PEG-katheter. Een anderen manier van voedinginname

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PEG-katheter. Een anderen manier van voedinginname"

Transcriptie

1 PEG-katheter Een anderen manier van voedinginname

2 De PEG-kathter of de G-tube De PEG-katheter Deze katheter kan alleen maar ingebracht worden m.b.v. een gastroscoop omdat er geen op te blazen ballon aan het uiteinde zit, maar meestal (drie) vleugels. Deze katheter wordt ingebracht via de slokdarm

3 De PEG-katheter of de G-tube De G-tube Het lichaam vormt rond de PEG een gangetje (fistel) dat te vergelijken is met het gangetje dat ontstaat bij een oorbel door het oor. Dit fistel ontstaat binnen een aantal weken. Als de PEG niet goed functioneert kan deze worden vervangen door een G- tube. Dit gebeurt in overleg met uw arts en/of verpleegkundige. De G-tube is een PEG vervangende katheter die via het fistel in de maag wordt geplaatst. Aan de binnenkant van de maag is de G-tube gefixeerd door middel van een ballonnetje. Dit ballonnetje wordt, na plaatsing, met water gevuld zodat de G- tube op zijn plaats blijft zitten.

4 Algemene verzorgingsadviezen Het is belangrijk om de voedingssonde goed te verzorgen. Een goede verzorging verlengt namelijk de gebruiksduur. Zo kunt u bijvoorbeeld voorkomen dat de sonde verstopt raakt. Alvorens een aantal specifieke richtlijnen voor neussonde en katheter te behandelen volgen hierna eerst een aantal algemene richtlijnen voor het verzorgen van de sonde. Het belangrijkste voor de verzorging van de sonde en/of katheter is het regelmatig doorspuiten met (kraan)water of (niet-koolzuurhoudend) mineraalwater. Per keer moet u ongeveer 20 à 30 ml water door de sonde spuiten. Hiervoor kunt u gebruik maken van een spuit (20 ml of 50 ml luer spuit) die rechtstreeks op de sonde kan worden aangesloten of via het y-stuk aan het toedieningssysteem of de pompset.

5 Eerste week Douchen of een bad nemen mag nog niet. Eerst moet de fistel (doorgang) tussen maag- en buikwand gevormd zijn. De speciale pleister op de buik moet blijven zitten. Ook moet u zo min mogelijk het slangetje bewegen. Een beetje wondvochtafscheiding is normaal en wordt nu door de speciale pleister opgevangen. De eerste week moet de lengte van de sonde elke dag gemeten worden. Als de wond onrustig is, of als bij lengtemeting de lengte van de sonde plotseling is veranderd, dan moet u contact opnemen met het de polikliniek

6 Na de eerste week Na een week controleert de arts de katheter en moet met de PEG begonnen worden met dompelen en draaien om zijn lengte-as.

7 Dompelen en draaien Wanneer u de PEG weer vastzet na het dompelen en draaien moet u er voor zorgen dat u deze niet te strak tegen de buikhuid trekt. De PEG op de buik vastmaken kunt u het makkelijkste doen door de natuurlijke kromming van de PEG aan te houden en de PEG vast te plakken met bijvoorbeeld Leucopor. Ook kunt u het lipje aan het uiteinde gebruiken om de sonde met een veiligheidsspeld vast te spelden. Dit is de meest comfortabele manier en ontstaan er zo min mogelijk complicaties.

8 Verzorging huid bij PEG-katheter of G- tube Naast de verzorging van de sonde/katheter is ook de verzorging van de huid rondom de PEG-katheter (of G-tube) heel belangrijk. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat de huid rood wordt of gaat schilferen. Maak tijdens het baden of douchen de huid schoon met water en zeep. Droog de huid rondom de PEG zorgvuldig. Gebruik nooit een föhn om de huid of de Flocare PEG-katheter te drogen. Draai de Flocare PEG-katheter (alleen als deze in de maag ligt) iedere dag 1x helemaal rond in de fistel. Zo voorkomt u dat de Flocare PEG-katheter vastgroeit in de maagwand.

9 Leg eventueel een gaasje tussen de huid en het buitenste plaatje op de buikwand. Alleen wanneer dit nodig is Vermijd het gebruik van pleisters om de katheter op de buik vast te plakken (de Flocare PEG-katheter of Flocare G-tube hoeft niet vastgeplakt te worden). Indien u pleisters gebruikt om de huid te beschermen, maak dan gebruik van speciale transparante pleisters. Wanneer de huid rondom de Flocare PEG-katheter of Flocare G-tube toch rood of geïrriteerd is moet u uw arts of (stoma)verpleegkundige waarschuwen. Deze roodheid van de huid kan verschillende oorzaken hebben welke in het hoofdstukje over mogelijke problemen met een PEG worden behandeld

10 Verzorging van de PEG Omschrijving Wanneer de fistel geen vocht meer afscheidt, wordt bij de (dagelijkse) verzorging van de PEG-katheter deze eerst uit de borging gehaald. De huid wordt geïnspecteerd en verzorgd en de titel wordt schoongemaakt. Tot slot wordt de PEG-katheter gedompeld of gedraaid en weer in de borging geplaatst.

11 Aandachtspunten Tussen de huid en de disk moet ongeveer 2 mm ruimte worden gelaten (de dikte van een munt). Om vasthechting aan de mucosa van de maag (maagslijmvlies) te voorkomen wordt de button of PEG-katheter één keer per dag gedompeld of gedraaid (lengte volgens voorschrift arts). Voor de eerste 5 tot 7 dagen na plaatsing: volg het voorschrift van de arts. De huid rondom de fistel kan ook onder de douche schoongespoeld worden.

12 zeepgebruik Dit mag, indien desinfecterend en/of mild. Goed naspoelen! Maar schoonmaken met alleen schoon warm water is ook prima Na de eerste week mag de patiënt ook weer douchen en baden Er zijn speciale Tegadermpleisters om de PEG af te plakken bij bijv. zwemmen

13 Complicaties tijdens de behandeling Complicaties tijdens de behandeling Handelswijze Huidirritatie: - bij lekkage via fistel doordat externe disk niet goed geplaatst is - door overgevoeligheid voor siliconen - Verhelpen van de lekkage door herplaatsen van de externe disk - Overleg met arts - Als het bloeden niet stopt: overleg met arts - Plaats fixatiedisk vrij van de huid (2 mm). - Infectie - Altijd in overleg met arts - Bloeden van de fistel - Oefen met een gaas lichte druk uit op fistel. Als het bloeden niet stop, overleg met arts - Drukplekken door druk van de externe fixatie - Plaats fixatiedisk vrij van de huid (2 mm). - Wildveleesvorming - Overleg met arts

14 Lekkage van de fistel Bij lekkage langs de Flocare PEG-katheter of Flocare G-tube is het aan te raden de huid te beschermen met bijvoorbeeld een ingeknipt gaasje. De huid kan ook worden beschermd met een transparante pleister of een barrièrecrème. Deze crème moet met de vinger dun worden aangebracht en goed worden ingemasseerd.

15 Huidirritatie Huidirritatie kan optreden door overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pleisters of silicone. Wanneer huidirritatie optreedt is het raadzaam een ingeknipt, zacht gaasje of transparante huidbeschermende pleister onder de externe fixatiedisk van de katheter te leggen. Infectie van de fistel moet direct worden behandeld. Dit kan namelijk een schimmelinfectie (candida) zijn en het is raadzaam direct contact op te nemen met uw arts.

16 Licht bloeden van de fistel Soms kan de fistel licht bloeden. Dit wordt meestal veroorzaakt door groei van wild vlees. Deze kwetsbare huid kan snel kapot worden gestoten. Stop het bloeden door licht op de fistel te drukken. In overleg met de arts of (stoma)verpleegkundige kan het wild vlees aangestipt worden met een zilvernitraat stiftje. Het effect van het aanstippen is pas na enkele dagen te zien en mag tussentijds niet worden herhaald. Bescherm de fistel vervolgens met een zacht, ingeknipt, gaasje.

17 De samentrekkingen van de maag kunnen soms vat krijgen op het plaatje en het mee naar binnen trekken. Hiervan is bijna zeker sprake wanneer de patiënt opeens gaat spugen terwijl het dat tevoren nooit deed. U merkt dat ook doordat het slangetje korter geworden is.

18 Wat te doen als de PEG-katheter eruit getrokken is? Dit gebeurt bijna nooit, iemand moet heel erg hard trekken om de PEG-katheter kapot te maken, maar het is wel van belang om te weten wat te doen indien het gebeurt. Meteen iets in de fistel stoppen, zodat deze niet dicht groeit (dit gebeurt namelijk binnen enkele uren!). Dit kan de PEG zelf zijn, maar u kunt ook een pen of potlood gebruiken. Of een blaaskatheter van dezelfde maat. Het gaat erom dat het fistel open blijft! Vervolgens naar de (binder)arts in bellen. Wanneer het s nachts gebeurt kunt u tot de volgende dag wachten met bellen, als u maar zorgt dat er iets in de fistel aanwezig blijft. De (binder)arts probeert de fistel op te rekken en eventueel een nieuwe sonde te plaatsen.

19 Benodigdheden voor verzorging zeep en schone handdoek watervaste viltstift bakje wattenstokjes of gaasjes water uit een goed doorstromende kraan schone handdoek of gaasje voor de cliënt schone washand of gaasje (2x) afvalbak

20 Werkwijze Voorbereiding Controleer de opdracht in het zorgdossier. Zet de benodigdheden overzichtelijk klaar op een schone werkplek. Verwijder de kleding van de cliënt zodanig dat de PEG-katheter zichtbaar en bereikbaar is. Was de handen.

21 Uitvoering: Plaats met de watervaste viltstift een streepje op de PEGkatheter ter hoogte van de externe fixatiedisk. Haal de PEG-katheter uit de borging van de externe fixatiedisk. Schuif de externe fixatiedisk ca. 5 cm omhoog. Inspecteer de huid rond de fistel op irritatie, infectie en drukplekken. Maak de huid rond de fistel schoon met het washandje of een gaasje met water. Maak de onder- en bovenzijde van de externe fixatiedisk schoon met het washandje of gaasje en water.

22 2 Maak de fistel schoon met, onder de stromende kraan natgemaakte, wattenstokjes of gaasjes. Droog de huid en de externe fixatiedisk goed met de handdoek of een gaasje. Dompel de PEG-katheter een paar maal op en neer (als een theezakje) en/ of draai de PEG-katheter om zijn lengte-as. Schuif de externe fixatiedisk terug op de gemarkeerde plaats. Plaats de PEG-katheter in de borging van de externe fixatiedisk. Help de cliënt bij het weer in orde brengen van de kleding.

23 Afronding Ruim de overige materialen op. Noteer de handeling en eventuele bevindingen in het zorgdossier.

24 MIC-key

25

26 Het plaatsen van de MIC-KEY is pijnloos en zeer eenvoudig, doordat de ballon pas in de maag gevuld wordt met water. De gebruiker kan de katheter zelf gemakkelijk vervangen. Bovendien is de MIC-KEY een zeer gebruiksvriendelijk product, omdat de gebruiker geen last heeft van verlengslangen die voortdurend zorgen voor een negatieve prikkeling. De voedingskatheter is namelijk zo ontworpen dat alleen tijdens het toedienen van voeding en medicatie een verlengslang aangekoppeld wordt. De MIC-KEY is van zacht materiaal, veredelde siliconen, gemaakt. De kans op huidirritatie is daardoor minimaal.

27 Comfort De MIC-KEY is ontwikkeld om patiënten nog meer comfort te bieden. Zelfs zwemmen is bijvoorbeeld mogelijk. Verstandelijk gehandicapten kunnen doorgaans goed overweg met de MIC-KEY. Deze groep gebruikers heeft vaak de neiging om aan de MIC-KEY katheter te trekken. Bij de MIC-KEY is dit niet mogelijk, omdat deze plat op de huid ligt.

28 Verzorgen van een Mic-Key voedingssonde Doel: Voorkomen van infecties en voorkomen en verhelpen van problemen Algemene opmerkingen: Wat is een MIC-key: Dit is een voedingssonde die door de buikwand in de maag is geplaatst in het fistel van een PEG-katheter De MIC-key is gemaakt van silicone en heeft een opblaasbare ballon aan de ene zijde en een externe basis (hetgeen wat je ziet op de buik) aan de andere kant.

29 Was vooraf je handen en licht de cliënt in.

30 Verzorgen van de MIC-KEY Hieronder staan de punten waar u tijdens de verzorging nauwlettend rekening mee moet houden. Draai de MIC-key éénmaal per dag rond. Zo voorkomt u dat de ballon ingroeit. Controleer voor elke voeding of de voedingsdoorgang open is. U doet dit door de doorgang met 2-5 ml water door te spuiten. Controleer de fistel elke dag op roodheid, zwelling, e.d. (zie problemen rondom verzorging) Controleer eens per veertien dagen de hoeveelheid water in de ballon, door het water er uit te zuigen met een spuit en vervolgens het ballonnetje weer te vullen met de juiste hoeveelheid schoon water = maximaal 10 ml.

31 Vul de ballon nooit met meer dan 10 ml water. Gebruik nooit oliehoudend glijmiddel, de ballon kan hierdoor beschadigen. Gebruik een glijmiddel op waterbasis, bv. Instilla-gel. Bewaar de accessoires zoals slangetjes, spuiten e.d. na het schoonmaken op een schone, koele plaats. Vervang minimaal iedere drie weken de accessoires. Zorg ervoor dat de huid onder het fixatieplaatje na het baden of zwemmen goed wordt afgedroogd

32 Problemen rondom de verzorging van de MIC-key sonde: De MIC-key lekt via de fistel oorzaak: oorzaak: de ballon is niet voldoende gevuld de MIC-key is te lang en steekt naar buiten oplossing: controleer de ballon en spuit er zo nodig 2 ml extra water in (zodat er 7 ml inzit) tussen het externe fixatieplaatje en de huid moet ongeveer 2 mm zitten. Wanneer u denkt dat de MIC-key te lang is, neemt u contact op met de uw arts.

33 De MIC-key is verstopt oorzaak: de MIC-key is niet regelmatig of onvoldoende doorgespoten met water het toedienen van voeding met vezels of poedervormige medicatie oplossing: spuit de MIC-key voorzichtig met warm water of spuitwater door na het geven van sondevoeding of medicatie moet u altijd voldoende water doorspuiten alleen vloeibare en zeer fijngemalen medicatie toedienen

34 De huid is geïrriteerd oorzaak: lekkage via de fistel overgevoeligheid voor het materiaal een ontsteking oplossing: controleer of er een goede MIC-key is geplaatst controleer of de ballon voldoende is gevuld zorg ervoor dat u de huid onder het fixatieplaatje na het zwemmen of baden goed afdroogt plaats zo nodig een klein gaasje onder het externe fixatieplaatje neem contact op met uw behandelende arts

35 Drukplek rondom de fistel oorzaak: De MIC-key is tekort oplossing: een langere katheter plaatsen indien nodig wordt in het ziekenhuis met behulp van een meetinstrument de juiste lengte bepaald en een nieuwe MIC-key geplaatst.

36 De fistel bloedt lichtjes oorzaak: meestal door de groei van wildvlees in de fistel oplossing: stop het bloeden door met een gaasje lichtjes druk uit te oefenen op de fistel overleg met uw arts of u het wildvlees kan aanstippen met een zilvernitraatstift (niet de huid aanstippen, enkel het wildvlees. Dit doet u enkele dagen twee maal per dag).

37 Het water kan niet uit de ballon worden verwijderd Dit gebeurd met een injectiespuit oorzaak: de spuit zit niet goed op het ventiel het ventiel werkt niet goed meer oplossing: plaats de spuit een kwartslag dieper in de opening van het ventiel druk het ventiel met bijvoorbeeld een uitgebogen (schone) paperclip voorzichtig door en probeer het weer

38 De voeding Hygiëne! Schone handen Schone theedoek voor afdrogen mat het materiaal

39 Voeding - Geef de sondevoeding niet te koud. Laat de sondevoeding eerst op kamertemperatuur komen alvorens het toe te dienen. - Gesloten flessen of verpakkingen sondevoeding kunnen op kamertemperatuur bewaard worden. - Bewaar een open fles of verpakking sondevoeding altijd afgesloten in de koelkast, maximaal 24 uur. - Indien de sondevoeding in de koelkast wordt bewaard, moet de sondevoeding minuten buiten de koelkast staan om op kamertemperatuur te komen. - De voeding kan ook op temperatuur gebracht worden met behulp van de magnetron of in een pan met warm water. Zorg ervoor dat de voeding niet te heet wordt. Voor gebruik goed schudden. - Let op de houdbaarheidsdatum, maak eerst de oude voorraad op. - Verwissel elke 24 uur het toedieningssysteem of de pompset.

40 Voeding in bolus of met een druppelsysteem? Beide is mogelijk, e.e.a. afhankelijk van de voedingsvertering van de ontvanger Bolustoediening is een afgesproken aantal keren per dag met spuit of trechter Druppelsysteem is permanent of ook een aantal keren per dag een portie Bij het druppelsysteem kan ook gekozen worden voor gebruik van een pomp

41 Bolustoediening Elke vorm van toediening begint met een opbouwschema afhankelijk van (voedings)toestand en lichamelijke conditie Leg cliënt in de juiste houding na voorbereiding Wees er zeker van de katheter goed (in de maag) zit Controleer de voeding: Soort, hoeveelheid en houdbaarheidsdatum

42 Vervolg bolusvoeding, m.b.v. systeem Spoel het toedieningssysteem om en sluit de rolregelklem. Plaats de flessenhouder over de gevulde fles of, indien van toepassing, plaats de container. Plaats het toedieningssysteem (spike en caps) op de fles of container. Keer de fles of container om en hang deze aan de standaard / haak. Vul de druppelkamer voor 1/3 deel door er zachtjes in te knijpen. Leg een bescherming onder het aansluitstukje van de sonde in verband met mogelijk morsen van de voeding. Open de rolregelklem en verwijder het afsluitdopje van het toedieningssysteem. Laat het toedieningssysteem vol lopen met voeding en sluit de rolregelklem weer.

43 Vervolg bolus met systeem Sluit het systeem aan op de PEG, MIC-key etc.. Start het toedienen van de voeding met het open draaien / zetten van de rolregelklem op de gewenste doorloopsnelheid. Controleer regelmatig of de voeding op de gewenste snelheid inloopt. Als de voeding doorgelopen is, de rolregelklem sluiten en het toedieningssysteem van de PEG ontkoppelen en met een spuit 10 à 20 ml water naspuiten in de sonde. Zonodig meer bij vochtbehoefte PEG afsluiten en controleren of deze nog voldoende gefixeerd zit. De cliënt (bij de naam noemen) vertellen dat de handeling klaar is. Fles of container en toedieningssysteem direct doorspoelen met water (boven een schone / aparte spoelbak) en hangend bewaren tot de volgende voedingstijd (maximaal 24 uur gebruiken).

44 Toediening met spuit of trechter In grote lijnen gelijk Wel een verbindingsslang nodig bij trechtergebruik Ook hier naspoelen met schoon water, De PEG moet geen voeding meer bevatten voordat deze afgesloten wordt met het dopje Bij trechtergebruik de trechter niet te hoog boven de buik om te snel inlopen te voorkomen

45 m.b.v. de voedingspomp Redenen voor pompgebruik Het uiteinde van de sonde in de dunne darm ligt, Als er een (te) trage maag/darm werking is, Er sprake is van moeilijk instelbare diabetes, Er sprake is van nier- en / of hartinsufficiëntie. Controleer geregeld of de PEG. etc. nog goed zit

46 benodigdheden Flessenhouder Schone 500 ml fles of container, waarin voorgeschreven voeding of een fles met kant-en-klare voeding. Voedingspomp Toedieningssysteem: bijvoorbeeld Kangaroo draaidop / spike Let op: In Nederland heeft ieder merk pomp een eigen toedieningsysteem. Deze toedieningssystemen zijn niet onderling uitwisselbaar. 10 ml à 20 ml spuit Kochertang of klemmetje Afsluitdopje of katheterstopje Stethoscoop

47 Voorbereiding Doe sieraden af Handen wassen Zorg voor privacy Vertel de cliënt het doel van de handeling en wat er gaat gebeuren, of indien deze dit niet kan begrijpen: noem de naam van de cliënt en maak duidelijk dat er iets gaat gebeuren. Leg alle benodigdheden op een dienblad.

48 Zet of leg de cliënt in de juiste houding (zittend / halfzittend) Controleer of de sonde goed in de maag zit door ongeveer 5 ml lucht in de sonde te spuiten en tegelijkertijd met de stethoscoop op het maagkuiltje te luisteren, of zuig voorzichtig wat maagsap op Controleer de voeding (soort, hoeveelheid en houdbaarheidsdatum). Schud de voeding om gedurende ongeveer een halve minuut de fles om door de fles om te zwenken Spoel het toedieningssysteem om en sluit de rolregelklem. Plaats de flessenhouder over de gevulde fles of plaats (indien van toepassing) de container.

49 Keer de fles of container om en hang deze aan de standaard / haak. Vul de druppelkamer voor 1/3 deel door er zachtjes in te knijpen. Leg een bescherming onder het aansluitstukje van de sonde / PEG in verband met mogelijk morsen van de voeding. Open de rolregelklem en verwijder het afsluitdopje van het toedieningssysteem. Laat het toedieningssysteem vol lopen met voeding en sluit de rolregelklem weer. Raadpleeg de handleiding van de voedingspomp en plaats het systeem volgens voorschrift in de voedingspomp. Sluit het systeem aan op de sonde / PEG.

50 Start met de voedingspomp de toediening van de voeding volgens de gebruiksaanwijzing. (Raadpleeg bij storingen en alarm de gebruiksaanwijzing). Als de voeding doorgelopen is, de pomp stil zetten en het toedieningssysteem van de sonde ontkoppelen en met een spuit 10 à 20 ml water naspuiten in de sonde. Sonde afsluiten en controleren of sonde nog voldoende gefixeerd zit. Bij continu-voeding wordt echter direct na het doorspuiten de volgende voeding op de hiervoor beschreven wijze aangesloten. De cliënt (bij de naam noemen) vertellen dat de handeling klaar is. Fles of container en toedieningssysteem direct doorspoelen met water boven een schone (zo mogelijk aparte) spoelbak en hangend bewaren tot de volgende voedingstijd (maximaal 24 uur gebruiken).

51 Mogelijke complicaties Obstipatie of diarree Misselijkheid en / of braken Verstopping van de sonde Aspiratie van de voeding Druk in de sonde / PEG (door bijvoorbeeld gasophoping en / of spasmen) Mondproblemen.

52 Klachten/problemen Indien tijdens of na het voeden klachten optreden van misselijkheid, krampen of diarree, ga dan de volgende punten na: Is de hoeveelheid voeding teveel geweest? Is de toegediende voeding te koud geweest? Is de voeding te snel ingespoten of ingelopen? Is het een bijwerking van medicatie? Hoe lang heeft de voeding aangehangen?

53 Diarree en misselijkheid Diarree of misselijkheid kunnen een gevolg zijn van de ziekte of de medicijnen, onhygiënisch handelen, te snelle toediening van voeding, een te grote hoeveelheid voeding in één keer door toediening van te koude sondevoeding. Let er daarom altijd op dat u hygiënisch werkt. Treedt er toch misselijkheid of braken op, bekijk dan of de toedieningssnelheid van de sondevoeding niet te hoog is en of de voeding niet te koud is.

54 Droge mond Af en toe een zuurtje, pepermuntje of een stukje (suikervrije) kauwgom, indien toegestaan, voorkomt een droge mond en geeft een betere smaak. Vergeet daarnaast de normale mondverzorging niet! Ook kunt u een met water gevulde neusspraygebruiken om de mond vochtig te maken. Omdat de spray vaak horizontaal of op z n kopmoet worden gebruikt, is het verstandig een stuk van het slangetje in het flesje af te knippen (zodat het in het water staat).

55 Lekkage van de fistel Bij lekkage langs de Flocare PEG-katheter of Flocare G-tube is het aan te raden uw huid te beschermen met een ingeknipt gaasje. De huid kan ook worden beschermd met een transparante pleister of een barrièrecrème. Deze crème moet u met de vinger dun aanbrengen en goed in masseren.

56 Huidirritatie Huidirritatie kan optreden door overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pleisters of siliconen. Bij huidirritatie is het raadzaam een zacht, ingeknipt gaasje of transparante huidbeschermende pleister onder de externe fixatiedisk van de katheter te leggen. Is er sprake van een infectie, neemt u dan direct contact op met uw arts of verpleegkundige.

57 Verzorging van de mond Hoewel men bij sondevoeding het gebit niet gebruikt, blijft mondverzorging van groot belang. Poets en spoel daarom dagelijks de tanden en tandwallen enkele keren met een zachte borstel. Ook de gebitsprothese verzorgen.

58 Vochthuishouding Een mens heeft ongeveer 40 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur nodig. Dit wordt met sondevoeding vaak niet gehaald Extra vocht toedienen is dan nodig Tengevolge van koorts, maar ook bij diarree, braken en een warme omgeving gaat extra vocht verloren. De hoeveelheid en de kleur van de urine zijn een goed controlemiddel.

59 Vochtbehoefte Over het algemeen wordt voor volwassen personen (zonder extra vochtverliezen) een na te streven hoeveelheid van 2000 ml per dag aangehouden. Indien abnormaal vochtverlies optreedt, moeten bij de algemene vochtbehoefte toeslagen worden opgeteld. Algemene vochtbehoefte: 1 ml/kcal + toeslagen voor: leeftijd (> 65 jaar: 200ml extra vocht) abnormaal vochtverlies (zie tabel 6)

60 medicatie Het is altijd het beste om medicijnen op normale wijze als pilletje in te nemen. Als dit niet mogelijk is, kunnen ze via een sonde of katheter worden toegediend. Bestaat het medicijn niet in vloeibare vorm of als zetpil, vraag dan of de apotheker de medicijnen in poedervorm kan leveren. Het is niet verstandig zelf de tabletten fijn te maken. De werking van de medicijnen kan verminderen of veranderen. Vermeng medicijnen nooit met de sondevoeding.

61 Medicijnen kunnen in opgeloste vorm met een spuit, via het y-stuk op het toedieningssysteem of de pompset, worden toegediend:

62 Richtlijnen: bij gebruik pomp Was de handen Sluit de rolregelklem (waardoor de toediening van de sondevoeding stopt) Trek ml (kraan)water op in een spuit Verwijder het afsluitdopje van het y-stuk Plaats de spuit op het y-stuk en spuit de sonde of katheter door met het water Trek het vloeibare medicijn op in een spuit Plaats de spuit op het y-stuk en spuit het medicijn door de sonde of katheter Spoel de sonde schoon met ml water Sluit het y-stuk af met het dopje Open de rolregelklem en start de voeding

63 Tabel 6 Koorts - geen koorts - 38 C - 39 C - 40 C Vocht 0 ml extra vocht 350 ml extra vocht 700 ml extra vocht 1050 ml extra vocht Ander abnormaal vochtverlies bij - braken - diarree - ileostoma - via de huid (zoals overmatig zweten door een warme en droge omgevingstemperatuur, bij brandwonden en decubitus) - diuretica - bloedverlies - enterocutane fistel(s) met veel uitscheiding

64 Belang bepaling voedingsbehoefte Er kan niet worden uitgegaan van één voedingsbehoefte voor alle patiënten. De voedingsbehoefte wordt beïnvloed door verschillende factoren - Leeftijd - geslacht - lichamelijke activiteit - ziekte/therapie - ondervoeding - (inhaal)groei/gewenste gewichtstoename - verliezen aan energie en voedingsstoffen - voedingsstofbeperkingen

65 Energiebehoefte De totale energiebehoefte is te verdelen in verschillende onderdelen: basaalmetabolisme (dit is de energie die nodig is voor het functioneren van weefsels en lichaamsprocessen); de door voeding geïnduceerde thermogenese ofwel specifiek dynamische werking ofwel sdw (dit is de toename van het energieverbruik door opname, absorptie en verwerking (onder andere opslag) van voedsel). De sdw bedraagt circa 10% van het basaalmetabolisme); lichamelijke activiteit; ziektefactor; energie nodig voor herstel van beschadigd weefsel, gewichtstoename (repletie van lichaamsvoorraden) en/of (inhaal)groei (bij kinderen); energieverliezen (via bijvoorbeeld diarree, braken, decubitus). Het basaalmetabolisme en de sdw worden tezamen het rustmetabolisme genoemd.

66 Harris-Benedict-formule: Voor mannen: 66 + (13,7 x G) + (5,0 x H) - (6,8 x L) kcal Voor vrouwen: (9,6 x G) + (1,85 x H) - (4,7 x L) kcal G = lichaamsgewicht in kg; H = lichaamslengte in cm; L = leeftijd in jaren. Berekening totale energiebehoefte: Rustmetabolisme (met behulp van de Harris-Benedict-formule) + Toeslagen voor (zie tabel 3):

67 Activiteiten - bedlegerig - ambulant - gemiddelde activiteit + 10% + 20% + 30% Metabole stress (niet gebruiken bij brandwon den) - geen metabole stress - geringe metabole stress (en/of + 1 C koorts) - matige metabole stress (en/of + 2 C koorts) - ernstige metabole stress (en/of + 3 C koorts) + 0% + 10% + 20% + 30% Gewichtstoena me (niet gebruiken in acute situaties) - gewichtstoename gewenst + 30%

68 Zeer lage energiebehoefte Een energiebehoefte van 1000 kcal komt voor bij bijvoorbeeld: - comapatiënten met een laag lichaamsgewicht - bedlegerige verstandelijk gehandicapten met een laag lichaamsgewicht Tabel 4 Voorbeelden van verschillende energiebehoeften Lage energiebehoefte Een energiebehoefte van 1500 kcal komt voor bij bijvoorbeeld: - bedlegerige oudere patiënten - lichamelijk gehandicapten - verstandelijk gehandicapten Normale energiebehoefte Een energiebehoefte van 2000 kcal komt voor bij bijvoorbeeld: - zieke oudere patiënten - chronisch zieken - operaties - trauma's - infecties Sterk verhoogde energiebehoefte Een energiebehoefte van 3000 kcal komt voor bij bijvoorbeeld: - ernstige brandwonden - chronisch zieke personen die streven naar gewichtstoename - jonge volwassenen met een hoog lichaamsgewicht met een chronische ziekte

Mic-key. Sophia Kinderziekenhuis

Mic-key. Sophia Kinderziekenhuis Mic-key Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie

Nadere informatie

WIS Consulenten Erasmus-MC Sophia Kinderziekenhuis

WIS Consulenten Erasmus-MC Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie katheter (Kangaroo) gehad. Deze

Nadere informatie

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis Ballon button bij uw kind Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE 2 MIC-KEY VOEDINGSSONDE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de (plaatsing van de) MIC-KEY voedingssonde. De folder is specifiek

Nadere informatie

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen: MIC-KEY button voedingssonde Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden als u al

Nadere informatie

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam 1 Wat is een MIC-KEY button? Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst

Nadere informatie

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding.

Het plaatsen van een PEG-sonde krijgt u alleen wanneer u langer dan vier tot zes weken moet worden gevoed met sondevoeding. Patiënteninformatie MDL Voedingsproblemen Wanneer u voedingsproblemen heeft krijgt u een PEG-sonde. PEG staat voor Percutane Endoscopische Gastrostomie, dat is een verbinding met de maag door de buikwand

Nadere informatie

Verzorging PEG-sonde. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Verzorging PEG-sonde. Interne geneeskunde. Locatie Hoorn/Enkhuizen Verzorging PEG-sonde Interne geneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Verzorging PEG-sonde De eerste week na plaatsing van de PEG-sonde moet u de katheter zo min mogelijk bewegen en moet het plaatje zo strak

Nadere informatie

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging

Functieafdeling. PEG-katheter verzorging Functieafdeling PEG-katheter verzorging Patiënteninformatie over PEG-katheter verzorging Wij verzoeken u deze brochure zorgvuldig te lezen en de aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. 3 Inhoudsopgave Patiënteninformatie

Nadere informatie

gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde

gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde gastro-enterologie informatiebrochure PEG-sonde Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Wat is een PEG-sonde 4 3. Het plaatsen van de PEG-sonde 5 4. Verzorging van de PEG-sonde 6 5. Pijnmeting 7 6. Complicaties

Nadere informatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie

Subtitel voorpagina. Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie Subtitel voorpagina Kinderen met sondevoeding in de thuissituatie 1. Inleiding 3 2. Wat is sondevoeding 3 3. Op welke zijn manieren kan sondevoeding 3 toegediend

Nadere informatie

Het verzorgen van een PEG-sonde

Het verzorgen van een PEG-sonde 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een PEG-sonde Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES ENDOSCOPIE Nazorg PEG-katheter ADVIES Nazorg PEG-katheter Bij u is een voedingskatheter geplaatst. Dit is een Percutane Endoscopische Gastrostomie-katheter, ook wel PEG-katheter genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Het verzorgen van een PEG-sonde

Het verzorgen van een PEG-sonde Het verzorgen van een PEG-sonde Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Verzorging tijdens de eerste 7 tot 10 dagen na plaatsing 1 Verzorging 1 Verzorging vanaf een week na plaatsing 2

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers 2 PATIËNTENINFORMATIE Uw kind wordt opgenomen in verband met het plaatsen van een PEG-katheter. Door middel van

Nadere informatie

Functie-afdeling. Handleiding voor de verzorging van de PEG-katheter

Functie-afdeling. Handleiding voor de verzorging van de PEG-katheter Functie-afdeling Handleiding voor de verzorging van de PEG-katheter Verzorging algemeen De eerste 8 dagen: Beweeg de PEG-katheter zo min mogelijk. Het fixatieplaatje zit zo dicht mogelijk tegen de buikwand.

Nadere informatie

9. Verzorging. Protocol

9. Verzorging. Protocol 32 9. Verzorging Protocol Ieder ziekenhuis heeft haar eigen protocol. De informatie in de volgende paragrafen is daarom zo algemeen mogelijk gehouden en kan afwijken van de informatie die u via het ziekenhuis

Nadere informatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2013 pavo 1133 Inleiding U heeft een PEG-sonde gekregen. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde

Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Interne Geneeskunde Nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde Vandaag is bij u een PEG-sonde geplaatst, deze folder geeft informatie over de nazorg na het plaatsen van een PEG-sonde. Merk en maat van de

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES

ENDOSCOPIE. Nazorg PEG-katheter ADVIES ENDOSCOPIE Nazorg PEG-katheter ADVIES Nazorg PEG-katheter Bij u is een voedingskatheter geplaatst. Dit is een Percutane Endoscopische Gastrostomie-katheter, ook wel PEG-katheter genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Kinderen met sondevoeding

Kinderen met sondevoeding Kinderen met sondevoeding Informatie voor ouders in de thuissituatie In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind sondevoeding krijgt. In dit informatieblad staat beschreven wat sondevoeding

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening Kindergeneeskunde Sondevoeding thuis Via neus-maagsonde Inleiding U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder vindt u algemene informatie over wat

Nadere informatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG- en PEG(J)-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een PEG-sonde of PEG(J)-sonde

Nadere informatie

Verzorging PEG-sonde. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Verzorging PEG-sonde. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Verzorging PEG-sonde Er is (of wordt binnenkort) bij u een PEG-sonde aangelegd. In deze brochure staat beschreven hoe een PEG-sonde verzorgd moet worden. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs

Nadere informatie

In deze folder vindt u de volgende informatie:

In deze folder vindt u de volgende informatie: Kindergeneeskunde PEG-katheter en Mic-Key button voor kinderen Uw kind kan langere tijd niet gewoon eten. Daarom heeft u samen met uw arts besloten om uw kind sondevoeding te geven. Sondevoeding is vloeibaar

Nadere informatie

INFORMATIE. Sondevoeding 2 INFORMATIEBOEKJE SONDEVOEDING

INFORMATIE. Sondevoeding 2 INFORMATIEBOEKJE SONDEVOEDING INFORMATIE Sondevoeding 2 INFORMATIEBOEKJE SONDEVOEDING Inleiding In opdracht van uw behandelend arts of diëtist heeft Tefa een voedingspomp en/ of materialen beschikbaar gesteld voor het toedienen van

Nadere informatie

Richtlijnen verzorging PEG-sonde

Richtlijnen verzorging PEG-sonde Richtlijnen verzorging PEG-sonde Een goede verzorging van de PEG-sonde en de huid rond de insteekplaats kan veel problemen voorkomen. In deze folder hebben we de belangrijkste richtlijnen voor de verzorging

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. MIC-KEY voedingssonde

PATIËNTEN INFORMATIE. MIC-KEY voedingssonde PATIËNTEN INFORMATIE MIC-KEY voedingssonde 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de (plaatsing van de) MIC-KEY voedingssonde. De folder is specifiek

Nadere informatie

Gebruikersinformatie Nutrison sondevoeding

Gebruikersinformatie Nutrison sondevoeding Gebruikersinformatie Nutrison sondevoeding Een andere manier van eten! Nutricia Nederland B.V., Postbus 445, 2700 AK Zoetermeer Voor meer informatie of een persoonlijk advies, raadpleeg de diëtisten van

Nadere informatie

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips 3. MIC-KEY 13 Veel patiënten stappen na een PEG over op een MIC- KEY. MIC-KEY s kunnen ook direct percutaan worden geplaatst met behulp van de introductieset van Kimberly-Clark. Wel moet dan direct de

Nadere informatie

Stop bij problemen altijd met voeden en drinken en neem contact op met uw arts of het voedingsteam van het ziekenhuis.

Stop bij problemen altijd met voeden en drinken en neem contact op met uw arts of het voedingsteam van het ziekenhuis. 10. Complicaties 37 Hier volgt een opsomming van de meest voorkomende problemen en oplossingen. Ernstige complicaties na het plaatsen van een PEG-katheter komen weinig voor. Klachten tijdens het voeden

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers Sophia Kinderziekenhuis Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind heeft via een operatie een ballonkatheter gekregen, die via een gaatje in de buikwand

Nadere informatie

1 Inleiding Wat is een PEG-sonde Waarvoor dient de PEG-sonde Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst Voorbereiding...

1 Inleiding Wat is een PEG-sonde Waarvoor dient de PEG-sonde Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst Voorbereiding... De PEG-sonde Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1 2 Wat is een PEG-sonde... 1 3 Waarvoor dient de PEG-sonde... 1 4 Hoe wordt de PEG-sonde geplaatst... 1 5 Voorbereiding... 2 6 Wat gebeurt er op de dag van de

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Diëtetiek

Sondevoeding thuis. Diëtetiek Sondevoeding thuis Diëtetiek 1 U gaat met sondevoeding naar huis. Deze folder geeft informatie over het gebruik van sondevoeding en tips hoe u hiermee om kunt gaan. Afdeling Diëtetiek Telefoon: 0591-69

Nadere informatie

Sondevoeding in de thuissituatie

Sondevoeding in de thuissituatie Sondevoeding in de thuissituatie Versie april 2017 - objectid 11291 vzw Jessa Ziekenhuis Salvatorstraat 20, 3500 Hasselt, www.jessazh.be 7. Contactgegevens Voor meer informatie kan u terecht bij de dieetafdeling.

Nadere informatie

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812

PEG sonde. Interne Geneeskunde. 5652i FUN.035/0812 PEG sonde Interne Geneeskunde Inleiding Binnenkort komt u voor de plaatsing van een PEG sonde. Het plaatsen van een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) wordt overwogen als u langer dan 4 tot 6 weken

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers

Sophia Kinderziekenhuis. Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon. Informatie voor ouders/verzorgers Sophia Kinderziekenhuis Gastrostomie katheter (maagsonde) met fixatieballon Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind heeft via een operatie een katheter (slangetje) gekregen, die via een gaatje in de

Nadere informatie

kindergeneeskunde Gegevens over de sonde en de voeding van uw kind Voedingsvoorschrift

kindergeneeskunde Gegevens over de sonde en de voeding van uw kind Voedingsvoorschrift Het geven van sondevoeding via een voedingspomp aan uw kind thuis Uw kind kan niet of niet genoeg op de normale manier eten en heeft daarom sondevoeding nodig. Dit hoeft geen reden te zijn om hem of haar

Nadere informatie

Sondevoeding via een PEG. Wat is een PEG-sonde? Voeding en medicijnen. De ingreep

Sondevoeding via een PEG. Wat is een PEG-sonde? Voeding en medicijnen. De ingreep Sondevoeding via een PEG Binnenkort wordt bij u een PEG-sonde geplaatst. Uw behandelend arts heeft u hierover geïnformeerd. Met deze informatie willen wij u uitleggen hoe de behandeling op de afdeling

Nadere informatie

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis PEG-sonde Plaatsing en verzorging Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis 1 Plaatsing van een PEG-sonde 1 1. Wat is een PEG-sonde? Wanneer

Nadere informatie

Wat is een PRG-sonde Voor vrouwen Contrastmiddel Voorbereiding Het onderzoek

Wat is een PRG-sonde Voor vrouwen Contrastmiddel Voorbereiding Het onderzoek U heeft zojuist gehoord dat er bij u een PRG-sonde ingebracht moet worden. Waarschijnlijk is u hierover al het een en ander verteld. In deze folder staat alle informatie nog en keer op een rij. Mocht u

Nadere informatie

Thuis sondevoeding geven aan uw kind (met een voedingspomp)

Thuis sondevoeding geven aan uw kind (met een voedingspomp) Thuis sondevoeding geven aan uw kind (met een voedingspomp) Uw kind kan niet of niet genoeg op de normale manier eten en heeft sondevoeding nodig. Omdat opname voor u en uw kind een ingrijpende gebeurtenis

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per continusysteem

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per continusysteem 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per continusysteem Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis

PEG-sonde Plaatsing en verzorging. Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis PEG-sonde Plaatsing en verzorging Maatschap Interne Geneeskunde IJsselland Ziekenhuis Maatschap Gastro-enterologie IJsselland Ziekenhuis 1. Plaatsing van een PEG-sonde 1 1. Wat is een PEG-sonde? Wanneer

Nadere informatie

Met de drielumendarmsonde naar huis

Met de drielumendarmsonde naar huis Met de drielumendarmsonde naar huis 1. Inleiding Bij u is een zogenaamde drielumendarmsonde (ook wel trippellumen-jejunumsonde genoemd) in uw dunne darm (jenunum) geplaatst. Deze darmsonde heeft u gekregen

Nadere informatie

Met de jejunostomie-katheter naar huis

Met de jejunostomie-katheter naar huis Met de jejunostomie-katheter naar huis 1. Inleiding U wordt binnenkort ontslagen uit het MCL. Bij u is een jejunostomie-katheter in uw darm geplaatst. Uw arts of de verpleegkundig consulent voedingsteam

Nadere informatie

Verzorgen en verwisselen PEG/PRG-sonde, G-tube en Button

Verzorgen en verwisselen PEG/PRG-sonde, G-tube en Button Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Sondevoeding 36 Verzorgen en verwisselen PEG/PRG-sonde, G-tube en Button Fistelvorming Na de operatie moet de wond zich zodanig herstellen dat

Nadere informatie

Sondevoeding Radboud universitair medisch centrum

Sondevoeding Radboud universitair medisch centrum Sondevoeding Inhoud Inleiding 3 Wat is sondevoeding? 3 Waarom sondevoeding? 3 Toedieningswegen 3 Hygiëne 4 Verzorging van mond en gebit 5 Toedieningsvormen 5 Mobiliteit 5 Aan- en afkoppelen en verwisselen

Nadere informatie

PEG-J-sonde / Verlengde PEG

PEG-J-sonde / Verlengde PEG PEG-J-sonde / Verlengde PEG Inleiding Bij u wordt een PEG-J sonde geplaatst. Bij PEG staat de P voor Percutaan en betekent door de huid. De E staat voor Endoscopisch, dit betekent dat het plaatsen van

Nadere informatie

Geen piercing maar een button

Geen piercing maar een button INFORMATIE Geen piercing maar een button 2 INFORMATIEBOEKJE noortje 2 INFORMATIEBOEKJE noortje Hoi, ik ben Noortje Hallo, ik ben Noortje. Ik ben negen jaar en zit in groep zes. Ik hou van knutselen en

Nadere informatie

Sondevoeding thuis Door middel van hevelen of per pomp, kinderen

Sondevoeding thuis Door middel van hevelen of per pomp, kinderen Sondevoeding thuis Door middel van hevelen of per pomp, kinderen Kindergeneeskunde Inleiding Met de arts is besproken dat uw kind met sondevoeding naar huis mag. In deze brochure staat algemene informatie

Nadere informatie

PEG-sonde. Plaatsing en verzorging. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl

PEG-sonde. Plaatsing en verzorging. MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis. www.mdlcentrum.nl PEG-sonde Plaatsing en verzorging MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Plaatsing van een PEG-sonde 1. Wat is een PEG-sonde? 3 2. Voor de ingreep 3 3. Plaatsing van een PEG-sonde 4 4. Na

Nadere informatie

Gebruik van sondevoeding thuis

Gebruik van sondevoeding thuis Gebruik van sondevoeding thuis Wat is sondevoeding? Sondevoeding is een vloeibare volwaardige voeding die via een slangetje (sonde) rechtstreeks in de maag of de darmen toegediend kan worden. (Sondevoeding

Nadere informatie

gastrostomie voedingsbutton

gastrostomie voedingsbutton Eurosteriel-medical de keus van deskundigen Bestelinformatie steriel-medical Beeline Bestelnr Omschrijving doos de keus van deskundigen Beeline able ambulante pomp BL1N00 110 ml Infuser 10 BL2N 00 275

Nadere informatie

Met sondevoeding naar huis

Met sondevoeding naar huis Met sondevoeding naar huis Dieetbehandeling voor: Naam: Geboortedatum: Datum van afgifte: Naam diëtist: Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Sondevoeding thuis 1 Gegevens over uw sondevoeding

Nadere informatie

Plaatsen en verzorging van een PEG Sonde

Plaatsen en verzorging van een PEG Sonde Plaatsen en verzorging van een PEG Sonde 2 PEG Sonde (plaatsen en verzorging) Afdeling: Endoscopiecentrum (Zuid 2) Informatie: 088 066 1206 Datum: Tijd:.. Het onderzoek wordt gedaan door: Inleiding Binnenkort

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp

Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via een gesloten systeem, met of zonder voedingspomp Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Sondevoeding via een voedingsstoma

Sondevoeding via een voedingsstoma 1/8 Interne Geneeskunde Sondevoeding via een voedingsstoma Inleiding In Nederland krijgen veel mensen tijdelijk of permanent sondevoeding via een voedingsstoma. Vaak gaat het om mensen die door hun ziekte

Nadere informatie

UROLOGIE. Nefrostomiekatheter BEHANDELING

UROLOGIE. Nefrostomiekatheter BEHANDELING UROLOGIE Nefrostomiekatheter BEHANDELING Nefrostomiekatheter Na overleg met uw uroloog hebt u tijdelijk of blijvend een nefrostomiekatheter gekregen. De verpleegkundige zal u uitleggen hoe u de katheter

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

PEG-sonde plaatsen. De behandeling. Voor de behandeling

PEG-sonde plaatsen. De behandeling. Voor de behandeling PEG-sonde plaatsen De behandeling U heeft een afspraak gekregen voor het plaatsen van een PEG-sonde. Een PEG-sonde is een voedingsstoma. Een voedingsstoma is een opening in de buikwand naar de maag. PEG

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen in porties of continu, en de sonde verzorgen

Sondevoeding toedienen in porties of continu, en de sonde verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen in porties of continu, en de sonde verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

PEG katheter. maag-, darm- en leverziekten

PEG katheter. maag-, darm- en leverziekten PEG katheter Bij u wordt binnenkort een PEG katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) ingebracht. Een PEG katheter wordt gebruikt bij mensen die gedurende langere tijd (meer dan vier weken) niet

Nadere informatie

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX)

Maag-Darm-Leverziekten. Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Afdeling: Maag-Darm-Leverziekten Onderwerp: Instructie zelf toedienen van Methotrexaat (MTX) Zelf toedienen van Methotrexaat door patiënt of mantelzorger In overleg met uw behandelend arts is besloten

Nadere informatie

MIC-KEY VERZORGINGSHANDLEIDING

MIC-KEY VERZORGINGSHANDLEIDING 1 MIC-KEY VERZORGINGSHANDLEIDING 2 MIC-KEY LAAG PROFIEL VOEDINGSKATHETER Een MIC-KEY laag profiel voedingskatheter is een ballonkatheter die direct of na een PEG via de buikwand in de maag wordt geplaatst.

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind Patiënteninformatie Sondevoeding geven aan uw kind Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u sondevoeding aan uw kind moet geven, zodat u dit thuis zelfstandig kunt doen.

Nadere informatie

Inbrengen van een PRGsonde

Inbrengen van een PRGsonde Interne geneeskunde Inbrengen van een PRGsonde Percutane Radiologische Gastrostomie Wat is een PRG-sonde? De afkorting PRG staat voor Percutane Radiologische Gastrostomie. Dit is een voedingssonde. De

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107 Patiënteninformatie Sondevoeding geven aan uw kind Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107 Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u

Nadere informatie

Plaatsen voedingsbutton Verwijderen van de PEG sonde en plaatsen van voedingsbutton

Plaatsen voedingsbutton Verwijderen van de PEG sonde en plaatsen van voedingsbutton Plaatsen voedingsbutton Verwijderen van de PEG sonde en plaatsen van voedingsbutton Maag-, Darm- en Leverziekten Inleiding Uw behandelend arts heeft in overleg met u besloten om bij u de PEG sonde (Percutane

Nadere informatie

PEG-J sonde. Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum

PEG-J sonde. Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum PEG-J sonde Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een PEG-J sonde te plaatsen. De PEG-J sonde wordt geplaatst door een maag-, darm-,

Nadere informatie

Met de neusduodenumsonde naar huis

Met de neusduodenumsonde naar huis Met de neusduodenumsonde naar huis 1 Inleiding Bij u is een neusduodenumsonde geplaatst voor het toedienen van sondevoeding. Uw arts heeft met u besproken wat hiervan de reden is. In deze brochure staat

Nadere informatie

SkillsTrainingsCentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen

SkillsTrainingsCentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen SkillsTrainingsCentrum Limburg Verzorgende-IG Verpleegkundigen Wijkverpleegkundigen Module 2 Opleiding: Risicovolle en Voorbehouden Handelingen 2013 / 2014 Gastro-enterologie Niets uit deze uitgave mag

Nadere informatie

PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC EN DE BIONECTEUR. Protocol C: het afkoppelen van de perifeer ingebrachte PICC

PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC EN DE BIONECTEUR. Protocol C: het afkoppelen van de perifeer ingebrachte PICC PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC (Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter) EN DE BIONECTEUR Protocol A: het vullen van het toedieningssysteem Protocol B: het aansluiten van de perifeer ingebrachte

Nadere informatie

Ziekenhuizen. Sondevoeding

Ziekenhuizen. Sondevoeding Ziekenhuizen Sondevoeding Werkgroep Infectiepreventie Vastgesteld: september 2007 Revisie: september 2012 Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie

Nadere informatie

PEG-sonde Het plaatsen en verzorgen

PEG-sonde Het plaatsen en verzorgen PEG-sonde Het plaatsen en verzorgen Maag-, Darm- en Leverziekten / Endoscopiecentrum Inleiding Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een PEG-sonde te plaatsen. De PEG-sonde wordt geplaatst door

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer:

Patiënteninformatie. Sondevoeding geven aan uw kind. Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: Patiënteninformatie Sondevoeding geven aan uw kind Kindergeneeskunde: 1 e etage, routenummer 54, telefoonnummer: 079-3462107 Inleiding Uw kind heeft een sonde en krijgt sondevoeding. U wilt leren hoe u

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Nazorg PEG-katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Nazorg PEG-katheter PATIËNTEN INFORMATIE Nazorg PEG-katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Bij u is een voedingskatheter geplaatst. Dit is een Percutane Endoscopische Gastrostomiekatheter, ook wel PEG-katheter genoemd. In deze folder

Nadere informatie

Sonde en sondevoeding thuis

Sonde en sondevoeding thuis Sonde en sondevoeding thuis In overleg met uw behandelend arts en diëtiste is er besloten dat u thuis sondevoeding moet krijgen. Deze folder informeert u over de verzorging van een neus-duodenumsonde in

Nadere informatie

Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG)

Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een Percutane Endoscopische Gastrostomie (PEG) op de afdeling Centrale Endoscopie van het Radboudumc.

Nadere informatie

Algemene informatie over het geven van sondevoeding

Algemene informatie over het geven van sondevoeding Algemene informatie over het geven van sondevoeding Folder 1 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel 1... 3 Waarom sondevoeding?... 3 Wat is sondevoeding?...

Nadere informatie

PEG-katheter. MDL-centrum

PEG-katheter. MDL-centrum PEG-katheter Bij u wordt binnenkort een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) ingebracht. Een PEG-katheter wordt gebruikt bij mensen die gedurende langere tijd (meer dan vier weken) niet

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers

PATIËNTEN INFORMATIE. Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers PATIËNTEN INFORMATIE Plaatsing PEG-katheter bij kinderen Informatie voor ouders/verzorgers Informatie voor ouders/verzorgers Uw kind wordt opgenomen in verband met het plaatsen van een PEGkatheter. Door

Nadere informatie

Geen piercing maar een button

Geen piercing maar een button INFORMATIE Geen piercing maar een button 2 INFORMATIEBOEKJE noortje Hoi, ik ben Noortje Hallo, ik ben Noortje. Ik ben negen jaar en zit in groep zes. Ik hou van knutselen en buitenspelen met mijn vriendinnen.

Nadere informatie

Totale parenterale voeding via Hickmankatheter

Totale parenterale voeding via Hickmankatheter Totale parenterale voeding via Hickmankatheter In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een behandeling met parenterale voeding. Dit is voeding die direct in de bloedbaan wordt toegediend.

Nadere informatie

Geven van sondevoeding aan uw kind thuis

Geven van sondevoeding aan uw kind thuis Sophia Kinderziekenhuis Geven van sondevoeding aan uw kind thuis U heeft van de behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder leest u wat sondevoeding is en hoe u

Nadere informatie

Maag-, Darm- en Leverziekten. PEG sonde. www.catharinaziekenhuis.nl

Maag-, Darm- en Leverziekten. PEG sonde. www.catharinaziekenhuis.nl Maag-, Darm- en Leverziekten PEG sonde www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een PEG sonde?... 3 Diëtiste en transferverpleegkundige... 4 Voorbereidingen... 4 Verloop van de plaatsing van de PEG sonde...

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis

Het geven van sondevoeding thuis Het geven van sondevoeding thuis Inleiding Uw kind kan zijn fles (nog) niet leeg drinken. Daarom wordt de voeding geheel of gedeeltelijk per sonde gegeven. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor het moment

Nadere informatie

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie -

GASTROSTOMIESONDE. - Patiëntinformatie - GASTROSTOMIESONDE - Patiëntinformatie - Wat is een gastrostomiesonde? Een gastrostomiesonde is een sonde (een plastic buisje) die door de buikwand en door de maagwand tot in de maag steekt en waardoor

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis

Het geven van sondevoeding thuis Het geven van sondevoeding thuis Inleiding Uw kind kan zijn fles (nog) niet leeg drinken. Daarom wordt de voeding geheel of gedeeltelijk per sonde gegeven. Dit hoeft geen gevolgen te hebben voor het moment

Nadere informatie

Anders eten Een gastrostoma, verzorgen en voeding geven

Anders eten Een gastrostoma, verzorgen en voeding geven Anders eten Een gastrostoma, verzorgen en voeding geven Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie doorgeven per E-mail:

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s

Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Het geven van sondevoeding thuis Door middel van hevelen, baby s Kindergeneeskunde Inleiding Je baby is opgenomen op het ziekenhuis. Na een vaak intensieve en spannende tijd, komt nu een nieuwe fase in

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

H.327280.0911. PEG sonde

H.327280.0911. PEG sonde H.327280.0911 PEG sonde Inleiding Binnenkort krijgt u een PEG sonde. Een PEG sonde staat voor percutane endoscopische gastrostomie sonde. Een PEG sonde is een voedingssonde die op een speciale manier via

Nadere informatie