Voorwoord en Inhoudsopgave blz 2

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord en Inhoudsopgave blz 2"

Transcriptie

1

2 Voorwoord We beginnen met drie oefeningen om met Laagmaskers en overvloeimodi te kunnen werken. Daarna gaan starten met het maken van selecties. Foto s bewerken gaat negen van de tien keer op basis van een selectie. Denk hierbij aan het vrijstaand maken van een foto of delen van een foto verplaatsen, kleuren of verwijderen. Voor fotobewerking dus van essentieel belang dat je een goede selectie kunt maken. In deze periode gaan we hieraan werken. Veel plezier met alle opdrachten. Fons Goosen Inhoudsopgave Voorwoord en Inhoudsopgave blz 2 Collage Laagmasker blz 3 Speciaal Plakken, Plakken In blz 3 Laagstijl, Laagstijl kopiëren blz 4 Tekst verdraaien en Filter blz 5 Foto s Copyright blz 6 Uitnodigingskaart Overvloeimodus blz 7 Snelle selectie, overvloeimodus en dekking blz 7 Laagstijl Lijn blz 8 Veelhoeklasso blz 9 Afbeeldingen samenvoegen Laagmasker blz 10 Laagmasker blz 10 Penseel blz 11 Selectietechnieken blz 12 Cover Snelle Selectie blz 13 Snelle selectie blz 13 Randen verfijnen blz 14 Teksten, Laagstijl blz 15 Uitlijnen blz 16 Luchtballon Pengereedschap blz 17 Selectie maken blz 17 Paden blz 18 Banner Pengereedschap blz 19 Selectie met pad, Marges en uitlijnen blz 19 Affiche Magnetische Lasso blz 20 Compositie blz 20 Magnetische lasso blz 21 Randen verfijnen blz 22 Planning Periode 2 blz 23 Beoordeling blz 23

3 1. Collage Laagmasker Opdracht: Ontwerp een collage van 4 foto s met hetzelfde thema en gebruik een Filter en Plakken In. Vier Foto's inplakken op een Achtergrondfoto Zoek 4 foto's met hetzelfde thema. Een achtergrondfoto en nog 3 foto's. Het beste is om zelf gemaakte foto s te gebruiken. Nieuwe bestand Kies Bestand/File, Nieuw/New - Internationaal papier - A5-300 pixels/inch, Kleur RGB. A5: 21 x 14,85 cm. Aparte Laag Open de foto die je als achtergrond wil gebruiken. Sleep hem naar het nieuwe bestand. Speciaal Plakken, Plakken In Maak met het gereedschap Ovaal selectiekader een Cirkel met Shift ingedrukt. Eerste Foto Open de eerste foto die je in deze cirkel wil plaatsen. Ctrl+A alles selecteren, Ctrl+C kopiëren. Bewerken, Speciaal Plakken, Plakken In. Pas daarna met Ctrl+T het formaat aan. Enter. In het palet Lagen plaats je een Koppelteken tussen de afbeelding en het Laagmaskerminiatuur.

4 Foto twee, drie en vier Herhaal dit proces nog drie keer. Maak een ronde selectie met Shift. Open een foto, Alles selecteren (Ctrl+A), Kopieer deze foto (Ctrl+C), en PLAK de foto IN de cirkel, Aanpassen met Ctrl+T. Laagstijl Gloed Buiten Plaats Gloed rond de foto. Selecteer Gloed Buiten (Outer Glow) in Laagstijl Pas Dekking, Spreiding en Grootte naar eigen inzicht aan. Kijk wat er gebeurt als je Ruis verandert. De overvloeimodus kun je op Bleken of Normaal zetten. Klik op OK. Laagstijl kopiëren. Klik met de rechtermuisknop op de Laag van de ingeplakte foto. Kopieer en plak de Laagstijl op de volgende laag met cirkel met foto. Tenslotte plaats je nog een Tekst.

5 Tekst Tekst verdraaien Maak een Koptekst, de naam van het thema. Zet bij iedere foto een naam. De tekst kun je verdraaien, bijvoorbeeld rond maken. Type een tekst en ga dan naar de optiebalk en kies Verdraaide tekst maken. Kies daar een Stijl. Met min en plus kun je de boog bepalen naar beneden of naar boven. Filter Geef de foto een speciale stijl. Dit kun je doen doormiddel van Het gereedschap Filter. Selecteer in het menu Filter, Filtergalerie. Probeer de verschillende filters uit. In het rechtermenu kun je de waardes van een filter aanpassen. Klik tenslotte op OK.

6 Waar vind je foto's op internet met toestemming van de fotograaf? Flickr, Search /Advanced search Bij Type bij search een zoekwoord in; ga daarna naar Advanced search. Ga vervolgens naar de onderkant van de pagina naar Creative Commons en zet een vinkje bij: Only search within Creative Commons en een vinkje bij: Find content to modify, adapt or build upon (vind inhoud om te bewerken, aan te passen of op voort te bouwen). Google Bij Afbeeldingen / Geavanceerd zoeken / Gebruiksrechten. Kies onbeperkt te gebruiken, delen of aan te passen.

7 2. Uitnodigingskaart Overvloeimodus Opdracht: Ontwerp een uitnodigingskaart met een ingekleurde zwart-wit foto. Minder verzadiging Zoek een leuke foto in kleur van een persoon, waarvoor je een uitnodigingskaart gaat maken. Neem je een kleurenfoto, dan maak je hem zwart-wit door Afbeeldingen, Aanpassingen, Minder Verzadiging. Snelle selectie Klik onder in het palet Lagen op de knop Nieuwe Laag voor de selectie van het Haar. Maak een selectie van het haar van de persoon met het gereedschap Snelle Selectie. Zijn er delen die je eruit wilt halen, druk dan op de Alt-toets en maak een selectie. Met de Alt-toets haal je een gedeelte uit de selectie, je ziet een min-teken verschijnen. Klik op de Voorgrondkleur instellen en selecteer een kleur voor het haar. Gebruik Alt-Backspace of emmertje om de selectie met de voorgrondkleur te vullen. Overvloeimodus en Dekking Wijzig boven in het palet Lagen de Overvloeimodus van de optie Normaal naar Kleur. Verander de Dekking (Opacity) naar een waarde tussen 60 en 70%. Andere delen inkleuren Pas het bovenstaande toe op andere delen van de persoon. In het voorbeeld van Willem-Alexander heb ik zijn stropdas, colbert en ogen een kleur gegeven. Maar je kunt ook het gezicht, lippen etc een kleur geven.

8 Deel 2, Foto gebruiken op Uitnodigingskaart We gaan nu de bewerkte foto gebruiken voor een Uitnodigingskaart. Bestand, Nieuw, Grootte, 19,5 x 15,5 cm, resolutie 300 pixels/inch. Klik op sneltoets V en verplaats, sleep de ingekleurde foto op het nieuwe document. Gebruik Ctrl+T om de foto op formaat te maken. Enter. Kleur Klik met Ctr- toets op Nieuwe Laag om een nieuwe Laag te maken in het Lagenpalet. Door de Ctrl-toets komt de laag onder de laag met foto te staan. Geef deze laag een passende kleur. Gebruik Alt-Backspace of emmertje om deze laag met een kleur te vullen. Laagstijl Lijn Maak een Lijn rond de foto. Laagstijl toevoegen, Lijn, Grootte (16), Binnen, Kies een kleur. Stel daarna bij Laagstijl, Laagstijl de Slagschaduw in.

9 Plakband Veelhoeklasso We gaan nu met een stukje plakband de foto vastmaken. Maak eerst een Nieuwe Laag. Selecteer het gereedschap Lasso, daarna Veelhoeklasso. Klik met de Veelhoeklasso op de foto, laat los en verplaats de veelhoeklasso. Klik steeds even op de hoek om de vorm te tekenen. Teken zo een stukje plakband boven links in de hoek van de foto. Stel de Voorgrondkleur op lichtgrijs. Vul het plakband met lichtgrijs, Alt-Bacspace. Deselecteren met Ctrl+D. Verander Normaal in Zacht Licht. Gebruik Ctrl+J om de laag met plakband te kopiëren. Sleep driemaal de plakband naar de andere hoeken. Met Ctrl+T kun je het plakband roteren. Tekst Zet de naam van de persoon naast of onder de foto

10 3..Afbeeldingen samenvoegen. Laagmasker Opdracht: Ontwerp een filmposter waarin twee afbeeldingen worden samengevoegd met behulp van laagmasker en verloop. Maak een nieuw document: 15(br) x 21(h) cm, 300 pixels/inch, RGB. Klik op de knop Voorgrondkleur instellen en selecteer een kleur in de kleurenkiezer. Gebruik de toetsencombinatie het emmertje of Alt+Backspace om de achtergrondlaag met de gekozen kleur te vullen. Open de eerste foto, een liggende foto. Druk op V om de foto te verplaatsen op de bruine achtergrond. Zet de foto onderaan, van de onderrand af, zodat een strook achtergrondkleur zichtbaar is Gebruik Ctrl+T om de foto tegen beide zijkanten aan te plaatsen. Open de tweede foto, een staande foto. Sleep deze foto met het gereedschap Verplaatsen boven de eerste foto. Laagmasker Klik onder aan het palet Lagen op de knop Laagmasker toevoegen. De tweede knop van links. Klik op het Laagmasker zodat deze aan staat.

11 Penseel Stel de Voorgrondkleur (Set foreground color) op Zwart in. Klik op B om het gereedschap Penseel (Brush Tool) te selecteren. Selecteer in de optiebalk penseel (brush), grootte 200 pixels, afhankelijk van grootte foto. Schilder met je penseel over de foto, zodat de onderliggende foto, voetballers, zichtbaar worden. Klik op Laag 1, eerste foto en klik op Laagmasker toevoegen. Wijzig het formaat van Penseel in 100. Teken met het penseel van 100 een lijn onder aan de afbeelding. De onderkant gaat dan in de bruine achtergrond op. Tekst Verwerk tekst in je affiche.

12 Selectiegereedschappen Selectiekaders Selectiekader gereedschappen zijn ideaal om selecties van symmetrische vormen te maken. Lasso-gereedschappen Lasso-gereedschappen zijn ideaal voor het maken van selecties van ongelijkmatige gevormde objecten. Toverstaf en Snelle selecties Toverstaf is een speciaal selectiegereedschap dat automatisch een selectie maakt. Door de tolerantie te verhogen of te verlagen kun je een groter of kleiner kleurbereik selecteren. Met Anti-aliased maak je de randovergangen vloeiend. Aangrenzend (Contiguos) beperkt de selectie tot alleen aangrenzende kleuren. Met het gereedschap Snelle selectie maak je gemakkelijk selecties door het gedeelte dat je wilt selecteren te schilderen. De gevoeligheid van het gereedschap kun je instellen. Pengereedschap De Pen is het meest precieze selectiegereedschap van Photoshop. Het wordt ook gezien als het meest complexe, omdat het op een heel andere manier werkt dan de overige selectietools.

13 4. Cover Snelle selectie Opdracht Cover Maak een cover voor een tijdschrift met jouw naam, foto en teksten. Neem een tijdschrift mee en gebruik dit als voorbeeld / inspiratie. Nieuw Bestand Selecteer in de optiebalk het menu Bestand /File de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Formaat : A5 (Breedte: 148,5 mm - Hoogte: 210 mm - Resolutie: 300 pixels/inch - Kleur: CMYK). Foto Aanpassen Maak een foto van jezelf. Open deze foto in Photoshop: Sleep de laag met de foto in het nieuwe bestand en pas de grootte van de foto aan met Ctrl+T. Sluit af met Enter. Klik in de optiebalk op Afbeelding/Image - Aanpassingen/Adjustments Niveaus/Levels. Door, daar waar de curve laag is, aan de pijltjes te schuiven, kun je de kwaliteit van de foto verbeteren. Snelle selectie In deze opdracht gaan je werken met het Snelle Selectie gereedschap. Dit gereedschap staat onder de Toverstaf op de gereedschapsbalk. Zorg dat de Grootte op 10 px staat en de Hardheid op 100%. Zet in de optiebalk een vinkje voor Monster nemen van alle lagen/sample All Layers en zet een vinkje voor Automatisch verbeteren/auto Enhance.

14 Plus-selectie (Shift) Is niet alles geselecteerd dan gebruik de snelle selectie met Shift om delen toe te voegen, zoals in het voorbeeld een deel van het haar. Min-selectie (Alt) Met de Alt-toets ingedrukt kun je delen weghalen. Schilder met het Snelle selectie gereedschap over de persoon. Je ziet dat de persoon wordt geselecteerd. Zoom in en kijk of alles is geselecteerd. Inzoomen Wil je kleine delen selecteren zoals in het voorbeeld een haarlok. Verklein dan de grootte van je selectie naar bv. 5px. Zoom goed in zodat je de selectie goed kunt bekijken. Speel met Shift en Alt-toets, met toevoegen en verminderen. Schilder met het snelle selectiegereedschap. Randen Verfijnen Zoom weer uit met Ctrl+0. Klik weer op het gereedschap Snelle selectie Ga in de optiebalk naar Randen Verfijnen/Refine edges. Bij Rand aanpassen - Vloeiend/Liquid kun je de rand meer of minder vloeiend maken. Bij Doezelaar/Feather maak je een softe of juist een scherpe rand. Bij Rand verschuiven maak je de afbeelding een randje groter of kleiner. Klik op OK. Kopieer de selectie naar een nieuwe Laag met Ctrl. + J. Je hebt nu een kopie van het geselecteerde object in een nieuwe laag. Naam tijdschrift toevoegen Selecteer in de gereedschapsbalk het gereedschap Horizontale tekst. Klik met het tekstgereedschap op de afbeelding. Je ziet een verticale streep die knippert. Type je naam. Kies dan een kleur door in het palet Teken Tekstkleur te kiezen. Door met je cursor over de foto te gaan verandert de cursor in een Pipet waarmee je een kleur uit de foto kunt halen. Sleep de tekstlaag onder de foto. Je naam komt nu achter de foto Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 14

15 Teksten Maak de cover af door er meer informatie op te plaatsen: - Maand van uitgifte, jaartal, en jaargang, en prijs - Slogans of Quotes - Vormen - Afbeeldingen - Streepjescode Kijk goed naar het gebruik van kleur en lettertypes. Breek de zinnen met Enter in kleine stukjes. Zoals bij in het voorbeeld hieronder 10 APPS DIE JE LEVEN- VERRIJKEN- CHECK SNEL PAGINA 43. Verlaag de afstand tussen de regels in het venster Teken van Auto naar een getal lager dan de grote van de letters. Laagstijl Het is belangrijk dat teksten goed leesbaar zijn. Dit betekent dat een tekst soms een schaduw of omlijning nodig heeft. Dit doe je met laagstijl. Ga in het Lagenpalet linksonder naar Laagstijl invoegen/insert Layer Style. Kies daar een Laagstijl. Lijn/Stroke, Schaduw, Gloed.... Maak een keuze en bepaal de grootte etc. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 15

16 Uitlijnen Voor een professionele Glossy is het belangrijk dat: Teksten zijn uitgelijnd. Dit betekent datje eerst een hulplijn links, rechts, boven en beneden moet plaatsen. Zorg dat de linialen te zien zijn (Ctrl.+ R). Sleep met het verplaatsgereedschap II de hulplijnen uit de liniaal. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 16

17 5. Luchtballon Pengereedschap Opdracht Pen gereedschap Maak met het pengereedschap een luchtballon vrijstaand. Ballon Het vrijstaand maken van een afbeedling met het gereedschap Pen. Klik op het gereedschap Pen (P) in de gereedschapsbalk En zorg dat je in de optiebalk de tweede selectie Paden aan hebt staan. Met Tab gaan we de paletten uitzetten. Met Z zoom je in op de foto. Met Spatiebalk ontstaat er een handje waarmee je de foto kunt verschuiven. De selectie die we gaan maken proberen we aan de binnenkant van de rand te maken zodat je niet de omgeving meeneemt. Selectie Maken Klik op P om het Pen gereedschap aan te zetten. Klik op de Ballon, klik verder op en houdt de muis ingedrukt zodat je een bocht kunt maken. Laat de muis los als je tevreden bent. Van de as haal je het rechtse deel weg. Klik op het middelste punt van de as met de Alt-toets ingedrukt, het rechtse deel verdwijnt. Maak een volgend punt op dezelfde wijze. Punt zetten, muis ingedrukt, loslaten als de vorm goed is, met Alt ingedrukt op het middelste punt klikken etc etc etc. Selecteer nu met de Pen de hele ballon tot je weer bij het beginpunt bent. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 17

18 Paden We drukken weer op Tab om alles aan te zetten. Selecteer bij Venster in de optiebalk Paden. We gaan nu het pad omzetten in een selectie. Eerst gaan we het pad opslaan. Klik rechtsboven op het driehoekje. Kies Pad opslaan Geef het Pad de naam Ballon. Kies vervolgens Selectie maken en kies een Doezelstraal van 2 pixels. Achtergrond verwijderen Ga naar Selecteren in de optiebalk en kies Selectie omkeren. En klik op Delete of Backspace. Je houdt nu de selectie over. Verplaats de ballon naar de onderkant en met Alt ingedrukt kun je de ballon op een andere Laag plaatsen. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 18

19 6. Banner Pengereedschap Opdracht, Banner Maak een banner voor een product met prijs. Het product moet met de pen zijn uitgesneden. De banner moet uitgelijnd zijn en in de sfeer van promo.nl zijn gemaakt. Banner De banner moet bestaan uit: Product uitgesneden met de Pen; Prijs in een Rondje met passende Kleur; Tekst en Koptekst; Kleuren van de Huisstijl van promo.nl;. Gloed buiten bij product, tekst en prijsrondje. Product Open een foto van een strak vormgegeven product. Maak met het Pengereedschap een selectie van het product. Begin met vergroten, minimaal 100%. Ga naar Paden, geef het pad een naam en maak er een selectie van (zie vorige opdracht). Kopieer de selectie naar een aparte Laag met Ctrl+J. Opslaan Pad Sla de selectie van je product zodat je bij de beoordeling het pad kunt laten zien van het artikel. Banner Het formaat wat je kunt gebruiken is 19 cm breed x 10 cm hoog, 72 pixels/inch, RGB. Deze keer 72 pixels/inch en RGB omdat de banner wordt gebruikt op een website en niet wordt gedrukt. Uitlijnen en Marges Bepaal eerst de marges. Lijn tekst en afbeelding uit. Geef het geheel de sfeer van een banner van promo.nl Geef de onderdelen een Laagstijl. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 19

20 7. Affiche Magnetische Lasso Opdracht Affiche Maak een Affiche voor een film of televisieserie. Maak de verschillende personen uit de televisieserie vrijstaand met de Magnetische Lasso en plaats ze in een Compositie. Affiche Zoek foto s van personen die bij elkaar horen. Het affiche moet bestaan uit de volgende onderdelen: 1. Tenminste drie personen die je met één van de selectietechnieken hebt vrijstaand gemaakt. 2. Bedenk een naam voor de serie (kop tekst), 3. Een beschrijving van de serie. 4. Het tijdstip van de uitzending. 5. Het logo van de omroep. 6. Het logo van het net.. Verwerk de bovenstaande onderdelen in een kompositie op het affiche. Formaat; A4, 21 x 29,7 cm, CMYK, 300 pixels/inch. Selectietechnieken: Gebruik in deze opdracht de selectietechniek Magnetische Lasso. Nadat de selectie is gemaakt maak je gebruik van Randen verfijnen zodat de selectie niet rafelig meer is. Compositie In bovenstaande voorbeelden zie je de volgende compositievormen. Voorbeeld 1 heeft een driehoekscompositie. Voorbeeld 2 heeft een diagonale compositie. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 20

21 Magnetische lasso De Magnetische Lasso is bedoeld voor een snelle, door de computer gestuurde, selectie. Omdat de Magnetische lasso van kleurverschillen uitgaat bij het kiezen van een selectie, kun je deze lasso vooral gebruiken bij een object dat voldoende contrast heeft met de achtergrond. Afbeelding Kopieer of dupliceer de laag van de originele afbeelding. Lagen, Rechtermuis, Laag dupliceren. Delete, Zoom en Spatiebalk Zoom voordat je begint in op de persoon. Na het aanklikken van het beginpunt beweeg je de muis langs de zijkant van de persoon. Bij voldoende contrastverschil selecteert de Magnetische Lasso de persoon zonder te klikken. Met Delete kun je fout geplaatste ankerpunten verwijderen. Door op de Spatiebalk te klikken komt er een handje tevoorschijn, hiermee kun je de afbeelding verplaatsen. Uitbreiden (Shift) en Verminderen (Alt) Als eenmaal de selectie is gemaakt kun je de selectie handmatig uitbreiden door een nieuwe selectie te maken met ingedrukte Shift-toets. Naast de Magnetische lasso zie je een plus. De selectie kun je handmatig verminderen door een nieuwe selectie te maken met ingedrukte Alttoets. Naast de Magnetische lasso zie je een min. Randen Verfijnen Ga in de optiebalk naar Randen verfijnen. Of in de optiebalk naar Selecteren - Randen (of hoeken )verfijnen ( Refine edges). Hier kun je de uitsnede vloeiender maken. Kijk bij de Weergavemodus naar de verschillende mogelijkheden. Ik heb gekozen voor Op zwart. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 21

22 Rand verfijnen Kies een optie bij Weergeven, bij op zwart kun je goed de rand zien Probeer dan de opties bij Randdetectie de Straal. Probeer daarna de opties bij Rand aanpassen: Vloeiend (Liquid), Doezelaar(Feather) en Contrast uit. Klik op OK. Selectie op nieuwe laag kopiëren Kopieer de selectie naar een nieuwe Laag met Ctrl. + J. Je hebt nu een kopie van het geselecteerde object in een nieuwe laag. Maak de onderliggende laag Onzichtbaar door het Oogje uit te vinken. Tekst Bedenk een naam voor de film/serie (kop tekst). Een beschrijving van de film/serie. Het tijdstip van de uitzending bij de televisieserie. Het logo van de organisatie. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 22

23 Planning: Wk 46 (14 nov.) Wk 47 (18 nov.) Wk 47 (21 nov.) Wk 48 (25 nov.) Wk 48 (28 nov.) Wk 49 (02 dec.) Wk 49 (05 dec.) Wk 50 (09 dec.) Wk 50 (12 dec.) Wk 51 (16 dec.) Wk 51 (19 dec.) Wk 02 (06 jan.) Wk 02 (09 jan.) Wk 03 (13 jan.) Wk 03 (18 jan.) Wk 04 ( jan.) Foto-collage laagmasker Foto-collage laagmasker Uitnodigingskaart overvloeimodus Uitnodigingskaart overvloeimodus Twee afbeeldingen samenvoegen overvloeimodus Twee afbeeldingen samenvoegen overvloeimodus Cover Snelle selectie Cover Snelle selectie Ballon Pengereedschap Promo Pengereedschap Affiche Magnetische Lasso Open Dag kaart Affiche Magnetische Lasso Afmaken opdrachten, Beoordeling Beoordeling Herkansing De beoordeling. De opdrachten wordt beoordeeld op de volgende onderdelen: Alle opdrachten Alle opdrachten moeten zijn gemaakt. Voor iedere opdracht kun je 10 punten krijgen afhankelijk van het resultaat. De beoordeling vindt plaats op basis van de afvinklijst die na iedere opdracht in de reader te vinden is. Bij de beoordeling kunnen we een onderscheid maken naar het gebruik van Photoshop en Vormgeving. Photoshop Hier wordt vooral gekeken of je de verschillende technieken van Photoshop die bij iedere opdracht staat aangegeven, hebt toegepast. De vormgeving Met name compositie, kleurgebruik, evenwicht, eenheid en afwisseling worden hier beoordeeld. Laagmaskers, Overvloeimodus, Selectiegereedschappen 23

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso

Selecties. SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso Selecties SELECTIES met Pengereedschap, Snelle Selectie, Magnetsiche Lasso 1 Selectiegereedschappen Selectiekaders Selectiekadergereedschappen zijn ideaal om selecties van symmetrische vormen te maken.

Nadere informatie

Selectietechnieken / Affiche

Selectietechnieken / Affiche Selectietechnieken / Affiche Maak een affiche van personen die bij elkaar horen. Maak de personen vrijstaand met een van de selectietechnieken. Verwerk eventueel een foto van jezelf in het affiche. Affiche

Nadere informatie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken: Compositie Snelle selectie

FilmPoster Opdracht, Filmposter Poster Formaat; Selectietechnieken:  Compositie Snelle selectie FilmPoster Opdracht, Filmposter Maak een Affiche voor een film... Maak de verschillende personen vrijstaand met snelle selectie en magnetische lasso en plaats ze in een compositie met tekst. Poster Zoek

Nadere informatie

DIGITALE VORMGEVING PERIODE 3 DEEL 1 SELECTIES, KLASSENBOEK, FOLDER MHBO EVENEMENTENORGANISATIE FONS GOOSEN

DIGITALE VORMGEVING PERIODE 3 DEEL 1 SELECTIES, KLASSENBOEK, FOLDER MHBO EVENEMENTENORGANISATIE FONS GOOSEN DIGITALE VORMGEVING PERIODE 3 DEEL 1 SELECTIES, KLASSENBOEK, FOLDER MHBO EVENEMENTENORGANISATIE FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING Selecties Selecties Selectiekaders Selectiekadergereedschappen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave blz 2 1. Selecteren met Pen blz 3-4 2. Selecteren Product, Pen blz 5 3. Selecteren Persoon, Snelle Selectie blz 6-7 4. Sfeeradvertentie blz 8 5. Banner blz 9 Selecties 2 SELECTEREN

Nadere informatie

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond.

Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. 1.Flyer Smartphone Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een eigen foto, met spiegeling, officiële logo, tekst en passende achtergrond. Formaat en Geavanceerd zoeken In Photoshop open je een

Nadere informatie

Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011)

Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011) Opdrachten Vormgeving -Project X-Factor (april 2011) 1. FilmAffiche met Verloop Zoek een foto van een film waarvoor je een affiche gaat maken. FilmAffiche met Staande Foto Zoek een staande foto waarvan

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, Zoekhulpmiddelen  Achtergrond verwijderen van foto, Toverstaf 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met eigen foto, spiegeling, officiële logo, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. Google, Zoekhulpmiddelen In Photoshop

Nadere informatie

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen

1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Google, PNG, Zoekhulpmiddelen 1.FLYER SMARTPHONE Opdracht: Ontwerp een flyer voor je smartphone met een foto van jouw gezicht, spiegeling, officiële logo smartphone, informatie over je abonnement en een passende achtergrond. In Photoshop

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2. Opdrachten Project Helftheuvel

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave blz 2. Opdrachten Project Helftheuvel INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave blz 2 Opdrachten Project Helftheuvel Prijsbutton blz 3-5 Ronde selectie blz 3 Rechthoekige button, Aangepaste vormen blz 4 Lagen groeperen blz 5 Prijskaart blz 6-10 Snelle selectie

Nadere informatie

Portretten Retoucheren

Portretten Retoucheren Portretten Retoucheren Opdrachten: 1. Make over Zoek een foto van een persoon waarbij je de rimpels gaat verminderen. Gebruik de twee gereedschappen: Retoucheerpenseel en Reparatie. 2. Glamour Zoek een

Nadere informatie

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg

Retoucheren Algemeen. Bestand opslaan Sla het bestand op als eigennaam-retoucheren.psd en eigennaam-retoucheren.jpg Retoucheren Algemeen Nieuw document Selecteer in de Menubalk in het menu Bestand (File) de optie Nieuw (Ctrl+N) voor een nieuw document. Naam: Retoucheren Breedte: 10 cm Hoogte: 15 cm Resolutie: 300 pixels/inch

Nadere informatie

RETOUCHEREN MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE DIGITALE VORMGEVING PERIODE FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING

RETOUCHEREN MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE DIGITALE VORMGEVING PERIODE FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING RETOUCHEREN MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE DIGITALE VORMGEVING PERIODE 3-2013 FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 Voorwoord Retoucheren In deze reader vind je opdrachten

Nadere informatie

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College.

Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Collegekaart Opdracht 1 Maak van een collegekaart met eigen foto in de huisstijl van het Koning Willem 1 College. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters

Nadere informatie

Retoucheren Selecties Overvloeimodi

Retoucheren Selecties Overvloeimodi Retoucheren Selecties Overvloeimodi Digitale Vormgeving Periode 6 Fons Goosen en Corrie van der Kroef MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 Voorwoord Retoucheren In deze reader vind je 12 opdrachten

Nadere informatie

Selectie. Famous Faces

Selectie. Famous Faces Selectie Famous Faces Inhoud Selectie Pengereedschap... 3 Opdracht 1... 3 Opdracht 2... 4 Opdracht 3... 5 Opdracht 4... 6 Afvinklijst Selectie... 7 Famous Faces... 8 Opdracht 5... 8 2 Selectie met Pengereedschap

Nadere informatie

Herhaal bovenstaande voor nog een kleurvlak (in dit voorbeeld de lippen).

Herhaal bovenstaande voor nog een kleurvlak (in dit voorbeeld de lippen). Foto inkleuren Open een foto in kleur of zwart-wit. Neem je een kleurenfoto, dan maak je hem zwart-wit door: Ctrl + U - Minder Verzadiging/Saturation. Ga daarna naar Afbeelding/Image, Afbeeldingsgrootte/Imagesize.

Nadere informatie

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken

Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Les15 Kaartje maken Filters gebruiken Eerste opdracht 1) Bestand openen : Menu Bestand Openen, open de beginfoto van deze de afbeelding les15 bloemenmand.jpg Werk op kopie van foto = CTRL+J, je bekomt

Nadere informatie

KLEUR VOORWERP VERVANGEN

KLEUR VOORWERP VERVANGEN KLEUR VOORWERP VERVANGEN Opdracht 4A Vervang een kleur van een kledingstuk met behulp van Kleurbereik (Color Range) Open een zelfgemaakte foto van een persoon waarvan je de kleur van de kleding gaat aanpassen.

Nadere informatie

Banner. Bannerformaten. Een banner is een reclame-uiting (met doorklikmogelijkheid)

Banner. Bannerformaten. Een banner is een reclame-uiting (met doorklikmogelijkheid) 1 Banner De inhoud Een banner is een reclame-uiting (met doorklikmogelijkheid) op internet. Meestal een combinatie van afbeeldingen en teksten. De banner kun je gebruiken om te adverteren voor bijvoorbeeld

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop

http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/its-time-to-create-a-neo-constructivistposter-with-photoshop/ Poster maken in Photoshop Poster blz 1 Stap 1 Open Photoshop, nieuw document: breedte

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-create-a-classic-guitar-from-scratch-in-photoshop/ Gitaar tekenen In deze les leer je een Klassieke Gitaar tekenen. Iedere vorm en effect wordt in Photoshop

Nadere informatie

Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream

Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream http://psdtuts.com/tutorials/drawing/how-to-illustrate-a-delicious-ice-cream-bar/ Hoe teken je zelf een Heerlijke Ice Cream In deze les worden weer veel technieken toegepast. Alles wordt zelf getekend

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright https://www.youtube.com/watch?v=bydqctxdv7u&feature=em-subscription-upload Planeet Saturnus Video les deel1 1) Bestand Nieuw: 1550 x 870 px: 150 ppi; witte achtergrond Planeet - deel1 blz. 1 2) Achtergrond

Nadere informatie

http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1439/create-a-wrong-fruit-collage.html Fruitcollage Er wordt gebruik gemaakt van volgende gereedschappen: Verplaatsen, Kloonstempel, Gum, Doordrukken, Penseel,

Nadere informatie

HELFTHEUVEL ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE

HELFTHEUVEL ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE HELFTHEUVEL ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE SEMESTER 1, 2013-2014 FONS GOOSEN MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING

Nadere informatie

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto.

Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. 1. Collegekaart Opdracht Maak een collegekaart met eigen foto, logo KW1C, teksten, barcode en foto. Vensters Voor we met deze eerste opdracht beginnen zorgen we ervoor dat de juiste Vensters (Windows)

Nadere informatie

Inhoud. Opdracht 2 pag 5. Opdracht 3 pag 6. Opdracht 4 pag 8. Opdracht 5 pag 9. Afvinklijst pag 10. Digitale vormgeving Marketing en Communicatie

Inhoud. Opdracht 2 pag 5. Opdracht 3 pag 6. Opdracht 4 pag 8. Opdracht 5 pag 9. Afvinklijst pag 10. Digitale vormgeving Marketing en Communicatie 2 Inhoud Opdracht 1 pag.3 Opdracht 2 pag 5 Opdracht 3 pag 6 Opdracht 4 pag 8 Opdracht 5 pag 9 Afvinklijst pag 10 3 Selecteren met de Pen Om een product als afbeelding goed te presenteren in een webshop,

Nadere informatie

Natuur compositie met glas

Natuur compositie met glas http://www.designioustimes.com/tutorials/how-to-create-a-spectacular-nature-composition-inphotoshop.html Natuur compositie met glas Nodig: bloemen penseel (swirl vector) ; glas ; blaadjes ; wolken penseel

Nadere informatie

Lesje 05: Foto s laten overvloeien.

Lesje 05: Foto s laten overvloeien. Lesje 05: Foto s laten overvloeien. 1. Documenten openen. Open het bestand les 05 achtergrond.jpg. Menu bestand openen of Ctrl+O. zoek de achtergrondfoto en open de afbeelding. Sla dit al een eerste keer

Nadere informatie

Chocolade reep tekst effect maken

Chocolade reep tekst effect maken http://textuts.com/chocolate-bar-text-effect/ Chocolade reep tekst effect maken Deze tutorial legt uit hoe je een simpel patroon kan gebruiken samen met een paar laagstijlen om een chocoladereep als tekst

Nadere informatie

Duizenden woorden - blz 1

Duizenden woorden - blz 1 http://www.webdesign.org/photoshop/photoshop-cs4-tutorials/a-picture-worth-a-thousandwords.17979.html Duizenden woorden 1. Foto kiezen Zoek een foto waarin de contrasten duidelijk zijn, een donkere foto

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://www.photoshopessentials.com/photo-effects/holiday-photo-border/ Eigen kerst kaart Stap 1: Nieuw Photoshop Document Vooraleer aan de kerstkaart te beginnen maken we eerst enkele sneeuwpenselen klaar.

Nadere informatie

Scene.html Kleurrijke regenboog

Scene.html Kleurrijke regenboog http://www.pxleyes.com/tutorial/photoshop/1694/create-a-colorful-rainbow-fantasy- Scene.html Kleurrijke regenboog Regenboog - blz 1 Stap1 Nieuw document : Breedte = 1000px, hoogte = 1500px ; 72 dpi (Dots

Nadere informatie

Enveloppe tekenen in Photoshop

Enveloppe tekenen in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/icon-design/how-to-create-an-envelope-icon-inphotoshop/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=feed%3a+psdtuts+%2 8PSDTUTS%29 Enveloppe tekenen in Photoshop

Nadere informatie

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0

WORKSHOP PHOTOSHOP ELEMENTS 6.0 Start Photoshop Elements op en kies in het Welkomstscherm voor de optie Bewerken Oefening 1 Filters half gebruikt en open afbeelding oefening 1.jpg. Door middel van filters kunnen we speciale effecten

Nadere informatie

DIGITALE VORMGEVING 1

DIGITALE VORMGEVING 1 1 INHOUD INHOUD EN PLANNING... blz. 2 STUDIEWIJZER... blz. 3 FELICITATIE KAART... blz. 4 THEMAKAART... blz. 7 TEKSTEFFECTEN... blz. 10 AFFICHE... blz. 13 FOLDER... blz. 17 UITNODIGING... blz. 21 2 STUDIEWIJZER

Nadere informatie

Bewerk object met maskers

Bewerk object met maskers Bewerk object met maskers 1. Maak de achtergrond Maak een nieuw bestand. Noem deze gloeilamp, zet de breedte op 230mm en de hoogte op 200 mm en een resolutie van 300ppi. Klik dan op OK Pagina 1 Ga naar

Nadere informatie

Eenvoudige sneeuwman.

Eenvoudige sneeuwman. http://www.tutorial9.net/photoshop/design-a-simple-snowman-in-photoshop/ Eenvoudige sneeuwman Stap 1: Nieuw Document Grootte = 1000 x 1000 pixels, witte achtergrond. Stap 2: Hulplijnen plaatsen Linialen

Nadere informatie

Mooie bloemen explosie

Mooie bloemen explosie http://www.tutorial9.net/photoshop/how-to-create-an-abstract-floral-explosion-in-photoshop/ Mooie bloemen explosie Materialen: Afbeeldingen : Viool, roos, bloeddruppel Penselen: spring brushes, smoke brushes,

Nadere informatie

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html

http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html http://photoshoptutorials.ws/photoshop-tutorials/text-effects/tron-grid/all-pages.html Rooster Deze foto werd gebruikt in de hoogste resolutie. En dit is het einderesultaat: Het is heel belangrijk van

Nadere informatie

3D pixel stretch effect

3D pixel stretch effect http://www.tutorial9.net/photoshop/3d-pixel-stretch-effects/ 3D pixel stretch effect Door het uitrekken, stretchen van één enkele lijn creëer je een heel speciaal digitaal effect. Stap 1 We beginnen er

Nadere informatie

Onmogelijke driehoek tekenen

Onmogelijke driehoek tekenen http://www.psawesome.com/tutorials/create-an-impossible-triangle-illustration Onmogelijke driehoek tekenen Stap1 - Nieuw Document Begin met een nieuw document : 900 x 900 pixels ; resolutie = 300 pixels/inch

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Tekst effect met gloeiende kaarsen video les https://www.youtube.com/watch?v=gghynrxbh9q

mailgroep photoshop Copyright Tekst effect met gloeiende kaarsen video les https://www.youtube.com/watch?v=gghynrxbh9q https://www.youtube.com/watch?v=gghynrxbh9q Tekst effect met gloeiende kaarsen video les 1) Open een nieuw document; zwarte achtergrond Kaarsjes tekst blz. 1 2) Tekst toevoegen, lettertype Frankfurter

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

Muziekcompositie.

Muziekcompositie. http://www.designioustimes.com/tutorials/how-to-create-a-music-concept-design-inphotoshop.html Muziekcompositie Nodig: Vleugels (vector pack) ; lippen (vector pack) ; muziek (vector pack) ; bloemen (vector

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 02/07/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak: Trytrix

mailgroep photoshop Copyright Dit is een eigen creatie dd 02/07/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak: Trytrix Myrke Dit is een eigen creatie dd 02/07/2012 Lesje gemaakt met Photoshop CS4 Lesvoorbereiding en opmaak: Trytrix 1. NIEUW BESTAND MENU : Bestand > Nieuw (Ctrl+N) 2. AFBEELDINGEN UIT BIJLAGE MENU : Bestand

Nadere informatie

Voorwoord. Inhoudsopgave

Voorwoord. Inhoudsopgave Voorwoord In periode 2 starten we met het aanleren van nieuwe technieken die gebruikt kunnen worden bij het ontwerpen van promotiemiddelen. De technieken die je aanleert zijn: - Teksteffecten - Afbeeldingen

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PLANNING: Inhoudsopgave blz 2 Planning blz Flyer Smartphone blz 3 6

INHOUDSOPGAVE PLANNING: Inhoudsopgave blz 2 Planning blz Flyer Smartphone blz 3 6 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave blz 2 Planning blz 2 1. Flyer Smartphone blz 3 6 Opdrachten Project Helftheuvel 2.Prijsbuttons blz 7-8 3.Prijskaart blz 9-10 4.Advertentie blz 11 12 5.Naamkaartje blz 13 Informatie

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.

mailgroep photoshop Copyright Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial. Brandglas maken Vertaling van een lesje van: http://www.dwphotoshop.com/photoshop/stainedglasstutorial.php Stap 1 Kies een afbeelding en zet die om in een lijntekening. De meeste afbeeldingen zijn omzetbaar

Nadere informatie

Digitale. Vormgeving. periode. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving

Digitale. Vormgeving. periode. Marketing & Communicatie Digitale Vormgeving 1 Digitale Vormgeving periode 2 Voorwoord 2 In periode 2 beginnen we met het ontwerpen van een kaart voor de Open Dag van onze opleiding en een themakaart. Hierin gebruik je de vaardigheden die je tot

Nadere informatie

Voorwoord. Veel plezier en succes met alle opdrachten. Digitale Vormgeving-Helftheuvel-2

Voorwoord. Veel plezier en succes met alle opdrachten. Digitale Vormgeving-Helftheuvel-2 Voorwoord Flyer Smartphone In deze oefening voor het maken van een flyer voor jouw Smartphone gaan we heel veel techniek leren die je in het vervolg van je opleiding goed kunt gaan gebruiken. We maken

Nadere informatie

1. Logo Crossmedia Project

1. Logo Crossmedia Project 1. Logo Crossmedia Project Opdracht: Ontwerp een logo voor je crossmedia project in vier stappen. Vier stappen: Ga op zoek naar een passend lettertype voor je logo. Kies voor een of meerdere huiskleuren

Nadere informatie

Een compositie of collage maken.

Een compositie of collage maken. Workshop 4 MicDigital Een compositie of collage maken. We nemen een sportwagen, een mooie meid, een sprookjesachtig landschap en Photoshop 7, mixen dit tezamen om een kleurrijke reclame affiche te creëren.

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/tools-tips/use-over-40-advanced-keyboard-shortcuts-to-create-areflective-timepiece/ Tijd Stap 1 Nieuw document: 2304 pixels X 1708 pixels, 300dpi. Nogal groot maar het

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PLANNING: Inhoudsopgave blz 2 Planning blz Flyer Smartphone blz 3 5

INHOUDSOPGAVE PLANNING: Inhoudsopgave blz 2 Planning blz Flyer Smartphone blz 3 5 INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave blz 2 Planning blz 2 1. Flyer Smartphone blz 3 5 Opdrachten Project Helftheuvel 2.Prijsbuttons blz 6-7 3.Prijskaart blz 8-9 4.Advertentie blz 10 11 5.Naamkaartje blz 12 6. Productzegel

Nadere informatie

OPTIKA - Maken van selecties in Photoshop

OPTIKA - Maken van selecties in Photoshop 1. Maken van selecties Door het maken van selecties kunnen we bewerkingen uitvoeren op een gedeelte van de foto. Zoals in de meeste computertoepassingen kan je ook in Photoshop selecties kopiëren (Ctrl+C)

Nadere informatie

WORDPRESS EN SELECTIES

WORDPRESS EN SELECTIES WORDPRESS EN SELECTIES HET ONTWIKKELEN VAN PAGINA S VOOR INTERNET EN/OF INTRANET ONTWERP EN REALISATIE VAN VOORLICHTINGS-, PROMOTIE- EN/OF PR-MATERIAAL DIGITALE VORMGEVING PERIODE 5 2013/2014 FONS GOOSEN

Nadere informatie

Patriottische tekst.

Patriottische tekst. http://pshero.com/archives/patriotic-text-using-displacement-masks Patriottische tekst Stap1 Nieuw document : 540 x 300 px ; 72ppi. Indien je andere afmetingen gebruikt zal je de instellingen moeten aanpassen.

Nadere informatie

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie.

Inhoud. Digitale instructie photoshop cs6, samengesteld door Monique Gruijthuijzen, Docent Bedrijfscommunicatie. Inhoud selecteren... 2 gereedschap; toverstaf ... 3 gereedschap; magnetische lasso ... 6 gereedschap quick selection < w>... 8 Een selectie hergebruiken... 9 meerdere selecties selecteren... 9 selecteren

Nadere informatie

Onze eigen scrap maken

Onze eigen scrap maken http://www.mosaicale.com/graphic/photoshop/page_tuts28/scrap.html Onze eigen scrap maken Nodig : enkele foto's naar keuze Papier achtergrond 1) Nieuw document =128 x 128 px, witte achtergrond. Bewerken

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/text-effects-tutorials/how-to-create-an-ice-text-effect-withphotoshop/ IJstekst maken Nodig Vooraleer te beginnen zoek je enkele penselen. Twee belangrijke sets gebruikt,

Nadere informatie

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L.

2) Klik de foto zomer.jpg aan, ga naar Menu Verbeteren belichting aanpassen Niveaus, of gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+L. Les 10 Kleurenkwaliteit verbeteren Hier gaan we werken met een resolutie van 300px/inch, dus volg goed de aanwijzingen en gebruik de juiste waarden om niet in de problemen te komen. 1) Open de vier bestanden:

Nadere informatie

Licht stralen - kan in elke versie Photoshop gemaakt worden

Licht stralen - kan in elke versie Photoshop gemaakt worden http://www.adobetutorialz.com/articles/30970507/1/create-an-abstract-light-streaks-poster-inphotoshop-cs5 Licht stralen - kan in elke versie Photoshop gemaakt worden 1) Nieuw document (Ctrl+N) in Adobe

Nadere informatie

http://www.1stwebdesigner.com/tutorials/create-surreal-photo-manipulation-photoshop-tutorial/ Man en hoed Benodigdheden: volgende afbeeldingen nodig: Watertoren ; Achtergrond ; Victorian Gustov ; hoed;

Nadere informatie

Workshop Digitale fotobewerking.

Workshop Digitale fotobewerking. Workshop Digitale fotobewerking. Doel van deze workshop: het aanleren van de beginselen van Photoshoppen, zodat men daarna zelf thuis eenvoudiger met dit, of een soortgelijk programma, aan het werk kan.

Nadere informatie

http://psd.tutsplus.com/tutorials/icon-design/how-to-create-a-magicians-hat-in-photoshop/ Toverhoed Tutorial Details : Photoshop CS of Nieuwer Voor beginners 30 tot 50 minuten. Stap 1 Nieuw document :

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=ks9fgf53gi4 Embleem maken met je initialen - videoles mailgroep photoshop Copyright 1) Bestand Nieuw :

https://www.youtube.com/watch?v=ks9fgf53gi4 Embleem maken met je initialen - videoles mailgroep photoshop Copyright 1) Bestand Nieuw : https://www.youtube.com/watch?v=ks9fgf53gi4 Embleem maken met je initialen - videoles 1) Bestand Nieuw : Embleem blz. 1 2) Dubbelklikken op de achtergrondlaag om te ontgrendelen, noem de laag basis Klik

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright

mailgroep photoshop Copyright http://design.tutsplus.com/tutorials/create-a-mixed-style-collage-free-psd-premium-tutorial--psd-11581 Mixed collage Mixed collage blz. 1 Nodig: grunge structuur; model1; model2; vogel; bergen; asteroïde;

Nadere informatie

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/

http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ http://www.stumbleondesigns.com/2009/how-to-create-a-simple-retro-style-poster/ Retro poster maken Stap 1: Verloop maken en tekst toevoegen Nieuw document: 504 X 652 px, voorgrondkleur = #74684B ; achtergrondkleur

Nadere informatie

Griekse mythologie - blz 1

Griekse mythologie - blz 1 http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-create-a-greek-mythology-inspiredphoto-manipulation/ Griekse mythologie Nodig: afbeelding met man, planeet, ketting1, ketting2, texture,

Nadere informatie

MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE

MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE SELECTIES COMMERCIAL Digitale Vormgeving MHBO INTERNATIONAL MARKETING EN COMMUNICATIE Periode 2 Fons Goosen MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 Voorwoord Een van de meest essentiële dingen

Nadere informatie

Onderwater teksteffect

Onderwater teksteffect http://psd.fanextra.com/tutorials/text-effects/create-an-underwater-typography-scene/ Onderwater teksteffect Nodig : lettertype Code ; rook penselen ; ruimtepenselen ; ruimte structuur ; vissen ; onderwater

Nadere informatie

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/

http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ http://www.graphix1.co.uk/2010/09/23/photoshop-tutorial-out-of-bounds-sketch/ Schetsen Nodig: afbeelding met vlinder ; notebookpaper ; stukje afgescheurd papier ; hand Gebruik je andere afbeeldingen dan

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

BEWERKINGEN verzameling deel 1

BEWERKINGEN verzameling deel 1 PS.01 Bewerkingen verzameling deel 1 1-17 BEWERKINGEN verzameling deel 1 Afbeeldingen op Internet, die niet te downloaden zijn, toch kopiëren. Maak een printscreen van het scherm, waarbij de afbeelding

Nadere informatie

Voorwoord blz 2. Inhoudsopgave blz 2

Voorwoord blz 2. Inhoudsopgave blz 2 Voorwoord In periode 2 ontwerpen we promotiemiddelen voor het evenement van je project. We starten met een uitnodigingskaart waarin we kleur gaan toevoegen aan een zwart-wit foto. Daarna ontwerpen we een

Nadere informatie

Digitale fotobewerking.

Digitale fotobewerking. Let op: Deze beschrijving is gemaakt voor Adobe Photoshop CS2. Er zijn verschillen met CS3, CS4 en CS5, maar vele van hieronder beschreven functies vind u ook in die versies. Digitale fotobewerking. De

Nadere informatie

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers.

Kleurige ring maken - werken met paden!!! Voor ervaren Photoshoppers. Video op volgende link: Bekijk zeker eerst de Video vooral wie nog maar weinig met paden gewerkt heeft http://www.youtube.com/watch?v=xghxy-oxhso Les op volgende link http://tutvid.com/create-vibrant-color-ring-photoshop-tutorial/

Nadere informatie

Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt

Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/how-to-apply-textures-to-uneven-surfaces/ Hoe je een structuur op een oneffen oppervlak aanbrengt Stap 1 Foto s zoeken die we kunnen gebruiken.

Nadere informatie

Stralende teksteffecten

Stralende teksteffecten 1.STRALENDE TEKSTEFFECTEN Leer hoe je een filmisch belicht letterbouwwerk maakt met het gereedschap tekst, verschillende filters en aanpassingen. 1.Startfoto :creëer om te beginnen een leeg canvas via

Nadere informatie

Reader Animatie Klassenboek

Reader Animatie Klassenboek Reader Animatie Klassenboek Digitale Vormgeving Periode 8 Fons Goosen MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING 1 Voorwoord Animatie Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van animaties om hun

Nadere informatie

http://www.pixel2life.com/viewtutorial/77514/awesome_aura_text_effect/ Metalen Teksteffect Stap1 - Tekst creëren Gebruikt lettertype: CaviarDreams Nieuw document : breedte = 900 pixels, hoogte = 600 pixels,resolutie

Nadere informatie

http://psdfan.com/tutorials/designing/create-a-poster-celebrating-the-passing-of-spring/ Lente lesje Stap 1 Open een nieuw document : 1200 pixels breed en 800 hoog. Nieuwe laag, trek een radiaal verloop

Nadere informatie

Les18 We maken een eigen prikbord

Les18 We maken een eigen prikbord Les18 We maken een eigen prikbord Begin eens met alle gereedschappen te herstellen en de Paletlocaties opnieuw in te stellen 1) We maken het kurk Open een nieuw document. Breedte 800 pixels, hoogte 800

Nadere informatie

WERKGROEP BEELDBEWERKING

WERKGROEP BEELDBEWERKING Maak je eigen kerstkaart in Paint Shop Pro X2 Kerstkaart 1 Voor deze oefening gebruiken we een fotolijst en textuur uit Paint Shop Pro, mocht u deze niet standaard in uw versie hebben dan staan deze tussen

Nadere informatie

https://www.youtube.com/watch?v=p2iqwlvn0co Poster maken deel1 mailgroep photoshop Copyright Deel 1 : basis voor de poster

https://www.youtube.com/watch?v=p2iqwlvn0co Poster maken deel1 mailgroep photoshop Copyright Deel 1 : basis voor de poster https://www.youtube.com/watch?v=p2iqwlvn0co Poster maken deel1 Deel 1 : basis voor de poster Poster deel1 blz. 1 Papier structuur nodig 1) Afbeelding Afbeeldingsgrootte : 6600 x 4200 px; 300 ppi. Op het

Nadere informatie

InDesign downloaden Adobe InDesign

InDesign downloaden Adobe InDesign InDesign downloaden Adobe InDesign is een desktop publishing-programma (DTP) voor het opmaken van pagina's voor drukwerk. Ga via Adobe.com/nl/downloads.html de proefversie downloaden. Allereerst meld je

Nadere informatie

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur.

Photoshop CS6. Foto s bewerken en aanpassen in Photoshop. Een onderwaterscene maken. Pijl om tussen de voor en achtergrondkleur. Een onderwaterscene maken. Begin met het maken van een nieuw bestand. Bestand -> Nieuw. Vul vervolgens de gegevens in die je hiernaast ziet. Let op: Resolutie pixels/ inch ingesteld staat. Verloop maken

Nadere informatie

Workshop 21. Curven tekenen.

Workshop 21. Curven tekenen. Workshop 21 MicDigital Curven tekenen. Logo s en webkop ontwerpen Voor je website heb je een kop, een header nodig. Dit kan je makkelijk in Photoshop aanmaken. We gaan zo n webkop maken en leren een curve,

Nadere informatie

Chips zakje.

Chips zakje. http://psdguides.com/2009/05/create-packaging-design1/ Chips zakje 1) Nieuw document : 500 px X 500 px. Nieuwe laag, teken een rechthoekige selectie (M) met vaste grootte = 300 x 300 px. Vul met een citroen

Nadere informatie

Twee afbeeldingen samenvoegen

Twee afbeeldingen samenvoegen Photoshop Klassiekers 343 Twee afbeeldingen samenvoegen Jarenlang is het samenvoegen van twee afbeeldingen een van de populairste Photoshop-technieken geweest. Tijdens het volgende project ga je niet alleen

Nadere informatie

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.)

Workshop 8. Trek een kader rond de foto. ( Zie fig.) Workshop 8 MicDigital Oude foto s Soms willen we een oude foto herstellen, maar het is perfect mogelijk om een hedendaagse foto er oud te laten uitzien. Wat we in het ene herstellen willen we in een andere

Nadere informatie

Aarde en elementen. elements. Aarde en elementen in de wijnglazen

Aarde en elementen. elements. Aarde en elementen in de wijnglazen in de wijnglazen In ieder glas komt een element: vuur, water, aarde, lucht. Het middelste glas stelt de overeenkomst = harmony voor tussen die vier elementen. Stap 1 Alle afbeeldingen vind je op de lessensite

Nadere informatie

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken

Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2. Deel1 : gebouw groter maken http://psd.tutsplus.com/tutorials/photo-effects-tutorials/getting-to-grips-with-the-vanishing-pointfilter/ Basisles in het gebruik van de Filter Perspectiefpunt Vanaf versie CS2 Deel1 : gebouw groter maken

Nadere informatie

mailgroep photoshop Copyright Video les met droom auto Nodig : afbeelding met je droomauto, liefst op een witte achtergrond

mailgroep photoshop Copyright Video les met droom auto Nodig : afbeelding met je droomauto, liefst op een witte achtergrond https://m.youtube.com/watch?v=6iiwh7zrgng Video les met droom auto Nodig : afbeelding met je droomauto, liefst op een witte achtergrond Droomauto blz. 1 1) Maak een selectie van de auto; selectie omkeren

Nadere informatie

Paasachtergrond tekenen

Paasachtergrond tekenen http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/super-cute-easter-wallpaper-illustration-tutorial/ Paasachtergrond tekenen Stap 1 Nieuw Photoshop document (Ctrl + N). De grootte is niet zo belangrijk, witte

Nadere informatie

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster

Initiatie Elements 8. De wat vroegere versies van elements gaan naar het menu venster Les02 Uitselecteren van een bloem Gebruik voor alle lesjes steeds de aanbevolen foto s daar de instellingen van de waarden hierop zijn berekend. Oefenen kan later met eigen materialen. Vooraleer een nieuwe

Nadere informatie

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop

Strip figuurtje inkleuren in Photoshop http://psd.tutsplus.com/tutorials/drawing/how-to-get-that-anime-look-in-photoshop-using-aflexible-workflow/ Strip figuurtje inkleuren in Photoshop Stap 1 Startfiguurtje openen (psd bestand). Je ziet een

Nadere informatie

Les03 Een ster maken en inkleuren

Les03 Een ster maken en inkleuren Les03 Een ster maken en inkleuren Een beetje meetkunde; tekenen met exacte afmetingen; gebruik van hulplijnen; figuren roteren; spiegelen met de functie transformatie; toverstokje gebruiken; veelhoeklasso

Nadere informatie