De blijvende betekenis van de offerwetten. Presentatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De blijvende betekenis van de offerwetten. Presentatie"

Transcriptie

1 De blijvende betekenis van de offerwetten. Presentatie Inleiding Het hoeft geen betoog dat offers in het Oude Testament een grote plaats innemen. Het eerste deel van het boek Leviticus (hs. 1 t/m 16) staat geheel in het teken van de offerwetgeving. Ook in Exodus, Numeri en Deuteronomium vinden we in de Pentateuch wetgeving gerelateerd aan de offerdienst. Buiten de Pentateuch geldt dat alleen voor het slotvisioen van Ezechiël. Het grote doel van de offerwetgeving Wat was in Israël onder de oude bedeling het doel van het brengen vanoffers? Waarom ontving Israël een heiligdom? De relatie tussen de schepping, het paradijs en het heiligdom Tussen het heiligdom enerzijds en de schepping en het paradijs anderzijds bestaat een relatie. Om de betekenis van de offerdienst te begrijpen is het zicht op deze relatie van groot belang. We kunnen zeggen dat het heiligdom een afbeelding is van de schepping en het paradijs en omgekeerd ook dat de schepping als een heiligdom is bedoeld. Heilig gewoon, rein, onrein In de wetgeving wordt een verschil gemaakt tussen heilig (ק ד ו ש) (qādôsj) en gewoon (ח ל) (chôl) en tussen rein ( ט ה ר ) (tāhôr) en onrein מ א) (ט (tammē). In feite gaat het om een driedeling. Iets is heilig of gewoon en als gewoon is, kan het rein of onrein zijn. Iets moet rein zijn om geheiligd te kunnen en mogen worden. De offers en de reinheidswetten zijn er op gericht te voorkomen dat het onreine in contact komt met het heilige. De plaats van de offerwetten in de Pentateuch In Exodus vinden we eerst de aanwijzingen voor de bouw van de tabernakel (Exodus 25-31) en na de geschiedenis van het gouden kalf (Exodus 32-34) wordt de bouw van de tabernakel vermeld. Deze loopt uit op het feit dat de heerlijkheid van de HEERE de tabernakel vervult. De offerwetten (Leviticus 1-7) staan na de aanwijzingen voor en de beschrijving van de bouw van de tabernakel. Dan volgt de beschrijving van de wijding Aäron en zijn zonen (Leviticus 8-10). Nadat Aäron de eerste offers voor het volk en voor zichzelf gebracht, verschijnt de heerlijkheid van de HEERE aan het gehele volk. De boodschap is dat het volk los van de dienst van de verzoening de heerlijkheid van de HEERE niet kan zien.

2 Op de beschrijving van de wijding van Aäron en zijn zonen volgen de reinheidswetten (Leviticus 11-15). De zondoffers moesten vaak in combinatie de brandoffers worden gebracht na onder andere cultische verontreiniging. De offerwetgeving wordt afgesloten met die over de Grote Verzoendag (Leviticus 16). Deze dag was het jaarlijkse hoogtepunt van de oudtestamentische feestkalender De grammatica van de offerdienst in relatie tot de offers die gebracht mochten worden De offerdienst in Israël is aan bepaalde regels gebonden. Er is wel een vergelijking gemaakt met de regels van een grammatica. Zo kan je spreken van de regels van de offerwetgeving. Allereerst kan worden opgemerkt dat allen reine dieren mogen worden geofferd. Een rein dier was per definitie geen vleeseter. Op de tortelduiven na zijn het ook alle gedomesticeerde dieren. Ook de tortelduif was gedomesticeerd, maar kwam daarnaast ook in het wild voor. De verschillende offers en hun betekenis De theologische betekenis van de verschillende rituelen wordt in Leviticus zelden expliciet uitgelegd. Die theologische betekenis wordt echter wel voorondersteld. Het is van belang als lezer daarop te zijn bedacht. Alle wetten in Leviticus hebben te maken met de heiligheid van de HEERE en de betekenis daarvan voor Zijn volk. Leviticus kan worden getypeerd als de rituele grammatica van de heiligheid van de HEERE. Wat is de betekenis van כ פר (kippēr) (verzoenen)? Op deze vragen zijn meerdere antwoorden gegeven. Antwoorden die elkaar meer aanvullen dan uitsluiten. Het dragen van de zonde Het dragen van de zonde ( שא ע ון (נ (nāsjā āwôn) is een uitdrukking die in het Oude Testament vooral in de context van de offerdienst en de heiligheidwetgeving voorkomt. De Grote Verzoendag Hoogtepunt van de offerwetgeving was de Grote Verzoendag. In oudtestamentisch perspectief werd dan op allesomvattende wijze verzoening en reiniging tot stand gebracht. Het is dan ook niet toevallig dat Leviticus 16 het centrum is niet alleen van Leviticus maar ook van de gehele Pentateuch.

3 De reikwijdte van de verzoening op de grote verzoendag Wat voegt de Grote Verzoendag nu toe aan de offers die gedurende het gehele jaar werden gebracht? De tempel van Ezechiël Buiten de Pentateuch vinden we alleen offerwetgeving in het slotvisioen van Ezechiël. Zowel als het gaat om het heiligdom zelf als de offerwetgeving zijn er een aantal opvallende verschillen met de Pentateuch. Hoe moeten we de oudtestamentische kritiek op of relativering van het brengen van offers zien? Bij de oudtestamentische profeten en psalmisten komt ingrijpende kritiek op het brengen van offers voor. Hoe moeten wij die kritiek interpreteren? Zijn er oudtestamentische aanknopingspunten voor afschaffing van de offerdienst? De oudtestamentische offerdienst beeldde geestelijke realiteiten uit. Wij mogen zeggen dat heel de offerdienst een sacramentele betekenis had. Geeft het Oude Testament zelf al aanleiding voor een typologische duiding? Of anders geformuleerd: doet het Oude Testament ons al vermoeden dat de offerdienst overtroffen en daarmee afgeschaft zal worden? De vervulling van de offerdienst in de HEERE Jezus Christus en Zijn gemeente Jezus is tempel, priester en offer tegelijk. Zijn gemeente is een tempel en de leden ervan brengen geestelijke dankoffers. De brief aan de Hebreeën In deze brief wordt de Heere Jezus heel in het bijzonder als de vervulling van de oudtestamentische offerdienst getekend en wel in het bijzonder van het ritueel op de Grote Verzoendag. Het boek Openbaring Het boek Openbaring toont de vervulling van de offerdienst in het Lam staande als geslacht en de stad zonder tempel. Een stad die de vorm heeft van een kubus. Dezelfde vorm als het heilige der heiligen van de tabernakel en de tempel.

4 BIJLAGEN Tweedeling van de offers Offers Niet-dierlijke offers dierenoffers Graanoffer reukoffer viervoeters duiven Rund kleinvee schaap geit dier mannetje vrouwtje volwassen in het eerste levensjaar volwassen in het eerste levensjaar Graanoffer (altijd met zout) olie en wierook (als het zelfstandig wordt gebracht) olie en wijn (als het gekoppeld aan een brandoffer wordt gebracht)

5

6 Het ritueel van de Grote Verzoendag I. 16:1-2a INLEIDING II.16:2b-28 HET RITUEEL VAN DE GROTE VERZOENDAG A. vv. 2b-c Op onjuist naderen tot de HEERE volgt de dood B. vv.3-10 De voorbereiding om het heilige der heiligen in te gaan door de hogepriester 1. Met een jonge stier als zondoffer en een ram als brandoffer moet Aäron voor zichzelf en zijn huis het heilige der heiligen ingaan (v. 3) 2. Ritueel baden en linnen kleding aandoen (v. 4) 3. Van het volk moet de hogepriester twee bokken als zondoffer en een ram als brandoffer nemen (v. 5) 4. De hogepriester biedt de jonge stier aan die het zondoffer voor hemzelf en zijn huis is (v. 6) 5. Het nemen van de twee bokken van het volk, het selecteren van de bok voor de HEERE en voor Azazel (de weggaande bok) (vv. 7-9) 6. De hogepriester biedt de bok die het zondoffer voor het volk zal zijn (v. 10) C. vv De verzoening en reiniging van het heiligdom 1. Het bloedritueel in het heilige der heiligen (vv a) a. De jonge stier als zondoffer (vv.11-14) i. Het slachten van de jonge stier (v. 11) ii. Het wierookvat met wierook in het heiligdom gedragen (vv ) iii. Het besprenkelen van het verzoendeksel en het gebied tussen het verzoendeksel en het voorhangsel (v. 14) b. De bok voor het volk (v. 15) i. Het slachten van de bok (v. 15a) ii. Het besprenkelen van het verzoendeksel en het gebied tussen het verzoendeksel en het voorhangsel (v. 15b). c. Het doel: verzoening het heilige der heiligen (v. 16a) 2. Het bloedritueel in de tent van samenkomst (vv. 16b-17) a. Het herhalen van het dubbele bloedritueel (v. 16b) b. Geen priester mag in de tent van samenkomst zijn (v. 17a) c. Het doel: verzoening van de tent van samenkomst (v. 17b) 3. Het bloedritueel van het brandofferaltaar (vv ) D. vv Het ritueel van het wegdragen van de zonde 1. Het aanbieden van de nog levende bok aan de hogepriester (v. 20) 2. De belijdenis van alle zonden over de nog levende bok (v. 21a) 3. Het wegsturen van de bok in de woestijn door een assistent (v. 21b) 4. Het loslaten van de bok in de woestijn (v. 22)

7 E. vv Het offeren van de brandoffers 1. Het afleggen van de linnen kleding (v. 23) 2. Baden en het aandoen van de gebruikelijke hogepriesterlijke kleding (v. 24a) 3. Het brengen van de twee brandoffers (v. 25) 4. Het aansteken van het vet van het zondoffer (v. 26) F. vv Het toelaten tot het legerkamp van de assistent die de levende bok in de woestijn heeft uitgelaten, en van de assistent die het vlees van jonge stier en de bok die als zondoffer dienst deden, buiten het legerkamp heeft verbrand 1. Het zich baden van de assistent die de levende bok in de woestijn heeft uitgelaten (v. 26) 2. Het verbranden van het vlees van de jonge stier en de bok buiten het legerkamp (v. 27) 3. Het zich baden van de assistent die het vlees van jonge stier en de bok buiten het legerkamp heeft verbrand (v. 28) III. 16:29-34a INSTRUCTIES VOOR HET VOLK MET BETREKKING TOT DE GROTE VERZOENDAG 1. De datum van de dag verootmoediging en rust (vv ) 2. Het doen van verzoening door de opvolgers van Aäron (vv ) 3. Afsluitende opmerking (v. 34a) IV. 16:34b INSTEMMING MET WAT DE HEERE MOZES HAD GEBODEN

8

9

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het zondoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. 1 Introductie... 8 DEEL 1: GENESIS De schepping De zondeval De zondvloed en daarna... 40

INHOUDSOPGAVE. 1 Introductie... 8 DEEL 1: GENESIS De schepping De zondeval De zondvloed en daarna... 40 INHOUDSOPGAVE 1 Introductie... 8 1.1 Inleiding... 8 1.2 Auteurschap van de Pentateuch... 9 1.3 Theologie van de Pentateuch in historisch perspectief... 18 Vragen bij hoofdstuk 1... 20 Excurs: auteurschap

Nadere informatie

Jezus, de Leidsman van ons geloof

Jezus, de Leidsman van ons geloof Warffum seizoen 2018-2019 Jezus, de Leidsman van ons geloof 29 sep Jezus, de Zoon van God Hebreeën 1 27 okt Jezus, de Zoon des Mensen,, 2 24 nov Jezus, de Zoon over Gods huis,, 3-4 15 dec Jezus, de Hogepriester,,

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Leviticus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Leviticus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Leviticus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Leviticus Boodschap en inhoud Leviticus Pauze Feesten in de Thora Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten kunnen

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het schuldoffer Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer;

Nadere informatie

א ח ר י מ ות. acharree móót na de dood van

א ח ר י מ ות. acharree móót na de dood van א ח ר י מ ות acharree móót na de dood van Leviticus 16:1: De HEERE sprak tot Mozes na de dood van de twee zonen van Aäron, toen zij voor het aangezicht van de HEERE waren genaderd en gestorven waren. Leviticus

Nadere informatie

De weg van verzoening tussen God en de mens

De weg van verzoening tussen God en de mens les 25 Schaduw en wezen van het verlossingsplan Welk bevel gaf God aan zijn knecht Mozes? Exodus 25:8 En zij zullen Mij een heiligdom maken, dat Ik in het midden van hen wone. Door dit heiligdom op aarde

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart

Van Schepping naar Herschepping. Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart Van Schepping naar Herschepping Het Heiligdom: Beeld van Verlossing Aarde Hemel Hart En zij zullen Mij een heiligdom maken, en Ik zal in hun midden wonen. Exodus 25:8 Inhoud 3x3 + 1 Algemeen overzicht:

Nadere informatie

Zonder bloedstorting is er geen vergeving

Zonder bloedstorting is er geen vergeving Zonder bloedstorting is er geen vergeving En met bloed wordt bijna alles in de wet gereinigd, en zonder bloedstorting is er geen vergeving (Hebreeën 9:22) Met de tekst uit de brief aan de Hebreeën waarin

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het brandoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer;

Nadere informatie

De offers in Leviticus

De offers in Leviticus De offers in Leviticus Brandoffer en graanoffer donderdag 20 november 2014 1 Inleiding Paaslam (Ex12:21) Christus (1Ko5:7; vgl. 1Pt1:19) Tabernakeldienst met offers Christus (Hb-brief) Hogepriester die

Nadere informatie

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5)

Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus 4) Schuldoffer; (Leviticus 5) De verschillende offers: het dankoffer. Hoeveel offers worden in de Bijbel genoemd? Zie Leviticus 1-9 Brandoffer; (Leviticus 1) Spijsoffer; (Leviticus 2) Dank of vredesoffer; (Leviticus 3) Zondoffer; (Leviticus

Nadere informatie

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les

ETS-Bijbelcursus. Exodus. Inhoud van de les. Doelstellingen van deze les ETS-Bijbelcursus Exodus Inhoud van de les Opening Inleiding en achtergrond Exodus Indeling en inhoud Exodus Pauze Pesach De tabernakel Afsluiting Doelstellingen van deze les De cursisten hebben een globale

Nadere informatie

Dit is het ceremonieel dat u moet volgen bij de priesterwijding van Aäron en zijn zonen: neem één jonge stier, twee gave rammen.

Dit is het ceremonieel dat u moet volgen bij de priesterwijding van Aäron en zijn zonen: neem één jonge stier, twee gave rammen. [Uitzending nr.124: Exodus 29:1 t/m 46] Exodus 29 geeft de aanwijzingen voor de priesterwijding van Aäron en zijn zonen. Daarmee wordt een uitwerking gegeven van de aankondiging in Ex.28:41. De uitvoering

Nadere informatie

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014

Ontmoeting met God in de Tabernakel. Zondag 6 juli 2014 Ontmoeting met God in de Tabernakel Zondag 6 juli 2014 1 Ex 29: 43 Daar zal Ik dan de Israëlieten ontmoeten, en zij zullen door Mijn heerlijkheid geheiligd worden. Daar: bij de Tabernakel 2 De Tabernakel

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Aan iedereen een flink stukje brood geven, waar je wel zeven stukjes uit kan nemen

Aan iedereen een flink stukje brood geven, waar je wel zeven stukjes uit kan nemen Dia 01 190203 Jefta- Jezus, onze Hogepriester Dia 02 Introductie 1. Vandaag Avondmaalsdienst. Avondmaal uit de traditie halen en in de preek zetten. 2. Met jullie in viering van het avondmaal nadenken

Nadere informatie

Stilte Votum en groet Zingen GK 90: 1,2 Gebed

Stilte Votum en groet Zingen GK 90: 1,2 Gebed Stilte Votum en groet Zingen GK 90: 1,2 Gebed cantorij Kyrie Via dolorosa Schriftlezing Hebr. 13: 9-16 Zingen Ps 40: 3,7 lezing van de tekst Hebr. 13: 10-14 GK 41 NGB 21 begin en slot Zingen Opw 614 (op

Nadere informatie

Priesterschap onder het Oude Verbond Priesterschap in deze tijd Meer informatie... 4 Bron... 4

Priesterschap onder het Oude Verbond Priesterschap in deze tijd Meer informatie... 4 Bron... 4 Zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament kent het werk van een priester. Inhoud: schap onder het Oude Verbond................................................. 2 De stam van Levi..................................................................................................

Nadere informatie

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman

Let op de hogepriester De Bron Hans-J. Reumerman Let op de hogepriester De Bron 7-7-2019 Hans-J. Reumerman Afbeelding en schaduw van de hemelse dingen, volgens aanwijzing van God Heb 8:5 De tabernakel is geen museum voor joden! God laat aan Mozes de

Nadere informatie

15 - Een hemels ontwerp Amazing Facts Storacle Guide (15/24)

15 - Een hemels ontwerp Amazing Facts Storacle Guide (15/24) 15 - Een hemels ontwerp Amazing Facts Storacle Guide (15/24) Nooit tevoren had de Heer zulke machtige tekenen en wonderen gedaan, als toen Hij het volk Israël bevrijdde van de slavernij in Egypte. De ene

Nadere informatie

Psalm 99:1 De HEERE regeert, dat de volken beven; Hij zit tussen de cherubim;

Psalm 99:1 De HEERE regeert, dat de volken beven; Hij zit tussen de cherubim; 1 Les 35 De Tempel van de Heer In deze les gaan we kijken naar de tempel van de Heer. Wat is bijzonder aan de tabernakel van de Heer? Verblijft Hij daar? Openbaart Hij zich daar? We zullen proberen te

Nadere informatie

22 Februari. 3. Vredeoffers

22 Februari. 3. Vredeoffers 22 Februari 3. Vredeoffers In tegenstelling tot de brand- en spijsoffers worden de vredeoffers (dieren of ongezuurde broden) slechts gedeeltelijk verbrand en wordt de rest opgegeten. Het maakt voor een

Nadere informatie

Preek over Lukas 24:44-50, Hebr. 9:11-28, Hemelvaartsdag. Broeders en zusters, gemeente van onze Here Jezus,

Preek over Lukas 24:44-50, Hebr. 9:11-28, Hemelvaartsdag. Broeders en zusters, gemeente van onze Here Jezus, Preek over Lukas 24:44-50, Hebr. 9:11-28, Hemelvaartsdag Broeders en zusters, gemeente van onze Here Jezus, Als ik nadenk over Hemelvaartsdag, dan denk ik heel gauw aan de troonsbestijging van de Here

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. Drie reizen in het jaar zult gij Mij feest houden. Het feest van de ongezuurde broden zult gij houden;

Nadere informatie

Week 1: De zevende maand

Week 1: De zevende maand 14 p Lezen! Jullie hebben thuis een kalender. Daarop staan de 4 seizoenen, 12 maanden, 52 weken en 365 dagen van het jaar. Op die kalender kun je zien of schrijven wat er op een bepaalde dag te doen is.

Nadere informatie

Hoeveel diensten waren er totaal?

Hoeveel diensten waren er totaal? De tabernakel, deel 3 Hoeveel diensten waren er totaal? a) De dagelijkse dienst bestond uit het morgen- en avondoffer; b) het wierookoffer op het gouden altaar; c) de speciale offeranden voor persoonlijke

Nadere informatie

een beeld van het woord. En - zo zegt Psalm 119:130 "Het opengaan van Uw woorden geeft licht." Hebreeën 9

een beeld van het woord. En - zo zegt Psalm 119:130 Het opengaan van Uw woorden geeft licht. Hebreeën 9 - 1 - Hebreeën 9 We gaan straks eerst de verzen 1 t/m 5 lezen waarin een korte beschrijving wordt weergegeven van de voorwerpen, die in de tabernakel stonden, met name in het heilige en in het heilige

Nadere informatie

Bijbelleerhuis Les 3 Leviticus

Bijbelleerhuis Les 3 Leviticus Bijbelleerhuis Les 3 Leviticus Leviticus Boek van de levieten... 2 Genre... 2 Naam... 2 Om te herhalen... 2 Achtergrond... 2 Reb. Maimonides... 2 Volgorde... 2 Grondgedachte... 3 Offerdienst... 3 Gave:...

Nadere informatie

Acharee Mot Het leven 'na de dood', een kogel in onze vrijheid geschoten

Acharee Mot Het leven 'na de dood', een kogel in onze vrijheid geschoten Acharee Mot Het leven 'na de dood', een kogel in onze vrijheid geschoten Een schietpartij in Poway, Californië, afgelopen Shabbat op de laatste dag van Pesach. We zijn boos, geschrokken en verdrietig.

Nadere informatie

Jezus onze hogepriester

Jezus onze hogepriester Preek van Martijn Piet d.d. 17 februari 2008 Jezus onze hogepriester Johannes 13:33-38 33 Kinderen, ik blijf nog maar een korte tijd bij jullie. Jullie zullen me zoeken, maar wat ik tegen de Joden gezegd

Nadere informatie

Welk offer vroeg God aan Zijn volk?

Welk offer vroeg God aan Zijn volk? De tabernakel. deel 1 Welke opdracht ontving Mozes zodat God in hun midden kon wonen? Exodus 25:8-9 8 En zij moeten voor Mij een heiligdom maken, zodat Ik in hun midden kan wonen. 9 Volgens alles wat Ik

Nadere informatie

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en

Waarom doet Hij dat zo? Om de diepste bedoeling van Gods geboden aan te geven. Daar kom ik straks op terug. Hij geeft in de Bergrede de beloften en 1 De Bijbel open 2013 5 (02-02) Vandaag bespreken we een vraag over de betekenis van de Wet die God aan Israel gaf voor de christelijke gemeente van het Nieuwe Testament en dus voor ons. Is het zo dat

Nadere informatie

Daarna moet hij zijn hand op de kop van het brandoffer leggen, zodat het hem ten goede zal komen door verzoening voor hem te bewerken.

Daarna moet hij zijn hand op de kop van het brandoffer leggen, zodat het hem ten goede zal komen door verzoening voor hem te bewerken. Wajikra: En hij riep HET DERDE BOEK VAN MOZES LEVITICUS Wetten voor het brandoffer 1 1 De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de tent van ontmoeting: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: Wanneer

Nadere informatie

Laten we eens kijken naar het chiasme dat zich uitstrekt over de gehele Torah:

Laten we eens kijken naar het chiasme dat zich uitstrekt over de gehele Torah: Inleiding op Leviticus en de maaltijd des Heeren Vorige week hebben we het boek Exodus afgesloten en we vervolgen onze reis door de woestijn met het volk Israël in het boek Leviticus. Ik wil daar graag

Nadere informatie

De offers in Leviticus

De offers in Leviticus De offers in Leviticus Vredeoffer Lev 3; 7:11-34 Dinsdag 2 december 2014 1 Inleiding Paaslam (Ex12:21) Christus (1Ko5:7; vgl. 1Pt1:19) Tabernakeldienst met offers Christus (Hb-brief) Hogepriester die offert

Nadere informatie

Wat waren op aarde de belangrijkste ruimten van het heiligdom?

Wat waren op aarde de belangrijkste ruimten van het heiligdom? Deel 7 Wat waren op aarde de belangrijkste ruimten van het heiligdom? De oudtestamentische tabernakel bestond uit drie onderdelen: de Voorhof, het Heilige en het Heilige der Heilige. Welke voorwerpen waren

Nadere informatie

Eigenlijk is het verhaal over de Tabernakel, het verhaal over een tent in de woestijn!

Eigenlijk is het verhaal over de Tabernakel, het verhaal over een tent in de woestijn! De Tabernakel. God wil wonen tussen de mensen! Het is een historisch verhaal uit Exodus. Maar er zitten geweldige geestelijke betekenissen in! Denk alleen al aan de overeenkomst tussen een offer voor je

Nadere informatie

LEVITICUS. Wetten voor het brandoffer. De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de ontmoetingstent: 2

LEVITICUS. Wetten voor het brandoffer. De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de ontmoetingstent: 2 LEV HSV LEVITICUS LEVITICUS Wetten voor het brandoffer De HEERE riep Mozes en sprak tot hem vanuit de ontmoetingstent: Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen hen: Wanneer iemand van u de HEERE een offergave

Nadere informatie

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014.

Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Tabernakel Kindvriendelijke dienst op 23 maart 2014. Orde van dienst: Welkom Tienduizend redenen Opw. 773 Wat houd ik van uw huis (Psalmen voor nu) Zie, de koning komt! Architect! Votum/Zegen Laat het

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

ACHAREE MOT (na de dood) Vayikra 16:1-18:30

ACHAREE MOT (na de dood) Vayikra 16:1-18:30 ACHAREE MOT (na de dood) Vayikra 16:1-18:30 De Parasja begrijpen Leviticus 16:1-18:30 We zullen leren hoe we 1) Het hoofdthema (onderwerp) van een Parasja (wekelijkse Torah-lezing) kunnen begrijpen. 2)

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33

PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33 PARASHA METZORA Leviticus 14: 1 15: 33 En drie zijn er die getuigen op de aarde: de Geest, het water en het bloed; en deze drie zijn één. 1 Johannes 5: 8 We zien een beweging van buiten naar binnen om

Nadere informatie

Jom Kipoer, dag van verzoening. God maakt het goed! Materiaal Israëlzondag 2019 (kinderen)

Jom Kipoer, dag van verzoening. God maakt het goed! Materiaal Israëlzondag 2019 (kinderen) Jom Kipoer, dag van verzoening. God maakt het goed! Materiaal Israëlzondag 2019 (kinderen) Inleiding Het thema van de Israëlzondag is dit jaar Inkeer. Voor de kinderen wordt het thema uitgewerkt aan de

Nadere informatie

Jezus onze Hogepriester Een kijk achter de schermen

Jezus onze Hogepriester Een kijk achter de schermen Jezus onze Hogepriester Een kijk achter de schermen Hebreeën 4:14-10:22 Gerard Elbers 1 Wat is het verschil? 2 Wat is het verschil? 3 3500 jaar geleden In de Sinaï woestijn 4 God woont tussen de mensen

Nadere informatie

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden

20 Februari. H. Bijzondere Feesten. 1. Pascha en het Feest van Ongezuurde Broden 20 Februari H. Bijzondere Feesten. Ex. 23:14-17 34:23 Deut. 16:16,17 Ex. 34:24 DRIE FEESTEN INGESTELD. "Driemaal per jaar moet u feest vieren ter ere van Mij. Het eerste is het Feest van de Ongezuurde

Nadere informatie

De Bijbel open (19-10)

De Bijbel open (19-10) 1 De Bijbel open 2013 41 (19-10) Hoe kan het nu dat mensen in de tijd van het Oude Testament God hoorden spreken, maar dat wij dat nu niet meer meemaken? Waarom gebeurt dat nu niet meer? Dat vraagt iemand

Nadere informatie

Shemini Leviticus 9:1 11:47

Shemini Leviticus 9:1 11:47 Shemini Leviticus 9:1 11:47 Aliyah 1 Leviticus 9:1 9:16 De priesterwijding van Aäron en zijn zonen duurt zeven dagen. Op de eerste dag worden er veel offers gebracht door Mozes zelf. Met deze offers wijdt

Nadere informatie

De Mo adiem: Jom Kippoer

De Mo adiem: Jom Kippoer Dit document is een script van onderwijs dat is bedoeld om via video te worden getoond. In de video worden relevante tekst, dia s, media en afbeeldingen getoond om de presentatie te vergemakkelijken. Daarom

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het Geluid van de Hogepriester

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het Geluid van de Hogepriester Het Geheim van Mozes 40 dagen Het Geluid van de Hogepriester Exodus 28: 31 Gij zult het opperkleed van de efod geheel van blauwpurper maken. 32 De halsopening zal in het midden ervan zijn: de halsopening

Nadere informatie

Maand 9 week 1: De tabernakel.

Maand 9 week 1: De tabernakel. Maand 9 week 1: De tabernakel. Lees het Bijbelverhaal in Exodus 40. Als je de tekening die hiernaast staat voor je houdt terwijl het Bijbelverhaal voorgelezen wordt zul je waarschijnlijk beter begrijpen

Nadere informatie

Waarom Verzoening Wayne Matthews 14 September 2013 Verzoendag. Welkom op de Verzoendag van 2013. De titel van de preek vandaag is waarom verzoening.

Waarom Verzoening Wayne Matthews 14 September 2013 Verzoendag. Welkom op de Verzoendag van 2013. De titel van de preek vandaag is waarom verzoening. Waarom Verzoening Wayne Matthews 14 September 2013 Verzoendag Welkom op de Verzoendag van 2013. De titel van de preek vandaag is waarom verzoening. Om de Verzoendag te kunnen begrijpen moeten we eens kijken

Nadere informatie

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God

God kent jou. Inleiding. Voor God hoef je geen masker op te zetten. Hij weet wie je bent. Persoonlijke relatie met God God kent jou Inleiding Wanneer wij iemand leren kennen, dan begint dat aan de buitenkant. Wij leren iemand beter kennen door hoe diegene handelt. Hoe langer je met iemand omgaat, hoe meer je begrijpt van

Nadere informatie

1 De twee grote geboden Leviticus 1-7

1 De twee grote geboden Leviticus 1-7 1 De twee grote geboden Leviticus 1-7 Genesis legt verslag van de roeping en vorming van de familie van Abraham, Izak en Jakob. Exodus spreekt over de redding van het volk Israël en de nadere kennismaking

Nadere informatie

Maleachi en de joodse priesters. Tot elke dienaren van God richt onze Schepper zich rechtstreeks? Maleachi 2:1. 1 Wat volgt, priesters, mijn besluit.

Maleachi en de joodse priesters. Tot elke dienaren van God richt onze Schepper zich rechtstreeks? Maleachi 2:1. 1 Wat volgt, priesters, mijn besluit. Maleachi en de joodse priesters. Tot elke dienaren van God richt onze Schepper zich rechtstreeks? Maleachi 2:1 1 Wat volgt, priesters, is mijn besluit. Waarom worden de joodse priesters via de profeet

Nadere informatie

Acharee Mot Leviticus 16:1 18:30

Acharee Mot Leviticus 16:1 18:30 Acharee Mot Leviticus 16:1 18:30 Aliyah 1 Leviticus 16:1 16:17 Met deze aliyah zijn we in het meest centrale en heilige hart terechtgekomen van de hele Torah. Leviticus staat al in het midden van de Torah

Nadere informatie

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester

Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Het Geheim van Mozes 40 dagen Het volmaakte licht van de Hogepriester Exodus 28: 29 Zo zal Aaron de namen der zonen van Israël in het borstschild der beslissing op zijn hart dragen, wanneer hij in het

Nadere informatie

Enkele verzen uit Hebreeën 9

Enkele verzen uit Hebreeën 9 Enkele verzen uit Hebreeën 9 Hebreeën 9 7 Maar in den tweeden tabernakel ging alleen de hogepriester, eenmaal des jaars, niet zonder bloed, hetwelk hij offerde voor zichzelven en voor des volks misdaden.

Nadere informatie

Schriftlezing Exodus 19:3-6a, 1 Petrus 2:1-10

Schriftlezing Exodus 19:3-6a, 1 Petrus 2:1-10 Schriftlezing Exodus 19:3-6a, 1 Petrus 2:1-10 Broeders en zusters, We hebben net twee Bijbelgedeelten gelezen. Een gedeelte uit Exodus en een gedeelte uit de eerste brief van Petrus. Twee gedeelten die

Nadere informatie

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6

Dit product wordt u aangeboden door ComputerBijbel (http://www.computerbijbel.com) ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 ComputerBijbel Alle rechten voorbehouden 1/6 DE ZONDE VAN NADAB EN ABIHU. Leviticus 9:22-10:7 INTRODUCTIE. 1. Het Oude Testament is van onschatbare waarde voor iedere Christen! a. Het is geschreven voor

Nadere informatie

Het tabernakel- of tempelplan in het evangelie naar Johannes

Het tabernakel- of tempelplan in het evangelie naar Johannes Hugo Bouter Het tabernakel- of tempelplan in het evangelie naar Johannes Jezus antwoordde en zei tot hen: Breekt dit tempelhuis af en in drie dagen zal Ik het oprichten. Johannes 2:19 Wat is het tabernakel-

Nadere informatie

Hebreeën 9. We gaan straks eerst de verzen 1 t/m 5 lezen waarin een korte beschrijving. van de eredienst in de tabernakel

Hebreeën 9. We gaan straks eerst de verzen 1 t/m 5 lezen waarin een korte beschrijving. van de eredienst in de tabernakel - 1 - Hebreeën 9 We gaan straks eerst de verzen 1 t/m 5 lezen waarin een korte beschrijving wordt weergegeven van de voorwerpen, die in de tabernakel stonden, met name in het heilige en in het heilige

Nadere informatie

zevende avond: het zesde feest dat God viert, Grote Verzoendag

zevende avond: het zesde feest dat God viert, Grote Verzoendag Geachte Lezer, Het verheugd ons, u deze zeer speciale studie (in serie) te mogen overhandigen. Het is onze hartenwens, dat u door dit seminar wordt gezegend. Wanneer de Zoon Gods zegt: Ik ben de deur;

Nadere informatie

De Verzoendag Wayne Matthews 12 Oktober 2016 Verzoendag 2016

De Verzoendag Wayne Matthews 12 Oktober 2016 Verzoendag 2016 De Verzoendag Wayne Matthews 12 Oktober 2016 Verzoendag 2016 Welkom allemaal op deze Verzoendag. De Verzoendag heeft grote geestelijke betekenis voor diegenen die in deze tijd geroepen zijn om een relatie

Nadere informatie

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat?

Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? De zeven feesten. Voordat in Leviticus de zeven feesten aan bod zijn wordt eerst een wekelijks feest benadrukt. Welke heilige samenkomst is dat? Leviticus 23:2-3 2 Spreek tot de Israëlieten en zeg tegen

Nadere informatie

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn

Wegwijs in de Bijbel. 3 e avond met Mozes door de woestijn Wegwijs in de Bijbel 3 e avond met Mozes door de woestijn Torah wet pentateuch Genesis ( In den beginne ) Exodus ( Namen ) Leviticus ( Hij riep ) Numeri ( In de woestijn ) Deuteronomium ( Redevoeringen

Nadere informatie

Ik lees als aanvangstekst Lev. 16: 27 en 28; en ik lees ze vandaag bewust vlak naast teksten over Jezus die ons, gojiem, de vrede met God bracht.

Ik lees als aanvangstekst Lev. 16: 27 en 28; en ik lees ze vandaag bewust vlak naast teksten over Jezus die ons, gojiem, de vrede met God bracht. Acharee Mot I (Leviticus 16 18) 20 april 2014 / 20 Nisan 5774 Leviticus 16: 1-10, 20-28 Thema: Hoe vrede te vinden met God? Inleiding Eerste dienst Tora en Evangelie, in een serie van zes dit keer. We

Nadere informatie

Bsd. Malbenhoekje Parasja Wajiqra Leviticus 1:1-5:26 111 verzen

Bsd. Malbenhoekje Parasja Wajiqra Leviticus 1:1-5:26 111 verzen Bsd Malbenhoekje Parasja Wajiqra Leviticus :-5:6 verzen Wat een vreugde; wij zijn inmiddels al bij het derde boek aanbeland! Het derde boek heet in het Hebreeuws Wajiqra en in de Nederlandse taal wordt

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

DE TABERNAKEL in perspectief (9) Het Wierookaltaar (vervolg b) HJM Sales,

DE TABERNAKEL in perspectief (9) Het Wierookaltaar (vervolg b) HJM Sales, 1 DE TABERNAKEL in perspectief (9) Het Wierookaltaar (vervolg b) HJM Sales, 17-03-2017 Geliefde broeders en zusters, het laatste thema in de bespreking van het Wierookaltaar is de eenmaal per jaar plaatsvindende

Nadere informatie

Het Plengoffer. Wat is een plengoffer?

Het Plengoffer. Wat is een plengoffer? Het Plengoffer Het woord plengoffer komen we in het Woord tegen. In dit korte stukje willen hier nader over nadenken: 1. Wat is het plengoffer? 2. Wat betekent het plengoffer voor mij persoonlijk? 3. Kan

Nadere informatie

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn.

Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. Vorm een heilig priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 1 Petrus 2:1-5 (NBV) Ontdoe u dus van alles wat slecht is, van alle bedrog en huichelarij,

Nadere informatie

Oude Testament Cursus 4

Oude Testament Cursus 4 1 Oude Testament Cursus 4 Inleiding tot de boeken van de Wet In de vorige hoofdstukken leerde je dat de Bijbel het geschreven Woord van God is. Je leerde dat het verdeeld is in twee hoofddelen: het Oude

Nadere informatie

Een Nieuw Verbond Het Origineel - The Real Thing. Hebreeën 8. Gert Hijkoop 21 oktober 2018

Een Nieuw Verbond Het Origineel - The Real Thing. Hebreeën 8. Gert Hijkoop 21 oktober 2018 Een Nieuw Verbond Het Origineel - The Real Thing Hebreeën 8 Gert Hijkoop 21 oktober 2018 Hebreeën 8 (HSV) 1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit:zo n Hogepriester hebben wij, Eén

Nadere informatie

Wat is een sluitpost? Voor als er nog iets over is Wat niet echt belangrijk is Onderaan de prioriteitenlijst Het eerste dat wordt geschrapt

Wat is een sluitpost? Voor als er nog iets over is Wat niet echt belangrijk is Onderaan de prioriteitenlijst Het eerste dat wordt geschrapt Wat is een sluitpost? Voor als er nog iets over is Wat niet echt belangrijk is Onderaan de prioriteitenlijst Het eerste dat wordt geschrapt Is dat wat we geven (aan tijd, geld, inspanning, liefde, betrokkenheid)

Nadere informatie

BIJBELSE FEESTEN. (deel 3) 8 focus. door Kees Fieggen

BIJBELSE FEESTEN. (deel 3) 8 focus. door Kees Fieggen OUDE TESTAMENT BIJBELSE FEESTEN door Kees Fieggen (deel 3) 8 focus In Israël werd het jaar anders beleefd dan wij dat kennen: ze kenden een zevental feesten als vaste ankerpunten. Door het boek Wake Up

Nadere informatie

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten

De tabernakel. De Bijbel Open. God wil mensen ontmoeten De tabernakel 26 sep 09 24 okt 09 21 nov 09 19 dec 09 23 jan 10 27 feb 10 27 mrt 10 24 apr 10 God wil mensen ontmoeten de voorhof het heilige het heilige der heilige planken en dekkleden brand-, spijs-

Nadere informatie

Waar moest de priester aan denken voordat zij dienst deden in het Heiligdom en waarom?

Waar moest de priester aan denken voordat zij dienst deden in het Heiligdom en waarom? De tabernakel, deel 2 Waar moest de priester aan denken voordat zij dienst deden in het Heiligdom en waarom? Bij het brandende braambos kreeg Mozes bevel zijn sandalen uit te doen, omdat de grond waarop

Nadere informatie

LIJDENSWEEK 1: Gods woning is Jezus afbeelding Lees Exodus 25:1,8-9 en 40:17,34-38 Soms loop of rijd je langs een stuk grond waar nog niets op staat en dan zeg je tegen elkaar: Daar gaan ze een huis bouwen.

Nadere informatie

Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer.

Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer. Preek over Leviticus 1:1-9 drs Ton de Ruiter. Thema: Gods basisonderwijs door middel van het brandoffer. Bijbellezingen: Deuteronomium 6:4-9 (aansluitend zingen Psalm 1) Romeinen 12:1,2 Efeziërs 5:1,2

Nadere informatie

De Feesttijden des HEREN YOM KIPPUR. Lev. 16; 23:26-32; 25:9

De Feesttijden des HEREN YOM KIPPUR. Lev. 16; 23:26-32; 25:9 YOM KIPPUR Grote Verzoendag CENTRAAL WOORD Maar Christus, opgetreden als hogepriester der goederen die gekomen zijn, is door de grotere en meer volmaakte tabernakel, niet met handen gemaakt, niet van deze

Nadere informatie

28 februari 2019 Katwijk

28 februari 2019 Katwijk 28 februari 2019 Katwijk terugblik vorige keer: :1-20 het besluit van keizer Augustus (:1-3) Jozef en Maria vertrekken naar Bethlehem (:4,5) Jezus' geboorte (:6,7) het bezoek van de herders (:8-20) strucuur:

Nadere informatie

Een blik in het heiligdom

Een blik in het heiligdom Jeffrey Brett Een blik in het heiligdom Exodus 25:23-40; 30:1-10 De tabernakel: een beeld van de hemelse dingen Als we de tabernakel bezien zoals die is gemaakt en opgericht door Mozes volgens het voorbeeld

Nadere informatie

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof.

Zoals wij Jezus kennen, zo kennen zij de profeet Mohammed als verkondiger van het geloof. Islam 1. Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is Islam? 3. Het dagelijkse leven 4. Enkele rituelen 5. De dood 6. Feesten 7. Bibliografie 2. Wat is Islam? De Islam is één van de vijf wereldgodsdiensten. Hij is niet

Nadere informatie

Heilige plaatsen (tabernakel, tempel) Heilige tijden (sabbat, jubeljaar, drie grote feesten) Heilige personen (priester, profeten, koningen)

Heilige plaatsen (tabernakel, tempel) Heilige tijden (sabbat, jubeljaar, drie grote feesten) Heilige personen (priester, profeten, koningen) L i j n e n i n h e t N I E U W E Te s t a m e n t ❻ Jezus zei over zichzelf: Meer dan de tempel is hier. (Mat 12:6 NBG) Dit betekent: Jezus is meer dan de tempel in Jeruzalem. Als bouwwerk was de tempel

Nadere informatie

16 maart 2019 Garderen. binnenin de heilige plaats

16 maart 2019 Garderen. binnenin de heilige plaats 16 maart 2019 Garderen binnenin de heilige plaats Efeze 2 20 ( ) waarvan Christus Jezus de uiterste hoeksteen is, 21 in wie het gehele gebouw groeit en onderling samen verbonden wordt tot een heilige tempel

Nadere informatie

Hebreeën 8. Hier wordt de hoofdzaak genoemd van het onderwerp van de brief aan de Hebreeën, namelijk: zulk een hogepriester.

Hebreeën 8. Hier wordt de hoofdzaak genoemd van het onderwerp van de brief aan de Hebreeën, namelijk: zulk een hogepriester. - 1 - Hebreeën 8 1 De hoofdzaak van ons onderwerp is, dat wij zulk een hogepriester hebben, die gezeten is ter rechterzijde van de troon der majesteit in de hemelen. Hier wordt de hoofdzaak genoemd van

Nadere informatie

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren?

Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia en de reiniging van zonden. Wat zal aan het einde der tijden gebeuren? Zacharia 12:9 9 En het zal te dien dage geschieden, dat Ik zal zoeken te verdelgen alle heidenen, die tegen Jeruzalem aankomen.

Nadere informatie

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof

Het nieuwe verbond. Stap in je geloof Het nieuwe verbond Stap in je geloof Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Verschil van het Nieuwe t.o.v. het Oude Verbond Hoe leef je vanuit

Nadere informatie

16 tot de dag na de zevende sabbat zult gij tellen, vijftig dagen; dan zult gij een nieuw spijsoffer de HERE brengen.

16 tot de dag na de zevende sabbat zult gij tellen, vijftig dagen; dan zult gij een nieuw spijsoffer de HERE brengen. Het Pinkstervuur Handelingen 2: 1 En toen de dag van het Pinkster feest vervuld werd, waren zij allen eensgezind bijeen. Leviticus 23: 15 Dan zult gij tellen van de dag na de sabbat, van de dag waarop

Nadere informatie

Wees heilig, want Ik ben heilig. 1 Petrus 1: 16 b.

Wees heilig, want Ik ben heilig. 1 Petrus 1: 16 b. De essentie van deze studie is neergelegd in de blauw gekleurde tekst. De zwart gekleurde tekst dient ter verduidelijking en voor nadere studie en kan bij eerste lezing worden overgeslagen. In een vorige

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Schriftlicht. Priesters op het bordes. P. Niemeijer

Schriftlicht. Priesters op het bordes. P. Niemeijer Schriftlicht Priesters op het bordes P. Niemeijer Nadat Aäron de offers had opgedragen, daalde hij af van het altaar en ging hij samen met Mozes de ontmoetingstent binnen. Toen ze weer buitenkwamen, zegenden

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7

Inhoud. Woord vooraf 7 Inhoud Woord vooraf 7 Hij riep 13 Leviticus 1:1-5:26 Gebied 20 Leviticus 6:1-8:36 De achtste 27 Leviticus 9:1-11:47 Wanneer zij zaad zaait 34 Leviticus 12:1-13:59 De Egyptisch-zieke 41 Leviticus 14:1-15:33

Nadere informatie

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM

OVERZICHT VAN GODS MOADIEM 1. 1 Moadiem - Overzicht OVERZICHT VAN GODS MOADIEM In Leviticus 23 worden, naast de Sjabbat, zeven Moadiem ים) (מ וע ד opgesomd. Dit Hebreeuwse woord, in enkelvoud Moëed,(מועד) wordt ten onrechte vaak

Nadere informatie

Sh mini Acht. Opvallende gelijkenissen tussen de ontmoeting op de berg en bij de Mishkan

Sh mini Acht. Opvallende gelijkenissen tussen de ontmoeting op de berg en bij de Mishkan Sh mini Acht Opvallende gelijkenissen tussen de ontmoeting op de berg en bij de Mishkan Op de berg Sinai Een wolk bedekt de berg De Shechinah bedekt de berg Wachten tot hij geroepen wordt op de berg Het

Nadere informatie

[Uitzending nr.125: Exodus 30:1 t/m 38]

[Uitzending nr.125: Exodus 30:1 t/m 38] [Uitzending nr.125: Exodus 30:1 t/m 38] In Ex.30 komen het gouden reukofferaltaar en het koperen wasvat ter sprake. Ook is er een beschrijving van een heffing voor de Here en staan er voorschriften voor

Nadere informatie

Het verbond op de Sinaï

Het verbond op de Sinaï Het verbond op de Sinaï blok F - nivo 2 - avond 4 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik 19.20 Uit de actualiteit 19.25 Bijbelstudie Deuteronomium 7:6-11 19.30 Verschil met het verbond

Nadere informatie