 2013.

Behaag...Natuurlijkactie 2013. Behaag...Natuurlijkactie 2013. Een actie van Natuurpunt, de Milieuraad en het Gemeentebestuur. Gemengde hagen en houtkanten in landelijke gebieden en privétuinen kunnen samen groene linten vormen, vaak

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen.

In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Scheldevrijstraat 1. Boomkeuze In de Scheldevrijstraat maken we in het nieuwe ontwerp een onderscheid tussen de laanbomen en de pleinbomen. Langs de straat tussen de parkeerplaatsen planten we de laanbomen.

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten.

Ratelpopulier Populus tremula. Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Ratelpopulier Populus tremula Verspreide knopstand, spits, bruin, glanzend, op eenjarige twijgen aanliggend, op oudere twijgen vaak op kortloten. Witte abeel Populus alba Stam: Bochtige stam met grijze

Nadere informatie

Plantenkennis. Ericaceae. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Ericaceae. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Ericaceae G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Ericaceae: een aparte groep! De kroonbladeren zijn vergroeid tot een soort kelkje, bestaande uit 4 of 5 delen. Ze stellen de volgende bodemeisen:

Nadere informatie

Herfstwerkboekje van

Herfstwerkboekje van Herfstwerkboekje van Herfst werkboekje groep 5 1 De bladeren aan de bomen worden bruin en rood en vallen naar beneden, het is weer herfst! September wordt herfstmaand genoemd, dit omdat op 22 september

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid.

Struweel aanplant. Struweel voor akkervogels. Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Struweel aanplant Struweel voor akkervogels Voedsel (besjes), dekking en nestgelegenheid. Aanplant van solitaire struikjes en (kleine) bosschages Daar waar het kan daar waar het niet in de weg staat In

Nadere informatie

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen

Project Planten ABC. Week 1ABC: Algemeen Project Planten ABC Week 1ABC: Algemeen Info: Planten Planten eten, ademen en groeien. Sommige planten houden van natte grond. Anderen van droge grond. Sommige planten houden van veel zon en warmte. Anderen

Nadere informatie

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk

Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk Biologie Bladerwerkstuk Werkstuk door S. 1142 woorden 21 mei 2016 7,6 2 keer beoordeeld Vak Biologie Tamme Kastanjeboom (Castanea sativa) Gevonden op 20 mei 2015, in gemeente Hoogezand-Sappemeer,

Nadere informatie

Plant Goed aanbevelingslijst

Plant Goed aanbevelingslijst Plant Goed aanbevelingslijst Lijst streekeigen groen voor houtelementen De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon plantmateriaal.

Nadere informatie

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG

BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG BOMEN VOOR KOEIEN VERSLAG 2018 Ik weet: t gebeurt, maar ik vind het niet kunnen, Dat wij dieren het licht in hun ogen misgunnen. Plant duizenden bomen, liefst brede en hoge En gun een koe de schaduw in

Nadere informatie

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1

Vakdag centraal niveau 4. Lijst coniferen leerjaar 1 Vakdag centraal niveau 4 Lijst coniferen leerjaar 1 ABIES Zilverspar boom enigszins zuilvormig rond litteken na afvallen naald kegel rechtop, uiteenvallend Abies koreana koreana = uit Korea Koreaanse zilverspar

Nadere informatie

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06 Biotoop: het bos BOSPLANTEN INHOUD 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam 04 2. Beuk 05 3. Eik 06 Wereldoriëntatie: natuur: bosplanten VCS-M: L-6 JP: 2003-11-25-1

Nadere informatie

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken Auditieve oefeningen herfst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) eek-hoorn vlie-gen-zwam ka-stan-jes pad-den-stoel ka-bou-ter beu-ken-noot e-gel spin-nen

Nadere informatie

14 Wandelingen over boerenland

14 Wandelingen over boerenland Bomenroute Tollebeek 14 Wandelingen over boerenland Het Tollebekerbos is een typisch dorpsbos, zoals dat bij elk dorp in de Noordoostpolder is aangelegd. Toen was het begrip recreatiebos nog niet uitgevonden,

Nadere informatie

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen -----------------------------------------------------------------------------

De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen ----------------------------------------------------------------------------- De tien bomen van.. Johan Mullenders Stamtekeningen In deze serie boomwandelingen worden telkens 10 bomen beschreven. Welke 10, is aan de schrijver. Dit mag een persoonlijke voorkeur zijn of te maken hebben

Nadere informatie

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten

inhoud Herfst 1. Het weer 2. Overal blad 3. Zaden 4. Paddenstoelen 5. De eekhoorn 6. De egel 7. Insecten 8. Vogels op reis 9. Filmpje Pluskaarten Herfst inhoud Herfst 3 1. Het weer 4 2. Overal blad 5 3. Zaden 6 4. Paddenstoelen 7 5. De eekhoorn 8 6. De egel 9 7. Insecten 10 8. Vogels op reis 11 9. Filmpje 12 Pluskaarten 13 Bronnen en foto s 15 Colofon

Nadere informatie

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis.

Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Plantekennis. Naam: Teun Laureijs. Klas: G42. Vak: Plantenkennis. Inhouds opgave. Bomen: - Robinia pseudoacacia Frisa - Robinia pseudoacacia Umbraculifera - Tilia platyphyllos - Tilia tomentosa brabant

Nadere informatie

Boterbloemen in het gras

Boterbloemen in het gras Boterbloemen in het gras Achtergrondinformatie De boterbloem behoort tot de familie der ranonkelachtigen. De wetenschappelijke naam Ranunculus betekent in het Latijn: kikkertje. Veel soorten hebben namelijk

Nadere informatie

plantenkennis loofbomen

plantenkennis loofbomen plantenkennis loofbomen Colofon Auteurs Jan van Driel Redactie Evelien Delhez Beeld Ontwikkelcentrum, Jan van Driel Ontwerp omslag & opmaak binnenwerk Buro Gom, Jeroen Reith Inleiding Het leren herkennen

Nadere informatie

Themawandeling Herfst

Themawandeling Herfst Themawandeling Herfst Leerdoelen: De leerlingen tonen respect voor de natuur De leerlingen kunnen enkele typische herfstverschijnselen uit het bos verklaren De leerlingen kunnen op een aangepaste manier

Nadere informatie

Naam:...

Naam:... Naam:... Wil je meer over paddestoelen weten? Vul de woorden in op de goede plaats. Kies uit: hoed herfst eetbaar steel giftig grotten In de... vind je in het bos veel paddestoelen. Ze groeien op dode

Nadere informatie

Voortplanting bij planten

Voortplanting bij planten Voortplanting bij planten Opdracht 1 1. Wanneer spreken we van ongeslachtelijke voortplanting? 2. Een uitloper en een wortelstok zijn beide stengels waaraan jonge planten ontstaan. Wat is het verschil

Nadere informatie

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+

De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ De lente! Werkboekje leeftijd: 10+ Seizoenen De lente begint meestal op 21 maart. Soms kan het begin van de lente ook vallen op 20 maart. Dat heeft te maken met de stand van de zon. Afgesproken is dat

Nadere informatie

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m

Handboek Boomteelt, Druk 3. Handboek Tuinplanten. Bomen & Struiken > 4,5 m 1 Handboek Tuinplanten Bomen & Struiken > 4,5 m 2 Titel: Handboek Tuinplanten, Bomen & Struiken > 4,5 m Nederlandse uitgever: BoekvoorPlant Copyright 2016 Cm van de Wouw Ontwerp: Cm van de Wouw Productieleiding:

Nadere informatie

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal

Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Viburnum burkwoodii Anne Russell Nederlandse naam: sneeuwbal Categorie: Halfwintergroene heester Bloeitijd: vroeg in maart en april Bloemkleur: de geurende bolvormige bloemen zijn in de knop zalmroze gekleurd.

Nadere informatie

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig

Cercis canadensis. rond tot afgeplat bolvormig Cercis canadensis Als hoogstamvorm gekweekt groeit C. canadensis uit tot een mooie, middelhoge solitairboom. De stam is grijs en ondiep gegroefd, op latere leeftijd kan de schors in kleine plaatjes loslaten.

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 1 WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - WINTER, LES 2-2004 2 Bomenopdracht in drie

Nadere informatie

Infobrief Bomen in Maalbootstraat,

Infobrief Bomen in Maalbootstraat, Infobrief Bomen in Maalbootstraat, juni 2014 Beste bewoner Kiest u graag zelf de boom die in uw straat wordt geplant? Vul dan bijgaand formuliertje in en bezorg het ons terug vóór maandag 7 juli. Onderhoudswerken

Nadere informatie

Soorten te gebruiken in houtkanten

Soorten te gebruiken in houtkanten De soorten in onderstaande tabellen die rood gemarkeerd staan mogen enkel gebruikt worden als gecertificeerd autochtoon planmateriaal. Indien dergelijke plantmateriaal niet voor handen is, kan de soort

Nadere informatie

Bomen in drie seizoenen

Bomen in drie seizoenen Bomen in drie seizoenen Naam van mijn boom Namen groepsgenoten WERKBLAD - BOMEN IN DRIE SEIZOENEN - 2006 (MET DANK AAN HET AMSTERDAMS NME CENTRUM) 1 Herfst 1 Determineren een 2 Boomhoogte meter hoog 3

Nadere informatie

Wat is er nodig: Bomenpad Park Vredeoord. Plattegrond Park Vredeoord. Benodigdheden:

Wat is er nodig: Bomenpad Park Vredeoord. Plattegrond Park Vredeoord. Benodigdheden: Wat is er nodig: Plattegrond Park Vredeoord Boom: Amberboom Anna Paulownaboom Berk Beuk Ceder Eik Els Esdoorn Kurkboom Linde Paardenkastanje Populier Tamme kastanje Treurbeuk Tulpenboom Venijnboom Vleugelnoot

Nadere informatie

Overzicht haagconiferen

Overzicht haagconiferen Bureel: Beekstraat 14-9920 Lovendegem Toonpark: Pyramidestraat 25A 9920 Lovendegem Tel/fax: 09/377.85.25 Mail: info@kendevos.be - Web: www.kendevos.be Overzicht haagconiferen Een flink aantal coniferen

Nadere informatie

bosplantsoen Dunnen van

bosplantsoen Dunnen van De gemeente Ede streeft naar een natuurlijk beheer van het openbaar groen. Deze manier van beheren is vooral geschikt voor de grotere groenobjecten, bijvoorbeeld bosplantsoen. Bij het juiste beheer kan

Nadere informatie

Natuureducatie op het schoolplein

Natuureducatie op het schoolplein Natuureducatie op het schoolplein Welke planten zijn geschikt voor educatief gebruik? Blauwe regen bloemen, zintuigen, vogels De blauwe regen bloeit uitbundig in het voorjaar en ruikt heerlijk. De bloemen

Nadere informatie

Bloesems en Bessen. plantenverkoop. voorjaar 2017

Bloesems en Bessen. plantenverkoop. voorjaar 2017 Bloesems en Bessen plantenverkoop voorjaar 2017 Beste stadsgenoot, Wist je dat de totale oppervlakte aan private tuinen in Vlaanderen groter is dan alle natuurgebieden samen? Ruim acht op tien woningen

Nadere informatie

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen

7 juli Aanvullende informatie en factsheet bomen DATUM 7 juli 2015 ONDERWERP Aanvullende informatie en factsheet bomen Warmte therapie Hieronder leest u aanvullende informatie over de warmte therapie behandeling. Er zijn in Dordrecht in februari 2015

Nadere informatie

Eetbare kastanje rassen

Eetbare kastanje rassen Eetbare kastanje rassen Castanea sativa heeft zijn oorsprong in de gematigde zone van het noordelijk halfrond. in Oost-China, Korea en Mantsjoerrije groeit de Castanea mollissima. De Castanea henryi komt

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars.

Kenmerkend voor alle coniferen is de typische lucht die vrijkomt als de tak of de bladeren beschadigd worden. Deze geur wordt veroorzaakt door hars. Coniferen Kenmerken Algemeen Letterlijk vertaald betekent conifeer kegeldragende. De zaden van de coniferen zitten verpakt in de kegels, die vele vormen en grootten kunnen aannemen. Elke conifeer heeft

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema het bos

Auditieve oefeningen thema het bos Auditieve oefeningen thema het bos Boek van de week: 1; In het bos 2; 3; 4; Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik de volgende vragen: Wat staat er op de voorkant Hoe zou het boek heten Waarom denk je dat?

Nadere informatie

14 Wandelingen over boerenland

14 Wandelingen over boerenland Bomenroute Tollebeek 14 Wandelingen over boerenland Het Tollebekerbos is een typisch dorpsbos, zoals dat bij elk dorp in de Noordoostpolder is aangelegd. Toen was het begrip recreatiebos nog niet uitgevonden,

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

Een zadenwandeling door de tuin voor kinderen van groep 4,5 en 6.

Een zadenwandeling door de tuin voor kinderen van groep 4,5 en 6. 15 Plattegrond Dreuzelpad: Dit boekje is gemaakt door de educatiewerkgroep van de Natuurtuin t Loo. Maart 2004 Paula Heesterbeek, Afke Schoo Een zadenwandeling door de tuin voor kinderen van groep 4,5

Nadere informatie

Een zadenwandeling door de tuin voor kinderen van groep 4,5 en 6.

Een zadenwandeling door de tuin voor kinderen van groep 4,5 en 6. Een tocht over zaden op reis door de natuurtuin t Loo over het dreuzelpad. Geschikt voor kinderen van groep 4,5 en 6. 2 Lees deze bladzijde goed, want dan weet je precies wat je moet doen! Dit boekje gaat

Nadere informatie

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken.

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. In de Bomenbuurt is het een makkie om bomen te herkennen want elke laan heeft de naam van de boom of struik die er staat. Neem nou de ESSENLAAN. Op zoek naar

Nadere informatie

Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Beuk. Els. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve

Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Beuk. Els. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve Vul bij elke boom of struik de kenmerken verder aan. Bij enkelvoudig/samengesteld blad; doorstreep het foutieve Vul de correcte bladrand in. Kies uit: 1 gaaf 2 gezaagd 3 getand 4 gekarteld 5 gegolfd 6

Nadere informatie

De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub.

De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub. De bomen op golfclub Grevelingenhout, overzicht per hole. Geïnventariseerd door Nienke Mulders in 2016, in opdracht van de golfclub. Dit document bevat tabellen met soorten bomen en aantallen. Hole 1 Totaal

Nadere informatie

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Klim, slinger en leiplanten G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Klim, slinger en leiplanten In de volksmond wordt deze groep klimplanten genoemd. Maar de manier waarop ze tegen een

Nadere informatie

Het uitlopen van bomen

Het uitlopen van bomen Het uitlopen van bomen Werkblad van... Bij deze opdrachten gaan we een aantal weken het uitlopen van vier soorten bomen volgen. Je zult zien, dat tijdens deze weken de bomen eerst gaan bloeien en dat daarna

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 125 Vakgroep Nederlandse Taalkunde DECEMBER 2000 Blandijnberg 2 9000 Gent PLANTEN 8 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Bloeiend plantje Spoor van een dier

Bloeiend plantje Spoor van een dier Volwassen boom Jonge boom Dode boom Hoge struik Lage struik Varen Mos Klimmende plant Bloeiend plantje Spoor van een dier Paddenstoel (op de grond) Bodemdiertje Paddenstoel (op een boom) Activiteit 3 :

Nadere informatie

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei

grijze afschilferende stam, oranjebruine onderschors onopvallend, eenslachtig, eenhuizig, groen, april/mei BOMEN GRAETHEIDELAAN Boomnaam Zelkova serrata Flekova (GREEN VASE) Nederlandse naam Hoogte Kroon Schors en takken Blad Bloemen Vruchten Toepassing Japanse zelkova 10-12 meter (max. 18 m.) breed vaasvormig

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladverliezende heesters. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladverliezende heesters Deel 2 G41-G31-GB1+2 Deutzia gracilis bruidsbloem gracilis = sierlijk Slaat op de sierlijk gebogen bloemrijke twijgen Een lage struik, rijkbloeiend Deutzia

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 15 december 2015 Beste natuurliefhebber/-ster, De dag begon mistig en op meerdere plaatsen bleef de mist de hele dag hangen. Gelukkig scheen in Beijum de zon. Doordat

Nadere informatie

Antwoorden Biologie Planten

Antwoorden Biologie Planten Antwoorden Biologie Planten Antwoorden door een scholier 1287 woorden 21 december 2006 6,9 97 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Opdracht 1 1. Als een deel van een individu uitgroeit

Nadere informatie

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk

Erfbeplantingsplan. Fressevenweg TP Bergeijk Erfbeplantingsplan Fressevenweg 7 5571 TP Bergeijk 1 Inhoudsopgave 1. Kadastrale kaart Fressevenweg 7 Blz. 3 2. Legenda Blz. 4 3. Beschrijving van de te planten bomen en heesters Blz. 5 2 Kadastrale kaart

Nadere informatie

Hazelaar Corylus avellana

Hazelaar Corylus avellana Hazelaar Corylus avellana De hazelaar kan al in januari tot maart bloeien, waardoor zeer vroeg in het voorjaar stuifmeel voor bijen en hommels beschikbaar is. De kwaliteit van het stuifmeel is niet hoog,

Nadere informatie

BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN. december 2018

BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN. december 2018 BOMENCATALOGUS TUINEN CLAVERVELD VLISSINGEN december 2018 INTRODUCTIE Aan de noordzijde van Vlissingen wordt gewerkt aan de realisatie van de nieuwe wijk Claverveld. De gemeente Vlissingen hecht grote

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is... Een boom is een plant, alleen noemen de onderdelen anders. Een boom is namelijk een vaste plant met een houten stam en een kruin. Delen van de boom Laat

Nadere informatie

Te planten boomsoorten

Te planten boomsoorten Te planten boomsoorten Project Vervangen bomen Willemstad: Malus sylvestris, Wilde appel Hoogte: 7-9 m Kroon: rond, onregelmatig Schors en takken: kaal, grijs, twijgen bruin tot bruingrijs Blad: ovaal

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag.

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg. Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 14 en woensdag 15 april 2015 vervolg Beste natuurliefhebber/- ster, Dit is het vervolg op het eerste deel van mijn verslag. Een week geleden zag ik alleen nog maar

Nadere informatie

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen

Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Bijlage 1 Kenmerken 11 Landschapseenheden en Kernen Open broek en ruggen Stroomruggen en terrassen Uiterwaarden/kronkelwaarden/komgronden Broekland Es, populier, zwarte els, zomereik, zachte berk, iep

Nadere informatie

De grond waarop wij wonen

De grond waarop wij wonen GROEP 5/6 De grond waarop wij wonen Doel: Planten horen bij de grond waarop wij wonen. Dit onderdeel gaat over het onderzoekend verkennen van de vegetatie in de omgeving van de kinderen van de middenbouw.

Nadere informatie

Voortplanting. Lesbrief. Werkgroep Schoolactiviteiten. I.V.N. afd.hengelo. Tel. O74 2770390

Voortplanting. Lesbrief. Werkgroep Schoolactiviteiten. I.V.N. afd.hengelo. Tel. O74 2770390 Voortplanting Lesbrief Werkgroep Schoolactiviteiten I.V.N. afd.hengelo Tel. O74 2770390 1 Deze lesbrief wordt U aangeboden door het I.V.N. afd. Hengelo Voortplanting = zorgen voor jonge planten A. Inleiding

Nadere informatie

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank

Examenlijst onkruiden open teelten. Beeldenbank Examenlijst onkruiden open teelten Beeldenbank Exported on 02/03/2018 1 Table of Contents 1 Table of Contents...2 Table of Contents 2 Akkerdistel 1 De akkerdistel is een overblijvende plant tot een hoogte

Nadere informatie

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden

Colofon. Gemeente Vught. Alle rechten voorbehouden RONDJE Een wandeling langs de oever van een Colofon Uitgave Gemeente Vught: 0 Tekst Wandelplatform Vught Fotografie Cily van den Wildenberg Peter van de Wiel Vormgeving Waldo van Bokhoven BOWfor, Vught

Nadere informatie

Basterdwederik (Epilobium)

Basterdwederik (Epilobium) ALGEMENE SLEUTEL Basterdwederik (Epilobium) LPW-Florasleutel samengesteld door Bert Berten Bladen verspreid Gewoon wilgenroosje Bladen tegenoverstaand; stempel in kruis of knotsvormig Stempel in 4 gespleten,

Nadere informatie

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2

Plantenkennis. Rozen. Lijst 2 Plantenkennis Rozen Lijst 2 Algemene informatie Rozen Alle tuin en parkrozen stammen af van Rosa gallica, een roos uit het Frankrijk en het Middelandszee-gebied. Via de Oosterse landen werd het sortiment

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2008 Hoi! De ene kastanjeboom is de andere niet. Er zijn wilde en tamme kastanjebomen. Vanaf oktober gaan mensen kastanjes rapen. Zakken vol! Zijn dat nu wilde

Nadere informatie

Planten. Plant nu de Lente. die vogels, vlinders en bijen aantrekken. Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen

Planten. Plant nu de Lente. die vogels, vlinders en bijen aantrekken. Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Plant nu de Lente Bloemen en groen, ongelooflijk wat ze met je doen Planten die vogels, vlinders en bijen aantrekken Elke dag krijgt je tuin allerlei vogels, bijen en vlinders over de vloer. Ze zijn niet

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

1. Seizoenen Lente Zomer Herfst Winter Filmpje Pluskaarten 17 Bronnen 19 Colofon en voorwaarden 20

1. Seizoenen Lente Zomer Herfst Winter Filmpje Pluskaarten 17 Bronnen 19 Colofon en voorwaarden 20 Seizoenen inhoud. Seizoenen 3. Lente 4 3. Zomer 7 4. Herfst 0 5. Winter 3 6. Filmpje 6 7. Pluskaarten 7 Bronnen 9 Colofon en voorwaarden 0 . Seizoenen Een jaar heeft vier seizoenen. De vier seizoenen zijn:.

Nadere informatie

' Educatieve dienst 2007 'Winkelen in het bos' Winkelen in het bos

' Educatieve dienst 2007 'Winkelen in het bos' Winkelen in het bos Winkelen in het bos Doelstellingen : cognitief De drie functies van een bos kunnen duiden als ecologisch, sociaal en economisch Het verband kunnen leggen tussen een product uit de supermarkt en de grondstof

Nadere informatie

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest

Leve de tuin Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Leve de tuin 25.04.2017 Bezoekerscentrum Webbekoms Broek - Diest Regionale landschappen Publiekprivaat samenwerkingsverband tussen: Overheden: gemeenten & provincie Verschillende doelgroepen:alle gebruikers

Nadere informatie

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN

ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN 3 8 6 10 ALLES WAT JE WILT WETEN OVER BOMEN Een boom is...... een vaste plant met een houten stam en een kruin, alleen noemen de onderdelen anders dan bij een plant. Delen van de boom Laat de kinderen

Nadere informatie

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken.

Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. Bomen in de Bomenbuurt: van Essen en Eiken. In de Bomenbuurt is het een makkie om bomen te herkennen want elke laan heeft de naam van de boom of struik die er staat. Neem nou de Essenlaan. Op zoek naar

Nadere informatie

Concept. Assumburg Beplantingsplan. Herbestrating Assumburg, Sterrenburg. Beplanting Assumburg Mei

Concept. Assumburg Beplantingsplan. Herbestrating Assumburg, Sterrenburg. Beplanting Assumburg Mei Assumburg Beplantingsplan Herbestrating Assumburg, Sterrenburg Concept Beplanting Assumburg Mei 2018 1 Assumburg Beplantingsplan De Assumburg is onderdeel van de hoofdverkeersontsluiting van de wijk Sterrenburg.

Nadere informatie