I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. ERCP onder narcose

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. ERCP onder narcose"

Transcriptie

1 I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure ERCP onder narcose

2 IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een ERCP? 4 2 Voorbereiding 5 3 Risico s en complicaties 6 4 Praktische en administratieve aspecten 7 5 Anesthesie pre-operatieve onderzoeken 8 6 Na het onderzoek 9 7 Toestemmingformulier informed consent 10

3 IIVoorwoord Geachte mevrouw, geachte heer, Met deze brochure willen we u informeren over het geplande onderzoek (ERCP) dat u samen met uw behandelende arts hebt afgesproken. De verpleegkundige heeft deze brochure samen met u doorgenomen op de consultatie. Als er na het nalezen van deze brochure nog vragen zijn, kan u steeds met ons contact opnemen. U belt dan best naar het secretariaat gastro-enterologie van het ASZcampus Aalst: tel 053/

4 II1. Wat is een ERCP? Uw arts sprak met u een ERCP af. De afkorting staat voor: Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreatico-grafie. Dit is een technische term voor een onderzoek waarbij de galwegen en/of de pancreaswegen (alvleesklier) worden bekeken. Bij deze procedure worden de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier met contraststof en röntgenstralen zichtbaar gemaakt. De arts gebruikt hiervoor een endoscoop, een zwarte slang met camera waarbij ook foto s worden genomen. Omdat de radiografische opnames van het grootste belang zijn en van goede kwaliteit moeten zijn, gebeurt dit onderzoek op de dienst Radiologie en onder volledige verdoving. De volledige verdoving wordt verricht door een gespecialiseerde arts (anesthesist). In functie van uw algemene toestand en van de aard van de procedure blijft u ofwel 1 dag ofwel 2 of meerdere dagen in het ziekenhuis. De bedoeling van het onderzoek is ofwel de pancreas en/of de galwegen te zien en indien nodig via de endoscoop een behandeling in te stellen (verwijderen van galwegstenen, uitrekken van een vernauwing, plaatsen van een stent).

5 INFOBROCHURE IIERCP onder narcose II2. Voorbereiding 5 Er is geen speciale voorbereiding nodig. U dient gewoon nuchter te blijven, dit wil zeggen: niets eten en niets drinken. Indien u suikerziekte heeft spreekt u best af met uw huisarts en/of de gastro-enteroloog hoe u de medicatie moet regelen. Indien u bloedverdunners neemt (zoals Plavix, Clopidogrel, Ticlid, Marcoumar, Marevan, Sintrom, Xarelto, Pradaxa, Brilique, Eliquis ) worden deze best gestopt enkele dagen voor het ERCP (aantal dagen hangt af van het type medicament). Indien dit niet besproken werd bij het plannen van het onderzoek moet u ons zeker 1 week op voorhand verwittigen. Eventueel worden tijdelijk bloedverdunners in spuitjes voorgeschreven. Aspirine (Asaflow, Cardio-aspirine ) moet niet gestopt worden! Uw gewone geneesmiddelen kan U verder innemen met een klein slokje water, ook de ochtend van het onderzoek (dit geldt zeker voor uw medicatie voor hart en bloeddruk).

6 II3. Risico s en complicaties Een ERCP is in principe een veilig onderzoek. Wat zijn de eventuele risico s van het onderzoek? Meestal verloopt het onderzoek zonder problemen. Indien er echter ook een behandeling verricht wordt, is het risico op complicaties iets groter. De mogelijke problemen worden zeker afgewogen ten opzichte van de voordelen van het onderzoek. De mogelijke complicaties zijn: Bloeding/perforatie: om een betere toegang tot de galweg te bekomen wordt soms de uitgang (papil) opengemaakt wat een klein risico op bloeding of perforatie ( gaatje in de darm ) inhoudt. Slechts zeer zeldzaam is hiervoor transfusie of een ingreep noodzakelijk. Een kleine perforatie sluit meestal spontaan zonder operatie. U dient dan te worden opgenomen voor een infuus gezien u dient nuchter te blijven. Een grotere perforatie moet geopereerd worden. Koorts: indien een vernauwing op de galweg niet volledig kan worden gedraineerd met een buisje kan er koorts ontstaan waarvoor dan antibiotica nodig zijn. Indien dit risico voor het onderzoek duidelijk aanwezig is, worden vaak vooraf antibiotica gegeven. Pancreatitis: door manipulatie van de uitmonding van de galweg/pancreasweg kan de afvoer tijdelijk minder goed zijn waardoor een ontsteking van de pancreas kan ontstaan (pancreatitis). Dit kan pijn geven na onderzoek en in zeldzame gevallen aanleiding geven tot verwikkelingen waarvoor een verlengde opnameduur kan noodzakelijk zijn.

7 INFOBROCHURE IIERCP onder narcose Verdoving: elke verdoving houdt steeds een klein risico in (voor hart en ademhaling). Dit wordt echter tijdens het onderzoek nauwkeurig gevolgd door de anesthesist. 7 Vermelde complicaties zijn gelukkig zeldzaam doch we zijn wettelijk verplicht u hiervan op voorhand op de hoogte te brengen. II4. Praktische en administratieve aspecten 4.1 De dag van het onderzoek: Indien het onderzoek via een daghospitalisatie verloopt, moet u zich aanmelden aan het onthaal en u inschrijven voor dagopname met het opnameformulier dat we U hebben meegegeven. Bij het afspreken van het onderzoek werd u reeds gevraagd naar uw kamerkeuze. Bij de inschrijving dient u deze keuze te bevestigen. De keuze van een éénpersoonskamer brengt, zoals u weet, een supplementair ereloon mee. Indien u een hospitalisatieverzekering hebt, wordt dit in principe terugbetaald. Kijk vooraf eens uw polis na, of neem contact met uw verzekeraar. Bij het inschrijven aan de balie vermeldt u dat u een hospitalisatieverzekering heeft. Bij vele verzekeraars wordt alles rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappij geregeld. Voor een dagopname is nachtkledij niet nodig, we voorzien voor u een operatiehemdje. Laat waardevolle voorwerpen thuis. Breng geen geld mee.

8 II5. Anesthesie - preoperatieve onderzoeken Cfr. bijgevoegde informatiebrochure en vragenlijst dienst Anesthesie.

9 INFOBROCHURE IIERCP onder narcose II6. Na het onderzoek 9 OP DE DAGKLINIEK Na het onderzoek blijft u nog even op de ontwaakzaal. Nadien gaat u terug naar uw kamer. De arts die het onderzoek uitvoerde, zal u voor het verlaten van het ziekenhuis het (voorlopige) resultaat van het onderzoek meedelen. U krijgt ook al een verslag mee voor uw huisarts. De arts zal met u ook een controle raadpleging afspreken. Gezien u een verdoving krijgt, mag u voor ieders veiligheid dezelfde dag niet meer met de wagen of fiets rijden. U moet steeds afgehaald worden. THUIS U mag, na advies van de dokter, enkele uren na het onderzoek een lichte maaltijd gebruiken. Een specifiek dieet is niet nodig. U mag alles eten doch liefst geen te zware spijzen en best niet teveel ineens. Indien u thuis symptomen ondervindt van buikpijn of koorts dient u zo snel mogelijk de arts te contacteren op tel. 053/ of kom naar de spoedopname indien de klachten aanslepen.

10 PATIENTENKLEVER II7. Toestemming Gelieve deze brochure met de getekende toestemming mee te brengen op de dag van uw onderzoek Om wettelijke redenen vragen we u onderstaand formulier voor akkoord te ondertekenen: INFORMED CONSENT Formulier van geïnformeerde toestemming Ik verklaar uitdrukkelijk toestemming te verlenen voor de volgende ingreep/ procedure/observatie:.. Hiervoor is een opname of een ambulante procedure gepland in het ASZ van....tot De arts heeft mij voldoende uitleg gegeven over mijn gezondheidstoestand en de diagnose, de aard van de aandoening, de mogelijke evolutie en complicaties indien er geen behandeling plaatsvindt. De arts heeft me duidelijk de aard, het doel, het belang, en het verloop van de ingreep/procedure beschreven, alsook het te verwachten resultaat, de risico s en mogelijke complicaties, de eventuele ongemakken na de ingreep, de voordelen en nadelen van de gekozen ingreep of procedure. Ook van eventuele alternatieve behandelingen ben ik op de hoogte gebracht. Ik heb op duidelijke wijze inlichtingen gekregen over de totale kostprijs van de voorziene ingreep of procedure. Ik besef dat deze kostprijs kan beïnvloed worden door omstandigheden tijdens de ingreep of procedure. Ik weet dat naast bovenvermelde kosten van de ingreep, de ziekenhuiskosten (o.a. opname, verblijf, verzorging, apotheek, erelonen, ) afzonderlijk worden aangerekend via de ziekenhuisfactuur. Meer informatie hierover staat in de opnameverklaring. Ik ben ervan op de hoogte dat er zich gedurende de ingreep of procedure onvoorziene omstandigheden kunnen voordoen waardoor de arts genoodzaakt kan zijn de geplande ingreep uit te breiden. Ik geef uitdrukkelijke toestemming aan de arts om elke handeling te stellen die hij absoluut noodzakelijk acht voor het behoud of herstel van mijn gezondheidstoestand.

11 INFOBROCHURE IIERCP onder narcose Ik geef mijn uitdrukkelijke toestemming alle materialen, hulpmiddelen en/of producten te bestellen die nodig zijn voor de ingreep. Ik heb de gelegenheid gehad bijkomende vragen te stellen en de arts heeft mij hierop voldoende geantwoord. Ik heb de brochure ontvangen met bijkomende informatie. Ik begrijp dat ondanks de beste zorgen, geneeskunde geen exacte wetenschap is, dat een opsomming van risico s en complicaties nooit volledig kan zijn en dat er geen overeenkomst kan gesloten worden over het uiteindelijke resultaat van de ingreep of procedure. Ik geef toestemming om alle foto s, beeldmateriaal en/of lichaamsmateriaal die naar aanleiding van de ingreep of procedure van mij worden verzameld of afgenomen, anoniem te gebruiken voor onderwijs- of wetenschappelijke doeleinden, waarbij de geneesheer en het team garant staan dat mijn privacy hierbij op geen enkele manier wordt geschonden. * Ik begrijp dat door noodwendigheid van de dienst, een andere arts van het ASZteam met dezelfde expertise kan gevraagd worden deze procedure, ingreep of observatie uit te voeren. * Ik stem toe met bloedtransfusie indien nodig.* 11 *Schrappen indien niet van toepassing Specifieke opmerking of bijzonderheid: Ik heb op elk moment het recht om mijn toestemming voor deze ingreep in te trekken en/of bijkomende vragen te stellen. Voornaam, naam en geboortedatum patiënt (of de vertegenwoordiger) + datum. Handtekening patiënt (of vertegenwoordiger) Handtekening geneesheer

12 Dienst Gastro-enterologie Dr. S. Debeuckelaere Dr. A. Reekmans Dr. B. Berghmans Prof. Dr. I. Colle Dr. P. Buydens ASZ campus aalst gastro-enterologie Merestraat Aalst t +32 (0) f +32 (0) e gastro.asz@asz.be V.U.: Sabine Siau, alg. dir wnd., p/a ASZ, Merestraat 80, 9300 Aalst

Informatiebrochure. Colonoscopie onder narcose (Citrafleet) I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Colonoscopie onder narcose (Citrafleet) I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Colonoscopie onder narcose (Citrafleet) I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1. Wat is een colonoscopie? 4 2. Voorbereiding 6 3. Praktische en administratieve

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Slokdarmmanometrie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Slokdarmmanometrie I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Informatiebrochure Slokdarmmanometrie IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een hoge resolutie manometrie van de slokdarm? 4 2 Hoe gebeurt

Nadere informatie

Informatiebrochure. 24-uur ph-metrie - impedantiemeting. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. 24-uur ph-metrie - impedantiemeting. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure 24-uur ph-metrie - impedantiemeting I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een 24-uur ph-metrie - impedantiemeting en hoe gebeurt de meting?

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Anale manometrie. Anale manometrie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Informatiebrochure. Anale manometrie. Anale manometrie I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Informatiebrochure Anale manometrie Anale manometrie IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een anale manometrie? 4 2 Hoe gebeurt de meting?

Nadere informatie

Nuttige telefoonnummers afsprakenbureau 052 25 25 05 opnameplanning 052 25 25 74 secretariaat endoscopie 052 25 26 82 of 052 25 26 83

Nuttige telefoonnummers afsprakenbureau 052 25 25 05 opnameplanning 052 25 25 74 secretariaat endoscopie 052 25 26 82 of 052 25 26 83 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog vragen, stel ze gerust aan uw arts of aan een verpleegkundige.

Nadere informatie

ERCP. Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07

ERCP. Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/ 443.36.57. Sint Jozefziekenhuis, Mortsel Tel 03/ 444.12.07 ERCP Artsen: Dr. P. Borgers Dr. Th. Botelberge Dr. I. Buytaert Dr. I. Dero Dr. B. De Schepper Dr. I. Maurissen Dr. D. Sprengers Dr. F. Van de Mierop Praktijken: Sint Augustinusziekenhuis, Wilrijk Tel 03/

Nadere informatie

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek 1263/834/7 - GZA - mei 2017 Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek patiënteninformatie campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610 Wilrijk tel. + 32 3 443 30 11 campus Sint-Vincentius Sint-Vincentiusstraat

Nadere informatie

ERCP. Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

ERCP. Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 ERCP Endoscopische Retrograde Cholangio-Pancreaticografie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Informatiebrochure ERCP Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie

Informatiebrochure ERCP Gastro-Enterologie. Patiënteninformatie Informatiebrochure ERCP Gastro-Enterologie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure ERCP, gastro-enterologie 2 Inhoudstafel 1. Inleiding... 4 1.1. Wat is een ERCP?... 4 1.2. Voorbereiding...

Nadere informatie

ERCP. U ondergaat binnenkort een. Wat is een ERCP? ERCP

ERCP. U ondergaat binnenkort een. Wat is een ERCP? ERCP ERCP ERCP U ondergaat binnenkort een ERCP Uw arts heeft u de reden van dit onderzoek uitgelegd. Via deze brochure geven we u graag wat meer informatie over het verloop van het onderzoek en de voorbereiding

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP

Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP Darmonderzoek (Coloscopie) MOVIPREP Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

Patiënteninformatie ERCP

Patiënteninformatie ERCP Patiënteninformatie ERCP Inhoud Inleiding... 3 Doel en omschrijving van het onderzoek... 3 Voorbereiding op het onderzoek... 3 Verloop van het onderzoek... 4 Na het onderzoek... 5 Verwikkelingen... 5 Was-

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Echo-endoscopie

Patiënteninformatie. Echo-endoscopie Patiënteninformatie Echo-endoscopie Inhoud Inleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 Voorbereiding en verloop van het onderzoek... 3 Echo-endoscopie van het bovenste maag-darmstelsel... 4 Echo-endoscopie

Nadere informatie

Bij U is een ERCP voorgesteld als onderzoek en eventueel behandeling.

Bij U is een ERCP voorgesteld als onderzoek en eventueel behandeling. Infobrochure ERCP Geachte heer/mevrouw, Bij U is een ERCP voorgesteld als onderzoek en eventueel behandeling. Met deze brochure willen we u een beeld geven van de voorbereiding, het verloop en de risico

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Videocapsule

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Videocapsule I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Videocapsule IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Wat is een videocapsule onderzoek? 5 2 Hoe gebeurt het onderzoek? 6 3 Wat moet u doen? 7 4 Na

Nadere informatie

Endoscopisch retrograde cholangio - pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure

Endoscopisch retrograde cholangio - pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure Endoscopisch retrograde cholangio - pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure ERCP_Infobrochure.indd 1 10/11/16 17:08 Inhoud Voorwoord 3 1. Doel van het onderzoek 4 2. Voorbereiding op de afdeling 5

Nadere informatie

Coloscopie onder matige sedatie

Coloscopie onder matige sedatie Coloscopie onder matige sedatie 26.003N-20170704 Dr. C. Feys Jan Yperman Ziekenhuis Briekestraat 12 8900 Ieper www.yperman.net U kreeg zonet bij uw huisarts / specialist een afspraak voor een coloscopie

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP

Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP Darmonderzoek (Coloscopie) PICOPREP Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

ERCP. Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier

ERCP. Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier Inhoudsopgave Wat is een ERCP... 1 Hoe verloopt dit onderzoek?... 1 Direct behandelen... 2 Voorbereiding... 2 Medicatie... 3 Risico s en mogelijke

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier

ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier ERCP Onderzoek van galwegen en afvoergang van de alvleesklier Inhoudsopgave Wat is een ERCP... 1 Hoe verloopt dit onderzoek... 1 Direct behandelen... 2 Voorbereiding... 2 Medicatie... 3 Risico s en mogelijke

Nadere informatie

Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP

Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP Onderzoek galwegen en alvleesklier ERCP Beste patiënt 1 Binnenkort moet u een onderzoek ondergaan van de galwegen de de afvoergang van de alvleesklier. Deze brochure vertelt u meer over de voorbereiding

Nadere informatie

ERCP DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA

ERCP DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA ERCP DIENST GASTROENTEROLOGIE GZA Artsen: Dr. P. Borgers Dr. H. Fierens Dr. F. Van de Mierop Dr. Th. Botelberge Dr. I. Maurissen Dr. S. Van Outryve Dr. I. Buytaert Dr. D. Sprengers Dr. J. Wauters Dr. I.

Nadere informatie

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS

HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS HET CHIRURGISCH DAGZIEKENHUIS AFDELING D0 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding 1 1. Wat moet u weten over het chirurgisch dagziekenhuis? 2 2. Wat brengt u mee? 2 3. Algemene richtlijnen 4 3.1

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pacemaker. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Pacemaker. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Pacemaker I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 4 Het normale hartritme 5 Waarom heb je een pacemaker nodig? 6 Hoe werkt een pacemaker? 7 Hoe verloopt de implantatie

Nadere informatie

PATIËNTENINFO. ERCP Galwegenonderzoek DIGESTIEF CENTRUM

PATIËNTENINFO. ERCP Galwegenonderzoek DIGESTIEF CENTRUM PATIËNTENINFO ERCP Galwegenonderzoek DIGESTIEF CENTRUM Inhoud 1 Wat is een ERCP?... 5 2 Hoe verloopt een ERCP?... 5 3 Voorzorgen... 6 4 Nazorg... 7 5 Wat zijn de mogelijke risico s?... 7 6 Bestaan er

Nadere informatie

Informatiebrochure. Cholecystectomie

Informatiebrochure. Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Informatiebrochure Cholecystectomie Beste patiënt, Je bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie omdat je een cholecystectomie (wegname van de galblaas) zal

Nadere informatie

ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas

ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas Endoscopie & Functieafdeling ERCP onderzoek van de galwegen en de pancreas 1 Wat is een ERCP? Een ERCP (Endoscopische Retrograde Cholangio Pancreaticografie)

Nadere informatie

Informatiebrochure Endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP)

Informatiebrochure Endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP) Informatiebrochure Endoscopische retrograde cholangio pancreaticografie (ERCP) Hier komt titel van persbericht Toepassingsgebied Gastro-Enterologie 1. Doel van het onderzoek Het E.R.C.P.-onderzoek (endoscopische

Nadere informatie

ERCP. Informatiebrochure

ERCP. Informatiebrochure ERCP Informatiebrochure Inhoud 1 Wat is een ERCP? 3 2 Wanneer is een ERCP aangewezen? 3 3 Hoe verloopt dit onderzoek? 4 4 Direct behandelen 5 5 Voorbereiding 6 6 Medicatie 6 7 Wat zijn de mogelijke risico

Nadere informatie

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren

Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren dagziekenhuis Wat u vooraf moet weten Wat er vooraf moet gebeuren Indien u geopereerd wordt, moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf de avond voor de ingreep (uiterlijk middernacht) niets meer mag

Nadere informatie

Infobrochure. Gastroscopie

Infobrochure. Gastroscopie Infobrochure Gastroscopie Geachte heer/mevrouw, Binnenkort wordt u in het ziekenhuis verwacht voor een gastroscopie. Uw afspraak Datum van het onderzoek:... /... /... Uur van het onderzoek:... /... /......

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. resectie epididymiscyste of spermatocele

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. resectie epididymiscyste of spermatocele INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER resectie epididymiscyste of spermatocele De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor hun

Nadere informatie

Informatiebrochure MYOCARD PERFUSIE SCINTIGRAFIE met adenosine/dobutamine Dienst Nucleaire Geneeskunde

Informatiebrochure MYOCARD PERFUSIE SCINTIGRAFIE met adenosine/dobutamine Dienst Nucleaire Geneeskunde I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure MYOCARD PERFUSIE SCINTIGRAFIE met adenosine/dobutamine Dienst Nucleaire Geneeskunde IIInhoudsopgave Voorwoord 5 Je afspraak 6 Het onderzoek 7 Reden en

Nadere informatie

Gastroscopie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.

Gastroscopie. Patiënteninformatie. h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier. HHZH_INF_123.01(0515) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03-491 23 45 fax 03-491 23 46 www.hhzhlier.be Patiënteninformatie Gastroscopie Voorwoord U heeft met uw behandelend arts afgesproken

Nadere informatie

B. Informatie- en toestemmingsformulier voor orchidopexie

B. Informatie- en toestemmingsformulier voor orchidopexie 1/3 B. Informatie- en toestemmingsformulier voor orchidopexie Algemeen Als patiënt hebt u recht op informatie over uw aandoening en over de aanbevolen medische, eventueel chirurgische ingrepen. Dit formulier

Nadere informatie

BALLONDILATATIE EN STENTING (PTRA) Vernauwde nierslagaders

BALLONDILATATIE EN STENTING (PTRA) Vernauwde nierslagaders BALLONDILATATIE EN STENTING (PTRA) Vernauwde nierslagaders INFORMATIEBROCHURE VOOR PATIËNTEN INHOUD 1 WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN EEN VERNAUWING?...5 2 WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN EEN VERNAUWING?...5 3 DE OPERATIE

Nadere informatie

Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie

Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie Transforaminale peridurale infiltratie Dienst anesthesie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Transforaminale peridurale infiltratie 2 Lees aandachtig deze informatiefolder. Indien

Nadere informatie

Onderzoek luchtwegen-longen bronchoscopie

Onderzoek luchtwegen-longen bronchoscopie Onderzoek luchtwegen-longen bronchoscopie Beste patiënt U hebt een afspraak voor een onderzoek van luchtwegen en de longen, of een bronchoscopie. Deze folder bevat praktische informatie. Hebt u na het

Nadere informatie

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek

Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek 1263/834/7 - SA - oktober 2012 Wat u moet weten over een ERCP-onderzoek maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24

Nadere informatie

ONDERZOEK. na een ALVLEESKLIER. hernia-operatie (ERCP) ZorgSaam

ONDERZOEK. na een ALVLEESKLIER. hernia-operatie (ERCP) ZorgSaam ONDERZOEK GALWEGEN adviezen EN na een ALVLEESKLIER hernia-operatie (ERCP) ZorgSaam 1 2 ONDERZOEK GALWEGEN EN ALVLEESKLIER (ERCP) Op verzoek van uw behandelend arts wordt bij u een ERCP, een onderzoek van

Nadere informatie

ERCP (Onderzoek van de alvleesklier en de galwegen)

ERCP (Onderzoek van de alvleesklier en de galwegen) Functieonderzoeken Longfunctie en Scopie ERCP (Onderzoek van de alvleesklier en de galwegen) Dhr./mevr. :... Datum afspraak :... om...uur Melden op verpleegafdeling: route:. Tijdstip melden balie verpleegafdeling...uur

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. liesbreuk (hydrocoele communicans)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. liesbreuk (hydrocoele communicans) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER liesbreuk (hydrocoele communicans) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk.

Nadere informatie

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure

dagziekenhuis Chirurgisch Informatiebrochure Informatiebrochure Chirurgisch dagziekenhuis In overleg met uw behandelende arts is afgesproken dat u een ingreep/behandeling zal ondergaan in het chirurgisch dagziekenhuis. U wordt s morgens opgenomen

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. transurethrale resectie van de blaas

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. transurethrale resectie van de blaas INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER transurethrale resectie van de blaas De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk.

Nadere informatie

ERCP ONDERZOEK VAN DE ALVLEESKLIER EN DE GALWEGEN

ERCP ONDERZOEK VAN DE ALVLEESKLIER EN DE GALWEGEN ERCP ONDERZOEK VAN DE ALVLEESKLIER EN DE GALWEGEN FRANCISCUS VLIETLAND Dhr./mevr. :... Datum afspraak :... om...uur Melden op verpleegafdeling: route: Tijdstip melden balie verpleegafdeling uur U wordt

Nadere informatie

Informatiebrochure. Leverbiopsie. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Leverbiopsie. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Leverbiopsie I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Inhoud van deze brochure: 1 Structuur en functie van de lever 4 2 Wat is een leverbiopsie? 6 3 Dagopname of opname? 6 4

Nadere informatie

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys

Chirurgische Dagkliniek. Campus Henri Serruys Voorstelling van de chirurgische dagkliniek De dagkliniek bevindt zich op de 3e verdieping van het AZ. St. Jan Brugge- Oostende, campus Henri Serruys. De dienst is open van maandag tot en met vrijdag van

Nadere informatie

Informatiebrochure. Navelbreukherstel

Informatiebrochure. Navelbreukherstel Informatiebrochure Navelbreukherstel Informatiebrochure Navelbreukherstel Beste patiënt, U bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie voor een operatie vanwege een navelbreuk. We geven u met deze

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. IGanglion. IIPterygopalatinum

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. IGanglion. IIPterygopalatinum I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure IGanglion I IIPterygopalatinum IIVoorwoord INFOBROCHURE IIGanglion Pterygopalatinum Welkom in de Pijnkliniek van het ASZ te Aalst - Geraardsbergen. Onze

Nadere informatie

Plaatsen van een stent Informatiebrochure

Plaatsen van een stent Informatiebrochure Plaatsen van een stent Informatiebrochure Plaatsen van stent_infobrochure.indd 1 10/11/16 16:36 Inhoud Voorwoord 3 1. Doel van de ingreep 4 2. Voorbereiding op de afdeling 4 3. Voorbereiding op de dienst

Nadere informatie

Informatiebrochure. Appendectomie

Informatiebrochure. Appendectomie Informatiebrochure Appendectomie Informatiebrochure Appendectomie Beste patiënt, Je bent opgenomen op de afdeling abdominale chirurgie omdat je een appendectomie zal ondergaan. We geven jou met deze brochure

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Leverbiopsie

Patiënteninformatie. Leverbiopsie Patiënteninformatie Leverbiopsie Inhoud Inleiding... 3 Doel van het onderzoek... 3 Voorbereiding op het onderzoek... 3 Verloop van het onderzoek... 4 Na het onderzoek... 4 Mogelijke verwikkelingen... 4

Nadere informatie

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Zenuwblokkade en/of behandeling van de facetgewrichten I Autonome verzorgingsinstelling IIInhoudsopgave Voorwoord 5 De voorbereiding 6 Behandeldag 7 De behandeling 8 De nazorg 10 Mogelijke

Nadere informatie

Leverbiopsie (leverpunctie) Informatiebrochure

Leverbiopsie (leverpunctie) Informatiebrochure Leverbiopsie (leverpunctie) Informatiebrochure 2 In minder dan 1 op 1000 gevallen kan er een bloeding optreden, meestal zonder grote gevolgen. Zeldzaam kan een bloeding ontstaan in de buik die niet stopt

Nadere informatie

Darmonderzoek (Coloscopie) PLENVU. Uw afspraak: Datum: Uur:

Darmonderzoek (Coloscopie) PLENVU. Uw afspraak: Datum: Uur: Darmonderzoek (Coloscopie) PLENVU Uw afspraak: Datum: Uur: 0 Geachte heer, mevrouw Via deze folder geven wij u graag informatie over het darmonderzoek dat u binnenkort zal ondergaan. Heeft u echter nog

Nadere informatie

GASTROSCOPIE. met narcose

GASTROSCOPIE. met narcose GASTROSCOPIE met narcose GASTROSCOPIE U ondergaat binnenkort een gastroscopie Uw arts heeft u de reden van dit onderzoek uitgelegd. Via deze brochure geven we u graag wat meer informatie over het verloop

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. circumcisie (besnijdenis)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. circumcisie (besnijdenis) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER circumcisie (besnijdenis) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

Cardioversie. Informatiebrochure

Cardioversie. Informatiebrochure Cardioversie Informatiebrochure 2 Geachte heer/mevrouw, Inhoud Wat is een cardioversie? Inplannen behandeling Voorbereiding behandeling Dag van de opname Voorbereiding op de afdeling De ingreep Ontslag

Nadere informatie

ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier

ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier Maatschap Gastro-Enterologie IJsselland Ziekenhuis Datum onderzoek:.....................tijd:...... Wat is een ERCP? Op verzoek van uw behandelend

Nadere informatie

Gastroscopie. Informatie voor patiënten

Gastroscopie. Informatie voor patiënten Maag-, darm- en leverziekten Endoscopisch Centrum Herentals dr. M. De Maeyer dr. P. Schoeters dr. P. Van Hauthem dr. J. Bogaert Gastroscopie Informatie voor patiënten Uw onderzoek is gepland op (datum)

Nadere informatie

Informatiebrochure. Ganglion van Gasser. I Autonome verzorgingsinstelling

Informatiebrochure. Ganglion van Gasser. I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Ganglion van Gasser I Autonome verzorgingsinstelling IIVoorwoord INFOBROCHURE IIGanglion van Gasser Welkom in de Pijnkliniek van het ASZ te Aalst - Geraardsbergen. Onze doelstelling

Nadere informatie

ERCP. Inwendig onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier

ERCP. Inwendig onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier ERCP Inwendig onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier Inleiding Binnenkort hebt u een afspraak voor een ERCP. Dit is een inwendig onderzoek van de galwegen en/of afvoergang van

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. vasectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. vasectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER vasectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet toegelaten

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER laparoscopische pyeloplastie als behandeling voor junctiestenose De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming

Nadere informatie

Linker coloscopie & rectoscopie bij kinderen Pediatrie. Patiënteninformatie & toestemmingsformulier

Linker coloscopie & rectoscopie bij kinderen Pediatrie. Patiënteninformatie & toestemmingsformulier Linker coloscopie & rectoscopie bij kinderen Pediatrie Patiënteninformatie & toestemmingsformulier Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure linker coloscopie & rectoscopie bij kinderen 2 Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. GreenLight Laser -vaporisatie van de prostaat

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. GreenLight Laser -vaporisatie van de prostaat INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER GreenLight Laser -vaporisatie van de prostaat De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor

Nadere informatie

patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten ERCP Galwegenonderzoek GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten ERCP Galwegenonderzoek GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dienst Maag-darmziekten ERCP Galwegenonderzoek GezondheidsZorg met een Ziel Mevrouw Mijnheer U wordt binnenkort verwacht in AZ Maria Middelares voor een ERCP of galwegenonderzoek.

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. sacrale neuromodulatie (SNM)

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. sacrale neuromodulatie (SNM) INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER sacrale neuromodulatie (SNM) De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom in het algemeen dagziekenhuis (inwendige)

Patiënteninformatie. Welkom in het algemeen dagziekenhuis (inwendige) Patiënteninformatie Welkom in het algemeen dagziekenhuis (inwendige) 2 Inhoud Praktische informatie... 4 Inleiding... 4 Waar vindt u ons?... 4 Administratie bij uw opname... 5 Inschrijving... 5 Wat brengt

Nadere informatie

ERCP. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar

ERCP. Maag-Darm-Levercentrum. Beter voor elkaar ERCP Maag-Darm-Levercentrum Beter voor elkaar 2 Inleiding Door middel van deze folder wil het Ikazia Ziekenhuis u informeren over de ERCP die voor u is afgesproken. Hierin wordt omschreven wat een ERCP

Nadere informatie

B. Informatie- en toestemmingsformulier voor de besnijdenis.

B. Informatie- en toestemmingsformulier voor de besnijdenis. 1/3 Algemeen B. Informatie- en toestemmingsformulier voor de besnijdenis. Als patiënt hebt u recht op informatie over uw aandoening en over de aanbevolen medische, eventueel chirurgische ingrepen. Dit

Nadere informatie

Gastroscopie bij kinderen Pediatrie. Patiënteninformatie & toestemmingsformulier

Gastroscopie bij kinderen Pediatrie. Patiënteninformatie & toestemmingsformulier Gastroscopie bij kinderen Pediatrie Patiënteninformatie & toestemmingsformulier Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Gastroscopie bij kinderen 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 4 2. Wat is een gastroscopie?...

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. artificiële urinaire sfincter

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. artificiële urinaire sfincter INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER artificiële urinaire sfincter De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor hun praktijk. Het

Nadere informatie

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld.

SINUSOPERATIE. Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. SINUSOPERATIE Uw neus-, keel-, oorarts heeft u als behandeling van uw klachten een endoscopische sinusoperatie onder algemene verdoving voorgesteld. In deze brochure wordt een aantal aspecten van de ingreep

Nadere informatie

ziekenhuis maas en kempen

ziekenhuis maas en kempen informatiebrochure algemene chirurgie ziekenhuis maas en kempen Dienst algemene chirurgie ZMK Dr. F. Claessens Dr. S. Bessemans Dr. E. Aerts Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis Maas en Kempen

Nadere informatie

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer

Welkom. Geachte mevrouw Geachte heer Welkom Geachte mevrouw Geachte heer U wordt binnenkort in ons ziekenhuis opgenomen voor een correctieve operatie aan uw hand. Wellicht roept deze ingreep bij u en uw familieleden toch wel wat vragen op.

Nadere informatie

Echo - endoscopie Informatiebrochure

Echo - endoscopie Informatiebrochure Echo - endoscopie Informatiebrochure Echo-endoscopie_Infobrochure.indd 1 10/11/16 16:33 Echo - endoscopie, informatiebrochure Inhoud Voorwoord 3 1. Wat is een echo- endoscopie en wat is het doel van het

Nadere informatie

Transforaminale en interlaminaire peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie

Transforaminale en interlaminaire peridurale infiltratie Dienst anesthesie. Patiënteninformatie Transforaminale en interlaminaire peridurale infiltratie Dienst anesthesie Patiënteninformatie Lees aandachtig deze informatiefolder. Indien deze folder onvoldoende duidelijk is of indien je bijkomende

Nadere informatie

ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier

ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier ERCP Röntgenonderzoek van galwegen en/of alvleesklier MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis Melden op:...(datum en tijd) www.mdlcentrum.nl Wat is een ERCP? Op verzoek van uw behandelend arts wordt bij u binnenkort

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. prostaatbiopsie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. prostaatbiopsie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER prostaatbiopsie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. suburethrale sling

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. suburethrale sling INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER suburethrale sling De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter niet

Nadere informatie

Patiëntenmap. Ingreep onder lokale anesthesie

Patiëntenmap. Ingreep onder lokale anesthesie Patiëntenmap Ingreep onder lokale anesthesie 2 Specialist/chirurg Gegevens Patiëntenklever Patiëntgegevens Aanmelden aan receptie voor inschrijving via opnamebalie Ambulant route 74 Dagziekenhuis: Geriatrie

Nadere informatie

Patiëntenmap. Endoscopisch of ander invasief onderzoek/ interventie zonder sedatie

Patiëntenmap. Endoscopisch of ander invasief onderzoek/ interventie zonder sedatie Patiëntenmap Endoscopisch of ander invasief onderzoek/ interventie zonder sedatie 2 Specialist/chirurg Gegevens Patiëntenklever Patiëntgegevens Naam... Voornaam... Geboortedatum... Geslacht: M V Telefoon:...

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Drainplaatsing

Patiënteninformatie. Drainplaatsing Patiënteninformatie Drainplaatsing 2 Inhoud Inleiding... 4 Omschrijving en doel van het onderzoek... 4 Voorbereiding op het onderzoek... 4 Verloop van het onderzoek... 5 Verloop na het onderzoek... 5 Tot

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dilatatie / stent slagader

Patiënteninformatie. Dilatatie / stent slagader Patiënteninformatie Dilatatie / stent slagader Inhoud Praktische informatie... 3 Inleiding... 3 Informatie over het ziektebeeld... 4 Wat is een slagader of arterie?... 4 Voorbereiding op de ingreep...

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. partiële nefrectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER partiële nefrectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie

informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie informatiebrochure ORTHOPEDIE ziekenhuis maas en kempen dagziekenhuis chirurgie DIENST ORTHOPEDIE ZMK Dr. C. Nelissen Dr. H. Welters Dr. F. Robijns Dr. E. Neven Raadpleging mogelijk na afspraak: Ziekenhuis

Nadere informatie

dr. S. Carton dr. M. Ferrante dr. S. Ilegems dr. J. Van Dongen dr. L. Van Overbeke

dr. S. Carton dr. M. Ferrante dr. S. Ilegems dr. J. Van Dongen dr. L. Van Overbeke Co l o n o s c o p i e dr. S. Carton dr. M. Ferrante dr. S. Ilegems dr. J. Van Dongen dr. L. Van Overbeke x Beste mevrouw, mijnheer, Binnenkort ondergaat u een colonoscopie. Deze brochure is een hulpmiddel

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB

Patiënteninformatie. Blaasoperatie TURB Patiënteninformatie Blaasoperatie TURB Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Voorbereiding op de ingreep... 3 Enkele dagen voor opname in het ziekenhuis... 3 Medicatie... 3 De dag van opname in het ziekenhuis...

Nadere informatie

Dienst hartziekten Cardioversie. Informatiebrochure voor de patiënt

Dienst hartziekten Cardioversie. Informatiebrochure voor de patiënt Dienst hartziekten Cardioversie Informatiebrochure voor de patiënt copyright AZ SINT-ELISABETH ZOTTEGEM www.sezz.be ref. BRO/405/v1.0 WAT IS CARDIOVERSIE? Elektrische cardioversie is een procedure die

Nadere informatie

Leverbiopsie ( leverpunctie)

Leverbiopsie ( leverpunctie) Dr. STEVEN DE CONINCK Dr. JAN BEYLS Dr. CHANTAL BAERTSOEN Dr. EVELYNE DE DECKER Datum onderzoek:.. dag, / /... uur Nuchter Dienst inwendige geneeskunde-gastro-enterologie Leverbiopsie ( leverpunctie) Geachte

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. plaatsen dubbel-j-stent

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. plaatsen dubbel-j-stent INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER plaatsen dubbel-j-stent De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand informatie- en toestemmingsformulier te gebruiken voor hun praktijk. Het is echter

Nadere informatie

ERCP onderzoek. Wat is de functie van de gal en de alvleesklier? Wat is een ERCP? Afspraak. Wat zijn de voordelen van dit onderzoek?

ERCP onderzoek. Wat is de functie van de gal en de alvleesklier? Wat is een ERCP? Afspraak. Wat zijn de voordelen van dit onderzoek? ERCP onderzoek Uw arts heeft voorgesteld om een ERCP onderzoek bij u te doen. Dit is een onderzoek, waarbij met een kijkinstrument, een endoscoop, de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier kan

Nadere informatie

ERCP Endoscopisch onderzoek van de galwegen en pancreas

ERCP Endoscopisch onderzoek van de galwegen en pancreas info voor patiënten ERCP Endoscopisch onderzoek van de galwegen en pancreas Inhoud 01 Inleiding... 04 02 Wat is een ERCP?... 04 03 Welke voorbereiding is nodig?... 05 04 Hoe verloopt het onderzoek?...

Nadere informatie

De lever. Leverbiopsie

De lever. Leverbiopsie Leverbiopsie Inhoud De lever 3 Leverbiopsie 3 Voorbereidingen 4 Nuchter 4 Medicijngebruik 4 Stollingsonderzoek 4 Procedure 4 Nazorg 5 Mogelijke verwikkelingen 5 Naar huis 6 Begeleiding 6 Terug thuis 6

Nadere informatie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. retropubische prostatectomie

INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER. retropubische prostatectomie INFORMATIE- EN TOESTEMMINGSFORMULIER retropubische prostatectomie De BAU geeft de toestemming aan urologen om het onderstaand formulier voor geïnformeerde toestemming te gebruiken voor hun praktijk. Het

Nadere informatie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie

informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie informatiebrochure Curettage ziekenhuis maas en kempen Dienst Gynaecologie Inleiding Uw gynaecoloog heeft beslist dat u een curettage nodig heeft. Een curettage is een ingreep waarbij er weefsel uit de

Nadere informatie

Wat u moet weten over een gastroscopie

Wat u moet weten over een gastroscopie 1263/837/6 GZA - juni 2016 Wat u moet weten over een gastroscopie maag- en darmziekten secretariaat: tel. 03 443 36 57 verpleegafdeling: tel. 03 443 35 13 campus Sint-Augustinus Oosterveldlaan 24 2610

Nadere informatie