MONT BLANC. met berggidsenbureau Namaste Mountainguides EXCLUSIEF. In samenwerking met

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MONT BLANC. met berggidsenbureau Namaste Mountainguides EXCLUSIEF. In samenwerking met"

Transcriptie

1 MONT BLANC EXCLUSIEF met berggidsenbureau Namaste Mountainguides In samenwerking met

2 MONT BLANC EXCLUSIEF met berggidsenbureau Namaste Mountainguides Disclaimer Bij het samenstellen van dit ebook is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Namaste en/of AltitudeDream.com kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit ebook.

3 INHOUDSOPGAVE 1 BERGGIDSENBUREAU NAMASTE MOUNTAINGUIDES 1.1 Filosofie 1.2 Onze missie 1.3 Onze waarden 1.4 De berggidsen MONT BLANC EXCLUSIEF 2.1 Wat en waar? 2.2 Hoe en wanneer? 2.3 Sterke punten 2.4 Het programma in detail 2.5 Aantal kansen op de top 2.6 Welke fysieke conditie is nodig? HOOGTE EN HOOGTEZIEKTE 3.1 Het effect van de hoogte 3.2 Hoogte & hoogteziekte 3.3 Hoogtetraining & acclimatisatie 3.4 Voordelen slapen in de hoogtetent Tips bij Live High Train Low training 3.6 Afmetingen van de hoogtetent Praktisch 4.1 Hoe inschrijven? 4.2 Verzekeringen 4.3 Op de hoogte blijven 4.4 Informatieavonden 4.5 Huur technische materialen

4 1. BERGGIDSENBUREAU NAMASTE MOUNTAINGUIDES 1.1 FILOSOFIE Namaste Mountainguides is het allereerste berggidsenbureau in België. Als belangrijke doelstelling wil Namaste de bergsport op een veilige manier openstellen voor een groot publiek. Daarin kan onze nu meer dan 20 jaar ervaring het verschil maken. Onze Namaste filosofie behelst: U veilig en onder de beste omstandigheden begeleiden. U de bergen laten ontdekken en laten beleven. U initiatief laten nemen waar het gewenst is. Dit avontuur samen met u beleven ONZE MISSIE Namaste organiseert en begeleidt voor bergsportliefhebbers, families en bedrijven, unieke bergervaringen. Zowel individuen als groepjes goede vrienden of families kunnen inschrijven in bestaande groepsprogramma s of opteren voor een gepersonaliseerde bergvakantie.

5 Uw veiligheid op nummer één. Tijdens de programma s is uw veiligheid ons belangrijkste aandachtspunt. Het ervaren Namaste team bestaat uitsluitend uit gediplomeerde UIAGM berggidsen. Zij zijn houder van het internationaal erkende diploma met betrekking tot begeleiding van bergsportactiviteiten. Het is wereldwijd het meest gespecialiseerde dat je kan behalen. Hun sterk gespecialiseerde opleiding geeft garantie tot de hoogst mogelijke veiligheid. Het Namaste werkterrein Het Namaste alpine werkterrein bevat vrijwel alle bergsportdisciplines. Tijdens de zomermaanden zijn we vooral actief met gletsjertochten, bergbeklimmen, via ferrata en rotsklimmen. Voor de winterdisciplines als ijswatervalklimmen, speciale skidisciplines zoals off piste ski, skitoeren en freeride snowboarden wachten we op koude en/of sneeuwrijke periodes. 3 Samen met u bergen beleven is onze hoofdmissie. Daar steken we graag tijd in.

6 1.3 ONZE WAARDEN Vakmanschap, expertise en ervaring Ga jij naar haaien duiken zonder de begeleiding van een hoogopgeleide duiker? Ook in bergsport kan de intense beleving van een schitterende beklimming snel plaats maken voor een drama. Het vakmanschap van een hoogopgeleide, internationaal erkende UIAGM berggids is hier dan op zijn plaats. De gespecialiseerde expertise en uitgebreide ervaring van uw berggids kan uw intens bergsportavontuur in goede banen loodsen en laten uitmonden in een topper, letterlijke en figuurlijke. Veiligheid Berggidsen zijn de enigen die speciaal opgeleid zijn om in de soms snel veranderen bergomstandigheden het meest passende antwoord te vinden. Hun uitgebreide ervaring en sterk gespecialiseerde kennis van het bergmilieu en de veiligheidstechnieken helpen om omstandigheden haarfijn te analyseren en te koppelen aan doelgerichte eenvoudige oplossingen in functie van uw veiligheid. Namaste Mountainguides werkt uitsluitend met UIAGM berggidsen. 4 Passie Namaste berggidsen zijn gepassioneerde bergfanaten. Hun liefde voor de bergen is zo groot dat zij dikwijls een zekere, goed betaalde job inruilden voor een leven in en met de bergen.

7 Om dit te doen moet de lokroep van de bergen groot zijn. Een leven in en met de natuur, hiermee constant rekening houden en soms overgeleverd worden aan haar grillen, zoek je niet zomaar op. Liefde op het eerste gezicht is hier niet genoeg. Een levenslange liefde voor de bergen is hier meer op zijn plaats. Namaste staat voor gedeeld avontuur. Onze passie kunnen delen met anderen en u laten meegenieten van onze kennis en ervaring is, voor ons als berggids, een groot voorrecht, een erg mooi stukje van onze job. Geniet er ten volle van. Authentieke bergervaringen Durven dromen van dingen die kriebels van onzekerheid in je buik geven, zorgt voor intens leven. Onze programma s houden nogal wat avontuurlijke uitdagingen in, maar je kan op ons rekenen. Bergsport is ons vak, daar zijn we goed in. Zo kan jij onbezorgd op stap om onbekende terreinen te verkennen en eigen grenzen te verleggen. Het Namaste berggidsenteam neemt er met plezier nog een extra taak bij. Samen met u, uw dromen verwezenlijken. 5 Het worden intense authentieke bergervaringen die diep op jullie harde schijf gegrift worden. Wanneer jij durft te dromen, doen wij graag de rest.

8 Duurzaamheid en natuurbehoud Klantentevredenheid is de basis van onze duurzame werking, de noodzakelijke schakel in het voortbestaan van berggidsenbureau Namaste. Meer dan 20 jaar werking met stijgende deelnemersaantallen is het bewijs en de illustratie ervan. Een regelmatige integrale kwaliteitszorg, blijven sleutelen en bijstellen van programma s en een constant zichzelf in vraag stellen, zijn de typische werkmiddelen die bij Namaste tot duurzame bergsport leiden. Daarin onderscheiden we ons en daarvoor willen we blijven gaan. Duurzaamheid betekent bij Namaste ook vasthouden aan onze bedrijfsfilosofie. Samen met onze klanten bergsport beleven is iets heel anders dan werken voor klanten. Wij willen dit avontuur samen met jullie beleven. 6 Een derde vorm van duurzaamheid vinden we in natuurbehoud. De nefaste resultaten van Global warming zijn goed zichtbaar in het gebergte. Daar zullen we met zijn allen iets tegen moeten doen. Het promoten van carpooling, het niet meer drukken van uitgebreide publiciteitsfolders, het focussen van de administratie op zuivere digitale weg, het zijn allemaal bewust keuzes die hun steentje kunnen bijdragen. Ook op het terrein zelf zijn we er bewust mee bezig.

9 Zo staan wij voluit achter de idee dat iedereen zijn eigen afval mee terug naar beneden neemt zodat het op een gepaste manier kan verwerkt worden. Een helikopter hiervoor sterk vervuilende kerosine laten verbruiken lijkt ons geen goede optie. Het is slechts een kleine moeite en met de juiste instelling zelfs helemaal geen moeite. 1.4 DE BERGGIDSEN Het beroep van berggids is in alle Alpenlanden beschermd, dit in functie van de veiligheid van u als klant. De wetteksten zijn erg duidelijk: alleen erkende berggidsen mogen mensen tegen betaling begeleiden. Berggidsenbureau Namaste Mountainguides werkt met een uitgelezen team van berggidsen. Zonder uitzondering hebben zij een internationale UIAGM erkenning en moeten zij zich verplicht en op regelmatige basis bijscholen. Op die manier blijven onze berggidsen op de hoogte van de nieuwste veiligheidstechnieken en reglementeringen en kunnen wij u de grootst mogelijke zekerheid op veiligheid en kwaliteit garanderen. 7 Wil je meer weten over ons berggidsenteam? > namaste-mountainguides.com/over-namaste/berggidsenteam

10 2. MONT BLANC EXCLUSIEF 2.1. WAT & WAAR? Het programma MONT BLANC EXCLUSIEF is een uniek programma dat als doel heeft je op de best mogelijke manier te coachen en te begeleiden naar de top van de MONT BLANC. De Mont Blanc is met zijn 4810 meter, de hoogste berg van West-Europa. Met dit programma heb je de beste kansen op de top en krijg je meerdere beklimmingen van 4000 ers in het Monte Rosa massief extra. Door te werken met maximaal 2 personen per gids, verhogen de aanpassingsmogelijkheden bij minder goed weer en kunnen wij u nog meer garantie geven op een succesrijke beklimming. 8 ONZE PARTNER ALTITUDE DREAM AltitudeDream, is partner van Namaste Mountainguides en marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. AltitudeDream is trots op alle klimmers die vandaag gebruik maken van onze hoogtetenten. Wij krijgen nog steeds kippenvel bij het ontvangen van een foto waarop een van onze klanten op de top van de Mont Blanc staat. Dit is en blijft voor ons bijzonder inspirerend. Het geeft ons heel veel positieve energie die we dagelijks trachten om te zetten in nog betere producten, service en kennis op het gebied van hoogtetraining.

11 Door de samenwerking met onze partner AltitudeDream, voorzien wij in dit programma de best mogelijke aanpassing aan de hoogte en krijgen je trainingsinspanningen merkelijk een hoger rendement op het terrein. Ben je op zoek naar kwaliteit, maximale kansen op de top en een uitermate persoonsgebonden begeleiding dan is dit programma wellicht het beste dat je op de markt kan vinden HOE & WANNEER? Drie mogelijkheden Het programma MONT BLANC EXCLUSIEF kan doorgaan met één berggids voor twee personen voor de volledige tijd van het programma. 9 Wens je niet afhankelijk te zijn van je medeklimmer tijdens de beklimming van de Mont Blanc, dan hebben we de combiformule: 1 berggids per 2 deelnemers tijdens de eerste drie dagen. 1 berggids per deelnemer voor de beklimming van de Mont Blanc Zo kunnen de berggidsen de eigenlijke beklimming optimaal aanpassen aan de mogelijkheden van deelnemers. Daarnaast bieden wij het programma ook aan met volledige private begeleiding.

12 Periode De hutten in het Monte Rosa massief zijn meestal open tussen de laatste week van juni en de eerste week van september. Binnen deze periode kan de datum van het programma MONT BLANC EXCLUSIEF vrij gekozen worden door de deelnemers. Het volstaat van je aan te melden met je/jullie voorkeurdatum. Maatwerk Het programma gaat altijd door in de vorm van maatwerk. Wij voorzien dus geen vaste data maar passen ons graag aan de wensen van 1, 2 of eventueel meerdere deelnemers aan STERKE PUNTEN Een exclusief en intiem programma voor maximaal 2 personen. Beklimming van meerdere ers in het Monte Rosa gebied als voorbereiding. De hoogst mogelijke kansen op succes binnen beschikbare tijd. Soepele aanpassingsmogelijkheden die succeskansen positief kunnen beïnvloeden. Sterkere prestaties door de best mogelijke hoogteaanpassing. Meer dan in elk ander Mont Blanc programma is de gepersonaliseerde aanpak van deze klimweek de sleutel tot succes. 10

13 De beklimmingen van meerdere 4000-ers in het Monte Rosa massief tijdens de eerste 3 dagen laten toe om hoog te slapen en er ook actief te presteren. Tijdens de beklimmingen leer je technisch lopen met je stijgijzers en zal je zelfzeker en economisch leren voortbewegen op sneeuw en ijs. De relatieve rustdag op dag 4 laat je spieren degelijk recupereren van de gedane inspanningen en zal je, samen met een verkwikkende nacht in het dal optimaal voorbereiden op de ultieme klim. In geval van nood kan hij ook ingelast worden als reservedag voor een topbeklimming. Voor die topbeklimming, die verloopt langs de koningsroute trekken we drie dagen uit. Het volledig programma staat niet alleen in functie van de beklimming van de Mont Blanc maar ook in functie van de twee deelnemers waarmee de gids een vertrouwelijke relatie kan opbouwen. Gewenste aanpassingen kunnen eenvoudig aangebracht worden zodat de week totaal jullie week wordt. 11

14 2.4. HET PROGRAMMA IN DETAIL De voorbereiding Na inschrijving nemen wij indien gewenst contact op met een fitnesscentrum naar uw keuze. Wij kunnen zo de aanwezige fitnessbegeleider degelijk briefen over de te trainen spiergroepen en het gewenste trainingsresultaat. Nadien kunnen zij echt gericht met u aan de slag gaan om u in de meest geschikte conditie te brengen voor de klim. Intussen neemt de verantwoordelijke van onze partner AltitudeDream met u contact op. 5 weken voor aanvang van de activiteit leveren zij bij u aan huis een hoogtetent en brengen u van alle details op de hoogte. Doel is dat je de komende 4 weken de nacht doorbrengt in deze hoogtetent en je lichaam zich al slapende zal aanpassen aan de hoogte. Uiteraard kan je tijdens deze periode je normale leven blijven verder zetten. Slapen in deze hoogtetent kan op een gewone matras en in normaal bedlinnen. Beetje bij beetje zal je de zuurstof in de tent laten zakken zodat je lichaam kan aanpassen aan de gesimuleerde hoogte. Je maakt zo extra rode bloedcellen aan die nadien instaan voor een verbeterd zuurstoftransport naar je spieren. 12 Je zal het effect ook waarnemen tijdens je trainingen. Een week voor je programma stop je hiermee en komt AltitudeDream de tent weer ophalen.

15 De klimweek Mont Blanc zelf Het programma start en eindigt in Chamonix. Onze deelnemers komen met eigen middelen ter plaatse. 13

16 DAG1 Afspraak in Chamonix Mont Blanc op de Namaste basis. Contact met de Namaste berggids, controle van het materiaal en eventueel organisatie van gehuurde technische materialen en bergschoenen. We rijden door het Mont Blanc massief richting Aosta en verder naar Gressoney. De kabelbanen brengen ons vanuit Staffal in één ruk 1150m hoger tot aan de gletsjer. Van daaruit klimmen we naar rifugio Citta di Mantova op net geen 3500m hoogte. Dit kan omdat je lichaam, na het slapen in de hoogtetent, goed aangepast is aan de hoogte. DAG2 Vandaag beginnen we aan een reeks eenvoudige 4000-ers die zich op de oostelijke flank van de Lysgletsjer bevinden. Als alles goed zit beklimmen we, via technisch eenvoudige beklimmingen tot de top van 5 bergen van meer dan 4000 meter en overnachten we daarna in de hoogste hut van de Alpen. De Capanne Margherita is gelegen op 4554 m hoogte op de top van Punta Gnifetti (Signalkuppe). Het wordt onze 6e vierduizender van de dag. 14 DAG3 Na de inspanningen van gisteren nemen we het vandaag wat rustiger. Actief recupereren kunnen we het nog niet noemen maar vandaag gaat het vooral bergaf. Wanneer er nog genoeg kracht in de benen zit en het weer ons toelaat dat de rest van de week kan doorgaan als gepland, kunnen we eventueel nog één of twee 4000-er aan het klimpalmares toevoegen. Daarna zakken we af naar de vallei en rijden we terug naar Chamonix voor een deugddoende nacht.

17 DAG4 Relatieve rustdag. Vandaag is de gids er niet bij maar hij zal jullie wel enkele mooie wandelingen in de vallei aanbevelen om de spieren wat los te gooien. Rustig aan, het doel van vandaag is je spieren te laten recupereren. DAG5 We nemen één van de hoogste kabelbanen van Europa naar de Aiguille du Midi (3800m). Langs de scherpe sneeuwgraat dalen we af naar de Glacier du Géant. Een korte klim brengt ons naar refuge des Cosmiques (3613m). DAG6 We starten vroeg de klim naar de top. Het parcours loopt via de schouder van de Mont Blanc du Tacul, van de Mont Maudit en via de noordwand naar de top van de Mont Blanc. De afdaling doen we via dezelfde weg. Vanavond slapen we een tweede nacht in refuge des Cosmiques. 15 DAG7 Beklimming volgens voorstel van de gids en in samenspraak met de deelnemers. Indien gewenst kan dit programma ook beneden in de vallei doorgaan. SPECIAAL We kunnen ook op dag 5 of dag 7 naar de top. Het gewijzigd programma wordt door de gidsen in samenspraak met de deelnemers uitgewerkt volgens de noden en mogelijkheden die vooral te maken hebben met veiligheid en weersomstandigheden.

18 2.5. AANTAL KANSEN OP DE TOP Met het MONT BLANC EXCLUSIEF programma heb je strikt bekeken op 3 verschillende momenten de kans om naar de top van de Mont Blanc te klimmen. Wanneer je deze kans zal grijpen hangt af van zowel de weersomstandigheden als de veiligheidscondities van de berg. Je kunt zowel op dag 5, 6 en dag 7 naar de top. Je Namaste berggids houdt het weer nauwlettend in het oog en zal hierin de beste beslissing voorstellen. Voor hem is dit een dagdagelijkse beslommering, zijn way of live in de bergen. Hoe groot de kans is dat je de top kan halen hangt verder vooral af van jouw; fysieke conditie kledij aanpassing aan de hoogte 16 In je fysieke conditie hebben wij als berggidsenbureau slechtst een beperkte inbreng. Die breng je zelf in orde. Wij willen graag je trainer op de hoogte brengen van welke soort fysiek je nodig hebt. Gebruik deze kans (zie verder). Ook in je kledij zal jij de belangrijkste keuzes zelf maken maar wij zullen je op onze informatieavond degelijk inlichten zodat je deze keuzes optimaal en met kennis van zake kunt maken.

19 Jouw aanpassing aan de hoogte hebben we met dit programma volledig in de hand. Dit uiteraard wanneer je doet wat er voorgeschreven wordt bij het gebruik van de hoogtetent. Door het degelijk gebruik van de hoogtetent kan je er zeker van zijn dat je geen hoogteziekte zal krijgen, dat je kan rekenen op een degelijke nachtrust in de berghutten (wanneer je slecht aangepast bent speelt dit dikwijls parten) en kan je zeker zijn dat je trainingsresultaat een optimale invulling krijgt in je fysieke activiteit in de bergen. Slaap gerust op beide oren, hier kan niets meer misgaan. Hoe meer factoren je naar je hand zet, hoe groter je kansen op de top zullen zijn. Met deelnemers die een steengoede conditie hebben, degelijk gekleed zijn tegen de soms ruige weersomstandigheden en geen last hebben van de hoogte en er dus goed kunnen presteren, kunnen onze berggidsen langer doorgaan wanneer de omstandigheden tijdens de klim wat kritieker worden WELKE FYSIEKE CONDITIE IS NODIG Bergbeklimmers moeten het vooral hebben van een goede algemene uithouding en sterke been- en buikspieren. De beklimming van de Mont Blanc betekent voor de meeste deelnemers een constante fysieke inspanning van 10 tot 12 uur. Het hoogteverschil dat je die dag in zowel positieve als in negatieve zin moet overbruggen bedraagt zowat 1500 hoogtemeters en dit

20 allemaal boven 3500m. De andere dagen zijn we gemiddeld 6 tot 8 uur onderweg. Het mag geweten zijn, voor de beklimming van de Mont Blanc kan je best beschikken over een ijzersterke fysieke conditie. Het verleden heeft aangetoond dat een combinatie van krachttraining (vooral buikspieren en bovenbeenspieren) en uithoudingsactiviteiten als fietsen of mountainbiken (indoor of outdoor) je de beste trainingsresultaten geeft. Hardlopen geeft je uiteraard wel een goede conditie maar die is weinig specifiek en dus minder geschikt voor het klimmen in de bergen. Wil je je trainingsschema zelf opstellen dan kan dit uiteraard. Je kunt dan wel best op de hoogte zijn van soorten trainingen, trainingsintensiteiten, hartslagmeting, trainingsopbouw... Een verkeerd opgebouwde training kan je anders snel naar overbelastingsletsels of ongewenst negatieve trainingsresultaten leiden. 18 Outdoor werken aan je conditie is aangenaam maar vraagt wel ervaring wanneer je het gecontroleerd wil doen. Daarnaast is zuivere krachttraining voor bijvoorbeeld de grote dijspieren (quadriceps) het gemakkelijkste indoor te trainen. Wellicht geeft de combinatie van beide je het meest bevredigende trainingsplezier. Wanneer je niet gewoon bent om te trainen raden wij je aan om je actuele conditie eerst te laten testen in een gerespecteerd fitnesscentrum en je trainingen te laten opvolgen door een gediplomeerde trainer.

21 Hoe werkt het? In een eerste fase (meestal bij eerste contact) wordt je fysieke conditie getest. Hierna kunnen de fitnessspecialisten zich een goed beeld vormen van de punten waaraan je best zal werken en zal je een aangepast en persoonlijk trainingsprogramma krijgen dat je specifiek kan voorbereiden op bergtochten en beklimmingen. Wanneer je overweegt om je trainingen in een fitnesscentrum te laten doorgaan, laat het ons dan gerust weten. Bergsport vraagt een speciale conditie waarmee men meestal minder voeling heeft. Met een eenvoudig telefoontje kunnen wij de fitnessexpert inlichten wat voor u belangrijk zal zijn en hoe je eindsituatie er best kan uitzien. Met deze informatie is het voor hen niet moeilijk om je te voorzien van een gepast trainingsprogramma. 19

22 2.7. VERBLIJF De meeste overnachtingen gaan door in berghutten. Namaste Mountainguides bekommert zich hierover. Daar hoef je je als klant geen zorgen om te maken. Dit is inbegrepen in de service van de berggidsen. Op dagen 3 en 4 en eventueel de dagen voor en na het programma slaap je beneden in de vallei van Chamonix. Wij laten onze deelnemers volledig vrij om een overnachtinggelegenheid te kiezen naar eigen wensen. Wij staan jullie, op jullie vraag, graag bij om hierin een geschikte keuze te maken. 20

23 2.8. WAT BIJ SLECHT WEER? Slecht weer kan in sommige gevallen roet in het eten gooien. Wanneer je van de natuur je speelterrein maakt moet je met die natuur ook rekening kunnen houden. Eén ding staat vast. De natuur wint altijd op de mens, wanneer die onbesuisd te werk gaat. Voorzichtigheid is geboden. Enerzijds kan slecht weer de berg, na bijvoorbeeld uitbundige sneeuwval, in lawinegevaarlijke conditie brengen. Anderzijds kan slecht weer tijdens de klim levensgevaarlijk worden. Op de Mont Blanc zijn we actief op zeer grote hoogte. De weersomstandigheden kunnen er extreme vormen aannemen. Berggidsenbureau Namaste Mountainguides wil haar deelnemers niet alleen de hoogst mogelijke kansen bieden om de beklimming succesrijk te beëindigen. Als hoog opgeleide berggidsen willen wij ook ten volle waken over uw veiligheid. 21 Je kan je verhaal immers pas vertellen wanneer je veilig en wel terug in het dal bent. Wanneer de omstandigheden te gevaarlijk zijn voor een klim, zal de berggids uitkijken naar andere alternatieven op een plaats in de Alpen waar het weer op dat moment een veilige klim toelaat. Aangezien het Mont Blanc massief zich erg centraal in de Europese Alpen situeert, is dit meestal niet moeilijk te vinden.

24 Wij hopen dat in zo n geval, dit vervangprogramma volledig jullie goedkeuren kan krijgen. Wij beseffen enerzijds dat het aflasten van de klim naar de Mont Blanc voor onze deelnemers een teleurstelling betekent, maar anderzijds zijn de bergen te mooi om het hierbij te laten. Genieten van een mooie alternatieve beklimming en eventueel uitkijken naar een eventuele volgende poging lijkt ons de meest positieve oplossing om zo n klimweek in schoonheid te beëindigen. Wij hopen dat jullie dit ook zo voor ogen hebben. 22

25 2.9. PRIJZEN Actuele prijzen van de verschillende programma s vind je op Inbegrepen Alle organisatiekosten Contact met het fitnesscentrum naar uw keuze Gebruik van 4 weken hoogtetent met inbegrip van levering, afhaling en dergelijke uitleg via AltitudeDream 6 dagen intensieve begeleiding door een Namaste berggids Onkosten van de berggids Gebruik van de gemeenschappelijke materialen als touwen e.d. Diploma bij gelukte beklimming van de Mont Blanc 23 Niet inbegrepen x Verblijf in het dal x Onkosten voor kabelbanen en het verblijf in de berghutten. Zie hiervoor de actuele budgetprijs op de pagina van het programma om de Namaste Mountainguides website. x Persoonlijk klimmateriaal (eventueel te huur) kijk hiervoor op: > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/huur-materiaal

26 3. HOOGTE EN HOOGTEZIEKTE 3.1. HET EFFECT VAN DE HOOGTE Bij het klimmen en wandelen in de bergen kunnen lichamelijke klachten ontstaan die het gevolg kunnen zijn van de hoogte. Het gaat om een samenspel van verschijnselen die optreden als iemand zich te snel naar grotere hoogte begeeft. Dit fenomeen wordt aangeduid met de term hoogteziekte HOOGTE & HOOGTEZIEKTE Hoogteziekte is gewoon een verzamelnaam voor acute hoogteziekte (AMS), hersenoedeem en longoedeem door de grote hoogte veroorzaakt. 24 Acute hoogteziekte kan ontstaan door onvoldoende aanpassing aan de lage zuurstofdruk, die op grote hoogte aanwezig is, en dit door te snel die hoogte te bereiken. Hieronder een tabel met per hoogte het bijhorende percentage van mensen die te maken krijgen met (lichte) hoogteziekte:

27 Deze cijfers zijn indrukwekkend en tonen het belang aan van een goede hoogteacclimatisatie HOOGTETRAINING & ACCLIMATISATIE U kunt de kans op hoogteziekte aanzienlijk verlagen door uw lichaam in de weken voor uw expeditie te laten acclimatiseren aan de hoogte in een hoogtetent. 25 Hoe werkt het? Hoe hoger in de bergen, des te lager de luchtdruk zal zijn en hierdoor zijn ook minder zuurstofmoleculen per volume aanwezig. Dit betekent dus dat je bovenop een berg minder zuurstof inhaleert dan op zeeniveau. Het minder zuurstof binnen krijgen stimuleert het lichaam om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Na verloop van tijd zijn er dan ook verschillende systemen zoals ademhaling, transport in het bloed (aantal rode bloedcellen) en de zuurstofopname in de spieren aanzienlijk verbeterd.

28 De hoogtetent maakt gebruik van dit proces en gebruikt dezelfde zuurstofarme lucht alsof u bij uw thuis bovenop een berg staat. De bijhorende hoogtegenerator haalt een klein percentage zuurstof uit de normale lucht en pompt de overige zuurstofarme lucht in de hoogtetent VOORDELEN SLAPEN IN DE HOOGTETENT In de hoogtetent slaap je in een omgeving met minder zuurstof. Normaal gesproken zit er 20,9% zuurstof in de lucht. In een hoogtetent die op de generator ingesteld is op 2500m hoogte is het zuurstofpercentage nog maar 15,5%. Je lichaam reageert hierop door onder andere meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Het nut van slapen op hoogte is bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Ook bergbeklimmers hebben goede ervaringen met het gebruik van gesimuleerde hoogte voordat men daadwerkelijk op hoogte gaat presteren. 26 Verhoging van zuurstoftransport, zuurstofopname en glucose- opname in spieren en organen zijn de belangrijkste resultaten van deze vorm van Live High, Train Low hoogtetraining.

29 TIPS BIJ LIVE HIGH TRAIN LOW TRAINING 1. Zorg vooraf al voor een degelijke basisconditie 2. Drink 1 liter water meer dan normaal 3. Slaap voldoende uren in de hoogtetent 4. Neem iedere ochtend extra ijzer supplementen op een nuchtere maag 5. Combineer dit ijzer met een verse appelsien voor een betere opname 6. Eet eens vis. In vis zit veel foliumzuur 7. Luister goed naar je lichaam 8. Bouw de hoogte langzaam op Eet voldoende groene groenten en rood vlees 10. Vermijd stress! 3.6. AFMETINGEN VAN DE HOOGTETENT Er zijn verschillende afmetingen beschikbaar. AltitudeDream heeft voor iedere situatie de meest geschikte hoogtetent op voorraad. Afhankelijk van de afmetingen van uw bed zullen we de meest geschikte hoogtetent leveren.

30 Portable bed-tent: L:204cm x B:153cm x H:150cm Deluxe bed-tent: Beschikbaar in Queen size en King size. 28 Queen size: L: 208 cm B: 158 cm H: 160 cm King size: L: 212 cm B: 200 cm H: 160 cm

31 4. PRAKTISCH 4.1. HOE INSCHRIJVEN Wanneer je de beslissing hebt genomen om met berggidsenbureau Namaste Mountainguides in zee te gaan stuur je ons een mailtje of geef je ons een belletje om te zien of de datum van je (jullie) keuze nog mogelijk is: Mailen kan op: Telefonisch contact: Na bevestiging kan je het inschrijvingsformulier invullen op onze website. Je krijgt hierop per automatische mail een bevestiging dat het formulier verstuurd werd en de betaling kan overgemaakt worden op onze rekening. 29 Betalen kan op het rekeningnummer van: Namaste Mountainguides IBAN BE BIC BEBABEBB Wanneer zowel het inschrijvingsformulier als de betaling in ons bezit zijn versturen wij u een definitieve bevestiging en kan je op je beide oren slapen of beter nog, er keihard tegenaan gaan tijdens je trainingen.

32 4.2. VERZEKERINGEN Bij Namaste Mountainguides kan je twee soorten verzekeringen afsluiten. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en een annuleringsverzekering. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, zal je verzekeren wanneer je zelf een fout begaat ten opzichte van een andere deelnemer. Deze verzekering is verplicht voor alle deelnemers. Wanneer je die elders hebt dan vermeld je dit op het inschrijvingsformulier. Namaste Mountainguides heeft een combinatieverzekering uitgewerkt voor Burgerlijke Aansprakelijkheid, Persoonlijke Ongevallen en Ziekte en Opzoekkosten bij redding. Je vindt meer info en details op onze website > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/verzekering Om je zelf niet op kosten te jagen wanneer onvoorziene omstandigheden je toch beletten om het programma te volgen en toe te laten dat het programma doorgang kan vinden voor eventueel de andere deelnemer bieden we een annuleringsverzekering aan. Ook deze informatie vindt je op onze website op 30 > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/verzekering Sluit je deze verzekering liever elders af dan moet je alleen rekening houden dat het bij annulering altijd gaat om 100% van het betaalde bedrag.

33 4.3. OP DE HOOGTE BLIJVEN Heel wat interessante en soms noodzakelijke informatie spelen wij aan onze deelnemers door via onze nieuwsbrief. Je kan je dan ook best zo snel mogelijk hierop inschrijven zodat je op de hoogte blijft. Inschrijven op de nieuwsbrief doe je op > namaste-mountainguides.com/nieuwsbrief Wanneer je de nieuwsbrief nadien niet meer wil ontvangen volstaat het om je eenvoudig uit te schrijven INFORMATIEAVONDEN Namaste Mountainguides heeft twee soorten van informatieavonden. Wil je meer inlichtingen over onze werking, wie we zijn en wat we doen, welke programma s we hebben en wat zij vertegenwoordigen, hoe het zit met de technische moeilijkheid, verzekering, training, berghutten, berggidsen en hoogteziekte, kortom, heel wat algemene informatie, dan kan je terecht op onze algemene informatieavonden. De data is te vinden op: 31 of worden je verstuurd via de nieuwsbrief (zie hierboven). I Speciaal en uitsluitend voor de ingeschreven deelnemers hebben we rond eind mei specifieke informatieavonden waarin we je haarfijn uitleggen hoe je kledij er best uitziet, waarmee je best rekening houdt bij aankoop en hebben we het ook over de technische materialen. Het is een informatieavond om niet te missen.

34 4.5. HUUR TECHNISCHE MATERIALEN Voor het programma MONT BLANC EXCLUSIEF heb je, naast de groepsmaterialen als touwen ed. ook persoonlijke technische materialen nodig. De groepsmaterialen zijn inbegrepen in de prijs van het programma en worden voorzien door de berggids. Als deelnemer heb je daarnaast nog volgende persoonlijke technische materialen nodig: Klimgordel Klimhelm Stijgijzers (crampons) Sneeuwpikkel (piolet) Frontaallamp Wanneer je deze materiaalstukken niet hebt kan je ze bij ons huren. Prijzen vind je op 32 > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/huur-materiaal Daarnaast geeft Berggidsenbureau Namaste Alpinisme u ook de kans om de speciale hooggebergteschoenen te huren. Je vindt de prijzen via vorige link. Het persoonlijke technische materiaal en/of de bergschoenen kan je op onze website reserveren via > namaste-mountainguides.com/reservatie-materiaal Berggidsenbureau Namaste Mountainguides en AltitudeDream wensen je (jullie) een succesrijke klim toe.

DE HOGE ROUTE CHAMONIX - ZERMATT

DE HOGE ROUTE CHAMONIX - ZERMATT Infofiche DE HOGE ROUTE CHAMONIX - ZERMATT Goedendag, Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die hier en daar anders is dan je gewoon bent bij een toeristische reisorganisator.

Nadere informatie

Mont Blanc voor beginners

Mont Blanc voor beginners Mont Blanc voor beginners Jan van der Meer Februari 2007 Vraag door Luc Verstreken : Dag Jan, Ik ben 46 jaar, geen ervaren bergbeklimmer, en ook geen sportman. Ik zou voor mijn 50e de Mont Blanc willen

Nadere informatie

BBA naar de top. Bijlage. Vraag voor financiële ondersteuning van het project: Deze aanvraag werd gedaan door: Brussels Boxing Academy BBA

BBA naar de top. Bijlage. Vraag voor financiële ondersteuning van het project: Deze aanvraag werd gedaan door: Brussels Boxing Academy BBA Bijlage Vraag voor financiële ondersteuning van het project: BBA naar de top Deze aanvraag werd gedaan door: Brussels Boxing Academy BBA Kogelstraat 29 1000 Brussel www.bba olympic.be Contact gegevens:

Nadere informatie

Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars

Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars Huttenstage Alpiene technieken & Via ferrata voor bergwandelaars De centraal in Zwitserland gelegen Urner Alpen zijn dan misschien niet zo beroemd als Berner Oberland of Wallis, maar bieden voor bergliefhebbers

Nadere informatie

Life Experience. Trekking. Een Life Experience dat u uitdaagt! Verleg uw grenzen en verleg uw wereld

Life Experience. Trekking. Een Life Experience dat u uitdaagt! Verleg uw grenzen en verleg uw wereld Life Experience Trekking Een Life Experience dat u uitdaagt! Verleg uw grenzen en verleg uw wereld Belangrijke info Wij starten onze Life Experience trekking in Courmayeur en eindigen vier dagen later

Nadere informatie

Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die is dan je gewoon bent bij een toeristische reisorganisator.

Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die is dan je gewoon bent bij een toeristische reisorganisator. Infofiche GEZINSVAKANTIE IN HET MASSIEF VAN DE GRAN PARADISO Goedendag, Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die hier en daar anders is dan je gewoon bent bij een

Nadere informatie

Om het geheel een beetje inzichtelijk te krijgen, kun je een tijdsbalk maken, bijvoorbeeld:

Om het geheel een beetje inzichtelijk te krijgen, kun je een tijdsbalk maken, bijvoorbeeld: 1 Bepalen van je doelen en de tijd die je hebt om die te bereiken Een belangrijk trainingsaspect is: Doel = Training. Dat betekent dus ook dat de eerste stap is het bepalen van je einddoel(en). In het

Nadere informatie

Sportvoeding bij Atleten

Sportvoeding bij Atleten Sportvoeding bij Atleten Pallas 67 16 maart 2017 Marlijn van den berg marlijn.vandenberg@gmail.com Voedingsdeskundige Voeding en gezondheid in Wageningen Nu werkzaam bij: Jouw actieve vakantie om je fitter,

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Met deze sporten val je wél af

Met deze sporten val je wél af Met deze sporten van je wél af September 2012 Uitgegeven door Morpheus Instituut http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com 2 Het is niet toegestaan om deze manual te verkopen en / of door te verkopen.

Nadere informatie

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1

SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen Door Jesse van der Velde 1 Hartelijk bedankt Hartelijk bedankt voor de aankoop van mijn e-book SuperCardio: Hoe je cardiotraining wél moet doen om je conditie

Nadere informatie

Vanaf dat moment is er hard gewerkt om het idee te verwezenlijken in concrete doelstellingen en acties.

Vanaf dat moment is er hard gewerkt om het idee te verwezenlijken in concrete doelstellingen en acties. Wie is Stichting Sailing Kids: Stichting Sailing Kids biedt chronisch zieke kinderen en jong volwassenen en familieleden of vrienden de mogelijkheid een geheel verzorgde vakantie te vieren aan boord van

Nadere informatie

Met jeugd de bergen in

Met jeugd de bergen in Met jeugd de bergen in NKBV Bergsportdag 2011 Anne van Galen Even voorstellen Sinds 2e jaar de bergen in 16 jaar eerste alpiene klimcursus 20 jaar: instructeur op jeugdcursussen alpen Verslaafd aan de

Nadere informatie

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013.

Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. Fiets vakantie Gran Canaria oktober 2013. In de zomer van 2013 is het plan geboren om met de racefiets een weekje te fietsen op Gran Canaria. 11 oktober is na wat voorbereiding de vertrek datum gevonden.

Nadere informatie

15-23 juli ALPUA Basecamp

15-23 juli ALPUA Basecamp 15-23 juli ALPUA Basecamp ALPUA? Bergsport- & Outdoorvereniging voor de Antwerpse student Doel: - Klim- en bergsport promoten onder Antwerpse studenten promoting climbing and mountaineering for Antwerp

Nadere informatie

SELVAGGIO BLU Een unieke trektocht langs de wilde oostkust van Sardinië

SELVAGGIO BLU Een unieke trektocht langs de wilde oostkust van Sardinië SELVAGGIO BLU Een unieke trektocht langs de wilde oostkust van Sardinië De Selvaggio Blu is een onbekende en afgelegen trektocht. Via een combinatie van wandelen, klauteren en rappels baan je je een weg

Nadere informatie

Cols de Force Klimmen voor Michael Wings internet aan bed Locatie Barcelonnette 2012

Cols de Force Klimmen voor Michael Wings internet aan bed Locatie Barcelonnette 2012 Cols de Force Klimmen voor Michael Wings internet aan bed Locatie Barcelonnette 2012 Een week fietsen in de hoge Alpen. (Van huis vrijdagavond tot thuis zondagmorgen 0.00 uur) Eigen vervoer. Appartementen

Nadere informatie

De bergen in met kinderen (0-7 jaar)

De bergen in met kinderen (0-7 jaar) De bergen in met kinderen (0-7 jaar) NKBV Bergsportdag 2011 Anne van Galen Even voorstellen Sinds 2e jaar de bergen in 16 jaar eerste klimcursus 20 jaar: instructeur op jeugdcursussen Verslaafd aan de

Nadere informatie

GRAN PARADISO - eerste 4000-er

GRAN PARADISO - eerste 4000-er Infofiche GRAN PARADISO - eerste 4000-er Goedendag, Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die hier en daar anders is dan je gewoon bent bij een toeristische reisorganisator.

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen.

Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Trainen voor meerdaagse wandeltochten en trekkings Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee gaat maken waarin een trektocht is opgenomen. Deze gids is voor iedereen die een reis met Sawadee

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

MONT BLANC (4810m) COMPACT MONT BLANC (4810m) EXCELLENT MONT BLANC (4810m) PRESTIGE

MONT BLANC (4810m) COMPACT MONT BLANC (4810m) EXCELLENT MONT BLANC (4810m) PRESTIGE Infofiche MONT BLANC (4810m) COMPACT MONT BLANC (4810m) EXCELLENT MONT BLANC (4810m) PRESTIGE Goedendag, Berggidsenbureau Namaste Mountainguides heeft een bijzondere organisatievorm die hier en daar anders

Nadere informatie

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen:

Aandachtspunten bij het schema: Mogelijke trainingsvormen: Aandachtspunten bij het schema: 1. Het trainingsschema werd opgesteld op basis van de informatie die u ons hebt doorgegeven. Indien u frequenter of langer wenst te trainen dan kan dit uiteraard, doch wij

Nadere informatie

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar:

Wil je nog meer lezen over de hartslag? Dan verwijzen we je naar: Hartslag Onze hartslag, of ook wel polsslag genoemd, is één van de bruikbare indicaties voor diverse aspecten van onze gezondheid. Het is dan ook zeker interessant om iets meer te weten over onze rusthartslag

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

7) Informeer naar de beschikbaarheid van locaties, betrokken bedrijven en de. 8) Maak een definitieve planning en reserveer bij betrokken bedrijven

7) Informeer naar de beschikbaarheid van locaties, betrokken bedrijven en de. 8) Maak een definitieve planning en reserveer bij betrokken bedrijven Stappenplan vrijgezellenfeest 1) Begin op tijd 2) Maak een gastenlijst 3) Bepaal 1 datum (en 1 alternatieve datum) 4) Bepaal kaders, tijd, budget en evt beperkingen 5) Bepaal je prioriteiten 6) Maak een

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

YOGA LIFESTYLE. verbinding met jezelf. 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self. YOGA LIFESTYLE F E B R U A R I 2 0 1 7 YOGA & MEDITATIE Geef jezelf de aandacht en de liefde die je verdient! Maak verbinding met jezelf 'Yoga is the journey of the self, to the self, through the self.

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

Uw sportcentrum op eenzame hoogte

Uw sportcentrum op eenzame hoogte Uw sportcentrum op eenzame hoogte Hoogtetraining: het nieuwe concept voor uw sportcentrum. High Altitude High-altitude training Over hoogtetraining en gezond ondernemerschap Binnen vijf jaar is hoogtetraining

Nadere informatie

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD

Dorine Erkens. GuashaTherapeut.nl VOORWOORD VOORWOORD In dit e-book leg ik uit wat Guasha Therapie is en wat het voor je kan betekenen. Guasha Therapie is nog onbekend in Nederland. Met het schrijven en delen van dit e- book wil ik laten zien hoe

Nadere informatie

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018

Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 1 Beklimming van de Kilimanjaro 2017/2018 Dag 1 Aankomst op Kilimanjaro International Airport. Wij halen jullie op van het vliegveld en brengen jullie naar Arusha Villa. Hier ontvangen we jullie met een

Nadere informatie

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Fiets

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Fiets Nieuwsbrief nummer 1, 5 februari 2015. Beste volgers, Met trots mail ik jullie hierbij mijn 1 e nieuwsbrief ter voorbereiding op mijn avontuur. Op 4 juni aanstaande ga ik samen met Dennis van Berkel en

Nadere informatie

De beklimming van de Kilimanjaro

De beklimming van de Kilimanjaro De beklimming van de Kilimanjaro Jullie hebben mij gemist begin november tijdens de karatetraining om de reden dat ik helemaal in Tanzania was om de Kilimanjaro te beklimmen met 3 vrienden. Deze berg is

Nadere informatie

DE MONT BLANC BEKLIMMEN

DE MONT BLANC BEKLIMMEN DE MONT BLANC BEKLIMMEN Noes Lautier DE MONT BLANC (4810 M) BEKLIMMEN Een beklimming van de Mont Blanc staat bij veel bergsporters hoog op het verlanglijstje. Het gevolg daarvan is dat er zomers vaak sprake

Nadere informatie

HET FYSIEKE TRAININGSPROGRAMMA HIMALAYA SHAMBALLA EXPEDITIE

HET FYSIEKE TRAININGSPROGRAMMA HIMALAYA SHAMBALLA EXPEDITIE HET FYSIEKE TRAININGSPROGRAMMA HIMALAYA SHAMBALLA EXPEDITIE Het doel van dit programma is om in het komende jaar toe te werken naar de reis die ons te wachten staat in de Himalaya s. Belangrijk daarbij

Nadere informatie

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR

BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR BEGELEIDE MEERDAAGSE TREKKING LANGS DE LAUGAVEGUR Deze wandelreis in internationaal gezelschap focust volledig op de Laugavegur, de bekendste trekking van IJsland die in 7 dagen van het geothermisch gebied

Nadere informatie

Omgaan met spanning. Faalangst: waar komt het vandaan en wat ermee te doen

Omgaan met spanning. Faalangst: waar komt het vandaan en wat ermee te doen Omgaan met spanning Inleiding: Iedereen krijgt in het leven te maken met spanning. Bij competitiesporten komt dit extra tot uiting: er is de druk om te presteren, de tegenstander om te verslaan, de reactie

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Surf naar http://www.strakkebuikspieren.nl/gratis/ voor de nieuwste versie.

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker

Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Meander Move: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave Inleiding 1 Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2 o Instructie o el o Bespreking o Bewegen en chemotherapie Welke vorm van lichamelijke

Nadere informatie

Je levensreis begint met ontdekken wat je dromen zijn.

Je levensreis begint met ontdekken wat je dromen zijn. 1. DURF TE DROMEN Dit is geen boek waarin wordt uitgelegd hoe je snel rijk kunt worden. Met dit boek leer je van een insider hoe je je hart kunt volgen en een zelfstandig, doelgericht en vooral leuk leven

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

De bergvrienden (van Engsbergen)

De bergvrienden (van Engsbergen) De bergvrienden (van Engsbergen) Wandelen is onze grote passie. Of het nu in het Engsbergse Asdonk is, op de Houterenberg of wanneer wij met familie of goede vrienden in het hooggebergte rondtrekken, het

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer -

Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon. - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon - Eelco de Boer - Gratis Rapport : Wat Te Doen Voor, Tijdens En Na Je Eerste Marathon Beste lezer, Ik hoop dat jouw doorzettingsvermogen

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator Waarom deze workshop? Tijdens de introductie heb ik het over mijn eigen sport gehad genaamd calisthenics (meer info op youtube). Deze

Nadere informatie

Opleidingsinformatie Modules Klettersteig

Opleidingsinformatie Modules Klettersteig Opleidingsinformatie Modules Klettersteig Opleiding en aantekening voor NKBV kader AANTEKENING KLETTERSTEIG VOOR KADER Vind jij het ook leuk om als kaderlid net in een andere tak van klimsport instructie

Nadere informatie

Doel. Zone Acclimatisatie. Test. Bikefit. Presteren. Houding. Dynamische fietspositemeting. Power profile test. Antropometrie.

Doel. Zone Acclimatisatie. Test. Bikefit. Presteren. Houding. Dynamische fietspositemeting. Power profile test. Antropometrie. Alles voor de wielrenner bij AlbertWOT Ben je een sportieve fietser of wielrenner en heb je een doel of wil je meer plezier beleven aan het fietsen, dan kun je bij AlbertWOT terecht voor vele vormen van

Nadere informatie

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren

Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 1 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren 2 Help, ik kan niet slapen! Slaapproblemen bij jongeren Slaap jij ook zo slecht? Uit onderzoek blijkt dat één op de tien jongeren zo nu en dan last

Nadere informatie

Inspiratie om te dromen, angsten los te laten en doelen te bereiken Seminar Grensverleggend leven

Inspiratie om te dromen, angsten los te laten en doelen te bereiken Seminar Grensverleggend leven Inspiratie om te dromen, angsten los te laten en doelen te bereiken Seminar Grensverleggend leven Het geheim achter het succes van Alpe d'huzes Coen van Veenendaal Coen is ondernemer en initiatiefnemer

Nadere informatie

Course material. B.A.M. Trainingen: Over de grens training. April 2015 V1.1

Course material. B.A.M. Trainingen: Over de grens training. April 2015 V1.1 Course material B.A.M. Trainingen: Over de grens training April 2015 V1.1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Informatie... 4 Hoe kan ik me inschrijven?... 6 Inleiding Veel mensen leven hun

Nadere informatie

Uitnodiging wedstrijden Le Corbier 2011-2012. Trophée Jean Haneffe

Uitnodiging wedstrijden Le Corbier 2011-2012. Trophée Jean Haneffe Ski Club de Bruxelles rue Frans Merjay, 111 1050 Bruxelles Uitnodiging wedstrijden Le Corbier 2011-2012 Trophée Jean Haneffe Programma: Maandag 2 januari : Welkomsdrink 18.00 in Salle de Charvin Maandag

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Body Combat marathon Uitdaging! Body Combat Marathon 2016

Body Combat marathon Uitdaging! Body Combat Marathon 2016 Body Combat marathon 2016 Uitdaging! Body Combat Marathon 2016 Op 16 Januari 2016 heb ik meegedaan aan de Body Combat Marathon. Een bijzondere ervaring! Opbrengst voor Stichting Stop Pesten Nu! Uit mijn

Nadere informatie

snelsite gids by MoveNext - media design

snelsite gids by MoveNext - media design snelsite gids by MoveNext - media design Noordeinde 2d, 2311 CD Leiden - T +31 71 524 1831 - www.movenext.nl - info@movenext.nl Wie is MoveNext - media design? We zijn een ervaren team van professionals

Nadere informatie

1 Inleiding 9 INHOUDSOPGAVE

1 Inleiding 9 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 9 Voor wie is dit boek? 9 Structuur van het boek 9 Theorie 11 Factoren die het succes op de 10K bepalen 11 Aerobe capaciteit en uithoudingsvermogen 12 Snelheid 17 Efficiëntie

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper

DIABETES EN BEWEGEN Hypo of hyper DIABETES EN BEWEGEN Bewegen is voor iedereen belangrijk. Als u regelmatig beweegt, verbetert uw conditie. Ook kan voldoende beweging voorkomen dat u te zwaar wordt, en het helpt bij afvallen. Bovendien

Nadere informatie

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner:

Sta zonder twijfels en vragen, vol overtuiging en vreugde, in jouw authentieke kracht! Dit zegt een enthousiast gebruiker van deze planner: Boetseweg 47 7895 AV Roswinkel telefoon: 0591 785 780 www.jolandalinders.com e-mail: info@jolandalinders.com IBAN: NL32 KNAB 0729 6439 99 BIC: KNABNL2H KvK nummer: 59561742 BTW nummer: NL155366701B02 Alsjeblieft!

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

Oefening buikademhaling

Oefening buikademhaling Omgaan met stress Oefening buikademhaling Adem langzaam in gedurende drie tellen (door je neus) Adem langzaam uit gedurende vijf tellen (door je mond) Leg je hand op je buik om te voelen of je buik beweegt:

Nadere informatie

Week 1. Dag Training Intensiteitsomschrijving

Week 1. Dag Training Intensiteitsomschrijving Week 1 Om in een periode van 12 weken het totale trainingsvolume te kunnen opbouwen naar ongeveer per week, moet je in staat zijn om tijdens de eerste trainingsweek ongeveer 7 te verwerken. Hoewel het

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

DAG 1 : VALENCE VAISON-LA-ROMAINE

DAG 1 : VALENCE VAISON-LA-ROMAINE VALENCE NICE 2017 DAG 1 : VALENCE VAISON-LA-ROMAINE Dag 1 : Met de TGV vanuit Brussel of Lille naar Valence (beneden Lyon). Aankomst daar voorzien om 11 uur ongeveer -> Die dag is er nog 113 km te rijden

Nadere informatie

Training Trainingsintensiteit:

Training Trainingsintensiteit: Training Niet de kwantiteit maar wel de kwaliteit van de trainingen zorgen voor resultaat. Iedere sporter heeft individuele eigenschappen qua aanpassingsvermogen en genetische kenmerken. Training is daarom

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

BOUWEN AAN JOUW IDEALE EIGEN PRAKTIJK Utrecht. 14 juni 2013 - van 10.00 tot 17.00 EEN TRAINING VOOR PSYCHOLOGEN, THERAPEUTEN EN PRAKTIJKMEDEWERKERS

BOUWEN AAN JOUW IDEALE EIGEN PRAKTIJK Utrecht. 14 juni 2013 - van 10.00 tot 17.00 EEN TRAINING VOOR PSYCHOLOGEN, THERAPEUTEN EN PRAKTIJKMEDEWERKERS BOUWEN AAN JOUW IDEALE EIGEN PRAKTIJK Utrecht 14 juni 2013 - van 10.00 tot 17.00 EEN TRAINING VOOR PSYCHOLOGEN, THERAPEUTEN EN PRAKTIJKMEDEWERKERS IDEALE EIGEN PRAKTIJK Met plezier en voldoening werken

Nadere informatie

Maximale inspanningstest

Maximale inspanningstest Maximale inspanningstest Je komt bij ons in het ziekenhuis voor een test. Die test heet maximale inspanningstest. Het is een onderzoek waarbij de dokter onderzoekt: Hoe jouw conditie is. Hoe je longen,

Nadere informatie

Jan Vanhees Berggids en verantwoordelijke Berggidsenbureau NAMASTE

Jan Vanhees Berggids en verantwoordelijke Berggidsenbureau NAMASTE Wij verzamelden voor u deze informatie uit een - in Nederland verschenen artikel. Het artikel gaat dieper in op alle aspecten die bij de beklimming van de Mont Blanc komen kijken. We selecteerden de voor

Nadere informatie

Uitnodiging wedstrijden Le Corbier 2010-2011. Trophée de Wallonie Trophée Jean Haneffe

Uitnodiging wedstrijden Le Corbier 2010-2011. Trophée de Wallonie Trophée Jean Haneffe Ski Club de Bruxelles rue Frans Merjay, 111 1050 Bruxelles Uitnodiging wedstrijden Le Corbier 2010-2011 Trophée de Wallonie Trophée Jean Haneffe Programma: Zondag 2 januari : Koersvergadering 19.00 in

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN

TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN TRAINING DESLY HILL : VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Een goede voorbereiding is immers het halve werk. Maar wat is nou een goede voorbereiding op een nieuw skeelerseizoen? Op www.skatepodium.com geeft

Nadere informatie

Beginnersschema. Hardloopaanbiedingen.nl wenst je heel veel succes en plezier met hardlopen!

Beginnersschema. Hardloopaanbiedingen.nl wenst je heel veel succes en plezier met hardlopen! Beginnersschema In het beginnersschema wordt er gewerkt met hardlopen en wandelen. De bedoeling van de wandelpauzes is dat men actief kan herstellen van de looppas. In de eerste maanden van je opbouw werk

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

5 tips om je facturen vlot betaald te krijgen

5 tips om je facturen vlot betaald te krijgen 5 tips om je facturen vlot betaald te krijgen Onbetaalde facturen zijn een bron van stress. Hoe langer de betalingen uitblijven hoe nijpender de stress. De BTW moet dikwijls vooruit betaald worden. Cash

Nadere informatie

Raadsman, heeft u nog raad?

Raadsman, heeft u nog raad? Raadsman, heeft u nog raad? Het vliegtuig waarmee wij landen op het Noorse vliegveld stuitert een paar keer over de landingsbaan. Er is een sneeuwstorm buiten als we aankomen. Samen met het Tweede Mariniersbataljon

Nadere informatie

Dit is misschien wel de mooiste manier om kennis te maken met het fenomeen Huttentocht. Samen met een groep tot max. 12 personen doe je een 8-daagse

Dit is misschien wel de mooiste manier om kennis te maken met het fenomeen Huttentocht. Samen met een groep tot max. 12 personen doe je een 8-daagse Dit is misschien wel de mooiste manier om kennis te maken met het fenomeen Huttentocht. Samen met een groep tot max. 12 personen doe je een 8-daagse tocht ( 6 wandeldagen ) door het Silvretta bergmassief

Nadere informatie

Slaapproblemen? Gezonde slaap

Slaapproblemen? Gezonde slaap Dit is een folder van www.orthoconsult.nl geschreven door dhr. drs. Ard Nieuwenbroek, trainer/ therapeut bij Ortho Consult. Deze folder is op een aantal punten aangepast en aangevuld door de stressbegeleiders

Nadere informatie

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil

Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil Titel: Reisdatum: Reiscode: Duur: Schip: Inscheping: Ontscheping: Taal: Let op: Meer over: Alpine Peaks of Spitsbergen - Ski & Zeil 27 apr - 4 mei, 2018 RVR14-18

Nadere informatie

GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 8 T/M 12 NOVEMBER Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen van 9

GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 8 T/M 12 NOVEMBER Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen van 9 GLETSJER TRIP STUBAIER GLETSJER OOSTENRIJK 8 T/M 12 NOVEMBER 2017 Early birds broes n Stubaier gletsjer Oostenrijk Indoorskiassen 2017 1 van 9 Programma In november zullen we opnieuw afreizen naar de Stubaier

Nadere informatie

Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen

Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen 2014 Je beste jaar! De kracht van kiezen en doelen stellen Je wordt als professional gewaardeerd binnen de organisatie waar je werkt. Je bent duidelijk

Nadere informatie

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC

TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC TRAININGSCOACH AFRICA CLASSIC Hard work, magic moments: starting now! Africa Classic voert over glooiende paden van steenslag, zand en stof. In zes dagen leg je in de hitte veel kilometers en hoogtemeters

Nadere informatie

Tour de France BBB van zaterdag 22 mei tot en met zondag 30 mei 2010

Tour de France BBB van zaterdag 22 mei tot en met zondag 30 mei 2010 Tour de France BBB van zaterdag 22 mei tot en met zondag 30 mei 2010 Beste BBB-vrienden, Dat ons initiatief van vorig jaar een schot in de roos was, blijkt meer dan ooit. Na een meer dan geslaagde première

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf

ASSERTIVITEIT. beter communiceren vanuit jezelf ASSERTIVITEIT beter communiceren vanuit jezelf Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij

Nadere informatie

Wildernistocht door Zweeds Lapland

Wildernistocht door Zweeds Lapland Wildernistocht door Zweeds Lapland herfstprogramma 2016 17-24 september aanmelden via yuriklaver@gmail.com INTRODUCTIE Beste lezer, voor je ligt het herfstprogramma van een reis door de magistrale wildernis

Nadere informatie

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK!

BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! BERG EN HUSKY EXPEDITIE IN ZWEEDS LAPLAND - UNIEK! Beleef het ultieme winteravontuur tijdens een 6-daagse hondensledetocht in het uiterste noorden van Zweeds Lapland. Het traject van deze expeditie volgt

Nadere informatie

Activelifestyle. FIT-Guide

Activelifestyle. FIT-Guide Activelifestyle FIT-Guide Inleiding U wilt uw doel behalen, maar weet niet precies hoe. Deze FIT-Guide is er om u tips en een inside look van ons product te geven. Alleen training is niet het enige wat

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4 Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Stop met vergelijken. Je bent uniek

Stop met vergelijken. Je bent uniek Stop met vergelijken. Je bent uniek Deze week schrijft Tineke Franssen, een van de wandelcoaches van Het Coach Bureau, het artikel. Vlak voor de zomer rondt zij het wandelcoachtraject af met Hanneke (43).

Nadere informatie