Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn"

Transcriptie

1 Document: Archeologische Quickscan (versie 3, n.a.v. wijziging bouwplan) Adviesnummer: Projectnaam: Aartswoud, Schoolstraat 58, gemeente Opmeer Opsteller: Jantien Verduin en Carla Soonius Datum: Archeologische Quickscan Inleiding Op verzoek van Agrifirm Exlan is gekeken naar het archeologisch aspect m.b.t. de geplande nieuwbouw op het perceel Schoolstraat 58 in Aartswoud (afb. 1). Op het erf zullen een nieuwe rundveestal en sleufsilo s aangelegd worden (afb. 2). De erfgoedverordening van de Gemeente Opmeer vermeldt dat Archeologie West-Friesland voorafgaand een Quickscan vervaardigt waarin de te realiseren ruimtelijke ontwikkeling wordt afgezet tegen de te verwachten of aanwezige archeologische waarden. Afbeelding 1. Plangebied Schoolstraat 58 (huidige situatie) op Google Maps.

2 Afbeelding 2. Tekening van de nieuwe situatie aan de Schoolstraat 58 na de bouw van de rundveestal en de sleufsilo s (noorden is boven). De gehele oostelijke helft van het plangebied bestaat uit nieuwbouw. Laatste wijziging situatietekening: Bestaande situatie en voorgenomen ingrepen Op de nieuwbouwlocatie binnen het erf aan de Schoolstraat 58 zullen een rundveestal en sleufsilo s gebouwd worden. De huidige sleufsilo s en mestsilo binnen het plangebied zullen gesloopt worden. Het huidige gebruik van de rest van het plangebied, naast de silo s, is grasland. De stal zal afmetingen krijgen van 39,70 m bij 86,40 m (= 3430 m 2 ). De onderkeldering met mestkelders zal over het gehele oppervlak van de stal komen. De kelders zullen een diepte van 2,20 m krijgen. De diepte van de verstoring die bij de aanleg van de stal zal plaatsvinden zal waarschijnlijk minimaal 2,50 m bedragen. De sleufsilo s worden gebouwd op een oppervlakte van ca. 72 m bij 85 m. De individuele silo s krijgen afmetingen van: 11,40 x 69 m (2 stuks) en 11,40 bij 62 m (2 stuks). Verder komen er drie kleinere kuil- en vaste mestsilo s. Voor de aanleg van een fundament van granulaat en zand zal waarschijnlijk 40 cm van de bodem worden afgegraven. De gehele oppervlakte van het bouwblok, dus inclusief de huidige bebouwing, zal ca. 1,5 ha worden.

3 Afbeelding 3.Tekening van de doorsnede van de nieuwe rundveestal (kopse kant) Hierop is te zien dat de gehele stal een onderkeldering met mestkelders van 2,20 m diepte krijgt. Erfgoedverordening en Gemeentelijke archeologische beleidsadvieskaart In 2010 is door de gemeenteraad van Opmeer de Erfgoedverordening en de gemeentelijke archeologische beleidskaart vastgesteld. Het plangebied Schoolstraat 58 bevindt zich deels in een zone waar rekening gehouden dient te worden met archeologie voor plannen met een omvang die groter is dan 500 m 2 en ingrepen die dieper gaan dan 40 cm (Waarde-Archeologie 3, oranje op afb. 4). Het andere deel van het plangebied ligt in een zone waar rekening gehouden dient te worden met archeologie voor plannen met een omvang die groter is dan 2500 m 2 en ingrepen die dieper gaan dan 40 cm (Waarde-Archeologie 4, licht-oranje op afb. 4). Voor de aanleg van de sleufsilo s gaat men niet dieper dan 40 cm de grond in. De grenzen die aan ingrepen in de bodem zijn gesteld voor de zone met Waarde-Archeologie 4 worden hiermee niet overschreden. De rundveestal komt te liggen in het gebied met Waarde-Archeologie 3. De ingrepen hier overschrijden wel de grenzen van een diepte die groter is dan 40 cm en een oppervlakte groter dan 500 m 2. Archeologische en historisch-geografische waarden in (de omgeving van) het plangebied In Aartswoud is een groot aantal terreinen met archeologische waarde en terreinen met hoge en zeer hoge archeologische waarde aanwezig. De terreinen die vlakbij het plangebied aan de Schoolstraat 58 liggen, worden hieronder beschreven. Het gehele bewoningslint (monumentnr ) is een terrein met hoge waarde, vanwege de aanwezigheid van bewoningsresten uit de Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Een tweede terrein met hoge waarde, met toponiem Gouwe (monumentnr. 1807), ligt buiten het lint. Hier is een nederzettingsterrein uit het Laat-Neolithicum aanwezig (literatuur: Manning & Van der Gaauw 1987, Van Heeringen & Theunissen 2001). Deze terreinen zijn in bruin aangeduid op afbeelding 4. Het plangebied ligt in de weilanden langs het oude dorpslint van Aartswoud. Op de kadastrale minuutkaart uit 1826 is te zien dat het gebied toen ook al als weiland in gebruik

4 was (afb. 6). Uit de Nieuwe Tijd worden daarom binnen het plangebied geen archeologische sporen verwacht. Afbeelding 4. Contour van de nieuwbouw (zwarte stippellijn) geprojecteerd op de Archeologische beleidskaart van Opmeer. De huidige topografie is op deze kaart aanwezig: te zien zijn de huidige sleufsilo s en een mestsilo, die gesloopt zullen worden. Het nieuwe bouwvlak ligt deels in een gebied met Waarde-Archeologie 3 (oranje), en deels in een gebied met Waarde-Archeologie 4 (licht-oranje). Archeologische verwachting In 2005 is voor West-Friesland Midden een archeologische verwachtingskaart vervaardigd (Molenaar & De Boer, 2005). Deze kaart is niet gebruikt in de archeologische beleidskaart van de gemeente. Op basis van de gestapelde verwachtingskaart van West-Friesland Midden (gebaseerd op de bodemkaart van De Gouw, afb. 5) bevindt de noordelijke helft van het plangebied zich in een zone met een middelhoge archeologische verwachting. De zuidelijke helft van het plangebied bevindt zich in een zone met een hoge archeologische verwachting.

5 Afbeelding 5. Het nieuwe bouwvlak geprojecteerd op de Bodemkaart van De Gouw. Deze bodemkaart is gebruikt als onderlegger voor de archeologische verwachtingskaart van West-Friesland Midden (Molenaar & De Boer 2005). De verwachting voor het gehele plangebied is als volgt nader gespecificeerd: - Voor vindplaatsen uit het Neolithicum geldt een hoge en middelhoge archeologische verwachting op basis van de datering van de mariene afzettingen die zich in de ondergrond van het plangebied bevindt; - Voor vindplaatsen uit de Bronstijd geldt een lage archeologische verwachting. De mariene afzettingen zijn in de Bronstijd waarschijnlijk niet geschikt voor bewoning; - Voor vindplaatsen uit de IJzertijd t/m Vroege Middeleeuwen geldt een lage archeologische verwachting. Door veengroei was het plangebied geruime tijd ongeschikt voor bewoning; - Voor vindplaatsen uit de Late Middeleeuwen en Nieuwe tijd geldt voor het plangebied een lage archeologische verwachting op basis van de ligging van het plangebied buiten de historische kern van Aartswoud. - Voor vindplaatsen uit de Nieuwe tijd geldt eveneens een lage archeologische verwachting, mede op basis van de afwezigheid van bebouwing op historisch kaartmateriaal.

6 Archeologie West-Friesland is het archeologisch samenwerkingsverband van de gemeenten Afbeelding 6. Het nieuwe bouwvlak geprojecteerd op de huidige topografie en de Kadastrale Minuut e uit Het is duidelijk te zien dat het plangebied in de 19 eeuw ook uit weilanden bestond. Veldtoets Op woensdag 8 januari 2014 is binnen het plangebied een veldtoets uitgevoerd door Archeologie West-Friesland. Tijdens de veldtoets is het verwachtingsmodel (zie hierboven, onder het kopje Archeologische verwachting ) getoetst. De archeologische verwachting was hoog voor vindplaatsen uit het Neolithicum. Zulke vindplaatsen kenmerken zich veelal door de aanwezigheid van een vondstrijke, zwarte cultuurlaag, die direct onder de bouwvoor ligt. Er zijn drie boringen tot 2 meter onder maaiveld gezet (afb. 7), binnen het gebied waar de nieuwe rundveestal gebouwd zal worden. Binnen het plangebied bestaat de bovengrond deels uit sterk siltig zand en deels uit sterk siltige klei. Hieronder is een menglaag aanwezig, waarin door ploegen de top van de natuurlijke ondergrond is omgezet. Vanaf 70 cm onder maaiveld is de afgetopte, natuurlijke ondergrond aanwezig. Door egaliseringswerkzaamheden op het terrein is mogelijk een groot deel van de natuurlijke ondergrond afgegraven, vermengd en daarna weer opgebracht. Dit is uitgevoerd om het van oorsprong begreppelde land egaal te maken. In geen van de boringen is een cultuurlaag uit het Neolithicum aangetroffen.

7 Afbeelding 7. Boorpuntenkaart. Conclusie en advies De archeologische verwachting voor het plangebied aan de Schoolstraat 58 was hoog voor vindplaatsen uit het Neolithicum. Voor overige perioden was de verwachting laag. Uit de veldtoets van 8 januari blijkt dat een Neolithische cultuurlaag niet aanwezig is. Ter hoogte van de geplande nieuwbouw is geen nader archeologisch onderzoek in het kader van de Archeologische Monumentenzorgcyclus vereist. Het plangebied bevat op geologisch vlak interessante informatie. Uit de veldtoets kon nog geen duidelijk beeld worden geschetst van het ontstaan van de ondergrond. Archeologie West-Friesland wil daarom graag één van de medewerkers het profiel van de ondergrond laten bekijken, tijdens het uitgraven van de bouwput voor de rundveestal. Voor deze waarneming worden geen kosten in rekening gebracht en dit zal niet tot vertraging leiden. Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens 5 dagen van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden (Carla Soonius: tel ).

8 Bronnen Archis2 ( Cultuurhistorische Waardenkaart West-Friesland, Provincie Noord-Holland (cd-rom) Gemeente Opmeer, 2010: Erfgoedverordening gemeente Opmeer Heeringen, R.M., & E.M. Theunissen 2001: Kwaliteitsbepalend onderzoek ten behoeve van duurzaam behoud van neolithische terreinen in West-Friesland en de Kop van Noord- Holland, Amersfoort (NAR 21). Kadastrale Minuutplan, Gemeente Hoogwoud, sectie A, genaamd Aarswoud, tweede blad ( Manning, R.A.G.F.M. & P.G. van der Gaauw, 1987: De Gouw: een archeologische kartering, inventarisatie en waardering, RAAP-rapport 10, Stichting R.A.A.P., Amsterdam Molenaar, S. & G.H. de Boer, 2005: West-Friesland Midden, provincie Noord-Holland: een archeologische verwachtingskaart, RAAP-rapport 1152, RAAP Archeologisch Adviesbureau, Amsterdam Bijlage 1: Boorstaten Schoolstraat 58, Aartswoud (volgende pagina)

9 boring: beschrijver: JV/CS, datum: , X: , Y: , coördinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, hoogte: -1,28, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Noord-Holland, gemeente: Opmeer, plaatsnaam: Aartswoud, opdrachtgever: gemeente Opmeer, uitvoerder: Archeologie West-Friesland 0 cm -Mv / 1,28 m - Lithologie: zand, sterk siltig, donkerbruingrijs, uiterst fijn Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor 25 cm -Mv / 1,53 m - Algemeen: aard ondergrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, donkerbruingrijs, uiterst fijn Bodemkundig: interpretatie: menglaag 45 cm -Mv / 1,73 m - Algemeen: aard bovengrens: abrupt (<0,3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: zand, sterk siltig, lichtgrijs, enkele kleilagen, uiterst fijn Bodemkundig: enkele Fe-vlekken, interpretatie: menglaag 70 cm -Mv / 1,98 m - Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm), aard ondergrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, lichtgrijs, enkele zandlagen Bodemkundig: enkele Fe-vlekken 95 cm -Mv / 2,23 m - Algemeen: aard bovengrens: geleidelijk (0,3-3 cm) Lithologie: klei, matig siltig, grijs, enkele zandlagen, spoor plantenresten Bodemkundig: veel Fe-vlekken 120 cm -Mv / 2,48 m - Lithologie: klei, matig siltig, blauwgrijs, slap Bodemkundig: volledig gereduceerd Einde boring op 200 cm -Mv / 3,28 m - boring: beschrijver: JV/CS, datum: , X: , Y: , coördinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, hoogte: -1,34, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Noord-Holland, gemeente: Opmeer, plaatsnaam: Aartswoud, opdrachtgever: gemeente Opmeer, uitvoerder: Archeologie West-Friesland 0 cm -Mv / 1,34 m - Lithologie: klei, uiterst siltig, donkerbruingrijs Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor 30 cm -Mv / 1,64 m - Algemeen: aard ondergrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, bruingrijs Bodemkundig: interpretatie: menglaag 40 cm -Mv / 1,74 m - Algemeen: aard bovengrens: abrupt (<0,3 cm) Lithologie: klei, sterk siltig, lichtgrijs 65 cm -Mv / 1,99 m - Lithologie: klei, sterk siltig, lichtgrijs, veel dunne zandlagen Bodemkundig: enkele Fe-vlekken 105 cm -Mv / 2,39 m - Lithologie: zand, sterk siltig, grijs, veel dunne kleilagen, uiterst fijn Bodemkundig: veel Fe-vlekken 120 cm -Mv / 2,54 m - Lithologie: klei, sterk siltig, grijs Bodemkundig: enkele Fe-vlekken 125 cm -Mv / 2,59 m - Lithologie: klei, sterk siltig, grijs 135 cm -Mv / 2,69 m - Lithologie: zand, matig siltig, blauwgrijs, enkele kleilagen, uiterst fijn Bodemkundig: volledig gereduceerd Einde boring op 200 cm -Mv / 3,34 m - 1

10 boring: beschrijver: JV/CS, datum: , X: , Y: , coördinaatsysteem: Rijksdriehoeksmeting, hoogte: -1,39, boortype: Edelman-7 en guts-3 cm, doel boring: archeologie - verkenning, landgebruik: grasland, vondstzichtbaarheid: geen, provincie: Noord-Holland, gemeente: Opmeer, plaatsnaam: Aartswoud, opdrachtgever: gemeente Opmeer, uitvoerder: Archeologie West-Friesland 0 cm -Mv / 1,39 m - Lithologie: klei, uiterst siltig, donkerbruingrijs Bodemkundig: interpretatie: bouwvoor 30 cm -Mv / 1,69 m - Lithologie: klei, uiterst siltig, donkerbruingrijs Bodemkundig: interpretatie: menglaag 70 cm -Mv / 2,09 m - Lithologie: klei, uiterst siltig, lichtgrijs 105 cm -Mv / 2,44 m - Lithologie: klei, uiterst siltig, grijs, enkele zandlagen 150 cm -Mv / 2,89 m - Lithologie: zand, sterk siltig, blauwgrijs, enkele kleilagen, uiterst fijn Einde boring op 200 cm -Mv / 3,39 m - 2

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n

B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n B i j l a g e 5. A r c h e o l o g i s c h e q u i c k s c a n Document: Archeologisch Advies Plangebied: Herenweg 28a, Hoogwoud, gemeente Opmeer Adviesnummer: 15048 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog)

Nadere informatie

Hoorn. 1 h APR. Gemeente Opmeer t.a.v. dhr. M. Goverde Postbus ZK Spanbroek. Hoorn, Geachte heer Goverde,

Hoorn. 1 h APR. Gemeente Opmeer t.a.v. dhr. M. Goverde Postbus ZK Spanbroek. Hoorn, Geachte heer Goverde, Wŗ X GEMEENTE Hoorn 1 van Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Gemeente pmeer t.a.v. dhr. M. Goverde Postbus 199 1715ZK Spanbroek Bureau Erfgoed Contactpersoon : Drs. Carla M. Soonius Telefoonnr.

Nadere informatie

Afbeelding 1. De ligging van het plangebied Noordeinde 37 te Lambertschaag, binnen de rode rechthoek (bron: Google Earth)

Afbeelding 1. De ligging van het plangebied Noordeinde 37 te Lambertschaag, binnen de rode rechthoek (bron: Google Earth) Document: Archeologische Quickscan Locatie: Noordeinde 37, Lambertschaag, gemeente Medemblik Adviesnummer: 13269 Opsteller: drs. Jantien Verduin & drs. Carla Soonius Datum: 15-01-2014 Archeologische Quickscan

Nadere informatie

Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens een week van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden.

Het is van belang dat Archeologie West-Friesland minstens een week van tevoren wordt geïnformeerd over de start van de werkzaamheden. Document: Archeologische Quickscan (versie 2) Plangebied: Westeinde 310a, Berkhout, gemeente Koggenland Adviesnummer: 15034 Opsteller: J.T. Verduin & C.M. Soonius (senior-archeoloog) Datum: 10-07-2015

Nadere informatie

Pagina 1 van 8 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 8 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Meilag 8, Venhuizen, gemeente Drechterland Adviesnummer: 14133 Opsteller: J. Verduin en C. Soonius Datum: 22-05-2014 Archeologische Quickscan 1. Inleiding

Nadere informatie

Pagina 1 van 7 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 7 Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Oosterdijk 54, Oosterdijk, gemeente Enkhuizen Adviesnummer: 16078 Opsteller: F.C. Schinning (archeoloog) & C.M. Soonius (regio-archeoloog) Datum: 09-05-2016

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Archeologie West-Friesland is het archeologisch samenwerkingsverband van de gemeenten Document: Archeologische Quickscan Adviesnummer: 13165 Projectnaam: Winkelcentrum De Boogerd te Wognum, gemeente Medemblik

Nadere informatie

Bijlage IV. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase)

Bijlage IV. Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase) Bijlage IV Plangebied Van Voorst tot Voorststraat te Vught Archeologisch inventariserend veldonderzoek (karterende fase) 1017 10 woningen en huisartsenpraktijk Van Voorst tot Voorststraat te Vught 11-6-2013

Nadere informatie

Afbeelding 1. De ligging van plangebied Kadijkweg te Lutjebroek (zwarte stippellijn).

Afbeelding 1. De ligging van plangebied Kadijkweg te Lutjebroek (zwarte stippellijn). Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Kadijkweg 65-67, Lutjebroek, gemeente Stede Broec Adviesnummer: 14153 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog) & C. Soonius (regio archeoloog) Datum: 28-05-2014

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, From: Leeuwen, van, Josje Sent: vrijdag 5 augustus 2016 15:40:23 To: Gemeente Opmeer Cc: Subject: Archeologische Quickscan voorgenomen ingrepen natuurijsbaan de Wijzend, Opmeer

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document Archeologische Quickscan Plangebied Bestemmingsplan Burgerfarm, Middenweg 56, Dirkshorn, gemeente Schagen Adviesnummer 17059 Opsteller drs. C.M. Soonius (regio-archeoloog) Datum 31-03-2017 Advies

Nadere informatie

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document: Archeologische Quickscan (versie 2) Locatie: Plangebied Veenakkers 37, Wervershoof, Gemeente Medemblik Adviesnummer: 14135 Opsteller: J. van Leeuwen (archeoloog) en C. Soonius (regio archeoloog)

Nadere informatie

Advies Monitoring sloop + stelpost (mogelijke kosten voor initiatiefnemer)

Advies Monitoring sloop + stelpost (mogelijke kosten voor initiatiefnemer) Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Spierdijkerweg 94-95, Spierdijk, gemeente Koggenland Adviesnummer: 16087 Opsteller: F.C. Schinning (archeoloog) & M.H. Bartels (senior archeoloog) Datum:

Nadere informatie

.txl. Advies: - Noordelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos) - Zuidelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos)

.txl. Advies: - Noordelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos) - Zuidelijk deel Monitoring werkzaamheden (kosteloos) Archeologie Texel.txl Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Planlocatie Pelgrim, Den Burg, gemeente Texel Adviesnummer: 16192 Opsteller: H. de Weerd (archeoloog) en M.H. Bartels (senior-archeoloog)

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document: Archeologische Quickscan Plangebied: Wijdenes, Het Oude Kerkhof, Zuiderdijk, nieuwe teensloot Plaats, gemeente Wijdenes, Drechterland Adviesnummer: 15010 Opsteller: Sander Gerritsen, Michiel

Nadere informatie

Afb. 1. Locatie plangebied ter hoogte van de kassen (de te handhaven stolpboerderij ligt in de rode cirkel)

Afb. 1. Locatie plangebied ter hoogte van de kassen (de te handhaven stolpboerderij ligt in de rode cirkel) Plangebied: Bobeldijk 1a, Berkhout, gemeente Koggenland Adviesnummer: 12212 Opsteller: Carla Soonius Datum: 14-11-2012 Archeologische Quickscan Inleiding Ten behoeve van de bouw van twee woningen aan de

Nadere informatie

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo

6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldo 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4478 Plangebied Noorderweg 27 te Noordwijk 3750 voor Chr. Gemeente Marum Archeologisch vooronderzoek: een verkennend veldonderzoek 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr. 320

Nadere informatie

Pagina 1 van 7. Archeologie West-Friesland Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 7. Archeologie West-Friesland Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document Archeologische Quickscan Plangebied Bladstraat, Tuitjenhorn, gemeente Schagen Adviesnummer 18138 Opsteller(s) drs. C.M. Soonius (regio archeoloog) & F. Schinning (archeoloog) Datum 06-08-2018

Nadere informatie

Archeologische Quickscan

Archeologische Quickscan Document: Archeologische Quickscan versie 2 Plangebied: Polderpark, Oudesluis, gemeente Schagen Adviesnummer: 16185 Opsteller: drs. C.M. Soonius (senior archeoloog) & drs. S. Gerritsen (senior archeoloog)

Nadere informatie

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Archeologie West-Friesland, Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn, Postbus 603, 1620 AR Hoorn Plangebied: Restaurant Koekenbier in het Koningin Emmapark, gemeente Medemblik Adviesnummer: 151 Opsteller: C. Schrickx, C. Soonius & M. H. Bartels Datum: 03-09-2012 Op verzoek van de gemeente Medemblik

Nadere informatie

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel)

Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Delftse Archeologische Notitie 122 Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 122 Nieuw Delft veld 3 en 8 (westelijk deel) Een verkennend

Nadere informatie

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen

Advies Bouwlocatie Oranjestraat te Tubbergen, gem. Tubbergen Laagland Archeologie Rapport 38 Advies Bouwlocatie Oranjestraat 10-14 te Tubbergen, gem. Tubbergen December, 2016 Versie 1.0 (concept) In opdracht van: SOM= 7 Colofon Laagland Archeologie Rapport 38 Auteur:

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE 2891. Plangebied Burloseweg Gemeente Winterswijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

RAAP-NOTITIE 2891. Plangebied Burloseweg Gemeente Winterswijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 2891 Plangebied Burloseweg Gemeente Winterswijk Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: NIBAG Milieu Advies Titel: Plangebied Burloseweg,

Nadere informatie

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN).

Figuur 1. Resultaten onderzoek geprojecteerd op het Actueel Hoggtebestand Nederland (AHN). 1 9 8 4 5 6 7 3 2 5750 90 90 9500 9500 5750 6000 6000 60 60 8750 8750 9000 9000 met archeologische indicator (aardewerk/puin) boring boornummer grens ontwikkelingsgebied grens onderzoeksgebied 3 legenda

Nadere informatie

Plangebied HOV Spooronderdoorgang Santpoort- Driehuis in Santpoort-Noord

Plangebied HOV Spooronderdoorgang Santpoort- Driehuis in Santpoort-Noord 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4488 (herziene eindversie) Plangebied HOV Spooronderdoorgang Santpoort- Driehuis in Santpoort-Noord 3750 voor Chr. Gemeente Velsen Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend

Nadere informatie

Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom

Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom Gemeente Ede Plangebied Kerkhoflaan te Bennekom Auteur: W.A. Bergman Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) Status: definitief BAAC Rapport V-12.0283 augustus 2012 Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist. K oen Hebinck Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist K oen Hebinck 347 Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Utrechtseweg 82 te Zeist Koen Hebinck Zuidnederlandse Archeologische

Nadere informatie

DEK-terrein, Medemblik, gemeente Medemblik

DEK-terrein, Medemblik, gemeente Medemblik West-Friese Archeologische Notities 10 DEK-terrein, Medemblik, gemeente Medemblik Een bureauonderzoek en verkennend booronderzoek F.C. Schinning J. van Leeuwen Pagina 1 van 24 Colofon West-Friese Archeologische

Nadere informatie

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013

ADVIES ARCHEOLOGIE 16 dec 2013 NAW plan: Plan: Opp plangebied: RO-procedure: Opsteller: Aanvrager: Inrichting openbare ruimte plangebied Pantarhei aanleg ontsluitingsweg, parkeergelegenheid, openbaar groen ca. 5000 m² (locatie Pantarhei);

Nadere informatie

Wegomlegging N355 Zuidhorn- Noordhorn

Wegomlegging N355 Zuidhorn- Noordhorn RAAP-NOTITIE 3139 Wegomlegging N355 Zuidhorn- Noordhorn Gemeente Zuidhorn Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Provincie Groningen Titel: Wegomlegging N355

Nadere informatie

Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 2197 Plangebied Wytsmastraat te Burdaard Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Ferwerderadiel Titel:

Nadere informatie

Plangebied Grijssloot 13 in Leens

Plangebied Grijssloot 13 in Leens 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4636 Plangebied Grijssloot 13 in Leens 3750 voor Chr. Gemeente De Marne Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en booronderzoek 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na

Nadere informatie

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden

Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden Bijlage 1 Aanvullend advies archeologisch onderzoek, Wozoco Giessenburg, Neerpolderseweg 19, Giessenburg, Gemeente Giessenlanden 0 SOB Research, 26 juni 2014 1 1. Archeologisch onderzoek 1.1 Inleiding

Nadere informatie

Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp)

Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) Delftse Archeologische Notitie 82 Waterberging Ackerdijksepolder in Pijnacker (gemeente Pijnacker-Nootdorp) Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 82 Waterberging Ackerdijksepolder

Nadere informatie

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg. Koen Hebinck

Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg. Koen Hebinck Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg Koen Hebinck 353 Archeologisch booronderzoek voor het plangebied Ringbaan Noord-Maasstraat te Tilburg Koen Hebinck Zuidnederlandse

Nadere informatie

Plangebied Natuurspeeltuin de Weijver

Plangebied Natuurspeeltuin de Weijver B i j l a g e 5 : R A A P - n o t i t i e 3 3 4 7 P l a n g e b i e d N a t u u r s p e e l t u i n D e W e i j v e r RAAP-NOTITIE 3347 Plangebied Natuurspeeltuin de Weijver Gemeente Opmeer Archeologisch

Nadere informatie

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494)

Archeologie Deventer Briefrapport 27. November Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Archeologie Deventer Briefrapport 27 November 2013 Controleboringen Cellarius - De Hullu (project 494) Briefrapport Controleboringen Cellarius / De Hullu, Colmschate (project 494) Behorende bij bureaustudie

Nadere informatie

Plangebied Ljouwerterdyk 7 te Hallum

Plangebied Ljouwerterdyk 7 te Hallum RAAP-NOTITIE 3743 Plangebied Ljouwerterdyk 7 te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Buro Vijn Titel: Plangebied

Nadere informatie

Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre. Koen Hebinck

Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre. Koen Hebinck Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre Koen Hebinck 368 Verkennend archeologisch booronderzoek voor Koningin Julianalaan 19 te Waalre Koen Hebinck Zuidnederlandse

Nadere informatie

Plangebied Kleihoogt 9, Berkel en Rodenrijs

Plangebied Kleihoogt 9, Berkel en Rodenrijs RAAP-NOTITIE 3335 Plangebied Kleihoogt 9, Berkel en Rodenrijs Gemeente Lansingerland Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Lansingerland

Nadere informatie

Pagina 1 van 6. Archeologie West-Friesland Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn Postbus 603, 1620 AR Hoorn

Pagina 1 van 6. Archeologie West-Friesland Nieuwe Steen 1, 1625 HV Hoorn Postbus 603, 1620 AR Hoorn Document Archeologisch Advies Plangebied Bestemmingsplan t Zand Noord, t Zand, gemeente Schagen Adviesnummer 17153 Opsteller(s) C.M. Soonius (regio archeoloog) Datum 30-08-2017 Advies Vrijgeven fase 1

Nadere informatie

Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid

Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid Delftse Archeologische Notitie 126 Nieuw Delft veld 6, 8 (oostelijk deel), 9 en kademuur Nieuwe Gracht Zuid Een verkennend booronderzoek Bas Penning Delftse Archeologische Notitie 126 Nieuw Delft veld

Nadere informatie

Plangebied De Hullen 4 te Drijber

Plangebied De Hullen 4 te Drijber 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4668 Plangebied De Hullen 4 te Drijber 3750 voor Chr. Gemeente Midden-Drenthe Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en verkennend booronderzoek 2200 voor Chr. 700

Nadere informatie

De heer J. Kaasjager Maasdijk JC Aalst Gld

De heer J. Kaasjager Maasdijk JC Aalst Gld datum: 9 januari 2013 ons kenmerk: 19487ZAMD 091860.doc behandeld door: E.J. Goossens uw brief van: uw referentie: bijlage(n): Adviesdocument 616 betreft: Adviesdocument ten behoeve van plangebied Maasdijk

Nadere informatie

Locatie OPZ, Stelenseweg, Geel

Locatie OPZ, Stelenseweg, Geel Programma van Maatregelen Auteur: J.A.G. van Rooij (veldwerkleider) Autorisatie: P. Hazen (OE/ERK/Archeoloog/2015/00072) 1 Inleiding Op het terrein van het OPZ in Geel, is een vijftal nieuwe gebouwen gepland,

Nadere informatie

Plangebied Exploratieboring in Lambertschaag

Plangebied Exploratieboring in Lambertschaag RAAP-NOTITIE 4044 Plangebied Exploratieboring in Lambertschaag Gemeente Medemblik Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) Colofon Opdrachtgever: DHV

Nadere informatie

Bijlage 4 Archeologisch onderzoek

Bijlage 4 Archeologisch onderzoek 39 Bijlage 4 Archeologisch onderzoek Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) Wijzigingsplan "Emmastraat Pijnacker" (vastgesteld) 40 Bodemverstoringsvergu nning Archeologie Plangebied: Gemeente:

Nadere informatie

Plangebied Nieuwelaan-Oost te Limmen

Plangebied Nieuwelaan-Oost te Limmen RAAP-NOTITIE 3430 Plangebied Nieuwelaan-Oost te Limmen Gemeente Castricum Archeologisch vooronderzoek: een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) Versie 6.1 Colofon Opdrachtgever: O.G.L. Planontwikkeling

Nadere informatie

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.

Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1. 1. ALGEMENE GEGEVENS Titel Auteur(s) Autorisatie Gemeente Papendrecht, Westeind 25, gemeente Papendrecht (ZH). Archeologisch en cultuurhistorisch bureauonderzoek. Transect-rapport 528 (concept 1.0) H.

Nadere informatie

VDL Nedcar de heer K. Engelen Dr. H. van Doorneweg RD Born

VDL Nedcar de heer K. Engelen Dr. H. van Doorneweg RD Born datum: ons kenmerk: behandeld door: uw brief van: uw referentie: bijlage(n): betreft: 18 december 2014 22458BORSH 102134.doc M.M. Peeters datumoffaanvraag KENMERK Adviesdocument Archeologisch onderzoek

Nadere informatie

Plangebied Rosinkweg noord

Plangebied Rosinkweg noord RAAP-NOTITIE 3204 Plangebied Rosinkweg noord Gemeente Enschede Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Enschede Titel: Plangebied Rosinkweg

Nadere informatie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie

Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie Bijlage 1 Nadere toelichting cultuurhistorie en archeologie In onderstaand kader is een uitsnede van de cultuurhistorische waardenkaart van provincie Noord-Brabant opgenomen. Voor de locatie aan de Kerkstraat

Nadere informatie

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde

Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 5121 3750 voor Chr. 37. Plangebied kapschuur aan de Holte 17 te Onstwedde Gemeente Stadskanaal Archeologisch vooronderzoek: een karterend booronderzoek 2200 voor Chr. 700 voor

Nadere informatie

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas

8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente Horst aan de Maas QUICKSCAN ARCHEOLOGIE KLAVER 8 QUICKSCAN 2017 ARCHEOLOGIE KLAVER Gemeente 8 2017 Horst aan de Maas Gemeente Horst aan de Maas 20 APRIL 2017 20 APRIL 2017 Contactpersonen KOOS MOL Arcadis Nederland B.V.

Nadere informatie

Gemeente Bernheze Plangebied Ter Weer te Heeswijk-Dinther

Gemeente Bernheze Plangebied Ter Weer te Heeswijk-Dinther Gemeente Bernheze Plangebied Ter Weer te Heeswijk-Dinther Inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) BAAC Rapport V-13.0195 september 2013 Auteur: W.A. Bergman Status: concept Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE Plangebied De Botter te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

RAAP-NOTITIE Plangebied De Botter te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 1658 Plangebied De Botter te Hallum Gemeente Ferwerderadiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Buro Vijn Titel: Plangebied De

Nadere informatie

4 Archeologisch onderzoek

4 Archeologisch onderzoek 4 Archeologisch onderzoek 99044462 Inhoudsopgave ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK 1 Inleiding... 2 1.1 Algemeen... 2 1.2 Aanleiding en doelstelling... 2 2 Bureauonderzoek... 3 2.1 Werkwijze... 3 2.2 Resultaten

Nadere informatie

Quickscan Archeologie. Bedrijfsunits te Deil. Gemeente Geldermalsen

Quickscan Archeologie. Bedrijfsunits te Deil. Gemeente Geldermalsen Quickscan Archeologie Bedrijfsunits te Deil Opdrachtgever: Van Es architecten Hazenberg AMZ-publicaties 2009-12 Auteur Datum Versie Status dr. W.K. Vos 24 juli 2009 1.1 Definitief Contactgegevens Hazenberg

Nadere informatie

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst

Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Quick scan archeologie, gemeente Loon op Zand, Kaatsheuvel Van Heeswijkstraat / Horst Opsteller: B. van Sprew Opdrachtgever: H. de Jongh (H. de Jongh Advies) Datum: 22-8-2012 Aanleiding en doelstelling

Nadere informatie

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan

Quickscan Inleiding Resultaten quickscan Quickscan Kenmerk Betreft 1 Inleiding Provincie Noord-Holland heeft het voornemen om de provinciale weg N244 tussen de A7 bij Purmerend en de N247 bij Edam-Volendam op te waarderen tot een regionale weg.

Nadere informatie

Plangebied Van de Spiegelstraat 23 en 23a in Den Haag

Plangebied Van de Spiegelstraat 23 en 23a in Den Haag 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4848 Plangebied Van de Spiegelstraat 23 en 23a in Den Haag 3750 voor Chr. Gemeente Den Haag Archeologisch vooronderzoek: 2200 voor Chr. 700 voor Chr. 150 na Chr. 320 na Chr.

Nadere informatie

Plangebied Kreater, Rotterdam-Overschie

Plangebied Kreater, Rotterdam-Overschie 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 3772 Plangebied Kreater, Rotterdam-Overschie Gemeente Rotterdam Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (verkennende fase) 3750 voor Chr. 2200

Nadere informatie

Verbetering watersysteem polder t Hoekje

Verbetering watersysteem polder t Hoekje 6500 voor Chr. R A P P O R T RAAP-RAPPORT 2717 Verbetering watersysteem polder t Hoekje Gemeente Schagen Archeologisch vooronderzoek: een verkennend booronderzoek 3750 voor Chr. 2200 voor Chr. 700 voor

Nadere informatie

Plangebied H.W. Iordensweg te Twello

Plangebied H.W. Iordensweg te Twello RAAP-NOTITIE 3851 (herziene eindversie) Plangebied H.W. Iordensweg te Twello Gemeente Voorst Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Nikkels Projecten

Nadere informatie

Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand

Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand Quick scan archeologie Vaartstraat Loonsevaert (perceel 2954), Kaatsheuvel gemeente Loon op Zand 12 augustus 2010 Inleiding Het plangebied ligt in het noorden van de bebouwde kom van Kaatsheuvel in de

Nadere informatie

Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout

Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout Bijlage 11 bij toelichting Bestemmingsplan Verbreding N444 en reconstructie Nagelbrug, Voorhout Notitie Referentienummer Datum Kenmerk 326324-Htn- WVB-aanv. 11 december 214 326324 Betreft Aanvullende archeologische

Nadere informatie

Inleiding. Vigerend beleid en bevoegd gezag. Quick scan archeologie: Trajectstudie Bochtverbetering Alphen a/d Rijn. Utrecht, 25 november 2012

Inleiding. Vigerend beleid en bevoegd gezag. Quick scan archeologie: Trajectstudie Bochtverbetering Alphen a/d Rijn. Utrecht, 25 november 2012 Quick scan archeologie: Trajectstudie Bochtverbetering Alphen a/d Rijn Utrecht, 25 november 2012 Inleiding De provincie heeft voornemens om de zuidwestelijke oever van de kruising van de Oude Rijn met

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies VERKENNEND EN KARTEREND BOORONDERZOEK Bodegraven, Meije 115 (Gemeente Bodegraven Reeuwijk) Een verkennend en karterend booronderzoek Afbeelding 1: Ligging

Nadere informatie

Plangebied Eksterweg, IJsselstein

Plangebied Eksterweg, IJsselstein RAAP-NOTITIE 4016 Plangebied Eksterweg, IJsselstein Gemeente IJsselstein Archeologisch vooronderzoek: een beknopt bureau- en inventariserend veldonderzoek (karterende fase) RAAP-NOTITIE 4016 Plangebied

Nadere informatie

Advies Archeologie Plangebied Smidsvuurke 5, (gemeente Veldhoven)

Advies Archeologie Plangebied Smidsvuurke 5, (gemeente Veldhoven) Administratieve gegevens Advies Archeologie NAW-gegevens plan: Plan: Oppervlakteplangebied: RO-procedure: Smidsvuurke 5 te Veldhoven Realisatie van een woning. De totale oppervlakte van het plangebied/perceel

Nadere informatie

Wijziging 1 Kom Ravenstein Bijlage 9 Veldonderzoek Ravenstein, Veersingel

Wijziging 1 Kom Ravenstein Bijlage 9 Veldonderzoek Ravenstein, Veersingel BESTEMMINGSPLAN Wijziging 1 Kom Ravenstein - 2013 Bijlage 9 Veldonderzoek Ravenstein, Veersingel Gemeente Oss Raadhuislaan 2 5341 GM Oss T: 14 0412 F: 0412 642605 www.oss.nl Gemeente Oss Plangebied Veersingel,

Nadere informatie

Plangebied Elst Centraal, deelgebied Bemmelseweg te Elst

Plangebied Elst Centraal, deelgebied Bemmelseweg te Elst RAAP-NOTITIE 3178 Plangebied Elst Centraal, deelgebied te Elst Gemeente Overbetuwe Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: gemeente Overbetuwe Titel:

Nadere informatie

Plangebied Hemmelhorst

Plangebied Hemmelhorst RAAP-NOTITIE Plangebied Hemmelhorst Gemeente Borne Archeologisch vooronderzoek: een bureauen inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Gemeente Borne Titel: Plangebied Hemmelhorst, gemeente

Nadere informatie

Plangebied Mozartlaan te Doorwerth

Plangebied Mozartlaan te Doorwerth RAAP-NOTITIE 3737 Plangebied te Gemeente Renkum Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Geofox-Lexmond Titel: Plangebied te, gemeente Renkum; archeologisch

Nadere informatie

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies

ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies ArGeoBoor Archeologisch vooronderzoek & advies V E R K E N N E N D B O O R O N D E R Z O E K Dorpsstraat 861/863 Assendelft (Gemeente Zaanstad) Een verkennend booronderzoek ArGeoBoor rapport 1213 status:

Nadere informatie

Plangebied Venekoten te Oosterwolde

Plangebied Venekoten te Oosterwolde RAAP-NOTITIE 3886 Plangebied Venekoten te Oosterwolde Gemeente Ooststellingwerf Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: ECOstyle b.v. Titel: Plangebied

Nadere informatie

30 sept 2014 65848 OU2010006

30 sept 2014 65848 OU2010006 Verkennend archeologisch booronderzoek Grolseweg 19 te Beltrum, gemeente Berkelland (GE) Behoort bij besluit van burgemeester en wethouders van Berkelland datum: zaaknr: nr: 30 sept 2014 65848 OU2010006

Nadere informatie

Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek Plangebied naast Warfhuisterweg 12 te Wehe-Den Hoorn (gemeente De Marne) Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: gemeente: plaats: toponiem: bevoegd gezag: opdrachtgever:

Nadere informatie

Plangebied Markeweg 2A nabij Valthermond

Plangebied Markeweg 2A nabij Valthermond 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4223 Plangebied Markeweg 2A nabij Valthermond 3750 voor Chr. Gemeente Borger-Odoorn Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en verkennend veldonderzoek 2200 voor Chr.

Nadere informatie

Quickscan Archeologie

Quickscan Archeologie Quickscan Archeologie Project : Emplacement Enschede Projectleider : F. Bakermans Versie : EDMS nr. : xxx Status : Concept Inhoud INLEIDING 1.1 Aanleiding 1.2 Doel- en vraagstelling van het onderzoek 1.3

Nadere informatie

Archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek aan de Langeweg 97 in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. W. Laan A.J. Tol

Archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek aan de Langeweg 97 in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. W. Laan A.J. Tol Archeologisch bureauonderzoek en verkennend booronderzoek aan de Langeweg 97 in de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht W. Laan A.J. Tol Colofon Archol Rapport 253 Bureauonderzoek en verkennend booronderzoek in

Nadere informatie

MEMO. Projectgegevens

MEMO. Projectgegevens MEMO Van : W.J. Weerheijm (Vestigia Archeologie & Cultuurhistorie) Aan : Dhr. W. Nouwens (Amerpoort) Onderwerp : Archeologisch onderzoek Mariaoordlaan Baarn Datum : 23 juli 2013 Ons kenmerk : V13-29344/2677/WW

Nadere informatie

Archol. Archol. Karterend booronderzoek deelgebied 1 Andelsch Broek Pompveld

Archol. Archol. Karterend booronderzoek deelgebied 1 Andelsch Broek Pompveld Karterend booronderzoek deelgebied 1 Andelsch Broek Pompveld Inventariserend veldonderzoek-overig in het Andelsch Broek en het Pompveld E. Heunks A.J. Tol Archol 334 Archol Karterend booronderzoek deelgebied

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bijlage 12. Stedenbouwkundig ontwerp. Archeologisch verkennend onderzoek. Archeologisch proefsleuvenonderzoek

Inhoudsopgave. Bijlage 12. Stedenbouwkundig ontwerp. Archeologisch verkennend onderzoek. Archeologisch proefsleuvenonderzoek Dunningen 3e fase, de Wijk(vastgesteld) Inhoudsopgave Bijlagen Bijlage 1 Bijlage 2 Bijlage 3 Bijlage 4 Bijlage 5 Bijlage 6 Bijlage 7 Bijlage 8 Bijlage 9 Bijlage 10 Bijlage 11 Bijlage 12 Stedenbouwkundig

Nadere informatie

Plangebied Achterweg-Zuid 62 in Lisse

Plangebied Achterweg-Zuid 62 in Lisse 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4578 Plangebied Achterweg-Zuid 62 in Lisse 3750 voor Chr. Gemeente Lisse Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek en een inventariserend veldonderzoek (verkennende fase)

Nadere informatie

Plangebied Dokter Kijlstraweg 2 te Mûnein

Plangebied Dokter Kijlstraweg 2 te Mûnein 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 5106 Plangebied Dokter Kijlstraweg 2 te Mûnein 3750 voor Chr. Gemeente Tytsjerksteradiel Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en karterend veldonderzoek 2200 voor Chr. 700

Nadere informatie

GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG 45 TE MILL. Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC rapport V-11.

GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG 45 TE MILL. Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC rapport V-11. GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG 45 TE MILL Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC rapport V-11.0031 februari 2011 GEMEENTE MILL EN SINT HUBERT PLANGEBIED FREDERIKSWEG

Nadere informatie

Plangebied Windturbines Kabeljauwbeek

Plangebied Windturbines Kabeljauwbeek 6500 voor Chr. RAAP-NOTITIE 4632 (herziene eindversie) Plangebied Windturbines Kabeljauwbeek in Ossendrecht 3750 voor Chr. Gemeente Woensdrecht Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend

Nadere informatie

Plangebied Filenserwei 6 te Schettens

Plangebied Filenserwei 6 te Schettens RAAP-NOTITIE 3758 Plangebied Filenserwei 6 te Schettens Gemeente Súdwest Fryslân Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Mts. J. Hibma Titel: Status:

Nadere informatie

Toekomststraat, Hasselt

Toekomststraat, Hasselt Toekomststraat, Hasselt Programma van Maatregelen Auteur: T. Van Mierlo (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) Toekosmtstraat, Hasselt, Een programma van Maatregelen

Nadere informatie

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek

Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek Hoofdweg 39 te Slochteren (gemeente Slochteren) Een Archeologisch Bureauonderzoek Administratieve gegevens provincie: gemeente: plaats: Groningen Slochteren Slochteren toponiem: Hoofdweg 39 bevoegd gezag:

Nadere informatie

Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp. P. van de Geer. Archol. Archol

Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp. P. van de Geer. Archol. Archol Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp P. van de Geer Archol 359 Archol Verkennend booronderzoek aan de Hoofdstraat 44a, te Leiderdorp P. van de Geer Colofon Archol Rapport 359

Nadere informatie

Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Bollaarsdijk te Brielle.

Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Bollaarsdijk te Brielle. Bureauonderzoek en Inventariserend Veldonderzoek aan de Bollaarsdijk te Brielle. Remco Lotte Zuidnederlandse Archeologische Notities 194 Amsterdam 2009 Archeologisch Centrum Vrije Universiteit - Hendrik

Nadere informatie

Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel

Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel Gemeente Rucphen Plangebied Koekoekstraat ong. te Sprundel Inventariserend veldonderzoek (karterende fase) BAAC Rapport V-17.0104 juli 2017 Auteur: W.A. Bergman Status: definitief Inventariserend veldonderzoek

Nadere informatie

Plangebied Reethsestraat 19 te Elst

Plangebied Reethsestraat 19 te Elst RAAP-NOTITIE 3813 Plangebied Reethsestraat 19 te Elst Gemeente Overbetuwe Archeologisch vooronderzoek: een bureauen inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Van Westreenen Adviseurs B.V. Titel:

Nadere informatie

RAAP-NOTITIE Plangebied Knoevenoordstraat Gemeente Brummen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek

RAAP-NOTITIE Plangebied Knoevenoordstraat Gemeente Brummen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek RAAP-NOTITIE 2846 Plangebied Knoevenoordstraat Gemeente Brummen Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek Colofon Opdrachtgever: Pos LA Titel: vooronderzoek: een bureau-

Nadere informatie

Plangebied Noorderstraat te Dongjum

Plangebied Noorderstraat te Dongjum RAAP-NOTITIE *nummer* Plangebied Noorderstraat te Dongjum Gemeente Franekeradeel Archeologisch vooronderzoek: een bureauonderzoek Versie 6.7 Colofon Opdrachtgever: Gemeente Franekeradeel Titel: Plangebied

Nadere informatie

Heesch - Beellandstraat

Heesch - Beellandstraat Archeologische Quickscan Heesch - Beellandstraat Gemeente Bernheze 1 Steller Drs. A.A. Kerkhoven Versie Concept 1.0 Projectcode 12110023 Datum 22-11-2012 Opdrachtgever LWM Ewislaan 12 1852 GN Heiloo Uitvoerder

Nadere informatie

Averboodse Baan (N165), Laakdal

Averboodse Baan (N165), Laakdal Programma van Maatregelen Auteur: A. Schoups (veldwerkleider) Autorisatie: J.A.G. van Rooij (OE/ERK/Archeoloog/2017/00169) 1 Inleiding In opdracht heeft Vlaams Erfgoed Centrum in juni 2017 een archeologienota

Nadere informatie

Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38

Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38 Buro de Brug Rapporten Quickscan Archeologie Kabeltracé Waarderpolder - Vijfhuizen B09-38 Administratieve gegevens 3 1. Inleiding 4 2. De uitgangspunten 4 3. Beschrijving van de historische situatie 4

Nadere informatie