Sint-Maarten Middenschool. Gebruikershandleiding Smartschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Sint-Maarten Middenschool. Gebruikershandleiding Smartschool"

Transcriptie

1 Sint-Maarten Middenschool Gebruikershandleiding Smartschool Inhoud Als je vragen hebt over het gebruik van Smartschool kan je in onderstaande vragenlijst jouw vraag misschien wel terug vinden. Website Inloggen Waar vind ik Smartschool? Hoe moet ik inloggen? Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu? Gebruikersovereenkomst Berichten Wat staat er in de gebruikersovereenkomst? Hoe bekijk ik een bericht? Hoe open ik een bijlage? Hoe verstuur ik een bericht? Hoe voeg ik een bijlage toe aan een bericht? Hoe verwijder ik een bericht? Uploaden Hoe zet ik een bestand of document online? Hoe bewerk ik een document dat op Smartschool staat? Vakken Waar vind ik mijn vakken terug? Hoe geef ik een taak af in de uploadzone? Profiel Hoe wijzig ik mijn profiel? Hoe maak ik groepen aan? Hoe wijzig ik mijn profielfoto?

2 Waar vind ik Smartschool? Open internet en tik in de adresbalk van je browser dit adres : Let wel: wij werken met Mozilla Firefox als browser! Tip: Om te vermijden dat je dit adres telkens opnieuw in de adresbalk moet intikken, plaats je deze website best bij je favorieten! Je doet dit door Ctrl + D te drukken. Hoe moet ik inloggen? Op de startpagina van Smartschool zie je rechts het venster om in te loggen. Iedereen krijgt een gebruikersnaam en een wachtwoord. Deze gegevens blijven voor de rest van het schooljaar hetzelfde. Je kan ze dus NIET wijzigen. Geef je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op aanmelden. Ik ben mijn wachtwoord vergeten. Wat nu? Wanneer je je gebruikersnaam en/of je wachtwoord vergeten bent kan je dit enkel OP SCHOOL terug krijgen. Je doet dit door de gegevens tijdens je 3-wekelijkse les ICT te vragen aan je leerkracht. Je kan ook terecht op het leerlingensecretariaat bij Mr Kersschot die over alle gegevens beschikt van de eerstejaars.

3 Wat staat er in de gebruikersovereenkomst? Als je voor de eerste keer aanmeldt krijg je een gebruiksovereenkomst op je scherm. In de les gaan we daar niet te veel tijd aan besteden, maar we sommen hier de belangrijkste punten even op. Je kan altijd de volledige overeenkomst opvragen op school of ze downloaden op 1) Wachtwoorden worden NIET doorgegeven. Bij overtreding kan de leerkracht ingrijpen. Wees je er ook van bewust dat je leerkracht AL jouw verrichtingen kan volgen. 2) Smartschool wordt alleen gebruikt voor school. 3) Leerlingen zijn zelf verantwoordelijk voor de documenten die op smartschool gezet worden. Zorg er dus voor dat de documenten VIRUSVRIJ zijn. Schade aan het systeem door nalatigheid of opzet wordt door de leerlingen zelf vergoed. 4) Bij zware overtredingen kan Smartschool tijdelijk of permanent je account blokkeren. Dit kan zonder waarschuwing. 5) Verspreiden van MP3 s en videobestanden die auteursrechtelijk beschermd zijn is verboden. 6) De leerling probeert niet in te loggen met een andere naam. Het is dus verboden te gissen naar wachtwoorden. 7) Er wordt geen SPAM verzonden. Het berichtensysteem dient dus enkel voor doelgerichte communicatie met leerlingen of leerkrachten 8) Er wordt gelet op taalgebruik. We schrijven in volzinnen, gebruiken geen afkortingen. Om verder te gaan klik je op

4 Hoe bekijk ik een bericht? Rechtsboven in de taakbalk van Smartschool zie je Berichten staan. Als dit in rode letters staat geschreven wil dit zeggen dat je nog (nieuwe) ongelezen berichten in jouw postvak hebt. Je klikt op Berichten om naar het Postvak In te gaan en jouw bericht(en) te lezen. Je krijgt het volgende scherm te zien: Je komt nu dus in je Postvak in dat aangeeft hoeveel ongelezen berichten (rood cijfer) er voor jou zijn. In het vak daar rechts van zie je de afzender, onderwerp en datum van het verzonden bericht. Om een bericht te lezen klik je er gewoon op. De inhoud van het bericht verschijnt nu aan de rechterkant van je scherm zoals aangegeven op volgende illustratie.

5 Je kan op dit bericht antwoorden door op te klikken. Volgend scherm verschijnt: De persoon die jou het bericht heeft verzonden is automatisch geselecteerd. Ook het onderwerp is voor jou al ingevuld. Hier kan je jouw boodschap kwijt. Eenmaal die is ingetikt, klik je op Versturen om het bericht te verzenden. Hier kan je het bericht waarop je wil antwoorden nog eens nalezen. Je kan ook bijlagen toevoegen maar dat onderwerp komt later aan bod.

6 Hoe open ik een bijlage? Dit symbool geeft aan dat er bij het bericht een bijlage gevoegd is. Om deze bijlage te openen klik je op het bericht en je krijgt rechts weer de inhoud van het bericht en de bijlage Je ziet achtereenvolgens de naam van de bijlage (1), het type bestand (2), grootte (3) en twee icoontjes (4 en 5). Je kan het bestand opslaan in de map Mijn documenten op smartschool (5). Hoe je jouw mappenstructuur opbouwt in Mijn documenten wordt later in de cursus duidelijk. Om het bestand te openen druk je op (4). Je krijgt volgend scherm te zien:

7 Je kiest OpenOffice.org en klikt op OK". Het document wordt nu geopend. Als Open Office nog niet standaard is ingesteld klik je op het omgekeerd driehoekje en kies je in het lijstje voor het juiste programma. Je kan het bestand ook opslaan op jouw pc. Hiervoor klik je op Bestand opslaan en vervolgens op OK. Je krijgt het volgende scherm te zien. Het bestand is in deze map op je computer opgeslagen. Je kan het bestand ook nu openen door te dubbelklikken op het document.

8 Hoe verstuur ik een bericht? Om een nieuw bericht te op te stellen en te verzenden klik je op scherm verschijnen: Je ziet volgend Om je contactpersonen te selecteren klik je op Je komt hier terecht: Je klikt op Middenschool. Let op: het vakje dat er achter staat NIET aanvinken. Het is immers niet de bedoeling dat heel de Middenschool jouw berichten leest. Je vinkt pas een vakje aan als je de juiste leerling of de juiste groep leerlingen ziet.

9 Klik op MSLeerlingen Klik op jouw studierichting Klik op de klas waaruit je de leerlingen wil halen. (Als je gans jouw klas wil aanschrijven vink je de klas aan door in het vierkantje te klikken). Klik op het klasdeel waaruit je leerlingen wil halen

10 Vink de leerlingen aan die je wil aanschrijven en klik daarna op de groene pijl naar rechts. Als je uit het andere klasdeel ook nog leerlingen wil selecteren klik je op Je belandt dan terug in het vorige scherm. Klik op het andere klasdeel en selecteer de leerlingen die je wil aanschrijven. Je ziet jouw selectie rechts verschijnen. Je kan hieruit nog leerlingen verwijderen als je je vergist hebt. Je vinkt dan de leerling(en) aan die je wil verwijderen en klikt op de pijl naar links. Als de selctie in orde is klik je op opslaan Je ziet nu de leerlingen die je geselecteerd hebt staan in het vak Aan: Vul nu een duidelijk onderwerp in. Schrijf in het tekstvak jouw duidelijke boodschap. Let op de regels van de netiquette m.a.w. zorg voor een aanspreektitel, verzorgd taalgebruik, Je kan ook bijlagen toevoegen, maar dit onderwerp komt hierna aan bod. Klik op Versturen om jouw bericht te verzenden. Als je je leerkracht wil aanschrijven, gelden dezelfde stappen maar kies je in plaats van MSLeerlingen voor MSLeerkrachten per klas. Nu verschijnen al jouw vakleerkrachten en kies je de leerkracht die je wil aanschrijven.

11 MOGELIJKHEID 2 OM PERSONEN TE KIEZEN: Je kan ook op een andere manier te werk gaan. Stel dat je een leerling wil aanschrijven waarmee je een groepswerk moet maken. Je kan dan in het vak Aan: een deel van de naam van die leerling invullen. Je ziet een lijstje verschijnen met daarin alle personen op de school die het ingevoerde deel in hun naam hebben. Klik vervolgens op de persoon die je wil aanschrijven. De persoon komt tevoorschijn bij jouw contactpersonen. Je kan dan eventueel een tweede of een derde persoon toevoegen door op dezelfde manier te werk te gaan. Als je een volledige klas wil aanschrijven kan je ook bij Aan: de klas invullen (vb. 1A01). Je ziet dan alle namen verschijnen van de leerlingen die in die klas zitten.

12 Hoe voeg ik een bijlage toe aan een bericht? Als je een bericht verstuurt, kan je daar ook een bijlage aan toevoegen. Dit doe je als volgt: STAP 1 STAP 2 STAP 3 STAP 4 STAP 5 STAP 6

13 STAP 1 STAP 2 Nadat je je bericht getikt hebt klik je op Klik vervolgens op STAP 3 Klik op in het tabblad Mijn computer STAP 4 STAP 5 Selecteer het bestand dat je wil toevoegen en klik op Klik op STAP 6 STAP 7 Je kan via je klikt op je bericht nog eens nalezen of om je bericht te verzenden. Hoe verwijder ik een bericht? Om een bericht te verwijderen klik je op het kruisje dat rechts naast een bericht staat. Je krijgt dan volgend schermpje te zien: Klik op OK om het bericht te verwijderen.

14 Hoe zet ik een bestand of document online? Op de startpagina van smartschool vind je aan de rechterkant de link Je komt nu in de map Mijn documenten die je kan opbouwen zoals je zelf wil. Je kan hier dus mappen aanmaken en documenten plaatsen zodat je ze altijd kan raadplegen. Om een document in Mijn documenten te zetten klik je op dit icoontje Dit icoontje gebruik je om mappen toe te voegen Om een bestand online te zetten gebruik je dus het bovenste icoontje. Als je er op klikt krijg je het volgende scherm:

15 Je gaat nu hetzelfde te werk als wanneer je een bijlage aan een bericht toevoegt. Via Kies bestand kan je weer op zoek gaan naar het document dat je online wenst te zetten. Selecteer het bestand en klik op Openen. Daarna klik je op Bestanden uploaden. Als je dat hebt gedaan zie je je document in Mijn documenten staan. Het is natuurlijk beter en overzichtelijk als je je documenten in mappen plaatst. Voordat je een bestand gaat uploaden selecteer je dan best eerst de map waarin je het document wil plaatsen door er op te klikken. De map wordt nu grijs. Daarna klik je op het icoontje om een bestand toe te voegen en ga je te werk zoals hiervoor uitgelegd.

16 Hoe bewerk ik een document dat op smartschool staat? Als je een document dat op smartschool staat wil bewerken, moet je het uiteraard eerst openen. Je gaat hiervoor naar Mijn documenten en dubbelklikt op het document dat je wil bewerken. Eenmaal je de nodige wijzigingen hebt doorgevoerd, moet je het document eerst opslaan op jouw computer om het daarna weer te uploaden zoals hiervoor uitgelegd. Waar vind ik mijn vakken terug? Op de startpagina van smartschool vind je links het vak Mijn vakken terug. Je ziet dat daar voorlopig enkel het vak ICT 1A staat. Dit kan in de loop van het schooljaar eventueel nog veranderen als andere leerkrachten smartschool ook gaan gebruiken voor hun vakken. De naam van de leerkracht hangt af van de klas waar je in zit. Als je hier op klikt kom je in de map van het vak ICT terecht. Daar vind je aan de linkerkant enkele knoppen die voor jou van belang zijn. De knop documenten bevat allerlei handige documenten zoals deze handleiding, je lessenrooster, die je altijd kan raadplegen. Ook de verschillende opdrachten die je krijgt zullen daar te vinden zijn.

17 Hoe geef ik een taak af in de uploadzone? Een andere zeer belangrijke knop binnen jouw vakken is de knop Uploadzone. Dit is een structuur die jouw leerkracht heeft opgebouwd waar je jouw afgewerkte opdrachten kan indienen. Stel: je hebt een opdracht over het gebruik van Smartschool afgewerkt en je wil deze indienen. Sla je opdracht op jouw pc op. Open dan Smartschool en ga naar Mijn vakken. Dan klik je op Uploadzone aan de linkerkant van je scherm. Je ziet dan een mappenstructuur verschijnen. (Deze structuur kan verschillen van leerkracht tot leerkracht). Als er voor de mappen een kruisje staat, wil dat zeggen dat er in die mappen nog een map zit. Klik op het kruisje voor de map waar je je opdracht in kwijt wil om de map te openen. In deze map zit nu een andere map. Het icoontje dat voor de map staat wil zeggen dat dit een uploadmap is. Dit is m.a.w. een map waar je jouw opdracht in kan stoppen. Je klikt op de map om ze te openen en volgend scherm verschijnt: Je gaat hier hetzelfde te werk als wanneer je een bijlage aan een bericht wil toevoegen. Hier geef je een omschrijving van jouw opdracht af plus jouw naam en klas! (vb. Opdracht Smartschool Bart Smet, klas 1A1) Als je daar mee klaar bent dien je jouw opdracht in door op de knop Indienen te klikken. Let wel: eenmaal je opdracht is ingediend, kan je ze niet meer terug openen. De leerkracht bekijkt dan jouw opdracht zoals jij ze hebt afgegeven.

18 Hoe wijzig ik mijn profiel? Bovenaan rechts in de werkbalk zie je de knop Profiel. Hierin zitten vele van jouw persoonlijke instellingen. Je kan deze wijzigen als je dat wenst. We overlopen even de verschillende mogelijkheden. Als je op Profiel klikt krijg je het volgende scherm:

19 1 2 Hier kan je gegevens als geboortedatum, adres, , telefoonnummer, invoeren / wijzigen. Je zal zien dat een groot deel al is ingevuld. Je kan hier een foto uploaden (maximum 120 x 120 pixels). Zorg ervoor dat dit een foto van jezelf is en dus niet van bv. een paard, een kat of een ander iets waar je belang aan zou hechten. De volledige uitleg volgt hierna. 3 Je kan dit NIET wijzigen. 4 Ook deze instellingen wijzig je best niet. 5 6 Je kan hier kiezen uit twee opties om de lay-out van je berichten te bepalen. De uitgebreide versie laadt trager dan de eenvoudige. Hier beslis je of elke gebruiker jouw persoonlijke instellingen al dan niet te zien krijgt. 7 Hoe je groepen aanmaakt wordt hierna grondig uitgelegd. 8 Hier kan je kleuren en andere weergave-instellingen wijzigen. ALS JE WIJZIGINGEN HEBT AANGEBRACHT VERGEET DAARNA DAN NIET OP OPSLAAN OF WIJZIGEN TE KLIKKEN. OM TERUG NAAR HET PROFIELMENU TE GAAN KLIK JE OP

20 Hoe maak ik groepen aan? Als je op Mijn groepen klikt krijg je onderstaand scherm te zien: Klik op Nieuwe groep en geef jouw groep dan een naam en een omschrijving en klik op Opslaan. Je ziet nu jouw aangemaakte groep verschijnen zoals aangegeven op onderstaand scherm. Vind je de omschrijving toch niet zo goed of staat er een tikfout in dan kan je via de naam en omschrijving wijzigen. Je kan de groep ook gewoon verwijderen via Nu moet je enkel de personen nog selecteren die in jouw groep moeten zitten. Je doet dit door op te klikken. Klik daarna op Leden kiezen. Je komt nu in hetzelfde menu terecht als wanneer je contactpersonen wil selecteren voor een bericht. Ga hetzelfde te werk en als je op opslaan (diskette) hebt geklikt verschijnen de gekozen personen in jouw groep.

21 Het is nu veel eenvoudiger om aan die groep personen berichten te sturen. Als je een bericht opstelt kan je bij Aan: de naam van jouw groep intypen om bv. de leerlingen die bij jou in de groep ICT zitten aan te schrijven. Hoe wijzig ik mijn profielfoto? Bij Profiel Mijn foto vind je de knop Bladeren. Als je daarop klikt krijg je een scherm te zien met de mappenstructuur van jouw computer: Hierin ga je op zoek naar de foto die je wil gebruiken als profielfoto, selecteert hem en je klikt op openen. Let wel: je kan enkel gebruik maken van bestanden met de extentie.jpg,.png of.gif Klik vervolgens op Opslaan. Je moet dan even wachten tot het scherm automatisch terugkeert naar het overzichtsblad profiel. Normaal gezien komt dan ook even tevoorschijn of de bewerking al dan niet voltooid is.

Versie NL-V1.0-JAN 12. Leerlingenhandleiding

Versie NL-V1.0-JAN 12. Leerlingenhandleiding Versie NL-V1.0-JAN 12 Leerlingenhandleiding 1 Copyright 2011 - Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen...

Inleiding... 3. Het e-mailadres... 3. Hoe werkt e-mail?... 3. Je emailadres registreren... 4. Aanmelden bij Outlook... 7. Schermonderdelen... E-MAIL INHOUD Inleiding... 3 Het e-mailadres... 3 Hoe werkt e-mail?... 3 Je emailadres registreren... 4 Aanmelden bij Outlook... 7 Schermonderdelen... 8 Mailen... 10 Een mail lezen... 10 Een mail versturen...

Nadere informatie

Instructieboekje. Versie: 20090921

Instructieboekje. Versie: 20090921 Instructieboekje Versie: 20090921 Inhoudsopgave Wat is E-Portfolio VIER?... 3 Hulp nodig?... 4 Het programma opstarten... 5 Inloggen... 6 Het hoofdscherm (Home)... 7 Wie mag wat?... 8 Wie laat je meekijken?...

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

15/03/11. Handleiding MEA-server. Wendy Ranschaert. Ver 1.0

15/03/11. Handleiding MEA-server. Wendy Ranschaert. Ver 1.0 Handleiding MEA-server 15/03/11 Wendy Ranschaert Ver 1.0 Pagina 2 Inhoudstabel 1. Wat is de MEA-server? 2. Hoe krijg je toegang tot de MEA-server? 3. Aanvraag nieuwe gebruiker 4. Een nieuwe MEA maken 5.

Nadere informatie

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios

Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios Papierloos vergaderen met NotuBox Handleiding versie 24 februari 2015 Versie 3.3 van de applicatie voor ios NotuBiz Trias III K.P. v.d. Mandelelaan 110 3062 MB Rotterdam Telefoon: 010-789 09 90 E-mail:

Nadere informatie

WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL

WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL WEBSITES MAKEN MET GOOGLE SITES HANDLEIDING GEBOL Inleiding Deze handleiding is gemaakt om te illustreren hoe je een website kunt bouwen met Google Sites. Met deze eenvoudige, maar uitgebreide handleiding

Nadere informatie

Handleiding AndoMail met Zarafa

Handleiding AndoMail met Zarafa Handleiding AndoMail met Zarafa Inhoud AndoLan - Zarafa Webmail (e-mail)...3 1 Webmail met AndoMail...3 1.2 Nieuwe e-mail versturen...4 1.3 Een bijlage toevoegen...6 2 Een e-mailadres opzoeken / adresboek...7

Nadere informatie

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1

Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail. Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Aan de slag met Outlook Web App De nieuwe Humanitas Webmail Maart 2013 (versie 0.1) pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Aan de slag met Outlook Web App... 3 Overzicht instellingen... 3 Vereisten...

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Omniwize. Handleiding

Omniwize. Handleiding Omniwize Handleiding www.omniwize.net Handleiding Omniwize pag. 1 Handleiding Omniwize... 1 1. Omniwize... 5 1.1 De modules... 5 1.1.1 Agenda... 5 1.1.2 Rapport... 5 1.1.3 Leerlingen... 5 1.2 Het gebruik

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Inhoud 1. Waar?...2 2. Wachtwoord wijzigen...2 3. Berichten lezen...2 4. Bijlage openen...3 5. Nieuw bericht...4 6. Bijlage meesturen...4 7. Mappen maken...5

Nadere informatie

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort

Casey s Cursus Outlook Express In samenwerking met de Stichting Welzijn Ouderen, Duiven & Westervoort Deze cursus geeft een algemeen overzicht van de mogelijkheden van Outlook Express. Outlook Express is een programma waarmee e-mail kan worden verstuurd en ontvangen en adressen kunnen worden beheerd. Om

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig.

Schoolmail. Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Schoolmail Handleiding voor het gebruik van je Snorduffel-adres. Druk deze handleiding NIET af. Ze is 25 pagina s lang en je hebt niet alles nodig. Wil je meer uitleg of hulp bij het instellen van de juiste

Nadere informatie

Handleiding Cubigo MKB

Handleiding Cubigo MKB Handleiding MKB Wij heten u hartelijk welkom bij, het platform waar de verbinding wordt gelegd tussen burgers, instellingen, bedrijven en verenigingen op een eenvoudige en gebruikersvriendelijke wijze.

Nadere informatie

Handleiding Horde webmail

Handleiding Horde webmail Handleiding Horde webmail In deze handleiding wordt uitgelegd wat je allemaal met Horde Webmail kunt doen. Want behalve gewoon je e-mails ontvangen, kun je met Webmail nog veel meer. De handleiding is

Nadere informatie

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie.

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Handleiding digitale zorginkoopapplicatie Achmea Zorgkantoor Zorginkoop 2016 In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Achmea Zorgkantoor 31 mei

Nadere informatie

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING

HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING HANDLEIDING NIEUWE ICT-OMGEVING Handleiding nieuwe ICT-omgeving 1 Inhoud 1 Inleiding... 2 2 Inloggen en uitloggen... 2 3 Openingsscherm en start menu... 3 4 Bestandsbeheer... 6 5 Outlook... 7 6 Windows

Nadere informatie

Handleiding SpinOffice CRM April 2013

Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Handleiding SpinOffice CRM April 2013 Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van onze slimme applicatie. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand

Nadere informatie

WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS

WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS WINDOWS LIVE MAIL ESSENTIALS Versie 2013 Computertraining voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows Live Mail Essentials

Nadere informatie

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie.

In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Handleiding digitale zorginkoopapplicatie Achmea Zorgkantoor Zorginkoop 2015 In deze handleiding leest u hoe u een offerte invult en verstuurt met behulp van de webapplicatie. Achmea Zorgkantoor 30 juni

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie

handleiding 2008/2009

handleiding 2008/2009 handleiding 2008/2009 Online digitale foto s plaatsen en delen met familie en vrienden INHOUD Hoofdstuk 1 1.1 Aanmelden 2 1.2 Album aanmaken 2 1.2.1 Klassiek foto s plaatsen 2 1.2.2 Geavanceerd foto s

Nadere informatie

Documentatie ELLO:2. Voorwoord

Documentatie ELLO:2. Voorwoord Documentatie ELLO:2 Voorwoord Deze handleiding is geschreven voor ELLO:2, ofwel Eduliga Leeromgeving 2. De Ello versie op het moment van schrijven is 2.21 Geschreven door: Patrick Knoben en Luc Gommans

Nadere informatie

Winkelparade.nl. De krant voor winkelen in Nederland. Handleiding Winkelparade Parade Basis

Winkelparade.nl. De krant voor winkelen in Nederland. Handleiding Winkelparade Parade Basis Winkelparade.nl De krant voor winkelen in Nederland Handleiding Winkelparade Parade Basis Inhoudsopgave Inloggen...3 Het hoofdmenu...4 Mijn zoekwoorden invoeren of wijzigen... 5 Een nieuw nieuwsbericht

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Basishandleiding Welkom in de basishandleiding van Researchtool.

Basishandleiding Welkom in de basishandleiding van Researchtool. Basishandleiding Welkom in de basishandleiding van Researchtool. Met deze handleiding kunt u zelf snel en eenvoudig uw eigen onderzoek opzetten en uitvoeren. De opzet van de handleiding is zo dat u stapsgewijs

Nadere informatie