Modem. 2.1 Voordat u begint

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Modem. 2.1 Voordat u begint"

Transcriptie

1

2 Modem Is uw splitter gebruiksklaar? Dan kunt u uw modem en de bijbehorende software installeren. Dat is de laatste stap voor u van uw nieuwe verbinding gebruik kunt maken. Verderop in de handleiding vind u een hoofdstuk met veelgestelde vragen. 2.1 Voordat u begint A. Voordat u uw modem kunt installeren, dient u de splitter aan te sluiten op het IS/RA-punt in uw woning. Zie hiervoor het hoofdstuk Splitter. B. Controleer of u het juiste modem heeft ontvangen: Op de onderkant van het modem vindt u een productcode. Dezelfde productcode met het bijbehorende type modem vindt u op de modemdoos. Controleer of het type modem overeenkomt met het modem dat u heeft besteld. Bijvoorbeeld: Heeft u een gewone (analoge/pstn/pots) telefoonlijn? U heeft het modem P-2602H(W)-D1A (over POTS) ontvangen. Heeft u een ISDN-telefoonlijn? U heeft het modem P-2602H(W)-D3A (over ISDN) ontvangen. Heeft u niet het juiste modem? Neemt u dan contact op met de telefonische helpdesk van 9.00 tot uur en in het weekend van tot uur via 1200 (dit gratis nummer kunt u bereiken via uw Vodafone mobiele abonnement) of via ( 0,50 per minuut). Uw Vodafone Doe-Het-Zelf Installatiepakket is zorgvuldig samengesteld en verpakt. Het kan desondanks voorkomen dat u het Doe-Het-Zelf Installatiepakket aan ons moet terugsturen. Doe dat nooit zomaar, maar neem eerst contact op met onze telefonische helpdesk, zie pagina 5. Van onze medewerker ontvangt u een persoonlijk retournummer. Dit nummer dient u te noteren op de bijgevoegde retoursticker vóór u het pakket verzendt. Pakketten die niet volgens de instructies van onze helpdesk en zonder de retoursticker zijn teruggestuurd, kunnen niet in behandeling worden genomen. 30

3 C. Controleer of uw computer aan de juiste systeemeisen voldoet: PC Windows 98 Second Edition (alleen ethernet), Windows ME, Windows 2000 (service pack 4) of Windows XP (met service pack 1) of hoger Pentium-processor 400 MHz of sneller 64 MB RAM-geheugen of meer Cd-romspeler Geïnstalleerde UTP/RJ45-ethernetkaart Microsoft Internet Explorer (versie 4.0 of hoger) of Netscape Navigator Apple/Macintosh MacOS 8.6 of hoger Power PC60X, G3 of G4 of imac 64 MB RAM-geheugen of meer Cd-romspeler Geïnstalleerde UTP/RJ45-ethernetkaart Microsoft Internet Explorer (versie 4.0 of hoger) of Netscape Navigator 2.2 Het installeren van uw modem Stap 1: Het installeren van het ADSL-modem met ethernetaansluiting Voor het geleverde ADSL-modem hoeft u geen aparte software op uw computer te installeren. Het ADSL-modem werkt echter niet zonder een ethernetkaart. De meeste moderne computers beschikken over een ingebouwde ethernetkaart. Als uw computer geen ethernetkaart heeft, adviseren wij u contact op te nemen met uw computerleverancier. Controleer eerst of het modemsnoer goed verbonden is met het modem en de aangesloten splitter. Indien u twijfelt, raadpleeg dan het hoofdstuk Splitter. Als de kabel tussen de splitter en het modem te kort is, kunt u deze kabel zelf verlengen. Gebruik hiervoor 2- of 4-aderig telefoonsnoer met modulaire RJ11- stekkertjes. Dit is verkrijgbaar bij iedere doe-het-zelfwinkel. 1. Steek de bijgeleverde netspanningsadapter in het stopcontact en steek vervolgens de kleine stekker van de adapter in de Power -aansluiting van het modem. 2. Controleer of het modem aanstaat. Door de knop aan de achterzijde van het modem in te drukken, kunt u het modem in- of uitschakelen. 3. Controleer of na maximaal 5 minuten het DSL-lampje van het modem continu gaat branden. Zo niet, raadpleeg dan hoofdstuk 5 Veelgestelde vragen.

4 4. Pak de ethernetkabel uit het modempakket. (Zie ook omschrijving op de kabel: CAT 5 Patch Cable UTP.) Deze kabel is geel. 5. Steek het uiteinde van deze kabel, de ministekker (RJ45-stekker), in het aansluitpunt aangeduid met LAN van het modem. Bij modems met meervoudige aansluitingen maakt het niet uit welke LAN-aansluiting u neemt. Stap 2: Windows of Macintosh instellen Hieronder volgen de stap-voor-stapinstructies voor het instellen van Windows (onder de besturingssystemen Windows 98, Windows ME, Windows 2000 Professional en Windows XP) en MacOS. A. Instellingen Windows 98 / ME De instellingen worden één voor één getoond. Houd er rekening mee dat, als er instellingen gewijzigd dienen te worden, Windows de veranderingen direct zal doorvoeren of zal vragen het systeem te herstarten. 1. Klik op het bureaublad op Start. 6. Sluit het andere uiteinde van deze kabel aan op de ethernetpoort van uw computer. De lampjes op het modem en achter op de netwerkkaart in de computer zullen nu oplichten/knipperen. 2. Klik in het menu dat u dan te zien krijgt op Configuratiescherm (Engels: Control Panel). Heeft u vragen of problemen bij het installeren van het modem? Raadpleeg dan eerst hoofdstuk 5 Veelgestelde vragen in deze handleiding. U kunt nu verder gaan met Stap 2: Windows of Macintosh instellen.

5 3. Klik op Netwerk (Engels: Network). 5. Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeelding. Het volgende scherm wordt zichtbaar: 6. Kies vervolgens voor het tabblad WINS-configuratie (Engels: WINS-Configuration). 7. Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeelding. 4. Selecteer TCP/IP en klik op de knop Eigenschappen (Engels: Properties).

6 8. Kies vervolgens voor het tabblad Gateway. 9. Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeelding. B. Instellingen Windows 2000 Professional De instellingen worden een voor een getoond. Houd er rekening mee dat, als er instellingen gewijzigd dienen te worden, Windows de veranderingen direct zal doorvoeren of zal vragen het systeem te herstarten. 1. Klik op het bureaublad op Start. 2. Klik in het menu dat u dan te zien krijgt op Instellingen (Engels: Settings). 10. Klik op OK en dan nogmaals op OK. 11. Start de computer opnieuw op, ook als Windows hier niet om vraagt. Uw computer is nu ingesteld. Ga verder met Stap 3: Eenmalige activering van uw verbinding.

7 3. Klik op Netwerk- en Inbelverbindingen (Engels: Network and Dial-up Connections) en vervolgens op LAN-verbinding (Engels: LAN-Connection). 6. Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeeldingen. Het volgende scherm wordt zichtbaar: 4. Selecteer Internet-protocol (TCP/IP) en klik op de knop Eigenschappen (Engels: Properties). 5. Klik vervolgens op de knop Geavanceerd (Engels: Advanced). 7. Selecteer bij het tabblad Opties (Engels: Options) TCP/IP Filtering en klik daarna op Eigenschappen (Engels: Properties).

8 Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeeldingen. C. Instellingen Windows XP De instellingen worden een voor een getoond. Houd er rekening mee dat, als er instellingen gewijzigd dienen te worden, Windows de veranderingen direct zal doorvoeren of zal vragen het systeem te herstarten. 1. Klik op het bureaublad op Start. 2. Klik in het menu dat u dan te zien krijgt op Configuratiescherm (Engels: Control Panel). 3. Klik vervolgens op Netwerk- en Internetverbindingen (Engels: Network and Internet Connections). 8. Klik op OK en nogmaals op OK zodat alle schermen zijn afgesloten. 9. Start de computer opnieuw op, ook als Windows hier niet om vraagt. Uw computer is nu ingesteld. Ga verder met Stap 3: Eenmalige activering van uw verbinding.

9 4. Klik in het aansluitende menu op Netwerkverbindingen (Engels: Network Connections). 6. Klik vervolgens op Eigenschappen (Engels: Properties). 7. Klik nu op Internet-protocol (TCP/IP) zodat dit geselecteerd is en klik vervolgens op de knop Eigenschappen (Engels: Properties). 5. In het venster dat vervolgens verschijnt, klikt u met de rechtermuisknop op het pictogram LAN-verbinding (Engels: LAN-Connection). 8. Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeeldingen. vodafone

10 9. Klik vervolgens op de knop Geavanceerd (Engels: Advanced). 10. Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens de onderstaande afbeeldingen. 11. Selecteer bij het tabblad Opties (Engels: Options) TCP/IP Filtering en klik daarna op Eigenschappen (Engels: Properties). Controleer en wijzig zo nodig de instellingen volgens onderstaande afbeelding. 12. Klik op ok om de wijzigingen op te slaan. 13. Start de computer opnieuw op, ook als Windows hier niet om vraagt. Uw computer is nu ingesteld. Ga verder met Stap 3: Eenmalige activering van uw verbinding.

11 D. Instellingen MacOS X De instellingen worden een voor een getoond. Houd er rekening mee dat, als er instellingen gewijzigd dienen te worden, Macintosh de veranderingen direct zal doorvoeren of zal vragen het systeem te herstarten. 3. U krijgt nu het venster Systeemvoorkeuren (Engels: System Preferences). Hierin klikt u op Netwerk (Engels: Network). 1. Klik op het bureaublad op het Apple-symbool. 2. Klik in het menu dat u dan te zien krijgt op Systeemvoorkeuren (Engels: System Preferences). 4. U ziet het scherm Netwerk (Engels: Network). In dit scherm klikt u op Configureren (Engels: Configure).

12 5. Controleer de instellingen en pas ze zo nodig aan. De juiste instellingen zijn: Locatie (Engels: Location): Automatisch (Engels: Automatic) Toon (Engels: Show): Ingebouwd ethernet (Engels: Build-in ethernet) Configureer IPv4 (Engels: Configure IPv4): Via DHCP (Engels: Using DHCP) 6. Staan alle instellingen zoals aangegeven, dan kunt u op Nu toepassen klikken (Engels: Apply Now). Hierna sluit u het venster. Dit zijn de enige instellingen die gecontroleerd of juist gezet dienen te worden. Uw computer is nu ingesteld. Ga verder met Stap 3: Eenmalige activering van uw verbinding.

13 Stap 3: Eenmalige activering van uw verbinding Hieronder leest u hoe de eenmalige activeringsprocedure kan worden uitgevoerd. Na de activeringsprocedure kunt u direct met internet aan de slag. Als u uw computer opnieuw geïnstalleerd heeft, hoeft u alleen Stap 1 en 2 uit te voeren. Indien u de activering niet kunt voltooien omdat de genoemde pagina niet verschijnt, verwijzen wij u naar hoofdstuk 2.3 van deze handleiding. Daar staat beschreven wat u kunt doen om dit probleem te verhelpen. Vodafone wenst u veel plezier op internet! 1. Start uw internetbrowser op. Indien u Internet Explorer heeft, klikt u hiervoor op het blauwe interneticoontje 2. Typ het adres indien dit niet werkt, typ dan het adres 3. U krijgt nu de activeringspagina te zien. Volg de instructies op het scherm. Als u de pagina met de tekst Activeren gelukt ziet, dan is uw ADSL-verbinding succesvol geactiveerd. 4. Start uw modem opnieuw op door dit uit en weer aan te zetten. 5. Start de computer opnieuw op.

14 2.3 Uw computer aansluiten met een draadloze adapter Met het draadloos ADSL-modem bent u niet langer gebonden aan een vaste internetplek. In de tuin, op het dakterras of gewoon op de bank voor de tv, u kunt altijd en overal online zijn. Soms kan het signaal van uw draadloos ADSL-modem dusdanig verzwakt worden dat internetten onmogelijk is. Niet alleen dikke muren, plafonds of vloeren met gewapend beton, maar ook stoorzenders zoals een DECTtelefoon, magnetron, beeldscherm of tv kunnen het signaal verzwakken. Vodafone geeft beperkte support op de draadloze installatie, vanwege de vele elementen die een storing kunnen geven. De instructies in dit hoofdstuk behandelen het opzetten van een onbeveiligde draadloze verbinding. Om te voorkomen dat derden zonder uw toestemming gebruikmaken van uw draadloze netwerk, adviseert Vodafone nadrukkelijk het gebruik van een beveiligde draadloze verbinding. Informatie over het opzetten van een beveiligde draadloze verbinding en meer informatie over draadloos internetten kunt u vinden op vodafone.nl/vast. hardwarecomponenten op elkaar zijn afgestemd. Wij raden u tevens aan om de leverancier van uw adapter te raadplegen voor instructies. Vodafone levert geen support en geen garantie voor aansluiting van adapters die niet door Vodafone zijn geleverd. Naast het gebruik van een adapter zijn er meerdere mogelijkheden om het draadloos ADSL-modem aan te sluiten op uw ADSL-verbinding. Als uw computer of laptop beschikt over een ingebouwde draadloze functionaliteit, kunt u ervoor kiezen deze te gebruiken. Een draadloze functionaliteit kunt u herkennen aan de termen: wireless, WiFi, draadloos of WLAN. De draadloze functionaliteit moet hiervoor wel correct geïnstalleerd zijn. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de leverancier van uw computer of laptop. A. Voordat u aan de slag gaat: Zorg dat u een werkende internetverbinding heeft via uw ADSL-modem (uw modem dient aan te staan). U bent in bezit van een draadloze USB-adapter. Om draadloos te kunnen internetten dient u in ieder geval te beschikken over: een draadloos ADSL-modem; een draadloze ontvanger, zoals de Zyxel ZyAIR G-202 USB-adapter of een computer/laptop die beschikt over draadloze functionaliteiten (u leest hier verderop in dit hoofdstuk meer over). Indien besteld, levert Vodafone een Doe-Het-Zelf Installatiepakket waarbij een draadloze adapter voor de computer is bijgevoegd. Dit is de Zyxel ZyAIR G-202 USBadapter, hierna draadloze USB-adapter genoemd. Deze handleiding bevat uitsluitend de instructies voor deze adapter. Indien u een andere draadloze adapter aanschaft dan het bovengenoemde type, raden wij u aan om te kiezen voor hetzelfde merk als uw ADSL-modem. Zo bent u ervan verzekerd dat de diverse

15 B. Controleer tevens de volgende zaken: Als uw computer beschikt over een vaste ingebouwde draadloze verbinding, maak dan geen gebruik van de draadloze USB-adapter. Een computer kan maar één draadloze verbinding tegelijkertijd aansturen. Het de-installeren en in het gebruikersprofiel uitzetten van het apparaat kan, maar zal niet in elk geval leiden tot een succesvolle installatie van een draadloze USBadapter. Bovendien bestaat het risico dat de software die de toegang tot de computer verzorgt, ontregeld raakt. Wij raden het daarom af om bij een dergelijke computer een losse draadloze adapter te gebruiken. Niet alle computers kunnen overweg met zowel een draadloze als een ethernetverbinding. Verwijder daarom tijdens het gebruik en configureren van de draadloze USB-adapter de ethernetkabel uit de computer. Sluit alle lopende programma s op de computer af, inclusief een firewall- of antivirusprogramma. U kunt deze weer activeren nadat de installatie is voltooid. De volgende eisen zijn gesteld aan de installatie van de draadloze USBadapter: Pentium II 300 MHz of snellere processor minimaal 64 MB ram 6 MB vrije ruimte op de harde schijf een cd-romstation een USB-poort versie 2.0 De computer maakt gebruik van een van de volgende besturingssystemen: Windows 98/ME Windows 2000 Windows XP Stap 1: Activering van het draadloze netwerk Het signaal van een draadloos netwerk gaat door muren en vloeren heen en kan dus ongezien toegang bieden aan onbekenden. Om te voorkomen dat derden toegang krijgen tot uw netwerk en hier misbruik van maken, is het draadloze netwerk in uw ADSL-modem standaard uitgeschakeld. Om gebruik te kunnen maken van het draadloze netwerk, dient u deze optie eerst te activeren. Hieronder wordt uitgelegd hoe u het draadloze netwerk activeert. 1. Start uw browser op. 2. Vul als internetadres adsl-modem in of indien dit niet werkt

16 3. U ziet nu onderstaand scherm: 7. Om veiligheidsredenen dient u zelf een nieuw wachtwoord te bedenken (alleen als dit nog niet eerder gedaan is). Voer uw nieuwe wachtwoord in achter New Password. Herhaal dit vervolgens achter Retype to Confirm ter bevestiging. Klik vervolgens op tegen. Het modem is nu beveiligd tegen ongeoorloofd gebruik. Noteer het nieuwe wachtwoord hieronder. U heeft dit vanaf nu nodig om toegang te krijgen tot de instellingen van uw ADSL-modem. 4. Typ in het tekstvak achter Password de code 1234 of uw eigen wachtwoord als u dit ooit heeft veranderd. (Let op! Het gaat hier niet om passwords die u van Vodafone heeft gekregen.) 5. Klik op Login. 8. U ziet nu opnieuw onderstaand scherm: 6. Als uw wachtwoord niet meer het standaardwachtwoord 1234 is, ga dan verder met stap 11. Als uw wachtwoord nog nooit gewijzigd is, ziet u onderstaand scherm. 9. Typ in het tekstvak achter Password uw nieuwe wachtwoord. 10. Klik op Login.

17 11. U ziet nu onderstaand scherm: 13. Klik op Wireless Setup. 14. U ziet nu onderstaand scherm: 12. Klik op Apply, het volgende scherm wordt zichtbaar: 15. Zet een vinkje bij het vakje Active en klik op Next.

18 16. U ziet nu onderstaand scherm. Verander eventueel het kanaal en klik op Next: 19. Klik op Finish om het scherm af te sluiten. Ter indicatie gaat het WLAN-lampje op uw modem branden. 17. Onderstaand scherm verschijnt nu: U heeft nu een onbeveiligde draadloze internetverbinding opgezet. Om te voorkomen dat derden zonder uw toestemming gebruikmaken van uw draadloze netwerk, adviseert Vodafone nadrukkelijk het gebruik van een beveiligde draadloze verbinding. Voor het opzetten van een beveiligde draadloze verbinding kunt u de uitgebreidere instructies bekijken via vodafone.nl/vast. U bent zelf verantwoordelijk voor het gebruik van uw draadloze netwerk. Vodafone is niet aansprakelijk voor de schade die ontstaat als gevolg van misbruik van uw draadloze netwerk door derden. Ga nu verder met Stap 2: Installatie van de software 18. Besluit met Apply. Uw draadloze netwerk is geactiveerd.

19 Stap 2: Installatie van de software 3. Onderstaand scherm verschijnt nu. Klik hier op OK. Sluit de draadloze USB-adapter pas op de computer aan als de software hierom vraagt, niet eerder! 1. Doe de meegeleverde cd-rom van de draadloze USB-adapter in de cd-romspeler van uw computer. De cd-rom behoort nu uit zichzelf op te starten. Is dit niet het geval, volg dan de onderstaande instructies: a. Klik linksonder op het scherm op Start. b. Ga naar Uitvoeren (Engels: Run). c. U komt in het scherm Uitvoeren (Engels: Run). Typ in het tekstvak achter Openen (Engels: Open) de aanduiding van uw cd-romstation, bijvoorbeeld D:\ gevolgd door de tekst G-202.exe. d. Klik op OK. 4. Klik op Next bij onderstaand scherm. 2. Het volgende scherm wordt zichtbaar. Klik hier op Setup.

20 5. Klik op Next bij onderstaand scherm. Stap 3: De draadloze USB-adapter plaatsen 1. Haal het beschermkapje van de draadloze USB-adapter. Zoek een vrije USB 2.0-aansluiting op uw computer. U kunt ook een USB 1.1- aansluiting gebruiken. De verbinding is dan trager. U kunt deze aansluiting herkennen aan het USB-teken naast de aansluiting: 6. Klik op Finish bij onderstaand scherm. Maak geen gebruik van een USB-hub. Een USB-hub kunt u vergelijken met een stekkerdoos. U breidt hiermee het aantal USB-poorten uit. Omdat de stroom verdeeld wordt, geeft een USB-hub te weinig stroom voor de draadloze USBadapter. 2. Stop de draadloze USB-adapter in deze vrije USB-aansluiting. Als de stuurprogramma s goed zijn geïnstalleerd en de draadloze USB-adapter goed is aangesloten, gaat het groene lampje op de USB-adapter branden of knipperen. U ziet nu onder in de taakbalk van Windows een icoontje in de vorm van een rood of groen vierkant met een zwarte letter Z : In het vorige voorbeeld staat het welkomstscherm dat verschijnt als u Windows XP heeft. De schermen van andere versies van Windows kunnen hier iets van afwijken. De verschillen hebben echter geen consequenties voor het verloop van dit deel van de installatie. Ga nu verder met stap 3 zodra de computer opnieuw opgestart is.

21 Stap 4: Verbinding maken met het draadloos ADSL-modem Installatie Windows 1. Dubbelklik met de linkermuisknop op het Z-icoon en vervolgens op site survey. 2. U ziet nu het volgende scherm: 3. Selecteer het netwerk ADSL-WiFi en klik op Verbinding maken (Engels: Connect). Selecteer vervolgens het tabblad Link Info. 4. U ziet nu op het volgende scherm bij Signal Strength en Link Quality dat er een draadloze verbinding is. 5. Sluit het scherm door te klikken op X (kruisje) rechtsboven. Indien ADSL-WiFi bij u niet verschijnt op het scherm, doorloop dan nogmaals de stappen van hoofdstuk 2.3. U heeft nu een onbeveiligde draadloze internetverbinding opgezet. Om te voorkomen dat derden zonder uw toestemming gebruikmaken van uw draadloze netwerk, adviseert Vodafone nadrukkelijk het gebruik van een beveiligde draadloze verbinding. Voor het opzetten van een beveiligde draadloze verbinding kunt u de uitgebreidere instructies bekijken via vodafone.nl/vast.

22 Hulp bij installatie van een draadloos netwerk Het draadloze signaal kan verzwakt worden door bijvoorbeeld dikke muren, plafonds of vloeren met gewapend beton. Ook stoorzenders zoals een magnetron, DECT-telefoon, beeldscherm of tv kunnen het signaal verzwakken. Vodafone geeft beperkte support op de draadloze installatie, vanwege de vele elementen die een storing kunnen geven. Kijk voor een uitgebreidere voorlichting omtrent ontvangstproblemen op vodafone.nl/vast. Een veel voorkomend probleem is dat uw modem dezelfde zendfrequentie gebruikt als het modem van andere mensen in uw omgeving. Het modem kan eenvoudig op een andere zendfrequentie worden gezet. Maak bij voorkeur verbinding met het modem via een computer die direct met een ethernetkabel is verbonden. U loopt het risico dat de draadloze verbinding wegvalt tijdens een wijziging. 1. Zie hiervoor stap 1 van hoofdstuk 2.3: Activering van het draadloze netwerk. 2. Doorloop stap 1 tot en met het scherm wireless (nr. 16) en verander hier eventueel het kanaal. Maak stap 1 verder af.

23 Veelgestelde vragen In dit hoofdstuk vindt u het antwoord op alle vragen die regelmatig bij onze helpdesk binnenkomen. Misschien zit het antwoord op uw vraag er ook bij. Meer antwoorden op veelgestelde vragen vindt u op vodafone.nl/vast. U kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen. Alle gegevens vind u op vodafone.nl/vast Vragen over Vodafone Vast Bellen... Vraag 1. Hoe zit het met de kwaliteit van Vodafone Vast Bellen en Internetten? Met Vodafone Vast Bellen en Internetten belt u via uw ADSL-verbinding. De gesprekskwaliteit is daarom afhankelijk van de kwaliteit van uw ADSL-verbinding op dat moment en de manier waarop u dan uw ADSL-verbinding gebruikt. Zo kan bijvoorbeeld het downloaden van een zwaar bestand tijdens het bellen de kwaliteit van het telefoongesprek nadelig beïnvloeden. Om de kwaliteit van uw telefoonverkeer zo veel mogelijk te kunnen waarborgen, is het geleverde ADSL-modem zo geprogrammeerd dat uw telefoonverkeer voorrang krijgt op het internetverkeer. Als uw ADSL-verbinding en/of ADSL-modem niet werkt, dan kunt u niet bellen met Vodafone Vast Bellen en Internetten. Ook niet naar het alarmnummer 112. Vraag 2. Wat is een Fair Use Policy? Het is de abonnee niet toegestaan de telefoondienst dusdanig te gebruiken dat het netwerk, het telecommunicatieverkeer, (computer)systemen van Vast Bellen en Internetten of derden, naar het oordeel van Vodafone, hinder (zouden kunnen) ondervinden of de belangen van Vast Bellen en Internetten kunnen worden geschaad. Hieronder wordt in ieder geval verstaan het laten openstaan van de telefoonverbinding en/of het voeren van grote aantallen korte gesprekken in een kort tijdsbestek dat het gebruik van de telefoniedienst door derden kan verstoren, en/of het bovengemiddeld gebruiken van de telefoniedienst in relatie tot het gebruik van derden, alles naar oordeel van Vodafone. Vraag 3. Kan ik ISDN-apparatuur aansluiten? Het Vodafone signaal wordt omgezet in een analoog signaal. Dit betekent dat u op Vodafone Vast Bellen en Internetten geen digitale ISDN-apparatuur kunt aansluiten. 98

24 Vraag 4. Kan ik ook andere apparatuur dan telefoontoestellen, zoals faxapparaten, aansluiten? In principe kunt u alle apparatuur die geschikt is om aan te sluiten op een gewone telefoonlijn aansluiten op Vodafone Vast Bellen en Internetten. Er is echter een dermate grote diversiteit aan apparatuur op de Nederlandse markt, dat Vodafone Vast Bellen en Internetten niet kan garanderen dat elk apparaat probleemloos werkt op Vodafone. Vodafone Vast Bellen en Internetten levert geen support voor aansluiting van alle apparatuur op Vodafone. Vraag 5. Kan ik mijn Vodafone Vast Bellen en Internetten telefoonnummer(s) op verschillende adressen gebruiken? U krijgt uw Vodafone Vast Bellen en Internetten telefoonnummer(s) met een netnummer dat past bij uw adres. Het is toegestaan om uw telefoonnummer(s) tijdelijk op een ander adres te gebruiken. Op dat adres moet dan wel een Vodafone ADSL-aansluiting met geschikt modem aanwezig zijn. Vraag 6. Kan ik alle telefoonnummers bellen met Vodafone? Een aantal telefoonnummers is niet bereikbaar via Vodafone Vast Bellen en Internetten. Deze nummers worden door de gemiddelde consument niet gebeld: 06-nummers (065- of 066-) voor semafoons (pagers) 067-inbelnummers voor videotexdiensten 0676-internetinbeldiensten (niet nodig voor ADSL) 12/13/14/19: specifieke verkortkiezennummers Alle nummers die beginnen met 08 anders dan 0800, bijvoorbeeld: - Nummers die beginnen met 084 of 086: personal numbers nummers zijn wel bereikbaar Nummers die beginnen met 09 anders dan 090x Carrier Preselect is niet mogelijk met Vodafone Vast Bellen en Internetten. Vraag 7. Kan ik betaalde servicenummers blokkeren? Ja, als u kiest voor Instellingen Telefonie op vodafone.nl/vast en u logt daar in met uw ADSL-gebruikersnaam, kunt u groepen van betaalde bestemmingen blokkeren. U kunt betaalde servicenummers blokkeren, maar ook mobiele of internationale nummers. U kunt de telefonische helpdesk via uw Vodafone mobiele abonnement bereiken op het nummer Indien u de helpdesk via uw vaste verbinding op het nummer wilt kunnen bereiken, blokkeer dan geen 0900-nummers. Vraag 8. Hoe worden de gesprekskosten van Vodafone in rekening gebracht? De gemaakte gesprekskosten (voor bijvoorbeeld het bellen naar mobiele en internationale telefoonnummers) worden maandelijks door middel van automatische incasso van uw bankrekening afgeschreven, tegelijk met de kosten behorende bij uw ADSL-abonnement. Een factuur van deze kosten ontvangt u online in uw box. Een specificatie van uw factuur kunt u inzien via de online helpdesk van Vodafone Vast Bellen en Internetten op vodafone.nl/vast. U kunt de kosten inzien die al in rekening zijn gebracht. Ook kunt u de gesprekken zien die gevoerd zijn tot de vorige dag, inclusief de kosten die aan deze gesprekken verbonden zijn. De specificaties van Vodafone Vast Bellen zijn alleen van toepassing indien gebeld wordt via uw ADSL-verbinding. Dus alleen als er gebeld wordt met toestellen die via het ADSL-modem aangesloten zijn op het Vodafone ADSL-netwerk. Voor gesprekken die gevoerd zijn via toestellen die aangesloten zijn op de telefoonaansluiting van een andere telecomaanbieder ontvangt u een rekening van de desbetreffende aanbieder.

25 Vraag 9. Wat is firmware? Firmware is de software die het ADSL-modem aanstuurt. Deze software is speciaal voor de ADSL-modems geschreven en werkt niet op andere apparaten. Soms brengt Vodafone een nieuwe firmwareversie uit die bijvoorbeeld een bepaald probleem oplost. Ook wordt er nieuwe firmware uitgebracht voor extra functionaliteiten. Wij adviseren u de meest recente firmware te installeren. U kunt de versie van uw modemsoftware zelf controleren en indien nodig in enkele minuten updaten. Volg hiervoor de stap-voor-stapuitleg op de online helpdesk.... en Internetten Vraag 1. Het DSL-lampje op mijn modem gaat niet branden. Wat is hiervan de oorzaak? Als het DSL-lampje op uw modem niet gaat branden, wijst dat in de regel op een probleem in het DSL-signaal op uw telefoonlijn. Dit hoeft echter niet per definitie het geval te zijn. Voordat u de helpdesk belt, adviseren wij u de oorzaak van de storing op te zoeken door de onderstaande stappen te volgen: a. Controleer of uw splitter op de juiste manier geïnstalleerd is. Raadpleeg hiervoor het hoofdstuk Splitter. b. Controleer of u de juiste apparatuur heeft ontvangen. Loop nog een keer alles na en kijk of het type modem en splitter dat u heeft ontvangen wel overeenkomt met het soort telefoonlijn dat u heeft (analoog of ISDN). c. Voer vervolgens een IS/RA-Test uit. Deze test staat hieronder beschreven. Door middel van deze test wordt duidelijk waar de oorzaak van het probleem ligt. Vóór uw IS/RA-punt, dus in het Vodafone netwerk, of ná uw IS/RA-punt, dus in uw woning. 2. Voordat u van start gaat, haalt u de reeds aanwezige bekabeling los van het IS/RA-punt. Ontkoppel dus tijdelijk uw aangesloten telefoons en faxapparaten. Gebruik de in het Installatiepakket meegeleverde kabel om uw IS/RA-punt direct te verbinden met het modem. Maak de verbinding in dit geval zonder de meegeleverde splitter. 3. Zet nu het modem aan. 4. Wacht totdat het PWR/SYS-lampje blijft branden. Het modem is nu opgestart. 5. Hierna zal het modem proberen een ADSL-verbinding te krijgen. Dit kunt u herkennen aan het langzaam knipperen van het DSL-lampje. Het DSL- lampje moet meteen beginnen met knipperen en binnen 5 minuten continu blijven branden. Begint het DSL-lampje niet met knipperen of blijft het knipperen en gaat het niet continu branden, dan is er waarschijnlijk iets mis met het DSL-signaal op uw telefoonlijn. Noteer duidelijk de status van alle lampjes en neem contact op met de telefonische technische helpdesk van Vodafone. Onze medewerkers helpen u verder. 6. Hierna zal het internetlampje gaan branden. Het modem heeft nu verbinding met internet. Indien er sprake is van een storing op uw vaste KPN-telefoonlijn, raden wij u aan om contact op te nemen met de Storingsdienst KPN Vaste Net. U kunt deze bereiken via telefoonnummer , 7 dagen per week en 24 uur per dag. Vraag 2. Ik heb wel verbinding, maar het activeren, internetten en en lukt niet. Wat nu? Wanneer uw computer of modem met succes verbinding heeft gemaakt met internet, betekent dit niet altijd dat u kunt internetten en en. Wat kan er aan de hand zijn? Loop de volgende instellingen na: Hoe voer ik een IS/RA-Test uit? 1. Neem het modem en de netspanningsadapter en sluit die aan op het punt waar uw telefoonlijn uw woning binnenkomt (IS/RA-punt). Gebruik uitsluitend de in het Installatiepakket meegeleverde kabels!

26 a. Probeer meerdere internetpagina s voordat u verder gaat met onderzoeken. Het kan zijn dat uw browser in het geheugen (verkeerd) opgeslagen internetpagina s oproept. Leeg dus ook altijd eerst de tijdelijke internetbestanden van de Internet Explorer. Onder punt c kunt u lezen hoe u opgeslagen internetpagina s kunt verwijderen. b. Is op uw computer een firewall geïnstalleerd? De-installeer deze tijdelijk om te zien of de firewall problemen veroorzaakt. De firewall sluit, ter bescherming van uw gegevens, bepaalde poorten in uw computer af. Het functioneren van de firewall is echter niet altijd optimaal, vooral wanneer deze niet nauwkeurig is ingesteld. Verwijder de firewall volledig, uitzetten alleen volstaat vaak niet. Mocht de verbinding na het verwijderen wel werken, dan weet u dat het probleem in de firewall zit. Om uw computer goed te beschermen, raden wij u wel aan een firewall te gebruiken. Kijk bij vraag 3 of neem contact op met de leverancier van de firewall om te zien hoe deze juist ingesteld moet worden. c. Belde u voorheen in om verbinding te maken met internet? Is uw browser wel goed ingesteld? U gebruikt Internet Explorer van Windows om internet mee op te gaan. Wanneer deze browser niet goed is ingesteld, kunt u geen pagina s openen. Loop de volgende instellingen na: Ga naar Extra (Engels: Tools) en klik op Internet-opties (Engels: Internet options). Klik bij de Tijdelijke internetbestanden (Engels: Temporary Internet Files) op Bestanden Verwijderen (Engels: Delete files) om de tijdelijk opgeslagen internetpagina s en cookies te verwijderen (Engels: Delete Cookies). Klik vervolgens op OK (Engels: Apply). Op het tabblad Beveiliging (Engels: Security) klikt u op het interneticoontje en vervolgens op Standaardniveau (Engels: Default level). Controleer op het tabblad Verbindingen (Engels: Connections) of de optie Nooit een verbinding kiezen (Engels: Never dial a connection) geselecteerd is. Klik vervolgens op de knop LANinstellingen (Engels: LAN settings) en zorg ervoor dat bij de instellingen van de proxyserver geen vakjes aangevinkt staan. Ga naar tabblad Geavanceerd en klik rechts onderin op Standaard instellingen herstellen (Engels: Restore defaults). U klikt 2 maal op OK. Vraag 3. Ik wil een firewall installeren, waar moet ik op letten? Firewalls blokkeren IP-adressen, poorten en interfaces (een interface is bijvoorbeeld een modem of netwerkkaart). Het is echter van essentieel belang dat een firewall goed geconfigureerd wordt. Vodafone biedt geen support op firewalls. Instellingen Hieronder bieden we een paar aandachtspunten met betrekking tot poorten en IP-adressen die u zeker niet moet blokkeren: Poort 21 (ftp): anders lukt het maken van FTP-verbindingen niet. Poort 25 (smtp): anders lukt het versturen van niet. Poort 53 (dns): anders lukt het openen van internetpagina s niet. Poort 80 (http): anders lukt het openen van internetpagina s niet. Poort 110 (pop3): anders lukt het ophalen van niet. Poort 119 (news): anders lukt het verbinden met de nieuwsserver niet. Poort 443 (https): anders lukt het openen van beveiligde internetpagina s niet en kunt u bijvoorbeeld niet internetbankieren. IP-adressen die eindigen op 254, bijvoorbeeld : dit zijn broadcasts tussen de eindgebruiker en de routers van Vodafone. Wanneer deze communicatie niet lukt, zal er geen dataverkeer plaatsvinden en kunt u geen internetpagina s openen of en.

Handleiding installatie telefonie

Handleiding installatie telefonie De voordelen van Vodafone Overal en altijd het beste netwerk Met Vodafone belt u in Nederland én in meer dan 187 landen via het meest betrouwbare netwerk. In 32 landen belt u extra voordelig, met Vodafone

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200

Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Handleiding Internet Type Ubee EVW3200 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210

Handleiding Internet. Type Ubee EVW3210 Handleiding Internet Type Ubee EVW3210 Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens

Nadere informatie

Gebruikershandleiding internet

Gebruikershandleiding internet Gebruikershandleiding internet Persoonlijke informatie en systeemgegevens Hieronder vindt u gegevens die relevant zijn voor het maken van instellingen op uw computer. Vul de ontbrekende gegevens in op

Nadere informatie

Internet. Handleiding. EXPERIA BOX v8

Internet. Handleiding. EXPERIA BOX v8 Internet Handleiding EXPERIA BOX v8 Overzicht van de onderdelen uit het pakket Power Wireless Voice Broadband Internet TV Upgrade WPS ECO 1 x 1 x 1 x 1 x Experia Box v8 Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken,

Nadere informatie

Uw persoonlijke gegevens

Uw persoonlijke gegevens Handleiding Uw persoonlijke gegevens Vul hier uw persoonlijke gegevens in. Uit onze bevestigingsbrief: Relatienummer: Type abonnnement: Loginnaam bij XS4ALL: E-mailadres: @xs4all.nl Loginnaam voor ADSL

Nadere informatie

Arcadyan VGV7519 Router. Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN

Arcadyan VGV7519 Router. Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN Arcadyan VGV7519 Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Ondernemerspakket Internet & IPbellen & Zakelijk ADSL/VDSL van KPN Versie 1.1 mei 2012 Inhoudsopga ve 1 Aansluiten van de router... 5 2 Instellingen

Nadere informatie

InternetPlusBellen HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERNET TELEFOON INTERACTIEVE TV

InternetPlusBellen HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERNET TELEFOON INTERACTIEVE TV InternetPlusBellen HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERNET TELEFOON INTERACTIEVE TV Overzicht van de onderdelen uit het pakket DSL MODEM PSTN x x x x x 2 2 3 4 PSTN PHONE DSL ETHERNET RESET POWER LIJN Dit

Nadere informatie

Wat je nodig hebt voor Telenet Internet 05. Hoe je Telenet Internet vlot installeert 09. Eerste hulp bij problemen 87

Wat je nodig hebt voor Telenet Internet 05. Hoe je Telenet Internet vlot installeert 09. Eerste hulp bij problemen 87 Wat je nodig hebt voor Telenet Internet 05 Over je computer en over de software, de hardware en andere zaken die je nodig hebt om Telenet Internet te kunnen gebruiken. Hoe je Telenet Internet vlot installeert

Nadere informatie

Overzicht van de onderdelen uit het pakket

Overzicht van de onderdelen uit het pakket Overzicht van de onderdelen uit het pakket DSL MODEM ISDN NT1 1 x 1 x 1 x 1 x 1 2 1 2 3 4 PSTN PHONE DSL ETHERNET RESET POWER LIJN Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken, brengt de internetverbinding

Nadere informatie

Alcatel SpeedTouch 780WL Router

Alcatel SpeedTouch 780WL Router Alcatel SpeedTouch 780WL Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Versie 1.1 Inhoudsopgave 1. Aansluiten van de router... 4 2 Instellingen van Windows voor een Zakelijk ADSL-verbinding...

Nadere informatie

Internet. Handleiding

Internet. Handleiding Internet Handleiding Overzicht van de onderdelen uit het pakket 1 x 1 x 1 x 1 x DSL Phone1 Phone2 WAN PSTN 1 2 3 4 Reset Power v9 Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken, brengt de internetverbinding

Nadere informatie

InternetPlusBellen Handleiding. EXPERIA BOX v8

InternetPlusBellen Handleiding. EXPERIA BOX v8 InternetPlusBellen Handleiding EXPERIA BOX v8 Overzicht van de onderdelen uit het pakket Power Wireless Voice Broadband Internet TV Upgrade WPS ECO 1 x 1 x 1 x 1 x 1 x Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken,

Nadere informatie

Internet Handleiding. EXPERIA BOX v8

Internet Handleiding. EXPERIA BOX v8 Internet Handleiding EXPERIA BOX v8 Overzicht van de onderdelen uit het pakket Power Wireless Voice Broadband Internet TV Upgrade WPS ECO 1 x 1 x Experia Box v8 Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router

Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router Gebruiksaanwijzing Alcatel Speedtouch 780WL Router ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Gebruikersaanwijzing Speedtouch 780 Router t.b.v. Zakelijk ADSL Pagina 1 Inhoud 1. Aansluiten van de router 3 2.

Nadere informatie

livebox Installatiehandleiding

livebox Installatiehandleiding livebox Installatiehandleiding Inhoudsopgave 1 Voor u begint 6 2 Wat is het standaard modem? 10 3 Zo sluit u de standaard modem aan 16 3.1 Bepaal het hoofdtelefoonstopcontact 17 3.2 Sluit uw standaard

Nadere informatie

Vodafone Thuis. Gebruikershandleiding installeren Vodafone Thuis Geldig per oktober 2012

Vodafone Thuis. Gebruikershandleiding installeren Vodafone Thuis Geldig per oktober 2012 Vodafone Thuis Gebruikershandleiding installeren Vodafone Thuis Geldig per oktober 2012 1 Inhoudsopgave 1. Router installeren 5 2. Draadloos internet activeren 7 3. Bellen installeren 13 4. TV installeren

Nadere informatie

Overzicht van de onderdelen uit het pakket

Overzicht van de onderdelen uit het pakket Overzicht van de onderdelen uit het pakket 1 x 1 x 1 x 1 x DSL PSTN Phone1 Phone2 1 2 3 4 WAN Reset Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken, brengt de internetverbinding tot stand en kan televisiesignalen

Nadere informatie

Siemens SpeedStream 5450 Router

Siemens SpeedStream 5450 Router Siemens SpeedStream 5450 Router Gebruiksaanwijzing ten behoeve van Zakelijk ADSL van KPN Versie 1.4 Inhoudsopgave 1. Aansluiten van de router... 4 2 Instellingen van Windows voor een Zakelijk ADSL-verbinding...

Nadere informatie

Internet HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERACTIEVE TV

Internet HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERACTIEVE TV Internet HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERNET TELEFOON INTERACTIEVE TV Overzicht van de onderdelen uit het pakket 1 x 1 x 1 x 1 x 1 2 1 2 3 4 PSTN PHONE DSL ETHERNET RESET POWER KPN Experia Box Dit is

Nadere informatie

Handleiding Telestick

Handleiding Telestick Handleiding Telestick Datum 22-03-2013 Status V 2.4 Pagina 2 Colofon Commando Diensten Centra IVENT Adres Kromhoutkazerne Herculeslaan 1 3584 AB Utrecht Contactpersoon Team Telestick Opdrachtgever DMO/IVENT

Nadere informatie

Internet modem Zyxel VMG8324-b10A Installatiehandleiding

Internet modem Zyxel VMG8324-b10A Installatiehandleiding Internet modem Zyxel VMG8324-b10A Installatiehandleiding Inhoudsopgave 1 Inhoud pakket pagina 3 Internet pagina 5 2 Aansluitschema s modem Internet pagina 5 3 Betekenis lampjes en knopjes modem Internet

Nadere informatie

EM4510 Dual Band AC Router

EM4510 Dual Band AC Router EM4510 Dual Band AC Router 2 NEDERLANDS EM4510 - Dual Band AC Router Inhoudsopgave 1.0 Introductie... 3 1.1 Inhoud van de verpakking... 3 2.0 Handmatig instellen van de router... 3 2.1 Het aansluiten van

Nadere informatie

Internet. Handleiding ISDN

Internet. Handleiding ISDN Internet Handleiding Overzicht van de onderdelen uit het pakket DSL MODEM NT x x x x 2 2 3 4 PSTN PHONE DSL ETHERNET RESET POWER LIJN Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken, brengt de internetverbinding

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. CCVnet

Gebruikershandleiding. CCVnet Gebruikershandleiding CCVnet Storingen die veroorzaakt worden door het niet naleven van de gebruikershandleiding vallen niet onder de serviceovereenkomst. Wat onder de door CCV verleende service wordt

Nadere informatie

Ziggo Bellen en Internet. Het installeren. Binnen 45 minuten geïnstalleerd.

Ziggo Bellen en Internet. Het installeren. Binnen 45 minuten geïnstalleerd. Ziggo Bellen en Internet. Het installeren. Binnen 45 minuten geïnstalleerd. Inhoud. Inhoud van het installatiepakket 2 pag. 4 Inhoud van het installatiepakket 3 pag. 5 x HET AANSLUITEN 1 Bepaal uw beginsituatie

Nadere informatie

Handleiding verbeteren internetsnelheid. Bij hoge snelheid internetproducten

Handleiding verbeteren internetsnelheid. Bij hoge snelheid internetproducten Handleiding verbeteren internetsnelheid Bij hoge snelheid internetproducten Welkom Met deze handleiding leggen wij u uit hoe u de snelheid van uw internetverbinding optimaal kunt gebruiken. Komt u er

Nadere informatie

WIRELESS ADSL MODEMROUTER (54 Mbit ADWG03)

WIRELESS ADSL MODEMROUTER (54 Mbit ADWG03) WIRELESS ADSL MODEMROUTER (54 Mbit ADWG03) Handleiding Versie: 9 Sep 2005 Copyright 2004-2005 E-Tech Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1.0 Inleiding... 3 1.1 Uitleg van de lampjes... 3 1.2 De router aansluiten...

Nadere informatie

Internet HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERACTIEVE TV

Internet HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERACTIEVE TV Internet HANDLEIDING KPN EXPERIA BOX INTERNET TELEFOON INTERACTIEVE TV Overzicht van de onderdelen uit het pakket Reset 1 x 1 x 1 x 1 x 1 2 PSTN DSL WAN 1 2 3 4 TV Dit is het modem. Deze regelt telefoongesprekken,

Nadere informatie