Masturbatie verslaving

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Masturbatie verslaving"

Transcriptie

1 Cola verslaving Hoe is het nu in godsnaam mogelijk dat je verslaafd geraakt aan een frisdrank zoals Coca Cola? Een vraag die vele mensen zich zullen stellen. Ok, als het nu 1885 had geweest of begin de 20 ste eeuw dan had een Cola verslaving niet zo ondenkbaar en irrealistisch geweest. Als je immers toen het originele Coca Cola recept van John Pemberton dronk, dan kon je er zeker en vast aan verslaafd raken omdat een van de vaste ingrediënten cocaïne was. Vandaag de dag echter bestaat een Cola verslaving nog steeds. Gebruikers zijn dan wel niet meer verslaafd aan de cocaïne, maar aan enkele andere cruciale Cola ingrediënten. Het originele Colarecept sprak over bijna 25 gram cocaïne per liter Cola. Wetten en regels zorgden er door de jaren heen echter voor dat het recept een grondige facelift onderging. Het gebruik van cocaïne in Coca Cola werd dan ook in 1929 totaal gestopt. De Coca Cola die we vandaag de dag kennen bevat tengevolge geen cocaïne meer. Dit betekent echter niet dat er geen Cola verslaving meer bestaat. Een Cola verslaving is namelijk perfect mogelijk omdat Cola verslavende ingrediënten zoals cafeïne en suiker bevat. Ondanks de verslaving is afkicken van cafeïne of suiker gelukkig wel iets eenvoudiger dan bijvoorbeeld bij het afkicken van drugs of alcohol. Toch kan ook het aanpakken van een Cola verslaving gepaard gaan met enkele, meestal zwakke, symptomen zoals hoofdpijn, moeheid, zenuwachtigheid, angst en irritatie. De sterkte van de symptomen is verschillend van persoon tot persoon en is ook afhankelijk van de mate van verslaving. Meestal verdwijnen de symptomen van een Cola verslaving al na enkele dagen afkicken. Je kunt uiteraard eerst zelf proberen om je Cola verslaving aan te pakken. De beste manier is hierbij niet de drastische manier van onmiddellijke en complete onthouding, maar eerder het proces van geleidelijke afbouw. Elke dag wat minder Cola drinken. Bij deze manier van afkicken zullen ook de eventuele symptomen minder krachtig zijn. In de meest ernstige gevallen van Cola verslaving kan ook wel eens medische hulp nodig zijn. Kortom, er is niets mis met of illegaal aan het drinken van Cola, maar als je het gevoel krijgt dat je niet meer zonder kan dan is het misschien tijd om aan stoppen of minderen te denken. Cola drinken, kan immers wel degelijk een verslaving worden en net zoals bij iedere verslaving geldt ook bij een Cola verslaving dat: hoe langer je wacht, hoe moeilijk het wordt om terug af te kicken.

2 Neusspray verslaving Een van de meest voorkomende klachten bij mensen die met chronische sinusproblemen kampen, is de verstopping van hun neus. Deze verstopping maakt het niet alleen moeilijk om te ademen, maar gaat ook symptomen zoals hoofdpijn, slaapgebrek en een slechtere weerstand tegen sinusinfecties veroorzaken. Omwille van deze onaangename symptomen gaan mensen daarom een beroep doen op chemische neussprays in een poging om hun chronische problemen een halt toe te roepen. Ieder voordeel heeft echter een nadeel en zo komt het ook dat steeds meer en meer patiënten getuigen van een echte neusspray verslaving. Een evolutie die bij heel wat dokters en wetenschappers bezorgdheid opwekt. Neusspray verslaving ontstaat door enkele actieve chemische ingrediënten die in heel wat chemische neussprays aanwezig zijn. Denken we maar aan Phenylephrine, Xylometazoline en het populaire en zeer verslavende Oxymetazoline. Niet alleen zijn deze chemische stoffen slecht voor je lichaam, maar kunnen ze ook tot verslaving en andere gevaarlijke symptomen die met de dag erger worden, leiden. Zo kan overmatig gebruik van deze neussprays onder anderen leiden tot de beschadiging van de gevoelige neusmembranen met chronische neusbloedingen als gevolg. De oplossing tegen deze mogelijke neusspray verslaving is zonder meer het gebruik van natuurlijke neussprays. Terwijl natuurlijke neussprays de oorzaken gaan aanpakken, maskeren chemische neussprays immers enkel en alleen de symptomen. Bij een chemische neusspray worden de kleine bloedplaatjes immers vernauwd waardoor het lijkt alsof de neus weer vrijkomt, maar na de uitwerking komen de symptomen weer eens zo hard terug. Hoe vaker daarom deze neussprays gebruikt worden, hoe sterker de chronische symptomen worden. Een straatje zonder einde dat uiteindelijk leidt tot de klassieke neusspray verslaving. Hoewel uit onderzoek is gebleken en hoewel het zelfs al algemeen geweten is dat een chemische neusspray even verslavend kan zijn dan morfine, zijn er op dit moment geen exacte neusspray verslaving cijfers bekend. Toch zijn cijfers van tientallen miljoenen verslaafden wereldwijd niet echt overdreven. Opmerkelijk is dat verschillende wetenschappers nu beweren dat de bedrijven die deze neussprays verspreiden zich wel degelijk bewust zijn van deze complicaties en van neusspray verslaving, maar dat ze geen verdere stappen ondernemen omdat deze verslaving wel hun verkoopscijfers intact houdt en zelfs doet groeien, net zoals bij producenten van sigaretten en in mindere mate alcohol. En dit terwijl er wel degelijk natuurlijke alternatieven op de markt zijn die neusspray verslaving uit de wereld kunnen helpen en die net zo effectief zijn als chemische neussprays.

3 Speed verslaving Speed verslaving is een zeer sterke verslaving. Alles wat waarde heeft in iemands leven zoals de gezondheid, relaties, familie en vrienden komen bij deze vorm van verslaving op de tweede plaats. De wil om gezond te leven, verdwijnt volledig omdat alles gericht is op het gebruiken van speed. Speed verslaving kan iemands leven volledig overnemen. De obsessie om speed te gebruiken, controleert het hele leven en elke beslissing van de gebruiker. Het mag duidelijk zijn dat speed uiterst verslavend is en dat de meeste gebruikers al na de eerste maal verslaafd geraken. Wat speed ook zo gevaarlijk maakt, is dat het een van de goedkoopste drugs is die er op de markt beschikbaar zijn. Speed verslaving is daarom iets dat bij vele mensen uit verschillende lagen en sociale klassen van de bevolking optreedt. Speed wordt ook wel eens crystal meth, methamfetamine, meth ice en glass genoemd. Inname gebeurt door roken, injecteren of gewoon slikken. Elk van deze methodes leidt uiteindelijk tot dezelfde vorm van high die 6 tot 12 uren aanhoudt. Er zijn heel wat symptomen en ook fysieke kenmerken die wijzen op speed verslaving. Vooral het hoge gehalte aan methamphetamine gaat ervoor zorgen dat het fysieke voorkomen van een persoon volledig gaat veranderen. Mensen die aan een speed verslaving lijden, zullen altijd over hun huid klagen. Het lijkt wel of ze een extreme vorm van acne hebben, waardoor ze soms zelfs met open wonden in hun gezicht kampen. Daarnaast kampen speed verslaafden ook vaak met haarverlies en wijzen ook beschadigde tanden op een overmatig speed gebruik. Dit doordat gebruikers van speed dikwijls geen andere voedingsstoffen en vitaminen meer opnemen. Andere neveneffecten die optreden bij speed gebruik zijn een verhoog energieniveau, de wil om te blijven praten, een vals gevoel van zelfvertrouwen en een verhoogde drang naar seks. Studies hebben aangetoond dat er bij een speed verslaving ongeveer 12 keer zoveel dopamine, ook wel eens natuurlijke geluksdrug genoemd, vrijkomt dan bij voedsel, seks of andere leuke activiteiten. De high van speed duurt ook veel langer dan in vergelijking met gelijkaardige hoeveelheden van bijvoorbeeld cocaïne, waarbij de high slechts een 20-tal minuten duurt. Bij regelmatig gebruik van speed is het wel zo dat de dosis elke keer weer moet opgedreven worden om dezelfde sensatie op te wekken. Door de krachtige werking van speed en de emotionele afhankelijkheid is speed verslaving een van de moeilijkste verslavingen om te behandelen. Toch is het ook bij speed mogelijk af te kicken. De beste garantie op succes op lange termijn is door beroep te doen op de hulp en zorg van professionele afkickcentra. Het ervaren personeel weet hoe ze een speed verslaving moeten aanpakken en probeert op deze manier een verslaagde een nieuwe kans in hun leven te geven.

4 Film verslaving Er zijn niet alleen de klassieke verslavingen aan drugs, sigaretten of alcohol, maar er zijn ook minder voorkomende verslavingen die daarom niet minder lastig kunnen zijn. Vooral voor partners, familie, vrienden, werkgever en gezondheid dan wel. We hebben het natuurlijk over een film verslaving, ook wel eens een cinefiele verslaving genoemd. De drang om op elk vrij moment van de dag in de zetel te kruipen en een film te bekijken. Voor al diegenen die niet zeker zijn of ze nu aan een film verslaving lijden of niet, zijn er hier enkele kenmerken die duidelijk op een film verslaving wijzen. Het eerste, meest logische en ook meest opvallende kenmerk is zonder twijfel het aantal films dat je per dag of per week verslindt. Een eenvoudig optelsommetje zal al snel duidelijk maken of je lijdt aan een film verslaving of niet. Bij twee films of meer per dag kun je toch al wel aan een film verslaving beginnen denken. Ook kenmerkend voor een film verslaving is dat deze je fysieke en mentale gezondheid gaat aantasten. Film verslaafden hebben vaak geen tijd meer om zichzelf op mentaal vlak te ontwikkelen door bijvoorbeeld een aantal keer per week avondschool te volgen of door gewoon geen tijd te nemen om eens naar het nieuws te kijken, een krant te lezen of een tijdschrift te doorbladeren. Ook op fysiek vlak, waarmee we sport bedoelen, wordt er niet echt veel vooruitgang meer geboekt. Alle vrije tijd wordt besteed aan het bekijken van films. Vaak met een biertje in de hand en een grote zak chips of popcorn op de tafel. Wat een film verslaving zeker ook typeert is het onregelmatige leven. Er zijn geen vaste tijdstippen waarop wordt gegeten of waarop men naar bed gaat. Als een film wat langer duurt, wordt de maaltijd dikwijls uitgesteld terwijl je bij een kortfilm dan weer de drang hebt om misschien enkele films achter elkaar te zien alvorens een deftige maaltijd naar binnen te werken. Bovendien valt de honger toch mee omdat je ze niet alleen vergeet door de spanning van de film, maar ook door de zak chips die je bij de hand hebt. Tot slot is een film verslaving ook gemakkelijk te herkennen door een relatie of werk dat verwaarloosd wordt. Merk je namelijk dat je partner wel heel vaak aangeeft dat je toch wel heel veel films bekijkt of dat je werkgever zich afvraagt waarom je altijd van thuis uit wilt werken en dan nog niet al je taken kunt vervullen, dan zou het wel eens kunnen dat een film verslaving de uitleg voor het probleem is. Wanneer heb je bijvoorbeeld voor de laatste keer nog eens iets samen gedaan met je partner? En zou je zonder problemen en zonder het kijken van films een weekje of twee met haar of hem op vakantie kunnen gaan? Is het antwoord op de laatste vraag nee, dan is het tijd om af te kicken want dan heeft een film verslaving zich meester van jou gemaakt.

5 Masturbatie verslaving Masturbatie wordt ook wel eens soloseks of zelfliefde genoemd. Het is over het algemeen een normale en zelfs gezonde activiteit waardoor adolescenten hun lichaam leren ontdekken alvorens zich aan seksuele gemeenschap over te geven en waarmee volwassenen hun seksuele behoeften proberen in te vullen. In sommige gevallen echter kan het een obsessie worden en dan spreken we over een masturbatie verslaving. In dat geval is het geen gezonde activiteit meer. Medisch gezien is masturbatie geen psychische ziekte, maar als een masturbatie verslaving problemen opwekt zoals stress, schuld en een doorn in je relatie dan is het allerminst gezond en zelfs schadelijk. Maar hoe pak je een masturbatie verslaving nu best aan? Allereerst moet je uitmaken of jouw masturbatie een zorgenkind is. Masturbatie is een obsessie geworden als het in conflict ligt met je dagelijkse routine en je eventuele relaties. Is dit het geval dan wordt het tijd om eens grondig na te denken over je behoeftes en je gedrag. Blijkt na analyse dat je wel degelijk aan een masturbatie verslaving lijdt dan is de volgende stap het isoleren van de oorzaak. Aan overvloedig masturberen liggen een of meerdere oorzaken en het is belangrijk dat je deze oorzaak zoekt. Je enkel concentreren op stoppen met masturberen is niet voldoende. Probeer een duik te nemen in je gevoelens en zo de oorzaak te vinden voor je masturbatie verslaving. Heb je hier moeilijkheden mee, overweeg dan therapeutische hulp. Wat ook kan helpen is om zoveel mogelijk de momenten te vermijden dat je zin krijgt in masturbatie. Deze momenten vermijden, kan je zonder twijfel helpen in de behandeling van je masturbatie verslaving. Ben je bijvoorbeeld iemand die het moeilijk krijgt na het avondeten, probeer dan eens om na het avondeten te gaan sporten. Op deze manier vebrand je bovendien niet alleen extra calorieën, maar ook extra testosteron. Het beoefenen van sport zorgt er ook voor dat je nadien meer uitgeput bent en sneller in slaap zult vallen zonder te moeten masturberen. Wat zeker ook een hulpmiddel kan zijn bij een masturbatie verslaving is het veranderen van je gewoontes. Je gaat niet van je masturbatie verslaving afraken als je constant op je slaapkamer zit en pornofilms bekijkt. Ga uit, ga iets drinken met andere mensen, kortom kom buiten en begeef je onder de mensen. Op deze manier kan je jouw gedachten verzetten en heb je geen tijd noch aandacht voor masturbatie. Het kan zorgen voor een uitlaatklap die niet erotisch getint is. Waar je misschien nog niet direct aan gedacht had, maar wat ook kan helpen, is het eten van een snack. Voor vele mensen geeft het eten van iets lekkers evenveel of toch voldoende voldoening om niet te hoeven masturberen. Denk op dat moment niet aan de extra kilo s, maar aan je masturbatieverslaving. Desnoods doe je wat meer sport om de extra calorieën te verbranden.

6 Snoep verslaving Er is lang over getwijfeld en er zijn vele discussies en debatten over gevoerd, maar het staat nu ontegensprekelijk vast dat er wel degelijk zoiets bestaat als een snoep verslaving. Aan de oorzaak van deze snoep verslaving ligt in zo goed als alle gevallen suiker. We zouden dus ook van een suiker verslaving kunnen spreken. Het afkicken van een snoep verslaving is geen gemakkelijk en een vaak langdurig proces. Verwacht daarom niet dat je binnen de paar weken van je snoep verslaving af bent. Toch is er een grote kans op slagen als je de volgende tips in gedachten houdt. Aangezien een snoep verslaving in grote mate bepaald wordt door een verslaving aan suiker is het belangrijk om met een aangepast dieet te starten. Probeer daarom zo weinig mogelijk, en indien mogelijk zelfs geen, suiker meer te eten. Dit betekent niet alleen pure kristalsuiker of bloemsuiker, maar ook producten die suiker bevatten zoals siroop, honing, jam, chocolade en zelfs fruitsappen. Minder ook het eten van fruit, aangezien deze soms wel wat natuurlijke suikers bevatten. Bij het afkicken van een snoep verslaving is dit laatste misschien wel het meest onlogische omdat fruit nu net altijd als gezond omschreven wordt. Hoewel een of twee stukken fruit per dag zeker niet ongezond is, kan fruit bij mensen die aan een snoep verslaving lijden toch heel wat schade toebrengen. De meeste stukken fruit zijn namelijk een mix van water, suiker en enkele vitaminen. Vermijden is dus beter dan gebruiken. Wat het dieet betreft, is het ook belangrijk om op regelmatige basis te eten en om veel groenten te verorberen. Bij voorkeur gestoomd. Op deze manier neem je heel wat voedingsstoffen op die je drang naar suiker en snoep zullen verminderen. Dat laatste geldt ook voor het drinken van water. Drink veel water en maak zo een einde aan je snoep verslaving. Naast een aangepast dieet is ook een onderzoek naar de oorzaak van je snoep verslaving een cruciaal element om af te kicken. Ga eens na wanneer je precies naar snoep verlangt en wanneer je snoep verslaving is begonnen. Bij vele mensen ligt een emotioneel trauma uit het verleden aan de oorzaak van hun snoep verslaving. Om hun problemen enigszins te maskeren gaan ze daarom over tot het eten van snoep. De suikers die in snoep aanwezig zijn, gaan ze een gelukzalig gevoel geven. Dit gevoel is echter tijdelijk en lost de eigenlijke problemen natuurlijk niet op. Bovendien zal de persoon in kwestie steeds meer en meer suikers nodig hebben om zich goed te voelen aangezien er een gewenning bij het lichaam optreedt. Het korte goede gevoel weegt echter niet op tegen de nadelen van een snoep verslaving. Met bovenaan het lijstje natuurlijk de gezondheidsproblemen zoals overgewicht en een grote kans op diabetes. De oorzaak van je snoep verslaving zoeken en aanpakken, lijdt bijna altijd tot succes! De hulp van een psycholoog of een therapeut kan hierbij zeer nuttig zijn.

7 Chat verslaving Chat verslaving is in deze dagen een acuut sociaal probleem geworden. Het komt steeds vaker voor omdat ook steeds meer mensen de voordelen en functies van het chatten ontdekken. De vele uren die tegenwoordig op chatprogramma s en in zogenaamde chat rooms worden gespendeerd, hebben geleid tot een concept dat we ook wel eens een chat verslaving noemen. Deze chat verslaving is een chronisch probleem dat vooral onder de jongere generatie optreedt. Een generatie die aangetrokken wordt tot alles wat met chatten te maken heeft. Een chat verslaving heeft vaak drastische gevolgen die een zware impact kunnen hebben op iemands leven. Zo heeft overvloedig chatten een negatief effect op je relaties met vrienden, familie of kennissen. Hoewel je waarschijnlijk wel enkele nieuwe virtuele vrienden zult creëren, is er een grote kans dat de relatie met je echte vrienden en familie door het chatten verwatert. Vooral het gebrek aan tijd dat bij een chat verslaving ontstaat, is de grote boosdoener. Dit gebrek aan tijd gaat ook vaak voor mindere prestaties op het werk of op de school zorgen. Het nog uit te voeren werk wordt aan de kant geschoven en vervangen door chatten. Toch is uitstel geen afstel en zal al gauw blijken dat een chat verslaving je met hopen werk opzadelt dat na verloop van tijd niet meer in te halen is. Tot slot heeft een chat verslaving ook een negatieve impact op je gezondheid. Het uren aan een stuk voor de computer zitten is niet echt wat je gezond kunt noemen. Langdurig chatten kan leiden tot oogproblemen, rugklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, zwaarlijvigheid door gebrek aan beweging en in sommige gevallen zelfs epilepsie en hartproblemen. De beste manier om van een chat verslaving af te geraken is door het chatten stelselmatig af te bouwen. Ga niet meteen van 8 uur chatten naar 1 uur chatten per dag want dan zul je na de kortste keren weer 8 uur achter je scherm vertoeven. Start liever een paar dagen met een uurtje minder en vervolgens twee uurtjes minder, De kans op succes is op deze manier veel groter. Probeer ook zoveel mogelijk andere dingen te doen en te plannen zodat je niet verveeld geraakt als je niet aan het chatten bent. Naast emotionele problemen is ook vaak verveling een aanzet tot een chat verslaving. Bezig zijn en bezig blijven zal het chatten al gauw doen vergeten. De grote oorzaken van deze chat verslaving zijn zonder twijfel het feit dat mensen tegenwoordig 24 uur op 24 en 7 op 7 toegang hebben tot Internet en dat ze graag hun sociale netwerk willen uitbreiden. Chat rooms trekken de mensen aan omdat ze geen rekening houden met grenzen en afstanden en omdat ze een aantrekkelijke en gemakkelijke manier van communiceren vormen. Een chat verslaving ontstaat dan ook vaak bij mensen die in het gewone leven vaak moeilijkheden hebben om te communiceren, vrienden te maken of zich uit te drukken.

8 TV verslaving Een fenomeen van onze tijd is ongetwijfeld de tv verslaving. Als je ooit s avonds of s nachts door een woonwijk bent gereden, dan heb je zonder twijfel wel de typische blauwe gloed vastgesteld die van achter de ramen van huizen naar buiten priemt. Je kunt je vast wel het beeld binnen in het huis inbeelden: in het midden van de ruimte staat een televisie waar de hele familie rond zit en die alle aandacht naar zich toe trekt. Of het nu om een alleenstaande persoon of een ganse familie gaat, alle ogen zijn gericht op dat interessante bakje dat continu nieuwe beelden de wereld instuurt. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat de gemiddelde volwassene 1669 uur televisie kijkt, wat neerkomt op 70 dagen per jaar of meer dan 4900 dagen op een heel leven. Kortom 13 jaar van zijn of haar leven brengt een persoon gemiddeld voor de TV door. Geen wonder dus dat er zoiets bestaat als een TV verslaving. Ben je het moe om ieder jaar twee maanden van je al korte leven te spenderen aan TV kijken? Zoals bij iedere verslaving begint het afkicken van een TV verslaving met het erkennen van het probleem en met de wil om dit probleem aan te pakken en te veranderen. Wanneer je deze toewijding en wil hebt om te stoppen dan kun je volgende afkickideeën misschien overwegen. Begin bij een TV verslaving al eens met het wegleggen of zelfs weggooien van de afstandsbediening. Het zal je verbazen hoeveel minder televisie je zult kijken als je elke keer moet rechtstaan om de zender of het geluid te veranderen. Bovendien vermijdt het ook de talloze uren dat je toch maar van de ene naar de andere zender aan het zappen was. Wat zeker ook helpt, is het afdekken of verbergen van je televisietoestel. Plaats de TV in een kast of bedek het toestel met een deken als je geen televisie aan het kijken bent. Net zoals bij zovele verslavingen geldt ook bij een TV verslaving dat hoe minder je de televisie ziet, hoe minder je ernaar zult verlangen. Vele mensen proberen hun TV verslaving ook aan te pakken door hun leefruimte aan een grondige facelift te onderwerpen. In vele woonruimtes is de televisie het middelpunt van de belangstelling. Het kan daarom helpen om de woonruimte her in te richten en de televisie een eerder bescheiden en verborgen plekje te geven. Het zal net zoals bij het afdekken van de televisie de aandacht naar andere zaken toe trekken. Tot slot kan het ook helpen om een planning op te maken. Bekijk aan het begin van de week welke programma s je zeker wilt bekijken en kijk ook enkel en alleen op deze momenten naar de televisie. Vele mensen kijken TV om gewoon TV te kijken zonder zelfs maar interesse te tonen in het programma dat ze aan het bekijken zijn. Om een TV verslaving aan te pakken is een vooraf opgesteld schema een ware hulp.

9 Cafeine verslaving Dat cafeine verslaving bestaat, is niet meteen onlogisch als je weet dat maar liefst 90% van de mensen op dagelijkse basis cafeine consumeren. We houden van de mentale boost die cafeine heeft en nemen het in alsof het een gewoonte is en zonder er al teveel bij na te denken. Uit onderzoek is gebleken dat er in 2010 wereldwijd meer dan 400 miljard kopjes koffie zijn gedronken. Bovendien komt cafeine niet alleen voor in koffie, maar ook in medicijnen en andere voedingsmiddelen zoals cola, thee, chocolade en anderen. Redenen genoeg om aan te nemen dat zoiets als een cafeine verslaving wel degelijk bestaat. Een van de moeilijkheden waarmee cafeine verslaving kampt, is dat vele mensen cafeine niet meteen als een drug zien, toch niet als een drug zoals nicotine of alcohol. Toch heeft het kopje koffie dat we iedere ochtend drinken eigenlijk hetzelfde effect dan eender welke andere vorm van drugs, het geeft ons een boost aan energie en neemt onze ochtendkwaaltjes weg. Wanneer de aandacht weer even verslapt, nemen we vaak nog een kop koffie om weer wat extra cafeine in te nemen. Het is op deze manier dat een cafeine verslaving ontstaat en dat cafeine meer kwaad dan goed doet. Het goede nieuws is dat een cafeine verslaving in de meeste gevallen gemakkelijk te behandelen valt. De dagelijkse hoeveelheid verminderen tot op een normaal niveau is meestal even gemakkelijk dat het drinken van decafeine koffie of het overschakelen naar bijvoorbeeld Cola zonder cafeine. Na enkele dagen al zal de drang naar cafeine drastisch afnemen en uiteindelijk zelfs verdwijnen. De enige eventuele nevenwerkingen zijn lichte hoofdpijn en soms een tijdelijke minder enthousiaste houding. Deze nevenwerkingen zijn echter miniem en houdbaar voor al wie begrijpt en erkend dat hij of zij aan een cafeine verslaving lijdt. Door de negatieve effecten van cafeine en de schade die het aan je lichaam toebrengt te erkennen, kun je een positieve woede en afgunst tegen cafeine opwekken die je kan helpen om de dagen door te komen om van cafeine af te kicken. Misschien wel de echte reden achter het veelvuldig voorkomen van en het laks doen over een cafeine verslaving is omdat de huidige gemeenschap het aanvaardt. Er is geen haan die om een cafeine verslaving kraait. Op de een of andere manier weet cafeine verslaving steeds aan de aandacht te ontsnappen. De remedie om een cafeine verslaving tegen te gaan, is door de mensen te informeren over de wel degelijk nadelige gevolgen die overvloedig cafeine gebruik met zich kan meebrengen. Meer dan eender welk verslavend product, is kennis macht.

10 Koffie verslaving We kunnen moeilijk de energieboost en de mentale opgewektheid ontkennen die een kop koffie met zich meebrengt, maar we kunnen ook moeilijk ontkennen dat een koffie verslaving dan weer de negatieve zijde van de medaille kan zijn. De meeste mensen die op regelmatige basis koffie drinken, al is het maar een tas per dag, ontwikkelen een zwakke vorm van koffie verslaving. Sommige dokters noemen koffie verslaving omwille van de cafeïne altijd een zwakke verslaving omdat het afkicken tamelijk gemakkelijk gaat in vergelijking met andere drugs, terwijl andere dokters dan weer spreken van een gevaarlijke verslaving. We kunnen van koffie verslaafden spreken als er iedere dag ongeveer 100mg cafeïne geconsumeerd wordt. Dit komt neer op een halve tas koffie per dag. Iedereen die dus dagelijks een kop koffie neemt, kunnen we daarom als een koffie verslaafde beschouwen. Daarnaast kan men ook kijken of iemand aan een koffie verslaving lijdt door te kijken naar de afkicksymptomen. Bij een koffie verslaving, net zoals bij vele andere verslavingen, treden de eerste afkicksymptomen tussen de 12 en 24 uur na het laatste gebruik op. De meest voorkomende symptomen bij koffie verslaving zijn hoofdpijn, vermoeidheid, uitputting, stemmingswisselingen, pijn aan de spieren, concentratieproblemen en irritatie. Vooral hoofdpijn en moeheid zijn de hoofdsymptomen bij het afkicken van een koffie verslaving. Koffie verslaving is echter een serieuze en ernstige zaak. Het goede is wel dat de meeste koffie verslaving afkicksymptomen al na een paar dagen verdwijnen. In extreme gevallen kunnen ze een dag of 9 à 10 aanhouden. Als het te lang duurt, zie je vele mensen terug naar koffie en cafeïne overstappen. Deze keer echter gebruiken ze het excuus dat ze geen koffie willen drinken om zichzelf een plezier te doen, maar omdat ze de symptomen van het afkicken willen tegengaan. De vraag blijft natuurlijk wanneer koffie schadelijk wordt voor de gezondheid en wanneer je de toegelaten grens overschrijdt. Wanneer er precies van een koffie verslaving kan gesproken worden, is moeilijk te bepalen en hangt onder anderen van persoon tot persoon af. Wat wel zeker is, is dat overvloedig gebruik tot een koffie verslaving kan leiden die ernstige gevolgen kan hebben voor de algemene gezondheid. Typisch voor iemand die aan een koffie verslaving lijdt, is wel dat hij of zij zich geen zorgen maakt over de schadelijke effecten van cafeïne noch over de effecten van zijn of haar verslaving op zijn of haar familie en vrienden. Daarom is het belangrijk om je koffiegebruik altijd in het oog te houden en erop te letten dat je geen afkickverschijnselen vertoont. Merk je bij jezelf afkickverschijnselen op dan is snel actie ondernemen, voor het te laat is en je met een zware koffie verslaving kampt, een echte must. Koffie en cafeïne hebben heel wat voordelen, maar spijtig genoeg werpen de nadelen wel een donkere schaduw over deze voordelen.

11 Sport verslaving Klinkt dit bekend in de oren? Het is een zonnige en warme zondagochtend. De zonnestralen verwarmen je hart en je ziel en je krijgt een ongelofelijke energieboost. Het ideale weer om een zalig fietstochtje te houden en wat frisse lucht op te snuiven. Je bent bijzonder opgewonden en begeeft je naar de woonkamer om je echtgenoot mee de fiets op te sleuren. Maar dan dringt zich een andere gedachte tot je door het is zondag en het is voetbalseizoen. De kans dat je jouw echtgenoot dus mee krijgt is miniem, zeg maar onbestaande. Als je vandaag iets wilt doen, dan zul je het alleen moeten doen. Het klinkt misschien grappig en onrealistisch, maar toch is dit in vele gezinnen een waargebeurd scenario. Het bewijs van een regelrecht sport verslaving want ook op maandagavond, woensdagavond, donderdagavond en zaterdag staat alles in het teken van sport en voetbal. Of het nu voetbal, basketbal, hockey of zelfs poker is, overal ter wereld vind je wel mensen die lijden aan een sport verslaving en die tientallen uren per week niets anders doen dan zich met sport bezighouden. Er is momenteel maar weinig informatie betreffende sport verslaving, maar dat het bestaat is zeker en dat het tot heel wat problemen kan leiden is ook zeker. Denken we maar aan de man in China die zo gefocust was op het Wereldkampioenschap voetbal dat hij geen moeite deed om zijn brandende huis te blussen en uiteindelijk met de televisie in de hand zijn huis verliet om op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde stopcontact om zijn televisie weer aan te schakelen. Gelukkig wisten zijn vrouw en baby veilig en wel het huis te verlaten. Dat is pas een sport verslaving! Je kunt van een sport verslaving beginnen spreken als iemand op een wel heel emotionele wijze meeleeft met zijn team of de sporters die zich op televisie of op het veld bevinden. Sneuvelen er regelmatig wel eens glazen of borden, wordt er regelmatig met de vuisten op de tafel of op de muur geklopt of kan er niet genoeg geroepen of geschreeuwd worden, dan zou het wel eens kunnen dat je een sport verslaving probleem hebt. Wat ook vaak vastgesteld kan worden bij een sport verslaving is dat de score van een wedstrijd het leven van een persoon gaat bepalen. Verliest bijvoorbeeld je favoriete team en ben je daar dagen aan een stuk niet goed van dan is de kans groot dat je een sport verslaving hebt. Vaak werk je dit ook uit op vrienden en familie en is op dat moment het verlies van je team het ergste probleem in de wereld. Niets kan je sussen of terug op de been helpen. Tot slot zie je bij een sport verslaving ook dat mensen allerhande spulletjes gaan kopen die ook maar een beetje met hun favoriete team verband houden. Van petjes over T-shirt tot zelfs een klok met het logo van je team of een foto waar een speler op staat.

12 Plastische chirurgie verslaving Een plastische chirurgie verslaving is wel degelijk een fenomeen dat steeds vaker opduikt. Het is geen verslaving zoals wij ze kennen, een chemische verslaving waarbij het lichaam gaat reageren op stimuli die worden ingenomen of ingebracht zoals pijnstillers, cafeïne, nicotine of andere gelijkaardige zaken. Bij plastische chirurgie lijden de mensen niet aan een chemische verslaving, maar eerder aan een mentale verslaving die ontstaat in het onderbewustzijn van de persoon. Deze mentale verslaving en bijhorende plastische chirurgie verslaving ontstaat omdat de persoon in kwestie eruit wil zien zoals een of andere bekende ster of omdat ze een bepaald beeld van schoonheid hebben. Mensen die aan een plastische chirurgie verslaving lijden, lijden volgens dokters aan zogenaamde dysmorfobie of een stoornis in de lichaamsbeleving. Het is normaal dat als je een lelijk lichaamsdeel hebt dat je dit wilt laten corrigeren, wat echter niet normaal is, zijn mensen die fouten willen laten corrigeren die helemaal geen fouten zijn. Met andere woorden hun problemen bestaan enkel in hun verbeelding. Als iemand aan dysmorfobie lijdt dan is de kans groot dat de persoon de ganse tijd ongelukkig rondloopt. In een poging om toch gelukkiger te worden, zoekt de persoon dan zijn soelaas in plastische chirurgie. Het begin van een cyclus en een plastische chirurgie verslaving die dikwijls enkel met psychologische hulp kan verholpen worden. Mensen die obsessief op zoek zijn naar een plastische of cosmetische ingreep hebben een onderliggende mentale nood om er anders uit te zien dan voordien. Het is echter heel eenvoudig om aan een plastische chirurgie verslaving te lijden omdat het ook heel eenvoudig is om verschillende opeenvolgende operaties te ondergaan. Niemand zal je een esthetische operatie weigeren. Zo lang er maar geld op de tafel komt voor de ingreep en zo lang je maar zelf aan de desbetreffende dokter aangeeft dat je 100% zeker wilt geopereerd worden, bestaan er geen echte maatregelen die het uitvoeren van een plastische operatie verbieden. Terwijl dit voor andere medische ingrepen en procedures wel vaak het geval is. Dit is zonder meer een probleem omdat het wel degelijk plastische chirurgie verslaving in de hand werkt. Plastische chirurgie verslaving zit ook in de lift omdat vandaag de dag het beeld van de perfecte vrouw door de media en door de hedendaagse modellen en actrices sterk benadrukt wordt. Bovendien zijn bekende figuren niet meer te beroerd om toe te geven dat ze verschillende cosmetische ingrepen hebben laten uitvoeren om er beter uit te zien. Vrouwen en tieners die daarom dikwijls naar deze bekende figuren opkijken, kweken dan ook het geloof dat een plastische chirurgie verslaving perfect normaal is. Anderen doen het immers ook en niemand die er zich vragen bij stelt. Zo lang plastische en cosmetische chirurgie zo toegankelijk blijft en zo lang er geen beperkingen komen op het aantal ingrepen dat een bepaalde persoon binnen een bepaalde periode mag laten uitvoeren, zal plastische chirurgie verslaving een probleem blijven dat moeilijk op te lossen valt.

13 SMS verslaving De algemene beschikbaarheid en het goedkope karakter van smsjes heeft ervoor gezorgd dat deze vorm van communicatie, vooral bij jongeren, een van de populairste zo niet het populairste communicatiemiddel is geworden. Andere vormen van communicatie zoals het persoonlijke gesprek, bellen of mailen worden zonder twijfel naar de kroon gestoken door smsen. Met als gevolg dat heel wat jongeren aan een heuse sms verslaving lijden. Een verslaving die hen niet alleen heel wat tijd kost, maar ook heel wat gezondheidsproblemen bezorgt. Zo kan overmatig smsen leiden tot heel wat problemen bij jongeren zoals slapeloosheid, depressie, eetstoornissen, isolatie en in extreme gevallen zelfs hersentumoren en onvruchtbaarheid. Zoals bij iedere verslaving zijn er ook bij een sms verslaving typische symptomen die duidelijk op dergelijke verslaving wijzen. Een van de duidelijkste symptomen is het kwaad worden als er niet meteen op een van je smsjes geantwoord wordt. SMS verslaafden verwachten binnen de minuut een antwoord op hun smsjes anders zouden hun stoppen wel eens kunnen doorslaan. Logischerwijze kunnen mensen die aan een sms verslaving lijden ook niet zonder hun mobiele telefoon. Ze kampen vaak met een zeer onaangenaam gevoel als bijvoorbeeld de batterij van hun gsm leeg is of als ze even hun mobiele telefoon kwijt zijn. Typisch ook is dat sms verslaafden tijdens het eten hun mobiele telefoon op de tafel leggen zodat ze steeds op de hoogte blijven van inkomende smsen. Vaak gaan ze ook tijdens het eten smsjes versturen naar andere personen. Tijd om te eten, is er niet echt meer omdat alle tijd aan het smsen moet besteed worden. Bovendien word je gek als je al een tijdje geen sms of telefoon meer hebt gehad. Zouden ze mij vergeten zijn? Ik zal zelf dan maar nog wat smsjes versturen? Is er een probleem met mijn gsm? Allemaal vragen die dan de kop opsteken. Zeker ook een symptoom van sms verslaving is het onmiddellijk controleren van je mobiele telefoon als je vliegtuig bijvoorbeeld geland is of als de film in de bioscoop ten einde is. Herken je een of meerdere van deze symptomen bij jezelf dan zou het wel eens kunnen dat ook jij met een sms verslaving kampt. Langs de andere kant zijn er ook mensen die zich vragen stellen bij de term sms verslaving. Voor deze mensen is het zenden van smsen geen echte verslaving maar gewoon een gevolg van de huidige technologie. Zij zien smsen als een nieuw middel van sociale communicatie. Een middel dat daarom niet slecht hoeft te zijn of slecht moet voorgesteld worden. Ze verwachten dan ook dat over 10 jaar lachwekkend zal gereageerd worden op de term sms verslaving en dat we tegen dan waarschijnlijk weer een nieuwe vorm van technologie zullen hebben waar we een verslaving aan zullen kunnen verbinden.

14 GHB verslaving Misschien omwille van het feit dat de kater na een nachtje uitgaan op GHB, Gamma- Hydroxybutyrate of ook wel partydrug genoemd, niet zo sterk is als na het drinken van een aantal glazen alcohol gaan vele mensen de verslavende eigenschappen van GHB onderschatten. Het nemen van GHB echter, zeker als je het een paar weken aan een stuk op regelmatige basis neemt, kan leiden tot zowel een mentale als fysieke GHB verslaving. Een verslaving met heel wat ernstige afkickverschijnselen. De meeste gebruikers van GHB en ook de meeste mensen die aan een GHB verslaving lijden, zijn studenten en jonge tieners. Een meerderheid van deze jongeren woont regelmatig feestjes in dancings en clubs bij. Het is ook daar dat ze met GHB in contact komen. Naast de feestgangers zijn er ook bodybuilders, exotische dansers, strippers en soms zelfs professionele atleten die op regelmatige basis GHB gebruiken. Tot slot zien we ook steeds vaker GHB verslaving opduiken binnen het zakenmilieu, bij zakenmensen die de slaap willen vatten, en binnen de homo- en lesbiennegemeenschap. Zware en regelmatige GHB gebruikers gaan een tolerantie ontwikkelen tegen de giftige effecten van de drug en zullen telkens meer en meer moeten gaan gebruiken om nog dezelfde high te krijgen. Het begin van deze tolerantie betekent ook meteen het begin van een GHB verslaving. Een verslaving die soms heel snel de kop opsteekt. Occasionele gebruikers van GHB hoeven zich niet meteen grote zorgen te maken over een eventuele verslaving, hoewel deze gebruikers natuurlijk wel het risico lopen om een overdosis te nemen die vaak fatale gevolgen kan hebben. Mensen die de drug echter dagelijks innemen of mensen die GHB meerdere keren per dag gedurende enkele weken aan een stuk innemen, zullen al snel een psychische afhankelijkheid ontwikkelen die binnen de kortste keren als een GHB verslaving kan gedefinieerd worden. Als een gebruiker een lage dosis GHB neemt dan heeft dit gebruik gelijkaardige effecten zoals het innemen van alcohol. Het gaat de gebruiker relaxeren, een kalm gevoel opwekken en eventuele angsten de kop indrukken. Bij overmatig gebruik als iemand aan GHB verslaving lijdt of in combinatie met alcohol echter kan het heel wat minder aangename neveneffecten veroorzaken zoals een licht gevoel in het hoofd, braken, verslapping van het lichaam, verlies van het zicht, hallucinaties, een staat van buiten bewustzijn en in extreme gevallen zelfs een coma. Het is zelfs zo dat een kans op coma in vergelijking met andere drugs tamelijk groot is. Zo zijn er door de jaren heen al heel wat mensen aan een GHB verslaving of overdosis gestorven.

15 Koolhydraten verslaving Maar liefst 75% van de mensen die met overgewicht kampen, alsook vele mensen die geen gewichtsproblemen hebben, lijden wel aan een koolhydraten verslaving. Vele mensen denken dat het een fysieke instabiliteit is die ervoor gaat zorgen dat mensen zo hard verlangen naar koolhydraten en die vaak overgewicht veroorzaakt. Toch zijn er ook vaak andere oorzaken die spijtig genoeg niet onderzocht of behandeld worden. Een koolhydraten verslaving wordt in feite veroorzaakt door een instabiliteit, een overproductie van het hormoon insuline dat vrijkomt bij het eten van voeding die rijk is aan koolhydraten. Naast de vele andere functies die insuline nog heeft, gaat het ook aan het lichaam melden wanneer er voeding moet ingenomen worden, het heeft dan ook wel eens de naam hongerhormoon, en wanneer het voedsel nadien geconsumeerd is, gaat het hormoon het lichaam ook vertellen dat het de energie uit het voedsel als vet moet opslagen. Teveel insuline resulteert dus in te sterke impulsen om te eten en om te vaak te eten. Bovendien zal het lichaam bij een te hoge dosis aan insuline ook meer voeding als vet opslagen. Allemaal karakteristieken die wijzen op een duidelijke koolhydraten verslaving. Over het algemeen zijn wetenschappers en specialisten ter zake het er over eens dat wanneer iemand genoeg eet en ook op regelmatige basis een gezonde snack naar binnen werkt dat hij of zij snel van zijn koolhydraten verslaving kan af geraken. Naast deze tips zijn er nog enkele andere zaken die best in het achterhoofd kunnen gehouden worden en die een koolhydraten verslaving kunnen vermijden. Zo geldt de gouden regel: eet minder, maar vaker! Iemand die schrik heeft voor een koolhydraten verslaving of er al aan lijdt doet er best aan om kleine maaltijden en snacks te eten die rijk zijn aan proteïne om zo het suikerniveau in het bloed stabiel te houden. Besteed ook aandacht aan de koolhydraten die je eet en wees selectief. Probeer koolhydraten die bijvoorbeeld voorkomen in witte bloem, witte rijst, fijne suiker en andere zoetigheden te vermijden. Kies in de plaats voor voeding die rijk is aan vezels zoals verse groenten en vers fruit die voor een suikerspiegel in balans gaan zorgen. Wat bij een koolhydraten verslaving ook zonder meer heel belangrijk is, is het beperken van de inname van alcohol, fruitsappen en dranken met cafeïne. Deze soorten drank gaan zorgen voor een intense, verhoogde bloedsuikerspiegel die gevolgd wordt door een onaangenaam tekort aan suiker waardoor het lichaam weer om energie zal vragen. Tot slot wordt ook vaak vastgesteld dat mensen die aan een koolhydraten verslaving lijden te weinig slaap hebben. Belangrijk is daarom om op tijd je bed in te kruipen en voldoende uren na elkaar te slapen. Wanneer een lichaam en een geest voldoende zijn uitgerust, zullen ze minder nood hebben aan koolhydraten en zal een koolhydraten verslaving ook sneller verdwijnen.

Verslavingszorg onder jongeren

Verslavingszorg onder jongeren Verslavingszorg onder jongeren Naam leerlingen: Rutger van der Wal Manon van Duinen School: Piter Jelles!mpulse Onderwerp: Verslavingszorg onder jongeren. Datum: 5 januari 2014 Klas: 4 Vmbo-t Inhoud Blz.

Nadere informatie

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe?

Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Heeft u Reumatoïde Artritis en bent u regelmatig moe? Inhoud 1. Voor wie is deze brochure?...4 2. Introductie...5 3. Vermoeidheid een klacht?...5 4. Geen gewone vermoeidheid...5 5. Oorzaken van vermoeidheid...11

Nadere informatie

Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt. Stop uitstelgedrag. Albert Sonnevelt

Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt. Stop uitstelgedrag. Albert Sonnevelt Stop uitstelgedrag- Albert Sonnevelt Stop uitstelgedrag Albert Sonnevelt 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - Uitstelgedrag? 3 Hoofdstuk 2 - Uitstellen is menselijk 16 Hoofdstuk 3 - Leer keuzes maken 28 Hoofdstuk

Nadere informatie

99 TIPS Voor het lopen van :

99 TIPS Voor het lopen van : 99 TIPS Voor het lopen van : Een Marathon Eelco de Boer 2007 Eelco de boer. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of doorgestuurd/doorverkocht zonder toestemming van de schrijver.

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies

Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies - 2 - COLOFON Afslanken met Roy Martina, arts De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Roy Martina, arts voor preventie

Nadere informatie

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode

Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode Interview Met Joris Schaping auteur Hoge Bloeddruk Stoppen Methode O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Hoge Bloeddruk Direct Verlagen Interview Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com

Nadere informatie

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal

KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN 2013-2015. Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie. pascal KVK AVELGEM 01869 VOETBAL EN Alcohol, voeding, roken, drugs, drugpreventie pascal 2013-2015 K V K A V E L G E M D O O R N I K S E S T E E N W E G 2 2 6 8 5 8 0 A V E L G E M 1. Voetbal en alcohol Jij wordt

Nadere informatie

een depressie is de hel op aarde

een depressie is de hel op aarde een depressie is de hel op aarde Buddyzorg Limburg 2014. 1 Inhoud Wat is een depressie. 3 Wat zijn de verschijnselen? 3 Hoe ontstaat het? 5 Behandeling. 7 Verschil tussen depressie, burn-out en overspannenheid.

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS

OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS OORZAKEN & GEVOLGEN VAN STRESS Cursus gezond omgaan met stress 1998 Rob Olk Pagina 1 Cursus gezond omgaan met stress Deze training gaat over stress. U zult leren hoe stress in goede banen te leiden en

Nadere informatie

Goede voeding de beste levensverzekering!!!

Goede voeding de beste levensverzekering!!! Goede voeding de beste levensverzekering!!! Voorwoord. 3 Hoofdstuk 1 De werking van ons oerlichaam De jagers en verzamelaars. 4 Welk effect heeft dat nu nog voor ons. 5 Wat is de oplossing. 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

lage rente geld lenen

lage rente geld lenen lage rente geld lenen Aan een lage rente geld lenen, is dat niet wat we allemaal willen? U zou maar gek zijn om voor een hoge rente te kiezen en u blauw te betalen als het ook met een lage rente kan. Toch

Nadere informatie

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1

Albert Sonnevelt. minicursus leven zonder stress: deel 1. 1 minicursus: leven zonder stress. deel 1 Albert Sonnevelt minicursus: leven zonder stress deel 1 1 minicursus: leven zonder stress STRESS inleiding 2 STRESS Het lijkt of je het voortdurend van iedereen die je kent hoort: Ik ben ZO gestresst!.

Nadere informatie

Afslanken met Dr. Roy Martina De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies

Afslanken met Dr. Roy Martina De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Afslanken met Dr. Roy Martina De zeven stappen naar blijvend gewichtsverlies Roy Martina, arts voor preventie en vitaliteit Dit gratis boekje wordt je aangeboden door Roy Martina Experience Colofon Roy

Nadere informatie

Bijlagen bij de basistekst. 5 2 2009 Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg en vzw.eetexpert.be

Bijlagen bij de basistekst. 5 2 2009 Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg en vzw.eetexpert.be Bijlagen bij de basistekst 5 2 2009 Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugdgezondheidszorg en vzw.eetexpert.be I. Bijlage 1: Signaalverheldering/intake... 3 II. Bijlage 2: Verdere exploratie...

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Stoppen met roken. Het kan!

Stoppen met roken. Het kan! Stoppen met roken. Het kan! 1. Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? In welke fase zit jij? 1. Je twijfelt of je wilt stoppen. Waarom stoppen met roken? Hoe jezelf motiveren?... 3 2.

Nadere informatie

PDF (LITE) EDITIE VERSIE 2.1. Het Candida Totaal Plan DokterCandida.nl Pagina 0

PDF (LITE) EDITIE VERSIE 2.1. Het Candida Totaal Plan DokterCandida.nl Pagina 0 PDF (LITE) EDITIE VERSIE 2.1 Het Candida Totaal Plan DokterCandida.nl Pagina 0 Dit boek wat zowel gratis beschikbaar is als E-book, als geprinte editie tegenkostprijs wil ik opdragen aan mijn dochter Joyce,

Nadere informatie

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Presenteren met Plezier

Presenteren met Plezier E-book Presenteren met Plezier ~ www.j-dl.nl ~ janssen@j-dl.nl Andalusië/Nijmegen juli 2011 Presenteren met Plezier het e- book met de 14 gouden tips! Rob Janssen Inleiding Ken je dat? Je bereidt een presentatie

Nadere informatie

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1

Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers met diabetes mellitus type 1 1 2 Diabetes in ons gezin Een boek met ervaringsverhalen door en voor gezinnen met pubers

Nadere informatie

Lekker in je vel! Stappenplan voor een Gezonde Levensstijl. Joyce Meyer

Lekker in je vel! Stappenplan voor een Gezonde Levensstijl. Joyce Meyer Lekker in je vel! Stappenplan voor een Gezonde Levensstijl Joyce Meyer Oorspronkelijke titel: Look Great, Feel Great Subtitel: 12 Keys to Enjoying a Healthy Life Now Copyright 2006 door Joyce Meyer Uitgegeven

Nadere informatie

Beter slapen kun je leren. Inhoud. Wat is slapen? 4. Wat als goed slapen niet meer gaat? 15 Langdurig slaaptekort 15. Hoe verloopt je slaap?

Beter slapen kun je leren. Inhoud. Wat is slapen? 4. Wat als goed slapen niet meer gaat? 15 Langdurig slaaptekort 15. Hoe verloopt je slaap? Slaapwel Doe-boek Beter slapen kun je leren Inhoud Slapen is geen geringe kunst: je moet er de hele dag voor wakker blijven, zei de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche. Wat is slapen? 4 Hoe verloopt je

Nadere informatie

www. opvoedvaardigheden.nl

www. opvoedvaardigheden.nl Opvoedvaardigheden Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Uitgever Ebooks. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen?

Traumatisch hersenletsel. Wat kunt u zelf doen? Traumatisch hersenletsel Wat kunt u zelf doen? 2 Inhoud 1. Inleiding 4 1.1 Het doel van deze brochure 4 1.2 Wat u vooraf moet weten 4 1.3 Tien tips bij het lezen van deze brochure 4 1.4 Tenslotte 5 2.

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

SCIENTOLOGY. hoe je de omstandigheden op de wereld verbetert SCIENTOLOGY KERK INTERNATIONAAL

SCIENTOLOGY. hoe je de omstandigheden op de wereld verbetert SCIENTOLOGY KERK INTERNATIONAAL SCIENTOLOGY hoe je de omstandigheden op de wereld verbetert Scientology, waarvan de grondslag werd gelegd en de ontwikkeling werd bewerkstelligd door L. Ron Hubbard, is een toegepaste religieuze filosofie

Nadere informatie

Voorwoord. Beste BeweegKuurder!

Voorwoord. Beste BeweegKuurder! Voorwoord Beste BeweegKuurder! Als directeur van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) ben ik trots op u. U heeft namelijk dit logboek in uw handen en dat betekent dat u de BeweegKuur gaat

Nadere informatie