Paddenstoelen wandeling 26 september Hondsbossen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Paddenstoelen wandeling 26 september Hondsbossen"

Transcriptie

1 Paddenstoelen wandeling 26 september Hondsbossen We bekijken eerst een aantal paddenstoelen meegebracht door Hans van een locatie tussen Lier en Zandhoven in een doodlopend weggetje vanuit Lier naar een vissersclub. Een aantal andere komen uit het driehoeksbos in Schilde. Daar werden op 1 morgen 82 soorten gezien en slechts 1/3 van het bos werd afgewandeld. Dit is gelegen aan de Dobbelhoeve (Vanuit Antwerpen : 1 afrit Oelegem naar Oelegem dorp, dan richting Schilde de 1 of 2 straat rechts. Nog andere werden door de cursisten meegebracht Een kleine melkzwam waarvan het vruchtvlees op de plaats waar het gebroken is violet kleurt. Dit is eerder een bergsoort en dat is zowat de énige vindplaats in de provincie Antwerpen. De violetvlekkende moerasmelkzwam. Figuur 1: violetvlekkende moerasmelkzwam (lactarius aspideus) De koperrode gordijnzwam (fam. Cortinaria) met nog de resten van het gordijn tussen de hoedrand en de steel. Hij heeft min of meer goudgele lamellen en een oranje hoed en steel. Waaraan zijn gordijnzwammen te herkennen : in jonge toestand vinden we een gordijn. Dit zijn spinnenwebachtige vezeltjes die van de hoedrand naar de steel lopen ( = cortina => cortinaria s). Het zijn bruinsporige symbionten met roestkleurig sporenpoeder. Figuur 2 : koperrode gordijnzwam ( Hij staat altijd onder wilg en is ietwat glimmend. Een baksteen (roodbruine) visruikende russula met een uitgesproken geelachtige tint op de plaatjes : de wilgenrussula (russula rubens).

2 In een bepaald biotoop vind men vaak een beperkt aantal typische soorten. De (zoals alle kaaszwammen) breekbare blauwe kaaszwam met de kleur van Roquefort die vooral op berk en tweenaaldigen groeit. Bij uitdroging krijgen ze het uitzicht van kruimelkaas (feta). Figuur 3 : blauwe kaaszwam (spongiporus caesius) Ook onder tweenaaldigen zoals de grove den vinden we de koeienboleet uit de familie van de slijmboleten die soms geparasiteerd wordt door de roze spijkerzwam. Figuur 4 : koeienboleet ( Suillus bovinus) Als een paddenstoel aflopende plaatjes heeft én zwart sporenpoeder dan is het altijd een spijkerzwam! Deze zijn superzeldzaam?

3 De straatchampignon die te herkennen is aan het betonharde vlees in het midden van de hoed en zijn dubbele ring groeit langs paden en op straten Hij is in staat de straatstenen naar boven te duwen. Figuur 5 : straatchampignon ( agaricus bitorquis) De dennenmoorder die we vorige keer tegenkwamen ruikt als hij nog vers is naar latexverf. Een oorvormig zwammetje met wit sporenpoeder. Lijkt op een waaiertje maar zonder plaatjes. (eigenlijk een vals waaiertje) het vals judasoor. Figuur 6 : vals judasoor (auriculariopsis ampia) Een klein lila mycenaatje : het elfenschermpje.

4 Een baksteenrode russula met een gelig midden waarbij de rode kleur van de hoed wat verder loopt in de plaatjes (zeer typisch) = de schotelrussula (russula velenovskyi). Figuur 7 : schotelrussula ( russula velenovskyi) De plooivoetstuifzwam heeft typisch schoofjes (zoals bij het hooien) op de hoed. Figuur 8 : plooivoetstuifzwam ( calvatia excipuliformis) De donzige melkzwam heeft een donzige rand waarvan de rand zoals bij de krulzoom ingerold is Komt altijd voor bij berk. Figuur 9 : donzige melkzwam ( lactarius pubescens)

5 Een behaarde vezelkop => viltkop! Hij is eerst gewoon smakend maar wordt daarna bitter. Hij veroorzaakt ook het zweetsyndroom door het aanwezige muscarine. De gewone viltkop. Figuur 10 : gewone viltkop ( Inocybe dulcamara) De berkenboleet heeft een zeer ruigschubbige steel en de steel vertoont bij beschadiging een blauwgroene verkleuring. Het is dus de bonte berkenboleet. Er zijn 3 soorten : De gewone berkenboleet : deze verkleurt NIET blauw en heeft DONKERE schubjes op de steel. De bonte berkenboleet : die vertoont wél blauwverkleuring en heeft ook donkere schubjes op de steel. Figuur 11 : bonte berkenboleet (Leccinum variicolor) De grijsbruine berkenboleet vertoont ook blauwverkleuring maar heeft lichtbruine schubjes op de steel. Een elfenbankje zonder gaatjes => een korstzwam! hier de gele korstzwam.

6 Een okergele gaatjeszwam met een zwart steeltje (hij kleurt bleek uit) : de waaierbuisjeszwam. Figuur 12 : waaierbuisjeszwam (polyporus varius) Een russula met een wijnrode kleur, uitblekend aan de randen met een dikke steel en een grote hoed en met een visgeur. De vissige eikenrussula of russula megacanta die kan voorkomen met een hoed tot 55 cm diameter (dan is het de forma gigantea). Deze (vorm?) komt alleen voor op zandige gronden. Sterk aflopende plaatjes, die bij drukken roodbruin verkleuren met bruin sporenpoeder en een ingerolde rand => de gewone krulzoom. Dit is veruit de meest voorkomende hoewel er nog 2 andere soorten zijn. Een bruine stekelzwam die aanvankelijk avondrood en daarna violetverkleuring vertoont wanneer het vruchtvlees beschadigd wordt. Hij behoort tot de groep van de schubstekelzwammen en heeft bruin sporenpoeder. Dit is een van de zeldzaamste (met uitsterven bedreigd) : de avondroodstekelzwam. Figuur 13 : avondroodstekelzwam ( Sarcodon joeides ) Ook in de Renesse in Oostmalle komen nog stekelzwammen voor. Vorig jaar werden ze terug op 5 of 6 plaatsen waargenomen in de Kempen. Weer een bruine stekelzwam die nu behoort tot de groep van de lederstekelzwammen met typisch met elkaar vergroeide hoedjes.

7 Stekelzwammen hebben meestal ook een spermatische geur : hier de gezoneerde stekelzwam. Figuur 14 : Gezoneerde stekelzwam (Hydnellum concrescens) Paddenstoelen met roze sporenpoeder (aflopende plaatjes) en een typische meelgeur => molenaars. Het betreft hier een klein exemplaar van de grote molenaar. (de wetenschappelijke naam betekent klein pruimpje! ) Ze komen vooral voor op schrale zandgrond. Figuur 15 : Grote molenaar ( Clitopilus prunulus ) Bij zeer droog weer kunnen de afmetingen van paddenstoelen gemakkelijk tot de helft van het normale herleid worden omdat er onvoldoende water voorhanden is om de cellen te strekken. Een kaal glad klokvormig hoedje en witte plaatjes : weer een helmmycena.

8 De dennenvlamhoed heeft roestkleurig sporenpoeder maar komt ook voor op loofhout van berk en eik. Figuur 16 : dennenvlamhoed ( Gymnopilus penetrans) Wandeling zelf : Zeer goede (oude) gids Les champignons de France : Guide encyclopédique uitgeverij Eclectis Een russula met weinig tussenplaatjes, een grijze hoed en breekbare plaatjes => weer een berijpte russula. Een russula met een wijnkleurige hoed, roze op de steel, roomkleurige lamellen en onder berk => de kleine berkenrussula (russula nitida). Figuur 17 : kleine berkenrussula ( russula nitida ) Een gaatjeszwam met een hoog teddybeergehalte (daim aanvoelend). Hij kleurt sterk violet onder ammonak (NH 3 ). Het is de énige gaatjeshoutzwam met deze (beigebruine) kleur. Naam?? Oorvormig zwammetje maar dit keer MET plaatjes. Hij heeft bruin sporenpoeder. => blz 147 => wit oorzwammetje. Er zijn eigenlijk 5 soorten maar die zijn enkel microscopisch van elkaar te onderscheiden.

9 Figuur 18 : wit oorzwammetje ( Crepidotus variabilis ) Een melkzwam waarvan dit keer de melk maar traag citroengeel verkleurt => rimpelende melkzwam. Mogelijk gevolg van droogte? Zwavelkopjes zijn saprofieten met donker sporenpoeder, een droge hoed en fraai gekleurde hoeden. Hier met citroengele (groenachtige?) plaatjes => de gewone (bijna altijd) zwavelkop. In natte heide tussen mossen kan men ook de kleine, met dunne steel, bleke moeraszwavelkop aantreffen. Er bestaat ook nog de rode zwavelkop met een roestbruinrode hoed. Figuur 19 : gewone zwavelkop ( Hypholoma fasciculare ) De Stropharia s zijn ook saprofieten met donker sporenpoeder maar ze hebben een kleverige hoed en bochtig aangehechte plaatjes. De Elseviergids van Philips (?)(oud) is ook een zéér goed boek! Een kleine russula met roze kleur onder berk die gruwelijk pikant is => de roze berkenrussula. Als het regent kan hij helemaal wit

10 uitspoelen! Een zeker herkenningskenmerk van deze soort is dat men de hoedhuid helemaal kan afpellen tot in het midden. Figuur 20: roze berkenrussula ( russula emetica ) Een consolevormige houtjeszwam met uitgerekte gaatjes die bruin tot rozeachtig verkleuren onder druk => de roodporiehoutzwam die vooral op berk en zwarte els voorkomt. We vinden kiemplantjes van de brede stekelvaren op een vermolmd stuk hout. Onder eik vinden we weer een bruine melkzwam (melk niet verkleurend) met frietkotgeur > kaneelkleurige melkzwam. De geelwitte russula is, behalve aan het contrast tussen de okergele hoed en de witte plaatjes, wanneer hij helemaal verzadigd is met water, ook te herkennen aan de steel die zoals de zwartpurperen een grijze kleur krijgt. Een wit hoedje in klokvorm met een grijze steel => geelsnede mycena!! De gele snede is enkel zichtbaar bij oudere exemplaren.

11 Figuur 21: geelsnede mycena ( mycena flavescens) We zien ook het begin van een nieuwe berkenzwam onder de vorm van witte bolletjes op een stam. De 2 stekelvarens die op droge, zandige of kleiige grond voorkomen zijn gemakkelijk te onderscheiden aan de bladvorm. Bij de brede stekelvaren ziet het hele blad er een beetje uit als een driehoek waardoor het aan de basis het breedst is. De smalle stekelvaren heeft een eerder ruitvormig blad dat het breedst is in het midden. Deze laatste komt vaak samen voor met dubbelloof en is een beekbegeleider. Het plakkaatmos (pillea) komt vaak voor net boven de waterspiegel in grachten. We zien een échte tonderzwam (gelaagd) op een liggende tak. Bij russula s is het best de lamellen te proeven. Deze heeft een wijnrode kleur met groene schakeringen en We zoeken dus best in groep 8. Op de plaatjes zien we rosse plekjes en met FeSO 4 krijgen we oranje verkleuring op de steel. Het is dus een smakelijke russula met ongewone kleurschakeringen. We vinden weer een gaatjeszwam met gespleten gaatjes : de splijtende tandzwam. De doolhofzwam komt exclusief voor op de stronken van eik of tamme kastanje. Er staat veel dalkruid in het bos! We vinden op een stam een sponsachtig zachte donkerbruine zwam met een gele groeirand en grijze gaatjes. Dat is onmiskenbaar de dennenvoetzwam! Het is een wortelhalsparasiet van naaldbomen. Er lijken er hier geen te staan maar misschien hebben er vroeger

12 gestaan en is de stronk waarop hij staat een restant ofwel heeft hij zich vergist. Maar een donkerbruine spons tegen de grond => onmiskenbaar de dennenvoetzwam! Figuur 22: dennenvoetzwam ( Phaeolus schweinitzii ) We zien een rozeachtige schijn op de plaatjes (=>roze/vleeskleurig sporenpoeder) en een slootje => hertenzwam!! Met de loep zien we bruine vezeltjes op de hoed hoewel hij schijnbaar glad is. De hoed is bleekbruin => de gewone hertenzwam Figuur 23: gewone hertenzwam ( Pluteus cervinus ) Roze sporenpoeder + sloot en steelvoet zonder beurs => hertenzwam Roze sporenpoeder + sloot en steelvoet MET beurs => beurszwam Een hygrofane soort met een taaie steel en de plaatjes bijna vrij => collybia. Als je denkt aan een fopzwam maar het is er geen want geen roze sporenpoeder => denk aan collybia!! Taaie steel maar de plaatjes niet vrij + op takje => weer een takruitertje.

13 We zien een korstzwam met kleine bruingele stekeltjes. Het is weer de roze raspzwam, een zeer algemene soort in het Oosten die sinds de val van het ijzeren gordijn hier is opgerukt. Zijn wetenschappelijke naam is steccherinum ochraceum (okerkleurig) maar hij kan ook gerookte zalmkleur of zelfs roze kleur hebben. We vinden weer een gele russula maar nu eerder eigeel en met gelere plaatjes (t.g.v. geel sporenpoeder). Dit is de gele berkenrussula. Hij is mild van smaak in tegenstelling tot de geelwitte die eerder matig pikant is. Als je hem plukt zal hij na 1 dag zwart verkleurd zijn. Figuur 24: gele berkenrussula ( russula claroflava) We vinden nog een kleine witte koraalzwam, een typische tredpaddenstoel en een gesteelde druppelzwam ( een kussentje dat versmalt?) Figuur 25: witte koraalzwam ( Clavulina coralloides )

Vissige russula s komen voor in alle kleuren van de regenboog? De geur is zeer kenmerkend.

Vissige russula s komen voor in alle kleuren van de regenboog? De geur is zeer kenmerkend. Wandeling 13 september : Bakkerijschimmel : Neurospora Kwastschimmel : Aspergillus Een russula die normaal roze is maar door de droogte geelachtig tot kakigeel uitgebleekt is. Deze komt in veel vormen

Nadere informatie

Jcdegids.be. Een inleiding tot de paddenstoelengeslachten. 18/01/2014 JC Delforge

Jcdegids.be. Een inleiding tot de paddenstoelengeslachten. 18/01/2014 JC Delforge Jcdegids.be Een inleiding tot de paddenstoelengeslachten 18/01/2014 JC Delforge De presentatie kan gedownload worden op het volgende adres: http://www.jcdegids.be/jcd-doc.htm Jcdegids.be Inleiding De presentatie

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg6 SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg6 Josse & Josse, Richard, Ine, Guido, Luc, Paul, Nicole, Annemie en Hugo (hopelijk ben ik niemand vergeten want bij gemis aan een lijst heb ik me met de doorgestuurde foto s moeten

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 44 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 44 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 44 jrg2 Het werd deze keer een onderonsje tussen Ine en Luc maar ze deden wel bijzonder hun best. Kijk maar eens verder naar de lijst van hun waarnemingen. Daarenboven kreeg ik van Luc nog

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg2 Terwijl ik niet uitgekeken raakte op de duizenden kraanvogels struinden 4 slobkousjes door het Hobos. Het is er altijd mooi wandelen maar de paddenstoelen lieten het wat afweten

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg7 Deze keer was ik wel mee aan de start maar hebben ze me onderweg in de steek gelaten. Volgens mij hebben ze het op een lopen gezet toen ik heel even uit het zicht verdwenen was!

Nadere informatie

Verslag paddestoelenexcursie Zurenhoek, 6 oktober Tekst: Kirsten Dekker Foto's: Joke de Visser, DirkJan Dekker

Verslag paddestoelenexcursie Zurenhoek, 6 oktober Tekst: Kirsten Dekker Foto's: Joke de Visser, DirkJan Dekker Tekst: Kirsten Dekker Foto's: Joke de Visser, DirkJan Dekker Het waren er meer dan 30! Allemaal verschillende soorten paddestoelen in het bos van de Zurenhoek. Voor veel van de deelnemers was het onbekend

Nadere informatie

Enkele aanbevelingen bij het bestuderen van paddestoelen

Enkele aanbevelingen bij het bestuderen van paddestoelen DETERMINEERTABEL VOOR ZWAMMEN Dit bundeltje is een fragment van de tekst ZWAMMEN van ereispectrice M. De Ridder in het Jaarboek 1990 van de VOB Enkele aanbevelingen bij het bestuderen van paddestoelen

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 37 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 37 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 37 jrg3 Op dinsdag 5 november ging het terug richting Begijnenvijvers. Ine, Luc, Isabelle en Paul konden er maar niet genoeg van krijgen! Ze deden er ook een leuke vondst maar dat kwam maar

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 40 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 40 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 40 jrg2 Ine, Isabelle, Nicole en ikzelf gingen deze week op zoektocht in Den Brand. Alhoewel de buienradar een droge voormiddag voorspelde staken we voor alle zekerheid maar een paraplu

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg7 Niet met de slobkousjes meegaan kan je gezondheid schaden denk ik nu want de redactie was in het ziekenhuis gesukkeld! Van Dirk kreeg ik dit prachtige verslag: WANDELING SLOBKOUSJES

Nadere informatie

Giftige paddenstoelen

Giftige paddenstoelen Giftige paddenstoelen Groene knolamaniet (groene knolzwam), Amanita phalloides dodelijk giftig Veroorzaakt 90% van alle sterfgevallen door paddenstoelvergiftiging. Daarvoor zijn twee alkaloïden verantwoordelijk:

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 42 jrg7 Geer, Dirk, Luc, Jozefa, Jan, Paul, Isabelle, Nicole, Ine, Guido, Zee en Yvo waren op de afspraak voor een wandeling in Lozerheide. Er is daar behoorlijk wat verandert aan het uitzicht

Nadere informatie

Paddestoelen tocht op landgoed Sandwijck te De Bilt.

Paddestoelen tocht op landgoed Sandwijck te De Bilt. Paddestoelen tocht op landgoed Sandwijck te De Bilt. Op 23 oktober 2011 was het een mooie herfstdag met veel zon. Wij gingen naar landgoed Sandwijck te De Bilt waar een paddestoelentocht werd georganiseerd

Nadere informatie

Vooruitlopend op de bewerking van de melkzwammen in de Flora Agaricina

Vooruitlopend op de bewerking van de melkzwammen in de Flora Agaricina Veldsleutel tot de melkzwammen van Nederland en belgië Annemieke Verbeken 1 & Machiel Noordeloos 2 1 Vakgroep Biologie, Universiteit Gent, B-9000 België 2 NCB Naturalis, NHN branch, 2300 RA Leiden. Verbeken,

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

Men zegge het voort!!!!!!

Men zegge het voort!!!!!! SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg8 Luc, Guido, Annemie, Peter, Willy, Paul, Isabelle, Jan, Jozefa, Dirk en Fons gingen, op zoek naar vochtige plaatsen met paddenstoelen, rondneuzen in de omgeving van de Bolissenbeek.

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 41 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 41 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 41 jrg3 Op dinsdag 3 december gingen Ine, Nicole, Isabelle, Luc, Paul, Yvo, Zee en ikzelf rondneuzen in de omgeving van de Katershoeve. Ja het lijkt wel of we de laatste tijd iets hebben

Nadere informatie

1. Geheimen. 2. Zwammen

1. Geheimen. 2. Zwammen 1. Geheimen 'Geen plant en geen dier' Een paddestoel is zeker geen dier, maar een plant is het ook niet. Ze hebben geen groene bladeren om zonlicht op te vangen. Bovendien groeien paddestoelen in het donker.

Nadere informatie

WORD EEN ECHTE bomenkenner!

WORD EEN ECHTE bomenkenner! WORD EEN ECHTE bomenkenner! In dit boek kun je bladeren van loofbomen plakken die je vindt tijdens je wandelingen in het bos of het park. Maar voor je een echte bomenkenner kunt worden, moet je nog een

Nadere informatie

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman

Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Nederlandse bomen herkennen een eenvoudige handleiding v0.4 J Holtman Met deze eenvoudige handleiding kun je ongeveer 25+ bekende Nederlandse bomen herkennen. Bomen herkennen is een specialisme. Deze korte

Nadere informatie

Op (Bemoste) beukenstam kunnen meerder soorten tegelijkertijd voorkomen, bv - zwavelkop - - platte tonderzwam -

Op (Bemoste) beukenstam kunnen meerder soorten tegelijkertijd voorkomen, bv - zwavelkop - - platte tonderzwam - Zwammen op hout door Gerard Compiet (Asten Someren) lezing gehouden op maandag 17-10-2011 Onderwerp: Paddenstoelen die op hout groeien Functie: - afbraak doodhout (recycling) - creëren open plaatsen in

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 45 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 45 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 45 jrg7 Sorry maar t is terug van horen zeggen Van Paul kreeg ik volgende mail: Dag Jan, In bijlage de lijst. Aanwezige wandelaars: Ine, Isabelle, Nicole, Dick, Dirk, Guido, Luc, Paul. Op

Nadere informatie

Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012

Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012 Bijzondere Vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2012 Alle paddenstoelen zijn gedetermineerd en gefotografeerd door de leden van de Paddenstoelenwerkgroep Bijzondere soorten 2012 Geelbruine plaatjeshoutzwam

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg8

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg8 SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg8 De redactie zat heel ver deze keer en was niet in de mogelijkheid om een nieuwsbrief te versturen. Dit is dus echt in uitgesteld relais! Gelukkig had Dirk zijn pen serieus gescherpt

Nadere informatie

Natuurpunt Rapport Fungi 2003 BLOSO-domein, Hofstade

Natuurpunt Rapport Fungi 2003 BLOSO-domein, Hofstade RAPPORT: INVENTARISATIES ROND FUNGI IN HET BLOSO-DOMEIN TE HOFSTADE TIJDENS HET JAAR 2003 SAMENSTELLING: HANS VERMEULEN NATUURPUNT EDUCATIE GRAATAKKER 11 2300 TURNHOUT EDUCATIE@NATUURPUNT.BE VERSLAG EN

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg3 Op dinsdag 12 november gingen Ine, Luc, Isabelle, Nicole, Paul en ikzelf op zoek naar de zon en de paddenstoelen in de Lommelse Sahara. De zon zag er maar slapjes uit maar de paddenstoelen

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6.

inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 6. Paddenstoelen inhoud 1. Inleiding 3 2. Schimmel 4 3. De paddenstoel 5 4. Uit het leven van een paddenstoel 7 5. Soorten paddenstoelen 8 6. Schimmelweetjes 11 7. Filmpjes 13 Pluskaarten 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Boomstamtafels uit één stuk hout We kunnen massief houten tafelbladen op maat voor u leveren. Direct uit voorraad. Messcherpe tarieven door eigen import. Eiken, Padouk, Vuren,

Nadere informatie

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06

INHOUD. 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam Beuk Eik 06 Biotoop: het bos BOSPLANTEN INHOUD 1. Zwammen 02 - Vliegenzwam 03 - Eekhoorntjesbrood 03 - Aardappelbovist 04 - Stinkzwam 04 2. Beuk 05 3. Eik 06 Wereldoriëntatie: natuur: bosplanten VCS-M: L-6 JP: 2003-11-25-1

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 47 jrg7 Luc, Guido, Jozefa, Nicole, Ine, Jan en Paul waren de koukleumen van dienst. Dit heeft ons wel niet belet een aardig reeksje paddenstoelen waar te nemen. Er werden ook nieuwe afspraken

Nadere informatie

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018

NATUURRIJK TESPELDUYN OKTOBER 2018 U kent dat wel, u heeft een fantastische afslag, maar ziet niet goed waar uw bal terecht kwam. U loopt erheen en ontwaart steeds mee witte ballen. Dichterbij gekomen blijken het geen ballen maar paddenstoelen

Nadere informatie

Wandeling n 7 : Chêne à l'image : Durbuy Bewegwijzering :

Wandeling n 7 : Chêne à l'image : Durbuy Bewegwijzering : Wandeling n 7 : Chêne à l'image : Durbuy Bewegwijzering : Deze wandeling trekt door het bos van Grandhan en Petit-Han waar haagbeuk en de eik elkaar aanvullen. Afhankelijk van het seizoen vind je hier

Nadere informatie

Paddenstoelenexcursie in het Warmonderbos

Paddenstoelenexcursie in het Warmonderbos Paddenstoelenexcursie in het Warmonderbos Door: Maddi Ferket en Paul Venderbosch Als we op zaterdag 4 oktober verzamelen bij de ingang verzorgt Co Mesman eerst een inleiding. Hij vertelt de niet-leden

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 10 oktober 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, De weersverwachting voor dinsdag stemde niet optimistisch. Ik hield er zelfs rekening mee dat de excursie niet door zou

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg5

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg5 SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg5 Isabelle, Paul, Luc, Gerard, Josse, Francine, Ine, Jos, Jan en Marte kuierden op 3 november door de Lozerheide. Met Gerard hadden we meteen belangstelling van over de grens. Wie

Nadere informatie

De Wiershoeck- Schoolwerktuin, woensdag 13 november 2013

De Wiershoeck- Schoolwerktuin, woensdag 13 november 2013 De Wiershoeck- Schoolwerktuin, woensdag 13 november 2013 Het was afgelopen woensdag mooi herfstweer; droog, een aangenaam zonnetje en weinig wind. Maar het was erg rustig op de tuinen, er waren weinig

Nadere informatie

gemiddeld totaal. ZOMER Aantal excursies

gemiddeld totaal. ZOMER Aantal excursies ZOMER- EN HERFSTPADDENSTOELEN IN WASSENAARSE PARKEN Na de winterpaddenstoelen in de Wassenaarse parken (MENNEMA, 2010) en de voorjaarspaddenstoelen (MENNEMA, 2011) volgt hier het gezamenlijke resultaat

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5

SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5 SLOBKOUSNIEUWS 36 jrg5 Voila de kop is eraf. Onze eerste wandeling van het najaar was nog wel hoofdzakelijk aan plantjes gewijd. Op vraag van de afdeling Hechtel-Eksel gingen we namelijk eens rondneuzen

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 19 december Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 19 december Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 19 december 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was ruim een maand geleden dat ik op de tuinen van De Wiershoeck en de Kinderwerktuin was. Er is in deze maanden

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg3 Op woensdag 20 november in de voormiddag gingen Ine, Isabelle, Nicole, Paul, Theo, Richard, Eddy, Andre en ikzelf op een speciale missie in de omgeving van de begijnenvijvers. Om

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 49 jrg7

SLOBKOUSNIEUWS 49 jrg7 SLOBKOUSNIEUWS 49 jrg7 Met de hulp van Guido, Nicole, Dirk en Luc kan ik jullie deze nieuwsbrief aanbieden. Een raadselachtige als je het mij vraagt! Hallo Jan Hier de waarnemingslijst van het Hageven

Nadere informatie

Loof-en naaldbomen. Naam :

Loof-en naaldbomen. Naam : Loof-en naaldbomen Naam : Veel bomen maken een bos In een boomgaard staan soms honderden bomen, en toch is een boomgaard geen bos. Ook in een park kun je veel bomen zien, maar een park is beslist geen

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg6 SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg6 Wie vorige week dacht dat hij met de Slobkousjes meubels kon gaan shoppen zat er duidelijk naast. Josse, Francine, Richard, Ine, Guido, Luc, Paul & Paul, Nicole, verzamelden wel

Nadere informatie

CURAÇAO Koning Willem III. SPECIMEN PAGE 1

CURAÇAO Koning Willem III. SPECIMEN PAGE 1 PAGE 1 1873-1889. Koning Willem III. A - Lijntanding 14, kleine gaten, 1873-1874. 1A 2A 3A 4A 7A 9A 2½ ct. groen 3 ct. lichtbruin 5 ct. rood 10 ct. ultramarijn 25 ct. oranjebruin 50 ct. donkerlila B -

Nadere informatie

Algemene Excursie naar De Horsten op 29 september 2012

Algemene Excursie naar De Horsten op 29 september 2012 Algemene Excursie naar De Horsten op 29 september 2012 Om 13.00 uur treffen we elkaar en de IVN-gids Kees Pinster bij de ingang van De Horsten aan de Papeweg. Het weer is goed, zelfs een zonnetje. We slaan

Nadere informatie

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken

Auditieve oefeningen herfst. Hakken en plakken Auditieve oefeningen herfst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) eek-hoorn vlie-gen-zwam ka-stan-jes pad-den-stoel ka-bou-ter beu-ken-noot e-gel spin-nen

Nadere informatie

Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum

Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum Dit boekje is van: Paddenstoelenpracticum Doorsnede van een paddenstoel 2 3 Tafel 1. Champignons bekijken en tekenen 1. De steel van de champignon is ---------------------- cm lang 2. De steel is ------------------

Nadere informatie

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in:

Bomenpad Park Vredeoord. Antwoordenblad. Vul hier eerst jullie namen in: Antwoordenblad Vul hier eerst jullie namen in: 1......................................................................................... 3.........................................................................................

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Coniferen. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Coniferen G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Coniferen: een aparte groep! Zaadplanten Eenzaadlobbig Tweezaadlobbig Bedektzadig Naaktzadig Bomen Heesters enz Coniferen Ginkgo biloba

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016. Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 3 mei 2016 Beste natuurliefhebber/-ster, Het was een heel aangename dag, maar er was minder te zien dan ik had gehoopt/verwacht. Twee dagen eerder waren we in de Hortus

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 46 jrg5 De Bever

SLOBKOUSNIEUWS 46 jrg5 De Bever SLOBKOUSNIEUWS 46 jrg5 De Bever De redactie moest vorige dinsdag afwezig blijven en kreeg enkel van Luc onderstaande mail. Hij had duidelijk weer huiswerk moeten opknappen. Hoi Elzenweerschijnzwam of dunnen

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 41 jrg4

SLOBKOUSNIEUWS 41 jrg4 SLOBKOUSNIEUWS 41 jrg4 Deze keer eerst een blik in de toekomst. Volgende dinsdag 18 11 starten we immers met onze cursus korstmossen onder leiding van Hans Vermeulen. Gedurende 4 weken zullen we op dinsdag

Nadere informatie

Houten terrasplanken met B-Fix clipsysteem. Verkrijgbaar in de houtsoorten: - Alungu (ook met bol profiel) of - Garapa - Merbau - Ipé

Houten terrasplanken met B-Fix clipsysteem. Verkrijgbaar in de houtsoorten: - Alungu (ook met bol profiel) of - Garapa - Merbau - Ipé Houten terrasplanken met B-Fix clipsysteem Verkrijgbaar in de houtsoorten: - Alungu (ook met bol profiel) of - Garapa - Merbau - Ipé Kenmerken Alungu: Verkrijgbaar in de afmetingen: 21mm x 145mm met vlakke

Nadere informatie

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 oktober Beste natuurliefhebber/-ster,

De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 oktober Beste natuurliefhebber/-ster, De Wiershoeck-Kinderwerktuin, dinsdag 31 oktober 2017 Beste natuurliefhebber/-ster, Tijdens deze laatste reguliere excursie van dit jaar scheen de zon regelmatig. Er stond ook lang niet meer zo veel wind

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg4

SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg4 SLOBKOUSNIEUWS 38 jrg4 RECHTZETTING: Mijn aantijgingen in de vorige nieuwsbrief waren onterecht. De lijst van de wandeling op de 14e in de Warande was me wel degelijk dezelfde dag nog doorgestuurd. amethistzwam

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van herfst 2013 Hoi! Rood met witte stippen? Dat is de vliegenzwam. Vraag mensen eens welke paddenstoel ze het allermooist vinden. Grote kans dat ze roepen: de vliegenzwam!

Nadere informatie

Informatie over het herbarium

Informatie over het herbarium Informatie over het herbarium Het woord herbarium is afkomstig van het Latijnse woord Herba dat kruid betekent. Een herbarium is eigenlijk een verzameling kruiden. Maar het bevat ook bladeren, bloeiwijzen

Nadere informatie

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg.

Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. A Acer platanoides (noorse esdoorn) Zoals al in de rij langs de Willy Sluiterweg. Onder deze bomen langs de waterzijde wordt er in het gras een bloembollenmengsel aangebracht voor meer kleur. Het gras

Nadere informatie

Lijst van planten die geplukt mogen worden voor de herbariumwedstrijd

Lijst van planten die geplukt mogen worden voor de herbariumwedstrijd Lijst van planten die geplukt mogen worden voor de herbariumwedstrijd Bomen en struiken (alleen de bladeren plukken) 10 soorten verplicht 1. acacia 2. Amerikaanse eik 3. berk 4. beuk 5. braam 6. els 7.

Nadere informatie

Paddenstoelen zoeken in Vlaanderen

Paddenstoelen zoeken in Vlaanderen Paddenstoelen zoeken in Vlaanderen Een aanmoediging voor beginners Handleiding Natuur.studie nummer 5 2006 Roosmarijn Steeman De natuur heeft je nodig. En vice versa. INVENTARISATIE VAN Paddenstoelen IN

Nadere informatie

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat:

Pinus nigra, Oostenrijkse den. Aantal: 19 stuks Maat: Pinus nigra, Oostenrijkse den Aantal: 19 stuks Maat: 150-200 20-25 (40) m in jeugd breed kegelvormig, later rond Schors en takken: zwartgrijs met diepe groeven, takken geelbruin stijve naalden, 2 bijeen,

Nadere informatie

HOOFDGROEP ORDE NAAM NEDERLANDSE NAAM SUBSTRAAT Myxomycetes Physarales Diderma deplanatum Plat kalkschaaltje d.loofh

HOOFDGROEP ORDE NAAM NEDERLANDSE NAAM SUBSTRAAT Myxomycetes Physarales Diderma deplanatum Plat kalkschaaltje d.loofh COPRINUS 67 Mededelingen van Mycologia Zuid-West-Vlaanderen, aangesloten bij de zwvl natuur- en milieukoepel V.Z.W. Zevende jaargang Nr 8 Oktober 2007 Kontakt: www.mycologia.tk en mycologia@gmail.com PADDENSTOELEN

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, maandag 24 november 2014. Beste natuurliefhebber/- ster,

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, maandag 24 november 2014. Beste natuurliefhebber/- ster, De Wiershoeck- Kinderwerktuin, maandag 24 november 2014 Beste natuurliefhebber/- ster, Ook deze keer heb ik voor de maandag gekozen om een paar uurtjes rond te kijken op de tuinen. Het was een zonnige,

Nadere informatie

Een bijzondere ontmoeting.

Een bijzondere ontmoeting. Een bijzondere ontmoeting. Op een warme herfstdag maakte ik een wandeling in een prachtig bos. De zon scheen en het leek of de vogels in voorjaarsstemming waren. De bomen hadden verschillende kleuren.

Nadere informatie

de rode cirkel de roze ster de witte ster de gele cirkel de paarse ster de blauwe ster de paarse cirkel de licht blauwe cirkel de turkoise ovaal

de rode cirkel de roze ster de witte ster de gele cirkel de paarse ster de blauwe ster de paarse cirkel de licht blauwe cirkel de turkoise ovaal de gele cirkel de paarse cirkel de rode cirkel cirkel de turkoise ovaal de zwarte ovaal de bruine ovaal de groene ovaal het oranje vierkant het paarse vierkant het blauwe vierkant het rode vierkant de

Nadere informatie

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Klim, slinger en leiplanten. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Klim, slinger en leiplanten G41-G31-GB1+2 Algemene informatie Klim, slinger en leiplanten In de volksmond wordt deze groep klimplanten genoemd. Maar de manier waarop ze tegen een

Nadere informatie

NovaWood (Thermo Essen) Gevelbekleding:

NovaWood (Thermo Essen) Gevelbekleding: NovaWood (Thermo Essen) Gevelbekleding: NovaWood of thermisch essen is hét beste alternatief voor kostbare exotische houtsoorten. Voordelen van thermisch essen gevelbekleding: Essenhout wordt bij een thermobehandeling

Nadere informatie

Paddenstoelenexcursie 2008-11-29. Locatie: Bosrandpark, Almere Buiten

Paddenstoelenexcursie 2008-11-29. Locatie: Bosrandpark, Almere Buiten Paddenstoelenexcursie 2008-11-29 Locatie: Bosrandpark, Almere Buiten Totaal gevonden: 51 soorten - 1 - Inhoud: Witte kluifzwam...- 3 - Gewoon elfenbankje...- 4 - Gerimpelde korstzwam...- 6 - Witte vlierschorszwam...-

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg6

SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg6 SLOBKOUSNIEUWS 39 jrg6 Luc, Paul & Paul, Guido, Nicole, Jan, Jos, Ine, Isabelle waren deze keer van de partij om op verkenning te gaan in de omgeving van de Schulens weyer. En ja onze beden werden iets

Nadere informatie

Verkrijgbaar in de maten: 25mm x 105mm, 25mm x 140mm en lengtes: 900mm, 1350mm, 1800mm, 2250mm en 2700mm. Verkrijgbaar in de houtsoorten:

Verkrijgbaar in de maten: 25mm x 105mm, 25mm x 140mm en lengtes: 900mm, 1350mm, 1800mm, 2250mm en 2700mm. Verkrijgbaar in de houtsoorten: Buitenparket Supreme: houten terrasplanken met B-Fix clipsysteem en innovatief profiel met kop veer groef verbinding. Ook verkrijgbaar als gevelbekleding. Verkrijgbaar in de maten: 25mm x 105mm, 25mm x

Nadere informatie

Het uitlopen van bomen

Het uitlopen van bomen Het uitlopen van bomen Werkblad van... Bij deze opdrachten gaan we een aantal weken het uitlopen van vier soorten bomen volgen. Je zult zien, dat tijdens deze weken de bomen eerst gaan bloeien en dat daarna

Nadere informatie

Bijlagen. Bijlage 1: Profielbeschrijvingen

Bijlagen. Bijlage 1: Profielbeschrijvingen Bijlagen Bijlage 1: Profielbeschrijvingen Projectcode: 24678-DEMP Opdrachtgever: Vermilion Oil & Gas Netherlands B.V. Projectnaam: Onderzoek dempingen De Hoeve Boring: 1 Boring: 11 humeus, donkergrijs

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg2

SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg2 SLOBKOUSNIEUWS 43 jrg2 Met zeven slobkousjes gingen we op pad in het domein van de Kleinmolen. Eerst nog wat nakaarten over de vorige week. Er waren duidelijk nog twijfels! Het was prima wandelweer, de

Nadere informatie

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :...

Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Rode opdracht: bomen Pak de boomzoeker 1, 2 en 3 uit de werkmap Volg de aanwijzingen en ontdek met de cijfercode wat de naam van de boom is. Onze boom heet :... Kijk goed naar deze boom om te zien of het

Nadere informatie

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder

Nachtvlinders. Glasvleugelpijlstaart. De sint-jansvlinder is een dagactieve nachtvlinder Nachtvlinders Wist je dat er 2 groepen vlinders zijn? De ene groep noemen we dagvlinders, de andere groep noemen we nachtvlinders. Het verschil tussen dag- en nachtvlinders lijkt heel simpel: dagvlinders

Nadere informatie

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019

Biotoop heide. Cursus natuurmanagement, 2019 Biotoop heide Cursus natuurmanagement, 2019 Natura 2000 Wat doen we vandaag? Heide Heide in Vlaanderen Begin 19 de eeuw Grootste uitbreiding heidelandschap (woeste grond) De mens vecht om er te overleven.

Nadere informatie

Resultaten paddenstoeltelling 2010

Resultaten paddenstoeltelling 2010 1 2 Resultaten paddenstoeltelling 2010 Natuurpunt organiseerde in 2010 voor de eerste keer een paddenstoelkijkweekend in Vlaanderen. Op 16 en 17 oktober wilden we iedereen de tuin in sturen om op zoek

Nadere informatie

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bladhoudende heesters. lijst 1 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bladhoudende heesters G41-G31-GB1+2 Bladhoudende heesters Wat is het verschil met de bladverliezende heesters? Het blad van bladhoudende heesters is vaak dikker. De huidmondjes zitten

Nadere informatie

Op zoek naar paddenstoelen in het Kesseleikerbroek zondag 26 september 2010

Op zoek naar paddenstoelen in het Kesseleikerbroek zondag 26 september 2010 1 Op zoek naar paddenstoelen in het Kesseleikerbroek zondag 26 september 2010 Een waterig zonnetje bescheen de beginnende herfstkleuren in het bosgebied dat de zuidelijke uitloper van de Heldense Bossen

Nadere informatie

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad

klimaatstad herfst Paddenstoelen klimaatstad herfst Paddenstoelen Schrijf hier je naam... Stad Gent Milieudienst Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen 2014 Driepikkelstraat 32 9030 Mariakerke ( 09 226 15 01 7 bourgoyen.educatie@gent.be geen gezwam...

Nadere informatie

BOMEN STERVEN STAANDE...!

BOMEN STERVEN STAANDE...! BOMEN STERVEN STAANDE...! Over stoere bomen en... straffe killers! Citeren als: Bomen sterven staande.. PSGKruin November 2013 Freddy Moorthamer Linde Kruibeekse kreek Bazel (nov '13) Beuk Hof ter Saksen

Nadere informatie

Opbouw. Vleermuisherkenning in de hand. Woord vooraf. Leren determineren. Waarom? Competentie 4: Goede determinatie

Opbouw. Vleermuisherkenning in de hand. Woord vooraf. Leren determineren. Waarom? Competentie 4: Goede determinatie Opbouw Vleermuisherkenning in de hand Hanteerweekend 12 & 13 september 2008 Waarom? Leren determineren Algemene kenmerken Verschillen tussen de genussen Behandelen van de genussen Alles minus myotis Pauze

Nadere informatie

Bijzondere vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2011

Bijzondere vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2011 Bijzondere vondsten Paddenstoelenwerkgroep 2011 Dit jaar een overzicht in twee gedeelten. In het eerste gedeelte staan de brandplekpaddenstoelen, gevonden in de in mei 2011 door brand verwoeste gedeelten

Nadere informatie

SLOBKOUSNIEUWS 40 jrg3

SLOBKOUSNIEUWS 40 jrg3 SLOBKOUSNIEUWS 40 jrg3 Op dinsdag 26 november gingen Ine, Luc, Paul, Yvo, Zee en ikzelf rondneuzen in het kattenbos. Katten hebben we niet gezien maar wat paddenstoelen betreft viel het best mee. De lijst

Nadere informatie

Oogst de paddenstoelen door ze met een scherp mes zo dicht mogelijk bij het substraat af te snijden.

Oogst de paddenstoelen door ze met een scherp mes zo dicht mogelijk bij het substraat af te snijden. Algemeen: Een paddenstoel bestaat voor het grootste gedeelte uit water en heeft dus veel vocht nodig om te groeien. Het grootste gedeelte wordt uit het substraat gehaald, maar ook de omgeving moet vochtig

Nadere informatie

Het is Raar maar waar! NatuurWijs lesbrief Paddenstoelen

Het is Raar maar waar! NatuurWijs lesbrief Paddenstoelen Het is Raar maar waar! NatuurWijs lesbrief Paddenstoelen Wilt u eropuit met de kinderen om de wereld van de paddenstoelen te ontdekken met alle zintuigen? NatuurWijs heeft speciaal voor de kinderboekenweek

Nadere informatie

Mond en tanden BelRAI

Mond en tanden BelRAI Bedoeling Mond en tanden BelRAI Vaststellen van nood aan hulp met de mond- of prothesehygiëne verwijzing naar tandarts Algemene Richtlijnen Communicatie Vertel aan de cliënt dat het eventueel wat ongewoon

Nadere informatie

Massief houten tafelbladen

Massief houten tafelbladen Massief houten tafelbladen Over ons Eppinga hout & bouwmaterialen is al meer dan dertig jaar een begrip in Zuid-Oost Friesland (Fryslân) en is de handelsnaam voor Eppinga BV. Eppinga is als familiebedrijf

Nadere informatie

HUIDANALYSE/ CLIËNTENKAART HUID DOEL VAN HUIDDIAGNOSE. Dia 1. Dia 2. Dia 3

HUIDANALYSE/ CLIËNTENKAART HUID DOEL VAN HUIDDIAGNOSE. Dia 1. Dia 2. Dia 3 Dia 1 HUIDANALYSE/ CLIËNTENKAART Beauty level basics 1: blz 109 120 Beauty level basics 2: v.a. 231 Dia 2 HUID Dia 3 DOEL VAN HUIDDIAGNOSE BEPALEN HUIDSOORT CONDITIE VAN DE HUID BASIS VAN GEZICHTSBEHANDELING

Nadere informatie

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4)

HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4) HET HERKENNEN VAN GROTE MEEUWEN (DEEL 4) Bram Rijksen In de voorgaande delen is ingegaan op specifieke leeftijdskenmerken en het verschijnsel rui bij grote meeuwen. In het derde deel is aangegeven hoe

Nadere informatie

Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen...

Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen... Inleiding: Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen... Zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen... Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt. Dit is het begin van een

Nadere informatie

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs

Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Planten voor de Prins Werkmap Tweede graad Basisonderwijs Tekeningen: Jowan De Saedeleer Inleiding Wil jij Prins Baldewijn helpen om terug in zijn kasteel te gaan wonen? Dan moet je op zoek gaan naar nuttige

Nadere informatie

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8

Bosopdrachten. Praktijkopdrachten groep 7/8 Bosopdrachten Praktijkopdrachten groep 7/8 Inhoud..1 Determineren.2 Het bos van binnen naar buiten.5 Klimaat en sfeer in het bos 6 1) DOE JE OREN OPEN..6 2) VOEL EN RUIK..6 3) KLIMAAT..6 Boomdikte...7

Nadere informatie

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren

Kleur. Kleurencirkel. De kleurencirkel wordt besproken in de klas. De kleurencirkel bestaat uit: primaire kleuren secundaire kleuren tertiaire kleuren Klas 2 periode 2 Naam: Voor de toets van periode 2 leer je de volgende begrippen. Al deze begrippen staan op wiki.roncalli.nu Bekijk de plaatjes op de wiki in kleur en print hem uit!!! Kleur Kleurencirkel

Nadere informatie

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2

Plantenkennis. Bomen. lijst 1. Deel 2 G41-G31-GB1+2 Plantenkennis lijst 1 Bomen Deel 2 G41-G31-GB1+2 Juglans regia walnoot Boom: 15-18 m hoog Kroon: breed afgeplat, open Geelbruine herfstkleur Juglans regia Groot, veervormig samengesteld blad Bruingroen

Nadere informatie

Pr-rent Windekekouter 37 G.S.M.: 0474/510.868. 9860 Oosterzele e-mail : info@pr-rent.be BTW : BE 0810.821.317. website : www.pr-rent.

Pr-rent Windekekouter 37 G.S.M.: 0474/510.868. 9860 Oosterzele e-mail : info@pr-rent.be BTW : BE 0810.821.317. website : www.pr-rent. Ballonnen verkrijgbaar bij pr-rent OP BESTELLING "ballon aan touwtje" groot blanco normaal blanco communie disney en dieren geboorte huwelijk en jubileum verjaardag overige decoratie communie disney en

Nadere informatie

59 ml, art. 38 001... / 15 ml, art. 38 040... (met 1 gekenmerkt)

59 ml, art. 38 001... / 15 ml, art. 38 040... (met 1 gekenmerkt) 59 ml, art. 38 001... / 15 ml, art. 38 040... (met 1 gekenmerkt) 100 sneeuwwit 610 1 brilj. zilver 617 champagne goud 620 1 antiekgoud 618 brokaat goud 630 1 ven. goud 660 1 brilj. brons 59 ml, art. 38

Nadere informatie