Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "http://hbo-i.nl/aanmeldendocentendag"

Transcriptie

1 HBO-I DOCENTENDAG BEST PRACTICES 25 MAART 2014

2 Op 25 maart 2014 organiseert het HBO-I de landelijke tweejaarlijkse HBO-I Docentendag bij Windesheim in Zwolle. Doelstelling van de dag is kennisdeling tussen HBO-I docenten. Het thema van de dag is Best Practices Naast de key note speakers zijn er 3 rondes van acht parallel sessies waarbij 12 onderwerpen aan de orde komen. Ook wordt de nieuwe domeinbeschrijving gepresenteerd. NU AANMELDEN Wij verzoeken u minimaal 4 keuzes aan te geven. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. PROGRAMMA uur uur uur ONTVANGST OPENING KEY NOTE Van iedereen langs dezelfde lat naar iedereen tot volle bloei door onderwijs Claire Boonstra mede-oprichter van Layar (wereldmarktleider in augmented reality en interactieve print) en oprichter van Operation Education (een beweging en platform voor vernieuwing van het onderwijs).

3 Iedereen is anders - en de wereld is in transitie. In de wereld van vandaag en morgen hebben we ieders unieke talenten nodig. We kunnen het ons niet langer veroorloven iedereen langs dezelfde lat te leggen en daarmee veel talent niet te ontdekken of zelfs kwijt te raken. Claire Boonstra is oprichter van Operation Education. Haar roeping is het verbeteren van onderwijs en de manier waarop we onze en volgende generaties voorbereiden op de snel veranderende en uitdagende wereld van vandaag en morgen. Ze is voorstander van begeleide persoonlijke ontwikkeling, al van jongs af aan. En dat doe je volgens haar niet door alle leerlingen en studenten te dwingen hetzelfde te leren en enkel gestandaardiseerde toetsen af te nemen. Operation Education wil de transitie van het onderwijssysteem versnellen door een groot publiek te mobiliseren en andere keuzes te laten maken wat betreft het doel, de invulling en het effect van huidig en toekomstig onderwijs uur uur uur uur uur KOFFIEBREAK 1E RONDE WORKSHOPS LUNCH met POSTERSESSIES 2E RONDE WORKSHOPS 3E RONDE WORKSHOPS uur uur PRESENTATIE herziene domeinbeschrijving Bachelor of ICT KEY NOTE De impact van Nederland als Digitale Mainport op het onderwijs. Michiel Steltman Cloud Native en ondernemer met meer dan 20 jaar ervaring in de online sector. Als Directeur van de stichting DHPA vertegenwoordigt hij de belangen van de meer dan 30 marktleidende aangesloten Nederlandse hostingbedrijven naar overheid, politiek, media, en leveranciers. De online wereld ontwikkelt zich razendsnel en dat heeft effect op veel aspecten in de samenleving. De beweging die Gartner aanduidt met de grote woorden nexus of forces verandert de arbeidsmarkt, en de vraag is hoe het onderwijs daarop moet reageren. Is er sprake van de gebruikelijke varkenscyclus, of is er echt iets anders aan de hand?

4 Michiel Steltman, Directeur DHPA (Dutch Hosting Provider Association) schetst de scenarios en de consequenties van voor het MBO en HBO onderwijs uur uur BORREL EINDE Tijden onder voorbehoud PARALLEL SESSIES 1. EDUCATIONAL DESIGN PATTERNS Christian Köppe, HAN In deze presentatie zal hij via een aantal voorbeelden laten zien hoe patterns concreet in het onderwijs kunnen worden toegepast en wat deze voor Informatica docenten zouden kunnen betekenen. Onderwerpen hierbij zullen onder andere zijn integreren van taal en inhoud in vakken die in het Engels worden gegeven, meer interactieve (hoor)colleges, vakspecifieke patterns, het integreren van competenties in projecten, ondersteuning van beginnende studenten met behulp van group collaboration patterns. 2. LESSONS LEARNED BETREFFENDE HET VAK PROGRAMMING Dennis Breuker, HvA Niet de inhoud, maar wel de vorm van het vak Programming is drastisch veranderd. Belangrijke concepten: flip the classroom, digitale diagnostische toetsen, peer reviews, feedbacktools, digitale programmeertoets als eindtoets en nog meer. Deze presentatie geeft de Lessons Learned en hoe nu verder. 3. ONDERWIJS MET ONDERZOEK FIREBEE ONDERZOEKSPROJECT Albert Lak en Wim Hendriksen, Fontys ICT en Jan Woolderink, Avans Het FireBee-project betreft de lokalisatie en spraakcommunicatie van brandweermensen met behulp van een draadloos sensornetwerk (ZigBee). Hoe wordt een dergelijk project met een looptijd van twee jaar uitgevoerd met studenten en docenten.

5 4. BUSINESS/IT ALIGNEMENT, IT TRENDS Marcel Paschedag, Saxion "In het najaar van 2013 verzorgde Prof. dr. Jerry Luftmann een 4 daagse masterclass over Business en IT alignement. We schetsen van deze masterclass de belangrijkste door ons opgedane inzichten, delen onze ervaringen met de deelnemers en we zullen ingaan op de belangrijkste en verwachte IT trends voor de nabije toekomst" 5. KWALITEITSBORGING NIVEAU AFSTUDEREN Jos Boonen en Marco Dorenbos, Fontys De inleiders presenteren hoe het afstuderen binnen Fontys Hogeschool ICT is georganiseerd. Met name het aspect van kwaliteitsborgen van het niveau van het afstuderen komt daarbij aan bod. Dit willen ze graag delen, en vooral bediscussiëren en vergelijken met de opzet zoals die bij andere hogescholen wordt gehanteerd. 6. INTERDISCIPLINARY CONSULTANCY Paul Walraven, Avans Out of the box denken, innoveren en creatieve oplossingen aandragen zijn niet meer weg te denken trends binnen de Consultancy. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe maak je het verschil binnen de wereld van onderzoek en advies? Door een interdisciplinaire benadering, waarbij je vanuit verschillende expertise gebieden gezamenlijk naar een probleem én een oplossing kijkt, kom je tot vernieuwende ideeën. 7. ICT MINDSETS IN DE PRAKTIJK, TIPS OM JONGEREN TE VERLEIDEN EEN HBO-ICT OPLEIDING TE VOLGEN Renée Prins, HBO-I en HHS Al zou het dagelijks leven zonder ict niet meer hetzelfde zijn, veel jongeren hebben toch nog een vrij eenzijdig beeld van ict. Ze ervaren het als saai en eenzijdig. Ook het beeld van de computernerd blijkt hardnekkig. Maar als je doorvraagt zijn er ook positieve geluiden. Zo beseffen veel jongeren wel dat het een belangrijke drager van onze maatschappij is en dat ict zeker ook creatief kan zijn. Daarnaast ziet een deel van de jongeren ook een baangarantie en een goed salaris als voordelen van werken in de ict. Aan de hand van inspirerende voorbeelden, gaan we aan de slag met het ict mindsets model om het eenzijdige beeld van ict voor eens en altijd te verbreden.

6 8. MOOC VOOR EHEALTH Sikke Visser, Windesheim Vanuit het lectoraat is er een MOOC voor ehealth gemaakt. Daarnaast is er een aantal tools ontwikkeld door studenten voor ehealth ondernemers die in deze MOOC zijn ondergebracht 9. EFFECTIVITEIT METEN VAN ONDERWIJS OP DE GRENS VAN HBO EN BEDRIJFSLEVEN Marco Pil, InfoSupport In samenwerking met Hogeschool Utrecht, Avans Hogeschool en de Haagse Hogeschool biedt Info Support drie minors aan op het gebied van.net, Java en Business Intelligence. Het afnemen van toetsen en examens gedurende de minors laat een objectief beeld zien van het eindniveau van studenten. Het afnemen van enquêtes vertelt iets over de subjectieve tevredenheid. Maar hoe meet je nu hoeveel de studenten daadwerkelijk geleerd hebben? Info Support gebruikt hiervoor een op Harvard beproefde meetmethode. Graag deelt Info Support zijn ervaringen. 10. ASSOCIATE DEGREE-ICT Janneke Jung, HR Rotterdam Presentatie Wat is een Associate Degree opleiding? Er wordt aan de hand van de AD opleiding ICT servicemanagement een voorbeeld gepresenteerd van een AD ict. 11. "LPI CERTIFICERING IN HET HBO" Thomas Boose, Hogeschool Leiden Hogeschool Leiden is de eerste hogeschool in Nederland die externe certificering voor Linux bij Pearson als onderdeel van het reguliere examenprogramma heeft opgenomen. Hoe gaat de examinering van deze modules in zijn werk en wat kunnen anderen leren van onze ervaringen.

7 12. DE ONTWIKKELING VAN TESTEN IN HET ICT ONDERWIJS Jos van Rooyen Testnet (en Maurice van Haperen Avans) In 2012 is bij TestNet een werkgroep gestart die zich bezighoudt met het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs op het gebied van software testen. De werkgroep bestaat uit ervaringsdeskundigen uit het werkveld en ICT-docenten en lectoren Het doel is: De mogelijkheid en haalbaarheid onderzoeken van een hbo / academische Testopleiding in Nederland. Er is een competentiematrix opgesteld voor de curricula van de ICT-opleidingen in het hbo. Op basis hiervan willen we cursussen, testopleidingen en op korte termijn minors ontwikkelen en implementeren op het gebied van testen. PROJECTEN & POSTERSESSIE Tijdens de lunch wordt een aantal postersessies gehouden over 3 projecten waar de deelnemers zich bij kunnen aansluiten. PROJECT 1 PROJECT 2 PROJECT 3 POSTERSESSIE INSTROOM EN ICT IMAGO Onder leiding van Renée Prins, HHS en HBO-I TOETSEN EN AFSTUDEREN Onder leiding van Sandra van Steenvelt. HHS GEZAMENLIJKE CURRICULUM ONTWIKKELING Onder leiding van Peter van der Wijden, Hogeschool Leiden WIKI ALS MEDIUM VOOR HET OPLEIDINGSPROFIEL EN OPLEIDINGSPROGRAMMA Tony Andrioli en Jan Dirk Schagen, HHS

8 LOCATIE DOCENTENDAG Windesheim, gebouw H Campus 2-6 Zwolle BEREIKBAARHEID Windesheim ligt op loopafstand van het station Zwolle. Er is ook voldoende parkeergelegenheid NU AANMELDEN Wij verzoeken u minimaal 4 keuzes aan te geven. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.

From Computer Science to Software Engineering

From Computer Science to Software Engineering From Computer Science to Software Engineering Jeroen Weber Hogeschool Utrecht jeroen.weber@hu.nl Christian Köppe Hogeschool Utrecht christian.koppe@hu.nl May 23, 2011 Introductie Hier is mijn visitekaartje.

Nadere informatie

1a Verslag van 2-11-2012 Het verslag van de vorige bijeenkomst wordt goedgekeurd. Er zijn geen opmerkingen.

1a Verslag van 2-11-2012 Het verslag van de vorige bijeenkomst wordt goedgekeurd. Er zijn geen opmerkingen. Verslag Landelijk overleg Elektrotechniek - Domein HBO-Engineering Datum: 15 maart 2013, 10u-13u, HAN Arnhem Aanwezig: Pauline van den Born (HAN), Janny Slagter (Hanze), Herman Riezebos (HAN), Antoine

Nadere informatie

Nationaal congres over flexibel leren voor professionals

Nationaal congres over flexibel leren voor professionals Nationaal congres over flexibel leren voor professionals Donderdag 26 januari 2012 van 10.30 tot 16.30 uur in De Fabrique in Utrecht Voorwoord Welkom op hbo4life! Twee jaar geleden kregen wij, zeven hogescholen,

Nadere informatie

DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING

DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING DE ROL VAN DE BIBLIOTHEEK IN OPEN EN ONLINE ONDERWIJS: EEN VERKENNING De rol van de bibliotheek in open en online onderwijs: een verkenning 3 INHOUDSOPGAVE Samenvatting 4 Achtergrond 6 Directe aanleiding

Nadere informatie

Waar sta je voor, als je voor de klas staat?

Waar sta je voor, als je voor de klas staat? De 7e conferentie Duurzaam Leren Dinsdag 1 oktober 2013 Masterclass Professioneel kapitaal met Prof. Andy Hargreaves Woensdag 2 oktober 2013 Onderwijsconferentie Duurzaam Leren met H.K.H. Prinses Laurentien

Nadere informatie

Internet of Things: netwerk voor kennis, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling

Internet of Things: netwerk voor kennis, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling Internet of Things: netwerk voor kennis, onderzoek, onderwijs en ontwikkeling Samenwerking van hogescholen, kennisinstituten en industriële partners Auteurs dr. Geert de Haan 1 drs. Wim Smit 2 dr. Jan

Nadere informatie

Argumentatie Instroomeisen

Argumentatie Instroomeisen Argumentatie Instroomeisen HBO-I stichting juni 2010 HBO-I stichting Postbus 15051 1001 MB Amsterdam T 020-626 17 82 F 020-626 03 22 info@hbo-i.nl www.hbo-i.nl Inhoud Pagina Inleiding...3 Leeswijzer...5

Nadere informatie

OP WEG NAAR DECENNIUM 3.0

OP WEG NAAR DECENNIUM 3.0 23 september: ONG R ESDG 2 oktober: M STER L SSES 10e editie: het Nationaal VMO/MO congres Leerhotel het Klooster in mersfoort Hét landelijke platform voor alle specialisten in het VMO en MO OP WEG NR

Nadere informatie

Professionalisering leerklimaat voor 3 e en 4 e jaars HBO-V studenten in de ouderenzorg DEF 1

Professionalisering leerklimaat voor 3 e en 4 e jaars HBO-V studenten in de ouderenzorg DEF 1 Professionalisering leerklimaat voor 3 e en 4 e jaars HBO-V studenten in de ouderenzorg Dr. C.M.A. de Bot 1 *, Drs. J.F.M. Bruininks 1, Drs A.M.T. van Bers 2 1. HBO-Verpleegkunde Avans Hogeschool Breda

Nadere informatie

ICT in het onderwijs D66. Leerling en leraar centraal

ICT in het onderwijs D66. Leerling en leraar centraal ICT in het onderwijs D66 Leerling en leraar centraal Voorwoord Beste lezer, Eigenlijk ben ik een leraar. Ik heb jaren in het onderwijs gewerkt. Hoewel ik elke dag geniet van mijn werk in de Tweede Kamer,

Nadere informatie

DE GRAAF THOM. knowing what to do, when you re not knowing what to do

DE GRAAF THOM. knowing what to do, when you re not knowing what to do 30 magazine MAART 2015 De razendsnelle veranderingen in de wereld om ons heen maakt het moeilijk te voorspellen hoe de arbeidsmarkt van de toekomst er precies uit zal zien, en ook welke strategie het hoger

Nadere informatie

UITWISSELING EN AANSLUITING TUSSEN ONDERWIJS EN WERKVELD

UITWISSELING EN AANSLUITING TUSSEN ONDERWIJS EN WERKVELD UITWISSELING EN AANSLUITING TUSSEN ONDERWIJS EN WERKVELD EEN ADVIESRAPPORT VOOR DE KNCV Suzanne Vrancken Masterstudent Research and Development in Science Education Universiteit Utrecht Begeleiding: Judith

Nadere informatie

Onderwijs & Digitalisering Zijn scholen klaar voor de toekomst?

Onderwijs & Digitalisering Zijn scholen klaar voor de toekomst? Onderwijs & Digitalisering Zijn scholen klaar voor de toekomst? Health & Public Service Delivering Public Service For The Future Copyright 2015 Accenture All Rights Reserved. 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding

Nadere informatie

Werkconferentie flexibel hoger onderwijs voor werkenden Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verslag

Werkconferentie flexibel hoger onderwijs voor werkenden Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verslag Verslag Werkconferentie flexibel hoger onderwijs voor werkenden 12 maart 2013 Cursus- en vergadercentrum Domstad Het onderhavige document is opgesteld naar aanleiding van de werkconferentie flexibel hoger

Nadere informatie

publiek-private business modellen in het nederlandse beroepsonderwijs

publiek-private business modellen in het nederlandse beroepsonderwijs publiek-private business modellen in het nederlandse beroepsonderwijs Opleidingshuis Onderzoekshuis Leven lang leren Laboratorium Projectbureau Marketingorganisatie Netwerkorganisatie Loket verkoopkantoor

Nadere informatie

E-book Efficiënt ondernemen met Social Media. Door Richard van Hooijdonk. facebook.com/marketingmonday

E-book Efficiënt ondernemen met Social Media. Door Richard van Hooijdonk. facebook.com/marketingmonday Efficiënt ondernemen met Social Media Door Richard van Hooijdonk facebook.com/marketingmonday Executive Summary De wereld om ons heen verandert in rap tempo. De opkomst en ontwikkeling van nieuwe, interactieve

Nadere informatie

hbo4life Flexibel leren voor professionals

hbo4life Flexibel leren voor professionals hbo4life Flexibel leren voor professionals 2 Voorwoord Welke kennis hebben we nodig? Waar halen we die vandaan? Hoe versterken we onze innovatiekracht? Hoe binden we nieuw talent aan ons? Hoe kunnen we

Nadere informatie

De Propedeuse: meer dan een eerste jaar

De Propedeuse: meer dan een eerste jaar De Propedeuse: meer dan een eerste jaar Henk Plessius, Hans van der Meer Hogeschool Utrecht, Instituut voor ICT, {henk.plessius, hans.vandermeer}@hu.nl, Samenvatting. Binnen het HBO is er discussie over

Nadere informatie

WWW.NIOC.NL Proceedings

WWW.NIOC.NL Proceedings NIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2 OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIOC2OIINIO

Nadere informatie

Leergang Coöperatief Ondernemen

Leergang Coöperatief Ondernemen Een leergang over bedrijfsvoering, samenwerking en ondernemerschap Weet je zeker dat je het (niet) alleen kunt? Ervaar wat deze Leergang Coöperatief Ondernemen voor jou kan betekenen. De Is ontwikkeld

Nadere informatie

Learning Tomorrow. Plan van Aanpak Programma Omschrijving. 22 januari 2013. Redactie: Maarten van der Burg en Ria Jacobi

Learning Tomorrow. Plan van Aanpak Programma Omschrijving. 22 januari 2013. Redactie: Maarten van der Burg en Ria Jacobi Learning Tomorrow Plan van Aanpak Programma Omschrijving 22 januari 2013 22 januari 2013 Redactie: Maarten van der Burg en Ria Jacobi Plan van Aanpak Programma Learning Tomorrow dd 22 januari 2013 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kiezen voor de toekomst: hoe doen jongeren dat?

Kiezen voor de toekomst: hoe doen jongeren dat? Kiezen voor de toekomst: hoe doen jongeren dat? Trends Highlightsrapportage in de van Baarsjes R een kwalitatief onderzoek onder jongeren vóór en na hun keuze voor een hogeschool. Voor: de techniek instituten

Nadere informatie

twente academy basis voor talent

twente academy basis voor talent Brochure 2013-2014 PRE-UNIVERSITY twente academy basis voor talent Aansluiting en keuze ondersteuning voor scholieren Scholing en professio nalisering voor docenten COLOFON Universiteit Twente Drienerlolaan

Nadere informatie

PlanMen Academy Opleiden is ook Plannen. Brochure 2015

PlanMen Academy Opleiden is ook Plannen. Brochure 2015 PlanMen Academy Opleiden is ook Plannen Brochure 2015 PlanMen is exclusief specialist op het gebied van personeelsplanning / Workforce Management (WFM). Met de jarenlange kennis en ervaring van onze gecertificeerde

Nadere informatie

Studiekeuzevoorlichting: Vier keer vergeleken

Studiekeuzevoorlichting: Vier keer vergeleken Studiekeuzevoorlichting: Vier keer vergeleken T. van den Brink Beleidsmedewerker onderwijs tim@lsvb.nl Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Met dank aan Josephine Verstappen, beleidsmedewerker onderzoeksbureau.

Nadere informatie

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten.

Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. Onderzoek naar gebruik, waardering, impact en behoefte aan LOB onder scholieren en studenten. 1. Samenvatting Scholieren willen LOB! Dat is goed want loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) is belangrijk.

Nadere informatie

Workshop Profileren van de praktijk

Workshop Profileren van de praktijk Workshop Profileren van de praktijk Wat onderscheidt mijn praktijk van andere? Waarom zouden klanten gebruikmaken van mijn diensten en hoe breng ik dat op een ongedwongen manier onder de aandacht van mijn

Nadere informatie

Analyse vragenlijst vooronderzoek SURF

Analyse vragenlijst vooronderzoek SURF Analyse vragenlijst vooronderzoek SURF Lector Dr. Mark Gellevij Onderzoekers Simone van der Donk MSc Jolise t Mannetje MSc Contact: Saxion - Kenniscentrum Onderwijsinnovatie Lectoraat Innovatief en Effectief

Nadere informatie

Wereldwijde trends en de implicaties voor onderwijs en onderzoek Grenzen verleggen in een veranderend speelveld

Wereldwijde trends en de implicaties voor onderwijs en onderzoek Grenzen verleggen in een veranderend speelveld Wereldwijde trends en de implicaties voor onderwijs en onderzoek Grenzen verleggen in een veranderend speelveld November 2014 Theo Bakker, Harm Erbé, Melissa Frederik, Wim Hiddink, Manon Jongeneelen, Martijn

Nadere informatie