Networking for Urban Vitality Amsterdam, 23 juni 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Networking for Urban Vitality Amsterdam, 23 juni 2016"

Transcriptie

1 Networking for Urban Vitality Amsterdam, 23 juni 2016

2 NUVit: Europees netwerk voor infrastructuur en vitale steden Op 23 juni 2016 vond in het Europagebouw in Amsterdam de conferentie Networking for Urban Vitality (NUVit) plaats. Rijkswaterstaat organiseerde dit seminar in het kader van het EU-voorzitterschap van Nederland, waarbij deelnemers uit landen als Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, België, Italië en Duitsland aanwezig waren. Om steden toegankelijk, leefbaar, gezond, veilig en economisch sterk te houden, moet er iets veranderen in de manier waarop we plannen en bouwen. NUVit bepleit een integrale aanpak van infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling op verschillende niveaus. Dit is een uitdaging voor veel stedelijke regio s. Het doel van deze dag is om elkaar te ontmoeten, best practices uit te wisselen en kennis te delen.

3 Op de EU-agenda Dagvoorzitter Steve Phillips, Secretaris-Generaal van CEDR, de internationale organisatie voor wegbeheerders, vindt het wel passend dat dit nieuwe initiatief op de EU-agenda komt nu Nederland voorzitter is van de EU: Nederland, Zweden en België zijn de aanjagers en initiatiefnemers van de ontwikkeling van NUVit. Zij hebben de ambitie om op Europees niveau een robuust en duurzaam transportnetwerk van verschillende modaliteiten tot stand te brengen. Deze geïntegreerde strategie van ruimtelijke ontwikkeling en investeringen in infrastructuur kan veel betekenen voor een gezonde verstedelijking.

4 Van silomentaliteit naar een geïntegreerde aanpak De eerste keynotespreker is Daniela Rosca, hoofd van de unit Clean Transport & Sustainable Urban Mobility bij de Europese Commissie. Om te beginnen haalt ze aan dat steden binnen het nieuwe EU-beleid steeds meer zeggenschap krijgen. Duurzame mobiliteit maakt van steden florerende, toegankelijke en leefbare plaatsen. Het is dan ook terecht dat steden worden uitgedaagd mee te denken over vraagstukken als klimaatveranderingen, verkeersveiligheid en ruimtelijke ontwikkeling. Ze hebben er veel bij te winnen. Steden moeten wel silomentaliteit vermijden, dat wil zeggen dat je alleen gericht bent op eigen vakgebied en sector. Door verschillende innovaties staan steden niet meer op zichzelf. Als knooppunten zijn ze onderdeel van een groter gebied. Rosca vervolgt met voorbeelden van programma s en projecten die erop gericht zijn om de vervuiling van transport te verminderen. Op allerlei gebieden willen we vooruitgang boeken: niet alleen door schonere voertuigen maar ook door te kijken naar infrastructuur. Zeker in stedelijke gebieden waar infrastructuur en voertuigen samenkomen. Daarbij is publiek geld alleen niet toereikend. Veel hangt af van private investeringen. Om alles in goede banen te leiden zijn partnerships nodig tussen onder andere stakeholders, bedrijfsleven en overheden. Hoe kan de EU zorgen voor schoner transport en een duurzame stedelijke mobiliteit? De aanpak die Rosca voorstaat, komt zeer in de buurt van het NUVit-ideaal. We moeten steden niet als losstaande elementen zien, maar als deel van een groter geheel. Het is niet gemakkelijk om van een silomentaliteit over te stappen naar een geïntegreerde aanpak van stedelijke planning met lange afstands -infrastructuur. Het TEN-T paper is voor ons een inspiratie en we volgen daarom geïnteresseerd de voortgang van NUVit.

5 Realiseren door samen te werken Jan Hendrik Dronkers, Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat, is de tweede keynotespreker. Hij heet de aanwezigen welkom in de Randstad, een dicht bevolkt stedelijk gebied waar 9 miljoen mensen wonen. Vier meter onder de zeespiegel wordt 70% van het BNP verdiend. Meer dan de helft van de wereldbevolking woont in de stad. In 2030 zal dat 60% zijn. Dat levert een uitdaging op. Door een geïntegreerde aanpak van infrastructurele en stedelijke planning op EU-niveau, kunnen we een robuust, duurzaam en multimodaal transportnetwerk creëren. Zo houden we steden leefbaar. Dronkers zegt het belangrijk te vinden om elkaar op deze conferentie te leren kennen, connecties te maken, kennis uit te wisselen en best practices te delen. Zelf geeft hij voorbeelden van de stedelijke rondwegen van Maastricht en Stockholm, en het project Ruimte voor de Rivier in Nijmegen. Deze projecten zijn integraal aangepakt door stedelijke en infrastructurele planning op verschillende ruimtelijke niveaus te combineren. Tot slot doet Dronkers een oproep. Het is mijn droom om samen de economie en de kwaliteit van leven te verbeteren in de stedelijke gebieden van de EU. Dat kan met de NUVit-aanpak waarbij TEN-T clusters cruciaal zijn. Op dit moment zijn dat nog twee verschillende werelden. Laten we die samenbrengen. NUVit benadrukt de mental shift die hiervoor nodig is!

6 Efficiënt transport en stedelijke planning Lena Erixon, Directeur-Generaal van Trafikverket, gaat van start met een aantal Zweedse statistieken. Zweden, een land van 2078 km van noord naar zuid, telt tien miljoen inwoners en groeit snel. Dat komt onder andere door de opvang van vluchtelingen. In de agglomeratie van Stockholm wonen nu 2,2 miljoen mensen en daar komen er ieder jaar bij. Stockholm is de snelst groeiende hoofdstad van de EU. De groei brengt problemen met zich mee zoals een gebrek aan huizen. Hoe los je dat op? Door het transportsysteem en de ruimtelijke planning te integreren, antwoordt Erixon. Ruimte hebben we genoeg, maar op verschillende niveaus moeten we efficiënter gebruikmaken van het transportsysteem. Ze vertelt hoe stap voor stap maatregelen zijn genomen, zoals tunnels die dan weer gecombineerd worden met stedelijke projecten. Erixon waarschuwt dat je bij dergelijke projecten aanvankelijk te maken krijgt met tegenstand. De Stockholm Bypass, een tunnel van 21 kilometer, zal onder het koninklijk paleis doorgaan. Er was veel discussie, maar door nauw samen te werken op verschillende schalen is nu bijna iedereen voor. Het resultaat helpt ook: de projecten zijn op tijd afgerond binnen budget. De stad is toegankelijker, zelfs beter dan verwacht. Er zijn plannen om de metro verder uit te breiden en de grote steden via een hogesnelheidslijn met elkaar te verbinden en aan te laten sluiten op het Europese netwerk.

7 Win-winsituatie door integrale stedelijke en infrastructurele planning Om de verhoudingen aan te geven vergelijkt Peter Cabus, Secretaris-Generaal van het Departement Ruimtelijke Ordening, Vlaanderen met Zweden. Vlaanderen is in oppervlakte ongeveer tien keer kleiner. Van noord naar zuid is bij ons zo n 150 kilometer, en we hebben 6,4 miljoen inwoners. Ook wij hebben te maken met een groeiende bevolking, mede door de komst van migranten. Vlaanderen heeft een dicht netwerk van spoor, wegen en waterwegen, en goede internationale verbindingen als luchthavens en hogesnelheidstreinen. De bevolkingsgroei heeft impact op de ruimtelijke ontwikkeling. Mobiliteit en nieuwe huizen zijn nodig, maar mogen geen afbreuk doen aan de kwaliteit van leven. Dat kan met behulp van een integrale stedelijke en infrastructurele planning. Eén van de voorbeelden die hij geeft, is de ringweg van Antwerpen. Deze ligt in de stad en is filegevoelig. Met de ervaringen in het verleden, zouden we het nu anders aanpakken, bekent Cabus. Ten eerste ging alles volledig top-down wat de nodige weerstand opriep. Om draagvlak te krijgen, zijn we meer gaan samenwerken met de bevolking. Daardoor is een geplande brug nu een tunnel geworden. Op het dak ervan is leefruimte voor de stad. De tweede fout heeft te maken met context. Onze aanpak hadden we vanaf het begin moeten integreren met de wijde omgeving. Dat is nu wel gebeurd: we maken op verschillende niveaus en schalen gebruik van transportknooppunten. Tot slot adviseert Cabus om gebruik te maken van de NUVit-aanpak: Bekijk hoe je infrastructuur implementeert bij nieuwe stedelijke ontwikkelingen. Kijk over grenzen heen naar TEN-T clusters en zorg voor samenwerking op verschillende niveaus.

8 Meer focus op het water Volgens Ton Venhoeven, voormalig Rijksadviseur Infrastructuur, moeten we de planning van onze infrastructuur herontdekken aan de hand van onze voornaamste handelsroutes langs de Rijn. Het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT) is een groot succes. De Rijksoverheid werkt hierin samen met decentrale overheden aan ruimtelijke projecten en programma s voor elke regio in Nederland. Laten we dat netwerk vergroten en over de landsgrenzen gaan samenwerken. Steden zijn geen silo s, we moeten ons richten op de agglomeratie. Hoe kunnen we de uitdagingen op internationaal niveau het hoofd bieden? Door de focus op verkeersknooppunten te leggen, meent Venhoeven. Bij een multimodaal, logistiek netwerk moeten we zien te voorkomen dat de infrastructuur de agglomeratie aantast. Er is meer ruimte nodig voor de natuur. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer gebruikmaken van het water. De rivieren zijn essentieel voor transport. Verkeersknooppunten verbinden water aan spoor en wegen. Door bulktransport in schepen te vervoeren, verlichten we de druk op het wegennet. Daardoor worden steden weer toegankelijker en leefbaarder.

9 Side event: Ruimte voor de Rivier In Nederland is er risico op overstromingen. Een groot probleem in een dichtbevolkt land. De grootste oorzaak ligt in het feit dat rivieren minder ruimte krijgen dan ze van nature hadden. Daar komt bij dat het vaker regent: water dat ook moet worden afgevoerd. Op meer dan dertig locaties krijgt de rivier weer meer ruimte. Een daarvan is de Waal bij Nijmegen. Via een Virtual Reality bril konden deelnemers aan het congres letterlijk een kijkje nemen bij de rivier.

10 Side event: Snelweg en Stad Kan de relatie tussen snelweg en stad worden verbeterd in een toekomst met elektrische en zelfrijdende auto s? Wat zijn effecten op leefbaarheid, bereikbaarheid en ruimtegebruik? Om nieuwe inzichten te verwerven en meer kennis op te doen, wordt op initiatief van BNA en TU Delft ontwerpend onderzoek gedaan op ringwegen in Utrecht, Amsterdam en Rotterdam.

11 Side event: RWS Imagine Diverse karakteristieken zijn bepalend voor de inrichting van steden. Of iets top-down of bottom-up besloten wordt bijvoorbeeld. Of in relatie tot energie: het maakt veel uit of energie uit olie of zon wordt gewonnen. Rijkswaterstaat ontwierp een spel waarin je extreme scenario s van vier steden krijgt voorgeschoteld. Doordat je weggehouden wordt van eigen belang, krijgt de speler meer inzicht in de consequenties van andere belangen.

12 Paneldiscussie Aan het begin van de middag staat een paneldiscussie onder leiding van Steve Phillips, Secretaris-Generaal van CEDR, op het programma. Deelnemers zijn Peter Carbus, Secretaris-Generaal van het Departement Ruimtelijke Ordening; John Voppen, operationeel directeur bij ProRail; Einar Schuch, Regio-Directeur van Trafikverket; André van Lammeren, Directeur Bereikbaarheid en Infrastructuur bij Rijkswaterstaat. De panelleden vertellen eerst welke lessen ze tot nu toe geleerd hebben van de conferentie. Voppen geeft een voorbeeld hoe de NUVit-aanpak is toegepast in de combinatie trein en fietsen. In Nederland gebeurt 50% van de vervoersbewegingen tijdens de spits per trein. De fiets en trein kunnen vanwege goede bereikbaarheid en stalling echt als multimodaal transport gezien worden. Het station is het knooppunt tussen die twee modaliteiten. Vervolgens vraagt Phillips aan de zaal feedback over de side-events. Veel deelnemers waren geïnteresseerd in het verloop van Snelweg en Stad. Ruimte voor de Rivier was een mooi voorbeeld hoe verschillende functies in één plan waren geïntegreerd. Het spel van Rijkswaterstaat werd gezien als een goed instrument om in de toekomst van steden te kijken en daarop strategische beslissingen te baseren. Zijn er culturele verschillen die NUVit in de weg staan? Nee, meent Van Lammeren, het gaat om het delen van waarden. De enige manier om een niveau verder te komen is door learning by doing. Door onze waarden en kwaliteiten samen te laten komen, kunnen we vooruitgang boeken in de ontwikkeling van de steden van morgen.

13

14 Dagafsluiting André van Lammeren, Directeur Bereikbaarheid en Infrastructuur bij Rijkswaterstaat, sluit de conferentie af. Hij benadrukt het belang van een integrale aanpak op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en investeringen in infrastructuur op verschillende ruimtelijke niveaus. We moeten verder kijken dan steden. Wat is het effect op de agglomeratie? Daar hebben we corridors voor nodig. Hij zegt dat infrastructurele planning niet meer los gezien kon worden van ruimtelijke ontwikkeling. Het zijn nu nog twee werelden die apart van elkaar bestaan. Dat moeten we veranderen. Tot slot wijst hij op de financiën. We hebben geld van de regering nodig om dit te realiseren. Van Lammeren drukt iedereen op het hart om vooral verder te gaan met NUVit: Dit is de toekomst!

15 Praktijkbezoek aan de Zuidas Om de praktijk te ervaren, brengt de delegatie een bezoek aan de Amsterdamse Zuidas. Dit bestaande business district wordt getransformeerd in een multifunctioneel gebied waarin gewerkt, gewoond en geleefd wordt. Dit brengt veel extra forenzen, inwoners en bezoekers met zich mee. Naar schatting krijgt station Amsterdam Zuid na afronding drie keer zoveel passagiers als nu. Als oplossing wordt de A10 ondertunneld en verbreed. De gewonnen ruimte wordt benut om het station te vergroten en mensen meer leefruimte te bieden. Het is een integraal project waarbij krachten gecombineerd worden (spoor en weg) en ministerie, provincie, stadsdeel en gemeente Amsterdam samenwerken. De planning is om te bouwen van 2018 tot 2028.

16

17 tekst : Annelies Kant, Kantekst.nl fotografie en lay out: Rolf Resink, hetismooiwerk.nl

Networking for Urban Vitality

Networking for Urban Vitality Networking for Urban Vitality Mobiliteit Infrastructuur Ruimtelijke ontwikkeling en Leefomgeving Utrecht, 20 mei 2016 Raymond Linssen Jasper Snippe Henk de Snoo Networking for Urban Vitality (NUVit) Wat

Nadere informatie

DUURZAME INFRASTRUCTUUR

DUURZAME INFRASTRUCTUUR DUURZAME INFRASTRUCTUUR wisselwerking van stad, spoor, snelweg en fietspad TON VENHOEVEN VENHOEVENCS architecture+urbanism Krimp werkgelegenheid Percentage 65+ Woon-werkverkeer Grondprijzen 2007, Toegevoegde

Nadere informatie

Ton Venhoeven, Rijksadviseur Infrastructuur

Ton Venhoeven, Rijksadviseur Infrastructuur Geïntegreerde netwerken en knooppunten: veranderingen in de maatschappij Ton Venhoeven, Rijksadviseur Infrastructuur Project uitwerking en planvoorbereiding Advies verkenningen Onderzoek duurzame stedenbouw

Nadere informatie

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje

wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje wordt door Zuidasdok nog beter bereikbaar De feiten op een rijtje Waarom Zuidasdok? Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach

Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Sustainable solutions from a multidisciplinary approach Infrastructures & Mobility Delft Research Initiatives Delft Research Initiatives Energie, Gezondheid, Infrastructuren & Mobiliteit, en Leefomgeving

Nadere informatie

Blue Ports - waterknooppunten

Blue Ports - waterknooppunten 1 Blue Ports - waterknooppunten B E R E I K B A A R, D U U R Z A A M E N L E E F B A A R B A RT BOUWENS 1 5 O K TO B E R 2 0 1 0 W W W. M O V A R E S. N L / W A T E R Onze ruimte onder druk? 2 Oorzaak:

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

Corridor Rotterdam - Antwerpen. Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017

Corridor Rotterdam - Antwerpen. Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017 Corridor Rotterdam - Antwerpen Bestuurlijke conferentie 23 oktober 2017 Programma Uw dagvoorzitter: Donatello Piras 12.30 uur Inloop met koffie en thee 13.00 uur Opening - Jaap Smit 13.10 uur 13.45 uur

Nadere informatie

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur

Beter Benutten. Slim en vlot van deur tot deur Beter Benutten Slim en vlot van deur tot deur Slim en vlot van deur tot deur Omdat er, zeker in de stad, nog maar weinig mogelijkheden zijn om de infrastructuur uit te breiden, is juist daar een wereld

Nadere informatie

CHALLENGE LANDSCHAP Kwaliteit door ontwikkelen

CHALLENGE LANDSCHAP Kwaliteit door ontwikkelen CHALLENGE LANDSCHAP 2070 Kwaliteit door ontwikkelen 54 JAAR TERUG, 54 JAAR VOORUIT landschap in transitie - 1962 1962 54 JAAR TERUG, 54 JAAR VOORUIT landschap in transitie - 2016 2016 LANDSCHAP IN 2070

Nadere informatie

Hengelo, Hart van Zuid

Hengelo, Hart van Zuid Hengelo, Hart van Zuid Nota Ruimte budget 14,5 miljoen euro Planoppervlak 50 hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ROC van Twente Internationale potentie

Nadere informatie

TEN-T/CEF transport. Informatiebijeenkomst DKTI-transport. Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA

TEN-T/CEF transport. Informatiebijeenkomst DKTI-transport. Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA Vervoer over water, spoor, weg en door de lucht voor een sterk EUROPA TEN-T/CEF transport Informatiebijeenkomst DKTI-transport Financiering van duurzame mobiliteit projecten Wim Vergeer, 5 september 2017

Nadere informatie

Mobiliteit en Stad. Twee kanten van dezelfde medaille. Utrecht, 21 maart Arie Bleijenberg Koios strategy

Mobiliteit en Stad. Twee kanten van dezelfde medaille. Utrecht, 21 maart Arie Bleijenberg Koios strategy Mobiliteit en Stad Twee kanten van dezelfde medaille Utrecht, 21 maart 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy www.ariebleijenberg.nl Twee eeuwen groei mobiliteit: steeds sneller Grübler 1990 Veertig jaar

Nadere informatie

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 1 PBL project Verstedelijking & Infrastructuur Analyseren van verwachte knelpunten en kansen bij afstemming verstedelijking en infrastructuur Samenhang

Nadere informatie

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel

Helsinki. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec be samen slim mobiel 69 Stadsperimeter Brussel Helsinki 70 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 600.000 inwoners " Hoofdstedelijke regio : 1.050.000 inwoners " Grootstedelijk gebied: 1.350.000 inwoners o Netwerk " Regionale treinen:

Nadere informatie

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4

Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting Aardrijkskunde Hoofdstuk 4 Samenvatting door V. 1441 woorden 21 mei 2017 5,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand Paragraaf 2 Wat is een stad? 4 kenmerken: - Een bepaalde,

Nadere informatie

N65 Ondergronds bij Helvoirt. Presentatie Raadscommissie 9 september 2010

N65 Ondergronds bij Helvoirt. Presentatie Raadscommissie 9 september 2010 N65 Ondergronds bij Helvoirt Presentatie Raadscommissie 9 september 2010 Feiten V&W praat al jaren over een 100 km/h weg (A65) met ongelijkvloerse kruisingen Er is tot heden alleen (groot) onderhoud, minder

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017

München. Gewestelijk mobilteitsplan -Dec. 2017 83 Stadsperimeter Brussel München 84 Visitekaart o Bevolking: " Stad: 1.400.000 (sterke groei verwacht tegen 2030) " Grootstedelijk gebied: 5.500.000 o Netwerk " Regionale treinen: 14 lijnen " Metro: 6

Nadere informatie

Grootstedelijke territoriale visie voor een duurzaam gewestelijk ontwikkelingsplan voor Brussel en haar regio in 2040 HEROVER DE STAD!

Grootstedelijke territoriale visie voor een duurzaam gewestelijk ontwikkelingsplan voor Brussel en haar regio in 2040 HEROVER DE STAD! Grootstedelijke territoriale visie voor een duurzaam gewestelijk ontwikkelingsplan voor Brussel en haar regio in 2040 HEROVER DE STAD! Diagnose Gen Zone Brussel Metropool Brussel Metropool 2040 Metropool

Nadere informatie

Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit. provincie Zuid-Holland

Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit. provincie Zuid-Holland Sessie Verstedelijking en Mobiliteit => Onderdeel Mobiliteit provincie Zuid-Holland Nieuwe visie op mobiliteit? Waarom? Nieuwe impulsen: Hoofdlijnenakkoord 2011-2015: versterking economie in combinatie

Nadere informatie

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue)

Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Brainport Eindhoven/ A2-zone (Brainport Avenue) Nota Ruimte budget 75 miljoen euro voor Brainport Eindhoven en 6,8 miljoen voor ontwikkeling A2-zone Planoppervlak 3250 hectare (Brainport Eindhoven) Trekker

Nadere informatie

Besluit om: 1. het Uitvoeringsplan Mobiliteit van Regio Rivierenland vast te stellen.

Besluit om: 1. het Uitvoeringsplan Mobiliteit van Regio Rivierenland vast te stellen. Raadsvoorstel Agendapunt 7b Raadsvergadering 20 maart 2019 Portefeuillehouder M.J.J. Melissen Begrotingsprogramma 4 (mobiliteit) Onderwerp Uitvoeringsplan Mobiliteit Regio Rivierenland Besluit om: 1. het

Nadere informatie

Onderzoeken verkeerscirculatieplan en duurzame alternatieven. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN - -

Onderzoeken verkeerscirculatieplan en duurzame alternatieven. De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN - - Onderzoeken verkeerscirculatieplan en duurzame alternatieven Jeanet Halsema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN 8865 0 - - Geachte heer, mevrouw, Ons college wil nog deze collegeperiode

Nadere informatie

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c.

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c. A15 Corridor Conclusies A15 1. Een gegarandeerde doorstroming van het verkeer op de A15 is noodzakelijk voor de continuïteit en ontwikkeling van de regionale economie rond de corridor en voor de BV Nederland.

Nadere informatie

Ruimte en mobiliteit In wisselwerking Trends en veranderingen Effectief beleid. Heerlen, 23 november 2018 Arie Bleijenberg

Ruimte en mobiliteit In wisselwerking Trends en veranderingen Effectief beleid. Heerlen, 23 november 2018 Arie Bleijenberg Ruimte en mobiliteit In wisselwerking Trends en veranderingen Effectief beleid Heerlen, 23 november 2018 Arie Bleijenberg Nieuwe mobiliteit na het autotijdperk www.ariebleijenberg.nl Infrastructuur Business

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE

MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE MIRT - Verkenning Antwerpen Rotterdam VISIE 2010-2020 POSITIONERING DELTALANDSCHAP 2010 BESTAANDE TOEKOMST DELTALANDSCHAP 2010-2020 STRUCTUURBEELD DELTALANDSCHAP 2020 POSITIONERING STEDELIJKE DELTA 2010

Nadere informatie

Wat wordt de Randstad er beter van?

Wat wordt de Randstad er beter van? Wat wordt de Randstad er beter van? Afronding DBR Arie Bleijenberg I&M, Den Haag, 3 juni 2015 Verantwoording DBR: 10,6 M, 100 onderzoekers, 14 programma s, 6 jaar Betere Randstad? Gebaseerd op: 9 artikelen

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. ALV ELC, Venlo 30 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

AGGLOMERATIE. Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg

AGGLOMERATIE. Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg AGGLOMERATIE Een analyse van verschillende perspectieven voor de economie van Zuid-Limburg - Strategische Actieplan Zuid-Limburg - Soete - Grensoverschrijdend Perspectief - Dona / Louter - Panorama Nederland

Nadere informatie

Leven in een verstedelijkte Delta; Het belang van kennis van de ondergrond Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren UU

Leven in een verstedelijkte Delta; Het belang van kennis van de ondergrond Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren UU Leven in een verstedelijkte Delta; Het belang van kennis van de ondergrond Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren UU Quality of live Opzet Lezing Waarom is er kennis over de ondergrond nodig?

Nadere informatie

Fleetclub van 100. Welkom

Fleetclub van 100. Welkom Fleetclub van 100 Welkom Fleetclub van 100 Welkom Michel Dudok Manager Fleetsales & Leasing Doel van deze workshop Na afloop van de workshop bent u op de hoogte van De achtergronden, techniek en actuele

Nadere informatie

Deltaplan Bereikbaarheid 2030

Deltaplan Bereikbaarheid 2030 Deltaplan Bereikbaarheid 2030 Blijft de automobiliteit groeien? Gaat het openbaar vervoer groeien? Is de bereikbaarheid beter in de binnenstad of in de buitenwijken? Wat is de beste bereikbaarheidsmaatregel?

Nadere informatie

Economische belang doortrekking A15

Economische belang doortrekking A15 Economische belang doortrekking A15 Drs. Paul Bleumink Managing Partner 6 september 2010 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Mobiel : 06 535 63 101 Fax :

Nadere informatie

Verbinden van Duurzame Steden

Verbinden van Duurzame Steden Verbinden van Duurzame Steden Managen van verwachtingen Jan Klinkenberg, Netwerkmanager VerDuS Startbijeenkomst URD2-projecten 11 oktober 2012 Programma vanmiddag 13.00-13.15 uur Introductie VerDuS 13.15-15.15

Nadere informatie

Toekomstradar Assets

Toekomstradar Assets Toekomstradar Assets Een hulpmiddel om slimme keuzes te maken bij het vernieuwen, vervangen en onderhouden van assets MRA programma smart mobility: Smart mobility, business as usual in de MRA 1 Toekomstradar

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Amsterdam De kleinste metropool ter wereld. Gemeente Amsterdam

Amsterdam De kleinste metropool ter wereld. Gemeente Amsterdam Amsterdam De kleinste metropool ter wereld Introductie DIVV Gemeente Amsterdam 1 Bestuursdienst 7 Stadsdelen, territoriale commissies met gekozen bestuur 40 functionele diensten, ruimtelijk, sociaal, dienstverlening,

Nadere informatie

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van

Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van Inter-Steunpunten Transitieplatform Economie, innovatie en duurzaamheid zijn van belang in transport Hilde Meersman, Cathy Macharis, a Christa Sys, Eddy Van de Voorde, Thierry Vanelslander, Ann Verhetsel

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 1 Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 Dames en Heren, Geologische krachten hebben eeuwen geleden in Nederland huisgehouden. IJs, wind, zand en water hebben

Nadere informatie

Drechtsteden en de BARgemeenten

Drechtsteden en de BARgemeenten Bereikbaarheid in Drechtsteden en de BARgemeenten Het belang van een goede bereikbaarheid in het gebied Samen werken aan slimmer reizen! Opkomende ontwikkelingen Samen aanpakken Meedenken? Een goede bereikbaarheid

Nadere informatie

Trends in mobiliteit. Huib van Essen, 23 januari 2018

Trends in mobiliteit. Huib van Essen, 23 januari 2018 Trends in mobiliteit CE Delft - Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 - Energie, transport en grondstoffen - Economische, technische en beleidsmatige expertise - 50 medewerkers - Not-for-profit

Nadere informatie

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens

De Rotterdamse haven en het achterland. Havenvisie 2030 en achterlandstrategie. Ellen Naaykens De Rotterdamse haven en het achterland Havenvisie 2030 en achterlandstrategie Ellen Naaykens Havenbedrijf Rotterdam N.V. Movares symposium 29 november 2011 Inhoud Profiel haven Rotterdam Ontwerp Havenvisie

Nadere informatie

Amsterdam maakt ruimte

Amsterdam maakt ruimte Amsterdam maakt ruimte 1 oktober 2019 Agenda Amsterdam Autoluw Bijlage 1 Een leefbare en toegankelijke stad in cijfers - Basiscijfers Verplaatsingen van/naar/binnen Amsterdam per vervoermiddel door bewoners

Nadere informatie

Breda Duurzaam Bereikbaar

Breda Duurzaam Bereikbaar Masterplan Mobiliteit Breda Duurzaam Bereikbaar D66 krijgt het voor elkaar Inhoud Aanleiding 3 Visie 4 Fietsen en wandelen 5 Openbaar vervoer 6 Autoverkeer 7 Aanleiding 3 Breda slibt dicht. Niet alleen

Nadere informatie

Stand van zaken en doorkijk. Doel en programma

Stand van zaken en doorkijk. Doel en programma Stand van zaken en doorkijk Programma Bereikbaarheid Doel en programma Doel Inhoudelijk meenemen in de laatste stand van zaken op het bereikbaarheid dossier en inhoudelijke discussie over samenhang en

Nadere informatie

Basis is oké; organisatiekracht moet beter. prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft

Basis is oké; organisatiekracht moet beter. prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Basis is oké; organisatiekracht moet beter prof. mr. Friso de Zeeuw praktijkhoogleraar gebiedsontwikkeling TU Delft Tien jaar later Tien jaar geleden verscheen: Ontwikkelingsperspectief NHN Coproductie

Nadere informatie

Stedelijke railprojecten De stand internationaal en nationaal

Stedelijke railprojecten De stand internationaal en nationaal Stedelijke railprojecten De stand internationaal en nationaal Rob van der Bijl RVDB Urban Planning & Lightrail.nl Amsterdam Dag van de Light Rail, Amsterdam, 24 januari 2018 Wat is light rail? Light rail

Nadere informatie

Gezonde verstedelijking. Een gezonde stad is een stad met gezonde mensen SPATIAL STRATEGIES

Gezonde verstedelijking. Een gezonde stad is een stad met gezonde mensen SPATIAL STRATEGIES Gezonde verstedelijking Een gezonde stad is een stad met gezonde mensen 1 De Gezonde Stad is een kans voor het leefklimaat in elke stad. Er liggen veel meekoppelkansen op het gebied van klimaat, sociaal

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Serious game Buurtje Bouwen 10 Lesopzet en achtergrondinformatie Buurtje Bouwen ACHTERGRONDINFORMATIE Huidige wetgeving Ruimtelijke ordening in Nederland is een door de Grondwet vastgestelde

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

Rotterdam The Hague Innovation Airport

Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Rotterdam The Hague Innovation Airport Hybride en elektrisch vliegen Foto Pipistrel Rotterdam The Hague Airport positioneert zichzelf als internationale proeftuin

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN

RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN Lien Poelmans (VITO) Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 VITO Not for distribution 1 RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN Toestand van urban sprawl in

Nadere informatie

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk

SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT. ir. Bart Vuijk SMART MOBILITY: INNOVATIES IN STEDELIJKE MOBILITEIT ir. Bart Vuijk TNO: MISSIE TNO verbindt mensen en kennis om innovaties te creëren die de concurrentiekracht van bedrijven en het welzijn van de samenleving

Nadere informatie

Innovatie- & Acceleratie Programma elektrische mobiliteit. Informatiebijeenkomst DKTI-regeling Dierenpark Amersfoort 5 september 2017

Innovatie- & Acceleratie Programma elektrische mobiliteit. Informatiebijeenkomst DKTI-regeling Dierenpark Amersfoort 5 september 2017 Innovatie- & Acceleratie Programma elektrische mobiliteit Informatiebijeenkomst DKTI-regeling Dierenpark Amersfoort 5 september 2017 1800: 2% wereldbevolking leefde in metropool regio s 2000: 50% wereldbevolking

Nadere informatie

Van Lodewijk Lacroix Telefoon Onderwerp Voorbereiding BO MIRT en gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Van Lodewijk Lacroix Telefoon Onderwerp Voorbereiding BO MIRT en gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl Bankrekeningnummer: NL96 BNGH 0285 1651 43 M E M O KvK nummer:62288024 Aan Bestuurscommissie

Nadere informatie

Webinar Beter Benutten II Zuidas. Welkom! We starten om 12.30 uur

Webinar Beter Benutten II Zuidas. Welkom! We starten om 12.30 uur Webinar Beter Benutten II Zuidas Welkom! We starten om 12.30 uur Webinar Beter Benutten II Zuidas Woensdag, 8 april 2015 Renny Kootstra Projectleider Mobiliteit in Zuidas Beter Benutten II Zuidas Agenda:

Nadere informatie

Almere Weerwaterzone 45

Almere Weerwaterzone 45 Almere Weerwaterzone 45 Nota Ruimte budget 88,6 miljoen euro Planoppervlak hectare Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Schaalsprong Almere, waar Almere Weerwaterzone

Nadere informatie

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen

Gezondheidsachterstanden. Gelijke kansen voor iedereen Gezondheidsachterstanden Gelijke kansen voor iedereen Goede gezondheid: niet voor iedereen Een goede gezondheid is een groot goed, voor de individuele burger én voor de samenleving als geheel. We worden

Nadere informatie

Better cities, better lives. De bijdrage van ondergronds ruimtegebruik aan duurzame stedelijke ontwikkeling

Better cities, better lives. De bijdrage van ondergronds ruimtegebruik aan duurzame stedelijke ontwikkeling Better cities, better lives De bijdrage van ondergronds ruimtegebruik aan duurzame stedelijke ontwikkeling Introductie Han Admiraal Zelfstandig adviseur op het gebied van ondergronds ruimtegebruik en omgevingsmanagement

Nadere informatie

Toelichting op programma en de kennissessies

Toelichting op programma en de kennissessies Toelichting op programma en de kennissessies André Loos, landelijk programmamanager Summit Mobility, Safety and Smart Centres as a Service 3 november 2017, Sassenheim icentrale: Publiek-privaat initiatief

Nadere informatie

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2

CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 CT2710 Transport & Planning Sommencollege delen 1 en 2 Rob van Nes, Transport & Planning 11-5-2012 Delft University of Technology Challenge the future Tentamenvorm Elektronisch tentamen (Etude) Open rekenvragen

Nadere informatie

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Prof.dr.ir. Han Wiskerke Wageningen Universiteit Leerstoelgroep Rurale Sociologie http://www.rso.wur.nl/uk/ http://ruralsociologywageningen.wordpress.com/

Nadere informatie

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen

NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen NOVI-perspectiefgebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen Het gebied Utrecht, Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen heeft betrekking op de band in de stad Utrecht vanaf A12-zone, via Merwedekanaal

Nadere informatie

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics

Duurzaam groeien. Agro, fresh, food en logistics Nota Ruimte budget Klavertje 25,9 miljoen euro (waarvan 3 miljoen euro voor glastuinbouwgebied Deurne) Planoppervlak 908 hectare (waarvan 150 hectare voor glastuinbouwgebied Deurne) (Greenport Trekker

Nadere informatie

KANSEN DOOR NIEUWE MOBILITEIT. Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 Vlaams Parlement 3 juni Prof. Dirk Lauwers

KANSEN DOOR NIEUWE MOBILITEIT. Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 Vlaams Parlement 3 juni Prof. Dirk Lauwers Voorstelling Manifest Mobiliteit 2.0 Vlaams Parlement 3 juni 2016 KANSEN DOOR NIEUWE Prof. Dirk Lauwers Onderzoeksgroep Stedelijke Ontwikkeling Faculteit Ontwerpwetenschappen UA Afdeling Mobiliteit en

Nadere informatie

'Innovatieve financiering en bekostiging van gebiedsgerichte bereikbaarheidsprogramma s'

'Innovatieve financiering en bekostiging van gebiedsgerichte bereikbaarheidsprogramma s' 'Innovatieve financiering en bekostiging van gebiedsgerichte bereikbaarheidsprogramma s' Leerplatform MIRT-bijeenkomst Den Haag, 24 mei 2018 Inhoud 1. Houd de groeiende stad in beweging 2. Alternatieve

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

ZET UW TALENT IN BEWEGING

ZET UW TALENT IN BEWEGING LEREN & WERKEN BIJ VAN DEN BOSCH TRANSPORTEN ZET UW TALENT IN BEWEGING Bent u op zoek naar een uitdagende internationale leeromgeving waarin theorie en praktijk samenkomen? Wilt u uw studenten praktijkervaring

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Slimme en Gezonde Stad tussen het Rijk en Rotterdam

Intentieovereenkomst Slimme en Gezonde Stad tussen het Rijk en Rotterdam 30 Oktober 2015 Intentieovereenkomst Slimme en Gezonde Stad tussen het Rijk en Rotterdam De Partijen: - De gemeente Rotterdam (Rotterdam) - Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M/ DGMI) Overwegende

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen AUDITORIUM HADEWYCH, CONSCIENCEGEBOUW, BRUSSEL, 28/11/2013 Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen Gebiedsontwikkeling in tijden van crisis: nieuwe strategieën en instrumenten als de oplossing? PROF. DR. ERWIN VANDERKRABBEN Nederland: Vinex-wijken Gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde havo 2001-I

Eindexamen aardrijkskunde havo 2001-I Bij elke vraag is aangegeven welke bron(nen) en atlaskaart(en) nodig zijn voor de beantwoording. Migratie en Vervoer De vragen 1 tot en met 4 gaan over migratie en ruimtelijke inrichting. bron 1 Migratie

Nadere informatie

Economische belang doortrekking A15 -concept-

Economische belang doortrekking A15 -concept- Economische belang doortrekking A15 -concept- Drs. Paul Bleumink Managing Partner 27 augustus 2010 Buck Consultants International Postbus 1456 6501 BL Nijmegen Telnr : 024 379 02 22 Mobiel : 06 535 63

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040.

Statenmededeling. 1. De provincie Noord-Brabant onderschrijft de doelen uit de notitie Contouren Toekomstbeeld OV 2040. Statenmededeling Onderwerp Contourennota Toekomstbeeld OV 2040 Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van De landelijke Contouren Toekomstbeeld OV, een belangrijk vervolgdocument in het

Nadere informatie

CORPORATE VENTURING MANAGER

CORPORATE VENTURING MANAGER #VACATURE CORPORATE VENTURING MANAGER De opkomst van e-commerce en de versnippering van het offline winkelaanbod hebben het traditionele winkellandschap drastisch verstoord. Commercieel vastgoedbeheerder

Nadere informatie

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network

Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic Network. Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven. Nordic-Baltic Network emarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden Denemarken Estland Finland Letland Litouwen Noorwegen IJsland Zweden France Netherlansds Frankrijk Duurzame mobiliteit binnen het Nordic-Baltic

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Mainports ongehinderd verbonden

Mainports ongehinderd verbonden Mainports-ongehinderd verbonden Pleidooi voor onderzoek naar ongehinderde goederentransportsystemen Gert Dijkstra - Buisleiding Industrie Gilde (BIG) Johan Visser - International Society for Underground

Nadere informatie

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen

Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Trendsportal Slimme mobiliteit voor morgen Geachte partijprogrammamakers voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, U werkt momenteel aan het verkiezingsprogramma van uw partij voor de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam LEESWIJZER In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam 29/5/18 1 INTEGRAAL KOERSDEBAT LANGETERMIJNVISIE

Nadere informatie

De informatiebehoefte van mobiliteitsbeleid

De informatiebehoefte van mobiliteitsbeleid Mensen die twijfelen voorspellen beter De informatiebehoefte van mobiliteitsbeleid Presentatie bijeenkomst The Next step van mobiliteitsdata naar beleidsinformatie Utrecht, 18 september 2018 Erik Verroen

Nadere informatie

SWOV Inherent veiliger wegverkeer: een kwestie van kiezen. Peter van der Knaap

SWOV Inherent veiliger wegverkeer: een kwestie van kiezen. Peter van der Knaap SWOV Inherent veiliger wegverkeer: een kwestie van kiezen O ntwikke l i n g e n, u i td a g i n g e n, ka n s e n e n w a t n o d i g i s Peter van der Knaap Ysabelle van Jaarsveld (19 jaar oud)

Nadere informatie

MAGNEETTREIN ALS OPLOSSING VOOR GEBREKKIGE BRABANTSE MOBILITEIT

MAGNEETTREIN ALS OPLOSSING VOOR GEBREKKIGE BRABANTSE MOBILITEIT MAGNEETTREIN ALS OPLOSSING VOOR GEBREKKIGE BRABANTSE MOBILITEIT Artikel eerder geplaatst in e52 op 20 apr 2016 Tags: Het Zuidelijke Perspectief, magneettrein, Techniek, Vervoer Door Wouter van Gessel,

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag

Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Introductie Metropoolregio Rotterdam Den Haag Aanleiding voor Metropoolregio RDH [1] Randstad 2040 (Structuurvisie Rijk, 2008/09) Herwaardering belang steden voor economie Randstad geen samenhangende metropool

Nadere informatie

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom:

Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District. De VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam verzoeken het college daarom: Verzoek VVD, CDA en Leefbaar Rotterdam Aanbieden notitie A16 corridor en Rotterdam University Business District De A16 is voor de Metropoolregio en de Randstad een belangrijke verbinding met Antwerpen,

Nadere informatie

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II

Eindexamen aardrijkskunde vwo 2008-II Vervoer en ruimtelijke inrichting Opgave 4 Breda als Poort van Brabant Gebruik bron 6 van het bronnenboekje. De Nieuwe Sleutelprojecten zullen ingrijpende ruimtelijke gevolgen hebben voor de bewoners van

Nadere informatie

Welkom. Informatiebijeenkomst Raad & Staten. 3 december 2013

Welkom. Informatiebijeenkomst Raad & Staten. 3 december 2013 Welkom Informatiebijeenkomst Raad & Staten 3 december 2013 Koningsas Zone rond het spoor, de A28 en NW Kanaal tussen Groningen en Assen Panoramische snelweg en spoor beleving van het landschap essentieel

Nadere informatie

Herijking van de Routekaart Eerste beelden uit interviews. Luuk Verheul Connecting Mobility

Herijking van de Routekaart Eerste beelden uit interviews. Luuk Verheul Connecting Mobility Herijking van de Routekaart Eerste beelden uit interviews Luuk Verheul Connecting Mobility Nederlandse publiek-private strategie Routekaart Beter Geïnformeerd op Weg Krachten bundelen voor de mobiliteit

Nadere informatie

UITDAGINGEN BINNENVAART

UITDAGINGEN BINNENVAART UITDAGINGEN BINNENVAART PROMOTIE BINNENVAART VLAANDEREN 2012 09 18 WATERWEGEN West Europa heeft het dichtste waterwegennetwerk van de EU 90 miljoen inwoners EUR 910 miljard BBP 320 miljoen ton via Rijn

Nadere informatie

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren?

Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Hoe gebruiken we de Maritieme Strategie om maritieme innovatie te stimuleren? Brigit Gijsbers - Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu De Nederlandse Maritieme Strategie 2015-2025

Nadere informatie

Beterschap!

Beterschap! Beterschap! http://omooc.nl/inzicht/digitale-revolutiehoofdstad/ Innovatie in Amsterdam Innovatie hoofdstad van Europa City as a platform Innovatie in Amsterdam is van alle tijden Amsterdam Overheid Canals

Nadere informatie

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016

Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Samen omschakelen Arnhem, 7 september 2016 Waarom zijn we bijeen? Verduurzaming energievoorziening Samenwerking om de NL ambitie te verwezenlijken Samenwerking vanaf de start van initiatieven Draagvlak

Nadere informatie

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010

Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Boodschap uit Gent voor Biodiversiteit na 2010 Belgisch voorzitterschap van de Europese Unie: Conferentie over Biodiversiteit in een veranderende wereld 8-9 september 2010 Internationaal Conventiecentrum

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie