Valutatermijntransactie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Valutatermijntransactie"

Transcriptie

1 Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin wat een valutatermijntransactie is, hoe het werkt en wat de voordelen, risico s en kosten zijn. De valutatermijntransactie is een complex financieel product. Wilt u weten of een valutatermijntransactie geschikt is voor u? Vraag dan advies aan uw treasury adviseur van ABN AMRO. Wisselkoers De wisselkoers is de prijs van een valuta op een bepaald moment, uitgedrukt in een andere valuta. De EUR/USD-koers geeft bijvoorbeeld de waarde aan van de euro, uitgedrukt in dollar. Een EUR/USD-koers van 1,1700 betekent dat 1 euro 1,1700 dollar waard is. Voorbeelden valutarisico U exporteert naar Engeland, uw klanten betalen u in Engelse ponden. Van die ponden koopt u euro s. Als de koers van de euro stijgt ten opzichte van de Engelse pond, leveren uw ponden minder euro s op. U importeert vanuit de Verenigde Staten, en betaalt uw zakenpartners in Amerikaanse dollars. Die koopt u in met euro s. Als de koers van de euro daalt ten opzichte van de Amerikaanse dollars, betaalt u meer voor uw dollars. Doet u internationaal zaken? En gaat u een bedrag in vreemde valuta betalen of ontvangen? Dat kan risico s met zich meebrengen. Want veranderen in de tussentijd de wisselkoersen, dan kan dat uw bedrijfsresultaat negatief beïnvloeden. Wilt u meer zekerheid? Met een valutatermijntransactie spreekt u met de bank vóóraf een vaste wisselkoers af. Zo weet u nu al precies hoeveel de internationale overeenkomst u straks oplevert of gaat kosten. Wat is valutarisico? Dat is het risico dat wisselkoersschommelingen uw bedrijfsresultaat beïnvloeden. Valutarisico ontstaat als u voor de inkoop van producten, diensten of grondstoffen andere valuta dan de euro nodig heeft. Of andersom: als u voor geleverde diensten of producten andere valuta dan de euro ontvangt. Omdat de wisselkoersen kunnen veranderen, weet u vooraf niet hoeveel zo n transactie u uiteindelijk gaat kosten of opleveren. Als het u in euro méér kost of minder oplevert dan gepland, dan is dat nadelig voor uw bedrijfsresultaat. Maar: koersschommelingen kunnen ook gunstig zijn. In dat geval kan de transactie in vreemde valuta u juist meer opleveren of minder kosten dan waar u rekening mee houdt. Wat is een valutatermijntransactie? Met een valutatermijntransactie spreekt u nu al met de bank af tegen welke koers u valuta op een bepaalde datum koopt of verkoopt. Zo weet u vooraf precies wat de internationale overeenkomst u gaat kosten of opleveren. En daarmee heeft u meer zekerheid over uw bedrijfsresultaat. bedrag datum koers afgesproken koers U vandaag ABN AMRO Uw bedrijf afgesproken datum ABN AMRO

2 Valutatermijntransactie 2/6 Voordelen van de valutatermijntransactie Bescherming tegen ongunstige koersontwikkelingen, voor het afgesproken bedrag en de afgesproken looptijd. Zekerheid over de kosten of opbrengsten in euro. Simpel: één afspraak, één resultaat. Een valutatermijntransactie kan dus interessant zijn als u in de toekomst een bedrag in vreemde valuta moet betalen of ontvangen. Maar: als de actuele wisselkoers op de afgesproken datum gunstiger is, profiteert u daar niet van. De valutatermijntransactie is de eenvoudigste manier om een valutarisico af te dekken. Goed om te weten: deze manier is alleen geschikt als u er zeker van bent dat u een bepaald bedrag in vreemde valuta ontvangt of moet betalen. Bij een valutatermijntransactie gaat u namelijk een verplichting aan. Op de afgesproken datum moet u de overeengekomen hoeveelheid vreemde valuta kopen of verkopen tegen de vooraf vastgelegde wisselkoers. Ook als uw internationale overeenkomst onverhoopt niet doorgaat. De spottransactie: snel en eenvoudig geregeld Vreemde Valuta Rekening Om bedragen in vreemde valuta te betalen of te ontvangen, heeft u een Vreemde Valuta Rekening nodig. Heeft u nog niet zo n rekening? Vraag er dan een aan via de website van ABN AMRO, of regel het via uw relatiemanager. Wilt u flexibel blijven en de valuta pas kopen of verkopen op het moment dat u het geld binnen heeft of moet betalen? Dan kiest u voor een spottransactie. Wanneer u wilt, dus on the spot, koopt u snel en eenvoudig de valuta die u nodig heeft. U dekt daarmee niet uw valutarisico af. Stel, u regelt vandaag een spottransactie. Dan wordt het geld over 2 werkdagen af- en bijgeschreven op uw euro- en vreemde valuta rekening, tegen de wisselkoers die de bank nu aanbiedt. Voor het afsluiten van een spottransactie betaalt u géén premie aan de bank. De vergoedingskosten voor de bank zijn verwerkt in de wisselkoers. U betaalt verder geen andere kosten. Wilt u een spottransactie regelen? Dat kan via uw relatiemanager of ons gespecialiseerd FX Sales team. Zelf handelen via onze i-markets portal kan ook. Neem voor vragen of advies contact op met + (31) Niet geschikt als u in het offertestadium zit Heeft u offerte uitgebracht, maar nog geen akkoord? Dan is de valutatermijntransactie niet geschikt. Want als de opdracht niet doorgaat, kunt u de termijntransactie niet beëindigen. Een valutaoptie is in dat geval mogelijk geschikter. Lees er meer over in het productinformatieblad dat gaat over de Valutaoptie. Wat spreekt u af met de bank? Bij een valutatermijntransactie sluit u een overeenkomst met de bank. Daarin spreekt u af welke valuta u wilt kopen of verkopen, op welke datum en tegen welke wisselkoers. Die datum heet de valutadatum. En de afgesproken wisselkoers noemen we ook wel de termijnkoers. Dat is de vooraf afgesproken prijs waartegen u de valuta koopt of verkoopt.

3 Valutatermijntransactie 3/6 Nadelen en risico s van de valutatermijntransactie U kunt niet meeprofiteren van gunstige koersontwikkelingen. U heeft een verplichting om te kopen of verkopen. Ook als de afgesproken koers ongunstig blijkt. Of als de internationale overeenkomst waarvoor u de termijntransactie afsluit onverhoopt niet doorgaat. Een valutatermijntransactie kunt u niet beëindigen, alleen tegensluiten. Dat kost u mogelijk veel geld. Wat kost een valutatermijntransactie? Voor het afsluiten van een valutatermijntransactie betaalt u géén premie aan de bank. De vergoedingskosten voor de bank zijn verwerkt in de wisselkoers. U betaalt verder geen andere kosten. Wat als u de valutatermijntransactie tussentijds wilt beëindigen? Het is niet mogelijk om de overeenkomst tijdens de looptijd te beëindigen. Wat u wel kunt doen is nóg een valutatransactie afsluiten, maar dan tegengesteld. Met dezelfde bedragen en valuta, alleen tegen de dan geldende marktkoers. In die wisselkoers zijn dan opnieuw kosten voor de bank opgenomen. Op de afgesproken valutadatum worden beide transacties uitgevoerd: Eerst wordt de oorspronkelijke transactie uitgevoerd, tegen de oorspronkelijke termijnkoers. Vervolgens een tegengestelde ruil, tegen de nieuwe termijnkoers. Wat als u de valuta later ontvangt of moet betalen? Verschuift de datum waarop u vreemde valuta ontvangt of moet betalen? Dan kunt u ook de valutatransactie verplaatsen, met een valutaswap. U spreekt dan af dat u een bepaald bedrag aan valuta van de bank koopt, en op een latere datum hetzelfde bedrag weer aan de bank verkoopt. Tegen een afgesproken koers. Een voorbeeld van een valutaswap: U verwacht op 1 oktober een betaling van Engelse ponden. Daarom heeft u een valutatermijntransactie afgesloten: op 1 oktober koopt u van de ponden euro s (dit is een verplichting). De betaling verschuift echter naar 1 november. Daarom kiest u voor een valutaswap. U spreekt met de bank af: 1. Dat u op 1 oktober met euro s Engelse ponden koopt bij de bank. Die ponden gebruikt u om aan de verplichting van uw valutatermijntransactie te voldoen. 2. En dat u vervolgens op 1 november (als de betaling van uw internationale overeenkomst binnen is) Engelse ponden aan de bank verkoopt voor euro s. U betaalt voor een valutaswap geen premie of kosten. De bank verrekent met u alleen het verschil in rente tussen de twee valuta s. Loopt de bank door de valutaswap rente mis, dan betaalt u die rentekosten. Levert de valutaswap de bank juist meer rente op? Dan betaalt de bank de extra rente aan u. Deze rente verrekent de bank in de wisselkoers. Uw treasury adviseur kan u er meer over vertellen.

4 Valutatermijntransactie 4/6 Hoe kan een valutatermijntransactie voor u uitpakken? Twee voorbeelden voor als u vreemde valuta moet betalen Een valutatermijntransactie is een complex financieel product. Dat betekent dat er risico s aan verbonden zijn. Een valutatermijntransactie kan gunstig voor u uitpakken. Maar het kan ook zijn dat achteraf blijkt dat u de valutatermijntransactie niet had hoeven afsluiten. In de voorbeelden hieronder ziet u hoe een valutatermijntransactie in verschillende situaties uitwerkt. De gegevens U bent bijvoorbeeld importeur of transporteur. In de voorbeelden hieronder gaan we uit van deze gegevens: Uw internationale overeenkomst U moet over 3 maanden Amerikaanse dollars betalen. Die dollars koopt u in met euro s. U wilt er zeker van zijn dat u per euro 1,2100 dollar kunt kopen. Zodat u maximaal euro betaalt voor uw dollars ( /1,2100= ). Uw valutatermijntransactie U sluit een valutatermijntransactie af, voor Amerikaanse dollars, met een EUR/USD-koers van 1,2100. In deze wisselkoers zijn de kosten voor de bank verwerkt. Voorbeeld 1 Op de afgesproken datum is de EUR/USD-wisselkoers lager dan de afgesproken vaste koers. Dollars kopen is dus duurder geworden. Dankzij uw valutatermijntransactie betaalt u minder. Stel, op de afgesproken valutadatum is de EUR/USD-wisselkoers in de markt 1,1800. Eén euro is dan 1,1800 plus twee keer nul Amerikaanse dollar waard. Wat gebeurt er op de afgesproken valutadatum? U koopt bij de bank Amerikaanse dollars, tegen de afgesproken wisselkoers van 1,2100. Zonder valutatermijntransactie zou u hebben betaald: euro ( /1,1800). Dankzij de valutatermijntransactie betaalt u euro ( /1,2100). Dat is euro minder. Voorbeeld 2 Op de afgesproken datum is de EUR/ USD-wisselkoers hoger dan de afgesproken vaste koers. Dollars kopen is dus goedkoper geworden. U profiteert niet mee van de gunstiger marktkoers. Door uw valutatermijntransactie betaalt u meer. Stel, op de afgesproken datum is de EUR/USD-wisselkoers in de markt 1,2500 euro. Eén euro is dan 1,2500 Amerikaanse dollar waard. Wat gebeurt er op de afgesproken datum? U koopt bij de bank Amerikaanse dollars, tegen de afgesproken wisselkoers van 1,2100. Zonder de valutatermijntransactie zou u hebben betaald: euro ( /1,2500). Met de valutatermijntransactie betaalt u: euro ( /1,2100). Dat is EUR euro meer.

5 Valutatermijntransactie 5/6 Twee voorbeelden voor als u vreemde valuta ontvangt De gegevens U bent bijvoorbeeld exporteur of transporteur. In de voorbeelden hieronder gaan we uit van deze gegevens: Uw internationale overeenkomst U ontvangt over 3 maanden Engelse ponden. Van deze ponden wilt u bij de bank euro s kopen. U wilt er zeker van zijn dat u voor uw ponden euro krijgt. Uw valutatermijntransactie U sluit een valutatermijntransactie af, voor ponden, met een vaste EUR/GBP-koers van 0,7500 euro. Dat betekent dat u euro voor uw ponden krijgt ( /0,7500). In deze koers zijn de kosten voor de bank verwerkt. Voorbeeld 3 Op de afgesproken datum is de EUR/GBP-wisselkoers lager dan de afgesproken vaste koers. Euro s kopen is dus goedkoper geworden. U profiteert niet mee van de gunstige marktkoers. Door uw valutatermijntransactie ontvangt u minder. Stel, op de afgesproken valutadatum is de EUR/GBP-wisselkoers in de markt 0,7350. Eén euro is dan 0,7350 Engelse pond waard. Wat gebeurt er op de afgesproken valutadatum? U koopt van de bank euro s. Die betaalt u met de Engelse ponden. Hierbij geldt de afgesproken wisselkoers van 0,7500. Zonder valutatermijntransactie zou u hebben ontvangen: euro ( /0,7350). Dankzij de valutatermijntransactie ontvangt u euro ( /0,7500). Dat is euro minder. Voorbeeld 4 Op de afgesproken datum is de EUR/GBP-wisselkoers hoger dan de afgesproken vaste koers. Euro s kopen is dus duurder geworden. Dankzij uw valutatermijntransactie ontvangt u meer. Stel, op de afgesproken datum is de EUR/GBP-wisselkoers in de markt 0,8000. Eén euro is dan 0,8000 Engelse pond waard. Wat gebeurt er op de afgesproken datum? U koopt van de bank euro s. Die betaalt u met de Engelse ponden. Hierbij geldt de afgesproken wisselkoers van 0,7500. Zonder valutatermijntransactie zou u hebben ontvangen euro ( /0,8000). Met de valutatermijntransactie ontvangt u euro ( /0,7500). Dat is euro meer.

6 Valutatermijntransactie 6/6 Meer informatie Heeft u vragen? Of wilt u advies over welke valuta instrumenten voor u geschikt zijn? Uw treasury adviseur van ABN AMRO vertelt u er graag meer over. Neem gerust contact met ons op. Wij raden u aan dit ook te bespreken met uw eigen financieel adviseur of accountant. Lees ook de voorwaarden die horen bij de valutatermijntransactie goed door. U kunt deze opvragen bij uw treasury adviseur. Dit productinformatieblad is uitsluitend informatief van aard en is geen juridisch, fiscaal of ander advies, noch een uitnodiging of aanbod tot het sluiten van een overeenkomst. De in dit document beschreven financiële instrumenten zijn OTCderivaten. ABN AMRO Bank N.V. ( ABN AMRO ) kan u informeren en adviseren over OTC derivatentransacties maar treedt bij dergelijke transacties ook op als uw wederpartij met een zelfstandig belang dat mogelijk tegengesteld kan zijn aan uw belang. Daarom raden wij u nadrukkelijk aan om de productinformatie, de voorwaarden en het eventuele advies van ABN AMRO altijd zelfstandig te (laten) verifiëren, evalueren en interpreteren. De in dit document beschreven financiële instrumenten sluiten mogelijk niet aan bij uw specifieke doelstellingen, financiële situatie, kennis en ervaring of individuele behoeften en de in dit document opgenomen informatie dient niet te worden opgevat als (beleggings)advies. U mag er alleen van uitgaan dat ABN AMRO als uw adviseur optreedt als dit schriftelijk aan u is bevestigd en u ABN AMRO volledig en juist heeft ingelicht over uw klant specifieke situatie. Voor meer algemene informatie over OTC derivatentransacties verwijzen wij u naar de documenten Informatieblad Treasurydienstverlening ABN AMRO en Veel gebruikte begrippen bij de Treasurydienstverlening ABN AMRO. Deze documenten en de voorwaarden zijn verkrijgbaar bij uw ABN AMRO Treasury adviseur. ABN AMRO noch haar bestuurders, medewerkers of vertegenwoordigers kunnen op enigerlei wijze aansprakelijk worden gesteld voor eventuele verliezen die voortvloeien uit het gebruik van dit productinformatieblad. Dit productinformatieblad en de informatie die daarin is opgenomen mag niet worden verspreid buiten Nederland. ABN AMRO Bank N.V. is geregistreerd bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie?

Valutaoptie. Bescherming tegen koersschommelingen. Wat is valutarisico? Wat is een valutaoptie? Bescherming tegen koersschommelingen Dit productinformatieblad is bedoeld voor ondernemers die internationaal zaken doen. In het kort leest u hierin wat een valutaoptie is, hoe het werkt en wat de voordelen,

Nadere informatie

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta

Productinformatieblad Valutatermijntransactie. Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Productinformatieblad Valutatermijntransactie Vooraf zekerheid over betalingen en ontvangsten in vreemde valuta Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com Valutatermijntransactie

Nadere informatie

Productinformatie valutamanagement

Productinformatie valutamanagement Productinformatie valutamanagement Inhoud Uw onderneming en mogelijke valutarisico s 3 Uw valutarisico afdekken: beschermd tegen ongunstige koersontwikkelingen 7 Valutatermijntransactie Valutaoptie Cylinder

Nadere informatie

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil

Renteswap. omruilen voor vaste swaprente. Hoe werkt een variabele Euribor-rente? Wat is een renteswap? Zo werkt de renteruil variabele Euriborrente omruilen voor vaste swaprente In dit productinformatieblad leest u in het kort wat een renteswap is, hoe het werkt en wat de voordelen en risico s zijn. De renteswap is een complex

Nadere informatie

Productinformatie rentemanagement

Productinformatie rentemanagement Productinformatie rentemanagement 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke renterisico s 3 Renteswap 5 Rentecap 9 Meer informatie De producten in deze brochure zijn rentederivaten. Rentederivaten zijn complexe

Nadere informatie

Productinformatie commoditymanagement

Productinformatie commoditymanagement Productinformatie commoditymanagement 2 Inhoud Uw onderneming en mogelijke prijsrisico s 3 Commodity Swap 4 Commodity Optie 7 Commodity Collar 10 Meer informatie De producten in deze brochure zijn commodityderivaten.

Nadere informatie

Valutatermijn- transactiewijzer

Valutatermijn- transactiewijzer Valutatermijn- transactiewijzer U hebt of verwacht betalingen of ontvangsten in vreemde valuta. U loopt dan een mogelijk koersrisico. U kunt dit koersrisico afdekken met een valutatermijntransactie. Of

Nadere informatie

FX Derivatives. Forward. ING Financial Markets

FX Derivatives. Forward. ING Financial Markets FX Derivatives Forward ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Kosten... 2 Voorbeeld van een Forward...

Nadere informatie

Deutsche Bank. Valutamanagement bij. Deutsche Bank

Deutsche Bank.  Valutamanagement bij. Deutsche Bank Deutsche Bank www.deutschebank.nl Valutamanagement bij Deutsche Bank Valutamanagement bij Deutsche Bank 1. Waarom is deze brochure belangrijk? In deze brochure geven wij u algemene informatie over valutaproducten.

Nadere informatie

Putoptie. 1Productinformatie!

Putoptie. 1Productinformatie! Putoptie 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één andere valuta.

Nadere informatie

Cylinder. 1Productinformatie!

Cylinder. 1Productinformatie! Cylinder 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één andere valuta.

Nadere informatie

FX Derivatives. Valutaoptie. ING Financial Markets

FX Derivatives. Valutaoptie. ING Financial Markets FX Derivatives Valutaoptie ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Optiepremie... 2 Kosten... 3 Voorbeeld

Nadere informatie

European Forward Extra

European Forward Extra European Forward Extra 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één

Nadere informatie

Participating Forward

Participating Forward Participating Forward 1Productinformatie! Een valutatransactie is een overeenkomst tussen twee partijen om een afgesproken hoeveelheid van één valuta te ruilen tegen een afgesproken hoeveelheid van één

Nadere informatie

ABN AMRO Vorstverletdekking 2008/2009 1/10

ABN AMRO Vorstverletdekking 2008/2009 1/10 Productinformatie ABN AMRO Vorstverletdekking 2008/2009 Blijf de vorst een stap voor Voor veel bouwondernemingen is vorstverlet een forse kostenpost. Het werk ligt stil, maar bijvoorbeeld loon- en bouwplaatskosten

Nadere informatie

FX Derivatives. FX Swap. ING Financial Markets

FX Derivatives. FX Swap. ING Financial Markets FX Derivatives FX Swap ING Financial Markets Inhoud Algemene Informatie... 1 Productbeschrijving... 1 Belangrijkste productkenmerken... 1 Voordelen... 2 Risico s... 2 Kosten... 2 Voorbeeld van een FX Swap...

Nadere informatie

Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam

Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com 1 Informatieblad Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx

Nadere informatie

De zakelijke lening van ABN AMRO

De zakelijke lening van ABN AMRO Zakelijke lening 1 De zakelijke lening van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe de zakelijke lening van ABN AMRO werkt, en wat de belangrijkste kenmerken en risico s zijn. Ook leest u wat

Nadere informatie

a. Geef een indicate van de termijnkoers EUR/USD voor 1, 2 en 3 maanden. b. Waarom is de 1 maands termijnkoers EUR/USD hoger dan de spotkoers?

a. Geef een indicate van de termijnkoers EUR/USD voor 1, 2 en 3 maanden. b. Waarom is de 1 maands termijnkoers EUR/USD hoger dan de spotkoers? Valutarisico 1 Op een bepaald moment zijn de volgende marktgegevens bekend: EUR/USD spotkoers 1,3450 Rente eurogeldmarkt 1 maand (30 dagen) 0,80% 2 maanden (61 dagen) 0,90% 3 maanden (92 (dagen) 1,00%

Nadere informatie

Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018

Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018 Zakelijke lening Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018 1 Productinformatieblad Zakelijke lening - Juli 2018 De zakelijke lening van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe de zakelijke

Nadere informatie

Mei Zakelijke lening

Mei Zakelijke lening Mei 2019 Zakelijke lening 1 De zakelijke lening van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe de zakelijke lening van ABN AMRO werkt, en wat de belangrijkste kenmerken en risico s zijn. Ook leest

Nadere informatie

September De ABN AMRO Groenlening

September De ABN AMRO Groenlening September 2018 De ABN AMRO Groenlening 1 De ABN AMRO Groenlening In dit productinformatieblad leest u wat de ABN AMRO Groenlening is en wat de belangrijkste kenmerken en risico s zijn. Duurzaam investeren

Nadere informatie

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen

Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen Zakelijk krediet 1 Zakelijk krediet. Een financiering die past bij uw plannen In deze algemene brochure leest u wat de twee belangrijkste zakelijke kredieten van ABN AMRO zijn, en wat de kenmerken en risico

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Member of the KBC group Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Twee valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

Juni Zakelijk rekeningcourant

Juni Zakelijk rekeningcourant Juni 2016 Zakelijk rekeningcourant krediet 1 Productinformatieblad Zakelijk rekening-courant krediet - Juni 2016 Het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u

Nadere informatie

BROCHURE RENTEDERIVATEN

BROCHURE RENTEDERIVATEN BROCHURE RENTEDERIVATEN In deze brochure legt de AFM de belangrijkste eigenschappen van een rentederivaat uit en zijn vragen opgenomen die u kunt stellen aan uw bank. Deze brochure kunt u gebruiken als

Nadere informatie

Valutarisicomanagement

Valutarisicomanagement Valutarisicomanagement Het beheersen van valutarisico s Borger, 26 november 2015 Inleiding valutarisico Vaak voorkomende opmerkingen 1) Valutarisico s afdekken heeft geen zin 2) Valutarisico s afdekken

Nadere informatie

introductie valutamanagement

introductie valutamanagement introductie valutamanagement valutamanagement Valutamanagement 1 Inhoudsopgave Inleiding 1 Macro-economische factoren 1.1. Valutamarkten 1.2. Wisselkoersen 1.3. Wat bepaalt de wisselkoers? 1.4. Valutamanagement

Nadere informatie

Mei Zakelijk rekeningcourant

Mei Zakelijk rekeningcourant Mei 2019 Zakelijk rekeningcourant Krediet 1 Het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO In dit productinformatieblad leest u hoe het zakelijk rekening-courant krediet van ABN AMRO werkt, en wat

Nadere informatie

Hoofdstuk 25 Valutarisico en valutabeleid

Hoofdstuk 25 Valutarisico en valutabeleid Hoofdstuk 25 Valutarisico en valutabeleid Open vragen 25.1 Philips Electronics is een van de grootste producenten van elektronica ter wereld. In het jaarverslag over 2005 schrijft het concern onder andere

Nadere informatie

Antwoorden Valuarisico 1

Antwoorden Valuarisico 1 Antwoorden Valuarisico 1 a. EUR/USD spotkoers 1,3450 EUR/USD termijnkoers 1 maand (30 dagen) 1,3450 x ( 1 + 30/360 x 0,011) / 1 + 30/360 x 0,0080) = 1,3453 2 maanden (61 dagen) 1,3450 x ( 1 + 61/360 x

Nadere informatie

de Renminbi rekening

de Renminbi rekening de Renminbi rekening Kansrijk inspelen op de internationalisering van de Chinese Renminbi Doet u zaken in of met China? ABN AMRO biedt u nu de mogelijkheid om een Renminbi rekening in Hongkong te openen;

Nadere informatie

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep

Hedging strategies. Opties ADVANCED. Een onderneming van de KBC-groep Hedging strategies Opties p. 2 Index 1. Hedging met opties 3 2. Hedging met put opties 4 3. Hedgen met valutaopties 6 Drie valutaoptiecontracten 6 p. 3 Hedging met opties Hedging komt van het Engelse to

Nadere informatie

De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering voor nu en later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO

De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering voor nu en later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Leefrente De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering voor nu en later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Leefrente De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering

Nadere informatie

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land.

= de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. 1 De wisselmarkt 1.1 Begrip Wisselkoers = de ruilverhouding tussen 2 munten De wisselkoers is de prijs van een buitenlandse valuta uitgedrukt in de valuta van het eigen land. bv: prijs van 1 USD = 0,7

Nadere informatie

lenen Extra geld als u het nodig heeft

lenen Extra geld als u het nodig heeft lenen Extra geld als u het nodig heeft extra geld als u het nodig heeft De juiste lening kiezen Een verstandige lening past bij het doel en bij uw persoonlijke situatie. 04 Meer ruimte op of naast uw betaalrekening

Nadere informatie

SPAREN IN DOLLARS? YES YOU CAN! Dankzij de USD Rekening en het USD Deposito van GarantiBank

SPAREN IN DOLLARS? YES YOU CAN! Dankzij de USD Rekening en het USD Deposito van GarantiBank SPAREN IN DOLLARS? YES YOU CAN! Dankzij de USD Rekening en het USD Deposito van GarantiBank SPAREN IN DOLLARS? YES YOU CAN! Dankzij de USD Rekening en het USD Deposito van GarantiBank GarantiBank heeft

Nadere informatie

Flexibel Pensioenplan Privé

Flexibel Pensioenplan Privé Flexibel Pensioenplan Privé 1309 Toelichting op de belangrijkste voorwaarden In uw geval kunnen sommige voorwaarden niet van toepassing zijn. Of kunnen juist andere voorwaarden gelden. De toelichting hieronder

Nadere informatie

Onze relatie met u! Een goed gesprek over

Onze relatie met u! Een goed gesprek over Een goed gesprek over Onze relatie met u! Wij houden van ons vak. Ons vak is u te helpen bij het organiseren van uw financiële zekerheid. Daar praten we veel en graag met u over. In die gesprekken stellen

Nadere informatie

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet!

De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! De 15 valkuilen om voor op te passen bij het aangaan van een lening of krediet! Wees u bewust van deze valkuilen om niet bedrogen uit te komen Pagina 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Valkuil 1. Aanbiedingen...

Nadere informatie

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590?

wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? wisselkoers Euro in Amerikaanse dollar 1,3644 Hoeveel dollar is 590? 1,3644 * 590 = $805 2300 is dan 1,3644 * 2300 =$3138,12 Hoeveel euro is $789? 1,3644 dollar = 1 euro $789 / 1,3644 =578,28 euro Bereken

Nadere informatie

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst

AEGON Rendementplan voor uw kind. Je gunt je kind een mooie toekomst AEGON Rendementplan voor uw kind Je gunt je kind een mooie toekomst Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Ook uw kind heeft een eigen wil. De wil om iemand te

Nadere informatie

HOOFDSTUK 19: OEFENINGEN

HOOFDSTUK 19: OEFENINGEN 1 HOOFDSTUK 19: OEFENINGEN 1. Op de beurs van New York worden de volgende koersen genoteerd : 100 JPY = 0,8 USD ; 1 GBP = 1,75 USD en 1 euro = 0,9273 USD. In Tokyo is de notering 1 USD = 140 JPY. In Londen

Nadere informatie

Welkom bij de HypotheekSpecialist

Welkom bij de HypotheekSpecialist Welkom bij de HypotheekSpecialist Meepraten over hypotheken Als u een huis wilt kopen, hoef u niet alles te weten over hypotheken. Het is wel in uw voordeel als u over de belangrijkste basiskennis beschikt.

Nadere informatie

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO

Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deelovereenkomst Vermogensbeheer ABN AMRO Deze overeenkomst wordt gesloten tussen: 1. u,...., en 2. de bank (ABN AMRO Bank N.V.). Wilt u dat de bank uw vermogen beheert? Dan moet u de Deelovereenkomst

Nadere informatie

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten De monteurs van ons bedrijf gaan de hele wereld over om de machines van onze klanten te onderhouden. De servicecontracten zijn vaak in vreemde valuta opgesteld.

Nadere informatie

Het Gouden Handdrukplan

Het Gouden Handdrukplan Het is uw gouden handdruk. Daar nemen wij geen risico s mee. Het Gouden Handdrukplan Een beetje conservatief is zo gek nog niet. Al sinds 1872 is Conservatrix gespecialiseerd in levensverzekeringen, pensioenen

Nadere informatie

Beleggingsmodel Fondsen

Beleggingsmodel Fondsen Beleggingsmodel Fondsen De meest comfortabele manier van beleggen Steeds afgestemd op het actuele beursklimaat Keuze uit verschillende risico s en rendementen Gecombineerde beleggingsexpertise van ABN

Nadere informatie

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO lezen? 1.2. In welke documenten van de bank staan de regels die gelden

Nadere informatie

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties U hebt of sluit een Overeenkomst voor Advies over valutatermijntransacties en valutaopties met Van Lanschot Bankiers. Bij deze overeenkomst

Nadere informatie

Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam

Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com 1 Overeenkomst Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V.

Nadere informatie

Hoofdstuk 24 Valutamarkt

Hoofdstuk 24 Valutamarkt Hoofdstuk 24 Valutamarkt Open vragen 24.1 Een valutahandelaar van een bank die in dollars handelt, krijgt op een gegeven moment de volgende gegevens op zijn beeldscherm (we gaan ervan uit dat het verschil

Nadere informatie

Hedgen van FX risico met FX opties waarom niet? Joris Vermeulen Corporate Sales 14/11/2017

Hedgen van FX risico met FX opties waarom niet? Joris Vermeulen Corporate Sales 14/11/2017 Hedgen van FX risico met FX opties waarom niet? Joris Vermeulen Corporate Sales 14/11/2017 Agenda Mifid complexiteit opdeling producten : Fx 1 : termijncontract Fx 2 : plain vanilla optie Fx 3 : barrier

Nadere informatie

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen

AEGON Rendementplan. Je wilt meer dan sparen AEGON Rendementplan Je wilt meer dan sparen Ieder mens heeft wel een droom. Een wens. Een ambitie. Ieder mens heeft een wil. Nadenken over wat je echt wilt. Iedereen doet dat van tijd tot tijd. Even stilstaan

Nadere informatie

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties voor zakelijke valutarisico s

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties voor zakelijke valutarisico s Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties voor zakelijke valutarisico s U wilt advies van ons krijgen over valutatermijntransacties en de mogelijkheid om valutatermijntransacties met ons te

Nadere informatie

Beleggen. voor beginners

Beleggen. voor beginners Beleggen voor beginners Beleggen voor beginners Inhoudsopgave Een uitgave van beginmetbeleggen.com Beleggen brengt altijd risico s met zich mee. Hoewel de informatie in dit document met de grootst mogelijke

Nadere informatie

ACHTERGRONDINFORMATIE STAALBANKIERS HYPOTHECAIRE LENING IN ZWITSERSE FRANKEN

ACHTERGRONDINFORMATIE STAALBANKIERS HYPOTHECAIRE LENING IN ZWITSERSE FRANKEN Staalbankiers N.V. Postbus 327 2501 CH DEN HAAG ACHTERGRONDINFORMATIE STAALBANKIERS HYPOTHECAIRE LENING IN ZWITSERSE FRANKEN Deze achtergrondinformatie bij de Staalbankiers hypothecaire lening in Zwitserse

Nadere informatie

Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders

Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders April 2018 Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders 1. Inleiding 1.1. Wat is het doel van dit beleid? In dit beleid leest u de werkwijze en regels die

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Een onderneming van de KBC-groep Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT

SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK OPTIMAAL VARIEREN MET RENTE EN RENDEMENT SPAARXTRA HYPOTHEEK optimaal varieren met rente EN rendement Kiezen voor de beste hypotheek betekent het optimaliseren van kansen en risico

Nadere informatie

Verklaring van beleggingsbeginselen

Verklaring van beleggingsbeginselen Verklaring van beleggingsbeginselen Inleiding Stichting Pensioenfonds APF (APF) voert de pensioenregeling uit voor de (voormalige) werknemers van AkzoNobel. Om de pensioenen te kunnen uitkeren, ontvangt

Nadere informatie

Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders

Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders Beleid van ABN AMRO over uitvoering van orders 1..Inleiding 1.1.. Wat is het doel van dit beleid? In dit beleid leest u de werkwijze en regels die de bank gebruikt als de bank orders voor u uitvoert. In

Nadere informatie

Overwaarde Hypotheek

Overwaarde Hypotheek Overwaarde Hypotheek 2 3 Benut nu uw overwaarde zonder uw huis te hoeven verkopen Een eigen huis is een belangrijk bezit. Het geld zit weliswaar vast in de stenen, maar het geeft een goed en veilig gevoel

Nadere informatie

Overwaarde Hypotheek

Overwaarde Hypotheek Overwaarde Hypotheek 2 Benut nu uw overwaarde zonder uw huis te hoeven verkopen Een eigen huis is een belangrijk bezit. Het geld zit weliswaar vast in de stenen, maar het geeft een goed en veilig gevoel

Nadere informatie

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group

Opties. Brochure bestemd voor particuliere beleggers INTERMEDIATE. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers Gepubliceerd door KBC Securities in samen werking met Euronext. p. 2 Index 1. Inleiding 3 2. Valutaopties 4 Twee valutaoptiecontracten 4 Waarom valutaopties

Nadere informatie

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group

Turbo s. Brochure bestemd voor particuliere beleggers BASIC. Member of the KBC group Brochure bestemd voor particuliere beleggers p. 2 Index 1. Hoe werken ze? 3 2. Welke kosten zijn er bij een belegging in Turbo s, Speeders, Sprinters,? 5 3. Wat zijn de voordelen van Turbo s? 5 4. Welke

Nadere informatie

De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO

De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Uitgestelde Hypotheek Aflossing De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Uitgestelde Hypotheek Aflossing Lage kosten,

Nadere informatie

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken,

Vermogensopbouw  gegarandeerde rente. De voordelen op een rij: U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Goudse Opbouwplan Vermogen opbouwen met een gegarandeerd eindkapitaal U wilt een flink bedrag opbouwen. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken, Vermogensopbouw  gegarandeerde rente aanvullingen

Nadere informatie

Productwijzer. Rentederivaten ( )

Productwijzer. Rentederivaten ( ) Productwijzer Rentederivaten 6.0012.96 (08-01-2009) 1 Rentederivaten Afhankelijk van uw situatie, de marktsituatie en marktverwachtingen kan het voor u bijzonder interessant zijn (of wellicht zelfs noodzakelijk)

Nadere informatie

ABN AMRO Vorstverletdekking

ABN AMRO Vorstverletdekking Productinformatie ABN AMRO Vorstverletdekking Blijf de vorst een stap voor Voor veel bouwondernemingen is vorstverlet een forse kostenpost. Het werk ligt stil, maar bijvoorbeeld loon- en bouwplaatskosten

Nadere informatie

Hoe de banken goud verdienen aan de renteswaps die ze u verkopen

Hoe de banken goud verdienen aan de renteswaps die ze u verkopen Hoe de banken goud verdienen aan de renteswaps die ze u verkopen Stel u sluit met uw bank een (her)financieringsovereenkomst met op het oog redelijke kredietopslagen op het Euribor. Echter, de bank verplicht

Nadere informatie

Voorwaarden Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Versie 1.0. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam

Voorwaarden Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Versie 1.0. Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam Voorwaarden Vreemde Valuta Derivatendienstverlening Franx B.V. Versie 1.0 Franx B.V. Hogehilweg 5L 1101 CA Amsterdam 088-440 5500 service@franx.com 1 Voorwaarden Vreemde Valuta Derivatendienstverlening

Nadere informatie

Advieswijzer. Zakelijke schade- en inkomensverzekering

Advieswijzer. Zakelijke schade- en inkomensverzekering Advieswijzer Zakelijke schade- en inkomensverzekering Advies via Nationale-Nederlanden Nationale-Nederlanden heeft eigen adviseurs die u informeren en adviseren over zakelijke schade- en inkomensverzekeringen.

Nadere informatie

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen

Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Meepraten over hypotheken als u een huis wilt kopen Inleiding Welkom bij ZO.nl 3 De beste rente 1.1 Kijk verder dan het laagste rentepercentage 5 1.2 De samenstelling van je maandlast 6 1.3 Pas op met

Nadere informatie

Valutaswaps. Drs. R.M. Kieft, RA 1

Valutaswaps. Drs. R.M. Kieft, RA 1 D3002^1 Drs. R.M. Kieft, RA 1 1 Inleiding D3002^ 3 2 Doelstelling D3002^ 3 3 Toepassingsgebieden D3002^ 5 4 Nadere uitwerking D3002^ 6 5 OTC-handel D3002^ 9 6 Conclusies D3002^ 10 7 Literatuur D3002^ 10

Nadere informatie

Extra Pensioen Uitkering

Extra Pensioen Uitkering Extra Pensioen Uitkering Productinformatie Extra Pensioen Uitkering, een bankspaarproduct Inhoud 1. Voor wie is deze informatie over de Extra Pensioen Uitkering bedoeld? 3 2. Algemene informatie over de

Nadere informatie

De FinTech-revolutie. Valutatransacties: snel, goedkoop, transparant

De FinTech-revolutie. Valutatransacties: snel, goedkoop, transparant November 2016 De FinTech-revolutie Valutatransacties: snel, goedkoop, transparant Doet u zaken met het buitenland? Grote kans dat u bij uw bank te veel betaalt voor uw valutatransacties. Bovendien betaalt

Nadere informatie

ABN AMRO 5,125% obligatie 2011-2014 in AUD

ABN AMRO 5,125% obligatie 2011-2014 in AUD ABN AMRO 5,125% obligatie 2011-2014 in AUD 2 Zoekt u naar een belegging met vaste rente-inkomsten? Wellicht is de ABN AMRO 5,125% Obligatie 2011-2014 in Australische dollars iets voor u. Deze Obligatie

Nadere informatie

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie?

Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Welke hypotheek past bij mijn persoonlijke en financiële situatie? Stappenplan Wat voor hypotheek past bij mij EEN ONDERNEMING VAN ABN AMRO BANK N.V. WELKE HYPOTHEEK PAST BIJ MIJ? Je hebt je pijlen gericht

Nadere informatie

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties

Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties Voorwaarden voor Advies over valutatermijntransacties U wilt advies van ons krijgen over valutatermijntransacties en de mogelijkheid krijgen om valutatermijntransacties met ons te kunnen afsluiten. Hiervoor

Nadere informatie

Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard

Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard Uw hypotheek is uw en onze blijvende aandacht waard Heeft u een hypothecaire lening of gaat u er binnenkort een afsluiten? Dan is het goed om met uw Erkend Hypothecair Planner te bekijken hoe deze het

Nadere informatie

Rabo Vreemde. Valutarekening Particulieren Productkenmerken Rabo Vreemde. Bijzondere voorwaarden Rabo Vreemde

Rabo Vreemde. Valutarekening Particulieren Productkenmerken Rabo Vreemde. Bijzondere voorwaarden Rabo Vreemde Rabo Vreemde Valutarekening Particulieren 2016 Productkenmerken Rabo Vreemde Bijzondere voorwaarden Rabo Vreemde Productkenmerken Rabo Vreemde 1 Wat is de vv-rekening? De vv-rekening is een betaalrekening

Nadere informatie

Elke dag een uur voor uzelf

Elke dag een uur voor uzelf Elke dag een uur voor uzelf AEGON LevensloopRekening Elke dag een uur voor uzelf Eerder stoppen met werken? Een paar maanden er helemaal tussenuit? Of een tijdje minder werken? Dit is allemaal een stuk

Nadere informatie

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen.

Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz. Lijfrentespaarrekening. Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen. Allianz Nederland Asset Management B.V. Allianz Lijfrentespaarrekening Sparen voor een aanvulling op mijn pensioen. Extra sparen voor een aanvulling op uw pensioen? Kies voor zekerheid met de Allianz Lijfrentespaarrekening

Nadere informatie

TREASURY & TRADING MODULE

TREASURY & TRADING MODULE TREASURY & TRADING MODULE Gebruikershandleiding Voor laptop/pc, tablet en smartphone De Treasury en Trader module zijn ontwikkeld om optimaal te presteren op zowel pc/laptop, tablets als smartphones. Uw

Nadere informatie

EMIR Voorwaarden Over-The-Counter (OTC) derivatentransacties voor ABD en RFD (de "Voorwaarden")

EMIR Voorwaarden Over-The-Counter (OTC) derivatentransacties voor ABD en RFD (de Voorwaarden) EMIR Voorwaarden Over-The-Counter (OTC) derivatentransacties voor ABD en RFD (de "Voorwaarden") 1. INLEIDING EN DEFINITIES 1.1 Deze Voorwaarden zijn een aanvulling op de ABD en/of de RFD. In geval van

Nadere informatie

Rente vergoeding Escrow Rente Producten

Rente vergoeding Escrow Rente Producten Rente vergoeding Escrow Rente Producten ABN AMRO Escrow & Settlement December 2015 Inhoud 1 De rente vergoeding voor bedragen in Escrow Rente Producten 1 Rente Product: Escrow Flexibel Deposito (EFD) 1

Nadere informatie

COLLECTIEVE GARANTIEREGELING

COLLECTIEVE GARANTIEREGELING Een aantal jaar geleden werden in Nederland de eerste internetbanken geopend. In het begin waren mensen nog een beetje terughoudend om via het internet te bankieren. Deze vrees is voor een groot gedeelte

Nadere informatie

Oefenopgaven Hoofdstuk 13

Oefenopgaven Hoofdstuk 13 Oefenopgaven Hoofdstuk 13 1 Verbazing over de beweging van de euro Lees onderstaand artikel door (FD juni 2011) en beantwoord daarna de volgende vragen: a. In het artikel schrijft men: Niettemin stijgt

Nadere informatie

Informatieblad aanvulling op uw inkomen

Informatieblad aanvulling op uw inkomen Informatieblad aanvulling op uw inkomen Waarom ontvangt u dit informatieblad? Wij vinden het belangrijk om u informatie te geven over onze dienstverlening. In dit informatieblad leggen wij uit wat u van

Nadere informatie

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08

Productoverzicht Rabo AEX Garant september-08 Dit prospectus is gemaakt voor de uitgifte van dit product en wordt daarna niet meer geactualiseerd. Als u in dit product wilt beleggen is het daarom belangrijk dat u ook alle informatie over dit product

Nadere informatie

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten Juli 2015 De monteurs van ons bedrijf gaan de hele wereld over om de machines van onze klanten te onderhouden. De servicecontracten zijn vaak in vreemde

Nadere informatie

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening

Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Uitkeringsrekening Particulier Pensioen Productvoorwaarden Aanvullend Pensioen Dit zijn de Voorwaarden Aanvullend Pensioen van RegioBank. In dit document leest u welke afspraken er gelden voor deze spaarrekening. Ook leest

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Index Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Verstandig beleggen voor een goed pensioen Verstandig beleggen voor een goed pensioen Brochure Actieve Lifecycles en Zelf Beleggen voor u als werknemer U hebt een Persoonlijk Pensioen Plan bij Delta Lloyd. Het Persoonlijk Pensioen Plan is een pensioenregeling

Nadere informatie

Dollars, Ponden en Euro s? Kies de valuta in uw SAP Business One database zorgvuldig

Dollars, Ponden en Euro s? Kies de valuta in uw SAP Business One database zorgvuldig Dollars, Ponden en Euro s? Kies de valuta in uw SAP Business One database zorgvuldig In SAP Business One kunt u verschillende valuta instellen. Bijvoorbeeld buitenlandse valuta voor buitenlandse zakenpartners

Nadere informatie

HOOFDSTUK 19: WISSELKOERS EN WISSELMARKT

HOOFDSTUK 19: WISSELKOERS EN WISSELMARKT 1 HOOFDSTUK 19: WISSELKOERS EN WISSELMARKT 1. PRIJSVORMING OP DE WISSELMARKTEN 1.1. Enkele begrippen Wisselkoers = prijs van de buitenlandse munt, uitgedrukt in nationale munt bv. wisselkoers () van de

Nadere informatie

Laat uw geld groeien!

Laat uw geld groeien! AEGON Ontslagvergoeding Sparen Ontslagvergoeding nog niet nodig? Laat uw geld groeien! Een ontslag is een ingrijpende gebeurtenis. Naast de nodige emoties speelt dan ook uw financiële situatie een grote

Nadere informatie

Dienstverleningsdocument & Productwijzer

Dienstverleningsdocument & Productwijzer Dienstverleningsdocument & Productwijzer Versie 2013-4 Uitvaartverzekering Twenthe N.V., Enschede Pagina 1 Waarom ontvangt u dit dienstverleningsdocument? Vanaf 1 juli 2013 dienen financiële dienstverleners

Nadere informatie

Wispelturige Cross Currency Basis laat valutahedgebeleid in tact Whitepaper. Augustus 2018

Wispelturige Cross Currency Basis laat valutahedgebeleid in tact Whitepaper. Augustus 2018 Wispelturige Cross Currency Basis laat valutahedgebeleid in tact Whitepaper Augustus 2018 Managementsamenvatting Voor het afdekken van valutarisico gebruiken pensioenfondsen valutaforward contracten (hierna:

Nadere informatie