Studiegids WORKclass Business Analytics

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegids WORKclass Business Analytics"

Transcriptie

1 Studiegids WORKclass Business Analytics 08 september uur uur 29 september uur uur Achtergrond Opleiding We leven in een wereld waarin steeds meer data beschikbaar is. Door die data slim te gebruiken kunnen ziekenhuizen aanzienlijk beter presteren. In de zorgsector zien we dan ook dat er veel interesse is het verzamelen en analyseren van data. Maar door de grote hoeveelheden data is het niet altijd meer gemakkelijk om de gewenste informatie uit die data te krijgen. Het extraheren van die informatie is een eerste taak om goed de processen in ziekenhuizen te kunnen begrijpen en vervolgens die processen te kunnen optimaliseren. Het mag dan ook duidelijk zijn dat een basiskennis van Business Analytics gewenst is. De waardevolle inzichten die afgeleid worden uit de data, kunnen al direct helpen om processen te verbeteren. Als er veel tijd verspild wordt met het wachten op de volgende patiënt in de operatiekamer, kan dit aanleiding zijn om patiënten eerder te bellen voor OK. Dat er hier een positief effect zal optreden, zal duidelijk zijn. Echter, in veel gevallen zal het wenselijk zijn om een model op te stellen waarmee verschillende scenario s doorgerekend kunnen worden en gekwantificeerd kan worden hoe groot het effect daadwerkelijk is. Als we nog een stap verder gaan, kan de vraag gesteld worden wat het beste scenario dan is. We zien in veel ziekenhuizen veel mogelijkheden om processen te optimaliseren, maar we zien ook dat veel ziekenhuizen deze mogelijkheden laten liggen. Met een gedegen basiskennis kunt u deze mogelijkheden herkennen en er zelf een oplossing voor vinden.

2 Filosofie WORKclass We zijn de overtuiging toegedaan dat leren een samenspel is van ontdekken, toepassen en zelfreflectie. Deze drie didactische pijlers vormen de basis voor de WORKclass en noemen we Hands-on learning. De WORKclass staat dus voor: handen uit de mouwen en op een praktische wijze aan de slag. Concreet en praktijkgericht, een dagintensief leren in combinatie met concrete praktijkopdrachten en oefeningen om de berekeningen zelfstandig te kunnen uitvoeren. Leerdoelen In deze WORKclass Business Analytics leert u het volgende: Het zelfstandig analyseren van ziekenhuisdata om daaruit informatie te extraheren. U bent op de hoogte van diverse beschrijvende statistieken alsmede grafische representaties van uw data om inzichten te vergaren. U kent de achtergrond van belangrijke methodieken alsmede de valkuilen en weet manieren om die valkuilen te omzeilen. U kunt uw processen analyseren, maar ook relaties en verbanden leggen en iets over de toekomst zeggen. Het belang zien van rekenen met verdelingen in plaats van gemiddelden en spreidingsmaten en het zelfstandig kunnen rekenen met verdelingen. U weet welke verdelingen vaak voorkomen en kan deze ook praktisch toepassen. Inzicht in bestaande wachtrijmodellen waarmee optimale capaciteitsinzet te bepalen is voor zowel de situatie waarin patiënten kunnen wachten en niet kunnen wachten. Het zelfstandig kunnen uitvoeren van bepaalde simulaties in Excel en het weten te interpreteren van de resultaten. Algemene design -regels (richtlijnen) om optimaal processen in ziekenhuizen vorm te geven. Methodieken in Excel om processen te optimaliseren. De stappen om van data, via modellen, naar optimalisatie te komen. U bent op de hoogte van het belang van deze stappen en ziet in dat de stappen samenhangen

3 Opzet Programma De opzet van programma is interactief. Per module is er aandacht voor theorie en praktijk middels het zelfstandig uitvoeren van opdrachten om de theorie beter te begrijpen. Voor het praktijk gedeelte zal er veel gewerkt worden in Excel. DAG 1 Tijdstip Module Omschrijving inhoud uur uur Kennismaking & introductie We introduceren het begrip Business Analytics en laten zien waaruit dit bestaat. Met relatief eenvoudige voorbeelden wordt het belang van Business Analytics aangetoond uur uur Beschrijvende statistiek en grafische weergaven Introductie in de beschrijvende statistiek, zoals gemiddelden, spreidingsmaten en correlaties. We behandelen ook histogrammen, boxplots, cumulatieve plots en manieren om data te valideren. We introduceren het concept steekproefgrootte, maar gaan daar later verder op in uur uur Statistiek voor de toekomst Gezamenlijke Lunch Basismethodieken om iets over de toekomst te zeggen. We behandelen tijdreeksanalyse (trends, seizoenspatronen en ruis) en regressie uur uur Kansverdelingen Uitleg diverse kansverdelingen, zowel continue als discrete kansverdelingen en het belang van kansverdelingen. We maken een koppeling met de module Beschrijvende statistiek en zien hoe we kansverdelingen kunnen bepalen op een dataset. Aan de hand van kansverdelingen zeggen we iets over weigeringskansen, staartkansen en introduceren we rekenregels en stellingen die helpen om optimale steekproefgroottes te bepalen.

4 DAG 2 Tijdstip Module Omschrijving inhoud uur uur Opstart & terugblik Er wordt kort teruggeblikt op de eerste dag uur uur Wachtrijtheorie Veel processen in ziekenhuizen kunnen enigszins goed onderzocht worden door middel van bestaande wachtrijmodellen. We behandelen het Erlang B en het Erlang C model in beperkte mate van detail. Het gaat meer om de conclusies die we kunnen trekken uit deze modellen omtrent de invloed van variabiliteit, de hoogte van de werklast op prestaties, schaalgroottes, en hoe meerdere wachtrijen elkaar kunnen beïnvloeden. Een koppeling met de Tactisch Planner wordt gemaakt ter illustratie van een ander soort wachtrijmodel uur uur Simulatie Aan de hand van kansverdelingen en de dynamiek van een proces, gaan we een proces nabouwen in Excel, waarbij we in staat zijn om prestaties uit te rekenen van bijvoorbeeld het inplannen van patiënten in een OK rooster en de invloed van parameters hierop te onderzoeken. We maken gebruik van Monte-Carlo simulatie. Gezamenlijke Lunch uur uur Design -regels In de voorgaande modules zijn al enkele interessante eigenschappen van processen aan de orde gekomen. Door daarmee verstandig om te gaan, kunnen we van tevoren beslissen of een proces al dan niet efficiënt ingericht is uur uur Optimalisatie met Excel (optioneel, komt evt. te vervallen als anderen onderdelen meer tijd behoeven) Excel heeft de beschikking over een krachtige solver die bepaalde type optimalisatieproblemen kan oplossen. We bespreken die type problemen en geven voorbeelden waarbij ook voorwaarden meegegeven kunnen worden voor de oplossing.

5 Afhankelijk van de groep en specifieke leervragen vanuit de groep kan door de docenten - uitsluitend in samenspraak met de groep - inhoudelijk afgeweken worden van het programma als dit het leerresultaat ten goede komt. Voorkennis Een redelijke basis van Excel is vereist. Het gebruik van functies in Excel en het maken van grafieken wordt bekend verondersteld. Geen voorkennis wat betreft wiskunde is noodzakelijk.

6 Studiemateriaal Binnen de opleiding wordt gewerkt met Nederlandstalig studiemateriaal. De WORKclass is Nederlandstalig evenals de hand-outs. Bij aanvang van de WORKclass ontvang u een studiemap. Hierin kunt u het studiemateriaal opnemen dat tijdens het programma uitgereikt wordt. Docenten De WORKclass wordt verzorgd door Dennis en Reint. Dennis heeft zo n 5 jaar ervaring in ziekenhuizen en is een gepromoveerd wiskundige. Reint heeft 3 jaar ervaring in ziekenhuizen en is wiskundig programmeur, hij heeft meerdere WORKclasses gegeven over dit onderwerp. Tijdens de WORKclass worden praktijkervaringen gedeeld. Contact gegevens: Dennis Reint Data Tijdens de opleiding kan er worden gewerkt met trainingsdata die door HOTflo aangeleverd wordt.

7 Locatie De WORKclass wordt verzorgd in de nieuwe trainingslocatie van HOTflo in Maarssen. HOTflo Company Bisonspoor 5000-B404 (kantoren 2, 4e verdieping) 3605 LT Maarssen Routebeschrijving Een routebeschrijving volgt bij inschrijving Parkeergelegenheid Deze locatie beschikt over een ruime, gratis, parkeergelegenheid. Kosten De kosten voor deelname aan de WORKclass Business Analytics bedragen 995,- excl. BTW. Deze kosten zijn bedoeld om de kosten voor de organisatie, zaalhuur, lunches, koffie/thee et cetera te dekken. Indien u gebruik wenst te maken van een hotelovernachting, dan is dit voor eigen rekening.

8 Overige zaken Lunches Tijdens deze WORKclass wordt er een lunch verzorgd. Verder kunt u onbeperkt genieten van koffie en thee. In de ochtendpauze worden huisgemaakte lekkernijen geserveerd en in de middagpauze is er een fruitig-gezond tussendoortje beschikbaar. Laptop Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van een laptop. Deelnemers dienen deze mee te nemen op de opleidingsdagen. De laptop dient voorzien te zijn van een WIFI-internetconnectie en Excel (minimaal Excel 2007). Een basiservaring met Excel is gewenst. Verhinderd Indien u door omstandigheden verhinderd bent (een deel van) het programma bij te wonen, neem dan contact op met uw docent. In samenspraak wordt dan gezocht naar een oplossing voor de gemiste lesstof. Afmelding Kosteloze afmelding is mogelijk tot 4 weken voor aanvang van het programma. Voor latere afmeldingen is het gehele bedrag verschuldigd. De deelnemer heeft de mogelijkheid om bij afmelding een vervanger te sturen. Annulering HOTflo behoudt zich het recht voor bij onvoldoende belangstelling (minder dan 8 aanmeldingen) het programma te annuleren tot uiterlijk 3 weken voor aanvang van het programma. Het lesgeld wordt in dit geval gerestitueerd. Evaluatie Wij stellen uw mening sterk op prijs. Na afloop van het programma wordt u gevraagd schriftelijk te evalueren en we waarderen het zeer als u deze evaluatie wilt invullen. Vragen? Indien u nog vragen heeft van welke aard dan ook, neem contact op met HOTflo: Telefoon: +31 (0) Certificaat U ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

Studiegids WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit

Studiegids WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit Studiegids WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit Dag 1 05 februari 2015 Dag 2 05 maart 2015 09.00 uur - 17.00 uur 09.00 uur - 17.00 uur Welkom We zijn er trots op u binnenkort te mogen verwelkomen

Nadere informatie

Studiegids WORKclass Evidence Based Staffing

Studiegids WORKclass Evidence Based Staffing Studiegids WORKclass Evidence Based Staffing 22 januari 2015 09.00 uur - 17.00 uur Welkom We zijn er trots op u binnenkort te mogen verwelkomen als deelnemer aan de Workclass Evidence Based Staffing. Ter

Nadere informatie

TOPCLASS HOSPITAL CAPACITY MANAGEMENT

TOPCLASS HOSPITAL CAPACITY MANAGEMENT TOPCLASS HOSPITAL CAPACITY MANAGEMENT HOTflo Academy is een onderdeel van HOTflo Company HOTFLO ACADEMY Bewustwording, expertise en vaardigheden vormen de basis voor verandering. Op basis hiervan is de

Nadere informatie

Credit Management en Excel

Credit Management en Excel Credit Management en Excel Debiteurenbeheer of het opstellen van debiteuren rapportages, het zijn terugkerende werkzaamheden op iedere creditmanagement afdeling. Werkzaamheden die lang niet altijd goed

Nadere informatie

Informatie over de training Wijzer Werken

Informatie over de training Wijzer Werken Informatie over de training Wijzer Werken Toepassen van de Theory of Constraints en Thinking Processes (in de gezondheidszorg) De methodiek is, naast de gezondheidszorg, ook in andere organisaties toepasbaar

Nadere informatie

Introductie cursus GROEN MANAGEMENT. Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers. 23 e aflevering

Introductie cursus GROEN MANAGEMENT. Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers. 23 e aflevering GROEN MANAGEMENT Introductie cursus GROEN MANAGEMENT Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers 23 e aflevering EEN ANDERE KIJK OP DE BEDRIJFSVOERING MET GROEN MANAGEMENT De in het bedrijf aanwezige vakkennis

Nadere informatie

veel gestelde vragen Het Talenhuis

veel gestelde vragen Het Talenhuis Het Talenhuis Heeft u nog een vraag over studeren bij Het Talenhuis? Op deze pagina vindt u de antwoorden op de. Staat uw vraag er niet tussen, stel hem dan via het contactformulier. Overzicht : Het Talenhuis

Nadere informatie

Cursussen kwaliteitsmanagement voor laboratoria 2013

Cursussen kwaliteitsmanagement voor laboratoria 2013 Cursussen kwaliteitsmanagement voor laboratoria 2013 Zet de standaard Voor het hele spectrum aan scholing in kwaliteitsmanagement Avans + & Lab-QAcademy: Samen voor UW kwaliteit 1. Praktisch omgaan met

Nadere informatie

OPLEIDING. Middle Management Arbeidsmarkt

OPLEIDING. Middle Management Arbeidsmarkt OPLEIDING Middle Management Arbeidsmarkt Inhoudsopgave Welkom! 2 Inleiding 3 Programma 4 VestigingsPlan 5 Module 1 Management Drives 6 Module 2 Management & Organisatie 7 Module 3 Management & Financiën

Nadere informatie

OPleIDINg. Middle Management arbeidsmarkt

OPleIDINg. Middle Management arbeidsmarkt OPleIDINg Middle Management arbeidsmarkt Inhoudsopgave Welkom! 2 Inleiding 3 Programma 4 VestigingsPlan 5 Management Game 6 Module 1 Management Drives 7 Module 2 Management & Organisatie 8 Module 3 Management

Nadere informatie

Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders

Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar worden overgenomen, vermenigvuldigd,

Nadere informatie

Training Social Media optimaal gebruiken

Training Social Media optimaal gebruiken Training Social Media optimaal gebruiken Wat levert deze training voor u op? U heeft de zaak al aardig voor elkaar en als ondernemer bent u op zoek naar een manier om meer omzet te genereren. Door social

Nadere informatie

Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag

Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag Workshop Verzuimmanagement Verzuimverschil in 1 dag 2014 Verzuimland Vermelde prijzen zijn gebaseerd op het prijsniveau van 2014 Verzuimmanagement De workshop Verzuimmanagement is een ééndaagse workshop

Nadere informatie

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching 2014 / 2015 Opleiding Training Coaching WORD NU ST!R-GECERTIFICEERD COACH MET DEZE INSPIRERENDE OPLEIDING POST BACHELOR GECERTIFICEERD COACH (St!R) UW INVESTERING Inschrijfgeld: 100,- Cursusgeld: 5.900-

Nadere informatie

KADERTRAINING VOORMAN

KADERTRAINING VOORMAN Introductie KADERTRAINING VOORMAN 33 e aflevering www.kadertrainingvoorman.nl Postbus 680, 8440 AR Heerenveen T 0513-631010 E info@kadertrainingvoorman.nl Een andere bedrijfsvoering met Kadertraining Voorman

Nadere informatie

Handreiking schoolexamen wiskunde D havo/vwo

Handreiking schoolexamen wiskunde D havo/vwo Handreiking schoolexamen wiskunde D havo/vwo Tweede fase Herziening examenprogramma's havo/vwo Iris van Gulik Jenneke Krüger Enschede, juli 2007 Verantwoording 2007 Stichting Leerplanontwikkeling (SLO),

Nadere informatie

Vervolgopleiding Systemisch coachen

Vervolgopleiding Systemisch coachen Vervolgopleiding Systemisch coachen Al het persoonlijke is universeel Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn mijn drijfveren? Welke richting wil ik op? Hoe vind ik de balans tussen

Nadere informatie

Hand-out behorende bij de training. Projectmatig Werken

Hand-out behorende bij de training. Projectmatig Werken Hand-out behorende bij de training Projectmatig Werken Itasc Nederland B.V. Itasc Nederland B.V. Strijp-S, Videolab 3.038 WTC Amsterdam Torenallee 20 Toren C, level 14 5617 BC EINDHOVEN 1077 NX AMSTERDAM

Nadere informatie

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie.

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Training: Effectieve Projectbeheersing Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde -

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde - Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding Professional coach Wie zichzelf kent, kent iedereen - Chinees gezegde - Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn

Nadere informatie

Opleiding Operational Auditing. kpmg.nl

Opleiding Operational Auditing. kpmg.nl Risk Consulting Opleiding Operational Auditing kpmg.nl 3 Section or Brochure name Inhoudsopgave Voorwoord 5 Profiel van de opleiding 8 Praktische informatie 13 Kosten en aanmelding 14 Bijlage 16 Wie zijn

Nadere informatie

Studiegids Opleiding Roostermaker 2013-2014

Studiegids Opleiding Roostermaker 2013-2014 Studiegids Opleiding Roostermaker 2013-2014 1. Voorwoord Beste cursist, Allereerst heten we je namens De Roostervakschool van harte welkom op de opleiding tot rooster- maker. In deze studiegids vind je

Nadere informatie

Opleiding Vermogensbeheer

Opleiding Vermogensbeheer Leidt op tot Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alles over de organisatie van het vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Aan beleggingsresultaten

Nadere informatie

Academie+ Trainingen voor vrijwilligers

Academie+ Trainingen voor vrijwilligers Academie+ Trainingen voor vrijwilligers 2013-2014 sopgave Inleiding en voorwaarden voor een training op locatie 2 Training: Anders communiceren 3 Training: Begeleiden van tweede taalverwerving 4 Training:

Nadere informatie

Trainingsbrochure 2011 VCD Business Intelligence

Trainingsbrochure 2011 VCD Business Intelligence Trainingsbrochure 2011 2011 Trainingsbrochure SAP BusinessObjects en Crystal Reports trainingen Trainingsbrochure Trainingsbrochure sopgave Introductie mogelijkheden Trainingsmogelijkheden Overzicht trainingsaanbod

Nadere informatie

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink F lagcom op le idingsb rochure 2 011-2012 Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink Beste werknemer, Voor je ligt de Brochure

Nadere informatie

WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN

WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN Opleidingsinformatie WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN Leadership Academy TraineEship voor Young Potentials Veel grote, vooraanstaande organisaties hebben

Nadere informatie

/ Humare Opleidingen. Inleiding

/ Humare Opleidingen. Inleiding Inleiding AdviesDevies van Jos Borsboom en Humare Opleidingen van René Huele werken samen. Wij delen de visie op leren. Vanuit het oogpunt van kwaliteit vinden wij het belangrijk om de continuïteit te

Nadere informatie

Voorwoord ROOT. Met Humor en Aandachtig Luisteren heb je Leuke Ontmoetingen. Oftewel HALLO!

Voorwoord ROOT. Met Humor en Aandachtig Luisteren heb je Leuke Ontmoetingen. Oftewel HALLO! Open aanbod 2012 Voorwoord ROOT Met Humor en Aandachtig Luisteren heb je Leuke Ontmoetingen. Oftewel HALLO! Door het verspreiden van ansichtkaarten met deze tekst, ondersteunt ROOT activiteiten in het

Nadere informatie

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals

Meedoen& Meetellen. Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Meedoen& Meetellen Wat betekent het voor mensen met een verstandelijke beperking? Trainingsmodules voor professionals Samenstelling trainingsmodule Eline Roelofsen Roel Schulte www.verwondering.nu Illustratie

Nadere informatie