Paddestoelen tocht op landgoed Sandwijck te De Bilt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paddestoelen tocht op landgoed Sandwijck te De Bilt."

Transcriptie

1 Paddestoelen tocht op landgoed Sandwijck te De Bilt. Op 23 oktober 2011 was het een mooie herfstdag met veel zon. Wij gingen naar landgoed Sandwijck te De Bilt waar een paddestoelentocht werd georganiseerd door het Utrechts Landschap. Landgoed Sandwijck: een korte introductie. Het ontstaan : Van oorsprong was Sandwijck een uithof van het klooster Oostbroek, op het gelijknamige landgoed in het zuidelijkste puntje van De Bilt. In eerste instantie werd er in de 17 e eeuw een boederij gebouwd, welk in 1770 werd vervangen door een buitenhuis. In 1854 kwam Sandwijck door vererving in het bezit van mevrouw Both-Hendriksen en haar man baron van Boetzelaer. Tot 1963 bleef de familie van Boetzelaer eigenaar. In dat jaar werd het huis verkocht aan de stad Utrecht, die het daarna in 1967 doorverkocht aan de Universiteit Utrecht die plannen had voor het opzettten van een botanische tuin, maar die plannen doorkruist zag door de aanleg van een rijksweg. Het huis stond vervolgens 16 jaar leeg, en werd in 1980 gekraakt, waarbij de bewoners het huis weer opknapte. Tien jaar later ater werd het huis gelegaliseerd, en in de periode werd het monumentale pand professioneel gerestaureerd. Vanaf deze restauratie heeft Woonstichting De Key het landhuis voor de bewoners in erfpacht, terwijl de Stichting Het Utrechts Landschap de nieuwe eigenaar werd. De tocht was onder begeleiding van gidsen van het Utrechts landschap die het e.e.a. uitlegde over de diverse paddestoelen en het landgoed zelf. Rechte koraalzwam: Bleke, okerkleurige tot vleeskleurige zwam. In jonge toestand zijn de topjes van de takken helder geel, later krijgen ze dezelfde kleur als de rest van de takken. Grootte: 4-10 cm hoog, 3-8 cm breed Kan vanaf de late zomer tot de winter gevonden worden op de stronken en takken van loofbomen. Komt vrij algemeen voor

2 De pergola van landgoed Sandwijck. Het unieke hieraan is dat het niet van hout is gemaakt maar van beton. De melkzwam: Melkzwammen zijn te herkennen aan het melksap dat vrij komt bij beschadiging. De melkzwam behoort tot de familie russula. Sneeuwwitte russula Geelgerande russula

3 Mooie plaatjes van het landgoed. Het landgoed Het landgoed is ca. 63 ha. groot. Het park gaat via een gesloten bos over in een weidegebied met houtsingels en enkele boomgroepen. Sandwijck onderscheidt zich van andere landgoederen in de regio door een grote verscheidenheid aan bomen. In de vorige eeuw is door de toenmalige eigenaar een aantal exotische boomsoorten uit andere werelddelen aangeplant. Op het landgoed bevinden zich onder meer een kapelletje en een unieke pergola die respectievelijk in 1998 en 1999 zijn gerestaureerd.

4

5 De mooie herfstkleuren komen langzaam tot stand, al is er voor de tijd van het jaar toch nog erg veel groen. Een paar weken later zag alles er echter heel wat kaler uit.

6 Deze plaatjes vormen voor heel wat schilders toch een heuse inspiratie bron.

7 De pijpknotszwam, als je niet beter weet dacht je dat dit alleen maar een takje was. Voorkomen : Op takjes en stammetjes van loofbomen, vooral Berk en Els Verspreiding : Vrij algemeen Vanaf september kunnen we op afgevallen takken en liggende stammetjes van Berk en Els Pijpknotszwammen aantreffen (fig.1). Ze vormen 4-20 cm lange knotsen die slechts enkele mm breed zijn. Ze zijn dus zeer slank, de toppen van jonge exemplaren zijn licht spits maar ronden wat af met te verouderen. Hun oppervlak is glad tot fijn gerimpeld. okergeel, geelbruin tot zeemleerkleurig. Hun basis is wat smaller en viltig tot wollig behaard. Op hun oppervlak vormen ze witte ovale sporen. Korstzwam. Amethist zwam of de rode kool zwam. Omdat het vruchtlichaam een kleurenpalet heeft dat vergelijkbaar is met de rode kool (lila tot violet), wordt de amethistzwam ook wel rodekoolzwam genoemd. [1] De hoed van een volwassen exemplaar heeft normaal een diameter tussen 1 en 4 cm alhoewel er ook specimen zijn met hoeden tot maximaal 6 cm diameter. De hoogte kan 10 cm worden. De sporen van de amethistzwam zijn 7-10 µm groot, maar hebben uitsteeksels tot twee µm lang.

8 parelstuifzwam. De parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum) is een witte stuifzwam. Wanneer deze buikzwam rijp is komen de sporen vrij uit een centrale opening aan de bovenkant van het vruchtlichaam. Rode russula. Russula is een geslacht van paddenstoelen met meer dan 750 soorten uit de familierussulaceae. De soorten komen algemeen voor en zijn meestal felgekleurd. Door deze kenmerken behoren ze tot best herkenbare soorten. Ze kunnen onderscheiden worden door: een witte tot oranjekleurige sporenafdruk dito gekleurde brosse plaatjes het ontbreken van een tweede vlies (velum partiale) op de steel.

9 De aardappelbovist is te vinden op heide en in loofbossen. Het is een zeer algemene soort, die van de zomer tot de herfst gezien kan worden. Het vruchtlichaam heeft een doorsnede van 5-10 cm en is half bol- of knolvormig, maar vaak afgeplat aan de bovenkant. Het oppervlak is ruw door hoekige schubjes. De kleur varieert van geelachtig tot okerkleurig. Snijdt men het vruchtlichaam door, dan blijkt er een dikke, witachtige schil te zijn met vaak een roze waas. Daarbinnen zit de purper zwarte sporenmassa. Deze bovist heeft geen steel of slechts een korte, steelachtige basis. Gele zwavelzwam:

10 De kleine stinkzwam en de grote stinkzwam. Duivels ei. Een duivelsei of een heksenei is het oorspronkelijk vruchtlichaam van de inktzwammen en de stinkzwammen. Uit het duivelsei komt de paddenstoel tevoorschijn. In het volksgeloof sprak men van duivelsei omdat de stinkzwam plotseling eieren legt. Door dat 'plotselinge' spreekt men van duivelseieren. De duivel zou ze hebben neergelegd.

11 De regenboog russula. Kenmerkend zijn de regenboog achtige kleuren. Gevulde koek krulzoom. Gewone krulzoom (Paxillus involutus) is een in Nederland algemene paddenstoel, die van juli tot laat in de herfst volop aanwezig is in loof- en naaldbossen, maar ook daarbuiten in bijvoorbeeld stedelijk groen. De hoed haalt een diameter tot zo'n 15 centimter, is vlak of gewelfd en kenmerkt zich door een ingerolde rand. Bij vochtig weer is het oppervlak enigszins kleverig. De kleur is okerbruin tot roodbruin en langs de rand is de hoed gegroefd. De steel reikt tot circa 7 centimeter hoog en wordt meeer dan een centimeter dik. De steel is lichter van kleur dan de hoed en vaak voorzien van strepen. De aflopende, dicht op elkaar staande lamellen zijn aanvankelijk geelbruin, maar worden later bruinig. De sporen zijn bruin. De paddestoel ziet er uit als een smakelijke gevulde koek, maar schijn bedriegt. Gewone krulzoom is dodelijk giftig.

12 Elfenbankjes. Oesterzwam De soort komt algemeen voor op stammen van loofbomen waar ze in groepen zijn gerangschikt. Vooral op de beuk zitten ze vaak. Roodsteelfluweel boleet. De roodsteelfluweelboleet (Boletus chrysenteron) is een eetbare paddenstoel uit de familie Boletaceae. De soort komt voor in loofbossen en naaldbossen op grazige plekken. De boleet is een algemene verschijning. De hoed heeft een doorsnede van 5-7 cm en is licht gewelfd. Hij is roodachtig bruin met een olijfkleurige waas. De hoed is in een typisch patroon gebarsten, waardoor het lichtroze vlees zichtbaar wordt. Het oppervlak is fluwelig of viltig.

13 De steel heeft een hoogte van 6-8 cm en een dikte van 1 cm. Deze is geelachtig met onderaan roodachtige strepen. De buisjes zijn bij jonge exemplaren geelachtig en worden later olijfgeel. Ze zijn wijd en zijn bevestigd aan de steel. Onder de cuticula is het vlees roze. Verder is het geelachtig en in de steel roodachtig. Bij het snijden wordt het iets blauwachtig. De roestbruine kogelzwam. Vruchtlichaam kussenvormig, Ø 4-10 mm, kaneelbruin tot steenrood, later bruin tot zwart, ruw, regelmatig met papillen bezet. Stroma hard, bruinzwart tot zwart. Voorkomen Op dode, dikke beukentakken en liggende beukenstammen. Saprofiet.

14 Geen kerkje, maar een theehuisje met veel nepelementen. Aan de andere kant vind je een duiventil. Kelkzwam: Kogelzwam.

15 De platte tondelzwam. De platte tonderzwam (Ganoderma applanatum, synoniem: Ganoderma lipsiense) is een schimmel uit de familie Ganodermataceae. De soort leeft eerst als parasiet op een levende boom, waar hij intensieve witrot kan veroorzaken. Wanneer de boom is gestorven leeft de zwam verder als saprofyt. In vroeger tijden werd van de platte tonderzwam poeder gemaakt voor gebruik intondeldozen. Het is een houtige zwam, die niet eetbaar is. De porselein zwam. De porseleinzwam (Oudemansiella mucida, synoniem: Collybia mucida) is een witte tot ivoorkleurige plaatjeszwam waarvan de hoed bedekt is met een slijmlaag. Meestal wordt de porseleinzwam aangetroffen van augustus tot november op takken en stammen van beuken, minder vaak op eiken. In Nederland is het een algemeen voorkomende soort.

16 Mooie plaatjes wederom van het landgoed.

17 Judas oor.

18 Oesterzwam Een schitterende wandeling door een schitterend gebied

Naaldbossen in Nederland

Naaldbossen in Nederland Naaldbossen in Nederland Bedreigde levensgemeenschappen N ederl andse M ycologische V ereniging De Goudvinkzwam groeit op verrotte stronken van naaldbomen, vooral Fijnspar en dennen. De laatste decennia

Nadere informatie

Niet alleen om klompen van te maken!

Niet alleen om klompen van te maken! Niet alleen om klompen van te maken! Populier heeft zich allang opnieuw uitgevonden, maar is nog niet door iedereen herontdekt Uit populierenhout zijn eeuwenlang klompen gemaakt. Zowel klompen als populieren

Nadere informatie

BOMEN. Uit een dagboek van een groepsleidster

BOMEN. Uit een dagboek van een groepsleidster BOMEN Uit een dagboek van een groepsleidster Dit artikel is in 5 delen verschenen in Mensen-Kinderen mei en september 1999 en januari, maart en mei 2000. Mensen-Kinderen, tijdschrift voor Jenaplanonderwijs,

Nadere informatie

Jakkes... Slakken! Wat eten slakken? Hebben alle slakken een huisje? Slapen slakken ook? Waarom zijn slakken zo glibberig?

Jakkes... Slakken! Wat eten slakken? Hebben alle slakken een huisje? Slapen slakken ook? Waarom zijn slakken zo glibberig? Jakkes... Slakken! Slakken schoolkrant Wat eten slakken? Hebben alle slakken een huisje? Slapen slakken ook? Waarom zijn slakken zo glibberig? Slakken: super of smerig? De meeste mensen vinden slakken

Nadere informatie

nummer 3, januari 2013 Voorwoord Inhoud

nummer 3, januari 2013 Voorwoord Inhoud Kijk op exoten nummer 3, januari 2013 Met exoten worden uitheemse soorten aangeduid die Nederland niet op eigen kracht kunnen bereiken, maar door menselijk handelen (transport, infrastructuur) hier in

Nadere informatie

EN DE BOOM, HIJ LEEFDE VOORT

EN DE BOOM, HIJ LEEFDE VOORT En de boom, hij leefde voort EN DE BOOM, HIJ LEEFDE VOORT Ellen Drees Bovenstaande titel als variant op En de boer, hij ploegde voort" uit de Ballade van den Boer door J.W.F. Werumeus Buning (1891-1958)

Nadere informatie

Schimmels in hout: oorzaken en oplossingen

Schimmels in hout: oorzaken en oplossingen .. R............ info............ M.... restauratie en beheer..... D........ Rijksdienst voor de Monumentenzorg.... Z. Schimmels in hout: oorzaken en oplossingen........... 21 2001 Hout kan vele eeuwen

Nadere informatie

4 Planten 2. De natuurgids

4 Planten 2. De natuurgids 4 Planten 2 Leerdoelen De natuurgids kan op het terrein aantonen hoe planten ingesteld zijn op de fotosynthese; kan op het terrein aantonen hoe planten aangepast zijn om te veel verdamping tegen te gaan;

Nadere informatie

VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE

VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE "de KROENEKRAAN" VERENIGING VOOR NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE JAARGANG : 23 NUMMER : 3 JULI 2013 1 Z O M E R 2 2 INHOUD - De Trosbosbes een lastige indringer in de Peel 4 6 - Dood doet leven. 7 9 - Greppelsprinkhaan

Nadere informatie

Foto: Janneke Bos. Slijpen & Wetten deel 4 Belgische wetstenen INFO 20M. Informatie voor tool-lovers

Foto: Janneke Bos. Slijpen & Wetten deel 4 Belgische wetstenen INFO 20M. Informatie voor tool-lovers Foto: Janneke Bos Slijpen & Wetten deel 4 Belgische wetstenen INFO 20M Informatie voor tool-lovers Nummer 73 V1.1 26 december 2013 INFO 20M Informatieblad grote pleziervaart Het Informatieblad grote pleziervaart

Nadere informatie

OUDE FRUITRASSEN IN NOORD-NEDERLAND

OUDE FRUITRASSEN IN NOORD-NEDERLAND OUDE FRUITRASSEN IN NOORD-NEDERLAND Noordelijke Pomologische Vereniging 6 e Herziene druk, voorjaar 2007 Jan Veel, Jan Woltema I INLEIDING Deze brochure is bestemd voor liefhebbers van oude fruitrassen

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 5 & 6

Vlinderlessen in de klas. groep 5 & 6 Vlinderlessen in de klas groep 5 & 6 Vlinderlessen in de klas Hieronder vindt u lesideeën over het onderwerp vlinders voor kinderen van groep 5 en 6 waarmee u direct aan de slag kunt. Elk hoofdstuk bestaat

Nadere informatie

Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld

Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld Die zoeken we op! Beschermde planten en dieren in beeld Voorwoord Voor u ligt Die zoeken we op! Dit boekje geeft een overzicht van de plant- en diersoorten

Nadere informatie

Nieuwsbrief November 2005

Nieuwsbrief November 2005 Bomenstichting Zutphen en omstreken Nieuwsbrief November 2005 Beste donateurs, Het is alweer een jaar geleden dat jullie via de nieuwsbrief van ons hoorden. In de vorige nieuwsbrief (nov. 2004) schreef

Nadere informatie

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ...

Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN ... Biodiversiteit SLIMME UILEN DIT WERKBOEK IS VAN... HET JAARTHEMA VOOR 2010. Elk jaar geeft de VN (=Verenigde Naties) een thema aan een jaar. De Verenigde Naties zijn op 24 oktober 1945 opgericht. Ze willen

Nadere informatie

MARTERPASSEN XX. Jaarbrief over 2013 van de Werkgroep Boommarter Nederland. Maart 2014

MARTERPASSEN XX. Jaarbrief over 2013 van de Werkgroep Boommarter Nederland. Maart 2014 MARTERPASSEN XX Jaarbrief over 2013 van de Werkgroep Boommarter Nederland Maart 2014 Uitgave van de Werkgroep Boommarter Nederland van de Zoogdiervereniging www.werkgroepboommarter.nl MARTERPASSEN XX

Nadere informatie

De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond Door Jeffrey Bout

De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond Door Jeffrey Bout De mooiste 10 objecten aan de sterrenhemel met elke sterrenkijker op elke avond Door Jeffrey Bout Veel mensen die net een sterrenkijker hebben gekocht vragen zich af wat er nu allemaal mee te zien valt.

Nadere informatie

STEENMARTERS IN EN OM HET HUIS

STEENMARTERS IN EN OM HET HUIS STEENMARTERS IN EN OM HET HUIS HOE OM TE GAAN MET STEENMARTERS IN DE DIRECTE WOONOMGEVING DE STEENMARTER De steenmarter behoort tot de groep van marterachtigen, net als de otter, de das, de boommarter,

Nadere informatie

REESTINFO. Informatiebulletin Natuurwerkgroep De Reest. Jaargang 17, nummer 1. Maart 2012

REESTINFO. Informatiebulletin Natuurwerkgroep De Reest. Jaargang 17, nummer 1. Maart 2012 Jaargang 17, nummer 1 REESTINFO Maart 2012 Informatiebulletin Natuurwerkgroep De Reest IN DIT NUMMER: Van het bestuur 2 Ledenvergadering 3 Tjiftjaf 5 Herbora 6 Natuurfotografie 7 Klaas en Henny 8 Zwarte

Nadere informatie

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG

VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG VOORBEELD WETENSCHAPPELIJK VERSLAG LET OP: DIT IS EEN VOORBEELDVERSLAG EN IS DUS ERG BEKNOPT! NAAM: VOORNAAM & ACHTERNAAM KLAS: 1M1 - SCHOOL VAK: BIOLOGIE DOCENT: MEVROUW SMIT INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding..

Nadere informatie

OPDRACHT 2: HET BOS DAT HOORT EN ZIET GEHAKTBALLENBOOM

OPDRACHT 2: HET BOS DAT HOORT EN ZIET GEHAKTBALLENBOOM JHERONIMUS BOSCH Jheronimus van Aken werd waarschijnlijk omstreeks 1450 in 's Hertogenbosch geboren. Alleen zijn sterfjaar staat vast: 1516. Hij werkte zijn hele leven als schilder in het atelier van zijn

Nadere informatie

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3

6+ 10 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 3+ 8 + Opdracht EDUKIT 3 WAT MAAKT EEN BOS TOT EEN BOS? 6+ 10 + Wanneer is een bos een bos? Een paar bomen samen vormen pas een bos als ze een oppervlakte van 1/2 hectare beslaan. Je zou dit kunnen vergelijken met een voetbalvel

Nadere informatie

Advies betreffende de natuur- en boswaarde van het kasteelpark Scheldelinde (Nieuwscheldestraat-Gent)

Advies betreffende de natuur- en boswaarde van het kasteelpark Scheldelinde (Nieuwscheldestraat-Gent) Advies betreffende de natuur- en boswaarde van het kasteelpark Scheldelinde (Nieuwscheldestraat-Gent) Nummer: INBO.A.2012.142 Datum advisering: 29 oktober 2012 Auteur(s): Contact: Kris Vandekerkhove Lode

Nadere informatie

Haagwinde. Zuinig op stadsbomen. Speuren naar sporen historie. Zandhagedis als duindraakje. Stadsnatuur wordt groen. In dit nummer o.a.

Haagwinde. Zuinig op stadsbomen. Speuren naar sporen historie. Zandhagedis als duindraakje. Stadsnatuur wordt groen. In dit nummer o.a. Haagwinde In dit nummer o.a.: kwartaalblad van de Algemene Vereniging voor Natuurbescherming voor s-gravenhage e.o. 01 5e jaargang nr. maart 2012 Zuinig op stadsbomen Speuren naar sporen historie Zandhagedis

Nadere informatie

Plant populieren, zij sparen en sieren!

Plant populieren, zij sparen en sieren! Plant populieren, zij sparen en sieren! De geschiedenis van de populier volgens een kenner van de oude stempel Foto: Stichting Probos Ondanks de aanmoedigingen tot populierenaanplant loopt het cijfer van

Nadere informatie

V339 DEL: Waarnemingen van een nova vanuit de lage landen

V339 DEL: Waarnemingen van een nova vanuit de lage landen V339 DEL: Waarnemingen van een nova vanuit de lage landen André van der Hoeven, Martijn Dekker, Hubert Hautecler en Paul Gerlach Figuur 1: Artist impression door Paul Gerlach van een dubbelsterpaar waaruit

Nadere informatie

Meer met minder Toespraak Willem Stam, voorzitter LPB

Meer met minder Toespraak Willem Stam, voorzitter LPB Meer met minder Toespraak Willem Stam, voorzitter LPB Wat een geweldig moment om na elf jaar op een podium in je eigen stad te staan. Jullie willen natuurlijk méér beleven en wij willen daar achteraf minder

Nadere informatie

Licht en kleur. 1.1 Kleuren zien. 1.2 Schaduw. 1.3 Spiegelbeelden bekijken. 1.4 uv, ir en andere straling

Licht en kleur. 1.1 Kleuren zien. 1.2 Schaduw. 1.3 Spiegelbeelden bekijken. 1.4 uv, ir en andere straling Licht en kleur 1 1.1 Kleuren zien 1.2 Schaduw 1.3 Spiegelbeelden bekijken 1.4 uv, ir en andere straling Verkennen Je hebt elke dag te maken met licht en kleur. Je weet er dus al heel wat van. Je ziet overal

Nadere informatie

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4

Vlinderlessen in de klas. groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas groep 3 & 4 Vlinderlessen in de klas Vlinderlessen in de klas is een verzameling lessuggesties ter introductie van het onderwerp vlinders. Als vervolg op deze lessen kun je de

Nadere informatie