Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen"

Transcriptie

1 1. op dit onderwijsmateriaal 1 Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M02 van december Sinds de anticonceptiepil op de markt is, heeft voortdurend uitgebreid onderzoek plaatsgevonden naar de werking en bijwerkingen van de pil op de korte en lange termijn. Met de resultaten hiervan verschuiven de inzichten en daarmee de richtlijnen in de NHG-Standaard Anticonceptie ten aanzien van preparaatkeuze en controle bij pilgebruik. De vraag dient zich aan welke taak de huisarts aan de praktijkassistente wil delegeren bij het voorschrijven van hormonale anticonceptie. In de andere programmaonderdelen hebben de deelnemers kennis kunnen maken met de richtlijnen en het waarom van deze richtlijnen. In dit programmaonderdeel gaan zij met elkaar in discussie over hun bereidheid de nieuwe richtlijnen in de praktijk te gaan toepassen. Wat weerhoudt hen of wat motiveert hen juist om van beleid te veranderen? Het programma bestaat uit drie onderdelen. Eerst worden de standpunten ten aanzien van enkele richtlijnen plenair geïnventariseerd. Daarna volgt een carrousel waarbij men twee aan twee discussieert over de meest controversiële stellingen. Tot slot kan men nogmaals plenair inventariseren hoe de meningen zijn verdeeld na discussie over de verschillende stellingen. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur Doelstelling: De deelnemer wordt zich bewust van eventuele weerstanden tegen richtlijnen uit de NHG-Standaard Anticonceptie en evalueert hoe terecht deze weerstanden zijn. Doelgroep: WDH, Hagro, toetsgroep, beroepsopleiding. Groepsgrootte: Maximaal 20 deelnemers. Tijdsduur: 70 minuten. 3. Uitvoering Leid het programmaonderdeel in. U kunt hierbij gebruikmaken van de tekst onder '' (1 min.). Lees een stelling voor en laat de deelnemers die het met de stelling eens zijn hun hand opsteken, daarna degenen die het er niet mee eens zijn. Ieder moet een keuze voor of tegen maken. De docent kan zo een indruk krijgen over welke stelling discussie bestaat en over welke niet. Lees daarna de volgende stelling voor. De deelnemers kiezen weer positie enzovoort, totdat alle stellingen aan bod zijn geweest (5 min.). Als bij deze inventarisatie blijkt dat over bepaalde stellingen geen discussie bestaat, kunt u die weglaten in de carrousel. Zet voor de carrousel twee rijen stoelen tegenover elkaar in een cirkelvorm. Verdeel de stellingen over de stoelen, zodat op stoelen die tegenover elkaar staan dezelfde stelling ligt en op stoelen, die naast elkaar in dezelfde cirkel staan, verschillende stellingen liggen. Laat de deelnemers op de stoelen plaatsnemen (5 min.). Ieder tweetal krijgt vijf minuten om over een stelling elk zijn of haar mening te geven en vervolgens hierover te discussiëren en tot slot een conclusie te formuleren.

2 Daarna schuiven de deelnemers een plaats op: de buitenste cirkel bijvoorbeeld met de klok mee en de binnenste cirkel tegen de klok in. De nieuwe koppels discussiëren over de nieuwe stelling en draaien na vijf minuten door, totdat alle stellingen zijn besproken (55 min.). Op dezelfde wijze als aan het begin van het programma kan ook aan het eind worden nagegaan hoe de meningen zijn ten aanzien van de stellingen. Met handopsteken kan men nagaan, wie vóór en wie tegen is en wie van mening is veranderd (5 min.). Zorg dat de mening van elke deelnemer wordt gerespecteerd. 4. Organisatie Kopieer de stellingen op het Werkblad driemaal. Bewaar een kopie en knip de twee andere kopieën in repen zodat stroken met stellingen ontstaan. Ga van tevoren na hoe het aantal stellingen en het aantal deelnemers zich tot elkaar verhouden: als er twintig deelnemers zijn, kies dan voor twee cirkels van tien deelnemers en laat tien verschillende stellingen bespreken of tweemaal vijf verschillende stellingen (die u dan ook dubbel moet kopiëren). Lees de stellingen en de toelichting in het Docentmateriaal van tevoren goed door. U kunt ook alleen de stellingen kiezen die gaan over onderwerpen die in eerdere programmaonderdelen voor vragen of discussie zorgden. 2

3 Werkblad 1 3 Stelling 1. Bij meisjes onder de 16 jaar vraag ik de ouders toestemming voor het pilgebruik. Stelling 2. Ik meet geen bloeddruk bij startende pilgebruiksters. Stelling 3. Vrouwen die volledig borstvoeding geven, adviseer ik anticonceptie uit te stellen tot ze gaan vloeien of tot ze bijvoeding geven.

4 Werkblad 1 4 Stelling 4. Mijn praktijkassistente kan vragen over klachten bij pilgebruik en over vergeten pillen gemakkelijk zelfstandig afhandelen. Stelling 5. Als een vrouw van boven de 35 jaar rookt, schrijf ik pas een pilrecept uit nadat zij is gestopt met roken. Stelling 6. Als ik doxycycline voorschrijf aan een patiënte die de pil gebruikt, geef ik geen advies voor aanvullende anticonceptie.

5 Werkblad 1 5 Stelling 7. Als een tiener mijn spreekuur bezoekt, informeer ik altijd of deze seksueel actief is om eventuele vragen over anticonceptie en soa te kunnen bespreken. Stelling 8. Ik vraag vrouwen die met een verzoek om de morning-afterpil komen, altijd of er sprake is geweest van ongewenst seksueel contact. Stelling 9. Bij een eerste pilrecept wijs ik meisjes en vrouwen altijd op het soa-risico bij vrijen zonder condoom.

6 Werkblad 1 6 Stelling 10. Als een vrouw om de pil vraagt, ga ik met haar ook altijd andere mogelijkheden van anticonceptie na. Stelling 11. De discussie dat het gevaar van trombose bij gebruik van derdegeneratiepillen wezenlijk groter is dan bij gebruik van tweedegeneratiepillen, vind ik een storm in een glas water.

7 Docentmateriaal 1 De antwoorden die de deelnemers geven op de vragen bij de tellingen/richtlijnen/ uitspraken zijn afhankelijk van ieders persoonlijke mening. Een antwoord is dus niet goed of fout. Wel zal hun mening consequenties hebben voor het wel of juist niet doorvoeren van de richtlijnen uit de NHG-Standaard. Als leidraad voor de docent volgt hieronder een aantal overwegingen die een rol kunnen spelen in de meningsvorming. 7 Stelling 1. Bij meisjes onder de 16 jaar vraag ik de ouders toestemming voor het pilgebruik. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO) is voor het voorschrijven van anticonceptie bij 12 tot 16-jarigen in principe toestemming van de ouders nodig. In uitzonderingsgevallen kan voorschrijven zonder toestemming van de ouders of voogd gebeuren. In een brochure van de KNMG 'Arts en patiëntenrechten' worden deze uitzonderingen als volgt beschreven: '( ) indien deze kennelijk nodig is om ernstig nadeel voor de minderjarige te voorkomen of indien de minderjarige na de weigering van toestemming door de ouders of voogd de behandeling weloverwogen blijft wensen (...). Of de arts op de eerste dan wel de tweede uitzondering een beroep zal moeten doen, hangt mede af van de vraag of het kind de ouders of voogd bewust buiten de besluitvorming wenst te houden en dat deze dus ook niet geïnformeerd worden en of het kind daarvoor ook goede redenen heeft. 1 Stelling 2. Ik meet geen bloeddruk bij startende pilgebruiksters. Volgens de NHG-Standaard is het meten van de bloeddruk niet nodig. Het risico van de huidige lichte pillen op het ontstaan van hart- en vaatziekten is zeer gering. Uit enkele grote studies valt af te leiden dat, om drie myocardinfarcten per jaar te voorkomen, bij rokende tot niet-rokende vrouwen de bloeddruk zou moeten worden gecontroleerd. 1 Brochure Arts en patiëntenrechten Utrecht Als KNMG-consult Arts en patiëntenrechten downloadbaar op

8 Docentmateriaal 1 Bij vrouwen die bij de huisarts bekend zijn met risicofactoren voor hart- en vaatziekten (roken, hypertensie in de voorgeschiedenis, hypercholesterolemie, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten bij ouders, broers of zussen jonger dan 60 jaar, obesitas/verhoogde middelomtrek) heeft het meten van de bloeddruk wel zin. 8 Literatuur: NHG-Standaard Anticonceptie 2011, noot 35. Stelling 3. Vrouwen die volledig borstvoeding geven, adviseer ik anticonceptie uit te stellen tot ze gaan vloeien of tot ze bijvoeding geven. Het geven van volledige borstvoeding geldt niet zonder meer als betrouwbare anticonceptie. Vrouwen die volledige borstvoeding geven volgens de lactatie amenorroe methode (LAM) kunnen het gebruik van anticonceptie uitstellen tot ze gaan vloeien of tot ze bijvoeding geven. De LAM houdt in dat de vrouw bij volledige borstvoeding met tussenpozen van niet meer dan zes uur, ook s nachts, zonder bijvoeding en zonder vaginaal bloedverlies (vanaf 10 tot 14 dagen postpartum), pas vanaf de eerste bijvoeding of het eerste bloedverlies met anticonceptie hoeft te beginnen. De LAM is bij nauwkeurige navolging van de adviezen tot zes maanden postpartum een relatief veilig anticonceptivum: de zwangerschapskans is kleiner dan 2 procent. In de praktijk beginnen de meeste vrouwen drie tot vier maanden na de bevalling met bijvoeding. Is het risico van 2 procent zwangerschap niet acceptabel, dan kan zes weken na de bevalling met een anticonceptivum worden begonnen. Literatuur: NHG-Standaard Anticonceptie 2011, noot 32. Stelling 4. Mijn praktijkassistente kan vragen over klachten bij pilgebruik en over vergeten pillen gemakkelijk zelfstandig afhandelen. De praktijkassistente kan vragen over klachten bij pilgebruik en over vergeten pillen zelfstandig afhandelen. Daarvoor moet zij wel goed geïnstrueerd zijn in het voorlichting geven over pilgebruik, over bijwerkingen van de pil en signalen die wijzen op problemen met het pilgebruik; bij vergeten pillen weet zij wanneer een morning-aftermiddel nodig is en welk. Indien de vrouw veel bezwaren en vragen heeft of als er onduidelijkheid bestaat over de inname van de pil, wordt ze uitgenodigd op het spreekuur. De vrouw krijgt in principe een herhalingsrecept voor zes maanden mee; bij klachten voor drie maanden met het advies om bij vragen of (voortduren van) klachten contact op te nemen.

9 Docentmateriaal 1 9 Stelling 5. Als een vrouw boven de 35 jaar rookt, schrijf ik pas een pilrecept uit nadat zij is gestopt met roken. De combinatie roken en de pil geeft boven het 35e levensjaar een verhoogd klinisch relevant risico op hart- en vaatziekten. Bij matige rooksters (minder dan 15 sigaretten per dag) waren de relatieve risico s bij pilgebruik 3,5 en zonder pilgebruik 2,0 ten opzichte van niet rokende nietpilgebruiksters. Het zal niet altijd gemakkelijk zijn de vrouw ertoe te bewegen met roken te stoppen of op een ander anticonceptivum over te gaan. Maar vanuit het oogpunt van goede voorlichting heeft de vrouw het recht om te weten dat ze een groter risico loopt. Literatuur: NHG-Standaard-Anticonceptie 2011, noot 14. Stelling 6. Als ik doxycycline voorschrijf aan een patiënte die de pil gebruikt, geef ik geen advies voor aanvullende anticonceptie. Er is geen bewijs dat het innemen van antibiotica tijdens pilgebruik het risico op een zwangerschap verhoogt, behalve voor leverenzym inducerende antibiotica zoals rifampicine en rifabutine, en leverenzym inducerende medicatie in het algemeen zoals de inducerende anti-epileptica (barbituraten, carbamazepine, fenytoine, oxcarbazepine, topiramaat) en hypericum (sint-janskruid). De waarschuwing die artsen en apothekers pilgebruiksters hierover voorheen gaven zijn daarom niet meer nodig. De veiligheid staat alleen ter discussie bij hevig braken of waterdunne diarree als bijwerking van de antibiotica. In dat geval wijst een doorbraakbloeding op een verminderde betrouwbaarheid. Literatuur: NHG-Standaard Anticonceptie 2011, noot 36.

10 Docentmateriaal 1 Stelling Als een tiener mijn spreekuur bezoekt, informeer ik altijd of deze seksueel actief is om eventuele vragen over anticonceptie en soa te kunnen bespreken. Bij tieners komt coïtus zonder anticonceptiemaatregelen regelmatig voor; daarom is het belangrijk de behoefte aan anticonceptie en vragen over seksualiteit of soa bij tieners te signaleren. Omdat jongeren het spreekuur niet vaak bezoeken, kan de huisarts weinig bijdragen aan het structureel verminderen van onveilig vrijgedrag. Maar openheid en alertheid kunnen jongeren helpen hun schroom te overwinnen. Uit een onderzoek in 2011 onder ruim 5000 jongeren tussen de 12 en 25 jaar bleek dat de helft wel eens coïtus had gehad zonder anticonceptie. De meeste zwangerschappen in deze leeftijdsgroep zijn ongewenst en 65 % hiervan eindigt in een abortus. Door middel van een poster of folders in de wachtkamer kan de huisarts jongeren stimuleren naar anticonceptie te vragen. Stelling 8. Ik vraag vrouwen die met een verzoek om de morning-afterpil komen, altijd of er sprake is geweest van ongewenst seksueel contact. In geval van seksueel geweld of ongewenst seksueel contact, meldt de patiënte dit vaak niet spontaan. Juist bij een verzoek om een morning-afterpil kan van ongewenst seksueel contact sprake zijn geweest, dus is het goed daarnaar te informeren. Stelling 9. Bij een eerste pilrecept wijs ik meisjes en vrouwen altijd op het soa-risico bij vrijen zonder condoom. Een aantal meisjes en (jonge) vrouwen die de pil gaan gebruiken, doen dat vanwege dysmenorroe. Er zou dan geen directe aanleiding zijn om over het soa-risico of het risico van vergeten pillen te praten. De meeste vrouwen zullen echter na verloop van tijd zonder verder overleg met hun huisarts de pil (ook) als anticonceptivum gaan gebruiken. Gelegenheid om dan alsnog op risico's te wijzen is er dan niet meer. Het is daarom te bepleiten om bij ieder eerste pilrecept de risico's van soa en vergeten pillen te bespreken en op papier informatie mee te geven (bijvoorbeeld de NHG-Patiëntenbrief De anticonceptiepil of te verwijzen naar de door het NHG ontwikkelde patiëntenwebsite

11 Docentmateriaal 1 Stelling Als een vrouw om de pil vraagt, ga ik met haar ook altijd andere mogelijkheden van anticonceptie na. In de NHG-Standaard staat als richtlijn dat de huisarts, bij een verzoek om een bepaald anticonceptivum, vraagt wat de verwachtingen zijn ten aanzien van de gewenste methode en of ze daarover nog vragen heeft. Als de huisarts ambivalenties signaleert, maakt hij of zij deze bespreekbaar. De vrouw die verzoekt om de pil, heeft daarvoor niet altijd bewust gekozen. Vaak is een vrouw minder bekend met de voor- en nadelen van alternatieve methoden of heeft ze daar een vervormd beeld van. Bij goede voorlichting kiest een deel van de vrouwen alsnog voor een alternatief. Als een vrouw ambivalent is in haar keuze voor de pil, is het belangrijk om uit te zoeken waar deze ambivalentie op berust. Een goede motivatie is van belang voor een goed gebruik van de pil. Er bestaan, met name onder vrouwen met een andere etnische achtergrond, nogal eens verkeerde opvattingen die een juist pilgebruik in de weg kunnen staan. In de NHG-Standaard Anticonceptie komen orale anticonceptiva, verschillende soorten spiralen, de prikpil, het implantatiestaafje, de vaginale ring en de anticonceptiepleister ter sprake. In een algemeen consult over anticonceptiva kunnen aan bod komen: de pil; de minipil; de prikpil; het implantatiestaafje; de vaginale ring; de anticonceptiepleister; het (hormoon)spiraaltje; het pessarium; het (vrouwen)condoom; sterilisatie; natuurlijke methoden (periodieke onthouding, coïtus interruptus).

12 Docentmateriaal 1 Stelling De discussie dat het gevaar van trombose bij gebruik van derdegeneratiepillen wezenlijk groter is dan bij gebruik van tweedegeneratiepillen, vind ik een storm in een glas water. Onderzoek heeft uitgewezen dat de kans op veneuze trombo-embolie (VTE) bij derdegeneratiepillen tweemaal zo groot is als bij tweedegeneratiepillen. Bij vrouwen die voor het eerst de pil gebruiken is dit risico in het eerste jaar extra verhoogd; dit verhoogde risico is meer uitgesproken bij de derdegeneratiepil en kan gedeeltelijk worden verklaard door de aanwezigheid van tot dan toe onontdekte stollingsstoornissen. Uitgaande van een basisrisico op VTE van 5 per vrouwjaren, betekent dit in het eerste jaar van gebruik van de tweedegeneratiepil en derdegeneratiepil een risico van 50 respectievelijk 100 per vrouwjaren; daarna daalt dit risico tot 15 respectievelijk 25 per vrouwjaren. Vanwege ontbrekend bewijs voor de voordelen van derdegeneratiepillen boven tweedegeneratiepillen wordt de voorkeur gegeven aan de tweedegeneratiepil. In de NHG-Standaard wordt huisartsen geadviseerd om ook vrouwen die reeds een derdegeneratiepil slikken, aan te raden over te schakelen op een tweedegeneratiepil. De kans op VTE bij de cyproteronacetaat-pil is viermaal verhoogd. Deze combinatiepil is geen aparte indicatie meer, omdat alle combinatiepreparaten een vergelijkbaar effect hebben op acne. Overgaan op een tweedegeneratiepil is dus raadzaam. Alles bij elkaar is het absolute risico van VTE bij pilgebruik klein; zeker wanneer dit wordt geplaatst naast het zesmaal verhoogde risico van VTE bij zwangerschap. Bij vrouwen met een erfelijke aanleg voor trombose is de absolute kans behoorlijk vergroot. Van de erfelijke factoren die bij het ontstaan van trombo-embolische aandoeningen een rol kunnen spelen, komt de factor-v-leiden-mutatie het meest voor, namelijk bij 3 tot 5 procent van de algemene bevolking. Het absolute risico op veneuze trombo-embolie is echter ook bij pilgebruikende draagsters nog steeds kleiner dan 1 procent per jaar, zodat screening op de factor-v-leiden-mutatie bij beginnende pilgebruiksters niet wordt aanbevolen. Belangrijk is daarom bij een eerste verzoek om de pil de vraag of er trombose of longembolie in de familie voorkomt. Bij vrouwen bij wie dat het geval is, schrijft u altijd een tweedegeneratiepil voor, omdat zij een dertigmaal verhoogd risico hebben, of u adviseert een ander anticonceptivum. Bij vrouwen met VTE in de anamnese is de pil gecontraindiceerd. Literatuur: NHG-Standaard Anticonceptie 2011, noot 7.

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op dit onderwijsmateriaal 1 Dit materiaal is gebaseerd op de NHG-Standaard M02 van december 2011. Het is lastig om actueel te zijn bij het onderwerp anticonceptie, omdat de ontwikkelingen

Nadere informatie

Anticonceptiepil APOTHEEK DRUDI411970

Anticonceptiepil APOTHEEK DRUDI411970 APOTHEEK Anticonceptiepil DRUDI411970 Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. BENU Apotheek BV is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor welke directe en/of indirecte schade, van

Nadere informatie

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Samenvatting Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap. Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie In het kort Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden. Anticonceptiemiddelen verschillen

Nadere informatie

Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken

Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken 1/6 Gynaecologie Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken Inleiding Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden.

Nadere informatie

11677_4edruk-anticonceptie-00b_inhoud_inhoud 07-12-10 13:58 Pagina 9 INHOUD. Woord vooraf 5

11677_4edruk-anticonceptie-00b_inhoud_inhoud 07-12-10 13:58 Pagina 9 INHOUD. Woord vooraf 5 11677_4edruk-anticonceptie-00b_inhoud_inhoud 07-12-10 13:58 Pagina 9 INHOUD Woord vooraf 5 Deel 1 Introductie 15 1 Wat is anticonceptie? 17 2 Waarom anticonceptie? 17 3 Historisch overzicht 19 3.1 Inleiding

Nadere informatie

(1) en methoden met alleen progestageen

(1) en methoden met alleen progestageen Hormonale anticonceptie: combinatiepreparaten (1) en methoden met alleen progestageen (2) Inleiding Dit document is een afgeleid product van de NHG-Standaard Anticonceptie en bevat alleen informatie over

Nadere informatie

over Anticonceptie VOORBEELD

over Anticonceptie VOORBEELD over Anticonceptie ... valt veel te vertellen Bijna de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt een hormonale anticonceptiemethode. Het merendeel hiervan gebruikt de pil. Deze folder gaat

Nadere informatie

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Anticonceptiepil VEEL VOORKOMENDE VRAGEN VOORDAT U DE PIL GAAT GEBRUIKEN VEEL VOORKOMENDE VRAGEN ALS U DE PIL AL GEBRUIKT WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL ANTICONCEPTIEPIL

Nadere informatie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie 00 Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Poli Gynaecologie Wat is anticonceptie? Een anticonceptiemiddel (of voorbehoedmiddel) voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat er

Nadere informatie

Antwoord op veelvoorkomende vragen

Antwoord op veelvoorkomende vragen Antwoord op veelvoorkomende vragen De vragen Hoe werkt de pil? Welke soorten zijn er? Hoe betrouwbaar is de pil? Hoe kom ik aan de pil? Wat moet ik weten als ik de pil voor het eerst slik? Is de pilcontrole

Nadere informatie

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Onderbouwing Conclusies Bij seksueel actieve moeders die exclusief voeden met de borst (dus niet kolven) en amenorroisch zijn, is de kans op zwangerschap

Nadere informatie

Anticonceptie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Anticonceptie. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Anticonceptie Informatie voor patiënten F0713-3102 oktober 2015 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357 44

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op dit onderwijsmateriaal Dit onderwijsmateriaal is gebaseerd op de NHG-Standaard M02 van december 2011. In dit programmaonderdeel worden veelvoorkomende vragen over behandeld die de huisarts

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN WWW.APOTHEEK.NL M O R

Nadere informatie

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Morning-afterpil WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN WANNEER KUNT JE BETER NAAR DE HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE MORNING-AFTERPIL

Nadere informatie

INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE TIGRINYA

INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE TIGRINYA Hoe voorkom je een zwangerschap? Informatie over anticonceptiemiddelen die zwangerschap tegengaan. Deze folder is voor iedereen die wil weten hoe je een zwangerschap voorkomt. INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE

Nadere informatie

Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu?

Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu? Net bevallen, welke anticonceptie kies je nu? Al snel na je bevalling kun je weer zwanger worden als je seks hebt. Seks is iets om van te genieten. Binnen enkele weken na de bevalling beginnen de meeste

Nadere informatie

voorlichting en begeleiding bij amenorroe

voorlichting en begeleiding bij amenorroe 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M58 van april 2007 (eerste herziening). Aangezien amenorroe in de meeste gevallen een onschuldige afwijking is die vanzelf weer

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op dit onderwijsmateriaal 1 Dit onderwijsmateriaal is gebaseerd op de NHG-Standaard M02 van December 2011. Dit is een programmaonderdeel voor huisartsen en praktijkassistentes samen. Uit

Nadere informatie

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje.

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje. Anti conceptie 1 Inhoud Hormonale methoden Anticonceptiepil Anticonceptiering Anticonceptiepleister Minipil Prikpil Hormoonstaafje Hormoonspiraal Inter-uteriene methoden Koperspiraal Hormoonspiraal Natuurlijke

Nadere informatie

Wel seks, niet zwanger. Voorbehoedsmiddelen

Wel seks, niet zwanger. Voorbehoedsmiddelen Wel seks, niet zwanger Voorbehoedsmiddelen Voorbehoedsmiddelen: welke soorten zijn er? Anticonceptiepil Wat is het? De anticonceptiepil is een pilletje dat hormonen aan je lichaam geeft. Er zijn veel verschillende

Nadere informatie

Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je?

Net bevallen. Welke anticonceptie past bij je? Net bevallen Welke anticonceptie past bij je? Een baby, gefeliciteerd! Anticonceptie Wat is anticonceptie? Anticonceptie is een ander woord voor voorbehoedmiddel. Door anticonceptie te gebruiken kun je

Nadere informatie

De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico

De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico 17 februari 2016 De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico Karina Meijer Minisymposium ter gelegenheid van de promotie van Lies van Vlijmen 170216 De pil Met stip populairste anticonceptivum Veneuze

Nadere informatie

Whitepaper Anticonceptie

Whitepaper Anticonceptie Whitepaper Anticonceptie Colofon Vragen of opmerkingen over dit whitepaper? Neem contact op met de afdeling Communicatie van Rutgers via info@rutgers.nl. Rutgers, september 2016 2 Whitepaper Anticonceptie

Nadere informatie

De Hormonale anticonceptiepil

De Hormonale anticonceptiepil 1 De Hormonale anticonceptiepil Hoe werkt de pil? De pil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze voorkomen op 3 manieren zwangerschap. Wanneer je stopt met de pil zorgen je eigen

Nadere informatie

Voorlichting bij patiënten met diabetes mellitus type 2

Voorlichting bij patiënten met diabetes mellitus type 2 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M01 van maart 2006 (tweede herziening). Diabetes mellitus type 2 is een chronische ziekte. Voorlichting geven is belangrijk om de

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over anticonceptie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

Anticonceptie. Wat is anticonceptie en hoe werkt het?

Anticonceptie. Wat is anticonceptie en hoe werkt het? Anticonceptie Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden: de pil (in verschillende soorten samenstellingen), een ring in de schede, een hormoonpleister, de prikpil, een hormoonstaafje

Nadere informatie

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen Anticonceptie Algemeen Anticonceptie betekent letterlijk het tegengaan van bevruchting. Ofwel voorkomen van zwangerschap. Om zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden: middelen met

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op de module 1 Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M36 van januari 2013. Met adequate voorlichting over maagklachten kan de huisarts samen met de patiënt het beleid vaststellen.

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis u informatie geven over anticonceptie. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Het is goed

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Richtlijnen bij Astma, een uitdaging! Richtlijnen bij Astma, een uitdaging! 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur

Verdiepingsmodule. Richtlijnen bij Astma, een uitdaging! Richtlijnen bij Astma, een uitdaging! 1. Toelichting. 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van oktober 2007 (tweede herziening) Een aantal richtlijnen in de NHG-Standaard Astma bij volwassenen stemt niet overeen met het dagelijks handelen

Nadere informatie

Dr. Esther van Leeuwen Inwooncursus ism Domus Medica 10 april 2013

Dr. Esther van Leeuwen Inwooncursus ism Domus Medica 10 april 2013 Dr. Esther van Leeuwen Inwooncursus ism Domus Medica 10 april 2013 Zoely Diane Annabelle Elisa Yasmin Een heerlijk parfum? Een datingsite? NEE Een explosie van orale anticonceptiva Daphne Zoely Chloe Helen

Nadere informatie

contraceptie na de bevalling

contraceptie na de bevalling contraceptie na de bevalling Inleiding Na de bevalling is het een ideaal moment om even stil te staan bij uw contraceptie. Afhankelijk van uw keuze om al dan niet borstvoeding te geven is de keuze van

Nadere informatie

Doel Bespreken van anticonceptie postpartum en evt reeds starten met anticonceptie om ongewenste en/of blind opgezette zwangerschap te voorkomen

Doel Bespreken van anticonceptie postpartum en evt reeds starten met anticonceptie om ongewenste en/of blind opgezette zwangerschap te voorkomen VSV ACHTERHOEK OOST ANTICONCEPTIE protocol Doel Bespreken van anticonceptie postpartum en evt reeds starten met anticonceptie om ongewenste en/of blind opgezette zwangerschap te voorkomen We onderscheiden

Nadere informatie

Vragen over anticonceptie

Vragen over anticonceptie Gynaecologie Patiënteninformatie Vragen over anticonceptie U ontvangt deze informatie, omdat u bij onze afdeling Gynaecologie langs bent geweest met vragen over anticonceptie. In deze informatie kunt u

Nadere informatie

Anticonceptie Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap

Anticonceptie Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap Patiënteninformatie Anticonceptie Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap Inhoudsopgave Pagina Wat is anticonceptie en hoe werkt het? 4 Welke methode kiest u? 5 Indeling

Nadere informatie

INTERLINE GYNAECOLOGIE 2014 januari 2014 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

INTERLINE GYNAECOLOGIE 2014 januari 2014 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE GYNAECOLOGIE 2014 januari 2014 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding Deze Interline gaat over de volgende werkafspraken: - Subfertiliteit (herzien) -

Nadere informatie

slaap voorlichting Slaap Voorlichting 1. Toelichting 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 3. Uitvoering 4. Organisatie

slaap voorlichting Slaap Voorlichting 1. Toelichting 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 3. Uitvoering 4. Organisatie 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M23 van juli 2005. Een gestructureerde slaapanamnese en goede voorlichting over slaapfysiologie en slaaphygiëne kunnen onnodig en ineffectief

Nadere informatie

ANTICONCEPTIEKEUZE Achtergronden en uitkomsten van anticonceptiegebruik

ANTICONCEPTIEKEUZE Achtergronden en uitkomsten van anticonceptiegebruik ANTICONCEPTIEKEUZE Achtergronden en uitkomsten van anticonceptiegebruik Charles Picavet, Linda van der Leest en Cecile Wijsen Rutgers Nisso Groep, mei 2008 Achtergrond Hoewel er veel verschillende anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M42 Mictieklachten bij mannen van maart 2013. Met deze kennistoets kunnen de deelnemers hun kennis toetsen aan de richtlijnen uit

Nadere informatie

Anticonceptie. Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap.

Anticonceptie. Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap. Anticonceptie Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap. Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden: de pil (in verschillende soorten samenstellingen);

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op het onderwijsmateriaal 1 Dit onderwijsmateriaal is gebaseerd op de NHGStandaard M71 van mei 2012 Van geen enkel medicament is aangetoond dat dit effectief zou zijn bij de behandeling

Nadere informatie

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies Bijlage IV Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging van de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen, en nadere uitleg over het onderscheid in de aanbeveling van het

Nadere informatie

1 Algemeen 4 1.1 Wat is anticonceptie en hoe werkt het 4 1.2 Welke methode 4. 2 Indeling van anticonceptiemethoden 4

1 Algemeen 4 1.1 Wat is anticonceptie en hoe werkt het 4 1.2 Welke methode 4. 2 Indeling van anticonceptiemethoden 4 anticonceptie Inhoud 1 Algemeen 4 1.1 Wat is anticonceptie en hoe werkt het 4 1.2 Welke methode 4 2 Indeling van anticonceptiemethoden 4 3 Hormonale methoden 5 3.1 Combinatiemiddelen met oestrogenen en

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting Dit programma is gebaseerd op de bijlage prostaatcarcinoom van de NHG- Standaard Mictieklachten bij mannen van oktober 2014. De huisarts krijgt met enige regelmaat een verzoek van gezonde

Nadere informatie

kennistoets. wat weet jij nou van slapeloosheid?

kennistoets. wat weet jij nou van slapeloosheid? 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M23 van juli 2005. Met behulp van de Kennistoets kunnen de praktijkassistentes nagaan hoe hun kennis over hun handelen bij slapeloosheid en slaapmedicatie

Nadere informatie

Informatiebrochure voor de patiënt. (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma

Informatiebrochure voor de patiënt. (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma Informatiebrochure voor de patiënt (alitretinoïne) Zwangerschapspreventieprogramma Achtergrondinformatie over deze brochure Informatie over geboorteafwijkingen Deze brochure bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Gevalideerd door Cebam in december 2011

Gevalideerd door Cebam in december 2011 Richtlijn VOOR GOEDE MEDISCHE PRAKTIJKVOERING Gevalideerd door Cebam in december 2011 AUTEURS L. Peremans, E. van Leeuwen, N. Delvaux, K. Keppens, H. Yikilkan Uitgave van Domus Medica vzw bijlage bij Huisarts

Nadere informatie

Angina pectoris: vragenlijst bij pijn op de borst

Angina pectoris: vragenlijst bij pijn op de borst Angina pectoris: vragenlijst bij pijn op de borst 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M43 van februari 2004. Een aandachtspunt in de NHG-Standaard Angina pectoris is

Nadere informatie

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Betrouwbaar vrijen Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Inhoud Wie is er betrokken op jongeren? Knelpunten van CLB-artsen Vragen van jongeren Wat kunnen

Nadere informatie

Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M42 van november 2004.

Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M42 van november 2004. 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M42 van november 2004. Met deze kennistoets kunnen de deelnemers hun kennis toetsen aan de richtlijnen uit de NHG-Standaard Bemoeilijkte

Nadere informatie

Aandoeningen in de anogenitale regio: wat vindt de dokter er zelf van?

Aandoeningen in de anogenitale regio: wat vindt de dokter er zelf van? 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M82 Het soa-consult van december 2004. Bij aandoeningen in de anogenitale regio spelen, meer dan bij andere kwalen de eigen normen, waarden en

Nadere informatie

Richtlijnen voor patiënten: Acitretine 10 mg en 25 mg harde capsules Voorkoming zwangerschap & blootstelling van de foetus

Richtlijnen voor patiënten: Acitretine 10 mg en 25 mg harde capsules Voorkoming zwangerschap & blootstelling van de foetus Richtlijnen voor patiënten: Acitretine 10 mg en 25 mg harde capsules Voorkoming zwangerschap & blootstelling van de foetus De risico minimalisatie materialen voor Acitretine, zijn beoordeeld door het College

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Medische besliskunde 5: De patiënt met perifeer arterieel vaatlijden

Verdiepingsmodule. Medische besliskunde 5: De patiënt met perifeer arterieel vaatlijden 1. Toelichting Aan de hand van een casus van een patiënt met perifeer arterieel vaatlijden maken de deelnemers rekensommen met fictieve gegevens om perifeer arterieel vaatlijden bij rokers te voorspellen.

Nadere informatie

Welke methode past het best bij jou?

Welke methode past het best bij jou? 41955_SN Folder omslag 22-06-2004 11:11 Pagina 20 Welke methode past het best bij jou? Copyright 2004 Stichting nticonceptie Nederland Deze folder is met de uiterste zorg samengesteld. an de verstrekte

Nadere informatie

Diabetes mellitus type 2: een nieuwe aanpak

Diabetes mellitus type 2: een nieuwe aanpak 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M01 van maart 2006 (tweede herziening). In de herziene versie van de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 ((tweede herziening

Nadere informatie

Voorlichting en begeleiding bij een miskraam

Voorlichting en begeleiding bij een miskraam 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M03 van maart 2004. Het medisch-technisch beleid bij een miskraam is niet zo moeilijk. Het is op zich geen ernstige aandoening.

Nadere informatie

Voorlichting bij bemoeilijkte mictie bij oudere mannen

Voorlichting bij bemoeilijkte mictie bij oudere mannen 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M42 van november 2004. Doelstelling van deze module is dat de huisarts in staat is op adequate wijze voorlichting te geven over

Nadere informatie

hoe ziet mijn pilconsult eruit?

hoe ziet mijn pilconsult eruit? Anticonceptie: Hormonale anticonceptie: Voorlichting Hoe geven ziet aan mijn pilstarters pilconsult eruit? 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de de NHG-Standaard M02 M02 van van December

Nadere informatie

delier bij ouderen Delier bij ouderen Videofragment 1 De anamnese bij een delirante patiënt 1. Toelichting op de module

delier bij ouderen Delier bij ouderen Videofragment 1 De anamnese bij een delirante patiënt 1. Toelichting op de module Videofragment 1 De anamnese bij een delirante patiënt 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M77 van maart 2003. Om te kunnen begrijpen hoe de huisarts het beste kan omgaan

Nadere informatie

slaap kennistoets Slaap Kennistoets 1. Toelichting 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 3. Uitvoering 4. Organisatie

slaap kennistoets Slaap Kennistoets 1. Toelichting 2. Doel, doelgroep en tijdsduur 3. Uitvoering 4. Organisatie 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M23 van juli 2005. Met behulp van de kennistoets kunnen de deelnemers hun kennis toetsen over de richtlijnen uit de NHG-Standaard Slapeloosheid

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op het onderwijsmateriaal 1 Dit onderwijsmateriaal is gebaseerd op de NHG-Standaard M71 van mei 2012 Buikpijn is een veelvoorkomende klacht in de huisartsenpraktijk. Het is ook een moeilijke

Nadere informatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie

Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016. Triumeq. Starten met. Patiënteninformatie Prod. oktober 2014, NL/TRIM/0001/14, Exp. oktober 2016 Starten met Triumeq Patiënteninformatie Vooraf U krijgt deze folder omdat u Triumeq gaat gebruiken om hiv te remmen. In deze folder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken.

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. I N F O R M A T I E Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. 3 jaar onbezorgde anticonceptie Inhoud Introductie Introductie............................................ 3 Eigenschappen........................................

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Bijwerkingen 15 Veilig vrijen 15 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

NHG-Standaard Anticonceptie

NHG-Standaard Anticonceptie M02 NHG-Standaard Anticonceptie Anke Brand, Anita Bruinsma, Kitty van Groeningen, Sandra Kalmijn, Ineke Kardolus, Monique Peerden, Rob Smeenk, Suzy de Swart, Miranda Kurver, Lex Goudswaard Huisarts Wet

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Introductie Je hebt gekozen voor IMPLANON NXT. Dit is een

Nadere informatie

NHG-Standaard Anticonceptie

NHG-Standaard Anticonceptie NHG-Standaard Anticonceptie Anke Brand, Anita Bruinsma, Kitty van Groeningen, Sandra Kalmijn, Ineke Kardolus, Monique Peerden, Rob Smeenk, Suzy de Swart, Miranda Kurver, Lex Goudswaard NHG Standa ard M02

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Exluton, tabletten 0,5 mg lynestrenol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Exluton, tabletten 0,5 mg lynestrenol Bijsluiter Pagina 1/8 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Exluton, tabletten 0,5 mg lynestrenol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting Dit programma is gebaseerd op de NHG-Standaard van juni 2013. In een deel van de Nederlandse huisartsenpraktijken handelt een praktijkassistente een urineweginfectie bij gezonde, niet-zwangere

Nadere informatie

POSTINOR 1500 microgram tablet Levonorgestrel tablet van 1500 microgram

POSTINOR 1500 microgram tablet Levonorgestrel tablet van 1500 microgram Lees de hele bijsluiter aandachtig door, omdat er voor u belangrijke informatie in staat. Dit geneesmiddel is zonder voorschrift verkrijgbaar Desalniettemin dient u POSTINOR 1500 µg tablet zorgvuldig te

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op dit onderwijsmateriaal Deze verdiepingsmodule is gebaseerd op de NHG-Standaard M47 van oktober 2010. Voedselallergie wordt veel vaker vermoed dan dat het feitelijk voorkomt. Daarnaast

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Astma: hoe moet ik inhaleren? Oefenen met het voorlichtingsmodel

Verdiepingsmodule. Astma: hoe moet ik inhaleren? Oefenen met het voorlichtingsmodel voor praktijkassistentes 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-standaard van juli 2007 (tweede herziening) Het geven van voorlichting is niet eenvoudig. Om de voorlichting zo effectief mogelijk

Nadere informatie

Symptomen bij hoofdpijn

Symptomen bij hoofdpijn 1. Toelichting op de module Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M19 van juli 2004. Een klassieke migraine met eenzijdige en een aura lijkt gemakkelijk te diagnosticeren. Migraine heeft echter

Nadere informatie

Addendum. Nederlandse Samenvatting

Addendum. Nederlandse Samenvatting Addendum A Nederlandse Samenvatting 164 Addendum Cardiovasculaire ziekten na hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap Hypertensieve aandoeningen zijn een veelvoorkomende complicatie tijdens de zwangerschap.

Nadere informatie

Bevallen na een eerdere keizersnede

Bevallen na een eerdere keizersnede Patiënteninformatie Bevallen na een eerdere keizersnede Informatie over de mogelijkheden van bevallen na een eerdere keizersnede 1234567890-terTER_ Vrouw Moeder Kindcentrum Voor het maken van afspraken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Trigynon omhulde tabletten. Levonorgestrel / ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Trigynon omhulde tabletten. Levonorgestrel / ethinylestradiol Bijsluiter Trigynon 1 van 15 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Trigynon omhulde tabletten Levonorgestrel / ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken,

Nadere informatie

Kennistoets acute keelpijn

Kennistoets acute keelpijn Acute keelpijn: kennistoets Aanvullende diagnostiek 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M11 van feb 2007 (tweede herziening) Het hoofdstuk Keelpijn in de NHG-Telefoonwijzer is gebaseerd

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard M82 Het soa-consult van september 2013. Bij Soa is de actuele kennis over diagnostiek, behandeling, begeleiding en partnerwaarschuwing niet compleet

Nadere informatie

Anticonceptie. Patiënteninformatie PR/ Anticonceptie

Anticonceptie. Patiënteninformatie PR/ Anticonceptie Anticonceptie Patiënteninformatie 1204742PR/1-2013-Anticonceptie Inhoud 1. In het kort 2. Wat is anticonceptie en hoe werkt het? 3. Welke methode kiest u? 4. Hormonale anticonceptiemethoden 5. Intra-uteriene

Nadere informatie

Anticonceptie en zwangerschap

Anticonceptie en zwangerschap Hoofdstuk 5 Ciel Wijsen & Hanneke de Graaf Anticonceptie en zwangerschap In Nederland is het aanbod van diverse anticonceptiemethoden groot. De keuze die vrouwen maken voor een bepaalde methode is belangrijk

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Trigynon omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER. Trigynon omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Trigynon omhulde tabletten levonorgestrel / ethinylestradiol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. Bewaar

Nadere informatie

INTERLINE GYNAECOLOGIE 2014 Concept dd 26 nov 2013 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN

INTERLINE GYNAECOLOGIE 2014 Concept dd 26 nov 2013 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN INTERLINE GYNAECOLOGIE 2014 Concept dd 26 nov 2013 ACHTERGRONDEN BIJ DE CASUSSCHETSEN INCLUSIEF LEERDOELEN EN STELLINGEN Inleiding Deze Interline gaat over de volgende werkafspraken: - Subfertliteit (herzien)

Nadere informatie

Morning-afterpil. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Morning-afterpil. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Morning-afterpil Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud De morning-afterpil 3 De menstruatiecyclus 8 Anticonceptie 12 Begrippenlijst 18 Morning-afterpil

Nadere informatie

STERILISATIE VAN DE VROUW

STERILISATIE VAN DE VROUW STERILISATIE VAN DE VROUW 17971 Inleiding In deze folder wordt de sterilisatie bij de vrouw besproken. Hierbij komen verschillende aspecten van de sterilisatie aan bod. Uw gynaecoloog zal een aantal van

Nadere informatie

Pilperikelen en spiraalverhalen. Monique Peerden Suzy de Swart Kaderhuisartsen Urogynaecologie

Pilperikelen en spiraalverhalen. Monique Peerden Suzy de Swart Kaderhuisartsen Urogynaecologie Pilperikelen en spiraalverhalen Monique Peerden Suzy de Swart Kaderhuisartsen Urogynaecologie Introductie Disclosure belangen NHG spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten

Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Kinderen, hun ouders en patiëntenrechten Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Let op! Komt u met uw/een kind voor een medische behandeling naar ons ziekenhuis, dan moeten we

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 29 477 Geneesmiddelenbeleid Nr. 269 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 7 februari 2014 In de vaste commissie voor Volksgezondheid,

Nadere informatie

Het voorkomen van een zwangerschap (Anticonceptie)

Het voorkomen van een zwangerschap (Anticonceptie) 1/8 Verloskunde Het voorkomen van een zwangerschap (Anticonceptie) Inleiding Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden: de pil (in verschillende soorten samenstellingen), een ring

Nadere informatie

Patiëntenrechten. Een tweede mening

Patiëntenrechten. Een tweede mening Patiëntenrechten Inhoudsopgave 3 Wat is een tweede mening? 4 Wanneer kunt u een tweede mening vragen? 5 Voordat u een beslissing neemt... 6 Aanvullende informatie 7 Hoe vindt u iemand die een tweede mening

Nadere informatie

ok, doen wat de bijsluiter zegt is nooit verkeerd. Zou hier ook de bijsluiter volgen. Hierover is sowieso weinig evidentie te vinden.

ok, doen wat de bijsluiter zegt is nooit verkeerd. Zou hier ook de bijsluiter volgen. Hierover is sowieso weinig evidentie te vinden. 1. een vrouw van 20 jaar met een DVT, longembolie en vena cava filter en die levenslang Marcoumar moet gebruiken en waarbij de Marcoumar dosis goed ingesteld is, kreeg terug de combinatiepil voorgeschreven.

Nadere informatie

Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland Tel. 020-689 2577 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 14.00 en 22.00 uur

Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland Tel. 020-689 2577 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 14.00 en 22.00 uur Nuttige adressen: Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland Tel. 020-689 2577 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag, tussen 14.00 en 22.00 uur Aids SOA infolijn Tel. 0900-204 2040 (10 eurocent per minuut)

Nadere informatie

Verdiepingsmodule. Acute diarree: (g)een dieetadvies. ACUTE DIARREE: (G)EEN DIEETADVIES Rollenspel voor huisartsen en praktijkassistentes

Verdiepingsmodule. Acute diarree: (g)een dieetadvies. ACUTE DIARREE: (G)EEN DIEETADVIES Rollenspel voor huisartsen en praktijkassistentes 1. Toelichting Deze module is gebaseerd op de NHG-Standaard van maart 2007 (2 e herziening). Opvattingen van mensen worden onder meer gevormd op basis van de ervaringen die ze met een bepaald onderwerp

Nadere informatie