VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED /

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED /"

Transcriptie

1 VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Met haar bidiversiteitsstrategie wenst de Eurpese Unie een halt te te repen aan een verder verlies aan bidiversiteit in Eurpa. Als een van de vrnaamste grndbeheerders spelen landbuwers een belangrijke rl bij het inveren en in stand huden van landbuwsystemen en - praktijken die bijdragen tt het behud en het verbeteren van de bidiversiteit in het agrarisch landschap. De maatregel eclgisch aandachtsgebied binnen het vergreningspakket wenst deze maatschappelijke rl van de landbuwer te benadrukken. Wanneer met ik aan de maatregel eclgisch aandachtsgebied vlden? Bij de maatregel eclgisch aandachtsgebied wrdt uit gegaan van uw ppervlakte buwland. Dit is de ttale subsidiabele ppervlakte die u in gebruik heeft p de uiterste indieningsdatum van uw verzamelaanvraag (21 april) en waarbij de ppervlakte vr blijvend grasland en blijvende teelten in mindering wrdt gebracht. De ttale ppervlakte buwland van uw bedrijf vindt u terug in uw verzamelaanvraag nder de rubriek vergrening. Wanneer uw bedrijf meer dan 15 hectare buwland mvat, met u vlden aan de maatregel eclgisch aandachtsgebied, tenzij uw bedrijf aan een van de vlgende vrwaarden vldet: meer dan 75% van het buwland wrdt gebruikt als grasland, als braakgrnd, vr de teelt van vlinderblemige gewassen f vr een cmbinatie van deze en dit vr zver het resterende buwland, niet meer dan 30 hectare bedraagt. meer dan 75% van het subsidiabel landbuwareaal is grasland (zwel blijvend grasland als grasland p buwland) en dit vr zver het resterende buwland niet meer dan 30 hectare bedraagt. Welke maatregel met ik treffen? U met een areaal dat minstens gelijk is aan 5% van uw areaal buwland, inrichten als eclgisch aandachtsgebied.

2 Welk types eclgisch aandachtsgebied kan ik inbrengen m aan de 5% te kmen? Vlgende types eclgisch aandachtsgebied kan u meetellen in Vlaanderen: braakliggend land; de vlgende landschapselementen: hutkanten, bmen in grep, akkerranden, pelen, grachten; bufferstrken langs waterlpen; bslandbuw (agrfrestry); strken subsidiabel areaal langs bsranden; percelen met krte mlphut; bebste landbuwgrnden; grenbedekking; stikstfbindende gewassen. Welke vrwaarden met ik per type naleven? Braakliggend land U mag in het betrkken ar p het perceel geen landbuwprductie realiseren: u mag geen landbuwgewas inzaaien tijdens de peride van 1 maart tt 31 augustus. De inzaai van een wintergewas dat u in het vlgende ar kunt gsten is wel tegelaten. Ok mag u maatregelen treffen die de bidiversiteitsvrdelen vergrten, zals de inzaai van een wildblemenmengsel; Bemesting en gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn niet tegelaten; Percelen met gras als hfdteelt f nateelt in de vrgaande campagne kunnen enkel als braakliggend land beschuwd wrden p vrwaarde dat het grasland wrdt ingewerkt vr de start van de braaklegging; Een perceel dat in de verzamelvraag is klaargezet als blijvend grasland nder vergrening (BG-status) kan in hetzelfde campagnear niet aangegeven wrden als braakliggend land; Braakliggend land dat 5 ar nafgebrken als eclgisch aandachtsgebied wrdt aangegeven, blijft buwland; U met het betrkken perceel van 1/1 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Landschapselementen Landschapselementen die te uwer beschikking staan en p uw buwland gelegen zijn f er direct aan grenzen, kunt u meetellen vr zver ze aan de vlgende vrwaarden vlden: Hutkanten: minimaal 0,01 hectare grt, maximaal 10 meter breed en geen nderbreking in de lengte die grter is dan 4 meter; Deze fiche is dr het Vlaams Gewest met de meeste zrg en nauwkeurigheid pgesteld p basis van de meest actuele beschikbare infrmatie. Deze fiche heeft een infrmatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze infrmatie niet als een persnlijk, prfessineel f juridisch advies f een equivalent daarvan beschuwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwrdelijk wrden gesteld vr schade die u zu ndervinden dr het gebruik van de infrmatie die in deze fiches is pgenmen.

3 Bmen in grep met verlappende kruinen en bsjes van minimaal 0,01 hectare en maximaal 0,30 hectare; Akkerranden met een breedte van minimum 1 meter en maximum 20 meter, waarp geen landbuwprductie plaatsvindt; Pelen en vijvers van minimum 0,01 hectare en maximaal 0,10 hectare; reservirs van betn f plastic kmen niet in aanmerking; Grachten van minimaal 2 meter en maximaal 6 meter breedte, inclusief pen waterlpen vr irrigatie en drainage, vr zver de wanden niet uit betn bestaan; Hutkanten, bmen in grep, pelen en grachten met u van 1/1 tt en met 31/12 ter beschikking hebben. Akkerranden met u minstens van 21/4 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Bufferstrken langs waterlpen Bufferstrken gelegen p f direct aangrenzend aan buwland kunt u laten meetellen als eclgisch aandachtgebied vr zver ze gelegen zijn langs waterlpen die ingetekend zijn p de ftplannen (vlgens het Grtschalig Referentiebestand, dat het Agentschap vr Gegrafische Infrmatie Vlaanderen beheert); de bufferstrken zelf met u niet apart intekenen; Op de bufferstrk is geen landbuwprductie tegelaten, maar de bufferstrk met bedekt zijn (mag ingezaaid wrden) gedurende het kalenderar; Begrazen f maaien is tegelaten, p vrwaarde dat de bufferstrk steeds kan wrden nderscheiden van het aangrenzend buwland; De bufferstrk met een minimale breedte hebben van 5 meter en start aan de bvenste knik van de talludrand; De evervegetatie wrdt als dusdanig meegerekend als eclgisch aandachtsgebied vr zver deze zich niet verder uitstrekt dan 10 meter van de bvenste knik van de talludrand; Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting zijn niet tegelaten met uitzndering van de pleksgewijze bestrijding van akkerdistel en de rechtstreekse uitscheiding dr de grazende dieren; U met het betrkken perceel van 1/1 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Bslandbuw (Agrfrestry) Subsidiabele buwlandarealen waarp u aan bslandbuw det met steun in kader van pijler II (PDPO II f PDPO III), kunt u laten meetellen vr uw areaal eclgisch aandachtsgebied; //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vergrening - Eclgisch aandachtsgebied pagina 3 van 11

4 U met het betrkken perceel minstens van 21/4 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Strken subsidiabel areaal langs bsranden Zwel strken subsidiabel areaal langs bsranden met als znder landbuwprductie kunnen meetellen als eclgisch aandachtsgebied; deze strken met u niet apart intekenen; Als u een strk subsidiabel areaal langs een bsrand aangeeft, met deze strk minstens 5 meter breed zijn. Een strk znder prductie mag maximaal 10 meter breed zijn; U mag de strk znder landbuwprductie wel maaien f laten begrazen, p vrwaarde dat de strk steeds kan wrden nderscheiden van het aangrenzend buwland; tevens zijn het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en bemesting niet tegelaten, met uitzndering van de pleksgewijze bestrijding van akkerdistel en de rechtstreekse uitscheiding dr de grazende dieren; U met het betrkken perceel met een strk subsidiabel areaal langs bsranden znder landbuwprductie van 1/1 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Een perceel met een strk met landbuwprductie met u minstens van 21/4 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Krte mlphut U kiest vr de aanleg van het hakhut één f meer van de vlgende bmsrten: zwarte els, bswilg, schietwilg, katwilg, fladderlm, gladde lm, hazelaar, zwarte ppulier, gewne esdrn, gewne es; De maximale mlptijd bedraagt 8 ar; Het gebruik van minerale meststffen en gewasbeschermingsmiddelen is niet tegelaten tenzij de verheid het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen m fytsanitaire redenen zu pleggen; U met het betrkken perceel van 1/1 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Bebste gebieden (nder PDPO) Alle bebssingen van landbuwgrnd in het kader van PDPO I, II en III kunt u laten meetellen vr uw areaal eclgisch aandachtsgebied; U met het betrkken perceel van 1/1 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Grenbedekking: De grenbedekker f vanggewas met u aanleggen dr het inzaaien van een mengsel van grenbedekkers f vanggewassen f dr gras nder het hfdgewas in te zaaien; Deze fiche is dr het Vlaams Gewest met de meeste zrg en nauwkeurigheid pgesteld p basis van de meest actuele beschikbare infrmatie. Deze fiche heeft een infrmatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze infrmatie niet als een persnlijk, prfessineel f juridisch advies f een equivalent daarvan beschuwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwrdelijk wrden gesteld vr schade die u zu ndervinden dr het gebruik van de infrmatie die in deze fiches is pgenmen.

5 Het mengsel met bestaan uit minstens twee gewassen die vrkmen p de lijst als bijlage 1 bij deze fiche; De minimale zaaidichtheid met minstens 50% bedragen van de aangegeven minimale zaaidichtheid zals pgenmen in de bijgevegde lijst, en dit vr minstens 2 gewassen uit het mengsel; U met gecertificeerd zaaizaad gebruiken f, als er geen gecertificeerd zaaizaad bestaat, handelszaaizaad; Wanneer u gras nder het hfdgewas inzaait, dan zal dit enkel als grenbedekker vr eclgisch aandachtsgebied meetellen wanneer het gras niet vernield wrdt bij de gstwerkzaamheden, f m.a.w. er met een vldende dichte grasmat aanwezig blijven tijdens de aanhudingsperide; U mag geen gewasbeschermingsmiddelen tepassen. Er geldt enkel een uitzndering vr grassen: wanneer een gras als hfdcmpnent deel uitmaakt van het mengsel dan is een behandeling tegestaan vóór het inwerken van de grenbedekker vr zver dit gebeurt na de minimale aanhudingsperide; Om als eclgisch aandachtsgebied te kunnen meetellen mag het perceel met de grenbedekker geen gras als hfdteelt hebben; Naar gelang de landbuwstreek gelden verschillende uiterste inzaaidata en minimale aanhudingsperides: Plders en Duinen: inzaaien vóór 1/9 en minstens aanhuden tt 15/10; Leemstreek: inzaaien vóór 1/10 en minstens aanhuden tt 1/12; Zandleemstreek en andere: inzaaien vóór 1/10 en minstens aanhuden tt 1/02; Een grenbedekker f vanggewas mag na de uiterste datum van de minimale aanhudingsperide steeds gegst, gemaaid f begraasd wrden. Onder strikte vrwaarden kan een grenbedekker f vanggewas k gegst, gemaaid f begraasd wrden tijdens de aanhudingsperide. Deze vrwaarden zijn de vlgende: de grenbedekker kan vldende vreg ingezaaid wrden, namelijk na een vrege gst van de hfdteelt. Op die manier heeft de grenbedekker bij gunstige klimatlgische en agrnmische mstandigheden de mgelijkheid m zich vldende te ntwikkelen; na het gsten van de grenbedekker met er wel ng vldende gewas aanwezig blijven zdat de grenbedekker in staat blijft zijn functies te vervullen, namelijk het zrgen vr: de pname van nutriënten uit het bdemprfiel het bedekken van de bdem. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vergrening - Eclgisch aandachtsgebied pagina 5 van 11

6 Grenbedekkers f vanggewassen die niet aan de bvenstaande vrwaarden kunnen vlden, mgen m de zaadvrming te vrkmen, enkel gemaaid f geklepeld wrden tijdens de aanhudingsperide vr zver de gehele plant niet vernietigd wrdt. Een grenbedekker f vanggewas mag in elk geval niet als hfdteelt vr de vlgende campagne gebruikt wrden; Wanneer een grenbedekker gegst wrdt na de aanhudingsperide, is bemesting tegelaten vr zver dit gebeurt na de aanhudingsperide en in vereenstemming met de vrschriften van de mestwetgeving. U met het betrkken perceel minstens van 21/4 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. Stikstfbindende gewassen: De vlgende teelten kunt u inzaaien als een stikstfbindende teelt die meetelt als eclgisch aandachtsgebied: a) Enkelvudige teelten van vlinderblemigen pgenmen in de lijst die als bijlage 2 bij deze fiches is gevegd. Let p: wat bnen en erwten betreffen, zijn enkel tuin- en veldbnen en vedererwten vr EAG tegelaten indien deze drg gegst wrden en niet bestemd zijn vr menselijke cnsumptie; b) Mengsels van de vlinderblemigen beschreven in a); De teelt met aanwezig zijn gedurende het greiseizen (ten laatste ingezaaid vóór 1 juni) en mag wrden gegst. U met de teelt aangeven als hfdteelt; U met de teelt behuden tt minstens 15 februari van het vlgende ar. Er geldt wel een uitzndering vr percelen in de Plders en Duinen, daar met u de teelt behuden tt minstens 15 ktber van het betrkken ar; Ok vr de zuivere teelt van vedererwten en tuin- en veldbnen (drg gegst) geldt er een uitzndering p bvenstaande regel: deze teelten meten minstens tt 1 juli behuden blijven en na de gst met u een vrij te kiezen grenbedekker inzaaien (dit met geen mengsel zijn); Indien u een mengsel inzaait van vederewten f tuin- en veldbnen met een andere vlinderblemige gewas uit de lijst behalve tuin- en veldbnen f vedererwten, dan geldt deze uitzndering evenwel niet. Vr een dergelijk mengsel vervalt wel de verplichting m de vedererwten f tuin- en veldbnen drg te gsten. Wanneer u de stikstfbindende teelt meerdere ren wenst aan te huden, dan met u ervr zrgen dat het vlinderblemige gewas duidelijk verheersend aanwezig blijft, m als eclgisch aandachtsgebied te kunnen blijven meetellen; In dat pzicht mag u het perceel na 31 mei herinzaaien, maar dan met u dat vrafgaandelijk schriftelijk melden. Na de melding mag u het perceel mplegen, mits u binnen de twee weken na mplegen herinzaait. Drzaai is steeds tegelaten; Deze fiche is dr het Vlaams Gewest met de meeste zrg en nauwkeurigheid pgesteld p basis van de meest actuele beschikbare infrmatie. Deze fiche heeft een infrmatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze infrmatie niet als een persnlijk, prfessineel f juridisch advies f een equivalent daarvan beschuwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwrdelijk wrden gesteld vr schade die u zu ndervinden dr het gebruik van de infrmatie die in deze fiches is pgenmen.

7 U met het betrkken perceel minstens van 21/4 tt en met 31/12 in eigen gebruik hebben. He wrdt de ppervlakte van de verschillende types in rekening gebracht? Vr smmige types eclgisch aandachtsgebied zal u, via de aangifte van het perceel, de ppervlakte kunnen aanduiden in de verzamelaanvraag. Dit is het geval vr braakliggend land, stikstfbindende gewassen, grenbedekking, krte mlphut, hutkanten, pelen, bmen in grep, bslandbuw, bebste gebieden en akkerranden. Vr andere types zijn de lengtematen gekend via de verlap met specifieke gebieden p de ftplannen. Dit geldt vr de strken subsidiabel areaal langs bsranden, bufferstrken langs waterlpen en grachten. Deze lengtematen wrden vervlgens mgezet in ppervlaktes dr ze te vermenigvuldigen met een mzettingsfactr. Om de uiteindelijke ppervlakte te kennen die als eclgisch aandachtsgebied zal meetellen, met k ng een wegingsfactr tegepast wrden. Vlgende tabel geeft een verzicht van de mzettings- en wegingsfactren. Types eclgisch aandachtsgebied Omzettingsfactr Wegingsfactr Eclgisch aandachtsgebied Braakliggend land n.v.t. 1 1m² = 1 m² Bufferstrken langs waterlpen 6 1,5 1m = 9 m² Bslandbuw (Agrfrestry) n.v.t. 1 1m² = 1 m² Znder Subsidiabele strken prductie 6 1,5 1m = 9 m² langs bsranden Met prductie 6 0,3 1m = 1,8 m² Krte mlphut n.v.t. 0,3 1m² = 0,3 m² Bebste gebieden n.v.t. 1 1m² = 1 m² Grenbedekking n.v.t. 0,3 1m² = 0,3 m² Stikstfbindende gewassen n.v.t. 0,7 1m² = 0,7 m² Hutkanten n.v.t. 2 1m² = 2 m² Bmen in grep n.v.t. 1,5 1m² = 1,5 m² Landschapselementen Akkerranden n.v.t. 1,5 1m² = 1,5 m² Pelen n.v.t. 1,5 1m² = 1,5 m² Grachten 1,5 (50% van 3) 2 1m = 3 m² Wat zijn de gevlgen als ik niet vlde aan mijn verplichtingen? Wanneer u niet vldet aan de pgelegde verplichtingen, zal het areaal dat in aanmerking kmt vr de vergreningspremie verminderd wrden. Hierbij zal het tekrt aan eclgisch aandachtsgebied de vermindering bepalen. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vergrening - Eclgisch aandachtsgebied pagina 7 van 11

8 Bijvrbeeld een bedrijf met 40 ha buwland zu ver 2 ha eclgisch aandachtsgebied meten beschikken. Wanneer dit bedrijf maar ver 1,5 ha eclgisch aandachtsgebied beschikt, leidt dit tt de vlgende vermindering: p 2 ha is er een tekrt van 0,5 ha dit geeft een verschilfactr gelijk aan 0,5 ha/2 ha (f 25% tekrt) de helft van het prduct van de verschilfactr met het areaal buwland, bepaalt de vermindering. 25% p 40 ha buwland is 10 ha 10 ha/2 is 5 ha De vermindering bedraagt met andere wrden 5 ha Wanneer u drie ar na elkaar niet vldet, zal in de vlgende ren niet langer de helft maar het vlledige prduct van de verschilfactr met het areaal buwland in mindering wrden gebracht. Deze fiche is dr het Vlaams Gewest met de meeste zrg en nauwkeurigheid pgesteld p basis van de meest actuele beschikbare infrmatie. Deze fiche heeft een infrmatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze infrmatie niet als een persnlijk, prfessineel f juridisch advies f een equivalent daarvan beschuwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwrdelijk wrden gesteld vr schade die u zu ndervinden dr het gebruik van de infrmatie die in deze fiches is pgenmen.

9 Waar vind ik meer infrmatie? Op vindt u algemene infrmatie ver het nieuwe GLB. U vindt hier k per maatregel een infrmatiefiche met de meest recente infrmatie. Vr bijkmende infrmatie kan u terecht bij uw buitendienst van Landbuw. Iedere vrm van bedrijfsrganisatie f aangifte die artificieel pgezet wrdt met het g p het veilig stellen van steunbetalingen f het verkrijgen van meer betalingen, evenals het ntlpen van verplichtingen zals vergrening, randvrwaarden, wrdt beschuwd als het kunstmatig creëren van vrwaarden m een vrdeel te bekmen cnfrm artikel 60 van verrdening (EU) nr. 1306/2013. Deze berdeling zal ver campagnes heen gebeuren en kan aanleiding geven tt crrectieve acties. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vergrening - Eclgisch aandachtsgebied pagina 9 van 11

10 Bijlage 1: Lijst Grenbedekkers Gewas Gras Zaaidichtheid Vrwaarde Gunstig vr Beemdlangblem X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Bladkl 8 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Bladrammenas 12 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand, wildbestand en aaltjesreducerend Bekweit 40 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Festullium X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Japanse haver X 40 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Klaver - Alexandrijnse 25 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand klaver - Witte 6 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Klaver - Rde 12 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Klaver - Andere 15 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand Kmkmmerkruid 10 kg/ha Handelszaaizaad Bijenbestand Lupinen 150 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Luzerne 20 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Msterd - Gele 10 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Msterd - Sarepta 10 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Msterd - Ethipische 10 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand, wildbestand en aaltjesreducerend Bijenbestand, wildbestand en aaltjesreducerend Raapzaad 3 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Phacelia 8 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Raaigras - Engels X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Raaigras Italiaans/Westerwlds X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Raaigras - hybride X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Rietzwenkgras X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Snijrgge X 100 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad f eigen gewnnen zaaizaad geschnd dr erkende lntrieerder Wildbestand Sedangras X 30 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Tagetes 8 kg/ha Handelszaaizaad Bijenbestand en aaltjesbestrijding Timthee X 15 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Deze fiche is dr het Vlaams Gewest met de meeste zrg en nauwkeurigheid pgesteld p basis van de meest actuele beschikbare infrmatie. Deze fiche heeft een infrmatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze infrmatie niet als een persnlijk, prfessineel f juridisch advies f een equivalent daarvan beschuwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwrdelijk wrden gesteld vr schade die u zu ndervinden dr het gebruik van de infrmatie die in deze fiches is pgenmen.

11 Veldbnen 120 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Wikken 90 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Wildbestand Zmerhaver X 100 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad f eigen gewnnen zaaizaad geschnd dr erkende lntrieerder Wildbestand Znneblem 20 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en wildbestand Zwaardherik 6 kg/ha Gecertificeerd zaaizaad Bijenbestand en aaltjesreducerend Bijlage 2: Lijst stikstfbindende gewassen Gewas Erwten (drg gegst, niet vr menselijke cnsumptie) 51 Tuin- en Veldbnen (drg gegst, niet vr menselijke cnsumptie) Niet-bittere lupinen 53 Eenrige klaver 721 Meerrige klaver 722 Rde klaver 723 Eenrige luzerne 731 Meerrige luzerne 732 Mengsel van vlinderblemigen 744 Wikke 747 Gewascdes 52 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vergrening - Eclgisch aandachtsgebied pagina 11 van 11

12 Bijlage 3: EAG-types waarp geen landbuwprductie plaatsvindt Geen landbuwprductie betekent dat er p het betrkken perceel f de strk geen gewas wrdt verbuwd. De inzaai van een faunamengsel, een blemenmengsel f de inzaai van een gewas dat niet gegst zal wrden en dit in het kader van een aantnbare (gebruiks)vereenkmst, is wel tegelaten. Onderstaande tabel geeft vr vier EAG types znder landbuwprductie weer he ze ingetekend meten wrden en vral welk gewas f activiteit er p het perceel f p de strk kan/mag vrkmen: Cmbinatietabel EAG / bedekking - activiteit Braakliggend land Landschapselement Akkerrand Bufferstrk langs waterlpen* Strk subsidiabel areaal langs bsranden znder prductie* In eigen gebruik 1/1 t.e.m. 31/12 21/4 t.e.m. 31/12 1/1 t.e.m. 31/12 1/1 t.e.m. 31/12 Intekenen Apart perceel Apart perceel Deel van perceel Deel van perceel (GPM**: AKR ) (autmatisch) (autmatisch) Wettelijke breedte - Min 1m - max 20m Min 5 m Min 5m - max 10m Braak (gewascde 89) (gewascde 82) Faunamengsel (gewascde 98) (gewascde 98) Blemenmengsel (gewascde 9831) (gewascde 9831) Gras nee (graslandcde en nderscheidbaar) (nderscheidbaar) (nderscheidbaar) Begrazen nee nee Maaien / Klepelen Afveren Landbuwteelt, andere dan gras Bemesting / gewasbeschermingsmiddel (vr 1 kt) Enkel met vereenkmst*** nee nee Enkel met vereenkmst*** Enkel met vereenkmst*** Ja (maar beperken) Enkel met vereenkmst*** nee Enkel met vereenkmst*** nee * Bij strken is de gewascde van het vlledige perceel = de gewascde van de hfdteelt. De tabel geeft enkel weer welke bedekking / activiteit er p de strk zelf kan vrkmen. ** GPM: Gespecialiseerde prductiemethde *** Een (gebruiks)vereenkmst is een schriftelijke vereenkmst die een landbuwer sluit met een verheid, vereniging f rechtspersn, en met het g p realiseren van milieu- f natuurdelstellingen p grasland f buwland waarp de vereenkmst betrekking heeft. Het kan nder meer gaan m een vereenkmst met een gewestelijke verheid (het Departement Landbuw en Visserij, het Agentschap vr Natuur en Bs, ) f met lkale verheden zals gemeenten en prvincies. Het kan k gaan m een vereenkmst met een vereniging f rechtspersn, zals bijvrbeeld een natuur- f milieurganisatie Deze fiche is dr het Vlaams Gewest met de meeste zrg en nauwkeurigheid pgesteld p basis van de meest actuele beschikbare infrmatie. Deze fiche heeft een infrmatief karakter. Bij discussie is enkel de relevante wetgeving bepalend. U mag deze infrmatie niet als een persnlijk, prfessineel f juridisch advies f een equivalent daarvan beschuwen. Het Vlaams Gewest/de Vlaamse Gemeenschap kan niet verantwrdelijk wrden gesteld vr schade die u zu ndervinden dr het gebruik van de infrmatie die in deze fiches is pgenmen.

13 (Natuurpunt, de Reginale Landschappen, ). Een landbuwer met de vereenkmst ten allen tijde kunnen vrleggen bij cntrles. //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vergrening - Eclgisch aandachtsgebied pagina 13 van 11

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED /

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / 30.07.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED /

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / 31.03.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / 14.01.2015

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / 14.01.2015 VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / 14.01.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED GROENBEDEKKING

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED GROENBEDEKKING DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED GROENBEDEKKING Campagne //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED /

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED / 11.05.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Infosessies nieuw GLB: Vergroening

Infosessies nieuw GLB: Vergroening Infosessies nieuw GLB: Vergroening 9 september 2014 Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de meest actuele beschikbare informatie. Er

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket /

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / 1.02.2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP HET E-LOKET Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017

Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 Vergroening ecologisch aandachtsgebied: praktisch op e-loket / Campagne 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014

VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 VERGROENING ECOLOGISCH AANDACHTSGEBIED: PRAKTISCH OP E-LOKET / 5.12.2014 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

INTERREGIONALE LANDBOUWERS

INTERREGIONALE LANDBOUWERS DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INTERREGIONALE LANDBOUWERS Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Vergroening binnen het nieuwe GLB

Vergroening binnen het nieuwe GLB Vergroening binnen het nieuwe GLB Studiedag: Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Info over vergroening en agromilieu-klimaatmaatregelen 24 maart 2015, Brussel Disclaimer Deze presentaties zijn door het Vlaams

Nadere informatie

Het nieuwe GLB Informatieavond Erosie Oudenaarde 20 januari 2015

Het nieuwe GLB Informatieavond Erosie Oudenaarde 20 januari 2015 Disclaimer Het nieuwe GLB Informatieavond Erosie Oudenaarde 20 januari 2015 Het Vlaams Gewest heeft deze presentaties met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de beschikbare informatie.

Nadere informatie

Teelt van vlinderbloemigen in kader van GLB en PDPOIII

Teelt van vlinderbloemigen in kader van GLB en PDPOIII Teelt van vlinderbloemigen in kader van GLB en PDPOIII Alex De Vliegher In samenwerking met K. Nijs, H. Hernalsteen en G. Rombouts (Dept LV Vlaanderen) Juni 2016 Alex De Vliegher tel 09 272 26 95 alex.devliegher@ilvo.vlaanderen.be

Nadere informatie

1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG

1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG 1 PROCEDURE NIEUWE BESCHERMINGSAANVRAAG 1.1 Achtergrnd Een wijn kan beschermd wrden als beschermde rsprngsbenaming (BOB) f als beschermde gegrafische aanduiding (BGA). Vlgende Eurpese verrdeningen beschrijven

Nadere informatie

Versie bij voorkeur breder

Versie bij voorkeur breder Pakketvrwaarden A19c2 Versie 2018 Patrijzenrand Beschrijving Deze rand biedt dekking, ferageer- en nestelmgelijkheden vr de patrijs en andere akkervgels. De rand bestaat uit 3 strken. Eén strk met verblijvende

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Veldleeuwerikpakket 2017

Opties en voorwaarden Veldleeuwerikpakket 2017 Opties en voorwaarden Veldleeuwerikpakket 2017 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2017 kiezen voor 1 of meer van de volgende elementen van het Veldleeuwerikpakket.

Nadere informatie

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT?

WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? WAT BEPAALT DE EUROPESE RICHTLIJN INZAKE HET RECHT OP TOEGANG TOT EEN ADVOCAAT? Vicky De Suter, FOD Justitie, DGWL, Directie Strafwetgeving Een krte terugblik - CPS - studiedag 27 maart 2013 - Eurpese

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG

INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ INDIENEN EN WIJZIGEN VAN DE VERZAMELAANVRAAG Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2016

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2016 Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2016 Laatst gewijzigd 2 september 2016 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2016 kiezen voor 1 of meer van de volgende

Nadere informatie

Aanpassingen Toelichting bij de verzamelaanvraag 2015

Aanpassingen Toelichting bij de verzamelaanvraag 2015 Aanpassingen Toelichting bij de verzamelaanvraag 2015 Inhoudstafel: - Mestdecreet Algemeen moet onder titel Mestbankaspecten komen - Paginanummer van Mestbankaspecten is 79 i.p.v. 80 Fiche Verzamelaanvraag

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Vergroening binnen het nieuwe GLB Infosessie Consulenten 26 februari 2015

Vergroening binnen het nieuwe GLB Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Vergroening binnen het nieuwe GLB Infosessie Consulenten 26 februari 2015 Disclaimer Deze presentaties zijn door het Vlaams Gewest met de meeste zorg en nauwkeurigheid opgesteld op basis van de beschikbare

Nadere informatie

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN

CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN XCDC Trading & Cnsultancy B.V.B.A. B-8780 Ostrzebeke 1. Algemeen CPR305/2011/EU VERORDENING BOUWPRODUCTEN Vanaf 1 st juli 2014 is de CE MARKERING van buwprducten die nder een geharmniseerde nrm vallen,

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Subsidiabiliteit van landbouwareaal /

Subsidiabiliteit van landbouwareaal / Subsidiabiliteit van landbouwareaal / 1.02.2016 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019

Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Opties en voorwaarden Akkerbouw-strokenpakket 2019 Laatst gewijzigd 28 februari 2019 Om aan de vergroeningseis 5% ecologisch aandachtsgebied te voldoen kunt u in 2019 kiezen voor 1 of meer van de volgende

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL /

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / 19.03.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013

Gebruiksvoorwaarden - trustbox v.2-21/06/2013 TERMS OF USE DATA AFNEMERS Gebruiksvrwaarden - trustbx v.2-21/06/2013 1. Bereik 1.1. Trustbx B2C is een gedepneerd handelsmerk van GS1 Belgium & Luxemburg en is een database ('Database') die de exclusieve

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Subsidiabiliteit van landbouwareaal

Subsidiabiliteit van landbouwareaal Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2018 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 10564 13 april 2015 Kennisgeving van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 10 april 2015 nr. ELVV/15047696 ingevolge

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2017

Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2017 Subsidiabiliteit van landbouwareaal Campagne 2017 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Normalisatie van gevelelementen Actualiteit en vooruitblik Nieuwigheden veiligheidseisen kinderen en binnenzonwering

Normalisatie van gevelelementen Actualiteit en vooruitblik Nieuwigheden veiligheidseisen kinderen en binnenzonwering Nrmalisatie van gevelelementen Actualiteit en vruitblik Nieuwigheden veiligheidseisen kinderen en binnenznwering Achtergrnd nieuwe nrmering kinderveiligheid met binnenznwering Ongevallen gerapprteerd met

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL /

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL / 10.02.2015 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL

SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ SUBSIDIABILITEIT VAN LANDBOUWAREAAL Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor

Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Veldleeuwerik vergroeningspakket 2019 Toegestane maatregelen voor de invulling van Ecologisch aandachtsgebied. Vanggewassen Opties Weegfactor Voorwaarden Stikstofbindende gewassen 1.0 a. Eén van de toegestane

Nadere informatie

REGISTRATIE Nieuwe registratie. De Minister van Leefmilieu beslist:

REGISTRATIE Nieuwe registratie. De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het bicide: REGISTRATIE Nieuwe registratie De Minister van Leefmilieu beslist: Mida San 331 LW is geregistreerd in vereenstemming met het artikel 9 f 10 van het kninklijk besluit van 4 april 2019 betreffende

Nadere informatie

Subsidies waar weidegang als voorwaarde kan worden gesteld

Subsidies waar weidegang als voorwaarde kan worden gesteld Bijlage 1 Weidegang stimuleren dr middel van subsidies Het is ged mgelijk m weidegang in de melkveehuderij te stimuleren met behulp van bestaande subsidies. Dit is een verzicht van de agr- en landbuwsubsidies

Nadere informatie

Bijlage 4: Criteria en procedure sluiting jacht bij bijzondere weeromstandigheden

Bijlage 4: Criteria en procedure sluiting jacht bij bijzondere weeromstandigheden Bijlage 4: Criteria en prcedure sluiting jacht bij bijzndere weermstandigheden Beleid: GS nemen als uitgangspunt dat de jacht p alle wildsrten geslten wrdt bij sneeuwbedekking van minimaal 90% die langer

Nadere informatie

BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE

BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ BETALINGSRECHTEN UIT DE VLAAMSE RESERVE Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Ruimte dienst Ruimtelijke Planning dssiernummer: 1501890 Prvincieraadsbesluit betreft PRUP ' Recnversie verblijfsrecreatie Berlare fase 2 Definitieve vaststelling verslaggever Geert Versnick 1.

Nadere informatie

Verklaring de-minimissteun

Verklaring de-minimissteun Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen als bedeld in de de-minimis verrdening (PbEU 2006, L 379). Aanbevlen wrdt m vr het invullen van deze verklaring

Nadere informatie

Vergroening Infosessie VA /02/2018 Brussel Sanne Habets

Vergroening Infosessie VA /02/2018 Brussel Sanne Habets Vergroening Infosessie VA 2018 23/02/2018 Brussel Sanne Habets Sanne.habets@lv.vlaanderen.be Inhoud Vergroening E-loket vergroening algemeen Gewasdiversificatie VA 2018 Algemeen Wijzigingen E-loket Blijvend

Nadere informatie

Charter «Réseau Nature»

Charter «Réseau Nature» Charter «Réseau Nature» Kandidatuursdssier Oktber 2010 Wenst u van uw tuin f terrein een natuurparadijs te maken? Sluit dan aan bij Réseau Nature! Gefeliciteerd met deze eerste stap vr een actieve deelname

Nadere informatie

REGISTRATIE Nieuwe registratie. De Minister van Leefmilieu beslist:

REGISTRATIE Nieuwe registratie. De Minister van Leefmilieu beslist: REGISTRATIE Nieuwe registratie 1.Het bicide: De Minister van Leefmilieu beslist: BDR 5 is tegelaten in vereenstemming met het artikel 9 f 10 van het kninklijk besluit van 4 april 2019 betreffende het p

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Inschrijfvoorwaarden. Inschrijfprotocol regio Haaglanden. Algemene bepalingen

Inschrijfvoorwaarden. Inschrijfprotocol regio Haaglanden. Algemene bepalingen Inschrijfvrwaarden Inschrijfprtcl regi Haaglanden Algemene bepalingen 1. De algemene inschrijfvrwaarden zijn van tepassing p alle inschrijvingen van wningzekenden in het wningzekendenregister van Wnnet-Haaglanden.nl

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO

BIJLAGE. Bevindingen en aanbevelingen van de auditors van DG REGIO BIJLAGE Bevindingen en aanbevelingen van de auditrs van DG REGIO In september 2011 heeft de auditeenheid van Directraat-generaal Reginaal Beleid (DG REGIO) van de Eurpese Cmmissie een derdelijnscntrle

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID

ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID ALGEMENE VOORWAARDEN RES PREPAID 1. Inleiding & definities RES is een netwerk van lkale bedrijven, km's, handelaars en persnen, die vrije berepen uitefenen. Particulieren wrden gemtiveerd m aan te kpen

Nadere informatie

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 juni 2003 (30.06) 9948/03 ADD 1 PV/CONS 34 AGRI 170 PECHE 128

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE. Brussel, 24 juni 2003 (30.06) 9948/03 ADD 1 PV/CONS 34 AGRI 170 PECHE 128 RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 24 juni 2003 (30.06) 9948/03 ADD 1 PV/CONS 34 AGRI 170 PECHE 128 ADDENDUM BIJ DE ONTWERP-NOTULEN 1 Betreft: 2511e zitting van de Raad van de Eurpese Unie (LANDBOUW EN

Nadere informatie

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN

BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN BIJLAGE B SUBSIDIEPROGRAMMA PROEFTUINEN DUURZAME MOBILITEIT: RIJDEN OP BIOGAS EN HOGERE BLENDS BIOBRANDSTOFFEN Verklaring de-minimissteun Verklaring in het kader van het verlenen van de-minimis steunbedragen

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

Reglement betoelaging lotgenotengroepen. Kom op tegen Kanker

Reglement betoelaging lotgenotengroepen. Kom op tegen Kanker Reglement betelaging ltgentengrepen Km p tegen Kanker 1. Del Km p tegen Kanker wil ltgentengrepen stimuleren, begeleiden en ndersteunen een kwaliteitsvlle werking uit te buwen. Dit det ze nder meer dr

Nadere informatie

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers

Oproep erkenning en subsidiëring van groepsgericht aanbod. opvoedingsondersteuning door vrijwilligers Oprep erkenning en subsidiëring van grepsgericht aanbd pvedingsndersteuning dr vrijwilligers In het kader van het versterken van aanbd pvedingsndersteuning in de Huizen van het Kind lanceert Kind en Gezin

Nadere informatie

Overzicht gewassen en teelten waar neonicotine insecticiden in Nederland zijn toegelaten

Overzicht gewassen en teelten waar neonicotine insecticiden in Nederland zijn toegelaten Overzicht gewassen en teelten waar nenictine insecticiden in Nederland zijn tegelaten Bijgewerkt tt ca medi 2010 Samengesteld vr www.bijensterfte.nl dr T. van Dijk Met nderstaande lijst kunt u nagaan p

Nadere informatie

Privacyreglement. Inleiding

Privacyreglement. Inleiding Privacyreglement Inleiding Bij het adviseren ver en het afsluiten van financiële prducten f diensten vraagt Blkweg Financieel Adviseurs B.V. (Blkweg) veel vertruwelijke infrmatie van klanten. Klanten van

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie gevelrenovatie en renovatie handelspanden

Aanvraagformulier subsidie gevelrenovatie en renovatie handelspanden Vak bestemd vr administratie Dssiernummer:................. Aanvraagdatum:................. Aanvraagfrmulier subsidie gevelrenvatie en renvatie handelspanden Met dit frmulier dient u een aanvraag in vr

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Versie kwikstaart, bijen dag vlinders 2104,32 per hectare

Versie kwikstaart, bijen dag vlinders 2104,32 per hectare Pakketvrwaarden A16a2 Vgelakker (vr Leeuweriken) Versie 2019 Beschrijving Deze vgelakker biedt dekking, ferageer- en nestelmgelijkheden vr de veld Leeuwerik en andere akkervgels. De vgelakker bestaat uit

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17273 6 april 2016 Kennisgeving van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 24 maart 2016 nr. ELVV/16043244 ingevolge

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend:

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maakt bekend: STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 70768 12 december 2017 Kennisgeving van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 9 december 2017, nr.

Nadere informatie

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB

Naam Klachtenprocedure SZZ versie 1.0 vastgesteld 25-6-2014 Door RvB evaluatie 25-6-2015 Door RvB Alle zrgberderijen van SZZ zijn aangeslten bij de Federatie Landbuw en Zrg (www.zrgberen.nl). De Federatie heeft vr de cliënten van haar leden een nafhankelijke klachtencmmissie ingericht. SZZ vindt het

Nadere informatie

EXTRA INFO OVER TEELTCODES

EXTRA INFO OVER TEELTCODES DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ EXTRA INFO OVER TEELTCODES Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 09/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 09/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie vlgens CLP-GHS Gelet p de aanvraag ingediend p 09/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het bicide: Pint is tegelaten met tepassing van het artikel 78 van het kninklijk

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2

1.1 Verantwoording 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 TREASURYSTATUUT INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING 1.1 Verantwrding 2 1.2 Indeling Treasurystatuut 2 2 DOELSTELLING TREASURYFUNCTIE 2.1 Liquiditeitenbeheer 3 2.2 Financieren 4 2.3 Beleggen 5 2.4 Betalingsverkeer

Nadere informatie

De Minister van Leefmilieu beslist:

De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Administratieve prductwijzigingen van een telating van een bicide prduct 1.Het bicide: Gelet p het advies van het Cmité vr advies inzake Biciden: De Minister van Leefmilieu beslist: Racumin

Nadere informatie

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend worden gebouwd:

Op deze gronden mogen ten behoeve van de bestemming uitsluitend worden gebouwd: Artikel 20 Wnen 20.1 Bestemmingsmschrijving De vr "Wnen" (W) aangewezen grnden zijn bestemd vr: a. het wnen in een wning; b. bijbehrende erven, terreinen en vrzieningen, zals ntsluitingswegen ten beheve

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Leidraad voor het aantonen van de modules als landelijk georganiseerde jeugdvereniging

Leidraad voor het aantonen van de modules als landelijk georganiseerde jeugdvereniging Departement Cultuur, Jeugd, Sprt en Media Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel subsidiedssierjeugd@cjsm.vlaanderen.be Leidraad vr het aantnen van de mdules als landelijk gerganiseerde jeugdvereniging

Nadere informatie

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN CAO 103 De in de Natinale ArbeidsRaad afgeslten CAO nr. 103 vervangt vanaf 1 september 2012 de CAO nr. 77bis. Deze CAO beschrijft de rechten p tijdskrediet en landingsbanen

Nadere informatie

Privacyreglement. 1. Begripsbepalingen

Privacyreglement. 1. Begripsbepalingen Privacyreglement Inleiding Bij het adviseren ver en het afsluiten van financiële prducten f diensten vragen wij veel vertruwelijke infrmatie van klanten. Klanten van Drieklank pensienairs meten ervan uit

Nadere informatie

Een toelatingsaanvraag conform aan de Europese vereisten moet voor deze datum ingediend worden.

Een toelatingsaanvraag conform aan de Europese vereisten moet voor deze datum ingediend worden. Dienst Risicbeheersing Uw brief van: Uw kenmerk: Ons kenmerk: Datum: FOD Vlksgezndheid, Veiligheid van de Vedselketen en Leefmilieu EUROSTATION Blc II Victr Hrtaplein, 40 bus 15 B 1060 BRUSSEL MRB/VHS/2013/3661/

Nadere informatie

VASTE BEHEEROVEREENKOMSTEN VLM

VASTE BEHEEROVEREENKOMSTEN VLM DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VASTE BEHEEROVEREENKOMSTEN VLM Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

De Minister van Leefmilieu beslist:

De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Wederzijdse erkenning van verlenging van telating - Uniek bicide Gelet p het advies van het Cmité vr advies inzake Biciden: De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het bicide: Brdifacum Paste

Nadere informatie

Bijen op boerenland doen het beter

Bijen op boerenland doen het beter Bijen p berenland den het beter Data-analyse 380 srten Nederlandse bijen en hmmels Zeist, 4 juni 2019 STAF Research 1 Samenvatting De Nederlandse lijst met bijen en hmmels telt 380 srten. Bij 112 srten

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019

VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 DEPARTEMENT LANDBOUW & VISSERIJ VERGROENING - BLIJVEND GRASLAND EN ECOLOGISCH KWETSBAAR BLIJVEND GRASLAND Campagne 2019 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

K5 GEMEENTEPARK VIJVERPARK

K5 GEMEENTEPARK VIJVERPARK BIJZONDER PLAN VAN AANLEG K5 GEMEENTEPARK VIJVERPARK GOEDGEKEURD BIJ KB VAN 7/10/1969 VOORSCHRIFTEN Gedgekeurd bij KB van 7/10/1969, Digitaal bestemmingsplan gedgekeurd bij MB van 28/04/2004 2 INHOUD.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2015 1. Partner in de kijker: Edenred In nze rubriek partner in de kijker stellen wij u graag nze bevrrechte partners vr. Edenred is deze keer aan de beurt. Via deze weg willen wij

Nadere informatie

De Minister van Leefmilieu beslist:

De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Administratieve prductwijzigingen van een telating (Overdracht) 1.Het bicide: Gelet p het advies van het Cmité vr advies inzake Biciden: De Minister van Leefmilieu beslist: Sakarat Difenakill

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 19/05/2016. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 19/05/2016. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Nieuwe telating Gelet p de aanvraag ingediend p 19/05/2016 Gelet p het advies van het Cmité vr advies inzake Biciden: De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het bicide: Schimmel Stp znder

Nadere informatie

Privacyreglement NFG hulpverlener

Privacyreglement NFG hulpverlener Privacyreglement NFG hulpverlener Versie: 20180502 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverlener, Esther Relfs handelend nder Praktijk Mirte / Mirte Kids / Mirte in Bedrijf,

Nadere informatie

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

Privacyreglement Praktijk Herstel

Privacyreglement Praktijk Herstel Praktijk Herstel Stevensweg 83 3319 AJ Drdrecht Privacyreglement Praktijk Herstel 1. Begripsbepalingen In dit reglement wrdt verstaan nder: De hulpverleners, Elly van den Berg-IJmker en The van den Berg

Nadere informatie