KUZURE-KESA-GATAME Tori Tori Tori Tori Tori Tori Uke Uke Uke Uke Tori Tori Tori Tori Tori Tori

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KUZURE-KESA-GATAME Tori Tori Tori Tori Tori Tori Uke Uke Uke Uke Tori Tori Tori Tori Tori Tori"

Transcriptie

1 KUZURE-KESA-GATAME Tori komt uit open kyoshi omhoog ( schuift zijn rechter voet iets naar binnen ) en staat in shizenhontai. Tori draait 45 graden naar rechts en begint met links te lopen naar de positie toma ( de verwijderde positie; 1.20 m. ) en gaat daar in open kyoshi zitten op de breedte-as van het kata ter hoogte van uke s band en kijkt over uke heen naar een punt op de mat aan de kamiza zijde. Tori komt 2 tsugi-ashi passen in gesloten kyoshi naar U toe tot op ongeveer 30 cm. afstand ( chikama ) en komt tot rust in open kyoshi. Tori kijkt nu naar Uke. Tori komt rechts/links naar voren en pakt Uke s rechterarm met beide handen ( linkerhand handpalm omhoog ter hoogte vd elleboog, rechter hand handpalm omlaag ter hoogte vd pols ) Tori brengt uke s rechterarm onder zijn linker oksel Tori gaat in de kesa-houding liggen, steunt daarbij op zijn rechter onderarm en pakt met zijn rechter hand onder Uke s linker oksel door de judogi bij Uke s linker schouder. Uke maakt 3 bevrijdingspogingen naar keuze. ( bijv. : 1. Uke gaat elleboog pakken met de bedoeling een armklem te maken, 2. Uke gaat middels ebi-beweging rechter knie onder rechter been van Tori brengen met de bedoeling diens rechter been te omstrengelen, 3. Uke gaat voor het hoofd van tori langs met de linker hand de band pakken en probeert door te bruggen, Tori over zich heen te trekken) Tori geeft een adequaat en bewegingstechnisch logisch antwoord zonder van techniek te veranderen ( dus niet van kuzure-kesa-gatame naar yoko-shiho-gatame) Het antwoord van tori zou kunnen zijn: 1. Tori komt op rechter knie en gestrekt linker been en verplaatst lichaamsgewicht 2. Tori schuift rechter knie verder naar de band van uke en verplaatst lichaamsgewicht 3. Tori steunt op re onderarm en hoofd en spreidt beide benen. Na het mairi teken van Uke, ontspant Tori zijn controlerende acties maar blijft in de kesa-gatame vorm liggen Tori laat Uke los, legt diens rechter arm terug en gaat links/ rechts achteruit naar de chikama positie en komt in open kyoshi. Tori houdt visueel contact met het lichaam van Uke.

2 KATA-GATAME Tori komt weer rechts-links naar voren en pakt Uke s rechter arm met beide handen ( deze keer linker hand handpalm omlaag ter hoogte van de elleboog, rechter hand handpalm omhoog ter hoogte vd pols Tori duwt met zijn linker hand achter Uke s elleboog diens rechter arm schuin over zijn gezicht Met de rechter arm gaat Tori onder het hoofd door, handpalm omlaag en pakt zijn eigen linker hand ( handpalm omhoog ) Zijn rechter knie plaatst hij tegen de band van Uke en zijn linker voet dwars en op de schouderlijn van uke, Tori Geeft nu het signaal dat de controle is voltooid door met zijn armen aan te trekken en zijn lichaamsgewicht voorwaarts en schuin omlaag te brengen in de richting van Uke s rechter schouder Uke maakt 3 bevrijdingspogingen naar keuze ( bijv. : 1. Uke duwt rechter vuist tegen open linker handpalm en duwt in de richting van Tori's hoofd met de bedoeling ruimte te scheppen en naar rechts op zijn buik te draaien 2. Uke maakt ebi naar links, pakt de band of jasje en probeert met zijn rechter knie onder Tori te komen en diens rechter been te vangen 3. Uke probeert over zijn linker schouder te rollen en Tori op die manier mee te nemen ) Op deze bevrijdingspogingen is het antwoord van tori: 1. Tori plaatst zijn linker knie naast zijn rechter knie, houdt zijn hoofd laag en brengt zijn zwaartepunt lager. 2. Tori verandert de positie van zijn benen in de kesa-houding en brengt daardoor zijn zwaartepunt nog lager. 3. Tori komt weer omhoog in nagenoeg de beginhouding om meer druk op de rechter zijkant van Uke te kunnen toepassen. Na het mairi-teken van Uke, ontspant Tori zijn controlerende acties, brengt Uke weer in de beginpositie, gaat links-rechts achteruit naar de chikama positie en komt in open kyoshi Tori houdt visueel contact met Uke. Tori gaat 2 tsugi-ashi passen in gesloten kyoshi achteruit over de breedte-as en komt in open kyoshi. Tori kijkt nu over uke heen, trekt zijn rechter voet iets naar binnen en staat op in shizenhontai. Tori draait 45 graden naar links, start met zijn linker voet en loopt naar de verre positie achter uke op de lengte-as van het kata. Tori draait naar rechts zodat hij in shizenhontai staat met de voorkant van zijn lichaam naar Uke gedraaid. Tori neemt de open kyoshi houding aan en kijkt naar een punt iets achter de voeten van Uke. Tori komt in gesloten kyoshi 2 passen naar Uke toe over de lengte-as, komt in open kyoshi en maakt nu visueel contact met het lichaam van Uke.

3 KAMI-SHIHO-GATAME Tori maakt een korte openingspas rechts-links en komt op 2 knieën achter het hoofd van Uke, Tori buigt voorover, handpalmen glijden over de mat,tori heeft zijn tenen in de mat Als Tori verder voorover buigt en zijn handen verder glijden in de richting van Uke s band, legt Tori zijn voeten plat, wreef op de mat en grijpt Uke s band over diens armen heen en met de duimen binnen Tori maakt contact middels zijn borst met het bovenlichaam van Uke en brengt beide knieën naast Uke s hoofd Tori drukt de zijkant van zijn hoofd tegen Uke s borst en trekt Uke stevig tegen zich aan door zijn ellebogen naar binnen te brengen. Uke maakt nu 3 bevrijdingspogingen naar keuze ( bijv. : 1. Uke pakt met de rechter hand zijn eigen linker pols vast, probeert Tori naar rechts te kantelen om een reactie uit te lokken en kantelt dan naar links. 2. Uke komt met zijn linker hand onder Tori s kin door met de bedoeling naar rechts te draaien en in buikligging te komen 3. Uke duwt met beide handen tegen Tori s schouders om afstand te scheppen om zijn knieën onder diens schouders te krijgen of om via een achterwaartse rol bovenop Tori te geraken.) Op deze bevrijdingspogingen is het antwoord van Tori : 1. Tori plaats zijn linker been naar buiten als een stut 2. Tori komt omhoog met gespreide benen en zorgt met zijn bovenlichaam voor een puntbelasting 3. Tori komt weer op beide knieën en trekt Uke stevig tegen zich aan. Na het mairi-teken van Uke, ontspant Tori zijn controlerende acties, brengt Uke weer in de beginpositie en gaat links-rechts achteruit naar de chikama-positie en komt in open kyoshi. Tori gaat nu 2 passen in gesloten kyoshi achteruit en houdt daarbij visueel contact met het lichaam van Uke. Tori komt in open kyoshi en kijkt daarbij naar een punt iets achter de voeten van U.T trekt zijn re voet iets naar binnen en staat op in shizenhontai. Tori draait 45 graden naar re, begint met zijn li voet en loopt schuin naar de verre positie op de breedte-as van het kata. Tori draait naar links en staat met de voorkant van zijn lichaam naar Uke toe in shizenhontai, Tori gaat onmiddellijk daarna in open kyoshi en blijft zo even zitten, terwijl hij kijkt naar een punt achter het lichaam van Uke.Tori komt in gesloten kyoshi 2 passen naar Uke toe en blijft dan op de chikama-positie in open kyoshi zitten.

4 YOKO-SHIHO-GATAME Tori maakt een korte openingspas rechts-links en pakt Uke s rechter arm met beide handen op ( linker hand handpalm omhoog bij elleboog, rechter hand handpalm omlaag bij de pols ) Tori legt uke s arm naast zijn linker been in het verlengde van de schouderlijn van uke, terwijl hij met zijn rechter hand contact houdt met uke s rechter arm schuift hij meteen zijn linker knie in uke s rechter oksel. Tori pakt eerst met zijn linker hand de band ( duim binnen ) en terwijl hij de band overgeeft in zijn rechter hand ( duim binnen ) gaat hij op zijn rechter knie zitten Tori gaat met zijn linker arm onder het hoofd van uke door en pakt diens linker kraag vast, hij schuift zijn linker bovenbeen onder uke s rechter schouder en zorgt ervoor dat zijn voeten plat liggen om zijn lichaamszwaartepunt te verlagen Tori s hoofd ligt naar links gedraaid op Uke s borst. Door zijn pakking stevig aan te trekken geeft hij Uke het teken dat deze zijn bevrijdingspogingen kan starten Uke kan zich als volgt bevrijden: 1. Uke duwt met zijn linker en rechter hand tegen zijkant gezicht en linker oksel van Tori om ruimte te scheppen teneinde een sankaku te plaatsen 2. Uke probeert door ebi te maken naar linker zijn rechter knie onder het lichaam van Tori te brengen om zijn rechter been te kunnen vangen 3. Uke probeert de achterkant van de band van Tori voorlangs te pakken met zijn linker hand en de voorkant onderdoor met zijn rechter hand en zodoende door te bruggen Tori over zich heen te trekken Het antwoord van Tori op deze bevrijdingspogingen: 1.Tori draait zijn hoofd recht, blijft op 2 knieën en trekt Uke stevig tegen zich aan 2.Tori wisselt nu van positie door zijn linker been onder het rechter been door te schuiven en zodoende de rechter knie van Uke geen kans te geven onder zijn lichaam in te schuiven 3.Tori gaat met de trekbeweging mee maar blokkeert deze beweging door met zijn heupen omhoog te komen en met gespreide benen en zijn hoofd een driehoek te vormen Na het mairi-teken van Uke, ontspant Tori zijn controlerende acties, brengt Uke weer in de beginpositie, gaat linker-rechter achteruit naar de chikama-positie en komt in open kyoshi. Tori maakt nu dezelfde acties als van kata-gatame naar kami-shiho-gatame en komt zo achter het hoofd van U te zitten in open-kyoshi

5 KUZURE-KAMI-SHIHO-GATAME Tori maakt rechts-links een openingspas en daarna nog een keer re-li een pas om 45 graden achter de re schouder van U te komen. Tori pakt met beide handen ( eerst met de re arm ) de re arm van uke ( li hand handpalm omhoog, re hand handpalm omlaag ).T duwt uke s re arm onder zijn re oksel, laat re los en pakt de mouw met links ( handpalm omhoog) over Tori s rechter hand gaat over uke s rechter arm heen en grijpt in diens kraag met de vingers binnen en duim buiten. Gelijk met deze actie verlaagd Tori zijn lichaams zwaartepunt door zijn voeten plat te leggen Terwijl de knokkels van zijn rechter hand op de mat liggen, gaat hij met zijn linker hand onder uke s linker schouder door en grijpt de zijkant van diens band ( duim binnen ) Tori draait zijn hoofd naar linker op de borst van Uke Tori trekt alles stevig aan en geeft zo het signaal dat u zijn bevrijdingspogingen kan beginnen Uke kan zich als volgt bevrijden: 1. Uke probeert zijn rechter arm los te trekken en op zijn buik te draaien, door met zijn linker hand tegen de zijkant van uke s gezicht te duwen en zich met zijn rechter hand tegen het rechter dijbeen van Tori af te zetten 2. Uke probeert met zijn linker hand uke s kin omhoog te duwen en met zijn linker been over zijn rechter been op zijn buik te draaien 3. Uke probeert Uke met zijn linker hand voorlangs de achterkant van de band te pakken en met zijn rechter hand de voorkant van de band en door te bruggen Tori over zich heen te trekken Het antwoord van Tori op deze bevrijdingspogingen: 1. Tori strekt zijn linker been en duwt zijn buik in de richting van de mat 2. Tori duwt met zijn bovenlichaam de linker schouder van Uke terug en steekt tegelijkertijd zijn linker been uit als een stut 3. Tori gaat met gespreide benen met de trekbeweging mee, plaatst zijn linker been nog verder naar buiten en brengt zijn lichaamsgewicht naar achter. Na het mairi-teken van Uke, ontspant Tori zijn controlerende acties, brengt Uke weer in de beginpositie, gaat links-rechts achteruit naar de chikama-positie en komt in open kyoshi. Tori gaat 2 passen in tsugi-ashi in gesloten kyoshi naar achter over de lengte-as van het kata en komt in open kyoshi. Op het moment dat Tori zich achterwaarts begeeft komt Uke omhoog, plaatst zijn rechter hand op de mat ( gesloten vingers wijzen naar links ) en komt ongeveer gelijktijdig met Tori in open kyoshi. Beide judoka s maken hun judogi in orde en de tweede serie kan beginnen.

6 KATA-JUJI-JIME Voorbereidende handelingen Uke gaat vanuit open kyoshi op zijn rug liggen,tori bevindt zich op de toma positie achter uke op de lengte-as van het kata en zit in open kyoshi met zijn blik gericht op uke Tori trekt zijn rechter voet een klein beetje bij en staat op in shizenhontai, Tori draait op de plaats 45 0 graden en loopt, beginnend met de linker voet, schuin naar de toma positie op de breedte-as van het kata. Tori draait naar links en staat in shizenhontai met zijn gezicht naar uke toe gekeerd.tori gaat meteen in open kyoshi en maakt visueel contact met een punt achter het lichaam van Uke.Tori komt twee passen in tsugi-ashi in gesloten kyoshi naar voren en stopt op de chikama positie in open kyoshi. Tori maakt visueel contact met Uke Tori maakt rechts-links een openingspas om de afstand te verkleinen en pakt uke s rechter arm op met zijn rechter hand ( handpalm omlaag ) aan de pols en met de linker hand ( handpalm omhoog ) aan de elleboog Tori legt de rechter arm van Uke in het verlengde van diens schouderlijn en schuift met zijn rechter hand met de handpalm boven, naar de oksel en controleert zo de arm van uke. Gelijktijdig schuift Tori zijn linker knie naar de rechter oksel van Uke, Met zijn linker hand grijpt Tori diep in uke s kraag onder diens oor ( duim buiten, vingers binnen ), stapt met zijn rechter been over Uke heen, brengt met zijn rechter hand diens linker arm omhoog en komt meteen in kniezit over Uke heen Tori s rechter hand gaat in een cirkelende beweging om uke s hoofd en pakt diens kraag met de duim binnen en vingers buiten Tori maakt de verwurging door uke s hoofd even omhoog te halen, met zijn linker hand te trekken terwijl hij de palm opwaarts draait, zodat de duimzijde ( radius ) tegen de linker nek van Uke drukt en door met de rechter hand met de pink-zijde ( ulnar ) omlaag, tegen de rechter voorkant van uke s nek te duwen en tegelijkertijd sterk naar voren te leunen Tori zorgt voor een sterke controle met de benen, Op tori s teken dat de verwurging aangezet is gaat U zich proberen te bevrijden door tegen de ellebogen van Tori te duwen en tegelijkertijd te bruggen. U kan niet ontsnappen en geeft het mairi teken Tori staakt zijn controlerende acties en de druk van de verwurging, maar blijft nog even in de kata-juji-jime houding Tori stapt terug over Uke heen en brengt beide armen van uke weer in de oorspronkelijke positie Tori gaat links-rechts terug en komt in open kyoshi en houdt visueel contact met uke Tori gaat twee passen in tsugi-ashi in gesloten kyoshi naar achter en komt op de toma plaats in open kyoshi Tori maakt visueel contact met een punt achter het lichaam van Uke

7 OKURI-ERI-JIME Tori maakt met links-rechts een korte openingspas, gaat met zijn linker hand onder uke s linker oksel door en pakt diens linker revers op borsthoogte vast. Tori trekt deze revers omlaag en brengt zijn gebogen rechter arm over de re schouder van uke en pakt met de duim binnen diep in de kraag ( onder uke s linker oor ) zodat de binnenkant van zijn pols tegen de linker zijkant van uke s nek ligt. Verandert van pakking door met zijn linker hand los te laten en daarmee nu de rechter revers op borsthoogte vast te pakken Tori buigt naar voren en plaatst de rechter kant van zijn hoofd tegen de linker kant van uke s hoofd Tori geeft nu aan dat de verwurging geplaatst is door links-rechts terug te gaan en tegelijkertijd met zijn rechter hand naar rechts te draaien en met zijn linker hand de revers omlaag en iets naar binnen te trekken Tori trekt daarbij Uke naar achter en iets naar rechts Uke probeert zich te bevrijden door met beide handen aan tori s rechter mouw naar omlaag te trekken Uke is geheel uit balans en moet aftikken Tori ontspant zijn controlerende acties en de druk van de verwurging maar blijft in de okuri-eri houding, terwijl hij rechts-links naar voren komt. Tori gaat nu links-rechts naar achter naar de chikama positie op de lengte-as van het kata en zit in open kyoshi Tori heeft visueel contact met uke

8 KATAHA-JIME Tori maakt een korte openingspas links-rechts Tori opent als in okuri-eri-jime, laat weer met links los maar brengt nu met zijn linker hand uke s linker arm links naar buiten en vervolgens naar boven en naar achter Op het moment dat uke s arm boven schouderhoogte is brengt Tori zijn linker hand schroevend, met de handrugzijde naar uke s rug gedraaid, onder zijn eigen re arm. Tegelijkertijd strekt Tori zijn bovenlichaam. Tori geeft aan dat de verwurging geplaatst is door links-rechts achteruit te bewegen en uke uit balans te brengen. Tori maakt nu een grotere pas naar achter met zijn rechter voet, waardoor uke in een gat valt. Tori zet de verwurging aan door een gecombineerde actie van zijn rechter hand en de doorsteekbeweging van zijn linker hand. Uke pakt met zijn rechter hand zijn eigen linker pols en trekt aan zijn linker pols naar omlaag Uke is te ver uit balans en geeft het mairi teken. Tori ontspant zijn controlerende acties en de druk van de verwurging maar blijft in de kata-ha houding en brengt uke terug terwijl hij rechts-links naar voren komt Tori gaat links-rechts naar achter naar de chikama positie en komt in open kyoshi, houdt visueel contact Tori gaat twee tsugi-ashi passen naar achter in gesloten kyoshi en komt op de toma positie in open kyoshi Tori kijkt nu over uke heen, trekt zijn rechter voet bij en staat op in shizenhontai Tori draait 45 0 naar rechts en loopt schuin ( beginnend met de linker voet ) naar de toma positie op de breedte-as van het kata Op het moment dat Tori gaat lopen, gaat uke liggen, hoofd op de mat Tori gaat zitten in open kyoshi en kijkt over U heen Tori maakt twee tsugi-ashi passen in gesloten kyoshi en komt op de chikama positie in open kyoshi

9 GYAKU-JUJI-JIME De handelingen van Tori zijn hetzelfde als bij kata-juji-jime, Tori gaat nu echter met zijn rechter hand niet om het hoofd van uke heen maar gaat nu met zijn rechter hand diagonaal over uke s borst naar de binnenkant van uke s kraag met zijn vingers binnen en duim buiten Tori geeft aan dat de verwurging is aangezet door beide armen trekkend en draaiend naar binnen te brengen en tegelijkertijd sterk naar voren te leunen Tori heeft veel controle met zijn benen. Uke probeert de verwurging te neutraliseren door met de linker hand te duwen en met de rechter hand naar binnen te trekken, te bruggen en naar rechts te draaien. Door deze bevrijdingspoging is het moeilijker voor Tori om vanuit zittende positie de verwurging goed uit te voeren Tori maakt gebruik van uke s kracht en gaat met de beweging mee tot op zijn linker zij Tori haalt Uke krachtig naar zich toe en controleert met de benen door zijn enkels te kruisen Tori maakt de gyaku-juji-jime door zijn beide polsen naar binnen te draaien tegen de zijkant van uke s nek Uke geeft het mairi teken Tori ontspant zijn controlerende acties en de druk van de verwurging Tori en Uke rollen beide weer naar de uitgangspositie van de gyaku-juji-jime. Tori neemt de open kyoshi houding aan op de chikama positie Tori gaat twee tsugi-ashi passen in gesloten kyoshi terug en komt in open kyoshi op de toma positie, Tori houdt visueel contact met het lichaam van uke Tori zit in open kyoshi en heeft visueel contact met een punt achter het lichaam van uke Tori trekt zijn rechter voet bij, staat op en staat in shizenhontai Tori draait 45 0 naar links en loopt diagonaal, beginnend met de linker voet, naar de toma positie op de lengte-as van het kata, Tori knielt en neemt de open kyoshi houding aan Als Tori begint te lopen komt Uke omhoog, plaatst zijn rechter hand op de mat en komt tot open kyoshi Beide judoka s maken hun judogi in orde en zijn klaar voor de derde serie.

10 UDE-GARAMI Voor een juiste uitvoering van kansetsu-waza is het belangrijk om het principe van de hefboomwerking toe te passen. Tori draait 45 0 naar rechts en begint met links te lopen naar de positie toma ( de verwijderde positie; 1.20 m. ) en gaat daar in open kyoshi zitten op de breedte-as van het kata ter hoogte van uke s band en kijkt over uke heen naar een punt op de mat aan de kamiza zijde. Tori komt 2 tsugi-ashi passen in gesloten kyoshi naar Uke toe tot op ongeveer 30 cm. afstand ( chikama ) en komt tot rust in open kyoshi. Tori kijkt nu naar Uke. Tori komt rechts / links naar voren en als Tori met de linkerknie Uke raakt. probeert Uke de rechtse rever van Tori te pakken met de linkerhand. Tori blokkeert met zijn rechter knie het lichaam van Uke en met de pink kant van zijn linkerpols, buigt hij Uke's linker pols. Tegelijkertijd buigt hij met de duim zijde van zijn rechter pols Uke's elleboog en drukt deze tegen de linkerzijkant van Uke hierbij buigt hij voorover, naar Kuzuri Yoko Shiho gatame, waardoor Uke's hand weer op de mat wordt gebracht. Tori plaatst de rechterhand over zijn linker pols, en maakt Ude Garami door het gewricht op slot te zetten. Uke probeert te ontsnappen met behulp van ten minste een methode. Bijvoorbeeld: Uke probeert zijn linker arm naar binnen te trekken en te bruggen op zijn rechterzijde. Uke brugt op zijn linkerzijde en probeert zijn linkerpols te pakken met zijn rechterhand om de hand naar het midden van zijn borst te trekken om zodoende de spanning van de klem te halen. Uke is uiteindelijk niet in staat om te ontsnappen en tikt af. Tori maakt ruimte, brengt Uke's linkerarm naar de linkerzijde van uke, gaat een stukje terug en neemt Uke's rechterarm, met de linkerhand op de elleboog en de rechterhand op de pols, en legt hem terug aan de rechterkant van Uke. Tori maakt de korte pas terug naar de nabije positie en maakt open Kyoshi. Tori maakt een Tsugi- Ashi pas terug en neemt de open Kyoshi aan. Dan maakt Tori een Tsugi Ashi stap voorwaarts en maakt open Kyoshi.

11 JUJI-GATAME Tori maakt een korte pas om aan te vallen, Uke probeert de linker rever van Tori te grijpen. Tori grijpt onmiddellijk Uke's rechter pols, eerst met de rechterhand dan met de linkerhand onder de rechterhand, trekt de arm omhoog en draait de rug van de hand van Uke naar de eigen borst. Tori schuift zijn rechtervoet onder de rechter oksel van uke, met de enkel tegen de oksel, en leunt met het rechter scheenbeen naar beneden op de borst van Uke om Uke onder controle te houden en brengt hij zijn linkerbeen in een strakke boog rond het hoofd van Uke aan de linkerkant van de hals Uke. klemt Uke's nek-en schouder tussen zijn enkels. Tori blijft aan Uke's arm trekken in de richting van zijn eigen hoofd, Tori gaat zitten zo dicht mogelijk tegen zijn rechter hiel en gaat op de rug liggen, klemt zijn knieën bij elkaar om Uke's rechterarm te fixeren. Tori verheft zijn heupen en trekt tegelijkertijd Uke's hand in een diagonale richting tot aan de borst van Tori en naar rechts. Uke probeert te ontsnappen door ten minste een methode. Bijvoorbeeld: Uke maakt een brug en draait naar rechts en probeert zijn rechterarm en schouder naar beneden en naar de mat te trekken. Als hij vervolgens niet in staat is om te ontsnappen, tikt uke af. Uke trekt zijn hand naar het eigen hoofd, Tori komt tot een zittende houding. Hij houdt met zijn rechterhand greep op de rechter pols van uke, Tori plaatst zijn linkerhand op de mat aan de linkerkant van zijn eigen heup. Ter ondersteuning van zijn gewicht op deze hand en zijn rechtervoet, Tori draait zijn linkervoet, in een boog, over Uke's hoofd en gaat terug zitten door de linker knie onder zijn eigen heup te brengen. Tori beweegt iets terug, plaatst Uke's rechterarm langs de kant van Uke, gaat terug met een korte stap naar de nabije positie gaat in open Kyoshi. Tori neemt een Tsugi-Ashi stap terug en neemt de open Kyoshi. Dan Tori neemt een Tsugi Ashi stap vooruit en neemt de open Kyoshi.

12 UDE-GATAME Tori komt rechts/links naar voren, pakt de arm Uke's ( linker hand, palm naar boven, op de elleboog van Uke en de rechterhand, palm naar beneden, op Uke's pols) en plaatst deze 90 0 van Uke naast het linkerbeen van Tori en schuift zijn linkerknie tegen het lichaam van Uke. Uke valt aan door met zijn linkerarm naar de rechter revers van Tori's te grijpen. Tori buigt voorover en verlaagt zijn lichaam waardoor Uke's arm voorbij de revers steekt, Tori klemt Uke's pols tussen zijn rechter kaak en rechter schouder. Tori plaatst zijn rechterhand op Uke's linker elleboog en legt dan zijn linkerhand over zijn rechterhand. Tori plaatst hierbij zijn rechter scheenbeen tegen de buik van Uke. Tori gaat terug rechtzitten waardoor de arm van uke een beetje wordt uitgestrekt en opgesloten zit, vervolgens draait Tori iets naar links om de arm verder te vergrendelen en de armklem aan te zetten. Uke probeert te ontsnappen door ten minste een methode. Bijvoorbeeld: Uke probeert zijn linker arm naar beneden te trekken door het bewegen in de richting van Tori en te draaien naar links. Uke is niet in staat om te ontsnappen en geeft door middel van aftikken aan dat hij verslagen is. Tori plaatst Uke's linkerarm terug langs de kant van Uke en beweegt iets terug. Met de linkerhand op de elleboog en de rechterhand op de pols, pakt Tori Uke's rechterarm en plaatst deze terug langs de kant van Uke. Tori gaat kort terug naar de nabije positie en neemt de open Kyoshi aan. Tori neemt 2 Tsugi Ashi stappen achteruit naar de verste positie en neemt de open Kyoshi aan.

13 HIZA-GATAME Tori staat op, draait 45 0 naar links, en loopt schuin naar de verre positie, terwijl Uke rechtop gaat zitten en de open Kyoshi aan neemt tegenover Tori, die eveneens de open Kyoshi aan neemt. Tori beweegt 2 Tsugi Ashi stappen vooruit naar de nabije positie en neemt de open Kyoshi aan. Zowel Uke en Tori schuiven een beetje vooruit om de juiste afstand in te nemen voor een basispakking. Tori draait zijn linkerarm onder Uke's rechterarm omhoog en pakt over de arm heen bij de elleboog en klemt Uke's rechter pols onder zijn linker oksel 's, en houd enige spanning op Uke's arm net boven de elleboog. Tori plaatst zijn rechter voet boven op Uke's linker dijbeen, in de buurt van de lies, en gaat op zijn rechterkant liggen, Tori behoudt zijn rechtse pakking en de spanning met links op de elleboog. Tori brengt het linkerbeen in een positie waarbij de linkervoet op de heup in de buurt van Uke's gordellijn is geplaatst en de linker knie over zijn eigen linkerhand valt. Door de eigen heupen weg te duwen van Uke, kan Tori zijn positie aan passen om zijn knie over de elleboog van Uke te kunnen plaatsen. Tori kan nu de arm vergrendelen door met zijn linker knie naar beneden te duwen, tegen de arm van Uke, te trekken met de rechterhand en te duwen met de rechtervoet tegen Uke's linkerbeen. Uke steunt hierbij op linkerknie en linker onderarm Uke probeert te ontsnappen door ten minste een methode. Bijvoorbeeld: Uke probeert te bewegen in de richting van Tori om de spanning op zijn rechterarm te verminderen. Uke is niet in staat om te ontsnappen en geeft door middel van aftikken aan dat hij verslagen is. Tori en uke komen overeind en nemen op ongeveer 1,5 meter van elkaar gelijktijdig een positie aan in de open Kyoshi.

14 ASHI-GARAMI Zowel Uke als Tori komen tegelijk overeind in staande positie. Beide stappen ze vooruit met een halve pas rechts en pakken gelijktijdig vast met een basispakking. Tori haalt Uke naar voren uit balans en zet zijn linkervoet tussen Uke's voeten en doet een poging om Tomoe-Nage te maken. Uke stapt voorwaarts met zijn rechtervoet, in de buurt van Tori's linker oksel, en probeert Tori uit de mat te trekken. Tori gaat met de kracht van Uke mee en gebruikt deze om dieper onder Uke te glijden. Tori verplaatst zijn rechtervoet naar Uke's linker binnenkant knie (voor/binnenkant bovenbeen midden links) en duwt Uke's linkerbeen naar achteren en links. Tori draait zijn heupen naar rechts en brengt zijn linkerbeen naar de zijkant omhoog over Uke's rechter been naar de linker voet drijvend over het dijbeen van Uke. Als Uke uit balans raakt en voorover op de mat valt, zet Tori hem op slot door meer naar rechts te draaien, het linkerbeen te strekken en met beide handen te trekken. Uke steunt hierbij op linkerknie en linker onderarm Uke probeert te ontsnappen door ten minste een methode. Bijvoorbeeld: Uke probeert te draaien naar links om zijn rechterbeen te kunnen buigen. Uke is niet in staat om te ontsnappen en geeft door middel van aftikken aan dat hij verslagen is. Tori en uke maken zich los en komen op ongeveer 3 meter afstand in de open Kyoshi. Uke blijft in de open Kyoshi zitten terwijl Tori duurt 2 Tsugi Ashi stappen terug maakt en de open Kyoshi aanneemt. Uke maakt vervolgens een Tsugi Ashi stap terug en neemt de open Kyoshi aan. Tori en Uke brengen beide hun kleding in orde. Sluiten. Tori en Uke gaan tegelijkertijd naar een gesloten Kyoshi en gaan daarna staan in een Shizen Hontai tegenover elkaar. Beide nemen een stap terug, eerst de rechtervoet dan de linker, in een gesloten houding, hielen tegen elkaar en de tenen uit elkaar. Zowel Uke en Tori knielen links/rechts en nemen de Seiza positie in, waarna ze knielend groeten. Tori en Uke gaan staan, hielen tegen elkaar en de tenen uit elkaar, en draaien naar de kamiza. Tori en Uke maken vervolgens de Ritsurei (staande groet) naar de kamiza, te beginnen met de rechtervoet dan de linker, lopen achteruit, Ayumi Ashi, naar een punt net buiten de rode waarschuwings zone en groeten naar de mat. Dit is het einde van de Kata.

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval

Ne-Waza-Jitsu-Kata. Handeling 1. 1.1. De aanval Handeling 1 1.1. De aanval Tori en Uke staan in startpositie 1. Ze lopen naar elkaar toe en op het moment dat Tori zijn rechterbeen voor heeft dwingt Uke Tori naar de grond te gaan door met beide handen

Nadere informatie

2) Valtechniek over bokje. Alle voorgaande valtechnieken (voorover, achterover, zijwaarts) over een bokje uitvoeren.

2) Valtechniek over bokje. Alle voorgaande valtechnieken (voorover, achterover, zijwaarts) over een bokje uitvoeren. 1 Valbreken: Diversen valtechnieken soepel links en rechts uitvoeren. 1) Brugval. Eerst oefenen op je hoofd, daarna e v t op je handen staan. LET OP!!! Als je op je hoofd staat en je laat je doorvallen

Nadere informatie

LEERSTOF BLAUWE GORDEL

LEERSTOF BLAUWE GORDEL LEERSTOF BLAUWE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de BLAUWE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 1 manier tonen om de partner om te kantelen op de grond vertrekkende

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. SHIKYU 1 / 10 EXAMEN PROGRAMMA VOOR SHIKYO (ORANJE GORDEL OF 4

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR SANKYO (GROENE GORDEL OF 3 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR SANKYO (GROENE GORDEL OF 3 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR SANKYO (GROENE GORDEL OF 3 de KYU) DEEL 1: GROEN STREEP ALGEMEEN Alles te kennen van ORANJE GORDEL EXAMEN GROENE STREEP ENKEL VOOR JUDOKA S ONDER DE 14 JAAR (afhankelijk van beslissing

Nadere informatie

KIME NO KATA OPENINGSCEREMONIE.

KIME NO KATA OPENINGSCEREMONIE. KIME NO KATA OPENINGSCEREMONIE. Voor het groeten is de afstand 6 m. TORI met de linkerzijde naar SH0MEN, UKE draagt de wapens in de rechterhand, dolk aan de binnenzijde, de snede van de wapens naar boven.

Nadere informatie

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU)

EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) EXAMEN PROGRAMMA VOOR GOKYU (GELE GORDEL OF 5 de KYU) DEEL 1: GELE STREEP ALGEMEEN De DOJO (oefenzaal): op reglementaire wijze betreden TATAMI (mat): op reglementaire wijze betreden: Eerst met de linker

Nadere informatie

Introductie gesprek nieuw lid.

Introductie gesprek nieuw lid. Introductie gesprek nieuw lid. 1 Etiquette: Het vertellen van de volgende regeltjes die in de Judo sport gelden. 1) Het groeten. Het groeten bij Judo is een lichte buiging in de heupen, waarbij de armen

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

1.1. De aanval De verdediging

1.1. De aanval De verdediging Newaza Jiu Jitsu Choreografie Tori (de verdediger) en Uke (de aanvaller) staan 6 meter uit elkaar waarbij Tori de jury (Joseki) aan zijn rechterzijde houdt. Beide draaien een kwartslag, groeten de jury,

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

LEERSTOF ORANJE GORDEL

LEERSTOF ORANJE GORDEL LEERSTOF ORANJE GORDEL Examenvereisten tot het behalen van de ORANJE gordel 1. Technieken van voorgaande gordels dient ook gekend te zijn! 2. 1 manier tonen om de partner om te kantelen op de grond. 3.

Nadere informatie

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA.

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA. NAGE NO KATA 1. INLEIDING. In deze stijloefening vinden we alle basisprincipes terug van het JUDO: houding, verplaatsing, KUMI KATA, KUZUSHI, TSUKURI en KAKE. Het NAGE NO KATA betekent voor het NAGE WAZA

Nadere informatie

Het kata bestaat uit aanvalspogingen en verwurgingen. Deze twee typen aanvallen zijn als volgt in het kata verdeeld:

Het kata bestaat uit aanvalspogingen en verwurgingen. Deze twee typen aanvallen zijn als volgt in het kata verdeeld: NE-WAZA-JITSU-KATA Tori (de verdediger) en Uke (de aanvaller) staan 6 meter uit elkaar waarbij Tori de jury (Joseki) aan zijn rechterzijde houdt. Beide draaien een kwarslag, groeten de jury, draaien een

Nadere informatie

JU NO KATA 1. INLEIDING

JU NO KATA 1. INLEIDING JU NO KATA 1. INLEIDING In 1887 bracht meester JIGORO KANO het JU NO KATA uit. Het principe van aanval en verdediging komt hier voor als een vorm van lichamelijke opvoeding. Deze KATA werd voornamelijk

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Examenprogramma blauwe gordel (2 e kyu)

Examenprogramma blauwe gordel (2 e kyu) Examenprogramma blauwe gordel (2 e kyu) Voor dit examen moet men kunnen uitvoeren: De examenprogramma s kennen van geel EXTRA, oranje EXTRA en groen De 3 e reeks van de nage-no-kata De worpen voor blauw

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren,

JUDOCLUB TERVUREN. LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, JUDOCLUB TERVUREN LESPROGRAMMA GELE GORDEL 5 e kyu (Gokyu) Victor Vandesande, 6 e Dan Hoofdtrainer JC Tervuren, 2016 Vooraf Dit lesboekje geeft in een beknopte vorm het lesprogramma voor de gele gordel

Nadere informatie

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding

Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Oefeningen ter Verbetering van je Lichaamshouding Verkeerde lichaamshoudingen veroorzaken klachten. Eén van de meest voorkomende verkeerde houdingen, wordt veroorzaakt door een naar vorend hangend hoofd,

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

GELE GORDEL 5 DE KYU

GELE GORDEL 5 DE KYU GELE GORDEL 5 DE KYU EXAMENSTOF 1. TACHI-WAZA O-SOTO-GARI KO-UCHI-GARI IPPON-SEOI-NAGE O-UCHI-GARI UKI-GOSHI O-GOSHI KOSHI-GURUMA 2. NE-WAZA 2.1. osae-komi-waza (houdgrepen correcte starthouding basis)

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 4 Programma Groen. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de groene gordel Ju Jitsu Dõ Deel 4 Programma Groen 1 streepje groen verzwaard vallen 2 streepje groen pols achter mouwgreep achter duw aan kraag en arm wurging met voorarm twee polsen voor pols gekruist revergreep 3 streepje

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Gebruikershandleidingen

Gebruikershandleidingen Gebruikershandleidingen Kinderfitnessapparatuur Hoist KL-serie Februari 2009 Door: Martha Schild, Marlijn van Hartingsveld, Sandra Klous. Instructies voor de instructeurs 2410 seated leg press M. quadriceps

Nadere informatie

Pal Dan Gum oefeningen

Pal Dan Gum oefeningen Pal Dan Gum oefeningen Deze reeks Pal Dan Gum oefeningen worden al duizenden jaren in China en Korea gebruikt voor het voorkomen van ziektes en de bevordering van een goede gezondheid. Pal Dan Gum oefeningen

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

Zorg. September 2014. Dynamische rekoefeningen Loopvormen en algemene oefeningen zonder bal. Dribbelen Houd een rustige looppas aan.

Zorg. September 2014. Dynamische rekoefeningen Loopvormen en algemene oefeningen zonder bal. Dribbelen Houd een rustige looppas aan. Zorg September 2014 Beste Sporters, Het nieuwe seizoen is weer voor een ieder begonnen, wij als verzorgers ook. We krijgen momenteel redelijk veel (jeugd) spelers met spierklachten bij ons over de vloer.

Nadere informatie

7 fijne yogahoudingen

7 fijne yogahoudingen 7 fijne yogahoudingen voor kinderen Bloesem kinderyoga - Ben je jonger dan 7 jaar dan doe je de oefening zonder het benoemen van de ademhaling. - Yoga kan best een uitdaging zijn, dat is ok. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Schouder oefeningen (Deel 2)

Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder oefeningen (Deel 2) Schouder naar achter trekken Uitgangshouding: Ellebogen geplooid op 90. U houdt de oefenband met beide handen vast voor uw lichaam. Vervolgens trekt u de oefenband naar achter

Nadere informatie

10 OEFENINGEN VOOR THUIS

10 OEFENINGEN VOOR THUIS 10 OEFENINGEN VOOR THUIS Zoek een rustig plekje voor jezelf en neem deze 20 minuten voor jou en jouw lijf. Een gezonde start van de dag, als opwarmer of goede afsluiter. En vergeet niet te genieten! Start:

Nadere informatie

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte

Oefeningen dynaband. beginpositie uitvoering opbouw Voorbeeld 1. armen voorwaarts. Goed opstrekken Voeten op heupbreedte Oefeningen dynaband Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies. Zorg er voor dat de spieren niet koud zijn, voordat

Nadere informatie

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11

Techniekenboekje. geel-oranje-groen U11 Techniekenboekje geel-oranje-groen U11 Gele Gordel Eerste streepje Ushiro ukemi ( achterwaartse val ) Geschiedenis en geest van het judo ( land van herkomst is Japan stichter is Jigoro Kano geest van het

Nadere informatie

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Staande Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 1:01 min.) Je begint nu met de staande bewegingsoefeningen. Bedenk dat je dit doen in aandacht, bewust van elk moment.

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 3 (B3R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

D6 = Dynamisch; 6 keer vloeiende ontspannen beweging S6 = Statisch; 6 tellen aanhoudend lichte rek in de uiterste stand van het gewricht.

D6 = Dynamisch; 6 keer vloeiende ontspannen beweging S6 = Statisch; 6 tellen aanhoudend lichte rek in de uiterste stand van het gewricht. INLEIDING Naarmate men ouder wordt, zal de te behalen afstand bij het golfen minder worden. Afnemende flexibiliteit en mobiliteit door verminderde spierkracht is onvermijdelijk. Door oefening doen we ons

Nadere informatie

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen.

De trap op of aflopen: Probeer uw lichaam rechtop te houden en niet voorover te kantelen. GEBRUIKSAANWIJZING Welkom! Een gezonde wervelkolom: Stress en de dagelijkse bezigheden dragen bij aan het ontwikkelen van slechte gewoontes als het gaat om de zorg voor onze wervelkolom. Er zijn bijvoorbeeld

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok.

Yoga & Astrologie. Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok. Yoga & Astrologie Aardetekens: Stier, Maagd & Steenbok Stier 21 april - 20 mei Tijdens drukke periodes spelen bij een stier vaak klachten op aan keel, nek, hals, oren, tanden, schildklier en schouders.

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking

CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking CD Liggende Yoga oefeningen (Joke Hellemans) tekstuitwerking INLEIDING (Fragment 1. 2:16 min.) We beginnen nu met de liggende bewegingsoefeningen. Sta jezelf toe deze oefeningen met dezelfde zorgzame aandacht

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 1 Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (4*) - Vertrekhouding oefening

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

DEEL 1: BLAUWE GORDEL

DEEL 1: BLAUWE GORDEL EXAMEN PROGRAMMA VOOR NIKYO (BLAUWE GORDEL OF 2 de KYU) DEEL 1: BLAUWE GORDEL ALGEMEEN Alles te kennen van GROENE GORDEL TACHI WAZA (staande technieken) HANE-GOSHI (vlottende / pompende heupworp) TORI

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

1eDAN -SHODAN ZWARTE GORDEL

1eDAN -SHODAN ZWARTE GORDEL 1eDAN -SHODAN ZWARTE GORDEL 1ste DAN (SHODAN) (van bruin naar zwart) NAGE NO KATA: Reeks 1,2 en 3 TE WAZA KOSHI WAZA ASHI WAZA) NAGE WAZA : UKEMI S: Het valbreken in alle mogelijke vormen. YAKO SOKU GEIKO:

Nadere informatie

Bondsreeks Werkjaar Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar

Bondsreeks Werkjaar Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar Bondsreeks 2016 Werkjaar 2015-2016 Gemaakt door KLJ Limburg Werkjaar 2015-2016 1. Muziek Titel: It s like that Uitvoerder: Run-DMC & Jason Nevins CD: The best of Run-DMC Duur: 4:10 2. Structuur Intro strofe

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

JUDO BOND NEDERLAND GOSHIN-JITSU-NO-KATA. opgesteld door de. Nationale Graden Commissie Jiu-Jitsu (N.G.C.J.J.)

JUDO BOND NEDERLAND GOSHIN-JITSU-NO-KATA. opgesteld door de. Nationale Graden Commissie Jiu-Jitsu (N.G.C.J.J.) JUDO BOND NEDERLAND GOSHIN-JITSU-NO-KATA opgesteld door de Nationale Graden Commissie Jiu-Jitsu (N.G.C.J.J.) 3 juni 2010 -- 2 3 juni 2010 Beschrijving Goshin-Jitsu-No-Kata INHOUDSOPGAVE Algemeen... 6 De

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN

TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN TRAININGSPLAN STRETCHBANDEN FITNESSBANDENSET TRAININGSHANDLEIDING Let op: Wees er voor de training van verzekerd dat uw training bij uw fysieke conditie aansluit. Consulteert u, bij twijfel, de huisarts.

Nadere informatie

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. NIKYU 1 / 12

JUDOCLUB BOECHOUT. Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. NIKYU 1 / 12 JUDOCLUB BOECHOUT NAAM: Seiryoku Zenyo Jita Kyoei Nota: Programma boekjes mogen enkel door de leden van judoclub Boechout gebruikt worden. NIKYU 1 / 12 EXAMEN PROGRAMMA VOOR NIKYO (BLAUWE GORDEL OF 2 de

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte.

MUAYTHAI TECHNIEKEN. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. MUAYTHAI TECHNIEKEN 1.0) Gevechtsposities. 1.1 Links voor positie: Linkervoet voor- rechtervoet achter, ongeveer 50cm tussen beide voeten, deze staan op schouderbreedte. 1.2 Rechts voor positie: Rechtervoet

Nadere informatie

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel

Ju Jitsu Dõ. Deel 3. Programma Oranje. Ju Jitsu Dõ voor de jeugd handleiding. na het uitvoeren van een goede randori behaal je de oranje gordel Ju Jitsu Dõ Deel 3 Programma Oranje 1 streepje oranje vlot vallen 2 streepje oranje omarmingen duw op de borst greep om het hoofd haargreep 3 streepje oranje toepassing van de worpen 4 streepje oranje

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen

Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Zelfmassage: Kloppen langs meridianen Klopmassage is een simpele en snelle manier om je beter in je lichaam te voelen. In 5 tot 10 minuten ga je al kloppend je hele lichaam bij langs en je kunt de massage

Nadere informatie

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht Techniekenboekje Geel - Oranje - Groen Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be 2 Inleiding Beste judoka's We hebben in dit boekje een samenvatting proberen te geven van alle technieken welke je onder

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be

Techniekenboekje. Geel - Oranje - Groen. Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be Techniekenboekje Geel - Oranje - Groen Judoclub Hirano Brecht www.judobrecht.be 2 Inleiding Beste judoka's We hebben in dit boekje een samenvatting proberen te geven van alle technieken welke je onder

Nadere informatie

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels.

Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. CALCIMATICS 1. De opwarming Calcimatics start steeds met een opwarming. Zo is de overgang dan niet-bewegen naar actief worden niet te bruusk en voorkom je letsels. Als een vogel in de lucht - Houding:

Nadere informatie

Randori-No-Kata. Allen verlaten de tatami door achterwaarts, met het gezicht naar de joseki, te verplaatsen.

Randori-No-Kata. Allen verlaten de tatami door achterwaarts, met het gezicht naar de joseki, te verplaatsen. Randori-No-Kata Het randori-no kata bestaat uit 9 oefeningen waarbij telkens uitgegaan wordt van meerdere tegenstanders. Het kata is verplichte stof voor de vijfde dan. De uke s die in de eerste oefening

Nadere informatie

Reeksbeschrijving: Parendans

Reeksbeschrijving: Parendans Reeksbeschrijving: Parendans Gemaakt door: KLJ Oost-Vlaanderen Werkjaar: 2013-2014 1. Muziek Titel:Jailhouse Rock Uitvoerder:Elvis Presley CD: the essential Elvis Presley Duur: 2:37 2. Structuur Begin

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

Qi Gong. QiGong Oefeningen

Qi Gong. QiGong Oefeningen Qi Gong Qi Gong betekent "energie werk" en is de kunst om chi te gebruiken om gezondheid en vitaliteit te ondersteunen. Qi staat voor levensenergie en gong voor discipline, oefening en doorzettingsvermogen.

Nadere informatie

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band

REP-band, Lenigheid, en kracht. Oefeningen met de REP-band Algemene oefeningen REP-band, Lenigheid, en kracht In deze folder staan algemene oefeningen. Uw fysiotherapeut neemt met u door welke oefeningen voor u geschikt zijn. Er staan drie soorten oefeningen in

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

Meer Bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie

Meer Bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie Meer Bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie Inhoudsopgave Inleiding... 4 Oefeningen... 6 Bovenbeenspieren... 7 Buikspieren... 8 Rugspieren...10 Armspieren...11 Rekoefeningen...15 Beweeglijkheid nek...19

Nadere informatie

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend

Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Procare 11: 1. Rotory torso staand mobiliserend Zet je voeten op heup breedte uit elkaar en strek de armen horizontal. Draai met de romp zo ver mogelijk naar links en vervolgens naar rechts. Met je hoofd

Nadere informatie

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball)

Core Stability - serie 2 (met Swiss Ball) Inleiding Met Core Stability training train je je rompspieren, zodat je die zo effectief mogelijk kunt gebruiken. Het gaat hierbij niet alleen om buik- en bilspieren, maar om je gehele romp. Je ontwikkelt

Nadere informatie