de tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum/Swichum

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "de tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum/Swichum"

Transcriptie

1 de tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum/Swichum Maart 2015

2 APK KeurIng 19,95 all In uw Peugeot EN haaima elly Hofstede - Peugeot 208,,Voor mijn werk als mediator moet ik veel rijden. Ik maak heel wat kilometers en kom op de vreemdste plaatsen. Gelukkig maakt de Peugeot 208 het auto-rijden tot een groot feest. De 208 is comfortabel, lekker wendbaar, efficiënt en niet te vergeten: stoer. De mooie vormgeving spreekt iedereen aan en roept veel positieve reacties op. Ja, ik ben blij met mijn auto. De nieuwe Peugeot 208 is dé auto waar ik al tijden naar op zoek was. Net zoals er over Wurdum, de Elfstedentocht, het fierljeppen of het skûtsjesilen wordt gesproken Zo wordt er ook over haaima gesproken. Want haaima, met vestigingen in Wurdum, Burgum, Leeuwarden en Franeker, is een begrip in Fryslân. Daar wordt iedere klant op maat bediend. Prachtige personenauto s, bestelwagens haaima lost elk mobiliteitsprobleem op. Bij haaima vindt u alles voor de heilige koe! Samen halen wij het beste uit uw auto. Dat is ècht haaima! Auto HAAIMA: niets Is Beter. HAAIMA Peugeot dealer Haaima Wurdum Werpsterdijk 1 - Tel.: (058) Haaima leeuwarden Saturnusweg 6 - Tel.: (058) Haaima Franeker James Wattstraat 4 - Tel.: (0517) Haaima Burgum Mr. W.M.O. van Veenweg 34 - Tel.: (0511)

3 de 3 tuorkefretter Utjefte fan Doarpsbelang Wurdum en Swichum 47e jier gong nû 3 15 maart Abonneminten: Ynhâld Rob Broersma G. Emersonstrjitte 12 tel.: bankrekken: NL51 RABO Adfertinsjes: Redaksjeadres: Werpsterdyk 9, 9088 BZ Wurdum kopij volgend nummer inleveren voor de eerste van de maand Redaksje: Ralph Ferwerda Bettie Jongbloed Ale Postmus Tjitske Swierstra Anke Visser Doarpsbelang: skriuwer: Anneke Hijman G. Emersonstrjitte BG Wirdum. tel website: Typewurk en lay-out: Hendrik Hiemstra Fan e toer besjoen 5 Nijkommelinkjes 7 Mededelingen Dorpsbelang 9 Waterrecreatie 10 Gollenieuws 13 Dit ben ik 20 Dorpenteam 21 Welkom bij Leerhuis 23 Wandeltocht Strooi en bloei 25 Hoe regel ik mijn nalatenschap 25 Cupping 26 Bingo middag UVV-PKN 29 Donateurs UVV 29 Hondenlogeerhuis 31 De bistedokter 33 Leeuwarder molendagen 35 Bingo 36 De Kriich Wergea 38 Brassband 39 Sjongnocht Reduzum 41 Activiteiten kerkje Swichum 41 Open dag Tennisvereniging 42 Eieractie WWS 43 Maatschutjas 43 ZOA collecte 45 Verhuizing 45 Agenda 46 Servicepagina 49 Foto foarside Lammetjes bij moeder schaap. Ook al hebben we geen echte winter gehad, de lente is in aantocht.

4 Boven Knipkeamer Rixt! Bel of mail voor een afspraak! Dinsdag, donderdag en vrijdag koopavond! OPENINGSTIJDEN: Di. t/m vrij: uur/ uur Di.-, don.- en vrij.avond: uur Zaterdag: uur Tevens: ZONNEBANK Behandeling op afspraak NAGELSTUDIO ZONNEBANK Lytse Buorren 11, Wirdum t weesliefvoorjehuid Openingstijden: Dinsdag uur Wo. t/m vr uur Zaterdag uur Lytse Buorren 11, Wirdum (Beëdige) oersettings en tolketsjinsten fanút en nei hast alle talen W.R. Fisherstrjitte BH Wurdum Till. (058) Faks (058) Thússide lid NGTV VERTAALBUREAU IT LJOCHT Frysk Dútsk Frânsk Ingelsk Poolsk Deensk Russysk Spaansk Sweedsk Italjaansk Tsjechysk Slowaaksk Nederlânsk en oare talen

5 5 Fan e toer sjoen Make over Mania Het is onmiskenbaar: Koning Winter, voor zover hij er is geweest, blaast geleidelijk de aftocht en maakt plaats voor Prinses Voorjaar. De lente komt er aan! Dit mooie seizoen in wording draagt de belofte in zich van steeds langere dagen, meer buiten leven en een frisgroen ontwakende natuur. Alles is nog nieuw. Nieuw leven als er lammetjes worden geboren, nieuwe blaadjes die uit hun tere knoppen springen, nieuw zonlicht dat door de grauwsluier van de voorbije maanden heen breekt. Maar het is dadelijk ook de tijd om af te rekenen met even banale als vervelende zaken zoals: groene aanslag op je tuintegels, uitpuilende schuurtjes en stof, vuil en rotzooi in het algemeen. Juist ja, De Grote Schoonmaak. Op het moment dat de Lidl adverteert met motorpakken, de klok een uur vooruitgaat en op TV de wielerklassiekers beginnen, weet je dat je aan de bak moet. Nu behoor ik zelf tot het neurotische type. Ik hang juist aan orde, netheid en regelmaat. Opruimen is mijn tweede natuur. Maar de chaoten onder ons hebben er doorgaans meer moeite mee. Nou ja, ze zien er nog net niet als de Himalaya tegenop. Als ultieme smoes om niks te hoeven doen, poneren ze de stelling dat opruimen zinloos is. Het wordt immers toch in no time weer vies en rommelig. Met een puberende dochter in huis kan ik dit als ervaringsdeskundige wel beamen. Maar wonen in een huis dat er permanent uitziet alsof er zojuist een bom is ontploft, is ook weer niet je dat. Maar er is ook een middencategorie. Dat zijn de Jekyll and Hyde-achtigen die qua opruimen een tweeslachtige persoonlijkheid hebben. Misschien bent u wel zo iemand. Meestal slordig, maar soms ten prooi aan opruimwoede, vooral in het voorjaar? Ruim je meestal netjes op maar hou je een paar kamers gemakshalve altijd dicht omdat het daar één grote zwijnenstal is? Bingo! Veel chaoten lijden vaak aan perfection paralysis : ze raken in een lichte staat van paniek als ze zien wat er allemaal gedaan moet worden. Omdat ze nooit alles gedaan krijgen en zich overweldigd voelen, doen ze uiteindelijk helemaal niks. Voor deze categorie is er toch licht aan het einde van de tunnel. Als je niet wilt opruimen om een schone leefomgeving te krijgen, doe het dan voor het welzijn van je geest. Want wetenschappelijke inzichten claimen dat opruimen niet alleen leidt tot orde en rust in je huis, maar ook in je hoofd. Ik durf zelfs

6 6 te beweren dat een opgeruimd huis leidt tot feel good momenten als je iedere keer vindt wat je zoekt en snel, zodat je méér tijd overhoudt voor de dingen die echt belangrijk zijn in het leven. Als je bijna alles wat je in huis hebt ook daadwerkelijk gebruíkt. Dat is namelijk niks minder dan een kick, met de bijbehorende adrenalinestoot. Ook is er weinig zo bevredigend als het gevoel dat je bekruipt als je met een ferme zwaai alle puinzooi in de container mikt. En omdat dit gevoel verslavend werkt, voorspel ik zelfs dat je het ook opgeruimd zult willen houden. Uiteraard is ook over dit fenomeen een boek geschreven. Zo ontdekte ik na een korte zoektocht op internet Zen and the Art of Housekeeping: The Path of Finding Meaning in your Cleaning. De auteur, ene Lauren Cassel Brownell, gaat daarin zelfs nog een stapje verder als ze schrijft over de geestelijke weldaad van het huishouden doen: Ik probeer te denken dat huishouden is als een korte geestelijke vakantie. Ik laat mijn gedachten de vrije loop zoals ik dat ook doe op een wandeling of duik in het zwembad. Ik kan soms met oplossingen komen voor problemen waarvan ik zelf niet wist dat ik die had. Wie heeft ooit geweten dat dit mogelijk was? Terwijl je op je knieën de vloer van de badkamer schrobt, ben je in werkelijkheid op vakantie! Dé oplossing in tijden van economische crisis. En in plaats van naar die dure yoga- of meditatieles te gaan, kun je ook gewoon één voor één de lamellen van al je jaloezieën afstoffen. De afstompende repeterende bewegingen zullen je uiteindelijk in dezelfde staat van trance brengen. Helemaal gratis en voor niks! Opruimen is het nieuwe mediteren. Niks Ashram in India, maar gewoon een Make Over Mania in je eigen huis. Niks Eten, Bidden, Beminnen maar Stoffen, Dweilen, Ordenen. Het is Zen, het is Yin-Yang, het is Sheng Fui. Wie kan jou nu nog tegenhouden? Ale Postmus De earste dei fan de lente is net itselde as de earste lentedei. Der kin somtiden wol in moanne tusken sitte.

7 7 Op moandei 2 maart is de frysktalige film BAK yn bioskoop Cinema yn Ljouwert yn premiêre gongen. BAK is in ferfilming fan it boek BAK fan Sietse de Vries. Oan dizze film hawwe ek ferskate spilers fan toanielferiening Nut en Nocht út Wurdum meiwurke. Ik neam Wouter de Vries, Durk Boonstra, Wilma Bosch, Tjitske de Vries, Sjoukje de Jong en Ale Postmus. Binne jimme nijsgjirrich dan kinne jimme dizze film sjen op Omrôp Fryslân tillevyzje. Op 6, 7, 8 en 9 maaie wurdt hy yn fjouwer dielen útstjoerd.

8 Anne de Jong U i t v a a r t z o r g Zorgvuldig en met aandacht Dag en nacht bereikbaar Buorren DK Raerd T Dag en nacht bereikbaar

9 9 Nieuws en mededelingen vanuit Dorpsbelang Vergaderdata Dorpsbelang Dinsdag 7 april Maandag 11 mei Maandag 1 juni Maandag 7 september Maandag 5 oktober Maandag 2 november Maandag 7 december De vergadering begint standaard, tenzij anders aangegeven om uur. Tussen uur en 20 uur is er inloop spreekuur in de Golle. Jaarvergadering Dorpsbelang en Golle bestuur Woensdag 25 maart om 19:30 uur in de Golle. Duurzaam groen en ALV Dorpsbelang De algemene ledenvergadering (ALV) op woensdag 25 maart van de Golle en Dorpsbelang wordt dit jaar weer gecombineerd. Wethouder Thea Koster en dorpenmanager Jitse de Vries zijn aanwezig tijdens de ALV. De gecombineerde ledenvergadering bestaat uit een kort huishoudelijk deel, eerst van de Golle en daarna van Dorpsbelang. De agenda van het Golle-deel kunt u lezen in de rubriek Gollenieuws. Tijdens het deel van Dorpsbelang worden de notulen van vorig jaar, het algemeen jaarverslag en het financieel jaarverslag besproken. De stukken liggen tijdens de avond voor u ter inzage en worden op geplaatst. Voor de pauze willen we de gebruikelijke onderdelen van een ALV afhandelen. Na de pauze willen we graag de plannen betreffende duurzaam groen met u delen. Meer informatie over dit onderwerp vindt u elders in de Tuorkefretter. Bij de vergadering van 2 maart heeft Jurjen van der Weg, na 10 jaar werkzaam te zijn geweest als dorpenmanager, afscheid van ons genomen. Jurjen heeft ons dorp bijgestaan met veel plezier en tevredenheid. Dit is wederzijds. Voor vragen konden we altijd bij hem terecht. Zo heeft hij veel voor ons betekend. Zijn opvolger is Jitse de Vries, waar we kennis mee hebben gemaakt.

10 10 Pilot nieuw groenbeheer in Wirdum In de vorige Tuorkefretter hebben we t hier al over gehad en inmiddels zijn we verder gekomen: Wirdum is binnen Leeuwarden pilotdorp geworden voor een meer op natuur gericht maaibeheer, zoals dat ook in heemtuinen gebeurt. Zoals jullie al hebben kunnen zien is ook begonnen met de herinrichting van de houtwal tegenover De Golle en het aangrenzende grasveld. Wil je er meer van weten? Op de jaarvergadering van Dorpsbelang op woensdag 25 maart zal een en ander toegelicht worden. Als spreker is uitgenodigd de heer Bram Bleeker die bij de gemeente Leeuwarden werkt. Stekjesdag bij De Golle Zaterdag 11 april kun je in de voorjaarszon bij de Golle stekjes kopen, verkopen of ruilen. Dorpsbelang zorgt voor een bakje koffie of thee. Er zijn plantjes van tuinplanten, eetbare wilde planten, moestuinplanten, karakteristieke dorpstuinplanten te ruil en te koop. Je kunt er vogelhuisjes of een kruidenbak (zien) timmeren en de lekkere en gezonde kruiden erin passen direct kopen. Misschien dat Vogelwacht Wirdum ook mee doet. Als er andere wensen en ideeën opborrelen, mail ze dan naar Dorpsbelang via Of bericht het aan één van ons. Mocht je stekjes willen inbrengen, dan vinden we het leuk om dat te horen. Tijdens de stekjesdag is er ook informatie beschikbaar over het waterrecreatieplan voor Wirdum. Het gaat over het idee van de trailerhelling bij de tennisbaan en aanlegplaatsen voor passanten en eigen bootjes. Namens Dorpsbelang, Werkgroep Groen Froukje Boonstra, Anneke Postema, Jaap de Boer, Johan Kruiger, Yvonne van Manen Waterrecreatie Wirdum In onze dorpenvisie staat dat we meer met waterrecreatie willen doen. De sloepenroute is nu zo goed als klaar en om het nog beter te maken, werken we aan een plan voor ligplaatsen (voor passanten en bewoners) en een trailerhelling. Zo kunnen we ons dorp aantrekkelijker maken, ook voor bezoekers en sportvissers. De gemeente helpt mee aan het plan. Wat is het idee?

11 11 1. Trailerhelling Voor sportvissers en dagrecreanten willen we graag een trailerhelling. Onze speurtocht kwam uit op de tennisbaan. Met de Tennisvereniging (i.v.m. gedeeld eigendom) is gesproken en zij vinden het prima want t biedt hen ook kansen om de boel wat te verbeteren. Omdat het huidige parkeer terrein van de tennisvereniging niet heel groot is, moet er iets in oostelijke richting uitgebreid worden. Gerekend is met 15 meter. 10 meter extra parkeren en 5 meter voor een groene rand. De grond is in bezit van de gemeente en met pachter Jelle Bakker is gesproken en hij stelt zich positief op als er ook maar een goed hekwerk komt voor de schapen. Idee voor trailerhelling, principeschets (Johan Kruiger) 2. Passantenhaven Met de gemeente is een rondgang gemaakt om te kijken naar een geschikte plek voor enkele ligplaatsen zodat passanten een bezoekje kunnen brengen aan het dorp. Daarbij kwamen we uit op de oeverrand naast het schelpenpad bij de Pastorijsingel. De vaart is daar breed genoeg (ca 18 m). Hier kunnen ligplaatsen haaks op de wal komen. Men legt met de punt naar de wal aan. Op de wal zal een nieuwe dekbalk geplaatst moeten worden met ringen voor het vastleggen van de bootjes. De achterkant van de bootjes kunnen met lijnen vastgezet worden aan meerpalen. Voor één of twee ligplaatsen

12 12 zou mogelijk nog met een haaks op de wal geplaatste eenvoudige steiger gewerkt kunnen worden. 3. Ligplaatsen Algerasingel Langs de Jacob Algerasingel liggen veel bootjes die in bezit zijn van Wirdumers (meeste mensen wonen aan de Algerasingel). De bootjes liggen op willekeurige manier langs en op de wal. Het oogt rommelig en is ook lastig voor het maaien (de gemeente heeft eerder al een oproep gedaan om de groenstrook weer vrij te krijgen). Het zou hier verbeteren wanneer er eenvoudige ligplaatsen gemaakt worden. 4. Markering sloepenroute De sloepenroute verbindt Goutum via Wirdum en de Wergeaster Ringvaart op de staande mastroute. Er wordt al goed gebruik van gemaakt en het blijkt dat sommigen het toch lastig vinden om de juiste route te vinden. Dat willen we graag verbeteren door eenvoudige en herkenbare routemarkeringen te plaatsen. Bijvoorbeeld door middel van eenvoudige palen (gerecycled kunststof) die in het water staan met daarop richtingaanwijzingen. Dakkoffers Bagageboxen Fietsdragers en meer... Verkoop & verhuur uitsluitend op afspraak Veenema Verhuur Legedyk AA Wirdum T M E

13 13 Tot slot Dit zijn de ideeën en we zijn in overleg met de gemeente en met diverse personen en partijen, ook om de financieringsmogelijkheden te verkennen. Er zal nog wel wat water door de Wirdumervaart moeten voordat het klaar is maar we hebben goede moed. Mocht je meer willen weten over deze plannen, tijdens de stekjesmarkt op 11 april is hier meer informatie over te verkrijgen in De Golle. Je kunt ook contact opnemen met Johan Kruiger of mailen met Dorpsbelang Namens Dorpsbelang, Johan Kruiger Gollenieuws Jaarvergadering 25 maart 2015 Op woensdag 25 maart wordt de jaarvergadering van de Golle gehouden. De jaarvergadering van de Golle wordt dit jaar voor de vierde keer gecombineerd met de jaarvergadering van Dorpsbelang. Aanvang: uur. Agenda jaarvergadering de Golle 1. Opening 2. Vaststellen agenda 3. Ingekomen stukken en mededelingen 4. Vaststellen verslag jaarvergadering Golle 2 april 2014 (zie hieronder en op 5. Jaarverslag Golle 2014 (gepubliceerd op en ter inzage tijdens de vergadering) 6. Financieel verslag Golle (ter inzage tijdens de vergadering; verslag is inclusief de activiteitencommissie Gollefreonen) 7. Bestuursverkiezing Golle. Dit jaar zijn er geen aftredende bestuursleden 8. Ontwikkelingen rond de Golle 9. Rondvraag 10. Sluiting deel ledenvergadering de Golle Aansluitend volgt de jaarvergadering van Dorpsbelang. We hopen u allen te mogen verwelkomen op woensdag 25 maart vanaf uur in dorpshuis de Golle.

14 De Seize 9, Grou, Tel Vestiging Wirdum, Tel Utiliteitsbouw Woningbouw Waterbouwkundige werken Restauratie en renovatie Onderhoud en verbouw Diverse diensten - 24-uurs service - WVG aanpassing - zomer-/winterklaar service vakantiewoningen

15 15 Verslag jaarvergadering de Golle 2 april 2014 Aanwezigen: - Bestuur de Golle: Wytske Hoekstra, Hilde Spithost, Ronald Bruggen, Jan Klaren, Alina de Boer en Jappie de Kroon (notulist). - Ongeveer 25 bezoekers (zie notulen/presentielijst Dorpsbelang Wirdum/Swichum). Aanvang: uur 1. Opening jaarvergadering de Golle De voorzitter van het bestuur van de Golle, Wytske Hoekstra, heet de aanwezigen van harte welkom. Dit is de derde keer dat Dorpsbelang en de Golle samen hun jaarvergadering houden. 2. Vaststellen agenda De agenda wordt ongewijzigd vastgesteld. 3. Ingekomen stukken en mededelingen - Er zijn geen ingekomen stukken. - Bestuurslid Bert Zwerver is verhinderd. 4. Verslagen dorpshuis de Golle a. Vaststellen notulen jaarvergadering Golle (tevens gepubliceerd op De notulen van de vorige jaarvergadering zijn gepubliceerd op de website van de Golle. De notulen worden onveranderd vastgesteld. b. Jaarverslag Golle (gepubliceerd op De secretaris geeft een korte toelichting op het jaarverslag (ligt ter inzage). Ook dit verslag is na te lezen via de site van de Golle. Wat opvalt dat er in 2013 sprake was van veel gebouwelijke gebreken die tot hoge kosten hebben geleid. c. Financieel verslag Golle (inclusief activiteitencommissie Gollefreonen) Het financieel jaarverslag (ligt ter inzage) wordt, aan de hand van een digitale presentatie, toegelicht door de penningmeester. De baten zijn ongeveer ,- en de lasten ongeveer ,-. De inkomsten komen hoofdzakelijk uit de verhuur van ruimtes en de omzet van de Golle. Dit ook met dank aan de Gollefreonen die veel activiteiten in en rondom de Golle organiseren. M.b.t. de uitgaven zijn voornamelijk de huisvestingskosten

16 16 (gebouwelijke kosten, energiekosten en hypotheek) een grote kostenpost. De boekhouding van de Golle is door een onafhankelijke accountant gecontroleerd en in orde bevonden. De accountant heeft de penningmeester decharge verleend. Een schriftelijk verslag van de accountant is op te vragen bij de penningmeester. d. Financieel verslag Gollefreonen Het financieel verslag van de Gollefreonen is ook dit jaar integraal opgenomen in het jaarverslag van de Golle. 5. Bestuursverkiezing Golle Aftredend en niet herkiesbaar zijn: Wytske Hoekstra (voorzitter) en Alina de Boer (lid). Tijdens een kort afscheidswoord wordt stil gestaan bij de inzet van Wytske en Alina voor het bestuur van de Golle. Het bestuur heeft Geartsje Talsma bereid gevonden zich kandidaat te stellen. Er is nu nog sprake van één vacante plek in het bestuur. Hierover is het bestuur inmiddels in onderhandeling met een mogelijke kandidaat. De voorzitter heet het nieuwe bestuurslid van harte welkom in het bestuur van de Golle. 7. Rondvraag M.b.t. kostenbesparende maatregelen in relatie tot de hoge energiekosten, geeft de penningmeester aan dat er o.a. bezuinigd zal worden op de krachtstroomkosten (lichtere aansluiting) en op de stroom- en gaskosten (afsluiten nieuw contract met leverancier). Op verzoek zal het bestuur bij een volgende jaarvergadering de vaste huurders een aparte uitnodiging versturen voor het bijwonen van de jaarvergadering. 8. Sluiting De voorzitter bedankt de aanwezigen voor hun inbreng en sluit de jaarvergadering van dorpshuis de Golle. Vernieuwde site (internet) voor de Golle Eind 2014 zijn we gestart met het opzetten van een nieuwe lay-out voor onze site op het internet. Met enige externe hulp, is een opzet gemaakt voor deze nieuwe site met een uiterlijk dat meer bij deze tijd past. Daarnaast zullen we meer ons best doen om de inhoud zo actueel mogelijk te houden. De meest belangrijke activiteiten worden aangekondigd, de laatste nieuwtjes worden bekend gemaakt, verslagen en foto s van afgelopen activiteiten worden

17 17 gepresenteerd en uiteraard staat ook algemeen nieuws over de Golle op onze site. Ik kan nog meer benoemen maar bij deze nodig ik u uit om zelf eens een kijkje te nemen op onze vernieuwde site Wij zijn erg tevreden en hopen met deze nieuwe opzet, nog meer te kunnen voldoen aan de informatievoorziening voor de inwoners van Wirdum en Swichum. Nieuwe beheerder Fenne Holl In het januarinummer van de Tuorkefretter hebben we het al aangekondigd, maar we hebben een nieuwe beheerder. In de maand januari hebben we nadere afspraken gemaakt over de inzet van Fenne als beheerder en de overdracht tussen Elske en Fenne is zo goed als afgerond. Per maart kunt u contact met haar opnemen m.b.t. eventuele huur van ruimtes of het houden van activiteiten in de Golle. Daarnaast is het mogelijk dat Fenne contact met u opneemt met het verzoek om vrijwilligerswerkzaamheden te verrichten in en ten bate van de Golle. Fenne is bereikbaar via de mail gmail.com of telefonisch Vernieuwing gymmaterialen Met dank aan onze (vasthoudende) penningmeester, hebben we eind 2014 extra budget van de gemeente ontvangen voor de vervanging/aanschaf van gymmaterialen. In nauw overleg met KDO en de scholen, zijn inmiddels de klimtouwen en een aantal turnbanken vervangen. In 2015 gaan we, in overleg met KDO, verder kijken welke materialen we moeten vervangen. Vernieuwing inventaris Recent is het erg verouderde meubilair van onze bovenzaal vernieuwd. Ook in deze ruimte beschikken we nu over strakke moderne stoelen en tafels die een nog meer uitnodigend karakter bieden voor het houden van activiteiten in deze ruimte. Ook onze verouderde geluidsboxen waren aan vervanging toe. De geluidskwaliteit liet te wensen over en ook technisch voldeden de boxen niet meer aan de eisen van deze tijd. Dit is reden geweest om over te gaan tot vervanging van de geluidsboxen. De boxen worden alleen gebruikt bij activiteiten die in de Golle plaats vinden. Namens het bestuur van dorpshuis de Golle, Jappie de Kroon, secretaris

18

19 19 Dit ben ik Vanaf maart vindt u een nieuwe rubriek in de Tuorkefretter. Iedere maand maken we op een bijzondere manier kennis met een kind uit Wirdum. De prachtige foto s worden gemaakt door Valentine Wiersma van likephotos.nl, waarvoor veel dank! Portret van een kind uit Wirdum. Esmeralda Schram (12) 1. In welke klas en op welke school zit je? Ik zit op de Uniaskoalle in groep Met wie woon je in huis? Met mijn vader, moeder en mijn broertje. zit. 3. Wat is je lievelingseten? Het liefste wat ik eet is lasagne omdat er mozzarella en groente in 4. Wat is je lievelingsmuziek? DJ, want er zit een lekker beat in. 5. Wat is je lievelingssport? Paardrijden, want ik doe het al heel lang. 6. Als je voor een dag een dier zou kunnen zijn, welk dier is dat dan? Een uil, omdat je de hele nacht kunt jagen en heel goed kunt kijken. 7. Wat wil je later worden? Dat weet ik nog niet. 8. Waar word je blij van? Van gitaar spelen want daar word ik lekker rustig van. 9. In welke tijd zou je willen leven? In de steentijd want daar waren ze heel creatief met aardewerk. 10. Hoe ziet je leven er over tien jaar uit? Ik ben een harde werker en heb mijn studie afgerond.

20 ELTS MINSKE IS OARS ELTS ÔFSKIE IS OARS Anna Bijlsma Jorwert

21 21 Deze week ben ik bij een gezin geweest die problemen heeft met de opvoeding van hun kinderen. Ze vertellen dat de kinderen niet luisteren en gedrag vertonen waar zij als ouders niet blij van worden. Via het consultatiebureau word ik bij dit gezin ingeschakeld. Ik ga in gesprek met beide ouders. Als meitinkers/sociaal werkers van het dorpenteam (bij de coöperatie Amaryllis, voor alle dorpen ten zuiden van Leeuwarden) gaan we op huisbezoek. We hebben als Amaryllis afgesproken dat we de zorg zoveel mogelijk dichtbij houden: eenvoudig waar het kan en ingewikkeld (en duur) als het moet. In het gesprek met de ouders ontstond iets moois waarover ik graag schrijf. Bij de ouders aan de keukentafel vlogen, na de eerste kennismaking, de verwijten over de tafel. Moeder was volgens vader te laks en te goed voor de kinderen en moeder verweet vader te streng te zijn en het kind geen ruimte te geven om te spelen. Ze geven nog meer voorbeelden en vertellen over de ruzies die ze samen hebben maar ook met de kinderen. Ik probeer de ouders anders te laten praten samen. Niet meer in verwijten maar in wensen. Ik geef daarbij twee dieren als voorbeeld: de hyena en de giraffe. De hyena is een agressief dier. Hij bijt en gaat op achterbakse wijze om met zijn prooi. Hij valt de prooi van achteren aan. De giraffe is een groot dier en staat met vier poten stevig op de grond. Het is het (land)dier met het grootste hart. Door de lange nek kan hij goed rond kijken en observeren. Ik laat de ouders oefenen in de taal van deze dieren. Hyena: Jij zegt altijd ja wanneer hij snoep vraagt. Giraffe: Ik zou graag willen dat hij geen snoep meer krijgt vlak voor het eten. Zullen we dat samen afspreken? Hyena: Je luistert nooit naar me. Giraffe: Je kijkt op je mobiel, terwijl ik tegen je praat. Ik zou het fijn vinden even te praten zonder de mobiel er bij. Zou je de mobiel even weg kunnen leggen? Hyena: Je helpt me nooit bij het naar bed brengen van de kinderen. Giraffe: ik zou het fijn vinden wanneer we samen de kinderen naar bed brengen. Eigenlijk is het de taal van de wensen en niet de taal van de verwijten. Twee weken later kom ik terug bij dit gezin. We zitten weer aan de keukentafel. Beide ouders geven een verrassend antwoord als ik hen vraag hoe het gaat. Beide hebben geoefend met de taal van de dieren (deze

22 HET BESTE VAN EIGEN BODEM Wijnproeverijen Relatiegeschenken Verjaardagsservice Internetwinkel Wijnadvies Nederwijn is leverancier van Nederlandse wijnen. We kopen in bij de beste Nederlandse wijnproducenten en leveren in heel Nederland. Bezoek onze webwinkel en bekijk ons assortiment Nederlandse wijnen en bijproducten. Wilt u een wijnproefavond organiseren? Ook dan bent u bij ons aan het goede adres. We zeggen niet voor niets: Nederwijn, het beste van eigen bodem! NEDERWIJN Jacob Algerasingel AV WIRDUM - T (058) F (084)

23 23 theorie komt van Marchal Rozenberg, een Amerikaanse psycholoog die schrijft over geweldloze communicatie) en beide geven aan dat het tussen hen beter gaat. In plaats van verwijten, stellen ze elkaar vragen en uiten hun wens. En waar ze erg verbaasd over zijn, is dat de kinderen het ook oppakken. Ook beide kinderen die eerder niet luisterden formuleren nu wensen. Op de keukentafel staat een familie van giraffen : een knuffel, een houten giraffe uit de wereldwinkel en twee kleine sleutelhanger giraffen. Moeder zegt: zodra het dreigt mis te gaan, dan schuiven we de giraffen naar voren en denken we na over hoe we het beter kunnen zeggen en vragen. Ik rond het gesprek af en rijd tevreden terug naar kantoor. Dorpenteam van de gemeente Leeuwarden Welkom bij het leerhuis 2015 Bylden fan de Preker/ Beelden van Prediker. Hoe soe de Preker derby sitte? Wat hat er ús te sizzen? Hoe aktueel is dat? Een avond ontmoeting, gesprek, verbeelding en muziek rond verhalen uit dit kleine maar aansprekende bijbelboek van toen gecombineerd met verrassende werkvormen van nu. De schrijver van dit Bijbelboekje Prediker leefde waarschijnlijk in de derde eeuw voor Christus. Het is een verzameling van bespiegelingen, wijsheden, goede raad. Heel bekend geworden woorden uit zijn boek zijn: Alles is ijdelheid en najagen van wind en ook Alles heeft zijn tijd. Maar er valt nog veel meer in te ontdekken. Het leerhuis wordt voorbereid door Haije de Boer, Elske Roorda-Posthuma, Meindert Reitsma en ondergetekende. De avond vindt plaats in de Fikarij op woensdagavond 18 maart van uur. Opgave is heel welkom in verband met de voorbereiding van de avonden. Maar ook als u spontaan wilt komen: welkom! Wij hopen u en jou te ontmoeten. Namens de voorbereidingsgroep, Ds Wiebrig de Boer-Romkema

24 Wilt u onderhoud aan uw woning of schip? Martin s klusservice is van alle markten thuis. Timmerwerk, elektra, installatie- en tegelwerk. Alles is in vakkundige handen. badkamer plaatsen tegelwerk groepenkast uitbreiden CV-ketel plaatsen slaapkamer verbouwen WC-renovatie keuken plaatsen kastenwand slaapkamer badmeubel plaatsen nieuwe dakkapel lekkage verhelpen vaste trap plaatsen scheepselektronica ombouwen garage dakramen plaatsen glas plaatsen Hof 15, Wirdum Tel Timmer-, Installatie- en Onderhoudswerk Bas2wielers laat je rijden! Voor meer informatie kijk op onze nieuwe website: Bas van Brussel Jacob Algerasingel AV Wirdum

25 25 Wandeltocht Strooi en Bloei op zondag 26 april Een verzorgde, verrassende wandeltocht, georganiseerd door de kerken van Wergea, Warten en Wirdum! Aanvang in de BIDLER te Wergea. De tocht is voor alle wandelaars, die 8 (max 14) kilometer kunnen wandelen, en voor fietsers, die soms even geduld moeten hebben om te wachten op de wandelaars. Een ontmoeting in de voorjaarslucht met verrassende activiteiten. Verzamelen: tussen 11 en uur. Start: 12 uur. Aankomst met nazit tussen 15 uur en 17 uur in de Bidler. Kosten voor de tocht (inclusief eten, drinken en verwennerij) 7,00. Aanmelden kan tot 21 april via website (Op deze site staat steeds de laatste aanvullende informatie) Namens de kerken van Wergea, Warten, Wirdum en Warstiens, Jan de Boer Hoe regel ik mijn nalatenschap? Op de jaarvergadering van Uitvaartvereniging Gedenkt te Sterven woensdag 18 maart gaat Tineke Castelein, kandidaat-notaris bij Mook de Notaris te Surhuisterveen, een lezing geven betreffende nalatenschap. Met aandacht voor o.a. het erfrecht, het opmaken van een testament, de erfbelasting en het mogelijk verlagen van de eigen bijdrage voor de zorg. Op deze avond kan Tineke eventuele vragen beantwoorden. Graag willen wij ook niet-leden van de uitvaartvereniging uitnodigen om deze lezing bij te wonen. De ledenvergadering begint om 20 uur voor leden. Vanaf uur begint de lezing, iedereen is dan van harte welkom. Oant sjen. Ida Boonstra, secretaris

26 Cupping 26 Cupping is een oude Chinese massagetechniek, die al eeuwenlang wordt toegepast binnen de Oosterse geneeskunde. Hoe werkt het? Een cup zuigt zich vast op de huid doordat een partieel vacuüm wordt gecreëerd. Door het vacuüm wordt de huid omhoog getrokken, waardoor het onderliggende bindweefsel en spiersysteem worden gestimuleerd. Het belangrijkste effect van cupping is de algemene verbetering van de circulatie van energie en bloed, waardoor het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt geactiveerd. Methoden Stilstaande cupping betekent dat een of meerdere cups op een bepaalde locatie wordt of worden geplaatst en daar enkele minuten blijven rusten. We spreken van bewegende cupping wanneer een of twee cups op de huid worden geplaatst en over de huid worden bewogen. De huid is van tevoren ingesmeerd met een massageolie, zodat de cups over de huid glijden. Er zijn verschillende manieren om bewegende cupping in te zetten. Het is afhankelijk van de klacht. Bewegende cupping is met name geschikt voor grote gebieden met een spierlaag, zoals de schouders, de rug, de benen en armen. Indicaties Het is van belang om de bloed- en energiedoorstroming te verbeteren. Indicaties die daarmee verband houden zijn: Ontspanning en versoepeling van gespannen spieren. Activering van gebieden waar het bloed gestagneerd is Ondersteuning van gebieden waar sprake is van chronische stagnatie zoals: spijsverteringsklachten, pijn, bewegingsbeperking en gewrichtsklachten Hoofdpijn, schouder,-nek,- en rugpijnen Littekenweefsel Winterhanden en wintervoeten Detoxing (cupping verwijdert veel afvalstoffen uit het lichaam) Contra-indicaties Het is niet aan te raden cupping toe te passen: Op de buik of rug van zwangere vrouwen Bij open of ontstoken wonden, ontstoken organen en aderen Als er sprake is van een hernia of verschoven wervels

27 27 Bij spataderen, moedervlekken, littekens na kanker en maligne tumoren Bij mensen met cardiovasculaire problemen (omdat cupping de bloeddoorstroming verandert) In geval van hevige vermoeidheid. Cupping vergt namelijk energie van het lichaam om te herstellen. In de praktijk Sinds kort pas ik cupping ook toe in mijn eigen massagepraktijk. De resultaten zijn schitterend en ik zie dat veel mensen er baat bij hebben. Demonstratie Om kennis te maken met Cupping geef ik op zaterdag 28 maart tussen 10 en 16 uur een aantal demonstraties. Een demonstatie duurt ongeveer een half uur. Locatie: Bollemanssteech 4 Heb je interesse om een demonstratie bij te wonen geef je dan op via ileya.nl of bel naar Er zijn geen kosten aan verbonden. Jaap de Boer Een aantal foto s waarbij cupping is te zien: Het aanbrengen van de cups Na 5 minuten duidelijke verkleuring op de schouders door stagnatie in het behandelde gebied

28 28

29 29 BINGO! Op donderdag 26 maart is het weer tijd voor onze jaarlijkse bingomiddag. Altijd gezellig, bingo! En een mooie afsluiting van onze winteractiviteiten. De dagen worden langer en de tijd om buiten te zijn breekt weer aan. Toch is dat nog maar afwachten, gezien een aantal weerspreuken die op maart van toepassing zijn: - maart roert zijn staart - wil maart reeds donder, dan is sneeuw in mei geen wonder - nooit is maart zo zoet, of hij sneeuwt een volle hoed - een droge maart is goud waard - een droge maart en een natte april is naar de boer zijn wil - maartse buien, die beduien, dat de lente aan komt kruien Daarom kunnen we op deze laatste donderdag in maart nog wel binnen zijn om samen na de bingo het voorjaar in te luiden met het bekende maitiidsslokje. Voor mooie prijzen wordt weer gezorgd. De entree is 4,- (inclusief slokje). Iedereen is van harte welkom op deze gezellige middag. Wij beginnen om 14 uur in de Fikarij. Wilt u graag van huis worden gehaald? Belt u dan even met: - Jaap Peenstra tel: of - Simon Turkstra tel: Donateurs U.V.V. Wirdum Swichum Nogmaals een vriendelijk verzoek om het rekeningnummer van de U.V.V. bij uw bank voor automatische jaarlijkse incasso aan te passen. De overstapservice wordt nu definitief per 28 maart beëindigd. Ons banknummer is NL97 RABO t.n.v. U.V.V. Wirdum Swichum. Penningmeester, J. Peenstra

30 B E H A N D E L I N G VA N : Likdoorns Eelt Schimmel (mycose) nagels Diabetische voet Reumatische voet Ingroeiende nagels Wellness Gellak (Orly) Ook voor kinderen! DECLARATIE BIJ ZORGVERZEKERAAR (VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN) ESMIRAS MEDISCH PEDICURE Jacob Algerasingel AV Wirdum FR tel

31 31 Hondenlogeerhuis het warme nest Aangezien wij in november 2014 helaas afscheid hebben moeten nemen van onze lieve Golden retriever Diantha en wij haar toch wel erg missen, zijn wij sinds 1 januari begonnen met een logeerhuis voor honden. Omdat wij zelf onze hond ook liever bij iemand thuis onder brachten als we eens een dagje of langer weg moesten, dachten wij dat dit voor andere mensen vast ook wel zou gelden. Vandaar dat we gestart zijn met deze kleinschalige opvang in ons eigen huis. Voor de honden betekent dit: lekker vrij kunnen rondlopen in ons huis of tuin, regelmatig uitgelaten worden en veel persoonlijke aandacht en knuffels. In principe vangen we per keer één hond tegelijk op, meer kan ook maar alleen als de honden bij elkaar horen. Opvang is mogelijk voor een dag (deel), een weekend of meerdere dagen of weken. Het hangt altijd af van onze eigen agenda of en voor hoe lang uw hond kan komen. We vragen een bijdrage van 8,00 per dag. De hond neemt zijn eigen voer, speeltjes, mand (bench) e.d. mee. We vinden het prettig als u eerst een keer komt kennismaken met uw hond zodat we van beide kanten kunnen zien of er een klik is. Heeft u belangstelling of wilt u vrijblijvend nadere informatie dan kunt u ons bellen ( of ) of mailen: Vriendelijke groeten, Jaap en Alina de Boer

32 LET OP! Wijziging van de avondspreekuurtijden per 7 april 2015 We hebben besloten om na Pasen de open avondspreekuren uit te breiden en te vervroegen. In plaats van uur kunt u vanaf 7 april terecht van uur. Tevens zal de balie vanaf dan de hele dag open zijn voor het maken van afspraken en het ophalen van medicijnen of dieetvoeding. Vanaf 7 april zijn de open spreekuren: ma. t/m vr. van uur en van uur Daarbuiten uitsluitend op afspraak. Balie is geopend van uur Zegt het voort!

33 33 Groot changement in onze praktijk In januari was het weer eens tijd om de balans op te maken. En dat bedoel ik niet alleen boekhoudkundig. Je loopt na wat er naar tevredenheid gaat en wat er voor verbetering vatbaar zou kunnen zijn. We oefenen tenslotte een beroep uit met een hoge mate van dienstbaarheid in het vaandel. Zo hadden we al enige tijd het plan de openingstijden van de praktijk behoorlijk uit te breiden. Ook namen we de spreekuurtijden onder de loep. Bovendien willen we meer op afspraak gaan werken. Wat goed is moet je niet veranderen. Maar wat beter kan, moet je aan durven passen. Wat dat betreft is de kogel door de kerk: na Pasen worden de open avondspreekuren van tot 19 uur uitgebreid en vervroegd naar 17 tot 18 uur. Daarnaast zal vanaf 7 april de praktijk de hele dag van 8 tot 18 uur geopend zijn voor het maken van afspraken en het ophalen van medicatie, vlooienmiddelen en dieetvoeding, etc. Op deze manier hopen we vooral tegemoet te komen aan de wensen van onze clientèle. Er is binnen onze dierenartsenpraktijk nog een heel ingrijpende verandering en wel in de personele bezetting. Na een periode van maar liefst 38 jaar heeft Lolke Kalsbeek in verband met zijn pensionering de maatschap verlaten. Kees Uil is zijn opvolger. Kees is al ruim anderhalf jaar werkzaam in onze praktijk en zijn inzet wordt beloond met een plaats in onze viermansmaatschap. In 2015 zal Lolke overigens op parttime basis betrokken blijven bij de praktijk om diverse werkzaamheden uit te voeren op de melkveebedrijven. Lolke s vrouw Jantsje is wel gestopt met haar werkzaamheden in onze praktijk. Bovendien is per 1 januari Daniëlle Keekstra onze praktijk komen versterken. Daniëlle is in 2011 afgestudeerd als dierenarts en heeft in de afgelopen jaren bij verschillende praktijken elders gewerkt. Naast de vertrouwde gezichten zult u ook bij de balie en aan de telefoon een nieuwe dame aantreffen. In maart is Janet Bakker namelijk als dierenartsassistente in onze praktijk gestart. We zien de inbreng van beide nieuwe gezichten met vertrouwen tegemoet. Indachtig ons logo zal het hele team van de Dierenartsenpraktijk Reduzum- Grou z n uiterste best blijven doen om uw huisdier(en) gezond te houden of beter te maken! Menno J. Wiersma, Dierenartsenpraktijk Reduzum-Grou

34 34 specialist in robotmaaiers advies aanleg onderhoud Werpsterdyk 9, 9088 BZ Wurdum. Tel: / Voor je hele hebben en houden Hypotheken maar ook verzekeringen en pensioenen Als u een hypotheek afsluit, is het verstandig meteen uw andere financiële zaken onder de loep te nemen. Zijn uw hypotheeklasten nog te dragen bij werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Maar ook uw pensioenvoorziening kan een factor zijn in het hypotheekadvies. Onze adviseurs zijn van alle financiële markten thuis en helpen u eventuele risico s af te dekken en onwelkome verrassingen uit te sluiten. Franklinstraat 21, Leeuwarden. (058) DUIDELIJK VERHAAL

35 35 Leeuwarder molendagen Op 11 en 12 april zijn de molens rond Leeuwarden bemand. De molenaars hebben de molens in het zeil en staan klaar voor de bezoekers. Het zijn de spinnekoppen aan de Zwette, de molens van de Hempensmeer, de Froskepôle, de spinnekop in de groene ster, de Bullemolen en twee Wynmotoren, de Ysbaan en de Hounsdyk. Ook Sies Wobbes, aan de weg naar Warstiens, doet mee met zijn molens. De mensen van de molens willen graag uitleg geven over de molen en hun hobby. Meer informatie is te vinden op de website Leeuwarder molendagen met een interessante fietsroute. Van harte welkom. Tjitte Talsma

36 36

37 Efkes puzzelje 37

38 38 Fanfareorkest De Kriich, o.l.v. Michiel Sybesma, geeft zaterdagavond 14 maart 2015 een concert met als rode draad Jazz & als gast Allard Buwalda in MFC de Bidler te Wergea. Allard Buwalda is al jong gestart in de Friese HaFaBra- wereld als saxofonist en is tegenwoordig, na zijn conservatoriumopleiding, actief als professioneel musicus. Het is haast onmogelijk dat u hem nog nooit gehoord of gezien heeft; actief in shows van Paul de Leeuw (De Kwis), The Voice of Holland, Idols, X-Factor en de Edwin Eversband; daarnaast meespelend op cd s van Alain Clark, Marco Borsato, Krystl of als lead-alt/ solist deeluitmakend van o.a. The Skymasters, AB-4, The Beau Hunks, Cor Bakker-4 en tot 2007 het Jazzorchestra of the Concertgebouw. Op het gezamenlijke programma staan o.a. Bakerstreet van Gerry Rafferty en Dat Mistige rooie beest van Rogier van Otterloo, naar een arrangement van Thijs Oud. Uiteraard komt de Kriich zelf ook ruim aan bod met een zeer gevarieerde playlist. Een tipje van de sluier: Rise like a phoenix is het winnende lied van Conchita Wurst, Eurovisiesongfestival 2014, Oblivion van Astor Piazzolla, met een mooie solo voor de sopraansaxofoon maken o.a. deel uit van het programma. Praktische informatie: Locatie: MFC de Bidler. Kerkbuurt PB Wergea

39 39 Zoals in de vorige Tuorkefretter vermeld, vindt op 21 maart ons donateurs concert plaats. Het belooft een zeer swingend concert te worden en de voetjes kunnen van de vloer! Er komen namelijk drie dansparen van de dansschool Omar Smids! De dansparen worden begeleid door muziek van de Brassband en zullen dansstijlen laten zien als de Quickstep, de Samba en de Cha Cha Cha. Het concert is in de Golle en begint om 20 uur. Jullie zijn allen van harte welkom! Vorig jaar hebben we muzieklessen gegeven aan de beide basisscholen in Wirdum en later ook op de basisschool in Wytgaard. Beide trajecten werden afgesloten met een zeer geslaagd concert waar de jeugdleden in het middelpunt stonden. Door de jeugdconcerten van de afgelopen jaren zijn er nu zeven gemotiveerde en getalenteerde jeugdleden die elke week les krijgen van John Blanken, tevens de dirigent van de Brassband. Ook dit jaar gaan we wekelijks weer muzieklessen geven aan basisschoolkinderen. Dit keer aan de kinderen van groep 5 tot en met 8 van het Klaverblad in Techum. Een week voor de voorjaarsvakantie zijn deze lessen gestart. Op 18 april zal als afsluiter een concert gegeven worden. Meer informatie hierover volgt, maar zet de datum alvast in de agenda! Namens het bestuur van Brassband Wirdum, Henriët Scheepsma

40 Schrans NB Leeuwarden tel.: (058) René Brouwer Timmer- en onderhoudsbedrijf mobiel Voor al uw timmer- en onderhoudswerk in huis en er buiten. Swichumerdyk AP Wirdum

41 41 Concert Sjongnocht in Reduzum Op 29 maart geeft het koor Sjongnocht uit Reduzum haar jaarlijkse uitvoering, o.l.v. dirigent Jan van der Wal. Het koor zal een aantal liederen ten gehore brengen in verschillende talen, in het genre vrolijk tot licht klassiek. Ook zullen er één Nederlands en een paar Friese liederen gezongen worden. Tevens hebben we een gastoptreden van pianist Rob Poiesz en zangeres Annette Vis. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Rob Poiesz. U bent van harte welkom op zondag 29 maart om 16 uur in de kerk van Reduzum. Entree is vrij. Activiteiten kerkje van Swichum Op 21 maart doen we mee aan NL-DOET, de landelijke vrijwilligersdag. Het is de bedoeling de kerk van binnen en van buiten schoon te maken en we willen graag de bar schilderen. We vragen daarbij hulp van vrijwilligers. Wie biedt zich aan? Dat kan via of via telefoon (Sietske). We beginnen s ochtends om 9 uur met koffie en gebak en sluiten zo rond de klok van half een af met een lekkere lunch. Op 26 maart komt Maarten Oversier met de interactieve workshop Tranen van onze voorouders. We leven in een heel rationeel ingerichte maatschappij waarin weinig bekend is over hoe gebeurtenissen die zich in voorgaande familiegeneraties hebben voorgedaan, doorwerken naar de volgende, hoe wij nog belast zijn met zaken die zich onder onze voorouders of ouders hebben afgespeeld. In vaktermen wordt dit unfinished business genoemd. Aanvang s avonds acht uur, inloop vanaf half acht. Op 29 maart s middags van 3 tot 5 komt het koor Just for fun uit Grou hier optreden. Dit koor heeft een breed scala wat het repertoire betreft dus voor elk wat wils. Graag tot kijk in Swichum, Jan en Sietske Smidstra

42 Tennisvereniging Wirdum-Swichum Open Dag op 28 maart 14:00-17:00 uur Zaterdag 28 maart is er weer een Open Dag op ons tennispark aan de Swichumerdyk 33 voor jong en oud. Deze open dag is speciaal bedoeld om kennis te maken met tennis en onze vereniging. Ben je al lid? Neem dan een vriend of vriendin mee. Onder begeleiding van onze trainers kan iedereen spelenderwijs ontdekken of ze tennis een leuke sport vinden. Doe je sport- of tennisschoenen aan en neem je racket mee. Heb je geen racket, geen probleem, er zijn rackets aanwezig. En natuurlijk staat er een hapje en een drankje klaar. Voor kinderen is er een kleine verrassing. Informeer op de open dag naar ons aantrekkelijke kennismakingspakket voor nieuwe leden!

43 Eieractie vv WWS 43 Woensdag 1 april organiseert voetbalvereniging WWS haar jaarlijkse eieractie. Tussen zes en acht uur s avonds gaan wij van deur tot deur om de eieren te verkopen. 6 eieren 2 10 eieren 3 20 eieren 5 30 eieren 7 PS. Denkt u aan het opgeven voor het buurtenvoetbal op 26, 27, 28 en 30 april? Dat kan nog tot 10 april via adres: activiteitencommissie v.v. WWS Maatschutjassen De strijd om de fel begeerde wisselbeker is in februari in alle hevigheid los gebarsten. Er werden deze maand twee wedstrijden gespeeld, maar wie eind maart met de eer gaat strijken is op dit moment nog niet bekend. Ook na de wedstrijden in februari zijn er nog vele kanshebbers. De uitslagen: 6 februari: 1e 2e 3e B. Duhoux T. Tinga O. Postmus A. Bouma P. de Boer W. Duhoux 20 februari: 1e 2e 3e B. Duhoux U. Postmus P. de Boer J. Adema W. Duhoux T. Tinga De volgende schutjasavond is op: 27 maart. Opgeven kan bij G. Kielstra ( ), B. Duhoux ( ), A. Boomsma ( ) Tot ziens bij het schutjassen, Griet en Arjen

44 Deskundig, betrouwbaar en betrokken jaarrekeningen fi scale adviezen loonadministraties belasting - aangiften bedrijfseconomische adviezen bedrijfsoverdrachten samenwerkingsvormen subsidies Wismastate 9 Postbus AB Leeuwarden T (0888) F (0888) E

45 45 ZOA Hulp Hoop Herstel Van 23 maart tot en met 28 maart gaat de ZOA collecteweek weer van start. ZOA biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Vluchtelingen hebben hulp nodig om te kunnen overleven en om hun leven weer op te bouwen. De opbrengst van de jaarlijkse huis-aan-huiscollecte kan voor veel mensen een lichtstraal van hoop en een begin van herstel betekenen! Kijk voor meer informatie op Harmke Schaftenaar Verhuisd Na bijna 19 jaar met veel plezier in Wirdum gewoond te hebben, zijn we verhuisd naar Leeuwarden. We hebben een mooi plekje gevonden aan de Potmarge. Jullie zullen ons nog geregeld in Wirdum treffen bij WWS, toneel en dorpsfeest. Sierk en Jikke Noordhoff De Opslach 12, 8934 DC Leeuwarden

46 46 Agenda van 15 maart tot 1 mei De Bidler Muzykferiening De Kriich Wergea uur Duhoux Jaarvergadering uitvaartvereniging Gedenkt te Sterven uur Fikarij Leerhuis uur Bij de Golle Grof tuinafval uur De Golle Donateursconcert Brassband uur Nikolaestsjerke NL-Doet uur De Golle Jaarvergadering Dorpsbelang uur De Fikarij Gemeenteavond Protestantse Gemeente Wirdum uur De Fikarij Bingo UVV/PKN uur Nikolaestsjerke Workshop Tranen van onze voorouders uur Duhoux Schutjasavond uur Bij de Golle Grof tuinafval uur Tennisveld Open dag Tennisvereniging 29-3 Nikolaestsjerke Just for Fun uur Kerk Reduzum Sjong Nocht 1-4 Dorp Eieractie vv WWS 11 en 12-4 Leeuwarden e.o. Leeuwarder molendagen 18-4 Afsluitconcert Brassband Wirdum uur Bidler Wandeltocht Wergea 26-4 De Golle Bingo Wilt u een vergadering, feestavond of iets anders organi seren, spreek dan de datum af met ons Ag enda bureau bij Baukje Dol, telefoon: Zo voor komt u, dat u met een lege zaal zit. Niemand kan op 2 plaat sen tegelijk zijn.

47 47 Kerkdiensten in de Sint Martinuskerk uur da. W. de Boer-Romkema 4 e zondag 40 dagentijd uur da. F. van Keulen, Winterswijk 5 e zondag 40 dagentijd uur da. W. de Boer-Romkema Palmzondag uur da. W. de Boer-Romkema Witte donderdag, Maaltijd van de Heer mmv projectkoor uur da. W. de Boer-Romkema Goede Vrijdag. mmv projectkoor uur Stille Zaterdag kerk open tot uur, geen dienst uur da. W. de Boer-Romkema Paaswake, mmv. projectkoor Na afloop paasontbijt in de Fikarij uur da. W. de Boer-Romkema Paasmorgen, mmv Brassband uur ds. P. Beintema, Leeuwarden uur da. W. de Boer-Romkema Op onze website vindt u meer informatie over onze gemeente. Het wekelijkse zon-dagboek bijvoorbeeld geeft een indruk (met foto s) van de dienst van de voorgaande zondagen.

48

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge:

Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: DE KOERIER ANBO - WEMELDINGE Februari/Maart 2016 Activiteiten commissie A.N.B.O. afdeling Wemeldinge: Cathrien Kole Bonzijweg 14 tel. 621386 Corrie Mol Kon. Wilhelminastraat 20 tel. 621400 Adri de Lange

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Hartelijk dank aan alle opruimers na het Verkleedfeest. De school zag er maandag helemaal opgeruimd uit en dat is fijn beginnen!

Hartelijk dank aan alle opruimers na het Verkleedfeest. De school zag er maandag helemaal opgeruimd uit en dat is fijn beginnen! 27 Februari 2015 1 Agenda Di 3 mrt Algemene ouderavond 20.00 Ma 9 mrt Kunstweek hout Za 14 mrt Klusdag Ma 16 mrt Studiedag BHV alle klassen vrij Di 17 mrt Ouderavond klas 1/2 Fonteintje wk 9 Aanwezigheid

Nadere informatie

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten

TOETS NT2-1 schrijven. Goed voorbereid slagen. voor het staatsexamen NT2 programma 1. Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN. niveau B1. tijdsduur: 120 minuten Goed voorbereid slagen voor het staatsexamen NT2 programma 1 Opgavenboekje nr. 1 SCHRIJVEN niveau B1 tijdsduur: 120 minuten Deel 1: Zinnen afmaken 15 opdrachten Maak de zinnen af: 1. Het is in de vakantie

Nadere informatie

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin.

REGELS. Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 61 61 REGELS 1 Onderstreep de pluralisvorm in de zin. 1 Ik woon met mijn gezin in een rijtjeshuis met vier slaapkamers. 2 De vijf appartementen in deze flat zijn heel klein. 3 Hij heeft een groot huis

Nadere informatie

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Info. Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten. Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Info Aanraken, knuffelen en meer... Informatie voor cliënten Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde Inhoud INHOUD 1. Waar gaat het over 3 2. Aanraken 4 3. Hoe noem jij dat? 5 4. Baas over

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Het Theeblaadje Juni 2015

Het Theeblaadje Juni 2015 Het Theeblaadje Juni 2015 Het Theehuis is een wijklocatie van zorgorganisatie Het Spectrum. Het is een gezellig ontmoetingscentrum voor 55-plussers waar diverse activiteiten plaatsvinden. Het Theehuis

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp In dit nummer Geboren * Website www.leenderstrijp.com Overleden * School en winkel Leenderstrijp Nieuwe bewoners * Agenda Welzijn&Zorg * Carnaval 2015 De STRIEPER Nieuwsbrief Stichting Buurtschap Strijp

Nadere informatie

september 2015 Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl

september 2015 Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl september 2015 Nieuwsbrief 36 Veldweg 1A 7973KH Darp 0521-342287 veldwikke@talentwesterveld.nl Agenda 1 september Informatieavonden groep 3/4/5 (19.00) en groep 6/7/8 (19.30) 2 september Informatieavond

Nadere informatie

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015

Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 Dorpshuis de Utwyk M. Smitstraat 27, 9072 AL Nij Altoenae. Tel (0518)402753 Nieuwsbrief voor het seizoen 2014-2015 We staan weer voor een nieuw seizoen en als bestuur en activiteitencommissie kijken we

Nadere informatie

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor

Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord. Nieuwe leidinggevenden bij SDW stellen zich voor SDWNIEUWS Informatie voor cliënten, ouders en cliëntvertegenwoordigers oktober 2010 BELANGRIJKE Informatie voor jou, lees dit blad goed! Directeur/bestuurder Peter Meijs aan het woord > Lees verder op

Nadere informatie

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden!

NIEUWSFLITS. De verbouwing op het nieuwe adres is nog in volle gang maar het beloofd helemaal geweldig te worden! NIEUWSFLITS Augustus 2015 Beste ouders/verzorgers en leden, Het is alweer augustus 2015, de zomervakantie vliegt voorbij. En wat is er een hoop gebeurd in de afgelopen weken. Wij hebben afscheid genomen

Nadere informatie

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 Jubileum en afscheid juffrouw Jannie. Op 21 november is juffrouw Jannie 40 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Dit is natuurlijk een

Nadere informatie

Algemene informatie week 36

Algemene informatie week 36 Algemene informatie week 36 Wij heten alle peuters, leerlingen, ouders, opa s en oma s heel hartelijk welkom en wensen iedereen een fijn, goed, gezellig, leerzaam jaar toe. Samen maken we er een mooi jaar

Nadere informatie

IK DANS. Penningmeester

IK DANS. Penningmeester Wadenoijen 10-09-2015 Jaargang 24 Waayer Nieuws 2 www.waayer-wadenoijen.nl IK DANS Aanstaande donderdag starten we met de eerste danslessen van het project IK DANS! Alle kinderen moeten op gymschoenen

Nadere informatie

ROFFELTJE. Hij ziet het niet

ROFFELTJE. Hij ziet het niet Spechtstraat 49, 3853 VA, Ermelo, 0341-552284 ROFFELTJE > Hij ziet het niet Vol vertrouwen legt hij zijn kleine bruine handjes in die van mij. Ik heb zwarte Piet gezien vertelt hij me met glanzende bruine

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal.

Nieuwsbrief nr. 4 KALENDER INHOUD. December, 2015. Hallo allemaal. Nieuwsbrief nr. 4 December, 2015 KALENDER 4 december 1 Sint op school Surprise bovenbouw 10 december Afscheid juf Sanne en juf Marjo 12 december Oud papier (10:00 12:00 uur) 18 december Kerstviering (continurooster)

Nadere informatie

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december

AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Schooljaar 2011-2012 Vrijdag 16 december 2011 nr. 7 AGENDA Maandag 19 december t/m vrijdag 23 december Woensdag 21 december Woensdag 21 december Vrijdag 23 december Zaterdag 24 december t/m zondag 8 januari

Nadere informatie

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg

Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg Hebt u zorg nodig? Informatie over de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten en het aanvragen van zorg JANUARI 2010 INHOUDSOPGAVE Waar gaat deze folder over? Welke zorg hoort bij de AWBZ? Vijf zorgfuncties

Nadere informatie

En dan Nog.. Even Dit

En dan Nog.. Even Dit En dan Nog.. Even Dit Enschede, 13 oktober 2015 ALLE LOCATIES Hoofdlocatie St. Jan Haaksbergerstraat 255 7545 GH Enschede Tel: 053 431 43 01 st.jan@skoe.nl Locatie Veldkamp Joh. Ter Horststraat 30 7513

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Maandag 18 januari DURF! Theater KwadraaT Middenbouw (11.45)

Maandag 18 januari DURF! Theater KwadraaT Middenbouw (11.45) De Buutpraat Nieuwsblad van openbare basisschool et Buut Maandag 4 januari 2016 Tel. : 075-6165701 / info@etbuut.nl / www.etbuut.nl Van alles De data op een rijtje Maandag 4 januari Eerste schooldag nieuwe

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari

december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender Januari CBS De Regenboog Mars 1 Postbus 285 9600AG Hoogezand 0598-321031 december ------------------------------------------------------------------------------------------------ ------- kalender december Kalender

Nadere informatie

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook?

Aanvang : 19.00 uur - 21.00 uur. Natuurlijk zijn er weer vele leuke prijzen te winnen!!! Jij komt toch ook? Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06 13572083 Info bulletin januari t/m april 2013 Op vrijdagavond 11 januari is er in de Veldschoppe voor alle kinderen van groep

Nadere informatie

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren

Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... deburen! Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Tips en adviezen voor een gelukkig leven met de buren Ohja... de buren! Je buren kies je niet uit. Ze komen gewoon naast, boven of

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda:

Beste ouders, Agenda: Beste ouders, Op 3 december krijgen we bezoek van een inspecteur. We hebben vorig jaar voor de derde keer onder de eindnorm gescoord bij de Cito-toets en dan krijg je als school een inspectiebezoek. Oorzaken

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Penseelstreekje. Informatiebulletin van o.b.s. Het Palet Opheusden, 27 maart 2015 Nummer 14, schooljaar 2014 / 2015

Penseelstreekje. Informatiebulletin van o.b.s. Het Palet Opheusden, 27 maart 2015 Nummer 14, schooljaar 2014 / 2015 Patrijsstraat 2 4043MR Opheusden Tel: 0488-441451 Email: info@paletopheusden.nl www.paletopheusden.nl AFWEZIGHEID DIRECTIE Ik wil u informeren over mijn afwezigheid de komende periode. Helaas staat mij

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014

Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Surfvereniging Windkracht digitaal clubblad Oktober 2014 Deze aflevering: Van de voorzitter 3 Eindfeest op zaterdag 8 november 5 Klusdag op zaterdag 15 november 6 Activiteiten kalender 2014 7 Van de ledenadministratie

Nadere informatie

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8

WEEKBRIEF. 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november techniekmiddag groep 5 t/m 8 WEEKBRIEF Cursusjaar 2015-2016 d.d. 16 oktober 2015 Ons internetadres is: http://www.cbsdeacker.nl cbsdeacker 19 t/m 23 oktober herfstvakantie 2 november voorlichtingsavond overgang groep 2 naar 3 6 november

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 5 4 november 2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633

Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 5 4 november 2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Nieuwsbrief Prot. Chr. Basisschool De Hoeksteen nummer 5 4 november 2015 www.dehoeksteenvoorthuizen.nl Postbus 1 3780 BA Voorthuizen 0342-472633 Om te onthouden maandagmiddag 9 november : unit 1 naar Papierazzi

Nadere informatie

Info bulletin mei t/m september 2015

Info bulletin mei t/m september 2015 Clubgebouw De Veldschoppe Gebr. Ketteringstraat 15 7131NM Lichtenvoorde Tel: 06-30690868 Info bulletin mei t/m september 2015 Overzicht activiteiten mei t/m september 2015 Gezinsfietstocht donderdag 14

Nadere informatie

september 2014 Uit de directiekamer

september 2014 Uit de directiekamer september 2014 Uit de directiekamer De eerste nieuwsbrief van dit jaar en ook de eerste nieuwsbrief van mijn hand. Allereerst wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor het ontzettend warme welkom!

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus.

Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 1 Beste vrienden, ik mag jullie vandaag vertellen over de laatste week van het leven van Jezus. 2 Het verhaal De Goede Week Trouw, Hoop en Spijt Ik wil jullie vandaag vertellen over de Goede Week. Dat

Nadere informatie

Nieuwtjes van de Stampertjes

Nieuwtjes van de Stampertjes april 2017 Agenda 27-3 t/m 21-4 thema lente 13-4 Paasbrunch 14-4 t/m 17-4 april Goede vrijdag, Pasen gesloten 20-4 Kinderboerderij 24-4 t/m 7-5 Meivakantie en Koningsdag Nieuwtjes van de Stampertjes Jantje

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk?

Misschien zit u hier wel met de grote vraag: wat is Kerst eigenlijk? 25 december 2015 1 e Kerstdag Sixtuskerk te Sexbierum Ds. A.J. (Anneke) Wouda Teksten: Hebr. 1:1-6 en Lucas 2: 15-21 Geliefden van God, gemeente van Christus, Kerstochtend 2015 U zit midden in een kerstviering,

Nadere informatie

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015

Beste ouders, Agenda. Nummer 5 december 2015 Nummer 5 december 2015 Agenda Wo 2 dec Inloopochtend 8:15-8:30 uur Vrij 4 dec Sinterklaasviering, alle leerlingen om 12:00 uur vrij Do 17 dec Kinderen vrij om 12:00 uur i.v.m. kerstdiner 17:00-18:30 uur

Nadere informatie

Nieuwe leerlingen. 13-06-2014 Agenda. Victor de Haan in groep 1 (juf Jannie en juf Simone)

Nieuwe leerlingen. 13-06-2014 Agenda. Victor de Haan in groep 1 (juf Jannie en juf Simone) 13-06-2014 Agenda Nieuwe leerlingen 16 t/m 19-06 Avondvierdaagse 17-06 MR-vergadering 18-06 weekviering groep 8B 20-06 talentenkijker in gr. 6, 6/7 en 7 Victor de Haan in groep 1 (juf Jannie en juf Simone)

Nadere informatie

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober

MPS Prins Willem Alexander. Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Bootvakantie 2015 11 oktober t/m 16 oktober Voorwoord Namens Stichting On Toer heten we iedereen welkom aan boord van de Mps Prins Willem Alexander. Wij vinden het leuk dat jullie keuze op onze bootvakantie

Nadere informatie

Nieuwsbrief 9 oktober 2014

Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Nieuwsbrief 9 oktober 2014 Belangrijke data - Oud papier: 11 oktober: Fam. Wilbrink (Jonathan) en Fam. Leegwater (Daan) - Oud papier: 25 oktober: Fam. Wijdenes (Luuk) en Fam. Neeteson Lemkes (Anna) - Vrijdag

Nadere informatie

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk.

dat ik als werkende in de zorg of welzijn ook veel praat met de mensen waarvoor ik werk. CP30 klantencontact Als u in Nederland in Zorg of Welzijn werkt, heeft u veel contact met klanten. U praat bijvoorbeeld over het huishoudelijk werk dat u gaat doen voor iemand. Of u geeft door dat u op

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Veenendaal Rhenen Wageningen

Veenendaal Rhenen Wageningen Veenendaal Rhenen Wageningen Op 3 december kwam Sinterklaas op Zideris in Rhenen. Sint bracht een hele hoop Pieten met zich mee. Joost, de directeur, heette hem hartelijk welkom. In het Forum werd voor

Nadere informatie

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia

28 augustus 2015. Vreedzame school. Nieuw meubilair groep 3. Lydia 28 augustus 2015 Vreedzame school Inmiddels zitten de eerste weken er weer op en zijn alle groepen goed begonnen. U heeft in de informatiefolders van de verschillende groepen kunnen lezen dat er in de

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Kringgesprek. Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent voor de rapportgesprekken.

Kringgesprek. Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent voor de rapportgesprekken. Kringgesprek Geachte ouders, Wilt u alstublieft meedoen aan het invullen van een enquête Ouderbetrokkenheid? Nummer 9 2012-2013 2013 Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent

Nadere informatie

Nieuwsbrief Cursus 2015-2016. 23 september 2015 nr. 81. Van de schoolraad: OPEN DAG

Nieuwsbrief Cursus 2015-2016. 23 september 2015 nr. 81. Van de schoolraad: OPEN DAG Nieuwsbrief Cursus 2015-2016. 23 september 2015 nr. 81 Agenda Van de schoolraad: 24 september 2015 Personeels vergadering 28 september Viering met ouders in de kerk te Surhuisterveen. Startvergadering

Nadere informatie

Info, 1 april 2016. vrijdagavond 8 april van 19:00 tot 21:00 uur. Beste ouders /verzorgers, Hierbij stuur de info voor aankomende weken.

Info, 1 april 2016. vrijdagavond 8 april van 19:00 tot 21:00 uur. Beste ouders /verzorgers, Hierbij stuur de info voor aankomende weken. Info, 1 april 2016 Beste ouders /verzorgers, Hierbij stuur de info voor aankomende weken. Verkeersituatie De verkeerssituatie rondom school verandert bijna dagelijks. Aanstaande dinsdag zal er weer een

Nadere informatie

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is:

Gefeliciteerd. De allerbelangrijkste regel als we het hebben over kinderen en honden is: Gefeliciteerd. Je bent zwanger en je hebt één of meerdere honden. Het wordt jullie eerste kind. Je bent net bij de verloskundige geweest, het gaat goed met je kindje, en je hebt deze folder meegekregen.

Nadere informatie

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS

RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS RAPPORTAGE WACHTKAMERINTERVIEWS Huisartsenpraktijk Dalfsen ARGO BV 2014 Rapportage wachtkamerinterview Inleiding Onder de cliënten van huisartsenpraktijk Dalfsen zijn de afgelopen 2 jaren tevredenheidsonderzoeken

Nadere informatie

Schooljaar 2014-2015 - jaargang 15 - nummer 75 - juli 2015. Nieuwsbrief 9

Schooljaar 2014-2015 - jaargang 15 - nummer 75 - juli 2015. Nieuwsbrief 9 Schooljaar 2014-2015 - jaargang 15 - nummer 75 - juli 2015 Nieuwsbrief 9 Voorwoord Wanneer u deze nieuwsbrief onder ogen krijgt, ligt het schooljaar 2014-2015 al weer achter ons. Alle voorbereidingen voor

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. De Zonnebladwijzer. Datum: 18 februari 2016 Week 7 / 8. Om te onthouden: Rekeningnummer van de school:

NIEUWSBRIEF. De Zonnebladwijzer. Datum: 18 februari 2016 Week 7 / 8. Om te onthouden: Rekeningnummer van de school: Om te onthouden: Rekeningnummer van de school: NL38 RABO 0163899010 Agenda 29 feb. Aanvang voorjaarsvakantie 4 maart Einde voorjaarsvakantie Datum: 18 februari 2016 Week 7 / 8 Bijbelverhalen Week 8/9:

Nadere informatie

Tekstsoortenles Brief niveau B

Tekstsoortenles Brief niveau B Tekstsoortenles Brief niveau B Wat doe je in deze les? Bij de les Andere tekstsoort van Nieuwsbegrip XL lees je allerlei verschillende soorten teksten. Zoals een verslag, een reclametekst, een brief of

Nadere informatie

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD!

tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! tekst & muziek Carin van Essen illustraties Roel Ottow Van 4 tot 8 jaar met CD! DAG! Kinderen zijn een kado en geen vanzelfsprekendheid. Zo onbevangen, vol energie en levenslustig als kinderen vaak zijn,

Nadere informatie

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking

Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Begeleiding, wonen en dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking Wij zíjn er voor jou Prezzent ondersteunt je om zo zelfstandig mogelijk te wonen, op onze woonlocaties of met ambulante begeleiding.

Nadere informatie

de Oehoe de Tamboerijn Het om-de-week-bericht van openbare basisschool Jaargang 2014-2015, nummer 16 juni 2015

de Oehoe de Tamboerijn Het om-de-week-bericht van openbare basisschool Jaargang 2014-2015, nummer 16 juni 2015 de Oehoe Het om-de-week-bericht van openbare basisschool de Tamboerijn Conradpark 18 2441 AG Nieuwveen 0172 539502 schoolleider@obsdetamboerijn.nl www.obsdetamboerijn.nl Jaargang 2014-2015, nummer 16 juni

Nadere informatie

De metamorfose van het Ismes huis.

De metamorfose van het Ismes huis. Nieuwsbrief Oktober 2016 In deze Nieuwsbrief Voorwoord Stefan Metamorfose van het Ismes + Fotos Sociale vaardigheidstraing / Theater middagen Film avond Vrijwilliger aan het woord Ismes Huis Brede Haven

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen.

Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Nieuwsbrief 4, 14 oktober 2015 Beste ouder(s), verzorger(s), Voor u ligt de nieuwsbrief met informatie voor u en de kinderen. Wij willen u vragen om deze nieuwsbrief zorgvuldig te lezen. Voorwoord De afgelopen

Nadere informatie

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015)

Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Hallo (Nummer 15, 25-01-2015) Beste ouders en leerlingen, In deze Hallo vindt u informatie over: Wat er zoal speelt in de groepen Wat er verder zoal speelt op school Oproep van de werkgroep Carnaval Studiemiddag

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven. Leve het nieuwe Leven! Voor in uw agenda. De Regenboog. Arco Grisnigt AGrisnigt@H3O.nl.

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven. Leve het nieuwe Leven! Voor in uw agenda. De Regenboog. Arco Grisnigt AGrisnigt@H3O.nl. 4 maart 2016 Nieuwsbrief De Regenboog kleurt je leven Voor in uw agenda 8 maart thema bijeenkomst groep 1-2 Noordendijk 10 maart thema bijeenkomst groep 1-2 Volkerakweg 24 maart paasviering 25 maart goede

Nadere informatie

Nieuwsbrief Hengelaarsclub Sassenhein. Jaargang: maart 2014 Nr. 6. HC Sassenhein Postbus 39 9750 AA Haren (Gn)

Nieuwsbrief Hengelaarsclub Sassenhein. Jaargang: maart 2014 Nr. 6. HC Sassenhein Postbus 39 9750 AA Haren (Gn) Het nieuwe seizoen De dagen beginnen al weer langer te worden, we gaan op weg naar de lente. Voor de meeste leden begint het al weer aardig te kriebelen. Hopelijk wordt het een mooi voorjaar met wat warme

Nadere informatie

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015

Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Obs t Montferland Nieuwsbrief oktober 2015 Agenda: oktober/november UITDAGEND ONDERWIJS MET EEN STERKE BASIS maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag zondag oktober 19 Start herfstvakantie 12

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20. 11 februari 2014

Nieuwsbrief 20. 11 februari 2014 Nieuwsbrief 20 11 februari 2014 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Deze week is het een spannende week voor de leerlingen van groep 8. De Citotoets wordt

Nadere informatie

Dirigent: Henriëtte Sabel 0528 321252

Dirigent: Henriëtte Sabel 0528 321252 December 2011 Informatieblad van Muziekvereniging Kunst Na Arbeid. Dirigent: Henriëtte Sabel 0528 321252 Voorzitter: Elise Potgieter 0523 857015/06 30377808 elisepotgieter@hotmail.com Secretaris: Nely

Nadere informatie

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o.

DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. DE PROTESTANTSE GEMEENTE WIRDUM Fr e.o. 1 De kerkelijke gemeenschap in Wirdum, Wytgaard en Swichum Tijdens het fusiefeest in 2005 van de Hervormde en Gereformeerde kerk werden onder andere de volgende

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016

weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 weekinfo Datum: vrijdag 12 februari 2016 Bijbelverhalen voor de komende week Vijf broden en twee vissen, Matteüs 14:13-21 Jezus loopt over het water, Matteüs 14:22-33 Petrus weet wie Jezus is, Matteüs

Nadere informatie

Je bent een goed idee!

Je bent een goed idee! Je bent een goed idee! God heeft jou bedacht Jeugddienst 'ELIM' Spreker: Ds. D. Dekker Medewerking en muzikale begeleiding: Gospelgroep PROMISE 24 februari 2013 Aanvang: 19.00 uur Voor de dienst: U maakt

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1

De Kraanvogel Vluchtnieuws 1 Aug. 2013 Vanuit de directie Beste ouders en verzorgers, De kop is er af! Vol enthousiasme zijn we gestart. Hopelijk heeft u dat ook zo ervaren.. Een nieuw schooljaar, nieuwe kinderen, een nieuwe juf/meester

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering

UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering 1 UITNODIGING Alopecia voorjaarsconferentie en algemene ledenvergadering Kwaliteit van leven met haarverlies Zaterdag 11 april 2015 van 10:00 uur tot 16.30 uur Locatie: De Landgoederij, Camminghalaan 30,

Nadere informatie

Boekenmarkt, verkopen en kopen van boeken

Boekenmarkt, verkopen en kopen van boeken De Buutpraat Nieuwsblad van openbare basisschool et Buut Maandag 6 oktober 2014 Tel. : 075-6165701 / info@etbuut.nl / www.etbuut.nl Van alles De data op een rijtje Dinsdag 7 oktober Woensdag 8 oktober

Nadere informatie

Praktijkfolder Nederlands Huisarts aan de Herengracht

Praktijkfolder Nederlands Huisarts aan de Herengracht Praktijkfolder Nederlands Huisarts aan de Herengracht Beste Patiënt, Welkom bij Huisarts aan de Herengracht! Service staat bij ons naast goede zorg hoog in het vaandel. Om je nog sneller bij ons thuis

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN

NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN NIEUWSBRIEF MET EEN LACH EN EEN TRAAN Na een lange zomer met zon en regen is het weer tijd voor een nieuwe nieuwsbrief. Het is misschien een beetje gek maar onze nieuwsbrief lijkt een beetje op de zomer,

Nadere informatie

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen

7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Anne Marie van Bilsen, www.praktijk-deregenboog.nl 1 Titel: 7 tips voor begeleiding van onrustige kinderen Auteur: Anne Marie van Bilsen Omslagontwerp: R.P. da Costa Druk: ebook Uitgever: Praktijk de Regenboog

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014

Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Nieuwsbrief 2014-2015-03 26-09-2014 Beste ouders/verzorgers, Vandaag ontvangt u de 3 e nieuwsbrief van dit schooljaar. Hij volgt erg snel op de tweede nieuwsbrief. Dat doe ik om even digiduif te testen

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Paasviering

In deze Nieuwsflits: Paasviering schooljaar 2014-2015 aflevering 14 In deze Nieuwsflits: Paasviering Goede Vrijdag en Tweede Paasdag Studiemiddag dinsdag 21 april 2015 Koningsspelen Moestuinproject kleuters MR/Kwaliteitsgroep zoekt versterking

Nadere informatie

Busselnieuws. Busselnieuws. 18 juni 2015. Het Busselnieuws! Agenda. We hebben nieuws over de toekomst! Jarigen. Musical groep 8. Alvast gefeliciteerd!

Busselnieuws. Busselnieuws. 18 juni 2015. Het Busselnieuws! Agenda. We hebben nieuws over de toekomst! Jarigen. Musical groep 8. Alvast gefeliciteerd! Het! We zijn begonnen aan de eindspurt van het schooljaar! De toetsen zijn achter de rug Volgende week ontvangt u het tweede rapport van uw kind We krijgen een enorm leuke sportdag We gaan de musical zien

Nadere informatie

openbare basisschool DE UTSKOAT Nieuwsbrief schooljaar 2015-16 september nummer 2

openbare basisschool DE UTSKOAT Nieuwsbrief schooljaar 2015-16 september nummer 2 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Extra Zorg die U kunt inhuren als U het alleen even niet meer redt. Zorg en U

Extra Zorg die U kunt inhuren als U het alleen even niet meer redt. Zorg en U Extra Zorg die U kunt inhuren als U het alleen even niet meer redt. Z Zorg en U Ik ben erg gehecht aan mijn eigen huis. Ik moet er niet aan denken om op mijn oude dag te verhuizen. Maar gelukkig is dat

Nadere informatie

September 2015. Nieuws uit het team:

September 2015. Nieuws uit het team: September 2015 Aan alle kinderen en ouders/verzorgers van de Jasker: In deze nieuwsbrief kunt u informatie lezen over: Nieuws uit het team Start lesplein Extra vrije woensdagen Informatieavonden Algemene

Nadere informatie

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar.

Informatieavonden Tijdens deze avond wordt u door de leerkrachten geïnformeerd over het lesprogramma en activiteiten voor het komende schooljaar. Website : www.hietweide.nl e-mail : nieuwsbrief@hietweide.nl Agenda 14 september inloopspreekuur GGD/CJZ 14 september informatieavond groep 8 15 september informatieavond groep 1 t/m 7 21 september t/m

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie