Zondag 1 oktober 2006.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zondag 1 oktober 2006."

Transcriptie

1 Zondag 1 oktober Na het ontbijt vanmorgen, zijn we gaan uitchecken. Het hotel koste ons, per persoon 1000 shilling. Maar voor een beetje luxe heb je wel geld over. Daarna zijn we nog even, Nairobi ingelopen. Daar hebben we een grote supermarkt bezocht. Deze verkocht ook producten zoals Nederlandse kaas, mars, haribo, unox, heinz en nog veel meer. Ook heb ik hier een boek gekocht: The last nazi. Na de supermarkt, hebben we nog een beetje rond gekeken, hebben broodjes gekocht bij een goede bakker, en hebben we een matatu opgezocht. Omdat er vandaag wat minder matatu s naar Kitui gingen, was het iets duurder. Toch hebben we weer gekozen voor een privé matatu. Nu betaalde we voor het zelfde stuk, 650 shilling per persoon, i.p.v 500 shilling. Nadat we aanwaren gekomen in Kitui, zijn we naar ons huisje toegelopen. Helaas voor ons, wat er niemand thuis, en hadden we geen sleutel. Hier hebben we zo n uur opgewacht. Vanavond zijn we uit eten geweest, alleen wat het eten wat minder. Ze hadden geen patat, aardappels, kool, vlees meer. Dus het werd rijst. En dit had ik nou net toevallig, de vorige week bijna elke dag 2 keer gehad. Jammer, maar niks aan te doen.

2 Maandag 2 oktober Vanmorgen hadden we een afspraak met Eric, de ict adviseur van Sasol. Met hem hebben we over de scholen gepraat. En over de andere dingen die nog moeste gebeuren. Daarna zijn we bij Sasol nog bezig geweest, met het afmaken van de reports en verslagen, over wat we bij de scholen gedaan hebben, van we genoteerd hebben en wat we kunnen concluderen en natuurlijk nog veel meer. Na de middag hebben we boodschappen gedaan. Het eten was wat anders als normaal. Matthew kwam op het geweldige idee, om hamburgers te gaan maken. En het is het hem ook nog gelukt! Nouja, het leken hamburergers, en ze smaakten er ook een beetje naar. Samen met brood, tomaten, mayonaise en ketchup smaakte dit alles perfect. Vandaag hadden we trouwens een nieuwe bewoonster. Moniek, van het landbouw team vertrok vanmiddag naar een ander huisje. Arjan heeft voor deze week geruild met Sanne, die nou bij ons is. Deze week zijn ook onze landbouwers Joost en Gunna weg. Zij komen aan het eind van de week weer terug.

3 Dinsdag 3 oktober Vandaag zijn we weer in de morgen naar Sasol toe gegaan. Ik wat later als Richard trouwens. Gisteravond hebben we een film gekeken, en het was toen ik naar bed ging. Dat kon ik vanmorgen wel merken! We hebben weer met Eric gesproken, en ook met mutinda. We hebben het gehad over de scholen, die zich niet aan het Sasol computer contract houden. Wat we daar mee moeten doen, en hoe wij dit moeten gaan aanpakken. Verder hebben we het nog ff over de rest van deze week gehad. Morgen gaan Richard en ik, naar zombai toe. Hier is een school. Wij gaan hier een audit afnemen, en we komen dan vrijdag weer terug. Ook vandaag hebben we weer 2 nieuwe gasten gekregen. Pieter en So. Zij zijn van het gezondheids team. Ze hebben de afgelopen weken, veel in het tourist hotel in kitui verbleven, en zijn voor hun onderzoeken in het dorpje yatta geweest. Hier is Richard trouwens ook geweest, want daar staat een school. Vanmiddag ben ik bij Sasol bezig geweest, met de computer van het andere huisje, dat naast Sasol staat. Vorige week hebben wij hun een nieuwe computer gegeven, maar de hardeschijf erin, werkte niet helemaal, hoe het hoorde. Daarom heb ik hun computer terug genomen, en heb er een andere hardeschijf in geplaatst. Vanavond zijn we weer uit eten geweest. Matthew was vergeten, om eten te halen. Jaaajaa. Toch ben ik blij met die jongen, hij spreekt namelijk het beste engels. En daar leer ik wat van. Toen ik in Kenia kwam, wat een gesprek met hem houden, erg moeilijk. Nu merk ik, dat het al een stuk vlotter en makkelijker voor mij gaat. Morgen gaan Richard en ik, dus naar zombai toe. We weten alleen nog niet wanneer. Maar dat komt vast wel weer goed!

4 Woensdag 4 oktober Vanmorgen werden we door onze buddy Elizabeth om 9.00 gebeld, of we om bij het parksite hotel wouden zijn. Daar hebben we afgesproken om naar zombai te gaan. Na een 1,5 uur in de bus te hebben gezeten, vertrok deze eindelijk om Na een uurtje opgepropt in de bus te hebben gezeten zijn we aangekomen in zombai. Nadat we onze kamers hadden gezien, en onze spullen hadden achtergelaten zijn we ff naar de school toegegaan. We hebben o.a. ff met de ict leraar gepraat. Wat mij meteen opviel, was dat deze school een mooie grote ruimte had, met 6 computer. Daarnaast 1 computer op het bureau van de leraar, een schoolbord en een magnetisch bord. Ook waren er enkele stoelen, netjes in een vierkant geplaatst, voor studenten die de theorie konden gaan volgen. Dit is de 1 e school, waar de klas een beetje lijkt op een ict lokaal. Op het dak bevinden zich, 6 solar panelen, die genoeg stroom geven voor 14 computers. Daarnaast heeft deze school ook nog een generator voor het overige stroom verbruik. Allemaal goed voor me kaar dus. Ik ziet hier nu om op mijn kamer(tje). Ze hebben hier stroom, maar alleen een tlbalkje aan de muur. Helaas geen wandcontact dozen, zodat ik mijn laptop kan opladen. Morgen gaan we tussen 9.00 en diverse audits afnemen aan de studenten. Vanmiddag hebben we op school, al enkele schriften gezien. Mijn 1 e indruk is goed, morgen zullen we zijn, hoe het niveau van de studenten is. Tot morgen.

5 Donderdag 5 oktober Vanmorgen zijn we begonnen, met het geven van audits op de school in sombe. Ik zag dat mijn 1 e indruk aardig klopte. De studenten hadden aardig wat informatie van een computer in hun hoofden zitten. Wat vooral opviel, is dat de studenten goed met toetsenbord en muis overweg konden gaan. Toen we een aantal schriften doorbladerden zagen we dat hier zowel in de praktijk als theori aandacht aan is besteed. Dit is zeker een pluspunt. De leraar, op de school was enorm geïnteresseerd in alles wat we deden. Een toffe kerel. Hij vroeg of wij ook filmpjes konden maken van de studenten. Na het een paar keer zelf gedaan te hebben, met mijn super NIKON, vroeg de leraar of hij het eens mocht proberen. Naar zo m 10 minuten, had de leraar aardig door, hoe hij met mijn camera om moest gaan. Hij ging weg, en bleef bijna 20 minuten weg. Toen hij terug kwam, stond het geheugen van mijn camera vol, met filmpjes. Daarna heeft de leraar, nog een aantal filmpjes gemaakt. Verder hebben we het met de leraar nog even gehad over het gebruik van de computer. Hij vertelde ons, dat hij in de avond les gaf, aan mensen uit de buurt. Bijvoorbeeld de dokter. Hij kregen kinderen uit de buurt, soms een kans, of even achter een computer te zitten. Na de middag zijn we verder gegaan, met het geven van de audit. Nog steeds was de leraar erg geïnteresseerd. Dit was vooral voor mij, enorm super om mee te maken. Ik kon ook wel merken, dat deze man, zijn vak verstond, en enorm zijn best deed, dit aan anderen over te brengen. Rond waren we klaar op de school. De leraar, vertelde ons, dat er een dokter in het dorp was, die ons heel graag wou ontmoeten. Deze man, kwam niet uit dit district, vertelde de ict leraar, maar maakte hier super snel veel vrienden. Ook vertelde de ict leraar ons, dat de dokter graag een computer wou hebben. We zijn dus bij de dokter langs geweest. Hij was de leerling van de ict leraar. Hij wou inderdaad graag een computer. Hij heeft ons alles verteld, over het ziekenhuis. Het hoort, bij de kerk en word ook samen met de kerk van het zelfde geld betaalt. Het ziekenhuis is betaalbaar voor de mensen, en word geen winst gemaakt. Helaas voor de leraar, is vandaag 1 hardeschijf gestorven. Hij brengt ons maandag de computer naar Sasol toe, zodat wij hem kunnen maken, en zodat de leraar hem woensdag weer kan maken.

6 Vrijdag 6 oktober Vandaag zijn we terug gegaan naar Kitui. Daar aangekomen, heb ik thuis nog wat gegeten. Daarna heb ik lekker helemaal niks gedaan. Ook in de middag heb ik niet veel bijzonders gedaan. Alleen lekker uitrusten, muziek luisteren, laptoppen, gamen enz. Na het avond eten, zijn we al zo vaak nog even lekker naar het tourist hotel gegaan, om wat te poolen, en wat te drinken. Hier waren de nieuwe Nederlandse studenten ook. Zij zijn vandeweek aangekomen. Ze zijn wat ouder, als ons, maar dit maakt niks uit. Nu ook eens wat andere mensen om mee te praten. Ook zijn er deze week een aantal Amerikanen aangekomen. Zij krijgen in Kitui een voorbereiding, op hun werk. Vanaf december beginnen zij, voor 2 jaar in het Kitui district. Ga nu lekker slapen.

7 Zaterdag 7 oktober. Vandaag was weer zo n rustdag. Eerst lekker uitgeslapen tot Na wat eten, weer lekker niks gedaan, net al zo als gisteren. In de middag, zijn we lekker weer uit eten geweest. Na het eten, weer niks bijzonders gedaan. Morgen gaan we lekker weer het internet opzoeken! YES!!

8 Zondag 8 oktober. Vanmorgen zijn we rond half 10 vertrokken van ons huisje. Samen met 5 anderen, ben ik naar machakos toe geweest. Daar hebben we eerst 1,5 uur in het internet café gezeten. Na lekker uit eten te zijn geweest, hebben we de supermarkt leeg geplunderd. Daarna zijn we weer terug gegaan, naar Kitui. Alweer lekker uit eten geweest. Tot morgen.

9 Maandag 9 oktober Vanmorgen ben ik er weer op tijd uitgegaan, om voor 9 uur bij Sasol te zijn. Daar hebben we gewacht, op onze ict leraar, uit sombe. Hij zou voor 10 uur langskomen. Om 10 uur, hebben we eens gebeld, en toen vertelde hij even, dat hij niet meer kwam. Jammer. We hebben die morgen niet veel bijzonders meer gedaan, want om 11 uur viel de stroom uit. Ik heb mijn laptop opgehaald, maar die stond er eigenlijk voor niks, want ik had niks te doen. Dus heb ik maar lekker naar Herman Finkers gekeken. Na de middag zijn we naar de Sasol computer opslag plaats geweest. Hier zouden nog enkele computers, monitoren en andere onderdelen moeten liggen. Daar aangekomen, bleek het een zoldertje te zijn, van een winkel. Er lagen, enkele bruikbare onderdelen, samen met 2 bruikbare computers. Deze hebben wij maar mee genomen. Na lang gewacht te hebben, op een taxi die we hadden gebeld, zijn we uiteindelijk toch weer bij Sasol aangekomen. Daar hebben we alles gedumpt, en zijn toen naar huis te gegaan. Het was in middels al uur. Thuis, was nog geen eten gehaald, dus ben ik maar naar de winkel gegaan. Matthew wil morgen, voor iedereen een lekker gebakken eitje maken, dus ik moest overal extra veel van meenemen. En meteen nog een aanvulling op het eten voor vanavond. 24 eieren, 8 rollen wc papier, 2 liter fanta, 500g macaroni, 1 kg wortels, 1 kg tomaten, 1 kg uien en 10 groene paprika s. Totaal rond de 700 shilling. Dus zo n 7 euro. Met een volle rugtas, en nog wat in mijn hand ben ik terug gegaan. Thuis gekomen, heb ik samen met Richard het eten bereid: pasta (macaroni + spaghetti) met tomatensaus met ui, paprika en tomaat. Dit met was losse (Nederlandse Gouda) kaas, maakte een heerlijke maaltijd. Dan ook nog een beker fanta, en het is weer compleet. Nu nog wat aan het typen. Morgen is er in Kenia een nationale feestdag. Daarom hoeven we niet te werken. Toch gaan we nog wel een paar kleine dingetjes doen. Tot morgen.

10 Dinsdag 10 oktober Vandaag hadden we lekker een vrije dag. Het is namelijk de 10 e van oktober, en dat is voor de kenianen een nationale feestdag. Het heeft volgens mij te maken met de 1 e president van Kenia. Dus ik heb lekker uit geslapen. Na wat te hebben gegeten, ben ik samen met Richard naar Sasol toe geweest. Richard was al even bezig. Om half 7 vanmorgen is hij wakker gebeld, door de ict leraar, uit sombe die de kapotte computer kwam brengen. Hij stond bij ons voor de deur. Nadat we bij Sasol enkele onderdelen en een computer hadden opgehaald, zijn we thuis bezig geweest met het repareren van de computer. Een nieuwe hardeschijf (van wel 13 gb) en een nieuwe cd-rom speler (die ook cd-rw leest). Wat een luxe voor deze school. Ze zijn er weer enorm op vooruit gegaan. Van 8 naar 13 gb. Van cd-r naar cd-r + cd-rw. Vanmiddag zijn we naar het zwembad toe geweest. Nadat we wat gezwommen hadden, hebben we ons middag eten daar besteld. Soda en Chips (fanta/cola en patat). Daarna weer lekker in de zon gelegen, en gezwommen. Toen we klaar waren, zijn we weg gegaan. Het duurde even, maar na een tijdje hebben we toch vervoer voor de terug weg gevonden. Er kwamen namelijk steeds bijna volle matatu s langs. Plaats voor 8 personen hadden ze niet. Totdat er een mooi busje met een aantal vrouwen langskwam. Zij waren van een of ander promotie team, wat we op het zwembad gezien hadden. Daar zijn we bij in gegaan. Samen met Arjan, Paul en Matthew hebben we in de precies groot genoege kofferbak gezeten. Vanavond hebben we de overheerlijke macaroni van gisteren gegeten. Maar met wat nieuwe tomaatjes, wortels en uien erdoor. Na het eten, waren een aantal mensen nog van plan een film te gaan kijken, maar dat is tot nu toe nog niks geworden. Eerst konden ze geen film vinden, nu kunnen ze niet kiezen, en dan hebben ze nu ook nog eens mijn laptop nodig! Het zou niet gekker moeten worden :P. Toe maar weer. Ik ga zo maar eens slapen, het is en ik ben lekker moe geworden van het zwemmen. Morgen ga ik samen met Richard weer naar een school toe. Deze ligt 30 minuten rijden van kitui, dus we komen in de avond gewoon weer terug. Tot morgen.

11 Woensdag 11 oktober Vanmorgen ben ik samen met Richard, Arjan en onze buddies naar de Itoleka Girls Secondary school geweest. Wij waren het eerste ICT team dat daar een audit ging geven. Volgens onze buddies lag het kennis niveau van de school erg hoog. Even wat minder goede dingen van de school: - De school heeft geen vaste ICT leraar, alleen een wiskunde leraar met verstand van computers. - Sasol heeft de school 10 computers gegeven. - De school heeft 14 computers, waarvan er volgens de school 4 van kapot zijn. Maar vanwege stroom problemen worden er steeds maar 3 computers gebruikt. - Tijdens ons bezoek, viel het ons op, dat er 7 kapotte computers zijn. Hiervan zijn er 6 van Sasol. - Het zag er naar uit, dat de rest van de 11 computers (14-3=11) al een lange tijd niet gebruikt werd. De powercables lagen verspreid door het lokaal heen. Het duurde dat voor ons ook een tijdje voordat we alles konden testen. - Wij hebben alles getest. Een stroom probleem was er niet. Alleen kon niet alles geaard aangesloten worden. - Toen wij vroegen om een audit te gaan geven, van 40 minuten, aan 3 klassen was dit een probleem. Er was niet genoeg brandstof voor de generator. - Na gepraat te hebben met de directrice kon dit ineens wel. - Conclusie: volgens mij heeft deze school niks aan 14 computers. Eerst moeten er 6 computers (van Sasol) gerepareerd worden. Vanwege het stroom en brandstof probleem lijkt het mij beter, om deze school er 2 of 3 te geven. Nu toch nog wat positieve dingen: - De studenten hadden voldoende theoretische kennis. Dit zag er erg goed uit. Om uur waren wij klaar op deze school. Met de taxi zijn wij weer terug gegaan naar Kitui. Morgen vroeg gaan we eerst 2 computers repareren. Daarna gaan we rond uur naar een andere school heen. Daar gaan we deze 2 computers heen brengen. Misschien gaan we daar nog een audit geven. Dit was het dan wel weer voor vandaag. Tot morgen!

12 Donderdag 12 oktober Vanmorgen ben ik weer samen met Richard naar Sasol toe geweest. Daar hebben we 2 computers uitgezocht, uit de computers die wij daar hebben staan. Vanmiddag gaan we namelijk weer naar een school toe, waar ze nog 2 computers nodig hebben. Misschien gaan we daar ook nog een audit geven, dit moeten we vanmiddag maar zien. Vanmiddag ben ik samen het Richard en onze buddies naar een school geweest. De naam kan ik zo ff niet herinneren, maar dit zal ik nog wel ff opzoeken en later bijwerken. Het vorige team had de school, 2 computers weg genomen, omdat deze kapot waren. Wij hebben in de morgen 2 nieuwe computers uitgezocht, en deze hebben we dus naar deze school gebracht. Bij de school aangekomen zijn we eerst weer langs de directeur geweest. Dit is gewoonlijk wanneer je een school bezoekt. Dit doen we dus ook elke keer. Steeds valt het mij op, wat voor slijmballen de directeuren en directrices zijn. Daarna zijn we eens bij het computer lokaal gaan kijken. Dit lokaal werd ook voor natuur en scheikunde gebruikt. Wat al een tijdje bekend was, was dat de computers op de school steeds opgeborgen worden, wanneer ze gebruikt zijn. Dit was dus nu ook het geval. Dus eerst moest alles weer uitgepakt worden, en dat duurde nogal een tijdje. Ook was toch wel te zien, dat de computers er onder leiden. Je zag dat op een aantal computers, de connectoren al los begonnen te gaan zitten. Na even met de ict lerares gepraat te hebben, waren we ook klaar met het aansluiten en het testen van de computers. Dit heeft toch wel een half uur geduurd. Nadat we alles getest hadden, bleek 1 computer kapot te zijn. Verder zagen we in het logboek van Windows dat de computers al sinds 3 juli niet meer gebruikt waren. Toen we eens aan de ict en de natuur/scheikunde leraren vroegen wanneer de computers voor het laatst gebruikt zijn geweest, kregen we een vaag antwoord. We hebben toen aan hun vertelt, dat we dit konden zien. Dit was iets, wat ze volgens mij niet hadden verwacht. Nadat we de computer, terug hebben gehaald hebben we nog weer ff een gesprek met de directeur gehad. Daarna zijn we terug gegaan naar Kitui. Na het eten, wat weer lekker was, zijn we nog ff naar het tourist hotel geweest. Nog ff wat drinken en praten. Daarna ben ik terug gegaan naar het huisje, en ben gaan slapen. Tot morgen.

13 Vrijdag 13 oktober Vanmorgen ben ik weer met Richard naar Sasol toe geweest. Het is vandaag vrijdag de 13 e, en dat heb ik vanmorgen ook gemerkt. Een aantal dingen gingen fout, zonder een reden, zonder dat we een idee hadden, waardoor het fout ging. Dit was jammer. Vanmiddag hadden we vrij. Ik had om nog een afspraak met Yvonne. Ze was graag op de informatiehub, en ik het haar geïntroduceerd, met de informatiehub. Ik heb haar verteld, en laten zien wat je met dit ding kan doen. Toen ik rond weer terug wou gaan naar Sasol, kreeg ik te horen dat er een kaart voor mij was gekomen. Totaal onverwacht. Ik heb de kaart aangenomen, en zag een mooie rondvaartboot. Familie Jansen, bedankt voor deze mooie kaart. Toch schoot de kaart er een beetje verkeerd bij mij in. Vanavond heb ik voor het eerst echt het gevoel van heimwee gehad. Dit was toch een beetje jammer. Dit heeft mij avond een beetje verpest. Ik ga nu lekker slapen, met de hoop dat het morgen wel weer over is.

14 Zaterdag 14 oktober Toen ik vanmorgen om 10 uur wakker werd, hoorde ik dat een paar mensen graag weg wilde gaan. Binnen 20 minuten was ik klaar voor vertrek. Met mijn ontbijt in mijn had zijn we naar de Nzambani rock gegaan. Dit is een groote rots, die midden in het landschap ligt. Deze rots, is al vanaf ons huisje te zien. Het de mattatu is het zo n 30 minuten rijden. Maar je kunt het ook lopen. Dit heb ik gedaan samen met Richard en So. Na zo n 3 uurtjes lopen, zijn we aangekomen. De rots, kun je op, via een mooie trap, die wel een beetje lijkt, op de trap van de brandtoren op de besthemeberg, Toen we boven waren, konden we via een soort brug, de rots oplopen. Op de rots hebben we zo n 1 uur lekker uitgerust. Daarna zijn we terug gegaan met de bus, naar Kitui. Nu om zit ik mijn weblog en mijn fotopagina voor op mijn website bij te werken. Tot morgen.

15 Zondag 15 oktober Vandaag ben ik met 5 anderen naar Machakos toe geweest. Na een rit van bijna 2 uurtjes zijn we aangekomen. Eerst zijn we wat gaan drinken, bij een cafétje vlakbij de matatu standplaats. Na wat drinken, zijn we naar het internet cafe gewandeld. Ik heb daar mijn laptopje ingeplugd, en ben bezig gegaan. Wat foto s online zetten, mijn weblog updaten en ff e- mails lezen. Daarna nog ff het nieuws bekijken uit Nederland. Na 1,5 uur was iedereen wel klaar, en zijn we gaan eten. Ik heb lekkere chips masala gehad. Dit is patat, met daaroverheen een soort kruidenmengsel. Hierdoor zit er wat meer smaak aan. Dit samen met wat cola, en als toetje wat vruchtjes: ananas, mango en banaan. Lekker hoor. Voor nog geen 200 shilling per persoon waren we weer klaar. Dit is inclusief de fooi. Nadat we de supermarkt ook een goede dag hadden gegeven, zijn we met de matatu terug gegaan. Ik had het pech, om naast een (beetje) dronken Keniaan in de matatu te zitten. De man zat een beetje raar te zuchten, en had whisky bij zich, wat aan het eind van de rit opwas. Helaas begon de man een beetje vervelend te doen. Dit was toch wel wat minder. Eerst leek het dat de man begon te kotsten, maar gelukkig is er niks uitgekomen. Toen wij de man, de matatu niet betalen. In Kenia is het vrij normaal, in de matatu te betalen. Je koopt dus geen kaartje, maar je betaalt tijdens, of vlak voor het einde van de jouw rit. De man wou dus niet betalen, wat als gevolg was dat de matatu chauffeur hem er niet uit wou laten. Tot in Kitui. Daar zijn wij uit de matatu gegaan. De man naast mij moest blijven zitten, en mocht er dus niet uit. Wat ze met hem hebben gedaan, wil ik niet weten. Ik heb wel het gevoel dat men hier in Kenia niet blij is met zulk soort reizigers. Zo heeft men hier ook een hekel aan winkel dieven. Dan is alleen nog de vraag, hoe je zo n reiziger moet noemen: - Wij zeggen een zwart rijder. - Moet je hier in Kenia dan wit rijder zeggen?? Tot morgen.

16 Maandag 16 oktober Vanmorgen ben ik weer bij sasol aan het werk geweest.

17 Dinsdag 17 oktober Vandaag gaan we naar Matitu toe. Om 9 uur hadden we afgesproken met onze buddies. Deze kwamen helaas pas om Toen moesten we wachten op de bus. Deze kwam om uur. Toen de bus er was, zijn we meteen gaan zitten, zodat we goede plaatsen hebben. Voor in de bus, net achter het wiel zit je het beste tijdens een bus rit. Om 12 uur vertrok de bus eindelijk. Dit dacht ik ten minste. De bus heeft een uur rond kitui gereden, en is op verschillende haltes gestopt om de bus vol te krijgen. Om uur waren we dan eindelijk op weg. Onderweg stopte de bus meerdere keren. Rond 2 uur in de middag zat de bus dan ook propvol. Zelfs de gangpaden waren vol. Overal in de bus stonden mensen en lagen zakken met mais, bonen enz. Links naast mij, zat een studente van zo n 15 jaar. Ze had een jongentje (3 jaar) op schoot. Dit was van de mevrouw die naast haar stond. Omdat de bus nog steeds stopte en steeds maar voller werd, werd het meisje zowat platgedrukt. Ik heb toen het jongentje opschoot genomen. Na een half uur viel het in slaap. Gelukkig maar, want ik had niet graag een jankend kind opschoot gehad! Om 4 uur in de middag zijn we dan eindelijk aangekomen in Matitu. We hebben onze slaapplaats opgezocht en hebben de school even bezocht. Deze keer is het een primary school. Dit betekent dat het kinderen zijn vanaf 5 tot zo n 12 jaar zijn. Toen we aankwamen waren de computers net uit. De monitoren waren nog warm. Dit betekent dus, dat de computers aan waren geweest. Volgens de leraren werden de computers elke dag gebruikt. Morgen gaan we op de school een audit geven. Ik ga nu lekker slapen, want ik ben kapot van die busrit.

18 Woensdag 18 oktober Vanmorgen zijn we begonnen met de audit. Na een lekker ontbijt zijn we naar de school toegelopen. Omdat deze studenten nog niet zoveel kennis hebben krijgen ze een makkelijke tekst. Voor het basis onderwijs word nog niet zo veel gekeken, hoe de kennis van de studenten is, maar vooral of de computers op de school gebruikt worden. Onze test was dit: de studenten moesten een stukje typen op de computer. Eerst kregen we de 4 e klas. Dit waren studenten van 8 jaar. Wat ons meteen opviel, was dat de studenten goed konden typen. Ook konden ze met de muis omgaan. Ze hadden verder minder kennis van windows, word en de computer, maar dit is hier niet belangrijk. Aan het eind van de dag, viel ons op, dat alle studenten ongeveer het zelfde konden. We dachten dat studenten uit de 8 e klas wat meer kennis hadden, omdat deze de stof sneller zouden moeten oppakken, maar dit was hier niet het geval. Toch was het een geslaagde dag. Morgen gaan we weer vroeg terug naar Kitui.

19 Donderdag 19 oktober Vanmorgen zijn we supervroeg opgestaan. Dit omdat we de bus naar Kitui moesten halen. Deze keer heeft de bus er maar 3,5 uur over gedaan. Daarom waren we lekker vroeg in Kitui. Thuis hebben we de hele dag niet veel bijzonders gedaan. Vanmorgen waren we de enige thuis. In de middag werd het al wat drukker in ons huis. Nog steeds hebben we lekker niks gedaan. Iedereen was weg vandaag. Ik ben nog even langs Sasol gelopen, maar zelfs hier was niemand.

20 Vrijdag 20 oktober Vandaag is een vrije dag in Kenia. Alweer eentje. Eigenlijk valt dit wel mee. De meeste Keniaanen hebben namelijk geen echte vakantie. Daarom is zo n dag toch wel lekker. Wij besloten om hiermee ons weekend te beginnen. We hebben een tripje geplant naar Thika. Om half 1 zijn we vertrokken. Met een matatu zijn we naar Thika gegaan. Na 3 uurtjes rijden zijn we aangekomen bij het december hotel. Dit hotel is aangeraden door een aantal andere studenten die hier vorige week zijn geweest. Aangekomen zijn we meteen naar de kamers toe gegaan. Nadat we betaalt hadden, kregen we de sleutel en zijn we naar boven gegaan. De kamers zagen er goed uit. Goed voor Keniaanse begrippen. Het leek erg op het karibou hotel in Nairobi waar we al 2 keer zijn geweest (o.a. de eerste keer toen we in Kenia aankwamen). Het positieve verschil dat er was, is dat deze badkamers ook bad hebben. Helaas, groote pech voor ons, was er geen water. We konden dus niet douchen of een bad nemen. Vanavond zijn we eerst lekker gaan eten. In het restaurant van het hotel kun je hamburgers en hotdogs eten. Super lekker. Ook de patat was beter als in Kitui. Hier heb ik dan ook echt van genoten. Het eten was echt super.

21 Zaterdag 21 oktober Vandaag hebben we de 14 falls de bezocht. Deze 14 watervallen zijn toeristisch, dus moesten wij ze ook maar eens gaan bezoeken. Aangekomen werden we opgewacht door een aantal keniaanen. Zij lopen hier altijd rond, met de hoop dat er touristen komen. Zij willen dan allemaal je gids zijn. We hebben besloten om 4 gidsen te nemen. We hebben een supermooie oversteek gemaakt, over de waterval heen. Half door het water, en over allemaal stenen en rotsten hebben we de waterval overgestoken. Dit was erg leuk. Daarna zijn we gaan zwemmen onderaan de waterval. Een aantal mensen hadden ook nog het lef, om van bovenop de waterval naar beneden te springen! Ik niet, het was mij ietsjes te hoog. Wel heb ik nog ff lekker gezwommen. Naar het zwemmen zijn we terug over de waterval gelopen. Toen we eindelijk weer terug aan de overkant waren, vertelden onze gidsen ons, dat er hier ook nijlpaarden te zien waren. Deze waterval komt uit, om een rivier. Natuurlijk zijn wij direct gaan kijken. Helaas voor ons wouden de nijlpaarden zich niet veel laten zien. Soms ging hun hoofd omhoog, maar meer hebben we dan ook niet gezien. Jammer! Aan het eind van de dag hebben we weer lekker gegeten in het restaurant onder het hotel.

22 Zondag 22 oktober Vanmorgen optijd wakker geworden (6 uur). Volgens de mensen van de receptie was er alleen tussen 6 en 9 warm(water) beschikbaar in het hotel. Wij dus allemaal vroeg opstaan, maar wat denk je: geen water! Na 3 keer, om het half uur met een sacherijnig hoofd naar de receptie hebben gelopen waren we het zat. Een aantal mensen in onze groep bleven nog wat langer in Thika. Ze hadden voor een veldwerk dinsdag met iemand een afspraak in Thika. Met deze gedachte zijn we met hun mee gereisd, naar een ander hotel, net buiten het centrum van Thika. Dit hotel stond net als het DecemberHotel ook in de lonlyplanet, alleen bij een iets hogere prijsklasse. Het heet het blue pose hotel. Toen we aankwamen, zagen we meteen het verschil. Het hotel plus de omgeving zagen er idd geweldig uit. Ook lag in de achtertuin van het hotel, the thika falls. Dit wouden wij ook nog graag bezoeken. Nadat we onze spullen gedropt hadden bij de receptie (ze waren de kamers nog aan het schoonmaken) zijn we naar de watervallen toegelopen. Dit was weer prachtig. Hier hebben we nog wat rondgelopen. Achter het hotel was een parkje met een echte struisvogel. Ook liepen er in de bomen rond de thika falls overal aapjes rond. Leuk om te zien. Nog iets verder nog op het terein van het hotel, waren ook souvinirs hutjes. Natuurlijk moesten we hier met zijn alleen even gaan kijken. Nadat iedereen door zijn geld heen was, zijn we dat gaan drinken. Daarna hebben we de kamers gebookt. Omdat we morgen weer moeten werken, moesten we eigenlijk terug. Maar toen we de kamers zagen, hebben we besloten om voor 1 nacht te blijven. Dit zag er helemaal super de luxe uit! Op onze kamers hebben we lekker zitten chillen. We hebben genoten van het uitzicht vanuit onze kamer op de waterval, en op de tropische bomen, in de tuin van het hotel. Vanavond hebben we lekker gegeten bij het hotel. Allemaal enorm luxe.

23 Maandag 23 oktober Vannacht heb ik ondanks de goede hotelkamers slecht geslapen. Iets is verkeerd gegaan. Ik heb de hele wastafel onder gekotst. Ik heb vannacht niet geslapen. Toch moesten we terug naar Kitui om weer aan het werk te gaan. De 3 uur durende rit naar Kitui toen, is mijn niet echt lekker bevallen. Aangekomen bij ons huisje ben ik dan ook in bed gaan liggen. De hele middag heb ik ziek in bed gelegen. Vanavond heb ietsjes gegeten. De hele dag heb ik mijn laptop niet aangeraakt.

24 Dinsdag 24 oktober 2006.

25 Woensdag 25 oktober Vanmorgen ben ik weer met Richard aan het werk gegaan in Sasol. We hebben goed nieuws gekregen. Ergens deze week, komt er iemand alle kapotte computers, monitoren en onderdelen ophalen. Zo is er weer ruimte voor andere dingen. We hebben daarom heb opslag hokje helemaal leeg gehaald, en de bruikbare onderdelen er nog uit gehaald. Even snel geteld, gaan er 16 lege computer behuizingen, 13 monitoren, enkele moederborden, hardeschijfen, cd-rom spelers, diskette stations en nog meer losse dingen weg. Verder hebben we nog meer positief nieuws gekregen. 10 november komen er 70 computers aan bij Sasol. Deze zijn al een lange tijd onderweg. Vanwege problemen heeft de container een lange tijd op een vaste plaats gestaan, omdat deze niet verder mocht. Toch heeft men het schijnbaar voor elkaar gekregen hier verder iets mee te doen. Gelukkig maar. Vanmiddag zijn we verder gegaan met het opruimen. Vanwege wat stroom problemen binnen Sasol, was er na 11 uur geen stroom meer. Op deze manier hebben we dus niks kunnen testen, en geen computers kunnen repareren. Het ziet er niet naar uit, dat er morgen geen stroom is, maar ik hoop het natuurlijk wel.

26 Donderdag 26 oktober. Net als de vorige dagen zijn we vandaag weer naar Sasol geweest, om rapporten te maken en om computers te repareren. Tja, wat moet ik er nog over vertellen, zou bijzonder is het niet om in de Kenia een computer te repareren. Er is hier stroom (niet altijd dan :P), er zijn hier computers, genoeg onderdelen (op de hdd na dan) en mensen met kennis van computers (wij). Het inmiddels voor mij een beetje standaard werk geworden, nu we klaar zijn met het bezoeken van de scholen. Ik begin mij inmiddels echt thuis te voelen, hier in Kitui, Kenia. Het voelt inmiddels als thuis, en is van gewoonte om naar Sasol toe gegaan. Als we in de morgen de deur uit gaan, maken we altijd eerst even een praatje met de buurtman Pieter. Hij is een soort van concierge. Hij veegt hier op onze compound de boel aan, verzorgt de planten en de rest. Onze buren vragen ons elke dag af, waarom we steeds weer aan het werk gaan naar Sasol. Ze blijven volgens mij liever de hele dag een beetje buiten zitten :P.

27 Vrijdag 27 oktober Vandaag zijn we weer bij Sasol bezig geweest. Vanmorgen ben ik er weer met Richard heen gegaan. Als het goed is, komt er vandaag iemand de kapotte computers, monitoren en de rest ophalen. De man zou deze week komen, maar ik heb nog niemand gezien. Net als vanmorgen, hebben we vanmiddag ook weer computers gerepareerd. Vandaag hebben we 5 computers klaar gemaakt, en dat is dan ook wel een record voor op een dag. Dit is inclusief het instaleren van de benodigde software als Windows XP en Office XP. Voor een bedrijf/winkel is dit niks. Maar in de omstandigheden waarin wij moeten werken is dit erg veel. Voorbeelden van deze mindere omstandigheden zijn: ruimte gebrek en geen constante stroom toevoer. Het valt hier nog wel eens uit. Het rare is nog steeds, alsof het lijkt dat het niet per ongeluk uitvalt. Alsof iemand denkt, laat ik er eens de stekker uit trekken. Het valt mij namelijk op, dat de stroom nog wel eens vaak uitvalt, op mooie tijden, als Zo viel vanmiddag om de stroom ook weer uit. Ook zien we dat de stroom niet overal uitvalt. Het komt vaak voor, dat Sasol zonder stroom zit, maar dat er bij ons huisje niks aan de hand is. Vanavond hebben lekker eten opgehaald bij flavours om het thuis, onder genot van de nodige afleveringen van family gay op te eten. Hier in ons huisje in family gay een superhit. Ondanks dat het een engelse serie is, ben ik er zelf ook bijna verslaafd aan.

28 Zaterdag 28 oktober Vandaag heb ik lekker zitten chillen in ons huis. Lekker uitslapen, uitrusten, laptoppen, weblog maken, foto s offline op mijn website zetten en nog meer. Vanmiddag heb ik nog meer lekker niks gedaan. Oja, ik heb ook nog boodschappen met richard gedaan. Toen we thuis kwamen hebben Arjan en Gunna een super lekkere aardappel pure stampot met boontjes, wortels en knapworst gemaakt. Dit was weer super lekker. Vanavond ben ik lekker thuis gebleven en heb hier gechilled onder genot van echte cola en pinda s.

29 Zondag 29 oktober Vandaag zijn we weer eens het goede internet gaan zoeken. We zouden eerst om 11 uur weg gaan, maar dit werd ineens half 1. Ik was eigenwijs en had geen zin om op de rest te gaan wachten, dus ik ben om half 12 vertrokken vanuit ons huisje. Om 12 uur ging de eindelijk volle matatu weg, op weg naar machackos. Ik zat als enige blanke in de matatu. Lekker met mijn mp3 speler op. Na bijna 2 uur dan weer eindelijk aangekomen. Ik had geen zin om eerst te gaan eten, dus ik ben even door de supermarkt gewandeld. Gewapend met 2 stukken kitkat chunky (ja zelfs hier in kenia ), een halve liter sprite en 2 pakjes dextro energie ben ik naar het cyber cafe heen gelopen. Aangekomen was het cafe vol. Net als altijd trouwens. Maar omdat ik mijn laptop had meegenomen met een UTP kabel kon ik ergens anders in de ruimte gaan zitten. Tot nu toe, gaan we elke keer weer naar dit internet café toe. De reden is, omdat de eigenaar geen aparte internet café software draait. Daarom kunnen wij gemakkelijk onze laptops aan zijn switch hangen. De nodige instellingen heb ik daarom ook al in mijn laptop staan. Aangekomen eerst even de eigenaar gegroet, en een kort praatje gemaakt. De man herkende mij meteen, en pakte een stoel erbij. Ik gaf hem mijn UTP kabel en zo zat ik binnen 1 minuut verbonden. Het vroeg ook nog wanneer de rest kwam. Op het internet heb ik lekker ruim 3 uur zitten surfen. s lezen, surfen, website bezoeken; oa de krant, nu.nl, tweakers.net en zo nog veel meer. En natuurlijk ook gebruik maken van msn. Toch zeer makkelijk dit programma. Zo probeer ik nu elke 1 of 2 weken even met mijn ouders en zusjes te chatten. Dit scheelt ook voor beide telefoon kosten, hoewel het sms-en van hier in Kenia, naar een nederlands 06 nummer toch eigenlijk niets kost (10 shilling => 10 eurocent). Dit blijf ik dan ook zeker doen. Nadat we allemaal klaar waren met internetten zijn we de supermarkt ingedoken. Na een klein kwartiertje was hier ook iedereen klaar. Toen zijn we nog ff langs de pinautomaat gelopen, om de nodige biljetten uit de muur te trekken. Daarna zijn we gaan eten. Ik heb een lekker chips plain with a spanish omelet gehad. Ofwel patat met een lekker gebakke eitje. En natuurlijk een lekkere koude fanta orange. Na deze geslaagde dag, zijn we opzoek gegaan voor een matatu terug naar kitui. Dit was wat moeilijker als normaal, maar uiteindelijk is het ons toch weer gelukt. Na het heerlijke avond eten gemaakt door arjan en gunna heb ik nog even mijn laptop aangedaan. Na wat te hebben gegamed heb ik hem uitgedaan en heb ik gaan slapen.

30 Maandag 30 oktober Vanmorgen moesten we weer aan het werk. Het weekend is alweer afgelopen, wat gaat dat toch snel. Ik ben weer verder gegaan met het repareren van de computers. Richard trouwens ook. Dit word wel een beetje saai, maar hier ik niks aan te doen. Het moet eerst af, voor we iets anders kunnen gaan doen. Vanmiddag ben ik met onze buddies maar zonder Richard naar de St Lukes Secondary Girls school geweest. Bij een eerder bezoek aan het begin van het jaar (onze 2 e school) waar ik niet bij was, hebben we daar 2 computers meegenomen. Twee computers die allemaal goed kapot waren. Daarom zijn we vanmiddag terug gegaan, om 2 nieuwe computers te gaan brengen. De school was erg blij dat wij terug waren gekomen met de nieuwe computers. Na een klein praatje met de directeur te hebben gehad, hebben we nog even in het ict lokaal gekeken. Alles zag er nog goed uit. We hebben de computers dus daar achtergelaten. Met de taxi zijn we weer terug gegaan.

31 Dinsdag 31 oktober Vandaag is het alweer de laatste dag van de 2 e maand. De tijd vliegt hier echt. Over een maand ben ik bijna alweer in nederland. We zijn trouwens nu ook een beetje onze vakantie aan het plannen. 13 november ga ik met richard een weekje in de buurt van Nyeri rond trekken. Daar ligt een groot park, en ik wil graag de laatste rust plaats van Lord Baden Powel bezoeken. 1= Nyeri. 2= Nairobi (hoofdstad van Kenia) 3= Kitui (waar ik dus woon) Tussen 2 en 3 zie je ook nog Machakos liggen. Hier brengen we vaak onze zaterdag of zondag door, omdat ze daar een goed internet cafe hebben. Verder zie je iets boven Nairobi, Thika liggen. Dit hebben we al eerder bezocht, vanwege de mooie watervallen. Daarna wil ik samen met Arjan en Matthew naar Mombasa toe gaan. Hier gaan we lekker de tourist uithangen. Verder is Jacomien van Ex-change gisteren in Kitui aangekomen. Ze is hier vanuit het werk. Ze wil deze week met alle teams een dagje meelopen, om te kijken hoe het gaat. Vandaag is ze met ons mee geweest. We zijn weer naar een school geweest om 4 computers te brengen. Deze had de school nog te goed. Dit was ons laaste bezoek aan een school. Daarom hebben we jacomien meegenomen. Sasol is altijd nog te zien, maar een school bezoeken is toch wat leuker.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Vrijdag 1 september 2006.

Vrijdag 1 september 2006. Vrijdag 1 september 2006. Eindelijk was het dan zover, ik ga naar Kenia. Vanmorgen ben ik, samen met de rest van de familie extra vroeg opgestaan, om op tijd op schiphol te komen. Toen team 70 kompleet

Nadere informatie

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee.

Zaterdag 24 Juni. Vier sluisentocht. Vandaag lekker met boot mee. Vrijdag 23 Juni, Sietske op gehaald in Arnhem om op vakantie te gaan naar Limburg. Eerst nog even naar Veenendaal om Janine en Eelco op te halen, nu kan de vakantie echt beginnen. Onderweg lekker ons broodje

Nadere informatie

Take a look at my life week 18

Take a look at my life week 18 Take a look at my life week 18 Ik heb weer een weekoverzichtje voor jullie. De week begon erg druk, al die bezoekjes aan het ziekenhuis. Helaas eindigde het daar ook, en weet dus niet wanneer ik thuis

Nadere informatie

Take a look at my life week 5&6

Take a look at my life week 5&6 Take a look at my life week 5&6 Maandag 27 januari 2014 Zou vandaag gaan werken, maar heb op het laatste moment afgezegd omdat het nogal glad was op de weg. Dus ik durfde het niet aan om op de fiets naar

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea

Vakantie Valkenburg Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig. Reisbegeleiders: Reina en Lea Vakantie Valkenburg 2013 Andre-Menie-Sander-Ruddy-Minie-Jan-Herwig Reisbegeleiders: Reina en Lea Maandag 24 juni 2013 Na gezellig afscheid genomen te hebben, reden we van Arnhem naar Veenendaal om daar

Nadere informatie

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013

~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 ~~Weekly Diary 14~~ [social_share] Zondag 31-03-2013 Eerste paasdag, en we gingen s,avonds heerlijk gourmetten. Helaas heb ik er aardig last van gehad, ondanks ik niet super veel gegeten heb Kan er gewoon

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

Take a look at my life 35

Take a look at my life 35 Take a look at my life 35 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Take a look at my life week 13

Take a look at my life week 13 Take a look at my life week 13 Dit was me wel een weekje zeg een nogal saai weekje. Met heel veel op bed liggen omdat ik ziek ben. Hoest de longen uit me lijf, ben onwijs verkouden, totaal geen energie

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

~~Weekly Diary 21~~ [social_share]

~~Weekly Diary 21~~ [social_share] ~~Weekly Diary 21~~ [social_share] Eind mei alweer, nog een week en dan zitten we in Juni de maand waarin mijn mannetje jarig is en mijn beste vriendin ook. Maar zover is het nog niet. Helaas nog steeds

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Logeren bij mijn vriendin

Logeren bij mijn vriendin Logeren bij mijn vriendin [social_share] Zaterdag ochtend ging ik al heel vroeg uit bed om 07:00 om precies te zijn. Ik had afgesproken met mijn beste vriendin in Rotterdam, voor de eerste keer zijn we

Nadere informatie

~~Weekly Diary 35~~ [social_share]

~~Weekly Diary 35~~ [social_share] ~~Weekly Diary 35~~ [social_share] De maand augustus is alweer voorbij, en voor iedereen zit de vakantie er geloof nu wel weer op. Iedereen weer aan het werk of school, en nog even en de zomer is ook echt

Nadere informatie

~~Weekly Diary~~ Week 2

~~Weekly Diary~~ Week 2 ~~Weekly Diary~~ Week 2 [social_share] Zondag 06-01-2013 Een heerlijk rustig dagje, dus eigenlijk niks bijzonders gedaan. Maandag 07-01-2013 Aan het werk geweest, er was weer genoeg te doen op de kinderboerderij.

Nadere informatie

Take a look at my life 9

Take a look at my life 9 Take a look at my life 9 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement

Te huur HOOFDSTUK 4 WOORDEN. Kies het goede woord. 1 Ik woon in een flat op de vierde... a verdieping b appartement 51 51 HOOFDSTUK 4 Te huur WOORDEN 1 1 Ik woon in een flat op de vierde.... a verdieping b appartement 2 Het is een rijtjeshuis met een grote woonkamer en drie.... a tuinen b slaapkamers 3 Mijn woonkamer

Nadere informatie

Nieuw jaar, nieuwe blog. En ja inderdaad ik heb al in 2 maanden niks meer geschreven.. sorry daarvoor. Inmiddels hebben al een paar mensen me gevraagd

Nieuw jaar, nieuwe blog. En ja inderdaad ik heb al in 2 maanden niks meer geschreven.. sorry daarvoor. Inmiddels hebben al een paar mensen me gevraagd (Fotos onderaan de pagina) Nieuw jaar, nieuwe blog. En ja inderdaad ik heb al in 2 maanden niks meer geschreven.. sorry daarvoor. Inmiddels hebben al een paar mensen me gevraagd wanneer ik weer eens wat

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Take a look at my life 50

Take a look at my life 50 Take a look at my life 50 Vorige week kwam er geen weekverslag online omdat het me niet lukte om hem te maken. Nu kan je dus van twee weken mee lezen. Al zal er vrij weinig extra foto,s zijn omdat ik een

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2

Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Dag 2: Goed aangekomen & dag 2 Hallo allemaal, Eerst even een bedankje voor de post, sms'jes die wij gekregen hebben en aan allen die ons uitgeleide hebben gedaan. En natuurlijk aan Maaya voor de koffie,

Nadere informatie

Zondag Heerlijk rustdagje, daar zijn de zondagen toch echt voor. En natuurlijk lekker eten dus maakte ik Kip Jambalaya, zo lekker is dit.

Zondag Heerlijk rustdagje, daar zijn de zondagen toch echt voor. En natuurlijk lekker eten dus maakte ik Kip Jambalaya, zo lekker is dit. ~~Weekly Diary 37~~ [social_share] Zondag 08-09-2013 Heerlijk rustdagje, daar zijn de zondagen toch echt voor. En natuurlijk lekker eten dus maakte ik Kip Jambalaya, zo lekker is dit. Maandag 09-09-2013

Nadere informatie

Lianne Marieke Jacco. Bep Peter Ien. Marina Rein Shirley

Lianne Marieke Jacco. Bep Peter Ien. Marina Rein Shirley Lianne Marieke Jacco Bep Peter Ien Marina Rein Shirley Vrijdag 09-08-2019 Rond 13:00 zijn we vanuit Arnhem vetrokken richting Veenendaal, samen met Lianne, Bep, Marieke en Peter. Met helaas wat minder

Nadere informatie

Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003

Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003 Vakantie Vrouwenpolder Zeeland 2003 Woensdag 28 mei Vandaag gaan we op vakantie naar Zeeland. Pap, Ruud en ik gaan om 11.00 uur op weg naar België om Wouter van school te halen. Om 15.00 uur komen we aan

Nadere informatie

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB.

PORTUGAL 20 T/M FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. PORTUGAL 20 T/M 27-1-2016 FRITS-MARRY-MIEKE-LEA-LINDA BEGELEIDERS BABS EN ROB. De vakantie begon om 5 uur s morgens op Schiphol met verzamelen van deelnemers en begeleiders. Iedereen was goed op tijd,waarna

Nadere informatie

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B

Funpop Sevenum. 20 mei mei Reisverslag V1901B Funpop 2019 Sevenum 20 mei 2019 27 mei 2019 Reisverslag V1901B Inleiding Accommodatie: Landal Domein De Schatberg, huisje 116 Deelnemers: Joop Ferry Hans Wilco Rene Udo Jurrien Begeleiders: Gerrit Frieda

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Maltezerkamp Ouderenkamp 2014

Maltezerkamp Ouderenkamp 2014 Maltezerkamp Ouderenkamp 2014 Zaterdag 19 juli Geschreven door Antje en Maarten V.v.V. De treinreis van Maastricht naar Luik was echt te warm, maar van Luik naar hier was wel ok. Toen we aankwamen zijn

Nadere informatie

Op vakantie bij Marissa van 20 mei tot 28 mei 2019

Op vakantie bij Marissa van 20 mei tot 28 mei 2019 Op vakantie bij Marissa van 20 mei tot 28 mei 2019 Een tijd geleden kwam ik op Facebook een vakantiebestemming tegen in Spanje. Iedereen is daar hartelijk welkom, maar ze ontvangen ook graag mensen met

Nadere informatie

Reisverslag Pisa 2012

Reisverslag Pisa 2012 Reisverslag Pisa 2012 Door: Anne Marte Gardenier, vw5c DAG 1: om 10.40 kwamen we aan in het regenachtige Pisa. Het was gelijk weer erg gezellig met mijn italiaan. Het klikte ook goed met haar ouders. Daarna

Nadere informatie

Namibië. 25 augustus 2015

Namibië. 25 augustus 2015 Namibië 25 augustus 2015 Verslag Namibië 27-6 tm 9-7- 2015 27-6 Vertrek vanaf Frankfurt om 20.10 uur. 28-6 Na een vlucht van 10 uur zijn wij aangekomen op Windhoek. Wat was het koud s,morgens vroeg om

Nadere informatie

Take a look at my life week 11

Take a look at my life week 11 Take a look at my life week 11 Ik weet steeds niet zo goed wat ik nou wil, elke week een diary online of elke 2 weken. Heb het zelfs al een keer elke maand gedaan, maar dat was niet te doen. Toch weer

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Welkom in Denemarken augustus Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem Pagina 1

Welkom in Denemarken augustus Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem Pagina 1 Welkom in Denemarken 9-16 augustus 2019 Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem Pagina 1 Op vakantie met Jan Ramona Karel Erik Helena Paul Velkommen in Denemarken Stichting Tendens - Arnhem

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Volendam Juni 2018

Volendam Juni 2018 Volendam Juni 2018 Heleen Dennis Ludolf Steffi Ben Robin Rein en Shirley Vrijdag 15 Juni Rond 12:00 uur zijn we vanuit Arnhem vertrokken richting Veenendaal samen met Steffi en Heleen, en onder begeleiding

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom De Lummel

Landelijk Brabant Langenboom De Lummel Landelijk Brabant Langenboom De Lummel 5 tot 12 juli 2019 Deelnemers; Rob, Ramona, Rob, Toon, Frank en Wil Samen met; Wilma, Frieda, Jack, Mathieu, Jannie Vrijdag 5 juli De eerste vakantiedag, een dag

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Take a look at my life 43

Take a look at my life 43 Take a look at my life 43 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

~~Weekly Diary 28~~ [social_share] Zondag

~~Weekly Diary 28~~ [social_share] Zondag ~~Weekly Diary 28~~ [social_share] Zondag 07-07-2013 We zouden vandaag naar de De luie tuinman gaan, daar aangekomen ziet het er al vanuit de auto als een rommeltje. En we dachten alle 2 hetzelfde, gas

Nadere informatie

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin.

Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. Oefening 1: Bouw correcte enkelvoudige zinnen door de woorden in de juiste volgorde te plaatsen. Soms heb je een vraagzin. 1. Ga opnemen de telefoon je? 2. Ik te laat altijd kwam in de les. 3. Wat zijn

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot

Luxe verwenvakantie in Beekbergen tot Luxe verwenvakantie in Beekbergen 12-08-2016 tot 19-08-2016 Dag 1. Het is vrijdag 12 augustus 2016. 11:30 uur verzamelen bij Tendens te Arnhem. Weldra gaan wij beginnen aan onze verwenvakantie in Hotel

Nadere informatie

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2018

Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2018 Bundeling Stagerapporten ERASDU project Voorjaar 2018 NEDERLAND, Diverse 4 jongeren (van PTS Mechelen-Boom (1), Busleyden Atheneum Campus Nekkerspoel (2) en SYNTRA Limburg (1)) liepen een buitenlandse

Nadere informatie

Take a look at my life 42

Take a look at my life 42 Take a look at my life 42 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017

Landelijk Brabant Langenboom juli 2017 Landelijk Brabant Langenboom 14-21 juli 2017 Met wie beleefden we deze week Marjolein Rowold Henk Peters Marina Naaijens Antje van Reken Chiel Vrins Nellie Roemer Dag 1 14 juli aankomst De Lummel Caroline,

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

De week van Bobby Frederiks

De week van Bobby Frederiks De week van Bobby Frederiks Dit verhaal is het tweede uit een serie waarmee we alle doelgroepen van Vereniging Onbeperkt Lezen willen informeren en inspireren. Het is een fictief verhaal, gebaseerd op

Nadere informatie

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert

Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013. Gonnie Maickle Bert Centerparcs De Peel 30-08 tot 06-09-2013 Gonnie Maickle Bert 1 Vrijdag 30-08 Eindelijk komt dan de bus van Tendens, Maickle stond al aan de poort te wachten hoi Bert. Even kennis maken en dan snel de koffers

Nadere informatie

Take a look at my life 48

Take a look at my life 48 Take a look at my life 48 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

De meester is een Vampier

De meester is een Vampier De meester is een Vampier Door Wout Terpstra Het is maandag en Tom werd wakker. Hij vindt het altijd heel leuk op school. Maar vandaag weet hij het niet. Want ze krijgen een nieuwe meester. Tom!Tom! Ben

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen

Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen september 2003 Eetgewoonten van schoolkinderen Vragenlijst voor kinderen 630101 Hoe vul je de vragenlijst in? Beste leerling, Deze vragenlijst gaat over voeding. We willen graag weten hoe je daarover denkt.

Nadere informatie

MundoRado reis naar Maleme, Kreta.

MundoRado reis naar Maleme, Kreta. MundoRado reis naar Maleme, Kreta. Op maandag 9 juni was het zover. We gingen op vakantie naar het mooie eiland Kreta en om precies te zijn, naar Maleme. Om 12.00 uur moesten wij ons verzamelen op Schiphol

Nadere informatie

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger

Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag Duits Die Ilse ist weg door Christine Nostlinger Boekverslag door een scholier 1983 woorden 20 maart 2006 7,3 289 keer beoordeeld Auteur Christine Nöstlinger Eerste uitgave 1976 Vak Duits Personages

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O

Vakantie in Weert. Vakantiepark Weerterbergen. 29 augustus tot en met 5 september 2014 M A I C K L E G O N N I E T H E O Vakantie in Weert 29 augustus tot en met 5 september 2014 Vakantiepark Weerterbergen G O N N I E M A I C K L E T H E O Reisleider Theo haalt de bus bij het kantoor van Tendens op. Waar woont Gonnie nou

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel

Veertien leesteksten. Leesvaardigheid A1. Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek. Ad Appel Veertien leesteksten Leesvaardigheid A1 Te gebruiken bij : Basisexamen Inburgering Studieboek Ad Appel Uitgave: Appel, Aerdenhout 2011-2016 Verkoopprijs: 1,95 Ad Appel Te bestellen via www.adappelshop.nl

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen

Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Lyrath Estate Hotel Inhoudsopgave: Inleiding Aankomst Activiteiten en beroepskennis Vrije dagen Inleiding: Mijn naam is Maud van Overdijk en ik zit in mijn eerste jaar op Europrof Horeca opleidingen in

Nadere informatie

5 juli tot 12 juli 2019 Otterlo Het Lorkenbos. Huis de Lariks.

5 juli tot 12 juli 2019 Otterlo Het Lorkenbos. Huis de Lariks. 5 juli tot 12 juli 2019 Otterlo Het Lorkenbos. Huis de Lariks. De reizigers: Chiel Dick Jan Cocky Paul Rene De begeleiders: Betsy Theo Aimee Jitske Vrijdag 5 juli Rond half 2 vertrok de bus vanuit Arnhem.

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest

Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest Wat zoal voorafging & Dag 1 naar Boekarest Hallo allemaal, Eerst even laten weten dat we goed en veilig aangekomen zijn zonder problemen. Leuk dat jullie weer met ons meereizen, we zullen proberen jullie

Nadere informatie

Deelnemers: Bert, Robert, Els, Nel, Marijke en Pier. Begeleiders: Henriëtte, Frank en Tineke

Deelnemers: Bert, Robert, Els, Nel, Marijke en Pier. Begeleiders: Henriëtte, Frank en Tineke Deelnemers: Bert, Robert, Els, Nel, Marijke en Pier Begeleiders: Henriëtte, Frank en Tineke Vrijdag 5 september 2014. Vertrek 13.00 uur uit Arnhem met Pier en Marijke. In Veenendaal stappen Robert en Nel

Nadere informatie

Elke miskraam is anders (deel 2)

Elke miskraam is anders (deel 2) Elke miskraam is anders (deel 2) Eindelijk zijn we twee weken verder en heb ik inmiddels de ingreep gehad waar ik op zat te wachten. In de tussen tijd dacht ik eerst dat ik nu wel schoon zou zijn, maar

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Verhaal van puppy Sepp

Verhaal van puppy Sepp Verhaal van puppy Sepp Hallo allemaal, ik ben Sepp Ik wil graag mijn levensverhaal van de eerste 2 maanden bij mijn toen nog nieuwe gezinnetje vertellen. Ik ben een Dwergschnauzer zwart / zilver en op

Nadere informatie

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998

5.6. Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart keer beoordeeld. Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Boekverslag door een scholier 2834 woorden 2 maart 2007 5.6 12 keer beoordeeld Auteur Genre Virginia Andrews Thriller & Detective Eerste uitgave 1998 Vak Engels Mening, Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Take a look at my life week 26

Take a look at my life week 26 Take a look at my life week 26 Zo weer een week voorbij, wat vliegen ze ineens om. Voorheen gingen mijn dagen nooit zo snel maar nu met een kleine in huis kom ik gewoon tijd te kort. Daan is inmiddels

Nadere informatie

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren. Woordenlijst bij hoofdstuk 6 de aardappel Wat eten we vanavond, rijst of a? alcoholvrij zonder alcohol Graag een a bier. Ik moet nog auto rijden. de andijvie A is een soort groente met grote groene bladeren.

Nadere informatie

Limburg, Horst: 27 t/m 30 mei

Limburg, Horst: 27 t/m 30 mei Limburg, Horst: 27 t/m 30 mei Dag 1: Vrijdag 27-05-2-16 Het is zover: Vandaag vertrekken we voor een weekend hossen, zingen, lachen, luidkeels zingen en genieten we gaan naar Funpop!!! Bert en Laureen

Nadere informatie

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout.

Week 1. Donderdag 14 juli Vandaag staat er een uitstapje voor je geboekt naar Aqualand Playa del Delftse hout. HOERA, het is eindelijk zomervakantie, heerlijk 6 weken vrij! Deze zomervakantie verandert onze BSO in All inclusief resort t Palet. Een heerlijke plek om jouw vakantie door te brengen! Zo kan je genieten

Nadere informatie

VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T

VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T VAN YLAINE EN RYANNE MULDER KLAS 4T Dagboek van de uitwisseling naar Spanje, van Ylaine Mulder, klas 4T Dag 1 Op 18 November zijn we vertrokken naar Spanje om daar een week bij gastgezinnen te wonen. Om

Nadere informatie

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden.

Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Lions youth exchange, Camp Origin Fegen, Sweden. Week 1 Op een zonnige zondagochtend was het eindelijk zover, vandaag zou ik naar Kopenhagen vliegen en vervolgens met de trein doorreizen naar het zuiden

Nadere informatie

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen

Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen www.edusom.nl Opstartles 10. EXTRA Oefenen met woorden bij de lessen Het is belangrijk om veel woorden te leren. In deze extra les vindt u extra woorden bij de Opstartlessen 1 t/m 5. Kijk ook eens naar

Nadere informatie

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013

Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Reisverslag van reis 4 Zeeland en België van 9 t/m 14 mei 2013 Vandaag 9 mei zijn we om 10.15 uur vertrokken vanaf de Handihome uit Nijverdal om naar Zeeland te gaan. Om 11.30 uur was het tijd voor een

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s. d e

R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s. d e C U N S T - P S R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s S t i c h t i n g d e z i j d e r u p s CUNST - PS Dit is de derde CUNST PS die gewijd is aan de zorgkunstprojecten van stichting De Zijderups.

Nadere informatie

Take a look at my life week 3&4 Maandag 13 januari 2014

Take a look at my life week 3&4 Maandag 13 januari 2014 Take a look at my life week 3&4 Maandag 13 januari 2014 Eerst maar eens een heerlijk warm ontbijtje gemaakt, het ziet er misschien wat vies uit maar het is zo lekker. Daarna met tegenzin op de fiets gestapt

Nadere informatie

De volgende dag gaat Xander werken, hij werkt bij een doe het zelf winkel. daar ziet hij ook iemand die verfspuitbussen kocht.

De volgende dag gaat Xander werken, hij werkt bij een doe het zelf winkel. daar ziet hij ook iemand die verfspuitbussen kocht. Boekverslag door J. 1284 woorden 19 mei 2014 5,6 4 keer beoordeeld Auteur Hans Mijnders Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2003 Vak Nederlands Methode Talent A. e auteur van dit boek is Hans Mijnders B. Xander

Nadere informatie

Take a look at my life 51

Take a look at my life 51 Take a look at my life 51 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden.

Buiten worden we opgewacht door Hazel de eigenaresse van ons appartement. We gaan met drie ruime auto s naar Lagos. Het is bijna een uurtje rijden. Verslag SRG vakantie Lagos Donderdag om 14:00 uur verzamelen we met z n allen op Eindhoven Airport. Iedereen is mooi op tijd en kunnen we door naar de incheck. Dit gaat allemaal erg voorspoedig en ook

Nadere informatie

Dag 3 - Lief en leed en???

Dag 3 - Lief en leed en??? Dag 3 - Lief en leed en??? Beste mede reisgenoten, Sorry dat het gisteren niet goed ging met de mail. Ik zal de foto's voortaan verdelen over een aantal mails want Romica heeft geen programma om ze te

Nadere informatie

Stage Wilhelmina Hoeve van Lisanne en Anouk. Wilhelmina Hoeve

Stage Wilhelmina Hoeve van Lisanne en Anouk. Wilhelmina Hoeve Stage Wilhelmina Hoeve van Lisanne en Anouk Wilhelmina Hoeve Stage dag 1 Woensdag 9 mei Toen we aankwamen. Mochten we kiezen dat we met de bus meewouden om de mensen op te halen of dat we bleven wachten

Nadere informatie