en dan de keerzijde: we dreigen in een digitaal zwart gat te belanden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "en dan de keerzijde: we dreigen in een digitaal zwart gat te belanden."

Transcriptie

1 Cultuurforum 1 juni2012 Turnhout eerst het goede nieuws: ons cultureel erfgoed wordt in toenemende mate digitaal! Hoe? er wordt steeds meer digital born materiaal geproduceerd; er wordt steeds meer analoge informatie en erfgoedobjecten gedigitaliseerd. Waarom? betere toegankelijkheid: geen fysieke belemmering, permanente toegankelijkheid, meerdere gebruikers tegelijkertijk; betere vindbaarheid en doorzoekbaarheid: zoeken m.b.v. zoektermen; opslag en bewaring: meer informatie opslagen in kleinere fysieke ruimte m.b.v. digitale opslagtechnologie; conservering: raadpleging van digitale kopie i.p.v. analoog origineel. en dan de keerzijde: we dreigen in een digitaal zwart gat te belanden.

2 Toch zijn er oplossingen Hoe komt dit? gedigitaliseerd en digital born cultureel erfgoed is voor raadpleging en bewaring afhankelijk van technologie; de duurzame bewaring van digitaal cultureel erfgoed! maar OOK: gedigitaliseerd en digital born cultureel erfgoed is zonder goede bewaring evenzeer (en sneller) onderhevig aan verval. DUS: geen eenmalige, maar permanente financiële inspanning vereist! bedreiging voor toegankelijkheid in toekomst van digitaal erfgoed! Duurzaamheid Digitale duurzaamheid is het groeiende probleem van de duurzaamheid van digitale gegevens omdat men te weinig aandacht heeft voor de vraag hoe digitaal opgeslagen gegevens in de toekomst gelezen moeten worden. Oplossingen voor het digitaleduurzaamheidsprobleem 1 Houdbaarheid van gegevensdragers 2 Beschikbaarheid van uitleesapparatuur 3 Beschikbaarheid van software 4 Behouden van authenticiteit Wat zijn de voorwaarden? een bewustzijn van het probleem; een goede definiëring van de rollen en verantwoordelijkheden; een gepaste infrastructuur; diensten en instrumenten; een structurele financiering; goede afspraken over de selectie; kennis en expertise.

3 Coalitievorming? De initiatiefnemers Collectiebeherende instellingen Amsab-ISG FelixArchief en Expertisecentrum DAVID KADOC-LIAS Andere FARO PACKED Vlaamse Erfgoedbibliotheek Wat zijn de doelstellingen? 1. versterken van bewustzijn; 2. bepleiten van noodzaak aan een infrastructuur; diensten en instrumenten, normen; vorm van structurele financiering; 3. opbouwen en verspreiden van kennis en expertise. In een notendop Het Platform Digitale Duurzaamheid is een netwerk van organisaties en instellingen in Vlaanderen die actief samenwerken rond het versterken van de duurzame bewaring en ontsluiting van ons digitale cultureel erfgoed. Oproep aan organisaties en instellingen: wordt actief lid van het Platform Digitale Duurzaamheid!

4 Andere initiatieven en actoren Archipel-project ( In dit onderzoeksproject werd een prototype van een genetwerkte, digitale infrastructuur voor de opslag en ontsluiting van multimediale content uit de cultuur- en cultureel erfgoedsector onderzocht. Archipel ontwikkelde een langetermijnvisie voor het digitaliseren van bewegend beeld en geluid. En ze namen de mogelijkheden van Creative Commons als antwoord op de juridische problemen onder de loep. Andere initiatieven en actoren FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed ( FARO erkent digitale cultuur als blijvende motor van innovatie voor het cultureelerfgoedveld en blijft daarom verder inzetten op het innoveren en ontwikkelen van de praktijken rond duurzaam digitaal erfgoedbeheer en blijft inzoomen op nieuwe tendensen en ontwikkelingen rond ICT en sociale media. Acties zoals uitbouwen en aanbieden van modulaire vormingstrajecten rond digitaliseren, i.s.m. alle relevante spelers, participeren aan transversale innovatieprojecten, aandacht voor e-learning, gaming, mobiele dragers en de ontsluiting en inventarisatie van immaterieel erfgoed. FARO faciliteert als knooppunt de informatiedoorstroming naar alle onderdelen van het cultureelerfgoedveld (disseminatie, sensibilisering). Andere initiatieven en actoren PACKED expertisecentrum digitaal erfgoed ( - kennis, ervaring en deskundigheid opbouwen; - beschikbare kennis, ervaring en deskundigheid hertalen naar de cultureel-erfgoedsector, en haar vertrouwd maken met de beschikbare werkinstrumenten; - in overleg CEST ( als richtinggevend kader ontwikkelen en beheren; - ondersteuning en begeleiding bieden bij het opstellen en het uitvoeren van digitaliseringbeleid, alsook het implementeren van standaarden met het oog op de duurzame bewaring en toegankelijkheid; - activiteiten kaderen in de Belgische, Europese en bredere internationale context; - erkenning en bewustmaking van problematiek van duurzame digitale bewaring en toegankelijkheid bevorderen. Andere initiatieven en actoren Vlaamse Erfgoedbibliotheek ( Samenwerkingsverband van zes belangrijke erfgoedbibliotheken Eén van de doelen: opbouw en verspreiding van expertise rond digitalisering van erfgoedcollecties van bibliotheken Betrokken bij overleg en projecten rond digitalisering en digitale duurzaamheid Gezamenlijk project Flandrica.be Virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Lancering eind

5 Andere initiatieven en actoren Expertisecentrum edavid ( Expertisecentrum eavid vzw is een onderzoeks- en kenniscentrum inzake digitaal archiveren. Het onderzoeksdomein van edavid betreft: digital born documenten, en in het bijzonder deze die een duurzame bewaring vragen Kwaliteitseisen en functionaliteiten voor digitale depots Authenticiteit voor digitale of gedigitaliseerde documenten, foto's, geluids- en beelddocumenten Daartoe neemt edavid innoverende initiatieven met als doel: de ontwikkeling van archiveringsstrategieën voor digitale archieven, de voortzetting van de laboratoriumfunctie voor projecten inzake duurzaam en permanent bewaren en archiveren de promotie van de ontwikkeling van methodes, technieken, procedures en tools die een duurzame digitale archivering ondersteunen en mogelijk maken, de werking in Vlaanderen/België en samenwerking met partners in Europa en ingeschakeld in Europese projecten en samenwerkingsverbanden. Andere initiatieven en actoren LIAS ( Leuvens Integraal Archiveringssysteem: consortium aan de KU Leuven dat een digitaal depot met geautomatiseerd archiefbeschrijvingssysteem heeft opgezet. LIBIS biedt in dit kader services aan aan mogelijk andere geïnteresseerde partners. Lias KU Leuven wil samenwerken in een complementair verband met andere spelers op het terrein, om te werken aan digitale duurzaamheid in Vlaanderen. LIAS is gebaseerd op internationale standaarden, is OAIS-compliant en vervult de diverse functies van een OAIS-systeem (ingest, data management, preservation planning, access); - combineert diverse componenten (scopearchiv, ODIS, Digitool/Rosetta, Sharepoint enz.); - werkt aan preservatie via Rosetta teneinde alle in het depot aanwezige digitale documenten permanent te bewaren en leesbaar te houden. Andere initiatieven en actoren E-depot van FelixArchief ( Digitaal depot voor het stadsarchief en OCMW Antwerpen, in werking en raadpleegbaar sedert 6/2010 Op 1/1/2012: 13 TB of objecten Ondersteunt 50-tal bestandsformaten Creëert volgens OAIS-model en DAVIDstrategie duurzame AIP-(digitale) containers Missie Digitale informatiebronnen vormen een steeds belangrijker onderdeel van ons cultureel erfgoed, maar ze dreigen vaak verloren te gaan voor ze als erfgoed kunnen worden erkend. Ze zijn immers heel kwetsbaar tijdens hun hele levensloop, van bij hun creatie tot aan hun raadpleging in de verre toekomst. Veel van de uitdagingen bij de duurzame bewaring en ontsluiting van digitale informatiebronnen overstijgen de mogelijkheden van individuele instellingen en sectoren. Het Platform Digitale Duurzaamheid verenigt daarom een brede groep belanghebbenden in de cultureel-erfgoedsector die actief bijdragen aan het vinden van oplossingen voor de langetermijnbewaring en -raadpleging van digitaal cultureel erfgoed. Openheid, samenwerking, het nastreven van collectief voordeel en een leveranciersonafhankelijke benadering zijn daarbij richtinggevende principes.

6 Structuur Stuurgroep Voorzitter Secretaris Stuurgroep (SG) Ledenvergadering (LV) Voorzitter : Inge Schoups Ondervoorzitter: David Coppoolse (VEB) Secretariaat en contactadres: Bart De Nil (FARO) 'initiatiefnemers' aangevuld met leden uit LV Min. 6, max. 12 leden = Platform: netwerk organisaties en instellingen Bespreekt, amendeert en geeft toestemming voor alle acties en standpunten Waarnemende leden Ann Deckers (FotoMuseum), Bart De Nil (FARO), Luk Schokkaert (KADOC K.U.Leuven), Inge Schoups (FelixArchief / edavid), Rony Vissers (Packed), Hendrik Ollivier (Amsab ISG), David Coppoolse (VEB), Bart Ooghe (Erfgoedcel Waasland) Werking Werking (.) Basisidee: een kleine groep (SG) zet de grote lijnen uit, vraagt instemming van de groep die ze vertegenwoordigt (LV), bewaakt de missie en zorgt voor het goede verloop van het acties. De SG peilt in beginfase bij de LV naar de verwachtingen die men koestert, de verwachtte taken van de SG en de werkingsprocedures van het platform. Een aanwezige op de LV vertegenwoordigt zijn/haar instelling. Het Platform streeft naar een consensus bij het opstellen van haar acties. Een actie van het Platform wordt bij goedkeuring gedragen door de volledige LV. De voorzitter treedt op als woordvoerder van het Platform.

7 Acties versterken van Platform Zeer Korte Termijn (ZKT): 1. intentieverklaringen 2. Engagementsverklaring Deelnemen Deelnemende organisaties 1. uit het brede veld van zowel collectiebeherende instellingen, erfgoedcellen en werking, steun- en expertisecentra 2. Zowel actief als waarnemende leden 3. Verhelderen en concretiseren van de doelstellingen en missie Korte Termijn (KT): 1. Samenwerkingsverbanden en partnerschappen met buitenlandse organisaties digitale duurzaamheid Acties Sensibiliseringsacties Korte termijn: laagdrempelige sensibiliserings acties om het bewustzijn over de problematiek van digitale duurzaamheid te in maatschappij en het beleid te vergroten (middelen/kanalen: pers, open brief, gerichte presentaties bij beleidsmakers, enzovoort) Langere termijn: aansluiten bij publieksevenementen (Digitale Week, Erfgoeddag) Langere termijn: breed sector-evenement rond digitale duurzaamheid

8 Wat doet het Platform niet oplossingen, producten of diensten ontwikkelen. Acties Wat doet het Platform dan wel? het opnemen van de rol van waakhond; sensibiliseren binnen instellingen en in de maatschappij rond digitale duurzaamheid; visieontwikkeling. Acties het aanbieden van tools met het merk Platform Digitale Duurzaamheid om de instellingen en organisaties te helpen bij de bewustmaking van hun stakeholders en beleidsverantwoordelijken (bvb. laagdrempelige presentatie, bewustmakingsfilmpje, enz.); het communiceren van goede voorbeelden ( ge zijt goed bezig ), ook van kleine organisaties die door minimale aanpassingen in hun werkproces zich beter wapenen in de aanloop naar een digitaal archief; het signaleren van expertise en het organiseren van expertmeetings; lobbyacties bij alle beleidsniveaus rond digitale duurzaamheid, trachten in te breken op beleidsagenda s; acties rond het creëren van een investeringsklimaat voor digitale duurzaamheid bij het beleid en in instellingen. Alles met voldoende aandacht voor grootte en soort instelling

Network-centric approach of sustainable digital archives

Network-centric approach of sustainable digital archives Network-centric approach of sustainable digital archives 1. Partners Het consortium: de onderzoekers: IBBT-project office: Nico Verplancke IBBT-MMLAB-UGent: Rik Van de Walle IBBT-SMIT-VUB: Caroline Pauwels

Nadere informatie

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan

Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale. collecties en archieven. #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties en archieven #informatieplan Het informatieplan: instrument voor een succesvolle omgang met je digitale collecties

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Conferentie Europa en de digitale ontsluiting van cultureel erfgoed 2011 01 19 Onderwerpen

Nadere informatie

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010

Publicatie erfgoedstandaarden. 17 februari 2010 Publicatie erfgoedstandaarden 17 februari 2010 inhoud use cases doelstellingen deliverables projectorganisatie use cases use case_1 Religie en kolonisatie: Congo 2010 transcripties geluidsopnamen geografische

Nadere informatie

OUD IS IN. 12 september 2013

OUD IS IN. 12 september 2013 OUD IS IN 12 september 2013 David Coppoolse Vlaamse Erfgoedbibliotheek Marleen Vandenreyt Provinciale Bibliotheek Limburg Welkom 2 In deze presentatie Realisering Flandrica.be 2011-2012 Ervaringen van

Nadere informatie

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek

Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek Flandrica.be De virtuele Vlaamse erfgoedbibliotheek David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Anet Gebruikersdag 2011 06 15 v1.2 2011 06 15 Vlaamse Erfgoedbibliotheek Samenwerkingsverband

Nadere informatie

nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed

nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 170 van CATHY COUDYSER datum: 22 februari 2016 aan SVEN GATZ VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, MEDIA, JEUGD EN BRUSSEL Cultureel Erfgoed - Inventaris van te digitaliseren erfgoed Vlaanderen

Nadere informatie

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1)

Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) BESCHRIJVING CASE STUDY PROJECT DDS HERLEEFT Onderdeel: van Gedistribueerde voorzieningen voor duurzame toegang (A.1) Dit document bestaat uit twee delen: 1. Project DDS herleeft Beschrijving van het hele

Nadere informatie

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud

ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe. Presentatie door Chris Vastenhoud ATHENA Access to cultural heritage networks across Europe Presentatie door Chris Vastenhoud INHOUD Introductie Relatie EDL Doelstelling Activiteiten in project Belgische deelnemers Organisatie Planning

Nadere informatie

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid Digitale archivering en samenwerking in Nederland De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid Inge Angevaare coördinator BOM VL workshop Brussel, 24 april 2009 Ontstaan Eerste gesprekken 2007 vanuit de

Nadere informatie

Synergieën zoeken. VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK vzw. A. Netwerk van erfgoedbibliotheken I. ORGANISATIE. II. PROJECTEN III.

Synergieën zoeken. VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK vzw. A. Netwerk van erfgoedbibliotheken I. ORGANISATIE. II. PROJECTEN III. VLAAMSE ERFGOEDBIBLIOTHEEK vzw Synergieën zoeken I. ORGANISATIE II. PROJECTEN III. DO s AND DON Ts 30.05.11 - Genk Eva Wuyts I. ORGANISATIE A. Netwerk van erfgoedbibliotheken A. Netwerk B. Missie C. Doelstellingen

Nadere informatie

Digitale duurzaamheid 101. Wat het is, wat het niet is en wat u er mee moet.

Digitale duurzaamheid 101. Wat het is, wat het niet is en wat u er mee moet. Digitale duurzaamheid 101 Wat het is, wat het niet is en wat u er mee moet. Wie zijn wij? Vader van Amber (5) en Stijn (3) Getrouwd met Pamela O.a.Vader.man.vriend.eigenzinnig. dichter.gouda.zelfstandig

Nadere informatie

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.

Het digitale informatielandschap van de toekomst. Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den. Het digitale informatielandschap van de toekomst Jeanine Tieleman Kwaliteitsmedewerker Digitaal Erfgoed Nederland jeanine.tieleman@den.nl Opzet presentatie: Wat is DEN? Digitale informatiemaatschappij

Nadere informatie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie

Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Cultureel Erfgoed Cultureel erfgoed = roerend en immaterieel erfgoed = Cultuur => Gemeenschapsmaterie Onroerend erfgoed = monumenten, landschappen, archeologie = Grondgebonden => Gewestmaterie 2 3 Cultureel-erfgoeddecreet

Nadere informatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie

[ew32] 4 SUG s. Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game. Nieuwe tendensen binnen digitale participatie Nieuwe tendensen binnen digitale participatie [ew32] Serious Game vs. Urban Game vs. Serious Urban Game 4 SUG s SUG GROOTSTE AANDACHT NAAR HET PROCES Het ParticipatieProces DE TOOLS LearningLabs #WORK

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - archieven Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO.

Nadere informatie

Samenwerken, netwerken en clustering in de erfgoedsector

Samenwerken, netwerken en clustering in de erfgoedsector Samenwerken, netwerken en clustering in de erfgoedsector Gregory Vercauteren 26 februari 2016 Brussel Steunpunt voor cultureel-erfgoedsector: musea, archieven, erfgoedbibliotheken, lokale en provinciale

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Meerjarenplan Cultuur Oostende

Meerjarenplan Cultuur Oostende Meerjarenplan 2014 2019 Cultuur Oostende Organisatiedoelen stad Oostende 1. Oostende is een aantrekkelijke en nette stad waar mensen trots op zijn en zich veilig voelen. 2. Oostende is een levendige stad

Nadere informatie

Ontwikkelingen in het

Ontwikkelingen in het Ontwikkelingen in het Cultureel-erfgoedbeleid Departement CJSM Afdeling Cultureel Erfgoed Katrijn Van Kerchove Cultureel-erfgoedbeleid Vlaamse Overheid: 1. Erkennen en subsidiëren 2. Beschermen roerend

Nadere informatie

Project CEST onderzoek erfgoedstandaarden. Eerste tussentijds rapport. Auteur: Henk Vanstappen Versie: 1.1 Datum: 2010-03-01 Gewijzigd: 2010-03-09

Project CEST onderzoek erfgoedstandaarden. Eerste tussentijds rapport. Auteur: Henk Vanstappen Versie: 1.1 Datum: 2010-03-01 Gewijzigd: 2010-03-09 Project CEST onderzoek erfgoedstandaarden Eerste tussentijds rapport Auteur: Henk Vanstappen Versie: 1.1 Datum: 2010-03-01 Gewijzigd: 2010-03-09 CEST_Tussentijdsrapport_1_V1_1 2 Inhoud 1 Inleiding... 3

Nadere informatie

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence

Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Project APEx Archives Portal Europe network of excellence Digitale Collectie De Grootste Gemene Deler RCE Amersfoort 5 juni 2013 Stand van zaken Archieven APEx basis gegevens APEx volgt het APEnet project

Nadere informatie

1. VOOR WELKE ONDERWERPEN IS SAMENWERKING ECHT NOODZAKELIJK? EN WAAROM?

1. VOOR WELKE ONDERWERPEN IS SAMENWERKING ECHT NOODZAKELIJK? EN WAAROM? Vlaamse overheid Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL T 02 553 68 00 www.cjsm.vlaanderen.be VERSLAG //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

Toekomst voor ons digitaal geheugen

Toekomst voor ons digitaal geheugen Toekomst voor ons digitaal geheugen De nationale verkenning digitale duurzaamheid Inge Angevaare coördinator, Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid ICTU Kennislab, 17 juni 2009 Indeling Algemene introductie

Nadere informatie

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies

Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Samenwerkingstraject Op handen gedragen Erfgoed van processies Julie Aerts Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur vzw (CRKC) Congres Schaalvergroting in de erfgoedsector 26 februari 2016 Wat 2013: opstart

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Digitaal Erfgoed Houdbaar

Digitaal Erfgoed Houdbaar Digitaal Erfgoed Houdbaar Werken aan de lange termijn toegang van digitale erfgoedcollecties Marcel Ras Traditionele media Robuust Fysiek (vast te pakken) Direct te begrijpen Ervaring met toekennen

Nadere informatie

Digitale cultuur als continuüm

Digitale cultuur als continuüm Digitale cultuur als continuüm Samenvatting Activiteitenplan 2017-2020 Stichting Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) Den Haag, 31 januari 2016 1/5 1. Vooraf Deze samenvatting is gebaseerd op de subsidieaanvraag

Nadere informatie

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel

Dialoogmuseum Parkabdij. toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC. Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Dialoogmuseum Parkabdij toekomstvisie op de geïntegreerde erfgoedwerking van CRKC Adviesforum CRKC 22 september 2016 Interdiocesaan Centrum, Brussel Doelstellingen CRKC vzw Art. 3. De vereniging heeft

Nadere informatie

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau

Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau COMETA STAP VOOR STAP Een workshop rond het maken van beschrijvingen op collectieniveau 31 januari 2012 Versie 1.0 IN DEZE WORKSHOP Wat is het Cometa-model? Waarom beschrijven op collectieniveau? Wat is

Nadere informatie

archiveringsdiensten in een shared services model

archiveringsdiensten in een shared services model DIGITAAL ARCHIEF VLAANDEREN archiveringsdiensten in een shared services model Luc Truyens, VIAA/DAV EFFICIËNTIE Digitaal tijdperk 24/24/7/7 en WWW Concurrentieel voordeel, Voordelen digitaal werken optimaal

Nadere informatie

Stadsarchief Zo vroeg mogelijk in het proces

Stadsarchief Zo vroeg mogelijk in het proces Stadsarchief Zo vroeg mogelijk in het proces Anje van der Lek Wat gaan we doen? Vanuit mijn perspectief: (overheid, archiefwet) Het e-depot Tenant architectuur Vanuit jullie perspectief: (particuliere

Nadere informatie

E-depot: visie & aanpak. Stadsarchief Amsterdam Ana van Meegen

E-depot: visie & aanpak. Stadsarchief Amsterdam Ana van Meegen E-depot: visie & aanpak Stadsarchief Amsterdam Ana van Meegen 31-10-2017 Test je kennis! Wat is het verschil tussen een back-up storage en een e-depot? 31-10-2017 2 Via Invoegen Koptekst en voettekst kunt

Nadere informatie

Forum cultuurmanagement

Forum cultuurmanagement Forum cultuurmanagement 07.02.2011 evolutie Projecthuis (2003) landelijke organisatie voor volkscultuur (2007) landelijk expertisecentrum voor actieve erfgoedparticipatie (2009) VISIE / MISSIE Als landelijk

Nadere informatie

Thema 1: Internationale data-infrastructuur

Thema 1: Internationale data-infrastructuur Thema 1: Internationale data-infrastructuur Belangrijkste knelpunten (gebaseerd op Visietekst) bij het inrichten van een e-depot als knooppunt in een internationaal infrastructuurnetwerk: 1. Is het nodig

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Erfgoedcel Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel

Nadere informatie

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op

Best practise e-depot. Streekarchieven zoeken de samenwerking op Best practise e-depot Streekarchieven zoeken de samenwerking op Opwarmen met stellingen Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de markt Een e-depot is de verantwoordelijkheid van de archiefdienst Een

Nadere informatie

Onderzoek naar archieven en collecties in de beeldende kunsten

Onderzoek naar archieven en collecties in de beeldende kunsten Onderzoek naar archieven en collecties in de beeldende kunsten Omkadering I. AANLEIDING VAN HET VOORONDERZOEK 1 II. BEOOGDE RESULTATEN VAN HET VOORONDERZOEK 2 III. WERKWIJZE 3 I. Aanleiding van het vooronderzoek

Nadere informatie

Vragenlijst ten behoeve van het zelf op orde brengen van uw digitale archief, en/of ten behoeve van een adviesgesprek over uw digitale archiefbeheer

Vragenlijst ten behoeve van het zelf op orde brengen van uw digitale archief, en/of ten behoeve van een adviesgesprek over uw digitale archiefbeheer Vragenlijst ten behoeve van het zelf op orde brengen van uw digitale archief, en/of ten behoeve van een adviesgesprek over uw digitale archiefbeheer TOELICHTING: Deze vragenlijst is bedoeld voor (kleinere)

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Dienstverlenende organisatie Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt

Nadere informatie

Actieplan Beschrijving werking en acties

Actieplan Beschrijving werking en acties Actieplan 2013 Beschrijving werking en acties Inleiding ETWIE startte in september 2012 zijn volledig nieuwe werking t.a.v. het TWI-erfgoedveld op. De eerste helft van 2012 besteedde ETWIE aan het uitwerken

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - erfgoedbibliotheken Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed

Nadere informatie

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen

Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed in Vlaanderen Een initiatief van de EU Sinds 2010 actie door Europese middenveld en lidstaten voor een dergelijk jaar Inspiratie 1975 Europees Jaar van het Bouwkundig

Nadere informatie

Bouwstenen voor een levensvatbaar en toekomstgericht Vlaams audiovisueel vertonerveld

Bouwstenen voor een levensvatbaar en toekomstgericht Vlaams audiovisueel vertonerveld Bouwstenen voor een levensvatbaar en toekomstgericht Vlaams audiovisueel vertonerveld vertoners, distributeurs, reflectie en omkadering, educatie en archivering culturele vertoners stellen vast VOD, thuisconsumptie,

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters?

Zorg voor kloostererfgoed. Wat doet het CRKC voor de kloosters? Zorg voor kloostererfgoed Wat doet het CRKC voor de kloosters? Een beetje geschiedenis Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur in 1997 opgericht als binnenkerkelijk steunpunt voor behoud, beheer, ontsluiting

Nadere informatie

Open Standaarden voor Lokale Overheden

Open Standaarden voor Lokale Overheden Open Standaarden voor Lokale Overheden OSLO 3.0 ENGAGEMENTSVERKLARING Ondergetekenden, De Vlaamse ICT Organisatie vzw (hierna genoemd V-ICT-OR vzw), gevestigd te 9160 Lokeren, Mosten 13 Industriezone E17-3,

Nadere informatie

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development

Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Werkgroep Preservation Preservation en Research & Development Leden van de werkgroep Aad van der Valk, NIBG Andrea Scharnhorst, DANS Barbara Sierman, KB Giovanna Fossati, EYE, voorzitter Inge Angevaare,

Nadere informatie

Zeeuws e-depot presentatie e-depot Monitor 10 februari 2016

Zeeuws e-depot presentatie e-depot Monitor 10 februari 2016 Het Zeeuws Archief is beheerder van de archieven van het Rijk, het Waterschap, de Provincie en drie gemeenten. Sinds 2008 staat digitale duurzaamheid hoog op de agenda. In dat jaar sloten we ons aan bij

Nadere informatie

Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder. Contract onbepaalde duur.

Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder. Contract onbepaalde duur. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Voor het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE), is Vlaanderen connect op zoek naar een: Informatiebeheerder

Nadere informatie

Digitaliseren in de heemkundige kring

Digitaliseren in de heemkundige kring Digitaliseren in de heemkundige kring Lesgever: Francis Vlieghe Organisator: Heemkunde Vlaanderen Digitaliseren in heemkundige kring Bedoeling van deze les Algemeen inzicht verwerven in de termen digitaliseren

Nadere informatie

PROCEDURES BETREFFENDE DE VERWERVING DOOR HET EUROPEES PARLEMENT VAN PRIVEARCHIEVEN VAN LEDEN EN VOORMALIGE LEDEN

PROCEDURES BETREFFENDE DE VERWERVING DOOR HET EUROPEES PARLEMENT VAN PRIVEARCHIEVEN VAN LEDEN EN VOORMALIGE LEDEN 2.2.8. PROCEDURES BETREFFENDE DE VERWERVING DOOR HET EUROPEES PARLEMENT VAN PRIVEARCHIEVEN VAN LEDEN EN VOORMALIGE LEDEN BESLUIT VAN HET BUREAU VAN 10 MAART 2014 HET BUREAU VAN HET EUROPEES PARLEMENT,

Nadere informatie

Sessie 8: Maatschappelijk het verschil mee helpen maken. Steph Mastoris Herlinde Dely Bart De Nil

Sessie 8: Maatschappelijk het verschil mee helpen maken. Steph Mastoris Herlinde Dely Bart De Nil Sessie 8: Maatschappelijk het verschil mee helpen maken. Steph Mastoris Herlinde Dely Bart De Nil Tackling poverty in Wales through culture Steph Mastoris National Waterfront Museum Erfgoed en dementie.

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint

Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint Crowdfunding: wie niet vraagt, niet wint Vlaamse Erfgoedbibliotheek Eva Wuyts & Sam Capiau Vlaams Fonds voor de Letteren Koen Van Bockstal Informatie aan Zee, 2013-09-13 INHOUDSTAFEL Proloog: Crowd Hoofdstuk

Nadere informatie

PROGRAMMAVERKLARING. stad LEUVEN stadsarchief. Rijksarchief Leuven. stad LEUVEN erfgoedcel KU LEUVEN. Bibliotheken - Bijzondere Collecties

PROGRAMMAVERKLARING. stad LEUVEN stadsarchief. Rijksarchief Leuven. stad LEUVEN erfgoedcel KU LEUVEN. Bibliotheken - Bijzondere Collecties ERFGOEDLABO LEUVEN stad Leuven Gerelateerd aan stad Leuven stad LEUVEN stadsarchief KU Leuven Gerelateerd aan KU Leuven Rijksarchief Leuven stad LEUVEN erfgoedcel andere organisaties KU LEUVEN Bibliotheken

Nadere informatie

Beleidsvisie Sociaal Werk

Beleidsvisie Sociaal Werk Beleidsvisie Sociaal Werk Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Het momentum Groot enthousiasme voor deelname aan werkgroepen Sociaal werkers uit verschillende sectoren en

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - lokaal & niet ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander

Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Agrarisch en ruraal erfgoed, of het DNA van boer en plattelander Yves Segers Centrum Agrarische Geschiedenis vzw Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis, K.U.Leuven Inleiding Enkele aandachtspunten

Nadere informatie

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope.

MinervaEC. MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus. Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008. http://www.minervaeurope. MinervaEC MInisterial NEtwoRk for Valorising Activities in digitisation, econtentplus Periode: 1 /10/ 2006 31/09/2008 http://www.minervaeurope.org/ Hans van der Linden 11 december 2007 Coördinerend netwerk

Nadere informatie

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE

HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE HET WETTELIJK DEPOT VAN NUMERIEKE PUBLICATIES Sophie Vandepontseele Operationeel directrice Hedendaagse Verzamelingen Dag van de Bibliothecaris 17 november 2016 Maatschappelijk belang? HET BELGISCHE UITGEVERSERFGOED

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 februari 2009 betreffende de Geografische Data- Infrastructuur Vlaanderen, artikel 22, laatste lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 20 februari 2009 betreffende de Geografische Data- Infrastructuur Vlaanderen, artikel 22, laatste lid; Besluit van de Vlaamse Regering van 15 mei 2009 houdende de uitvoering van het decreet van 18 juli 2008 betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

Advies over het reglement Subsidies voor projecten digitaal cultureel erfgoed

Advies over het reglement Subsidies voor projecten digitaal cultureel erfgoed Advies Sectorraad Kunsten en Erfgoed Advies over het reglement Subsidies voor projecten digitaal cultureel erfgoed Inleiding De SARC-Sectorraad Kunsten en Erfgoed wordt op 13 juni 2018 door het Departement

Nadere informatie

De Memorie van Toelichting bij dit decreet vermeldt: Project Erfgoedzorg in de kunstensector

De Memorie van Toelichting bij dit decreet vermeldt: Project Erfgoedzorg in de kunstensector [onderstaande tekst is afkomstig uit de subsidieaanvraag voor het project Erfgoedzorg in de kunstensector. De subsidieaanvraag werd geschreven door PACKED vzw in overleg met de steunpunten BAM, VTi, Muziekcentrum

Nadere informatie

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten,

Dames en heren, Geachte burgemeesters, Schepenen van Cultuur, Beste journalisten, Donderdag 25 november 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Lancering Erfgoedbank vier regio s Op de digitale trein Dames en heren, Geachte burgemeesters,

Nadere informatie

Digitaal Depot Nationaal Archief

Digitaal Depot Nationaal Archief Wat is een e-depot? Jacqueline Slats Nationaal Archief of the Netherlands Studiedag Digitale Depots, 15 oktober 2008 Felixarchief Antwerpen 1 De Digitale Overheid De samenleving werkt meer en meer met

Nadere informatie

LiCalab Innovatie in wonen & zorg

LiCalab Innovatie in wonen & zorg LiCalab Innovatie in wonen & zorg Inhoud Even voorstellen LiCalab: innovatie in wonen & zorg Concrete projecten THOMAS MORE Fusiehogeschool >17.000 studenten >1.800 medewerkers Regionale verankering Antwerpen,

Nadere informatie

erfgoed = alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden

erfgoed = alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden Wat is erfgoed? erfgoed = alles wat we overerven van vorige generaties en wat we het bewaren waard vinden erfgoed bestaat niet op zich, maar is van de mensen erfgoed bestaat niet op zich, maar is van de

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - archieven Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO.

Nadere informatie

Presentatie pilot 2 door Annette Allaart (Data Matters) en Marc Holtman (Stadsarchief Amsterdam): Digitalisering in de praktijk

Presentatie pilot 2 door Annette Allaart (Data Matters) en Marc Holtman (Stadsarchief Amsterdam): Digitalisering in de praktijk Presentatie pilot 2 door Annette Allaart (Data Matters) en Marc Holtman (Stadsarchief Amsterdam): Digitalisering in de praktijk 1 Kwaliteitswaarborging In digitaliseringstrajecten Marc Holtman Stadarchief

Nadere informatie

Helemaal Digitaal. Tips voor een beter beheer van je digitaal archief

Helemaal Digitaal. Tips voor een beter beheer van je digitaal archief Helemaal Digitaal Tips voor een beter beheer van je digitaal archief Digitaal archief? - digital born archief: - alle documenten/stukken die digitaal werden aangemaakt - bv. verslagen van bestuursvergaderingen

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - lokaal & niet ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

De KU Leuven vroeg een oplossing voor het bewaren op lange termijn van de vergaderdocumenten van de belangrijkste raden van de universiteit

De KU Leuven vroeg een oplossing voor het bewaren op lange termijn van de vergaderdocumenten van de belangrijkste raden van de universiteit Digitaal archiveren van vergaderdocumenten Vraag naar digitale archivering De KU Leuven vroeg een oplossing voor het bewaren op lange termijn van de vergaderdocumenten van de belangrijkste raden van de

Nadere informatie

Invoerdersdag. 12 juni 2015 Gent, Liberaal Archief

Invoerdersdag. 12 juni 2015 Gent, Liberaal Archief Invoerdersdag 12 juni 2015 Gent, Liberaal Archief Welkom Jan De Maeyer Toelichting bij het jaarverslag 2014 Peter Heyrman ODIS kerncijfers Jaar Totaal volume 31/12 OPAC volume 31/12 Nieuwe records Bezoeken

Nadere informatie

Uitnodiging Brabantse Archivarissendag

Uitnodiging Brabantse Archivarissendag Uitnodiging Brabantse Archivarissendag Brabantse Archivarissendag 2016, vrijdag 18 november 2016 FelixArchief/Stadsarchief Antwerpen, Oudeleeuwenrui 29, 2000 Antwerpen Streekarchief Langstraat Heusden

Nadere informatie

Digitalisering in stroomversnelling

Digitalisering in stroomversnelling Digitalisering in stroomversnelling Een Vlaams-Nederlandse visie op digitaal cultureel erfgoed Op 21 juni 2012 organiseerde de Taalunie in samenwerking met Vlaamse en Nederlandse overheden, erfgoed- en

Nadere informatie

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur -

Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. - contract onbepaalde duur - Vacature erfgoedcoördinator (B1 B3) ondersteuning en vrijwilligerswerking erfgoedcel Pajottenland Zennevallei - contract onbepaalde duur - De projectvereniging Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei is

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten en Erfgoed en FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed.

Nadere informatie

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING

NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING. CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING NATIONALE COALITIE DIGITALE DUURZAAMHEID BEGINSELVERKLARING CONCEPT 4 juni 2007 DE UITDAGING Versterking van de wetenschap en een betere benutting van de resultaten zijn een onmisbare basis, als Nederland

Nadere informatie

NORMEN VOOR EDEPOTS DUURZAME BEWARING IS VOOR EDEPOTS GROEIMODEL NAAR EEN OAIS BLUE BOOK. Archiverings- en raadplegingsformaten

NORMEN VOOR EDEPOTS DUURZAME BEWARING IS VOOR EDEPOTS GROEIMODEL NAAR EEN OAIS BLUE BOOK. Archiverings- en raadplegingsformaten DUURZAME BEWARING IS Organisatiestructuur Resources Opslagsystemen Standaarden Archiverings- en raadplegingsformaten Karakteriseren en valideren Checksums Migreren en normaliseren Preservation metadata

Nadere informatie

Analyse van de digitale noden van culturele archieven, erfgoedbibliotheken en musea in Vlaanderen

Analyse van de digitale noden van culturele archieven, erfgoedbibliotheken en musea in Vlaanderen Analyse van de digitale noden van culturele archieven, erfgoedbibliotheken en musea in Vlaanderen 28 maart 2014 David Coppoolse (Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw) Bert Lemmens (PACKED vzw) Maarten Savels

Nadere informatie

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015

Projectsubsidies cultureel erfgoed eerste ronde 2015 Projectsubsidies cultureel eerste ronde 2015 Aanvrager Titel Korte omschrijving Toegekend bedrag Type project Design Museum Gent Tentoonstelling 'Design Derby België- Nederland 1815-2015' Design museum

Nadere informatie

COLLECTIES CONSISTENT IN KAART BRENGEN

COLLECTIES CONSISTENT IN KAART BRENGEN COLLECTIES CONSISTENT IN KAART BRENGEN David Coppoolse Stafmedewerker ontsluiting en digitalisering Vlaamse Erfgoedbibliotheek Informatie aan Zee 2011-09-15 IN DEZE PRESENTATIE Waarom Cometa? Waarom beschrijven

Nadere informatie

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid

Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid CRKC Gezocht én gevonden: vrijwilligers met een hart voor religieus erfgoed Lothar Casteleyn, Coördinator Erfgoedbeleid Programma 23 april 2015 Kennismaking Erfgoedcel Brugge Vrijwilligerswerking religieus

Nadere informatie

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking

Decreet Bovenlokale Cultuurwerking 2020 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Van 15 juni 2018 Decreet Bovenlokale Cultuurwerking Traject besluitvorming: Goedkeuring Vlaamse Regering op 15 juni 2018 Uitvoeringsbesluit goedkeuring Vlaamse Regering

Nadere informatie

Silvia Costa Vaststelling van het programma Creatief Europa ( ) (COM(2018)0366 C8-0237/ /0190(COD))

Silvia Costa Vaststelling van het programma Creatief Europa ( ) (COM(2018)0366 C8-0237/ /0190(COD)) 21.3.2019 A8-0156/153 153 Overweging 5 (5) Bevordering van de Europese culturele verscheidenheid hangt af van het bestaan van bloeiende en veerkrachtige culturele en creatieve sectoren, die werken kunnen

Nadere informatie

Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium

Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium Voorstelling project Het geheugen van de sport door Bregt Brosens, Sportimonium Op 16 oktober 2015 ging dit project officieel van start met een symposium. Dit is de volledige tekst bij de presentatie van

Nadere informatie

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014

Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Netwerk Digitaal Erfgoed / Werkgroep Monitoring Vragenlijst aan NDE-projecten 2013/2014 Deze vragenlijst dient om een totaalbeeld te krijgen van de resultaten van de projecten die in 2013/2014 gefinancierd

Nadere informatie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie

Cultureel-erfgoedconvenant tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie Cultureel-erfgoedconvenant 2012-2016 tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Vlaamse Gemeenschapscommissie CULTUREEL-ERFGOEDCONVENANT TUSSEN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP EN DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE OVER

Nadere informatie

DIGITAL FOREVER. Digital Assets at risk

DIGITAL FOREVER. Digital Assets at risk DIGITAL FOREVER Digital Assets at risk 1 DR G.J. VAN BUSSEL Archivaris, Bedrijfskundige, Bestuurlijk Informatiekundige Lector Digital Archiving & Compliance (HvA) Strategisch Beleidsadviseur College van

Nadere informatie

OVEREENKOMST VAN SCHENKING

OVEREENKOMST VAN SCHENKING OVEREENKOMST VAN SCHENKING TUSSEN DE VOLGENDE PARTIJEN Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB), met zetel in Arduinkaai 28 1000 Brussel, vertegenwoordigd door Erwin Eysackers, voorzitter,

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - landelijk ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag

Cijferboek cultureel erfgoed algemeen rapportageverslag Cijferboek cultureel erfgoed 2012 - algemeen rapportageverslag Collectiebeherende organisatie - museum - regionaal ingedeeld Het Cijferboek cultureel erfgoed is een initiatief van het agentschap Kunsten

Nadere informatie

DEPARTEMENT CULTUUR, JEUGD & MEDIA

DEPARTEMENT CULTUUR, JEUGD & MEDIA DEPARTEMENT CULTUUR, JEUGD & MEDIA / reglement INVENTARIS VLAANDEREN VAN HET IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED Reglement / 1.01.2019 Vlaanderen verbeelding werkt cjm Vlaanderen be Artikel 1. Via dit reglement

Nadere informatie

Extreme Library Makeover

Extreme Library Makeover Extreme Library Makeover Innovatie audit voor de bibliotheek van de 21e eeuw en verder DOKLAB b.v. Vesteplein 1 00 2611 WG Delft info@doklab.nl Bank rek.nr. 166145971 KVK nr. 54081653 BTW nr. NL851151450B01

Nadere informatie

Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen. Een radicaal digitaal programma op maat van elke burger

Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen. Een radicaal digitaal programma op maat van elke burger Naar e-inclusieve digitaliseringsprocessen Een radicaal digitaal programma op maat van elke burger Programma 9u45 Inleiding studiedag en toelichting white paper e-inclusie in Vlaanderen: een toekomstvisie

Nadere informatie