Wat is de Giro d Italia?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is de Giro d Italia?"

Transcriptie

1 Hoi! Ciao! Wat leuk dat jij een spreekbeurt gaat geven over de Giro d Italia die dit jaar in Gelderland start. Je vindt hier onder alle informatie die je nodig hebt voor je spreekbeurt. Je kunt zelf kiezen wat je wilt gebruiken. Soms staat er ook een link naar andere internet pagina s waar nog meer informatie te vinden is. En heel handig: je kunt ook een lege PowerPoint presentatie van de Giro d Italia downloaden. Die kun je vullen met je eigen informatie. En je kunt een poster downloaden waar je je naam op kunt zetten om in je klas op te hangen. Om je spreekbeurt extra leuk te maken kun je bij ons een spreekbeurtpakket bestellen via q.bouma@gelderland.nl. Dan sturen wij jou een pakketje. Hierin zitten o.a. flyers die je in de klas kunt uitdelen. Omdat wij het zo leuk vinden dat je een spreekbeurt geeft over de Giro krijg je bovendien een toegangskaartje voor de Giro Kids Day op 7 mei op Papendal in Arnhem. Laat de juffrouw of meester een foto maken van het moment dat jij een spreekbeurt geeft. Als je die dan naar ons mailt dan sturen wij een kleine echte Giro mascotte naar je toe. Hij heet Lupo Wolfie. Mail je foto naar: q.bouma@gelderland.nl

2 Wat is de Giro d Italia? De Giro d Italia betekent Ronde van Italië en wordt meestal afgekort tot Giro. De Giro d'italia is een van de belangrijkste en grootste wielerwedstrijden ter wereld. Tegenwoordig duurt de Giro d Italia drie weken. De renners moeten 21 etappes afleggen. In deze etappes zijn er tijdritten, vlakke etappes en bergetappes. In deze drie weken hebben de renners drie keer een dag rust, meestal na een zware bergetappe. Er doen in totaal 22 verschillende teams mee. Ieder team start met 9 renners. In totaal doen er dus 198 renners mee. De kleur van de Giro d Italia is roze. De leider in het algemeen klassement herken je aan zijn roze shirt. De winnaar van de Giro d Italia krijgt ook een beker. De Giro d Italia heeft een eigen mascotte, net als bijvoorbeeld bij het voetbal. Deze mascotte heet Lupo Wolfie. De belangrijkste etappes zijn de bergetappes omdat dan vaak beslist wordt wie de Giro gaat winnen. De bergen waar ze doorheen fietsen zijn de Dolomieten en de Italiaanse Alpen. De bekendste bergtoppen waar de renners naar boven moeten fietsen zijn de Colle dell'agnello (2744m hoog) en de Passo di Pordi (2239m).

3 De bekendste winnaars van de Giro d Italia zijn: Fausto Coppi (5x, won in 1949 en 1952 zowel de Tour de France als de Giro). Eddy Merkx (5x, 23 etappezeges totaal in Giro). Marco Pantani (won in 1992 bij zijn debuut de Baby Giro en won 1998 zowel de Tour de France als de Giro, 8 etappezeges totaal in Giro). Alberto Contador in 2008 en Contador is slechts de tweede renner in de geschiedenis die de drie grote rondes (Tour, Giro, Vuelta) elk minstens twee maal wist te winnen. Nog nooit heeft een Nederlander de Giro gewonnen. Erik Breukink kwam heel dichtbij met een tweede plek in het eindklassement in Hij won daar ook een loodzware etappe over de Passo di Gavia in een sneeuwstorm.

4 De geschiedenis van de Giro d Italia Sinds 1909 wordt ieder jaar de Giro d Italia gefietst behalve tijdens de oorlogsjaren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog ( ) werd er niet gefietst en dus is het in 2016 de 99 e editie. De eerste Giro d Italia duurde acht dagen en in deze acht dagen moesten de renners een totale afstand afleggen van kilometer. Dat is meer dan 300 kilometer per dag fietsen! De start en finish was in Milaan. Tegenwoordig weten we niet beter: de rondewinnaar is de wielrenner die de minste tijd nodig heeft voor de totale afstand. In de beginjaren van de Giro speelden tijdsverschillen echter nog geen enkele rol. Alleen de plaats in het dagklassement telde. Die bepaalde het aantal punten. Degene met in totaal de minste punten was de eindwinnaar. Het gevolg hiervan was dat er in veel etappes weinig strijd geleverd werd want een paar seconden extra deden er toch niet toe. De directie van de Giro besloot daarom dat er in de editie van 1914 een algemeen klassement moest komen op basis van tijdsverschillen. Alfonso Calzolari was de eerste die zó de Giro won. Hij was de snelste van allemaal. Het gehoopte spektakel bleef echter uit want al in de tweede etappe nam Calzolari een voorsprong van een uur op de grote favoriet Costante Girardengo. Alle spanning was daarmee weg.

5 La Gazetta dello Sport De belangrijke sportkrant La Gazetta dello Sport met haar kantoor in Milaan was de organisator van de eerste Giro d Italia. De eerste Giro in 1909 was in feite het Italiaanse antwoord op de Tour de France, die in 1903 de primeur had van een grote meerdaagse ronde. De Tour van 1907 trok drie Italiaanse deelnemers, waaronder Luigi Ganna. De Italiaanse kranten hadden volop aandacht voor deze avonturiers en de lezers smulden van de heroïsche verhalen uit de Tour. Genoeg reden voor de sportkrant La Gazetta dello Sport om een Italiaanse wielerronde te organiseren. Net als de organisator van de Tour, het Franse tijdschrift l Auto (!), was het voor de op roze papier gedrukte Gazetta vooral de bedoeling meer lezers te trekken. Luigi Ganna won de eerste Giro en de Gazetta s gingen als zoete panini s over de toonbank. Een traditie was geboren.

6 Roze, de kleur van de Giro De Tour de France kende vanaf 1919 een gele trui, de Italianen kozen voor de kleur roze. Roze was namelijk de kleur van het papier waarop de organiserende krant Gazetta dello Sport werd gedrukt. De roze trui werd pas voor het eerst gedragen in 1931 in de 19e editie van de Giro d Italia. De roze trui is tegenwoordig zelfs zo belangrijk in de commercie rondom de Giro dat de organisatie in 2009 het wereldberoemde ontwerpersduo Dolce & Gabbana de trui van de 100-jarige Giro liet ontwerpen.

7 Winnaars De Giro werd gewonnen door wielrenners uit 12 verschillende landen. Van de 98 gereden Giro s ging de eindzege 68 keer naar een Italiaanse renner. België staat op de tweede plaats met 7 zeges en Frankrijk (o.a. Bernard Hinault) volgt met 6. Het recordaantal zeges door één renner staat op 5. De Italiaan Alfredo Binda was de eerste die dit presteerde. Daarna volgden zijn landgenoot Fausto Coppi en de Belg Eddy Merckx. De laatste won ook nog eens 5 keer de Tour de France en 1 keer de Vuelta en zijn bijnaam was dan ook niet voor niks "De Kannibaal". Records 76 dagen reed Eddy Merckx in het roze. 4 renners droegen de roze trui van start tot finish, de laatste was de Italiaan Gianni Bugno in jaar oud was Fausto Coppi toen hij de Giro won in 1940 en daarmee is hij de jongste winnaar ooit. 34 jaar was de oudste winnaar, de Italiaan Fiorenzo Magni. 11 seconden was het kleinste verschil ooit tussen de winnaar en nummer 2 (1948: de Italianen Magni en Cecchi). En de Nederlanders? Die droegen wel de roze trui, maar ze kwamen in het eindklassement niet verder dan de tweede plaats op naam van Erik Breukink in 1988.

8 De Giro d Italia in Gelderland De eerste drie dagen van de Giro d'italia zijn dit jaar in Gelderland. Op donderdag 5 mei is om uur op De Markt in Apeldoorn de ploegenpresentatie. Dan laat iedere ploeg die mee doet zien welke renners mee doen en wie de ploegleiders zijn. De echte ronde begint s middags op vrijdag 6 mei met een tijdrit door Apeldoorn. Op zaterdag 7 mei vertrekt het peloton vanuit Arnhem. De finish is zaterdag in Nijmegen. Op zondag 8 mei start het peloton in Nijmegen en is de finish in Arnhem. Op maandag vliegen de renners tijdens de rustdag terug naar Italië en gaat de Giro d'italia op dinsdag weer verder. De komst van de Giro in Gelderland is goede reclame voor onze provincie. Er zijn heel veel mensen die de wedstrijd graag willen zien. Zij komen kijken en zien dan ook hoe mooi onze provincie is. Er worden bezoekers verwacht! Daarnaast zijn er nog veel meer mensen in de hele wereld die de Giro via de televisie, internet of radio volgen (ongeveer 800 miljoen). Al deze mensen zien dan hoe mooi Gelderland is! Er is een mooi filmpje gemaakt over de Giro d Italia in Gelderland. Misschien kan je dat wel laten zien als je je spreekbeurt houdt. Dag 1 Apeldoorn-Apeldoorn op 6 mei: De eerste dag starten de renners met een tijdrit van 9,8 kilometer. Dat is een hele korte etappe waarin de wielrenners om de beurt starten. Iedereen probeert op z n allersnelst bij de finish te komen. De renners fietsen die dag alleen door Apeldoorn. De start in Apeldoorn is in het Velodrome. Dat is de grootste overdekte wielerbaan in Nederland. De finish is op de Loolaan in Apeldoorn. Dag 2 Arnhem-Nijmegen op 7 mei: De tweede dag van de Giro start in Arnhem op het Kerkplein bij de Eusebiuskerk. Ze fietsen die dag 190 kilometer. De finish is in Nijmegen op de Oranjesingel. Op deze dag komt de Giro door heel veel verschillende plaatsten op de Veluwe en in de Betuwe. Dag 3 Nijmegen-Arnhem op 8 mei: De derde dag start de Giro in Nijmegen op de Grote Markt. Op de derde dag wordt er 189 kilometer gefietst. De route loopt die dag via verschillende plaatsen door de Achterhoek via de Posbank naar Arnhem. De finish in Arnhem is op de Velperbuitensingel. Na de drie dagen in Gelderland vliegen alle renners met hun teams naar Italië om daar verder te fietsen. De Giro d Italia van 2016 telt 3403 kilometer en de langste etappe is 234 kilometer. De langste etappe is in Italië en gaat van Muggio naar Pinerolo. Dat is ongeveer van Groningen naar Maastricht. De Giro d Italia van 2016 start op 6 mei. De finish is in Turijn op 29 mei. In totaal worden er 21 etappes gefietst. 3 van de 21 etappes zijn tijdritten net zoals de eerste dag in Apeldoorn. Tussendoor wordt er een dag niet gefietst omdat de renners dan van Nederland naar Italië reizen. De renners hebben 2 keer een dag rust, na 10 dagen fietsen en na 15 dagen fietsen.

9 De Giro truien Er zijn in de Giro d Italia 4 verschillende truien te winnen: de roze, de rode, de blauwe en de witte trui. De winnaar van de Giro d Italia is de renner die het snelst alle etappes heeft gefietst. Daarom wordt van iedere renner bijgehouden hoe lang hij over een etappe heeft gedaan. De renner die in totaal het snelst is, wint de roze trui. Die heet la maglia Rosa. Bijna elke dag wordt er een etappe gereden van gemiddeld 160 km. De renner die de etappe wint krijgt de trofee van de dag (een fles champagne). De renner die in totaal na de etappe het snelst is mag de volgende dag in de roze trui fietsen. Hij hoopt natuurlijk dat hij iedere dag zo goed fietst. Dan mag hij de volgende keer weer in de roze trui fietsen. Hij maakt dan ook steeds meer kans om de Giro te winnen. De renners kunnen ook nog strijden voor la maglia Azzurra, de blauwe bergtrui. Deze wordt gedragen door de renner die het beste fietst in de bergen. De maglia Rosso Passione, de rode trui, is voor de beste sprinter. En la maglia Bianca is de witte trui. Deze trui is voor beste jongere renner. Dat is de snelste renner onder de 25 jaar in het algemeen klassement. Na iedere etappe is er een prijsuitreiking. Dan krijgen de beste renners de trui uitgereikt. Ze mogen de volgende dag in hun gekleurde trui fietsen. Voor iedere etappe zijn er nieuwe truien. Uitwassen voor de volgende dag en voor een andere winnaar hoeft dus niet!

10 Wie doen er mee met de Giro d Italia? Er doen 22 verschillende teams mee. Een wielrenteam is net zoiets als een voetbalclub. Ieder team heeft z n eigen naam en z n eigen kleur shirt en broekje. Een team start met 9 renners. In totaal doen er dus 198 renners mee. Er doet één Nederlands team mee: LottoNL-Jumbo. Een Nederlander die misschien wel een etappe of zelfs de Giro d Italia zou kunnen winnen is Tom Dumoulin. Hij fietst in het team van Giant Alpecin en hij kan heel goed tijdrijden. Hieronder staan de bekendste teams die mee doen en welke bekende renner daarin fietst. Trek Fabian Cancellara Team Sky Mikel Landa Giant-Alpecin Tom Dumoulin (NL) Etixx/Quick step Marcel Kittel Astana Vincenzo Nibali LottoNL-Jumbo Maarten Tjallingii (Arnhem) Ieder team heeft z n eigen teambus. Als je bij de start van de Giro gaat kijken dan kun je alle teambussen waar de renners mee reizen zien. In die bussen zijn ook massagetafels waarop de renners gemasseerd kunnen worden als ze dat willen. En in het bagageluik staan zelfs wasmachines en wasdrogers. Als je geluk hebt zie je de renners zelf daar ook rondlopen of de warming up doen op de fiets.

11 Evenementen rondom de Giro In de 99 dagen voordat de Giro start worden er allemaal leuke dingen georganiseerd in Gelderland die allemaal met de Giro te maken hebben. Een ander woord voor die leuke dingen is Side Events. De komst van de Giro d Italia in Gelderland is eigenlijk één groot roze feest! Hieronder vind je een paar voorbeelden van die evenementen: Toertochten; mensen die van wielrennen houden kunnen zich daar voor inschrijven. Ze fietsen zelf een deel van het parcours van de Giro. Fietsclinics; zo is er op 7 mei de kids day op Papendal speciaal voor kinderen. Er zijn dan allemaal fietsactiviteiten te zien en te doen en ondertussen kun je ook de renners van de Giro aanmoedigen als die langskomen. Italiaanse lesweken basisscholen; alle basisscholen, dus ook die van jou, kunnen een lespakket bestellen. Een hele week allemaal dingen leren over de Giro, over fietsen en over Italië! Piazza s en mercato s; gezellig met elkaar in de buurt Italiaans eten op straat! Of gezellig shoppen op een Italiaans marktje in je eigen stad! Tentoonstellingen over fietsen en over de Giro. Op de site van Giro side events vind je alle evenementen die inmiddels bekend zijn. En het filmpje over de dagen tot de start van de Giro d Italia is ook leuk om te bekijken of te laten zien bij je spreekbeurt.

12 Leuke weetjes Een racefiets weegt rond de 7 kilo. Een wielrenner verliest tussen de 10 en de 12 liter vocht per dag. Het is dus heel belangrijk dat hij veel drinkt onderweg. In totaal worden er ongeveer bidons gebruikt tijdens de Giro d Italia. Profwielrenner Marcel Kittel kan in een sprint net zo veel kracht leveren als twee paarden samen. Oud wielrenner Michael Rasmussen haalde zelfs de lipjes van zijn rits om gewicht te besparen tijdens de bergetappes. In Nederland wonen meer fietsen dan mensen. Wielrenners verbruiken ongeveer 600 kcal per uur. Dat is bijna 3 hamburgers van een hele bekende gele letter. Gemiddeld heeft een profrenner acht fietsen. De Duitse baansprinter Robert Förstermann heeft de gigantische bovenbeenomtrek van maar liefst 86cm. Kom daar maar eens in de buurt!

13 Lupo Wolfie Lupo de wolf is de mascotte van de Giro d Italia. Als de wielrenners straks in Gelderland fietsen is Lupo er ook. Je kunt dan samen met hem op de foto. Lupo is een goede vriend van het wolvenproject van het Wereld Natuur Fonds. Voorleesverhaaltje: Er was eens een klein wolfje Ergens ver in een dicht dennenbos dat zich op een mooie Italiaanse berg bevindt; de Mortirolo, leefde Wolfie, een klein wolvenjong. Wolfie vond het heerlijk om op die wonderbaarlijk mooie plek te wonen, maar zijn grootste droom was om ooit een rondreis door het prachtige Italië te maken. Die grote wens ontstond op de dag dat zijn opa hem een verhaaltje vertelde, het mooiste en spannendste verhaaltje dat Wolfie ooit had gehoord. Opa moest het keer op keer vertellen, iedere avond voordat Wolfie ging slapen. Het verhaal was iedere avond nog spannender dan de avond ervoor en in Wolfie gedachten werd het verhaal levensecht. Opa vertelde dat hij lang geleden een heel vreemd geluid hoorde. In zijn hele leven had hij nog nooit zo n raar geluid gehoord. Nieuwsgierig en opgewonden verliet hij de roedel en hij volgde met zijn uitstekende gehoor dat vreemde, nieuwe geluid. En precies boven op de top van de berg, daar waar die verschrikkelijke klim voor wielrenners eindigt, op de Stelvio pas, zag zijn opa hem. Het was een man op een fiets, helemaal in het roze gekleed. De menigte juichte hem toe, moedigde hem aan en schreeuwde zijn naam. Ze noemden hem de superkampioen. Dat was dus dat vreemde geluid, het was het geschreeuw van alle fans! De opa van Wolfie zag de wielrenner omhoog komen op zijn pedalen en met al zijn kracht fietste hij snel en behendig door de laatste bocht en verdween achter de top. Iedere keer als opa dit verhaal vertelde, rilde Wolfie van opwinding. Ook Wolfie wilde deze wielrenner met die roze trui zien! Hij wilde hem niet alleen zien, hij wilde hem ook achterna reizen, overal achterna door heel Italië. De familie van Wolfie wilde hem echter beschermen en probeerde deze wilde droom uit zijn hoofd te praten. Ze probeerden hem ervan te overtuigen de traditie te volgen, bij de roedel te blijven en te jagen. Maar Wolfie was een koppig wolfje en wilde niet dat anderen zijn lot zouden bepalen. Op een avond, terwijl hij met open ogen droomde over zijn toekomst, zag Wolfie in de sterren een teken verschijnen dat een plek in het bos aanwees. Wolfie voelde dat het een boodschap was van zijn opa, die inmiddels in de hemel leefde. Wolfie volgde de sterren en belandde op een plek in het bos.

14 Daar vond hij een diepe, verborgen grot en helemaal achter in die grot een fiets die volledig onder het stof zat. Dat was het moment! Wolfie liet een briefje achter voor zijn familie en besloot op reis te gaan. Wolfie reed door de sneeuw, kou en wind en fietste over lange, moeilijke wegen; maar door zijn instinct te volgen, bereikte hij de drie bergtoppen van Lavaredo. Daar kwam hij terecht in een sneeuwstorm, maar door de dikke sneeuwvlokken heen zag hij een man met roze kleren aan. Zijn hart klopte in zijn keel en als een speer fietste hij dichterbij. En dat was hem... de wielrenner met de roze trui! Wolfie was superblij, zijn grootste droom was uitgekomen! Wolfie begon de wielrenner te volgen, door bossen, tot aan de finish. Hij volgde hem tot het eind van de Ronde van Italië en ook die van het jaar daarop. Wolfie begreep dat de roze trui de mooiste en de meest eervolle trui was die een wielrenner ooit kon dragen. Hij leerde alle namen van de wielrenners, hij kende iedereen. Iedereen hield van Wolfie en hij werd voor iedereen een geluksbrenger. En dankzij zijn grote passie voor het wielrennen, voor het reizen en voor de Ronde van Italië, is Wolfie vandaag de dag dé officiële mascotte van de Ronde van Italië.

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Tour de France Inleiding Mijn spreekbeurt gaat over de Tour de France. Al twee jaar vind ik dat een erg leuke sport om naar te kijken op tv. Ik zal tijdens mijn spreekbeurt over een aantal onderwerpen

Nadere informatie

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot.

1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11. Tot slot. 1 Inleiding 3 2 Mijn onderwerp: Gerrit Schulte 4 3 Wielrennen 5 4 De racefiets 7 5 Gerrit Schulte 8 6 Overwinningen 9 7 Stamboom 11 Tot slot. 12 Gerrit Schulte in de krant 2 Ik hou mijn werkstuk over Gerrit

Nadere informatie

HOSPITALITY & SPONSORING

HOSPITALITY & SPONSORING HOSPITALITY & SPONSORING >5 T/M 8 MEI 26 girogelderland.nl 1 WELKOM BIJ DE GIRO GELDERLAND PROGRAMMA 26 GIRO GELDERLAND In mei 26 kleurt Gelderland een week lang roze. Met de start van de Giro d Italia

Nadere informatie

HOSPITALITY & SPONSORING

HOSPITALITY & SPONSORING HOSPITALITY & SPONSORING >5 T/M 8 MEI 26 girogelderland.nl 1 WELKOM BIJ DE GIRO GELDERLAND PROGRAMMA 26 GIRO GELDERLAND In mei 26 kleurt Gelderland een week lang roze. Met de start van de Giro d Italia

Nadere informatie

Wielertoeristen club Oud Rycklen (WTC OR)

Wielertoeristen club Oud Rycklen (WTC OR) Nieuwsbrief Wielertoeristen club Oud Rycklen (WTC OR) Nieuwsbrief Nr.: maart 2016 WTC Oud-Rycklen Rijkel Sponsors: Taverne - Brasserie Oud Rijckel Dionysius van Leeuwenstraat 33 3840 Rijkel (Borgloon)

Nadere informatie

KOERS valt wereldrecord aan. Edwin Aerts

KOERS valt wereldrecord aan. Edwin Aerts Edwin Aerts Van: KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: vrijdag 10 mei 2019 15:54 Aan: edwin.aerts@pandora.be Onderwerp: KOERS valt wereldrecord aan mei 2019 KOERS valt

Nadere informatie

TOUR DE FRANCE Tour de France en maatschappij HANDLEIDING. klas 1 2 VMBO. LESMATERIAAL BIJ DETOURindeklas.COM 1.2.9

TOUR DE FRANCE Tour de France en maatschappij HANDLEIDING. klas 1 2 VMBO. LESMATERIAAL BIJ DETOURindeklas.COM 1.2.9 TOUR DE FRANCE Tour de France en maatschappij klas 1 2 VMBO HANDLEIDING LESMATERIAAL BIJ DETOURindeklas.COM Over de les De leerlingen krijgen een overzicht van verschillende gebeurtenissen in de historie

Nadere informatie

Grand Départ Utrecht samenvatten (laatste keer in week 20: 10 jaar YouTube) logisch-mathematische intelligentie (rekenknap) Clib-niveau 62/8

Grand Départ Utrecht samenvatten (laatste keer in week 20: 10 jaar YouTube) logisch-mathematische intelligentie (rekenknap) Clib-niveau 62/8 Handleiding niveau B De Nieuwsbegripbieb Achteraan deze handleiding vindt u een lijstje met titels van informatieve en fictieboeken, die aansluiten bij het onderwerp van de Nieuwsbegriples. Op de website

Nadere informatie

Edwin Aerts. KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni :23

Edwin Aerts. KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni :23 Edwin Aerts Van: KOERS. Museum van de Wielersport Verzonden: dinsdag 25 juni 2019 13:23 Aan: edwin.aerts@pandora.be Onderwerp: KOERS kleurt geel! juli 2019 1 2 Vive Merckx! Vive

Nadere informatie

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com 1. Vooraf 1.1 Drie grote wielerrondes Wielermanager wordt door Scorito.com aangeboden voor de drie grote wielerrondes: Giro d Italia, Tour de France, La Vuelta

Nadere informatie

Paracycling & junioren

Paracycling & junioren Sponsorbrochure Healthy Ageing Tour is een vijfdaagse UCI wielerwedstrijd waarvoor jaarlijkse de vrouwelijke wereldtop naar Noord Nederland komt. In 2018 vindt de wedstrijd plaats van 4 t/m 8 april. Afgelopen

Nadere informatie

4 juli 2015. Onderzoek:

4 juli 2015. Onderzoek: 4 juli 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragen op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen

Nadere informatie

Tour de France spel 2016

Tour de France spel 2016 Tour de France spel 2016 17e etappe: Jammer jammer jammer. Jammer dat er altijd mensen zijn (4) die geluk hebben en vóór mij staan met mijn elite team. Jammer dat dat ook bij het klaverjassen is (21 gelukhebbers).

Nadere informatie

CYCLO. Inleiding. Cyclo-Starter

CYCLO. Inleiding. Cyclo-Starter CYCLO Inleiding Cyclo The Game@ is het ultieme strategische wielerspel voor 1 tot 4 spelers. Vier ploegen van 5 renners nemen het tegen elkaar op. Vijf spelborden met aan beide zijden een parcours laten

Nadere informatie

Martijn Veltkamp. De verborgen motor. over de psychologie van het wielrennen Prometheus Bert Bakker Amsterdam

Martijn Veltkamp. De verborgen motor. over de psychologie van het wielrennen Prometheus Bert Bakker Amsterdam de verborgen motor Martijn Veltkamp De verborgen motor over de psychologie van het wielrennen 2015 Prometheus Bert Bakker Amsterdam 2015 Martijn Veltkamp Omslagontwerp Jan van Zomeren Foto auteur Brian

Nadere informatie

Toen ik nog een klein manneke was keek ik enorm op naar onze helden op de fiets.

Toen ik nog een klein manneke was keek ik enorm op naar onze helden op de fiets. Verslag van Ruud van de wielerwedstijd in Meer op 13 oktober 2012. Toen ik nog een klein manneke was keek ik enorm op naar onze helden op de fiets. Als wielertoerist droomde ik er van om in een team mee

Nadere informatie

Spanje - Feestweek. BSO DE Kanjers 7 t/m 12 jarigen! Maandag 24 juli Dinsdag 25 juli Woensdag 26 juli Donderdag 27 juli Vrijdag 28 juli

Spanje - Feestweek. BSO DE Kanjers 7 t/m 12 jarigen! Maandag 24 juli Dinsdag 25 juli Woensdag 26 juli Donderdag 27 juli Vrijdag 28 juli Spanje - Feestweek BSO DE Kanjers 7 t/m 12 jarigen! Maandag 24 juli Dinsdag 25 juli Woensdag 26 juli Donderdag 27 juli Vrijdag 28 juli René, Bart en Angela! René, Gaby en Bart! Marc, Angela en Bart! We

Nadere informatie

Wielertoeristen club Oud Rycklen (WTC OR)

Wielertoeristen club Oud Rycklen (WTC OR) Wielertoeristen club Oud Rycklen (WTC OR) Nieuwsbrief Nr.: juli 2015 WTC Oud-Rycklen Sponsors: Rijkel Taverne - Brasserie Oud Rijckel Dionysius van Leeuwenstraat 33 3840 Rijkel (Borgloon) +32 11 68 70

Nadere informatie

De HandbikeBattle 2014

De HandbikeBattle 2014 De HandbikeBattle 2014 Raisa, mijn fysiotherapeute van revalidatiecentrum De Vogellanden, vroeg mij half Januari of ik mee wou doen aan een hanbikebattle in Oostenrijk. Ze was zelf heel enthousiast. Ze

Nadere informatie

... SPONSOR ... MOGELIJK ... HEDEN ... ... TOUR... 2015 SITTARD-GELEEN ... 14-08-2015

... SPONSOR ... MOGELIJK ... HEDEN ... ... TOUR... 2015 SITTARD-GELEEN ... 14-08-2015 SPONSOR MOGELIJK HEDEN ENECO TOUR 2015 SITTARD-GELEEN 14-08-2015 VOOR WOORD Bert van Soest (voorzitter SWS).. Eneco Tour voor veertiende keer te gast in Sittard-Geleen Vrijdag 14 augustus is Sittard-Geleen

Nadere informatie

Arras. De Champs-Élysées

Arras. De Champs-Élysées Utrecht, de Domstad Neeltje Jans Arras Kasseien in Noord-Frankrijk De Champs-Élysées Alpe d Huez Gâteau à la broche Utrecht, de Domstad De Tour de France start in 2015 in Utrecht. Utrecht wordt ook wel

Nadere informatie

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com 1. Vooraf 1.1 Drie grote wielerrondes Wielermanager wordt door Scorito.com aangeboden voor de drie grote wielerrondes: Giro d Italia, Tour de France, La Vuelta

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Eerder hadden we met de rensters die voor deze wereldbeker geselecteerd waren, het parcours al verkend

Nieuwsbrief. Eerder hadden we met de rensters die voor deze wereldbeker geselecteerd waren, het parcours al verkend Nieuwsbrief Mascha Pijnenborg Uitgave 3, 2012 Ronde van Vlaanderen Eerder hadden we met de rensters die voor deze wereldbeker geselecteerd waren, het parcours al verkend En zondag 1 april was het zover!

Nadere informatie

Verslag Campertrip Tour de France 2012.

Verslag Campertrip Tour de France 2012. Verslag Campertrip Tour de France 2012. Het leek ons wel leuk om eens een etappe van de Tour van nabij mee te maken. We hebben gekozen voor de eerste bergetappe, van Macon naar Bellegarde sur Valserine.

Nadere informatie

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116

LES 4. Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 LES 4 Handelingen 12:1-19; Van Jeruzalem tot Rome: Verlost uit de gevangenis blz.109-116 De boodschap God hoort en verhoort onze gebeden voor elkaar. Leertekst: Terwijl Petrus onder zware bewaking zat

Nadere informatie

Abe is deze week ons Koorddansertje!

Abe is deze week ons Koorddansertje! Annelies vertelde het verhaal van De hond in de spiegelkamer. Het verhaal liet ons zien dat een vriendelijk woord ook vaak voor een vriendelijk woord bij de ander zorgt. Abe is deze week ons Koorddansertje!

Nadere informatie

Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties

Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties Wild breien, een voorstelling voor groep 1 t/m 8 door Fabela-Rozo theaterproducties Voor jullie ligt de lesbrief van de voorstelling Wild breien. Het is een voorstelling met aan elkaar gebreide verhalen

Nadere informatie

2 de graad lager onderwijs

2 de graad lager onderwijs 2 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Chantal Broekhuis Wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Opening

Chantal Broekhuis Wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Opening WELKOM Chantal Broekhuis Wethouder gemeente Utrechtse Heuvelrug Opening Agenda 19.15 u La Vuelta Holanda 2020 (Martijn van Hulsteijn, directeur La Vuelta Holanda) 19.30 u #vamosheuvelrug (Michiel van der

Nadere informatie

3 de graad lager onderwijs

3 de graad lager onderwijs 3 de graad lager onderwijs Hallo beste lezer, Wat een toeval dat jij mijn dagboek gevonden hebt! Ik kijk er al naar uit om je alles te vertellen wat ik meegemaakt heb de laatste maanden, wat waren me dat

Nadere informatie

Tabellenboek Impact Giro d Italia Utrecht

Tabellenboek Impact Giro d Italia Utrecht Tabellenboek Impact Giro d Italia Enquêteresultaten Opdrachtgever: Provincie ECORYS Nederland BV Michel Briene Elvira Meurs Manfred Wienhoven Rotterdam, 29 juli 2010 ECORYS Nederland BV Postbus 4175 3006

Nadere informatie

Beste Bacwalde leden,

Beste Bacwalde leden, Beste Bacwalde leden, Normaal gezien is ons jaarlijks etentje in november waar dan de fietsvakantie wordt voorgesteld. Dit jaar is het feestje uitgesteld naar februari 2017. Aangezien iedereen al volop

Nadere informatie

Italiaanse Alpenrit op de fiets!

Italiaanse Alpenrit op de fiets! Italiaanse Alpenrit op de fiets! Ben jij een liefhebber van mooie beklimmingen en afdalingen in het hooggebergte van de Italiaanse en Zwitserse alpen? Dan hebben wij voor u de perfecte fietsweek (6 dagen

Nadere informatie

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com

Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com Spelregels en uitleg Wielermanager Scorito.com 1. Vooraf 1.1 Drie grote wielerrondes Wielermanager wordt door Scorito.com aangeboden voor de drie grote wielerrondes: Giro d Italia, Tour de France, La Vuelta

Nadere informatie

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Fiets. Trainingen

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Fiets. Trainingen Nieuwsbrief nummer 4, 3 mei 2015. Beste volgers, Wat gaat de tijd toch hard, voor u ligt alweer de 4 e nieuwsbrief. Dit betekent dat we weer een maand verder zijn Nog maar 4,5 week en dan is het al zover

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

TOUR DE FRANCE FANPARK

TOUR DE FRANCE FANPARK TOUR DE FRANCE FANPARK BELGIE EN NEDERLAND 2014 Village dedicated to Cycling and the Tour de France 2 DE GROOTSTE BELEVENIS De Tour de France is een wereldberoemd evenement. In omvang staat het op de derde

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal.

LES 2. Invloed van je gezin. Lees. Lees. Maak Maak een voorbeeld van een dier. Leer. Bid Bid dat je een positieve invloed zal. Invloed van je gezin De ouders van Debbie gingen scheiden toen zij 6 jaar was. Ze was haar hele leven naar de kerk gegaan-- soms met haar moeder en soms met haar vader, omdat zij een verschillend geloof

Nadere informatie

verdedigers doel hakjes geven panna s maken

verdedigers doel hakjes geven panna s maken Vroeger Ik heb voetbal niet altijd gehaat. Vroeger was ik er gek op. Net als David, mijn tweelingbroer. Dat is niet zo raar. Onze vader is tenslotte een voetballer. En niet zomaar een voetballer! Onze

Nadere informatie

Volg ons op: Zesdaagse. voor Beginners

Volg ons op:   Zesdaagse. voor Beginners M A N A G E M E N T AHOY - Rotterdam Volg ons op: 5-10 JANUARI 2012 www.zesdaagserotterdam.nl Hoe werkt een? Een aantal bezoekers aan de zal voor het eerst kennismaken met dit fenomeen. Voor hen leggen

Nadere informatie

Talenten: Gebruik ze of verlies ze!

Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Talenten: Gebruik ze of verlies ze! Denk eens terug toen je pas leerde fietsen. Kon je het meteen de eerste keer? Neen? Sommige dingen leren, kost nu eenmaal tijd. Op dezelfde manier moeten wij oefenen

Nadere informatie

Verslag van het trialweekend te Baarlo.

Verslag van het trialweekend te Baarlo. 1 Verslag van het trialweekend te Baarlo. Toen we zaterdag op het terrein van Baarlo aankwamen, was het prachtig trialweer. Ietsje benauwd, maar een kniesoor die dat een leuke trialdag in de weg laat staan.

Nadere informatie

Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale Autowasbon Mazda MX5 cup 2016!

Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale Autowasbon Mazda MX5 cup 2016! Youri Verswijveren Nederlands kampioen in de Nationale Autowasbon Mazda MX5 cup 2016! Na drie seizoenen keihard strijden, 200% inzet en nooit opgeven is het Youri Verswijveren dit jaar gelukt het Nederlands

Nadere informatie

Pijlen van vriendschap Sabbat

Pijlen van vriendschap Sabbat LES Pijlen van vriendschap Sabbat Doe Lees 1 Samuël 20. Heb je ooit een geheime manier van communiceren geleerd? Of gebarentaal? Heb je een geheime manier om te praten met je beste vriend(in)? Twee vrienden

Nadere informatie

JONGENS VERSUS MEISJES

JONGENS VERSUS MEISJES 1 JONGENS VERSUS MEISJES Een verfrommeld briefje Woensdagmiddag. Even rust. Dacht ik. Maar neen, ik moest zeker nog bij oma en opa langs en enkele foto s sorteren uit hun kinder- en jonge jaren, hun huwelijk

Nadere informatie

Welkom namens Annet & Renate Welkom namens Patrick en Alexander

Welkom namens Annet & Renate Welkom namens Patrick en Alexander Welkom namens Annet & Renate Welkom namens Patrick en Alexander Agenda Nieuws van Ons Huis Evenement 2015 Werving NSGK Planning Ons Huis doelen 2015 (Annet) Info evenement - Aantal inschrijvers & vrijwilligers

Nadere informatie

Le tour du Mont Ventoux 2014

Le tour du Mont Ventoux 2014 Le tour du Mont Ventoux 2014 Geen berg zo hoog of... deel 2 waar gaan we heen? 16 december 2013 Fietstocht Mont Ventoux, Pagina 1 Waar ben ik aan begonnen...? Nou, om eerlijk te zijn weet ik dat wel. Maar

Nadere informatie

Bewonerspanel Tourstart

Bewonerspanel Tourstart Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Tourstart Leden Bewonerspanel enthousiast voor Tourstart Ruim de helft van de leden van het

Nadere informatie

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje

Geschreven voor Ivy en Tess. met hun woordje Brompeltje De wensfles Geschreven voor Ivy en Tess met hun woordje Brompeltje Ivy en Tess gingen graag naar het strand en waren er bijna elke dag te vinden. Maar deze dag zouden ze nooit meer vergeten. Die dag schitterde

Nadere informatie

Giro d'italia in 2016 in Nijmegen

Giro d'italia in 2016 in Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Giro d'italia in 2016 in Nijmegen Programma / Programmanummer Citymarketing & Externe betrekkingen / 1013 Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Op 10 juni 2014

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Tour coryfeeën uit de regio Rotterdam

Tour coryfeeën uit de regio Rotterdam Tour coryfeeën uit de regio Rotterdam Gerrit van de Ruit 1911-1981 reed mee in de Tour van 1937. Opgave in vijfde etappe Gerrit van de Ruit was de eerste renner uit de regio die in de Tour van start ging.

Nadere informatie

Jaaroverzicht 2016 Nederland

Jaaroverzicht 2016 Nederland Jaaroverzicht 2016 Nederland Strava Jaaroverzicht 2016 Nederland i In 2016 werden er 9,6 activiteiten per seconde op Strava gedeeld. Wij zijn het sociale netwerk voor sporters. Miljoenen hardlopers en

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Wellicht ook iets voor u?

Wellicht ook iets voor u? 29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg Uw eigen bedrijfsborrel tijdens EROICA LIMBURG in het nostalgische Dersaborgpark met muziek, foodtrucks en kermis? Informeer naar de unieke mogelijkheden! info@eroicalimburg.com

Nadere informatie

Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen

Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen Nederland wint goud, zilver en brons op WK Tijdrijden elite-vrouwen Innsbruck - De Nederlandse vrouwen domineerden het wereldkampioenschap tijdrijden in Innsbruck dinsdag. Annemiek van Vleuten verdedigde

Nadere informatie

BinckBank Tour 2017 Sponsormogelijkheden Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS)

BinckBank Tour 2017 Sponsormogelijkheden Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS) Cor Vos BinckBank Tour 2017 Sponsormogelijkheden Stichting Wielerpromotion Sittard-Geleen (SWS) www.wielerpromotionsittardgeleen.nl Voorwoord Na 12 jaar Eneco Tour, heeft de grootse wielerronde van Nederland

Nadere informatie

LES 6. De Tempel opbouwen

LES 6. De Tempel opbouwen LES De Tempel opbouwen Sabbat Doe Lees Ezra 4- goed door. Heeft iemand jou ooit afgeremd toen je enthousiast was over een project? Hoe ging je met die persoon om? Hoe zou jij je voelen als je bij de Tempel

Nadere informatie

Nieuws uit groep 1/ 2 d.

Nieuws uit groep 1/ 2 d. Nieuws uit groep 1/ 2 d. Dit schooljaar begonnen we met 15 oudste kleuters en 9 jongste kleuters. In september kwamen Jake en Indy erbij. Ons eerste thema van schatkist was Erop uit: het verhaal van Kleine

Nadere informatie

28 JUNI - 29 JUNI 2019 VALKENBURG

28 JUNI - 29 JUNI 2019 VALKENBURG 28 JUNI - 29 JUNI 2019 VALKENBURG Uw eigen bedrijfsborrel tijdens EROICA LIMBURG in het nostalgische Dersaborgpark met muziek en foodtrucks Informeer naar de unieke mogelijkheden! info@eroicalimburg.com

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 9 - september 2013

NIEUWSBRIEF 9 - september 2013 NIEUWSBRIEF 9 - september 2013 In deze Nieuwsbrief Wout Poels naar Omega Pharma Quick Step La Vuelta 13 Overwinning in Tour de l Ain Afscheid van Vacansoleil-DCM Wout geselecteerd voor WK in Italië WK

Nadere informatie

Parijs. Stel dat Aru in de voetsporen van Nibali treedt, dan worden de Aru-fans spekkoper in deze editie...

Parijs. Stel dat Aru in de voetsporen van Nibali treedt, dan worden de Aru-fans spekkoper in deze editie... Dag ETT deelnemers, De valpartij op dinsdag had zo n impact dat ondergetekende een complete dag recupereren moest inplannen. Vandaar dat u de uitslagen en de stand nu pas ontvangt... Onzin natuurlijk.

Nadere informatie

6 juni 2014. Vrij vertaald door Cas Eggermont

6 juni 2014. Vrij vertaald door Cas Eggermont Alpe D Huzes ; Ze namen de uitdaging aan 5000 Nederlanders hebben gisteren de 21 bochten van de Alpe D Huez bedwongen in de strijd tegen kanker. Hierbij de foto s van deze buitengewone prestatie. Vrij

Nadere informatie

Extra: Waarom hebben mensen paarden

Extra: Waarom hebben mensen paarden Extra: Waarom hebben mensen paarden In dit extra hoofdstuk leer je: Dat mensen paarden houden met een bepaald doel. Met welk doel mensen vroeger paarden hielden. Waarom mensen nu paarden hebben. Inleiding

Nadere informatie

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna.

100 jaar geleden. t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. 100 jaar geleden t Is Oorlog! Een lesmap voor het vierde, vijfde en zesde leerjaar, door juffrouw Anita en de papa van Anna. t Is oorlog! Binderveld, Kozen, Nieuwerkerken en Wijer 100 jaar geleden is een

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Blok 1 Herhalingstoets

Blok 1 Herhalingstoets 7 herhalingstoetsen Blok 1 Herhalingstoets 1 Hoeveel ongeveer? Maak vast. 2 Hoeveel ongeveer? Kleur het juiste wolkje. 9000 10.000 20.000 30.000 40.000 50.000 5899 + 2900 8000 40.109 3 Reken uit. 4 Reken

Nadere informatie

HOSPITALITY UCI WERELDKAMPIOENSCHAPPEN BAANWIELRENNEN 28 FEBRUARI - 4 MAART 2018 APELDOORN 2018 TRACK CYCLING WORLD CHAMPIONSHIPS APELDOORN

HOSPITALITY UCI WERELDKAMPIOENSCHAPPEN BAANWIELRENNEN 28 FEBRUARI - 4 MAART 2018 APELDOORN 2018 TRACK CYCLING WORLD CHAMPIONSHIPS APELDOORN 2018 TRACK CYCLING WORLD CHAMPIONSHIPS THE NETHERLANDS UCI WERELDKAMPIOENSCHAPPEN BAANWIELRENNEN 28 FEBRUARI - 4 MAART 2018 #Apeldoorn2018 PRESENTING SPONSOR INSTITUTIONAL PARTNERS LOCAL ORGANISING COMMITTEE

Nadere informatie

1. Heeft u de eerste etappe van de BinckBank Tour gezien?

1. Heeft u de eerste etappe van de BinckBank Tour gezien? Wielergemeente De finish van de eerste etappe van de BinckBank Tour op maandag 7 augustus vond plaats in Venray. 45% 35% 30% 25% 20% 15% 1. Heeft u de eerste etappe van de BinckBank Tour gezien? 36% 19%

Nadere informatie

Wouter Mesker winnaar NK Tegenwindfietsen, team Wind in de Rug wint ploegentijdrit

Wouter Mesker winnaar NK Tegenwindfietsen, team Wind in de Rug wint ploegentijdrit Wouter Mesker winnaar NK Tegenwindfietsen, team Wind in de Rug wint ploegentijdrit 189 bekende en onbekende bikkels temmen de helse wind van 2014 op de Oosterscheldekering Info Vrouwenpolder, Nederland

Nadere informatie

Koersboek alternatief rondje Holterberg

Koersboek alternatief rondje Holterberg Koersboek alternatief rondje Holterberg Puntenverdeling 3 e categorie: winnaar 1 punt Bergklassement 2 e categorie: winnaar 2 punten, runner-up 1 punt 1 e categorie: winnaar 3 punten, runner-up 2 punten,

Nadere informatie

Ha lo! Ik ben dokter Jesse 1 Toen ik op de basisschool zat, kreeg ik zomaar opeens epilepsie. Ik wist toen helemaal niet dat dat bestond. Bij mij is het overgegaan. Ik ben dokter geworden en leg nu aan

Nadere informatie

INFORMATIEBOEKJE. Tour d Elkerliek Tourcommissie. Voorwoord Tourcommissie

INFORMATIEBOEKJE. Tour d Elkerliek Tourcommissie. Voorwoord Tourcommissie INFORMATIEBOEKJE Tourcommissie De tourcommissie bestaat uit: Marie-José Meijerink, Astrid van Gerwen,Willie Garenfeld, Chris Vincent en Josefien Janssen. Het contactadres is tour@elkerliek.nl Voorwoord

Nadere informatie

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft!

Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Johannes 20,24-29 Gelukkig als je niet ziet en toch gelooft! Gezinsdienst Liturgie Zingen: - EL 478 Zing, zing, zingen maakt blij - Weet je dat de lente komt? Stil gebed Votum / groet Zingen: Gez 94,1.3.6

Nadere informatie

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen

Melkweg. De deur op slot. Lezen van Alfa A naar Alfa B. Wonen: Veilig wonen Melkweg Lezen van Alfa A naar Alfa B De deur op slot Wonen: Veilig wonen Colofon Melkweg: De deur op slot, 2013 Auteurs: Merel Borgesius Kaatje Dalderop Willemijn Stockmann Dit katern is een uitgave van

Nadere informatie

REGLEMENT STER ZLM TOER GP Jan van Heeswijk 2016

REGLEMENT STER ZLM TOER GP Jan van Heeswijk 2016 ARTIKEL 1. Organisatie REGLEMENT STER ZLM TOER GP Jan van Heeswijk 2016 De Ster ZLM Toer GP Jan van Heeswijk wordt georganiseerd door Stichting Wielerbelang Schijndel volgens het reglement van de Internationale

Nadere informatie

De Top 100 van het Wielrennen

De Top 100 van het Wielrennen De Top 100 van het Wielrennen De beste 100 wielrenners aller tijden op basis van uitslagen van bijna 8000 gereden wedstrijden WILFRED LUIJCKX www.sporttop100.nl Eerder verschenen: Top 100 van de Nederlandse

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Giro di KiKa e etappe IL Classico / Bolzano Bormio = 153 km en hoogtemeters

Giro di KiKa e etappe IL Classico / Bolzano Bormio = 153 km en hoogtemeters Giro di KiKa 2016 In januari heb ik de beslissing genomen om dit jaar mee te doen aan Giro di Kika 2016. Dit is een 6 daagse fietstocht ten bate van de strijd tegen kinderkanker, door de Dolomieten met

Nadere informatie

29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg

29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg 29 juni - 1 juli 2018 Valkenburg SPONSORBROCHURE EROICA IN LIMBURG L Eroica (Italiaans voor heroïsch / held) is een stichting die als doel heeft de oude gravelwegen van Toscane te beschermen en te behouden.

Nadere informatie

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal,

Nieuws update eind november 2014. Beste allemaal, Nieuws update eind november 2014 Programma editie 2014: Fietsdagen: Vrijdag 19 december, zaterdag 20 december en zondag 21 december, met maandag 22 december gezamenlijk Serious Breakfast en het aanbieden

Nadere informatie

Klasnieuws 2. schoenen om te dansen

Klasnieuws 2. schoenen om te dansen BLAUWE KLAS 14 SEPTEMBER 2018 Klasnieuws 2 schoenen om te dansen Wat zit er in, waar denk je aan? Onze muziekkoffer deed voor het eerst zijn intrede. Musiceren uit volle borst :) (kort filmpje zal nog

Nadere informatie

ZEE, WIND EN KOERS IN HAVENOMLOOP. Etappe 1. Havenomloop 93 kilometer Woensdag 9 april Delfzijl

ZEE, WIND EN KOERS IN HAVENOMLOOP. Etappe 1. Havenomloop 93 kilometer Woensdag 9 april Delfzijl ZEE, WIND EN KOERS IN HAVENOMLOOP Etappe 1. Havenomloop 93 kilometer Woensdag 9 april Delfzijl De Energiewacht Tour is bij rensters geliefd en gevreesd vanwege de spectaculaire waaieretappes die de boel

Nadere informatie

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.).

de kinderen hier om elkaar te gebruiken als de massa mensen, ze kunnen door elkaar heen lopen en elkaar begroeten etc.). Als je boven de stad vliegt, land je midden op een plein. Het plein is vol met mensen, je steekt het plein over en loopt dwars door de mensen heen, af en toe begroet je iemand. (help de kinderen hier om

Nadere informatie

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak.

De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater. Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. De kleine draak vindt het drakenland Iris Kater Vandaag wil ik jullie iets vertellen over een kleine draak. Deze kleine draak werd in de mensenwereld geboren en heeft lang bij zijn vriend Maurice en zijn

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

Haarbandjes en wedstrijdkriebels

Haarbandjes en wedstrijdkriebels Barbara Scholten Haarbandjes en wedstrijdkriebels Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Bijna verkering Ik heb zo veel zin in de eerste hockeywedstrijd zaterdag! Dat was de openingszin van Lola en ik geloofde

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Bouke Scheltinga Datum: Koersboek West

Bouke Scheltinga Datum: Koersboek West Bouke Scheltinga Datum: 22-9-2018 Koersboek West De route De meeste fietsrondjes vanaf de campus gaan naar het noorden. Dit terwijl er in zuid/west ook prachtig gereden kan worden. Dat wordt nog maar eens

Nadere informatie

Belangrijke informatie

Belangrijke informatie Belangrijke informatie Algemene informatie 25 tot en met 30 juni, 995 kilometer fietsen in zes dagen door de spectaculaire Dolomieten. Bekende Giro klassiekers als de Stelvio en Gavia zijn onderdeel van

Nadere informatie

Lesbrief groep 1 en 2 Winter

Lesbrief groep 1 en 2 Winter Lesbrief groep 1 en 2 Winter De vakantie ligt al weer een week achter ons en langzaam beginnen de kleuters alweer te wennen. Vorige week maandag zijn we begonnen in de kring en ze zaten vol verhalen over

Nadere informatie

Giro Gelderland. Evaluatie. Giro Gelderland. Evaluatie 15 november 2016

Giro Gelderland. Evaluatie. Giro Gelderland. Evaluatie 15 november 2016 Giro Gelderland Evaluatie Giro Gelderland Evaluatie 15 november 2016 Terugblik Eind 2013 / Begin 2014: Voorjaar 2015: 26 juni 2015: 5 oktober 2015: 28 januari 2016: 5 mei 2016: 6 mei 2016: 7 mei 2016:

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers,

Alpe d HuZes. Opgeven is geen optie. Beste volgers, Nieuwsbrief nummer 5, 26 mei 2015. Beste volgers, Toen ik aan het avontuur begon, leek het allemaal heel ver weg maar wat gaat de tijd toch hard.. Dit is alweer de laatste nieuwsbrief voor mijn vertrek.

Nadere informatie

Terugblik op de wielrennerij in Scherpenzeel.

Terugblik op de wielrennerij in Scherpenzeel. Terugblik op de wielrennerij in Scherpenzeel. Zaterdag 7 juli is de Tour de France van start gegaan. De fans volgen deze wielerwedstrijd ook dit jaar weer op de voet. In Scherpenzeel zijn veel liefhebbers

Nadere informatie