Pensioennotitie Mei 2016 Steven van Weyenberg Lid Tweede Kamer voor D66

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pensioennotitie Mei 2016 Steven van Weyenberg Lid Tweede Kamer voor D66"

Transcriptie

1 Pensioennotitie Mei 2016 Steven van Weyenberg Lid Tweede Kamer voor D66

2 Baas over eigen pensioen: 10 bouwstenen voor een nieuw pensioenstelsel Het Nederlandse pensioenstelsel werd lange tijd beschouwd als het beste van de wereld, maar is nu dringend aan vernieuwing toe. De financiële crisis heeft grote tekortkomingen, die al langer aanwezig waren, blootgelegd. Zo bleken gedane beloftes slechts dure schijnzekerheden die niet meer kunnen worden waargemaakt. Het niet kunnen waarmaken van deze beloftes wordt verergerd, doordat de eigendomsrechten nooit helder waren, en de spelregels voor verdeling zeer complex zijn. Daarom voelt eigenlijk iedereen zich bestolen. Ook past het huidige stelsel niet bij de veranderde arbeidsmarkt. Het stelsel gaat namelijk uit van een arbeidsmarkt waar mensen hun leven lang bij dezelfde werkgever werken, terwijl mensen tegenwoordig vaak van baan en sector wisselen. Daarnaast kent het stelsel nauwelijks keuzemogelijkheden, wat onvoldoende recht doet aan de verschillen tussen mensen. D66 wil het huidige stelsel vervangen door een systeem met persoonlijke pensioenpotten, waarin mensen meer ruimte krijgen voor eigen keuzes en flexibiliteit. Dat vergroot de kans op een goed pensioen en maakt het pensioenstelsel duidelijker, eerlijker, en eenvoudiger. Bij deze hervorming moeten de sterke elementen van het huidige stelsel in stand behouden blijven. Zo is in Nederland oud niet synoniem voor arm, omdat de meeste mensen werkelijk sparen voor de oude dag en dat zal als het aan D66 ligt, zo blijven. Daarnaast moeten we risico s die we collectief beter kunnen opvangen dan individueel met elkaar blijven delen. In deze notitie schetst D66 de noodzakelijke hervorming en bouwstenen voor een nieuw pensioenstelsel. Uitgangspunt hierbij is dat mensen baas worden over hun eigen pensioen.

3 Het Nederlandse pensioenstelsel geldt, ondanks haar problemen, als één van de beste van de wereld. Dit komt door haar opzet. Naast de AOW (eerste pijler), sparen alle werknemers verplicht via pensioenfondsen voor hun pensioen (tweede pijler). Dit heeft ervoor gezorgd dat Nederland de laagste armoede onder ouderen ter wereld kent. Ook zijn de Nederlandse pensioenfondsen goed gevuld: zij bevatten op dit moment meer dan 1250 miljard euro. Toch is ons pensioenstelsel minder robuust dan veel mensen denken. De financiële crisis van 2008 heeft veel zwakke kanten, die al langer aanwezig waren, blootgelegd. De risicobeheersing van pensioenfondsen was bijvoorbeeld flink ondermaats, waardoor zij de klappen van de crisis nog lang niet te boven zijn. Vele onder hen zagen zich de laatste paar jaar gedwongen pensioenen niet te indexeren, of zelfs te korten, terwijl de premiedruk het afgelopen decennium fors is gestegen. Doordat niet helder is vastgelegd welk deel van de pensioenpot van wie is, leidde dit tot heftige generatiediscussies. Ouderen voelen zich bestolen van pensioen waar zij jaren voor hebben gewerkt, en jongeren vrezen dat van hun ingelegde pensioenpremie later niets meer over is.. Daarnaast sluit het stelsel niet meer aan op de arbeidsmarkt. Sinds de oprichting van het stelsel, in de jaren 50, is er in de basis maar weinig aan veranderd. De arbeidsmarkt is daarentegen wel enorm veranderd. Zodoende lopen werkende Nederlanders continu tegen de grenzen van het stelsel op. Het stelsel is gemaakt voor mensen die hun leven lang bij dezelfde baas werken, terwijl dit tegenwoordig amper meer voorkomt. Bovendien kent het stelsel geen goede plek voor flexwerkers of ZZP ers. Van maatwerk is ook amper sprake. Je mag geen keuzes maken, en aanpassing aan je levensstijl is onmogelijk. Zodoende zit iedereen opgescheept met een one-size-fits-all pensioen, dat in de praktijk bijna niemand past. De afgelopen jaren is er rondom pensioen al het nodige veranderd. Zo is de AOWleeftijd verhoogd, en zijn de VUT en het prepensioen afgeschaft. Ook hebben we de financiële spelregels aangepast, om de pijn van de fondsen eerlijker over de generaties te verdelen. Met deze veranderingen zijn we er echter nog lang niet: in de basis is het systeem nog precies hetzelfde als zestig jaar geleden. Daarom pleit D66 voor een ambitieuze hervorming van ons stelsel. We staan daarbij niet alleen: uit de nationale pensioendialoog die het kabinet (op ons verzoek) in 2014 startte blijkt een breed gevoelde urgentie, van jong tot oud, en van leek tot professor, om het stelsel bij de tijd te brengen. Het kabinet heeft tot op dit moment helaas weinig met deze urgentie gedaan. Zo zijn de kansen voor verandering die de afgelopen jaren aanwezig waren niet benut. Het is de hoogste tijd dat we koers bepalen en de pensioenhervorming eindelijk serieus in gang zetten. Hierbij gebruiken we het plan van drie politieke jongerenpartijen (Jonge Democraten, Jonge Socialisten en JOVD) als inspiratie.

4 De leidraad van D66 bij de hervorming is dat de mens zich niet moet schikken naar instituties, zoals nu het geval is, maar andersom: maak mensen baas over eigen pensioen. Ook moet de kans op een geïndexeerd pensioen worden vergroot door te stoppen met de schijnzekerheid van een zogenaamd nominale pensioentoezegging, waarbij inflatie niet in acht wordt genomen. We vervangen we de collectieve pensioenpotten met hun complexe verdelingsregels door individuele pensioenpotten. Zo wordt het stelsel duidelijker, eerlijker, en eenvoudiger. De doorsneesystematiek, die nu ieder die geen standaard loopbaan volgt dupeert en de mogelijkheden voor meer keuzevrijheid en flexibiliteit belemmert, wordt afgeschaft. Tenslotte moet er voor iedere werkende Nederlander een plaats in het pensioenstelsel komen, en moeten mensen veel meer eigen regie en keuzevrijheid krijgen. Mensen kunnen dan kiezen voor een pensioenambitie en een pensioenfonds dat het beste bij hen past. Bij deze verandering is het belangrijk, dat we het goede aan het huidige stelsel behouden. Zo handhaven we de AOW als basisoudedagsvoorziening. De pensioenambitie houdt ook hetzelfde uitgangspunt: koopkrachtbescherming. Hoewel het stelsel van de toekomst meer op het individu gericht zal zijn, nemen we geen afscheid van de goede delen van collectiviteit: we blijven collectief beleggen en de risico s delen waarvan is aangetoond dat het meerwaarde heeft en de kans op een beter pensioen vergroot. Tenslotte blijven werknemers net als nu verplicht aangesloten bij een pensioenregeling. Om tot deze stelselherziening te komen, zullen we over grote transitievraagstukken moeten beslissen. Sommigen zullen hiervan misschien terugschrikken. Voor D66 zijn dergelijke argumenten echter nooit een reden geweest om dan maar niets te doen.

5 De 10 bouwstenen voor een nieuw pensioenstelsel volgens D66 A. De basis: individuele pensioenpotten 1. Individueel pensioenvermogen in individuele pensioenpotten. D66 kiest voor individuele pensioenpotten. Op dit moment zit het Nederlandse pensioengeld in grote, collectieve potten. Hierdoor is het geld van iedereen, en tegelijk, van niemand. Bij elke tegenvaller is het onduidelijk hoe deze verdeeld wordt, met grote onvrede als gevolg. Daarom moeten we over naar individuele potten. Zo is het voor iedere deelnemer transparant hoe veel pensioenvermogen hij heeft opgebouwd. Ook wordt het zo inzichtelijk hoe met mee- en tegenvallers wordt omgegaan. We zetten zo definitief te stap naar regelingen gebaseerd op de ingelegde premiegelden ( premieovereenkomst ) in plaats van uitkeringsregelingen die slechts nominale schijnzekerheid bieden 2. Collectieve uitvoering en risicodeling. Pensioenfondsen gaan, net zoals nu, collectief beleggen. Dit biedt schaalvoordelen en houdt kosten laag. Ook delen we collectief de risico s, waarvan is aangetoond dat delen meerwaarde oplevert. Zo schuiven we rekeningen niet door naar de toekomst. Onder de risico s die we wel blijven delen vallen het langlevenrisico en de risico s die gepaard gaan met arbeidsongeschiktheid of vroegtijdig overlijden (zodat er ook iets overblijft voor nabestaanden). 3. Pensioenambitie: een koopkrachtbestendig pensioen. Bij het opbouwen van pensioen blijft een geïndexeerd pensioen het doel. De kwaliteit van pensioen wordt immers bepaald door de toekomstige koopkracht daarvan, niet door de nominale waarde. Een concreet voorbeeld hiervan is gemakkelijk te vinden: waar je vroeger voor een dubbeltje een ijsje kon kopen, is vijf eurocent tegenwoordig amper een knikker waard. De kans op geïndexeerd pensioen wordt verhoogd omdat pensioenfondsen door invoering van individuele pensioenpotten kunnen gaan beleggen volgens een lifecyclebeleggingsbeleid in zowel opbouw- als uitkeringsfase. Door een dergelijk beleid zal in het algemeen uit de beleggingsopbrengsten een zeker tegenwicht kunnen ontstaan tegen inflatie. Deze kan versterkt worden door op ruime schaal te beleggen in geïndexeerde beleggingsvormen, zoals inflatiegerelateerde obligaties, die de Nederlandse overheid ook zou moeten uitgeven. 4. Doorbeleggen na pensioendatum. Na pensioendatum leeft iemand gemiddeld nog 20 jaar. Om een goed pensioenresultaat te behalen moet er ook in deze jaren rendement behaald worden. Recent is door de wet Verbeterde Premieovereenkomst de mogelijkheid gecreëerd om door te beleggen na pensionering. Deze systematiek zal bij de invoering van individuele pensioenpotten de norm worden.

6 B. Baas over eigen pensioen(fonds): flexibiliteit en keuzevrijheid 5. Zelf kiezen beleggings- en risicoprofiel. D66 wil dat mensen baas zijn over hun eigen pensioen. Dat betekent vrijheid om te kiezen voor een pensioenopbouw die past bij jouw wensen, voorkeuren en levensstijl. Mensen moeten kunnen kiezen uit een aantal verschillende gestandaardiseerde pensioenregelingen met uiteenlopende beleggings- en risicoprofielen. Zo kan een deelnemer de voorkeur hebben voor duurzame beleggingen, of juist voor een ouderwetse mix van grote bedrijven gaan. Door de gestandaardiseerde pensioenregelingen zijn de producten van verschillende pensioenfondsen onderling goed vergelijkbaar. Deelnemers kunnen zo een geïnformeerde keuze maken. Goed toezicht is daarbij noodzakelijk. En voor wie niet wil of kan kiezen, zijn er goede 'default'-opties. 6. Kiezen eigen pensioenfonds. Het idee dat deelnemers zelf hun pensioenfonds niet mogen kiezen, is zeer verouderd. In de toekomst zitten mensen niet meer vast aan het verplichte pensioenfonds van hun werkgever of sector. Zo wordt het mogelijk dat mensen die van baan wisselen bij hetzelfde, door hen gekozen pensioenfonds kunnen blijven en niet te maken krijgen met ingewikkelde vraagstukken zoals het al dan niet kiezen van waardeoverdracht. Kortom: de mens moet zich niet schikken naar de instituties, maar andersom. Om voor een gezonde markt van pensioenfondsen te zorgen, komt er een goede regulering, waarbij de toezichthouders een grote rol spelen. 7. Meer maatwerk in pensioenopbouw. Zoveel mensen, zoveel verschillende pensioenwensen. Toch kent ons systeem op dit moment vooral een one-size-fits-all aanpak. Door de veranderde arbeidsmarkt past dit kader nagenoeg niemand. Hierdoor zijn er zowel grote groepen mensen die te veel voor hun pensioen sparen (de ouderen van nu hebben na pensionering veelal zelfs een hoger besteedbaar inkomen dan in de meeste jaren van hun werkzame leven) en mensen die veel te weinig voor hun pensioen sparen. Daarom is meer keuzevrijheid op zijn plaats. D66 denkt hierbij in het bijzonder aan het verlagen van het maximum waaronder men verplicht pensioen moet sparen (bijvoorbeeld door dit te verlagen tot de hoogte van het huidige maximum dagloon in de sociale zekerheid) en aan een 5-jarige premievakantie. Deze premievakantie, die aansluit bij eerdere voorstellen van de Reformatorische Maatschappelijke Unie (RMU), biedt iedere werkende de kans om 5 jaar lang geen pensioen op te bouwen, en dit geld te besteden aan een ander financieel doel, zoals het aflossen van een hypotheek. Dit is goed te verdedigen, omdat een afgelost huis na pensionering lagere woonlasten betekent. Ook kunnen zo de lasten in het spitsuur van het leven beperkt worden. Daar het goed mogelijk is dat iemand door bijvoorbeeld werkloosheid of een sabbatical op enig moment minder premie inlegt, wordt het tevens mogelijk gemaakt om later inhaalpremie te betalen. D66 kiest hiermee voor meer maatwerk, maar wel met duidelijke grenzen zodat werknemers voldoende pensioen blijven opbouwen voor later.

7 8. Meer maatwerk in de uitkeringsfase. Ook in de uitkeringsfase is pensioen op dit moment een one-size-fits-all. Afgezien van de hoog-laagconstructies, waar men vlak na pensionering meer geld krijgt dan twintig jaar later, is er weinig keuze. D66 wil de flexibiliteit vergroten door naast hoog-laag constructies (die wel begrensd worden zodat ook op latere leeftijd voldoende pensioen wordt ontvangen) mensen op het moment van pensionering toe te staan eenmalig maximaal 10% van hun pensioenvermogen op te nemen. Ook hier kiest D66 dus voor meer maatwerk, maar met zodanig begrens dat mensen voldoende pensioen overhouden. C. Pensioen voor alle werkenden bereikbaar 9. Meer ruimte voor pensioenopbouw voor zelfstandigen en werkenden in de witte vlek. Op dit moment bouwen zelfstandigen en werknemers bij bedrijven zonder pensioenregeling (de witte vlek) maar beperkt, of soms zelfs geen, pensioen op. D66 wil hen verleiden dat wel te doen. In het huidige stelsel is maar beperkt plaats voor hen: bij sectorwisseling moet men ook wisselen van pensioenfonds. Dit levert zelfstandigen grote problemen op: zij wisselen vaak van sector, en van werkverband. Door de mogelijkheden om pensioen op te bouwen bij het oude pensioenfonds te verruimen, wordt het al eenvoudiger pensioen te sparen voor zelfstandigen. Dit wordt nog makkelijker, als zij zelf hun eigen pensioenfonds kunnen kiezen, en hierin gebruik kunnen maken van de keuzevrijheid en maatwerk die er voor hen beschikbaar is. Het voorgaande geldt overigens niet alleen voor zelfstandigen, maar voor een grotere groep werkenden. Steeds meer jongeren en ouderen hebben geen vaste baan, en wisselen veel van werkverband. Ook werkenden uit de witte vlek zouden door individuele pensioenpotten en de eigen keuze van een pensioenfonds makkelijker pensioen kunnen opbouwen. D. Afschaf doorsneesystematiek: de eerste transitiehorde 10. Afschaf doorsneesystematiek. De doorsneesystematiek, waarin jong en oud dezelfde premie betalen en hiervoor dezelfde rechten terugkrijgen klinkt in eerste instantie eerlijk, totdat je beseft dat geld van jongeren veel langer kan renderen dan van ouderen. Door dezelfde rechten toe te kennen, schuif je geld van jong naar oud. Op individueel niveau kleeft er een naar risico aan: zodra je niet een klassiek carrière-pad doorloopt, maar na een tijd besluit (tijdelijk) voor jezelf te gaan werken, of parttime te gaan werken, ben je een dief van je eigen portemonnee. Je hebt dan immers toen je jonger was geld ingelegd, dat je later niet terugkrijgt. Zo kan je tienduizenden euro s mislopen. Ook leidt de doorsneesystematiek volgens het CPB voor iedere werkende tot een 8% lager pensioen. Verder legt deze systematiek een ongewenst slot op vernieuwing van het pensioenstelsel: het maakt meer keuzevrijheid en individuele pensioenpotten onmogelijk.

8 D66 kiest voor individuele pensioenpotten, waardoor de doorsneesystematiek automatisch verdwijnt. Zo ontstaat er een situatie waarin iedere pensioendeelnemer een bepaald percentage van zijn inkomen inlegt, dat voor jonge deelnemers langer kan renderen dan voor oudere, zodat een deelnemer op jonge leeftijd meer pensioen opbouwt per ingelegde euro.

Het 2020-plan van Klijnsma in vogelvlucht

Het 2020-plan van Klijnsma in vogelvlucht Het 2020-plan van Klijnsma in vogelvlucht De perspectiefnota vanuit een praktisch perspectief Raimond Schikhof Waarom naar een nieuw perspectief? De arbeidsmarkt verandert Lage rente, financiële crisis

Nadere informatie

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur

Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Op koers blijven voor een goed pensioen: een update van het bestuur Agenda Stand van zaken PPF APG: kerngegevens, beleggingsresultaten dekkingsgraadontwikkeling Deelnemerstevredenheidsonderzoek Effecten

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioencontract

Naar een nieuw pensioencontract Naar een nieuw pensioencontract Kees Goudswaard Montae Educatiesessie pensioenen, Utrecht, 7 februari 2018 Bij ons leer je de wereld kennen Overzicht Sterke en zwakke punten van het huidige stelsel SER

Nadere informatie

Pensioen voor de toekomst

Pensioen voor de toekomst Pensioen voor de toekomst KlikPensioen als ideale synthese van premie- en uitkeringsovereenkomsten Inhoud - Inleiding 1. Heldere uitgangspunten voor een goed pensioen 2. Pensioenoplossing voor vandaag

Nadere informatie

Pensioenscenario s in het licht van de komende verkiezingen. Emile Soetendal 10 januari 2017

Pensioenscenario s in het licht van de komende verkiezingen. Emile Soetendal 10 januari 2017 Pensioenscenario s in het licht van de komende verkiezingen Emile Soetendal 10 januari 2017 2 Tsunami van politieke partijen voor komende verkiezingen De kiesraad heeft voor de Tweede Kamer verkiezingen

Nadere informatie

Toekomst Pensioenstelsel

Toekomst Pensioenstelsel Toekomst Pensioenstelsel Bijeenkomst NVOG Arnhem, 22 november 2017 Corien Wortmann-Kool Bestuursvoorzitter ABP 2 Actuele financiële positie ABP Onze financiële positie (per 30 september 2017) bron: www.abp.nl

Nadere informatie

IVP OPF seminar Jeroen Koopmans, 10 oktober 2017 Actuariële redenen voor een grondige stelselherziening

IVP OPF seminar Jeroen Koopmans, 10 oktober 2017 Actuariële redenen voor een grondige stelselherziening IVP OPF seminar 2017 Jeroen Koopmans, 10 oktober 2017 Actuariële redenen voor een grondige stelselherziening Wat was er ook alweer mis met het huidige stelsel? SER-advies Toekomst Pensioenstelsel (02-2015)

Nadere informatie

De toekomst van ons pensioen

De toekomst van ons pensioen De toekomst van ons pensioen Verdieping inbreng in De Nationale Pensioendialoog Peter Borgdorff PFZW 18 maart 2015 L e a d e r s h i p E n t r e p r e n e u r s h i p Ste wa r d s h i p info@nyenrode.nl

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioencontract

Naar een nieuw pensioencontract Naar een nieuw pensioencontract Kees Goudswaard Montae Pensioenbijeenkomst werkgevers, Utrecht, 31 mei 2018 Bij ons leer je de wereld kennen Overzicht Sterke en zwakke punten van het huidige stelsel SER

Nadere informatie

Oudedagsvoorziening nu en straks. Casper van Ewijk Netspar & Universiteit van Amsterdam

Oudedagsvoorziening nu en straks. Casper van Ewijk Netspar & Universiteit van Amsterdam Oudedagsvoorziening nu en straks Casper van Ewijk Netspar & Universiteit van Amsterdam SER, 24 juni 2014 Agenda Internationaal perspectief Probleemanalyse Houdbaarheid Maatschappelijke trends Keuzes voor

Nadere informatie

PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE

PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IN BEWEGING! KLAAR VOOR DE TOEKOMST? SAMEN DELEN, EEN STERKE KEUZE PENSIOEN IS AANVULLING OP AOW Lijfrente Salaris 100% Pensioen Staatspensioen (AOW) 2 AOW, VOLKSVERZEKERING (1) Voorziet in MINIMUM

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen en trends rond pensioenen in Nederland keynotespeech Mariëtte Hamer Den Haag, 4 oktober 2016

Actuele ontwikkelingen en trends rond pensioenen in Nederland keynotespeech Mariëtte Hamer Den Haag, 4 oktober 2016 Actuele ontwikkelingen en trends rond pensioenen in Nederland keynotespeech Mariëtte Hamer Den Haag, 4 oktober 2016 00-00-2009 pagina 1/x Afdeling Communicatie Inhoud Trends die aanleiding geven om het

Nadere informatie

Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling

Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling Persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling Bijdrage aan de maatschappelijke pensioendialoog Publieksversie SER-verkenning 20 mei 2016 1 1 Een nieuw soort pensioenregeling De Sociaal-Economische

Nadere informatie

Quiz. Heeft u een telefoon met internet? Ga naar kahoot.it en doe mee

Quiz. Heeft u een telefoon met internet? Ga naar kahoot.it en doe mee Quiz Heeft u een telefoon met internet? Ga naar kahoot.it en doe mee 2 de pijler SP PvdA GroenLinks CDA 50Plus ChristenUnie SGP D66 VVD PVV Verdere versobering Doorsneepremie Contract Max 40,4% aftrekbaar

Nadere informatie

Geef elke Nederlander een persoonlijke pensioenrekening. Position paper: Toekomst pensioenstelsel

Geef elke Nederlander een persoonlijke pensioenrekening. Position paper: Toekomst pensioenstelsel Geef elke Nederlander een persoonlijke pensioenrekening Position paper: Toekomst pensioenstelsel Publicatiedatum: juni 2016 Autoriteit Financiële Markten De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante

Nadere informatie

Ministerie!van!Sociale!Zaken!en!Werkgelegenheid!! t.a.v.!staatssecretaris!j.!klijnsma! Postbus!90801! 2509!LV!Den!Haag!!!

Ministerie!van!Sociale!Zaken!en!Werkgelegenheid!! t.a.v.!staatssecretaris!j.!klijnsma! Postbus!90801! 2509!LV!Den!Haag!!! MinisterievanSocialeZakenenWerkgelegenheid t.a.v.staatssecretarisj.klijnsma Postbus90801 2509LVDenHaag DenHaag,6september2013, Betreft:Reactieinternetconsultatie reëleambitieovereenkomst GeachtemevrouwKlijnsma,

Nadere informatie

We willen het zelf doen

We willen het zelf doen ABN AMRO MeesPierson Nederland 8 september 2016 We willen het zelf doen Onderzoek ABN AMRO MeesPierson: Welk pensioenstelsel wil Nederland? ABN AMRO MeesPierson 2 We willen het zelf doen 8 september 2016

Nadere informatie

Bijlage A Enquête solidariteit in de pensioenen... 2. Bijlage B Multivariate regressieanalyses... 13

Bijlage A Enquête solidariteit in de pensioenen... 2. Bijlage B Multivariate regressieanalyses... 13 Bijlagen Pensioenen: solidariteit en keuzevrijheid Stella Hoff Inhoud Bijlage A Enquête solidariteit in de pensioenen... 2 Bijlage B Multivariate regressieanalyses... 13 Bijlagen SCP-publicatie Pensioenen:

Nadere informatie

14 december Pensioenen in Vandena van der Meer

14 december Pensioenen in Vandena van der Meer 14 december 2017 Pensioenen in 2018 P L U S.. E E N V O O R U I T B L I K Vandena van der Meer Agenda De zin en onzin van pensioen Pensioenleeftijd 68 jaar Plannen van het nieuwe kabinet Pensioenen in

Nadere informatie

Bij de opstelling van de notitie is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de positie van de VCP, waarbij ANBO is aangesloten.

Bij de opstelling van de notitie is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij de positie van de VCP, waarbij ANBO is aangesloten. 26 juni 2018 ANBO s visie op pensioen PA-26062018 w.reijn@anbo.nl Inleiding ANBO speelt een actieve rol in de pensioendiscussie. In deze position paper pensioenen staan de uitgangspunten die ANBO hanteert

Nadere informatie

Samenvatting principeakkoord pensioenstelsel

Samenvatting principeakkoord pensioenstelsel Pagina 1 van 5 Samenvatting principeakkoord pensioenstelsel Op 5 juni 2019 is door het kabinet, de werkgevers en de vakbonden een principeakkoord gepresenteerd over de hervorming van ons pensioenstelsel.

Nadere informatie

Stand van zaken in het debat over de toekomst van de pensioenen

Stand van zaken in het debat over de toekomst van de pensioenen Stand van zaken in het debat over de toekomst van de pensioenen Kees Goudswaard Pensioenvraagstukken in de kabinetsformatie, Amsterdam, 27 januari 2017 Bij ons leer je de wereld kennen Sterke punten stelsel

Nadere informatie

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek

- 1. afschaffing van doorsneepremiesystematiek Aan de besturen van VNO-NCW, MKB, LTO, Bouwend Nederland, FNV, CNV, VCP, HZC Aan de leden van de commissie SZW en/of pensioenwoordvoerders politieke partijen 2 e Kamer 29 mei 2017 Mevrouw, Mijnheer, De

Nadere informatie

Ten eerste: afschaffing van de al genoemde doorsneesystematiek en ten

Ten eerste: afschaffing van de al genoemde doorsneesystematiek en ten Dames en heren, Hartelijk dank voor de uitnodiging om hier vandaag op uw symposium te komen spreken. Als koepel van verenigingen van gepensioneerden wil de KNVG de belangen van gepensioneerden behartigen

Nadere informatie

De doorsneepremie ZO DENKEN WIJ ER OVER. De doorsneepremie. De doorsneepremie

De doorsneepremie ZO DENKEN WIJ ER OVER. De doorsneepremie. De doorsneepremie Zo denken wij er over is een uitgave van ABP Corporate Communicatie. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.abp.nl. september 2007 ZO DENKEN WIJ ER OVER Collectief versus individueel Juridische

Nadere informatie

5 plussen van collectief pensioen

5 plussen van collectief pensioen 5 plussen van collectief pensioen Inhoudsopgave Waarom is uw pensioenregeling verplicht? 4 Invloed op uw pensioen 4 5 plussen van collectief pensioen 4 +1: Een goed pensioen voor ál uw werknemers 5 +2:

Nadere informatie

I. Uitkeringsovereenkomst met degressieve opbouw (zowel een nominale (1A) als een reële variant (1B));

I. Uitkeringsovereenkomst met degressieve opbouw (zowel een nominale (1A) als een reële variant (1B)); Notitie BC Public Affairs Doel: Ter informatie Datum 28 januari 2015 Onderwerp Analyse SER Advies Afzender Jurre de Haan / GSB Aanleiding en achtergrond Samenvatting Gevraagde besluit Op 24 januari presenteerde

Nadere informatie

De opmars van (C)DC een onomkeerbare trend?

De opmars van (C)DC een onomkeerbare trend? De opmars van (C) een onomkeerbare trend? Kennissessie Pensioenfederatie Jaarcongres 2017 René van de Kieft (MN) en Roel Beetsma (MN leerstoel UvA) Mei 2017 Agenda 1. Inleiding 2. DB vs. Kennissessie DB

Nadere informatie

Wijzer over uw pensioen. In 12 antwoorden

Wijzer over uw pensioen. In 12 antwoorden Wijzer over uw pensioen In 12 antwoorden Pensioen. Geen gemakkelijk onderwerp als u er niet regelmatig mee bezig bent. En toch is het belangrijk. Want er komt een moment dat uw pensioen uw inkomen is.

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

PENSIOEN VOOR JONG EN OUD

PENSIOEN VOOR JONG EN OUD PENSIOEN VOOR JONG EN OUD GELDERMALSEN 29 JUNI 2O16 ELLEN TE PASKE LIEVESTRO CHRIS DRIESSEN OPZET Pensioenstelsel AOW Aanvullend pensioen Derde pijler/eigen huis Pensioenen in 2017 Toekomst pensioenen

Nadere informatie

1 werkplan voor het vervolg (najaar 2015) 5 rode draden uit de Nationale Pensioendialoog. 5 maatschappelijke trends die vragen om verandering

1 werkplan voor het vervolg (najaar 2015) 5 rode draden uit de Nationale Pensioendialoog. 5 maatschappelijke trends die vragen om verandering pggm.nl Hoofdlijnen toekomstbestendig pensioenstelsel PGGM Bestuurlijke advisering 9 juli 2015 Quick scan: Hoofdlijnen van een toekomstbestendig pensioenstelsel Op 6 juli 2015 heeft Staatssecretaris Klijnsma

Nadere informatie

Naar een nieuw pensioenstelsel

Naar een nieuw pensioenstelsel Naar een nieuw pensioenstelsel Publieksversie SER-advies juni 2019 1 1 Een nieuw pensioenstelsel De SER schetst in het advies Naar een nieuw pensioenstelsel de contouren van een nieuw, duurzaam en transparant

Nadere informatie

Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten

Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten 1 Speech staatssecretaris J. Klijnsma, tijdens 25-jarig jubileumcongres Kring van Pensioenspecialisten Dames en heren, Allereerst wil ik u van harte feliciteren met uw zilveren jubileum. Het is voorbeeldig

Nadere informatie

Netspar 14 nov 2014 - Jan Tamerus 1

Netspar 14 nov 2014 - Jan Tamerus 1 Netspar 14 nov 2014 - Jan Tamerus 1 Brug mogelijk tussen twee werelden? Collectieve risicodeling, je moet het niet willen! Bijna geen meerwaarde meer Complex Niet te waarderen Je doet aan herverdeling

Nadere informatie

Achtergrondnotitie Mei 2016 Steven van Weyenberg

Achtergrondnotitie Mei 2016 Steven van Weyenberg Achtergrondnotitie Mei 2016 Steven van Weyenberg Deel I: Problemen van het huidige pensioenstelsel Schijnzekerheid tegen een hoge prijs Veel mensen hebben door de manier waarop in het verleden gecommuniceerd

Nadere informatie

Duidelijkheid over pensioenen

Duidelijkheid over pensioenen Duidelijkheid over pensioenen Casper van Ewijk Het regeerakkoord kiest een duidelijke koers voor de toekomst van het pensioenstelsel. Ondanks het uitblijven van het SER-advies pakt de nieuwe regering het

Nadere informatie

Position Paper DNB Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen 14 augustus 2015

Position Paper DNB Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen 14 augustus 2015 Position Paper DNB Concept Wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen 14 augustus 2015 Het Wetsvoorstel variabele pensioenuitkering (kortweg wetsvoorstel ) maakt voor deelnemers aan een premieovereenkomst

Nadere informatie

Visie 2020 Onze belofte aan de deelnemers. Samen bouwen aan goed pensioen

Visie 2020 Onze belofte aan de deelnemers. Samen bouwen aan goed pensioen Visie 2020 Onze belofte aan de deelnemers Samen bouwen aan goed pensioen Inleiding ABP heeft een visie ontwikkeld voor de middellange termijn, de ABP-visie op 2020. Met deze visie willen wij richting geven

Nadere informatie

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES

TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES TOETSINGCRITERIA PENSIOENSTELSEL GEZAMENLIJKE OUDERENORGANISATIES Doel: Het doel van deze notitie is het formuleren van criteria, waarmee voorstellen op pensioengebied kunnen worden beoordeeld. Strategie:

Nadere informatie

Uw mening over pensioen

Uw mening over pensioen Uw mening over pensioen Onderzoek naar de risicohouding van pensioenopbouwers en pensioenontvangers van Philips Pensioenfonds mei / juni 2013 Philips Pensioenfonds Inhoud Aanleiding onderzoek Opzet onderzoek

Nadere informatie

10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria

10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria 10 puntenplan minister Koolmees vergeleken met toetsingscriteria Samenvatting: Direct betrokken bij de opstelling van het wettelijk kader voor de transitie Afschaffing doorsneeproblematiek: financiering

Nadere informatie

Nederlandse Pensioenakkoord

Nederlandse Pensioenakkoord Hans Kennis september 2019 Nederlandse Pensioenakkoord W AT K U N N E N W E H I E R VA N L E R E N? Voorstellen en agenda Montae Caribbean Huidige stelsel Problemen huidige stelsel Nederlandse Pensioenakkoord

Nadere informatie

Position Paper DNB ten behoeve van de nationale pensioendialoog 15 januari 2015

Position Paper DNB ten behoeve van de nationale pensioendialoog 15 januari 2015 Position Paper DNB ten behoeve van de nationale pensioendialoog 15 januari 2015 Nederland heeft internationaal gezien een goed pensioenstelsel. Een stelsel waarvan de financiële houdbaarheid bovendien

Nadere informatie

26 september Pensioenen in Hans Kennis

26 september Pensioenen in Hans Kennis 26 september 2017 Pensioenen in 2018 P L U S.. E E N V O O R S P E L L I N G Hans Kennis Agenda De zin en onzin van pensioen Pensioenleeftijd 68 jaar Plannen van het nieuwe kabinet Pensioenen in 2020?

Nadere informatie

1. Uitwerking wetgeving voor de afschaffing van de doorsneesystematiek

1. Uitwerking wetgeving voor de afschaffing van de doorsneesystematiek Kabinetsbrief vernieuwing pensioenstelsel: gevolgen voor werkgevers en ondernemingsraden? Op 1 februari jl. presenteerde Minister Koolmees een Kabinetsbrief over de vernieuwing van het pensioenstelsel.

Nadere informatie

ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015

ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015 Vrouw en Pensioen anno 2015 e.v. Balans tussen werk, zorg en invloed ALV CDAV Brabant 3 oktober 2015 Mr. Caroline Jones Groeneweg RB Even voorstellen 3 pijlers Nederlands pensioenstelsel 3.Privé 2.De werkgever

Nadere informatie

Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03

Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03 Nog even geduld Het webinar Pensioen 2.0 begint om 20.03 Twitter? @BrightPensioen #NLPensioenbewust Pensioen 2.0 Twitter? @BrightPensioen #NLPensioenbewust Enkele onderwerpen Hoe werkt pensioen in Nederland?

Nadere informatie

Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur

Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur Marcel Lever 3 oktober 2018 Conferentie Amsterdam Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur Deelname en premie-inleg Beleggingsbeleid en risicomanagement

Nadere informatie

Frank van Alphen FD Pensioen Pensioen moet beter bij arbeidsmarkt aansluiten

Frank van Alphen FD Pensioen Pensioen moet beter bij arbeidsmarkt aansluiten Frank van Alphen FD Pensioen Pensioen moet beter bij arbeidsmarkt aansluiten Dit kabinet gaat niet meer sleutelen aan het pensioenstelsel. Werkgevers en bonden richten zich op het volgende kabinet. Maar

Nadere informatie

Huidige systematiek oudedagsvoorzieningen

Huidige systematiek oudedagsvoorzieningen Pensioenmiddag PVGE 19 september 2018 Huidige systematiek oudedagsvoorzieningen DOOR RUUD VERBERNE 1. Vragen Systeem oudedagsvoorzieningen AGENDA 1) AOW = 1 e pijler. Is een basisvoorziening van de overheid.

Nadere informatie

Pensioenactualiteiten

Pensioenactualiteiten Pensioenactualiteiten Eendaagse Arbeidszaken 18 mei 2017 Judy Boere Waar gaan we het over hebben? Toekomst Nederlandse pensioenstelsel Ontwikkelingen ABP-pensioen Waar komen we vandaan? Tot 2000: weinig

Nadere informatie

Centraal Beheer APF. voorgesorteerd op het nieuwe pensioenstelsel

Centraal Beheer APF. voorgesorteerd op het nieuwe pensioenstelsel Centraal Beheer APF voorgesorteerd op het nieuwe pensioenstelsel Centraal Beheer APF is positief over het feit dat sociale partners en het kabinet onlangs tot een pensioenakkoord gekomen zijn. Bij de vakbonden

Nadere informatie

Concept Toekomstvisie Pensioenfederatie op het pensioenstelsel Maart 2015. Management samenvatting

Concept Toekomstvisie Pensioenfederatie op het pensioenstelsel Maart 2015. Management samenvatting Concept Toekomstvisie Pensioenfederatie op het pensioenstelsel Maart 2015 Management samenvatting Uitgangspunten a. We hebben in Nederland een goed pensioenstelsel. Een van de sterke punten van de oudedagsvoorziening

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Speech Klaas Knot, PBM Pensioensymposium, 19 mei 2016

Speech Klaas Knot, PBM Pensioensymposium, 19 mei 2016 Speech Klaas Knot, PBM Pensioensymposium, 19 mei 2016 Allereerst wil ik de organisatie graag hartelijk bedanken voor de uitnodiging om hier te spreken. Het thema van vandaag - de toekomst van ons pensioenstelsel

Nadere informatie

Notitie. 11 juni 2010. Datum. Onderwerp De meest gestelde vragen over het principe-akkoord AOW-pensioen. 1 Gemiddelde op basis van het verleden

Notitie. 11 juni 2010. Datum. Onderwerp De meest gestelde vragen over het principe-akkoord AOW-pensioen. 1 Gemiddelde op basis van het verleden Notitie Datum 11 juni 2010 Onderwerp De meest gestelde vragen over het principe-akkoord AOW-pensioen 1. Waarover gaat dit raadgevend referendum? De FNV heeft samen met de andere vakcentrales afspraken

Nadere informatie

PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011

PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011 PENSIOEN 2.0 REGIOBIJEENKOMSTEN FEBRUARI EN MAART 2011 KORTE TERUGBLIK Kabinet Balkenende gevallen: sociale partners pakken kansen Het pensioen is van sociale partners samen, dus moeten wij ook samen naar

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen

Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen Een sterke tweede pijler Naar een toekomstbestendig stelsel van aanvullende pensioenen Commissie Toekomstbestendigheid Aanvullende Pensioenregelingen Prof. dr. K.P. Goudswaard (voorzitter) Prof. dr. R.M.W.J.

Nadere informatie

DEELNEMERS- VERTROUWEN IN PENSIOEN- FONDSEN

DEELNEMERS- VERTROUWEN IN PENSIOEN- FONDSEN HEALTH WEALTH CAREER MERCER RESEARCH 2017 DEELNEMERS- VERTROUWEN IN PENSIOEN- FONDSEN WELKE WIJZIGINGEN KUNNEN HET VERTROUWEN VERHOGEN Voor het derde jaar op rij heeft Mercer Nederland onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612

Beleggen bij BeFrank. Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Beleggen bij BeFrank Helder. Eenvoudig. Online. I 101.7.06-0612 Eindelijk een helder en eenvoudig pensioen tegen lage kosten. Binnen de pensioenwereld groeit de behoefte naar transparantie en eenvoud.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Toekomstbestendig pensioenstelsel: doorhakken van een Gordiaanse knoop Hoofdstuk 2 Doel van pensioen

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Toekomstbestendig pensioenstelsel: doorhakken van een Gordiaanse knoop Hoofdstuk 2 Doel van pensioen Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Toekomstbestendig pensioenstelsel: doorhakken van een Gordiaanse knoop... 1 1.1 Inleiding... 1 1.2 Ontwikkelingen... 1 1.2.1 Aanleiding... 1 1.2.2 Ontwikkelingen... 1 1.3 Aanpak

Nadere informatie

PENSIOENBAROMETER 2012 Onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van Montae

PENSIOENBAROMETER 2012 Onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van Montae PENSIOENBAROMETER 2012 Onderzoek van GfK Panel Services in opdracht van Montae Op macroniveau begrijpt de grote meerderheid van de Nederlandse werknemers dat ingrepen in het pensioenstelsel noodzakelijk

Nadere informatie

Wat is er aan de hand moet onze pensioenen?

Wat is er aan de hand moet onze pensioenen? Wat is er aan de hand moet onze pensioenen? Casper van Ewijk, Netspar & University of Amsterdam KNAW Symposium, 9 januari 2014, Amsterdam Agenda Wat is een pensioen? Goed pensioen is een risicovol pensioen

Nadere informatie

Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 31 december 2018

Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 31 december 2018 Uniform Pensioenoverzicht 2019 Stand per: 31 december 2018 Uw persoonlijke gegevens Mevrouw C.M. Voorbeeld Geboren op: 17 september 1964 Werkgever: Example Kliniek Klantnummer: 640917999 Uw partner D.

Nadere informatie

Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders

Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders Werknemers, zzp ers en gepensioneerden over pensioen en BPF Schilders kwantitatief risicobereidheidsonderzoek Peter Zegwaart Juli 2019 Waarom dit onderzoek? Het bestuur van BPF Schilders vindt het belangrijk

Nadere informatie

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen

Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen Overzicht Beleid & Wet- en regelgeving pensioenen 14 september 2015 VERD VERD VERD VERD GEWIJZI Vooraf VERD VERD 08 VERD Herziening IORP-richtlijn VERD G 01 02 03 04 05 VERD Toekomst pensioenstelsel Algemeen

Nadere informatie

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling

15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Er verandert wat aan je pensioen 15 vragen en antwoorden over de veranderingen in de pensioenregeling Over de pensioenleeftijd en de AOW 1. Moet ik nu blijven werken tot 67 jaar? Het pensioen dat je vanaf

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur

Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur Marcel Lever 14 december 2018 Webinar Netspar Pensioen, financiële planning en keuzearchitectuur Deelname en premie-inleg Beleggingsbeleid en risicomanagement

Nadere informatie

AB / CBAC / WP Q en A over vastlopen van de pensioenonderhandelingen

AB / CBAC / WP Q en A over vastlopen van de pensioenonderhandelingen AB 18138 / CBAC 18168 / WP 18123 Q en A over vastlopen van de pensioenonderhandelingen Aan de hand van vragen en antwoorden wordt toelichting gegeven over het vastlopen van de pensioenonderhandelingen

Nadere informatie

Verslag Mandema Update mei 2014

Verslag Mandema Update mei 2014 Verslag Mandema Update mei 2014 Terwijl de leden van de Eerste Kamer zich op 20 mei jl. bogen over de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen, kregen onze relaties te horen wat de consequenties

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 100.000 Pagina 1 van 7 Vragen en antwoorden Wat

Nadere informatie

Wat doet SPE met mijn geld? 19 april 2016

Wat doet SPE met mijn geld? 19 april 2016 Wat doet SPE met mijn geld? 19 april 2016 Classification: Status: Wat doet SPE met mijn geld? 1. Wat zit er in de pot en hoe komt die pot tot stand 2. Opties, aandelen, obligaties? Sparen of beleggen?

Nadere informatie

PENSIOEN VOOR JONG EN OUD PENSIOENEN, AOW EN REGEERAKKOORD

PENSIOEN VOOR JONG EN OUD PENSIOENEN, AOW EN REGEERAKKOORD PENSIOEN VOOR JONG EN OUD PENSIOENEN, AOW EN REGEERAKKOORD FNV 11-PUNTENPLAN EERLIJK STOPPEN MET WERKEN EN AOW AOW IN REGEERAKKOORD Met betrekking tot de AOW verbetert niks Géén voorstellen voor Eerlijk

Nadere informatie

Vragen en antwoorden pensioenakkoord

Vragen en antwoorden pensioenakkoord Vragen en antwoorden pensioenakkoord 1. Waarover gaat dit pensioenakkoord? Het pensioenakkoord gaat over drie onderwerpen: de AOW, de aanvullende pensioenen, en de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

8. Nieuwe pensioenuitvoerders hebben de vrijheid om tot het stelsel toe te treden. Zij moeten in het bezit zijn van een vergunning die door de

8. Nieuwe pensioenuitvoerders hebben de vrijheid om tot het stelsel toe te treden. Zij moeten in het bezit zijn van een vergunning die door de Dit is de integrale tekst van het gezamenlijke pensioenvoorstel van de JOVD, Jonge Socialisten en Jonge Democraten. zoals oorspronkelijk verschenen op www.nieuwpensioenstelsel.nl op 26 mei 2013 Het 10-punten

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Pensioenfonds PGB 1 Uw pensioen bij PGB in 2016 Informatiebijeenkomst Pensioenfonds PGB 3 - september 2015 2016 De sprekers van Pensioenfonds PGB Jochem Dijckmeester (bestuurslid

Nadere informatie

Verandering maakt sterker

Verandering maakt sterker Den Haag, 17 april 2015 Een verbouwing zonder de fundering aan te tasten Verandering maakt sterker Samenvatting Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels in de wereld. Daarover zijn binnen- en

Nadere informatie

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

1. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hartelijk welkom bij Pensioenfonds PGB! U bouwt pensioen bij ons op omdat u in de sector zeevisserij (walpersoneel) werkt. In dit Pensioen 1-2-3 leest u hoe het zit met uw pensioen. Lees in 3 stappen over

Nadere informatie

Misverstanden over je pensioen. en hoe het wel zit

Misverstanden over je pensioen. en hoe het wel zit Misverstanden over je pensioen en hoe het wel zit Inhoud 3 Voorwoord Misverstand 4 Het pensioenfonds van Unilever is een verzekeraar die geld aan mij wil verdienen. 8 Tegen de tijd dat ík met pensioen

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

12 VRAGEN over pensioen

12 VRAGEN over pensioen 12 VRAGEN over pensioen Q&A s voor dieren artsassistenten 12 vragen Inhoudsopgave 01 Waarom bouw ik bij Pensioenfonds Zorg en Welzijn pensioen op? 3 02 Kan ik ervoor kiezen om geen pensioen op te bouwen?

Nadere informatie

In dienst..s. nsioenfonds UWV

In dienst..s. nsioenfonds UWV In dienst..s. nsioenfonds UWV Inleiding Iedereen die in dienst komt bij UWV start automatisch met de opbouw van pensioen. Pensioenfonds UWV zorgt ervoor dat zowel de opbouw nu, als de uitkering later in

Nadere informatie

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014

1.B. Jouw Cosun pensioen. Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1.B Jouw Cosun pensioen Informatiebijeenkomsten voor pensioengerechtigden mei 2014 1 Agenda Pensioen in Nederland Waarom een nieuwe regeling bij Cosun? Pensioenpremie Toeslagverlening (indexatie) Discussie

Nadere informatie

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014

De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds. mei, 2014 De resultaten van de deelnemersenquête DNB & DNB Pensioenfonds mei, 2014 1 Beste DNB er Hartelijk dank voor jouw deelname aan en/of interesse in dit deelnemersonderzoek onder (ex)werknemers van DNB. Van

Nadere informatie

PensioenNieuws van Pensioenfonds TenCate

PensioenNieuws van Pensioenfonds TenCate PensioenNieuws van Pensioenfonds TenCate oktober 2016 Hoe verloopt 2016 tot nu toe? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de financiële situatie bij Pensioenfonds TenCate is niet goed. De alsmaar

Nadere informatie

Zeker van uw inkomen. Risicobeheersing en pensioenopbouw voor de DGA

Zeker van uw inkomen. Risicobeheersing en pensioenopbouw voor de DGA Zeker van uw inkomen Risicobeheersing en pensioenopbouw voor de DGA Heeft u uw eigen risico s in beeld? Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) weet u als geen ander dat ondernemen risico s met zich meebrengt.

Nadere informatie

Verzekeringen. Werkgever en personeel. Persoonlijk Pensioen Plan (collectief) voor werknemers. April 2007

Verzekeringen. Werkgever en personeel. Persoonlijk Pensioen Plan (collectief) voor werknemers. April 2007 Verzekeringen April 2007 Werkgever en personeel Persoonlijk Pensioen Plan (collectief) voor werknemers Werkgever en personeel Verzekeringen 2007 Persoonlijk Pensioen Plan voor werknemers Wat is pensioen?

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom

Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010. Welkom Pensioenbijeenkomst Abvakabo FNV Het pensioen van nu en de toekomst in zicht November 2010 Welkom Waar willen wij het met elkaar over hebben? Pensioen anno 2010 Stand van Zaken AOW en Pensioenakkoord 4

Nadere informatie

Let op: Er is een apart Pensioen voor de basispensioenregeling over het salaris tot EUR

Let op: Er is een apart Pensioen voor de basispensioenregeling over het salaris tot EUR Welkom bij Pensioen 1-2-3 van ABN AMRO Pensioenfonds. In deze Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet kr in de netto pensioenregeling. En wat u kunt kiezen. Met de netto pensioenregeling bouwt u aanvullend

Nadere informatie

Risicoverdeling en ambitieniveau in bestaande pensioencontracten

Risicoverdeling en ambitieniveau in bestaande pensioencontracten Risicoverdeling en ambitieniveau in bestaande pensioencontracten artikel Inleiding Reeds geruime tijd wordt een maatschappelijke discussie gevoerd over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel.

Nadere informatie

In dit webinar: Hoe werkt pensioen? Wat is BrightPensioen? 7 manieren om je pensioen te regelen Hoe bereken je je pensioen? Plus tips, tools, polls

In dit webinar: Hoe werkt pensioen? Wat is BrightPensioen? 7 manieren om je pensioen te regelen Hoe bereken je je pensioen? Plus tips, tools, polls Webinar In dit webinar: Hoe werkt pensioen? 7 manieren om je pensioen te regelen Hoe bereken je je pensioen? Wat is BrightPensioen? Plus tips, tools, polls Even voorstellen... Even voorstellen... Een eerlijk

Nadere informatie

PENSIOEN REGIE IN EIGEN HAND

PENSIOEN REGIE IN EIGEN HAND PENSIOEN REGIE IN EIGEN HAND PENSIOENEN, AOW EN REGEERAKKOORD STELLING 1 Ons pensioenstelsel is krachtig omdat we het steeds aan maatschappelijke ontwikkelingen hebben aangepast. PENSIOEN VOLGT SOCIALE

Nadere informatie

Je partner en kinderen krijgen een pensioen als je overlijdt. Je bouwt bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijd je? Dan geldt dit.

Je partner en kinderen krijgen een pensioen als je overlijdt. Je bouwt bij ons ook partnerpensioen en wezenpensioen op. Overlijd je? Dan geldt dit. Alsjeblieft! Dit is laag 2 van pensioen 1-2-3 Je leest wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. In deze laag 2 staan alle belangrijke kenmerken van onze pensioenregeling. Je leest hier meer

Nadere informatie

Ontwikkelingen op pensioengebied. Gerard Rutten (DSM Pension Services) 19-25 - 27 november 2015

Ontwikkelingen op pensioengebied. Gerard Rutten (DSM Pension Services) 19-25 - 27 november 2015 Ontwikkelingen op pensioengebied Gerard Rutten (DSM Pension Services) 19-25 - 27 november 2015 Huidige pensioenstelsel toe aan grondige herziening. Pagina 1 Staatssecretaris Klijnsma: de weg naar een financieel

Nadere informatie