Technische innovatie en

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Technische innovatie en"

Transcriptie

1 Technische innovatie en toepassingen daarvan voor mensen met autisme Welkom! Autismezorg 2.0: Blended behandelen en e Zelfmanagement

2 Even voorstellen Sophia Verstraaten Programmamanager bij afdeling Research, Development & Innovation Dr. Leo Kannerhuis

3 Vandaag Introductie Hows Webtest autisme Digitale coaches Stressmeter Quli Blended behandelmodules Vragen?

4 Dr Leo Kannerhuis Topklinische voorziening gespecialiseerd in behandeling van mensen met ASS en hun omgeving Gespecialiseerde GGZ/ Topzorg voor mensen met ASS (TOP GGZ) (Supra) regionaal behandelaanbod in generalistische basis GGZ Crisisafdeling Kenniscentrum: wetenschappelijk onderzoek en innovatie t.b.v. autismehulpverlening

5 Waarom digitale producten? Aansluiten bij de belevingswereld nu (internet, zelf tijdstip bepalen, meer thuis= minder reizen) Wens vanuit zorgkantoor: e health wordt als belangrijk middel in de toekomst gezien, aantal patiënten blijft. Naast online behandelen is face2 face contact noodzakelijk voor ASS (blended).

6 Research, Development & Innovation Onderzoek, innovatie en kennisdeling op het vakgebied van autisme Ongeveer medewerkers Bijdrage leveren aan optimaliseren van de kwaliteit van leven, maatschappelijke deelname en zelfredzaamheid van mensen met autisme. Een speerpunt: technische innovatie en toepassing daarvan in het leven van mensen met autisme. Verschillende digitale producten ontwikkeld met als doel om zelfmanagement van mensen met autisme te vergroten

7 Hows Het Dr. Leo Kannerhuis heeft samen met Ranj een serious game ontwikkeld die jongeren vanaf 14 jaar helpt met hun zelfredzaamheidsvaardigheden met betrekking tot wonen.

8 Waarom Hows? Wensen in behandeling: aantrekkelijk blijven van de training en generalisatie van aangeleerde vaardigheid Doel Hows: vergroten van zelfredzaamheid binnen het wonen en motivatie van jongeren om taken binnen de training uit te voeren. In samenwerking met jongeren met ASS (ervaringsdeskundigen) ontwikkeld.

9 Hows Verbetert woonvaardigheden Motiveert en organiseert Maakt zelfstandig wonen leuker (stimulans) Persoonlijke digitale ondersteuning op afstand en dus minder zorg aan huis Managementsysteem voor persoonlijke digitale ondersteuning op afstand.

10 Persoonlijke takenlijst Opdrachten mbt woonvaardigheden moeten in het echte leven worden uitgevoerd. Correcte uitvoering levert punten op. Punten leveren beloningen op in de game en in het werkelijke leven.

11 Virtuele coach o Herinneert aan taakuitvoering o Geeft instructies o Biedt digitale hulpmiddelen (filmpje, foto, website, persoonlijk bestand)

12 Hows Beloningen: o Virtueel: huis pimpen o Werkelijke beloningen (bijv.: vrijstelling voor taak, uitslapen, waardebon, uitje, enz.)

13 Bekijk de trailer

14 Onderzoek Hows Ondersteuners: 100 % tevreden, raadt Hows aan 67% toegenomen effectiviteit behandeling Cliënten 55% ziet meerwaarde voor eigen gebruik (betreft minder woonvaardige clienten) 64% raadt Hows aan 46% minder ondersteuning nodig door Hows Kortom: significante verbetering in huishoudelijke zelfredzaamheid aangetoond.

15 Webtest Heeft mijn kind (misschien) autisme?

16

17 Heeft mijn kind autisme? Online interactieve vragenlijst waarmee ouders zelf kunnen oriënteren of er bij hun kind mogelijk sprake is van een vorm van autisme. Test geeft op een leuke en interactieve manier voorlichting over gedragskenmerken van autisme bij jonge kinderen. Niet bedoeld voor diagnose, maar voor een eerste oriëntatie. Gericht op kinderen in de leeftijd van 1 tot 6 jaar. Ook in het Turks en Marokkaans-arabisch beschikbaar.

18 Heeft mijn kind autisme? Cijfers 2014 Aantal bezoekers gemiddeld per maand: Unieke bezoekers gemiddeld per maand: Gemiddeld aantal pagina s: 14

19 Digitale coaches Het Dr. Leo Kannerhuis heeft Coach2care: de digitale coach ontwikkeld in samenwerking met Noxqs en De Waag Society. Vermindering: Benodigde hulp Probleemgedrag Stress Verbetering: Zelfstandigheid Participatie Welbevinden

20 Je eigen digitale coach altijd bij de hand! Om zelfstandig te functioneren in bepaalde situaties zoals: op school bij een studie reizen in het openbaar vervoer De coaches zijn natuurlijk ook geschikt voor mensen die geen autisme hebben en organiseren en plannen lastig vinden!

21 Hulp zonder dat het opvalt

22 Hoe werken de coaches? Meerkeuze gesprek coach en gebruiker Voorbereidend en probleemoplossend Plannen en uitvoeren taken Gericht op zelfredzaamheid

23 De schoolcoach De schoolcoach helpt bij het vinden naar oplossingen op school bij onverwachte situaties en het plannen van taken. De app helpt scholieren op de middelbare school om zelfstandig te werken aan werkstukken, presentaties en geeft tips voor in de (gym)les en de pauze.

24 De studeercoach De studeercoach helpt studenten in het beroeps- en hoger onderwijs om zelfstandig te werken aan opdrachten, toetsen en geeft tips over stages en begeleiding. Resultaat van project Studeerwijzer. Een videowebsite voor docenten over studenten met autisme en hun begeleiding.

25 De medicatiecoach De medicatiecoach waarschuwt wanneer medicijnen ingenomen moeten worden en kan een rapportage verzorgen voor bijvoorbeeld de huisarts. Status: staat klaar voor publicatie.

26 De werkcoach De werkcoach helpt werkenden hun stress te verlagen en ondersteunt bij hun dagelijkse werkzaamheden door bijvoorbeeld tips bij verslapen en een ontspanningsoefening.

27 De OV coach De app OV coach reist met je mee op de smartphone of I Pod en helpt met het oplossen van onverwachte problemen. Training zelfstandig reizen Toepassen in de praktijk van wat je hebt geleerd. Omgaan met onverwachte situaties

28 Ervaring In trainingen van Dr Leo Kannerhuis: training OV Pilots en interesses bij verschillende gemeenten Positieve ervaringen: Niemand ziet dat ik hulp nodig heb Het is heel simpel Alleen al dat ik de ipod in mijn zak heb, geeft me zelfvertrouwen. Ik heb hem nu niet meer nodig, maar voor de zekerheid hou ik hem bij me

29 Doorontwikkeling Direct bellen vanuit de app naar een (nood) telefoonnummer dat van te voren is ingesteld. Audio en video zoals gerustellende boodschap van een ouder Directe koppeling actuale reisinfo (bij de OV coach)

30 Stressmeter Bodyguard is een stressmeter met telemonitoring voor mensen met autisme. Bestaat uit een sensor (een borstband) die je hartslag meet en een smartphone (app). Applicatie op je telefoon berekent het stressniveau (aan variatie in hartritme) Aanvulling is de pebble Biedt acute hulp op het moment van stress (ontspanningsoefeningen) Doel: vergroten van kansen in het behoud van werk. In samenwerking met de Waag Society.

31 Bekijk de demo

32 Stressmeter Stand van zaken: Doorontwikkeling Onderzoek EMDR metingen aan de hand van stressmeter

33 Digitale zelfmanagementportaal Quli staat voor Quality of Life Quli is ontwikkeld door een coöperatie van vijf instellingen waaronder het Dr. Leo Kannerhuis. Het zelfmanagementportaal is geschikt voor iedereen die zelf de benodigde of gewenste zorg wil regelen op een veilige digitale manier. Client is eigenaar van Quli.

34 Waarom Quli? Om alle los ontwikkelde apps en toepassingen een logische plek te geven voor mensen met autisme ter verhoging van zelfredzaamheid. Om cliënten beter te kunnen bedienen, aansluiten bij hun (digitale) belevingswereld. Een goede communicatiestructuur voor cliënten te kunnen leveren voor, tijdens en na behandeling.

35

36 Waar liepen we tegen aan? ICT Dagelijkse drukte Belang Vaardigheden/ koudwatervrees Actieve gebruikers met een mening

37 Ervaring behandelaar Ik kom bijna wekelijks op huisbezoek bij de gezinnen die ik in behandeling heb. Dit wissel ik af door ongeveer 1 op de 4 bezoeken te vervangen door een chat afspraak in Quli. Het geeft mij de mogelijkheid om vaker kort contact te hebben, bijvoorbeeld op de dag dat er een spannende gebeurtenis gepland staat voor de client. Mijn collega s en ik hebben de ervaring dat tekstchatten soms meer en andere informatieve oplevert die niet via een face to face gesprek zouden hebben.

38 Ervaring behandelaar Vraag: Antwoord: Zou jij het anderen aanraden en waarom? Jazeker, ik heb gemerkt dat het voor veel jongeren een manier is om rust in hun hoofd te krijgen doordat ze ergens alle gedachten kwijt kunnen. Zo raakt hun hoofd minder vol en komt er weer wat overzicht. Ik vind het echt een aanvulling op de deeltijdbehandeling, vooral omdat er soms dingen door de week spelen, als jongeren hier niet zijn en ik hiervan op de hoogte ben doordat er op dat moment de ervaringen op Quli zijn geschreven. Ook vind ik het waardevol dat in Quli de jongeren het op hun eigen manier kunnen gebruiken, inzetten en vormgeven. Hierdoor is het echt iets van hun en dat is een meerwaarde in de behandeling.

39 Ervaring cliënt Makkelijk communiceren met mijn persoonlijk begeleider en andere trainers Als ik iets kwijt wil, dan kan ik het direct in Quli zetten. Meestal reageert mijn persoonlijk begeleider snel en helpt mij verder. Wanneer ik iets in logbook zet en het later kan terugkijken. De takenlijst, omdat het mij

40 Ervaring cliënt Het belangrijkste waarvoor ik Quli ben gaan gebruiken, is de agendafunctie. Ik kan er taken inplannen om te werken aan mijn dagindeling. Maar het werkt voor mij nog niet optimaal. Zo kun je bv achteraf geen taken invoeren.

41 De voordelen van Quli Eerder op de hoogte van wat er speelt bij een cliënt en er beter op inspelen. Flexibeler in contactmomenten De cliënt behoudt zijn Quli account wanneer de behandeling is afgerond. En kan al voor de behandeling voorbereiden met Quli. Meer tevreden cliënten en op den duur efficiënter werken.

42 Lessen Implementatie medewerker: focus van training/ coaching van medewerkers moet liggen op het motiveren van de medewerkers en stilstaan bij hoe de medewerker uitlegt over Quli aan cliënten en deze motiveert om een Quli account aan te maken. Betrek ICT tijdig en laat meedenken wat mogelijk is Problemen lijken van te voren groter ( moet ik dan 24/7 beschikbaar zijn? Verplichting met enthousiasmeren werkt bij ons Gewoon beginnen!

43 Meer weten? Kijk op

44 Wat is Blended behandelen? De cliënt volgt een deel van de behandeling thuis (online). Gecombineerd met contact met de behandelaar, individueel of in een groep (face to face).

45 Blended behandelmodules Emotieregulatie voor kinderen: anders boos zijn Psycho educatie voor volwassenen Cognitieve gedragstherapie Sollicitatietraining.

46 Blended behandelmodules Ontwikkeling op basis van Behandelmodules Kaders Leo Kannerhuis Nederland Input en toetsing van behandelaren en cliënten Minddistrict Status: in ontwikkeling

47 Kijk naar de demo Anders boos zijn

48 Meer weten? Kijk dan eens op Het online platform met kennis over autisme, online behandelen en zelfmanagement met hulp van ICT.

49 Vragen? Ideeën? Opmerkingen?

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep

Eerst. lukken. dacht ik dat gaat niet. Humanitas MentorMaatjes onder de loep Eerst dacht ik dat gaat niet lukken Humanitas MentorMaatjes onder de loep Mentormaatjes zijn jonge en gemotiveerde vrijwilligers in de leeftijd van 18 en 35 jaar die leerlingen ondersteunen bij wie het

Nadere informatie

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen

Handreiking. Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen Handreiking Social media en de JGZ Een wereld vol kansen Colofon Titel Social media en de JGZ. Een wereld vol kansen. Een uitgave van NCJ, februari 2012 Auteurs Krijn Pons, Robert Kroon, Alares Marcel

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

laat je talenten voor je werken!

laat je talenten voor je werken! Programma Autisme en Werk Deze brochure is ontwikkeld in het kader van het Brugproject van de NVA. Dit project is onderdeel van en financieel mogelijk gemaakt door het programma Autisme en Werk. Dit programma

Nadere informatie

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers

Zelfmanagement voor studenten met ASS. Handleiding Trainers Zelfmanagement voor studenten met ASS Handleiding Trainers 1 Colofon 2013 HAN. HAN SENECA heeft bij het samenstellen van deze handleiding de uiterste zorg nagestreefd. Desondanks kan niet volledig worden

Nadere informatie

Tijdwijzer Zorg: Hoe werken we (beter) met onze tijd?

Tijdwijzer Zorg: Hoe werken we (beter) met onze tijd? Tijdwijzer Zorg: Hoe werken we (beter) met onze tijd? Praktisch werkboek voor zorgteams Gabriëlle Verbeek Inhoud 1. Inleiding 3 2. Tijdsbeleving in de zorg 4 3. Hoe kijk je naar je tijd? 6 4. Tijdsdiagnose

Nadere informatie

Toolkit. 4you(th) samenwerking GGZ UWV. Jongeren GGZ-problematiek en Wajong

Toolkit. 4you(th) samenwerking GGZ UWV. Jongeren GGZ-problematiek en Wajong Toolkit 4you(th) samenwerking GGZ UWV Jongeren GGZ-problematiek en Wajong Inhoud toolkit Pagina 1. Inleiding 03 2. Vormen van samenwerking 6 - Varianten van samenwerkingen uitgewerkt 8 - Wijzigingen 10

Nadere informatie

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19

LOOPBAANBEGELEIDING 7 MAATSCHAPPELIJK WERK 9 ZIEKTEVERZUIM 11 OUTPLACEMENT 13 RE-INTEGRATIE 15 RE-INTEGRATIE 1E SPOOR 17 RE-INTEGRATIE 2E SPOOR 19 2 Mensen terugbrengen naar de arbeidsmarkt of ze begeleiden naar een ander beroep. Dat is de missie van WerkCompleet. We beschikken over alle competenties en kwaliteiten die voor dit inspirerende werk

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo.

B&O Info Tel.: 06-20657425 E-mail: info@bo-info.nl Internet: www.bo-info.nl Twitter: @bo_info Facebook: https://www.facebook.com/bo. Er is niet één antwoord te geven op de vraag hoe vaak of hoe lang een kind op een tablet, smartphone of computer mag. Dat hangt sterk af van het kind en de situatie. Deskundigen zijn het er wel over eens

Nadere informatie

CCV Leerkring Jeugd en Veiligheid

CCV Leerkring Jeugd en Veiligheid CCV Leerkring Jeugd en Veiligheid Sociale Media en Jeugdgroepen, 30 september 2014 Sociale media en (aanpak) jeugdgroepen Arnoud Grootenboer, coördinator Social Media/Politie Eenheid Rotterdam (06) 29434320

Nadere informatie

leo kannerhuis nederland www.leokannerhuisnederland.nl een uitgave van

leo kannerhuis nederland www.leokannerhuisnederland.nl een uitgave van een uitgave van leo kannerhuis nederland www.leokannerhuisnederland.nl De partners van Leo Kannerhuis Nederland Parnassia Groep regio Zuid-Holland en Zeeland www.parnassia.nl GGZ Noord-Holland-Noord regio

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE

Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE Jaarwerkplan 2015 Stichting SHINE Mirjam van der Leer SHINE Houten De Slinger 2 3995 DE Houten www.shinehouten.nl Inhoudsopgave Missie en Visie Jaarwerkplan 2015: p. 3 p. 6 1. Doelstellingen en uitgangspunten

Nadere informatie

Gebruik mij als kompas, ik ken de richting beter dan je denkt. Over begeleiding van mensen met ASS bij studie- en beroepskeuze

Gebruik mij als kompas, ik ken de richting beter dan je denkt. Over begeleiding van mensen met ASS bij studie- en beroepskeuze Gebruik mij als kompas, ik ken de richting beter dan je denkt Over begeleiding van mensen met ASS bij studie- en beroepskeuze Marijke van Son Studentnummer: 2171084 Juni 2012, Beek en Donk Onderzoeksbegeleider:

Nadere informatie

Businesscase Meerwaarde Blended Hulpverlening

Businesscase Meerwaarde Blended Hulpverlening Businesscase Meerwaarde Blended Hulpverlening februari 2013 Uilke Duinstra, adviseur Stichting E-hulp.nl In opdracht van MOgroep 2 Managementsamenvatting Achtergrond De MOgroep Welzijn & Maatschappelijke

Nadere informatie

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

ADVIESRAPPORT. Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn. 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!] ADVIESRAPPORT Vrijwilligerstekort verminderen op korte termijn Opdrachtgever: BCGO! Auteur: Lieuwe Geesing & Johnny Ligtlee Groningen: Maart 11 1 Inhoudsopgaven: 2 februari 2011 [ADVIESRAPPORT BC GO!]

Nadere informatie

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring

De toekomst van online opvoedingsondersteuning. Perspectieven vanuit de kenniskring De toekomst van online opvoedingsondersteuning Perspectieven vanuit de kenniskring 2013 Nederlands Jeugdinstituut Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van

Nadere informatie

#HASHTAG JRB SOCIAL MEDIA DE STEM VAN BORSELSE JONGEREN TOPIC. Magazine

#HASHTAG JRB SOCIAL MEDIA DE STEM VAN BORSELSE JONGEREN TOPIC. Magazine #HASHTAG Magazine TOPIC SOCIAL MEDIA DE STEM VAN BORSELSE JONGEREN JRB Voorwoord: Iedereen heeft een mening. Ook jongeren hebben over alles wel hun mening klaarliggen. Wij vinden het belangrijk dat deze

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Inhoudsopgave Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Hoe werkt ontwikkelen in dienstverlening? 7 Duurzaam ontwikkelmodel dienstverlening 9 De medewerker dienstverlening

Nadere informatie

Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg. Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen

Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg. Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen ict-zorg: VERPLEEGKUNDIGEN aan zet! ICT-ZORG: VERPLEEGKUNDIGEN AAN ZET! Boodschappen vanaf de werkvloer over de implementatie van ICT in de zorg Rolien de Jong Jorien Kruijswijk Jansen STG / Health Management

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 ehealth, een overzicht

Hoofdstuk 2 ehealth, een overzicht Hoofdstuk 2 ehealth, een overzicht Samenvatting ehealth heeft verschillende verschijningsvormen: Online informatie Social media Zelftesten Online Communicatie (inclusief videocommunicatie) Sensortechnologie

Nadere informatie

TECHKNOW ALLES OVER JONGEREN VAN NU TECHKNOW 2013 TECHKNOW ALLES OVER JONGEREN VAN NU 2013. www.techniektalent.nu TRENDS VOL.

TECHKNOW ALLES OVER JONGEREN VAN NU TECHKNOW 2013 TECHKNOW ALLES OVER JONGEREN VAN NU 2013. www.techniektalent.nu TRENDS VOL. TECHKNOW ALLES OVER JONGEREN VAN NU TRENDS VOL. #02 2013 TECHKNOW 2013 TechKnow 2013 ondersteunt het technisch bedrijfsleven bij de communicatie met jongeren vanaf het moment dat zij een keuze maken voor

Nadere informatie

SOCIAL MEDIA IN ZORG EN WELZIJN

SOCIAL MEDIA IN ZORG EN WELZIJN SOCIAL MEDIA IN ZORG EN WELZIJN MAAIKE GULDEN JULIETTE VAN DER WURFF SOCIAL MEDIA IN ZORG EN WELZIJN DAT ZORGT BETER! SCRIPTUM Copyright 2015 Maaike Gulden & Juliette van der Wurff Grafische vormgeving

Nadere informatie

Actenz. meedenken meedoen

Actenz. meedenken meedoen Actenz meedenken meedoen 2 Welkom bij Actenz Ieder mens wil zijn leven vormgeven naar eigen inzicht, wil deelnemen aan het alledaagse leven en aan het maatschappelijke verkeer. Actenz begeleidt mensen

Nadere informatie

Opleiding tot Verpleegkundige

Opleiding tot Verpleegkundige Bekijk de video van Az-Eddine met Layar 2015 2016 Opleiding tot Verpleegkundige Bachelor of Nursing / voltijd - duaal Deze brochure is verrijkt met Alumnus Müberra Çetin bij het Sophia Kinderziekenhuis

Nadere informatie

training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis

training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis training voor volwassenen met een autisme-spectrumstoornis (ass) informatie voor cliënten, belangrijke anderen en verwijzers maart 2012 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Visie

Nadere informatie

Duurzame trainingen in dienstverlening

Duurzame trainingen in dienstverlening Duurzame trainingen in dienstverlening Wat lees je in dit boek? Waarvoor kun je terecht bij PubliContact? 4 Wat gebeurt er allemaal in dienstverlening? 5 Waarom zou je kiezen voor PubliContact? 6 Hoe werkt

Nadere informatie

Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen. Leerlingparticipatie versnelt het gebruik van ict op school

Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen. Leerlingparticipatie versnelt het gebruik van ict op school Gebruik de ict-leer-kracht van leerlingen Leerlingparticipatie versnelt het gebruik van ict op school Inhoud Voorwoord 3 Zeven ideeën voor leerlingparticipatie 4 Praktijkvoorbeelden 7 RSG Stad & Esch 7

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie