Dit document is bedoeld om de verschillen in beeld te brengen tussen. Revit Server en Globalscape WAFS.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dit document is bedoeld om de verschillen in beeld te brengen tussen. Revit Server en Globalscape WAFS."

Transcriptie

1 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Dit document is bedoeld om de verschillen in beeld te brengen tussen Revit Server en Globalscape. Geprobeerd wordt om een objectief beeld te schetsen van de (on-)mogelijkheden van beide paketten. Deze handleiding is onderverdeeld in: - 1 e deel Globalscape - 2 e deel Autodesk Revit Server - 3 e verschillen en overeenkomsten - 4 e conclusie - 5 e test gegevens

2 %HWUHIW 3ULQWGDWXP DJLQD %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc Deel 1 *OREDOVFDSH:$)6 Globalscape bestaat uit 2 software componenten, een server deel en een lokale Agent. Voor beiden gelden relatief eenvoudige systeemeisen, windows 2003 server, voldoende schijfruimte uiteraard (opslag bestanden), de Agent kan zelfs werken op een Windows XP machine, U bent dan wel beperkt to maximaal 10 gebruikers (verbindingen). Het serverdeel bevat de feitelijke kluis met daarin de Revit Central-file bestanden. Beheer gaat via een web interface, hier kan op eenvoudige wijze een bestand worden terug gezet etc. De Agent maakt verbinding met de server en vereist een minimale configuratie. Ook de instellingen aan Uw (hardware) firewall zijn minimaal. Zodra de verbinding is gemaakt gaat het delen van bestanden beginnen. Om te zorgen dat overal dezelfde projectnaam wordt opgeslagen in het Revit model is het noodzakelijk om allemaal de shared_revit folder te mounten naar een gezamenlijke drive letter, bijv. B (middels het subst commando in een BAT bestandje). Dus D:\shared_revit\projectnaam\revit_bestand.rvt wordt dan B:\ projectnaam\revit_bestand.rvt Voor communicatie hoeven er maar 5 poorten in de firewall te worden geopend, te beveiligen via IP adres toegang. Poort 710 t/m 714. Het systeem gebruikt nooit de volle bandbreedte van de internetlijn, is ook niet nodig aangezien tijdens de communicatie alleen de wijzigingen worden verstuurd. Er is geen belemmering voor het aantal interne gebruikers of het aantal projecten. U dient wel rekening te houden met server opslag ruimte. De central-file wordt in de shared_folder geplaatst (de B-drive zoals hiervoor beschreven) en Uw medewerkers maken intern gewoon een lokaal bestand aan. De central-file wordt overgestuurd naar de overige aangesloten partners, zij maken daar intern weer lokale bestanden aan. Klaar. Samenwerken is een feit. Uiteraard kan er ook gewerkt worden met linked files. Aangezien dit een commercieel produkt is zijn hieraan kosten verbonden.

3 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP Deel 2 5HYLW6HUYHU _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Revit Server is een enkel stukje software dat op verschillende plaatsen moet worden geïnstalleerd. Het pakket heeft gemiddelde systeemeisen, windows 2008 server, echter U heeft op Uw locatie een server nodig (de local-server) dan op een centrale plaats een server (de central-server) en alle aangesloten partijen hebben een identiek systeem nodig (de localserver). Daarnaast is Silverlight en IIS server als software benodigd, dit geheel vereist een niet al te gemakkelijke configuratie. (een vinkje teveel of te weinig en het werkt niet) Dan moet op elke werkplek met Revit, welke gaat deelnemen aan het project, Revit worden geupdate naar servicepack 2. De lokale server moet verbinding maken met de centrale server. Als de servers actief zijn dient de gebruiker een bestand in te laden, verbinding te maken met de betreffende server, zijn bestand uploaden als central-file, bestand afsluiten. Opnieuw het central-file openen (vanaf de lokale server) en saven als local-file. Per Revit sessie kan er slechts met 1 server verbinding worden gemaakt. Per local-server kan er maar met 1 Central-server contact worden gemaakt. Als er contact gemaakt moet worden met een andere server dient de installer gestart te worden en daarin de nieuwe server aangegeven. Managen kan alleen op de centrale server middels de silverlight interface. Aangezien o.a. http poort 80 (internet) gebruikt wordt om data te versturen en gezien de behoorlijke belasting van de lijn lijkt het raadzaam om een dedicated internet lijn of een goede glasvezel verbinding te hebben. We hebben nog niet kunnen testen of het mogelijk is om alleen bepaalde IP-adressen toegang te verlenen (lastig aangezien poort 80 in gebruik is). Voor elke verbinding met een centrale server is een aparte lokale server benodigd, je kunt geen 2 verbindingen opzetten vanuit een lokale server. Kosten per windows machine aan software (windows 2008+anti-virus) euro ex. Installatie. Daarbij komt nog de hardware, infrastructuur (evt. netwerkswitch), en/of virtualisatie software. Om verbinding te maken met een andere centrale server moet - ofwel de installatie procedure opnieuw worden gestart en daar de nieuwe naam ingegeven - ofwel via Start->Control panel->dubbelklik System ->tab Avanced->Environment Variables->vakje System variables->scroll naar de waarde REVIT2011SERVER en kies Edit - ofwel een nieuwe lokale server inrichten Al met al nogal omslachtig. Revit Server is een gratis aanvulling op Uw Revit pakket indien U beschikt over Subscription.

4 %HWUHIW 3ULQWGDWXP DJLQD %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc Afwijkingen en zaken die NIET werken t.o.v. Globalscape Worksharingmonitor: Deze toont wel de aanwezigheid van de lokale gebruiker en het central-file echter geen saves of requests van de andere gebruiker(-s). Het doen van editing requests is niet mogelijk, commando is uitgegrijsd

5 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Nieuw gemaakte worksets zichtbaar in dialoogbox. (na synchronise) Niet in de ernaast aanwezige pull-down. Bij gelijktijdige saves verschijnt het bekende dialoogboxje.

6 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Elementen in gebruik bij een ander, hele model wordt wel eerst aangepast dan komt pas deze melding. Zolang een gebruiker een workset in bezit blijft houden kun je niets meer. Communicatie, telefonisch of via Skype, is in deze gevallen essentieel. Tijdens de test een foutmelding die zomaar verschijnt terwijl het hele systeem gewoon werkt. Iets te lange vertraging op het netwerk??

7 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Een vreemd fenomeen, in het linker venster alles weggegooid, in het rechter (3D model) blijft alles staan en is zelfs editable.!!!!! En dat in 1 model op 1 pc. Zelfs na een synchronisatie wordt deze anomalie overgezet naar de andere gebruiker(-s). Na opnieuw starten van de pc en Revit zomaar de verbinding naar de Revit Server kwijt. Soms is deze oplossing voldoende: Ga in Revit naar Collaborate, Synchronise Æ Connect to RevitServer, klik niets nieuws aan, Revit zoekt zelf naar de server, je hoeft dan geen nieuwe op te geven.

8 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP _Revit_server_SCS_ doc Deel 3 9HUVFKLOOHQHQ2YHUHHQNRPVWHQ 3DJLQD 9HUJHOLMNLQJVWDEHO:$)6!5HYLWVHUYHU :$)6 5HYLWBVHUYHU 6RIWZDUH server R1 IIS Silverlight anti-virus server deel 1x Agent minimaal 2x Revit Server minimaal 3x 5HYLW elke versie 2011 sp2 $XWRFDG 2YHULJHEHVWDQGHQ alle bestanden * 1 alleen RVT 9HUELQGLQJHQ 1 per sessie :RUNVKDULQJPRQLWRU saves synchronises requests 0RXQWHQGULYH 3RRUWHQRSHQHQ 5 2* 2 %HYHLOLJLQJPHW,3DGUHV niet getest :DWWLMGHQ 6DYHQ /RNDDO 5HYLWVHUYHU 32Mb 7sec 30sec 60/47Mb 14sec 2.15min 120Mb/140Mb 30sec 3.xxmin. en lopend, server fout!!! &RSLHUHQHQSODNNHQ 30/32Mb 7min 12min 60Mb 10min 25min * 1 = filter toepasbaar om ongewenste bestanden uit te kunnen sluiten (blacklist) * 2 = voor zover op dit moment bekend

9 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP Deel 4 &RQFOXVLH _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Uit de gedane test kan ik nu alleen maar concluderen dat er zeker potentie in Revit Server zit maar dat het op dit moment onvoldoende gerijpt is voor een productie omgeving. Om echt mee te kunnen met een pakket als Globalscape dienen de communicatie mogelijkheden (worksharingmonitor o.i.d.) duidelijk verbeterd te worden. Het pakket is gratis te downloaden indien U beschikt over Subscription, houd wel rekening met extra installatie kosten en extra hardware/software kosten (servers en server software) - Overig netwerkverkeer ondervond op mijn PC ernstige hinder van Revit-Server activiteiten ofwel: de rest is niet vooruit te branden. - Save tijden zijn redelijk. - Bewerkingstijden zijn langer en het systeem reageert wat stroperig. - Geen overzicht wie er aan het model werken (worksharing monitor) - Als een workset in gebruik is door een ander kom je daar pas achter als de complete bewerking gedaan is (bijv. alle kolommen vervangen) - Pas op het moment dat er verbinding is met de centrale-server kan er lokaal de server-administrator worden geopend, wat je dan ziet staat op de centrale-server. Lijkt er op dat de lokale-servers als een soort drone (robot) worden ingezet, er is daar geen controle.

10 %HWUHIW 3ULQWGDWXP %HVWDQGVQDDP Deel 5 7HVWJHJHYHQV _Revit_server_SCS_ doc 3DJLQD Volgens de metingen gedaan op mijn systeem: - Save tijden zijn relatief kort, waarschijnlijk doordat de lokale server en de centrale server constant met elkaar heen en weer pingelen. Ik verwacht bij grotere groepen meer vertraging, 1 op 1 kan ie makkelijk aan, 5 gebruikers bij 5 partijen op 1 server wordt denk ik wat zwaarder. - Tijdens zware bewerkingen (copieren compleet bouwblok) duurt het allemaal wat langer, lijkt er op dat dan al tijdens het selecteren en copieren meteen de wijzigingen aan de lokale Æ centrale servers worden doorgegeven. Om dat zeker te weten zou je het netwerkverkeer moeten meten. Gaat wat ver. Wat tijden: Saven Revit-server: 32Mb 30 sec. 47Mb 2.15min. 140Mb 3.xxmin. en lopend, server fout!!! Lokaal: 32Mb 7 sec. 60Mb 14 sec. 120Mb 30 sec. Copieren en plakken Revit-server: 32Mb 12 min. 60Mb 25 min. Lokaal: 30Mb 7 min. 60Mb 10 min. Alle tests zijn gedaan met als basis het model van autodesk: rst_advanced_sample_project.rvt In dit bestand werd steeds het complete bouwblok gecopieerd om zo bestandsgrootte te verhogen.

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD...4 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN...4 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...5 4. INLOGGEN...9 5. GEBRUIK VAN DE BACK-UP SOFTWARE...12 6. BACK-UP TAAK INSTELLINGEN...14

Nadere informatie

SAMENWERKEN BINNEN REVIT. Werken met BIM. School : CAD College. Studierichting : Student : Richard den Ouden. Kees Huising

SAMENWERKEN BINNEN REVIT. Werken met BIM. School : CAD College. Studierichting : Student : Richard den Ouden. Kees Huising SAMENWERKEN BINNEN REVIT Werken met BIM Handleiding om studenten samen te laten werken binnen een Revitproject. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheden die de gemiddelde school kan aanbieden en welke

Nadere informatie

Backup en Synchronisatie

Backup en Synchronisatie Backup en Synchronisatie Om de informatie en software in uw computer veilig te stellen kunnen we een aantal deelgebieden onderscheiden: 1. Windows zelf met alle geïnstalleerde programma s, instellingen,

Nadere informatie

5/3 ZENworks for Servers

5/3 ZENworks for Servers 5/3 ZENworks for Servers Management Services 5/3.1 Inleiding Na het succes van ZENworks for Desktops heeft Novell al enkele jaren geleden een vergelijkbaar managementprogramma gemaakt voor servers. Dit

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

ZIEZO Remote Back-up Personal

ZIEZO Remote Back-up Personal handleiding ZIEZO Remote Back-up Personal Versie 4 1 INLEIDING... 3 1.1 SYSTEEMEISEN... 3 1.2 BELANGRIJKSTE FUNCTIES... 3 2 INSTALLATIE BACK-UP MANAGER... 4 2.1 VOLLEDIGE DATA BESCHIKBAARHEID IN 3 STAPPEN...

Nadere informatie

Beheerdershandleiding

Beheerdershandleiding Beheerdershandleiding Desktop versie 3.0.6 Copyright 2015, Zermelo Software BV - pagina 1 1. Beheerdershandleiding.......................................................................................

Nadere informatie

Technische Documentatie en Specificaties

Technische Documentatie en Specificaties Technische Documentatie en Specificaties Document versie : 7.0, t.b.v. Delta/W Document datum : 23-3-2015 Auteur : Richard van Gool, Ben Hofstede Inhoud 1. Delta/W systeem eisen 3 2. Delta/W software en

Nadere informatie

3/x Ontwikkelingen en trends

3/x Ontwikkelingen en trends NetWare 3/x Ontwikkelingen en trends 3/x.1 Upgraden? 3/x.1.1 Inleiding Er zijn nogal wat manieren om over te gaan naar de laatste versie van uw favoriete Novell-server. Afhankelijk van welke server dat

Nadere informatie

Vergaderen op afstand

Vergaderen op afstand Vergaderen op afstand Versie: 5-5-2012 Auteur: Pierre Gorissen Deze uitgave wordt beschikbaar gesteld met de volgende Creative Commons licentie: Naamsvermelding-Niet-commercieel-Geen Afgeleide werken 3.0

Nadere informatie

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1

Pagina 1. Online Back up. Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING. Webcreating IT Services 1 Pagina 1 Online Back up Webcreating Easy Back Up GEBRUIKERSHANDLEIDING 1 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Voorwoord.. Blz. 3 Minimale systeemeisen...blz. 4 Installatie van Webcreating Easy Back-Up..Blz. 5 Inloggen..Blz.

Nadere informatie

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken.

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Instructiehandleiding FM module versie 1.6 Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Wat doen we

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt

Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt Hoofdstuk 7: Als Excel vastloopt 7.0 Inleiding De meeste mensen die Excel gebruiken hebben af en toe te maken met vertraging en vastlopen van het systeem. Soms verschijnt zelfs de boodschap "Er is een

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

Handleiding Notebook

Handleiding Notebook Handleiding Notebook Project Notebook 1 Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor studenten van de Hogeschool Zuyd die in het bezit zijn van een notebook. In deze handleiding kunt u een aantal praktische

Nadere informatie

Het maken van back-ups voor het MKB

Het maken van back-ups voor het MKB Het maken van back-ups voor het MKB Recent heb ik op mijn blog (http://blog.zandstra.it) al een stuk hierover gewijd. Aangezien dit wellicht toch meer uitweiding verdiend, maar dit niet afdoende in een

Nadere informatie

Back-up deel 1: introductie

Back-up deel 1: introductie Back-up deel 1: introductie In dit cursusdeel leer je wat een back-up is, waarom je deze moet maken en van welke bestanden. Je leert ook waar je de back-up het beste op kunt slaan. Zo leer je hoe je een

Nadere informatie

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken.

Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Instructiehandleiding FM module versie 1.1 Deze instructie is bedoeld om na een volledige installatie aan de slag te gaan. U vindt in deze handeling dus niets over installatie vraagstukken. Wat doen we

Nadere informatie

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes

Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes Een webserver opzetten door Sebastiaan Ebeltjes versie 06.06.25 Geschikt voor Windows Systemen (x86 32-bit) Onderdelen: - Apache 2 - PHP 5 - MySQL 5 - FTP server - Mail server - Backup - Diverse veiligheids

Nadere informatie

Extra Harde Schijf Online Gebruikershandleiding v2.2

Extra Harde Schijf Online Gebruikershandleiding v2.2 Extra Harde Schijf Online Gebruikershandleiding v2.2 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 1.1 Getting started...3 2 Gebruik van de Selfcare...4 2.1 Inloggen...4 2.2 Mijn gegevens...5 2.3 Wachtwoord aanpassen...6

Nadere informatie

Installatiehandleiding voor de systeembeheerder. ExamenTester 2.11

Installatiehandleiding voor de systeembeheerder. ExamenTester 2.11 Installatiehandleiding voor de systeembeheerder EamenTester 2.11 ICTeamenhelpdesk Het gebruik van EamenTester 2.11 bij de eamens wordt ondersteund door de ICTeamenhelpdesk. Informatie over de bereikbaarheid

Nadere informatie

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010

Terminal Services. Document: Terminal Services T.b.v. relatie: Isaeus Auteur: Martin Waltmans Versie: 2.3 Datum: 20-3-2007 KB nummer: 100010 Terminal Services Dit document beschrijft hoe op afstand kan worden ingelogd op een Terminal Server. Lees dit document zorgvuldig, voordat u voor het eerst hiervan gebruik maakt! Isaeus Solutions Tel:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI 2009

NIEUWSBRIEF JULI 2009 NIEUWSBRIEF JULI 2009 Graag willen wij u op de hoogte houden rondom ons softwarepakket. Controle database Om op een eenvoudige wijze te controleren of uw database foutieve of dubbel ingevoerde gegevens

Nadere informatie

Degrande Frederik COMPUTER OVERNEMEN januari 2005

Degrande Frederik COMPUTER OVERNEMEN januari 2005 Een computer via internet overnemen Via internet kun je de bediening van een computer overnemen. Heel handig, als je iemand met een probleem wil helpen of iets wil demonstreren. Soms is het zeer handig

Nadere informatie

6/10 Bestandstoegang

6/10 Bestandstoegang Storage 6/10 Bestandstoegang 6/10.1 Beheer van bestandstoegang in Open Enterprise Server 2 In NetWare hoefde u eigenlijk helemaal niet na te denken over bestandstoegang. De toegang tot bestanden werd min

Nadere informatie

Technische Documentatie en Specificaties. Delta/W versie 6

Technische Documentatie en Specificaties. Delta/W versie 6 Technische Documentatie en Specificaties Delta/W versie 6 Document versie : 6.3, t.b.v. Delta/W 6 Document datum : 14-1-2014 Auteur : Richard van Gool, Ben Hofstede Inhoud 1 Delta/W systeem eisen... 3

Nadere informatie

NetwerkTuner, hoe werkt dat?

NetwerkTuner, hoe werkt dat? Pagina 1 van 9 NetwerkTuner, hoe werkt dat? De NetwerkTuner(s) wordt(en) rechtstreeks op de router aangesloten zodat deze direct binnen het netwerk kan worden opgenomen waardoor de Live-TV stream binnen

Nadere informatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie

Compad Bakkerij. Document beheer. Inleiding. Installatie op een stand-alone computer. Installatie. Compad Bakkerij Installatie Compad Bakkerij Installatie Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 23 mei 2012 Definitief Carol Esmeijer 1.1 16 juli 2012 Definitief Carol Esmeijer Waarschuwingen toegevoegd Inleiding

Nadere informatie

Startershandleiding. Complete webhosting

Startershandleiding. Complete webhosting Complete webhosting Startershandleiding U koos, net als duizenden anderen, voor het voordeel én het gemak dat wij u als hosting provider bieden. Om u zo snel mogelijk op weg te helpen, hebben wij deze

Nadere informatie

ORGANISATIE BEHEER HANDLEIDING VOOR TRACK VERZUIM 3.6.6 VAN TREDIN BV

ORGANISATIE BEHEER HANDLEIDING VOOR TRACK VERZUIM 3.6.6 VAN TREDIN BV ORGANISATIE BEHEER HANDLEIDING VOOR TRACK VERZUIM 3.6.6 VAN TREDIN BV Copyright Tredin B.V. te Lelystad Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt (voor willekeurig welke doeleinden)

Nadere informatie