OuderKracht. Wat is OuderKracht? OuderKracht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "OuderKracht. Wat is OuderKracht? OuderKracht"

Transcriptie

1 OuderKracht Wat is OuderKracht? Wat is Ouderkracht? Wat maakt Ouderkracht bijzonder? Wie maken er gebruik van? Hoe staat het met Ouderkracht in Drenthe? Zijn er al resultaten in beeld? Op deze vragen wordt kort antwoord gegeven in dit verslag over OuderKracht vertrekt vanuit het belang van een positieve en stimulerende omgeving sluit aan op de eigen kracht van ouders en hun zelfredzaamheid genereert een alertheid bij professionals op mogelijke onveiligheid en voorziet in een handelingsprotocol als dat het geval is werkt op basis van bewezen effectieve methoden is gericht op professionalisering en methodisch werken is ingebed in een digitale omgeving voor ouders en professionals Preventief en versterkend Ouderkracht kan op niveau twee en drie geplaatst worden van de interventieniveaus in de Drentse jeugdzorgketen. Op niveau twee betreft Ouderkracht Informatie en advies en op niveau drie betreft het Opvoedondersteuning. Ouderkracht is ontwikkeld in een versie voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 12 jaar en in een versie voor gezinnen met jeugdigen van 13 tot en met 18 jaar. Voor beide versies is een variant ontwikkeld voor ouders waar sprake is van een (licht) verstandelijke beperking (LVB).

2 Hoe OuderKracht in de Drentse jeugdzorgketen staat 1. Algemene voorlichting OuderKracht 2 Van het totale aantal jeugdigen in Drenthe, maakt 3% gebruik van rode jeugdzorg 8. Verblijf 7. Zorg overdag 6. Intensieve ambulante behandeling of hulpverlening Van het totale aantal jeugdigen in Drenthe, maakt 7,5% gebruik van gele jeugdzorg 5. Ambulante behandeling of hulpverlening Vrij toegankelijke zorg 2. gerichte training en voorlichting 4. Generalistiche hulpverlening OuderKracht 3 3. Kortdurende interventies, adviesgesprekken en geindiceerde preventie Professionele verwijzing Ouderkracht 2 (Informatie en Advies) Ouderkracht 2 is een interventie voor ouders die op zoek zijn naar informatie en advies over de opvoeding of de ontwikkeling van hun kind. Een of twee gesprekken van gemiddeld dertig minuten met een professional zijn doorgaans voldoende om als ouders zelf weer verder te kunnen. Binnen de methodiek van Ouderkracht 2 staat het oefenen van effectieve vaardigheden en het actief leren benutten van een digitale omgeving die ouders thuis ook kunnen gebruiken centraal. In de digitale omgeving krijgen ouders niet alleen toegang tot goed onderbouwde informatie over opvoeden en opgroeien (ontwikkeld door Stichting Opvoeden.nl), maar ook tot andere speciaal voor hen ontwikkelde of klaargezette materialen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om registratieopdrachten en videofragmenten die belangrijke opvoedprincipes tonen. Tijdens het adviestraject bestaat er de mogelijkheid voor ouders om vragen te stellen aan hun hulpverlener via een chatmodule. Dit alles zorgt ervoor dat de professional de ouders in korte tijd kan ondersteunen om de informatie en het advies thuis op een effectieve manier toe te passen. Voorbeeldvraag Janine komt de laatste maanden vaak uit haar bed. Ze is een tijdje geleden heel erg geschrokken van een flinke onweersbui en is sindsdien bang dat er zodra ze gaat slapen opnieuw onweer komt. Haar ouders stellen haar gerust door bij haar op de kamer te blijven tot ze in slaap valt. Nu vinden de ouders dat Janine zelf weer in slaap moet vallen zonder hun aanwezigheid op haar kamer. Ze hebben al een paar weken van alles geprobeerd maar het lukt ze niet Janine te helpen zelf weer in slaap te vallen. Ze heeft eerder laten zien dat ze het kan. Hoe doorbreek je dit patroon en hoe gaat Janine reageren??

3 Ouderkracht 3 (Opvoedondersteuning) Ouderkracht 3 is een interventie voor opvoedondersteuning gebaseerd op de laatste (wetenschappelijke) inzichten. Het gedrag waar ouders vragen over hebben, heeft vaak betrekking op dagelijkse, terugkerende situaties: het eten, het slapen, het luisteren, het samenspelen van broertjes en zusjes, gepest worden, angstig zijn. Voorbeeldvraag Chris en Sarah zijn acht en tien en allebei actieve types. Ze kunnen zich heel goed zelf vermaken en spelen ook veel samen. Wat minder gemakkelijk gaat is dat zij snel zijn afgeleid en tijdens de ochtend- en avondroutine zoveel met elkaar en andere dingen bezig zijn, dat hun moeder de grootste moeite heeft om ze op tijd naar school en in bed te krijgen. Daarbij helpt het ook niet dat de kinderen s-ochtends zo moeilijk uit bed kunnen komen.? Ouderkracht 3 is erop gericht om ouders doelgericht en in gemiddeld vijf bijeenkomsten voldoende handvatten te geven en succes te laten ervaren in het stimuleren van hun kinderen en het leren van nieuwe/andere opvoedingsvaardigheden, om zonder professionele hulp verder te kunnen. Citaten uit een interview met Janneke Doornbos, jeugd- en schoolmaatschappelijk werker bij Stichting Welzijnswerk in Hoogeveen. Ik vind Ouderkracht een fijne methodiek om mee te werken. Hiervoor was ik POD geschoold, maar Ouderkracht geeft mij meer. Je kunt wat vrijer met de methodiek omgaan. Eruit pakken wat je op dit moment nodig hebt. Ik heb het ook direct kunnen gebruiken in gesprekken. En het had gelijk effect. Heel leuk! vertelt Janneke enthousiast. Door de manier waarop ik nu problemen benader, zie ik meer mogelijkheden. Dat doet deze methodiek. Je maakt dingen kleiner. We waren gewend om alles uit te vergroten en te focussen op wat er allemaal mis gaat. Nu kijken we juist naar wat er allemaal goed gaat. En dat vergroten we uit. Ik ben hier heel blij mee. Het geeft handvatten, waardoor wij als jeugd- en schoolmaatschappelijk werkers dit soort cases nu zelf kunnen doen. Dit geeft echt voldoening. In vijf keer het verschil maken Ouderkracht 3 bestaat gemiddeld uit vijf bijeenkomsten om met de ouders te werken aan de verandering van hun situatie. Nadat de vragen en doelen samen in beeld zijn gebracht ligt de nadruk op het oefenen van nieuwe vaardigheden met ouders. Oefenen is een onderbouwde interventie die de brug slaat tussen het gesprek met de professional en het toepassen van het geleerde in de eigen thuissituatie. Ouders hebben toegang tot de digitale omgeving met thuisopdrachten en videofragmenten van effectieve opvoedvaardigheden. Tussen de bijeenkomsten door hebben de ouders contact met de professional in de digitale omgeving of telefonisch contact om hun ervaringen te bespreken met het uitproberen van nieuwe manieren om met hun kind om te gaan.

4 Ouderkracht 3: Vaardigheden en filmfragmenten voor ouders van kinderen tot 12 jaar Hieronder staat een afbeelding uit de digitale omgeving. Als hulpverleners of ouders op een onderwerp klikken, krijgen ze extra informatie met videobeelden:. Doelen Ons kind luistert naar ons Een gezamenlijke aanpak voor het slapen van onze dochter Ons kind heeft minder driftbuien Ons kind doet ook de ontlasting op de wc De sfeer in ons gezin is positief Onze zoon zit beter in zijn vel Wij werken als ouders beter samen Onze zoon blijft in zijn bed liggen nadat ik hem naar bed heb gebracht Ons kind heeft geen woede-aanvallen meer Ik heb een balans in mijn ouderschap Mooie resultaten Op basis van de start- en eindmetingen met de Opvoedingspraktijkschaal (OPS) blijkt dat opvoeders een significante positieve verandering ervaren bij afsluiting van Ouderkracht en dat de verandering als (zeer) groot en betekenisvol kan worden bestempeld (ES 1.36) 1. Hier een aantal resultaten: Geduld bij contact kind + 45% Gevoel van rust en ontspanning + 52% Steun van andere opvoeders + 20% Vertrouwen in positieve ontwikkeling + 26% Ervaring verbetering gedrag kind + 61% Vermindering stress bij opvoeden + 41% 1) De analyse van het geanonimiseerde databestand (met behulp van een afhankelijke gepaarde t-toets en een berekening van de Effect Size) van de OPS is uitgevoerd door PIONN. De OPS moet nog verder genormeerd worden om de resultaten wetenschappelijk te onderbouwen (in 2010 is de OPS genormeerd, door het toevoegen van twee vragen over veiligheid moet dit in 2016 nogmaals worden gedaan).

5 Wat zeggen ouders/verzorgers na het traject over OuderKracht? De hulp heeft goed geholpen, ik kan zelf verder 8,5 Ik zou deze hulp aan anderen aanraden 8,8 8,5 Ik geef deze hulp als rapportcijfer een 8,5 Kwaliteitsborging en accreditatie Professionals die willen gaan werken met Ouderkracht krijgen een basistraining waarin het werken conform de methodische principes van Ouderkracht en het werken met de digitale omgeving wordt getraind. De basistraining voor Ouderkracht 2 (voor professionals die niet getraind zijn in Ouderkracht 3) bestaat uit 1 dag. De basistraining Ouderkracht duurt drie dagen. In deze drie dagen is er aandacht voor de methodiek en worden de verschillen uitgewerkt voor de verschillende doelgroepen. Ook worden deelnemers getraind in het werken met de digitale omgeving en het instrueren van de ouders in het gebruiken van deze omgeving. De digitale omgeving is niet alleen ondersteunend aan de interventie, maar levert daarnaast ook monitoringsinformatie waardoor de interventie met haar gebruikers continu kan worden doorontwikkeld. Ouderkracht is ontwikkeld op basis van de meest recente kennis uit praktijk en de wetenschap over wat effectief is bij advies en opvoedingsondersteuning. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat de grootste effecten worden behaald als een methodiek wordt uitgevoerd zoals zij bedoeld is. De effectcijfers uit de Drentse situatie ondersteunen dat de effecten van de hulp groter zijn wanneer de professional trouw blijft aan de methodiek. Hier profiteren ouders en kinderen het meest van. Na de basistraining blijft het voor de professional belangrijk voortdurend te reflecteren op de uitvoering van Ouderkracht en zich te verbeteren. De digitale omgeving vervult hier, naast werkbegeleiding of collegiale ondersteuning, een belangrijke rol in. Daarnaast is een jaarlijkse nascholingsbooster verplicht om nieuwe inzichten op te doen of te verdiepen. Zowel Ouderkracht 2 als Ouderkracht 3 zijn geaccrediteerd. OuderKracht 2 Accrediterende instellingen SK jeugd Basistraining (3 dagen) Booster ( 1 dagdeel) V&V kwaliteitsregister Basistraining (3 dagen) Booster (1 dagdeel) Aantal accreditatiepunten 6, 85 punten 2 punten 19 punten 4 punten OuderKracht 3 Accrediterende instellingen SK jeugd Basistraining (1 dag) Booster (2 uur) V&V kwaliteitsregister Basistraining (1 dag) Booster ( 2 uur) Aantal accreditatiepunten 4,05 punten Nog in behandeling Nog in behandeling Nog in behandeling

6 OuderKracht Website Ouderkracht en nieuwsbrief Vanuit het kennisnetwerk 1e lijn is de website in het najaar gelanceerd. Deze website bevat informatie voor ouders en professionals. Ook kunnen professionals zich via deze website aanmelden voor de trainingen van Ouderkracht en de nascholingsboosters. Steeds meer organisaties (waaronder ook scholen) in Drenthe verwijzen naar deze website of maken een link vanaf hun eigen website naar Ouderkracht. In een Nieuwsbrief Ouderkracht worden professionals, deelnemende organisaties en andere belangstellingen op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen rondom Ouderkracht. Via de website kunt u zich opgeven voor deze nieuwsbrief. Waar staan we nu? In 2015 zijn er 226 professionals getraind in Ouderkracht 3 en 109 professionals getraind in Ouderkracht 2. In het najaar van 2015 zijn de eerste nascholingsboosters georganiseerd. Er kon door de deelnemers gekozen worden uit vier thema s voor verdieping. Er worden steeds meer, ruim 300 per maart 2016, Ouderkrachttrajecten met behulp van de digitale omgeving uitgevoerd. De eerste trainingsronde was aanleiding om te evalueren over de opzet van de training en de aanmelding van de deelnemers. Sommige deelnemers waren erg enthousiast over de training en de praktische toepasbaarheid van Ouderkracht, andere deelnemers vonden dat de training niet aansloot bij de eigen werkervaring en werkpraktijk. De training is op basis van de feedback inhoudelijk aangepast met de trainers en bijde (door-)ontwikkeling is gewerkt met klankbordgroepen. Een punt blijft dat er veel professionals worden aangemeld voor de trainingen die in de praktijk geen Ouderkracht uitvoeren, zoals bijvoorbeeld jeugdbeschermers. Zij doen geen ervaring op met Ouderkracht en de training sluit onvoldoende bij hen aan. Opvallend is de toename van het aantal geregistreerde Ouderkrachttrajecten in de digitale omgeving van de professionals die na de zomer de basistraining hebben gevolgd. Mogelijk heeft dit te maken met de doorontwikkelde basistraining. Ook is de digitale omgeving op verzoek aangepast en wezenlijk onderdeel van de training geworden. De stijging van het aantal Ouderkrachttrajecten in de digitale omgeving zet ook door na de nascholingsboosters eind Om nog meer aan te sluiten bij de praktijk en te leren van deze praktijk zijn er vanuit Leren & Leven gesprekken georganiseerd met alle deelnemende organisaties in Drenthe (ruim 20). Het algemene beeld dat hieruit naar voren komt bevestigd het hiervoor genoemde. De preventieve functie van Ouderkracht en de kracht van de methodiek wordt gedeeld. Tegelijkertijd zijn er in dit transitiejaar veel andere ontwikkelingen die om aandacht vragen. Het blijft essentieel om Ouderkracht onder de aandacht te brengen en ondersteuning op maat te bieden. Het aanstellen van een aandachtsfunctionaris Ouderkracht per organisatie kan hierbij helpend zijn. Colofon Leren & Leven (inhoudelijke ontwikkeling), telefoon Kennisnetwerk 1e lijn (coördinatie en planning), telefoon Vormgeving: Dennis Hunneman ~ Sitestorm.nl KENNIS NETWERK e 1 LIJN

Leren & Leven. Support

Leren & Leven. Support Leren & Leven Support Mei 2016 Support Support 1 is de verzamelnaam voor de ondersteuningsprogramma s die Leren & Leven heeft ontwikkeld voor gezinnen. Er zijn programma s die ingezet kunnen worden vanuit

Nadere informatie

Training Niveau 4: Standaard 0-12 jaar

Training Niveau 4: Standaard 0-12 jaar Niveau 4: Standaard 0-12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard 0-12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple P gezinsinterventies

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding)

4.2.2. Shantala babymassage (individuele begeleiding) 4.2. Aanbod voor ouders van het jonge kind Dit aanbod is veelal gericht op ouders met kinderen tot 4 jaar. Een aantal producten zijn inzetbaar voor een bredere doelgroep. De producten Home-Start, Vroegtijdige

Nadere informatie

Training Niveau 4: Groep 0-12 jaar

Training Niveau 4: Groep 0-12 jaar Niveau 4: Groep 0-12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep 0-12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining voor

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 3: BASISZORG Tieners

TRAINING NIVEAU 3: BASISZORG Tieners TRAINING NIVEAU 3: BASISZORG Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 3 Basiszorg Tieners richt zich op het bekwamen van professionals tot het aangaan van kortdurende ondersteuningscontacten

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Training Niveau 4: Groep Tieners

Training Niveau 4: Groep Tieners Niveau 4: Groep Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining voor ouders

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD STEPPING STONES 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Stepping Stones 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz)

AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) AWBZ zorg bij Bureau Jeugdzorg (BJz) Waar gaan we het over hebben? Wie ben ik en waarom deze presentatie? Algemeen: beleidsregels en doelgroep Welke zorg valt voor onze doelgroep onder de AWBZ? Hoe wordt

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD (0 12)

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD (0 12) TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD (0 12) Algemene beschrijving De training Niveau 4 Standaard Triple P biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple P gezinsinterventies

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP (0 12)

TRAINING NIVEAU 4: GROEP (0 12) TRAINING NIVEAU 4: GROEP (0 12) Algemene beschrijving De training niveau 4 Groepsgerichte Triple P biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P niveau 4 Groep 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders

Digitale opvoedondersteuning voor aanstaande ouders Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. Ouders die deelnemen aan deze thema- of voorlichtingsbijeenkomst hebben (nieuwe) kennis en informatie

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 3: BASISZORG 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 3: BASISZORG 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 3: BASISZORG 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 3 Basiszorg 0 12 jaar richt zich op het bekwamen van professionals tot het aangaan van kortdurende ondersteuningscontacten

Nadere informatie

TRAINING TRIPLE P FAMILY TRANSITIONS

TRAINING TRIPLE P FAMILY TRANSITIONS TRAINING TRIPLE P FAMILY TRANSITIONS Algemene beschrijving De training Triple P Family Transitions biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

De effectiviteit van preventieve. voorlichting aan migrantenouders in. Rotterdam over ggz problematiek en. licht verstandelijke beperking

De effectiviteit van preventieve. voorlichting aan migrantenouders in. Rotterdam over ggz problematiek en. licht verstandelijke beperking Nuray Dogan Nadia el Gharnati Erasmus Universiteit 19-11-2015 De effectiviteit van preventieve voorlichting aan migrantenouders in Rotterdam over ggz problematiek en licht verstandelijke beperking De Rotterdamse

Nadere informatie

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten

(Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten (Dag) Behandeling (licht) verstandelijk beperkten Omschrijving voorzieningen Ons kenmerk: Datum: Oktober 2015 Contactpersoon: Contractbeheer E-mail: contractbeheer@regiogenv.nl INHOUD 1 34118 Behandeling

Nadere informatie

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen

Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Samenwerking MOC t Kabouterhuis en basisscholen Marianne Balfoort & Manon van den Ende - MOC t Kabouterhuis Willemien Duvekot - Ouder kind adviseur Ijburg en Zeeburgereiland Programma - Introductie - Wat

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder!

EVEN VOORSTELLEN. Met Cardea kun je verder! EVEN VOORSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners

TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners TRAINING NIVEAU 4: STANDAARD TRIPLE P Tieners Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Standaard Tieners biedt deelnemers een goede basis voor het uitvoeren van intensieve individuele Triple

Nadere informatie

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk

Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk MEE Utrecht, Gooi & Vecht meedoen mogelijk maken Strippenkaart Schoolmaatschappelijk Werk Schakel tussen onderwijs en zorg SMW 2 SMW Introductie De Strippenkaart: flexibiliteit en maatwerk Met de komst

Nadere informatie

Promens Care GEZINSBEHANDELING

Promens Care GEZINSBEHANDELING GEZINSBEHANDELING Voor gezinnen waarvan ouders of kinderen met een verstandelijke en/of psychische beperking hulp zoeken bij opvoeden en opgroeien Promens Care We helpen u thuis! Opvoeden is een hele klus.

Nadere informatie

verwijzers HouVast: voor hulp aan gezinnen Ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking

verwijzers HouVast: voor hulp aan gezinnen Ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking verwijzers HouVast: voor hulp aan gezinnen Ondersteuning voor ouders met een licht verstandelijke beperking Middin gebruikt de interventie HouVast om passende ondersteuning te bieden aan gezinnen, waarbij

Nadere informatie

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen

BJ Brabant. hulp voor gezinnen met kinderen BJ Brabant hulp voor gezinnen met kinderen Een positieve toekomst Bijzonder Jeugdwerk Brabant (BJ Brabant) biedt hulp en begeleiding aan gezinnen met kinderen tot ongeveer 23 jaar. In de afgelopen 60 jaar

Nadere informatie

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P 0 12 jaar

TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P 0 12 jaar TRAINING NIVEAU 4: GROEP TRIPLE P 0 12 jaar Algemene beschrijving De training Triple P Niveau 4 Groep 0 12 jaar biedt deelnemers een goede basis voor het kunnen organiseren en begeleiden van een vaardigheidstraining

Nadere informatie

KomPas Samen sterker op basisscholen

KomPas Samen sterker op basisscholen KomPas Samen sterker op basisscholen Informatie voor scholen en ouder(s)/verzorger(s) Samen sterker op basisscholen voor kinderen met gedragsproblemen door integrale samenwerking tussen onderwijs, toegangsteams

Nadere informatie

De kracht van pedagogisch adviseren

De kracht van pedagogisch adviseren De kracht van pedagogisch adviseren Colofon Uitgever: Datum uitgave: december 2010 Eindredactie: Rieneke de Groot, Monique Albeda & Geeske Hoogenboezem Bezoekadres: Nieuwe Gouwe Westzijde 1, 2802 AN Gouda

Nadere informatie

Inhoud 2. Hulp aan de ouders ten behoeve van de kinderen Vroegdiagnostiek Hulp aan het gezin ons specifiek hulpaanbod

Inhoud 2. Hulp aan de ouders ten behoeve van de kinderen Vroegdiagnostiek Hulp aan het gezin ons specifiek hulpaanbod Inhoud 2. Hulp aan de ouders ten behoeve van de kinderen... 2 3. Vroegdiagnostiek... 3 4. Hulp aan het gezin... 3 5. ons specifiek hulpaanbod... 4 6. Werkwijze... 4 Samen met de ouders aan de slag... 4

Nadere informatie

Behandelprogramma Doen Wat Werkt Verbeterd Verder

Behandelprogramma Doen Wat Werkt Verbeterd Verder Behandelprogramma Doen Wat Werkt Verbeterd Verder December 2017 Wanneer een jongere wordt aangemeld voor een JeugdhulpPlus-traject heeft hij vaak al een flinke geschiedenis van zorg achter de rug. Hoe

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Uitnodiging Triple P Cursussen Positief opvoeden

Uitnodiging Triple P Cursussen Positief opvoeden Uitnodiging Triple P sen Positief opvoeden Beste professional, Opvoeden kan heel leuk zijn, maar de meeste ouders hebben ook ontdekt dat het niet altijd een feest is. Dat is heel normaal. Ouders hebben

Nadere informatie

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. Een online cursus waarin per les informatie wordt gegeven over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld over: borst- en flesvoeding; ouderschap; verzorging van je kind; balans tussen kind en relatie. De lessen

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Hulpverlening Lijn5 LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl standelijke

Nadere informatie

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken

Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Aanbod Aanbod trainingen en scholingen voor beroepskrachten die met kinderen en ouders werken Veilig Thuis Friesland heeft een breed aanbod van trainingen ontwikkeld voor beroepskrachten in de provincie

Nadere informatie

Wegwijzer Jeugd. Voor hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien. Bel (0413) en kies 2, Wegwijzer Jeugd

Wegwijzer Jeugd. Voor hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien. Bel (0413) en kies 2, Wegwijzer Jeugd Wegwijzer Jeugd Voor hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien Bel (0) 8 9 en kies, Wegwijzer Jeugd Hulp en ondersteuning bij opvoeden & opgroeien Meestal redt uw gezin zich prima in het dagelijks

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht Een bevlogen en ervaren trainer Persoonlijke aanpak in de training Een combinatie van training

Nadere informatie

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige.

De lessen kunnen op elk gewenst tijdstip bekeken worden. Aantal deelnemers. Pedagoog. Jeugdverpleegkundige. 4.2.12. Digitale opvoedondersteuning voor ouders van het jonge kind Ondersteuning in de vorm van een aantal online lessen voor ouders met kinderen tot 4 jaar, om ze voor te bereiden op de (toekomstige)

Nadere informatie

Oplossingsgericht werken

Oplossingsgericht werken Oplossingsgericht werken Open inschrijving Wat² bieden wij? Individuele inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken Een bevlogen en ervaren trainer met persoonlijke aanpak Een combinatie van

Nadere informatie

COACH JE KIND. ouders worden zelfredzame opvoeders

COACH JE KIND. ouders worden zelfredzame opvoeders COACH JE KIND ouders worden zelfredzame opvoeders 1 Eigen Kracht Iedere ouder heeft wel eens vragen over het opvoeden en opgroeien van hun kinderen. De meeste ouders weten waar ze terecht kunnen, zowel

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

Professionele hulp voor kinderen en jongeren

Professionele hulp voor kinderen en jongeren Professionele hulp voor kinderen en jongeren Ik heb het leuker en gezelliger met mama. Lijn5 is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die hulp nodig hebben in moeilijke fases van hun leven. Door

Nadere informatie

Hartrevalidatie De PEP-module.

Hartrevalidatie De PEP-module. Hartrevalidatie De PEP-module www.nwz.nl Inhoud Herstel 3 Wat houdt de PEP-module in? 3 De cursus 4 Terugkombijeenkomst 5 Aanmelden 5 Uw vragen 5 Notities 6 2 U gaat starten met hartrevalidatie bij Noordwest

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK

NASCHOLINGSCENTRUM MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK 1 SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren,

Nadere informatie

AMBULANTE HULP ZORG AAN HUIS. Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind. Hoe vind ik mijn weg in de. Nederlandse samenleving

AMBULANTE HULP ZORG AAN HUIS. Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind. Hoe vind ik mijn weg in de. Nederlandse samenleving ZORG AAN HUIS AMBULANTE HULP Hoe kan ik het beste omgaan met mijn partner of kind Hoe vind ik mijn weg in de Nederlandse samenleving Hoe stimuleer ik mijn kind Intensieve gezinsbehandeling Ambulante hulp

Nadere informatie

Visie op TripiO 2014-2017

Visie op TripiO 2014-2017 Visie op TripiO 2014-2017 Met de transitie worden verantwoordelijkheden en bevoegdheden van de geïndiceerde jeugdzorg naar de gemeentes overgeheveld. Naast de taken die gemeenten al hebben op het terrein

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS 2 Als u psychische problemen heeft of last van stress, is de zorg voor kinderen soms een hele klus. Ouders en gezinnen verdienen onder deze omstandigheden extra aandacht en

Nadere informatie

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding

Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Wat doet Thuisbegeleiding? Informatie over Thuisbegeleiding Informatie over Thuisbegeleiding Thuisbegeleiding biedt hulp aan multiproblemgezinnen en risicogezinnen, en aan volwassenen met psychiatrische

Nadere informatie

KORTDURENDE, INTENSIEVE BEGELEIDING INFORMATIE VOOR JONGEREN DECEMBER KORTDURENDE, INTENSIEVE BEGELEIDING

KORTDURENDE, INTENSIEVE BEGELEIDING INFORMATIE VOOR JONGEREN DECEMBER KORTDURENDE, INTENSIEVE BEGELEIDING KORTDURENDE, INTENSIEVE BEGELEIDING INFORMATIE VOOR JONGEREN DECEMBER 2017 4 KORTDURENDE, INTENSIEVE BEGELEIDING Jij krijgt kortdurende, intensieve begeleiding van Jeugdbescherming Gelderland. Wat betekent

Nadere informatie

Nadere Regeling Jeugdhulp

Nadere Regeling Jeugdhulp Nadere Regeling Jeugdhulp 2015 Nadere Regeling Jeugdhulp 2015-1- Nadere Regeling Jeugdhulp 2015 Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel afdeling Burgerij Willem Buitenhuis Datum: 23 december 2014

Nadere informatie

Kenniswerkplaats Tienplus

Kenniswerkplaats Tienplus Workshop Jeugd in Onderzoek Kenniswerkplaats Tienplus Laagdrempelige ondersteuning van ouders met tieners in Amsterdam http://www.kenniswerkplaats-tienplus.nl Triple P divers Marjolijn Distelbrink Verwey-Jonker

Nadere informatie

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld

Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Najaarsaanbod van het CJG Barneveld Cursussen, workshops en lezingen Kinderen, jongeren, ouders en opvoeders Kijk op www.cjgbarneveld.nl/cursussen voor informatie, data & tijden Speciale editie voor De

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid

- coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Lucie Nijskens Wim Rasker - coördinator doorstart Eindhoven - consulent Humanitas district Zuid Wat is doorstart? Preventief programma gericht op opvoedings- en gezinsondersteuning voor gezinnen met schoolgaande

Nadere informatie

Mediation KIES POGO BOR

Mediation KIES POGO BOR Mediation KIES POGO BOR Marleen Martens mediation Relaties hebben is inherent aan het leven en dus ook conflicten binnen relaties. Conflicten brengen stress en allerlei emoties met zich mee. We voelen

Nadere informatie

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen

4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Alle ouders met kinderen tot 4 jaar die in ons werkgebied wonen. Pedagoog. 4.3. Aanbod voor (ouders van) basisschoolkinderen Dit aanbod is gericht op kinderen die naar de basisschool gaan en hun ouders.

Nadere informatie

Effectiviteit Preventieve Opvoedinterventies Methode Professional Ouders - Context Cecile Winkelman Projectleider Preventie

Effectiviteit Preventieve Opvoedinterventies Methode Professional Ouders - Context Cecile Winkelman Projectleider Preventie Effectiviteit Preventieve Opvoedinterventies Methode Professional Ouders - Context Cecile Winkelman Projectleider Preventie Netwerk Effectieve Jeugdinterventies Amsterdam Actualiteiten college 19 februari

Nadere informatie

ABC - Ambulant Behandelcentrum

ABC - Ambulant Behandelcentrum ABC - Ambulant Behandelcentrum Als het thuis en/of op school dreigt vast te lopen Informatie voor verwijzers Kom verder! www.ln5.nl Vergroten van sociale competenties. Vergroten zelfbeeld/zelfvertrouwen.

Nadere informatie

> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning

> Een veel belovend model voor opvoedondersteuning > Een veel belovend model voor opvoedondersteuning Inhoud presentatie Wat is Triple P? Waarom Triple P? Triple P: een keten van interventies Implementatie in Eindhoven Meerwaarde Wat is Triple P? POSITIEF

Nadere informatie

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK

SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK SCHOOLGERICHT MAATSCHAPPELIJK WERK TEAMNASCHOLING DOEL DOEL VAN DE NASCHOLING De training heeft tot doel om de taak van de schoolmaatschappelijk werker te professionaliseren, te verlichten en passend te

Nadere informatie

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal

Jeugdgezondheidszorg interventies. Pre- en postnataal Jeugdgezondheidszorg interventies Pre- en postnataal Prenatale zorg; hoe is dat geregeld!? Het is belangrijk om de zwangere goed voor te bereiden op de bevalling en de komst van een baby. Soms zijn bij

Nadere informatie

Onderwerp: Inspraakreactie Jeugdplatform Amsterdam op het concept Nadere Regels op de Verordening op de Zorg voor Jeugd in Amsterdam

Onderwerp: Inspraakreactie Jeugdplatform Amsterdam op het concept Nadere Regels op de Verordening op de Zorg voor Jeugd in Amsterdam Gemeente Amsterdam Programmamakers Om Het Kind t.a.v. mevr. P. Helderman Jodenbreestraat 25 1011 NH Amsterdam Datum: 18 november 2014 Onderwerp: Inspraakreactie Jeugdplatform Amsterdam op het concept Nadere

Nadere informatie

Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Hulp voor gezinnen met meerdere, complexe problemen. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Voorkomen dat het uit de hand loopt. Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling Gezinnen kunnen vastlopen in de opvoeding.

Nadere informatie

Thuisbegeleiding: minder kosten, meer geluk

Thuisbegeleiding: minder kosten, meer geluk Thuisbegeleiding: minder kosten, meer geluk Thuisbegeleiding: minder kosten, meer geluk De hoofdpersoon uit dit waargebeurde verhaal is 21 jaar en heeft een dochter van drie. Maar anders dan bij veel moeders

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

experts in behandelen Intensieve ambulante gezinsbehandeling

experts in behandelen Intensieve ambulante gezinsbehandeling Expertisecentrum Intensieve ambulante gezinsbehandeling EBC360, 2 Intensieve ambulante gezinsbehandeling (IAG) Voor wie LeekerweideGroep biedt Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG) aan gezinnen

Nadere informatie

Omgangscentrum Drenthe

Omgangscentrum Drenthe Yorneo 0 12 Omgangscentrum Drenthe Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die vaak veel emoties teweeg brengt. Soms zijn de woede, de frustratie en het verdriet zo groot, dat het voor ouders moeilijk

Nadere informatie

Graduate School of Child Development and Education Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding

Graduate School of Child Development and Education Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding http://www.uva.nl/onderwijs/master/masteropleidingen/content/pedagogische-wetenschappen-preventieve-jeugdhulp-en-opvoeding/preventieve-jeugdhulp-en-opvoeding.html www.uva.nl/msc-pjo 1 Graduate School of

Nadere informatie

Presentatie. Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn. CJG structuur Interventie

Presentatie. Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn. CJG structuur Interventie Kortdurende Pedagogische Hulpverlening in het Centrum voor Jeugd en Gezin te Apeldoorn Drs.S. Blom Schakel Orthopedagoog Generalist (NVO) Coördinator Opvoedsteunpunt CJG structuur Interventie Presentatie

Nadere informatie

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders

Klanttevredenheidsonderzoek. Ouders Klanttevredenheidsonderzoek Ouders - 2017 Vraag 1: Wat voor cijfer zou u Columbus willen geven? Ons gemiddelde is een 8,3! Het onderzoek is 51 keer verstuurd en maar liefs 39 keer Ingevuld retour gekomen,

Nadere informatie

Aandacht voor mensen met onbegrepen gedrag

Aandacht voor mensen met onbegrepen gedrag Aandacht voor mensen met onbegrepen gedrag Methodisch (leren) begeleiden van onbegrepen gedrag in de zorg Onbegrepen gedrag en ABC ABC99 is de stichting die de ABC-methodiek voor onbegrepen gedrag in de

Nadere informatie

Positief Opvoeden, Triple P Trainingsaanbod

Positief Opvoeden, Triple P Trainingsaanbod Positief Opvoeden, Triple P Trainingsaanbod INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Training Niveau 2: Individueel 0 12 jaar 5 Training Niveau 2: Lezingen 0 12 jaar 7 Training Niveau 3: Basiszorg 0 12 jaar 10 Training

Nadere informatie

Cursus Positief opvoeden volgens Triple P - Amsterdam

Cursus Positief opvoeden volgens Triple P - Amsterdam Praktijkvoorbeeld Cursus Positief opvoeden volgens Triple P - Amsterdam Samenvatting Door de samenwerking en het gezamenlijk geven van de cursus Positief Opvoeden volgens Triple P door verschillende disciplines

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische hulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders. Voor

Nadere informatie

Bijlage 2. Productbeschrijvingen Verblijf middel, Verblijf middelzwaar, Verblijf zwaar, Verblijf extra zwaar en Verblijf Spoedhulp

Bijlage 2. Productbeschrijvingen Verblijf middel, Verblijf middelzwaar, Verblijf zwaar, Verblijf extra zwaar en Verblijf Spoedhulp Bijlage 2. Productbeschrijvingen Verblijf middel, Verblijf middelzwaar, Verblijf zwaar, Verblijf extra zwaar en Verblijf Spoedhulp Verblijf is er op gericht behandeling te bieden waar uithuisplaatsing

Nadere informatie

Workshops, cursussen en coaching

Workshops, cursussen en coaching Workshops, cursussen en coaching voor medewerkers in de tussenschoolse opvang, het continurooster en de buitenschoolse opvang Kluut 7 1991 VA Velserbroek IBAN: NL90 RABO 0378 2083 22 06-55765250 KvK: A

Nadere informatie

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving

Aanpak: Praktische gezinsondersteuning. Beschrijving Aanpak: Praktische gezinsondersteuning De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door:

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Informatie voor ouders Zo gewoon mogelijk, speciaal waar het moet Entrea biedt specialistische jeugdhulp en opvoedingsondersteuning aan kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar en hun ouders of opvoeders.

Nadere informatie

Puberteit en Autismespectrumstoornissen

Puberteit en Autismespectrumstoornissen Uitnodiging Puberteit en Autismespectrumstoornissen Het Centrum voor Jeugd en Gezin Midden-Limburg organiseert op woensdag 2 maart 2016 een thema-avond met als onderwerp puberteit en autismespectrumstoornissen.

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen

Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen TRIVIUMLINDENHOF Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen DAGBEHANDELING 0-7 JAAR VLAARDINGEN Dagbehandeling 0-7 jaar Vlaardingen Dagbehandeling 0-7 jaar wordt ingezet bij vragen rondom complexe ontwikkelings-

Nadere informatie

Werken met multipele allianties

Werken met multipele allianties Werken met multipele allianties In gezinnen met meervoudige en complexe problemen Huub Pijnenburg Marieke de Greef Marion van Hattum Ron Scholte Thema s voor vandaag 1 2 3 4 5 Alliantie Een goede alliantie:

Nadere informatie

Opvoedingsondersteuning, wat werkt?

Opvoedingsondersteuning, wat werkt? Opvoedingsondersteuning, wat werkt? Wat is er nodig voor een effectieve opvoedingsondersteuning van alle opvoeders in Nederland Bert Prinsen Ede, 4 juni 2010 Onderwerpen: * Visie op opvoeden en opvoedingsondersteuning

Nadere informatie

Wonen Doe Je Thuis: inhoudelijk kader van Combinatie Jeugdzorg

Wonen Doe Je Thuis: inhoudelijk kader van Combinatie Jeugdzorg Combinatie Jeugdzorg helpt kinderen en ouders vakkundig bij complexe vragen over opvoeden en opgroeien, zodat kinderen zich optimaal ontwikkelen en meedoen in de samenleving. Daarbij worden participatie

Nadere informatie

Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling

Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling Richtlijn JGZ-richtlijn Kindermishandeling Onderbouwing Opvoedingsondersteuning in de JGZ De JGZ-medewerker heeft een taak bij het schatten van de opvoedingscompetentie en opvoedingsonmacht van ouders.

Nadere informatie

Onderzoek POD en Sport

Onderzoek POD en Sport 2015 Onderzoek POD en Sport Inhoud Inleiding... 2 Conclusie... 3 Aanbevelingen... 6 Het bestuur... 7 Jeugdtrainers... 8 Jeugdleden... 9 Vrijwilligers... 10 Ouders... 11 Resultaten... 12 1 Inleiding Het

Nadere informatie

Programma: Opgroeien in armoede Wat zijn werkzame elementen?

Programma: Opgroeien in armoede Wat zijn werkzame elementen? Programma: Opgroeien in armoede Wat zijn werkzame elementen? door Alie van der Wal, Projectadviseur Kansfonds Bijeenkomst Splinter Armoedeplatform van Zeeland 27 februari 2019 Armoede definitie Een huishouden

Nadere informatie

Aandacht voor Basiskracht.

Aandacht voor Basiskracht. Aandacht voor Basiskracht. Vroegsignalering op basisschool, peuterspeelzaal en kinderdagverblijf Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt

Nadere informatie

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd

Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Positief Opvoeden, Triple P in de transitie stelsel jeugd Jacqueline van Rijn Jolyn Berns www.nji.nl Marion van Bommel Sandra Hollander Oktober 2013 Triple P Triple P is een evidence based opvoedondersteuningsprogramma,

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

(de casus Van Kooten, deel III) 179

(de casus Van Kooten, deel III) 179 Inhoud Inleiding 11 Hoofdstuk 1 Intensieve gezinsbegeleiding: doelen, doelgroep & filosofie 17 1.1 Inleiding 17 1.2 IGB, doelgroep en doelen 18 1.2.1 Ambulante gezinsbegeleiding 18 1.2.2 Gezinsbegeleiding

Nadere informatie