M. DE GROOT RESTAURATIE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "M. DE GROOT RESTAURATIE"

Transcriptie

1 M. DE GROOT RESTAURATIE Eindseweg AT Overberg / info@mdegrootrestauratie.nl mdegrootrestauratie.nl BTW nr B01 KvK nr ING Bank IBAN NL59INGB BIC INGBNL2A Dossier: Spinnewiel (objectnummer 2217)

2 VOORWOORD In dit dossier wordt het spinnewiel besproken dat bekend staat onder het objectnummer 2217 van het Viseum in Veenendaal. Het dossier bespreekt de algemene informatie zoals de maten en de verschillende onderdelen d.m.v. foto s toegelicht. Summier worden de materialen en technieken daarna besproken. Het schaderapport is een opsomming van oude en nieuwe lacunes/beschadigingen aan het object. Dit wordt getoond aan de hand van foto s. Ook word de restauratie toegelicht. In dit geval was het, het verwijderen van het oppervlaktevuil. In een volgend hoofdstuk wordt de techniek van het wolspinnen uitgelegd. Dit is onmiskenbaar met de geschiedenis van de spinnerijen die er in Veenendaal in het verleden waren. Informatie is verworven van internet sites en aan mevrouw Ans uit Eck en Wiel (zij is vervent spinster en wever) en aan mevrouw Wittendorp uit Ede (zij geeft les in spinnen en verzamelt spinnewielen).

3 INHOUD 1. Het spinnewiel (objectnummer 2217) 1.1 Algemene informatie 1.2 Materialen 1.3 Technieken 1.4 Schaderapport 1.5 Restauratie 2. De techniek van het wolspinnen 2.1 Kaarden 2.2 Spinnen 2.3 Twijnen 2.4 Wassen

4 1. HET SPINNEWIEL (objectnummer 2217) 1.1 Algemene informatie Het type spinnewiel wat in dit dossier onderzocht wordt is ontstaan tussen 1520 en 1530 door een Duitse ingenieur. Dit type wordt ook wel het Saksische type genoemd (of Dutch wheel /Saxonie). Maten: De maximale hoogte is 84,5 cm., de breedte 81 cm. en de diepte 58 cm. Het aandrijfwiel heeft een doorsnede van 44,5 cm. De vlucht 26 cm. en de spoel op de vlucht 9 cm. Het plankje is 33,5 cm. lang en heeft een dikte van 4,9 cm. Vanaf het wiel is het plankje 17 cm. breed en aan het andere eind (bij het handvat van de spanschroef 13,5 cm.). Het handvat is 9,5 cm lang. De langste poot is 45 cm. en de twee andere zijn 42 cm. lang. Namen van de onderdelen: Het spinnewiel bestaat uit verschillende onderdelen. Aandrijfwiel met 10 spaken en met een velg met 2 groeven Dubbele snaar Plankje

5 Spanschroef met borgpen in het plankje Bovenzijde plankje met spanschroef mechanisme. Onderzijde plankje met spanschroef mechanisme. Detail onderzijde plankje van het mechanisme. Handvat waarmee spanschroef aangedraaid word. Spinwerk Draadinvoer Vlucht Het donker gemaakte deel is een spoel. Z.o.z.

6 Trapwerk/trappedaal Opzetspoel/-klos Spinrokken/vlasrokken Dit is een zgn. spinrok. Op een spinrok werd het ongesponnen vlas omheen gedraaid. Vanaf een spinrok werd een draad gemaakt door behulp van een spintol of een spinnewiel. Of dit spinrokken gebruikt werd bij dit spinnewiel is onbekend. De ornamenten van het spinrokken komen niet overeen met die op het spinnewiel (men spreekt van een spinrokken en geen enkelvoud, spinrok). Een gat in een spinrokken is ongewoon. Het kan voor een draad bedoeld zijn die om het ongesponnen vlas gewikkeld werd. Dit draad hield het vlas op haar plek.

7 Eigenaar An Moonen is antiek textiel deskundige woonachtig in Westervoort. Mevrouw Moonen is o.a. conservator en curator geweest bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 1 Zij is waarschijnlijk de eigenaresse geweest van dit spinnewiel. Merk I : G is mogelijk het merkteken. Dit zouden de initialen van de vervaardiger van dit spinnewiel kunnen zijn. 1

8 1.2 Materialen Het grootste gedeelte van dit spinnewiel bestaat uit hout. 3 delen zijn van eikenhout gemaakt namelijk, het deel van het trapwerk waar de voet op rust, de spoel wat zich in de vlucht bevind, en één deel van de vlucht. De overige houten delen zijn waarschijnlijk van esdoornhout (dit kan ook vruchtbomen hout zijn). Hiernaast is metaal aanwezig namelijk, de haakjes aan de spoel, het op en neergaande mechanisme van het trapwerk, de pinnen voor de spoelen op het plankje, draaimechanisme op het wiel aan te draaien en de uiteinden van de spoel. Deze uiteinden steken door een stukje leer dat weer bevestigd is aan het hout (als een soort spie verbinding). Op het hout bij de as van het houten wiel is een zwarte smering of iets dergelijks aanwezig.

9 1.3 Technieken Om dit spinnewiel te maken zijn verschillende technieken gebruikt. De houten verbindingen (voornamelijk pen-en-gat verbindingen) zijn gemaakt door middel van het gebruik van zagen, schaven en houtboren. De twee langste zijkanten van het plankje heeft een decoratief karakter. Dit is geschaafd door middel van een profielschaaf. Alle cilindrisch-vormige delen zijn gedraaid op een houtdraaibank. Dit is te concluderen uit het feit dat aan de onderzijde van een aantal van deze delen 3 driehoekvormige gaten te zien zijn. Dit zijn de afdrukken van het klemmechanisme dat wordt gebruik om het stuk hout in de draaibank vast te klemmen.

10 1.4 Schaderapport Lacunes in het hout Er zijn veel lacunes aanwezig op dit spinnewiel. Er kan een deling gemaakt worden in oude en nieuwe lacunes. De oude lacunes zijn namelijk overschilderd en de nieuwe niet. Bij de nieuwe lacunes is het blanke hout zichtbaar. Oude lacunes: Nieuwe lacunes:

11 Zwarte smering Naar de zwarte smering(?) op het hout bij de as van het houten wiel zou laboratorisch onderzoek naar gedaan kunnen worden. Vermoedelijk vormt dit geen gevaar voor het object. Maar dit kan pas met zekerheid gezegd worden als vastgesteld kan worden om wat voor product het hier gaat. Deze zwarte smering werd vermoedelijk gebruikt om de draaiende delen soepel te houden. Witte uitbloei Of de witte uitbloei van de zgn. zwarte smering (zie foto hierboven) iets te maken heeft met deze uitbloei bij de stelknop van de spanschroef zou onderzocht kunnen worden. Er kan geen mogelijke verklaring voor deze uitbloei gegeven worden. Houtaantasting Dit spinnewiel vertoont veel houtaantasting door insecten. Na onderzoek is gebleken dat er geen zeer fragiele plekken op het object aanwezig zijn. Een consolidatie behandeling is niet noodzakelijk.

12 Ontbrekende delen Uit onderzoek is gebleken dat de spoel (nr. 1) op de plank van het spinnewiel en de spoel op de vlucht (nr. 2) niet oorspronkelijk zijn. Deze twee spoelen komen waarschijnlijk van een ander spinnewiel of andere spinnewielen. Deze conclusie kan worden getrokken omdat de ene spoel (nr. 1) niet om de vlucht past en de groef op de andere spoel (nr. 2) niet kleiner is dan de groef op de vlucht (dit is een vereiste om het spinnewiel op de juiste spanning te houden). Spoel 1. Spoel 2. > het donker gemaakte deel op de foto. Ook is gebleken dat een haaknaaldje of spinnaaldje niet aanwezig is. Bij een rijk uitgerust spinnewiel zou dit dezelfde ornamenten hebben als het spinnewiel heeft. De haaknaald op de afbeelding is een moderne variant 2. Om te twijnen (zie hiervoor.3 van hoofdstuk 2) is er nog een twijnspoelrek/twijnspoelhouder nodig. Dit ontbreekt ook. Afb. afkomstig van Marktplaats. 2

13 1.5 Restauratie Het spinnewiel hoefde niet gerestaureerd te worden. Het object had wel oppervlaktevuil wat met een zacht borsteltje en museumstofzuiger verwijderd is.

14 2. DE TECHNIEK VAN HET WOLSPINNEN De basis van het spinnen is in principe gelijk maar iedereen doet het op zijn eigen manier. Hierbij moet je denken aan de positie van de handen en de snelheid van het trappen. 3 Bij het uitleggen van het spinnen is ervoor gekozen om het wolspinnen meer toe te lichten dan het spinnen van vlas. Dit omdat niet met zekerheid gezegd kan worden of de spinrokken die bij dit spinnewiel aanwezig is ook daadwerkelijk bij dit spinnewiel hoort. 2.1 Kaarden Per schaap komt er ongeveer 5 kg vacht af wat lang niet allemaal bruikbaar is voor het spinnen. Voor mooie wol worden alleen de lange vezels van de rug gebruikt (hoe langer de vezels hoe makkelijker het spint). 4 Voordat er gespind kan worden moet de wol eerst worden gekaard. Kaarden is het uit elkaar kammen van de wol. Dit proces kan worden gedaan door middel van kaardenplankjes/ handkaarden of met een kaardemolen (handmatig of elektrisch). Door het kaarden valt niet alleen het grootste vuil uit de vacht maar komen de vezels ook allemaal in dezelfde richting te liggen. Zo gaat het spinnen eenvoudiger doordat de spinster niet meer de plukken wol uit elkaar hoeft te trekken. 5 Kaarden d.m.v. kaardenplankjes De kaardemolen De Wolkam Idem

15 2.2 Spinnen Wol spinnen met spinrokken en spintol Op de spinrokken wordt de gekaarde wol gewikkeld. In de linker hand wordt de spinrokken vastgehouden en met de rechterhand word een draad gemaakt. Als de draad lang genoeg is word deze op de spintol gewonden en kan er weer verder gesponnen worden. Ook is er een techniek waarbij de gemaakte draad meteen op de spintol gewonden word. Distaff is Engels voor spinroken. Spindle is Engels voor spintol. Vlas spinnen met spinrokken en spinnewiel Als eerste word een begindraad aan de spoel in de vlucht vastgemaakt. De begindraad wordt via het achterste haakje aan de vlucht door het gat van de spil, m.b.v. een spinhaakje, getrokken. Hier doorheen wordt het begin van het vlasdraadje gehaald. Om te spinnen word de ene hand gebruikt (meestal de rechter) om de bol vlas vast te houden en de andere hand (meestal de linker) leid de draad. De linkerhand is dus de spinhand, het uittrekken van het vlas gebeurt tussen de duim en wijsvinger. De rechterhand bepaalt het aantal vezels dat voor de draaddikte nodig is. Veel vezels is een dikke draad, weinig vezels een dunne.

16 Door het aantrappen van het wiel worden de vezels in een draaiende beweging gebracht waardoor de draad ontstaat. Dan word er met een voet op het trapwerk getrapt. Het wiel moet naar rechts draaien. De draad moet zoveel mogelijk onder spanning staan tijdens het spinnen (als de draad niet snel genoeg opklost, en de wol gaat kringelen, dan kan het leertje iets aangedraaid worden ((het leertje waarmee de vlucht aan het spinnewiel vast zit)). Als de wol te hard trekt kan het leertje iets losser gedraaid worden). De draad moet regelmatig van haakje gewisseld worden (aan de vlucht) omdat anders, als er te veel op één stuk zit, de spanning van de draad eraf loopt. Als de spoel een bepaalde dikte heeft gekregen door de opgewonden/gesponnen draad, hoeft hij minder omwentelingen te maken om dezelfde draadlengte op te spoelen. Er zal dus regelmatig de spanning bijgesteld moeten worden (d.m.v. de spanschroef). 6 Wol spinnen met een spinnewiel Hierbij word dezelfde techniek toegepast als met het spinnen met een spinrokken en spinnewiel. Echter i.p.v. dat de spinrokken het ongesponnen bol vlas vasthield, houd met deze techniek de spinster de bol wol vast of ligt de ongesponnen wol (gekaard of zo uit de vacht) in de schoot van de spinster

17 2.3 Twijnen Als er meerdere spoelen met draad gesponnen zijn kan er getwijnd worden. Twijnen is het om elkaar heen draaien van twee of meerdere draden (d.w.z. een dubbele of meervoudige draad). De enkele draden zijn rechtsom gesponnen. Twijnen gebeurd linksom. 7 De twee draden worden door het spingat gevoerd en vastgemaakt aan een lege spoel. Het wiel wordt nu linksom gedraaid en de twee draden worden tot één draad gedraaid en op de lege spoel gewonden

18 2.4 Wassen De spoelen worden na het spinnen, d.m.v. een wolhaspel of molentje, op een streng gewonden (haspelen) en niet te strak afgebonden. Hierdoor blijven ze stevig tijdens de wasbeurt. Voor het wassen wordt veel water gebruikt en weinig zeep. Bij het eerste bad wordt de wol in zout waterbad zonder jodium in +/- 30 gedaan. Hierna kan een wolwaszeep gebruikt worden. Na herhaaldelijk de wol gewassen te hebben worden de strengen uitgeknepen. 9 De strengen worden aan een haak met een verzwaring (een fles met een oor bijvoorbeeld) opgehangen. Regelmatig word onderaan de wol uitgeknepen en omgedraaid. 9

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na?

De familie schaap. Praat eens zoals een schaap Welke dierengeluiden ken je nog? Doe ze eens na? Het schaap De familie schaap Schapen zijn bange dieren. Daarom leven ze met velen samen en blijven ze dicht bij elkaar. Een groepje schapen noemen we een kudde. Schapen praten met elkaar door te blaten.

Nadere informatie

Cursus Spinnen. Materiaal Spinstok en spintol: In ontwikkelingslanden wordt nu nog steeds gesponnen met spinstok of spintol.

Cursus Spinnen. Materiaal Spinstok en spintol: In ontwikkelingslanden wordt nu nog steeds gesponnen met spinstok of spintol. Cursus Spinnen Geschiedenis Een draad draaien geeft meer stevigheid aan een draad. Zeker en vast hebben de prehistorische mensen dat ook ondervonden. En net als in onze moderne tijd bedachten ze ook technieken

Nadere informatie

S10C. Instructie. Version S10C-V1c

S10C. Instructie. Version S10C-V1c S10C Instructie Version S10C-V1c Ons 40-jarig jubileum was aanleiding om de S10, het spinnewiel waar het allemaal mee begon, in een nieuwe vorm te brengen; de S10 Concept. Deze S10C maakt het mogelijk

Nadere informatie

8 et eindproduct is tot draad gesponnen wol. De draden worden meestal opgewonden tot bollen. 4 De geschoren wol wordt gewassen en gekamd.

8 et eindproduct is tot draad gesponnen wol. De draden worden meestal opgewonden tot bollen. 4 De geschoren wol wordt gewassen en gekamd. oofdstk : Draden In dit hoofdstuk leer je hoe draden gemaakt worden. Je gaat ook zelf een draad maken. Draden kunnen van verschillende grondstoffen worden gemaakt. ijvoorbeeld van wol, zijde of katoen.

Nadere informatie

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 )

Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) VILTEN Een verhaal uit het tijdschrift Handwerken zonder grenzen. ( 4/81 ) De GESCHIEDENIS: Het vilten of vervilten van wol is een heel oude techniek en was en is verspreid over de hele wereld. Er werd

Nadere informatie

Koordje draaien. Pom Pom:

Koordje draaien. Pom Pom: Koordje draaien Verschillende kleuren en soorten wol of andere soorten draad, schaar, meetlint, pen, deurknop of een assistent. Probeer verschillende variaties koord uit voor je materiaal kaart: 1 dun,

Nadere informatie

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam..

Werkboekje 2010. Boerderijles Groep 5/6. Naam.. Werkboekje 2010 Boerderijles Groep 5/6 Naam.. 1 Inhoudsopgave 1 KIPPEN 3 1.1 SOORTEN VEREN. 3 1.2 VERENONDERZOEK. 4 1.3 HET GEDRAG VAN KIPPEN 4 1.4 WAT KIPPEN ETEN. 4 1.5 KAN EEN KIP KNIPOGEN? 4 2 SCHAPEN

Nadere informatie

Brievendoos labels en kaartjes

Brievendoos labels en kaartjes Onlinegratisextra s Brievendoos labels en kaartjes Labels Knip enkele labels ruim uit. Plak ze op wit karton en knip ze dan precies uit. Plak er schaapjes in 3D op. Kleine kaartjes algemeen Snij stroken

Nadere informatie

Weven op rond weefgetouw

Weven op rond weefgetouw Weven op rond weefgetouw 1. GESCHIEDENIS: blz. 1 2. HET BOUWEN VAN EEN ROND WEEFGETOUW: blz. 2 3. HET OPZETTEN VAN DE SCHERINGDRADEN: blz. 4 4. HET WEVEN: blz. 8 6. LAATSTE STUK WEVEN: ad 1: DE GESCHIEDENIS

Nadere informatie

De Cable Cast On. Op de Engelse manier met de draad over de rechter wijsvinger:

De Cable Cast On. Op de Engelse manier met de draad over de rechter wijsvinger: is een methode die een meer rekbare opzet geeft en waarvoor van tevoren niet hoeft te worden bepaald hoeveel draad je nodig hebt, omdat je als het ware al breiend opzet. Je gebruikt dan ook twee naalden.

Nadere informatie

BASISPUT PB/5B5.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B5.1

BASISPUT PB/5B5.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B5.1 PB/5B5.1 Ø 27 12,5 139,5 PB/5B5.1 6.111 L 5.82 kg Ø280 H139,5cm B125 / D00 C0/50 T: (+31) (0)95 53 815 I F: (+31) (0)95 532 785 I info@struykverwoaqua.nl I www.struykverwoaqua.nl BTW NL 8077.13.68.817

Nadere informatie

BASISPUT PB/5B4.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B4.1

BASISPUT PB/5B4.1. bovenaanzicht. doorsnede. Principe. Kenmerken PB/5B4.1 PB/5B.1 116,5 131,5 Ø 22 Ø 22 PB/5B.1 3.660 L 3.590 kg Ø22 H131,5cm T: (+31) (0)95 53 815 I F: (+31) (0)95 532 785 I info@struykverwoaqua.nl I www.struykverwoaqua.nl BTW NL 8077.13.68.817 I K.v.K. 13003803

Nadere informatie

Materiaal. Naalden. Stekenverhouding. Maten. Afmetingen. Aanwijzingen. Opzet. Polswarmer. Afwerking. Variatie I. Variatie II

Materiaal. Naalden. Stekenverhouding. Maten. Afmetingen. Aanwijzingen. Opzet. Polswarmer. Afwerking. Variatie I. Variatie II STADSE FRATSEN Polswamers gemaakt volgens de traditionele Zweedse breitechniek twijnend breien. Eén patroon met tips voor drie variaties. Carla Meij sen - The Dutch Knitters Polswarmers hebben zowel een

Nadere informatie

Wat wordt verstaan onder Overbrenging? / Wat is een Overbrenging?

Wat wordt verstaan onder Overbrenging? / Wat is een Overbrenging? TECHNIEK OVERBRENGINGEN I Hoofdstuk 4 4.1 t/m 4.3 1. Wat wordt verstaan onder Overbrenging? / Wat is een Overbrenging? Succes! 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. Wat kun je met overbrengingen allemaal doen? Vul de

Nadere informatie

Tösse sjoap en zok...

Tösse sjoap en zok... Tösse sjoap en zok... We, tenminste als we tot de >middelbare= leeftijd behoren, kennen het nog allemaal uit onze jeugd: moeder of grootmoeder die de lange winteravond vulde met het eindeloze getik van

Nadere informatie

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41

Montage-instructie. Rolluik RV40 - RV41 Montage-instructie Rolluik RV40 - RV41 Inhoud verpakking 1 1. pantser in kast 2. bediening a. handbediening: koord- of bandopwinder b. elektrisch: schakelaar + stekker c. afstandbediend: afstandbediening

Nadere informatie

EEN VOORTENT OPZETTEN IN 10 STAPPEN

EEN VOORTENT OPZETTEN IN 10 STAPPEN EEN VOORTENT OPZETTEN IN 10 STAPPEN Een voortent opzetten is veel eenvoudiger dan het lijkt. Tenminste als je het op de juiste manier doet. In 10 stappen laten we zien hoe. STAP 1 1 Voorbereiding Stel

Nadere informatie

De Blauwe Bednet Poes

De Blauwe Bednet Poes 1 De Blauwe Bednet Poes Hieronder vind je een beschrijving om de Bednet Poes te haken. Dat kan je natuurlijk ook doen in een andere kleur. De afwerking (oren, ogen, snuit en mond) kan je ook zelf kiezen.

Nadere informatie

BREIEN. stuk1. tik, tik, tik, tik... heerlijk!

BREIEN. stuk1. tik, tik, tik, tik... heerlijk! hoofd stuk1 Breien is echt niet moeilijk. Alles wat je nodig hebt zijn twee breipennen en een bolletje wol. Je goeie humeur volgt dan vanzelf. 7 BREIEN tik, tik, tik, tik... heerlijk! WAT GAAN WE BREIEN?

Nadere informatie

Nek en Pilaar. Figuur 12. Tabel 1

Nek en Pilaar. Figuur 12. Tabel 1 Nek en Pilaar In figuur 12 resp. 13 wordt de vorm en afmeting van de nek resp. pilaar gegeven. Deze worden gemaakt uit drie lagen hout, twee van 12mm dik en de middelste is 18mm dik, welke stevig met elkaar

Nadere informatie

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken.

In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. MPo 2008 In deze opdracht gaan we een houten vogelhuisje maken. Je krijgt een stuk hout van 12 cm breed en 122 cm lang. Dit is genoeg om een vogelhuisje te maken zoals het voorbeeld. We zagen het hout

Nadere informatie

3. Prepareren van het materiaal

3. Prepareren van het materiaal 3. Prepareren van het materiaal HET PREP AREREN V AN MATERIAAL Wanneer European~n voor het eerst lus- ofvlechtwerk van de Papua's zien, zijn ze verbaasd over de fijnheid van het werk. Ze verwachten eerder

Nadere informatie

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl

Noach. moest een ark gaan bouwen. 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl Noach moest een ark gaan bouwen 2009 Ans Heij - de Boer / www.bijbelidee.nl 1 2 De ark van Noach Vouw een ( bruin) vel karton dubbel. Vouw de beide zijkanten 3 cm om. Plak deze plakstroken (A) tegen de

Nadere informatie

Weefstokjes. Afb.1 De scheringdraad wordt door het gaatje onderaan het stokje getrokken.

Weefstokjes. Afb.1 De scheringdraad wordt door het gaatje onderaan het stokje getrokken. Weefstokjes Door het gaatje onderaan het stokje wordt een gladde draad (dus zonder knopen of andere oneffenheden) getrokken. Dit is de scheringdraad. Begin en einde van deze draad vallen samen, zie afb.

Nadere informatie

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK

MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK MONTAGE HANDLEIDING ROLLUIK Montage-instructies voor cassetteschermen ALVORENS U VAN UW ROLLUIK KUNT GAAN GENIETEN DIENT U EERST HET ROLLUIK TE MONTEREN INHOUD VERPAKKING VERPAKKING 1 1. PANTSER IN KAST

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1

VLAKBANKBEVEILIGING MET PARALLELGELEIDING 1972 Blz. 1 Blz. 1 1. INLEIDING Bij het werken aan niet of onvoldoend beveiligde vlakbanken vinden in Nederland jaarlijks vele ongevallen plaats door het in aanraking komen met de sneldraaiende beitels. Dit kan zich

Nadere informatie

Jane. Montage instructie. Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane Tips en aandachtspunten Wat er mis kan gaan...

Jane. Montage instructie. Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane Tips en aandachtspunten Wat er mis kan gaan... Jane Montage instructie Montage instructie... 1 Het inklappen van Jane... 12 Tips en aandachtspunten... 13 Wat er mis kan gaan... 14 Version: Jane-V6-NL Montage instructie - 6 Texsolv aanbindkoorden voor

Nadere informatie

Patroon Uil Floortje. Ca. 50 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 50 gram voor de kop. Ca. 25 gram voor de poten en de snavel

Patroon Uil Floortje. Ca. 50 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 50 gram voor de kop. Ca. 25 gram voor de poten en de snavel Patroon Uil Floortje Benodigd materiaal Gebruikte steken Ca. 50 gram Phildar Coton 3 of Catania l = losse voor het lijf. hv = halve vaste Ca. 50 gram voor de kop v = vaste Ca. 25 gram voor de poten en

Nadere informatie

Een raamwerk Horizontale verplaatsbare stokken Enkele hulpstokken Wollen garen. A van een boog B van 2 stokken in de grond

Een raamwerk Horizontale verplaatsbare stokken Enkele hulpstokken Wollen garen. A van een boog B van 2 stokken in de grond CURSUS SPRANG VLECHTEN Anneke Boonstra Geschiedenis van Sprang Uit een boek van Peter Collingwood, The techniques of sprang Sprang betekent in het Zweeds opengewerkt textiel. Sprang is een soort vlechttechniek.

Nadere informatie

Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas

Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas Patroon Stoere, Chique, Fluffy Tas Ik heb deze tas gemaakt van de Coton 4 van Phildar, kleurnummers 0067 (zwart) en 0001 (roze) en de Originals Brazilia van Schachenmeyr, kleurnummer 00087. Van de Coton

Nadere informatie

Smurf Dit patroon is voor een gewone basissmurf.

Smurf Dit patroon is voor een gewone basissmurf. De smurfen zijn figuurtjes uitgevonden door Peyo (Pierre Culliford) en copyright is in het bezit van IMPS (http://www.smurf.com/smurf.php/www/home/nl). Ik gebruikte het figuurtje zonder toestemming. Dit

Nadere informatie

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel

Antwoorden B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Antwoorden 226055-B6 deel 3 Hoofdstuk 2: Ronde tafel 1 Op voorgaand figuur zie je een klauwhamer. Schrijf de namen van de drie delen op. a. Steel b. Klauw c. Kop 2 Een timmerkracht trekt met een klauwhamer

Nadere informatie

Verzorging van de Newfoundlander

Verzorging van de Newfoundlander Wat heb je nodig: Verzorging van de Newfoundlander - shampoo - conditioner - droge handdoeken - waterblazer +/- 199 - trimtafel +/- 250 - watten voor het schoonmaken van de oren - nagelknipper +/- 9 -

Nadere informatie

Patroon Beanie met pompon

Patroon Beanie met pompon Patroon Beanie met pompon Om deze Beanie te maken heb ik 2 bollen Cocktailgaren van Scheepjeswol gebruikt. 1 bol = 125 meter. Ik haakte met naald nr 3,5. De pompon heb ik gemaakt van restjes. Toer 1 Begin

Nadere informatie

Slecht/matig/redelijk/goed

Slecht/matig/redelijk/goed Keramiek- en glasrestauratie CONDITIEBESCHRIJVING EN BEHANDELINGSVOORSTEL ADMINISTRATIEVE GEGEVENS Object: Bucchero Drinkschaal Inv. nummer: 17072 Opdrachtgever: Allard Piersson Museum Contact persoon:

Nadere informatie

WINTER WINDS. haakpatroon colshawl De naam Winter Winds komt van de song WINTER WINDS van MUMFORD & SONS.

WINTER WINDS. haakpatroon colshawl De naam Winter Winds komt van de song WINTER WINDS van MUMFORD & SONS. WINTER WINDS haakpatroon colshawl 11-2017 De naam Winter Winds komt van de song WINTER WINDS van MUMFORD & SONS. Winter Winds Winter Winds Haakpatroon colshawl 11-2017 Breedte: 50 cm Lengte: 105 cm MATERIALEN

Nadere informatie

Installatie handleiding inbouwframe FIF

Installatie handleiding inbouwframe FIF Installatie handleiding inbouwframe FIF Wat is inbegrepen: B A C A: 2 x zijpaneel B: 1 x bovenpaneel C: 6 x Bevestingsbeugel tbv zijpaneel Flush intergration frame - FIF (montage vlak in de wand) Indien

Nadere informatie

Het maken van een Buzzer Game

Het maken van een Buzzer Game Het maken van een Buzzer Game Stap 1: Het benodigde materiaal 1) De Buzzer Game Houten plankje Messingdraad dik Messingdraad dun Lampenhouder Lampje 2) Constructiemateriaal Batterij 9V Contactstuk batterij

Nadere informatie

Brei ze! Breien voor groot en klein. Marja de Haan

Brei ze! Breien voor groot en klein. Marja de Haan Brei ze! Breien voor groot en klein Marja de Haan Inhoud Voorwoord 5 Wol 6 Van schaap tot trui 8 Jarig 14 Leren breien 24 Opzetten 28 Recht breien 30 Averecht breien 32 Meerderen 34 Minderen 35 Afkanten

Nadere informatie

Muziekdoosje Olifant. Materiaal: Met het aangegeven garen wordt het figuur ca.18cm. Maar je kan natuurlijk elk ander garen gebruiken

Muziekdoosje Olifant. Materiaal: Met het aangegeven garen wordt het figuur ca.18cm. Maar je kan natuurlijk elk ander garen gebruiken Muziekdoosje Olifant Vertaald door Elly Lijster Dit patroon is eigendom van Zhaya/Zhaya Verkoop, ruilen, openbaar maken, verspreiden van (incl. vertalingen) is niet toegestaan. Natuurlijk mag ook het Designs.

Nadere informatie

Een dromenvanger maken

Een dromenvanger maken Een dromenvanger maken Wat is een dromenvanger? Dit wordt uitgelegd in De legende van de dromenvanger. Een echte dromenvanger wordt gemaakt van wilgenhout, leerband en runderpees, of namaak pees (sinew).

Nadere informatie

Schooljaar: OVERBRENGINGEN. Hoofdstuk 4.1 t/m 4.3. KLAS 1A 1B 1E 1F. Algemene Techniek H.H. Baromeo

Schooljaar: OVERBRENGINGEN. Hoofdstuk 4.1 t/m 4.3. KLAS 1A 1B 1E 1F. Algemene Techniek H.H. Baromeo Schooljaar: 2015-2016 OVERBRENGINGEN Hoofdstuk 4.1 t/m 4.3. KLAS 1A 1B 1E 1F Algemene Techniek H.H. Baromeo INHOUDSOPGAVE 4.1. Overbrengingen Bewegingen 4.2. Van Rotatie naar Rotatie Snaren, Riemen en

Nadere informatie

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel NUTTIGE HULPMIDDELEN Kruiskopschroevendraaier Set inbussleutels Moersleutel STAP 1 Verwijder alle verpakkingsmateriaal Verwijder alle verpakkingsmateriaal ter voorbereiding van montage Houd er rekening

Nadere informatie

TOBY. haakpatroon deken en muis Toby is de trotse bezitter van dit prachtige babydekentje.

TOBY. haakpatroon deken en muis Toby is de trotse bezitter van dit prachtige babydekentje. TOBY haakpatroon deken en muis 06-2018 Toby is de trotse bezitter van dit prachtige babydekentje. Toby Haakpatroon babydeken en muis 06-2018 Breedte: 75 cm Lengte: 100 cm MATERIALEN Voor dit patroon zijn

Nadere informatie

Shrug haken. In twee varianten

Shrug haken. In twee varianten In twee varianten Benodigdheden: Voor de Shrug is gebruik gemaakt van de volgende materialen: Variant met ruiten op de rug: - 9 x Durable Cosy fine kleur 2238 Antracite - 1 x Durable Cosy fine kleur 2182

Nadere informatie

inhoud blz. 1. Wielen 2. Draaien maar! 3. De boomstam 4. Rollen maar! 5. Van rollen naar rijden 6. Lichter, beter, sterker 7.

inhoud blz. 1. Wielen 2. Draaien maar! 3. De boomstam 4. Rollen maar! 5. Van rollen naar rijden 6. Lichter, beter, sterker 7. Wielen inhoud blz. 1. Wielen 3 2. Draaien maar! 4 3. De boomstam 5 4. Rollen maar! 6 5. Van rollen naar rijden 7 6. Lichter, beter, sterker 8 7. Hobbel de bobbel 9 8. Overal wielen 10 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

PLAATSINGSINSTRUCTIES DUOFUSE POORTJE

PLAATSINGSINSTRUCTIES DUOFUSE POORTJE 6/2013 NL PLAATSINGSINSTRUCTIES DUOFUSE POORTJE Aangezien het Duofuse houtcomposiet poortje duurzamer is dan een houten poortje, is een correcte plaatsing noodzakelijk om jarenlang te kunnen genieten.

Nadere informatie

Spijkermotor. Dit moet hem worden:

Spijkermotor. Dit moet hem worden: Spijkermotor Dit moet hem worden: Dit heb je nodig: materialen blok hout (15 bij 15 bij 1,8 cm) twee hoekijzers 18 m koperdraad (gelakt, 0,5) 4 spijkers (65 mm) 1 spijkers (90 mm) 2 spijkers (80 mm) 6

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Montage-instructie Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlager voorzien van neopreen (of ritslager) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

Raamgeleiders vervangen

Raamgeleiders vervangen Raamgeleiders vervangen Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Sledgehammer op het Z3 Forum heeft geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Doe-het-zelf > Raamgeleiders vervangen.

Nadere informatie

Wist je dat. Benodigdheden. Afkortingen

Wist je dat. Benodigdheden. Afkortingen 1 Benodigdheden Scheepjes Catona Snow White 106 (ca. 50 gram) Scheepjes Catona Jet Black 110 (ca. 35 gram) Scheepjes Catona Metal Grey 242 (restje) Scheepjes Panda Black Bear 585 (restje) Veiligheidsoogjes

Nadere informatie

Sjaal in zigzag-patroon

Sjaal in zigzag-patroon Sjaal in zigzag-patroon Verbruik: Mayflower Dream Colour: -100 g kleur 07 herfst (A) -100 g kleur 05 lente (B) Materialen: -Naald nr 4 -Markeerder Koop garen en toebehoren hier: http://shop.hobbii.nl/gebreide-sjaal-zigzag

Nadere informatie

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand

Modelvliegtuigbouw. Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II. Auteur; Wout Heijne. Lay out Jeroen van den Brand Modelvliegtuigbouw Leerlingenhandleiding. De Fantra VMBO II Auteur; Wout Heijne Lay out Jeroen van den Brand De Romp De romp Stap 1 - Mal - Figuurzaag - Potlood - Plaatje triplex 1. Teken met behulp van

Nadere informatie

KABELBANENSHOP.NL. Kabelbaan ZLX Handleiding voor montage en gebruik

KABELBANENSHOP.NL. Kabelbaan ZLX Handleiding voor montage en gebruik KABELBANENSHOP.NL Kabelbaan ZLX Handleiding voor montage en gebruik Veiligheidsvoorschriften De kabelbaan dient gemonteerd te worden door een of meerdere volwassenen, conform de voorschriften. De verpakking

Nadere informatie

Angelina. Patricia Stassart. Facebookgroep:

Angelina. Patricia Stassart. Facebookgroep: 1 Angelina Patricia Stassart Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/311076422663902/ Facebookpagina: https://www.facebook.com/designs-creations-by-patricia- 1984766338444828/ Ravelry: De Vrolijke

Nadere informatie

Patroon Kip Katrien. Ca. 75 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 25 gram voor de snavel en de poten. Ca. 25 gram voor de kam, lellen en vleugels

Patroon Kip Katrien. Ca. 75 gram Phildar Coton 3 of Catania. Ca. 25 gram voor de snavel en de poten. Ca. 25 gram voor de kam, lellen en vleugels Patroon Kip Katrien Benodigd materiaal Ca. 75 gram Phildar Coton 3 of Catania voor het lijf en de kop Ca. 25 gram voor de snavel en de poten Ca. 25 gram voor de kam, lellen en vleugels Haaknaald nr. 2

Nadere informatie

Toekan Tupi. Durable Furry & Cosy fine

Toekan Tupi. Durable Furry & Cosy fine Durable Furry & Cosy fine Wist je dat de toekan de langste snavel heeft van alle vogels ten opzichte van zijn eigen lichaam? De snavel is vaak net zo groot als zijn eigen lijf. Ik vernoemde deze toekan

Nadere informatie

HAAKPATROON BLITZ BENODIGDHEDEN. Dit patroon hoort bij de boeken van Blitz! Tekst Rian Visser Illustraties Lars Deltrap Haakpatroon Anja Hazelaar

HAAKPATROON BLITZ BENODIGDHEDEN. Dit patroon hoort bij de boeken van Blitz! Tekst Rian Visser Illustraties Lars Deltrap Haakpatroon Anja Hazelaar HAAKPATROON BLITZ BENODIGDHEDEN 3 Bollen softfun scheepjeswol kleur grasgroen (no 2516) 1 bol softfun scheepjeswol kleur kobaltblauw (no 2452) 1 bol softfun scheepjeswol kleur wit (no 2412) Lange zwarte

Nadere informatie

Basis om te leren breien. Copyright FIL KATIA, S.A.

Basis om te leren breien. Copyright FIL KATIA, S.A. Basis om te leren breien BGNNN MT BN BGNVOMN 2 Simpele opzet Haal een draad uit de bol garen, 3 maal de breedte van het te breien werkstuk, maak een knoop op de naald zoals aangegeven op het figuur, met

Nadere informatie

Kijk eens goed naar de trui.

Kijk eens goed naar de trui. Lees de uitleg over vezels en textiel. Kijk eens goed naar de trui. De trui is gemaakt van draadjes. Kijk eens goed naar de draadjes. De draadjes zijn gemaakt van dunne draadjes. Die dunne lange draadjes

Nadere informatie

Benodigdheden verschillende kleuren wol voor haaknaald 4-5, vulling, kartonnen cirkeltjes van ca. 8 cm doorsnede.

Benodigdheden verschillende kleuren wol voor haaknaald 4-5, vulling, kartonnen cirkeltjes van ca. 8 cm doorsnede. Gemaakt met acrylgaren geschikt voor haaknaald 4-5 Benodigdheden verschillende kleuren wol voor haaknaald 4-5, vulling, kartonnen cirkeltjes van ca. 8 cm doorsnede. Stop de cirkeltjes voordat je gaat minderen

Nadere informatie

Spoel opspoelen. 1: garen op de houder. 2: spoel op de spoelopwinder. 3: draad door de geleider heen. (afbeelding 2)

Spoel opspoelen. 1: garen op de houder. 2: spoel op de spoelopwinder. 3: draad door de geleider heen. (afbeelding 2) Spoel opspoelen 1: garen op de houder. 2: spoel op de spoelopwinder 3: draad door de geleider heen. (afbeelding 2) 4: draad door een gaatje van de spoel halen. 5: spoelopwinder naar zijkant duwen (afbeelding

Nadere informatie

Vlinder Viola PATROON

Vlinder Viola PATROON PATROON is gemaakt van Catona van Scheepjeswol en Lenja Soft van Schachenmayr. Het patroon is ontworpen voor de Pre Summer Party CAL van CuteDutch. Afmeting: zittend gemeten 19 cm HAAKPATRONEN & KNUFFELS

Nadere informatie

BARBECUETAFEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:10 uur

BARBECUETAFEL. moeilijkheidsgraad. Klustijd:10 uur BARBECUETAFEL moeilijkheidsgraad Klustijd:10 uur MATERIALEN Materiaalkosten ca. 260,- (incl. BBQ) Aantal Materiaal Dikte Breedte Lengte CM 2 steigerbuis 2,8-98 2 Douglas hout poten 8, 8, 74 13 planken

Nadere informatie

Testresultaat Simone Melsen

Testresultaat Simone Melsen Testresultaat Simone Melsen Mijn ervaringen met de Prym ergonomics wolhaaknaald; Het is even wennen aan de lange naald en het handvat het deed me een beetje aan een tandenborstel denken. Ligt lekker in

Nadere informatie

Mede E87 eigenaars, Hierbij dus een DIY (Do it yourself) zodat je ook uw e87 kan opfrissen.

Mede E87 eigenaars, Hierbij dus een DIY (Do it yourself) zodat je ook uw e87 kan opfrissen. Mede E87 eigenaars, Bij mijn zoektocht naar info/instructies/video s/ om witte H8 angel eye bulbs/leds te monteren in een E87 facelift bleef ik spijtig genoeg op mijn honger zitten. Daarom ben ik het zelf

Nadere informatie

MINI MYSTERY APRIL HAKEN: TAPESTRY CLUTCH DOOR ALEXA BOONSTRA

MINI MYSTERY APRIL HAKEN: TAPESTRY CLUTCH DOOR ALEXA BOONSTRA MINI MYSTERY APRIL HAKEN: TAPESTRY CLUTCH DOOR ALEXA BOONSTRA Welkom bij de MM van april We gaan deze maand aan de slag met tapestry haken Deze vorm wordt in verschillende landen gebruikt voor het maken

Nadere informatie

Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip

Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip Het herstellen van Microsoft Wedge Touch Mouse Battery Cover behouden Clip Demontage, reparatie en montage van Wedge Touch muis wanneer de batterijklep niet gesloten zal blijven. Ook is een goede gids

Nadere informatie

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring . Vervangen van schakelkabels (0,9mm specialerohloff kabel). Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring Bij vervanging van versleten of geknapte schakelkabels moeten twee mogelijke asringversies

Nadere informatie

Gereedschap: Grote bijl, houtskool, houten en ijzeren wiggen, kleine bijl, beitel, hakmes, dissel, grote guts

Gereedschap: Grote bijl, houtskool, houten en ijzeren wiggen, kleine bijl, beitel, hakmes, dissel, grote guts Experiment 3. 1988 Bouwers: Hans de Haas, Reinhard Rubenkamp (en Anton v.d. Heuvel), en de eerste helft van de bouw de N.J.B.G. Plaats: Prehistorisch Openluchtmuseum Eindhoven Tijd: 1988 Gereedschap: Grote

Nadere informatie

1 Je gaat een elektromotor bouwen. 2 Wat zit er in het bouwpakket? 3 Dit heb je ook nog nodig. Bouwbeschrijving

1 Je gaat een elektromotor bouwen. 2 Wat zit er in het bouwpakket? 3 Dit heb je ook nog nodig. Bouwbeschrijving 1 Je gaat een elektromotor bouwen In dit bouwpakket vind je alle materialen die je nodig hebt om een eenvoudige elektromotor te bouwen. Het is belangrijk dat je nauwkeurig werkt en deze bouwbeschrijving

Nadere informatie

S2 Frees-/boormallen gebruikshandleiding

S2 Frees-/boormallen gebruikshandleiding S2 Frees-/boormallen gebruikshandleiding De Serie aanslagmal & Voorplaatfreesmal Slotkastfreesmal freesmal deurbeslag Infrezen en voorboren gaat tegenwoordig makkelijker met de frees- en boormallen van

Nadere informatie

Montage-instructie Rolluik

Montage-instructie Rolluik 1. Instructie plaatsen rolluik (buiten) Neem het rolluik uit de verpakking. Om beschadiging van het rolluik te voorkomen raden wij u aan hierbij geen mes te gebruiken. De beschermfolie mag u laten zitten.

Nadere informatie

De Long Tail Cast On (LTCO)

De Long Tail Cast On (LTCO) De Long Tail Cast On is een opzet die het meest wordt gebruikt. Long Tail betekent lange staart, Cast On betekent opzetten. De Long Tail verwijst naar de draadlengte die je vooraf moet bepalen voor de

Nadere informatie

Van Vlasboeren, spinners en wevers.

Van Vlasboeren, spinners en wevers. VAN VLAS TOT LINNEN Vlaamse bewerking van vom flachs zum linnen door T.G.V. De Letter naar idee van Günther Wäckers. Doel; Vlaams cultuurhistorisch leerproject op het niveau van het basisonderwijs. Koewacht,

Nadere informatie

De waardenketen van heideschapenwol

De waardenketen van heideschapenwol De waardenketen van heideschapenwol Kennisdeling in het Praktijknetwerk Zwoele Drentse vachten Dr.ir. Monica Commandeur, projectleider, 14 maart 2015 Waarover ga ik het hebben? Wat betekent: Praktijknetwerk

Nadere informatie

Oh, kom er eens kijken... van :

Oh, kom er eens kijken... van : Oh, kom er eens kijken... van : http://kneutsel.blogspot.nl Ik heb een haakpatroon gemaakt voor een Sinterklaasje! Dit is de eerste keer dat ik zelf een haakpatroon heb geschreven en dat kostte me toch

Nadere informatie

CURSUS BODEM MAND VLECHEN

CURSUS BODEM MAND VLECHEN CURSUS BODEM MAND VLECHEN Materiaal Vlechtmateriaal: Een- en tweejarige tenen van de wilg. De gewone wilg (Salix Alba). Meer gespecialiseerden gebruiken de belgische gele (salix fragilis) of de franse

Nadere informatie

Kleine Katrijne. De liefste pop maak je zelf. Werkbeschrijving van het knuffelpopje

Kleine Katrijne. De liefste pop maak je zelf. Werkbeschrijving van het knuffelpopje Kleine Katrijne De liefste pop maak je zelf Werkbeschrijving van het knuffelpopje Leuk dat je geïnteresseerd bent en veel plezier met het maken van dit lieve knuffelpopje! Copyright 2013 - Inge Schuurmans

Nadere informatie

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen:

Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: Hoortoestel CIC/IHO (in het oor) aanbrengen: (tip: het rechterhoortoestel heeft een rode markering en het linker hoortoestel een blauwe markering) CIC/IHO hoortoestel. Sluit het batterijbakje volledig.

Nadere informatie

QUICK STEP INCIZO ONDERPROFIEL VOOR TRAPTOEPASSING

QUICK STEP INCIZO ONDERPROFIEL VOOR TRAPTOEPASSING QUICK STEP INCIZO ONDERPROFIEL VOOR TRAPTOEPASSING Productomschrijving Met het Incizo profiel kunt u een trap maken die perfect in uw interieur past. Er zijn allerlei afwerkingen mogelijk! Incizo : onderprofiel

Nadere informatie

De band. Blad 1. Loopvlak. Naam: Klas: Voor deze opdracht heb je nodig: Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2)

De band. Blad 1. Loopvlak. Naam: Klas: Voor deze opdracht heb je nodig: Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2) De band Blad 1 Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2) Loopvlak Het deel van de band dat de weg raakt, heet het loopvlak van de band. In het loopvlak zit een profiel. Dit zie je op afbeelding

Nadere informatie

Hierbij het verslag van onze ARGH! Excursie naar de staalkabel fabriek Vornbäumen in Bad Iburg op 20 oktober 2008.

Hierbij het verslag van onze ARGH! Excursie naar de staalkabel fabriek Vornbäumen in Bad Iburg op 20 oktober 2008. Hierbij het verslag van onze ARGH! Excursie naar de staalkabel fabriek Vornbäumen in Bad Iburg op 20 oktober 2008. Inleiding Staalkabels zijn niet weg te denken in het dagelijks leven. Ook in ons vakgebied

Nadere informatie

PLAATSINGSINSTRUCTIES DUOFUSE POORTJE

PLAATSINGSINSTRUCTIES DUOFUSE POORTJE 6/2012 NL PLAATSINGSINSTRUCTIES DUOFUSE POORTJE Aangezien het Duofuse houtcomposiet poortje duurzamer is dan een houten poortje, is een correcte plaatsing noodzakelijk om jarenlang te kunnen genieten.

Nadere informatie

Het digitaal aflezen van het aantal enden per minuut

Het digitaal aflezen van het aantal enden per minuut Het digitaal aflezen van het aantal enden per minuut Na wat experimenteren hebben we op Daams Molen in Vaassen een oplossing gevonden om direct digitaal af te lezen hoe snel de molen omgaat (het aantal

Nadere informatie

Hoe maak je een hindernis voor een sprong?

Hoe maak je een hindernis voor een sprong? Agility sprong breed 11 maart 010 Hoe maak je een hindernis voor een sprong? Er zijn vele manieren om een hindernis te maken waar een hond over heen kan springen. Hieronder een beschrijving van hoe ik

Nadere informatie

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL

Montage-instructie. Screens. V599R Ritz V599 Ritz XL Screens V599 Ritz V599R Ritz V599 Ritz XL V540 Ritz Inhoud 1. screenkap met doek en motor 2. zijgeleiders a. achterprofiel b. inlage voorzien van neopreen (ofwel ritsgeleider) c. voorprofiel 3. montageset

Nadere informatie

De panden Toer 1 Toer 2 t/m 25/27/29/31/33/35 Haak vanaf hier alleen nog maar in de achterste lussen.

De panden Toer 1 Toer 2 t/m 25/27/29/31/33/35 Haak vanaf hier alleen nog maar in de achterste lussen. Patroon Vest Joyce Het patroon van dit vest is gemaakt met de Velvet van Scheepjes, voor de foto s gebruikte ik kleurnummer 852. Ook haakte ik haar van de Stonewashed van Scheepjes. Het vest wordt beschreven

Nadere informatie

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series

Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Lader rol reiniging FS 2000 / FS 3000 series Inhoudsopgave Uw machine handmatig reinigen pagina 3 Storingen & oplossingen pagina 13 1. Schakel de machine uit. 2. Open beide kleppen aan de voorzijde. 3.

Nadere informatie

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST

BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST www.detitanen.be Sint-Denijs BOUWEN VAN EEN ZEEPKIST Hoe bouw ik een zeepkist? * Ook nu is een nostalgische zelfgemaakte zeepkist voor kinderen nog altijd felbegeerd speelgoed. Het stuurwiel is slechts

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Wol- en textielfabrieken in Veenendaal Een lesproject voor groep 7 en 8

Docentenhandleiding. Wol- en textielfabrieken in Veenendaal Een lesproject voor groep 7 en 8 Docentenhandleiding Wol- en textielfabrieken in Veenendaal Een lesproject voor groep 7 en 8 Dit project is samengesteld door de Werkgroep Educatie van het Historisch Informatiepunt: Petra Boelhouwer (Bibliotheek

Nadere informatie

Handtas met moezen.

Handtas met moezen. Handtas met moezen Nodig: - 4 bollen wol (deze tas is gemaakt met ROYAL garen van Zeeman, 100% acryl, 100 gr - 241 m) - haaknaald nr. 4 - eventueel een dik stuk touw voor in de schouderriemen Gebruikte

Nadere informatie

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden.

Basisplaat. Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. Basisplaat Het is me Wat t / Kwist t Bouw de basisplaat voor je elektrospel. Dit is de onderste plaat waarop alles zal gemonteerd worden. 1. Neem een stevig stuk karton in A4-formaat. 2. Vouw een A4-papier

Nadere informatie

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4

ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 ONTDEK HET PLANETARIUM! DE ANTWOORDEN GROEP 3-4 OPKAMER (12) Dit onderdeel past bij kerndoel 46. Gebruik deze foto om te bespreken dat de zon een ster is, net als alle andere sterren. De zon is heel dichtbij.

Nadere informatie

Montagehandleiding: Rolluiken

Montagehandleiding: Rolluiken Montagehandleiding: Rolluiken Montage-instructie Rolluik Inhoud Verpakking 1 1 1. Pantser in de kast 2. Bediening a. Handbediening: Koord- of bandopwinder b. Elektrisch: Schakelaar + stekker c. Afstandbediend:

Nadere informatie

#ForestSpringTop. Wat heb je nodig? Goed om te weten. Door: Kimberley van Let op!

#ForestSpringTop. Wat heb je nodig? Goed om te weten. Door: Kimberley van Let op! #ForestSpringTop Door: Kimberley van Rijsbergen @Craftlikekim Let op! Om te beginnen is het handig om te weten hoe breed je truitje moet worden. Aangezien je met het schoudergedeelte begint. Hoe breder

Nadere informatie

Bolvaasje in balk. Nico Oosthoek

Bolvaasje in balk. Nico Oosthoek Bolvaasje in balk Nico Oosthoek Dit artikel over het draaien van een bolvaasje in een balk is gemaakt met goed vinden van de bedenker Paul Masyn uit Belgie. Denk aan de veiligheid en gebruik stofmasker,

Nadere informatie

Papillon Een Wolhemel patroon van Angelique den Brok - Molendijk

Papillon Een Wolhemel patroon van Angelique den Brok - Molendijk Papillon Een Wolhemel patroon van Angelique den Brok - Molendijk Vlinders worden meestal geasocieerd met het voorjaar, maar deze tas is geinspireerd op de Blauwe Morpheus met zijn diepe blauwe kleuren.

Nadere informatie

Bouwhandleiding Berend

Bouwhandleiding Berend Bouwhandleiding Berend Controleer of je alle onderdelen hebt die nodig zijn om Berend te bouwen. (op de foto staan linksonderin twee rechthoekjes zonder gat, dit is uiteindelijk mét gat geworden) Zorg

Nadere informatie