Een steen heeft 2 lange kanten of strekken. 2 koppen en 2 platte kanten. Op een strek passen 2 halve stenen met een voeg. ( Strek - voeg : 2 ).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een steen heeft 2 lange kanten of strekken. 2 koppen en 2 platte kanten. Op een strek passen 2 halve stenen met een voeg. ( Strek - voeg : 2 )."

Transcriptie

1 Metselverbanden, benamingen en bewerkingen. Om sterkte in een gemetselde muur te krijgen metselen we de stenen in een patroon, dit noemen we een metselverband. In de loop van de eeuwen zijn vele metselverbanden, ontstaan en hebben de revue gepasseerd, metselverbanden zijn tijd en streekgebonden. Om de verschillende verbanden te kunnen metselen hebben we hele, halve en driekwartstenen nodig, Deze kunnen worden gehakt van een hele steen / strek: Er van uitgaande dat we een waalformaat steen hebben 100x50x210 mm. Overzicht gehakte stenen: Kop: Uit een strek kun je 2 halve stenen hakken. Een halve steen is niet precies het zelfde als een kop. Als je een strek precies door midden deelt krijg je 2 halve stenen van ( 210mm : 2 = 105mm. ) 2 koppen + een voeg passen precies boven een strek. Een kop = een strek - 1 voeg : 2 = 100 mm. ( 210mm - 10mm : 2 = 100mm. Strek: Een steen heeft 2 lange kanten of strekken. 2 koppen en 2 platte kanten. Op een strek passen 2 halve stenen met een voeg. ( Strek - voeg : 2 ). Andere steen formaten zijn : Vechtformaat mm. Rijnformaat mm. Dikformaat mm. Boerkens mm. Drie-klezoor: Een drie-klezoor wordt zeer veel gebruikt op hoeken om de verspringing in het verband te maken. Een drie klezoor is niet hetzelfde als 3/4 steen. ( 210 : 4 = 52,5 mm X 3 = 157,5 mm.),maar een drie-klezoor = 3 koppen + 1 voeg : 2. ( 3 X 100 = 300, + 10 = 310, : 2 = 155 mm.). Klezoor: Als je een steen in vieren hakt krijg je 4 klezoren. Een klezoor is niet het zelfde als 1/4 steen ( 210mm. : 4 = 52,5 mm. Een klezoor = strek - 3 voegen : 4 ( 210 mm mm : 4 = 45 mm. Een klezoor mag niet in een metselverband gebruikt worden.

2 bron; Halfsteensverband: Dit is een metselverband voor halfsteens muren en wordt veel toegepast voor schoonmetselwerk, zowel voor buitenspouwbladen als binnenmuren. Het bestaat vrijwel geheel uit strekkenlagen die per laag een halve steen verspringen. Halfsteensverband is een constructief sterk metselverband omdat de stenen maximaal in elkaar grijpen. Daarnaast is het zeer economisch doordat er weinig afval is door zaag-, knip- of hakwerk. Bij een haakse hoek in het metselwerk kan het metselwerk eenvoudig doorlopen, er hoeft geen steen gehakt te worden. 4e laag: als 2e laag 3e laag: als 1e laag 2e laag: kop-strek-strek etc. 1e laag: strek-strek-strek etc.

3 Klezoorverband: Het klezoorverband lijkt erg op het halfsteensverband, het bestaat ook uit lagen van strekken, echter verspringen de lagen maar een klezoorlengte in plaats van een halve steen. de ander laag wordt begonnen met een drieklezoor, de andere laag begint met een kop. Daardoor liggen de stootvoegen dicht bij elkaar, waardoor dit verband een relatief zwak verband is. Het wordt vaak toegepast als een sierverband en er zijn een aantal variaties mogelijk. Door het al of niet toevoegen van een extra kop na de drieklezoor, ontstaat een denkbeeldige zigzaglijn die de onderliggende voegen met elkaar verbindt die verticaal kan lopen ("staande tand", het meest voorkomend), maar ook "linksvallend" (schuin naar linksonder lopend) of "rechtsvallend" (schuin naar rechtsonder lopend). 4e laag: kop-strek-strek-strek etc. 3e laag: drieklezoor-strek-strek-strek etc. 2e laag: kop-strek-strek-strek etc. 1e laag: drieklezoor-strek-strek-strek etc. Staand klezoorverband Bij het staand klezoorverband verspringen de stenen steeds een klezoor bij iedere laag. Het verband is minder sterk als het halfsteensverband en geeft meer ( hakverlies ).De lagen bestaan uit strekken behalve op de hoeken.

4 Wildverband: Bij wildverband is er geen vast voorschrift voor het afwisselen koppen en strekken in het metselwerk. De metselaar heeft veel vrijheid om het verband zelf te maken, hij moet er echter wel op letten dat er geen onbedoelde regelmatige (en dus storende) patronen ontstaan. Er is over het algemeen overeenstemming over de volgende punten: 1. Niet meer dan drie koppen of vijf strekken naast elkaar 2. Vallende tanden niet groter dan vijf lagen 3. Geen herhalingen en geen klezoren gebruiken 4. Stootvoegen mogen nooit boven elkaar liggen 5.Vaak geeft de architect aan hoeveel procent stootvoegen hij in 1m3 wil hebben. ( 0% voegen = halfsteens-verband en 100% voegen is koppenverband). 6. de hoeken beginnen met kop en dan een drieklezoor. Het wildverband is een veelgebruikt metselverband omdat het vrij gemakkelijk is te metselen zonder veel steenverlies. De stenen worden in een willekeurige volgorde gemetseld, dat wil zeggen er zijn wel een aantal regels zoals hierboven is vermeld. Kruisverband: Het kruisverband is na het halfsteensverband en wildverband één van de meest voorkomende metselverbanden in Nederland. Het ontleent zijn naam aan de kruisvormige patronen die in het metselwerk herkenbaar zijn. Het wordt in siermetselwerk vaak gebruikt om het metselwerk te accentueren. Bij het kruisverband worden koppenlagen met streklagen afgewisseld, waarbij steeds met een drieklezoor begonnen wordt. Het patroon herhaalt zich bij het kruisverband echter (anders dan bij het

5 staand verband) om de vier lagen, waarbij door het verspringen een sterk verband ontstaat. Vanaf de hoeken of muurbeëindigingen volgt om de andere strekkenlaag op de drieklezoren eerst een kop en dan de strekken. 4e laag: kop-kop-kop-kop-kop etc. 3e laag: drieklezoor-kop-strek-strek-strek etc. 2e laag: kop-kop-kop-kop-kop etc. 1e laag: drieklezoor-strek-strek-strek etc. Kruisverband Staandverband Staand verband: Het staand verband lijkt erg op het kruisverband, ook hier is een afwisseling van lagen met strekken en koppen. De strekkenlaag begint altijd met een drieklezoor. Het verschil is dat bij het staand verband zowel de koppen als de strekken precies onder elkaar liggen. Het is een verband dat veel toegepast wordt bij steense muren. Omdat er relatief weinig geknipt of gehakt hoeft te worden, is dit een economisch verband. 4e laag: kop-kop-kop-kop-kop-kop etc. 3e laag: drieklezoor-strek-strek-strek etc. 2e laag: kop-kop-kop-kop-kop-kop etc. 1e laag: drieklezoor-strek-strek-strek etc. Engels verband: Het Engels verband is geschikt voor halfsteens metselwerk in grotere muurvlakken. Bij het Engels verband worden in elke laag drie strekken afgewisseld met een kop. Om de andere laag wordt begonnen

6 met een drieklezoor, gevolgd door één strek. De koppen liggen midden boven de middelste van de strekken van de laag eronder en erboven. Het Engels verband is economisch omdat er relatief weinig afval is. Een hoek kan gevormd worden door twee drieklezoren haaks op elkaar, of een strek met een klisklezoor. 4e laag: drieklezoor-strek-kop-strek-strek-strek-kop etc. 3e laag: kop-strek-strek-strek-kop-strek-strek-strek-kop etc. 2e laag: drieklezoor-strek-kop-strek-strek-strek-kop etc. 1e laag: kop-strek-strek-strek-kop-strek-strek-strek-kop etc. Kettingverband / Noorsverband: Het ketting ( ook wel Noorsverband genoemd ) lijkt op het Engels verband, echter hier worden tweestrekken met een kop afgewisseld. Ook wordt hier om de andere laag met een drieklezoor begonnen gevolgd door een strek. De koppen komen zo recht boven elkaar te liggen. Het kettingverband heeft zijn naam te danken aan de verticale volgorde van de koppen en de strekken die aan een ketting doen denken. 4 e laag: kop-kop-strek-strek-kop etc. 3 e laag: drieklezoor-strek-kop-strek-strek-kop etc. 2 e laag: kop-kop-strek-strek-kop etc 1 e laag: drieklezoor-strek-kop-strek-strek-kop etc. Vlaams verband: Het Vlaams verband is een metselverband voor oorspronkelijk steens muren bedoeld en bestaat uit lagen met een afwissleling van koppen en strekken. Om de andere laag wordt met een drieklezoor begonnen, zodat de koppen in het midden liggen van de strekken in de laag eronder en erboven. 1e laag: 3-klezoor en vervolgens kop - strek - kop - strek enz. 2e laag: begint met een kop en vervolgens strek - kop - strek - kop enz. In de tweede laag komt de strek midden boven op de kop te liggen. Koppenverband: Het koppenverband is een verband dat het meest toegepast wordt bij ronde muren. De koppen kunnen de ronding immers eenvoudiger volgen dan strekken zouden kunnen. Daardoor kan er met een kleinere diameter worden gewerkt (een minimale diameter van 80 cm wordt meestal aangehouden). Bij het koppenverband verspringen de koppenlagen per

7 laag een halve kop, waardoor een soort halfsteensverband van koppen ontstaat, beginnend met een drieklezoor. 4e laag: drieklezoor-kop-kop-kop-kop etc. 3e laag: koop-kop-kop-kop-kop etc. 2e laag: drieklezoor-kop-kop-kop-kop etc. 1e laag: kop-kop-kop-kop-kop etc. Nog wat apart metselwerk: Rollaag Een rollaag kan op een aantal verschillende manieren toegepast worden. Het kan gebruikt worden als decoratief element boven een kozijn. Het heeft echter een beperkte dragende functie daarom is het raadzaam ze alleen toe te passen bij openingen die kleiner zijn dan 80 cm. Als de opening groter is dan 80 cm, dient een rollaag vervangen te worden door een strek of hanekam. Je kunt de rollaag ook gebruiken om het verschil op te vangen als de bovenkant van een kozijn niet overeenkomt met de lagenmaat. De bovenkant van een rollaag moet altijd stroken met een lintvoeg. Een andere toepassing van een rollaag is als afscheiding tussen bijvoorbeeld het trasraam en het opgaand metselwerk in een gevel. Daarnaast wordt een rollaag vaak gebruikt als muurafdekking op tuinmuren of gemetselde pilaren. Naast een decoratieve functie, zorgt het hier ook dat vocht minder kans heeft om in het metselwerk te trekken.

Metselverbanden

Metselverbanden Metselverbanden 0226-760050 info@gevelconcept.nl www.gevelconcept.nl 2 INHOUDSOPGAVE 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Inleiding Metselverbanden Halfsteensverband Staand klezorenverband Staand verband Kruisverband

Nadere informatie

03 Ontwerp 03 Metselverbanden door: ir jos kooren, arch. bna

03 Ontwerp 03 Metselverbanden door: ir jos kooren, arch. bna 03 Ontwerp 03 Metselverbanden door: ir jos kooren, arch. bna Doel Doel van deze informatie is aan te geven welke metselverbanden kunnen worden toegepast en in welke situaties. Van elk metselverband wordt

Nadere informatie

Metselverbanden. De dia s worden automatisch vertoond. Klik pas op. Metselverbanden 1

Metselverbanden. De dia s worden automatisch vertoond. Klik pas op. Metselverbanden 1 Metselverbanden In deze presentatie wordt een overzicht gegeven van de meest gebruikelijke metselverbanden voor halfsteensmuren en voor steensmuren. Via animatie wordt duidelijk gemaakt hoe deze verbanden

Nadere informatie

METSELVERBANDEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

METSELVERBANDEN. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 METSELVERBANDEN Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. ALGEMEEN 2.1 Metselverbanden... 3 2.2 Onderdelen en benamingen van de steen... 4

Nadere informatie

KOPPENMAAT EN LAGENMAAT :

KOPPENMAAT EN LAGENMAAT : KOPPENMAAT EN LAGENMAAT : INLEIDING: Wanneer een metselaar een muur gaat metselen in schoonmetselwerk is dit altijd in een bepaald metselverband. Het is dan aan te bevelen om de maatvoering van de wanden

Nadere informatie

Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren.

Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren. METSELEN 1 FUNDERING AANBRENGEN. 1. Algemeen: Vaak is de grond waarop gebouwd moet worden zacht en sponzig. Als je op deze grond gaat bouwen zal het gebouw gaan verzakken en scheuren. In Nederland is de

Nadere informatie

Metselverbanden. Metselverbanden van vroeger tot nu. Joy Dorant 2440911

Metselverbanden. Metselverbanden van vroeger tot nu. Joy Dorant 2440911 Metselverbanden Metselverbanden van vroeger tot nu Joy Dorant Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 1. Algemeen... 3 1.1 Benamingen van de (bak)steen... 3 1.2 Verschillende steensneden.... 4

Nadere informatie

BAKSTEEN INHOUD. Verbruik baksteen 2 Metselverbanden 3 Regels Enkele types metselverbanden Keuze van de mortel 4 Voorbeeld STEEN!

BAKSTEEN INHOUD. Verbruik baksteen 2 Metselverbanden 3 Regels Enkele types metselverbanden Keuze van de mortel 4 Voorbeeld STEEN! O V E R S C H I E S E W E G 3 5 B 3 0 4 4 E E R OT T E R D A M P O S T B U S 113 9 5 3 0 0 4 E J R O T T E R D A M T 0 10 4 1 5 0 5 5 9 F 010 4 1 5 6 1 4 9 E I N F O @ S T E E N 010. N L BAKSTEEN INHOUD

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag datum 19 mei 13.30 tijd 13.30-15.00-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen

Nadere informatie

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding

Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Hieronder zie je allerlei zaken die met metselen te maken hebben. Bekijk ze goed, zodat je weet wat de woorden betekenen. Woord Betekenis Afbeelding Compriband Dit is materiaal om dilatatievoegen elastisch

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO BB 2004

Examenopgaven VMBO BB 2004 Examenopgaven VMBO BB 2004 tijdvak 2 woensdag 23 juni 9:00-10:30 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

03 Ontwerp 06 Maatvoering van rollagen en strekken door: ir J.A. Kooren, arch. bna

03 Ontwerp 06 Maatvoering van rollagen en strekken door: ir J.A. Kooren, arch. bna 03 Ontwerp 06 Maatvoering van rollagen en strekken door: ir J.A. Kooren, arch. bna Doel Doel van deze informatie is aan te geven welke uitgangspunten worden gehanteerd bij de maatvoering van gemetselde

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2004

Examenopgaven VMBO-BB 2004 Examenopgaven VMBO-BB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei 13.30-15.00 uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Dit examen bestaat uit 44 vragen.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 890 minuten bouwtechniek-metselen CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 118 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 128 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 890 minuten bouwtechniek-metselen CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 121 punten

Nadere informatie

14.5 Metselwerk. 14.5.1 Lagen- en koppenmaat. 14.5.2 Benamingen metselsteen en metselprofielen. Figuur 14.47 Koppen- en lagenlat

14.5 Metselwerk. 14.5.1 Lagen- en koppenmaat. 14.5.2 Benamingen metselsteen en metselprofielen. Figuur 14.47 Koppen- en lagenlat gebakken en niet-gebakken stenen en steenconstructies 285 14.5 Metselwerk 14.5.1 Lagen- en koppenmaat Bij metselwerk wordt de lagen- en koppenmaat, figuur 14.46, onderscheiden. De lagenmaat (L) is de steendikte

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2016 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 134 punten

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 890 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-BB 2011 gedurende 890 minuten bouwtechniek-metselen CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307

Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307 Sandrien Van Verre Constructies BZL Taak 2015-2016 VG/MAK 1D1 Werf gelegen in Lebbeke, Brusselsesteenweg 307 Architect Pierre Aelbrecht Korte Minnestraat 26 9280 Lebbeke Bouwheer Bart Moens Brusselsesteenweg

Nadere informatie

Online texturengenerator: Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid

Online texturengenerator: Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid : Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid Keuze uit grootste assortiment bakstenen Eenvoudig zoeken, selecteren en toepassen Waarheidsgetrouwe texturen 3 Realistisch nog voor de eerste baksteen is gelegd

Nadere informatie

PROJECT 2 : Piramide in halfsteens verband

PROJECT 2 : Piramide in halfsteens verband Technische Bouw Hout PRAKTIJK BUW 2BBHa/b NAAM LEERLING: Deze cursus is zorgvuldig samengesteld. Daarom is het verboden deze te verspreiden of te kopiëren. PRJECT 2 : Piramide in halfsteens verband VRIJ

Nadere informatie

77 Keuzegids Weber gevel 79 Bouwadvies metselen en voegen 105 Metselen en voegen Mortelassortiment

77 Keuzegids Weber gevel 79 Bouwadvies metselen en voegen 105 Metselen en voegen Mortelassortiment 71 Referentieproject Cuijk Beamix Voegmortel 332 UR+ 73 107 Keuzegids Beamix gevel De producten 77 Keuzegids Weber gevel 79 Bouwadvies metselen en voegen 105 Metselen en voegen Mortelassortiment PLASTIC

Nadere informatie

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel A

profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel A Examen VMBO-KB 2017 profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB gedurende 200 minuten profielvak bouwen, wonen en interieur CSPE KB onderdeel A Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel horen

Nadere informatie

Geveloplossingen. Magistrada-serie. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Magistrada-serie. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Wasserstrich De voorbewerkte klei wordt met behulp van een (special) pers in een vormbak geworpen. Deze vormbak

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2014 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE KB. Bij dit examen horen bijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 137 punten

Nadere informatie

Online texturengenerator: Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid

Online texturengenerator: Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid Geveloplossingen Online texturengenerator: Echte impressies, maximale ontwerpvrijheid Keuze uit grootste assortiment bakstenen Eenvoudig zoeken, selecteren en toepassen Waarheidsgetrouwe texturen Geveloplossingen

Nadere informatie

Lijst van 62 cultuur historisch waardevolle gebouwen in Vessem (vlgs bestemmingsplan kom Vessem 8/10/08) Flinkert 5/7 Dorpswoning

Lijst van 62 cultuur historisch waardevolle gebouwen in Vessem (vlgs bestemmingsplan kom Vessem 8/10/08) Flinkert 5/7 Dorpswoning Flinkert 5/7 Dorpswoning Ca. 1940 Eerste sociale woningbouw (tweekapper) Vessem. Baksteen halfsteens verband Eén bouwlaag met kap Zij-ingang, opkamer en kruiskozijnen. Siermetselwerk fries met bloktand.

Nadere informatie

Monumentbeschrijving. Kerkstraat 77 Westerbeek. Drs. Elke de Rooij

Monumentbeschrijving. Kerkstraat 77 Westerbeek. Drs. Elke de Rooij Monumentbeschrijving Kerkstraat 77 Westerbeek Drs. Elke de Rooij Westerbeek, Kerkstraat 77 (gemeente Sint Anthonis) Algemene gegevens Oorspronkelijke functie : boerderij Huidige functie : woonhuis Bouwjaar

Nadere informatie

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2010 gedurende 880 minuten bouwtechniek metselen CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 12 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Examen VMBO-KB 2011 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en een digitaal bestand. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk

09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk 09 Kwaliteit van metselwerk 04 Kwaliteit van voegwerk; doorstrijkwerk Doel Deze informatie behandelt het principe, de voor- en nadelen van het doorstrijken van voegen. Zij geeft antwoord op vragen als:

Nadere informatie

Kruis verband. Halfsteens verband

Kruis verband. Halfsteens verband Baksteen is één der duurzaamste der bouwmaterialen. Slaan wij de geschiedboeken open, dan vinden wij overal, als oudste sporen van menselijke beschaving voorwerpen en scherven van gebakken aarde en metselwerk.

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 900 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. bouwtechniek-metselen CSPE BB. gedurende 900 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 900 minuten bouwtechniek-metselen CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 11 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2003

Examenopgaven VMBO-KB 2003 Examenopgaven VMBO-KB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 09.0009.00-11.00 - uur BOUWTECHNIEK-METSELEN CSE KB Bij dit examen horen uitwerkbladen en een bijlage. Dit examen bestaat uit 60 vragen. Voor dit examen

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 01 bouwtechniek-metselen CSPE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 4.1 Beoordelingsschema

Nadere informatie

ZERO ZO DOET U HET. Maak elke gevel moeiteloos modern met Zero, de traditioneel gemetselde baksteen met voegloos uitzicht

ZERO ZO DOET U HET. Maak elke gevel moeiteloos modern met Zero, de traditioneel gemetselde baksteen met voegloos uitzicht ZO DOET U HET 1 ZERO ZO DOET U HET Maak elke gevel moeiteloos modern met Zero, de traditioneel gemetselde baksteen met voegloos uitzicht U wilt een modern, voegloos project afwerken met een gevel in traditioneel

Nadere informatie

Concept. Uitbreiding Serooskerke Schouwen. 104 Uitvoering. Strandkrab HR Bergen op Zoom Tel:

Concept. Uitbreiding Serooskerke Schouwen. 104 Uitvoering. Strandkrab HR Bergen op Zoom Tel: Uitbreiding Serooskerke Schouwen UV_1100-06-25 MSM 4840 140 4000 700 600 4240 140 130 60 1675 60 1675 60 1040 stekken 4240 strokenfundering 600x200mm bk -550 P ok -750 P strokenfundering 600x200mm bk -550

Nadere informatie

Ontwerp & toepassing gevelbakstenen

Ontwerp & toepassing gevelbakstenen Building Value Ontwerp & toepassing gevelbakstenen Technische richtlijnen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Richtlijnen voor ontwerp Keuze tijdens ontwerp U heeft bij uw ontwerp keuze uit een zeer breed assortiment

Nadere informatie

PROJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband

PROJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband Technische Bouw Hout PRAKTIJK BUW 2TBH NAAM LEERLING: PRJECT 3: hoekmuurtje in halfsteens verband Deze cursus is zorgvuldig samengesteld. Daarom is het verboden deze te verspreiden of te kopiëren. VRIJ

Nadere informatie

BETONSTORTEN & METSELEN KLUSWIJZER

BETONSTORTEN & METSELEN KLUSWIJZER BETONSTORTEN & METSELEN In deze Kluswijzer wordt stapsgewijs besproken waar je allemaal rekening mee moet houden als je een betonnen vloer gaat storten of een muurtje of een ander bouwwerk gaat metselen.

Nadere informatie

Betonstorten & metselen

Betonstorten & metselen Kluswijzer Betonstorten & metselen In deze Kluswijzer wordt stapsgewijs besproken waar je allemaal rekening mee moet houden als je een betonnen vloer gaat storten of een muurtje of een ander bouwwerk gaat

Nadere informatie

LEGVOORBEELDEN TEGELS

LEGVOORBEELDEN TEGELS LEGVOORBEELDEN TEGELS Bestratingsverbanden Een bestrating ontleent zijn stevigheid aan de manier waarop de stenen ten opzichte van elkaar gerangschikt worden. Afhankelijk van het steenformaat zijn er verschillende,

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de Iluzo steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een Productinformatie U-Steen De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een uniform kleurbeeld Innovatie en ambachtelijke kwaliteit ineen De U-Steen Eenduidig gevelbeeld zonder voeg

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 013 bouwtechniek-metselen CSPE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: 1 Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 4.1 Beoordelingsschema

Nadere informatie

Spaarformaat. Slim besparen met de smalle gevelsteen van Daas Baksteen

Spaarformaat. Slim besparen met de smalle gevelsteen van Daas Baksteen Spaarformaat Slim besparen met de smalle gevelsteen van Daas Baksteen 1 2 Spaarformaat de gevelsteen die bouwkosten bespaart en het milieu ontziet Duurzaam bouwen betekent spaarzaam met materiaal en energie

Nadere informatie

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen

Heteren. Verwerkingsadvies. Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Strengpers De voorbewerkte klei wordt middels het extrude principe in de strengpersmachine met behulp van een

Nadere informatie

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

ILUZO. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. ILUZO Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO Traditioneel

Nadere informatie

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden.

Examen VMBO-KB. bouwtechniek-metselen CSPE KB. gedurende 920 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2012 gedurende 920 minuten bouwtechniek-metselen CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, een uitwerkbijlage en digitale bestanden. Dit examen bestaat 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

Werken als metselaar

Werken als metselaar Profielvak Bouwen, Wonen en Interieur Serienummer: Licentie: Voor het activeren van de licentie kijk op pagina 5 van dit werkboek. Te activeren tot: COLOFON Uitgeverij: Edu Actief b.v. 0522-235235 info@edu-actief.nl

Nadere informatie

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner.

Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Traditioneel gemetseld met de look van gelijmd. De keuze van de kenner. Metselen met dunne voeg was nog nooit zo gemakkelijk en voordelig. Dankzij de ILUZO steen van Wienerberger. ILUZO In de woningbouw

Nadere informatie

Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE

Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE Support gevelstenen DOORSTRIJKMETHODE Definitie: De doorstrijkmethode is het definitief afwerken van de doorstrijk metselmortel in de lint en (soms) stootvoegen. De afwerking kan op vele manieren gebeuren,

Nadere informatie

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl

Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Montagehandleiding Knikarmschermen Onlinezonneschermen.nl Controleer de montagehoogte Controleer of u voldoende montagehoogte op uw gevel heeft om het scherm te plaatsen Boven de muursteun (montage steun)

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN WONING

BOUWEN VAN EEN WONING A. Behoefte aan een woning Dieren maken een nest of gebruiken schuilplaatsen die reeds in de natuur beschikbaar zijn om zich te beschermen. Ook de mens heeft steeds de behoefte gehad zich te beschermen

Nadere informatie

Geveloplossingen. Bloemen-serie. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Bloemen-serie. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Machinale vormbak (wasserstrich) De voorbewerkte klei wordt in de onbezande vormbakken geworpen welke middels

Nadere informatie

Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick

Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick Geveloplossingen Slim in ruimte Slank en duurzaam bouwen met SlimBrick en EcoBrick Slim in esthetiek Ecologisch en duurzaam Slim in comfort Geveloplossingen Gevelbakstenen SlimBrick en EcoBrick Slim in

Nadere informatie

GEVEL. Referentieproject Cuijk Beamix Voegmortel 332 UR+ 79GEVEL. www.weberbeamix.nl

GEVEL. Referentieproject Cuijk Beamix Voegmortel 332 UR+ 79GEVEL. www.weberbeamix.nl 79 Referentieproject Cuijk Beamix Voegmortel 332 UR+ 81 115 Keuzegids Beamix gevel De producten 85 Keuzegids Weber gevel 87 Productoverzicht Mortelassortiment 89 Bouwadvies metselen en voegen 113 Probleem

Nadere informatie

bouw-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

bouw-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 750 minuten bouw-breed CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 9 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 90

Nadere informatie

Geveloplossingen. Glazuurbakstenen. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Glazuurbakstenen. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Strengpers De voorbewerkte klei wordt middels het extrude principe in een strengpersmachine met behulp van

Nadere informatie

Sunrise sjaal. Afkortingen: L: Losse S: Steek V: Vaste Stk: Stokje. Materialen: Haaknaald nr. 4 Cottons king Twirls

Sunrise sjaal. Afkortingen: L: Losse S: Steek V: Vaste Stk: Stokje. Materialen: Haaknaald nr. 4 Cottons king Twirls Sunrise sjaal Materialen: Haaknaald nr. 4 Cottons king Twirls Koop garen en toebehoren hier: http://shop.hobbii.nl/gehaakte-sunrisesjaal Afkortingen: L: Losse S: Steek V: Vaste Stk: Stokje Formaat: Ca.

Nadere informatie

BRICKS & BRICK SOLUTIONS

BRICKS & BRICK SOLUTIONS BRICKS & BRICK SOLUTIONS Waarom baksteen? Baksteen is een warm en nobel natuurproduct. Bovendien gaat dit milieuvriendelijke en duurzame bouwmateriaal lang mee. Héél lang, tot meer dan 100 jaar. En in

Nadere informatie

WIGGERSBOSWEG LONNEKER

WIGGERSBOSWEG LONNEKER 02- BOUWTECHNISCHE VERKENNING VOORMALIGE WONING WIGGERSBOSWEG 34-36 LONNEKER Projekt : 15-004 Opdrachtgever : fam. Burink Wiggersbosweg 34-36 36 7525 PR LONNEKER Datum : 24-02 02- Pagina : 1 van 14 02-00.

Nadere informatie

Gevel Gevelafwerking Keramische steenstrips. StoTherm Vario met keramische steenstrips Tijdloos isoleren, innovatief vormgeven

Gevel Gevelafwerking Keramische steenstrips. StoTherm Vario met keramische steenstrips Tijdloos isoleren, innovatief vormgeven Gevel Gevelafwerking Keramische steenstrips StoTherm Vario met keramische steenstrips Tijdloos isoleren, innovatief vormgeven Thermische isolatie, afgewerkt met keramische steenstrips De combinatie van

Nadere informatie

Waardestellend cultuurhistorisch onderzoek

Waardestellend cultuurhistorisch onderzoek Waardestellend cultuurhistorisch onderzoek Nispensestraat 79 te Roosendaal Elke de Rooij Roosendaal, Nispensestraat 79 Objectgegevens Oorspronkelijke functie : woonhuis Huidige functie : woonhuis Bouwjaar

Nadere informatie

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN

VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN WALL LB VERWERKINGS- VOORSCHRIFTEN PRINCIPE WALL LB 1. SAFE-R WALL LB 2. Binnenspouwblad 3. Isolatieplug 4. Draagstructuur van gevelbekleding 5. Geventileerde spouw 6. Gevelbekleding DE GEISOLEERDE GEVENTILEERDE

Nadere informatie

Beton storten en metselen. Nummer 20

Beton storten en metselen. Nummer 20 Nummer 20 Art.nr. 910252 In deze KlusZó beschrijven we stapgewijs waar u rekening mee moet houden als u beton gaat storten of gaat metselen. We hebben voor u in onze winkel ook een checklist met benodigdheden,

Nadere informatie

Correctievoorschrift VMBO-KB

Correctievoorschrift VMBO-KB Correctievoorschrift VMBO-KB 07 bouwtechniek-metselen CSPE KB Het correctievoorschrift bestaat uit: Regels voor de beoordeling Algemene regels 3 Vakspecifieke regels 4 Beoordelingsmodel 4. Beoordelingsschema

Nadere informatie

Jaren '30 architectuur in Borne

Jaren '30 architectuur in Borne Jaren '30 architectuur in Borne Projectnummer: 07-000 Jaren 30 architectuur Onderdeel van de Bornsche Maten is Nieuw Borne, waar de jaren 30 architectuur is voorgeschreven. Deze woning is in deze jaren

Nadere informatie

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444

VOEGWERK. Mathieu Peters. Fontys PTH Eindhoven. Studentennummer: 2073444 VOEGWERK Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2. ALGEMEEN 2.1 Metselvoegen... 3 2.2 Voorbehandeling van de muren... 4 2.3 Keuze voegspecie...

Nadere informatie

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis

Bennebroekerlaan 10. Bouwjaar : Circa 1890 Architect : : Neorenaissance-trant met invloed van de Chaletstijl Oorspronkelijke functie : Woonhuis Bennebroekerlaan 10 Straat en huisnummer : Bennebroekerlaan 10 Postcode en plaats : 2121 GR Bennebroek Kadastrale aanduiding : A4647 Complexonderdeel : Naam object : De Lijsterhof Bouwjaar : Circa 1890

Nadere informatie

Verslag werfbezoeken 24 maart 2012

Verslag werfbezoeken 24 maart 2012 Verslag werfbezoeken 24 maart 2012 Sofie De Backere I Module gevalstudie topografie I Opleiding graduaat topograaf Vandaag zijn we met de mensen van de module gevalstudie topografie en het eerste jaar

Nadere informatie

Porotherm Poriso binnenmuurstenen

Porotherm Poriso binnenmuurstenen Porotherm Poriso binnenmuurstenen Het verschil tussen wonen en je goed voelen Baksteen. Voor mensen gemaakt. Een heldere visie op bouwen Building Value Wienerberger produceert keramische bouwmaterialen

Nadere informatie

HET MAKEN VAN EEN KOPPENLAT HANDELINGSANALYSE

HET MAKEN VAN EEN KOPPENLAT HANDELINGSANALYSE Reflectie HET MAKEN VAN EEN KOPPENLAT HANDELINGSANALYSE Mathieu Peters Fontys PTH Eindhoven Studentennummer: 2073444 2013 2014 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 2 2 HET MAKEN VAN EEN KOPPENLAT... 3 3. VOORBEREIDING...

Nadere informatie

Productie Gevelsluitend Baksteen

Productie Gevelsluitend Baksteen Productie Gevelsluitend Baksteen AVM, Rogier Donkervoort, Chris Geurts, Marcel Vullings Stichting de Metselfabriek www.metselfabriek.nl Inhoud 1. Werkvoorbereiding en maatvoeren 2. 3. 4. 5. 2 Controle

Nadere informatie

K L E U R E N - E N M A T E R I A L E N S T A A T E X T E R I E U R. PROJECTOMSCHRIJVING: Woningbouw "Rengerswetering" Bunschoten, Eiland 2 - Fase 8-4

K L E U R E N - E N M A T E R I A L E N S T A A T E X T E R I E U R. PROJECTOMSCHRIJVING: Woningbouw Rengerswetering Bunschoten, Eiland 2 - Fase 8-4 PROJECTNUMMER: 11-1520 Vrijstaande woning bouwnr. 8.35 Metselwerk grijswit (D) - Engels EH-920 (Mystique) metselwerk hoofdbouw - opgaand handvorm baksteen, waalformaat genuanc., wildverband grijswit Engels

Nadere informatie

Geveloplossingen. Edelstenen-serie. Verwerkingsadvies

Geveloplossingen. Edelstenen-serie. Verwerkingsadvies Geveloplossingen Verwerkingsadvies Geveloplossingen 2 Verwerkingsadvies Algemeen Vormmethode: Machinale vormbak (wasserstrich) De voorbewerkte klei wordt in de onbezande vormbakken geworpen welke middels

Nadere informatie

Kluswijzer: Betonstorten & metselen

Kluswijzer: Betonstorten & metselen Kluswijzer: Betonstorten & metselen Kluswijzer: Betonstorten & metselen Materialen Gereedschap Metselzand Cement Water Spaanplaat Betonmortel Betonplex Isolatie materiaal Multiplex Metselkuip 65L Emmer

Nadere informatie

Magistrada-serie: magistraal en magnifiek

Magistrada-serie: magistraal en magnifiek Geveloplossingen Magistrada-serie: magistraal en magnifiek De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Geveloplossingen 3 3 Magistrada-serie: magistraal en magnifiek Onze overtreffende trap in

Nadere informatie

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een

Productinformatie U-Steen. De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een Productinformatie U-Steen De U-Steen: traditioneel gemetselde, volledig keramische gevels met een uniform kleurbeeld De U-Steen Eenduidig gevelbeeld zonder voeg Gangbare verwerking Strak, keramisch, authentiek

Nadere informatie

Calduran. ronde wanden

Calduran. ronde wanden Calduran ronde wanden Bouwtechniek en Voorlichting Postbus 97 3840 AB Harderwijk Telefoon: 0341 464 004 Om ronde wanden in een ontwerp te kunnen realiseren dient de productgrootte te worden afgestemd op

Nadere informatie

SlimBrick: Slimmerik onder de bakstenen

SlimBrick: Slimmerik onder de bakstenen Slim in ruimte : Slimmerik onder de bakstenen Slim in comfort Slim in esthetiek Slim in duurzaamheid 3 Slim in duurzaamheid Slim in ruimte en comfort van Wienerberger. Een slanke baksteen met 30% minder

Nadere informatie

Nispensestraat 79, Roosendaal

Nispensestraat 79, Roosendaal Nispensestraat 79, Roosendaal Bouwjaar: 1928 Gegevens monument Locatie: CBS Typering: Nispensestraat 79, 4701 CT Roosendaal woonhuis Bouwjaar: 1928 Architect: Soort monument: Jac. Hurks Gemeentelijk Monumentnummer:

Nadere informatie

Traditioneel metselwerk met doorstrijkmortel Verwerkingsadvies

Traditioneel metselwerk met doorstrijkmortel Verwerkingsadvies Traditioneel metselwerk met doorstrijkmortel Verwerkingsadvies 1. Wat? Techniek van metselen waarbij dezelfde mortel wordt gebruikt om de gevelsteen te metselen en om direct een afgewerkte voeg te bekomen

Nadere informatie

Advieskaart B Naam opleidingen Metselaar inclusief casco lijmwerk (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 93901

Advieskaart B Naam opleidingen Metselaar inclusief casco lijmwerk (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 93901 Advieskaart B Naam opleidingen Metselaar inclusief casco lijmwerk (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij Crebo 93901 Metselaar inclusief lichte scheidingswanden (lesmethode Bouwinfranet) Behorende bij

Nadere informatie

Magistrada-serie: magistraal en magnifiek

Magistrada-serie: magistraal en magnifiek Geveloplossingen Magistrada-serie: magistraal en magnifiek De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Geveloplossingen De kracht van keramiek. De wereld van Wienerberger. Wij geloven in de kracht

Nadere informatie

Complexnummer:

Complexnummer: Complexnummer: 520499 Smallepad 5 3811 MG Amersfoort Postbus 1600 3800 BP Amersfoort www.cultureelerfgoed.nl T 033 421 74 21 F 033 421 77 99 E info@cultureelerfgoed.nl Complexnaam Koningin Regentesselaan

Nadere informatie

101 St. Joris Muur- en balkonafdek MBA half-steens 210x105x60 mm.

101 St. Joris Muur- en balkonafdek MBA half-steens 210x105x60 mm. 210 210 210 210 60 110 101 St. Joris Muur- en balkonafdek MBA half-steens 210x105x60 mm. 105 7 105 7 105 7 7 105 7 105 7 105 7 105 7 105 7 105 7 7 105 7 105 7 160 Eindsteen Standaard Eindsteen 7 105 7

Nadere informatie

Gebruik van dunbedmortel Verwerkingsadvies

Gebruik van dunbedmortel Verwerkingsadvies Gebruik van dunbedmortel Verwerkingsadvies 1. Wat? Gevelmetselwerk met voegen van 5 à 8 mm Dunbedmortel aangebracht met truweel, spuitzak of lijmpistool met of zonder pomp 3a 3b Foto 3a: dunbedmortelmethode

Nadere informatie

PROJECT 1 : Aanleren van de basishandelingen

PROJECT 1 : Aanleren van de basishandelingen Technische Bouw Hout PRAKTIJK BUW 2TBHa/b NAAM LEERLING: PRJECT 1 : Aanleren van de basishandelingen Deze cursus is zorgvuldig samengesteld. Daarom is het verboden deze te verspreiden of te kopiëren. VRIJ

Nadere informatie

bouw-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

bouw-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 800 minuten bouw-breed CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 10 opdrachten. Voor dit examen zijn maximaal 99

Nadere informatie

SCHEEFSTANDMETING Objectnummer Adres

SCHEEFSTANDMETING Objectnummer Adres Aan: SCHEEFSTANDMETING Objectnummer Adres Deze scheefstandmeting is een bijlage van het inspectierapport 2015. Bezoekadres Veerdijk 32 1531 MS Wormer T 075 64 74 588 E info@monumentenwachtnoordholland.nl

Nadere informatie

Meetinstructie. Knikarmschermen. V210 Rhodos V225 Porto V255 Salou. V280 Ipanema V285 Recife V295 Marseille. V296 Santos

Meetinstructie. Knikarmschermen. V210 Rhodos V225 Porto V255 Salou. V280 Ipanema V285 Recife V295 Marseille. V296 Santos Meetinstructie Knikarmschermen V210 Rhodos V2 Porto V5 Salou V280 Ipanema V285 Recife V295 Marseille V296 Santos Een goede voorbereiding! Houd rekening met onderstaande punten voordat u een zonnescherm

Nadere informatie

Bouwhistorische Documentatie

Bouwhistorische Documentatie Bouwhistorische Documentatie Tuinmuur Grote Kerkstraat 26 te Venlo Oktober 2015 1 Afbeelding op het voorblad. Opname van een gedeelte van de tuinmuur in de achtertuin van Lohofstraat 17, met zicht op de

Nadere informatie

Door Christina Hadderingh van

Door Christina Hadderingh van Door Christina Hadderingh van Materialen Restjes Drops Paris garen in verschillende kleuren Ongeveer 3 ballen Drops Paris wit (afhankelijk van hoe strak of los je haakt, heb je nog een 4 de bal nodig)

Nadere informatie

Ribbon Shopper met leren bodem - Klein

Ribbon Shopper met leren bodem - Klein Ribbon Shopper met leren bodem - Klein Materialen: Haaknaald nr. 5 (haak je normliter wat strak, kies dan beter voor naald nr. 6) Hobbii Ribbon Go Handmade leren bodem 31 x 10 cm Tassenriem of -hengsel

Nadere informatie

Scheidingswanden. Nummer 21

Scheidingswanden. Nummer 21 Nummer 21 Art.nr. 910260 In deze KlusZo beschrijven we stapsgewijs waar u allemaal rekening mee moet houden als scheidingswanden gaat plaatsen. We geven eerst een beschrijving van scheidingswanden. Daarna

Nadere informatie