het woord neurologie bestaat uit twee delen: neuro (dat betekent zenuw) en logos (dat betekent leer, kennis) neurologie is dus de leer van de zenuwen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "het woord neurologie bestaat uit twee delen: neuro (dat betekent zenuw) en logos (dat betekent leer, kennis) neurologie is dus de leer van de zenuwen"

Transcriptie

1

2 Neurologie het woord neurologie bestaat uit twee delen: neuro (dat betekent zenuw) en logos (dat betekent leer, kennis) neurologie is dus de leer van de zenuwen een dokter in de neurologie noem je een neuroloog

3 Neurologie De neuroloog opereert niet maar denkt vooral na De neurologie is een diagnostisch vak, de dokter probeert vast te stellen (een diagnose te stellen) wat er met de patiënt aan de hand kan zijn. Hiervoor gebruikt hij/zij: Anamnese (de dokter vraagt aan de patiënt wat de klachten zijn) Lichamelijk onderzoek (de dokter laat de patiënt bewegen en kijkt wat er gebeurt of luistert naar bijv. hart en longen) Aanvullend onderzoek (zoals een MRI of CT scan)

4 Zenuwcentrum De hersenen zijn de computer van je lichaam.

5 De hersenen voelen bewegen nadenken zien voorkant achterkant horen kleine hersenen

6 Zenuwstelsel Het zenuwstelsel bestaat uit twee verschillende delen: Het centrale zenuwstelsel (CZS) Dit zijn de grote en kleine hersenen en het ruggenmerg Het perifere zenuwstelsel Dit zijn de zenuwen die van/naar hersenen en ruggenmerg door het hele lichaam lopen

7 grote hersenen kleine hersenen ruggenmerg

8 De werking van de hersenen is erg complex! Kijk maar eens goed naar plaatjes op de volgende dia s en bedenk wat je daar ziet.

9

10 Wat zie je op dit plaatje? Een kubus? Dat is wat bijna iedereen ziet. Maar toch staat er geen kubus, je hersenen vullen zelf de ontbrekende lijntjes, tussen de zwarte stippen, in. Hier lijkt het alsof er allemaal kuiltjes en bolletjes op het plaatje zitten. Maar het is natuurlijk hartstikke plat. Je hersenen houden je hier weer voor de gek. Op de volgende dia staat nog een plaatje. Kan jij zien of de schuine strepen allemaal even schuin staan?

11

12 Het lijkt alsof de schuine strepen niet allemaal even schuin staan (niet parallel lopen). Dat lijkt alleen maar zo want ze staan echt recht. Dit kan je heel mooi laten zien door op een stuk papier de schuine lijnen, parallel aan elkaar, te tekenen en op een stuk doorschijnend plastic de kleine horizontale en verticale lijnen te tekenen. Als je het plastic op het papier legt lijken de lijnen niet parallel te lopen, haal je het plastic er weer af kan iedereen zien dat ze toch echt wel netjes naast elkaar staan. Op de volgende dia staat nog een plaatje waarbij je kunt zien hoe je hersenen je voor de gek kunnen houden. Wat zie je hier?

13

14 Begon het bij jou ook te draaien voor je ogen? Grappig hè? Want als je goed kijkt draait het helemaal niet. Het is gewoon een tekening. Je hersenen houden je weer voor de gek. Dit plaatje werkt niet bij mensen die kleurenblind zijn. Schrik dus niet als jij niks ziet draaien! Nog één plaatje om te laten zien hoe complex je hersenen zijn. Welk vakje is lichter van kleur A of B? Of hebben ze dezelfde kleur? Kijk maar goed.

15

16 Of je het nu gelooft of niet A en B hebben dezelfde kleur! Door de schaduw zou je het witte schaakbordvakje donker moeten zien. Maar dat zou betekenen dat het geen schaakbord meer is. Dus je hersenen denken dat het vlak B anders van kleur moet zijn om de betekenis (het schaakbord) te blijven zien! Twijfel je nog? Kijk dan maar op de volgende dia waar we alleen de vakjes A en B laten zien, de andere vlakjes zijn afgedekt.

17

18 Zenuwen De zenuwen zijn de telefoondraden van het lichaam. Ze geven de signalen door van de hersenen naar je spieren zodat je kan bewegen. Ook geven ze de signalen van de huid, de ogen, de oren enzovoort naar de hersenen door zodat je kan voelen, zien en horen. Net zoals bij echte telefoonkabels gaat dat ook in de zenuwen met elektriciteit.

19 Een zenuwcel bestaat uit een cellichaam met uitlopers. De korte uitlopers worden dendrieten genoemd. Zij vangen de signalen uit de omgeving op. Deze signalen worden via het cellichaam doorgegeven naar de lange uitloper, het axon. Aan het eind van het axon worden de signalen doorgegeven aan een andere zenuw of aan bijvoorbeeld een spier.

20 Gemyelineerd en ongemyelineerd Het axon van de zenuw kan, net als de telefoondraad, een isolatielaagje hebben. Hierdoor kunnen ze sneller een signaal doorgeven. Dit laagje heet myeline. Het wordt ook wel witte stof genoemd. myeline De zenuwcellen (of neuronen) en dendrieten worden grijze stof genoemd.

21 Witte en grijze stof Met de grijze stof ( de grijze massa in je hoofd ) kan je dingen herkennen, nadenken, leren of je spieren opdracht geven om te bewegen De witte stof zijn de telefoonkabels die de signalen van je zintuigen (ogen, oren, neus, mond en huid) doorgeven aan de grijze stof en die de opdrachten van de grijze stof weer doorgeven aan bijvoorbeeld je spieren

22 Multiple Sclerose Na de uitleg over hoe het zenuwstelsel er uit ziet en hoe het werkt komen we nu bij het punt waarin we wat meer vertellen over MS.

23 Geschiedenis De eerste beschrijving van een patiënt met MS komt uit De naam MS bestond toen nog niet maar uit de beschrijving van de klachten van de viking Halla kan je opmaken dat hij MS gehad moet hebben. Later zijn meer verhalen opgeschreven van mensen die MS klachten hadden. Omdat de klachten (vaak) telkens komen en weer gaan dachten de mensen rond 1400 dat je wel heel bijzondere gaven moest hebben. Eén patiënte is daarom heilig verklaard (St. Lidwine van Schiedam). Vanaf 1800 hebben meerdere artsen de symptomen van MS beschreven, de naam Multiple Sclerose is in 1868 door de arts Charcot bedacht.

24 Wat is MS? Multiple Sclerose is een chronische ziekte van de witte stof van het centrale zenuwstelsel. De woorden Mulitple, Sclerose en chronisch zullen op de volgende dia s worden uitgelegd.

25 Multiple Multiple betekent meerdere. In het geval van MS kan meerdere op twee manieren bekeken worden: Op meerdere plaatsen De MS kan op meerdere plaatsen tegelijk of na elkaar in het lichaam optreden De linker foto is een MRI Opname van het bovenste stuk van het ruggenmerg, een stukje hersenstam en de kleine hersenen (rechtsboven op de foto). Bij de pijl zie je een ontstekingshaard. De rechterfoto is een MRI foto van de kleine hersenen (van bovenaf gezien alsof de schedel is open gemaakt en de hersenen zijn doorgesneden). Ook hier zijn bij de pijlen ontstekingshaarden te zien

26 Multiple Meerdere keren (in de tijd) De MS kan (gedeeltelijk) herstellen en dan later weer terugkomen. Het verandert dus in de tijd. Dit is een MRI foto van de grote hersenen. Je kijkt van bovenaf alsof de schedel van voor naar achter is doorgezaagd. De tweede foto is 9 maanden na de eerste gemaakt, je ziet een grote uitbreiding van de ontstekingen in de hersenen.

27 Sclerose Sclerose betekent verharding. In het geval van MS gaat om verhardingen in de witte stof: de isolatie van de zenuw. Deze verhardingen ontstaan als gevolg van een ontsteking van de witte stof. Je kunt dit vergelijken met het ontstaan van een litteken op een wondje op de huid. Door de verhardingen in de witte stof kunnen signalen verkeerd, minder snel of helemaal niet meer door de zenuwen heen lopen. Daardoor worden onder andere spieren niet meer of verkeerd aangestuurd.

28 Chronisch Chronisch betekent langdurig of aanhoudend. De ziekte gaat niet meer over. Bij MS hoeft dat niet te betekenen dat je er altijd last van hebt. Sommige mensen met MS kunnen tussen 2 schubs in helemaal nergens last van hebben maar de ziekte bestaat dan nog wel.

29 Wat gebeurt er bij MS? Als in een lichaam ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën, binnendringen gaat de afweer van het lichaam antistoffen aanmaken die de binnendringers gaan vernietigen. Bij iemand met Multiple Sclerose valt de eigen afweer de witte stof aan. Waarom dit gebeurt is niet bekend. De afweer zorgt voor een ontsteking van de witte stof, hierdoor verergeren de klachten van de patiënt. Dit wordt een schub genoemd. Met een moeilijk woord wordt deze verergering van de klachten ook een excacerbatie (opvlamming, opleving) genoemd. Als de ontsteking weer voorbij is (vaak na behandeling met medicijnen) zullen de klachten weer minder worden. Op de plaats van de ontsteking zal een verharding (litteken) ontstaan waardoor de zenuwbaan minder goed kan werken.

30 Wat gebeurt er bij MS? (vervolg) De werking van de zenuwen kan ook geleidelijk achteruitgaan zonder dat er sprake is van een excacerbatie (schub). Dit komt dan doordat de axonen (de uitlopers van de zenuwen) langzaam afsterven (of kapot gaan). Het is onduidelijk waardoor dit gebeurt. Men vermoedt dat dit optreedt als gevolg van veel ontstekingen maar het is niet zeker dat dat zo is.

31 Klachten De klachten van MS patiënten zijn heel verschillend: Oogafwijkingen Problemen met bewegen Gevoelsstoornissen Duizeligheid, aangezichtspijn Problemen met geheugen en/of stemming Plasproblemen Vermoeidheid

32 Verloop van MS Het verloop van MS is per patiënt verschillend. Grofweg zijn er vier verschillende vormen: Primair progressief De werking van de zenuwen gaat langzaam achteruit zonder dat er sprake is van schubs Relapsing remitting (secundair progressief) De ziekte begint met schubs, gevolgd door volledig herstel. Later gaat de werking van de zenuwen achteruit zoals bij de primair progressieve vorm Agressieve vorm Als bij de relapsing remitting vorm alleen treedt veel sneller (grote) achteruitgang op Benigne vorm De ziekte begint met een schub gevolgd door volledig herstel, tussen de schubs zit een lange periode waarin geen klachten optreden

33 Relapsing remitting (secundair progressief) Agressieve vorm schubs Benigne vorm Primair progressief

34 Hoe ontstaat MS? Men gaat er van uit dat MS een auto immuunziekte is. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen cellen (in dit geval de witte stof). Normaal maakt een lichaam alleen antistoffen tegen ziekteverwekkers zoals virussen. Dit ziet men ook gebeuren bij onderzoek met proefdieren. Waarom dit bij de ene persoon wel gebeurt en bij anderen niet is niet bekend.

35 Verspreiding van MS MS komt meer voor naarmate je verder van de evenaar geboren en opgegroeid bent Uit studies onder mensen die zijn verhuisd is gebleken dat het risico om MS te krijgen niet meer verandert als je na je pubertijd gaat verhuizen naar een gebied dichterbij of verder van de evenaar, blijkbaar gebeurt er dus al iets in die eerste jaren van je leven waardoor bepaald wordt of je later MS krijgt of niet Op sommige plaatsen zijn epidemieën van MS gezien Mogelijk dat een bepaalde infectieziekte een rol speelt bij het krijgen van MS op latere leeftijd

36

37 Genen Ééneiige tweeling Broer of zus en beide ouders Broer of zus en één ouder Tweeeiige tweeling Broer of zus Ouder Kind Stiefbroer of -zus Oom of tante Neef of nicht Neef of nicht (kind van oom/tante) Geadopteerde Algemeen (geen verwantschap) MS is niet erfelijk. Wel komt MS in sommige families bij meerdere mensen voor: je moet er aanleg voor hebben. De grafiek geeft aan hoeveel kans je hebt om ook MS te krijgen als een familielid MS heeft.

38 Wanneer begint MS? MS kan beginnen op elke leeftijd, het begint meestal tussen de 20 en 40 jaar (in de grafiek zie je onderaan de leeftijd van de patiënt bij de eerste ziekteverschijnselen en links het aantal patiënten in die leeftijdgroep) MS komt 2 x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen

39 De diagnose Om vast te stellen of iemand MS heeft wordt gebruik gemaakt van Anamnese (de arts vraagt naar de klachten van de patiënt) Lichamelijk onderzoek (verschillende testjes o.a. naar de reflexen en het gevoel van de patiënt) Aanvullend onderzoek zoals: - MRI opnames - Evoked Potentials (EP s) - Een ruggenprik met aansluitend laboratoriumonderzoek

40 MRI opnames Dit zijn drie plaatjes van dezelfde patiënt op verschillende tijdstippen. Je kijkt van onderaf in de hersenen van de patiënt. Op het middelste plaatje zie je een paar ontstekingshaarden zitten. Op de volgende dia zie je nog een paar MRI opnames

41 MRI opnames (vervolg)

42 Evoked Potentials (EP s) Bij dit onderzoek wordt bekeken hoe snel de zenuwen prikkels door kunnen geven. Hiervoor moet de patiënt naar een beeldscherm met verspringende blokjes kijken, met elektrodes op het hoofd wordt vervolgens gekeken hoe lang het duurt voordat er activiteit in de hersenen optreedt.

43 Ruggenprik Bij een ruggenprik wordt onderin de rug met een naald wat hersenvocht (liquor) afgetapt (hersenvocht zit rondom het hele centrale zenuwstelsel dus ook het ruggenmerg). Het hersenvocht wordt in het laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van bepaalde eiwitten die voorkomen bij MSpatiënten

44 De behandeling MS is niet te genezen, je wordt niet meer beter, wel kan met medicijnen het herstel tijdens een schub bevorderd worden en het ontstaan van nieuwe schubs uitgesteld worden. Patiënten reageren verschillend op de medicatie, er moet dus per patiënt bekeken worden wat het beste werkt. Tijdens schubs wordt de patiënt vaak behandeld met corticosteroïden, deze helpen het lichaam van de ontsteking te herstellen. Bekende middelen zijn prednisolon en dexamethason.

45 De behandeling (vervolg) Om schubs/verslechtering te voorkomen kan gekozen worden voor een immunomodulerende behandeling, hierbij wordt het immuunsysteem van de patiënt onderdrukt waardoor het geen antistoffen gaat aanmaken tegen de eigen witte stof. Hiervoor worden gebruikt: Beta-interferon (rebif, avonex of betaferon) Glatirameer-acetaat (copaxone) Natalizumab (tysabri)

46 De toekomst Er wordt hard gewerkt om er achter te komen wat de oorzaak van MS is Als dat bekend is kan er ook gezocht worden naar een betere behandeling Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen

47 Met dank aan: Jeroen de Vries (arts-assistent in opleiding tot neuroloog, UMCG) Jop Mostert (arts-assistent in opleiding tot neuroloog, UMCG) Mei 2008

48 Dit is een bewerking van een presentatie die door Jeroen en Jop is gehouden voor de deelnemers van 11 t/m 14 jaar van het MS-kinderkamp in mei De informatie is algemeen van aard. Stichting MS Anders en MSkinderkampen aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid, uit welke hoofde dan ook, voor het gebruik en de toepassing van de in deze uitgave vermelde gegevens, middelen en methoden. Raadpleeg in alle gevallen uw arts. Overschiestraat 59a 1062 XD Amsterdam T: F: E: W: MS kinderkampen E: W:

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie

Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 00 Multiple sclerose (MS) Poli Neurologie 1 Inleiding U heeft MS. Deze woorden veranderen in één keer je leven. Gevoelens van ongeloof, verdriet en angst. Maar misschien ook opluchting, omdat de vage klachten

Nadere informatie

MS MS is de afkorting van multiple sclerose. Dat zijn 2 Latijnse woorden. Multiple betekent vele en sclerose verhardingen. Bij iedereen lopen de

MS MS is de afkorting van multiple sclerose. Dat zijn 2 Latijnse woorden. Multiple betekent vele en sclerose verhardingen. Bij iedereen lopen de MS MS is de afkorting van multiple sclerose. Dat zijn 2 Latijnse woorden. Multiple betekent vele en sclerose verhardingen. Bij iedereen lopen de zenuwen vanuit de hersenen door het ruggenmerg naar de rest

Nadere informatie

Werkstuk ANW Multiple Sclerose (MS)

Werkstuk ANW Multiple Sclerose (MS) Werkstuk ANW Multiple Sclerose (MS) Werkstuk door een scholier 2007 woorden 27 oktober 2006 6,6 33 keer beoordeeld Vak ANW Inhoudsopgave 1. Geschiedenis van MS 2. De diagnose 3. MS aanvallen 4. De verschillende

Nadere informatie

Leven met MS. Wat is MS?

Leven met MS. Wat is MS? 1 Leven met MS Wat is MS? Dit boekje is samengesteld door Biogen. De informatie is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen, maar vervangt niet de mening, de diagnose of het advies van een behandelend

Nadere informatie

Tysabri. Tysabri (Natalizumab) Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds

Tysabri. Tysabri (Natalizumab) Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Tysabri Tysabri (Natalizumab) Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds ms Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis Telefoon: 010-591 98 39 Fax: 010-592 86 86 E-mail: info@nationaalmsfonds.nl www.nationaalmsfonds.nl

Nadere informatie

Multipele Sclerose (MS)

Multipele Sclerose (MS) Multipele Sclerose (MS) MS is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg, die vooral bij jonge volwassenen voorkomt. In de eerste jaren komen de verschijnselen vaak in aanvallen, ook wel Schub of relapse

Nadere informatie

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS

Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring 2 G H MS Werkstuk MS 2009 gr. 8 Door Ehlana Haring G H 2 MS Inleiding MS de afkorting van Multiple Sclerose. De oorzaak van MS is nog steeds niet bekend. Meestal treft MS mensen tussen hun twintig- en veertigste

Nadere informatie

Multiple sclerose (MS)

Multiple sclerose (MS) Multiple sclerose (MS) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Multiple Sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Deze ziekte wordt ook wel MS genoemd. In deze folder leest hier meer over.

Multiple Sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Deze ziekte wordt ook wel MS genoemd. In deze folder leest hier meer over. Multiple Sclerose Multiple Sclerose is een ziekte van de hersenen en het ruggenmerg. Deze ziekte wordt ook wel MS genoemd. In deze folder leest hier meer over. Wat is multipele Sclerose (MS) MS is een

Nadere informatie

Multiple sclerose en Kwaliteit van Leven

Multiple sclerose en Kwaliteit van Leven Multiple sclerose en Kwaliteit van Leven Dokter op Dinsdaglezing 24 september 2013 Dr. Brigit de Jong, neuroloog Jeroen Bosch Ziekenhuis en UMC St Radboud Programma + MS + Verschijnselen van MS + Medicamenteuze

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting NEDERL ANDSE SAMENVAT TING HET OOG ALS WEERSPIEGELING VAN HET BREIN Optische coherentie tomografie in MS Meer dan een eeuw geleden schreef een van de eerste neurologen die gebruik maakte van de oogspiegel,

Nadere informatie

Wat is MS? MS en leeftijd. Nieuwe ontwikkelingen bij MS

Wat is MS? MS en leeftijd. Nieuwe ontwikkelingen bij MS Nieuwe ontwikkelingen bij MS B. Jelles, neuroloog Gelre ziekenhuizen lokatie Zutphen Wat is MS? Chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel Auto-immuunziekte met ontsteking Sterk wisselend beloop MS

Nadere informatie

Onderhoudsmedicatie bij Multiple Sclerose

Onderhoudsmedicatie bij Multiple Sclerose Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Patiënteninformatie 1707 Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Alle medicijnen hebben voor- en nadelen. Het belangrijke voordeel van onderhoudsmedicatie bij

Nadere informatie

natalizumab (tysabri)

natalizumab (tysabri) patiënteninformatie natalizumab (tysabri) behandeling en werking medicijn Uw neuroloog heeft u het medicijn natalizumab (Tysabri) geadviseerd. Hoe werkt dit medicijn? Hoe wordt natalizumab toegediend?

Nadere informatie

Primair-progressieve. Primair-progressieve multiple sclerose. Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds

Primair-progressieve. Primair-progressieve multiple sclerose. Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Primair-progressieve Primair-progressieve multiple scerose multiple sclerose Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis telefoon: 010-591 98 39 fax: 010-592 86 86 e-mail:

Nadere informatie

Leven met MS. De behandelmogelijkheden

Leven met MS. De behandelmogelijkheden 3 Leven met MS De behandelmogelijkheden bij RRMS Inhoud 1. Inleiding 4 2. Doel van de behandeling 7 3. Vroeg en effectief behandelen 9 4. Geneesmiddelen gericht op het afremmen van het ziekteproces (immunomodulatie)

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting GENETISCHE EN RADIOLOGISCHE MARKERS VOOR DE PROGNOSE EN DIAGNOSE VAN MULTIPLE SCLEROSE Multiple Sclerose (MS) is een aandoening van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg)

Nadere informatie

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel

Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart keer beoordeeld. Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel Centraal zenuwstelsel Samenvatting door Hidde 506 woorden 31 maart 2017 0 keer beoordeeld Vak Biologie Biologie Hoofdstuk 14: Zenuwstelsel 14.1 Centraal zenuwstelsel Zenuwstelsel bestaat uit 2 delen: - centraal zenuwstelsel

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose

Nederlandse samenvatting proefschrift Renée Walhout. Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Nederlandse samenvatting proefschrift Veranderingen in de hersenen bij Amyotrofische Laterale Sclerose Cerebral changes in Amyotrophic Lateral Sclerosis, 5 september 2017, UMC Utrecht Inleiding Amyotrofische

Nadere informatie

Academisch MS Centrum Limburg. Neurologie

Academisch MS Centrum Limburg. Neurologie Academisch MS Centrum Limburg Neurologie Academisch MS Centrum Limburg Zuyderland Medisch Centrum (Zuyderland Medisch Centrum) en het academisch ziekenhuis Maastricht (azm) werken samen aan de behandeling

Nadere informatie

Interferon-Beta. Interferon-Beta. Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds

Interferon-Beta. Interferon-Beta. Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Interferon-Beta Interferon-Beta Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis telefoon: 010-591 98 39 fax: 010-592 86 86 e-mail: info@nationaalmsfonds.nl internet: www.nationaalmsfonds.nl

Nadere informatie

Informatieserie Leven met Multiple Sclerose. Na de diagnose MS

Informatieserie Leven met Multiple Sclerose. Na de diagnose MS Informatieserie Leven met Multiple Sclerose Na de diagnose MS 1 INHOUD Inleiding 4 Ineens heb je MS 5 Wat is MS? 6 MS en het centrale zenuwstelsel 10 Is de oorzaak bekend? 13 Verloopsvormen van MS 16 Behandeling

Nadere informatie

Erfelijke spastische paraparese

Erfelijke spastische paraparese Erfelijke spastische paraparese He althy Ageing: moving to the next generation WAT IS EEN ERFELIJKE SPASTISCHE PARAPARESE? Erfelijke spastische paraparese is feitelijk een groep aandoeningen. Deze aandoeningen

Nadere informatie

Copaxone. Copaxone Een remmende medicatie. Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds

Copaxone. Copaxone Een remmende medicatie. Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Copaxone Copaxone Een remmende medicatie Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds 1 Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis Telefoon: 010-591 98 39 Fax: 010-592 86 86 E-mail: info@nationaalmsfonds.nl www.nationaalmsfonds.nl

Nadere informatie

Spreekbeurt van Claudia over MS (november 2005)

Spreekbeurt van Claudia over MS (november 2005) Spreekbeurt van Claudia over MS (november 2005) Inleiding Stel je hebt een chronische ziekte, namelijk MS. Je weet dat de ziekte een hoop klachten met zich mee brengt. Je weet alleen niet wanneer je een

Nadere informatie

Relapsing-remitting. Multiple Sclerose

Relapsing-remitting. Multiple Sclerose Relapsing-remitting Relapsing-remitting Multiple Sclerose Multiple Sclerose Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis telefoon: 010-591 98 39 fax: 010-592 86 86 e-mail:

Nadere informatie

2. Wat is ALS? 3. Welke delen van het lichaam worden aangetast? 4. Hoe kom je erachter? 5. Wat zijn de klachten?

2. Wat is ALS? 3. Welke delen van het lichaam worden aangetast? 4. Hoe kom je erachter? 5. Wat zijn de klachten? Ik doe mijn spreekbeurt over ALS. Ik ga dadelijk uitleggen wat ALS is. Waarom doe ik mijn spreekbeurt over ALS? Mijn opa is aan deze ziekte overleden en daarom wil ik jullie hier iets over vertellen en

Nadere informatie

De puzzel MS oplossen

De puzzel MS oplossen De puzzel MS oplossen Een korte inleiding in MS Wat is het VUmc MS Centrum Amsterdam Wat voor MS-onderzoek wordt er gedaan Wat is MS? Chronische ziekte van het centraal zenuwstelsel Auto-immuunziekte,

Nadere informatie

Stichting op de bres tegen MS

Stichting op de bres tegen MS Stichting op de bres tegen MS Inhoudsopgave 1. Voorwoord Pagina 2 2. Aanleiding Pagina 4 3. Doel Pagina 5 4. Middelen Pagina 6 5. Organisatie Pagina 7 6. Beleidsplan Pagina 8 (1) 1. Voorwoord MS is een

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting. Chapter 5

Nederlandse Samenvatting. Chapter 5 Nederlandse Samenvatting Chapter 5 Chapter 5 Waarde van MRI scans voor voorspelling van invaliditeit in patiënten met Multipele Sclerose Multipele Sclerose (MS) is een relatief vaak voorkomende ziekte

Nadere informatie

Behandeling. Schub behandelen

Behandeling. Schub behandelen Behandeling Schub behandelen Wat is een schub Men spreekt van een schub bij het optreden van duidelijke nieuwe verschijnselen van uitval die in de loop van uren tot dagen ontstaan, minstens 24 uur duren

Nadere informatie

Onderhoudsmedicatie voor zeer actieve Multiple Sclerose

Onderhoudsmedicatie voor zeer actieve Multiple Sclerose Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Onderhoudsmedicatie voor zeer actieve Multiple Sclerose Patiënteninformatie 1707 Multiple Sclerose Centrum Noord Nederland Alle medicijnen hebben voor- en nadelen.

Nadere informatie

Meer mensen met MS, beter helpen

Meer mensen met MS, beter helpen Meer mensen met MS, beter helpen De progressie van de zenuwslopende ziekte multiple sclerose (MS) stoppen door het voorkomen van beschadiging aan de hersencellen bij mensen MS. Achtergrond MS werd tot

Nadere informatie

Examen Medische Vakken

Examen Medische Vakken Examen Medische Vakken Neurologie, psychiatrie, dermatologie AGN 4e jaar, cohort 07-11 1. Het aantal paren hersenzenuwen is a. 4 b. 12 c. 6 d. 8 2. Met het begrip Centraal Motorisch Neuron (CMN) wordt

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 1. Het zenuwstelsel

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 1. Het zenuwstelsel GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 1 Het zenuwstelsel 1 INLEIDING Zenuwstelsel Bouw en ligging van het zenuwstelsel Het centrale zenuwstelsel Het perifere zenuwstelsel Werking van het zenuwstelsel Het willekeurige

Nadere informatie

Multiple Sclerose (MS)

Multiple Sclerose (MS) Multiple Sclerose (MS) Multiple Sclerose (MS) Een ziekte van het centrale zenuwstelsel Dit is een uitgave van het Nationaal MS Fonds Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis telefoon: 010-591 98 39 fax: 010-592

Nadere informatie

Profielwerkstuk Biologie Invloed van kou op het concentratievermogen

Profielwerkstuk Biologie Invloed van kou op het concentratievermogen Profielwerkstuk Biologie Invloed van kou op het concentratievermogen Profielwerkstuk door R. 1428 woorden 20 februari 2013 7,2 19 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Voorwoord Wij hebben

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson Ziekte van Parkinson De ziekte van Parkinson is een chronische aandoening van de hersenen die progressief is. In deze folder leest u meer over deze ziekte en over de polikliniek Neurologie van het Havenziekenhuis.

Nadere informatie

6,7. Werkstuk door een scholier 2653 woorden 25 mei keer beoordeeld

6,7. Werkstuk door een scholier 2653 woorden 25 mei keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 2653 woorden 25 mei 2001 6,7 49 keer beoordeeld Vak Biologie Samenvatting van het artikel De werking van marihuana werd al eeuwen geleden ontdekt. Tegenwoordig wordt het middel

Nadere informatie

Behandeling van MS ziekteverloop beïnvloeden

Behandeling van MS ziekteverloop beïnvloeden MS Centrum Amsterdam Behandeling van MS ziekteverloop beïnvloeden Er is een aantal middelen beschikbaar die de kans op nieuwe schubs verkleint en mogelijk ook de kans op verdere blijvende verslechtering.

Nadere informatie

Sensitisatie. Anesthesiologie

Sensitisatie. Anesthesiologie Sensitisatie Anesthesiologie Anesthesiologie Inleiding Wanneer pijn lang bestaat en er geen lichamelijke afwijkingen (meer) voor die pijn te vinden is, wordt pijn chronisch genoemd. Mensen met chronische

Nadere informatie

Carol Dweck en andere knappe koppen

Carol Dweck en andere knappe koppen Carol Dweck en andere knappe koppen in de (plus)klas 2011 www.lesmateriaalvoorhoogbegaafden.com 2 http://hoogbegaafdheid.slo.nl/hoogbegaafdheid/ theorie/heller/ 3 http://www.youtube.com/watch?v=dg5lamqotok

Nadere informatie

Multiple Sclerose. Zo zit dat!

Multiple Sclerose. Zo zit dat! Multiple Sclerose Zo zit dat! Inhoudsopgave MS zo zit dat! 1 Hoofdstuk 1 Wat is MS? 2 Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS? 4 Hoofdstuk 3 Medicijnen 8 Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS? 10 Feiten en weetjes 12 Contact

Nadere informatie

Omgaan met medicijnen

Omgaan met medicijnen Leven met Multipele Sclerose uitgave 15 Omgaan met medicijnen EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Inleiding Multipele Sclerose is een ziektebeeld waar nog maar redelijk kort medicatie voor verkrijgbaar

Nadere informatie

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest.

Beide helften van de hersenen zijn met elkaar verbonden door de hersenbalk. De hersenstam en de kleine hersenen omvatten de rest. Biologie SE4 Hoofdstuk 14 Paragraaf 1 Het zenuwstelsel kent twee delen: 1. Het centraal zenuwstelsel bevindt zich in het centrum van het lichaam en bestaat uit de neuronen van de hersenen en het ruggenmerg

Nadere informatie

Medicamenteuze behandeling van MS

Medicamenteuze behandeling van MS Medicamenteuze behandeling van MS MS anno 2013 Symposium voor zorgprofessionals Dorine Siepman, neuroloog Multipele sclerose - behandeling algemeen aanvalsbehandeling ziektemodulerend (immunomodulatie)

Nadere informatie

Appendix. Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden

Appendix. Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden I Nederlandse samenvatting voor niet-ingewijden Inleiding Het centraal zenuwstelsel Het centraal zenuwstelsel (CZS) bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het is opgebouwd uit miljarden cellen. Het

Nadere informatie

Polymyositis/ dermatomyositis. informatie voor patiënten

Polymyositis/ dermatomyositis. informatie voor patiënten Polymyositis/ dermatomyositis informatie voor patiënten INLEIDING Deze informatiefolder licht toe wat polymyositis of dermatomyositis is, wat de symptomen zijn en hoe de behandeling verloopt. Omdat het

Nadere informatie

Multiple Sclerose. zo zit dat!

Multiple Sclerose. zo zit dat! Multiple Sclerose zo zit dat! Inhoudsopgave MS - zo zit dat! Hoofdstuk 1 Wat is MS Hoofdstuk 2 Wat merk je van MS Hoofdstuk 3 Medicijnen Hoofdstuk 4 Hoe voelt MS Homepage MSkidsweb Gastenboek berichtjes

Nadere informatie

Novantrone. Novantrone Een remmende medicatie. Dit is een uitgave van Stichting MS Projecten

Novantrone. Novantrone Een remmende medicatie. Dit is een uitgave van Stichting MS Projecten Novantrone Novantrone Een remmende medicatie Dit is een uitgave van Stichting MS Projecten Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis telefoon: 010-591 98 39 fax: 010-592 86 86 e-mail: info@msprojecten.nl virtueel

Nadere informatie

Leven met Multipele Sclerose uitgave 17. MS en erfelijkheid EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS

Leven met Multipele Sclerose uitgave 17. MS en erfelijkheid EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Leven met Multipele Sclerose uitgave 17 MS en erfelijkheid EEN UITGAVE VAN HET NATIONAAL MS FONDS Inleiding Iedereen die MS krijgt, of er in zijn omgeving mee te maken heeft, wordt geconfronteerd met vragen.

Nadere informatie

Fysiologie / zenuwstelsel

Fysiologie / zenuwstelsel Fysiologie / zenuwstelsel Zenuwcel/neuron. 5 1. Korte uitlopers dendrieten 2. Lange uitloper neuriet of axon 3. Myelineschede/schede van Schwann 4. Motorische eindplaat of synaps 5. Kern of nucleus Zenuwcel/neuron.

Nadere informatie

Duizeligheid. Havenziekenhuis

Duizeligheid. Havenziekenhuis Duizeligheid In deze folder leest u wat duizeligheid precies inhoudt. De oorzaken van duizeligheid worden beschreven. En u kunt lezen hoe duizeligheid in het ziekenhuis wordt onderzocht. Tenslotte wordt

Nadere informatie

Sarcoïdose. & zenuwstelsel

Sarcoïdose.  & zenuwstelsel Sarcoïdose & zenuwstelsel Sarcoïdose kan in bijna elk orgaan voorkomen. Bij 5 tot 15% van alle patiënten met sarcoïdose treedt de ziekte op ergens in het zenuwstelsel. Dit heet ook wel neurosarcoïdose.

Nadere informatie

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose

Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Behandeling met methylprednisolon bij multiple sclerose Informatie voor patiënten F0674-3415 juli 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC

Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC Welkom in het Alzheimercentrum Erasmus MC In ons Alzheimercentrum zien wij mensen met verschillende vormen van dementie, of een vermoeden daarvan. Door intensieve samenwerking tussen verschillende afdelingen

Nadere informatie

A two year, double-blind, randomized, multicenter, active-controlled study to evaluate the safety en efficacy of fingolimod administered orally once

A two year, double-blind, randomized, multicenter, active-controlled study to evaluate the safety en efficacy of fingolimod administered orally once A two year, double-blind, randomized, multicenter, active-controlled study to evaluate the safety en efficacy of fingolimod administered orally once daily versus interferon beta-1a i.m. once weekly in

Nadere informatie

Zenuwcellen die door hun uitlopers de spieren aansturen (motorische neuronen) zijn zowel in de hersenen gelokaliseerd (centraal gelegen motorische neu

Zenuwcellen die door hun uitlopers de spieren aansturen (motorische neuronen) zijn zowel in de hersenen gelokaliseerd (centraal gelegen motorische neu Zenuwcellen die door hun uitlopers de spieren aansturen (motorische neuronen) zijn zowel in de hersenen gelokaliseerd (centraal gelegen motorische neuronen) als in de hersenstam en het ruggenmerg (perifeer

Nadere informatie

Ziekte van Parkinson. Patiënteninformatie

Ziekte van Parkinson. Patiënteninformatie Patiënteninformatie Ziekte van Parkinson Informatie over (de oorzaken van) de ziekte van Parkinson, waar u dan last van kunt hebben, hoe we de diagnose stellen en wat u er zelf aan kunt doen Ziekte van

Nadere informatie

Werkstuk ANW Leukemie

Werkstuk ANW Leukemie Werkstuk ANW Leukemie Werkstuk door een scholier 1992 woorden 25 september 2003 5,8 53 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding: Ik heb van Mnr. Veenema de opdracht gekregen een verslag te maken over een bepaalde

Nadere informatie

Syndroom van Guillain Barré

Syndroom van Guillain Barré Syndroom van Guillain Barré Inleiding U bent opgenomen op afdeling Neurologie met (verdenking) van het Guillain-Barré syndroom. In deze folder leest u meer over de aandoening en de behandeling. U kunt

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel Samenvatting Biologie Hoofdstuk 14 Zenuwstelsel Samenvatting door Elin 1218 woorden 9 april 2018 7,9 8 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Biologie Hoofdstuk 14 14.1 * Het zenuwstelsel bestaat

Nadere informatie

Chapter 7. Nederlandse samenvatting

Chapter 7. Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting Veel mensen kennen in hun omgeving wel iemand die lijdt aan multiple sclerose (MS). Het is een ernstige ziekte met een grillig verloop, waarbij perioden

Nadere informatie

http://toelatingsexamen.110mb.com

http://toelatingsexamen.110mb.com Arts-patiëntgesprek Dit onderdeel bestaat uit meerkeuzevragen met 4 antwoordmogelijkheden, waarvan je er meestal al meteen 2 kan elimineren omdat ze te extreem zijn. Je moet eigenlijk op je gevoel afgaan

Nadere informatie

Lens plat of lens bol?

Lens plat of lens bol? Lens plat of lens bol? Lens plat of lens bol? In de verte kijken: plat Spannen kringspieren of radiale spieren in iris? Spannen kringspieren of radiale spieren in iris? Van donker naar licht: pupil wordt

Nadere informatie

We kunnen het zenuwstelsel daarom onderverdelen in de controlekamer: het centrale zenuwstelsel en informatiewegen: het perifere zenuwstelsel.

We kunnen het zenuwstelsel daarom onderverdelen in de controlekamer: het centrale zenuwstelsel en informatiewegen: het perifere zenuwstelsel. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 Het zenuwstelsel De hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in je lichaam vormen samen het zenuwstelsel.

Nadere informatie

Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts.

Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts. Duizeligheid Deze folder geeft u informatie over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Deze folder is opgesteld door de KNO arts. Wat is duizeligheid Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is

Nadere informatie

Axonale schade in multiple sclerose De invloed van auto-immuniteit tegen neurofilament light

Axonale schade in multiple sclerose De invloed van auto-immuniteit tegen neurofilament light Axonale schade in multiple sclerose De invloed van auto-immuniteit tegen neurofilament light Multiple sclerose (MS) is een ziekte van het centrale zenuwstelsel (CZS). Het CZS bestaat uit onze hersenen,

Nadere informatie

Er zijn verschillend oorzaken bij hersenletsel. Deze oorzaken worden verdeeld in 3 groepen.

Er zijn verschillend oorzaken bij hersenletsel. Deze oorzaken worden verdeeld in 3 groepen. Boekverslag door S. 1258 woorden 21 maart 2015 5.8 5 keer beoordeeld Vak Zorg en welzijn Niet aangeboren hersenletsel NAH De afkorting NAH staat voor niet aangeboren hersenletsel. Dit wil zeggen dat er

Nadere informatie

Hoe vaak komt het Guillain-Barre syndroom voor bij kinderen? Het Guillain-Barre syndroom komt bij één op de 100.000 kinderen voor.

Hoe vaak komt het Guillain-Barre syndroom voor bij kinderen? Het Guillain-Barre syndroom komt bij één op de 100.000 kinderen voor. Guillain-Barre syndroom Wat is het Guillain-Barre syndroom? Het Guillain-Barre syndroom is een ziekte waarbij als gevolg van een ontsteking van de zenuwen van de benen, romp, armen en gezicht in toenemende

Nadere informatie

Dokter, is het M(i)S?

Dokter, is het M(i)S? Dokter, is het M(i)S? Jan Meilof, neuroloog Martini Ziekenhuis UMC Groningen MS: Multiple Sclerose casus Man, 38 jaar Blanco voorgeschiedenis Last van aanvallen: Plots moeite met praten/zingen en gebruik

Nadere informatie

Ook kinderen kunnen ms krijgen Informatie voor ouders die een kind met MS hebben

Ook kinderen kunnen ms krijgen Informatie voor ouders die een kind met MS hebben Een uitgave van Nationaal MS Fonds Wagenstraat 25 3142 CR Maassluis info@nationaalmsfonds.nl www.nationaalmsfonds.nl www.msyong.nl ISBN 978-90-812417-1-7 ouder zie je graag dat je kinderen gezond Als en

Nadere informatie

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis

Neurologie. Patiënteninformatie. Lumbaalpunctie. Slingeland Ziekenhuis Neurologie Lumbaalpunctie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw behandelend arts heeft met u een lumbaalpunctie afgesproken. Een lumbaalpunctie (ruggenprik) is een onderzoek waarbij hersenvocht

Nadere informatie

Nieuwe behandeling voor MS: doelgericht en met veel minder bijwerkingen

Nieuwe behandeling voor MS: doelgericht en met veel minder bijwerkingen Gezondheid Nieuwe behandeling voor MS: doelgericht en met veel minder bijwerkingen Er zit een nieuwe behandeling voor multiple sclerose (MS) in de pijplijn: door lichaamseigen cellen te behandelen met

Nadere informatie

Voor de tienduizend Belgen die

Voor de tienduizend Belgen die .t.r------.e: ezon d hei d - Kari Van Hoorick Doss ier -------------------------:i Multiple Sclerose: naar een revolutie in de behandeling lil 11 I Voor de tienduizend Belgen die vandaag lijden aan een

Nadere informatie

Het Multipele Sclerose Formularium een praktische leidraad

Het Multipele Sclerose Formularium een praktische leidraad Het Multipele Sclerose Formularium een praktische leidraad NB: Het voorschrijven van geneesmiddelen geschiedt onder de exclusieve verantwoordelijkheid van de behandelend arts. Voor uitgebreidere informatie

Nadere informatie

IMMUUN TROMBOCYTOPENIE (ITP) tips voor het dagelijks leven

IMMUUN TROMBOCYTOPENIE (ITP) tips voor het dagelijks leven IMMUUN TROMBOCYTOPENIE (ITP) tips voor het dagelijks leven Eindredactie E.H. Coene, H. Vinke Redactie H. van Duijn, S. Kollaard COLOFON Uitgave van Stichting September, eerste druk, 2014 Deze uitgave is

Nadere informatie

NEDERLANDSE SAMENVATTING

NEDERLANDSE SAMENVATTING NEDERLANDSE SAMENVATTING Multiple Sclerose Multiple Sclerose (MS) is een ernstige chronische, inflammatoire aandoening van het centrale zenuwstelsel (CZS). Wereldwijd lijden er meer dan 2 miljoen mensen

Nadere informatie

DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND

DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND DUIZELIGHEID Keel-, Neus- en Oorheelkunde FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Iedereen is wel eens duizelig geweest. Toch is het moeilijk om het begrip duizeligheid duidelijk te omschrijven. Er kan van alles

Nadere informatie

HERSENATROFIE GEMETEN MET BEHULP VAN MRI BIJ MULTIPELE SCLEROSE

HERSENATROFIE GEMETEN MET BEHULP VAN MRI BIJ MULTIPELE SCLEROSE HERSENATROFIE GEMETEN MET BEHULP VAN MRI BIJ MULTIPELE SCLEROSE Samenvatting 193 Het doel van dit proefschrift was het onderzoeken van de waarde van hersenatrofie gemeten met behulp van MRI voor het vervolgen

Nadere informatie

Omgaan met oogklachten

Omgaan met oogklachten Deze brochure kwam tot stand met medewerking van Leven met Multipele Sclerose uitgave 8 dr. Erik van Munster. Van Munster is neuroloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis te Den Bosch. Zijn aandachtsgebied

Nadere informatie

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam.

H2 Bouw en functie. Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. Soorten zenuw cellen Neuronen H2 Bouw en functie Alle neuronen hebben net als gewone cellen een gewone cellichaam. De informatie stroom kan maar in een richting vloeien, van dendriet naar het axon. Dendrieten

Nadere informatie

GIRO 5057. Voor meer informatie:

GIRO 5057. Voor meer informatie: Deze brochure kwam tot stand met medewerking van dr. Rogier Hintzen, neuroloog en hoofd van het Rotterdams MS-centrum voor patiëntenzorg en onderzoek (ErasMS). In dit centrum wordt o.a. onderzoek gedaan

Nadere informatie

Nederlandse samenvatting

Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting 210 Nederlandse samenvatting Zuurstofradicalen en antioxidanten in multiple sclerosis 1. Multiple sclerosis Multiple sclerose (MS) is een chronische ontstekingsziekte van het centraal

Nadere informatie

Het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel. Figuur 3.7 boek p. 68.

Het zenuwstelsel. Het zenuwstelsel bestaat uit het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) en het perifere zenuwstelsel. Figuur 3.7 boek p. 68. 1 Elke gedachte/ gevoel/ actie komt op de één of andere manier door het zenuwstelsel. Ze kunnen niet voorkomen zonder het zenuwstelsel. is een complexe combinatie van cellen (functie: zorgen dat organismen

Nadere informatie

Dr. A. Wellmer Hoofd afdeling Neurologie Ludmillenstift Ziekenhuis Meppen, Duitsland

Dr. A. Wellmer Hoofd afdeling Neurologie Ludmillenstift Ziekenhuis Meppen, Duitsland Het MonSter medisch Bij Multiple Sclerose gaat het om een ontsteking van het hersen- en ruggenmerg. De ziekte begint meestal vele jaren voordat de eerste symptomen zich openbaren. Deze symptomen kunnen,

Nadere informatie

Een ruggenprik. Onderzoek van hersenvocht. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Een ruggenprik. Onderzoek van hersenvocht. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Een ruggenprik Onderzoek van hersenvocht Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een ruggenprik. Een ruggenprik wordt ook wel een lumbaal-punctie

Nadere informatie

Guillain- Barré syndroom

Guillain- Barré syndroom Guillain- Barré syndroom T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

7,2. Werkstuk door een scholier 1965 woorden 4 juli keer beoordeeld. De ziekte van Wilson

7,2. Werkstuk door een scholier 1965 woorden 4 juli keer beoordeeld. De ziekte van Wilson Werkstuk door een scholier 1965 woorden 4 juli 2010 7,2 3 keer beoordeeld Vak Biologie De ziekte van Wilson Inhoudsopgave Inleiding en werkwijze De ziekte van Wilson Klachten en symptomen Behandeling Diagnose

Nadere informatie

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi

Erfelijkheid. Het verhaal van Bogi Erfelijkheid Wil je meer weten over erfelijkheid? Deze verhalen gaan over Bogi en over Kim. En over wat ze van hun ouders meegekregen hebben. Leuke dingen, maar ook minder leuke dingen. Het verhaal van

Nadere informatie

Lumbaalpunctie bij kinderen

Lumbaalpunctie bij kinderen Lumbaalpunctie bij kinderen In overleg met uw behandelend arts is er voor uw kind een afspraak gemaakt voor een lumbaalpunctie, ook wel ruggenprik genoemd. Dit onderzoek kan plaatsvinden op een verpleegafdeling

Nadere informatie

De Parkinson Service. Neurologie

De Parkinson Service. Neurologie De Parkinson Service Neurologie De Parkinson Service is onderdeel van de afdeling Neurologie van Orbis Medisch Centrum. Patiënten met de ziekte van Parkinson kunnen hier terecht voor behandeling, begeleiding

Nadere informatie

Lage rughernia (neurologische behandeling)

Lage rughernia (neurologische behandeling) Lage rughernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog.

Nadere informatie

VP-drain. (Ventriculo Peritoneale drain) bij kinderen

VP-drain. (Ventriculo Peritoneale drain) bij kinderen VP-drain (Ventriculo Peritoneale drain) bij kinderen In overleg met uw behandelend arts is besloten om bij uw kind een Ventriculo Peritoneale drain, kortweg een VP-drain genoemd, te plaatsen. Gedurende

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 6: Regeling. Basisstof 1. Zenuwstelsel regelt processen: Samenvatting Thema 6: Regeling Basisstof 1 Zenuwstelsel regelt processen: - regelen werking spieren en klieren - verwerking van impulsen van zintuigen Zintuigcellen: - staan onder invloed van prikkels

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Duizeligheid. Afdeling KNO

Duizeligheid. Afdeling KNO Duizeligheid Afdeling KNO Deze pagina heeft tot doel u informatie te geven over duizeligheid en daarbij behorende klachten. Als u recent voor deze klacht bij een keel-, neus- en oorarts (kno-arts) bent

Nadere informatie

Is een bipolaire stoornis erfelijk?

Is een bipolaire stoornis erfelijk? Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen p/a Dimence Postbus 398 7600 AJ Almelo www.kenbis.nl Vragen over erfelijkheid bij de bipolaire stoornis Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat een combinatie van erfelijke

Nadere informatie

Elektrofysiologische onderzoeken

Elektrofysiologische onderzoeken HHZH_INF_103.01(0315) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Elektrofysiologische onderzoeken Voorwoord U heeft met uw

Nadere informatie