MONT BLANC. met berggidsenbureau Namaste Mountainguides EXCLUSIEF. In samenwerking met

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MONT BLANC. met berggidsenbureau Namaste Mountainguides EXCLUSIEF. In samenwerking met"

Transcriptie

1 MONT BLANC EXCLUSIEF met berggidsenbureau Namaste Mountainguides In samenwerking met

2 MONT BLANC EXCLUSIEF met berggidsenbureau Namaste Mountainguides Disclaimer Bij het samenstellen van dit ebook is de grootste zorg besteed aan de juistheid van de hierin opgenomen informatie. Namaste en/of AltitudeDream.com kan echter niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onjuist verstrekte informatie in dit ebook.

3 INHOUDSOPGAVE 1 BERGGIDSENBUREAU NAMASTE MOUNTAINGUIDES 1.1 Filosofie 1.2 Onze missie 1.3 Onze waarden 1.4 De berggidsen MONT BLANC EXCLUSIEF 2.1 Wat en waar? 2.2 Hoe en wanneer? 2.3 Sterke punten 2.4 Het programma in detail 2.5 Aantal kansen op de top 2.6 Welke fysieke conditie is nodig? HOOGTE EN HOOGTEZIEKTE 3.1 Het effect van de hoogte 3.2 Hoogte & hoogteziekte 3.3 Hoogtetraining & acclimatisatie 3.4 Voordelen slapen in de hoogtetent Tips bij Live High Train Low training 3.6 Afmetingen van de hoogtetent Praktisch 4.1 Hoe inschrijven? 4.2 Verzekeringen 4.3 Op de hoogte blijven 4.4 Informatieavonden 4.5 Huur technische materialen

4 1. BERGGIDSENBUREAU NAMASTE MOUNTAINGUIDES 1.1 FILOSOFIE Namaste Mountainguides is het allereerste berggidsenbureau in België. Als belangrijke doelstelling wil Namaste de bergsport op een veilige manier openstellen voor een groot publiek. Daarin kan onze nu meer dan 20 jaar ervaring het verschil maken. Onze Namaste filosofie behelst: U veilig en onder de beste omstandigheden begeleiden. U de bergen laten ontdekken en laten beleven. U initiatief laten nemen waar het gewenst is. Dit avontuur samen met u beleven ONZE MISSIE Namaste organiseert en begeleidt voor bergsportliefhebbers, families en bedrijven, unieke bergervaringen. Zowel individuen als groepjes goede vrienden of families kunnen inschrijven in bestaande groepsprogramma s of opteren voor een gepersonaliseerde bergvakantie.

5 Uw veiligheid op nummer één. Tijdens de programma s is uw veiligheid ons belangrijkste aandachtspunt. Het ervaren Namaste team bestaat uitsluitend uit gediplomeerde UIAGM berggidsen. Zij zijn houder van het internationaal erkende diploma met betrekking tot begeleiding van bergsportactiviteiten. Het is wereldwijd het meest gespecialiseerde dat je kan behalen. Hun sterk gespecialiseerde opleiding geeft garantie tot de hoogst mogelijke veiligheid. Het Namaste werkterrein Het Namaste alpine werkterrein bevat vrijwel alle bergsportdisciplines. Tijdens de zomermaanden zijn we vooral actief met gletsjertochten, bergbeklimmen, via ferrata en rotsklimmen. Voor de winterdisciplines als ijswatervalklimmen, speciale skidisciplines zoals off piste ski, skitoeren en freeride snowboarden wachten we op koude en/of sneeuwrijke periodes. 3 Samen met u bergen beleven is onze hoofdmissie. Daar steken we graag tijd in.

6 1.3 ONZE WAARDEN Vakmanschap, expertise en ervaring Ga jij naar haaien duiken zonder de begeleiding van een hoogopgeleide duiker? Ook in bergsport kan de intense beleving van een schitterende beklimming snel plaats maken voor een drama. Het vakmanschap van een hoogopgeleide, internationaal erkende UIAGM berggids is hier dan op zijn plaats. De gespecialiseerde expertise en uitgebreide ervaring van uw berggids kan uw intens bergsportavontuur in goede banen loodsen en laten uitmonden in een topper, letterlijke en figuurlijke. Veiligheid Berggidsen zijn de enigen die speciaal opgeleid zijn om in de soms snel veranderen bergomstandigheden het meest passende antwoord te vinden. Hun uitgebreide ervaring en sterk gespecialiseerde kennis van het bergmilieu en de veiligheidstechnieken helpen om omstandigheden haarfijn te analyseren en te koppelen aan doelgerichte eenvoudige oplossingen in functie van uw veiligheid. Namaste Mountainguides werkt uitsluitend met UIAGM berggidsen. 4 Passie Namaste berggidsen zijn gepassioneerde bergfanaten. Hun liefde voor de bergen is zo groot dat zij dikwijls een zekere, goed betaalde job inruilden voor een leven in en met de bergen.

7 Om dit te doen moet de lokroep van de bergen groot zijn. Een leven in en met de natuur, hiermee constant rekening houden en soms overgeleverd worden aan haar grillen, zoek je niet zomaar op. Liefde op het eerste gezicht is hier niet genoeg. Een levenslange liefde voor de bergen is hier meer op zijn plaats. Namaste staat voor gedeeld avontuur. Onze passie kunnen delen met anderen en u laten meegenieten van onze kennis en ervaring is, voor ons als berggids, een groot voorrecht, een erg mooi stukje van onze job. Geniet er ten volle van. Authentieke bergervaringen Durven dromen van dingen die kriebels van onzekerheid in je buik geven, zorgt voor intens leven. Onze programma s houden nogal wat avontuurlijke uitdagingen in, maar je kan op ons rekenen. Bergsport is ons vak, daar zijn we goed in. Zo kan jij onbezorgd op stap om onbekende terreinen te verkennen en eigen grenzen te verleggen. Het Namaste berggidsenteam neemt er met plezier nog een extra taak bij. Samen met u, uw dromen verwezenlijken. 5 Het worden intense authentieke bergervaringen die diep op jullie harde schijf gegrift worden. Wanneer jij durft te dromen, doen wij graag de rest.

8 Duurzaamheid en natuurbehoud Klantentevredenheid is de basis van onze duurzame werking, de noodzakelijke schakel in het voortbestaan van berggidsenbureau Namaste. Meer dan 20 jaar werking met stijgende deelnemersaantallen is het bewijs en de illustratie ervan. Een regelmatige integrale kwaliteitszorg, blijven sleutelen en bijstellen van programma s en een constant zichzelf in vraag stellen, zijn de typische werkmiddelen die bij Namaste tot duurzame bergsport leiden. Daarin onderscheiden we ons en daarvoor willen we blijven gaan. Duurzaamheid betekent bij Namaste ook vasthouden aan onze bedrijfsfilosofie. Samen met onze klanten bergsport beleven is iets heel anders dan werken voor klanten. Wij willen dit avontuur samen met jullie beleven. 6 Een derde vorm van duurzaamheid vinden we in natuurbehoud. De nefaste resultaten van Global warming zijn goed zichtbaar in het gebergte. Daar zullen we met zijn allen iets tegen moeten doen. Het promoten van carpooling, het niet meer drukken van uitgebreide publiciteitsfolders, het focussen van de administratie op zuivere digitale weg, het zijn allemaal bewust keuzes die hun steentje kunnen bijdragen. Ook op het terrein zelf zijn we er bewust mee bezig.

9 Zo staan wij voluit achter de idee dat iedereen zijn eigen afval mee terug naar beneden neemt zodat het op een gepaste manier kan verwerkt worden. Een helikopter hiervoor sterk vervuilende kerosine laten verbruiken lijkt ons geen goede optie. Het is slechts een kleine moeite en met de juiste instelling zelfs helemaal geen moeite. 1.4 DE BERGGIDSEN Het beroep van berggids is in alle Alpenlanden beschermd, dit in functie van de veiligheid van u als klant. De wetteksten zijn erg duidelijk: alleen erkende berggidsen mogen mensen tegen betaling begeleiden. Berggidsenbureau Namaste Mountainguides werkt met een uitgelezen team van berggidsen. Zonder uitzondering hebben zij een internationale UIAGM erkenning en moeten zij zich verplicht en op regelmatige basis bijscholen. Op die manier blijven onze berggidsen op de hoogte van de nieuwste veiligheidstechnieken en reglementeringen en kunnen wij u de grootst mogelijke zekerheid op veiligheid en kwaliteit garanderen. 7 Wil je meer weten over ons berggidsenteam? > namaste-mountainguides.com/over-namaste/berggidsenteam

10 2. MONT BLANC EXCLUSIEF 2.1. WAT & WAAR? Het programma MONT BLANC EXCLUSIEF is een uniek programma dat als doel heeft je op de best mogelijke manier te coachen en te begeleiden naar de top van de MONT BLANC. De Mont Blanc is met zijn 4810 meter, de hoogste berg van West-Europa. Met dit programma heb je de beste kansen op de top en krijg je meerdere beklimmingen van 4000 ers in het Monte Rosa massief extra. Door te werken met maximaal 2 personen per gids, verhogen de aanpassingsmogelijkheden bij minder goed weer en kunnen wij u nog meer garantie geven op een succesrijke beklimming. 8 ONZE PARTNER ALTITUDE DREAM AltitudeDream, is partner van Namaste Mountainguides en marktleider in de Benelux op het gebied van hoogtetraining. AltitudeDream is trots op alle klimmers die vandaag gebruik maken van onze hoogtetenten. Wij krijgen nog steeds kippenvel bij het ontvangen van een foto waarop een van onze klanten op de top van de Mont Blanc staat. Dit is en blijft voor ons bijzonder inspirerend. Het geeft ons heel veel positieve energie die we dagelijks trachten om te zetten in nog betere producten, service en kennis op het gebied van hoogtetraining.

11 Door de samenwerking met onze partner AltitudeDream, voorzien wij in dit programma de best mogelijke aanpassing aan de hoogte en krijgen je trainingsinspanningen merkelijk een hoger rendement op het terrein. Ben je op zoek naar kwaliteit, maximale kansen op de top en een uitermate persoonsgebonden begeleiding dan is dit programma wellicht het beste dat je op de markt kan vinden HOE & WANNEER? Drie mogelijkheden Het programma MONT BLANC EXCLUSIEF kan doorgaan met één berggids voor twee personen voor de volledige tijd van het programma. 9 Wens je niet afhankelijk te zijn van je medeklimmer tijdens de beklimming van de Mont Blanc, dan hebben we de combiformule: 1 berggids per 2 deelnemers tijdens de eerste drie dagen. 1 berggids per deelnemer voor de beklimming van de Mont Blanc Zo kunnen de berggidsen de eigenlijke beklimming optimaal aanpassen aan de mogelijkheden van deelnemers. Daarnaast bieden wij het programma ook aan met volledige private begeleiding.

12 Periode De hutten in het Monte Rosa massief zijn meestal open tussen de laatste week van juni en de eerste week van september. Binnen deze periode kan de datum van het programma MONT BLANC EXCLUSIEF vrij gekozen worden door de deelnemers. Het volstaat van je aan te melden met je/jullie voorkeurdatum. Maatwerk Het programma gaat altijd door in de vorm van maatwerk. Wij voorzien dus geen vaste data maar passen ons graag aan de wensen van 1, 2 of eventueel meerdere deelnemers aan STERKE PUNTEN Een exclusief en intiem programma voor maximaal 2 personen. Beklimming van meerdere ers in het Monte Rosa gebied als voorbereiding. De hoogst mogelijke kansen op succes binnen beschikbare tijd. Soepele aanpassingsmogelijkheden die succeskansen positief kunnen beïnvloeden. Sterkere prestaties door de best mogelijke hoogteaanpassing. Meer dan in elk ander Mont Blanc programma is de gepersonaliseerde aanpak van deze klimweek de sleutel tot succes. 10

13 De beklimmingen van meerdere 4000-ers in het Monte Rosa massief tijdens de eerste 3 dagen laten toe om hoog te slapen en er ook actief te presteren. Tijdens de beklimmingen leer je technisch lopen met je stijgijzers en zal je zelfzeker en economisch leren voortbewegen op sneeuw en ijs. De relatieve rustdag op dag 4 laat je spieren degelijk recupereren van de gedane inspanningen en zal je, samen met een verkwikkende nacht in het dal optimaal voorbereiden op de ultieme klim. In geval van nood kan hij ook ingelast worden als reservedag voor een topbeklimming. Voor die topbeklimming, die verloopt langs de koningsroute trekken we drie dagen uit. Het volledig programma staat niet alleen in functie van de beklimming van de Mont Blanc maar ook in functie van de twee deelnemers waarmee de gids een vertrouwelijke relatie kan opbouwen. Gewenste aanpassingen kunnen eenvoudig aangebracht worden zodat de week totaal jullie week wordt. 11

14 2.4. HET PROGRAMMA IN DETAIL De voorbereiding Na inschrijving nemen wij indien gewenst contact op met een fitnesscentrum naar uw keuze. Wij kunnen zo de aanwezige fitnessbegeleider degelijk briefen over de te trainen spiergroepen en het gewenste trainingsresultaat. Nadien kunnen zij echt gericht met u aan de slag gaan om u in de meest geschikte conditie te brengen voor de klim. Intussen neemt de verantwoordelijke van onze partner AltitudeDream met u contact op. 5 weken voor aanvang van de activiteit leveren zij bij u aan huis een hoogtetent en brengen u van alle details op de hoogte. Doel is dat je de komende 4 weken de nacht doorbrengt in deze hoogtetent en je lichaam zich al slapende zal aanpassen aan de hoogte. Uiteraard kan je tijdens deze periode je normale leven blijven verder zetten. Slapen in deze hoogtetent kan op een gewone matras en in normaal bedlinnen. Beetje bij beetje zal je de zuurstof in de tent laten zakken zodat je lichaam kan aanpassen aan de gesimuleerde hoogte. Je maakt zo extra rode bloedcellen aan die nadien instaan voor een verbeterd zuurstoftransport naar je spieren. 12 Je zal het effect ook waarnemen tijdens je trainingen. Een week voor je programma stop je hiermee en komt AltitudeDream de tent weer ophalen.

15 De klimweek Mont Blanc zelf Het programma start en eindigt in Chamonix. Onze deelnemers komen met eigen middelen ter plaatse. 13

16 DAG1 Afspraak in Chamonix Mont Blanc op de Namaste basis. Contact met de Namaste berggids, controle van het materiaal en eventueel organisatie van gehuurde technische materialen en bergschoenen. We rijden door het Mont Blanc massief richting Aosta en verder naar Gressoney. De kabelbanen brengen ons vanuit Staffal in één ruk 1150m hoger tot aan de gletsjer. Van daaruit klimmen we naar rifugio Citta di Mantova op net geen 3500m hoogte. Dit kan omdat je lichaam, na het slapen in de hoogtetent, goed aangepast is aan de hoogte. DAG2 Vandaag beginnen we aan een reeks eenvoudige 4000-ers die zich op de oostelijke flank van de Lysgletsjer bevinden. Als alles goed zit beklimmen we, via technisch eenvoudige beklimmingen tot de top van 5 bergen van meer dan 4000 meter en overnachten we daarna in de hoogste hut van de Alpen. De Capanne Margherita is gelegen op 4554 m hoogte op de top van Punta Gnifetti (Signalkuppe). Het wordt onze 6e vierduizender van de dag. 14 DAG3 Na de inspanningen van gisteren nemen we het vandaag wat rustiger. Actief recupereren kunnen we het nog niet noemen maar vandaag gaat het vooral bergaf. Wanneer er nog genoeg kracht in de benen zit en het weer ons toelaat dat de rest van de week kan doorgaan als gepland, kunnen we eventueel nog één of twee 4000-er aan het klimpalmares toevoegen. Daarna zakken we af naar de vallei en rijden we terug naar Chamonix voor een deugddoende nacht.

17 DAG4 Relatieve rustdag. Vandaag is de gids er niet bij maar hij zal jullie wel enkele mooie wandelingen in de vallei aanbevelen om de spieren wat los te gooien. Rustig aan, het doel van vandaag is je spieren te laten recupereren. DAG5 We nemen één van de hoogste kabelbanen van Europa naar de Aiguille du Midi (3800m). Langs de scherpe sneeuwgraat dalen we af naar de Glacier du Géant. Een korte klim brengt ons naar refuge des Cosmiques (3613m). DAG6 We starten vroeg de klim naar de top. Het parcours loopt via de schouder van de Mont Blanc du Tacul, van de Mont Maudit en via de noordwand naar de top van de Mont Blanc. De afdaling doen we via dezelfde weg. Vanavond slapen we een tweede nacht in refuge des Cosmiques. 15 DAG7 Beklimming volgens voorstel van de gids en in samenspraak met de deelnemers. Indien gewenst kan dit programma ook beneden in de vallei doorgaan. SPECIAAL We kunnen ook op dag 5 of dag 7 naar de top. Het gewijzigd programma wordt door de gidsen in samenspraak met de deelnemers uitgewerkt volgens de noden en mogelijkheden die vooral te maken hebben met veiligheid en weersomstandigheden.

18 2.5. AANTAL KANSEN OP DE TOP Met het MONT BLANC EXCLUSIEF programma heb je strikt bekeken op 3 verschillende momenten de kans om naar de top van de Mont Blanc te klimmen. Wanneer je deze kans zal grijpen hangt af van zowel de weersomstandigheden als de veiligheidscondities van de berg. Je kunt zowel op dag 5, 6 en dag 7 naar de top. Je Namaste berggids houdt het weer nauwlettend in het oog en zal hierin de beste beslissing voorstellen. Voor hem is dit een dagdagelijkse beslommering, zijn way of live in de bergen. Hoe groot de kans is dat je de top kan halen hangt verder vooral af van jouw; fysieke conditie kledij aanpassing aan de hoogte 16 In je fysieke conditie hebben wij als berggidsenbureau slechtst een beperkte inbreng. Die breng je zelf in orde. Wij willen graag je trainer op de hoogte brengen van welke soort fysiek je nodig hebt. Gebruik deze kans (zie verder). Ook in je kledij zal jij de belangrijkste keuzes zelf maken maar wij zullen je op onze informatieavond degelijk inlichten zodat je deze keuzes optimaal en met kennis van zake kunt maken.

19 Jouw aanpassing aan de hoogte hebben we met dit programma volledig in de hand. Dit uiteraard wanneer je doet wat er voorgeschreven wordt bij het gebruik van de hoogtetent. Door het degelijk gebruik van de hoogtetent kan je er zeker van zijn dat je geen hoogteziekte zal krijgen, dat je kan rekenen op een degelijke nachtrust in de berghutten (wanneer je slecht aangepast bent speelt dit dikwijls parten) en kan je zeker zijn dat je trainingsresultaat een optimale invulling krijgt in je fysieke activiteit in de bergen. Slaap gerust op beide oren, hier kan niets meer misgaan. Hoe meer factoren je naar je hand zet, hoe groter je kansen op de top zullen zijn. Met deelnemers die een steengoede conditie hebben, degelijk gekleed zijn tegen de soms ruige weersomstandigheden en geen last hebben van de hoogte en er dus goed kunnen presteren, kunnen onze berggidsen langer doorgaan wanneer de omstandigheden tijdens de klim wat kritieker worden WELKE FYSIEKE CONDITIE IS NODIG Bergbeklimmers moeten het vooral hebben van een goede algemene uithouding en sterke been- en buikspieren. De beklimming van de Mont Blanc betekent voor de meeste deelnemers een constante fysieke inspanning van 10 tot 12 uur. Het hoogteverschil dat je die dag in zowel positieve als in negatieve zin moet overbruggen bedraagt zowat 1500 hoogtemeters en dit

20 allemaal boven 3500m. De andere dagen zijn we gemiddeld 6 tot 8 uur onderweg. Het mag geweten zijn, voor de beklimming van de Mont Blanc kan je best beschikken over een ijzersterke fysieke conditie. Het verleden heeft aangetoond dat een combinatie van krachttraining (vooral buikspieren en bovenbeenspieren) en uithoudingsactiviteiten als fietsen of mountainbiken (indoor of outdoor) je de beste trainingsresultaten geeft. Hardlopen geeft je uiteraard wel een goede conditie maar die is weinig specifiek en dus minder geschikt voor het klimmen in de bergen. Wil je je trainingsschema zelf opstellen dan kan dit uiteraard. Je kunt dan wel best op de hoogte zijn van soorten trainingen, trainingsintensiteiten, hartslagmeting, trainingsopbouw... Een verkeerd opgebouwde training kan je anders snel naar overbelastingsletsels of ongewenst negatieve trainingsresultaten leiden. 18 Outdoor werken aan je conditie is aangenaam maar vraagt wel ervaring wanneer je het gecontroleerd wil doen. Daarnaast is zuivere krachttraining voor bijvoorbeeld de grote dijspieren (quadriceps) het gemakkelijkste indoor te trainen. Wellicht geeft de combinatie van beide je het meest bevredigende trainingsplezier. Wanneer je niet gewoon bent om te trainen raden wij je aan om je actuele conditie eerst te laten testen in een gerespecteerd fitnesscentrum en je trainingen te laten opvolgen door een gediplomeerde trainer.

21 Hoe werkt het? In een eerste fase (meestal bij eerste contact) wordt je fysieke conditie getest. Hierna kunnen de fitnessspecialisten zich een goed beeld vormen van de punten waaraan je best zal werken en zal je een aangepast en persoonlijk trainingsprogramma krijgen dat je specifiek kan voorbereiden op bergtochten en beklimmingen. Wanneer je overweegt om je trainingen in een fitnesscentrum te laten doorgaan, laat het ons dan gerust weten. Bergsport vraagt een speciale conditie waarmee men meestal minder voeling heeft. Met een eenvoudig telefoontje kunnen wij de fitnessexpert inlichten wat voor u belangrijk zal zijn en hoe je eindsituatie er best kan uitzien. Met deze informatie is het voor hen niet moeilijk om je te voorzien van een gepast trainingsprogramma. 19

22 2.7. VERBLIJF De meeste overnachtingen gaan door in berghutten. Namaste Mountainguides bekommert zich hierover. Daar hoef je je als klant geen zorgen om te maken. Dit is inbegrepen in de service van de berggidsen. Op dagen 3 en 4 en eventueel de dagen voor en na het programma slaap je beneden in de vallei van Chamonix. Wij laten onze deelnemers volledig vrij om een overnachtinggelegenheid te kiezen naar eigen wensen. Wij staan jullie, op jullie vraag, graag bij om hierin een geschikte keuze te maken. 20

23 2.8. WAT BIJ SLECHT WEER? Slecht weer kan in sommige gevallen roet in het eten gooien. Wanneer je van de natuur je speelterrein maakt moet je met die natuur ook rekening kunnen houden. Eén ding staat vast. De natuur wint altijd op de mens, wanneer die onbesuisd te werk gaat. Voorzichtigheid is geboden. Enerzijds kan slecht weer de berg, na bijvoorbeeld uitbundige sneeuwval, in lawinegevaarlijke conditie brengen. Anderzijds kan slecht weer tijdens de klim levensgevaarlijk worden. Op de Mont Blanc zijn we actief op zeer grote hoogte. De weersomstandigheden kunnen er extreme vormen aannemen. Berggidsenbureau Namaste Mountainguides wil haar deelnemers niet alleen de hoogst mogelijke kansen bieden om de beklimming succesrijk te beëindigen. Als hoog opgeleide berggidsen willen wij ook ten volle waken over uw veiligheid. 21 Je kan je verhaal immers pas vertellen wanneer je veilig en wel terug in het dal bent. Wanneer de omstandigheden te gevaarlijk zijn voor een klim, zal de berggids uitkijken naar andere alternatieven op een plaats in de Alpen waar het weer op dat moment een veilige klim toelaat. Aangezien het Mont Blanc massief zich erg centraal in de Europese Alpen situeert, is dit meestal niet moeilijk te vinden.

24 Wij hopen dat in zo n geval, dit vervangprogramma volledig jullie goedkeuren kan krijgen. Wij beseffen enerzijds dat het aflasten van de klim naar de Mont Blanc voor onze deelnemers een teleurstelling betekent, maar anderzijds zijn de bergen te mooi om het hierbij te laten. Genieten van een mooie alternatieve beklimming en eventueel uitkijken naar een eventuele volgende poging lijkt ons de meest positieve oplossing om zo n klimweek in schoonheid te beëindigen. Wij hopen dat jullie dit ook zo voor ogen hebben. 22

25 2.9. PRIJZEN Actuele prijzen van de verschillende programma s vind je op Inbegrepen Alle organisatiekosten Contact met het fitnesscentrum naar uw keuze Gebruik van 4 weken hoogtetent met inbegrip van levering, afhaling en dergelijke uitleg via AltitudeDream 6 dagen intensieve begeleiding door een Namaste berggids Onkosten van de berggids Gebruik van de gemeenschappelijke materialen als touwen e.d. Diploma bij gelukte beklimming van de Mont Blanc 23 Niet inbegrepen x Verblijf in het dal x Onkosten voor kabelbanen en het verblijf in de berghutten. Zie hiervoor de actuele budgetprijs op de pagina van het programma om de Namaste Mountainguides website. x Persoonlijk klimmateriaal (eventueel te huur) kijk hiervoor op: > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/huur-materiaal

26 3. HOOGTE EN HOOGTEZIEKTE 3.1. HET EFFECT VAN DE HOOGTE Bij het klimmen en wandelen in de bergen kunnen lichamelijke klachten ontstaan die het gevolg kunnen zijn van de hoogte. Het gaat om een samenspel van verschijnselen die optreden als iemand zich te snel naar grotere hoogte begeeft. Dit fenomeen wordt aangeduid met de term hoogteziekte HOOGTE & HOOGTEZIEKTE Hoogteziekte is gewoon een verzamelnaam voor acute hoogteziekte (AMS), hersenoedeem en longoedeem door de grote hoogte veroorzaakt. 24 Acute hoogteziekte kan ontstaan door onvoldoende aanpassing aan de lage zuurstofdruk, die op grote hoogte aanwezig is, en dit door te snel die hoogte te bereiken. Hieronder een tabel met per hoogte het bijhorende percentage van mensen die te maken krijgen met (lichte) hoogteziekte:

27 Deze cijfers zijn indrukwekkend en tonen het belang aan van een goede hoogteacclimatisatie HOOGTETRAINING & ACCLIMATISATIE U kunt de kans op hoogteziekte aanzienlijk verlagen door uw lichaam in de weken voor uw expeditie te laten acclimatiseren aan de hoogte in een hoogtetent. 25 Hoe werkt het? Hoe hoger in de bergen, des te lager de luchtdruk zal zijn en hierdoor zijn ook minder zuurstofmoleculen per volume aanwezig. Dit betekent dus dat je bovenop een berg minder zuurstof inhaleert dan op zeeniveau. Het minder zuurstof binnen krijgen stimuleert het lichaam om zich aan te passen aan deze nieuwe situatie. Na verloop van tijd zijn er dan ook verschillende systemen zoals ademhaling, transport in het bloed (aantal rode bloedcellen) en de zuurstofopname in de spieren aanzienlijk verbeterd.

28 De hoogtetent maakt gebruik van dit proces en gebruikt dezelfde zuurstofarme lucht alsof u bij uw thuis bovenop een berg staat. De bijhorende hoogtegenerator haalt een klein percentage zuurstof uit de normale lucht en pompt de overige zuurstofarme lucht in de hoogtetent VOORDELEN SLAPEN IN DE HOOGTETENT In de hoogtetent slaap je in een omgeving met minder zuurstof. Normaal gesproken zit er 20,9% zuurstof in de lucht. In een hoogtetent die op de generator ingesteld is op 2500m hoogte is het zuurstofpercentage nog maar 15,5%. Je lichaam reageert hierop door onder andere meer rode bloedlichaampjes aan te maken. Het nut van slapen op hoogte is bewezen door wetenschappelijk onderzoek. Ook bergbeklimmers hebben goede ervaringen met het gebruik van gesimuleerde hoogte voordat men daadwerkelijk op hoogte gaat presteren. 26 Verhoging van zuurstoftransport, zuurstofopname en glucose- opname in spieren en organen zijn de belangrijkste resultaten van deze vorm van Live High, Train Low hoogtetraining.

29 TIPS BIJ LIVE HIGH TRAIN LOW TRAINING 1. Zorg vooraf al voor een degelijke basisconditie 2. Drink 1 liter water meer dan normaal 3. Slaap voldoende uren in de hoogtetent 4. Neem iedere ochtend extra ijzer supplementen op een nuchtere maag 5. Combineer dit ijzer met een verse appelsien voor een betere opname 6. Eet eens vis. In vis zit veel foliumzuur 7. Luister goed naar je lichaam 8. Bouw de hoogte langzaam op Eet voldoende groene groenten en rood vlees 10. Vermijd stress! 3.6. AFMETINGEN VAN DE HOOGTETENT Er zijn verschillende afmetingen beschikbaar. AltitudeDream heeft voor iedere situatie de meest geschikte hoogtetent op voorraad. Afhankelijk van de afmetingen van uw bed zullen we de meest geschikte hoogtetent leveren.

30 Portable bed-tent: L:204cm x B:153cm x H:150cm Deluxe bed-tent: Beschikbaar in Queen size en King size. 28 Queen size: L: 208 cm B: 158 cm H: 160 cm King size: L: 212 cm B: 200 cm H: 160 cm

31 4. PRAKTISCH 4.1. HOE INSCHRIJVEN Wanneer je de beslissing hebt genomen om met berggidsenbureau Namaste Mountainguides in zee te gaan stuur je ons een mailtje of geef je ons een belletje om te zien of de datum van je (jullie) keuze nog mogelijk is: Mailen kan op: Telefonisch contact: Na bevestiging kan je het inschrijvingsformulier invullen op onze website. Je krijgt hierop per automatische mail een bevestiging dat het formulier verstuurd werd en de betaling kan overgemaakt worden op onze rekening. 29 Betalen kan op het rekeningnummer van: Namaste Mountainguides IBAN BE BIC BEBABEBB Wanneer zowel het inschrijvingsformulier als de betaling in ons bezit zijn versturen wij u een definitieve bevestiging en kan je op je beide oren slapen of beter nog, er keihard tegenaan gaan tijdens je trainingen.

32 4.2. VERZEKERINGEN Bij Namaste Mountainguides kan je twee soorten verzekeringen afsluiten. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid en een annuleringsverzekering. Een verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid, zal je verzekeren wanneer je zelf een fout begaat ten opzichte van een andere deelnemer. Deze verzekering is verplicht voor alle deelnemers. Wanneer je die elders hebt dan vermeld je dit op het inschrijvingsformulier. Namaste Mountainguides heeft een combinatieverzekering uitgewerkt voor Burgerlijke Aansprakelijkheid, Persoonlijke Ongevallen en Ziekte en Opzoekkosten bij redding. Je vindt meer info en details op onze website > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/verzekering Om je zelf niet op kosten te jagen wanneer onvoorziene omstandigheden je toch beletten om het programma te volgen en toe te laten dat het programma doorgang kan vinden voor eventueel de andere deelnemer bieden we een annuleringsverzekering aan. Ook deze informatie vindt je op onze website op 30 > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/verzekering Sluit je deze verzekering liever elders af dan moet je alleen rekening houden dat het bij annulering altijd gaat om 100% van het betaalde bedrag.

33 4.3. OP DE HOOGTE BLIJVEN Heel wat interessante en soms noodzakelijke informatie spelen wij aan onze deelnemers door via onze nieuwsbrief. Je kan je dan ook best zo snel mogelijk hierop inschrijven zodat je op de hoogte blijft. Inschrijven op de nieuwsbrief doe je op > namaste-mountainguides.com/nieuwsbrief Wanneer je de nieuwsbrief nadien niet meer wil ontvangen volstaat het om je eenvoudig uit te schrijven INFORMATIEAVONDEN Namaste Mountainguides heeft twee soorten van informatieavonden. Wil je meer inlichtingen over onze werking, wie we zijn en wat we doen, welke programma s we hebben en wat zij vertegenwoordigen, hoe het zit met de technische moeilijkheid, verzekering, training, berghutten, berggidsen en hoogteziekte, kortom, heel wat algemene informatie, dan kan je terecht op onze algemene informatieavonden. De data is te vinden op: 31 of worden je verstuurd via de nieuwsbrief (zie hierboven). I Speciaal en uitsluitend voor de ingeschreven deelnemers hebben we rond eind mei specifieke informatieavonden waarin we je haarfijn uitleggen hoe je kledij er best uitziet, waarmee je best rekening houdt bij aankoop en hebben we het ook over de technische materialen. Het is een informatieavond om niet te missen.

34 4.5. HUUR TECHNISCHE MATERIALEN Voor het programma MONT BLANC EXCLUSIEF heb je, naast de groepsmaterialen als touwen ed. ook persoonlijke technische materialen nodig. De groepsmaterialen zijn inbegrepen in de prijs van het programma en worden voorzien door de berggids. Als deelnemer heb je daarnaast nog volgende persoonlijke technische materialen nodig: Klimgordel Klimhelm Stijgijzers (crampons) Sneeuwpikkel (piolet) Frontaallamp Wanneer je deze materiaalstukken niet hebt kan je ze bij ons huren. Prijzen vind je op 32 > namaste-mountainguides.com/nuttige-info/praktisch/huur-materiaal Daarnaast geeft Berggidsenbureau Namaste Alpinisme u ook de kans om de speciale hooggebergteschoenen te huren. Je vindt de prijzen via vorige link. Het persoonlijke technische materiaal en/of de bergschoenen kan je op onze website reserveren via > namaste-mountainguides.com/reservatie-materiaal Berggidsenbureau Namaste Mountainguides en AltitudeDream wensen je (jullie) een succesrijke klim toe.

OP KAMP IN HET BUITENLAND

OP KAMP IN HET BUITENLAND OP KAMP IN HET BUITENLAND Trekken door de Alpen, zeilen op Zeelands water, vrijwilligerswerk in Roemenië, een culturele onderdompeling in Italië,... Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die het

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Inzetbaarheidsscan 2 Ben jij duurzaam inzetbaar? Blijf van waarde in de wereld van werk Iedereen wil graag gezond, productief en met plezier

Nadere informatie

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN

VERKOPEN ZONDER TE VERKOPEN INTRODUCTIE... 5 MINDSET ALS BASIS VOOR SUCCES... 6 DE MEEST VOORKOMENDE ANDERE WERKZAAMHEDEN VAN ONDERNEMERS:... 6 UITSTELGEDRAG... 7 STARTEN MAAR SNEL WEER AFHAKEN... 8 HET GEVAAR VAN UITSTELGEDRAG...

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Sportmanagement. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Sportmanagement Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar

Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar Verdubbel Jouw Coachingsbedrijf in één Jaar In 10 stappen Online Zichtbaar, Meer Omzet en Vrijheid door Erno Hannink Verdubbel je coachingsbedrijf in één jaar/hannink 2 Verdubbel jouw coachingsbedrijf

Nadere informatie

Resultaten Enquête Broodfondsen

Resultaten Enquête Broodfondsen Resultaten Enquête Broodfondsen Behorend bij MA Thesis Masterprogramma: Politiek en maatschappij in historisch perspectief Student: Jonathan Fink Jensen Studentnummer: 3483649 Scriptiebegeleider: prof.

Nadere informatie

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg

De 10 tips voor. Persoonlijk Leiderschap. Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg De 10 tips voor Persoonlijk Leiderschap Volg je eigen weg Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Persoonlijk

Nadere informatie

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend.

Ondernemend 11.1. 1. Ondernemend. 1. Ondernemend. Niet de man die geen cent bezit is arm, maar de man die geen dromen heeft. Harry Kemp Introductie Dit boekwerk bevat handige tips voor zowel startende als gevestigde ondernemers. Het helpt

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2013 Glenn Ost http://www.glennost.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2013 Glenn Ost http://www.glennost. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Dit is versie 3.2 van dit rapport. Wil je de laatste nieuwe versie downloaden, stuur me

Nadere informatie

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0

CRM invoeren stap voor stap. Voorblad. 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0 Voorblad 2009 Hans Meinema Versie 1.2 0 Voorblad... 0 Woord vooraf... 3 Is CRM voor starters een must?... 4 Stap 1: Wat is CRM?... 5 Wat kun je bereiken met CRM?... 7 CRM is geen software... 8 De vier

Nadere informatie

lage rente geld lenen

lage rente geld lenen lage rente geld lenen Aan een lage rente geld lenen, is dat niet wat we allemaal willen? U zou maar gek zijn om voor een hoge rente te kiezen en u blauw te betalen als het ook met een lage rente kan. Toch

Nadere informatie

Een vrijwilliger maakt het verschil!

Een vrijwilliger maakt het verschil! Een vrijwilliger maakt het verschil! Informatie voor vrijwilligers bij Markant centrum voor mantelzorg / www.markant.org / T. 020 886 88 00! Welkom bij Markant, Centrum voor Mantelzorg! Fijn dat je je

Nadere informatie

www. opvoedvaardigheden.nl

www. opvoedvaardigheden.nl Opvoedvaardigheden Stefan Rooyackers Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Dit document is met grote zorg samengesteld door Uitgever Ebooks. Incidentele onvolkomenheden kunnen

Nadere informatie

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in...

9.1 Autoreplies... 18 9.2 Klantencontact... 18 9.3 Negatieve e-mails... 18 9.4 E-mails beantwoorden... 19 10 Spam en wetgeving... 20 10.1 Opt-in... Inhoudsopgave 1 Introductie... 3 1.1 Vang zwervende bezoekers op... 3 1.2 Een tweede kans voor twijfelaars... 3 1.3 Goedkoop en direct resultaat... 4 2 Haal het maximale uit je mailinglijst... 5 2.1 Ga

Nadere informatie

- 1 - www.nicla-casas.com

- 1 - www.nicla-casas.com - 1 - Onderweg naar Spanje Stap-voor-Stap richting een Spaanse woning Teksten, foto s en art-work: Claus van Mierlo NICLA Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt

Nadere informatie

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS

E-Steps GIDS 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 100101010 GIDS 10101001010 10 STEPS TOWARDS YOUR E-BUSINESS 0100101010 This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and

Nadere informatie

WORKSHOP NAAR WERK. Pagina 1 van 50

WORKSHOP NAAR WERK. Pagina 1 van 50 WORKSHOP NAAR WERK Pagina 1 van 50 INHOUDSOPGAVE Introductie p.3 1. Eerder verworven competenties p. 4 1.1. Competenties - Denken p. 5 1.2. Competenties - Doen p. 8 1.3. Competenties - Voelen p. 11 3.

Nadere informatie

10 tips voor succesvol communiceren

10 tips voor succesvol communiceren 10 tips voor succesvol communiceren Deze brochure is een uitgave van Acteursdiensten Van Derden. Vanuit de samenwerking met Van Derden, de ouderraad en het Stellingwerf College is een interactief programma

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Time Management. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Time Management Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak van je

Nadere informatie

De hybride ambtenaar: kansen voor groei

De hybride ambtenaar: kansen voor groei TNS Nipo Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam t 020 5225 444 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Definitief rapport De hybride ambtenaar: kansen voor groei Over de drempel naar een hybride arbeidsrelatie

Nadere informatie

DISCLAIMER Bij het samenstellen van dit boek is uiteraard de grootste zorg besteed aan de informatie die hierin opgenomen is.

DISCLAIMER Bij het samenstellen van dit boek is uiteraard de grootste zorg besteed aan de informatie die hierin opgenomen is. Dit is versie 2.0 van dit boek. www.countrycamperverhuur.nl Download de nieuwste versie van dit boek op: www.countrycamperverhuur.nl DISCLAIMER Bij het samenstellen van dit boek is uiteraard de grootste

Nadere informatie

ISBN/EAN: 978-94-91753-00-8 NUR: 808 Trefw: innovatie, creativiteit. Dit is een uitgave van Idea Seeding Books

ISBN/EAN: 978-94-91753-00-8 NUR: 808 Trefw: innovatie, creativiteit. Dit is een uitgave van Idea Seeding Books 0 ISBN/EAN: 978-94-91753-00-8 NUR: 808 Trefw: innovatie, creativiteit Dit is een uitgave van Idea Seeding Books Idea Seeding Books ideaseedingbooks@gmail.com www.ideaseedingbooks.com Omslagfoto: istockphoto

Nadere informatie

Commerciële vaardigheden

Commerciële vaardigheden Hand-out behorende bij de training Commerciële vaardigheden Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers.

Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Hoe een doener zich staande houdt in de wereld van denkers. Ook dit boekje geeft je inzicht, ditmaal in de keuken van de realiteit. De hoe en waarom van het dagelijks leven. Natuurlijk kun je zelf de dingen

Nadere informatie

Starten met Kitesurfen. 2010 Kitesurfschool Progression

Starten met Kitesurfen. 2010 Kitesurfschool Progression Starten met Kitesurfen 2010 Kitesurfschool Progression 1 Inleiding Ten eerste willen wij van Team Progression bedanken voor het lezen van dit E-book! Wij zijn van mening dat wanneer je alles wat je gaat

Nadere informatie

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen?

Gratis White Paper. Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Gratis White Paper Hoe meer klanten en meer loyale klanten genereren door de ultieme verkoop en marketingaanpak te ontwikkelen? Oké Marketing Kruidnagel 2 5275 KR Den Dungen T: 06 54 793 205 E: info@okemarketing.nl

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

Marktonderzoek doe je zo!

Marktonderzoek doe je zo! Marktonderzoek doe je zo! Praktische handvatten om marktonderzoek te verrichten Dit compacte e-book geeft inzicht in de basis van marktonderzoek en in de te nemen stappen; het biedt inhoudelijk en praktisch

Nadere informatie

Een klare kijk op competentiemanagement

Een klare kijk op competentiemanagement Een klare kijk op competentiemanagement Deel 2 Opleidingsplan 1. Inleiding Nu we in Deel 1 de leerkansen die je als werknemer in je job hebt, in kaart gebracht hebben, bekijken we die zaken in dit deel

Nadere informatie

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249

Einddocument. 20 januari 2013. V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Einddocument 20 januari 2013 V1-02 Jim van Zummeren 500642074 Michael Groen 500616816 Claudia Kok 500546360 Guus Kolk 500641249 Inhoudsopgave INLEIDING... 4 ZOEKEN EN SELECTEREN... 5 INLEIDING... 5 CONCEPT...

Nadere informatie