Ondertekening sectorconvenant lokale besturen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ondertekening sectorconvenant lokale besturen"

Transcriptie

1 Ondertekening sectorconvenant lokale besturen mei 2016 Stadhuis Gent Paritair samenwerkingsverband Diverscity Diverscity is het samenwerkingsverband tussen de VVSG en de drie erkende overheidsvakbonden ACV-Openbare Diensten, ACOD-LRB en VSOA. Diverscity bevordert en ondersteunt vernieuwende projecten rond arbeidsmarktbeleid en HRM-beleid in de sector lokale besturen met het doel lokale besturen en werknemers te ondersteunen in de verdere uitbouw van een divers personeelsbeleid. Daarbij beoogt Diverscity aantrekkelijke arbeidsorganisaties waardoor een goede dienstverlening aan de burgers kan worden gerealiseerd. Sectorconvenant en addendum Door de sociale partners van de sector lokale besturen werd een ontwerpconvenant voor de periode ingediend overeenkomstig de bepalingen uit het decreet over de sectorconvenants (decreet van 4 maart 2009 betreffende de sectorconvenants in het raam van het Vlaamse werkgelegenheidsbeleid). Dit ontwerpconvenant werd door de Vlaamse Regering goedgekeurd op 4 maart 2016 en wordt bekrachtigd door de VVSG en de drie erkende overheidsvakbonden op 20 mei Momenteel wordt ook onderhandeld met de Vlaamse overheid in het kader van een addendum bij dit sectorconvenant. Dit addendum moet toelaten om ook in werkings- en projectkosten te voorzien voor de effectieve uitvoering van een beleid rond evenredige arbeidsdeelname bij lokale besturen.

2 2 Uitgangspunten Aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt In Aalter werd een heuse cel Met Duaal Leren investeren lokale besturen vooral vanuit Welzijn opgericht, waarbij een maatschappelijk belang, en veel minder vanuit een economisch belang. Op die manier proberen lokale besturen specifiek wordt geïnvesteerd in aandacht te hebben voor kwetsbare groepen, die een het coachen van de risicogroep vormen voor ongekwalificeerde uitstroom. leidinggevenden, als spil van Hoewel scholen voor deeltijds onderwijs vaak in stedelijk en een gezond bestuur. In verstedelijkt gebied liggen, kunnen ook meer landelijke samenwerking met Flanders gemeenten instaan voor een leerwerkplek. Synergy herbekijken ze Ook de sector van de lokale besturen wordt geconfronteerd bovendien de manier waarop met knelpuntberoepen en een sterke uitstroom van oudere het werk georganiseerd wordt medewerkers. Naast de klassieke wervingskanalen kunnen in functie van het welzijn van leerwerkplekken een goed instrument zijn voor bijkomende de medewerkers. instroom. Door de steeds toenemende besparingen door de Vlaamse en federale overheid moeten lokale besturen steeds meer doen met minder middelen. Dit zorgt voor een grote werkdruk bij de werkleiders die vaak met medewerkers uit verschillende doelgroepen (art. 60, werkgestraften, deeltijds lerenden, ) werken. Om een kwaliteitsvolle begeleiding te kunnen doen, zal de sector investeren in mentorschap en eenvoudige procedures in de samenwerking met de scholen. Het ontbreken van een sectorfonds en de moeilijke financiële situatie bij de lokale besturen zorgt ervoor dat goede werkplekken pas worden aangeboden als ze juridisch en financieel haalbaar zijn. De sector zal dan ook veel investeren in de opvolging van een goed (financieel) statuut. Competentiebeleid en levenslang leren De sociale partners erkennen tevens de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de sector met betrekking tot de tewerkstelling van kortgeschoolden (niveau E en D), zeker binnen de context van een versnelde uitstroom van deze groep. De trends van toenemende uitbesteding van allerhande activiteiten (cf. onderhoud), automatisering van taken en het in mindere mate vervangen van kortgeschoolde werknemers wijzen op de noodzaak van het vinden van een evenwicht tussen regulier werk en sociale tewerkstelling. Zeker gezien het belang van de sector als sociale werkgever in het verleden, moet ze erover waken dat er voldoende kansen tot arbeidsdeelname aan kortgeschoolden worden geboden. Ook moet de doorstroom naar reguliere tewerkstelling worden gefaciliteerd daar waar mogelijk en wenselijk. Dit betekent dat er voldoende moet ingezet worden op de leerkansen voor deze doelgroep waarbij werken aan geletterdheidsvaardigheden cruciaal is, met specifieke aandacht voor ict-vaardigheden. Maar ook in het algemeen moeten alle medewerkers in een snel veranderende samenleving permanent nieuwe kennis en vaardigheden opdoen.

3 3 Werkbaarheid Een overheid kan maar effectief en efficiënt zijn wanneer de medewerkers zich goed in hun vel voelen. In dit kader is investeren in het psychosociaal welzijn van de werknemers niet alleen een aandachtspunt, maar ook een wettelijke verplichting. Gezien de toenemende werkdruk is de preventie van psycho-sociale risico s een belangrijk thema. Dit blijkt ook uit de voorlopige resultaten van de bevraging bij de besturen. Voor meer output moet niet harder maar vooral slimmer gewerkt worden. Dit betekent de arbeidsorganisatie innovatief (re)organiseren, zodat er een voldoende evenwichtige werk-privé balans is. Dit betekent ook dat leidinggevenden een vooral coachende stijl moeten ontwikkelen. Maar ook werknemers moeten durven de regie van hun eigen loopbaan in handen te nemen. Diversiteit In het kader van het beleid rond evenredige arbeidsdeelname zou het personeelsbestand bij de lokale besturen een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Hoewel er onvoldoende objectief materiaal is om daarover te oordelen, kan toch gesteld worden dat er nog een lange weg te gaan is. De sector vindt het dan ook belangrijk om samen met Jobpunt Vlaanderen te zien in welke mate kansengroepen gemakkelijk kunnen instromen in de lokale besturen. Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat deze mensen ook aan de slag blijven. Dit Wat we in de media vernemen over burnout, depressie en suïcide betrekken we betekent ook dat organisaties moeten leren omgaan met diverse en multiculturele teams. Medewerkers van lokale besturen (zowel zelden op onszelf, terwijl geestelijke loketbedienden en medewerkers met een gezondheid de grootste uitdaging wordt onthaalfunctie als containerparkwachters) voor de komende jaren. Leidinggevenden worden geconfronteerd met steeds meer in het OCMW van Holsbeek kregen de mondige burgers. In sommige gevallen worden kans mee te doen aan een project om de al eens discriminerende of racistische uitspraken gevaren te beoordelen. gedaan. De sector vindt het belangrijk om haar medewerkers veerkrachtig te leren omgaan met discriminatie. Acties in het convenant Ondersteuningsaanbod Om de band te versterken tussen de sectororganisatie en haar leden wordt een ondersteuningsaanbod uitgewerkt waarbij er wordt ingespeeld op de noden die er vanuit de lokale besturen naar voren komen. Eén van de elementen daarbij zijn de regionale overlegtafels. Deze brengen lokale besturen uit eenzelfde regio samen. Dit stimuleert overleg en afstemming tussen lokale besturen in een bepaald gebied. Deze overlegtafels richten zich in eerste instantie tot mensen die werken bij de personeelsdienst van een lokaal bestuur. Afhankelijk van de focus kunnen ook (eerste)lijnmanagers en secretarissen tot de doelgroep behoren.

4 4 Daarnaast zijn er ook thematische bijeenkomsten. Die brengen lokale besturen samen vanuit heel Vlaanderen. Deze bijeenkomsten streven niet alleen naar ervaringsuitwisseling rond een bestaande aanpak, maar willen ook ideeën rond vernieuwing en verbetering betreffende een thema stimuleren en oplossingen ontwikkelen en aanreiken voor gedeelde knelpunten. Dit kan dan verder verspreid en geïmplementeerd worden via de regionale overlegtafels. Opleiding kortgeschoolden Een specifieke doelgroep in het sectorconvenant zijn de kortgeschoolden, die een groot deel van het personeelsbestand uitmaken. In dit kader wordt de samenwerking met de Centra voor Basiseducatie versterkt en zal het huidige aanbod van de 16 bouwstenen op maat worden uitgewerkt van enkele specifieke diensten van het lokale bestuur. Dit zal in eerste instantie gebeuren voor de diensten kinderopvang en thuiszorg in het kader van het VIA4-akkoord. Om kortgeschoolden ook voldoende groeikansen te geven worden vanuit ditzelfde VIA4-akkoord kwalificerende trajecten gerealiseerd die leiden tot de kwalificatie verzorgende en/of zorgkundige en begeleider in de (buitenschoolse) kinderopvang. In het verlengde hiervan wordt gezien in welke mate het bestaande vormingsfonds voor thuiszorg en kinderopvang inspirerend kan zijn voor een breder vormingsfonds voor het geheel van de lokale besturen. Ten slotte wordt de methodiek van de minivormingen (kaderstuk) verder uitgewerkt zodat ze ook in andere diensten van het lokale bestuur kunnen worden ingezet. Duaal leren In het kader van ESF-project Lokale besturen - de leerwerkplek van de toekomst worden voor een aantal opleidingen binnen het deeltijds onderwijs bijkomende tools ontwikkeld voor de begeleiding van jongeren die kiezen voor het duaal leren. Daar wordt ook een mentoropleiding aan gekoppeld. Hiermee worden mentoren kwalitatief ondersteund bij het uitvoeren van hun begeleidende taak (die vaak bovenop hun reguliere taak komt). Zoals voorzien in het regeerakkoord komt er ook een decreet rond duaal leren. Het nieuwe beleidskader zal dan ook samen met de lokale besturen opgevolgd worden en waar nodig zullen ook aanbevelingen (o.a. over statuut van de jongere, de verloning van de jongere, ) overgemaakt worden aan Syntra Vlaanderen en aan de Vlaamse Regering. Duurzaam welzijnsbeleid In opvolging van het nieuwe wettelijke kader rond de aanpak van welzijn op het werk (september 2014) werd een bevraging gedaan bij personeelsverantwoordelijken en preventieadviseurs om te weten hoe psychosociale risico s worden opgespoord en aangepakt. Het volledige rapport verschijnt eind mei Op basis van deze bevindingen wordt o.a. een ondersteuningsaanbod uit- De juiste man of vrouw op de juiste plaats. Dat is het vanzelfsprekende vertrekpunt van je personeelsbeleid. Maar wat als pot en deksel niet blijken te passen? Wanneer het niet mogelijk is om de jobinhoud aan te passen, resten grosso modo twee mogelijkheden: inzetten op het verbeteren van de vaardigheden in functie van het werk of een job zoeken die beter aansluit bij de talenten van je medewerker. Puurs zet in het kader van die laatste piste in op interne loopbaanbegeleiding.

5 5 Na aandacht voor voeding en beweging wilde Damme ook acties voor geestelijke gezondheidszorg, zowel voor de inwoners als voor het gemeentepersoneel. Hiervoor werkt de gemeente intensief samen met het Logo en met alle diensten in gemeente en OCMW. Zelf geeft de Schepen workshops om burnout te voorkomen. gewerkt met Flanders Synergy om enerzijds organisaties slagvaardiger te maken. Maar vooral zal er ingezet worden op aantrekkelijke en werkbare jobs zodat medewerkers meer initiatief en verantwoordelijkheid nemen, en toch minder werkdruk ervaren. Geïnspireerd op het model van het Nederlandse A+O fonds Gemeenten wordt een tool ontwikkeld rond motiverend talentbeleid en jobcrafting. Het doe hierbij is een duidelijk beeld te krijgen van de talenten en interesses van alle medewerkers en dit vanuit een positieve invalshoek. Op die manier kan dit talent ook breder in de organisatie worden ingezet. Non-discriminatie en diversiteit In het dagelijkse werk worden onthaal- en loketmedewerkers, poetsmedewerkers, verzorgenden regelmatig geconfronteerd met racistische of discriminerende uitspraken. Het is vaak lastig om daar iets over te zeggen. Mensen verschillen in hun manier van communiceren. Om medewerkers en leidinggevenden hierin te ondersteunen wordt een opleiding aangeboden die informeert over discriminatie en bijkomende emoties. Hiervoor wordt samengewerkt met Unia (het voormalige Interfederaal Gelijke Kansencentrum). Contact Voor meer informatie over de specifieke projecten kan steeds contact opgenomen worden met een medewerker van Diverscity: - minivormingen, methodiekontwikkeling werkplekleren, stageplaatsen, mentorschap, duaal leren welzijn op het werk diversiteit, levensfasebewust personeelsbeleid minivormingen, methodiekontwikkeling speelbank.be opleidingstrajecten, vormingsfonds, diensthoofd ondersteuningsaanbod, innovatieve arbeidsorg., werkbaar werk terugbetalingen aan besturen aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt Meer info over de diverse projecten en de data van de overlegtafels is terug te vinden op de website De kaderstukjes zijn praktijkverhalen over welzijn op het werk die aan bod komen tijdens de regionale overlegtafels in juni 2016.

Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden

Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden Stressbeleid en burn-out Enkele tools voor afgevaardigden Torhout 16 oktober 2018 Agenda 1. Voorstelling Diverscity Wie we zijn en wat we doen 2. Stress en werkbaarheid Stress, overspanning en burnout

Nadere informatie

ACTUELE BELEIDSKADER VOOR SECTORCONVENANTS. Contactdag Levenslang Leren

ACTUELE BELEIDSKADER VOOR SECTORCONVENANTS. Contactdag Levenslang Leren ACTUELE BELEIDSKADER VOOR SECTORCONVENANTS Contactdag Levenslang Leren Wat zijn sectorconvenants? De sectorconvenants zijn protocols van samenwerking tussen de sectoren (sectorale sociale partners) en

Nadere informatie

ESF-project: Zorg voor zorg. Werkdrukvermindering in openbare zorgcentra.

ESF-project: Zorg voor zorg. Werkdrukvermindering in openbare zorgcentra. ESF-project: Zorg voor zorg. Werkdrukvermindering in openbare zorgcentra. Werken aan werkbaar werk Antwerpen, 18 maart 2014 Wat is Diverscity? Sectorconvenant = samenwerking Vlaamse regering Werkgevers

Nadere informatie

WERK MAKEN VAN WERK IN DE ZORGSECTOR HASSELT EXPERTENSTUURGROEP SPEERPUNT ZORGECONOMIE

WERK MAKEN VAN WERK IN DE ZORGSECTOR HASSELT EXPERTENSTUURGROEP SPEERPUNT ZORGECONOMIE WERK MAKEN VAN WERK IN DE ZORGSECTOR HASSELT EXPERTENSTUURGROEP SPEERPUNT ZORGECONOMIE Filip Van Laecke Raadgever Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen Situatieschets social

Nadere informatie

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG

INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG INSPIRATIEDAG KINDEROPVANG 20 maart 2014 HARTELIJK WELKOM OP DE VORMINGSACTIVITEITEN 1 AGENDA 1. Kennismaking Diverscity 2. VIA 4 3. 4. Bouwstenen voor vorming en opleiding 5. Bewust consumeren 6. Mentoropleidng

Nadere informatie

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP)

Ondersteuning door een projectontwikkelaar. Loopbaan- en diversiteitsplan: het traject. Loopbaan- en diversiteitsplannen (LDP) Met gratis door een projectontwikkelaar Duurzame loopbanen voor iedereen! Het Start Opmaken doel met van een Creëer van een draagvlak: loopbaan- non- discriminatieclausule communiceer en en diversiteitsplan

Nadere informatie

Wegwijs in de social profit

Wegwijs in de social profit 8/10/2015 Trefdag Gent Wegwijs in de social profit SPREKER: Tine Winnelinckx - VIVO Wegwijs in de social profit Even kennismaken? ONDERWIJS ARBEIS- MARKT LEVENSLANG LEREN DIVERSITEIT FOSEN SAINCTELETTESQUARE

Nadere informatie

Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie. Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014

Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie. Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014 Werken aan Werkbaarheid - Voedingsindustrie Henk Dejonckheere Directeur IPV 18 maart 2014 Voedingsindustrie stabiele factor in industrie IPV van Sectorfonds naar Personeelsadviseur Werken aan Werkbaarheid

Nadere informatie

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk

Nieuw loopbaanakkoord zet de stap naar maatwerk PERSBERICHT VLAAMS MINISTER-PRESIDENT KRIS PEETERS VLAAMS VICE-MINISTER-PRESIDENT INGRID LIETEN VLAAMS MINISTER VAN WERK PHILIPPE MUYTERS SERV-voorzitter KAREL VAN EETVELT SERV-ondervoorzitter ANN VERMORGEN

Nadere informatie

PERSTEKST 7 september 2011 Turnhout

PERSTEKST 7 september 2011 Turnhout PERSTEKST 7 september 2011 Turnhout Diverscity en de Federatie Centra voor Basiseducatie gaan samen voor competentieversterking op het niveau E en D Diverscity Diverscity is het samenwerkingsverband tussen

Nadere informatie

Nieuw actieplan om diversiteit in het personeelsbestand te verhogen

Nieuw actieplan om diversiteit in het personeelsbestand te verhogen Nieuw actieplan om diversiteit in het personeelsbestand te verhogen Tegen 2020 moet 30 procent van de nieuwe medewerkers van de Stad Gent en het OCMW Gent van buitenlandse herkomst zijn. Minstens 2 procent

Nadere informatie

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Afsprakenkader tussen de sociale partners van de lokale besturen van 01.10.2013 betreffende de kwalificerende trajecten voor de deelsectoren

Nadere informatie

Sectorconvenant afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen

Sectorconvenant afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen Sectorconvenant 2016-2017 afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: Mevrouw Hilde Crevits, Viceminister-president

Nadere informatie

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders

Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmomenten voor kinderbegeleiders Vormingsmoment voor kinderbegeleiders Kinderopvang is volop in beweging. Vanuit het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG en Diverscity willen we mee invulling geven

Nadere informatie

SECTORCONVENANTS GENERATIE Inhoudelijk kader - krijtlijnen

SECTORCONVENANTS GENERATIE Inhoudelijk kader - krijtlijnen SECTORCONVENANTS GENERATIE 2018-2019 Inhoudelijk kader - krijtlijnen Decretale basis Inhoudelijke krijtlijnen bouwen verder op de huidige generatie sectorconvenants 2016-2017 Drie decretale thema s blijven

Nadere informatie

Het loopbaan en diversiteitsplan. Werken aan duurzame loopbanen voor iedereen

Het loopbaan en diversiteitsplan. Werken aan duurzame loopbanen voor iedereen Het loopbaan en diversiteitsplan Werken aan duurzame loopbanen voor iedereen Ook voor uw bedrijf? U zoekt nieuwe medewerkers en wil nieuwe kanalen ontdekken? U wil uw medewerkers gemotiveerd aan de slag

Nadere informatie

VR 2016 0403 DOC.0198/34

VR 2016 0403 DOC.0198/34 VR 2016 0403 DOC.0198/34 SECTORCONVENANT 2016-2017 AFGESLOTEN TUSSEN DE VLAAMSE REGERING EN DE SOCIALE PARTNERS VAN DE SECTOR LOKALE BESTUREN Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door:

Nadere informatie

programma 9.00 Onthaal met koffie en versnaperingen 9.30 Workshopronde 1 - kies uit 8 workshops 12.30 Middagpauze met broodjeslunch

programma 9.00 Onthaal met koffie en versnaperingen 9.30 Workshopronde 1 - kies uit 8 workshops 12.30 Middagpauze met broodjeslunch programma Goede kinderopvang vraagt de juiste persoon met het juiste talent op de juiste plaats. Die juiste persoon ben jij! Jouw inzet, als kinderbegeleider, maakt het verschil in de kinderopvang: kinderen

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang Werk jij in een initiatief voor buitenschoolse opvang? Wil jij ook

Nadere informatie

Aan de slag met diversiteit

Aan de slag met diversiteit Aan de slag met diversiteit Het Vlaamse diversiteitsbeleid heeft als doel een open arbeidsmarkt te creëren met gelijke kansen voor iedereen. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar groepen die relatief

Nadere informatie

Werkbaar werk. Lieve Ruelens

Werkbaar werk. Lieve Ruelens Werkbaar werk Lieve Ruelens FOCUS Personeels- en organisatieadvies Opleidingsplanning Competentiemanagement Leerbeleid Werkplekleren Onthaalbeleid Opleiding voor Iedereen Opleiding en Tewerkstelling Risicogroepen

Nadere informatie

Addendum Tewerkstelling van kansengroepen bij lokale besturen

Addendum Tewerkstelling van kansengroepen bij lokale besturen Addendum Tewerkstelling van kansengroepen bij lokale besturen 1. Situering De nieuwe cijfers uit de stads- en gemeentemonitor 2018 vormen de aanleiding voor dit addendum bij het advies van de van 6 juni

Nadere informatie

Werk maken van werkbaar werk

Werk maken van werkbaar werk Comité Vlaams ABVV 6 maart 2012 Resolutie Werk maken van werkbaar werk Voor een goed begrip Kwaliteit van arbeid is al lang een vakbondseis. We hebben het tegenwoordig over werkbaar werk. Werkbaarheid

Nadere informatie

UITDAGINGEN IN DE SOCIAL-PROFIT. Jo Vandeurzen Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

UITDAGINGEN IN DE SOCIAL-PROFIT. Jo Vandeurzen Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin UITDAGINGEN IN DE SOCIAL-PROFIT Jo Vandeurzen Vlaams Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 2050: 3x zoveel tachtigjarigen en 10x zoveel honderdjarigen Sector Gezondheidszorg en maatschappelijke

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Activiteiten en instrumenten op het gebied van arbeidsmarkt en HRM-beleid

Activiteiten en instrumenten op het gebied van arbeidsmarkt en HRM-beleid Sectorconvenant Lokale Besturen? Samen met lokale besturen Werken aan een divers personeelsbeleid In 2005 ondertekende de Vlaamse Regering samen met de werkgeversorganisatie VVSG en de drie werknemersorganisaties

Nadere informatie

Beleidsfocussen voor sectoraal beleid,

Beleidsfocussen voor sectoraal beleid, Beleidsfocussen voor sectoraal beleid, een nieuw inhoudelijk kader voor de sectorconvenants 1 Onderbouwd inhoudelijk kader Door brede beleidskaders Pact 2020, Regeerakkoord, Beleidsnota s, Decreet sectorconvenants

Nadere informatie

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK!

MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! MAAK WERK VAN WERKBAAR WERK! Roadshow West4work, 26 juni 2017 Vokans WERKBAAR WERK?????????????????? WERKBAAR WERK Werkbaar werk is werk dat: Geen overmatige stress oplevert Motiverend is Voldoende leerkansen

Nadere informatie

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek.

LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. LOGOS is het vormingsfonds van het Paritair Comité 226 voor de bedienden uit de internationale handel, het vervoer en de logistiek. Wij focussen op opleiding, tewerkstelling en competentiebeleid, om toekomstige

Nadere informatie

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg

Leerrecht Limburg. Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg. VCLB Limburg Leerrecht Limburg Samenwerking tussen CLB, scholen, netwerkpartners en provincie Limburg VCLB Limburg 1. Visieontwikkeling 2. Samenwerking 3. Concrete acties Netoverstijgende samenwerking 15 CLB s Zorgen

Nadere informatie

West4Work 31 oktober 2017 BACK TO. 5 uitdagingen en 6 basisvoorstellen voor Een actueel arbeidsmarkt- en loopbaanbeleid in Vlaanderen

West4Work 31 oktober 2017 BACK TO. 5 uitdagingen en 6 basisvoorstellen voor Een actueel arbeidsmarkt- en loopbaanbeleid in Vlaanderen West4Work 31 oktober 2017 BACK TO 5 uitdagingen en 6 basisvoorstellen voor Een actueel arbeidsmarkt- en loopbaanbeleid in Vlaanderen Ann Vermorgen Nationaal Secretaris ACV Setting the scene Welke arbeidsmarkt

Nadere informatie

OOK NA 45 MET GOESTING BLIJVEN WERKEN

OOK NA 45 MET GOESTING BLIJVEN WERKEN OOK NA 45 MET GOESTING BLIJVEN WERKEN De vinger aan de pols van de werkgevers (in opdracht van het Vlaams Welzijnsverbond) Jan Verbanck 4 februari 2015 DE WERKGELEGENHEIDSPLANNEN: DOORLICHTING: Copy paste?

Nadere informatie

Departement Onderwijs & Vorming

Departement Onderwijs & Vorming Leren en werken Departement Onderwijs & Vorming Inhoud Huidig stelsel leren en werken Stand van zaken: Duaal Leren. Een volwaardig kwalificerende leerweg. Stelsel leren en werken Deeltijds leerplichtige

Nadere informatie

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,...

begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? begeleider buitenschoolse kinderopvang begeleider kinderopvang Werk jij in de kinderopvang? Wil jij ook

Nadere informatie

Ronde technische diensten. April mei 2018

Ronde technische diensten. April mei 2018 Ronde technische diensten April mei 2018 Actua Interessante opleidingen Omgevingsanalyse VVSG Netwerk Openbaar Domein Memoranda gemeenteraadsverkiezingen Code nuts Charter versnelde projectrealisatie 2

Nadere informatie

INVESTEREN IN TALENT. Isabel Van Wiele, Departement Werk en Sociale Economie Arbeidsmarktsymposium Kortrijk 3 november 2015

INVESTEREN IN TALENT. Isabel Van Wiele, Departement Werk en Sociale Economie Arbeidsmarktsymposium Kortrijk 3 november 2015 INVESTEREN IN TALENT Isabel Van Wiele, Departement Werk en Sociale Economie Arbeidsmarktsymposium Kortrijk 3 november 2015 Diverse invalshoeken -> investeren in talent Knelpuntvacatures Vergrijzend personeelsbestand

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende zorgkundige Werk jij in een dienst thuiszorg van een gemeente of OMCW? Wil jij ook graag de

Nadere informatie

De arbeidsmarktsituatie in regio Waas & Dender: 1. beroepsbevolking: 74,0% (Vlaams gewest: 74,0%) activiteitsgraad: 70,7% (Vlaams gewest: 70,5%)

De arbeidsmarktsituatie in regio Waas & Dender: 1. beroepsbevolking: 74,0% (Vlaams gewest: 74,0%) activiteitsgraad: 70,7% (Vlaams gewest: 70,5%) ARBEIDSMARKT 9 10 Arbeidsmarkt Economische groei, verhoging van de arbeidsparticipatie, verlaging van de werkloosheid en vergroting van het draagvlak onder ons sociaal zekerheidsstelsel vragen om een open

Nadere informatie

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt

Jaarplan Samen op weg naar een inclusieve arbeidsmarkt Jaarplan 2017 2 Jaarplan 2017 Gemeenten leggen de basis voor een gezonde, toekomstbestendige, inclusieve samenleving, waarin burgers actief en naar draagkracht deelnemen. Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt

Nadere informatie

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016

Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen. Ronde van Vlaanderen 2016 Krachtlijnen voor een nieuwe organisatie opvang en vrijetijd van kinderen Ronde van Vlaanderen 2016 2 - VVSG - Ronde van Vlaanderen maart 2016 Inhoud Op Vlaamse regering (18 december 2015) goedgekeurde

Nadere informatie

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3

Arbeid biedt een maatschappelijke meerwaarde ten opzichte van inactiviteit. 3 17 SOCIALE ECONOMIE 18 Sociale economie Iedereen heeft recht op een job, ook de mensen die steeds weer door de mazen van het net vallen. De groep werkzoekenden die vaak om persoonlijke en/of maatschappelijke

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS -------------------------

BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- BIJLAGE BIJ DE CAO NR. 38 VAN 6 DECEMBER 1983 BETREFFENDE DE WERVING EN SELECTIE VAN WERKNEMERS ------------------------- Zitting van vrijdag 10 oktober 2008 ---------------------------------------------

Nadere informatie

Sta versteld... en ontdek wat WEB voor u kan betekenen.

Sta versteld... en ontdek wat WEB voor u kan betekenen. Sta versteld... en ontdek wat WEB voor u kan betekenen. WAT KAN WEB VOOR U BETEKENEN? 1 2 WIJ VINDEN DE JUISTE WERKNEMER VOOR UW BEDRIJF OF ORGANISATIE WEB bereikt jaarlijks een 1000-tal werkzoekenden.

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Ploegbaas en leidinggevende in de kijker

Ploegbaas en leidinggevende in de kijker Ploegbaas en leidinggevende in de kijker Gent dinsdag 4 juni 2013 Voor wie Het event richt zich tot ploegbazen, opzichters, voormannen, werkleiders, facility-verantwoordelijken,... die de leidinggevende

Nadere informatie

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012

Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Werkplekleren: leren doen doet leren 6 februari 2012 Workshop werkplekleren: opbouw Wat is werkplekleren? Uitgangspunt Waarom werkplekleren? Getuigenissen Wedstrijd Toekomst werkplekleren? Advies SERV

Nadere informatie

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed!

Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Ontbijtvergaderingen Wat je zelf doet, doe je goed! Gent Samen voor een lokaal gezinsbeleid Introductie (Re)organisatie aan de gang op vlak van zorg EVA, AGB OCMW-verenigingen (bv. zorgbedrijf ) Privatiseringen

Nadere informatie

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN

PROGRAMMA WORKSHOP ZOEKEN EN VINDEN LANCERING ACTIEMAP BA[L]AN S WORKSHOP MYRIAM HEEREMANS PROJECTONTWIKKELAAR DUURZAAM PERSONEELSBELEID EN DIVERSITEIT - RESOC MECHELEN LUDO COOLS STAFMEDEWERKER PERSONEELSZAKEN PSYCHIATRISCH CENTRUM DUFFEL

Nadere informatie

VR DOC.0426/4

VR DOC.0426/4 VR 2018 2704 DOC.0426/4 Sectorconvenant 2018-2019 afgesloten tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: Mevrouw

Nadere informatie

1. Hoeveel 55-plussers zijn bij VDAB ingeschreven als werkzoekend (nominaal + percentage beroepsbevolking + verloop over laatste tien jaar)?

1. Hoeveel 55-plussers zijn bij VDAB ingeschreven als werkzoekend (nominaal + percentage beroepsbevolking + verloop over laatste tien jaar)? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 177 van PETER VAN ROMPUY datum: 13 december 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Werkgelegenheidsgraad 55-plussers - Evolutie Door de

Nadere informatie

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015

Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 Beleidsnota Sociale Economie 08/01/2015 1 Omgevingsanalyse 1. Werkzaamheid 2. Werkloosheid 3. Werkvormen in de sociale economie 4. Uitstroom Inhoud Strategische en operationele doelstellingen 1. SD1: Iedereen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP)

Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Evaluatie Loopbaan- en Diversiteitsplannen (LDP) Viona-studieopdracht WSE Arbeidsmarktcongres 11 februari 2015 Daphné Valsamis & An De Coen Agenda Methodologie Wat is een LDP? 10 vaststellingen uit het

Nadere informatie

Oproep tot cases rond Innovatieve ArbeidsOrganisatie

Oproep tot cases rond Innovatieve ArbeidsOrganisatie Oproep tot cases rond Innovatieve ArbeidsOrganisatie I Voorwerp van het project 1.1 Beschrijving van het project De zorgsector wordt geconfronteerd met enkele ingrijpende veranderingen zoals de toenemende

Nadere informatie

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS

DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS DIVERSITEITSPLANNEN IN HET ONDERWIJS Een school die een efficiënt diversiteitsbeleid voert heeft oog voor de capaciteiten en de verscheidenheid van elk personeelslid/leerling. Nu zijn er heel wat scholen

Nadere informatie

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015

FUSION TEAMS. Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 FUSION TEAMS Tewerkstelling en diversiteit in het jeugdwelzijnswerk. April 2014 december 2015 Aanleiding van het onderzoek; observaties uit de praktijk Eerder weinig jongeren met niet Belgische achtergrond

Nadere informatie

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid OP ESF Vlaanderen 2014-2020 Handleiding oproep Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid Prioriteit uit OP: 4 Mensgericht ondernemen Handleiding bij projectvoorstel Geïntegreerd strategisch loopbaanbeleid

Nadere informatie

De leidinggevende als loopbaancoach, daar zit muziek in! An Samyn & Sofie Willems, Vokans Loopbaanfestival 19.06.15

De leidinggevende als loopbaancoach, daar zit muziek in! An Samyn & Sofie Willems, Vokans Loopbaanfestival 19.06.15 De leidinggevende als loopbaancoach, daar zit muziek in! An Samyn & Sofie Willems, Vokans Loopbaanfestival 19.06.15 VOORSTELLEN VOKANS 2 Leer spelen met de concepten interne en externe loopbaanbegeleiding

Nadere informatie

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent

Missie & visie Opvoedingswinkel Gent Missie & visie Opvoedingswinkel Gent 1 Inhoudstafel... 1 Missie & visie Opvoedingswinkel Gent... 1 Inhoudstafel... 1 Intro... 3 1. Missie... 4 2. Doelgroep... 4 3. Werking... 4 4. Beleidskader... 5 5.

Nadere informatie

Aanbeveling. Over de verdere opvolging en uitwerking van het Flanders Port Area thema Opleidingen en Arbeidsmarkt

Aanbeveling. Over de verdere opvolging en uitwerking van het Flanders Port Area thema Opleidingen en Arbeidsmarkt Brussel, 29 mei 2009. JPM - Aanbeveling Over de verdere opvolging en uitwerking van het Flanders Port Area thema Opleidingen en Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Aanbevelingen... 4 2.1. Zeer goed initiatief,

Nadere informatie

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking

Vlaamse Regering. Addendum. bij het. Protocol van samenwerking Vlaamse Regering Addendum bij het Protocol van samenwerking In het kader van het economisch impulsplan herstel het vertrouwen van de Vlaamse regering goedgekeurd op 14 november 2008 Tussen de Vlaamse Regering

Nadere informatie

Junior medewerker Bezwaar en Beroep

Junior medewerker Bezwaar en Beroep Kennis van de Overheid Junior medewerker Bezwaar en Beroep Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen

Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen Sectorconvenant 2013-2014 tussen de Vlaamse Regering en de sociale partners van de sector lokale besturen Tussen de Vlaamse Regering, hierbij vertegenwoordigd door: De heer Philippe Muyters, Vlaams minister

Nadere informatie

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ

Meerjarenplan O&O-fonds GGZ Meerjarenplan O&O-fonds GGZ 2016-2018 Versie 5: 24 mei 2016_definitief Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Inleiding... 3 a. Personeel... 3 b. Bestuurlijke en arbeidsmarktontwikkelingen... 4 c. Uitdagingen... 4 d.

Nadere informatie

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte OP ESF Vlaanderen 2014 2020 Prioriteit uit OP: 1 - loopbaanbeleid curatief investeringsprioriteit 8i - werkloosheid naar werk Informatieve Bijlage: Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte Lerend Netwerk Arbeidsmarktkrapte

Nadere informatie

WERKGELEGENHEIDSBELEID EN HET DECREET LOKALE DIENSTENECONOMIE. Rol van het lokaal bestuur

WERKGELEGENHEIDSBELEID EN HET DECREET LOKALE DIENSTENECONOMIE. Rol van het lokaal bestuur WERKGELEGENHEIDSBELEID EN HET DECREET LOKALE DIENSTENECONOMIE Rol van het lokaal bestuur Ann Jughmans Stafmedewerker Team Lokale Economie en Werkgelegenheid VVSG 1. INLEIDING Werkgelegenheidsbeleid: meer

Nadere informatie

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit

Aanbeveling. van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit Brussel, 5 maart 2004 050304_Aanbeveling_wg_bouw_mbt_diversiteit Aanbeveling van de werkgroep bouw van de sectoriële commissie hout en bouw Bedrijfsoverschrijdende projecten m.b.t. diversiteit INHOUD INHOUD...

Nadere informatie

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK

VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK VDAB PROGRAMMA INTEGRATIE DOOR WERK INTEGRATIE DOOR WERK Het VDAB-programma gericht op anderstalige werkzoekenden met een migratieachtergrond. Een programma gebaseerd op: - het advies van de Commissie

Nadere informatie

Financiering van demografieplannen

Financiering van demografieplannen Financiering van demografieplannen CAO gesloten op 20 april 2016 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector van de chemie, kunststoffen

Nadere informatie

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW

Onderwijscentrum Gent. Raakpunten GSIW Onderwijscentrum Gent Raakpunten GSIW Gent Stad in Werking Onderwijscentrum Gent, 20 december 2017 1. Uitdaging 2. Rol Onderwijscentrum 3. Structuur en netwerk 4. Raakpunten Visie 5. Raakpunten inhoudelijk

Nadere informatie

Op de agenda. VIVO vzw. Het persoonlijk ontwikkelingsplan: een instrument binnen een kwalitatief VTO -beleid

Op de agenda. VIVO vzw. Het persoonlijk ontwikkelingsplan: een instrument binnen een kwalitatief VTO -beleid Het persoonlijk ontwikkelingsplan: een instrument binnen een kwalitatief VTO -beleid Aline Schelfaut Miranda Vermeiren 22 mei 2013 Op de agenda Intro Kwalitatief leer- en opleidingsbeleid Het persoonlijk

Nadere informatie

Studiedag ACV Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Gent, 25 oktober Stand van zaken in de overheid. Eva Platteau - KU Leuven

Studiedag ACV Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Gent, 25 oktober Stand van zaken in de overheid. Eva Platteau - KU Leuven Studiedag ACV Leeftijdsbewust Personeelsbeleid Gent, 25 oktober 2012 Stand van zaken in de overheid Eva Platteau - KU Leuven Inhoud Perspectief van de overheid (als werkgever) Cijfermateriaal: vergrijzing

Nadere informatie

toelichting budget 2015

toelichting budget 2015 toelichting budget 2015 commissie 18 november 2014 1. prioritaire beleidsdoelstellingen sport onderwijs 2. niet-prioritaire beleidsdoelstellingen administratieve beroepen personeel informatietechnologie

Nadere informatie

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn.

Alle verslagen van Zorginspectie worden overgemaakt aan het VAPH en/of Jongerenwelzijn. LEESWIJZER Toegepaste wetgeving: - Ministerieel besluit van 7 oktober 2015 met betrekking tot de minimale kwaliteitseisen en de vergoeding van de multidisciplinaire teams en met betrekking tot de erkenning

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari juli 2019

ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari juli 2019 ESF-project Versterkt streekbeleid 1 januari 2017 31 juli 2019 Versterkt streekbeleid Zuid-Oost-Vlaanderen ACTIES Focus op een duurzame lokale economie en ondernemerschap in de regio Mobiliteit als noodzakelijke

Nadere informatie

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren

Actielijst arbeidsbeperking Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Actielijst arbeidsbeperking 2020 Een focus op redelijke aanpassingen tijdens werkplekleren Evenredige arbeidsdeelname kansengroepen Diversiteit Gelijke behandeling Actielijst arbeidsbeperking 2020-2 december

Nadere informatie

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen?

Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Hoe beïnvloedt het Europese beleid de uitvoering van het arbeidsmarktbeleid in Vlaanderen? Cascade van beleidsniveaus en beleidsteksten Beleid EU Strategie Europa 2020 Europees werkgelegenheidsbeleid Richtsnoeren

Nadere informatie

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010

VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 VVSG Trefdag Samen tegen Armoede wij ook 13/12/2010 Koen Clijsters Algemeen diensthoofd OCMW Heusden-Zolder Tel. 011/45.61.50 koen.clijsters@ocmwheusdenzolder.be Heusden- Zolder Provincie Limburg 31.500

Nadere informatie

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID

Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Afspraak met de medewerker van morgen EEN TOEKOMSTBESTENDIG HR- BELEID VOOR DE VLAAMSE OVERHEID Werknemer in de toekomst? Welke werkgever moeten we zijn om: Het nodige talent aan te trekken & te houden

Nadere informatie

Reflectiegesprek: toekomstbeelden

Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1 Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1. Mastercampussen: nog sterkere excellente partnerschappen in gezamenlijke opleidingscentra (VDAB West-Vlaanderen) 2. Leertijd+: duaal leren van de toekomst (Syntra

Nadere informatie

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018

Presentatie Lerend netwerk. Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Presentatie Lerend netwerk Mark Vanden Eede 29 januari 2018 Vormelek vzw is het sectoraal opleidingsfonds van de elektriciens, installatie en distributie (PSC 149.01). Samen met Tecnolec en FBZ behoort

Nadere informatie

Financiering van demografieplannen

Financiering van demografieplannen Financiering van demografieplannen CAO gesloten op 19 oktober 2016 in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector van de chemie,

Nadere informatie

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende

Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende Een beroepsgerichte opleiding, tijdens de werktijd, met behoud van loon,... Zeker iets voor jou!? verzorgende Werk jij in een dienst thuiszorg van een gemeente of OMCW? Wil jij ook graag de opleiding verzorgende

Nadere informatie

Financiering van demografieplannen

Financiering van demografieplannen Financiering van demografieplannen CAO gesloten op 18 oktober 2016 in het Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid betreffende de financiering van demografieplannen binnen sector

Nadere informatie

Thema 4: Competentiemanagement

Thema 4: Competentiemanagement Thema 4: Competentiemanagement Competentiemanagement (of management van vaardigheden) is de praktijk van het begrijpen, ontwikkelen en inzetten van mensen en hun competenties. Hoewel competentiemanagement

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

[SAMEN MET LOKALE BESTUREN WERKEN AAN EEN DIVERS PERSONEELSBELEID]

[SAMEN MET LOKALE BESTUREN WERKEN AAN EEN DIVERS PERSONEELSBELEID] Portfolio sector lokale besturen [SAMEN MET LOKALE BESTUREN WERKEN AAN EEN DIVERS PERSONEELSBELEID] Onder dit motto werken de sectorconsulenten aan instrumenten om gemeenten, OCMW s en intercommunales

Nadere informatie

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE

#DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM / DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE LIBERFORM.BE #DUIDING KRACHTLIJNEN NON-DISCRIMINATIE In het kader van de sectorconvenants 2018-2019, afgesloten tussen de Vlaamse regering en de sectoren, is antidiscriminatie een belangrijk thema. Een onderdeel hiervan

Nadere informatie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie

Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Bruggen bouwen tussen de sociale en de reguliere economie Onze mission statement Door dienstverlenende projecten rond fietsmobiliteit biedt Velo vzw opleidingskansen, werkervaring en tewerkstelling aan

Nadere informatie

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel

Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel Combinatiefunctie Wijkwerk-coach (Wijkwerken Zuid-West-Vlaanderen) & Trajectbegeleider Anzegem/Deerlijk Functiebeschrijving en competentieprofiel 1. Identificatiegegevens Functietitel Juridische werkgever

Nadere informatie

Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013

Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013 Eerste ervaringen in West-Vlaanderen Workshop POM 10 december 2013 Workshop Doel? Eerste ervaringen WVL delen + aanpak 3 ESF-projecten ikv Uitstroom Sociale Economie Looptijd: 2 jaar Ontwikkelen en uittesten

Nadere informatie

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Infosessie Duaal Leren

Samen met lokale besturen werken aan een divers personeelsbeleid Infosessie Duaal Leren Infosessie Duaal Leren Als kinderopvanginitiatief meebouwen aan bruggen tussen onderwijs en werk 1. Duaal Leren: wat is dat? Duaal Leren is de meest intensieve vorm van werkplekleren: minimaal zestig procent

Nadere informatie

Figure 1 logo vrouwenraad. De Vrouwenraad wil voor elk kind betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang

Figure 1 logo vrouwenraad. De Vrouwenraad wil voor elk kind betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang Figure 1 logo vrouwenraad De Vrouwenraad wil voor elk kind betaalbare, toegankelijke en kwaliteitsvolle kinderopvang INHOUDSTAFEL kinderopvang... 1 Een kaderdecreet kinderopvang... 2 Kwaliteitsvolle kinderopvang...

Nadere informatie

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014

decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 decreet Werk- en zorgtrajecten Goedgekeurd in plenaire zitting Vlaams parlement 23 april 2014 Basis = participatieladder Kader: Trede 5 = maatwerkdecreet Trede 3 en 4= decreet Werk- en zorgtrajecten Trede

Nadere informatie

Advies. Duaal leren in volwassenenonderwijs. Brussel, 21 december 2018

Advies. Duaal leren in volwassenenonderwijs. Brussel, 21 december 2018 Advies Duaal leren in volwassenenonderwijs Brussel, 21 december 2018 SERV_20181221_Duaallerenvolwassenenonderwijs_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2

Nadere informatie

Werkbaar werk in de social profit

Werkbaar werk in de social profit 7/12/2017 Werkbaar werk in de social profit SPREKER: Laurence de Mûelenaere De oorsprong van het werkbaarheidsactieplan Hoe werkbaar is de social profit Wat doet VIVO? 2 20/10/2015 [titel presentatie in

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie