Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout"

Transcriptie

1 Notulen Algemene Ledenvergadering Vereniging Rijnsche Hout Datum: zaterdag 17 mei 2008 Plaats: Utrecht, Gasterij de Buurvrouw, ontvangst om uur Aanwezig: het bestuur: Lenno Maris (voorzitter), Geke Bloksma (waarnemend voorzitter), Karin Kramer (secretaris), Robin Langerak (waarnemend secretaris), Stefan van Essen (penningmeester) en 30 leden Afwezig (met kennisgeving): Katy Praet (waarnemend penningmeester), Pascal van Onna (algemeen bestuurslid) Notulist: Karin Kramer Agenda: 1. Ontvangst en inleiding 2. Toelichting door en vragen aan keurmeester Ko van Raalten (VEH) 3. Presentatie inkoopcommissie 4. Buurtfeest 21 juni Afsluiting 1. Ontvangst en inleiding Lenno opent de vergadering. Hij heet alle aanwezigen welkom en geeft het doel van de vergadering aan. We zullen met name informatie geven over de bouwtechniek, het proces rondom de keuring van 23 april j.l. en de stand van zaken m.b.t. inkoop. Er zijn geen opmerkingen bij de notulen van de vorige Algemene Ledenvergadering van 26 januari De notulen worden goedgekeurd. 2. Toelichting door keurmeester De volgende onderwerpen passeren de revue a.d.h.v. een toelichting door Ko van Raalten en vragen van de leden: Gevelbekleding N.a.v. de bevindingen tijdens de 2 e keuring en het gesprek tussen Bouwfonds, Slokker, VRH en VEH is de beplating van de gevels tijdelijk stopgezet. Eerst zal een proefwoning (bouwnr. 6) bekleed worden. Als deze is goedgekeurd door VEH en VRH (naar verwachting vindt de keuring volgende week plaats), zal deze woning maatgevend zijn voor het totale project. Ook voor de woningen die al bekleed zijn.

2 Vraag: levert het stopzetten vertraging op? Waarschijnlijk wel, maar dat kan ook weer worden ingelopen. Ze blijven tot nu toe ruim binnen de 220 werkdagen. Vraag: is er al een keuze gemaakt voor op 1 lijn beplaten of in wildverband? Nee, die keuze is nog niet gemaakt. De proefwoning wordt in wildverband beplaat, maar dat gebeurt om een vergelijking tussen de 2 methoden te kunnen maken. Als de proefwoning wordt goedgekeurd, wil dat alleen zeggen dat de techniek van het nagelen en de werkwijze wordt goedgekeurd. De keuze voor op 1 lijn of wildverband staat hier los van. Bouwfonds en de architect maken die keuze, de VRH is hier geen partij in. Vraag: is het mogelijk om dingen op te hangen aan de gevelbekleding, bv. lampen of zonwering? Ja, je kunt in de sidings met een holle wand plug bv. lampen ophangen. Zonwering kan alleen als er voldoende achterhout zit. Dit moet nog worden besproken met de bouwer. Vraag: is het bekleden met sidings zo nieuw dat dit problemen geeft? Nee, dit is al veel vaker toegepast. In een project in Houten en bij de vrijstaande woningen tegenover Rijnsche Hout is te zien dat het nagelen gewoon netjes is gebeurd. Vraag: is schroeven niet beter dan nagelen? Dat is wel de mening van de VEH, maar de architect beslist. In andere projecten is wel te zien dat ook nagelen een prima methode is. Bovendien heeft nagelen het voordeel dat het er mooier uit ziet en dat er bij regen geen vlekken zichtbaar worden. Vraag: is een tolerantie van 1,5 2 cm niet nog steeds erg veel? Ja, op zich wel. De keuze van het achterhout heeft gevolgen voor de tolerantie die nodig is en de wijze waarop uiteindelijk genageld wordt (netjes of niet). VEH en VRH zullen bij de proefwoning beoordelen of de bevestiging volgens afspraak en netjes is uitgevoerd. Vraag: de platen zitten vast op elke plek waar genageld wordt, maar daartussen niet. Gaat dat niet hoorbaar klapperen in de wind? Nee, dat zou niet het geval moeten zijn. Maar we zullen hier bij de proefwoning extra aandacht aan geven.

3 Vloeren 1. De vloeren zijn geschikt voor tapijt, dat is de vlakheidsnorm. Dat betekent dat ze niet zonder meer geschikt zijn voor laminaat, parket, marmoleum, vinyl etc. Bij vinyl en marmoleum moet er eerst een laag egaline overheen (vrij kostbaar), bij laminaat kan met een foam onderlaag gewerkt worden en bij parket met een ondervloer. 2. De minimale dorpelhoogte bij de voordeur is 20 mm (moet rolstoeltoegankelijk zijn). Dat betekent dat bv. parket niet tot de voordeur gelegd kan worden, dan gaat de voordeur niet meer open. Een kokosmat is ook te dik. Ko geeft als tip een denkbeeldige lijn te trekken vanaf het toilet bv. en tot daar de vloer te leggen. Gebruik dan een droogloopmat over de volle breedte tot de voordeur. Waar de trap naar de eerste verdieping eindigt op de overloop, mag deze niet hoger dan 5 10 mm uitsteken, zodat de vloer van de overloop er stotend tegenaan gelegd kan worden. Bij de 2 e keuring is geconstateerd dat de verhoging soms te hoog was. Dan wordt het afgekeurd. Wanden 1. De wanden zijn behangklaar. Dat betekent niet dat je direct kan behangen, je moet wel nog schuren en gaten opvullen. De wanden zijn niet sausklaar (voor latex e.d.). Het egaliseren van de wand is voldoende om te sauzen, bv. met Fix & Finish. 2. Om krimpscheuren in de hele woning te voorkomen, is het verstandig 1 stookseizoen niet te stucen. Dan is het krimpen en uitzetten uitgewerkt en kan er gestuct worden. 3. Om het bouwvocht in de wanden kwijt te raken moet er goed geventileerd worden en matig gestookt. Een temperatuur van 16 graden is prima om te klussen. Deze moet dan langzaam opgevoerd worden (niet ineens de thermostaat op 21 graden zetten). Stoken met de ramen open is het beste. 4. Als je het hele huis gaat stucen en je wilt de radiatoren eraf halen, laat dan op het laagste punt alle water uit de radiatoren lopen. Eerst onder de warmtewisselaar in de meterkast de hendels dichtdraaien. Officieel moet je hier wel een melding van maken bij je energieleverancier (want als de hele wijk dit tegelijk doet, kan men denken dat er een lek is ontstaan). Het kan ook kamer voor kamer, dan hoeft niet het hele systeem leeg te lopen. Let wel op bij het dicht- en opendraaien van de hendels. Als dat niet goed gaat, vervalt je GIW garantie op dat onderdeel. 5. Maak foto s van gaten, scheuren etc. en controleer of ze nog aanwezig is bij de opleveringskeuring. Vraag: ik zie een grote naad bij de uitbouw, waar deze koud tegen de woning aan staat.klopt dat wel? Ja, dat is een dilatatienaad. Die wordt toegepast om scheurvorming te voorkomen. Over de naad komt gaas en dan wordt er gestuct. Een goede stukadoor zal er nog een keer gaas overheen doen.

4 Vraag: ga je de naden tussen de kalkzandsteenblokken zien door behang of latex heen? Nee, als de blokken normaal drogen niet. Ze moeten niet te snel drogen (met warmtekanonnen bv.). Vraag: ik heb schimmelvorming in de wanden gezien. Blijft dat zo of kan dat weer terugkomen? Schimmel kan in de gipswanden zitten. Gips zuigt water op, wat weer verdampt. Dat geeft een zwarte schimmel. Die kan er met b.v een schuurborstel makkelijk afgehaald worden. De schimmel komt er daarna niet opnieuw doorheen. Vraag: worden de naden tussen de gipswanden nog opgevuld? Nee, deze zijn behangklaar en dat is de norm. Vraag: ik heb gebroken kalkzandsteenblokken gezien, wat gebeurt daarmee? Die worden gelijmd, wat even sterk is als een niet gebroken blok. Plafonds 1. Tussen de plafondplaten zitten V-vormige naden. In de naden kan een scheurtje ontstaan in het eerste jaar. Advies is in het eerste jaar het plafond nog niet te stucen, want dan ga je scheuren in het stucwerk zien. Als je de naden na een jaar dichtkit met acrylaatkit incl. de scheurtjes, zie je er niks meer van. 2. Het hele plafond verlagen met bv. halogeenverlichting en dan stucen kan wel in het eerste jaar. Ramen 1. Alle glas in de woning is HR++ glas. Hier mag je niks op plakken (bv. raamfolie), want dan kan er een thermische breuk ontstaan en dit is niet gedekt op de glasverzekering. 2. De vierkante lichtkoepeltjes zijn van kunststof, niet van HR++ glas. Deze kun je dus wel aan de binnenkant verduisteren. Oplevering 1. Twee weken voor de oplevering ontvang je een uitnodiging. Hierin staan twee data: 1. Voorschouw: 1 week van te voren. Let op: dit is geen juridisch moment, het is wel handig om erbij te zijn en zaken die niet goed zijn te noteren. Dan heeft de bouwer nog een week de tijd om die zaken te herstellen. VEH is hier niet bij. Teken de voorschouw niet voor akkoord, dit is geen juridisch moment.

5 2. Oplevering: dit is wel een juridisch moment, waar de VEH bij is voor de opleveringskeuring. 2. Na de oplevering krijg je een garantie van 3 maanden. Als je dan nog iets ontdekt, meld het dan. Dit geldt niet voor glas en sanitair. Die moeten schoon zijn tijdens de oplevering zodat beschadigingen direct zichtbaar zijn. Daarna worden ze niet meer hersteld. 3. Na de eerste drie maanden volgt een herstelperiode van 3 maanden. Overig 1. Bij bepaalde typen woningen is er een koof op zolder gemaakt voor een buis die erin zit. Deze is van kalkzandsteen conform de bouwspecificatie, maar dat betekent dat de koof erg groot is. Als deze van hout en gips wordt gemaakt, kan het veel kleiner. Dat heeft alleen voordelen (ruimtebesparend) en geen nadelen (er is geen sprake van geluidsoverlast in de buis). Maar dan moet er wel een erratum komen op de bouwspecificatie. We kunnen dit navragen bij Bouwfonds. 2. Als je een afzuigkap met eigen motor in de keuken wilt plaatsen, moet er een gat naar buiten gemaakt worden door de dampdichte folie heen. Let op dat je dit goed afkit, zodat er geen vocht naar binnen kan. Als je dit goed doet, blijft de GIW garantie gewoon van kracht. 3. Als je zaken wilt laten checken tijdens een keuring, maak er een foto van en mail die naar het adres van de vereniging. Dan wordt het meegenomen tijdens de volgende keuring. Vraag: het dakraam op zolder in mijn woning zit veel te hoog, daar kan ik niet bij om het raam te openen. Komt daar een oplossing voor? Ja, er komt een bediening aan de trapzijde. Vraag: kan ik een gat in een wand op zolder maken om bv. de afvoer van een airco op aan te sluiten? Ja, dat kan een dakdekker doen of m.b.v. een splitter. Vraag: ik zie dat er dakpannen scheef liggen. Wordt dat verholpen? Dat komt naar voren bij de keuringen of meldt het zelf a.d.h.v. foto s die je gemaakt hebt. Dakpannen moeten wel recht liggen. Vraag: hoe lang na oplevering mogen we geen wijzigingen aanbrengen aan de buitenzijde van de woning? Geen idee, dat verschilt per wijk en per gemeente. Je kunt dit opvragen bij Bouwfonds.

6 Vraag: in het 2 e keuringsrapport stond dat de overall indruk van de bouwplaats rommelig was. Geeft dat reden tot zorg? Nee, op zich niet. VEH heeft alleen aangegeven dat de bouwplaats er niet netjes uit ziet (overal losse spullen, er wordt niks opgeruimd bv.), maar dat heeft geen gevolgen voor de bouw zelf. Die verloopt vergelijkbaar met andere projecten. Vraag: zit de verdeelunit van de stadsverwarming in de trapkastruimte of de meterkast? Hier is geen vaste plek voor, kan per woning verschillen. Lenno bedankt Ko voor de toelichting en sluit dit agendapunt af. 3. Presentatie inkoopcommissie Bob Cruijsberg geeft een toelichting op de stand van zaken m.b.t. collectieve inkoop. De presentatie van de inkoopcommissie is hieronder ingevoegd. Vooronderzoek Andere kopersverenigingen Vragenlijst Ervaringen van kennissen Inventarisatie bij de leden Aanvullende wensen Thermostaat Glasvezel Zonnepanelen Uitgangspunten Leden zelf zijn altijd de contractspartner, niet de vereniging 1 voorkeursleverancier Alleen erkende leveranciers met goede garantievoorwaarden, voor zover van toepassing

7 Inkoop opties Leden krijgen zelf direct korting bij leverancier Leden bundelen een aanvraag op de website en vragen gezamenlijk aan Bedrijf krijgt een pagina op de website, voor reclame en aanvraag Verder onderzocht Kortingen bij bouwmarkt en vloerenspecialist Hoveniers en tuincentra Dakkapellen Dakvensters Glasvezel aansluiting Zonnepanelen Thermostaat Bouwmarkt en vloeren 10% korting bij de Gamma in de Meern Korting gaat nu al in! Op vertoon van legitimatie + bewijs van inschrijving Uitgesloten zijn verhuurartikelen. Uitgesloten landelijke acties van Gamma (dus geen dubbele korting van bijvoorbeeld 20%!) De minimale besteding is 25 per aankoop. Betaling vindt contant plaats. Gamma Voordeelpas blijft geldig. Vloerenspecialisten geen korting Hoveniers en tuincentra Vijf hoveniers in de omgeving aangeschreven + mogelijke tuincentra bekeken Keuze voor Groenrijk Ligt in t Zand Hoveniersbedrijf en tuincentrum Goede referentie op het Internet Eerste positieve reactie na mailing Standaard kortingen op tuinen is complexer, tuinen aanleggen is maatwerk Actie: verder in gesprek gaan met Groenrijk Dakkapellen Internetonderzoek naar dakkapellen & vensters - resultaten later besproken Twee offertes aangevraagd voor dakkapellen Standaard meerwerk dakkapel(type B) en bij >5 woningen (-7,5 %) Standaard dakkapel (lijkt op de meerwerk optie) 4.740, meerdere woningen: (-5%), >10 woningen (-7%) Lichte bouwvergunning aanvragen (=meldingsplicht) Actie: inkoopprocedure bepalen Dakvensters Keuze voor Officiële Velux partner Goede garantie Scherpe prijs Waarschijnlijk de volgende kortingen 5% korting op dakvensters 15% korting op raamdecoratie Actie: interesse peilen voor een presentatie bij de Velux vestiging in de Meern

8 Glasvezel aansluiting Glasvezel voor: Internet, telefonie en tv Voordelen glasvezel: Kan onbeperkt aantal HD tv kanalen aan Beter voor thuiswerken Supersnel downloaden Supersnel uploaden: Backup online Video conferencing (Skype, msn etc.) Niet duurder dan Kabel of ADSL Initiatief Actie: interesse peilen voor glasvezel Zonnepanelen Meeste huizen hebben optimale hoek en ligging voor zonnepanelen Eneco richtprijzen (dus nog zonder korting): 3 panelen 3.995, terugverdientijd 13 jaar 6 panelen 6.495, terugverdientijd 13 jaar Subsidie op extra stroom Actie: interesse peilen voor zonnepanelen Thermostaat Huizen bevatten nachtverlaging, geen thermostaat We kunnen 5% korting krijgen bij Van Schaik verwarming. Actie: interesse peilen voor thermostaat Opmerkingen bij presentatie: - Inkoopopties: de eerste optie is de meest praktische, maar de leverancier krijgt geen garantie en verstrekt dus minimale korting. De tweede en derde optie zijn nog ideeën. - Gamma: je krijgt geen 10% korting bovenop landelijke acties (zoals 10% korting op het hele assortiment met Koninginnedag), maar wel bovenop de aanbiedingen uit het krantje. De afspraken worden een jaar lang geëvalueerd en dan eventueel verlengd, dus maak er nu al gebruik van! - Tuinen: met Groenrijk wordt geprobeerd dezelfde kortingsafspraken te maken bij het tuincentrum als bij de Gamma. Er is nog geen contact geweest met Rodenburg (ligt in het Zand). De inkoopcommissie pakt dit op.

9 - Dakkapellen: de eerste optie is in principe dezelfde dakkapel als de meerwerkoptie van Slokker en allin, dus incl. afvoeren van puin, HR++ glas, kunststof kozijnen met 10 jaar garantie, helemaal afgewerkt etc (bij Ad Spruyt in Montfoort), de tweede optie is goedkoper, maar dan heb je meranti kozijnen met 5 jaar garantie, is de dakkapel niet afgewerkt, wordt puin niet afgevoerd, is er minder isolatie etc (bij Klaassen ergens in de achterhoek). Er is nog geen contact geweest met de Ruiter dakkapellen in Woerden. Zij hebben zelfs een projectcoördinator voor kopersverenigingen, dus het is wel de moeite waarde om hier een offerte aan te vragen. De inkoopcommissie pakt dit op. - Dakvensters: de Ruiter plaatst ook Velux dakvensters, misschien is een combinatiekorting mogelijk? - Tip van een van de leden: op de site van het ministerie van VROM kun je checken of je een bouwvergunning moet aanvragen. - Glasvezel: KPN of XMS zijn standaardleveranciers. Daarnaast zijn er nog privé-projecten, maar dat is te ingewikkeld om op te pakken. KPN of XMS bieden nog geen glasvezel aan in Rijnsche Hout. Wel is er een initiatief van Vleuterweide om glasvezel versneld aan te leggen in de wijk. Als je 40% deelnemers verzamelt, gaat XMS glasvezel aanleggen. Dat komt neer op deelnemers in Vleuterweide. Ze zijn eind maart begonnen en hebben nu 300 deelnemers. XMS betaalt voor de promotie en de aanleg van het netwerk. Deelnemers betalen alleen voor het abonnement wat niet duurder is dan kabel of ADSL. - Zonnepanelen: op de aanschaf is er geen subsidie. De inkoopcommissie kan proberen korting op de aanschaf te krijgen. Vraag: mag het van de architect? De inkoopcommissie gaat dit checken. Vraag: hoeveel panelen moet je hebben (hoeveel kw) om subsidie te ontvangen? De inkoopcommissie gaat dit uitzoeken. Vraag: hoe groot is 1 paneel? Een paneel is ongeveer 1,5 m x 80 cm. - Thermostaat: een thermostaat i.c.m. stadsverwarming is mogelijk. De optie die de inkoopcommissie aan het uitzoeken is, is via een installateur. Zelf een Honeywell Chromoterm bv. kopen via de Gamma met korting en dan zelf installeren kan natuurlijk ook. - Vraag: heeft de inkoopcommissie een adres? Nog niet, maar dat kunnen we wel regelen. 4. Buurtfeest 21 juni Op 21 juni is de Dag van het Straatfeest in Leidsche Rijn. De gemeente vindt het leuk als wij als wijk in aanbouw mee zouden doen en zelf willen we er ook een leuk feest van maken. Omdat we zowel leden als niet-leden moeten uitnodigen om subsidie te ontvangen (dus de hele wijk), kunnen er potentieel veel mensen komen (150 mensen incl. kinderen is best reëel). Dat vergt een heleboel tijd qua organisatie voor het bestuur, aangezien zich niemand heeft gemeld voor de feestcommissie. We willen dus wel weten dat er genoeg animo is voor het feest. Een snelle telling leert dat toch wel de helft tot 2/3 interesse heeft. We zullen de komende week ook nog via het forum de interesse peilen.

10 Daarnaast hebben we op de dag van het feest zelf vrijwillers nodig die helpen met het eten, met de activiteiten etc. Dat kunnen we als bestuur niet allemaal zelf. Rickert en Moniek van nummer 145 willen in ieder geval helpen bij de barbecue, Fieke van nummer 68 wil zowel helpen met de voorbereiding als op de dag zelf en Tessa van nummer 117 wil ook helpen op de dag zelf. Alvast bedankt! 5. Afronding Een van de leden geeft aan goed na te denken of je voor of tegen de komst van de Belle van Zuylen bent. Het is wel een toren van 260 m hoog die op 600 m afstand van onze wijk komt te staan. Voor meer informatie ga naar Lenno bedankt alle aanwezigen voor hun komst en sluit de vergadering. Tijd om te borrelen! Actielijst Nr. Actie Wie 1 Bespreken van bevestigen van zonwering aan sidings met Bestuur/VEH bouwer(voldoende achterhout?) 2 Checken of platen niet hoorbaar klapperen in de wind bij Bestuur/VEH proefwoning 3 Navragen of koof op zolder van hout en gips gemaakt kan Bestuur/VEH worden i.p.v. kalkzandsteen 4 Foto s maken van zaken die gecheckt moeten worden tijdens Leden volgende keuring en mailen naar VRH 5 Contact opnemen met Rodenburg (hovenier/tuincentrum) Inkoopcommissie 6 Contact opnemen met de Ruiter dakkapellen Inkoopcommissie 7 Checken of zonnepanelen zijn toegestaan Inkoopcommissie 8 Checken hoeveel zonnepanelen nodig zijn voor subsidie Inkoopcommissie 9 adres inkoopcommissie regelen Jelmar Het bestuur van de Vereniging Rijnsche Hout is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in de informatie in deze notulen.

VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMST WONINGISOLATIE

VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMST WONINGISOLATIE www.watergrasgouda.nl VERSLAG INFORMATIEBIJEENKOMST WONINGISOLATIE 24 september 2014 Inleiding... 3 1. Energie besparen... 4 2. Leveranciersselectie... 6 3. Warmtefoto s (thermografie)... 7 4. Isoleren...

Nadere informatie

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede

Tussentijds informatieboekje. Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Tussentijds informatieboekje Bloemstede Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Wat gaan we doen?... 3 3. Tijdens de uitvoering... 6 4. Wat betekent het voor uw huur en energiekosten?...

Nadere informatie

HBN/informatiemap renovatie Dahliastraat e.o./versie 4-9-2012 0

HBN/informatiemap renovatie Dahliastraat e.o./versie 4-9-2012 0 HBN/informatiemap renovatie Dahliastraat e.o./versie 4-9-2012 0 Inhoudsopgave blz Inleiding 1 Bewonerswerkgroep renovatie en contactpersonen 1.1 Bewonerswerkgroep renovatie 1.2 Conctactpersoon Huurdersraad

Nadere informatie

duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen

duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen duurzaam verbeterplan 48 portieketagewoningen Paddepoel, Groningen 1 2 uw huis een comfortabel thuis! het project in vogelvlucht Lefier doet mee aan het landelijke initiatief Stroomversnelling. In dit

Nadere informatie

S T A N D V A N Z A K E N W E R K Z A A M H E D E N

S T A N D V A N Z A K E N W E R K Z A A M H E D E N 10 B O U W K R A N T J U L I 2 0 1 3 S T A N D V A N Z A K E N W E R K Z A A M H E D E N Eind mei zijn de eerste bewoners naar de Jan Lievens verhuisd, een logistiek kunstwerkje van de facilitaire dienst

Nadere informatie

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING

QUICKSCAN ENERGIEBESPARING QUICKSCAN ENERGIEBESPARING Dit document wordt u aangeboden door de gemeente Wormerland en Produbo. Contactpersoon: Ruud Kos Ruud@produbo.nl 0641862826 INHOUDSOPGAVE 1. Intro... 3 2. uitgangspunten... 3

Nadere informatie

Plein 2011 in Monster

Plein 2011 in Monster Plein 2011 in Monster Aanvullende informatie juni 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... 3 - Werkbare dagen... 3 - Opleveringsprognose... 3 - Bouwbesluit...

Nadere informatie

Meer woonplezier, minder energie. Informatie over de renovatie van uw flat en woning

Meer woonplezier, minder energie. Informatie over de renovatie van uw flat en woning Meer woonplezier, minder energie Informatie over de renovatie van uw flat en woning Inhoudsopgave Inleiding 4 1 2 3 4 5 6 Wat gaan we doen? 6 Voor we beginnen 10 Tijdens de uitvoering 12 Gevolgen voor

Nadere informatie

Appartementenvilla De Meeuw

Appartementenvilla De Meeuw Appartementenvilla De Meeuw Aanvullende informatie april 2011 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... 3 - Werkbare dagen... 3 - Opleveringsprognose... 3 -

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Informatiepakket. duurzaam zwaag

Informatiepakket. duurzaam zwaag Informatiepakket Duurzaam Zwaag Duurzaam Zwaag is een bewonersinitiatief waarbij we als buurtbewoners ons hebben verenigd in een coöperatie. Ons doel is om onze buurt te verbeteren en te verduurzamen.

Nadere informatie

Een introductie in de wereld van zonne energie

Een introductie in de wereld van zonne energie Een introductie in de wereld van zonne energie Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 5 Wie zijn wij?... 5 Wil je dit ebook printen?... 5 Een onder voorbehoudje... 5 Contact... 5 10 redenen om te

Nadere informatie

Bijlagen. Samenvattingen interviews. Samenvatting brainstormavond. Enquêtevragen digitale ontsluiting

Bijlagen. Samenvattingen interviews. Samenvatting brainstormavond. Enquêtevragen digitale ontsluiting Bijlagen Bijlage I: Bijlage II: Bijlage III: Bijlage IV: Bijlage V: Bijlage VI: Bijlage VII: Bijlage VIII: Bijlage IX: Kansenkaart windmolens Samenvattingen interviews Samenvatting brainstormavond Enquête

Nadere informatie

Woerdblok Fase 3A te Naaldwijk

Woerdblok Fase 3A te Naaldwijk Woerdblok Fase 3A te Naaldwijk Aanvullende informatie april 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... - Bouwbesluit... - Werkbare dagen... - Opleveringsprognose...

Nadere informatie

JAARGANG 17 - JUNI 2013

JAARGANG 17 - JUNI 2013 JAARGANG 17 - JUNI 2013 1 De werkzaamheden op nieuwbouwplan Het Meer zijn gestart. U gaf ons een dikke 8! APK voor woningen Voorkom een inbraak Heerlijk fietsen! 12 vragen aan wethouder Janita Tabak Op

Nadere informatie

Actuele vragen: Is uw vraag er niet bij?

Actuele vragen: Is uw vraag er niet bij? Actuele vragen: Is uw vraag er niet bij? We doen ons best om op deze plek zo veel mogelijk vragen te verzamelen en te publiceren. Het kan natuurlijk zijn dat juist uw vraag nog niet is gesteld. Laat ons

Nadere informatie

Vragen over BoekelNet en lokale diensten. Vragen over het glasvezelnetwerk. Vragen over de aanleg. Infoavond KBO

Vragen over BoekelNet en lokale diensten. Vragen over het glasvezelnetwerk. Vragen over de aanleg. Infoavond KBO Infoavond KBO Vragen over BoekelNet en lokale diensten Kunnen particulieren ook diensten gaan aanbieden op het netwerk? Ja dat kan. Het is een open netwerk dus behalve bedrijven kunnen ook verenigingen

Nadere informatie

Bieden op je droomwoning. Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken

Bieden op je droomwoning. Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken 1 Bieden op je droomwoning Tips bij bieden, onderhandelen & alles wat daarbij komt kijken In samenwerking met Een publicatie van 2 Wat lees je in dit ebook? Of het nu gaat om je eerste of je volgende koopwoning,

Nadere informatie

Waterwijck Fase 2 te Delft

Waterwijck Fase 2 te Delft Waterwijck Fase 2 te Delft Aanvullende informatie april 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... - Bouwbesluit... - Werkbare dagen... - Opleveringsprognose...

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

B O U W K R A N T F E B R U A R I 2 0 1 2 S T A N D V A N Z A K E N W E R K Z A A M H E D E N

B O U W K R A N T F E B R U A R I 2 0 1 2 S T A N D V A N Z A K E N W E R K Z A A M H E D E N 8 B O U W K R A N T F E B R U A R I 2 0 1 2 S T A N D V A N Z A K E N W E R K Z A A M H E D E N Lida Maas (directeur-bestuurder Huize Het Oosten) en Dick Ticheler (uitvoerder van Van Norel) Eind vorig

Nadere informatie

krant Huis meer waard door hoger energielabel ENERGIEWINST HUIS INHOUD TE KOOP Februari 2015

krant Huis meer waard door hoger energielabel ENERGIEWINST HUIS INHOUD TE KOOP Februari 2015 Februari 2015 krant Huis meer waard door hoger energielabel Energiebesparende maatregelen aan je huis geven meer wooncomfort en lagere energiekosten. Maar is het handig om je huis energiezuiniger te maken

Nadere informatie

Bevestiging en uiterlijk van de panelen

Bevestiging en uiterlijk van de panelen Brochure Zoek de zon op Hieronder vindt u informatie over zonnepanelen in het algemeen, en waar nodig toegespitst op het project... Zoek de zon op. Op de laatste pagina staat precies welke stappen u doorloopt

Nadere informatie

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk

Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Bewonershandleiding renovatie Berkdijk Hierbij treft u gerangschikt op onderwerp belangrijke informatie over uw gerenoveerde woning. Wij wensen u heel veel woonplezier in uw woning. 1 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden.

Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. Energielijn voor verhuurders 0900-0170 EnergieKrant Samen energie besparen Nieuws en informatie over investeren in energiebesparing door beleggers in woningen, appartementen en bedrijfspanden. 03 Het ministerie

Nadere informatie

Zonnekastelen te Delft

Zonnekastelen te Delft Zonnekastelen te Delft Bijlage algemene informatie april 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Algemene zaken rondom het bouwproces - Veiligheid op de bouwplaats... - Bouwbesluit... - Werkbare dagen... - Opleveringsprognose...

Nadere informatie

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008

Adviesrapport. Energiebesparingsmogelijkheden wijk Rozendaal Leusden. Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Adviesrapport wijk Rozendaal Leusden Versie en status V1.0 Datum 23 november 2008 Contactpersoon E.J. Tuininga Adres Essex 15 Postcode, plaats 3831 EL Leusden Telefoon 033 7074508 E-mail tuininga@scarlet.nl

Nadere informatie

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk

Hofstra Hulshof Bouw b.v. Nieuw Buinen. Gebruik en onderhoud van het bouwwerk Hofstra Hulshof Bouw b.v. Noorderdiep 126a 9521 BG telefoon (0599) 21 29 77 fax (0599) 21 23 09 E-mail: info@hofstrahulshof.nl website: www.hofstrahulshof.nl Rabobank 3112.07.820 k.v.k. meppel 04065540

Nadere informatie

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren)

Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Zonnepanelen op uw huurwoning veelgestelde vragen (door team zonnig huren) Inhoud 1 Waarom zonnepanelen en wat is zonne-energie?... 4 1.1 Waarom bieden verhuurders zonnepanelen aan?... 4 1.2 Wat is zonne-energie?...

Nadere informatie

Dillenburglaan 57 te TILBURG Koopstudio 1 - Koopprijs 139.000,-- V.O.N.

Dillenburglaan 57 te TILBURG Koopstudio 1 - Koopprijs 139.000,-- V.O.N. Dillenburglaan 57 te TILBURG Koopstudio 1 - Koopprijs 139.000,-- V.O.N. Speciaal voor studenten en starters op de markt!* Koopsom 139.000,- Netto maandlast ca. 244,- Nabij het centrum vindt u deze zeer

Nadere informatie