Verslag 2014 Intern Toezicht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag 2014 Intern Toezicht"

Transcriptie

1 Verslag 2014 Intern Toezicht

2 Inhoud: 1. Voorwoord 2. Algemeen 3. Bevoegdheden en taken schoolbestuur 4. Verslag over het afgelopen jaar

3 1. Voorwoord Met veel genoegen presenteren wij u het jaarverslag 2014 van het toezichthoudend bestuursdeel van het bestuur van CBS de Zaaier te Wijngaarden.

4 2. Algemeen Met ingang van 1 augustus 2010 is de Wet Goed Onderwijs, Goed Bestuur van kracht. Dit houdt in dat het bevoegd gezag van een onderwijsinstelling er voor dient te zorgen dat de functies van (uitvoerend)bestuur en intern toezicht op het bestuur in functionele of organieke zin zijn gescheiden. Het bestuur van de Vereniging van CBS de Zaaier in Wijngaarden werkt volgens het Raad van beheermodel en bestaat uit 8 leden. Het bestuur bestaat uit een uitvoerend bestuursdeel(ub)en een toezichthoudend bestuursdeel(tb). Er is een functionele scheiding van functies binnen het bestuur. Dat betekent dat de functies besturen en toezicht binnen één orgaan (het bestuur) worden uitgeoefend. Deze taken worden echter statutair verdeeld over de functionarissen: bestuursleden die besturen (uitvoerend bestuursdeel/ub) en bestuursleden die toezicht houden (toezichthoudend bestuursdeel/tb). De directeur maakt deel uit van het UB. Omdat er sprake is van één bestuursorgaan werken we met een `one-tierstructuur`. Bestuurssamenstelling Voorzitter* (TB) Mevr. A.B. de Groot Dorpsstraat 9 Secretaris (TB) Mevr.C.L.H.Smits-van Seeters Dorpsstraat 5a Bestuurslid* (TB) Mevr. A.J.G. Stolk-den Breejen Dorpsstraat 18 Bestuurslid (TB) Dhr. A. de Jong Oosteinde 17 Bestuurslid* (TB) Dhr. T. Kuiper Oosteinde 23 Bestuurslid (UB) Dhr. A. de Groot Westeinde 33 Penningmeester (UB) Dhr. G.H. Vink Westeinde 4a Directeur/bestuurslid (UB) Dhr. A.J.W. Hakkesteeg Kamperfoelie 17 Brandwijk Dhr. C. Egas(vervanger per september 2014 i.v.m. ziekteverlof A.J.W. Hakkesteeg) Peppelstraat 1 Bleskensgraaf *Bestuursleden op voordracht van de kerkenraad. TB = Lid van het toezichthoudend bestuursdeel UB = Lid van het uitvoerend bestuursdeel

5 3. Bevoegdheden en taken schoolbestuur Bevoegdheden en taken van het Uitvoerend Bestuur (UB) 1. Bij het UB) berusten alle taken en bevoegdheden die krachtens de wet en de statuten van de vereniging aan haar worden opgedragen. 2. Het UB stelt de volgende plannen op en herziet deze zonodig: (a) een jaarlijks beleidsplan met de daarbij behorende begroting; (b)een voortschrijdend meerjaren beleidsplan, en (c) eventuele andere plannen als van tijd tot tijd door het UB te bepalen. 3. Het UB is verantwoordelijk voor en bevoegd tot het nemen van besluiten ten aanzien van de volgende onderwerpen: (a) de strategie, waaronder begrepen het onderwijskundige en zakelijke beleid, dat moet leiden tot realisatie van de statutaire doelstellingen; (b)de financiering van de strategie, inclusief de plannen voor eventuele fondsenwerving; (c) de naleving van alle relevante wet- en regelgeving; (d)de voorzieningen voor het beheersen van het functioneren van de organisatie door middel van een adequaat risicobeheersing- en controlesysteem; (e) het jaarplan en de daarbij behorende begroting; (f) het jaarverslag en de jaarrekening; (g) het aangaan of verbreken van duurzame of belangrijke samenwerkingsverbanden; (h)rechtshandelingen, zoals het aangaan van leningen, het stellen van zekerheden en de aan- of verkoop van registergoederen; (i) wijziging van de statuten; (j) het managementstatuut; (k)de hoofdlijnen van het arbeidsvoorwaardenbeleid voor de medewerkers en van het vrijwilligersbeleid; (l)het aanvaarden van nevenfuncties door de directie. Met betrekking tot elk van de bovenstaande onderwerpen kan het UB de voorbereiding van bestuursbesluiten en de (dagelijkse) uitvoering ervan delegeren aan de directie. Het kader hiervoor wordt vastgelegd in een managementstatuut. 4. Daarnaast heeft het UB in elk geval nog de volgende bevoegdheden: (a)het adviseren van de directie; (b) het vertegenwoordigen van de vereniging bij een tegenstrijdig belang met, of een ontstentenis of belet van de directie; (c) het te allen tijde inzage hebben in alle boeken en bescheiden. Taken UB 1. Het UB is belast met het besturen van de school. Dit houdt onder meer in dat zij verantwoordelijk is voor de realisatie van de doelstellingen van de vereniging, de strategie en het beleid en de daaruit voortvloeiende resultatenontwikkeling.

6 2. Het UB richt zich bij de vervulling van haar taak naar het belang van de vereniging en weegt daarbij ook de belangen af van de bij de vereniging betrokkenen. Het UB is ook verantwoordelijk voor de naleving van alle wet- en regelgeving. 3. De verdeling van de taken binnen het UB geschiedt door het UB. Bestuurders die speciaal zijn belast met bepaalde bestuurstaken zijn primair verantwoordelijk voor de beheersing van de betreffende bestuurstaken. Bevoegdheden en taken van het Toezichthoudend Bestuur (TB) Bevoegdheden en verantwoordelijkheden TB 1. Onverminderd hetgeen in de statuten van de vereniging is bepaald, behoren tot de bevoegdheden en verantwoordelijkheden van het TB in ieder geval: (a) benoeming, ontslag en schorsing van de directeur. De werving en selectie van de directeur geschiedt op basis van een vooraf opgestelde profielschets. (b)het bewaken van de samenstelling en de kwaliteit van de directie, onder meer door het desgewenst betrekken van deskundigen van buiten de vereniging bij de procedure voor de vervulling van de directiefunctie; (c) het jaarlijks houden van een functioneringsgesprek met de directeur. Deze gesprekken zullen worden gevoerd door een delegatie uit het toezichthoudend bestuursdeel, waarna de uitkomsten hiervan door het toezichthoudend bestuursdeel zullen worden besproken. Van de functioneringsgesprekken en de daarop volgende besprekingen maakt het toezichthoudend bestuursdeel een verslag op dat door of namens het toezichthoudend bestuursdeel zal worden gearchiveerd; (d) het terzijde staan van de directie met reflectie en/of advies. Taken TB 1. Bij het TB berusten alle taken en bevoegdheden die krachtens de wet en de statuten van de vereniging aan het TB worden opgedragen. 2. Het TB heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het UB en op de algemene gang van zaken in de vereniging. TB grijpt waar nodig in en staat het UB en de directie met raad terzijde. Het TB richt zich bij de vervulling van zijn taak op het belang van de vereniging en weegt daarbij de belangen af van de bij de vereniging betrokkenen. Het TB is verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn eigen functioneren.

7 4. Verslag 2014 TB en UB vergaderen altijd samen. In 2014 heeft het schoolbestuur 9 keer vergaderd. Vergaderdata januari maart mei 2014(ledenvergadering) 3 juli september september 2014(bijeenkomst schoolteam) 29 september oktober december 2014 Begroting 2014 In januari is de begroting voor 2014 vastgesteld. De begroting sluit met een negatief saldo. Strategisch Beleidskader Het strategisch beleidskader is in januari aangepast en opnieuw vastgesteld. Communicatiebeleid In januari is een gezamenlijk communicatie beleid vastgesteld voor alle scholen van ons samenwerkingsverband(federatie) Functiewaarderingssysteem Vanaf ontvangen scholen een (gedeeltelijke) bijdrage voor het realiseren van de functiemix. Het doel van de functiemix is om leerkrachten binnen het basisonderwijs carrièremogelijkheden te bieden. Op de Zaaier heeft dat concreet vorm gekregen door de IB-er in LB te schalen. Dit beleid zal de komende jaren gecontinueerd worden. Er zal daarbij niet actief gezocht worden naar andere mogelijkheden voor een LB-functie. Veiligheidsplan In maart 2014 is het schoolveiligheidsplan 2.0 vastgesteld. Hierin staan beleidsregels op het gebied van veiligheid in en rond de school voor leerlingen en medewerkers. Het veiligheidsplan biedt praktische handreikingen(protocollen) zodra deze nodig zijn. ICT beleid ICT heeft een vaste plek gekregen binnen het onderwijs op de Zaaier In zal het netwerk opnieuw worden ingericht. Hierdoor zal het werken in de cloud mogelijk zijn.

8 Onderhoud De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de buitenzijde van het schoolgebouw zal vanaf 1 januari 2015 (ipv 1 januari 2014)van de gemeente naar het bestuur van de school worden overgeheveld. (De verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de binnenzijde van de school ligt al bij het bestuur) Om voor een goede overgang naar de nieuwe situatie te zorgen is goed overleg met de gemeente nodig. Samen met de collega directeuren zullen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten gehouden worden. Afgesproken is dat de gemeente Molenwaard wordt verzocht met alle individuele scholen om de tafel te gaan zitten om eventuele knelpunten op te lossen. Dit overleg zal in het voorjaar van 2015 plaatsvinden. Functioneringsgesprek directeur Twee toezichthoudende leden van het bestuur hebben jaarlijks een functioneringsgesprek met de directeur. Het gesprek en afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Er zijn geen bijzonderheden te melden. Personeel Simone van Schaik - Dekker is dit jaar 12,5 jaar in dienst. In september is onze directeur Arwin Hakkesteeg uitgevallen door een ernstige ziekte. Per direct is er een vervanger aangesteld om zijn taken over te nemen, dhr C. Egas. Dhr Egas is ook directeur van School met de Bijbel in Bleskensgraaf. Mevr. Willeke Bakker- van den Heerik verzorgt per september de administratie op onze school. Bestuur Geen wijzigingen in Jaarrekening 2013 De jaarrekening wordt met een negatief saldo van 2.986,-- afgesloten Meerjaren begroting Ondanks de te verwachten lagere inkomsten door dalende leerlingenaantallen is in de meerjarenbegroting de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs goed gewaarborgd. Het UB wordt wel gevraagd alert te blijven op de kosten en waar mogelijk besparingen te realiseren. Treasury Statuut Dit statuut voldoet aan de kaders die aan sparen en beleggen van financiële middelen zijn gesteld. Kaders zoals voorzichtigheid en transparantie worden voldoende gewaarborgd. Tussentijdse rapportage directeur Door middel van tussentijdse rapportages en evaluaties informeert de directeur(ub) het gehele bestuur. Voorbeelden hiervan zijn:

9 Het TB heeft gedurende het hele jaar geen bijzonderheden kunnen constateren. Driegang - Passend onderwijs Vanaf is het nieuwe Samenwerkingsverband Driegang gestart (Alblasserwaard West/Leerdam en Gorinchem). Ons oude samenwerkingsverband heeft hierin een plaats (kamer). Samen met alle scholen binnen Driegang wordt op een goede manier vorm gegeven aan de wet Passend Onderwijs. Middels vergaderingen op kamerniveau (intern begeleiders(ib)/directies/stuurgroep) wordt het gemaakte beleid geborgd en geëvalueerd en zo nodig aangepast. Namens ons bestuur neemt mevr. H. Stolk deel aan dit overleg. In 2015 zal dit (BKO)overleg en het BO overleg samengevoegd worden. Begroting 2015 De begroting 2015 sluit met een negatief saldo. De begroting waarborgt de continuïteit en de kwaliteit van het onderwijs. Opheffingsnorm scholen gemeente Molenwaard De gemeente Molenwaard heeft de opheffingsnorm voor alle scholen in onze gemeente vastgesteld op 61 leerlingen. Samenwerking scholen Alblasserwaard Er bestaat een goede samenwerking op bestuurlijk en directieniveau met de andere scholen in Alblasserwaard West. Onze directeur neemt zitting in het directieoverleg(do)om gezamenlijk beleid af te stemmen. In het Bestuurlijk Overleg(BO) nemen mevr. B. de Groot en dhr. G. Vink zitting namens ons bestuur. Door huidige en ook te verwachten ontwikkelingen binnen het onderwijs en door het dalend aantal leerlingen op de school zoekt het bestuur naar verdergaande samenwerking en geschikte fusiepartner(s) binnen ons samenwerkingsverband om christelijk onderwijs in Wijngaarden in de toekomst te behouden. In 2014 is er een extern deskundige van Driestar Educatief aangetrokken om dit proces te begeleiden. Een eerste verkenning tot fusie binnen de Graafstroom loopt en in de toekomst is deze mogelijk uit te breiden naar alle scholen binnen de Federatie. Muziek De gemeente Molenwaard handhaaft de subsidie voor muzieklessen door dhr. P Vogel op onze school tot en met ten minste schooljaar 2013/2014. Vanaf 2015 nemen de scholen van ons samenwerkingsverband de bekostiging over met nog een kleine subsidie vanuit de gemeente. Inspectie van het Onderwijs De kwaliteit van onze school wordt door de inspectie als goed beoordeeld. Goedkeuring gevoerd beleid Het TB geeft op basis van de haar beschikbaar gestelde informatie goedkeuring aan gevoerde beleid in het jaar 2014 A.B. de Groot Voorzitter

Verslag 2015 Intern Toezicht

Verslag 2015 Intern Toezicht Verslag 2015 Intern Toezicht Inhoud: 1. Voorwoord 2. Algemeen 3. Bevoegdheden en taken schoolbestuur 4. Verslag over het afgelopen jaar 1. Voorwoord Met veel genoegen presenteren wij u het jaarverslag

Nadere informatie

KENNISBANK - ORGANISATIE

KENNISBANK - ORGANISATIE KENNISBANK - ORGANISATIE MODEL DIRECTIEREGLEMENT STICHTING MEER DAN VOETBAL Samenvatting Het bestuur stelt een profiel voor de directie op, waarin de omvang van de directie en de vereiste kwaliteiten van

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel.

Best Practice-bepalingen 0.1 Met enige regelmaat wordt een zorgvuldige analyse gemaakt van het gewenste besturingsmodel. Bijlage Code Cultural Goverance: Principes en uitwerkingen Nummer Principe De organen van de culturele instelling zijn verantwoordelijk voor de keuze van het besturingsmodel en de naleving van deze code.

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT Stichting WOLKENTHEATER HUISHOUDELIJK REGLEMENT 20 mei 2014 I ALGEMEEN ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN 1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. Stichting: de stichting WOLKENTHETAER, statutair gevestigd

Nadere informatie

CODE CORPORATE GOVERNANCE

CODE CORPORATE GOVERNANCE CODE CORPORATE GOVERNANCE PRINCIPES Principes geven aan welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden er zijn en door welke organen en/of personen deze worden vervuld (RvT=Raad van Toezichtmodel,

Nadere informatie

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE

REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE REGLEMENT DIRECTIE/RAAD VAN BESTUUR FONDS VOOR CULTUURPARTICIPATIE Vastgesteld door het bestuur op: 4 juni 2014 Goedgekeurd door de raad van toezicht op: 4 juni 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT. Voor [naam betreffende stichting/vennootschap]

BESTUURSREGLEMENT. Voor [naam betreffende stichting/vennootschap] BESTUURSREGLEMENT Voor [naam betreffende stichting/vennootschap] 1 Inleiding 1.1 Dit bestuursreglement is een reglement in de zin van art. [...] van de statuten van [naam betreffende stichting/vennootschap]

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge de statuten van Stichting De Gruitpoort. December 2016

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge de statuten van Stichting De Gruitpoort. December 2016 BESTUURSREGLEMENT Preambule De Gruitpoort werkt volgens de Code Cultural Governance. De Governance Code biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Met het onderschrijven

Nadere informatie

Artikel 1. Reglement Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 11, 12 en 13 van de statuten van de stichting C est La Vie-Huis t Gooi.

Artikel 1. Reglement Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 11, 12 en 13 van de statuten van de stichting C est La Vie-Huis t Gooi. Reglement Raad van Toezicht C est La Vie- Huis Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14-2-2017. Artikel 1. Reglement Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 11, 12

Nadere informatie

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht.

3. Dit directiereglement kan - na overleg met de directeur - worden aangevuld en gewijzigd bij besluit van de raad van toezicht. Directiereglement Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld door de directeur en vastgesteld door de raad van toezicht ingevolge artikel 19 van de statuten van Stichting Wemos (de

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 8.2.f. van de statuten van de Stichting Kamermuziek Limburg (de stichting ).

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 8.2.f. van de statuten van de Stichting Kamermuziek Limburg (de stichting ). Bestuursreglement Vastgesteld door het bestuur op: 25 februari 2013 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 8.2.f. van de

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 14 en 15 van de

Nadere informatie

Stichting Red een Kind Bestuursreglement

Stichting Red een Kind Bestuursreglement Stichting Red een Kind Bestuursreglement Vastgesteld op: 28 november 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld door het bestuur en vastgesteld door de raad

Nadere informatie

Reglement van Toezicht 12 september 2014

Reglement van Toezicht 12 september 2014 Stichting MVO Nederland REGLEMENT VAN TOEZICHT 1. Vaststelling van het Reglement van Toezicht. 1.1. Dit reglement van Toezicht is conform het bepaalde in artikel 11.6 juncto 16.2 van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Reglementen Bestuur en Raad van Toezicht

Reglementen Bestuur en Raad van Toezicht Reglementen Bestuur en Raad van Toezicht p. 2 Bestuursreglement p. 6 Reglement Raad van Toezicht stimuleringsfonds creatieve industrie architectuur vormgeving digitale cultuur p.o. box 29066 3001 gb rotterdam

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Stichting Samenwerkende Culturele en Maatschappelijke Organisaties

Reglement Raad van Toezicht Stichting Samenwerkende Culturele en Maatschappelijke Organisaties Reglement Raad van Toezicht Stichting Samenwerkende Culturele en Maatschappelijke Organisaties Vastgesteld door de Raad van Toezicht op: 18 oktober 2016 Hoofdstuk 1. Algemeen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding.

Toezichtkader RSV Breda VO Inleiding. Toezichtkader RSV Breda VO 3003. Inleiding. In het toezichtkader van de Inspectie voor het Onderwijs is onder kwaliteitsaspect management en organisatie de indicator 2.6. als volgt beschreven: Het samenwerkingsverband

Nadere informatie

BESTUURS- EN DIRECTIEREGLEMENT STICHTING WAKIBI

BESTUURS- EN DIRECTIEREGLEMENT STICHTING WAKIBI BESTUURS- EN DIRECTIEREGLEMENT STICHTING WAKIBI Inleiding In aansluiting op de statuten d.d. 18 september 2012 van Stichting Wakibi ( Wakibi ), geeft dit reglement nadere bepalingen betreffende taken,

Nadere informatie

Reglement van Toezicht 21 december 2017

Reglement van Toezicht 21 december 2017 Stichting MVO Nederland REGLEMENT VAN TOEZICHT 1. Vaststelling van het Reglement van Toezicht. 1.1. Dit reglement van Toezicht is conform het bepaalde in artikel 11.6 juncto 17.2 van de Statuten van Stichting

Nadere informatie

Willem Twee muziek en beeldende kunst Reglement raad van toezicht

Willem Twee muziek en beeldende kunst Reglement raad van toezicht Willem Twee muziek en beeldende kunst Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op 19 december 2017 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Vastgesteld op 27 september 2016

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Vastgesteld op 27 september 2016 REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Vastgesteld op 27 september 2016 Positionering Raad van Toezicht in de stichting Artikel 1 De statuten van de stichting voorzien in de Raad van Toezicht. Het College van Bestuur

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Vereniging voor Podiumtechnologie

Huishoudelijk reglement Vereniging voor Podiumtechnologie Huishoudelijk reglement Vereniging voor Podiumtechnologie Artikel 1: begripsomschrijvingen In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: a) de vereniging: de Vereniging voor Podiumtechnologie, statutair

Nadere informatie

Raad voor Accreditatie (RvA) Huishoudelijk Reglement RvA

Raad voor Accreditatie (RvA) Huishoudelijk Reglement RvA Raad voor Accreditatie (RvA) Huishoudelijk Reglement RvA Documentcode: RvA-QA007-NL Versie 1, 22-8-2014 HUISHOUDELIJK REGLEMENT Stichting Raad voor Accreditatie (RvA) Huishoudelijk reglement van Stichting

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Preambule De Gruitpoort werkt volgens de Code Cultural Governance. De Governance Code biedt een normatief kader voor goed bestuur en toezicht in culturele organisaties. Met

Nadere informatie

DIRECTIESTATUUT VAN WONINGSTICHTING BARNEVELD TE BARNEVELD

DIRECTIESTATUUT VAN WONINGSTICHTING BARNEVELD TE BARNEVELD DIRECTIESTATUUT VAN WONINGSTICHTING BARNEVELD TE BARNEVELD Het bestuur Artikel 1 Conform artikel 5 lid 1 van de statuten wordt het bestuur van de stichting gevormd door de directeur. De directeur is belast

Nadere informatie

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave

Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Bestuurs- reglement Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave 1/9 BESTUURSREGLEMENT Stichting Kunst in het Kerkje Velp/Grave Het bestuur van de Stichting Kunst in het Kerkje, gevestigd te Grave, besluit

Nadere informatie

Vastgesteld door het huidige bestuur van Stichting de Kubus Centrum voor Kunst en Cultuur,

Vastgesteld door het huidige bestuur van Stichting de Kubus Centrum voor Kunst en Cultuur, Reglement Raad van Bestuur (het Reglement) Ingangsdatum: 1 januari 2017 Vastgesteld door het huidige bestuur van Stichting de Kubus Centrum voor Kunst en Cultuur, te Lelystad, 15 december 2016, Mw. A.

Nadere informatie

Inhoudsopgave: 1. Raad van Commissarissen Het bestuur De financiële verslaggeving en de positie van de externe accountant...

Inhoudsopgave: 1. Raad van Commissarissen Het bestuur De financiële verslaggeving en de positie van de externe accountant... GOVERNANCESTRUCTUUR Inhoudsopgave: 1. Raad van Commissarissen... 2 2. Het bestuur... 3 3. De financiële verslaggeving en de positie van de externe accountant... 4 1 Governancestructuur Woningstichting

Nadere informatie

Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen

Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen Reglement Directie Stichting Peuterspeelzalen Hoogeveen Vastgesteld door het Toezichthoudend Bestuur op 14 juli 2016 Gebaseerd op modelreglement MO-groep (2009) Artikel 1. Structuur 1. De directie is belast

Nadere informatie

Managementstatuut swv Passend Primair Onderwijs Noord- Kennemerland

Managementstatuut swv Passend Primair Onderwijs Noord- Kennemerland Managementstatuut swv Passend Primair Onderwijs Noord- Kennemerland Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder: Bestuur het bestuur van het samenwerkingsverband Passend Primair

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht. Diabetes Fonds

Reglement Raad van Toezicht. Diabetes Fonds Diabetes Fonds Amersfoort, 1 september 2006 Stichting Diabetes Fonds Preambule In dit reglement wordt de positie van de Raad van Toezicht van de Stichting Diabetes Fonds (hierna te noemen: stichting) omschreven

Nadere informatie

Gevolgen van de Wet goed onderwijs Goed onderwijsbestuur voor de verhouding tussen gemeenten en verzelfstandigd openbaar onderwijs.

Gevolgen van de Wet goed onderwijs Goed onderwijsbestuur voor de verhouding tussen gemeenten en verzelfstandigd openbaar onderwijs. Gevolgen van de Wet goed onderwijs Goed onderwijsbestuur voor de verhouding tussen gemeenten en verzelfstandigd openbaar onderwijs. Per 1 augustus 2010 is de Wet Goed onderwijs Goed onderwijsbestuur in

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2015-2017 Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder Raad van Toezicht: De Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op het college

Nadere informatie

Reglement raad van toezicht

Reglement raad van toezicht Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op 27 september 2012. HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld ingevolge artikel 9.7 van de

Nadere informatie

het bevorderen van de kwaliteit van DVN, door realisering van de doelen van DVN, juiste besteding van middelen en efficiënte bedrijfsvoering;

het bevorderen van de kwaliteit van DVN, door realisering van de doelen van DVN, juiste besteding van middelen en efficiënte bedrijfsvoering; Code Goed Bestuur DVN vastgesteld in de Ledenraad van 6 oktober 2012 Vooraf DVN heeft een aantal kernwaarden vastgelegd rondom de houding, gedragingen en cultuur van de vereniging DVN. Deze zijn uitgewerkt

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht Eindhoven, 11 oktober 2016 Inhoudsopgave Artikel 1. Begripsbepalingen 3 Artikel 2. Status en inhoud van de regels 3 Artikel 3. Samenstelling 3 Artikel 4. Integriteit 4 Artikel

Nadere informatie

Titel: Reglement Raad van Toezicht Dienstencentrum OBG

Titel: Reglement Raad van Toezicht Dienstencentrum OBG Reglement Raad van Toezicht Dienstencentrum OBG 1. Reglement Het reglement is een nadere uitwerking van de statuten van de stichting. In geval van strijdigheid tussen het reglement en de statuten prevaleren

Nadere informatie

S a t de d Ad A vi v es BV B V Kw K al a ite t i e t tva v n n same m nl n eve v n

S a t de d Ad A vi v es BV B V Kw K al a ite t i e t tva v n n same m nl n eve v n Directie Reglement Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Artikel 1. Structuur 1. De directie is belast met de dagelijkse leiding van de W&MD-onderneming en de door het bestuur aan de directie gedelegeerde

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

Reglement intern toezicht Stichting Trevianum Sittard, april 2018

Reglement intern toezicht Stichting Trevianum Sittard, april 2018 Reglement intern toezicht Stichting Trevianum Sittard, april 2018 Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt onder raad verstaan de raad van toezicht van Stichting Trevianum. In dit reglement wordt onder

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT TABIJN

MANAGEMENTSTATUUT TABIJN MANAGEMENTSTATUUT TABIJN APRIL 2011 Preambule Artikel 31 van de Wet op het Primair Onderwijs geeft aan dat het bevoegd gezag een managementstatuut dient vast te stellen. In dat statuut staat aangegeven

Nadere informatie

Directiereglement Salut (vastgesteld ) Artikel 1. Structuur

Directiereglement Salut (vastgesteld ) Artikel 1. Structuur Directiereglement Salut (vastgesteld 17.05.2017) Artikel 1. Structuur 1. Het bestuur is belast met het besturen van Salut, welzijnsorganisatie voor de Hof van Twente, en is eindverantwoordelijk voor de

Nadere informatie

Bestuursreglement Stichting Welzijn Buren

Bestuursreglement Stichting Welzijn Buren I. Keuze en naleving van de governancecode I.1 Het Bestuur van de Stichting Welzijn Buren is verantwoordelijk voor goed bestuur, goed toezicht en een goede verantwoording daarover. In het verlengde daarvan

Nadere informatie

Bestuursreglement Artikel 1 Status en inhoud van het reglement Artikel 2 Taak van het bestuur

Bestuursreglement Artikel 1 Status en inhoud van het reglement Artikel 2 Taak van het bestuur Bestuursreglement Dit reglement is krachtens artikel 8 lid 2 van de statuten door het bestuur van stichting Woningbedrijf Velsen vastgesteld op 14 maart 2013, na goedkeuring door de Raad van Commissarissen

Nadere informatie

3. In de raad van toezicht heeft geen voormalig directielid (of andere beleidsbepalende functionaris) van de stichting zitting.

3. In de raad van toezicht heeft geen voormalig directielid (of andere beleidsbepalende functionaris) van de stichting zitting. Stichting Schouwburg Amstelveen Reglement raad van toezicht Vastgesteld door de raad van toezicht op: 19 oktober 2009 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Reglement Bestuur WormerWonen

Reglement Bestuur WormerWonen Pagina 1 van 6 Reglement Bestuur WormerWonen Vastgesteld: 11-05-2016 Goedgekeurd RvC: 19-05-2016 Geactualiseerd: 28-11-2017 Goedgekeurd RvC: 14-12-2017 Pagina 2 van 6 Artikel 1 - Status en inhoud reglement

Nadere informatie

Onderwerp: Herbenoeming leden van de Raad van Toezicht Esdal College.

Onderwerp: Herbenoeming leden van de Raad van Toezicht Esdal College. *13.15375* Behandelend ambtenaar: C. Houtenbos Afdeling/cluster: afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling/cluster JOS Telefoonnr.: 0591-535387 Portefeuillehouder: Onderwerp: Herbenoeming leden van de Raad

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht Nederlandse Omroep Stichting, ook handelende onder de naam Raad van Toezicht NPO.

Reglement van de Raad van Toezicht Nederlandse Omroep Stichting, ook handelende onder de naam Raad van Toezicht NPO. Reglement van de Raad van Toezicht Nederlandse Omroep Stichting, ook handelende onder de naam Raad van Toezicht NPO. Het reglement Raad van Toezicht dient in de context van en in aanvulling op toepasselijke

Nadere informatie

Bestuurs- en directiereglement

Bestuurs- en directiereglement Versie: 1.0 Datum: 7 mei 2015 Bestuurs- en directiereglement 1. Begripsbepalingen a. Stichting: Stichting SecureFeed; b. Statuten: de Statuten van de Stichting, zoals vastgesteld op 24 juni 2014; c. Bestuur:

Nadere informatie

Voorlegger. LR1603.Voorlegger invulling vacature(s) Landelijk Bestuur

Voorlegger. LR1603.Voorlegger invulling vacature(s) Landelijk Bestuur Voorlegger Onderwerp Verantwoordelijke Aanleiding Korte inhoud Voorgesteld besluit Procedure vacature(s) landelijk bestuur Landelijk bestuur Er is per direct een vacature ontstaan door het vertrek van

Nadere informatie

Governance Code 2018

Governance Code 2018 Governance Code 2018 Stichting Federatie van Zorginstellingen ALGEMEEN 1. De Governance Code 2018, kortweg de code, is tot stand gekomen op initiatief van Stichting Federatie van Zorginstellingen. De code

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Stichting Statuten stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de statuten van de stichting, bij akte van

Nadere informatie

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR

REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR Stichting Talent Westerveld Drift 1A 7991 AA DWINGELOO Tel. 0521 59 49 44 Email: info@talentwesterveld.nl Website: www.talentwesterveld.nl REGLEMENT COLLEGE VAN BESTUUR Werkveld: Organisatie Beleidslijn:

Nadere informatie

af over het gevoerde beleid en de door de Raad van Bestuur in dat kader verrichte werkzaamheden.

af over het gevoerde beleid en de door de Raad van Bestuur in dat kader verrichte werkzaamheden. sdw REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR DEFINITIES Cliëntenraad: het door de stichting ingestelde orgaan dat binnen de doelstellingen van de stichting in het bijzonder de gemeenschappelijke belangen van de cliënten

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Toezicht Stichting Katholiek en Protestants- Christelijk Onderwijs Eindhoven en omgeving (S.K.P.O.)

Reglement voor de Raad van Toezicht Stichting Katholiek en Protestants- Christelijk Onderwijs Eindhoven en omgeving (S.K.P.O.) Reglement voor de Raad van Toezicht Stichting Katholiek en Protestants- Christelijk Onderwijs Eindhoven en omgeving (S.K.P.O.) Artikel 1. Positionering Raad van Toezicht Ingevolge de statuten bestuurt

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT VAN STICHTING PRIMAIR OPENBAAR ONDERWIJS IN DE REGIO WATERLAND & OOSTZAAN

REGLEMENT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT VAN STICHTING PRIMAIR OPENBAAR ONDERWIJS IN DE REGIO WATERLAND & OOSTZAAN REGLEMENT VAN DE RAAD VAN TOEZICHT VAN STICHTING PRIMAIR OPENBAAR ONDERWIJS IN DE REGIO WATERLAND & OOSTZAAN Considerans A. Stichting Primair Openbaar Onderwijs in de Regio Waterland & Oostzaan werkt nauw

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland

Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Dit reglement is krachtens artikel 8 lid 2 van de statuten door het bestuur van Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland vastgesteld op 12 december

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING HET INTER-LOKAAL & TANDEM

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING HET INTER-LOKAAL & TANDEM 1 REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING HET INTER-LOKAAL & TANDEM Artikel 1. Structuur 1.1 De raad van toezicht houdt toezicht op de raad van bestuur en op de algemene gang van zaken binnen Het Inter-lokaal

Nadere informatie

Het bestuur van de statutair te Roosendaal gevestigde stichting: Stichting Heifer Nederland (hierna: de "stichting"), in aanmerking nemende dat:

Het bestuur van de statutair te Roosendaal gevestigde stichting: Stichting Heifer Nederland (hierna: de stichting), in aanmerking nemende dat: REGLEMENT BESTUUR Het bestuur van de statutair te Roosendaal gevestigde stichting: Stichting Heifer Nederland (hierna: de "stichting"), in aanmerking nemende dat: A. de interne statutaire bestuursstructuur

Nadere informatie

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1

E. (Edward) Moolenburgh Directeur. VBS, september VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 E. (Edward) Moolenburgh Directeur VBS, september 2018 VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 1 INHOUD VBS Verbindend voor diversiteit in onderwijs 2 1. Het bevoegd gezag draagt zorg voor een scheiding

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht

Reglement Raad van Toezicht Reglement Raad van Toezicht DOC NAAM: 170515-UC-GOV-ReglementRvT 1. BEGRIPSBEPALINGEN 1.1. Dit reglement is het reglement als bedoeld in artikel 12 lid 1 van de statuten van Stichting U Centraal (de Stichting

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge de artikelen 9.4 en 22 van de statuten van de Vervoersvereniging Heerhugowaard van 19 maart 2014.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge de artikelen 9.4 en 22 van de statuten van de Vervoersvereniging Heerhugowaard van 19 maart 2014. Vastgesteld door het bestuur op 19 april 2017 Artikel 1. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge de artikelen 9.4 en 22 van de statuten van de Vervoersvereniging Heerhugowaard van 19 maart

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008.

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Bestuursreglement Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Artikel 1 Status en inhoud van het reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Managementstatuut (AB-DB model)

Managementstatuut (AB-DB model) Managementstatuut (AB-DB model) INHOUD Vaststelling... 3 Artikel 1 Definitiebepaling... 4 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut... 4 Artikel 3 Taken en bevoegdheden van het bestuur...

Nadere informatie

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden raad van toezicht

Bevoegdheden en verantwoordelijkheden raad van toezicht 1.3. Reglement Raad van Toezicht. Positionering raad van toezicht in de stichting 1.1. De directie bestuurt de stichting en de raad van toezicht houdt toezicht op het beleid van de directie en op de algemene

Nadere informatie

Reglement Bestuur. Inleiding. 1. De bestuurstaak

Reglement Bestuur. Inleiding. 1. De bestuurstaak Reglement Bestuur Inleiding Dit is het reglement van het (collegiaal) bestuur van Stichting SVn als bedoeld in artikel 14 lid 1 van de Statuten van die stichting. Het wordt vastgesteld door het bestuur

Nadere informatie

Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen;

Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen; Betreft: Bestuursstatuut SOOOG Artikel 1 Begripsbepalingen De stichting: de Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen; De raden: de gemeenteraden Raad van Toezicht: het intern toezichthoudend orgaan

Nadere informatie

Bestuursreglement Dierenambulance Amsterdam

Bestuursreglement Dierenambulance Amsterdam Bestuursreglement Artikel 1. Structuur 1. De bestuurder(s) is belast met het besturen van de stichting Centrale Dierenambulance Amsterdam (hierna Dierenambulance) en draagt de verantwoordelijkheid voor

Nadere informatie

Scheiding intern toezicht bestuur en het managementstatuut

Scheiding intern toezicht bestuur en het managementstatuut Scheiding intern toezicht bestuur en het managementstatuut 1. Inleiding Als uitvloeisel van de Wet goed onderwijs, goed bestuur is het bevoegd gezag op grond van artikel 17b, tweede lid van de Wet op het

Nadere informatie

DIRECTIESTATUUT (versie september 2016)

DIRECTIESTATUUT (versie september 2016) DIRECTIESTATUUT (versie september 2016) Artikel 1. In dit statuut wordt verstaan onder a. directiestatuut: een reglement met taken en bevoegdheden van het College van Bestuur en de van bestuurswege gemandateerde

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Stichting KDC AandachtsLab 1

Reglement Raad van Toezicht Stichting KDC AandachtsLab 1 Reglement Raad van Toezicht Stichting KDC AandachtsLab 1 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 13 lid 2 van de statuten

Nadere informatie

1. Positionering Raad van Toezicht in de stichting

1. Positionering Raad van Toezicht in de stichting Reglement Raad van Toezicht Stichting GGNet, opgemaakt op grond van artikel 24 van de statuten van GGNet en in onderstaande vorm vastgesteld in de vergadering van de Raad van Toezicht d.d. 9 september

Nadere informatie

Managementsstatuut 22.09 6.5

Managementsstatuut 22.09 6.5 Managementsstatuut 22.09 6.5 Artikel 1. In dit statuut wordt verstaan onder: a. managementstatuut: een reglement met taken en bevoegdheden van het college van bestuur en de van bestuurswege gemandateerde

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur

Reglement Raad van Bestuur Reglement Raad van Bestuur Amersfoort, 16 november 2016 Reglement Raad van Bestuur Stichting Diabetes Fonds Preambule In dit reglement wordt de positie van de Raad van Bestuur van de Stichting Diabetes

Nadere informatie

http://wetten.overheid.n1/b WBR0003420/Hoofdstukl/Titelll/Afdelm.

http://wetten.overheid.n1/b WBR0003420/Hoofdstukl/Titelll/Afdelm. wetten.nl - Wet- en regelgeving printen - Wet op het primair onderwij. http://wetten.overheid.n1/b WBR0003420/Hoofdstukl/Titelll/Afdelm. Wet op het primair onderwijs, Artikel 17c Artikel 17c. Inhoud intern

Nadere informatie

Concept bestuursreglement annex managementstatuut Wageningse Schoolvereniging. versie 14 mei 2018

Concept bestuursreglement annex managementstatuut Wageningse Schoolvereniging. versie 14 mei 2018 Concept bestuursreglement annex managementstatuut Wageningse Schoolvereniging versie 14 mei 2018 Dit is het bestuursreglement als bedoeld in artikel 14 lid 11 van de statuten van de vereniging en tevens

Nadere informatie

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014

MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014 MANAGEMENTSTATUUT Stichting FACETSCHOLEN 2012-2014 Artikel 1 Definitiebepaling In dit managementstatuut wordt verstaan onder Bevoegd gezag: Bestuur Stichting Facetscholen, voor openbaar primair onderwijs

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland

Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Reglement Raad van Toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland Versie 1 Vastgesteld 14 oktober 2016 Reglement raad van toezicht Coöperatie Zorgaanbieders Midden Nederland U.A. Vastgesteld door

Nadere informatie

Managementstatuut. t Baken De Horn De Werkschuit De Toermalijn Piet de Springer. www.obswijk.nl

Managementstatuut. t Baken De Horn De Werkschuit De Toermalijn Piet de Springer. www.obswijk.nl t Baken De Horn De Werkschuit De Toermalijn Piet de Springer www.obswijk.nl Inhoudsopgave Preambule 3 Artikel 1. Definities 3 Artikel 2. Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 4 Artikel 3.

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Maatschappelijk Werk Fryslân

Reglement Raad van Bestuur Maatschappelijk Werk Fryslân Reglement Raad van Bestuur Maatschappelijk Werk Fryslân Reglement raad van bestuur SMWF Pagina 1 van 8 Artikel 1. Structuur 1. De raad van bestuur is belast met het besturen en draagt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Wonion

Profielschets Raad van Commissarissen Wonion Profielschets Raad van Commissarissen Wonion Uitgangspunten 1. Deze profielschets wordt gehanteerd: bij de werving en selectie van nieuwe leden van de Raad van Commissarissen; bij de discussie over de

Nadere informatie

R EGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT

R EGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT R EGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Stichting Statuten Stichting Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de Statuten van de Stichting, bij Akte van

Nadere informatie

Stichting Passionate Bulkboek D I R E C T I E S T A T U U T

Stichting Passionate Bulkboek D I R E C T I E S T A T U U T Stichting Passionate Bulkboek D I R E C T I E S T A T U U T Directiestatuut Stichting Passionate Bulkboek Het bestuur van de Stichting Passionate Bulkboek - overwegende dat de taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden

Nadere informatie

REGLEMENT BESTUUR LOKAAL FONDS HENGELO

REGLEMENT BESTUUR LOKAAL FONDS HENGELO REGLEMENT BESTUUR LOKAAL FONDS HENGELO ARTIKEL 1 DEFINITIES In dit reglement wordt verstaan onder: - Bestuur : het bestuur van de Stichting, zijnde het orgaan dat de dagelijkse en algemene leiding over

Nadere informatie

STATUTEN Stichting Adelante Zorg met ingang van 28-7-2015

STATUTEN Stichting Adelante Zorg met ingang van 28-7-2015 21500421 sr / 59065 STATUTEN Stichting Adelante Zorg met ingang van 28-7-2015 STATUTEN: NAAM EN ZETEL Artikel 1. De stichting is genaamd: Stichting Adelante Zorg. Zij heeft haar zetel te Heerlen. DOEL

Nadere informatie

Reglement van de Raad van Toezicht

Reglement van de Raad van Toezicht Van de besluit gelet op richtlijn 23 van de Code Goed Onderwijsbestuur VO d.d. 4 juni 2015 en artikel 11 lid 4 van de statuten van de stichting tot vaststelling van het onderstaande Reglement van de Raad

Nadere informatie

Bestuurs- en directiestatuut

Bestuurs- en directiestatuut Bestuurs- en directiestatuut SWV PO 30-02 Incl. de taken en bevoegdheden van de Algemene Ledenvergadering als toezichthoudend orgaan Vereniging Samenwerkingsverband PO Roosendaal-Moerdijk e.o. 30-02 November

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT F U

BESTUURSREGLEMENT F U Van de Stichting Federatie Muziekauteurs en Uitgevers Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder : a) Bestuur: het uitvoerend bestuur en het toezichthoudend bestuur van FEMU b) FEMU : de

Nadere informatie

BESTUURSREGLEMENT STICHTING SWV Artikel 2: Werving en selectie leden algemeen bestuur

BESTUURSREGLEMENT STICHTING SWV Artikel 2: Werving en selectie leden algemeen bestuur BESTUURSREGLEMENT STICHTING SWV 25.06 Artikel 1: Begripsbepalingen 1. Dit reglement is een reglement in de zin van artikel 19 lid 1 van de statuten van de Stichting. 2. In dit reglement wordt verstaan

Nadere informatie

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 2

Vaststellingsdatum managementstatuut 1. Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het managementstatuut 2 Herzien Managementstatuut AV goedkeuring 17.04.18 Managementstatuut Samenwerkingsverband VO West-Friesland Versie 17.04.18 INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut 1 Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel

Nadere informatie

Bestuursreglement SLAK

Bestuursreglement SLAK Bestuursreglement SLAK Leeswijzer In de statuten van Stichting Atelierbeheer SLAK zijn de taken en bevoegdheden van het Bestuur vastgelegd (in de artikelen 4, 5 en 6) evenals die van de Raad van Toezicht

Nadere informatie