HOLLANDSE WATERLINIES W ATER ALS VERDEDIGINGSMIDDEL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HOLLANDSE WATERLINIES W ATER ALS VERDEDIGINGSMIDDEL"

Transcriptie

1 HOLLANDSE WATERLINIES W ATER ALS VERDEDIGINGSMIDDEL

2 2 Klik op een hoofdstuktitel om er rechtstreeks heen te gaan INHOUD Hollands water: vriend én vijand 3 De natte grens van een machtig rijk 5 Veilig binnen de slotgracht 8 Water helpt de watergeus 11 Niet reddeloos: de Oude Hollandse Waterlinie bewijst haar diensten 13 Van de oude naar de nieuwe linie 15 De Nieuwe Hollandse Waterlinie in actie 18 Waterlinies nu: cultureel erfgoed 20 Colofon 22

3 3 Veroverd op het water. Windmolens, zoals deze bij Kinderdijk, zijn terecht een symbool van Holland: zonder bemaling was het grootste deel ervan niet bewoonbaar geweest. Hollands water: vriend én vijand Hollanders en het water: ze hebben al heel lang een innige relatie met elkaar, al is die wel erg wisselvallig. Holland is gevormd door het water, door aanslibbing vanuit de zee en de rivieren. De inwoners hebben hun bestaan en welvaart mede aan het water te danken. Voor de handel, landbouw en visserij, maar ook voor drinkwater en recreatie zijn ze erop aangewezen. Aan de andere kant moesten ze dat water ook altijd in bedwang houden en er soms hard tegen vechten. Nog steeds houden dijken dreigend water buiten en werken gemalen overtollig water weg. Het water was altijd vriend én vijand. Het water kon ook een bondgenoot zijn in tijden van strijd. In de vele grote en kleine oorlogen die ze hebben gevoerd tegen elkaar, tegen hun buren en tegen buitenlandse invallers, hebben de Hollanders vaak gebruik gemaakt van het water als defensief hulpmiddel. Dat hadden ze hard nodig, want Holland is een kwetsbaar, klein land dat zelf geen grote legers op de been kon brengen en zelf zelden tot de aanval overging.

4 4 Groot geworden door het water. Door de gunstige ligging aan zee en aan de Rijn-Maasdelta kon Holland een speler worden op het economisch wereldtoneel. Tegen de meestal veel grotere vijandelijke legers kon Holland zich wel proberen te verdedigen. En niets was daarbij zo efficiënt als het water. Hoe de inwoners van Holland geleerd hebben om zich te verdedigen met behulp van het water, welke successen ze behaalden en welke teleurstellingen ze daarbij ondervonden, en waarom water tegenwoordig geen rol meer speelt in dat opzicht, dat alles vormt een boeiend hoofdstuk in de geschiedenis van Holland. Verdedigd door water. De vesting Nieuwpoort aan de Lek vormde in de 17de en 18de eeuw één van de toegangspoorten tot het hart van Holland.

5 5 De natte grens van een machtig rijk De eersten in onze streken die water bij hun oorlogvoering gebruikten, waren geen inwoners maar bezetters: de Romeinen. Hun legers veroverden rond het begin van de jaartelling het hele gebied dat nu Nederland is. Het ging ze niet om het land zelf, maar om de uitvalsbasis die het vormde naar het oosten. Romeinse soldaten aan de limes, de tegenwoordige Oude rijn. Zuid-Holland anno 200. Het grootste deel (het Groene Hart ) is nog onbewoonbaar moeras. Langs de Oude Rijn hebben de Romeinen hun gefortificeerde grenslinie ingericht. Daar woonden de echte tegenstanders van de Romeinen, de gevreesde, ongrijpbare Germaanse stammen. Om die te onderwerpen, werd een complete militaire infrastructuur aangelegd. De grote rivieren en meren dienden als transportroutes voor troepen en voorraden. Heel belangrijk was de Oude Rijn, die van Lobith naar Katwijk aan Zee dwars door het pas veroverde land stroomde. Langs die route legden de Romeinen al in het begin van de eerste eeuw militaire steunpunten aan. Halverwege die eeuw gaf het Romeinse opperbevel, Zo zag een groot deel van Zuid- Holland er tussen 5000 vóór en 1000 na Christus uit: een onbegaanbaar, met water verzadigd hoogveenmoeras.

6 6 Fort aan de rivier. Ter hoogte van Zwammerdam lag een kleine Romeinse versterking op de zuidelijke oeverwal van de Oude Rijn. Het was een schakel in de keten van de grensverdediging. V-vormige grachten omgaven ieder Romeins fort. Bij opgravingen in Woerden werden de houten beschoeiingen van zo n gracht aangetroffen. na diverse opstanden, het land ten noorden van de Oude Rijn op. Vanaf dat moment werd de rivier een echte grens; een brede, natuurlijke barrière tegen vijandelijke invallen. Latere historici hebben aan de grens van het Romeinse rijk de naam limes gegeven, dat grens of grenspad betekent. Zelf hebben de Romeinen de grens in onze streken vermoedelijk ripa genoemd: de oever. Forten en wachttorens op de zuidelijke oever hielden de overkant in de gaten. De forten zelf waren omgeven door grachten. Duizenden soldaten van verschillende afdelingen infanterie en cavalerie hielden zich binnen de wallen gereed om aanvallen af te slaan. Die aanvallen, zo dachten

7 7 de Romeinen, zouden waarschijnlijk worden uitgevoerd vanaf het water. Vanuit de kreekjes die door de noordelijke moerassen voerden, zou de geheimzinnige vijand in bootjes op komen dagen. De forten werden dan ook meestal gebouwd tegenover de plek waar stroompjes als de Meije of de Zijl in de Oude Rijn uitmondden. Resten ervan zijn opgegraven bij Zwammerdam, Leiden, Valkenburg, Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Het was allemaal heel vernuftig bedacht - maar wat de Romeinen zo vreesden, gebeurde voor zover we weten, nooit. Er zijn geen aanwijzingen dat aanvallers op die manier de De Oude Rijn was voor de Romeinen niet alleen een grenslinie, maar ook een aanvoer- grens probeerden over te steken. Intussen bleef het leger twee eeuwen lang werken aan route. Houten schepen zoals deze, opgegraven bij Zwammerdam, voorzagen de grens- het verdedigingssysteem, wat in dit natte land geen kleinigheid was. De rivier trad forten van voorraden en bouwmateriaal. regelmatig buiten zijn oevers en richtte vernielingen aan die steeds moesten worden hersteld. De veiligheid die de rivier bood, moest duur worden betaald. Tussen Leiden en Naaldwijk lag in de Romeinse tijd het Kanaal van Corbulo, een binnenroute tussen de Oude Rijn en de Maasmond. De veldheer Corbulo had het kanaal laten aanleggen op de grens van de droge kuststrook en het hoogveenmoeras.

8 8 Tenslotte speelde waarschijnlijk ook piraterij een rol bij de ondergang van de limes in westelijk Nederland. Gewapende benden uit Oost-Friesland landden rond het jaar 175 op de kusten van het huidige België en Noord-Frankrijk, waarna de Romeinen ook langs de kust versterkingen gingen bouwen. Sporen ervan zijn terug-gevonden onder het duinzand bij Den Haag en op Goeree. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het land in de loop van de derde eeuw steeds natter werd. Of dat een reden was om het helemaal op te geven, is niet zeker. In ieder geval trok na ongeveer 250 het leger weg, en de meeste bewoners gingen mee of gingen hier ten onder. In de duistere Middeleeuwen lagen de oude forten er Standbeeld van Corbulo in vervallen en eenzaam bij. Wie maar Voorburg, gemaakt door wilde, kon zó de rivier over trekken. Albert ter Mote. Veilig binnen de slotgracht Het duurde eeuwen voordat Zuid-Holland weer enigszins bewoond raakte, en daarna nog weer lange tijd voordat men het nodig vond om de eigen woonplaats te verdedigen. Waarschijnlijk hebben er in de tijd van de Vikingen, tussen 800 en 1000, grote ronde versterkingen gelegen bij Naaldwijk en Rijnsburg, en daar zullen ook wel grachten omheen hebben gelegen. Veel weten we van die vroege burchten niet af. Pas na ongeveer 1100 verschenen op verschillende plekken de eerste kasteeltjes. Dat waren toen nog niet meer dan kunstmatige heuveltjes van een paar meter hoog, met houten of (later) stenen torens erop. Daar kon de plaatselijke kasteelheer zich met zijn familie en een paar gewapende knechten terugtrekken als zijn hofstee door een rivaal werd overvallen. Tegen zwaardere aanvallen door een grotere strijdmacht met In de Vroege Middeleeuwen (tussen 700 en 1000 na Christus) was het Romeinse Kanaal van Corbulo nog steeds (of weer) in gebruik. Bij Leiden werden de houten beschoeiingen van de kanaalmonding opgegraven.

9 9 Een mottekasteel staat op een kunstmatig heuveltje (een motte). Hier een impressie van de Leidse Burcht rond De Burcht lag op een strategische plek aan de Oude Rijn. belegeringswerktuigen waren deze torentjes niet bestand en na 1250 werden ze niet meer gebouwd. De edelen en ridders pakten het toen grootser aan en lieten zware, bakstenen burchten bouwen. Die waren veel te zwaar voor de kleine heuveltjes en ze verrezen dus noodgedwongen op het vlakke maaiveld. Men De Leidse Burcht anno nu. koos daar dan wel speciale plaatsen voor uit: droge terreinen temidden van moeras of water. De natte omgeving hield belegeraars op veilige afstand en het kostte hun veel moeite om dicht bij de muren te komen. Het waterkasteel is geen Hollandse of Nederlandse uitvinding, maar wel speelt het water bij bijna alle middeleeuwse Nederlandse burchten een De ruïne van Teijlingen bij Lisse is een goed voorbeeld van een Hollands kasteel: gebouwd op het maaiveld, omgeven door water.

10 10 Bij een ander middeleeuws kasteel, Polanen bij Delft, had men te kampen met slecht doorstromend grachtwater. Dat was niet het enige probleem: bij een beleg werd het ingenomen en verwoest, en de muren van de hoofdtoren kwamen in de gracht terecht. Ook met een gracht was een kasteel niet onkwetsbaar! belangrijke rol. In alle gevallen vormt een gracht de eerste verdedigingslinie. Dat gaf nog wel eens problemen, hoe zorgvuldig de locatie ook was uitgezocht. Het water moest hoog genoeg blijven staan om zijn defensieve functie te kunnen vervullen, maar moest ook dóórstromen om te voorkomen Door de groeiende ervaring met waterbeheersing kon steeds meer land op dat de bewoners het water worden gewonnen. last kregen van stank en muggen. Bij opgravingen is regelmatig gebleken hoeveel moeite de kasteelheren hadden om het water te beheersen. Toch deed men op dat gebied in de loop van de Middeleeuwen veel ervaring op. Een ingewikkeld systeem van windmolens, ringvaarten, boezems, sluizen en dijken hield het land droog en droeg sterk bij aan zijn welvaart. Wat de Romeinen met al hun technisch vernuft nooit helemaal onder de knie hadden gekregen, lukte de Hollanders heel aardig: het water naar hun hand zetten. Dat zou ze in allerlei omstandigheden goed van pas komen.

11 11 Water helpt de watergeus Toen in 1568 de Opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse heer schappij uitbrak, hadden de middeleeuwse kastelen veel van hun defensieve betekenis verloren. Zelfs de sterkste burcht was niet opgewassen tegen de kanonnen die vanaf de veertiende eeuw waren ontwikkeld. Ook de muren die ter verdediging om de steden waren opgetrokken, waren daar niet tegen bestand. Nieuwe vestingwerken, slim uitgedacht en voorzien van ondoordringbare aarden wallen, vulden de oude stadsmuren aan. Toch zouden de Nederlan-ders militair weinig tegen de Spaanse legers hebben kunnen uitrichten, als ze niet hun mach-tige bondgenoot te hulp hadden geroepen: het water. Toen een troep Watergeuzen op 1 april 1572 Brielle verraste en innam, kwamen er al snel Spaanse troepen in actie om de stad te Op 1 april... Geuzen marcheren Brielle binnen. Door de achterliggende polders onder water te laten lopen, hielden de Geuzen de toesnellende Spaanse troepen op veilige afstand. heroveren. De stadstimmerman stak daar een stokje voor door een belangrijke sluis te vernielen, waardoor een aangrenzende polder onder water liep. De Spanjaarden deinsden terug en Brielle bleef voorgoed in Hollandse handen. Deze truc werd het jaar daarop opnieuw Het Spaanse leger blaast de af-tocht voor Leiden als grote delen van Rijnland blank komen te staan. Een ramp voor de boeren, maar een militair succes voor de Hollanders.

12 12 toegepast bij Alkmaar, en weer een jaar later bij Leiden. Dat is wel het beroemdste geval. Iedereen kent het verhaal van de Geuzen die met platbodems dwars door de polders voeren om de uitgehongerde stad te ontzetten. Het gebruik van die speciale vaartuigen was noodzakelijk, want dat was het geheim van de onderwaterzettingen of inundaties: dat het water te hoog stond om er gemakkelijk Met platboomde vaartuigen nadert het ontzettingsleger van de Prins van Oranje de uitgehongerde stad Leiden. Grootscheepse inundaties werden een vast onderdeel van de oorlogsvoering in de Lage Landen. doorheen te kunnen waden, maar te laag om er met gewone schepen te kunnen varen. De Spanjaarden vonden nooit een antwoord op deze Hollandse zet. Toch waren inundaties geen populaire maatregel. De Leidenaren waren gered en Holland hield zich staande in de ongelijke strijd, maar de boeren in Delfland, Rijnland en Schieland leden geweldig veel schade. Toen de strijd in Holland gewonnen was en de oorlog elders werd voortgezet, nam het bestuur de gelegenheid te baat om de grenzen van het gewest voor nieuwe invallen af te grendelen. Samen met Utrecht werkte men aan een echte verdedigingslinie, waarbij gebruik werd gemaakt van het vele water in deze streken. Fortificaties op zwakke punten en het onder water zetten van tussenliggend terrein maakten deel uit van de Militaire nood breekt wetten: boeren plannen. Die werden echter niet tot uitvoering worden verplicht aan het spitten gezet om gebracht, want het Spaanse gevaar nam af en er hun land onder water te helpen lopen. werd niet meer in het westen gevochten. Alleen in 1629 dreigde er nog even een Spaanse inval. Toen werd de Utrechtse waterlinie wel degelijk in allerijl in staat van paraatheid gebracht. Maar weer week het gevaar, en nu voorgoed. De bevolking van Utrecht had echter zwaar geleden en dat gewest werkte niet meer met de Hollanders mee aan een gemeenschappelijke defensie. Zo ontstond het plan voor een Hollandse waterlinie, die alleen het westen van de jonge Republiek zou beschermen.

13 13 Niet reddeloos: de Oude Hollandse Waterlinie bewijst haar diensten De Republiek sloot in 1648 vrede met Spanje en verkreeg daarmee haar zelfstandigheid. Nog geen vijfentwintig jaar later werd die ernstig bedreigd, toen Franse en Duitse legers de grenzen overschreden. Alleen de Waterlinie stond in dat 'rampjaar' 1672 tussen de vijand en het belangrijkste deel van de Republiek, het gewest Holland. Wat zo lang geleden was voorbereid, werd nu in praktijk gebracht. De tachtig kilometer Een gordel van water tussen lange ruggengraat van Zuiderzee en Maas beschermde de Waterlinie werd Holland in 1672 tegen de Franse gevormd door de laag aanval vanuit Gelderland en gelegen polders tussen Utrecht. Alleen ter hoogte van Muiden en de Biesbosch. Aaneengesloten Gouda was de Oude Hollandse Waterlinie erg smal. polders die ongeveer hetzelfde niveau hadden, waren gegroepeerd in van elkaar afgescheiden kommen. Door een uitgekiend systeem van sluizen kon men het peil van het binnenwater opvoeren vanuit de Zuiderzee en de grote rivieren. Vervolgens liet In de winter van 1672 braken de Fransen bij Nieuwerbrug door de Waterlinie heen. Ze moesten zich terugtrekken, maar reageerden zich gruwelijk af in Bodegraven en Zwammerdam.

14 14 men het water weer via kleinere sluizen de kommen in lopen, en wel tot kniehoogte - zo n cm. Dat was genoeg om soldaten het vlot opmarcheren te beletten en om sloten en obstakels onzichtbaar te maken. Het plan werkte. Het kleine Staatse leger onder commando van de kersverse jonge stadhouder Willem III trok zich terug achter de watervlakten en verdedigde met succes de zwakke plekken. De strijdmacht van de Franse koning Lodewijk XIV stond Plattegrond van vestingstad Gorinchem getekend door Isaac Tirion. daar machteloos tegenover. Alleen in de winter van zag een legertje Fransen kans om over de bevroren inundaties langs de Oude Rijn Holland binnen te dringen. Maar plotseling invallende dooi dreef de invallers terug. Mogelijk uit frustratie koelden de Franse troepen hun woede op weerloze burgers van Bodegraven en Zwammerdam, op een manier die herinneringen opriep aan de gruwelen uit de Tachtigjarige Oorlog. We hebben aan dit drama wel een monument van blijvende waarde te danken: het fort Wierickerschans bij Nieuwerbrug, dat in 1673 speciaal werd gebouwd om een volgende invasie op deze zwakke plek in de Waterlinie te voorkomen. Na stug volhouden achter de Waterlinie en elders, en na overwinningen op zee tegen de Engelsen, kwam de Republiek gehavend Ook de vestingwerken rond de binnenstad van Gorinchem zijn zichtbare en monumentale overblijfselen van de tijd dat dit onderdeel was van de Oude Hollandse Waterlinie.

15 15 maar zelfstandig uit de oorlog. Het defensieve denken werd versterkt door het succes van de Waterlinie, die in de jaren die volgden verder werd geperfectioneerd en aangevuld met een veelheid aan forten en vestingen. Een deel van de infrastructuur van inundatiekanalen, sluizen, duikers en keerkaden is tot op de dag van vandaag behouden gebleven. Zo loopt nog steeds een inundatiekanaal vanaf de Lekdijk door de vesting Nieuwpoort, kennen we de befaamde Goejanverwellesluis in Hekendorp en de zogenoemde Prinsendijk, een keerdijk voor inundatiewater van bijna 9 km lengte, achter het fort Wierickerschans. Daarnaast herinneren de vestingsteden aan de achttiende-eeuwse uitbouw van de linie. Voorbeelden in Zuid-Holland zijn Gorinchem, Nieuwpoort en Schoonhoven, waar de oude wallen, arsenalen en kazernes getuigen van hun vroegere militaire betekenis. Winter 1795: het revolutionaire Franse leger trekt over de bevroren Maas bij Kralingse Veer en toont zo de zwakte van de Waterlinie aan. Van de oude naar de nieuwe linie Een goed defensief systeem is mooi, maar als dat niet wordt gecombineerd met een vastberaden strijdmacht, heeft het niet zoveel zin. In de achttiende eeuw ging de Republiek meer en meer op Cornelis Kraijenhoff ( ) haar linies en vestingen was een veelzijdig man: arts, vertrouwen en verwaarloosde haar leger. In latere militair. Zijn erfenis is de natuurkundige, ingenieur en confrontaties met Fransen Nieuwe Hollandse Waterlinie, en Engelsen delfde de waarvoor hij begin 19de eeuw Republiek steeds weer het het concept bedacht en die hij onderspit, en toen de later ontwierp.

16 16 De historische waterlinies op de kaart. De Stelling van Amsterdam was ook een idee van Kraijenhoff en was bedoeld als laatste toevluchtsoord. De Grebbelinie was al in de 18de eeuw ingericht en speelde een strategische rol in 1940 en (als de Duitse 'Pantherstellung') in Franse revolutionaire legers in 1794 de grenzen overschreden, boden de Nederlandse troepen nauwelijks weerstand. De Waterlinie bood geen bescherming zoals in Misschien wisten de Fransen nog, hoe de Hollandse inundaties bij strenge vorst nutteloos werden. In ieder geval trokken ze moeiteloos over het ijs richting Den Haag en Amsterdam en hielpen daar de nieuwe 'Bataafse' republiek te vestigen. Ruim 15 jaar later lijfde Napoleon die republiek in bij Frankrijk. Hoewel het een uithoek van zijn keizerrijk was, had Nederland in militair opzicht wel zijn belangstelling. Zo gaf hij hoogstpersoonlijk aanwijzingen voor de aanleg van een nieuwe, betere Waterlinie om Amsterdam te beschermen. De Nederlander Cornelis Kraijenhoff, een militair ingenieur, gaf hem daarbij advies. Toen Napoleons troepen in 1814 Eén van de prachtige Waterliniefietsroutes gaat over de uit de 13e eeuw stammende Diefdijk langs de Linge en komt onder meer langs Fort Asperen. Daar is gelegenheid om te eten en te drinken. Ook zijn er regelmatig culturele manifestaties. Fort Asperen is één van de vele forten in de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

17 17 Expositie in het Fort aan den Hoek van Holland, dat in 1889 in gebruik werd genomen en dat de Nieuwe Waterweg tegen aanvallen moest beschermen. verdreven waren en het Koninkrijk der Nederlanden werd gesticht, nam de nieuwe koning Willem I de Franse plannen over, en Kraijenhoff mocht ze uitvoeren. Zo ontstond begin negentiende eeuw de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Die lag ten oosten van de oude Waterlinie en dekte heel Noord-en Zuid-Holland en ongeveer de helft van de provincie Utrecht. Dit economisch belangrijke gebied werd vanaf 1874 aangeduid als de Vesting Holland. De linie die de Vesting beschermde is 85 km lang en ligt voornamelijk op het grondgebied van de provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Noord-Holland. In de provincie Zuid-Holland liggen alleen de imposante Diefdijk, een keerdijk op de grens met Gelderland, en de vestingstad Gorinchem. Beide elementen waren ook onderdeel geweest van de oude Waterlinie. Sterker dan door de oude linie wordt het landschap van de nieuwe Waterlinie gekenmerkt door fortificaties: tachtig in totaal, nog afgezien van kleinere bunkers, mitrailleurnesten en schuilplaatsen uit later tijd. Waar wegen en spoorlijnen van oost naar west door de linie liepen (de zogenaamde accessen, toegangspoorten ), werden forten gebouwd. Die konden oprukkende vijandelijke troepen onder vuur nemen. Het was weer allemaal slim bedacht, maar het werk aan de nieuwe linie was eigenlijk nooit af. De negentiende eeuw was een tijd van oorlogen én van snelle technische ontwikkelingen. Steeds sneller werden de vuurwapens verbeterd en hun vernietigende kracht vergroot. Daardoor waren de met veel kosten en moeite aangelegde versterkingen van de Waterlinie alweer verouderd, zodra ze waren afgebouwd. Aan de Nieuwe Hollandse Waterlinie is dan ook tot aan de Tweede Wereldoorlog gewerkt, wat omgerekend vele miljarden euro s heeft gekost. Het is een van de grootste en duurste projecten die ooit in Nederland is gerealiseerd.

18 18 De Nieuwe Hollandse Waterlinie in actie Nederland, met zijn kleine leger, vertrouwde voor zijn verdediging sterk op de Waterlinie. Toch waren er ook twijfels: omstreeks 1900 begon men zich af te vragen of de linie het zou houden tegen een vijandelijke aanval - toen al werd aan het sterke Duitse leger gedacht. Maar er was geen goed alternatief. Daarom was men voortdurend bezig om de Waterlinie aan de eisen van de moderne oorlogvoering aan te passen. In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Legereenheden hielden de forten in de Waterlinie bezet. De inundaties werden wel voorbereid maar nooit uitgevoerd. Na 1918 werd er door bezuinigingen weinig aan het onderhoud van de linie gedaan, tot er in de jaren dertig weer oorlog dreigde. Opnieuw werd de Waterlinie ingericht om het westen Om eventuele (Duitse) aanvalsplannen te van het land te beschermen. ontmoedigen, verspreidde het Nederlandse Pas op het allerlaatst, in februari 1940, leger persfoto s die de defensieve waarde van besloot het Nederlandse opperbevel de de Waterlinie duidelijk moesten maken. verdediging meer oostelijk te voeren,in de Grebbelinie. Toen het Duitse leger op 10 mei aanviel en daar na vier dagen doorheen brak, trok het Nederlandse leger zich alsnog terug op de Waterlinie. De soldaten en officieren waren geschokt door de slechte staat waarin de forten, stelling- Ook de enige Nederlandse tank werd ingezet voor de propagandafoto s. De Duitsers stuurden in mei 1940 hun tanks dan ook door Noord-Brabant.

19 19 Begin 1945 zetten de Duitsers grote stukken van West-Nederland onder water om de geallieerde opomars te vertragen. Op deze luchtfoto is de verdronken polder Braband bij Spijkenisse te zien. en en inundaties verkeerden. Noch het leger, noch de linie werden echter op de proef gesteld want Nederland staakte de strijd op 14 mei, na het bombardement op Rotterdam. De Waterlinie heeft zich dus nooit in de strijd kunnen bewijzen. In feite was de rol van de ingenieus uitgedachte, peperdure De Duitse bezetter bouwde de verdediging van de Nederlandse kust uit tot de Atlantikwall. Een uitkijkpost tuurt vergeefs uit naar de geallieerde landingsvloot. linie voorgoed uitgespeeld. De rol van het water als verdedigingsmiddel echter niet! Meer dan de Nederlanders profiteerden de Duitsers van dit middel, toen zij vanaf eind 1944 zelf de Vesting Holland moesten verdedigen. Grote stukken land werden toen onder water gezet, wat de geallieerde opmars vertraagde en veel schade aanrichtte. Aan de andere kant bleef Nederland zo veel strijd in een dichtbevolkt gebied bespaard, en de geallieerden wonnen de oorlog tóch wel, zij het op een ander strijdtoneel. Nog een ironie van de geschiedenis is de dure waterlinie die de Duitsers zelf aanlegden langs de Hollandse kust, de Atlantikwall. Net als onze Waterlinie is die nooit gebruikt; geen schot is vanuit de honderden bunkers gelost op een geallieerde invasievloot. Die verscheen voor de kust van Normandië, en al lagen ook daar formidabele obstakels, de afloop is bekend. Na de oorlog bleek de Atlantikwall te groot en te solide om helemaal op te ruimen. Overal in de duinen zijn dan ook nog bunkers en tankversperringen te zien.

20 20 Waterlinies nu: cultureel erfgoed Na de Tweede Wereldoorlog bleef de Waterlinie nog korte tijd een rol spelen bij het denken over de Nederlandse defensie, maar al snel werd dat idee opgegeven. De forten werden opslagplaatsen van het leger. En dat leger ging zich steeds meer op andere taken richten, steeds verder van huis. Wat overbleef, was Toch nog nuttig: de oude Duitse bunkers bieden, net als de forten van de Waterlinie, een overwinteringsplaats aan allerlei soorten vleermuizen. een uniek, door militair ingrijpen bepaald landschap. Sinds een aantal jaren staan de verschillende Waterlinies - de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar ook de limes en de Atlantikwall - sterk in de belangstelling van planologen en Het kruithuis van fort Wierickerschans. monumentenzorgers. Vooral de Nieuwe Hollandse Waterlinie biedt hier goede mogelijkheden, omdat ze tamelijk gaaf behouden is gebleven. Forten, oude en nieuwe versterkingen, sluizen en De 17de-eeuwse Wierickerschans bleef tot diep in de 20ste eeuw in gebruik bij het leger. Het in het landschap verscholen fort heeft daarom zowel een grote historische- als landschappelijke waarde.

21 21 Fort Wierickerschans is nu een informatiecentrum van Staatsbosbeheer en toneel van alle mogelijke (historische) evenementen. andere installaties herinneren aan eeuwenlange, vergeefse voorbereiding op een vijandelijke aanval. Nu zijn ze van belang voor recreatie en natuur en milieu: wandelaars en andere toeristen profiteren van de historische bouwwerken en structuren; vogels en vleermuizen huizen in de begroeide restanten en ontoegankelijke gewelven van de oude versterkingen. Kennis van de Waterlinies doet ons beseffen in wat voor een bijzonder landschap we Van defensie naar recreatie: fietsers en wandelaars genieten van het kleinschalige Hollandse landschap dat juist in het Waterliniegebied zo goed bewaard is gebleven.

22 22 wonen en leven. In is een uitgebreid onderzoek naar de Oude Hollandse Waterlinie uitgevoerd, en de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd in 2009 in haar geheel tot Rijksmonument verklaard. De waterlinies en de daarbij behorende voorzieningen en vestingsteden maken tegenwoordig deel uit van cultuurhistorische hoofdstructuren die richtinggevend zijn bij de vraag hoe ons natte en dichtbevolkte land in de toekomst verder ingericht zou moeten worden. Dat is ook een reden waarom de Provincie Zuid- Holland voor het Themajaar 2010 de Waterlinie tot onderwerp heeft gekozen. Colofon Deze publicatie is in het kader van het provinciale themajaar 2010 Leve de Vaarwegen en Waterlinies! in samenwerking met ProBiblio gerealiseerd door het Provinciaal Historisch Centrum van het Erfgoedhuis Zuid-Holland. Tekst en beeldredactie: Evert van Ginkel, TGV teksten en presentatie Leiden i.s.m. Provinciaal Historisch Centrum / Erfgoedhuis Zuid-Holland. Beeldresearch: TGV teksten en presentatie; Hans Bakker, PHC/Erfgoedhuis Zuid-Holland. Vormgeving: Bannink Publiciteit, Leimuiden Illustraties: Paul Paris, Amstelveen; Olav Odé, Hilversum; Ulco Glimmerveen, Dwingeloo; BiaxConsult, Zaandam; Hazenberg Archeologie, Leiden; Amsterdams Archeologisch Centrum; TGV teksten en presentatie, Leiden; Erfgoedhuis Zuid-Holland; Idde Lammers, Den Haag; Afdeling Archeologie Gemeente Delft; C. van Hees; Aeroview Rotterdam; G.W.M. Gussenhoven. Indien van één of meer foto s de rechthebbenden niet zijn vermeld zijn deze ons onbekend; wij verzoeken hen contact met ons op te nemen. Voor meer vragen: Provinciaal Historisch Centrum / Erfgoedhuis Zuid-Holland Bezoekadres: Oude Delft 116, 2611 CG Delft Postadres: Postbus 3092, 2601 DB Delft T secr@erfgoedhuis-zh.nl, Website: Leve de Vaarwegen en Waterlinies! themajaar 2010 provincie Zuid-Holland Het Erfgoedhuis Zuid-Holland is het provinciaal kennis-, informatie- en servicecentrum op het gebied van het erfgoed en uitvoerder van het cultuurbeleid van de Provincie Zuid-Holland. Het werk van het Erfgoedhuis wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Provincie Zuid-Holland.

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier

Holland 1000 jaar geleden. Meer weten? Klik hier Holland 1000 jaar geleden Meer weten? Klik hier de plaat Holland 1000 jaar geleden INHOUD Waar kijken we naar? Abdij van Egmond Huldtoneel Kerkje van Velsen Ridders over de Heerenweg Haarlem Rijnsburg

Nadere informatie

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011

Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden. Datum 2 mei 2011 Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Datum 2 mei 2011 Colofon Projectnaam Cultuurhistorische verkenning Zandwijksingel Woerden Auteur Willem de Bruin Datum 2 mei 2011 1. Inleiding 1.1

Nadere informatie

Een geschiedenis vol nattigheid. Achtergrondinfo

Een geschiedenis vol nattigheid. Achtergrondinfo Een geschiedenis vol nattigheid Achtergrondinfo Nederland = laagland Neder is een oud woord voor neer, dit betekent laag. Nederland is een laag land en deze streken noemen we ook wel De lage landen bij

Nadere informatie

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties

Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Samenvatting geschiedenistoets hoofdstuk 6: Een tijd van revoluties Dit hoofdstuk gaat over opstand in Amerika, Frankrijk en Nederland. Deze opstanden noemen we revoluties. Opstand in Amerika (1775). De

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

HET WATERSCHILD. De geschiedenis van het Muiderslot en het water

HET WATERSCHILD. De geschiedenis van het Muiderslot en het water HET WATERSCHILD LESBRIEF BASISONDERWIJS De geschiedenis van het Muiderslot en het water nieuwe, ondergrondse ruimte op het terrein achter het kasteel te bezoeken zonder rondleiding geschikt voor leerlingen

Nadere informatie

NEDERLAND IN DE 16e EEUW

NEDERLAND IN DE 16e EEUW NEDERLAND IN DE 16e EEUW In de 16e eeuw vielen de Nederlanden onder de Spaanse overheersing. Er bestonden grote verschillen tussen de gewesten (= provincies), bv: - dialect - zelfstandigheid van de gewesten

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 1km 2015 Falkplan BV 2 van 8 Nederland Noord-Holland Uithoorn 41.6 (ongeveer 2:25 u.) Fietsroute 117048 Verken een deel

Nadere informatie

Zelfstandig werkkaart 1 ~ Wereldoriëntatie

Zelfstandig werkkaart 1 ~ Wereldoriëntatie Zelfstandig werkkaart 1 ~ Wereldoriëntatie Opdracht 1 Lees het artikel Het testteam bezoekt het Waterliniemuseum op pagina 18/19 van Kidsweek. a In wat voor soort bouwwerk vind je het Waterliniemuseum?

Nadere informatie

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7

Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Toelichting beelden tijdbalk Argus Clou Geschiedenis groep 7 Hierbij treft u een toelichting aan bij de beelden die in de tijdbalk van Argus Clou Geschiedenis groep 7 zijn opgenomen. Inhoud Thema 1 Boze

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan.

2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 2. Bourtange I. Kijk naar het plaatje en lees bovenstaande titel. Waar zou de luistertekst over gaan? Kruis het juiste antwoord aan. 1. Boeren gebruiken een tang om de nagels van hanen bij te knippen.

Nadere informatie

B1 Hoofddorp pagina 1

B1 Hoofddorp pagina 1 B1 Hoofddorp pagina 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Geschiedenis 3. Ontwikkeling 4. Bezienswaardigheden 1. Inleiding Hoofddorp is een stad in de provincie Noord-Holland en de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer.

Nadere informatie

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren

Geschiedenis kwartet Tijd van jagers en boeren Geschiedenis kwartet jagers en boeren jagers en boeren jagers en boeren Reusachtige stenen die door mensen op elkaar gelegd zijn. Zo maakten ze een begraafplaats. * Hunebedden * Drenthe * Trechterbekers

Nadere informatie

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op: en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7

met historische gegevens. Nog meer gegevens kunt u vinden op:   en dan klikken op Drenthe 3 t/m 7 Op deze en de volgende pagina s vindt u details van kaarten met het gebied Zuidoost Drenthe als uitsnede. De kaarten zijn in volgorde van ouderdom. Alleen kaarten met voldoende details zijn afgebeeld.

Nadere informatie

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap!

Beleef techniek en landschap. Waterlinie Workshop. Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Beleef techniek en landschap Waterlinie Workshop Werk als een vestingbouwer, geniet van het landschap! Met een Waterlinie Workshop van Het Leege Land werkt u als historische vestingbouwer en ervaart u

Nadere informatie

k a s t e l e n i n n e d e r l a n d

k a s t e l e n i n n e d e r l a n d k a s t e e l Inhoudsopgave k a s t e l e n i n n e d e r l a n d Wat is een kasteel? Blz. 2-3 Ringwalburchten Blz. 4 Motteburchten Blz. 5 Ronde Waterburchten Blz. 6 Vierhoekige Waterburchten Blz. 7 Woon-

Nadere informatie

Historie van de Oude Hollandse Waterlinie

Historie van de Oude Hollandse Waterlinie Historie van de Oude Hollandse Waterlinie De waterlinie in vogelvlucht De Oude Hollandse Waterlinie was in de 17e en 18e eeuw een militaire verdedigingslinie en ligt tussen het IJsselmeer en de Biesbosch.

Nadere informatie

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET GELDERS RIVIERENGEBIED

KORTE GESCHIEDENIS VAN HET GELDERS RIVIERENGEBIED KORTE GESCHIEDENIS VAN HET GELDERS RIVIERENGEBIED Toen de mens zich permanent vestigde in het Rivierengebied, was dat in principe alleen mogelijk op de oeverwallen en sporadisch voorkomende plaatselijke

Nadere informatie

DIGITALE PRESENTATIE ZONDER TEKST. Een geschiedenis vol nattigheid. basisonderwijs. Hoi! Ik ben François en ik ga jullie meer vertellen.

DIGITALE PRESENTATIE ZONDER TEKST. Een geschiedenis vol nattigheid. basisonderwijs. Hoi! Ik ben François en ik ga jullie meer vertellen. DIGITALE PRESENTATIE ZONDER TEKST Een geschiedenis vol nattigheid basisonderwijs Hoi! Ik ben François en ik ga jullie meer vertellen. Maar eerst even een filmpje! 1 1 Bekijk de film Ons land heet Nederland.

Nadere informatie

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld.

Ooit geweten dat Nederland zoveel forten* had? We zullen op onze tocht er bijna 20 tegenkomen, al dan niet verdekt opgesteld. Fortentocht 2 augustus 2015 De Fortentocht start bij v.d. Valk Hotel de witte Bergen in Eemnes, gelegen aan het knooppunt Eemnes (A1/A27). Verzamelen vanaf 9.30, vertrek vanaf 10.00. Ooit geweten dat Nederland

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info De Chinese Muur 1. Voorwoord. 2. Wat is de Chinese Muur? 3. Waar ligt de Chinese Muur? 4. Waarom bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 5. Hoe bouwden de Chinezen de Chinese Muur? 6. Hoe lang en hoe groot

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo II

Eindexamen geschiedenis vwo II Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen Vanaf de zomer van 1789 trokken veel Franse vluchtelingen naar Oostenrijk. 1p 1 Waarom vormde dit voor het Franse revolutionaire

Nadere informatie

DIE VIJF DAGEN IN MEI

DIE VIJF DAGEN IN MEI DIE VIJF DAGEN IN MEI 1940 Op initiatief van Martin Lagestee maakte Lagestee Film BV in samenwerking met acht regionale omroepen en in coproductie met NTR en VPRO vijf documentaires met als onderwerp de

Nadere informatie

De Franse keizer Napoleon voerde rond 1800 veel oorlogen in Europa. Hij veroverde verschillende gebieden, zoals Nederland en België. Maar Napoleon leed in 1813 een zware nederlaag in Duitsland. Hij trok

Nadere informatie

Waterlinies in Nederland

Waterlinies in Nederland Waterlinies in Nederland Cultuurhistorisch erfgoed Mysterieuze verhalen en beleving Schitterende natuur Economische bedrijvigheid en werkgelegenheid Culturele, zakelijke en sportieve activiteiten Een betere

Nadere informatie

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen

De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Stichting SPOREN VAN DE OORLOG MILL De betekenis van Mill in de historie van Linies en Stellingen Vóór de Tweede Wereldoorlog Reeds in 1934 werd besloten een eventuele aanval van de Duitsers in het Zuiden

Nadere informatie

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap

Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap 1 De Nieuwe Hollandse Waterlinie Benutten en beschermen van een uniek historisch landschap De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt midden door Nederland: van Muiden tot aan de Biesbosch. Vroeger waren de

Nadere informatie

Het verhaal van de 80 jarige oorlog!

Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Het verhaal van de 80 jarige oorlog! Filips II erft het grote "Europese Rijk" van zijn vader Karel V. Om te beginnen gaat hij strenge belastingen heffen. 1 Na een aantal jaar vertrekt hij naar Spanje,

Nadere informatie

De Romeinen. Wie waren de Romeinen?

De Romeinen. Wie waren de Romeinen? De Romeinen Wie waren de Romeinen? Lang voor de Romeinen naar ons land kwamen, woonden ze in een kleine staat rond de stad Rome. Vanaf 500 voor Christus begonnen de Romeinen met gebiedsuitbreiding. Als

Nadere informatie

Drie mobilisaties. NIMH Ben Schoenmaker. Ministerie van Defensie. Drie mobilisaties

Drie mobilisaties. NIMH Ben Schoenmaker. Ministerie van Defensie. Drie mobilisaties 1870-1914-1939 NIMH Ben Schoenmaker 1 Een oordeel uit 1940 De commandant-veldleger, luitenant-generaal J.J.G. baron Van Voorst tot Voorst: Wie van onze Waterlinie proeft, sterft er aan. Bron: Militaire

Nadere informatie

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6

Naam: De Romeinen. Vraag 1. De Romeinen hebben veel gebouwd. Noem vijf verschillende toepassingen. pagina 1 van 6 Naam: De Romeinen De Romeinse bouwkunst. De Romeinen behoren tot de beste bouwers uit de geschiedenis. Ze bouwden tempels, riolen, waterleidingen, wegen, kanalen, huizen, aquaducten, havens, bruggen en

Nadere informatie

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart.

geheimzinnige, waterlopen. Deze deels onbekende waterwegen worden weer zichtbaar en bruikbaar voor de kleinere recreatievaart. Gouda is een typisch Hollandse stad die al leven met water Ykema T+L eeuwenlang verbonden is met het water van de Gouwe en de Hollandse IJssel. Hollandse Waterstad is de naam van een aantal ambitieuze

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1 Auteur Floris Sieffers Laatst gewijzigd 28 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65939 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

DIGITALE PRESENTATIE. Een geschiedenis vol nattigheid. voortgezet onderwijs GEBRUIK DE PIJLTJES OM TE NAVIGEREN

DIGITALE PRESENTATIE. Een geschiedenis vol nattigheid. voortgezet onderwijs GEBRUIK DE PIJLTJES OM TE NAVIGEREN DIGITALE PRESENTATIE Een geschiedenis vol nattigheid voortgezet onderwijs GEBRUIK DE PIJLTJES OM TE NAVIGEREN Je gaat aan de slag met een onderzoeksopdracht naar de geschiedenis van een militair verdedigingssysteem

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen Fietsroute 121590 Culemborg, Nieuwegein en Everdingen Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats dagrecreatieterrein everstein Lekdijk 4124 KC Vianen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 528604 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Grebbelinie, Werk a/d

Nadere informatie

Opdracht Tentoonstelling

Opdracht Tentoonstelling Opdracht Tentoonstelling Provincie Utrecht tijdens de Eerste Wereldoorlog Opdrachtblad Inleiding Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal. Hoewel het grote oorlogsgeweld gelukkig Nederland

Nadere informatie

Omschrijving. Informatie Kunstwerk. Titel: Kazemat Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling

Omschrijving. Informatie Kunstwerk. Titel: Kazemat Peel-Raamstelling. De Peel-Raamstelling Informatie Kunstwerk Titel: Kazemat Peel-Raamstelling Omschrijving De Peel-Raamstelling De stelling begon aan de Maas, ter hoogte van Grave om via Mill, door de Peel en langs de Zuid- Willemsvaart aan

Nadere informatie

Deel 1 Toen en nu 13

Deel 1 Toen en nu 13 Deel 1 Toen en nu 13 14 Historie Het huidige typisch Nederlandse landschap met polders en dijken kent een lange historie. Na de laatste grote ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, werd door een stijgende

Nadere informatie

VERBODEN. KRINGEN Opdrachtbladen

VERBODEN. KRINGEN Opdrachtbladen DE LINIE? ME WA W Opdrachtbladen Naam Groep Datum Opdrachtblad Verboden Kringen Opdracht 1 In 1853 trad de Kringenwet in werking. Deze wet regelde welke gebouwen rond een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nadere informatie

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis

Napoleon. bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon bekendste persoon uit de geschiedenis Napoleon behoort tot de meest bekende personen uit de geschiedenis. Hij wist zich van eenvoudige komaf op te werken tot keizer van Frankrijk en heerser over

Nadere informatie

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem

Vind de mooiste fietsroutes op www.route.nl. Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Fietsroute 121570 Badhoevedorp, Spaarndam en Haarlem Praktische informatie Dichtstbijzijnde parkeerplaats winkelpolder De Ronde Venen Dichtstbijzijnde parkeerplaats vanaf eindpunt winkelpolder De Ronde

Nadere informatie

Kruittoren. Ω Hoogte: ca. 18 m Ω Bouwjaar: ca Ω Muurdikte: ruim 1 m Ω Basisvorm: vierkant

Kruittoren. Ω Hoogte: ca. 18 m Ω Bouwjaar: ca Ω Muurdikte: ruim 1 m Ω Basisvorm: vierkant Informatiekaart Kruittoren Kruittoren De Kruittoren staat aan de noordzijde van de Nieuwstad, naast het spoor, in een verloren hoekje. Circa 700 jaar geleden werd deze hoektoren gebouwd bij het verbeteren

Nadere informatie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie

Geschiedenis van Suriname : Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie Geschiedenis van Suriname 1667-1683: Suriname van Engelse naar Nederlandse landbouwkolonie 581-1795: De Republiek In de 17e en 18e eeuw spraken we nog niet van één Nederland maar, van de Republiek der

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats).

Stofomschrijving Deze opdracht hoort bij 2.1-3.1 en 3.2 van De Republiek in tijd van Vorsten (Geschiedenis Werkplaats). Het verhaal van 1588 Bodystorming Inleiding Het jaar 1588 is een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Republiek. De gebeurtenissen die eraan vooraf gaan worden als feiten voorgelezen en tussen de

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis D-day

Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk Geschiedenis D-day Werkstuk door een scholier 2844 woorden 2 november 2005 5,9 102 keer beoordeeld Vak Geschiedenis De 2de wereldoorlog tot D-day De oorlog begon tussen september 1939 en mei 1940

Nadere informatie

BRANDBOOK Oude Hollandse Waterlinie versie

BRANDBOOK Oude Hollandse Waterlinie versie BRANDBOOK Oude Hollandse Waterlinie versie 1-2019 PROPOSITIE De Oude Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan Gorinchem en was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlog tegen een Franse legermacht

Nadere informatie

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem

Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem Naam: EEN BRUG TE VER De Slag om Arnhem A Bridge too Far is een film over de meest tragische blunder van de Tweede Wereldoorlog en vertelt heel precies over een groot plan. Dat plan kostte meer Geallieerden

Nadere informatie

Omschrijving. Bezienswaardigheden. fietsen langs de limes / fietsroute (43 km)

Omschrijving. Bezienswaardigheden. fietsen langs de limes / fietsroute (43 km) Omschrijving Deze fietsroute neemt u mee langs de Limes, de voorlmalige grens van het Romeinse rijk. Langs deze grens, die ruwweg de loop van de Oude Rijn volgt, bevonden zich de Romeinse forten en wachttorens

Nadere informatie

inhoud 1. Kastelen 2. Castellum 3. Het kasteel 4. Soorten kastelen 5. De delen van een kasteel

inhoud 1. Kastelen 2. Castellum 3. Het kasteel 4. Soorten kastelen 5. De delen van een kasteel Kastelen inhoud 1. Kastelen 3 2. Castellum 4 3. Het kasteel 5 4. Soorten kastelen 6 5. De delen van een kasteel 8 6. De belegering van een kasteel 12 7. Kastelen in Nederland 14 8. Filmpje 16 Pluskaarten

Nadere informatie

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers

Begrippen. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers ijstijd De tijd dat Nederland onder een laag ijs lag. mammoet Een dier uit de prehistorie. Een mammoet leek op een grote harige olifant. jagers Mensen die zochten naar dieren om ze te vangen en op te eten.

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER

BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER BATHMEN: SALLANDSE LANDWEER ROUTE 28 km 20 19 Een reis langs de middeleeuwse verdedigingslinie, ook wel 'landweer' genoemd. Een mooie fietstocht door het fraaie Sallands landschap, van Bathmen naar Holten

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN OPDRACHTEN MAASVLAKTE 2 X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - GESCHIEDENIS ANTWOORDEN MAASVLAKTE 2 X De haven van Rotterdam x werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom

Nadere informatie

De ontginning van het woeste land

De ontginning van het woeste land De ontginning van het woeste land In een tijdsbestek van 2000 jaar is het onland van het huidige Nederlandse grondgebied door mensenhanden in cultuur gebracht. De serie kaarten toont de ontginning van

Nadere informatie

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI

NEDERLAND IN VOLLE BLOEI THIS IS HOLLAND IN DE KLAS / LES 2 - WERKBLAD 1 Naam: Groep: NEDERLAND IN VOLLE BLOEI (1600 TOT 1800) VAN BEDREIGEND NAAR VRUCHTBAAR LAND Bekijk de video Van bedreigend naar vruchtbaar land. 1 A. Je hebt

Nadere informatie

Lange Afstand Waterlinie fietsroute

Lange Afstand Waterlinie fietsroute Van Gorichem tot Muiden Meer dan 120 km fietsplezier langs de Oude Hollandse Waterlinie. Hevige gevechten hebben langs deze Linie plaatsgevonden tijdens het rampjaar 1672, toen het volk redeloos, radeloos,

Nadere informatie

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt.

Als bij een vraag een verklaring of uitleg gevraagd wordt, worden aan het antwoord geen punten toegekend als deze verklaring of uitleg ontbreekt. Examen VWO 2009 tijdvak 2 woensdag 24 juni 9.00-12.00 uur geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 28 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 76 punten te behalen. Voor elk vraagnummer

Nadere informatie

Naam: FLORIS DE VIJFDE

Naam: FLORIS DE VIJFDE Naam: FLORIS DE VIJFDE Floris V leefde van 1256 tot 1296. Hij was een graaf, een edelman. Nederland zag er in de tijd van Floris V heel anders uit dan nu. Er woonden weinig mensen. Verschillende edelen

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Kastelen De eerste kastelen De eerste kastelen werden tussen 800 en 1000 na Christus gebouwd. In die tijd maakten de Noormannen de kusten van Europa onveilig: ze plunderden dorpen en boerderijen. De mensen

Nadere informatie

KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE. PO groep 7-8 en VO klas 1-2. Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden

KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE. PO groep 7-8 en VO klas 1-2. Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden KUNSTMENU DE WITT OF ORANJE PO groep 7-8 en VO klas 1-2 Stadswandeling Het rampjaar 1672 in Leeuwarden 2 INHOUD INHOUD 3 PLATTEGROND 4 1. KLEIN SCHAVERNEK 14 (GEVELSTEEN TREKSCHUIT): 6 Michiel de Ruyter

Nadere informatie

BRANDBOOK Oude Hollandse Waterlinie versie

BRANDBOOK Oude Hollandse Waterlinie versie BRANDBOOK Oude Hollandse Waterlinie versie 1-2019 PROPOSITIE De Oude Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan Gorinchem en was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlog tegen een Franse legermacht

Nadere informatie

inhoud blz. Inleiding 1. De Klaagmuur 2. De Grote Muur 3. De Berlijnse Muur 4. De Muur van Hadrianus 5. De Atlantische Muur 6. Filmpjes Pluskaarten

inhoud blz. Inleiding 1. De Klaagmuur 2. De Grote Muur 3. De Berlijnse Muur 4. De Muur van Hadrianus 5. De Atlantische Muur 6. Filmpjes Pluskaarten Beroemde muren inhoud blz. Inleiding 3 1. De Klaagmuur 4 2. De Grote Muur 6 3. De Berlijnse Muur 9 4. De Muur van Hadrianus 12 5. De Atlantische Muur 14 6. Filmpjes 17 Pluskaarten 18 Bronnen en foto s

Nadere informatie

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar:

Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: Lesbrief De Meerpolder 400 jaar: 1616-2016 Het doel van deze lesbrief is, dat je leert: 1. hoe het landschap rondom Zoetermeer is ontstaan. 2. dat turf eeuwenlang een erg belangrijke brandstof was. 3.

Nadere informatie

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km

Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Fietsen in Overijssel BEKIJK DEZE ROUTE OOK IN ONZE GRATIS APP landschapoverijssel.nl/wandeleninoverijssel Bathmen: Sallandse Landweer (Salland) Fietsroute: 28 km Korte introductie Een reis langs de middeleeuwse

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht?

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.2 Wie heeft de macht? Deel 2. Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Onderzoeksvraag: Wie hadden in de Republiek, in Frankrijk en in Engeland de politieke macht? Kenmerkende aspect: Het streven van vorsten naar absolute macht. De bijzondere plaats in staatskundig opzicht

Nadere informatie

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D

RESEARCH CONTENT. Loïs Vehof GAR1D RESEARCH CONTENT Loïs Vehof GAR1D INHOUD Inleiding ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ blz. 2 Methode -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 Samenvatting door S. 1030 woorden 18 mei 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Geschiedenis samenvatting H2 1: Wetenschappelijke Revolutie 17 e eeuw Kenmerken: Observeren

Nadere informatie

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo

De Republiek in een tijd van vorsten, 1477-1702 Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo Kennistoets bij hoofdstuk 3 Havo Opdracht 1 De sterke economische groei die de Gouden Eeuw kenmerkt, kwam hoofdzakelijk ten goede aan het gewest Holland. Welke militaire oorzaak kun je benoemen? Holland

Nadere informatie

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1

Werkblad: Slag om de Schelde en de invloed op het Nieuwe land. 1 Achtergrond informatie voor docenten. D- Day betekend de eerste dag van een grote militaire operatie. In de Tweede Wereldoorlog viel dat op 6 juni 1944. Maar de inval van de Amerikanen in Afghanistan was

Nadere informatie

Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel

Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel Lesbrief Stevig Sterk Zaltbommel Groep 7/8 Erfgoed educatie Bezoek les Stevig Sterk Zaltbommel Stevig Sterk Zaltbommel is een bezoek les over historische vestingwerken van Zaltbommel. Nadruk ligt op het

Nadere informatie

LANG LEVE RO DE LINIE? ME. Docentenhandleiding VERBODEN KRINGEN

LANG LEVE RO DE LINIE? ME. Docentenhandleiding VERBODEN KRINGEN LNG LEVE RO DE LINIE? ME Docentenhandleiding W Lesdoelen LNG LEVE - Leerlingen kunnen beschrijven hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de praktijk werkte vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. -

Nadere informatie

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6

Naam: KASTELEN. Vraag 1a. Waarvoor moeten we onze huizen tegenwoordig beschermen? ... pagina 1 van 6 Naam: KASTELEN Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je jouw huis zou verdedigen als anderen het probeerden te veroveren? Nou, vroeger dachten de mensen daarr dus echt wel over na. Ze bouwden hun huis zelfs

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT

EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT EEN LANDSCHAPSKUNSTWERK IN OPDRACHT VAN HET WATERSCHAP BRABANTSE DELTA WASTELAND WARLAND PAUL DE KORT WETLAND Vanuit België en het Brabantse beekdallandschap vloeien de beekjes Mark en Aa of Weerijs bij

Nadere informatie

WAT ZIE JE HIER? Wat zou dit zijn? Welke kleuren zie je? Wat zou er achter de deur zijn?

WAT ZIE JE HIER? Wat zou dit zijn? Welke kleuren zie je? Wat zou er achter de deur zijn? DE VERBORGEN GRENS WAT ZIE JE HIER? WAT ZIE JE HIER? Wat zou dit zijn? Welke kleuren zie je? Wat zou er achter de deur zijn? WAT ZIE JE HIER? WAT ZIE JE HIER? Waar zou dit zijn? Wat is hier gebeurd? WAT

Nadere informatie

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018

Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 1 Toespraak ter gelegenheid van het symposium Kracht van Gelderland op 21 maart 2018 Dames en Heren, Geologische krachten hebben eeuwen geleden in Nederland huisgehouden. IJs, wind, zand en water hebben

Nadere informatie

Geschiedenis van de duinen

Geschiedenis van de duinen Geschiedenis van de duinen Bijna de hele Nederlandse kust bestaat uit duinen. We weten hier niet beter, dan dat dat heel normaal is. Toch is dat niet zo. De kust van Frankrijk, Spanje en Portugal bijvoorbeeld

Nadere informatie

Naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog

Naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog prehistorie 44 oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Regenten en Vorsten Naar het einde van de Tachtigjarige Oorlog Een korenmolen maalt koren en een watermolen maalt Nee Jos, ik

Nadere informatie

REFERENTIE DOORKIESNUMMER EMAILADRES ONDERWERP

REFERENTIE DOORKIESNUMMER EMAILADRES ONDERWERP PROVINCIE " UTRECHT Gemeente Woerden Aan de gemeenteraad Postbus 45 3440 AA Woerden R «J 1 1 JULI 2014 Ben. Ambt. Streefdat. Afschr.: Be^U) ^Jir BVO. DATUM NUMMER UW BRIEF VAN UW NUMMER BIJLAGE 3 juli

Nadere informatie

in Stelling Voorne In Alle Staten Cultureel projectenprogramma samenwerkende gemeenten Voorne-Putten www.voornewiki.nl

in Stelling Voorne In Alle Staten Cultureel projectenprogramma samenwerkende gemeenten Voorne-Putten www.voornewiki.nl Voorne In Alle Staten Cultureel projectenprogramma samenwerkende gemeenten Voorne-Putten www.voornewiki.nl Maak kennis met het militaire verleden van Voorne. in Stelling 110 611 r o u t e Tijdslijn 1572

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt

Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt Naam: DE GOUDEN EEUW en Rembrandt De Gouden Eeuw duurde niet precies honderd jaar. Hij begon aan het eind van de 16de eeuw, beleefde zijn hoogtepunt rond 1675 en was in de 18de eeuw voorbij. De Gouden

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 10 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN DL 2 D O M I N E E O N L I N E. O R G Vierhonderd jaar geleden vergaderde de synode in Dordrecht. Je weet inmiddels wat een synode is: een

Nadere informatie

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Rondje Vecht. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Fietsroute Waterschap Amstel, Gooi en Vecht Rondje Vecht Ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie, langs sluizen, kanalen en forten in de prachtige Vechtstreek. Water was het wapen van de Hollandse Waterlinie:

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - HAVO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs

Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Schokland Werelderfgoed Kijktocht basis onderwijs Opdracht 1 Bij de tekst Schokland Werelderfgoed op de grond. 1a. De grote foto op de grond is gemaakt in 1930. Toen was Schokland nog een eiland. Waarom

Nadere informatie

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is

Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is rcheobode Opwindende ontdekkingen in oud-oosterhout! Wo uter is archeoloog. Hij hoort bij de groep archeologen die nu aan het opgraven is in Oosterhout in het gebied Vrachelen. Daar wordt over een jaar

Nadere informatie

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein.

Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Enkele opmerkingen naar aanleiding van een bijschrift over kasteel Crayenstein. Uit: C. Baardman, Leo J. Leeuwis, M.A. Timmermans, Langs Merwede en Giessen (Den Haag 1961) Op de zuidelijke oever van de

Nadere informatie

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen!

PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! PINKSTEREN DRIE: Bokkie kopen! Met PINKSTEREN hebben we in Nederland altijd vrij! Er is een 1 e Pinksterdag, een 2 e Pinksterdag. En in Purmerend (en omgeving) hebben we zelfs een 3 e Pinksterdag. Op deze

Nadere informatie

LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN

LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN @ LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN pagina 2 en 3! inleiding HET ROMEINSE RIJK Het Romeinse Rijk bestond van 753 voor Christus tot 476 na Christus. Het viel in 285 na Christus uit elkaar in het

Nadere informatie

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes

Route.nl - Meer dan 1900 gratis fietsroutes 1 van 6 Nederland Noord-Brabant Woudrichem 45.4 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 134341 1km 2015 Falkplan BV 2 van 6 Nederland Noord-Brabant Woudrichem 45.4 (ongeveer 2:39 u.) Fietsroute 134341 Geel moeraskruid,

Nadere informatie

Tastbaar verleden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Tastbaar verleden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie Tastbaar verleden De Nieuwe Hollandse Waterlinie Deze bijdrage gaat in op het ontstaan, de geschiedenis en het huidige gebruik van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dwars door vijf provincies heen voert

Nadere informatie

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon

Karel V. Jan Breydel Lucy. Godfried van Bouillon Even herhalen Schrijf bij elke belangrijke naam, uitvinding of ontdekking de correcte tijdsperiode. Alexander de Grote het eerste wiel Julius Caesar Noormannen Clovis Karel de Grote Karel V Christoffel

Nadere informatie