INFORMATIEFOLDER. Gastric bypass. Dr Tom Vleugels. Geachte Heer, Mevrouw,

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INFORMATIEFOLDER. Gastric bypass. Dr Tom Vleugels. Geachte Heer, Mevrouw,"

Transcriptie

1 INFORMATIEFOLDER Gastric bypass Dr Tom Vleugels Geachte Heer, Mevrouw, Met deze brochure willen we u de gelegenheid geven om in alle rust alle informatie welke u tijdens de raadpleging verstrekt werd, nogmaals door te nemen.

2 Inleiding Normaal gezien heeft de maag een grote capaciteit zodat je een grote hoeveelheid voedsel kan eten vooraleer een verzadigingsgevoel te hebben. Na passage door de maag wordt het voedsel verteerd en opgenomen in het bloed ter hoogte van de dunne darm. Onverteerde voedselresten en vezels passeren de volledige darm tot ze worden uitgescheiden (stoelgang). Er bestaan verschillende operatieve technieken in de behandeling van zwaarlijvigheid. Sommige operaties zorgen ervoor dat de hoeveelheid voedsel die je kan eten tijdens een maaltijd, sterk wordt beperkt (restrictie). Andere operaties zorgen er voor dat de energie uit het opgegeten voedsel minder door het lichaam wordt opgenomen (malabsorptie). De Gastric Bypass ingreep (uitsluiten van de maag, twaalfvingerige darm en deel dunne darm van de spijsvertering) zorgt er hoofdzakelijk voor dat de hoeveelheid voedsel die je tijdens een maaltijd kan eten sterk wordt beperkt, zonder hongergevoel en met een langdurig volheidgevoel. Tevens wordt de opname van vetten beperkt. Het eten van hoogcalorische voedingsbestanddelen, voornamelijk suikers, zal tevens een onbehaaglijk gevoel geven en dit zal bijdragen tot meer evenwichtige eetgewoonten na de operatie. Voorwaarden voor operatie Indien u voor operatie kiest, dient u rekening te houden met een aantal criteria welke enerzijds door uw mutualiteit zijn vastgelegd en anderzijds gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens. De terugbetalingscriteria (mutualiteit) zijn : 1. U dient ouder te zijn dan 18 jaar. 2. Uw BMI (body mass index) is hoger dan 40. Indien u echter a) een gedocumenteerde obstructieve slaap apnoe vertoont b) een te hoge bloeddruk hebt, welke met drie medicijnen niet te beheersen valt c) een behandelde diabetes mellitus type II hebt, d) voordien een vermageringsoperatie hebt ondergaan, welke gefaald heeft, kan een operatie reeds plaats vinden bij een BMI boven U hebt minstens één jaar een gedocumenteerde begeleiding gevolgd met het oog op gewichtsverlies, zonder blijvend resultaat. 4. De operatie wordt onderschreven na een evaluatie door een multidisciplinair team : zowel een chirurg, als een psycholoog of psychiater, als een specialist in de inwendige geneeskunde ( internist ) zijn het eens dat een operatie aangewezen is. Het advies van een diëtiste is noodzakelijk, hoewel niet wettelijk verplicht, om een degelijke begeleiding van veranderende eetpatronen te verzorgen.

3 Daarnaast zijn er echter ook andere medische criteria waaraan u moet voldoen. Deze criteria zijn : 1. Gezondheidsklachten hebben die veroorzaakt worden door obesitas. 2. Niet lijden aan een ziekte die overgewicht veroorzaakt. 3. Bereid zijn om na de operatie eet en leefstijl aan te passen en zich levenslang medisch te laten opvolgen. 4. Geen ernstige, ongecontroleerde psychiatrische stoornis en/of eetstoornis hebben (bv. Een zware depressie, boulemie) 5. Niet zwanger zijn en geen zwangerschapswens hebben binnen het jaar na de operatie. 6. Geen ernstige hart, vaat of longaandoening hebben (omwille van de narcose) 7. Geen alcohol of drugverslaving hebben. Het pre-operatieve zorgpad Wanneer u op raadpleging bent geweest bij Dr Vleugels, en u aan bovenvermelde criteria blijkt te beantwoorden, treedt er een zorgpad in werking : Er wordt u gevraagd om bij volgende personen op raadpleging te gaan : 1. Een diëtiste : zij brengt uw huidige eetpatronen en gewoontes in kaart en legt u uit wat het preoperatieve dieet inhoudt dat één week voor operatie gevolgd moet worden. Ook postoperatieve aanpassingen van eetgewoontes worden kort besproken. De diëtiste is er niet om u een dieet op te leggen. Integendeel, zij zoekt samen met u naar een regelmatig, gezond maar ook lekker eetpatroon. 2. Een psychologe : iedereen eet uit emotie, door externe prikkels, en draagt zijn eigen geschiedenis met zich mee. Een operatie grijpt hier drastisch op in. Bijvoorbeeld : iemand eet uit stress teveel chocolade, als uitlaatklep. Na een gastric bypass kan dit niet langer, maar hoe kanaliseer je dan die stress? De psychologe vraagt om, voor u bij hen op raadpleging komt, enkele vragenlijsten te beantwoorden en deze reeds terug te sturen : het duurt enkele dagen om de vragenlijsten te evalueren. Hierdoor verloopt de raadpleging vlotter en kan zij u gericht advies geven. 3. Een specialist in de inwendige geneeskunde (cardioloog en/of endocrinoloog) : deze gaat na of u niet lijdt aan een ziekte die overgewicht veroorzaakt (zie hierboven). Voorbeelden : ernstig schildklierlijden, syndroom van PraderWilli, Ook op mogelijk ongekende hartaandoeningen wordt gescreend. Dit gebeurt (in eerste instantie) door een screening met bloedname en een 24uurs- urinestaal.

4 Zodra u bij de chirurg, diëtiste, psychologe en internist op raadpleging bent geweest, vindt er een multidisciplinaire vergadering plaats. Hier wordt besproken of u aan alle criteria voor operatie voldoet en of een operatie volgens ons veilig is. Nadien komt u nogmaals bij Dr Vleugels op raadpleging om verder beleid te bespreken en om alle mogelijke vragen te stellen die nog bij u opgekomen zijn. In principe kan een operatie een tweetal weken later ingepland worden. Het gehele pre- operatieve zorgpad duurt dus minstens vijf weken. De voorbereiding tot de ingreep Preoperatief onderzoek Als na grondige overweging besloten wordt tot het uitvoeren van een gastric bypass operatie worden gewoonlijk een aantal preoperatieve onderzoeken uitgevoerd. Deze onderzoeken zijn afhankelijk van patiënt tot patiënt. Enkele voorbeelden: 1. elektrocardiogram (ECG) met of zonder cardiologisch onderzoek 2. gastroscopie 3. Preoperatieve raadpleging van de anesthesist. Geneesmiddelengebruik Indien u regelmatig medicatie neemt dient u dit aan uw chirurg te melden. Zeker indien het gaat om bloedverdunnende medicatie (anticoagulantia, aspirine, antiinflammatoire geneesmiddelen etc.), omdat deze geneesmiddelen soms een tijdje voor de ingreep moeten worden gestopt. In elk geval dient u (een lijst van) uw geneesmiddelen mee te brengen naar de raadpleging. Preoperatief dieet In overleg met de diëtiste volgt de week voor operatie een dieet, bedoeld om de lever te doen ontzwellen en mogelijke afkickverschijnselen van suikers en vetten nog voor de opname achter de rug te hebben. Opname De dag van de ingreep blijft u nuchter vanaf middernacht. Sommige medicatie mag u s ochtends nog innemen met een klein beetje water. Uw chirurg zal je hierover inlichten. De ingreep heeft plaats onder algemene anesthesie (volledige verdoving) en duurt gewoonlijk ongeveer een uur.

5 De ingreep De operatie wordt uitgevoerd via vier sneetjes van één centimeter en één sneetje van drie centimeter in de buik (laparoscopie of kijkoperatie). Met de Gastric Bypass operatie wordt een klein maagreservoir en een nieuwe kleine maaguitgang gecreëerd, zodat het volume van de maag herleid wordt tot de grootte van een borrelglaasje met een volume van 15 tot 25 cl. Dit kleine maagreservoir, dat met behulp van nietjes wordt gecreëerd, heeft geen doorgang meer met de rest van de maag. De nieuwe kleine uitgang van de maag zorgt ervoor dat de maag niet te snel ledigt (dumping syndroom). Door deze twee aanpassingen zal een kleine hoeveelheid voedsel snel een verzadigings of volheidgevoel geven en bovendien gedurende een langere periode. Dit helpt je minder te eten en aldus te vermageren. Het voedsel komt via de kleine maaguitgang dadelijk in de dunne darm terecht en passeert de rest van de maag en de twaalfvingerige darm niet. De oude maag en de twaalfvingerige darm wordt aldus overbrugd of gebypassed. Het einde van de twaalfvingerige darm wordt opnieuw verbonden met de dunne darm, 100 à 150 cm verder dan de verbinding van de nieuwe maag met de dunne darm. Deze nieuwe verbinding van de twaalfvingerige darm met de dunne darm zorgt ervoor dat het maagsap, gal en pancreassap met het voedsel kan worden vermengd. Dit is noodzakelijk voor een normale vertering. Opgelet : Na de ingreep kan het overbrugde gedeelte van de maag en de twaalfvingerige darm nog moeilijk gastroscopisch worden onderzocht, gezien de nietjeslijn de doorgang van de camera belemmert. Deze operatie is omkeerbaar, oftewel kan ongedaan gemaakt worden, indien nodig. De complicaties 1. Tijdens de ingreep of de periode onmiddellijk na de ingreep De Gastric Bypass operatie is een vrij grote operatie en door uw overgewicht hebt u een grotere kans op complicaties in vergelijking met iemand zonder overgewicht. De volgende complicaties kunnen zich voordoen : een bloeding een verwonding aan een buikorgaan een verwikkeling aan de longen (longontsteking) een hartaanval een naadlekkage een vernauwing aan de maagdarm of darmdarm verbindingen een obstructie of passagehinder ter hoogte van het maagdarmstelsel een ontsteking aan de urinewegen een wondinfectie een bloedklonter in de aders van de benen met mogelijk een longembool als gevolg Deze lijst is niet volledig. Er is een zeer klein doch niet onbestaand risico op overlijden ten gevolge van complicaties. Uiteraard worden alle mogelijke maatregelen genomen om het risico op deze complicaties zo klein mogelijk te houden. Complicaties die de normale hospitalisatieduur verlengen zijn zeldzaam.

6 2. Complicaties in een later stadium na de ingreep We vermelden opnieuw de meest voorkomende complicaties. Ook deze lijst is onvolledig. a. Vertraagde wondheling Door de aanwezigheid van veel onderhuids vet zijn de wondranden soms slecht doorbloed. Dit is soms verantwoordelijk voor een vertraagde wondheling. Dit betekent dat de huid over een gedeelte van de wonde opnieuw open komt te staan na het verwijderen van de hechtingen. Als dit zich voordoet wordt gewoonlijk wat vocht uitgescheiden via de opening. Als dit vocht geïnfecteerd is spreken we van een wondinfectie. Soms beslist de chirurg zelf de huid opnieuw wat te openen om een vochtcollectie te draineren. De opening in de huid groeit steeds vanzelf weer dicht. b. Littekenbreuk Op de plaats van een litteken kan soms een breuk ontstaan. Door de insnede wordt namelijk een zwakke plaats in de spierwand van de buik veroorzaakt. Een breuk kan heelkundig hersteld worden. c. Obstructie / interne hernia Ten gevolge van vergroeiingen in de buik die zich na om het even welke ingreep in de buik kunnen voordoen kan de normale darmdoorgang soms worden belemmerd. Soms is een ingreep nodig om deze vergroeiingen los te maken. d. Galstenen Na de operatie bestaat een verhoogde kans op het ontwikkelen van galstenen. e. IJzer, zink, foliumzuur, vitaminen en mineralen tekorten Deze tekorten kunnen zich voordoen, voornamelijk tijdens de periode van het vermageren. U neemt best van bij het begin ijzer, zink, foliumzuur, vitamines en mineralen. Op regelmatige tijdstippen (best halfjaarlijks) wordt een bloedonderzoek verricht om eventuele tekorten op te sporen. Zowel diëtiste, internist, chirurg alsook uw huisarts kunnen helpen om alles op peil te houden. f. Haarverlies Haarverlies treedt vaak op bij snel vermageren. Ongeveer vijf procent van alle patiënten ondervinden dit in meer of mindere mate het eerste jaar na de ingreep. Het haarverlies is echter tijdelijk en nooit volledig. Bovendien is het begin van het haarverlies vaak een teken van herstel. Het innemen van zink gaat dit tegen. g. Vernauwing aan de uitgang van de maag Zelden kan de nieuwe maaguitgang vernauwen en aanleiding geven tot overmatig braken. Openrekken van de vernauwing via gastroscopie of onder radiografische controle kan dit verhelpen. Zelden is een nieuwe operatie noodzakelijk. Om deze reden wordt gevraagd om de eerste zes weken na operatie geen zure of zeer warme dranken/voedsel te nuttigen.

7 h. Maagzweer Een zweertje in de buurt van de nieuwe maaguitgang kan zelden optreden. Dit kan meestal worden behandeld met medicatie die de zuurproductie in de maag afremt. Het postoperatieve dieet Na de operatie dient u uw eetgewoonten aan te passen : u moet minder en anders eten. Hierbij wordt u begeleid door de diëtiste, bij wie u regelmatig op controle komt. Zij bespreekt met u in detail de voedingsdriehoek en leert u bijvoorbeeld een opklimschema voor groenten. Het uiteindelijke doel van de ingreep bestaat erin dat u tijdens één maaltijd ongeveer de portie van een voorgerecht zal kunnen eten. Dit doel wordt via meerdere stadia bereikt. Uiteindelijk wordt een dag gevuld met drie kleine hoofdmaaltijden en twee à drie kleine, gezonde tussendoortjes. Opgelet : na de ingreep wordt alcohol sneller en beter opgenomen in de bloedbaan. U dient er rekening mee te houden dat indien u een voertuig dient te besturen het wettelijke maximum gehalte sneller wordt bereikt. Tevens is er een iets hoger risico op het ontwikkelen van alcoholisme. De patiënten die succesvol zijn op lange termijn, ontwikkelen zelf hun eigen gezond eetpatroon, gebaseerd op gevarieerde voeding. Slotbemerkingen Enkele punten dienen nog te worden benadrukt : 1. Lichaamsbeweging We vragen u om dagelijks, vanaf de dag van ontslag, tweemaal twintig minuten te wandelen of te fietsen zonder onderbreking. Dit dient in de buitenlucht te gebeuren, dus niet op een hometrainer of ander toestel. Het tempo waarop u wandelt of fietst, is van minder belang. Uiteraard zal het in het begin iets langzamer gaan, doch naarmate de dagen verstrijken, merkt u dat dit steeds vlotter zal verlopen. Er zijn vele mensen die bijvoorbeeld het avondwandelingetje na de maaltijd opnemen in hun dagelijkse activiteit. Er zijn meerdere redenen waarom we u vragen om te bewegen : in de postoperatieve fase schrijven we geen spuitjes met bloedverdunners voor. Doordat u tijdens de dag lichte activiteiten uitvoert, en hierbij nog tweemaal een wandeling of fietstochtje uitvoert, neemt de kans op bloedklontervorming sterk af. De spieren worden soepel gehouden. Zo vermijdt u spierafbraak wanneer u vermagert. De longen (en het hele lichaam) worden goed geventileerd. Dit vermijdt longaandoeningen. Tevens geeft dit een oppeppend gevoel. Door te bewegen, worden ook de darmen gemasseerd en verbetert het stoelgangspatroon. Ten slotte, beweging in buitenlucht maakt dat u makkelijker kan slapen.

8 2. Zwangerschap De ingreep staat een eventuele latere zwangerschap niet in de weg. Soms worden vrouwen zelfs meer vruchtbaar bij het vermageren. Zwangerschap moet worden vermeden tijdens de vermageringsfase (eerste jaar na operatie). Bij eventuele zwangerschap is regelmatige inname van ijzer, foliumzuur, vitamines en mineralensupplementen van nog groter belang. Het is erg belangrijk dat u, zodra u een zwangerschapswens hebt, of indien u zwanger bent, op raadpleging te gaan bij uw gynaecoloog en huisarts. Tevens is een raadpleging bij de chirurg aan te raden. 3. Zorgpad gedurende tien jaren De eerste maand na operatie dient u volgende controleafspraken te voorzien : zeven à tien dagen na operatie een afspraak met uw huisarts. Mogelijke aandachtspunten zijn de wondjes, medicatie, mobilisatie, werkhervatting, twee weken na operatie een afspraak met de diëtiste. Op lange termijn is het regelmatig contact onderhouden met uw diëtiste van cruciaal belang om het behaalde gewichtsverlies te behouden. Een maand na operatie een afspraak bij Dr Vleugels. Indien u prangende vragen of een probleem hebt, mag u uiteraard vroeger contact opnemen. Nadien komt u de tweede, derde en zesde maand na operatie op raadpleging. Ook uw diëtiste voorziet nog minstens twee bijkomende contactmomenten. Hierna stellen we u een opvolging gedurende tien jaren voor, omdat uit recente wetenschappelijke studies blijkt dat dit één van de belangrijkste punten is om het gewichtsverlies te behouden. Het is de bedoeling dat huisarts, diëtiste, psychologe en chirurg samen mogelijke problemen opsporen om deze zo efficiënt en zo vroeg mogelijk voor u op te lossen. Concreet gezien zal er alle zes maanden een opvolging voorzien worden, afwisselend bij uw huisarts en op de raadpleging heelkunde. 4. Prijsindicatie Om een schatting te maken van de kosten verbonden aan de hospitalisatie en de operatie, kan u op volgende website meer informatie bekomen : U klikt patiënten aan en vervolgens financiële informatie. Het tweede punt is prijsindicatie. Onderaan deze pagina gaat u naar de discipline abdominale heelkunde en vervolgens vult u alle vakjes in met uw specificaties. Hierna bekomt u een schatting van de kosten.

9 Telefoonnummers : Inlichtingen Afsprakencentrale Secretariaat abdo. heelkunde Diëtetiek Spoedgevallen Verpleegafdeling Patiëntenbegeleiding Dr Tom Vleugels 089/ / / / / / / / Mocht u opmerkingen hebben, aarzelt u niet om deze kenbaar te maken. Dit stelt ons in staat om onze zorgprocessen steeds te verfijnen. Met vriendelijke groet, Dr Tom Vleugels

10 Dr Tom Vleugels

INFORMATIEFOLDER. Gastric bypass. Dr Tom Vleugels. Geachte Heer, Mevrouw,

INFORMATIEFOLDER. Gastric bypass. Dr Tom Vleugels. Geachte Heer, Mevrouw, INFORMATIEFOLDER Gastric bypass Dr Tom Vleugels Geachte Heer, Mevrouw, Met deze brochure willen we u de gelegenheid geven om in alle rust alle informatie welke u tijdens de raadpleging verstrekt werd,

Nadere informatie

Patiënteninformatie. gastric bypass (laparoscopische methode, opdeling van maagreservoir door nietjes)

Patiënteninformatie. gastric bypass (laparoscopische methode, opdeling van maagreservoir door nietjes) Patiënteninformatie gastric bypass (laparoscopische methode, opdeling van maagreservoir door nietjes) Vooraf De in dit dokument beschreven gevolgen en complicaties van de ingreep omvatten de meest voorkomende,

Nadere informatie

Gastric bypass (laparoscopisch)

Gastric bypass (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Gastric bypass (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht

Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Chirurgische behandeling van ernstig overgewicht Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (= morbide obesitas) die daarvoor behandeld worden in

Nadere informatie

De gastric bypass of maagbypass of maagkortsluiting is één van de heelkundige technieken voor de behandeling van ziekelijke zwaarlijvigheid.

De gastric bypass of maagbypass of maagkortsluiting is één van de heelkundige technieken voor de behandeling van ziekelijke zwaarlijvigheid. De Gastric Bypass De gastric bypass of maagbypass of maagkortsluiting is één van de heelkundige technieken voor de behandeling van ziekelijke zwaarlijvigheid. Naast de zuiver restrictieve technieken, zoals

Nadere informatie

gastric banding (maagbandje)

gastric banding (maagbandje) gastric banding (maagbandje) GASTRIC BANDING (MAAGBANDJE) Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond de plaatsing van gastric banding, oftewel maagbandje. Het is

Nadere informatie

heelkunde 2 informatiebrochure Gastric bypass (laparoscopisch)

heelkunde 2 informatiebrochure Gastric bypass (laparoscopisch) heelkunde 2 informatiebrochure Gastric bypass (laparoscopisch) Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wie komt in aanmerking voor de operatie? 4 3. Voorbereiding 5 4. Wat is een gastric bypass? 5 5. Pijnmedicatie

Nadere informatie

Gastric Bypass. Wie komt voor een gastric bypass in aanmerking?

Gastric Bypass. Wie komt voor een gastric bypass in aanmerking? Gastric Bypass Een gastric bypass geldt tot nog toe nog steeds als de gouden standaard voor het verkrijgen van gewichtscontrole op de lange termijn bij morbide obesitas (= ernstig overgewicht). Dat wil

Nadere informatie

CHIRURGIE. Maagverkleining. Algemene informatie BEHANDELING

CHIRURGIE. Maagverkleining. Algemene informatie BEHANDELING CHIRURGIE Maagverkleining Algemene informatie BEHANDELING Maagverkleining In deze folder vindt u algemene informatie over de maagverkleiningsoperatie. Een maagverkleining wordt gedaan bij mensen met ernstig

Nadere informatie

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies.

Gezond gewicht. Wat kunt u er zelf aan doen? altijd dichtbij. Vraag ons gerust om advies. Gezond gewicht Wat kunt u er zelf aan doen? Vraag ons gerust om advies altijd dichtbij www.alphega-apotheek.nl Gezond gewicht De meeste mensen willen graag een aantal kilo s afvallen. Maar is dat wel nodig?

Nadere informatie

De Sleeve Gastrectomie

De Sleeve Gastrectomie De Sleeve Gastrectomie Deze vermageringsoperatie maakt deel uit van de restrictieve technieken waarbij de verminderde voedselinname de belangrijkste rol speelt in het vermageringsproces. Sleeve betekent

Nadere informatie

Gastric bypass (laparoscopisch)

Gastric bypass (laparoscopisch) patiënteninformatie algemene heelkunde Gastric bypass (laparoscopisch) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

De gastric bypass (maagomleiding) Afdeling Chirurgie

De gastric bypass (maagomleiding) Afdeling Chirurgie De gastric bypass (maagomleiding) Afdeling Chirurgie Inleiding Inmiddels heeft u in verband met het overgewicht de screening voor de bariatrische ingreep door de diëtiste, psycholoog en verpleegkundige

Nadere informatie

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Gezond gewicht. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Gezond gewicht Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Overgewicht 3 Oorzaken 4 Gezond gewicht 4 Tailleomvang 5 Voorkomen van overgewicht 6 Wat kun je

Nadere informatie

Boerhaaveplein 7 4624 VT Bergen op Zoom www.obesitascentrumzuidwest.nl/contact/

Boerhaaveplein 7 4624 VT Bergen op Zoom www.obesitascentrumzuidwest.nl/contact/ Boerhaaveplein 7 4624 VT Bergen op Zoom www.obesitascentrumzuidwest.nl/contact/ Wat dacht u van een mogelijke vermindering van andere ziekten? kans op sterfte Gezondheidsrisico s Ernstig overgewicht is

Nadere informatie

Maagverkleinende operatie

Maagverkleinende operatie Maagverkleinende operatie In deze folder krijgt u informatie over het ontstaan van overgewicht, de operatiemogelijkheden en de gevolgen van de operatie. Overgewicht Ons lichaam heeft bouwstoffen, brandstoffen

Nadere informatie

Chirurgische ingrepen bij obesitas

Chirurgische ingrepen bij obesitas Chirurgische ingrepen bij obesitas Aan mensen met ernstig overgewicht wordt in een aantal gevallen voorgesteld een chirurgische ingreep te laten verrichten. De meest gebruikte chirurgische methoden in

Nadere informatie

Bariatrische operatie Maagverkleining

Bariatrische operatie Maagverkleining 00 Bariatrische operatie Maagverkleining Poli Chirurgie Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een bariatrische operatie (maagverkleining) kunt u met een verwijsbrief van de huisarts of specialist een

Nadere informatie

Hoe vermindert chirurgie uw overgewicht?

Hoe vermindert chirurgie uw overgewicht? 2 Hoe vermindert chirurgie uw overgewicht? Uw caloriebalans is in orde als u evenveel calorieën opneemt (eet) als de calorieën die uw lichaam verbruikt voor warmte en energie (arbeid). Het overschot aan

Nadere informatie

Maagbandoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Maagbandoperatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Maagbandoperatie Deze brochure is voor mensen die overwegen een maagbandoperatie te ondergaan om hun overgewicht te verminderen. In deze brochure kunt u lezen wanneer u voor deze ingreep in aanmerking

Nadere informatie

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas

Refaja Ziekenhuis Stadskanaal. Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas Refaja Ziekenhuis Stadskanaal Informatie over de operatie voor het verwijderen van de galblaas INFORMATIE OVER DE OPERATIE VOOR HET VERWIJDEREN VAN DE GALBLAAS INLEIDING Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Heelkundige behandeling van morbide obesitas (extreem overgewicht)

Heelkundige behandeling van morbide obesitas (extreem overgewicht) 61 Heelkundige behandeling van morbide obesitas (extreem overgewicht) Informed consent gastric bypass (Open methode, opdeling van maagreservoir door nietjes) Vooraf De in dit dokument beschreven gevolgen

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Galblaasoperatie 01. Galblaasoperatie Binnenkort wordt tijdens een operatie uw galblaas verwijderd. Deze ingreep noemen we ook een cholecystectomie.

Nadere informatie

Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader.

Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader. Bypass-operatie Operatie bij vernauwing of afsluiting in een beenslagader www.nwz.nl Inhoud Wanneer is een operatie nodig? 3 Voorbereiding op de operatie 3 De ingreep 5 Na de operatie 5 Uw vragen 7 2 U

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie 00 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over galsteenlijden en de behandeling hiervan. U heeft ingestemd met het operatief verwijderen van de galblaas

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) 1 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Polikliniek Chirurgie, route 0.3 Telefoon

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Wie komt voor een gastric bypass in aanmerking?

Wie komt voor een gastric bypass in aanmerking? Gastric Bypass Een gastric bypass geldt tot nog toe nog steeds als de gouden standaard voor het verkrijgen van gewichtscontrole op de lange termijn bij morbide obesitas (= ernstig overgewicht). Dat wil

Nadere informatie

Galblaasverwijdering (cholecystectomie)

Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Galblaasverwijdering (cholecystectomie) Binnenkort wordt u opgenomen in HMC Bronovo voor het verwijderen van uw galblaas. Met deze folder geven wij u informatie over de mogelijke oorzaak en de gang van

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Maagbandoperatie lapband

Maagbandoperatie lapband CHIRURGIE Maagbandoperatie lapband BEHANDELING Maagbandoperatie Deze folder is gemaakt voor mensen die overwegen een maagbandoperatie te ondergaan om hun overgewicht te verminderen. U kunt hier lezen wanneer

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE BROEKPROTHESE AORTO BIFEMORALE GREFFE

INFORMATIEBROCHURE BROEKPROTHESE AORTO BIFEMORALE GREFFE INFORMATIEBROCHURE BROEKPROTHESE AORTO BIFEMORALE GREFFE Dienst Vaat en Thoraxheelkunde: Dr. L. Janssen Dr. P. Bernaerts Dr. Ph. Reyntjens Telefoon: 03 650 50 52 Geachte heer/mevrouw U zult binnenkort

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE BYPASSOPERATIE

INFORMATIEBROCHURE BYPASSOPERATIE INFORMATIEBROCHURE BYPASSOPERATIE Dienst Vaat en Thoraxheelkunde: Dr. L. Janssen Dr. P. Bernaerts Dr. Ph. Reyntjens Telefoon: 03 650 50 52 Geachte heer / mevrouw U zult binnenkort een operatie ondergaan

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) INLEIDING Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. Obesitasheelkunde. Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde

PATIËNTENINFO. Obesitasheelkunde. Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde PATIËNTENINFO Obesitasheelkunde Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde Beste patiënt Welkom op de dienst abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen.

Nadere informatie

Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Chirurgie Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Geneesmiddelengebruik Wanneer u met bloedverdunnende middelen wordt behandeld bespreek dit met uw behandelend arts. Uw arts vertelt u dan precies

Nadere informatie

De liesbreuk. Heelkunde

De liesbreuk. Heelkunde De liesbreuk Heelkunde Wat is een liesbreuk? Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in het buikvlies. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De

Nadere informatie

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek Maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas

Verwijderen van de galblaas Patiënteninformatie Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken 1234567890-terTER_ Verwijderen van de galblaas Informatie over symptomen en operatietechnieken. U heeft

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen Galblaasoperatie Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging en functie

Nadere informatie

INFORMATIEFOLDER GALBLAASOPERATIE. Dr Tom Vleugels

INFORMATIEFOLDER GALBLAASOPERATIE. Dr Tom Vleugels INFORMATIEFOLDER GALBLAASOPERATIE Dr Tom Vleugels Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie. Hierin kan u nog eens nalezen wat met de chirurg besproken is. Verder leest u in grote lijnen

Nadere informatie

Verwijdering van een nier

Verwijdering van een nier Verwijdering van een nier Open nefrectomie Uw nier wordt verwijderd In overleg met uw uroloog wordt een van uw nieren verwijderd (open nefrectomie). U wordt voor deze operatie vijf tot zeven dagen opgenomen

Nadere informatie

> Laparoscopische galblaaswegname Informatiebrochure

> Laparoscopische galblaaswegname Informatiebrochure www.azstlucas.be 1 > Informatiebrochure 2 Binnenkort ondergaat u een galblaasoperatie in het AZ Sint Lucas te Gent. Met deze brochure willen wij u graag informatie geven over de verschillende aspecten

Nadere informatie

DIENST ALGEMENE HEELKUNDE Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst - Asse - Ninove www.heelkunde-olv.be

DIENST ALGEMENE HEELKUNDE Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis Aalst - Asse - Ninove www.heelkunde-olv.be Bariatrische Heelkunde DIENST ALGEMENE HEELKUNDE Bariatrische heelkunde, ook wel obesitas-chirurgie genoemd, is die tak van de heelkunde die zich bezighoudt met de heelkundige behandeling van zwaarlijvigheid

Nadere informatie

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag

Laparoscopisch verwijderen van de galblaas. Uw opname van dag tot dag Laparoscopisch verwijderen van de galblaas Uw opname van dag tot dag Inhoudsopgave Inleiding... 1 Ligging en functie van de galblaas... 1 Galstenen... 1 Complicaties... 3 Dag 1: opnamedag en operatiedag...

Nadere informatie

Appendectomie d.m.v. LAPAROSCOPIE

Appendectomie d.m.v. LAPAROSCOPIE Appendectomie d.m.v. LAPAROSCOPIE Uzelf (uw kind) wordt weldra geopereerd : appendectomie (en dit d.m.v. laparoscopie) zal weldra worden uitgevoerd. Dit document heeft tot doel u uit te leggen : wat deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Centrum Over Gewicht

Patiënteninformatie. Centrum Over Gewicht Patiënteninformatie Centrum Over Gewicht 1. Centrum Over Gewicht Een multidisciplinaire aanpak voor overgewicht en obesitas Heelkundig en conservatief programma Behandeling op maat Begeleide opvolging

Nadere informatie

BYPASS BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS. - Patiëntinformatie -

BYPASS BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS. - Patiëntinformatie - BYPASS BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS - Patiëntinformatie - INLEIDING Welkom op de dienst Vaatheelkunde. Bij u werd een vernauwing of volledige verstopping van de bekken-

Nadere informatie

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen

Galblaasoperatie. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen. Diagnose en onderzoeken. Figuur 1. Plaats van galblaas tussen de andere organen Galblaasoperatie In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een galblaasoperatie (cholecystectomie) te ondergaan in Gelre ziekenhuizen. Deze folder geeft u informatie over galblaasaandoeningen,

Nadere informatie

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT

CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT CHIRURGISCHE BEHANDELING VAN ERNSTIG OVERGEWICHT 817 Inleiding Deze folder is bedoeld als aanvullende informatie voor patiënten met ernstig overgewicht (morbide obesitas), die daarvoor worden behandeld

Nadere informatie

Broekprothese Aorto bifemorale greffe Informatiebrochure

Broekprothese Aorto bifemorale greffe Informatiebrochure Broekprothese Aorto bifemorale greffe Informatiebrochure Dienst Vaat- en Thoraxheelkunde: Tel. secretariaat: 03 650 50 52 Geachte heer/mevrouw U zult binnenkort een operatie ondergaan omwille van een ernstige

Nadere informatie

L i t t e k e n b r e u k

L i t t e k e n b r e u k L i t t e k e n b r e u k Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

Bariatrische operatie

Bariatrische operatie Bariatrische operatie Patiënteninformatie 1185888PR/1-2012-Bariatrische operatie Inhoudsopgave Inleiding Wanneer heeft u overgewicht? Operatie? Maak de juiste afwegingen Welk resultaat kunt u verwachten?

Nadere informatie

Laparoscopische sterilisatie bij de vrouw. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Laparoscopische sterilisatie bij de vrouw. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Laparoscopische sterilisatie bij de vrouw Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Inleiding Deze brochure geeft informatie over sterilisatie van vrouwen. Verschillende aspecten komen aan bod. De gynaecoloog

Nadere informatie

Colonoscopie. Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720 26 16. Geachte mevrouw, mijnheer,

Colonoscopie. Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720 26 16. Geachte mevrouw, mijnheer, Gynaecologie - Verloskunde - Senologie - Urogynaecologie Gastroenterologie - Plastische en esthetische heelkunde Kinesitherapie - Diëthetiek Alex Feldheimstraat 56 1930 Zaventem info@mirha.be Tel: 02/720

Nadere informatie

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese.

Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. De Tumorprothese Binnenkort wordt bij u een tumorprothese geplaatst. Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling met een tumorprothese. U krijgt informatie over de voorbereiding op de

Nadere informatie

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming

Borstchirurgie: mastectomie met okselklieruitruiming AZ Monica, campus Antwerpen Harmoniestraat 68 2018 Antwerpen T 03 240 20 20 F 03 240 20 40 AZ Monica, campus Deurne Florent Pauwelslei 1 2100 Deurne T 03 320 50 00 F 03 320 56 00 Borstchirurgie: mastectomie

Nadere informatie

Liesdesobstructie. Operatie bij vernauwing in een beenslagader.

Liesdesobstructie. Operatie bij vernauwing in een beenslagader. Liesdesobstructie Operatie bij vernauwing in een beenslagader www.nwz.nl Inhoud Liesdesobstructie 3 Wanneer is een operatie nodig? 3 Voorbereiding op de operatie 3 De operatie 5 Na de operatie 6 Uw vragen

Nadere informatie

Laparoscopische sterilisatie. Door de gynaecoloog

Laparoscopische sterilisatie. Door de gynaecoloog Laparoscopische sterilisatie Door de gynaecoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een laparoscopische

Nadere informatie

Informatiebrochure. Cholecystectomie

Informatiebrochure. Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Beste patiënt, Je bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie omdat je een cholecystectomie (wegname van de galblaas) zal

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk

patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk patiënteninformatie algemene heelkunde Abdominale breuk ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

Verwijderen galblaas via kijkoperatie

Verwijderen galblaas via kijkoperatie Verwijderen galblaas via kijkoperatie In overleg met uw behandelend arts is besloten tot het operatief verwijderen van de galblaas via een kijkoperatie. De behandeling vindt plaats op de Chirurgische

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen

Galblaas verwijderen. Ligging en functie van de galblaas. Galstenen Galblaas verwijderen Ligging en functie van de galblaas De galblaas is een klein peervormig orgaan dat aan de onderzijde van de lever ligt, rechts boven in de buik. De galblaas is door gangetjes verbonden

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE CAROTIS ENDARTERECTOMIE

INFORMATIEBROCHURE CAROTIS ENDARTERECTOMIE INFORMATIEBROCHURE CAROTIS ENDARTERECTOMIE Dienst Vaat en Thoraxheelkunde: Dr. L. Janssen Dr. P. Bernaerts Dr. Ph. Reyntjens Telefoon: 03 650 50 52 Geachte heer/mevrouw U ondergaat binnenkort een ingreep

Nadere informatie

OBESITas OVERWINNEN ik beslis...

OBESITas OVERWINNEN ik beslis... Uw Obesitas Centrum Chirurg Ziekenhuis Diëtist(e) of Voedingsdeskundige Endocrinoloog Psycholoog Bewegingsconsulent(e) Huisarts Met de steun van OBESITas OVERWINNEN ik beslis... ENDO-11-0041-JF Johnson

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

LIESPLASTIE (ENDARTERIËCTOMIE OF TEA)

LIESPLASTIE (ENDARTERIËCTOMIE OF TEA) LIESPLASTIE (ENDARTERIËCTOMIE OF TEA) BEHANDELING VAN VERNAUWDE OF VERSTOPTE BEKKEN- EN BEENSLAGADERS - Patiëntinformatie - INLEIDING Welkom op de dienst Vaatheelkunde. Bij u werd een vernauwing of volledige

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar Maagoperatie Chirurgie Beter voor elkaar Maagoperatie Ligging en functie van de maag De maag ligt boven in de buik (zie tekening) en is het reservoir waar ons eten en drinken, na passage door keel en slokdarm,

Nadere informatie

Littekenbreuk : laparoscopische behandeling

Littekenbreuk : laparoscopische behandeling Sint-Jozef Ziekenhuis Mortsel Molenstraat 19, 2640 Mortsel Dienst Algemene en Digestieve Heelkunde Proctologie Afspraken tel: 03 444 12 11 Dr. Meir Eric Dr. Sirbu Fernando Littekenbreuk : laparoscopische

Nadere informatie

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Bijnieroperatie (adrenalectomie)

Afdeling Heelkunde, locatie AZU. Bijnieroperatie (adrenalectomie) Afdeling Heelkunde, locatie AZU Bijnieroperatie (adrenalectomie) Inleiding Deze brochure geeft u informatie over een operatie aan de bijnier(en) (adrenalectomie). Informatie over aandoeningen waarvoor

Nadere informatie

Coloscopie onder matige sedatie

Coloscopie onder matige sedatie Coloscopie onder matige sedatie 26.003N-20170704 Dr. C. Feys Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net U kreeg zonet bij uw huisarts / specialist een afspraak voor een coloscopie

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas Cholecystectomie Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Verwijderen van de galblaas Verwijderen van de galblaas Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren

Nadere informatie

Gastric bypass. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Gastric bypass. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Gastric bypass T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie

Weer naar huis na een dikke darmoperatie Weer naar huis na een dikke darmoperatie U heeft een darmoperatie ondergaan en mag nu naar huis. Daarom ontvangt u deze folder. In deze folder is algemene informatie opgenomen die van belang is wanneer

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie

Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Verwijderen van de galblaas cholecystectomie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie Verwijderen van de galblaas (Cholecystectomie) Afdeling Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

CLIËNTINFORMATIE OVER DE MAAGBAND & GASTRIC BYPASS

CLIËNTINFORMATIE OVER DE MAAGBAND & GASTRIC BYPASS CLIËNTINFORMATIE OVER DE MAAGBAND & GASTRIC BYPASS Voorlichting Chirurgie, die als doel heeft het gewicht te verminderen, heet bariatrische chirurgie. Het plaatsen van een SAGB maagband heet daarom dan

Nadere informatie

Haarnestcyste of sinus pilonidalis

Haarnestcyste of sinus pilonidalis Centrum voor Algemene Heelkunde Dr. Tom Feryn www.dokterferyn.be Haarnestcyste of sinus pilonidalis www.proctologiekliniek.be www.facebook.com/doktertomferyn www.youtube.com/doktertomferyn Wat is een haarnestcyste

Nadere informatie

Informatie. Galblaasverwijdering Cholecystectomie

Informatie. Galblaasverwijdering Cholecystectomie Informatie Galblaasverwijdering Cholecystectomie Inleiding Deze brochure geeft u informatie over de galblaasoperatie (cholecystectomie). Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

verwijderen van de milt

verwijderen van de milt verwijderen van de milt U krijgt binnenkort een operatie voor het verwijderen van de milt. Een ander woord voor miltverwijdering is splenectomie. Wat is de milt? Welke redenen zijn er om de milt te verwijderen?

Nadere informatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie Maagoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie

Maatschap Gynaecologie. Informatie over de laparoscopie Maatschap Gynaecologie Informatie over de laparoscopie Wat houdt een laparoscopie in? De gynaecoloog heeft voorgesteld een laparoscopie bij u te verrichten. Dit is een ingreep waarbij de arts met een speciaal

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname

Liesbreukoperatie. Hernia Inguinalis. Een liesbreuk. Diagnose en onderzoek. De opname Liesbreukoperatie Hernia Inguinalis In overleg met uw behandelend chirurg heeft u besloten een liesbreukoperatie te ondergaan in Gelre ziekenhuizen Apeldoorn. Deze folder geeft u informatie over een liesbreuk,

Nadere informatie

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Chirurgie van de pancreas

bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Chirurgie van de pancreas bloed, ademhaling & spijsvertering info voor patiënten Chirurgie van de pancreas 01. Whipple-operatie Een Whipple-operatie kan uitgevoerd worden bij patiënten met pancreaskanker. De operatie is echter

Nadere informatie

Liesbreukoperatie i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m

Liesbreukoperatie i e m lda m o r n i t g e o g r t z u m Liesbreukoperatie imelda omringt u met zorg Inhoud Wat is een liesbreuk? 3 Welke behandelingen zijn mogelijk? 4 Hoe kan u zich voorbereiden op operatie? 4 Wat mag u verwachten van de ingreep? 5 Na de behandeling

Nadere informatie

Plaatsen van een maagband

Plaatsen van een maagband Chirurgie Plaatsen van een maagband Algemene informatie Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat bij u een operatie tegen overgewicht gaat plaatsvinden. Hierbij wordt een maagband geplaatst.

Nadere informatie

Hersteloperatie van de eileiders

Hersteloperatie van de eileiders man, vrouw en kind info voor de patiënt Hersteloperatie van de eileiders UZ Gent, Vrouwenkliniek Hersteloperatie van de eileiders na sterilisatie Wat is een hersteloperatie van de eileiders? In deze patiëntenbrochure

Nadere informatie

Chirurgie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis)

Chirurgie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Chirurgie Operatie voor een liesbreuk (hernia inguinalis) Geneesmiddelengebruik Gebruikt u medicijnen, zoals antistollingsmiddelen? Meldt dit bij uw behandelend arts. Wellicht zijn aanpassingen nodig voorafgaande

Nadere informatie

Maagband (laparoscopische plaatsing)

Maagband (laparoscopische plaatsing) patiënteninformatie algemene heelkunde Maagband (laparoscopische plaatsing) ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be - www.azsintjozef-malle.be

Nadere informatie

Gastroscopie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Gastroscopie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH_INF_123.01(0515) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Gastroscopie Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Chronische ontsteking

Chronische ontsteking Chronische ontsteking van de alvleesklier - Chronische pancreatitis Chirurgie Beter voor elkaar Chronische ontsteking van de alvleesklier Chronische Pancreatitis Inleiding Deze folder geeft u informatie

Nadere informatie

Maagband. Maagband. Afdeling algemene chirurgie Locatie Veldhoven

Maagband. Maagband. Afdeling algemene chirurgie Locatie Veldhoven Maagband Maagband Afdeling algemene chirurgie Afdeling Locatie algemene Veldhoven chirurgie Locatie Veldhoven U heeft met uw specialist afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een maagverkleinende

Nadere informatie

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier

Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier VOEDING & DIEET Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier ADVIES Dieetadviezen bij een ontstoken alvleesklier Als u klachten hebt die worden veroorzaakt door een, kunt u met een aantal leefregels en

Nadere informatie